SACCSIV – blog ortodox

Dialoguri cu cei ce tin CALENDARUL VECHI

  Deoarece comentariile la IPS BARTOLOMEU ANANIA 2008: ecumenismul „bun”, impartasirea a doi preoti greco-catolici, Virgil Ardelean au deviat spre un dialog stil vechi – stil nou, am considerat necesar ca un asemenea schimb de pareri sa continue la o rubrica special deschisa in acest sens.

Reclame

564 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. petronel 24 said, on mai 31, 2012 at 6:36 pm

  pentru acelasi noi cei de pe stil vechi :stilisti : cum ne numiti ….noi nu botezam a doua oara ci e o completare a botezului …nu noi suntem rupti de adevarata ortodoxie ci voi cei de pe stil nou…o intrebare de ce se numeste stil nou …pentru ca s-a schimbat ceva de asta nu mai e vechi ci e nou nu? timp de 2000 de ani s-a pastrat vechia religie si s-a trezit satana ..prin sinodul al 7 lea sa schimbe calendarul…sinod masanic de altfel….aici este vorba de mana masonicilor care e in interiorul bisercii din romania de mult timp ….daca ati gandi cu inima ci nu cu mintea ati vedea adevarul…dar cum voi sunteti intunecati si aveti inimi impietrite e greu sa acceptati adevarul….revenind la botez.. sa dau un exemplu tu daca porti o pereche de adidasi (puma) dar nu sunt originali ,,,deci asa si cu botezul care e savarsit de stilul nou nu e canonic pentru ca ati schimbat totul. ma doare inima ca vad ca 99 din populatie e pierduta si nu ma refer doar la stilul nou …in general domnul sa ne ierte si sa ne miluiasca pe toti ca toti suntem pacatosi

  Apreciază

  • mariusasimini said, on noiembrie 17, 2016 at 3:58 am

   Infatisam mai jos un fragment dintr-un capitol al “Vietii Cuviosului Paisie Aghioritul”, scrisa de Ieromonahul Isaac, in care este aratat cum Sfantul Batran Paisie, cu discernamantul sau fara cusur stia sa ia atitudinea cea dreapta in problemele cele mai spinoase ale Bisericii si sa sanctioneze atat ratacirile credintei “de-a stanga” (ecumenismul sau modernismul), cat si pe cele “de-a dreapta” (stilismul, zelotismul hipercorect) si sa lupte pentru vindecarea celor cazuti in aceste boli grave prin sfatul sau atitudinea sa ferma, dar si, intotdeauna, prin iubirea indurerata pusa in rugaciunea sa jertfelnica.
   Noi, aici, in Sfantul Munte, tot pe calendarul vechi tinem, dar este alt caz. Suntem uniti cu Biserica, cu toate patriarhiile, si cu cele care il tin pe cel vechi. Recunoastem Tainele lor, iar ei pe ale noastre. Preotii lor impreuna-liturghisesc cu preotii nostri. In timp ce aceia, sarmanii, s-au rupt. Cei mai multi dintre ei au si evlavie si acrivie si nevointa si ravna pentru Dumnezeu. Numai ca aceasta ravna a lor este fara discernamant, ‘nu intru cunostinta’. Unii s-au abatut din simplitate, altii din nestiinta, iar altii din egoism. Au considerat cele treisprezece zile o chestiune dogmatica si pe noi inselati si au plecat din Biserica. Nu au comuniune nici cu Bisericile care tin calendarul nou, dar nici cu patriarhiile si Bisericile care tin calendarul vechi, pentru ca chipurile s-au spurcat din pricina comuniunii cu cei ce tin calendarul nou. Si nu numai aceasta. Putinii care au ramas, nu stiu in cate parti, s-au impartit si se impart mereu, anatematizandu-se, afurisindu-se si caterisindu-se intre ele. Nu stii cat m-a durut si cat m-am rugat pentru acest subiect. Trebuie sa-i iubim si sa-i compatimim, iar nu sa-i judecam. Si cel mai mult sa ne rugam pentru ei ca sa-i lumineze Dumnezeu. Iar daca se va intampla vreodata sa ne ceara cineva ajutor cu buna intentie, sa-l ajutam cu vreun cuvant’.

   Apreciază

 2. […] Dialoguri cu cei ce tin CALENDARUL VECHI […]

  Apreciază

 3. logic... said, on octombrie 21, 2014 at 10:54 am

  … e greu de priceput…lasa-ti-o asa … si stati acolo in BOR ca stati bine !!..

  Apreciază

 4. tafta ghita said, on noiembrie 16, 2014 at 9:35 pm

  Oare de ce oamenii nu vad evidenta?MANTUITORUL spune ”iubesteti aproapele ca pe tine insu-ti,,Cine este aproapele?,omul de langa tine,betivul,hotul,curvarul ,inginerul ,profesorul,care poate fi musulman,catolic ortodox,stil vechi sau ecumenist.Deci noi pentru a ne mantui suntem datori sa ne iubim aproapele.Referitor la calendar,dupa parerea mea este foarte simplu.Daca urmam randuiala SF.PARINTI si mai ales canoanele intaiului sinod de la Niceea,in care printre altele se stabileste data de 21 martie pentru echinoctiul de primavara (PANA LA SFARSITUL VEACURILOR) si nu alte inventii, avem sanse sa ne mantuim.Apropo schisma inseamna schimbare si cei de pe stilul vechi nu au schimbat nimic ci au dus mai departe mostenirea primita de la SF.PARINTI,neschimbata.Ascultarea nu se face de oamenii bisericii care schimba legile dupa bunul plac.Va iubesc si ma rog lui DUMNEZEU pentru mantuire.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: