SACCSIV – blog ortodox

RADU JUDE castiga premiul Festivalului de la Karlovy Vary cu un film despre implicarea României în Holocaust la Odessa / CARE ESTE ADEVARUL ISTORIC?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 8, 2018

ada solomon radu jude

Ada Solomon şi Radu Jude au luat marele trofeu al Festivalului de la Karlovy Vary Foto: arhivă personală

„Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari“ – film artistic, regizor Radu Jude

Click: Filmul lui Radu Jude, premiat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary.

 

Filmul „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari“, regizat de Radu Jude, o peliculă despre implicarea României în Holocaust, a câştigat Marele Premiu la Festivalul de film de la Karlovy Vary. Este pentru prima dată când un film românesc câştigă trofeul Crystal Glove al acestui festival de film din Cehia.

Producţia a fost premiată sâmbătă (7 iulie) şi cu Europa Cinemas Label Award, creat în 2003 pentru a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene în cinematografe. „Cred că un premiu spune mai multe despre cei care îl oferă decât despre cei care îl primesc”, a spus Radu Jude pe scena galei, la care a fost prezentă şi producătoarea Ada Solomon.
Distincţia, care asigură distribuţia, promovarea şi expunerea filmelor europene în cinematografe, a fost acordată prima dată în 2003.

În fiecare an, câştigătorul trofeului este decis de un juriu format din reprezentanţi ai patru distribuitori Europa Cinemas din cadrul secţiunilor Panorama (Berlinale), Quinzaine des Realisateurs (Cannes), East of the West şi selecţia oficială (Karlovy Vary), Concorso Internazionale and Cineasti del presente (Festival del film Locarno) şi Giornate Degli Autori (Veneţia).

Cea de-a 53-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care s-a încheiat sâmbătă au mai primit premii cineastul american Tim Robbins şi actorul britanic Robert Pattison, cunoscut pentru rolul din filmele francizei „Twilight”.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a avut premiera mondială la Karlovy Vary la 2 iulie, în competiţia oficială.

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Distribuţia este formată din Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern. Filmul va intra în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018.

 

SCENA 9:  O noapte de filmări la „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

 

În câteva nopți din august 2017, Calea Victoriei a fost șifonată în liniștea ei burgheză de un spectacol ciudat: câteva sute de oameni, unii îmbrăcați în haine militare de război, alții în hainele lor de oraș, arme, o spânzurătoare, un dragon de bâlci, camere de filmat, manechine de plastic, proiecții cu chipuri istorice pe clădirea Muzeului de Artă, o harababură coregrafiată la minut de regizorul Radu Jude și de echipa lui de filmare. Se trăgea scena spectacolului de stradă care reconstituie masacrul de la Odessa, în cel mai nou film al lui Jude – „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (titlul e un citat dintr-un discurs al politicianului Mihai Antonescu, rostit în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, când a început masacrul a zeci de mii de evrei din Odessa de către armata română, la ordinul Mareșalului Antonescu).
Filmul a avut premiera mondială luni, 2 iulie, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, și discută relația noastră zbuciumată cu unul dintre cele mai cumplite momente din istoria României în secolul XX – cum s-a petrecut uciderea în masă a zeci de mii de oameni? cum a fost posibil? cât de diferiți sau asemănători suntem cu purtătorii de ură rasială de-atunci? – și relația noastră delicată cu istoria în general – cât putem ști?  de ce putem fi siguri? (de ce) contează? „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” urmărește o tânără regizoare (jucată excelent de Ioana Iacob) care lucrează la un spectacol făcut pe banii primăriei București despre masacrul de la Odessa. Potrivit Veronicăi Lazăr și lui Andrei Gorzo, autorii unui eseu superb despre Barbari, e un film-dezbatere care revizitează modernismul politic. Potrivit Variety, e „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”. Îl puteți vedea la cinema din 28 septembrie. E încă un film de Radu Jude inconfortabil, coroziv, necesar.

[…]

Cititi va rugam si:

“AFERIM!” – un film ANTI ORTODOX. O cronica de STEFAN ALEXANDRESCU.

RADU JUDE (regizorul filmului anti ortodox “AFERIM!”) intr-un interviu despre noua sa productie “TARA MOARTA”: Referendumul initiat de Coaliția pentru Familie este mizerabil / Multi romani sunt antisemiti si rasisti si ar vota pentru expluzarea sau ghetto-izarea romilor

 

“Odessa” – documentar, regizor Florin Iepan

Despre cele petrecute la Odessa, Florin Iepan a facut si un documentar denumit chiar “Odessa”, după raportul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“. Potrivit acestui regizor, Armata Romana a ucis acolo in 1941 peste 22 000 de evrei. Insa in articolul din 2013 CONTROVERSĂ Florin Iepan a lansat  documentarul „Odessa”, despre „Holocaustul românesc”. Istoricii spun că cifrele masacrului sunt „o manipulare” din Adevarul, doi istorici sunt de alta parere.

Alex Mihai Stoenescu:
„E o manipulare, e o poveste care prezintă cifre fanteziste. Cifrele exacte sunt  în cartea mea, «Armata, mareşalul şi evreii». Antonescu a făcut erori. Au fost represalii, însă nu de asemenea dimensiuni. Cifrele înaintate de Iepan  aparţin propagandei sovietice de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial“

Manuel Stănescu:
“Filmul lui Florin Iepan poate fi uşor de folosit ca material propagandistic şi pentru a-l acuza pe Antonescu. Ordinul de execuţie a fost dat în urma unui atentat, nu din motive rasiale. Subiectul trebuie tratat cu multă sensibilitate. Există mai multe opinii, e greu de ajuns la un numitor comun. Nu există unanimitate, nu există documente foarte stricte.”

Iata si ce putem citi la Odessa. Scurtă analiză istorică de Manuel Stănescu, Adevarul, 19 martie 2013:

Am parcurs articolul domnului profesor Liviu Rotman şi, cu riscul de a mă repeta, afirm şi eu că negarea implicării armatei române în execuţii sumare a unor civili, nevinovaţi de vreme nu a existat niciun proces care să dovedească contrariul şi în deportări, deseori în condiţii inumane, este incorectă din punct de vedere istoric şi profund imorală. Dar la fel de imoral ar fi să nu încercăm să ne poziţionăm cât mai aproape de realitate.
Domnul profesor Rotman spune la un moment dat, citez: „Înainte de a discuta despre planul de represiuni, aş dori să subliniez, că acestea au început înainte – de atentat, în chiar prima noapte a ocupaţiei. Documentele vorbesc de 8000 de victime, în prima zi de ocupaţie.”
În cercetările întreprinse pentru elaborarea unei lucrări de doctorat, referitoare la campania armatei române pentru cucerirea Odesei, deşi evenimentele de după cucerirea oraşului nu intrau în aria mea de interes, am descoperit, inevitabil, şi documente referitoare la circumstanţele intrării trupelor noastre în Odesa. Unul se referea la instrucţiunile aliatului german referitoare la intrarea într-un oraş de mărimea Odesei, emis la 15 octombrie 1941, cu o zi înaintea cuceririi oraşului:

„Maiorul Maher [ofiţerul de legătură german pe lângă Armata a 4-a] m-a informat că după ocuparea Kievului, trupele germane au suferit pierderi, prin prăbuşirea diferitelor clădiri, în urma exploziilor cu întârziere provocate de ruşi. Chiar două comandamente de M.U. [Mari Unităţi] au pierit cu această ocaziune. Trupele germane ce vor acţiona la Odessa, au ordin să nu intre în oraş, decât după ce s-a operat o curăţire radicală a oraşului.[…] Secţia a 3-a propune:

  1. compartimentarea Odessei şi repartizarea compartimentelor pe C.A. [Corp de Armată].
  2. pătrunderea în Odessa în felul următor:
    – eşalonul de curăţire: este primul care abordează oraşul, fiind constituit din: 2-3 batalioane de pionieri şi 2-3 batalioane de asalt de fiecare C.A., cărora li se vor repartiza, în adâncime, diferite sectoare din compartimentul fiecărui C.A. Vor fi prevăzute cu: detectoare pentru explozibile, Brandt-uri, tunuri A.C., tunuri 75 mm, aruncătoare de flăcări, tancuri. Vor intra în oraş, călăuziţi de prizonieri şi civili, luaţi în acest scop, pentru orientare, atât în înaintare, cât şi pentru identificarea clădirilor publice mai importante. […]” (Sursa documentului: Arhivele Militare Române, fond Microfilme, rola 1080, cadrele 609-610).

Am selectat din acest document pentru a sublinia condiţiile în care s-a făcut intrarea armatei române în oraş, sub spectrul atacurilor cu care se confruntaseră trupele germane. Era şi o problemă de logistică, fiind necesară găsirea unei locaţii adecvate (ceea ce nu s-a întâmplat) pentru comandamentul militar Odessa, ce urma să devină autoritatea de administrare a oraşului. În aceste condiţii, trupele române să se fi ocupat, în decurs de o noapte şi în ziua următoare, cu execuţia a 8000 de civili?
Există şi o chestiune de ordin juridic. Odată stabilit în oraş, comandamentul militar român a difuzat comunicate referitoare la măsurile la care se expun persoanele care încalcă statutul internaţional al oraşelor ocupate, comunicate difuzate în limbile română, germană şi rusă, în conformitate cu legile internaţionale. Şi legea română prevedea, în Codul de Justiţie Militară, la art. 486, alin. 2: „În timp de război, în zona de operaţii a armatelor, autoritatea militară superioară respectivă va putea edicta, prin ordonanţe publicate şi afişate, faptele şi pedepsele menite să garanteze siguranţa armatei, apărarea ţării şi ordinea publică”. Cu alte cuvinte, după retragerea armatei regulate sovietice din oraş şi instalarea autorităţii militare române, orice acţiune de distrugere intra sub incidenţa actelor de sabotaj şi teorism, pedepsite cu moartea. Când trupele aliate au descoperit soldaţi germani în uniforme americane, în timpul bătăliei din Ardeni în decembrie 1944, i-au executat rapid, în conformitate cu legislaţia internaţională. Pe de altă parte, să nu uităm că cei responsabili pentru crime, ofiţeri superiori ai armatei române, au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare sau chiar au pierit în faţa plutonului de execuţie.
Ceea ce am dorit să subliniez este contextul teribil în care s-au produs aceste tragedii. Istoricul este dator cu explicaţii, fără ca ele să reprezinte justificări. Şi dacă opinia publică, pe bună dreptate, poate considera uciderea unui nevinovat o tragedie în sine, istoricul trebuie să cerceteze şi să se afle cât mai aproape de adevăr.

Discerne: Odessa, de Florin Iepan, între film documentar şi scandal de salon

 

[…]

Adevărul istoric mistificat, nu revelat

<<Avocatul Gheorghe Petrescu, fiul unui supravieţuitor din atentatul comis de partizanii ruşi la Odessa, împotriva comandamentului româno-german, soldat cu peste 100 de morţi, l-a acuzat deschis pe regizor, pentru faptul că foloseşte date statistice dintr-o singură sursă, manipulând opinia publică şi că priveşte evenimentele doar din punctul de vedere al unei părţi implicate în evenimente. […] Iepan a fost acuzat şi de sociologul Marius Lazăr, pentru utilizarea excesivă a propriei  imagini. “Secvenţele în care apăreţi excesiv ar fi trebuit înlocuite cu alte mărturii „>>

relatează Dorin Tudoran.

 

Jurnalul Bucurestiului: Cine l-a plătit pe Florin Iepan să facă “Odessa” şi de ce?, 7 august 2014:

 

[…]

Petru Dolhescu scrie:

„SINGURA SURSĂ DE DOCUMENTARE A FILMULUI ESTE RAPORTUL INSTITUTULUI NAȚIONAL PENTRU STUDIEREA HOLOCAUSTULUI DIN ROMÂNIA „ELIE WIESEL“ PE BAZA CĂRUIA SE AFIRMĂ CĂ DUPĂ GERMANIA NAZISTĂ, ROMÂNIA FASCISTĂ POARTĂ RESPONSABILITATEA PENTRU CEL MAI MARE NUMĂR DE EVREI EXTERMINAȚI ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI.

DOCUMENTARULUI ÎI LIPSEȘTE MOMENTAN, DIN ACEASTĂ CAUZĂ, DUBLA PERSPECTIVĂ (MENȚIUNI SAU TRIMITERI LA CARTEA ISTORICULUI ALEX MIHAI STOENESCU, ARMATA, MAREȘALUL ȘI EVREII SAU SCRISOAREA LUI ION ANTONESCU CĂTRE WILHELM FILDERMAN ORI INTERVIURI CARE SĂ REDEA ALT PUNCT DE VEDERE), LUCRU ASUMAT, DE ALTFEL, DE REALIZATOR.”

 

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. marian said, on iulie 8, 2018 at 4:09 pm

    Vasile Militaru – Dumnezeu să îl odihneasca!
    Ucis in 1959 la 74 de ani, de comunisti

    Sase pui si-o biata mama

    Mai de mult, o rândunica avea-n cuibu-i sase pui
    Si privea la ei sarmana, ca la chipul soarelui:
    De cu zori pornea -sageata- cautând, pe deal si vai, 
    Hrana pentru puii sai
    Si-n iubirea-i nu odata
    S-a culcat ea nemâncata, 
    Dar destul de fericita ca nu s-a-ntâmplat nicicând:
    Dintre pui, s-adoarma vre-unul ars de sete sau flamând, 
    Nici n-a fost mai mândra mama decât ea-ntre rândunici, 
    Când vazu-ntr-o zi ca puii se facusera voinici, 
    Si n-a mai avut odihna nici cât ai clipi, sub soare, 
    Pâna când, pe fiecare pui nu l-a-nvatat sa zboare, 
    Dar, când toti puteau sa plece încotro voiau sub slava, 
    Rândunica, istovita, a cazut în cuib bolnava
    Si cu ochii plini de lacrimi tinta-n ochii fiecui, 
    Zise celor sase pui:
    Dragii mamii, eu de-aseara, simt în inima un cui:
    Aripile greu ma dor
    Si nici vorba sa mai zbor…
    Dumnezeu mi-a dat putere, – oricât am avut nevoi, –
    Sa gasesc într-una hrana pentru voi…
    Astazi fiindca sunt bolnava, dragii mamii, se cuvine, –
    Mari cum v-a facut maicuta, sa-ngrijiti si voi de mine
    Si ca nimeni dintre puii-mi sa nu simta ca mi-e rob, 
    Fiecare, sa-mi aduceti, zilnic, numai câte-un bob;
    Ale voastre sase boabe milostive, ma vor tine
    Pâna când o sa vrea cerul sa ma faca iarasi bine…

    Ascultând cuvântul mamei, au zburat cei sase pui
    Si-au adus, vre-o sase zile, fiecare bobul lui…
    Mai departe însa puii, – beti de-al slavilor înalt, –
    Fiecare-având nadejdea ca-i va duce celalalt, –
    N-a mai dus nici unul bobul si, uitata mucenica, 
    A murit atunci de foame cea mai sfânta rândunica.

    Si-a ramas apoi povestea trista, neluata-n seama, 
    Orisicui ai sta s-o spui, 
    Ca o mama îsi hraneste:sase, opt sau zece pui, 
    Însa zece pui, adesea, nu pot toti hrani o mama

    Apreciat de 1 persoană

  2. Radu said, on iulie 8, 2018 at 4:14 pm

    El posibil sa nu fie nici macar roman sau daca e si-a vandut sufletul ptr „succesul” material de pe lumea asta daca spune ca nu ii pasa cum ramanem in istorie.

    Un dobitoc ce pot sa spun, Doamne iarta-ma.

    Vai de voi cand veti da socoteala ptr mizeriile astea o sa va iasa pe nas banii murdari pe care i-ati luat in schimbul sufletului.

    Asa un film ceva sa marcheze centenarul de la Marea Unire 1918 nu vedem dar mizerii cat cuprinde vedem…minciuni si porcarii mistificari ale istoriei.

    Apreciat de 1 persoană

  3. dante said, on iulie 8, 2018 at 4:17 pm

    „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari“

    Interesant titlu de film, care nu e de fapt un titlu ci o propaganda fatisa – antisemita la adresa unui popor(roman). Eu ca roman prefer sa intru in istorie ca barbar si sa ies crestin, decit sa intru in istorie ca popor ales si sa ies ca popor ucigas de Dumnezeu. Pentru mine mai e o sansa.
    Pe de alta parte o alta chestiune interesanta este cum de toti acesti oameni de asazisa „cultura” folosesc date furnizate de ciuma bolsevica ca drept adevar istoric, dar acuza in chip fariseic pe comunisti.
    Hai sictir, judelor!

    Apreciat de 2 persoane

  4. Thora said, on iulie 8, 2018 at 5:18 pm

    Jidanii nu se mai satura sa-i mulga pe nemti si pe americani, vor acum sa-i mulga si pe romani pentru vreun „holohoax” romanesc, la fel de inchipuit ca si celalalt? Rusine, Itzic!

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Humor said, on iulie 8, 2018 at 7:21 pm

      Ruşine nu numai lui , ci mai ales lui Radu Jude şi Ada Solomon, care se consideră români ( deşi nu-s !) !
      În rest, nu-i greu de găsit explicaţii, mai ales dacă ştii că :
      „Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern. ”
      Să le fie de cap !, cum zice o vorbă românească ! :mrgreen:
      P.S. Îngrozitor este că acest Institut Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.este plătit cu salarii exorbitante de către statul Român pentru a-l acuza pe nedrept şi a stoarce despăgubiri de miliarde de dolari, rupând de la gura românilor pentru „a băga seu în carne grasă „, îmbogăţimdu-i nesimţit pe unii !
      Halal !

      Apreciază

  5. Rodrigo said, on iulie 8, 2018 at 6:50 pm

    Din greselile istoriei se pot invata multe lucruri intelepte, din suferintele actuale din Fasia Gaza, Siria, ce se poate invata?

    Apreciază

  6. Radu Humor said, on iulie 8, 2018 at 7:29 pm

    Vine un timp cand se va trage linie si se va face totalul.

    FRANTA: putere coloniala care a controlat, la un moment dat, aproape 13.000.000 kilometri patrati, aproximativ 9% din intreaga suprafata a uscatului mondial. Un numar impresionant de tari au fost ocupate cu forta de catre francezi.Prosperitatea Frantei se bazeaza intr-o buna masura si pe crimele si jaful din fostele tari coloniale.
    Iata cateva dintre acestea Algeria, Camerun, Ciad, Gabon, Niger, Senegal, Tunisia, Madagascar, Maroc, Vietnam, Laos. In plus, jumatate din Franta a fost colaboratoare cu Germania in al II-lea razboi mondial si asta nu pare sa deranjeze atat de mult cat alianta Romaniei cu Germania.
    A facut masacru in coloniile din Nordul Africii cand acestea si-au cerut independenta si chiar dupa dobandirea independentei au intervenit direct sau indirect in evenimentele politice ale fostelor colonii.

    ANGLIA : cel mai mare imperiu colonial si sclavagist pentru o perioada de Timp (in America ) – a cuprins peste 20%!!! din suprafata uscata a Terrei. Prosperitatea Marii Britanii se bazeaza intr-o buna masura si pe crimele si jaful din fostele tari coloniale. Iata cateva dintre acestea – India, Australia, America de Nord, Africa de Sud, Birmania s.a.

    RUSIA: tara in care s-a nascut comunismul, o pacoste si o nenorocire pentru Romania. Si-a consolidat pozitia de putere mondiala si prin crimele si jaful la care si-a supus tarile vasale.
    Iata cateva dintre tarile exploatate de Uniunea Sovietica – Romania, Moldova, Polonia, Ucraina, Belarus, Georgia, Lituania, Letonia, Estonia, Armenia, Kazakstan, Uzbekistan, s.a..

    SUA: Intemeiata pe genocidul indurat de indienii americani carora europenii le-au ocupat pamintul pe care locuiau de mii de ani. Populatii intregi exterminate, infometate, alungate in rezervatii ca niste animale salbatice ca sa faca loc foamei de inavutire a colonistilor europeni. Cea mai mare tara cu oranduire sclavagista dupa caderea Imperiului Roman ce inca a practicat segregarea rasiala pana prin anii ‘60. Exemplu al democratiei si iubirii crestine?
    … Poate o ora duminica la biserica. Aventurile militare germane din cele doua razboaie mondiale i-au accelerat industrializarea si inarmarea si i-au transformat in jandarmul planetar. Fortati si de expansionismul Rusiei si Chinei comuniste, SUA, dupa al Doilea Razboi Mondial, a purtat mai mult de 10 razboaie importante – Vietnam, Iugoslavia, Irak, Afganistan s. a., alaturi de diverse alte interventii militare in toate colturile planetei mai mult sau mai putin legitime. A rasturnat regimuri instalate democratic si de frica comunismului a sustinut dictatori corupti si sangerosi atat pe continentul American (Chile , Argentina etc) cat si Africa (Mobutu in Congo ) sau Asia. Au finantat in America Centrala grupari armate teroriste vinovate de crime pe banda rulanta. Nu le-a pasat ca poate oamenii saraci din acele tari aspira la acelasi nivel de prosperitate si democratie ca in SUA.
    Sub masca apararii drepturilor omului si cu ajutorul institutiilor financiar bancare multinationale au pus mana pe resursele naturale ale mai multor tari. Este emblematica pentru politica SUA declaratia publica facuta de un partizan al acestor razboaie, Donald Trump: „Sa le luam petrolul libienilor!”. In Afganistan mai important decat Bin Laden erau minereurile strategice de care complexul militaro-industrial american are nevoie ca de aer sau ca de petrol pentru a-si mentine suprematia. Desigur ca se pune si intrebarea ce se intampla cu planeta daca nu contrabalansau amenintarea expansionismului altor mari puteri. Ar fi fost o lume mai buna? Putin probabil daca ne uitam ce a insemnat gulagul sovietic si revolutia culturala din China unde se taiau degetele pianistilor.

    GERMANIA : izvor al culturii si tehnicii europene a provocat doua razboaie mondiale cu consecinte catastrofale – zeci de tari ruinate, genocid planetar zeci de milioane de morti si alte sute de milioane cu vietile distruse!!! Au infaptuit holocaustul prin care milioane de oameni au fost facuti sclavi epuizati prin munca silnica, au fost gazati, si arsi in cuptoare precum gunoaiele. Este un fapt ce nu se va sterge din memoria colectiva a lumii pana la sfarsitul istoriei universului. L-au ajutat pe Lenin sa revina in Rusia ca sa il submineze pe tar si stim ce a urmat. Au impartit Polonia si Romania cu Rusia si Ungaria. Atacandu-l l-au fortat pe Stalin sa transforme URSS in superputere mai repede decat isi imaginase el. La incetarea ostilitatilor, tragedia in spatele cortinei de fier a continuat pentru tarile ocupate de armata rosie in timp ce Germania ajutata de fostul dusman SUA s-a recladit si a prosperat. Noi am platit 10 ani datorii de razboi URSS-ului ca tara invinsa.

    AUSTRIA si UNGARIA: Imperiul Austro-Ungar a avut sub stapanire Cehoslovacia, partea nordica a Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, Transilvania, Bucovina, parti din Banat, Crisana si Maramures, Tirolul de Sud. Prosperitatea Austriei si a Ungariei se bazeaza si pe crimele si jaful din teritoriile ocupate. Toti cei care trudeau si erau taxati astfel incat balurile vieneze sa functioneze nu prea o faceau de bunavoie si cand se rasculau ori erau impuscati ori eviscerati (trasi pe roata) si alte lucruri ce nu prea au incaput in partiturile muzicii clasice ale epocii. In rest ordine curatenie si civilizatie, nu?

    SPANIA si PORTUGALIA : vinovate de un urias genocid prin exterminarea indienilor din America Centrala si de Sud masacrati, torturati, arsi pe rug convertiti cu forta la crestinism, transformati in sclavi ca si negrii adusi din Africa, urmata de jefuirea sistematica a resurselor naturale si indeosebi a aurului si argintului care au relansat economia nu doar din Peninsula Iberica ci din toata Europa Occidentala. Descoperirea Americii ar trebui marcata cu o zi de doliu la nivel planetar, nu cu serbarile indecente pentru inceputul genocidului american. Ambele tari si nu numai, poarta uriasa rusine a comertului cu sclavi destinati plantatiilor din SUA, America Centrala si de Sud care au prosperat prin munca acestor oameni vanati ca animalele si adusi in lanturi de la mii de kilometri (cei care supravietuiau calatoriei).
    Tari profund crestine cu catedrale pana la cer, nu?

    ITALIA: a avut colonii in Africa de Est si a visat ca alaturi de Germania sa participe la marele jaf planetar dar desi au fost initiatorii fascismului european NU au fost considerati tara invinsa pentru ca italienii si-au tradat aliatul si pe IL DUCE la timp. Atat italienii cat si nemtii i-au sustinut in masa pe Musolini si pe Hitler crezand ca nemernicia se va infaptui fara costuri prea mari in sunet de fanfara + pas de defilare cativa evrei si comunisti asasinati si falfait de steaguri si cam atat. Romania n-a avut acest noroc si cand ar fi vrut sa paraseasca alianta nu i s-a permis.
    SUA si URSS erau intelese deja. Cand i s-a permis era prea traziu si oricum fusesem vanduti deja la schimb.

    OLANDA Mai intai colonia Africa de Sud (pierduta in favoarea britanicilor) si apoi coloniile din Asia de Sud Est au fost o mana cereasca aducand profituri uriase pentru micul stat care nu ne vrea astazi in Schengen.
    Romania a fost invitata la masa bogatilor lumii sa puna pe masa tot ce are oameni, resurse naturale etc, dar ca sa aseze scaunele, sa scuture fata de masa, sa curete covoarele si sa manance resturile la masa servitorilor.

    BELGIA: a exploatat din greu resursele minerale (cupru diamante etc) si naturale ale fostului Congo belgian (capitala Kinshasa)… Plecarea lor a lasat o tara in razboi civil care a fost impinsa in dictatura aspra si corupta a lui Mobutu, dupa a carui disparitie a revenit la razboiul civil, interetnic si saracie. Detine minerale strategice pe care multi si le doresc. Ghinionul lor.

    ELVETIA: pe langa ceasuri si ciocolata a mai adapostit in banci si aurul nazistilor si al americanilor, al rusilor al oricui, al infractorilor si mafiotilor de pretutindeni si nenumarate bunuri si valori furate din toate colturile lumii. Cand ai atatia bani in banci parca iti vine sa iti speli si sa iti apretezi rochita de doua ori pe zi. Cum sa nu tii lectii de morala si eficienta manageriala sarantocilor?

    JAPONIA: tarile din Asia poarta o vie amintire din razboiul mondial legata de atrocitatile comise de inalta civilizatie japoneza care a aruncat asupra lor nu flori de cires si poezie ci bombe si a trecut prin baionete copii si femei si a supus la torturi si umilinte inimaginabile populatiile ocupate. Casa imperiala ar trebui saptamanal sa ceara iertare acestor natiuni pentru tragedia de care este si ea direct raspunzatoare dar se abtine pana in ziua de azi.. Probabil ca originea divina le interzice acest lucru. Sunt detestabili. La fel ca si Germania, fostul inamic SUA i-a ajutat sa redevina ce au fost si mai mult decat atat.

    CHINA : inchisa in ea insasi mii de ani acum incepe sa scrie pagini surprinzatoare in istoria lumii si deja a modificat niste echilibre economice ce dainuiau de ceva vreme. Ramane de vazut pana unde si ce va induce asta in insasi structura sociala si politica a Chinei. Sa speram ca fara convulsii pentru ca ar fi tragic pentru noi toti. Partidul unic insa este o garantie ca vor fi convulsii, dar nici un astfel de colos fie si pluripartinic nu garanteaza linistea si pacea, mai ales daca se pune pe facut politie internationala in slujba democratiei.
    Exista o singura regula, toate aceste mari puteri democratice, sau nu, isi urmaresc doar propriile interese economice si strategice. Naivii cred altceva.
    Noi ne lipim cand de unii cand de altii in speranta ca ne vom realiza si noi interesul national. OK dar putina demnitate nu ar strica.
    Astazi atacurile si invaziile nu se mai fac doar cu armata, ci si prin instrumente economice financiare bancare si bursiere controlate tot de cei mentionati anterior.

    „La felicità non è qualcosa di già pronto. Viene dalle vostre azioni” (Dalai Lama)

    Apreciat de 2 persoane

    • abc said, on iulie 8, 2018 at 8:54 pm

      tu chiar constientizezi prostia asta de ai spus-o: RUSIA: tara in care s-a nascut comunismul, o pacoste si o nenorocire pentru Romania

      Apreciază

    • PG said, on iulie 9, 2018 at 7:53 am

      Foarte bun acest material .

      Apreciază

    • petrupetru said, on iulie 9, 2018 at 11:29 am

      Din greseala😊 ti-am apreciat mesajul.
      Una din probleme este citatul din Dalai Lama! Nu ai putut gasi ceva din Sfintii Parinti?
      Apoi, citeva din detalii au origini marxist-sioniste: Germania care ar fi pornit doua razboaie mondiale, sau Rusia, care ar fi originea comunismului, etc

      Apreciat de 2 persoane

  7. geo said, on iulie 9, 2018 at 10:30 am

    Apreciază

  8. geo said, on iulie 9, 2018 at 1:14 pm

    Apreciază

  9. geo said, on iulie 9, 2018 at 3:26 pm

    Apreciază

  10. clement said, on iulie 9, 2018 at 5:51 pm

    Educatia patriotica trebuie facuta prin intelectualii de la sate si din diaspora.
    Din fericire avem documentare realizate impecabil despre martirii romani din inchisorile comuniste si recent si filmul realizat de Cristina Liberis prin TVR si Trinitas tv :”Preoti romani -Jertfa si rugaciune pentru Unire”. https://www.youtube.com/watch?v=M4ysuaMb4l4
    Trebuie sa punem presiune asupra Ministerului Educatiei pentru includerea vizitelor obligatorii la Memorialul de la Marasesti, de la Aiud si a Memorialului Inchisoarea Pitesti.

    Filmul lui Jude, clocit vreme de sapte ani pe banii lui Stern trebuie ignorat.

    Apreciază

  11. geo said, on iulie 9, 2018 at 5:53 pm

    Apreciază

  12. geo said, on iulie 9, 2018 at 6:59 pm

    Apreciază

  13. geo said, on iulie 10, 2018 at 9:13 am

    http://themillenniumreport.com/2018/05/first-lady-asma-al-assad-syrias-national-treasure-and-joan-of-arc/

    Apreciază

  14. clement said, on iulie 11, 2018 at 11:23 am

    Oare este considerat drept act antisemit participarea la proiectarea exceptionalului documentar „Romania neimblanzita”si neonorarea conferintei ce va preceda filmul, in cadrul festivalului C’Art Fest (Cristianu Brasov?)
    „Luni, 16 iulie
    Recuperarea memoriei istorice din perspectiva diversității culturale – conferință susținută de Michael Shafir, Profesor Emerit al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Invitați: Dr. Alexandru Florian, Director General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wirsel, Dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, dr. Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
    Cu ce vă servesc? – spectacol teatru după o piesă de Pascal Bruckner, regia Chris Simion, cu Maia Morgenstern și Victoria Dicu
    Proiecție film: România neîmblânzită” https://www.showpass.ro/event/21795/C-Art-Fest-Jurnal-de-Romania

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.