SACCSIV – blog ortodox

RUBRICA INCEPATORULUI

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. john said, on octombrie 22, 2009 at 11:15 am

    Imi reiau mesajul cu problema mea:

    Problema: cam de un an am inceput sa realizez din frinturi de discutie avute cu altii de la biserica (este o biserica din diaspora, mica si cu o comunitate restrinsa in care toata lumea stie pe toata lumea) ca preotul la care ma spovedesc nu tine secretul spovedaniei mele. Lucruri pe care eu le spun acolo ajung intr-o forma sau alta, diluat sau mai putin diluat la alte urechi. M-am trezit cu niste comentarii nu numai jignitoare dar cu adresa la aspecte private pe care numai de la duhovnic puteau sa le afle cei de la biserica. Si asta in conditiile in care preotul acesta este considerat (si a fost considerat inclusiv de mine) ca un preot bun si serios. Imi este clar ca trebuie sa plec de la el, probabil cu binecuvintare (desi chiar daca mi-o da sau nu eu tot plec, imi pare rau ca am stat atit de mult).
    Intrebare: in afara de schimbarea duhovnicului mai trebuie sa fac si altceva?

    Apreciază

  2. Alexandru said, on octombrie 23, 2009 at 12:42 pm

    Frate, Taina spovedaniei e Taina Lui Hristos. Nu a lucat omul-preot la spovedanie ci Duhul Sfant prin Preotul Lui Hristos.De aceea se si spune „Sa te ierte Dumnezeu….” si nu ca la ereticii catolici „Te iert …” Altceva decat asta nu mai e de adaugat.
    In legatura cu duhovnicul personal cred ca e mai bine ca sa il intrebi despre ce s-a intamplat in mod delicat. Poti sa-i spui ca o ruda de a ta s-a smintit de la un preot ce nu pastra secretul celor aflate si acum nu stie ce sa faca.Si sa-l intrebi ce sfat sa-i dai rudei tale. Nu uita ca gura omaneilor multe prostii si rele graieste cand nu e mintea sus la Dumnezeu. De acea se spune ca tacerea e de aur. Poate chiar sa fie o ispita mare atata tie cat si acestui duhovnic al tau. Iarta si uita. De 77 de ori cate 7. Daca simti totusi ca nu poti face asta cere neaparat dezlegare de la dansul. Nu are de ce sa nu iti dea. Imi pare rau ca numai sfaturi proaste si neindestulatoare pot sa dau. Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne lumineze!

    Apreciază

  3. john said, on octombrie 23, 2009 at 3:31 pm

    Ai dreptate, o discutie trebuie sa am cu el. Cit despre iertat, eu il iert, sau ma stradui s-o fac, da’ nu mai am incredere in el. Mai ales ca secretul spovedaniei este clar precizat in canoane ca trebuie tinut iar preotul care nu face chestia asta isi ia pacat mare asupra lui. Si apoi uman vorbind cum pot eu sa ma mai duc la un preot si sa-mi intorc sufletul pe dos cind stiu ca el se va apuca sa palavrageasca ( si inca de o maniera proasta) pe baza informatiilor care i le-am dat eu. Ori pentru mine spovedania este ceva absolut fundamental! Cu ea incepe totul. Si daca n-o fac cum trebuie, adica daca nu imi scot la iveala nu numai pacatele strict, dar si problemele care ma framinta atunci aia nu mai e spovedanie facuta calumea. De altfel, dincolo de aspectul duhovnicesc in sine de iertare a pacatelor, spovedania a insemnat pt. mine un formidabil mod de reglare si echilibrare psihologica, de care nu vreau sa fiu deprivat. Asa ca sint foarte inclinat sa pec de la el, dar da, trebuie sa am o discutie transanta ca poate il ajuta si pe el si poate mai releva unele lucruri carear arunca si o alta lumina asupra problemei… poate ma insel eu, cine stie!
    Multumesc pentru sfat.

    Apreciază

  4. margareta said, on decembrie 20, 2009 at 6:38 pm

    off topic

    saccsiv; ce parere ai despre site ul domnului Ec. Constantin Olariu Arimin?

    http://www.ariminia.ro/contact/autor/ec.-constantin-olariu-arimin.html

    Apreciază

  5. Sorin said, on ianuarie 21, 2010 at 9:47 am

    Aş dori să cunosc părerea dumneavoastră referitoare la această lucrare: Scarlat Demetrescu: „Din tainele vieţii şi ale universului” http://www.scribd.com/doc/17747057/Scarlat-Demetrescu-Din-Tainele-Vietii-Si-Ale-Universului

    Apreciază

  6. unificarea said, on aprilie 27, 2015 at 10:07 pm

    Doamne ajuta !
    Urmăresc blogul tau cu interes. Asta m-a determinat sa reîncep a scrie. Iti voi lasa linkul către blogul meu, așteptând chiar si o părere. Multumesc anticipat !
    https://unificarea.wordpress.com

    Apreciază

  7. hilohi bogdan said, on februarie 25, 2016 at 2:21 am

    nu ştiu ce s-a întâmplat dar decând s-a schimbat redactarea site-ului, respectiv cu aceste „fluxuri”, nu mai pot comenta la articole. Menţionez că folosesc doar un telefon iar situaţia este şi la alte site-uri „ortodoxe”.plus încărcarea grea f.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.