SACCSIV – blog ortodox

A apărut Revista ATITUDINI NR. 38, închinată lui George Manu şi martirilor din temniţele comuniste

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 22, 2015

A apărut Revista ATITUDINI NR. 38, închinată lui George Manu şi martirilor din temniţele comuniste

Coperta-Atitudini-38-1024x756

DIN SUMAR:

EDITORIAL: Părintele Gheorghe Calciu: I-am spus „Hristos a înviat!” gardianului, transformat în îngerul Domnului

 1. PORTRET:GEORGE MANU – RECTORUL „UNIVERSITĂŢII” DE LA AIUD; „ERA VEŞNIC CU MÂNA ÎNTINSĂ SĂ DEA ŞI CU SUFLETUL DESCHIS”
 2. PĂRINTELE JUSTIN PÂRVUGeneraţia noastră şi-a făcut datoria, rămâne ca şi cea prezentă să şi-o facă
 3. IN MEMORIAM: In memoriam Părintele Justin Pârvu: Un portret alcătuit de Pr. Vasile Păvăleanu
 4. MĂRTURIE„Doamne, pentru rugăciunile Părintelui Justin, ajută-ne şi pe noi să trecem!”; O mărturisire emoţionantă a D-lui Corneliu Muha
 5. SCRISORIDin corespondenţa Părintelui Justin Pârvu cu Părintele Petroniu Tănase şi Arhim. Dr. Ioasaf Popa
 6. MEMORIALISTICĂTAKE RODAS, CEL CU NEPUTINŢĂ DE BIRUIT. ÎNFRUNTÂND TEMNIŢELE COMUNISTE, DE MÂNĂ CU MAICA DOMNULUI
 7. INTERVIUAspazia Oţel Petrescu: „Suferinţa este o treaptă de iubire pe care poţi să te înalţi mai mult decât prin alte nevoinţe”
 8. NAŢIUNEPărintele Dumitru Stăniloae: despre comuniunea românească cu Dumnezeu. Adevărata relaţie între Stat şi Biserică
 9. CENZURĂ:CENZURAREA TUTUROR CLERICILOR ŞI MONAHILOR ANTIECUMENIŞTI, ANTIPAPISTAŞI.
 10. ECUMENISM: Pregătiri pentru sinodul panortodox, programat în 2016
 11. RELIGIE:„Categoric, Îl vreau pe Dumnezeu lângă copilul meu, iar Şcoala nu poate să nu ţină cont de aspectul acesta”, de Sergiu CIOCÂRLAN
 12. REPLICĂ:DESPRE ALERGIA LA EROISM. REPLICĂ LA ACUZELE ADUSE DE MASS-MEDIA LA ADRESA ŞCOLII ORTODOXE „SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI”. de Ioan Vlăducă
  88. SOCIOLOGIE:MICUL ECRAN – OGLINDĂ A LUI NARCIS, de Ciprian Voicilă
 13. RECENZIE:Între Dumnezeu şi tatăl meu… Povestea cutremurătoare a Ramonei, imnografă pentru Hristos, de Marius Ianuș
  97. Părintele Justin Pârvu despre implicarea României în război:Problema este insă că azi nu te mai lasă să lupţi pentru România, nu te lasă să fii român

Comenzi se pot face la adresa de email: atitudini.pv@gmail.com

sau

aici

 

 

Tagged with:

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mihail said, on aprilie 22, 2015 at 1:31 pm

  Marioara Zăvoranu a fost înmormântată cu un preot răspopit, care a trecut la așa-zisa MItropolie Autonomă a lui Gherasim Bratu, de fapt un SRL schismatic, care adună preoți caterisiți de B.O.R. pentru homosexualitate, divorțați etc. .

  http://www.romaniatv.net/preotul-care-a-inmormantat-o-pe-marioara-zavoranu-este-raspopit_215806.html

  Printre apărătorii schismaticilor, de data aceasta din diaspora, îl regăsim și pe nea Florian Bichir :

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/03/florian-bichir-omul-schismaticului.html

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/03/schismaticul-onufrie-pop-de-bergamo-si.html

  Bineînțeles că și-a băgat coada și fostul agent KGB Filaret, care vrea dezbinare între ortodocșii din Ucraina și care acum a trecut în barca serviciilor secrete occidentale :

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/03/schismaticii-filaret-pancu-si-onufrie.html

  Dar iată și cine este schismaticul Gherasim Bratu :

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/02/cerere-de-finantare-pentru-actiuni.html

  Poate ar fi util, frate Vasile, să faci un articol cu aceste lucruri, utile mai ales pentru românii ortodocși din diaspora, dar și din țară, pentru a se feri de așa-zisele slujbe ale unor preoți caterisiți din B.O.R., grupați în jurul acestui pretins mitropolit Gherasim, Onufrie Pop de Bergamo etc., despre care site-ul Astradrom a scris pe larg în mai multe articole, foarte bine documentate.

  Apreciază

 2. Exacustodian said, on aprilie 22, 2015 at 2:38 pm

  HRISTOS A ÎNVIAT ! ! !

  Cerurile după cuviinţă să se veselească şi pământul să se bucure. Şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi nevăzută; că a înviat Hristos, Bucuria cea veşnică.

  Vroiam să scriu încă în săptămâna luminată dar scriu acum.
  Prin natura sa blogul saccsiv e unul ce tratează teme ce inspiră pesimism. Cum ar trebui să fie creştinul, optimist sau pesimist? Eu zic că a fi optimist până la extremă înseamnă a nu fi realist, iar a fi predominant pesimist, înseamnă deznădejde, ceea ce pt. creştin e mortal d.p.d.v. duhovnicesc.
  Creştinii, mă refer la ortodocşi, au în an o sărbătoare deosebită faţă de celelalte (de fapt celelalte sunt căi spre cea mai mare) în care se vorbeşte despre lumină şi biruinţă! Paştele – sărbătoarea sărbătorilor este cea mai dătătoare de nădejde sărbătoare! Rânduiala după care se ţine sărbătoarea, cântările, creează o atmosferă cu totul şi cu totul deosebită. În noaptea Învierii uiţi de griji, că ţi-e foame sau sete şi te bucuri cântând stihurile Învierii.
  Dată fiind măreţia praznicului am mers pe ideea „fără veşti proaste în săptămâna luminată”. Văd că pe blog totuşi s-au dezbătut teme sumbre în săptămâna luminată. Cei din afară ar putea să spune că creştinii sunt acea categorie de oameni care nu sunt capabili să se bucure. Ascultaţi toate cântările Învierii; se spune despre lepădarea fricii, de biruinţa asupra morţii, de venirea Luminii la cei ce şedeau în întuneric, de înlocuirea tânguirii cu veselia. Îmi pare rău că unii oameni, până şi săptămâna luminată au umbrit-o cu tânguiri.
  Oare întâmplător primul stih din canonul Paştelui (după irmosul „Ziua Învierii”) sună astfel:
  „Să ne curăţim simţirile şi să vedem pe Hristos strălucind cu nepropiata lumină a Învierii. Şi, cântându-I cântare de biruinţă, luminat să-L auzim zicând: Bucuraţi-vă!”

  „Să ne curăţim simţirile”, numai aşa Îl vom vedea pe Hristos strălucind. Tema bucuriei este prezentă în tot canonul şi în minunatul cuvânt de învăţătură al sf. Ioan Gură de Aur din noaptea Învierii.
  I-auziţi ce zice: „Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând.”
  Din tot cuvântul sf. Ioan Gură de Aur reiese clar că biserica (ortodoxă evident) nu trânteşte nimănui uşa în nas dacă cel ce vine către ea vine cu inima curată. Dacă are inima curată şi-şi va curăţi simţurile Îl va vedea pe Hristos strălucind. Şi atunci de ce să se mai teamă? Vameşii, femeile uşoare şi chiar unii dintre farisei au fost primiţi de Domnul. Tâlharul de pe cruce a fost primit în rai. Petru care se lepădase, a primit iertare şi de asemenea a reprimit cinstea de apostol. Chiar unul din cei ce participau la spectacolul răstingirii a primit şi el izbăvire – e vorba de sf. Loghin Sutaşul. Toma nu a fost lăsat în nedumerire, ci Hristos l-a chemat să-i pipăie rănile. Ce mai puteau face iudei atunci? Să-l prindă iar pe Hristos? Să-l prindă ca să ce? Ca să-L omoare? Dar El a biruit moartea! Iudeilor nu le-a rămas decât să mintă şi să-i prigonească pe cei ce au crezut în Cel înviat! Dar nu au reuşit să intimideze pe nimeni dintre cei ce se botezau în numele Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, aşa cum a poruncit Mântuitorul înainte de Înălţarea Sa. Iar după pogorârea Sfântului Duh peste apostoli, harul se înmulţea pe tot pământul. Lumea care până atunci era ţinută în întunericul nebuniilor idoleşti, la contactul cu lumina învăţăturii lui Hristos reacţionau violent. Lumina îi ardea! Şi cu toată turbarea prigonitorilor, atât iudei cât şi păgâni, creştini deveneau din ce în ce mai mulţi. Cui se datora un aşa fenomen? Tocmai aici este evidentă autenticitatea Învierii lui Hristos!
  Oamenilor NU LE MAI ERA FRICĂ DE MOARTE!
  Arhidiaconul Ştefan în timp ce primea lovituri de pietre, îl vedea pe Hristos. Avea simţurile curăţite şi inima curată! Mulţimile de mucenici care au fost până la sf. împărat Constantin, erau oameni cărora nu le mai era frică de moarte! Iată roadele Învierii în istoria omenirii! Nu au putut sub nici o formă să înăbuşe răspândirea creştinismului. Cei ce mergeau la tortură ştiau ce s-a întâmplat cu moartea şi cu iadul la contactul cu Hristos! Aşa cum când cineva înghite ceva dăunător, are reacţia imediată de vomă, aşa iadul la conactul cu Hristos a vomitat pe cei ţinuţi acolo. Este o demonstraţie clară că regimul politic nu este piedică în calea mântuirii. De aceea Hristos nici n-a schimbat regimul roman. El care putea să aducă mii de legiuni de îngeri să radă tot de pe faţa pământului în cea mai mică unitate de timp, nu a fost preocupat de schimbări politice. Da, e mai greu într-un regim totalitar sau păgân dar nu este imposibil să te mântuieşti. Paradoxal, răspândirea veştii bucuriei Învierii lui Hristos în lume a fost acompaniată de schingiuiri. Tocmai aici e tâlcul – că odată deveniţi închinători ai Celui răstignit şi Înviat, nimic nu îi mai speria. Istoria creştinismului a început cu jertfe. Oricine se uită înapoi, va da de mucenici. În orice perioadă a istoriei, oamenii privind la începuturi dădeau de cine? De mucenici!! Asta nu a fost întâmplător! Iată baza istorică a bisericii ca instituţie divino-umană – martirii!

  Nouă celor de astăzi ne place să vorbim despre martiri, dar ne e frică de o seringă când mergem la stomatolog. Ne place să vorbim despre nevoinţă dar suntem şifonaţi când cineva ne deranjează în confortul nostru. Credinţa fără fapte MOARTĂ ESTE! Iată imediat după cele 4 evanghelii, ce avem în Sf. Scriptură? Faptele apostolilor! Cei ce au schimbat lumea.
  Bineînţeles că creştinii sunt chemaţi să privegheze. De aceea şi rânduiala bisericească prevede ca una din slujbe să fie „priveghere de toată noaptea”. Asta demonstrează că creştinul este vigilent, ca nu cumva să pice victima diavolului care umblă răcnind ca un leu căutând pe cine să înghită. Însă nu este fricos. Aici este marea noastră problemă. Ne este frică şi ascundem frica sub diferite forme.
  Aş vrea ca sărbătoarea învierii să fie o sursă de încurajare, de îmbărbătare a oamenilor.
  Care e una din chemările Învierii? „Nu vă temeţi.” A spus-o Hristos ucenicilor şi a spus-o şi îngerul mironosiţelor venite la mormânt. Şi tot la mormânt s-a mai spus: „De ce căutaţi pe Cel viu printre cei morţi?”
  Întrebarea asta este extraordinară! Mie unuia mi se pare că mai are şi următoarea semnificaţie: „De ce îl căutaţi pe Dumnezeu acolo unde El nu se află (sau mai degrabă nu-Şi face simţită prezenţa că aşa El este pretutindeni)?” Eu unu’ aş vedea asta şi ca „de ce Îl căutaţi pe Dumnezeu printre eretici?” Dumnezeu Cel viu, nu-l căutaţi printre cei morţi, adică papistaşi, protestanţi, iehovişti, etc.
  Numai în ortodoxie Dumnezeu se poate simţi, dar cum? Dacă ne curăţim simţirile aşa cum spune la canon. Apropo de simţuri, m-am mai gândit la ceva ce s-ar putea să aibă totuşi un tâlc. Dacă interpretarea mea alunecă spre erezie, trăgeţi-mă de mânecă şi argumentaţi acolo unde nu am dreptate.
  Omul are cinci simţuri: văz, auz, pipăit, miros, gust. Lumea, care orbecăie în înşelăciune oferă simţilor tot felul de satisfacţii: văzului pornografie, auzului muzică ce clocoteşte a patimi, mirosului îi oferă tutunul, drogurile şi parfumurile femeilor stricate, pipăitului actele de desfrânare, gustului plăcerea îmbuibării.
  Dar biserica ortodoxă tratează astfel de simţuri altfel: ochiul vede icoanele mângâietoare de suflet, pogorârea Mântuitorului la iad şi Învierea sa, ceata apostolilor, mucenicii şi una dintre cele mai frumoase icoane după mine – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul în braţe; în biserica ortodoxă urechile aud cântări ce-i aduc aminte omului mereu de câte ceva din istoria creştinismului şi automat de milostivirea lui dumnezeu faţă de neamul omenesc. Dau exemplu un stih tot din canonul Paştelui:
  „O, dumnezeiescul! O, iubitul! O, preadulcele Tău glas! căci cu noi ai făgăduit să fii cu adevărat, până la sfârşitul veacului, Hristoase. Pe Care întărire de nădejde credincioşii avându-Te, ne bucurăm.”
  Mirosul în biserica ortodoxă are parte de tămâie!
  Pt. simţul pipăitului şi aici are biserica ceva de dat: atingerea de veşmintele preoţeşti şi sărutarea sf. cruci, a icoanelor şi a sf. moaşte.
  Iar în ceea ce priveşte gustul, creştinii beau aghiazmă, mănâncă anafură şi gustă din bucatele sfinţite cu diferite ocazii.

  Dacă analizăm în profunzime ortodoxia, nu vom înceta a ne minuna.
  Şi revenind la ideea cu care am început, mie unuia mi-ar place ca în săptămâna luminată măcar, chiar şi pe blog să dăinuie o altă atmosferă. Aveam ce comenta la unele materiale dar nu am vrut s-o fac în săptămâna luminată; mie îmi place să rezerv săptămâna luminată unui alt mod de petrecere a timpului. Şi apropo de articole, chiar şi în afara săptămânii luminate, dacă deja apar alte materiale, nu mai scriu comentariu pe ceea ce a rămas în urmă ci aştept ca tema respectivă să revină iar în atenţie. Aşa am tendinţa să fac eu, nu dau sfaturi ca şi ceilalţi să facă la fel.

  În încheiere fraţilor întru trezire, cu toată ameninţarea unui mare război, cu toată activitatea masonilor şi sataniştilor, n uitaţi că
  HRISTOS A ÎNVIAT !

  Apreciat de 1 persoană

 3. geo said, on aprilie 22, 2015 at 5:20 pm

  Hristos a Inviat!
  Disperare mare pe bigpharma:

  Un nou studiu, care a inclus aproximativ 95.000 de copii, a demonstrat ca administrarea vaccinului ROR (rujeola, oreion, rubeola) nu poate fi asociata cu un risc crescut de aparitie a unor tulburari din spectrul autismului, indiferent daca rudele mai mari au avut o astfel de afectiune. Studiul a fost publicat in revista JAMA (Journal of the American Medical Association).

  http://medlive.hotnews.ro/un-nou-studiu-demonstreaza-ca-nu-exista-nicio-legatura-intre-vaccinarea-ror-si-autism-chiar-si-in-cazul-copiilor-cu-risc-crescut.html

  Altu’ care se crede nemuritor:

  Ray Kurzweil, celebru director al Google care ia zilnic 100 de pastile pentru a trai cat mai mult, si-a prezentat la un congres din Detroit viziunea asupra tehnologiilor viitorului. Este inevitabila patrunderea masinilor care se conduc singure, iar computerele vor ajunge sa fie miniaturizate la dimensiunile unor celule sanguine, astfel incat oamenii se vor putea conecta la intermet direct, fara a mai avea nevoie de laptop sau smartphone. Kurzweil este un controversat futurolog, inventator, antreprenor si autor al unor carti foarte populare si considera ca biologia e un proces software si vom putea „programa” aproape tot ce este legat de sanatatea noastra.

  http://science.hotnews.ro/stiri-creierul-19985093-cum-vede-viitorul-ray-kurzweil-directorul-google-care-cauta-nemurirea-vom-putea-conecta-internet-fara-avea-nevoie-vreun-dispozitiv-doar-prin-mini-computere-introduse-sange.htm

  Apreciază

 4. geo said, on aprilie 22, 2015 at 5:25 pm

  Tovarăşe Bănicioiu Nicoale, puneţi-vă neuronii la treburi mai serioase!

  Vai de noi! Numai miniştri de pomină şi de ocară am avut la Sănătate! Nu-i vorbă, că nici cu ceilalţi n-avem motive să ne mîndrim. Păi, tovarăşe Bănicioiu, citeşte matale mintenaş Constituţia! Negru pe alb scrie că nu ai cum să te foloseşti, dumneata, ca autoritate, de cetăţeni, după bunul plac. Articolul 26 – „Viaţa intimă, familială şi privată” zice aşa: (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.” Se vede de la o poştă că matale nu cunoşti nici Legea drepturilor pacientului: Art – 13 – „Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală, asumîndu-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa.” Dragi români, legea vă conferă dreptul să refuzaţi vaccinarea şi orice altă constrîngere cu implicaţii asupra sănătăţii voastre. Ceea ce propui matale, tovarăşe Bănicioiu Nicolae, cu mersul la medic şi cu vaccinatul prin lege, ca rele tratamente, sînt abuzuri şi încălcări ale legii fundamentale a statului român. Pentru cetăţeni, lipsire de demnitate şi umilinţă. Serviciile pe care doreşti matale să le „oferi” populaţiei, împotriva voinţei oamenilor, sînt strict în interesul unor programe oculte din afară. Aici intră şi distrugerea Institutului „Cantacuzino”. Sancţiunile dure pe care le promiteţi cetăţenilor sînt complet în afara legii. Dar jocul murdar şi extrem de nociv al companiilor farmaceutice, deloc româneşti, cînd veţi înceta să-l mai faceţi? Cînd veţi dispune prin lege scoaterea de pe ecrane a reclamelor agresive la medicamente, reclame, interzise în U.E.? Unele dintre acestea nu sînt decît nişte otrăvuri pentru o moarte lentă, la fel ca şi vaccinurile, menite să decimeze populaţia şi să crească abuziv şi fraudulos veniturile marilor companii farmaceutice. Care sînt adevăratele probleme ale sistemului de sănătate românesc? Ştiţi sau nu? Faptul că românii nu merg la medicul de familie măcar o dată pe an sau că sistemul medical a fost trimis în moarte clinică pentru ca străinii să-i recolteze organele vitale (medicii extrem de prost plătiţi au părăsit în masă România)? Tovarăşe Bănicioiu Nicoale, vremelnic şi întîmplător cetăţean aflat la butoanele sănătăţii noastre, puneţi-vă neuronii, atîția cîți veți fi avînd!, puneți-vi-i la treburi serioase, aşa încît medicii români să fie plătiţi ca în U.E., pentru că de aceea părăsesc România. Cu 300 de euro pe lună un medic tînăr nu-şi poate plăti decît chiria în Bucureşti. Medicii români fac foamea după 6 ani de studii. Construiţi şi dotaţi spitalele existente, nu le desfiinţaţi pe cele care au făcut istorie! Foştii miniştri împreună cu secretarul de stat Arafat şi-au bătut joc de salba de instituţii spitaliceşti, de sanatoriile şi staţiunile balneoclimaterice construite în socialismul guvernat de Nicolae Ceauşescu.

  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Auziti%20ce%20mai%20pregatesc%20locotenentii%20mortii%20de%20MDP.htm

  Apreciază

 5. geo said, on aprilie 22, 2015 at 5:29 pm

  De ce fug „promotorii vaccinarilor” de dezbaterile despre vaccinari? Pentru ca sunt platiti de concernele farmaceutice sa raspandeasca informatii false despre vaccine! Vaccinele sunt responsabile pentru dezabilitarea unei intregi generatii de copii, in US unul din cinci copii e autist acum iar procentul va creste la 50% in urmatorii ani!(Atentie: la noi propagandacii numesc „vaccinarea= imunizare”! Asa ceva nu numai ca nu exista, dar nici nu e recunoscut in nicio lucrare medicala de specialitate.

  https://georgevalah.wordpress.com/2012/01/09/tratamentul-naturist-al-cancerului/

  https://georgevalah.wordpress.com/2011/05/21/s-a-gasit-leacul-cancerului-dar-nu-se-face-public/

  https://georgevalah.wordpress.com/2010/11/09/cancerul-de-plamani-si-prostata-tratate-cu/

  https://georgevalah.wordpress.com/2011/02/02/iisus-a-fost-dac-nu-evreu/

  Apreciază

 6. Apologetica said, on aprilie 23, 2015 at 1:01 am

  Foarte interesante comentariile dar nici unul la subiect.

  Legat de martirii inchisorilor comuniste, va recomand doua carti foarte bune:

  http://sfantulioancelnou.ro/carti/Dumitru_Bordeianu-Marturisiri_din_mlastina_disperarii/Bordeianu-Mlastina_disperarii.htm

  http://sfantulioancelnou.ro/carti/Gheorghe_Andreica-Marturii/Marturii,_marturii.htm

  Acestea se preocupa in principal de fenomenul faimoaselor reeducari de la Pitesti, Gherla si Aiud.
  Dar ce inseamna reeducare? Cititi si veti vedea….

  Apreciază

 7. Irina said, on aprilie 23, 2015 at 3:40 pm

  Revista Atitudini apare lunar?

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: