SACCSIV – blog ortodox

DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPRIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

Posted in Arsenie Boca by saccsiv on aprilie 22, 2015

Sora Mirela ne-a zis o treaba de care eu habar n-aveam:

La Drăgănescu, părintele Arsenie Boca şi-a pictat propriul chip în reprezentarea Sfantului Ioan Botezătorul.

Asa ca am facut o cautare pe internet. Iata ce putem citi la http://www.crestinortodox.ro/reportaj/parintele-arsenie-boca-pictor-icoane-de-suflete-140378.html:

Sufletul omului apare transparent si usor ca un fulg, ca un inger alergand catre cer la Dumnezeu, la Domnul nostru Iisus Hristos. Unele chipuri din pictura seamana cu chipul Parintelui Arsenie Boca, dar Parintele nu facea acest lucru intentionat, insa este un fapt cunoscut, precum ca pictorii, in anumite lucrari, isi picteaza propriul portret. Acest lucru se intampla des si la Parintele Arsenie.

Sf Ioan Botezatorul

– In scena calugarului rastignit, pare a fi chipul Parintelui Arsenie. La fel in pictura cu Sfantul Ioan Botezatorul, deasupra in pronaos…
– Da, Parintele a pus si chipul sau in unele picturi, nu intentionat, pentru ca pictorii asa fac intotdeauna, picteaza chipul lor in icoane sau in portretele pe care le fac, fara sa-si dea seama. Aceasta este o lege a pictorilor pe care noi o stim. Si eu am pictat icoane si biserici in tara aceasta si stiu ca intotdeauna imi puneam chiar si chipul meu in acele icoane, fara sa-mi dau seama.
– E o taina probabil…
– Este o taina pe care noi nu o stim, dar Dumnezeu o sadeste in sufletul pictorului de icoane sau portrete sau de altceva sfant in Sfanta Biserica.

Comentariu saccsiv:

   Intr-adevar, seamana cu chipul sau:

Parintele Arsenie Boca

Daca ar fi dupa cum ni se explica in articolul de mai sus, atunci am vedea sumedenie din chipuri diferite ale Sfantului Ioan Botezatorul, caci multi au fost si iconarii. Dar nu e cazul:

https://www.google.ro/search?q=icoane+Sfantul+Ioan+Botezatorul&espv=2&biw=1024&bih=559&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=w3k3VcCuIIGlsgGjmoCYCA&ved=0CAYQ_AUoAQ

Adica, dupa cum observati, cam seamana intre ele.

Dupa mintea mea cea proasta, explicatia din articol o fi valabila la catolici, caci ei nu au iconari, ei au pictori, ei nu au icoane, ei au tablouri religioase, caci ei au alungat icoana …

La ortodocsi, un iconar nu-si poate pune chipul sau in icoana Sfantului Ioan Botezatorul. Sau poate gresesc eu, dupa mintea mea cea proasta, asa ca m-am apucat sa studiez niste lucrari ale lui Sorin Dumitrescu. Daca ma voi lamuri ca bat campii, voi reveni cu un alt articol de tipul “am fost un dobitoc”. Sau poate ma veti lamuri voi intre timp.

Cititi va rog si:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

 

526 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de… […]

  Apreciază

 2. Cyp said, on martie 13, 2017 at 10:27 am

  Da unii pictori isi picteaza propriul chip in picturile lor din cauza ca sunt stapaniti de duhul mandriei de care era stapanit si parintele Arsenie Boca. Dar in pictura bisericeasca acest lucru e interzis prin canon. Ci trebuie ca pictirul dupa o pregatire duhovniceasca sa se inspire din alte imagini ale sfantului si sa faca un portret cat mai fidel. I s-a cerut de episcop sa stearga pictura dar nu a facut ascultare. Parintele arde in fundul iadului si diavolul rade de voi.

  Apreciază

  • iosifliviu said, on aprilie 5, 2019 at 12:43 pm

   si cine ma rog poate sa spuna cu exactitate cum era chipul lui ioan botezatorul ??in aceasta reprezentare poate si chiar vorbeste despre sine ca despre cel care a reusit sa renunte la ego (capul taiat de pe tipsie asta simbolizeaza) !acesta este idealul oricarei religii :renuntarea la ego(la EU SUNT) acela care este slujitorul lui satan !! „e usor a scrie versuri cind nimic nu ai de spus” si mai usor este sa critici cind nu ai habar despre ce se vorbeste(arata) in acele picturi !! oare chiar atit de lipsiti de simtul masurii suntem incit ne permitem sa judecam oameni care au atins acel nivel de desprindere de „pacatul lumesc” ?? noi unde ne gasim pe aceasta scara a evolutiei spirituale ca sa ne putem permite acest lucru ?vorbim despre greselile lor…dar insusi Iisus spunea ca si el are greseala si singurul fara de greseala este Dumnezeu !!

   Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 5, 2019 at 1:19 pm

    iosifliviu

    Da-ne te rog citatul in care Iisus Hristos spunea ca si el are greseala.

    Apreciază

 3. cris said, on august 22, 2017 at 11:40 pm

  Asta este o taina nu din orgoliu , spiritul parintelui Arcsenie Boca este preotul Zaharia tatal lui Ioan botezatorul .Aceasta informatie este venita de la o femeie care este in lumina Lui Dumnezeu !

  Apreciază

  • Riko said, on august 23, 2017 at 10:49 am

   Ce? cum adica spiritul parintelui? Crezi in reincarnare sau ce? Nu mai inventati povesti din astea si nu mai asculta de vrajitoare.

   Apreciază

  • ortodoxiapentrutoti said, on august 24, 2017 at 5:47 pm

   Greșeală totală și fatală pentru suflet.
   Este REINCARNARE.
   Femeia care a afirmat acest lucru este în „lumina” îngerului căzut, după cum avertizează și Sf. Ap. Pavel, că se poate preface în înger de lumină.
   Este în înșelare. Dar e prea greu, din cauza mândriei să vadă asta.

   Apreciază

 4. Romanita said, on iunie 2, 2019 at 10:46 pm

  Parintele Arsenie Boca ESTE nascut pe 29 august, de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Iar nu pe 29 septembrie, cum i-au modificat comunistii in mod intentionat data nasterii. Stiu acest lucru pentru ca mi-a fost descoperit in ziua Sf Ioan Botezatorul din doua surse diferite: dintr-un interviu cu parintele Pantelimon Munteanu, de la Sf Manastire Ghighiu (care parinte a fost ucenicul parintelui Arsenie Boca si a lucrat intr-o lucrare spirituala mare cu sf parinte Arsenie) si in aceeasi zi mi s-a confirmat pentru ca am vorbit cu o sora din Brasov, care o cunostea de mult timp pe maica stareta de la Sf Manastire Marcus, si ea ucenica a parintelui Arsenie Boca (parintele a scris ca la Marcus vor canta ingerii… iar acolo acum sunt niste fetite crescute din leagan in manastire, deci sunt ca ingerii…). Maica stareta i-a spus acestei surori crestine ca parintele Arsenie era nascut de ziua Taierii Capului Sf Ioan Botezatorul !
  Deci din doua surse diferite, de ziua Sf Ioan Botezatorul mi s-a confirmat ca sf parinte Arsenie Boca a fost nascut de Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul ! Asadar, existenta acestui binecuvantat si ales de Dumnezeu parinte Arsenie Boca a fost sub amprenta – cu misiune divina ! – marelui sfant Ioan Botezatorul !

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: