Saccsiv – Weblog

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

Posted in Arsenie Boca, FRANCISC DIN ASSISI, ORTODOXIE by saccsiv on iunie 5, 2011

Citez din articolul Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca:

   Biserica din Draganescu
Pe pojghita varului de fresca din pronaosul bisericii din Draganescu, pe care Arsenie Boca a pictat-o incepand cu anul 1968, parintele a strecurat inexplicabil cateva imagini premonitorii, neobisnuite prin actualitatea lor: telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe 11 septembrie la New York sau naveta Discovery. Desi plasate vizibil pe cei doi pereti laterali de la intrare, scenele respective nu sunt usor de observat, parand a se dizolva pana la contopire in multitudinea altor scene biblice importante: Invierea, infatisarea iadului si a Cetei celor Drepti. Oricat te-ai stradui, din intregul picturii nu distingi nimic, in afara unor chipuri biblice, desenate pe cat de canonic, pe atat de aparte si de potrivit lirismului meditativ din arta parintelui. Biserica Draganescu nu e o sala de muzeu renumit, in care intri doar sa-ti domolesti orgoliul sau curiozitatea intelectuala. La Draganescu trebuie sa vii de mai multe ori si sa ai rabdare, cerandu-i parintelui Arsenie sa-ti „arate”. Dupa o vreme, cu alti ochi si alta stare sufleteasca, incepi sa vezi. Mesajul si proorocia parintelui se afla chiar in fata ta. Cu litere de un rosu sangeriu, sta scris cuvantul: „Faradelegile atrag pedeapsa pe pamant”. Alaturi, intr-o completare tainica si complicat de simpla, apare desenul si toata prefigurarea evenimentelor care vor cutremura iremediabil lumea moderna: de la terorism la modificarea genetica; de la globalizarea mondiala la secularizarea new-age-ista a bisericii lui Hristos.
„Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua in cinci colturi o sa dispara”
Multe se spun despre minunile si profetiile cuviosului Arsenie Boca. Unii sunt convinsi ca parintele putea intra si iesi prin orice usa zidita, asa cum putea calatori nestingherit prin aer, fiind prezent deopotriva in temnita de la Canal, dar si la inmormantarea mamei sale, din comuna Vata de Sus, aflata in apropiere de Apuseni. Altii se indoiesc, considerand ca toate acestea sunt exagerari venite din idolatrie si nalucire sentimentala; ca sfintenia parintelui nu mai avea nevoie de asemenea efuziuni patetice de admiratie si pietism. Nici acum, dupa 30 de ani de la mutarea sa la cele sfinte, nu stim prea bine daca parintele a prefigurat cu adevarat ororile bolsevismului sau caderea lui Ceausescu, caruia i-a transmis printr-un om al Securitatii ca nu o sa mai apuce anul 1990. Ceea ce stim cu siguranta este ca parintele Arsenie avea darul „inainte-vederii”, dar niciodata nu facea din asta prilej de uimire si de spectacol printre credinciosi.

Parintele Arsenie, lucrand in anii ’80 in altarul Sfintei Biserici de la Draganescu

Dimpotriva – atatea cate erau, cuvintele lui profetice nu-ti vorbeau in clar, ci te chemau discret la cautarea sensului ratacit printre alte sensuri, asa cum s-a intamplat cand parintele a prezis marile cutremure ale secolului XX, spunand ca Bucurestiul „se va oua de doua ori”, iar la a treia ouare, marele oras va fi sters de pe fata pamantului pentru pacatele lui. Tot asa, in ascunzisul tainei, parintele va rosti inca din 1940 o profetie legata de ascensiunea comunismului, dar si de inlocuirea lui cu o ispitire si mai mare: „Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (…) Asta va fi peste multi ani, si noua, Dumnezeu nu ne va harazi sa vedem acele vremi (…) Mie nu-mi va fi dat sa vad, dupa sarbatoarea desarta a victoriei, cati dintre cei drepti au mai ramas. Caci dupa aceasta victorie desarta, putini dintre cei drepti vor fi in picioare si la sarbatoare. Peste tot vor fi naimiti (vanduti dusmanului) si abia atunci va incepe o noua lupta, fara jertfa de sange, dar la fel de lunga ca si cea pe care am inceput-o noi acum!”.
Apocrife greu de datat si, in acelasi timp, ciudat de actuale, cuvintele parintelui par sa ne certe. Degeaba ispitim viitorul in cautarea unor intamplari uimitoare. Degeaba cercetam amintirile fagarasenilor care l-au cunoscut si mergem in pelerinaj la Prislop, pentru a cere raspuns la crucea si tarana mormantului. Adevarul e mult mai aproape de noi. Marele si adancul sau discurs profetic se afla chiar sub ochii nostri, la doi pasi de Bucuresti, intr-o modesta bisericuta de tara. Acolo, in icoanele si chipurile de sfinti de la Draganescu, e raspunsul. Acolo trebuie sa gasim mesajul si cheia de intelegere a spuselor parintelui. Asa cum observa marele profesor de mistica teologica, Nichifor Crainic, parintele Arsenie a asternut pe varul bisericii – nu ipostaze si scene biblice, ci predici fierbinti, cugetari si ganduri mustind de intrebari si intelesuri. Pe zidurile de catedrala taraneasca de la Draganescu, parintele a pictat crezul sau, deopotriva cu taina unui mesaj profetic, pe care nimeni – nici teologi, nici oameni de arta – nu au incercat pana acum sa-l cerceteze si sa-l inteleaga.
„Voi ati inceput sfarsitul lumii”
Sa ne imaginam o clipa locul si armonia culorilor. La orice ora din zi si din noapte, pe zidul din stanga bisericii troneaza regala si de nerepetat capodopera parintelui. In irizari unice si translucide, ca o adiere sau un suspin de om indragostit, parintele a pictat chiar fundamentul credintei noastre crestine: Invierea lui Hristos, biruirea mortii si triumful Luminii fara de sfarsit. In contrast, pe zidul opus, sta avertizarea – Scaunul de Judecata si glasul pictat al parintelui, cu gandurile si viziunile sale iluminate. Ascunse discret si cu o cheie mereu schimbata in linii si tonuri de culori, cuvintele parintelui Arsenie te indeamna insistent sa zabovesti asupra lor si sa iei aminte. Intr-un tarziu, intelegi si te cutremuri.

Biserica Draganescu

Ceea ce in anii ’70-’80 parea viziune subiectiv artistica si adaos indraznet la erminia bizantina, astazi, dupa aproape 30 de ani, ni se arata a fi un teribil strigat de trezire – o manie profetica, plina de repros si ingrijorare: imaginea apocaliptica a unor zgarie-nori incendiati, ca o prefigurare a zilei de 11 septembrie; imaginea unei navete cosmice, prefatand parca dezastrul misiunii Apollo 13; imaginea lui Nietzsche si Platon, conversand probabil despre adevar, despre genealogia moralei si „moartea” lui Dumnezeu, in timp ce fata cinic zambitoare a unui diavol sopteste la urechea umanitatii otrava spuselor lui paradoxale: „Eu nu exist”, implinind astfel cea mai perfida si mai ucigatoare ispita a lumii moderne: ignorarea celui rau; acceptarea lui prin indiferenta, lene sau toleranta.
Ca sa intelegi ceva din mesajul parintelui, trebuie sa te apropii atent si indelung de fiecare trasatura de penel. In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: faptul ca si diavolii au aura (una stricata, serpeasca, desigur); faptul ca in pictura parintelui nu exista nici o tusa pregnanta de negru, iadul fiind desenat doar in palalai incendiare de rosu sau caramiziu murdar; faptul ca, in una din scene, insusi Hristos o tine in brate pe Fecioara Maria ca pe o copila si nu invers, cum o consacra erminia bizantina; faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai.

„Sfanta Liturghie mai tine lumea”

Dureaza ceva pana sa observi marile scene si dezvoltari ideatice; sa observi tulburatoarea tema a Calugarului rastignit (cu picioarele in iad si mintea in Rai) sau locul central oferit Nuntii din Cana Galileei, uimitoare prin interpretarea parintelui, care aduna la aceeasi masa fara sfarsit – nu numai mirii, dimpreuna cu cei 40 de mucenici de la Sevasta, in floarea varstei, dar si cortegiul menit sa-l petreaca pe staretul Zosima pe ultimul sau drum, sugerandu-ne astfel ca la bucuria nuntii ceresti exista doar trei cai de a ajunge: casatoria crestina, calugaria si mucenicia martirica.

Cina cea de taina (fragment)

Pe zidurile bisericii din Draganescu, semnificatiile se succed in straturi suprapuse. Nici un chip de sfant nu seamana cu altul. Chiar si in multime, in Ceata celor Drepti, privirile Cuviosilor exprima ganduri si vointa proprie. Pictura nu fixeaza gesturi anume si nu opreste din drum pasii vreunui Apostol, cum se intampla pe zidurile altor biserici. Pictura de la Draganescu se unduieste, tresare, palpaie, respira si se inalta din teluric, spre apoteoza Invierii pe Cruce si intarirea mesajului lasat de parintele, ca o ultima avertizare: „Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte in Imparatia in care nu ati trait pe pamant”.
Sunt multe „indrazneli” si actualizari tulburatoare in pictura bisericii si toate par sa repete acelasi strigat de trambita apocaliptica, adresat omului: „Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie. Ati inceput sfarsitul lumii!”. O spune parintele Arsenie Boca, absolventul de medicina, teologie si bellearte – calugarul simplu si „omul imbracat in haine de in”, care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Cu fiecare cadru pictural inscris pe perete, discursul parintelui pare sa devina tot mai clar si ultimativ – sa fugim de mandrie desarta, de neadevarul si minciuna zilelor noastre, care ne repeta mereu ca omul e stapanul deplin al lumii, care ne indeamna sa ne bucuram de placerile vietii si ne consoleaza perfid: „Fii pe pace. Ai destul timp sa te mantuiesti. La batranete ce ai sa faci?”.
„Incepe timpul mucenicilor”
Neindoielnic, parintele isi cunostea sfarsitul. Ucenicul sau, Preasfintitul Daniil, episcopul ortodox din Varsetul Voivodinei, isi aminteste ca, in decembrie 1988, la ultima lor intalnire de la Prislop, parintele a plans pentru prima si ultima oara, in fata obstii adunate sa celebreze apropierea sfintelor sarbatori de Craciun. Anul urmator, in prag de iarna, parintele va cadea nemiscat la pat si se va stinge sfielnic si tacut, ca palpairea unei lumanari suflate de boarea unui vant. Nimeni nu poate sti cui anume ii erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranta, era un semn de despartire, dar si de intarire a ceea ce se spune ca profetise pentru ultima oara poporului roman, cu putin timp inainte de caderea comunismului: „Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor”.

Previziunea viitorului

Parintele Arsenie trebuie sa se fi despartit de noi cu regret si amaraciune. Nu numai ca vedea in duh ce o sa ni se intample, dar ne iubea pe toti atat de mult, incat ar fi vrut sa-i puna pe fagaraseni, dimpreuna cu tot poporul credincios, intr-o icoana a neamului romanesc, intruchipata sub forma unui taran simplu si imbracat in in, ce sta in rugaciune cu bratele spre cer, ca Moise pe munte, avand deasupra culmile carpatine, pe care se ridica crucea de pe Caraiman, cu o ceata de cuviosi dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lacasuri ale neamului: Cozia, Voronet, biserica de lemn a lui Horea.
In cei aproape 80 de ani ai sai, parintele nu a mai avut timp sa ne lase decat niste insemnari si niste schite, desenate infrigurat in minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetandu-le cu atentie, vom descoperi cu uimire ca, in recluziunea meditativa de la Draganescu, parintele nici nu a profetit si nici nu a transpus dogmatic Scriptura in desene, ci a incercat, dupa cum singur recunoaste, sa picteze ceva mult mai important: zborul si tacerea. E limpede ca nu poti sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa I te apropii cu o catime macar, daca nu esti un pic vizionar si poet, daca nu repeti si nu crezi odata cu parintele ca prezentul nici nu ne domina si nici nu ne apartine. Atunci cand ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie si o capcana. Sa nu-l preamarim niciodata. „Prezentul”, spunea cuviosul Arsenie Boca, „e doar viitorul trecutului”.

Comentariu saccsiv:

A zis bine parintele:

Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (…)

Si:

Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor.

In articol se spune la un moment dat:

care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu

Nu stiu daca chiar asa gandea parintele sau e parerea autorului articolului. Oricum, „stiinta” cu quasarii e creatia mintii dracesti a celor cu „steaua cu sase colturi”.

Ce ma nedumireste insa pe mine sunt urmatoarele doua chestiuni si ii rog pe preotii si pe cei cu pregatirea teologica temeinica sa incerce sa aduca cat mai multe explicatii. In particular am discutat cu multi, e timpul insa sa vorbim si pe fata. Asadar, de ce parintele a pictat:

   1) BISERICA SF. SOFIA (Constantinopol) si SF. PETRU (Roma) IMPREUNA  

   In afara de cele din articolul de mai sus, iata si ce mai putem citi in articolul PICTURA PARINTELUI ARSENIE BOCA:

Un exemplu foarte „concret” il gasim la Draganescu. In partea stanga a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – impreuna! Cele doua biserici se alatura, formand un corp comun, iar in semicerc deasupra lor este scris: „Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica13

   13 Ibid., p. 176, P. S. Daniil de Varset: „Invaluite de mana Parintelui Arsenie in acelasi nimb si aura intr-o «perihoreza» ecumenica vizionara, ortodoxia si catolicismul, reprezentate simbolic de catre cele doua catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – vor ajunge intr-un tarziu din nou la  «unirea ipostatica» a primului mileniu crestin, conform iconografiei de la Draganescu”.

Comentariu saccsiv:

   N-am gasit o fotografie cu aceasta pictura a celor doua, insa daca cineva o are, il rog sa puna la rubrica de comentarii un link.

Dupa cum este insa prezentata in Puncte Cardinale, suna rau tare.

Unirea se poate face doar prin revenirea catolicilor la ortodoxie. Sa speram ca asta a vrut sa sugereze parintele Altfel, este ecumenism:

VIDEO – Dumitru Staniloae: „Ecumenismul este produsul masoneriei„, mari duhovnici romani despre ecumenism – video, analiza fenomenului

   Din pacate, slujitorii diavolului incearca o oarece unire in aceste vremuri, un soi de unitate in diversitate, ceva de genul: mai multe cai de a se ajunge la acelasi Dumnezeu. Dar este doar un teren pregatit venirii antihristului. Acesta nu este insa un lucru bun si nicidecum de reprezentat intr-o aura, atata timp cat catolicii raman eretici.

   2) ERETICUL FRANCISC LANGA SFINTII ORTODOXIEI

   Iata ce gasim pe un blog catolic pro ecumenism. Citez din articolul Cum arată sărăcia:

Şi un bonus pentru anti-ecumenişti: pictura Bisericii Drăgănescu, executată de pr. Arsenie Boca, care îl înfăţişează pe Francisc în cer, alături de mai mulţi sfinţi ai Bisericii Răsăritului.

Indubitabil, Francisc este eretic:

Site-ul CRESTIN ORTODOX il elogiaza pe ERETICUL FRANCISC DIN ASSISI … Care este insa adevarul despre STIGMATELE si VEDENIILE LUI DRACESTI?

Si indiferent cine ce ar zice, eretic ramane. Altfel, admitem ca catolicii nu sunt eretici si ca atare imbratisam dracescul ecumenism si ajungem deja cu un picior in iad.

De ce insa parintele Arsenie Boca l-a reprezentat printre Sfinti, eu nu inteleg.

Consider ca a gresit fundamental. Se mai intampla … Asta nu inseamna ca poate fi catalogabil a fi fost un ratacit.

Am postat acest articol deoarece multi aduc aceste doua picturi ca „argumente” pro ecumenism sau ca Francisc ar fi fost Sfant sau ca si catolicii sunt biserica.

Sa fie insa clar: ecumenismul pregateste terenul antihristului, iar Francisc si catolicii sunt eretici. Indiferent cine ce spune sau cum ii picteaza.

Cititi va rog si:

Parintele Dumitru Staniloae despre Parintele ARSENIE BOCA si Corneliu Zelea Codreanu

In incheiere, nu stiu de ce a facut acea greseala, insa cred ca nu gresesc daca si eu il consider unul din marii nostri duhovnici.

Pe de alta parte, greseala marelui duhovnic este si un semn ca oameni suntem si cu totii putem gresi. Daca am fi putut fi fara greseala, atunci nu mai era necesara Jertfa de pe Golgota.

Ideea e sa ne straduim sa nu persistam in greseala, sa n-o promovam a fi un lucru bun, sa iesim din ea.

241 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 2:11 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

   • Viorica said, on septembrie 17, 2012 at 2:25 am

    Slavit sa fie Dumnezeu, in veci de veci ! Amin ! Minunat ! Cuvintele mele sant mult prea sarace ca sa pot descrie admiratia si iubirea mea pentru Parintele Arsenie Boca. Multumimu-Ti Tie Doamne, ca ne-ai invrednicit pe noi , romanii, sa avem un sfant atat de mare precum Parintele Arsenie! Ce dar minunat ne-ai facut , Doamne ! Slava Tie! Parinte Arsenie ! Roaga-te pentru noi, pacatosii ! AMIN !

    Apreciază

  • In numele credinciosilor crestin ortodocsi cu o mare evlavie la Parintele Arsenie Boca , dar in primul rand in numele invataturii Domnului nostru Iisus Hristos pe care o consider Cuvantul Lui Dumnezeu catre noi oamenii , nu am sa comentez la acest articol altfel decat prin intrebari (la fel este formulat si titlul lui de fapt – ca o intrebare) : cata vreme ne vom tot intreba si ne vom mira in fata lucrurilor din lumea asta? Raspunsul oricum nu-l detinem, singur Dumnezeu il cunoaste iar ce se petrece este cu Voia Lui.
   O alta intrebare : de ce vrem noi cu orice pret si continuam s-o facem cu orice prilej , aceasta fapta rea : sa subminam, sa stropim cu noroi , sa aratam cu degetul la negativele ce ni se par noua negative , in loc sa ne procupe imbunatatirea vietii noastre launtrice , sa postam adevaratele indrumare de viata duhovniceasca aflate in patrimoniul spiritual crestin ortodox de veacuri? In cuvinte mult cunoscute: de ce nu vedem barna din ochiul nostru…..? Unde sunt pacea, intelegerea si bucuria pe care ar trebui sa le cautam si care se gasesc NUMAI in comuniunea cu aproapele (oricare ar fi si oricum ar fi el) caci asa doar ne putem apropia de Dumnezeu de la Care ne vine tot binele. Conteaza cu adevarat ca Parintele Arsenie Boca l-a infatisat pe Sf Francisc din Assissi in fresca lui atat de luminoasa si de inaltatoare pentru sufletul si ochii privitorului care crede in Dumnezeu? Vrem noi sa aruncam piatra ?
   Adaug parerea mea in legatura cu Sfantul Ardealului , care este legata de felul in care simt (in familia mea apropiata se afla unul din sfintii inchisorilor propus deja pentru canonizare iar eu am trait cativa ani din viata mea in preajma lui) :
   Parintele Arsenie Boca este probabil duhovnicul cel mai plin de har dumnezeiesc ce l-au avut romanii vreodata. Si unul din cei mai smeriti, cu adevarat smerit. Vorbesc despre harul lui sute de mii de credinciosi care l-au cunoscut de-a lungul vietii lui. Vorbesc despre sfaturile si ajutorul – in chip de minuni adevarate- ce le-au primit de la parintele monah cu viata de sfant.
   Sfinte Parinte Arsenie, ne-ai promis ca ne vei ajuta de acolo unde mergi si vei fi inca mai mult decat ai ajutat pe oameni aici cat ai fost pe pamant. Ajuta-ne tuturor in primul rand sa devenim MAI BUNI – ADEVARATI URMASI ai FIULUI OMULUI dar si al LUI DUMNEZEU -Cred cu tarie ca o faci , tu ai acest duh sfant dat tie de Insusi Dumnezeu.

   Apreciat de 1 persoană

   • Doru said, on martie 13, 2015 at 9:03 pm

    Parintele Boca a promis ca o sa va ajute cand va ajunge de-a dreapta lui Dumnezeu ? Pai era asa de sigur ca va ajunge acolo ? Ce sfant a mai afirmat cu siguranta ca el se stie deja mantuit, sau cum stia Arsenie Boca ca el este mantuit, desi era inca tanar ? Ca după 47de ani nu a mai fost nici preot nici monah, ci mirean civil, traind in lume, in Bucuresti. Toata lumea alearga după minuni, magie, preziceri, inainte-vedere. Ortodoxia inseamna smerenie, rugacine, purtarea crucii şi urmarea lui Hristos in vietuire, nu exaltare după minun ş preziceri.

    Apreciat de 1 persoană

   • Doamne ajuta! ne salutam inainte de a incepe sa vorbim, nu?
    Aceste interpelari fara noima si curaj de a spune EXACT ce ganditi si DE CE …ma pun pe ganduri. Noi nu stim multe din intrebarile pe care le puneti in avalansa. Nici dumneavoastra nu aveti raspunsuri
    Nu doresc sa starnesc Zavistie , caci asa ceva imi apare incercarea dv. NU.
    Va doresc Pacea Lui si bucuria lucrului bine faptuit in Lumina Invataturii Domnului !

    Apreciază

   • B. Remus-Emilian said, on mai 4, 2015 at 10:36 pm

    Doamnă Cristina David, a-ţi scris mai sus „Sf” la Francisc de Assisi, adică îl consideraţi sfânt pe Francisc de Assisi.
    Doamnă, spuneţi-mi vă rog, cunoaşteţi care sunt ereziile romano-catolice, sau nu?
    Dacă le cunoaşteţi, ştiţi că vorbind dogmatic, sunt dovedite cel puţin 14 erezii şi patristic vorbind, alte 10?
    Dacă nu le cunoaşteţi, de ce vă exprimaţi opinia fără să cunoaşteţi despre ce vorbiţi?
    Iertare, dar sunt sunt cât se poate de serios.

    Apreciat de 1 persoană

 2. bog said, on iunie 5, 2011 at 2:44 pm

  Sacciv, ma mir cum nu ai pus si eticheta pe Parintele Arsenie Boca ca e eretic. Prea judeci oamenii dupa ce spun altii despre ei.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:35 pm

   bog

   Ai scris cuvinte fara noima.

   Apreciază

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 5:24 pm

    @bog E bine ca a pus problema… Parerea mea

    @saccsiv Parintele Arsenie a mai spus si ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica sunt Biserici surori totusi ca un catolic nu poate fi impartasit la un preot ortodox si nici invers. Fiecare trebuie sa mearga la Biserica/”Biserica” lui.

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 5:30 pm

    Ioan Pelasgul

    Pai daca asa a spus, rau a spus … E sinaxarul plin de Sfinti ce au fost torturati si ucisi si au primit cununa muceniciei tocmai pentru ca au refuzat sa spuna asa ceva.

    Apreciază

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 6:23 pm

    @Ioan Paleologul

    L-ai auzit tu ca a zis treaba asta?
    Aceea este marturia unora despre Parintele Arsenie Boca.
    A aparut intr-unul din cele 3 volume cu marturii despre Parintele Arsenie Boca la editura Agaton.

    Tu de unde stii daca omul ala a spus adevarul sau a mintit? Ti-ai pus intrebarea ca acel om ar fi putut sa fie catolic. In Ardeal e plin de catolici.

    Apreciază

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:50 pm

    @Iones
    Scuza-ma ca nu m-am exprimat cum trebuie. Trebuia sa zic „Am citit ca Parintele Arsenie Boca ar fi spus…”
    Normal ca este posibil ca oamenii sa si minta si dea marturii false… Nu stiu daca este adevarat.
    P.S. Nick-ul meu este „Pelasgul” de la Pelasgi(stramosii Tracilor?), nu Paleologul.

    Apreciază

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:21 pm

    Scuze, paleologul a aparut din greseala…

    Apreciază

   • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:20 am

    @bog ,ce rost are sa ti spun ca am stat de vorba personal si cu PR CLEOPA si cu PR ARSENIE PAPACIOC si il numeau vrajmas al Bisericii !! dar tie iti plac cei ce nu tin randuiala Bisericii !! du te la new age si acolo gasesti pe fratii tai,lasa o p asta cu crestinismul o perioada pana iti mai creste creierul un pic,ca nu e pentru fraeri crestinismul ci pentru cei intelepti si curajosi,tu esti numa cu TUPEU !

    Apreciază

   • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:14 pm

    Off, nu stiu ce tot puneti etichete unara ca sunt judecatori peste altii? Nu vad ca, saccsic a judecat pe cineva, intelegeti gresit. Faptul ca-ti pui un semn de intrebare despre un lucru facut de o persoana nu inseamna ca judeci, ci doar faci o remarca. Personal si pe mine ma smintesc cele doua picturi ale lui Francisc printre sfintii ortodocsi, si ale arianului Ulfila picatat si el alaturi de ierarhii ortodocsi din altarul aceleasi biserici de la Draganescu. Este un fapt care exista, si nu poti sa te faci ca nu exista.Poate parintele i-a pus in antiteza cu Sfintii Ortodocsi, poate ca orice om a gresit si el, nu inseamna ca judeci cand vrei sa lamuresti ceva ce te sminteste la un anumit om fie el si mare duhovnic. Trebuie sa cercetezi, nu sa crezi orbeste.

    Apreciat de 2 persoane

   • Oana Tz said, on decembrie 21, 2014 at 7:11 pm

    Ok, citesc de ceva vreme buna blogul asta desi mi-am promis ca nu mai intru veac pe el tot am mai facut-o in ideea ca poate v-ati mai cumintit, dar se pare ca nu !
    Pai mai oameni buni, daca te numesti crestin ortodox iti lipseste iubirea de aproapele pe care il improscati cu noroi cu proxima ocazie. Prea va dati unii judecatori drepti. Au doar ati uitat ca judecator e NUMAI UNUL?!? si acela e IIsus Hristos !! Nu un vierme trecator de pe pamant. Inteleg ca sunteti impotriva ecumenismului, masonilor, evreilor s.a.m.d. si ca vreti pastrarea dreptei credinte dar nu uitati de poruncile lasate de Dumnezeu printre care a 2-a cea mai mare este „sa iti iubesti aproapele tau ca pe tine insuti”. Pai unde este iubire la voi ? Ca in mai toate postarile lumea se cearta si care mai de care e mai destept ca altu’. Si cine sunteti voi sa judecati daca X a fost sfant sau daca Y a fost eretic??? Sfintilor cu moaste in viata ce sunteti !!! Vine vremea mucenicilor ! Din gura multi suntem vrednici, dar cand esti pus in fata faptului ce faci? Cred ca mai putina vorbaraie si mai multe fapte ar fi mai indicat. Parerea mea de om simplu.
    SI pentru saccsiv sau mai degraba Vasile, grija mare la slava desarta si cand cineva iti atrage atentia asupra unui lucru gandeste-te ca poate are dreptate…stii cum zicea Arsenie Papacioc?? Smerita smerenie? nu fariseism :)
    O zi buna si stati camli, oameni buni, ca e Postul Craciunului !! Dumnezeu le stie pe toate !

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on decembrie 21, 2014 at 7:24 pm

    Oana Tz

    Bla bla bla. Asa e cand scrii mai mult decat citesti.

    Noi zicem ce zic Sfintii. Ortodocsi, ca altfel nu sunt Sfinti. Tu zici dupa capul tau sau din ce zic habaucii.

    Apreciat de 2 persoane

  • Doru said, on martie 13, 2015 at 9:26 pm

   Marturiile celor care l-au cunoscut pe Arsenie/ Zian Boca abunda in relatari despre preziceri, ghičirea numelor, a detaliilor din viata lor desi ii vedea prima data, a teleportarii,a unor fapte inexplicabile si paranormale, deci esgě cert ca Boca avea niste puteri de acest gen. El era atat de neincadrabil intr-o categorie anume a ieromonahilor, incat purta dulama alba, n neagra, monahală ortodoxa. El era ceva deasupra ortodoxiei sau catolicismului, iar ierminiile picturii bisericesti nu-l puteau incorseta, de aia a si pictat atat de neobisnuit la Draganescu, cu nuante de roz, bleu, alb-transparent, galben-sacâz, in timp ce figurile sfintilor, ale Mantuitorului şi Maicii Domnului sunt inspaimantatoare, cu ochii bagati in gavane vinete, ca stafiile din triller-uri, cu buzele stranse sarcastic, De unde pana unde ,,capela sixtina ” ? Poate doar din cauza lui Francisc de Assisi pictat in altar.
   Saccsiv , ai abordat un subiect foarte fierbinte, ce bine ca din cohortele de adulatori fanatizati ai lui Boca, nu toti au internet, ca te-ar bombarda cu invective nu tocmai crestine.

   Apreciază

 3. mitzychan said, on iunie 5, 2011 at 2:47 pm

  dar poate acest francisc s-a pocait la sfarsitul vietii lui si s-a facut ortodox, n-avem de unde stii..

  Apreciază

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 10:44 am

   Iertati, dar este bine sa nu devenim abernati? Stiti despre ce vorbiti, sau totul este sa-l scoateti pe p. Arsenie Boca basma curata? Avem de unde stii. Se stie foarte bine viata lui Francisc.

   Apreciat de 1 persoană

   • MM said, on decembrie 1, 2011 at 10:46 am

    *aberanti
    Este bine sa ramanem cu minte obiectiva si limpede, fara atasamente patimase:)
    Iertati!

    Apreciază

  • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:23 am

   @m itzic ,poate francix a fost femeie! poa o fi fost un mutant ? poa o fi fost o planta ?? poa tu ai luat etnobotanice ieftine???

   Apreciat de 1 persoană

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:16 pm

   nu exista nici o sursa care sa spuna ca ar fi trecut la Ortodoxie. Nu cred ca a facut asta.

   Apreciat de 1 persoană

  • Remus-Emilian said, on mai 4, 2015 at 10:45 pm

   Şi tu ştii asta? Sau Arsenie Boca ştia că Francisc de Assisi, s-a pocăit de ereziile romano-catolice? Nu. Deci atâta vreme cât era eretic romano-catolic, considera că crede bine, nu avea de ce să se pocăiască. Cum şi catolicii, cred că nu au de ce să se pocăiască, ei cred că nu sunt eretici, dar nici dogmatică nu ştiu. Nici Arsenie Boca, că de ştia nu era ecumenist.

   Apreciază

  • mioaramioara1234 said, on mai 5, 2015 at 1:30 am

   Daca s-a facut ortodox de ce inca il mai cinstesc catolicii?

   Apreciază

 4. un ortodox said, on iunie 5, 2011 at 3:23 pm

  mai bog saccsiv te a informat si stie toata lumea ca numai adevarul doare vad ca pe tine te doare ,nu a zis saccsiv ca e eretic ci doar ecumenist

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:58 pm

   un ortodox

   Nici ecumenist n-am zis ca e, ci doar ca a gresit.

   Apreciază

   • marian said, on iunie 2, 2014 at 4:45 pm

    eu cred ca parintele a pictat intentionat pe francisc de asisi.in poze sa vede ca nu mai purta nici barba si avea fes si dulama albe.minuni pot sa faca si cei ce lucreaza cu diavolul,tocmai pt.a pacali lumea,sa creada ca ei.de aceia spun sfintii parinti ca este mai mare cel ce-si plange pacatele decat cel ce invie morti.si Domnul nostru Iisus Hristos spune ca vor zice unii: „Doamne,nu am facut noi multe minuni in Numele Tau?

    Apreciat de 1 persoană

   • amonmiss said, on decembrie 21, 2014 at 6:36 pm

    Nu a gresit, a pictat ce va fi…

    Apreciază

 5. Prahovean said, on iunie 5, 2011 at 3:29 pm

  A apărut recent și în Lumea Credinței, poate subiect de postare nouă
  http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2011/05/07/icoana-praznicului-%e2%80%9eizvorul-tamaduirii%e2%80%9d-in-viziunea-parintelui-arsenie-boca/

  Apreciază

 6. Placinta Vlad said, on iunie 5, 2011 at 3:32 pm

  Am rugamintea la d-voastra sa facem schimb de link-uri si sa ma sustineti in proiectul Botosaneanul ortodox http://botosaneanulortodox.blogspot.com/
  Va multumesc!

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:45 pm

   Placinta Vlad

   Te voi promova, dar am rugamintea cand mai preiei articole de la mine sa specifici si sa le postezi integral.

   Apreciază

 7. SNG said, on iunie 5, 2011 at 3:45 pm

  oricine poate gresi….cine nu are nici o greseala sa arunce primul piatra

  Apreciază

  • Andriuta Walter Gabriel said, on decembrie 4, 2011 at 8:30 pm

   Cati sunt care dau asemenea raspunsuri numai pt a spune ceva.Aici nimeni nu arunca cu pietre ,doar se incearca sa se faca putina lumina.Oare ar fi mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt si sa mearga in directia gresita dupa cum merg doar pentru a nu gresi? Este tipic romanesc.Felicitari saccsiv si tuturor celor ce gandesc ca Dv.

   Apreciază

 8. crisuadi said, on iunie 5, 2011 at 4:02 pm

  Precum Toma , vroiam sa vad si eu imaginile cu turnurile in flacari si cele cu telefonul mobil…Este una cu telefon , dar , dupa cum bine se vede , telefonul are fir , e unul obisnuit pentru epoca…
  In fine…

  Apreciază

  • kosk said, on iunie 6, 2011 at 6:46 am

   @crisuadi precum Toma
   da’ naveta, naveta, ai vazut-o? se vad si boosterele, mai..

   Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 7:32 am

    kosk

    Intr-o fotografie din articol il vedem pe parinte pictand biserica prin anii 80. Iar prima lasare a unei navete a avut loc in 1981. Deci probabil a pictat-o dupa ce o vazuse deja.

    Apreciază

   • Doru said, on iunie 2, 2014 at 6:32 pm

    Naveta spatiala Enterprise a fost pusa in functiune in 1977 dar s-a testat doar in atmosfera terestra , apoi a urmat Columbia cu prima iesire din atmosfera in 1981 cum a spus si Saccsiv. Asadar nu era o viziune profetică.
    Mă tem că unii dintre noi au o mare apetenţă pentru preziceri şi idolatrizare plină de avânt înfierbântat. Despre Arsenie Boca s-u emis tot felul de ciudaţenii, că putea să fie in două locuri in acelasi timp, ca s-a teleportat din inchisoare ca sa participe la inmormantarea mamei sale, ca iti spunea trecutul, prezentul şi viitorul. Pacat ca a renuntat definitiv la monahism, după izgonirea din mânăstire. A fost optiunea lui, ca alti monahi s-au reîntors la monahism după amnistia din 1964, ca părintele Arsenie Papacioc, parintele Iustin Pârvu.

    Apreciază

 9. STOP RFID 666 said, on iunie 5, 2011 at 4:07 pm

  Eu nu pot sa cred ca parintele Arsenie nu a citit ce a scris Sfantul Ignatie Briancianinov despre inselatul Francisc. Se pare ca din dorinta prea mare de a-i aduce pe catolici la ortodoxie a gresit. Dupa parerea mea exista doua feluri de ecumenisti. Unii buni si altii rai. Esti ecumenist bun daca nu primesti nici un cip si esti impotriva ecumenismului promovat de cel rau. In acest fel soarta ta este prigoana si ce-o mai da Dumnezeu. Aici la ecumenisti buni pot intra toti cei ce se opun SISTEMULUI chiar daca printre ei mai sunt si rataciti. Are grija Dumnezeu sa le deschida ochii si sa vada ADEVARUL. Ecumenistii buni nu sunt aceia care se opun prin violenta SISTEMULUI. In tabara ecumenistilor rai se afla toti cei care vor primii cipuri si vor fi sclavii NOII ORDINI si se vor inchina pe fata lui antihrist.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 4:22 pm

   STOP RFID 666

   Nu cred ca e corect sa separam ecumenistii in buni si rai, in functie de cum se raporteaza la chestiunea cipurilor.

   Asa putem spune si: yoghini buni sau rai.

   Ecumenismul este un soi de erezie, o treaba draceasca. Ca dintre ecumenisti (sau orice altceva) se vor trezi si nu vor accepta semnul, se prea poate. Dar la final, cei ce nu se vor inchina antihrsitului, nu cred ca vor mai ramane ecumenisti, yoghini, etc.

   Apreciat de 1 persoană

   • STOP RFID 666 said, on iunie 5, 2011 at 6:08 pm

    @saccsiv

    Frate cum vezi tu problema? Eu am vazut destui ortodoxi rataciti. Unii cred in reincarnare, extraterestrii si alte nazbatii? Eu pe langa mine nu am nici unul care sa creada cu adevarat. Eu unul nu mai inteleg nimic. Suntem atat de putini incat nu putem sa ne ajutam intre noi cand va venii prigoana. Nu stiu poate tu gandesti ca se vor infiltra tradatori, dar cred ca de Iuda nu vom scapa orice am face. Nici eu nu ma dau in vand dupa yoghini dar sunt derutat si nu stiu ce o sa fie. Pe de-o parte as vrea ca sa vina la ADEVAR cat mai multi iar pe de alta parte putem sa si gresim. Numai Dumnezeu si timpul ne va descoperii ce trebuie sa facem. Frate saccsiv eu unul cred ca pana la urma vor ramane chiar si dintre rataciti oameni care nu se vor inchina antihristului. Chiar daca mai are si rataciri cred ca in final omul se va mantui daca este sincer. Dumnezeu le va deschide mintea sa-l primeasca pe Mantuitorul chiar acelora dintre evrei care nu vor sa-l accepte pe Hristos. Te rog citeste Vedenie de la Infricosata Judecata de Sfantul Nifon.

    Apreciat de 1 persoană

 10. Aurora said, on iunie 5, 2011 at 5:17 pm

  Nu vreau sa creada cineva ca apar catolicismul, dimpotriva il consider o mare ratacire si o erezie. Dar mi-e mila de bietii credinciosi catolici care s-au nascut intr-o credinta gresita. Sunt unii foarte dornici de mantuire si generosi din fire, tematori de Dumnezeu, numai ca nu-si dau seama de ratacirile papismului. Poate ca Dumnezeu, in marea Sa mila, n-a vrut sa-i lase cu mainile goale si le-a mai trimis cate un indrumator care prin viata lui exemplara s-a apropiat de Dumnezeu, desi continua sa se afle intr-o dogmatica gresita. Poate ca exista sfinti catolici, Dumnezeu cautand la rodul faptelor lor, nu la dogmele gresite pe care le-au mostenit de la inaintasii lor. Ma gandesc, de pilda la Sf. Anton de Padova, a caruit limba a ramas neputrezita. Oare de ce restul trupului lui s-a stricat, dar limba a ramas intacta ? Poate ca Dumnezeu a vrut sa arata ca desi credinta catolica este falsa, tine totusi seama de jertfelnicia unor oameni deosebiti si le da macar un strop de sfintenie dupa moarte : daca nu tot trupul, care este pacatos si supus tentatiilor de tot felul, macar limba cu care a vestit cuvantul Domnului sa ramana marturie pentru viata lui curata. Poate gresesc, nu vreau sa contrariez pe nimeni. Pe mine m-a ajutat o data, intr-o noapte sfanta Tereza de Lisieux, acum vreo 8 ani, pe care am chemat-o in ajutor cand am fost inconjurata de o haita de caini care se pregateau sa ma sfasie. Si cand am chemat-o, imediat am primit gandul cel bun sa vorbesc cu caiinii si astfel s-au imblanzit si s-au departat de langa mine. Am dat Slava lui Dumnezeu si i-am multumit sfintei pentru ajutor. Pe mine m-a uluit un astfel de lucru. Vreau sa nu se irite nimeni pt. ce am scris. Nu am simpatii catolice, dar cred ca Sf. Arsenie Boca a vrut sa arata ca unirea se va face daca papistii vor veni la Ortodoxie. Ceea ce dorim cu totii. Iertare daca am suparat pe cineva !

  Apreciază

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:30 pm

   Aurora, trebuie sa stii ca o conditie esentiala ca un om sa fie sfant este dreapta credinta. Deci nu pot exista sfinti in afara Bisericii celei Una. Iar Francisc de Assisi este un inselat in toata regula care a avut cutezanta de a se crede Hristos. Nu zic ca nu sunt si oameni care sunt buni si drepti la catolici si la sectari si al pagani, dar despre acestia invata Biserica Ortodoxa ca daca nu au auzit de Adevar, si sunt credinciosi in credinta lor, vor fi judecati dupa legea firii sadita de Dumnezue in fiecare om, se se pot mantuii, pot vaea parte de putina lumina( ct le va da Dumnezeu) dar nu pot ajunge la acelasi nivel cu Sfintii Ortodocsi care au avut dreapat credinta si au fost luminati cu lumina Adevaratului Botez. Spune Mantuitorul ” In casa Tatalui meu sunt multe locasuri”.

   Apreciază

   • Rgogu said, on mai 27, 2013 at 3:54 pm

    Irina, te rog sa citesti celalalt coment al meu, ca acolo am dat putine detalii istorice. Aici trebuie cunoscuta si un pic istorie. Aceea a fost schisma diplomatica, cea din 1054, dar ea, ca si efect, s-a intins mult in timp. Nu s-au implementat degraba acele lucruri. Si se stie ca mult timp dupa 1054 cei din vest se impartaseau si erau primiti de cei din est si invers. Deci nu a fost un act asumat categoric de toti, nici de ierarhia de atunci. In timp s-au produs schimbarile . Dar e de retinut faptul ca vestul cu estul a avut comuniune ecleziala inca ceva timp dupa 1054. Trebuia ca teologia istorica actuala sa stabileasca un an al schismei si l-au pus la 1054. Dar lucrurile nu s-au intamplat chiar atat de simplu pe cat ne imaginam noi aici.

    Apreciat de 2 persoane

 11. gerik64 said, on iunie 5, 2011 at 5:25 pm

  Arsenie Boca nu a gresit cu nimic.Biserica Catolica se va intoarce la ortodoxism.Cel putin in privinta crestinismului lucrurile vor fi clare Antihristul la inscaunare va persecuta o singura biserica crestina cea ortodoxa care deja atunci ii va avea in ea si pe fosti catolici.Eu asa cred ca este explicatia si este parerea mea personala care mi-o asum.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 5:34 pm

   gerik64

   Pai nu. La inscaunare il vor accepta toate religiile, inclusiv Patriarhul ortodox. Acea unire va fi ecumenismul total.

   Prigoana se va declansa impotriva realilor ortodocsi ce nu-l vor accepta si bineinteles impotriva tuturor celor ce se vor trezi din ereziile lor.

   Apreciat de 2 persoane

 12. Valentin said, on iunie 5, 2011 at 5:51 pm

  Pictura bisericii din Draganescu, video: http://vimeo.com/8197727

  Apreciază

 13. Iones said, on iunie 5, 2011 at 5:52 pm

  Parintele Arsenie Boca despre Stiinta:

  Urmatoarele citate fac parte dintr-o lucrare de licenta a unui teolog din Cluj. Lucrarea a fost publicata in cartea : „O SINTEZĂ A GÂDIRII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ÎN 800 DE CAPETE”

  Autorul a impartit lucrarea in mai multe categorii alfabetic,ca de exemplu: ADEVĂRUL, ASCEZA, ASCULTAREA, ATEISMUL, AVORTURILE etc.

  Personal nu consider aceasta cartea una de referinta pentru ca citatele, cu toate ca sunt preluate din unele scrieri ale Parinteleui Arsenie Boca [ despre unele nu se stie exact daca ii apartin) Numai scrierile „Cararea Imparatiei”, „Cuvinte vii” si inca cateva sunt recunoscute de mai multi ca fiind scrise de Parintele Arsenie – restul scrierilor au circulat multe in manuscrise si nu se mai stie exact care sunt originale si care nu) ] au fost scoase din context pentru a fi grupate in aceste categorii.
  La sfarsitul cartii exista o bibliografie in care se spune de unde au fost preluate citatele.

  Neavand altceva la indemana, postez ceva despre stiinta din cartea asta care se gaseste pe net:

  La categoria stiinta scrie urmatoarele:

  ŞTIINŢA
  724. Multă ştiinţă apropie pe om de Dumnezeu, puţină ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine.
  725. Ştiinţa, filosofia, medicina şi celelalte discipline ale preocupărilor omeneşti, chiar şi dreptul, care pune crucea pe masa de judecată, toate la un loc nu pot să dovedească, nici că există Dumnezeu, nici că nu există. Toate aceste discipline ale ştiinţei sunt însă folositoare când îşi cunosc marginile şi când nu trec într-o altă zonă a existemţei, unde nu au competenţă şi nici mijloace de cercetare.
  726. În ştiinţă e savantul care sondează necunoscutul prin teorii şi le verifică pe urmă, dacă aduc lumină şi corespund realităţii sau ba.
  În credinţă, în religie este sfântul, care are alte mijloace de aflare a adevărului. Sfântul nu cercetează. Viaţa lui curată e mijlocul de cunoaştere a unei realităţi pe care cercetătorul savant n-o poate prinde niciodată.
  Ştiinţa nu angajează viaţa, de aceea nici n-o poate pricepe şi nici n o poate crea.
  727. Omul, în întregul lui, e din ce în ce mai necunoscut. De aceea, cei ce se mărginesc numai la cunoştinţa unilaterală, inevitabil ajung în înfundătura aroganţei care nu ştie nimic – ceea ce păţesc numai peticarii ştiinţei.
  728. A nu şti şi a recunoaşte aceasta, nu e totdeauna o vinovăţie – uneori e chiar virtute; însă a şti puţin, şi a face gâlceavă că ştii totul, asta e descalificare şi ruşine, şi totdeauna o vinovăţie.
  729. Problema eredităţii mai are un capăt, dincolo de biologie şi probabilitate. Chiar numai factorul eredităţii, ca să fie cunoscut îndeajuns, depăşeşte limitele ştiinţei pozitive.
  730. Dacă ştiinţa ar putea prinde momentul când apare în părinţi o geneză (genă) defectivă, ar însemna pentru ea un adevărat triumf.
  731. Medicul, care crede că, povăţuind pe oameni, n-are trebuinţă de suflet şi de Dumnezeu – autorul şi stăpânul vieţii – e, până la un loc, un bun veterinar.
  732. Ştiinţa fără Dumnezeu şi împotriva omului, s-a apucat să facă şi nebunia ei cea mai de pe urmă: desfacerea şi aprinderea stihiilor.
  733. Oare ştiinţa nu aşteaptă şi ea, fără să ştie, şi nu găteşte venirea zilei Domnului?

  Apreciază

 14. Iones said, on iunie 5, 2011 at 6:40 pm

  Personal cred ca daca vreodata va fi deshumat trupul parintele Arsenie Boca se vor gasi sfinte moaste, dar acest lucru este putin probabil. Chiar sfintia sa ar fi spus „pecetluit sa-mi fie mormantul pana la a doua venire”

  Apreciază

 15. kosk said, on iunie 5, 2011 at 6:49 pm

  proorocia ieromonahului Agatanghel; zice fericitul Agatanghel..ca,( dupa ce se va face imparatia crestineasca a Rasaritului, va veni Papa de la apus, apoi se va uni cu Biserica Rasaritului (Ortodoxa), si se va face una, precum a fost la inceput.) talcuit asta inseamna ca romano catolicii se vor lepada de eresuri ( azimi, purgatoriu, infailibilitate, imaculata conceptie, filioqve etc).

  Apreciază

  • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:57 pm

   Sa-mi fie cu iertare dar cred ca numele ieromonahului Agatanghel este folosit ca autor al mai multur prorocii care de obicei vad ca sunt copiate integral de la un articol la altul si ma intreb daca sunt toate autentice?
   De exemplu proorocia despre Legiune si al Doilea Razboi mondial suna plauzibila insa am vazut numai un articol copiat pe mai multe bloguri.
   Am mai citit undeva o prorocie atribuita tot ieromonahului cum ca Germanii si vor reintoarce la Ortodoxie.

   Apreciază

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:58 pm

    Erata: proorocie se scrie cu 2 de „o”.

    Apreciat de 1 persoană

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:42 pm

    @Ioan Pelasgul – „Am mai citit undeva o prorocie atribuita tot ieromonahului cum ca Germanii si vor reintoarce la Ortodoxie.”

    Proorocia despre care vorbesti se afla in careta „Sfarsitul omului” scrisa la anul 1905 de smeritul intre monahi Zosima Pascal.
    Acolo poti gasi mai multe profetii ale unor pustnici

    Agatanghel este un ieromonah din insula Rhodos din Grecia, el a trait 79 de ani, pana pe la anul 1298, si a scris mai multe profetii atat despre Grecia cat si despre alte evenimente ce vor avea loc la nivel mondial.

    Apreciază

   • kosk said, on iunie 5, 2011 at 7:43 pm

    Ioan Pelasgul, pai intreaba-te, ca-i luata din Sfarsitul Omului cules din Sfintele Scripuri de Zosima Pascal ed 1905 Man Neamtu. inclusiv proorocia despre germania.
    doar nu crezi ca pun de la mine..

    Apreciază

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:45 pm

    Corectie: cititi „cartea” in loc de „careta”

    Apreciază

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:33 pm

   Doamne ajuta sa fie asa. Imi doresc din suflet asta.

   Apreciază

 16. gerik64 said, on iunie 5, 2011 at 6:51 pm

  Sustin si eu ce a spus Aurora. Frate Saccsiv prigoniti vor fi crestini ortododocsi reali nu numai cu numele dupa cum spui, vor fi asa si fosti catolici reintorsi la ortodoxie si poate si alti care vor alege calea adevarului.

  Apreciază

 17. Flavian said, on iunie 5, 2011 at 6:59 pm

  O legatura intre ultimele articole postate azi pe blogul dvs, care spune ceva.
  Doamna Aspazia Otel Petrescu marturiseste in filmul „O intalnire binecuvantata cu Parintele Arsenie Boca” faptul ca securistii au incercat sa afle multe de la Parintele ca fiind duhovnicul multor oameni politici de atunci si a partizanilor din munti.
  Asadar l-au pus la scopalamina si au auzit doar atat: DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL.

  Apreciat de 1 persoană

 18. r.D.Andrei said, on iunie 5, 2011 at 7:16 pm

  Pare-mi-se în revista AXA am citit că pr.Arsenie Boca a spus la un moment dat: „Biserica Ortodoxă şi cea catolică sînt cei doi plămîni prin care respiră pămîntul” (citat aproximativ). Deci nu e de mirare că e reprezentat Francisc în pictura sa.

  Apreciază

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:08 am

   Cica sunt mai multe surse care marturisesc astfel de afirmatii gresite ale par. Arsenie Boca (Eu le zic erori dogmatice sau erezii, dar ma intreb daca p. Arsenie s-ar fi indreptat daca i s-ar fi explicat ca greseste. Problema si mai grava este ca BOR a si semnat ulterior, prin Acordul de la Balamand, aceste erezii, care s-au auzit propovaduite oficial, chiar de la nivel patriarhal, cand a venit Papa Ioan Paul II in Romania in 1999. Noi ne luptam ca aceste documente semnat de ai nostri si condamante sinodal de alte sinoade, sa nu mai fie propovaduite si invatate in facultatile de teologie ortodoxa si la adunarile ecumeniste). Numai nu vor sa le vada cei care iubesc orbeste mai mult un preot decat Ortodoxia. Ceea ce arata imaturitatea noastra duhovniceasca. Romanii, din pacate, au tendinta de a fi adogmatici si pietisti. O spun cu durere, ca absolvent de Teologie si profesor…

   Apreciat de 1 persoană

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:19 am

   PS: din pacate, pentru ecumenistii filocatolici o eventuala canonizare a p. Arsenie Boca este mana cereasca, ei considerand ca, uite, ei au dreptate in invatatura lor eretica etc. De aceea consider total gresita graba unora de a-i cere canonizarea. Mai ales in acest context. Pentru ca gravitatea unor actiuni se judeca si in context.
   As vre sa intreb si inca ceva: l-a auzit cineva pe p. Arsenie PAPACIOC spunand erezii/greseli dogmatice sau vorbind pe cineva de rau nominal (in afara cazului in care avea invataturi gresite, inclusiv duhovniceste gresite, nu numai dogmatice – desi nu-mi place o astfel de separare, pentru ca cele doua sunt interedependente pentru ca erezia se naste nu doar din simplitatea mintii ci, mai ales, din inselare duhovniceasca si, invers, erezia duce la inselare duhovniceasca; de aceea teologia Bisercii Ortodoxe este una msitica, fiind izvorata din vedrea lui Dumnezeu si verificata prin trairea mistica ce duce la vederea Lui)? Eu unul nu stiu sa fi facut asa ceva. Si de aceea, consider cuvintele sale ca avand cu atat mai multa greutate. Iertati!

   Apreciază

   • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:44 pm

    Asa este d-le MM trebuie sa avem dreapta socotinta, si duhovnicul meu gandeste ca dvs. Trebuie studiata foarte bine viata unui sa zicem” candidat” la canonizare. Cel putin Biserica Ortodoxa intotdeauna a studiat atent viata unui Sfant, binenteles si ajutata de Duhul Sfant ce o conduce. De aceea unii sfinti au fost canonizat si dupa zeci sute de ani.Iar Biserica Catolica canonizeaza la foc automat avand la baza niste criterii superficiale. Biserica catolica nu numai baga sfinti in calendar, dar ii si scot, in acest sens am citit sau am auzit la tv nu mai stiu ca vor sa-l scoata din calendar pe Sf Valentin( cel sarbatorit de Valentine days) deoarece nu sunt siguri ca a existat vreodata.

    Apreciază

 19. Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:17 pm

  O alta carte buna cu scrierile Parintelui Arsenie Boca este: Parintele Arsenie – „Omul Imbracat in haina de in” si „ingerul cu cadelnita de aur” scrisa de P.S. episcop Daniil Partosanul

  In cartea asta au fost adunate manuscrise cu Scrierile Parintelui de la Manastirea Prislop si de la metocul Sinaia, acolo unde Parintele Arsenie si-a lasat ultimele manuscrise.

  Redau aici cateva paragrafe din aceasta carte in care parintele Arsenie face referire la doctrinele orientaliste si Nirvana: pg. 288

  Fenomenul necredintei incepe cu frecventa desfranarii „crestinilor cu numele” (cum scrie Sf. Pavel). Ca de la crestinii slabi incep toate relele istoriei omului.

  Dar pana atunci fiecare trage niste urmari personale, ale acelei neascultari stravechi.
  Chiar credinta li se stramba , frana catre pacate slabeste; iar pacatele facute atrag automat ispasirile (necazurile specifice fiecarei caderi si decaderi).
  Mai mult: li se stramba intelesul notiunii despre bine si rau, in sensul ca binele ar fi placerea, iar raul ar fi durerea si necazul. Cand aceasta strambare se instaleaza in minte , biata minte deschide poarta tuturor pacatelor, care se prezinta cu fagaduinta si ambalajul mincinos al binelui sau al naturalului.

  De aici urmeaza o ingustare a mintii numai catre avantaje de acestea mincinoase ale vietii trecatoare de acum si de aici. Cei ce nu s-ar lasa in aceasta ingustare se trezesc ratacind cu mintea in doctrine orientaliste, care nu au nici responsabilitatea, nici Judecata din urma, nici o viata vesnica , ci o disparitie intr-un neant numit Nirvana. E fuga „inteligenta” impotriva eternitatii iadului. Origen a fost unul care a gandit asa, dar a fost pedepsit de Biserica si de Sinoadele ecumenice pentru ideea „apocatastazei tuturora (si a dracilor) „.

  Altii „gasesc” alte solutii, ca nici suflet n-ar fi. Sunt atatea filozofii si psihologii fara suflet si fara Dumnezeu. Iar oamenilor li s-a imprimat genetic panta declinului mintal si al robiei la diferite patimi, pana la masura de a nu mai intelege ce e pacatul si ce este mantuirea.

  In continuare ajung la cea mai primejdioasa „liniste” a nepasarii ai a nu-i mai interesa problema sufletului si a mantuirii.

  Si e primejdioasa temnita in care te simti „bine” (Iorga)

  Apreciază

 20. magelan said, on iunie 5, 2011 at 8:09 pm

  As avea si eu o intrebare.cine este reprezentat in prima poza? Poate ca e gresit ce spun da, nu prea seamana a pictura bizantina.

  Apreciază

 21. daniela isac said, on iunie 5, 2011 at 10:33 pm

  Iertati-ma fratilor, imi permit sa scriu cate ceva despre sf. Francisc(Francesco de Assisi). Intamplarea face ca eu sa locuiesc la 17 km. de mormantul sfantului, unde am fost de cateva ori, stiu ca a facut minuni deja de cand era in viata in sec.XII si continua sa faca minuni si astazi. Eu stiu ca judecata este numai a Domnului, si in acest context cred ca sf. Arsenie Boca l-a pictat alaturi de ceilalti sfinti pt. ca asa l-a vazut. E adevarat ca sf. Arsenie spune unui credincios ca dansul a pictat pe Domnul Iisus asa cum l-a vazut in slava? Desigur a fost voia Domnului sa ne arate ca Francisc este un sfant. Si sa nu uitam ca Raiul nu este numai pt. ortodocsi, tainele Domnului sunt mari. Iertati-ma asa gandesc eu.

  Apreciat de 1 persoană

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:26 am

   Iata rezultatul picturii par. Asrenie Boca… Trist! Ce sfinti ai Bisericii Ortodoxe au mai vazut „sfinti” eretici ca sfinti in Rai? Tocmai aici este erezia ecumenismului!

   Apreciază

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:54 pm

   Daniela, si dracii fac minuni. Tu ai citit vreodata viata „Sfantului” Francisc de Assisi” http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html. Daca vrei citeste acest link si ai sa intelegi.

   Apreciat de 1 persoană

 22. Iones said, on iunie 5, 2011 at 10:39 pm

  P.S. Daniil Partosanul – marturii despre parintele Arsenie Boca:

  Apreciază

 23. mihaikon said, on iunie 5, 2011 at 11:30 pm

  saccsiv, eu cred ca parintele Arsenie Boca sare pur si simplu din tiparul de evaluare obisnut, a tot fost considerat anticanonic ,si fiecare din argumentele necanonicitatii sale s/au spulberat cu timpul,raman inca doua argumente :pictura lui Francisc si presupusa afirmatie cu plamanii ortodox si catolic…incerc o ipoteza…stim ca dupa judecata pariculara exista o judecata finala in care se iau in cacul si efectele actiunilor noastre ..pana la sfarsit .acum daca dupa prima judecata Francisc e in iad ,dar la sfarsitul judecatii finale …se constata ca scrierile lui au fost baza a intoarcerii catolicilor la ortodoxie…atunci Pr Arsenie Boca se va fi dovedit inca odata vizionar si minunat…

  Apreciază

 24. MIhaela said, on iunie 6, 2011 at 5:50 am

  Eu sunt de acord cu zoro.

  Apreciază

 25. kosk said, on iunie 6, 2011 at 7:27 am

  daca tot a pictat un „sfant” catilic” macar sa fi pictat pe meister eckhart
  http://en.wikipedia.org/wiki/Meister_Eckhart
  macar asta a fost declarat „eretic” de catre eretici, nefiind nici catar nici marcionist nici valdenz

  Apreciază

 26. Cosmin S. said, on iunie 6, 2011 at 7:41 am

  Afirmatia cu plamanii ortodox si catolic apartine lui papa ioan al 2-lea.

  „For many years, John Paul II sought to facilitate dialogue and unity stating as early as 1988 in Euntes in mundum that „Europe has two lungs, it will never breathe easily until it uses both of them”.”
  aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_John_Paul_II

  S-au scris multe carti dubioase despre Pr. Arsenie Boca, marturii la fel de dubioase, dar si despre alti parinti români s-au scris carti cel putin ciudate. S-au pus multe „ziceri” pe seama parintelui.

  Cat despre pictura de la Draganescu, am mai gasit si alte pareri:

  „aureola ‘sfantului’ Francisc de Assisi nu este la fel cu cea a sfintilor si infatiseaza tocmai caderea catolicilor prin sfintenie imaginara. Pictarea impreuna a bisericii ortodoxe cu cea catolica sugereaza caderea ortodoxiei odata cu unirea cu latinii.”

  aici: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?f=10&t=1325&start=80.

  Apreciază

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 8:42 pm

   Posibil sa fie si asta, ar fi minunat sa nu fi considerat pr ca cei doi sunt sfinti.

   Apreciază

 27. Florin said, on iunie 6, 2011 at 8:05 am

  Daca imparatul Traian, prigonitor crestin, a fost mantuit prin rugaciunile sf Grigorie, de ce n-ar fi posibil ca si Francisc sa fie mantuit?
  Mari si nedeslusite sunt milele lui Dumnezeu si judecatile Lui nu sunt ca ale noastre.
  El rasplateste si celui care lucreaza din ceasul al 9-lea la fel ca si celui care lucreaza in ceasul al 11-lea.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 8:16 am

   Florin

   Aia e altceva. Si nu avem in sinaxar Sfantul Traian …

   Apreciază

   • Florin said, on iunie 6, 2011 at 9:28 am

    Nici pe Francisc nu-l avem in calendar.

    Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 9:37 am

    Florin

    Tu stii ce vrei sa spui.

    E bine ca Francisc nu e in calendar si e extrem de rau ca e pictat printre Sfinti intr-o biserica.

    Apreciază

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:46 am

   Iata nivelul de maturitate duhovniceasca si discernamant teologic al sustinatorilor acestor idei cu Francisc intre sfinti…
   QED

   Apreciază

  • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:09 am

   @Florine crestinismul este cea mai grea meserie !! cuvantul mantuire are o multime de intelesuri !!! nu srie de ce pacat a fost mantuit(iertat) traian ! treaba asta am gasit o comentand o un sfant(parca Sf Nicodim Aghioritul) :era timpul ca lumea sa inteleaga ajutorul pe care il pot da sfintii oamenilor,sa fie intiparita puterea rugaciunilor sfintilor !!!! si pe scurt spune ca a fost iertat de ucidere a mucenicilor ,dar asta nu inseamna ca l a botezat cineva dupa moarte..si ca s a dus cu sfintii !! i s a socotit ca din neputinta,nestiinta..a ucis,adica a fost necredincios,asta fatza de altii care fac ucidere cu buna stiintza !!! adica Ana si Caiafa ..stiau ca Hristos IISUS este Mesia si totusi l au ucis ,asta fatza de Pilat.. Ducerea lui Traian in Rai cu sfintii ar insemna erezia aia ca peste un timp toti se vor mantui ,cine vrea sa fie intelept sa studieze mai mult si rugaciune mai multa unde sa cerem :discernamant !!!! spun sfintii ca acest DISCERNAMANT este cea mai mare virtute !!!!

   Apreciază

 28. Florin said, on iunie 6, 2011 at 9:48 am

  Daca acceptam ca parintele Arsenie avea darul inainte vederii si era facator de minuni, atunci este imposibil ca el sa fi fost ecumenism. Ecumenistii nu pot face minuni, nu? De altfel intr-o carte de-a sf Paisie Aghioritul sfantul spunea ca se cunoaste cu multi ecumenisti si in nici unul nu a vazut ceva duhovnicesc. Sunt sigur ca si aceasta pictura este prorooceasca. Gandeste-te… Ce s-ar intampla daca catolicii ar reveni la ortodoxie? Ce s-ar intampla cu sfintii lor? Probabil ca cei mai vechi, adica cei apropiati de momentul 1054 o sa fie recunoscuti si de ortodoxie. Poate ceva de genul asta a vazut parintele Arsenie si poate acest Francisc ar fi unul dintre ei. Eu atat pot gandi despre treaba asta care ma depaseste.

  Apreciază

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:51 am

   Ba ecumenistii si alti eretici, yoginii, paganii (relgiile de misterii, egiptenii, gosticii), vrajitorii, magii, DRACII etc, fac minuni de sta mata in coada. Minunile nu sunt criteriu al sfinteniei, ci pot fi, la fel de bine, criteriu al inselarii! Nu spune ca Sf. Ioan Botezatorul nicio minune nu a facut (in sensul acesta pe care il cauta unii), dar el a aratat pe Mântuitorul, adica ADEVARUL! ACEASTA ESTE ADEVARATA MINUNE! Primul criteriu al canonizarii cuiva este ORTODOXIA CREDINTEI! Va rog mult, va implor: intoarceti-va la invatatura Sfintilor Parinti, discerneti pe baza lor!

   Apreciat de 1 persoană

 29. kosk said, on iunie 6, 2011 at 9:56 am

  vorba unui frate. cititi proorocia despre Infricosata Judecata a Cuviosului Nifon.(Sfarsitul omului cules din Sfintele Scripturi de monahul Zosima Pascal)
  Cei care nu cunosc Dreapta Credinta ( paganii prin firea lor..) si cei care vor veni la Ortodoxie, prin mila Lui Dumnezeu vor fi miluiti, dar vor fi ORBI in Rai, fiind lipsiti de dumnezeiescul Botez.

  Apreciază

 30. Iulian said, on iunie 6, 2011 at 4:07 pm

  Eu m-as uita tot inainte. Nu o fi oare tot o proorocie a ratacirii celor care vor ii amesteca prin biserici pe sfinti cu altii ? a „rugaciunilor” impreuna, etc? Eu n-as zice ca parintele, cunoscut ca inainte-vazator, a facut biserica si n-a stiut sa-i faca si „usa” la intrare.

  Apreciază

 31. Victor said, on iunie 6, 2011 at 5:38 pm

  “aureola ‘sfantului’ Francisc de Assisi nu este la fel cu cea a sfintilor si infatiseaza tocmai caderea catolicilor prin sfintenie imaginara. Pictarea impreuna a bisericii ortodoxe cu cea catolica sugereaza caderea ortodoxiei odata cu unirea cu latinii.”

  Apreciază

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 8:49 pm

   Nu cred ca Ortodoxia va cadea, pentru ca Biserica lui Hristos nu va fi biruita de portile iadului, si va fi intotdeauna. Vor cadea madulare din ea, cler si popor ce vor aproba erezia ecumenista. Iar Biserica va continua sa existe poate prin munti, paduri, crapaturile pamantului, imputinata dar ramanand Mireasa lui Hristos.

   Apreciază

 32. acelas said, on iunie 6, 2011 at 7:37 pm

   
   
   tin sa scriu si eu cate ceva despre acest subiect si despre parintele Arsenie Boca, caci cred ca pe multi i-a framantat in timp.. , deci si pe mine.
   intai de toate tin sa afirm ca parintele Arsenie Boca a avut o rol determinant pt mine de a „rupe” cu trecutul si de a ma intoarce la Biserica, caci o tot amanam si ma amageam, de la an la an, cu „lasa, pe mai tarziu .., n-o fi foc”, dar ERA !, si era un foc al IADULUI, acum tot nadajduiesc ca prin mila Bunului Dumnezeu tot mai am o scapare  .., desi e ernorm de mult pana departe, pana adica ACOLO! Dar mintea mea intunecata ce putea sa vada atunci? De atunci ma gandesc uneori cu groaza, ca daca „si acum”, mai am atatea  „intunecari”, dar de alt soi, ca alea principale s-au mai dus .., si ca daca inca sunt lucruri multe pe care nu le „vad”, cat de importante or fi, daca se intampla ca atunci? cand nu puteam sa le vad si erau o sumedenie, fara sa stiu. In sfarsit, vroiam sa spun ca parintele a fost cel care m-a chemat pe mine la adevarata ortodoxie, desi nu pot spune ca o traiesc sau ca sunt vrednic de ea, mai ales pint carte „Tinerii,
   familia si copii nascuti in lanturi” pe care am citit-o pe nerasuflate in vreo 2 zile. Am admirat „patrunderea” parintelui in feomen, in fenomenul ereditatii, patimii, a gandurilor, instinctelor si leacurile pe care le enumera la acestea.
   Dincolo de orice, toata scriitura de la parintele Arsenie apoi am descoperit-o ca fiind magistrala, revelatorie, cu un ton „strasnic”, aspru, concis, economie mare de cuvinte dar incredibil de bogata in sensuri, seminificatii. Ce adancime in gandire. Cu siguranta dobandise „ceva”, un dar, avea har neindoit, a ceva in scrierile lui care te „indreapta”, te imbarbateaza, te limpezeste, te face sa fii simplu si direct, sa nu mai stai „pe ganduri” atata, sa fii hotarat, ferm, si sa ai curaj. Ceea ce din pacate inca nu prea am …, mi-e rusine.
   Vreau sa mai adaug, inainte de a intra in subiectul propriu-zis, ca numai citind cartile parinteleui, pe care le consider „varful” intregii sale creatii (pe langa arta -sculptura, pictura, la care il consider abia „normal”, adica in special pictura sa, una desi necanonica, nebizantina, parteaza totusi unele rigori ale acesteia, in sensul ca e „bidimensionala”, nu are „perspectiva” – a treia dimensiune, deci volum, nu este „incarcata” de materialitate precum la catolici si in renastere, nu este deci una „realista”, cu oameni carnosi, sfinti „bine hraniti”, sau ingeri „dolofani” si plini de „rotunjimi”. Nu, este o pictura „spiritualizata”, transfigurata, curatica, de o cromatica aromnioasa, placuta, dar nimic mai mult, care nu te „transpune” f mult, nu te ridica la cine stie ce nivel de contemplare, de simtire, de vreo traire deosebita; cred ca rolul „maetrului” de la care a preluat aceasta arta, a jucat totusi un rol determinant in acest sens,
   precum spunea un frate)
   In sfarsit, ce vroiam sa scriu in primul rand legat de chestiunea cu cele doua biserici, Sfanta Sofia de la Constantinopol si san Pietro de la roma.

   eu zic ca aici lucrurile se pot intelege si rezolva destul de simplu, cel putin pt mine. Eu am fost acolo la Draganescu si am vazut pictura. Intr-adevar, sunt pictate amandoua. Eu zic ca aceasta pictura trebuie inteleasa strict istoric, descriptiv, a ceea ce s-a intamplat de-a lungul istoriei. Sunt pictate amandoua, dar una este in raze de lumina Sfanta Sofia, iar cealalta este pictata intr-un con de umbra, pamantie, stearsa. Pana sa scriu aici m-am uitat de curiozitate pe net sa vad in ce an a fost ridicata biserica de la Roma. A fost ridicata de imparatul Constantin in prima parte a sec IV (Sfanta Sofia nu e ridicata, asa cum se crede de obicei, de catre imparatul Constantin, ci ceva mai tarziu de catre imparatul Justinian), dar la Roma nu mai este aceasta de atunci, ci pe acelasi loc refacuta alta in sec XV, care exista astazi. Componenta istorica de care vorbeam exista deci, in mod obiectiv, iar pictura aceasta asa spun ca se poate intelege, intrucat biserica de la Roma initiala fusese ridicata pe timpul Bisericii Una, a dreptei credinte. 

   in ce priveste treaba cu „sfantul” francisc de assisi, recunosc ca e o imensa incurcatura si enigma, chiar nu stiu ce sa spun, dar afirm, ca unul ce am citit aproape toate cartile parintelui si despre el, ca este absolut singurul punct unde pot avea o intrebare, o indoiala, ba chiar sa raman pana la urma de-a dreptul naucit.  

   Cunsocandu-i firea parintelui din carti, dar si viata unor mari sfjnti si cuviosi ai crestinatatii, mi-am permis sa cred ca de fapt parintele chiar asta a dorit. Tin minte ca citisem undeva, intr-una din cartile despre el, ca apropiindu-se cineva de el cu multa evlavie dar si faacinatie, l-a mustrat si i-a spus sa nu cumva sa faca din el vreun idol, sa se apropie de el printr-un soi de idolatrie, ca-i va fi vai! Se ferea de astfel de pante, de mari riscuri. Si deci am gandit ca, asemenea marilor sfinti si rugatori de odinioara simpli si uneori de neinteles, care faceau cate-o „boacana” anume, tocmai ca sa-si spu a lumea in sine „ia uite-l si p’asta, in ce hal si ce prostie face…, e vai de el”, ca sa ajunga sa fie defaimati, sa scape astfel de „slava” lumii, asa incat sa ramana linistiti si sa se roage in tihna si la fel de sporiti, incat sa nu li se stirbeasca cu ceva din agoniseala cu care s-au straduit sa adune harul. La fel mi-as permite sa presupun ca a putut sa gandeasca parintele. A facut, spre finalul vietii o „boacana”, si cat se poate de „la vedere”, asa, ca sa nu mai ai ce mai zice, ca sa ramai blocat, sa nu-l mai slavesti atata – intr-un mod poate nu ortodox, si mai bine sa te temperezi si sa iei ce e de luat, ceea ce stii si doar vezi ca iti e de folos pt tine, si nimic mai mult „altceva” in plus. Caci si asa, inca din timpul vietii vedea parintele si stia ca sunt destui care-i fabuleaza viata si tot „gloseaza”. A rezolvat poate parintele asa doua chestiuni. Aceea a posibilei idolatrii desarte, total nefasta pt orice om rugator si imbunatatit precum era, si apoi zavistia si blamul aruncat pt o alta parte a oamenilor, fie ei si eretici precum catolicii sau poate mai ales francisc de assisi. Caci oricum nu aduce nimic bun, ne inveninam sufletul inutil, chemam sa fim astfel si noi judecati dupa aceeasi „sabie” etc. Am incercat deci sa „rezolv” si sa inteleg chestiunea in cauza din aceasta perspectiva.

   Sunt nevoit dar, legat de catolicism si francisc de assisi, sa mai fac totusi unele adaosuri. As putea spune si accepta spre exemplu, ca in lumea catolicilor, in toata istoria lor, unul ca francisc de assisi sa fi fost, prin viata f. aspra si riguroasa, pana la urma un om placut lui Dumnezeu, care, in afara subiectului cu „stigmatele” si trecand peste el, sa-i fi primit jertfa de o viata – chiar daca nu a fost intru dreapta-credinta, sa-i fi mantuit sufletul, f posibil, mai ales judecand dupa multimea catolicilor. Sfant insa nu prea are cum, mi se pare chiar imposibil. Cum sa se „odihneasca” Domnul nostru Iisus Hristos „intru sfinti”, cum se spune, adica si intru un „sfant” ca francisc de assisi, care nu era intru dreapta- credinta, si care cu ale oricator eforturi ale sale, totmnu pute ajunge nici macar la „glezna” unui calugar simplu aflat in dreapta -credinta. De acee, consider ca statutul de „sfant” atribuit lui francisc de assisi este unul exagerat, incorect. De aceea, ceea ce am spus pana acum poate intari inca o data perspectiva cu „farsa”, pozna si boacana oferita de parintele, dupa modele mai vechi.

   Pe de alta parte, mai trebuie sa adaug ceva. Vorbind odata cu frate-miu, acest mi-a atras atentia, pe buna dreptate, ca totusi cu toate posibilele intentii de „protejare” ale parintelui, nu poti face asta intr-o biserica de cult ortodox, a dreptei credinte, sa o sacrifici pe aceasta deci. E lacasul
  lui Dumnezeu si al drept-credinciosilor Lui pana la urma, este extrem de riscant, iar orice reprezentare „stramba” in ea, indiferent din orice ratiuni or fi stat la baza, poate fi cantarita drept un „neadevar”.

   Asa incat iar am cazut pe ganduri, nestiind ce sa mai cred.

  Mai adaug ca personal nu cred in perspectiva presupusa in topic mai sus, aceea a unei „scapari” a parintelui, a unei naivitati, a unei erori nefericite. La cat de inteligent stim ca era, ce pregatire solida avea, sau sporirea duhovniceasca a lui, mi se pare de domeniul imposibilului. 

   Am facut toata aceasta prezentare mai larga fiindca in toata scriitura patintelui, in toate indemnurile sale nu gasesti macar o mica aluzie la catolicism, la crezul si cultul acestora, ba chiar va amintiti de „cozile de topor ale Apusului” dupa cum ii numea in Cararea Imparatiei, ceva nu se leaga, nu este deloc coerent, de aceea in final ramane si mai enigmatic. Una peste alta, cu o mica frana pe parcurs, parintele tot „parintele meu” ramane, te rog iarta-ma parinte (pt acea hiba) si iarta-ma Doamne!           
   
   Doamne ajuta si lumineaza!   

  p.s.: mi se pare de mare actualitate ce spune parintele, ca nu mai este vremea sfinteniei, nu mai putem fi sfinti (cu atatea spurcaciuni in jurul nostru in ziua de azi, la tot pasul, ne mai putem iluziona ca putem deveni sfinti?), ci ca este vremea muceniciei.

  Apreciază

  • maria said, on ianuarie 19, 2015 at 11:01 pm

   acelas

   Daca ai sa mai citesti si altceva decat pr Arsene o sa ti se lumineze mintea si nu ai sa mai spui cele ce le spui acum…daca ai sa citesti titanii ortodoxiei,nu vei face altceva decat sa plangi ptr pr Arsene…Citeste Sf.Ignatie Briancianinov”.experiente ascetice”..”,si Despre inselare”…Sf.Ioan Gura de Aur…Sf.Nicodim Agh si ai sa vezi ca invataturile parintelui Arsene nu corespund cu ale lor…chiar daca unele se mai potrivesc…majoritatea este amestecata mierea cu otrava.

   cum sa fie Sfant Francisc de Assisi?uite ce spune:

   “Atunci când Francisc a ajuns în ceruri,’ scrie un biograf al său, ‘Dumnezeu Tatăl, văzându-l, a stat o clipă în cumpănă, gândindu-se cui să-i dea întâietate, Fiului Său prin fire sau fiului Său prin har – Francisc”

   Sf.Ignatie Briancianinov”Ce poate fi mai înfricosător sau mai nebunesc lucru decât această hulă, ce poate fi mai trist decât această înselare[?]! [Arena, Cap. 11]

   Apreciază

 33. Top Posts — WordPress.com said, on iunie 7, 2011 at 12:13 am

  […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? Citez din articolul Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca: […]

  Apreciat de 1 persoană

 34. Raluca said, on iunie 7, 2011 at 6:57 am

  Parintele Arsenie Boca a fost ziditorul credintei ortodoxe in mine in proportie de 50% si pt mine sa zic asa . Prin el am descoperit ortodoxia!

  Nu poti sa ai si viata sfanta si sa ai si deraieri dracesti (stigmatele), cred.
  (pt fratele „acelas”)
  „unul ca francisc de assisi sa fi fost, prin viata f. aspra si riguroasa, pana la urma un om placut lui Dumnezeu, care, in afara subiectului cu “stigmatele”

  Frate, te vad extrem de ravnitor in ADEVAR! Pana n-am citit cartea „DESPRE INSELARE” al Sfantul Ignatie Briancianinov ,aveam si eu mereu nedumeriri despre cei buni (cu ghilimele sau nu) dar care sunt de alta credinta.
  ACEASTA CARTE ESTE UNA DE CAPATAI PT A INTELEGE CAT DE FINA ESTE INSELAREA NECURATULUI(„TATAL MINCIUNII”)CHIAR SI PENTRU RUGATORI AFLATI IN ADEVAR !
  Iertare daca am suparat si Doamne ajuta!
  http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sfantul_ignatie_briancianinov-despre_inselare.htm

  Apreciază

 35. Mircea Puşcaşu said, on iunie 7, 2011 at 8:00 pm

  BUCOVINA PROFUNDA si ASCOR Suceava
  organizeaza conferinta

  Ultimul Roman dintre Sfintii Parinti
  Parintele Dumitru STANILOAE

  conferentiaza
  Pr.prof.dr. Florin Grigorescu
  autor al unei teze de doctorat cu titlul
  “Personalitati contemporane: DUMITRU STANILOAE (1903-1993)”

  joi, 9 iunie 2011, ora 17.00
  Sala de conferinte a Arhiepiscopiei
  SUCEAVA

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/06/07/staniloae-ultimul-roman-dintre-sfintii-parinti-conferinta-la-suceava/

  Apreciază

 36. anna said, on decembrie 1, 2011 at 10:19 am

  Eu l-am pictat in biserica pe Arsenie Boca intre Cuviosi iar pr. Antim de la Bistrita mi-a spus ca am gresit deoarece A. B. era eretic. Am trimis atunci o scrisoare catre pr. A. Papacioc si mi-a raspuns ca atat A. B. cat si I. Argatu nu merita a fi socotiti sfinti. ( scrisoarea pr. A. Papacioc o pastrez ). In urma acestui raspuns l-am sters pe Boca din biserica. Pot spune poate a fost si un semn Dumnezeiesc ca in pictura A. B. semana cu un guru, desi pictorii, picteaza excepctional si canonic.Lumina din pictura de la Draganescu seamana a fi budista. In privinta minunilor savarsite de A. B. ramane de cercetat cu ce fel de duh se faceau. Pr. Gheorghe Radauti

  Apreciază

  • Mihai said, on septembrie 13, 2012 at 4:17 pm

   Parintele Arsenie Boca nu merita a fi socotit sfânt? e drept,trebuie sa facem ascultare,nu putem sa numim sfinti pe cei ce Biserica si Sfintele Sinoade nu canonizeaza ca Sfinti. dar,indubitabil, multi au fost Parinti cu viata Sfanta. nu va mai adânciti in mocirla.mai bine va rugati Lui Dumnezeu sa va deschida ochii bine,sa deveniti voi sfinti,prin trairea voastra,decat sa cautati bâjbâind sfinti si sfinte.

   si apropo de aparitia lui francisc intre sfinti,in expunerea Parintelui,de ce nu comentati si atitudinea lui IIsus fata de vamesi si pacatosi cand mergea in casele lor si statea la mesele lor? sa nu ne pripim,oameni buni,sa nu ne pripim.

   Apreciază

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:56 am

    da, e posibil ca asta sa fie cauza acestei neclarități – să lucreze Dumnezeu ca și noi să conștientizăm că avem misiunea de a lumina în jurul nostru prin Hristos, adică de a fi sfinți. nu conștientizează prea mulți acest îndemn la sfințenie al Mântuitorului – fiți voi dar desăvârșiți, precum Tatăl Vostru din Ceruri desăvârșit este!

    Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 2:01 am

   asta nu am știut – că cineva a fost și a întrebat 2 părinți diferiți – din gura a 2 sau 3 martori să se stabilească adevărul.
   dacă părintele antim este unul, părintele arsenie al 2-lea și mai ești tu anna cea care ne-ai adus nouă mărturia ta este stabilit adevărul.
   Nu așa ne-a învățat Hristos ?
   A zis că e eretic doar părintele Antim de la Bistrița totuși – e o diferență față de această atitudine… nu pot fi sigur că părintele Arsenie Papacioc a zis că e eretic… a zis că nu merită să fie socotit sfânt. așa ceva nu e un lucru mărunt totuși.

   Apreciază

 37. george said, on decembrie 1, 2011 at 6:41 pm

  toata pictura sa nu-i in regula; nu are duh ortodox

  Apreciat de 1 persoană

 38. citibeg said, on decembrie 5, 2011 at 5:27 pm

  @Aurora
  Nici eu n-aş vrea să iei în nume de rău ce spun, dar sunt contrariat. Trecând peste „haitele de câini care să te sfâşie” (mi se pare exagerată şi teama ta şi faptul că acum consideri ca fiind o minune ceea ce ţi s-a întâmplat, dar poate aşa o fi fost, iertare dacă judec greşit), nu pricep de ce i-ai cerut ajutorul Terezei de Lisieux. De ce tocmai ei ? Se terminaseră sfinţii din calendarul nostru ? Asta chiar n-o pricep.

  Apreciat de 1 persoană

 39. citibeg said, on decembrie 5, 2011 at 5:36 pm

  @Lore
  Adicătelea n-a convertit-o pe femeie cât sfântul era în viaţă, nu ? A avut femeia o vedenie cu „sfântul”, nu ? Da, e clar cine era „sfântul” din vedenie care a făcut minunea cu convertirea ca să-l considerăm noi, ortodocşii, „de-al nostru”, cu toate „învăţăturile” lui. Da, terenul e pregătit, poa’ să vină antihristul liniştit: cu „minunile” lui, pe mulţi îi va prosti.

  Apreciat de 1 persoană

 40. mwoerl said, on iunie 7, 2012 at 8:26 pm

  Va multumesc pentru acest articol. Am doar recent, în anul trecut, a adăugat foarte mult la puţine cunoştinţe am avut a Bisericii Române. Am fost bucuros să aflu că Biserica românească nu este la fel de „purtat” de ecumenism ca unele din lucrurile pe care le-am citit sugerat. Am un prieten din Buc, care este foarte mult spre deosebire de Par. Arsenie Boca de glorificarea şi lucrări … mai multe care nu sunt. Nu am înţeles cu adevărat obiecţii, dar am început acum.Iconografia, este, din păcate, nu foarte atractiv, în orice sens. Mai degrabă, o parte din ea pare aproape deranjante. Se pare că ar fi dificil să se roage înainte de aceste icoane. Eu nu, desigur, seama că există diferite „stiluri”, angajate în iconografie, dar acest „deranjant” de calitate pare a transcende simpla „stil”. Sper că alin. Arsenie este în primul rând înţeles greşit, aşa cum am dori pentru condamnarea de nimeni! Lucrurile seemigly pro-ecumenice, sunt de interes … eventual, bisericile imaginat „împreună” sunt mult mai „profeţie”, decât ceva care alin. Arsenie dorit. Artricle aici mi-a dat un impuls pentru a investiga mai mult, care este ceea ce face bine scris! Vă mulţumim din nou Doamne ajuta! Michael Woerl

  Apreciază

 41. Irina said, on decembrie 9, 2012 at 9:15 pm

  Erau niste comentarii mai sus in care se spunea ca aureola lui Francis de Assisi este diferita de cea a Sfintilor ortodocsi, si asta ar insemna caderea catolicilor prin sfintenia imaginara. M-am uitat la imaginea din articol cu pictura si nu vad nici o deosebire intre aureole. Poate nu sesizez eu. Poate imi explica careva unde este diferenta. Multumesc!

  Apreciază

 42. Irina said, on decembrie 9, 2012 at 9:33 pm

  Cred ca mai degraba, Dumnezeu a lucrat aici, Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, sa ne aducem aminte de vrajitorul si inchinatorul la idoli Varlaam(parca asa il cheama) din Vechiul Testament. Asta nu inseamna ca acela este sfant acum.Iar aceasta s-a intamplat pentru ravna si sinceritatea ei de a afla adevarul.

  Apreciază

 43. crestinul ortodox said, on decembrie 17, 2012 at 9:39 am

  si Francisc de Assisi …
  am o intrebare catre cei care contesta Pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca , acesti ‘ritori’ ca sunt precum ‘ritori’ din …
  Ce putere aveti voi de a spune de la sine ca pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca este necanonica
  Acest Sfant Parinte A Avut si ARE PUTERE de A alunga demonii , de a vindeca si minuni de a face cu oamenii bolnavi
  Acest Sfant Parinte Are Puterea de a Apara Aceasta Tara de spurcatii de antihristi ce vor a o distruge si a o stapini , Acest pamint numit -ROMANIA
  AVETI voi care aruncati cu piatra Intr-Un SFANT !
  , Aveti voi aceasta Putere ???
  Aveti voi PUTEREA DE de a alunga demonii , de a se face TOATE MINUNILE SAVARSITE DE ACEST SFANT , aveti voi puterea aceasta SMINTITILOR care judecati si aruncati cu mizerii intr-un SFANT ca pentru asta Are se Ne Vada MANIA LUI DUMNEZEU , pentru ca SFINTII SAI , Martirii , MUcenicii care au luptat cu fiara rosie si au varsat Sangele cel Sfant pe Acest pamint sunt batjocoriti si nu sunt CINSTITI ci luati in deradere si sminteala ratacitoare dupa cum vor dracii fara coarne ce se afla protapiti in fruntea bor ..
  FITI VOI SFINTI PRECUM ACESTIA si apoi aruncati cu piatra mizeriei anume in A judeca SFINTII LUI DUMNEZEU , popor indaratnic si hulitor de Cele SFINTE …
  DUMNEZEU ADEVARAT Sa Va LUMINEZE pe Calea Cea Dreapta si Cu LUMINA ca in orbie si intuneric rataciti ,
  amin!

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:38 am

   și eu am fost printre cei care am ajuns pe cale logică la acest cuvânt – pictură necanonica deoarece francisc de asisi nu era ortodox….
   acum îmi pare rău, nu știu dacă era sau nu era ortodox, iar pictura aia nu știu dacă nu a fost modificată de la revoluție
   am prea multe date necunoscute în această problemă

   Apreciază

  • Doru said, on martie 13, 2015 at 11:10 pm

   Asa frate, avântă-te cu infierbantare a sângelui, nu te lăsa ! Minuni, minuni, preziceri, ghicirea trecutului, vindecari miraculoase, asta asteptăm şi prin asta ne alegem sfinţii ? Vai de ortodoxia nostra daca asta este criteriul prin care ne alegem cui sa ne inchinăm. ,,…au nu in numele Tau am inviat mortii ?…” intreaba in Biblie , la Judecata, cei cu credinţe greşite. Si Mantuitorul le raspunde:,, nu va cunosc pe voi,…” .

   Apreciat de 1 persoană

 44. Val said, on februarie 4, 2013 at 2:38 am

  Am unele nedumeriri. Poate are cineva mila si raspunde unui nepriceput. Din punctul nostru, al Bis. Ortodoxe, a fi catolic echivaleaza cu a fi eretic?. Deci toti catolicii, peste un miliard, sunt eretici?. Deci toate afirmatiile Bis. Catolice care contravin Bis. Ortodoxe sunt neadevarate si eretice?.
  Va multumesc. Domnul sa va ajute.

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:35 am

   #Val
   orice om care nu primește învățătura de credință a sfinților părinți ai Bisericii Ortodoxe este eretic.

   Apreciază

 45. GHEORGHE said, on martie 17, 2013 at 2:21 am

  inca o profetie pe care timpul cred ca o rezolva si arata clar noul papa si-a ales numele inspirat de viata acestui -SFINT- prima afirmatie imediat dupa alegerea sa ca papa adresata celorlalti cardinali electori a fost -DUMNEZEU SA VA IERTE PENTRU CEIA CE ATI FACUT- . ESTE PRIMUL PAPA JESUIT asa cum am auzit intr-un post de radio de prima linie din spania -la cadena ser -reproduc literar , primul papa care a fost sub controlul papei negru si acum ajuns capul bisericii catolice.Stiti la ce se refer la LA INVENTIA ILUMINATILOR DE BAVIERA ,, RAMURA JESUITILOR IN BISERICA CATOLICA ,,PAPA NEGRU DUMNEZEUL ILUMINATILOR in icoana cinei cea de taina nu lipsea IUDA despre care DOMNUL a spus ´´diavol este ´´ si acesta era inconjurat de sfinti de ce nu putea parintele pictar ceva asemanator un diavol in chip de om printre sfintii ´`-nu stiu asa mia venit in minte si asa am scris sint un mare pacatos si DOMNUL NOSTRU ISUS HRISTOS SA MA IERTE!

  Apreciază

 46. Gabriela said, on martie 24, 2013 at 5:29 pm

  De unde se stie ca Francisc este eretic? Stim noi in pustie ce fel de viata a dus el? Nu este intamplator faptul ca Parintele Arsenie l-a pictat impreuna cu Sfintii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Gabriela said, on martie 24, 2013 at 5:38 pm

   Si poate cele 2 Biserici impreuna inseamna faptul ca se vor uni, dar nu spune nimeni ca este vorba de ecumenism. De unde stim ca nu este vorba de reintoarcerea Bisericii Catolice la Biserica-mama si sa fie „una, apostoleasca si soborniceasca” asa cum a fost inainte de 1054?

   Apreciază

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:29 am

    deocamdată nu au facut nici un pas în direcția lepădării eresului, doar se plimbă de colo colo cu patriarhul mason bartolomeu și continuă pe direcția apostată a lui atenagoras care a ridicat anatemele fără să se fi lepădat eresul filioque și celelalte de către vatican. e o porcărie, o erezie și nu duce la adevăr pe nimeni acest gen de întâlniri.
    spun doar că urmăresc unire … nu se mai spune nimic de trecut, istoria plină de sfinți martiri, jertfa ortodocșilor uciși de vatican de-a lungul secolelor… au apărut și dovezi ca la vatican s-ar fi ascuns o sectă ce distrugea și batjocorea copii, chiar nou-născuți… ce reîntoarcere a bisericii catolice… in brazilia a acceptat casatoria homosexuala – se duc in iad din ce in ce mai tare.

    Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:31 am

   aici așa mă întreb și eu. … chiar nu înțeleg, se știe cu adevărat despre francisc de asisi cine a fost și ce credință a avut ? de ce e acum pictat acolo – dacă a fost pictura inițială sau adăugat după, există și o posibilitate pe care să nu o știm noi – poate că în timpul lui francisc de assisi au revenit mai mulți la ortodoxie de la catolicism printre care și el…

   Apreciază

  • Doru said, on martie 13, 2015 at 11:40 pm

   Chiar nu vrei sa pricepi ca viata şi credinta lui Francisc erau alături de adevar ? Citeste ,, Despre înşelare ” şi ai sa intelegi cât d subtil lucrează diavolul ca sa înşele şi piarda pe cei care pornesc singuratici şi plini de sine in lúpta contra lor, cautând pe Hristos pe cai gresite. Franisc dě Assisi se infierbanta trupete cand se ruga, sfortandu-seşi carând să il vada cu ochii lu pe Iisus Hristos şi să simtă durerile Lui pe cruce ! Şi vedenia i-a implinit-o …potrivnicul : a vazut un serafim care a venit aproape de el şi avea chipul lui Hristos ! Apoi deodata, Francisc a simţit că el insuşi se trnsformă trupeste şi devine Iisus Hristos, simţind durerea ranilor. Si i-au apărut semnele (stigmatele).
   Care dintre sfintii bisericii crestine ortodoxe au cerut asa ceva şi au afirmat asemenea aiureală înşelată, că s-au transformat in Hristos cu trupul ?! Sfintii nostri se considerau păcătoşi şi nevrednici, cerând mila Domnului să-i mântuiască. Asta este cerinţa , să fii smerit in suflet, nu sa te transformi ču trupul in Hristos .De aceea este bine sa cerem Domnului sa ne dea duhovnici cu discernământ, ca sa nu rătăcim după minţile noastre, în înşelări demonice si erezii sau new-age, mai nou.

   Apreciat de 2 persoane

 47. Daniela said, on martie 29, 2013 at 7:20 pm

  Eu cred ca Parintele Arsenie Boca a pus acolo imaginea Sf Francisc pentru ca a cunoscut mai bine decat noi ca „Ceea ce la oameni este cu neputinta, la Dumnezeu este cu putinta” – acest om Francisc poate chiar sa fie un sfant, pentru ca asa a considerat Dumnezeu. Nu cunosc viata Sf. Francis, dar poate este tocmai motivul pentru care si noul Papa a ales acelasi nume.
  Poate este previziunea parintelui ca noul Papa va lucra in duhul sfantului acestuia…”piatra din capul unghiului lepădată de zidari…” si va schimba ceva in mersul bisericii catolice, si aceasta schimbare va influenta cumva si credinta noastra ortodoxa. Poate ca acesti catolici sunt fiul risipitor, dar noi Ortodoxii sa nu fim fiul cel mare, care chiar daca am ramas acasa langa Tatal, suntem neiubitori de frate, cartitori, nemultumitori, pretentiosi

  Dumnezeu este de o delicatete, finete si profunzime de nedescris…

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:23 am

   #Daniela
   nu cred ce spui, ai descris aici cum lucrează de fapt ecumenismul și cred că așa putem ajunge f. ușor la erezie. Canoanele sfinților sunt date pentru a ne apăra de răutatea eresului, iar pentru a fi sfânt papa francisc trebuie să vină la Ortodoxie. Nu are cum să fie sfânt fără credință dreaptă. ne rugăm pentru el, pentru că suntem fii ai Bisericii, dar nu acceptăm minciuna propovăduită de el.

   Apreciază

 48. mariana said, on mai 6, 2013 at 12:29 am

  Sfantul Francesco a fost un pustnic si a primit stigmatele pentru ca a ales,a cerut suferinta (vezi filmul San Francesco d’assisi).Toti suntem fii lui Dumnezeu si de multe ori El nu se uita la pacatele noastre ci la credinta noastra.Sunt ortodoxa sau mai bine zis, o crestina. Plang mult pentru ca am multe pacate si regret ca abea acum am inteles cat este de usor sa faci voia lui Dumnezeu,trebuie sa iubim neconditionat ceea ce a creat,,…daca iubiti pe cei ce va iubesc ce bine ati facut?”In rugaciunile mele multumesc si tuturor sfintilor,acelor pustnici extraordinari care s-au rugat mereu,zi si noapte si pentru mine pentru ca si eu fac parte din aceasta lume.Suferintele lor ne-au salvat si o vor face si de acum inainte,chiar si dupa plecarea lor din aceasta lume.Cine suntem noi sa judecam o personalitate cum este ARSENIE BOCA?

  Apreciază

 49. Mihail said, on mai 6, 2013 at 1:10 pm

  foarte frumos comentariul ”crestinului ortodox”.
  sa o luam cu inceputul:in Sf Munte,la manastirea Vatopedi,unde am fost de multe ori,chiar daca sunt nevrednic,sunt multi parinti foarte imbunatatiti,printre care si romani.unul din ei(si cine a fost acolo,stie despre cine vorbesc) ne a spus sa ne rugam Parintelui Arsenie,pt ca a fost un om sfant,si tot de acolo ne spuneau sa ne rugam in special sfintilor contemporani noua.NIMENI de acolo nu pune la indoiala sfintenia parintelui.
  2.la Biserica Sf. Elefterie Nou – SF Arsenie a pictat Fecioara cu Pruncul in zeghe in 1959,daca nu gresesc,si abia in 2007,parintele Arsenie a luminat un tanar in legatura cu Pruncul,care se afla in zeghe.nimeni in aproape 50 de ani nu a putut intelege cu adevarat sensul si rostul acestei icoane pictate astfel.
  sunt convins ca si la Draganescu.in legatura cu Francisc de Assisi exista un mister….toti oamenii sunt supusi greselii,dar nu cred ca Dumnezeu l ar fi lasat pe Parintele sa faca asa ceva.inca nu avem noi luminarea necesara sa intelegem cu adevarat pictura parintelui.Din contra,el spunea despre catolici ca sunt capusa din spatele ortodoxiei,si cum putea sa picteze fara rost asa ceva?
  E om Sfant,si a ajuns la toate darurile astea pe care i le a dat Bunul Dumnezeu pentru ca s a sfintit de tanar(tot din Sf munte mi s a spus)
  30.000 de oameni la praznic an de an.lucrul asta spune de fapt totul.

  Apreciază

 50. Niculescu said, on iunie 16, 2013 at 11:02 pm

  Sambata, 15.06.2013 am fost la biserica din Draganescu. Se pare ca Sf. Francisc nu este cel despre care tot vorbeste lumea. D-na de la pangar a fost foarte amabila si ne-a descris toate scenele pictate de Sf. Pr. Arsenie Boca. De la dansa am aflat ca Sf. Francisc reprezinta tot o proorocie a Pr. Arsenie si nu e nimeni altul decat actualul papa. Si inca ceva: parintele a prezis/pictat multe alte intamplari. La 11 Feb 2013 a abdicat papa Benedict, la 11 Martie 2011 a avut loc tragedia de la centrala atomica din Fukushima, la 11 Sept. 2001 atentatele asupra turnurilor gemene iar exemplele cu data de 11 pot continua si cu ajutorul Google.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:15 am

   deci sf. francisc este de fapt papa francisc de acuma…. și de ce e în rândul sfinților ?

   Apreciază

  • Doru said, on martie 13, 2015 at 11:54 pm

   Niculescu, de ce nu te uiti cu atentie ca scrie clar pe aureola acestui Frančisc pictat in altar la Draganescu: Sfantul Francisc de Assisi ? Cum vreti sa va auto-amagiti ? Ce papă, asa-l cheama pe papa asta, Francisc de Assisi ?! Constat cu tristete ca unii refuza cu obstinaţie evidenţa, le araţi luna si ei insista ca este soarele dar nu se vede bine din cauza norilor.

   Apreciat de 2 persoane

 51. Iordachescu Constantin said, on septembrie 4, 2013 at 2:38 pm

  Pelerinaj la M-rea Prislop, 7-8 septembrie. Vizitam: ALBA IULIA (Catedrala Ortodoxa a Reintregirii Neamului, Catedrala Romano-Catolica unde este mormantul lui Iancu de Hunedoara si Cetatea Medievala care e construita peste vechiul castru roman construit de imparatul Traian), M-rea Rapa Robilor din Aiud unde ne vom inchina la moastele detinutilor politici martirizati in temnita Aiudului (moastele sunt izvoratoare de mir si mireasma, iar untelemnul de la icoana Maicii Domnului este tamaduitor), M-rea Ramet (cazare la pensiunea manastirii), M-rea Prislop (mormantul parintelui Arsenie Boca, participare la Sf. Liturghie) si M-rea Lainici. Contact: Constantin 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com. Cine doreste sa primeasca mesaje cu viitoare pelerinaje, imi poate da un add pe messenger sau un sms cu textul „PELERINAJE si numele d-voastra” http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/08/pelerinaj-la-mormantul-parintelui.html

  Apreciază

 52. […] anti-ecumenist incorigibil, de exemplu, se întreabă: „De ce părintele Arsenie Boca l-a reprezentat [pe Francisc] printre […]

  Apreciază

 53. adym1976 said, on noiembrie 10, 2013 at 7:01 pm

  De ce Arsenie Boca l-a pictat pe Sf. Francisc de Assisi in Biserica de la Draganescu? Simplu … Oamenii spirituali sunt deschisi mental si il lasa pe Dumnezeu sa le vorbeasca, asa cum a facut Arsenie cand l-a pictat pe Francisc de Assisi. Dumnezeu nu este catolic ori ortodox, ci este deasupra acestor dispute sterile. Si Bartolomeu I al Constantinopolului a inteles acest adevar si accepta dialogul cu ceilalti: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/922447_609566925769334_1211403761_o.jpg

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:12 am

   io cred că bartolomeu este eretic, nu a înțeles nici un adevăr spiritual și ecumenismul e cea mai mare erezie a secolului nostru și din istorie

   Apreciază

  • Doru said, on martie 14, 2015 at 12:05 am

   ,,Un Domn, o credinta, un botez”. Ce -ti spune asta ? Ca la Dumnezeu poti ajunge oricum, orice credinţă ai, in orice fel te ,, botezi” ? ! Nu, frate.
   Dumnezeu este o Fiinţă in trei ipostazuri, dar dacă te rogi unui dumnezeu inchipuit după mintea proprie si nu după cum ne-a invaţat Dumnezeu-Cuvantul intrupat, cred ca te te indrepti vertijinos spre religia new-age unde amestecam toate credinţele şi ne inchinam închipuirilor noastre căzute.

   Apreciat de 1 persoană

 54. Constantin said, on noiembrie 25, 2013 at 7:09 pm

  ultimele locuri in Pelerinajul la M-rea Prislop cu ocazia parastasului pr Arsenie Boca. Vom vizita mai multe manastiri deosebite din Oltenia. Programul pelerinajului il gasiti aici: http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/10/pelerinaj-la-parastasul-pr-arsenie-boca.html sau la 0748145015 Constantin Recomandati va rog mai departe.

  Apreciază

 55. Ioan Cristian said, on decembrie 15, 2013 at 11:54 pm

  Fara ecumenism nu exista mantuire.E iubirea de aproapele!Sfintii nu au confesiune!

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 16, 2013 at 12:00 am

   Ioan Cristian

   Ratacit esti mai baiete.

   Apreciat de 1 persoană

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:10 am

   sfinții au dat mărturie despre Ortodoxie – adevărata credință în Hristos. nu au confesiune, dar pentru că au trăit Ortodoxia – era însăși viața lor, nu o simplă confesiune.

   Apreciază

 56. Constantin said, on ianuarie 26, 2014 at 4:22 pm

  Organizam un pelerinaj la m-rea Prislop pe 1-2 martie. E un traseu deosebit de frumos! Il gasiti aici: http://icoane-comenzi.blogspot.ro/2014/01/pelerinaj-in-transilvania-la-m-rea.html sau la nr de tel 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com Constantin

  Apreciază

 57. rodica said, on mai 27, 2014 at 2:07 pm

  Din adancul sufletului nu accept cuvinte jignitoare la adresa Pr.Arsenie !Nu poate fi eretic ! Si daca cumva Parintele a gresit ,Bunul Dumnezeu il salveaza in primul rand datorita credinciosilor care il iubesc si se roaga pt.Dansul !

  Apreciază

 58. adrian said, on mai 29, 2014 at 3:53 pm

  Parintele Cleopa spunea ca minunile adevarate se vor cunoaste dupa faptele celui care le face si scopul bun.
  Cine citeste despre viata Parintelui Arsenie Boca si marturii despre el isi poate da seama ca a fost Sfant.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:08 am

   deci pînâ în 2014 au continuat să scrie oameni aici … interesant. nu poate nimeni accepta că Părintele Arsenie a fost un eretic.
   Chiar și acei 2 călugări care spuneau că a avut-o pe „Zamfirica” sau Julieta… parcă vorbeau cu o mare durere sufletească …. gândindu-se la valoarea spirituală a omului despre care vorbesc, iar acum cred că e bine să ne rugăm și pentru ei.
   Dacă se va stabili, prin oameni cu îndreptățire , că a fost sfânt – Athos-ul de ex. cred că și acei 2 oameni ne-au pus la treabă și trebuie să ne rugăm pt. ei. Ei au și ei mica lor luptă – au văzut cărți cu vrăjitorie la mânăstirea prislop – li s-a părut exagerat. Ne rugăm și pentru cei care au văzut pictura cu francisc de asisi – li s-a părut și lor exagerat.
   ne rugăm și ptr cei care aveau și au evlavie mare la Sfântul Ardealului și li se pare că acuma ceva nu mai e în siguranță în legătură cu credința lor. Credeți în continuare fraților că Hristos nu vă lasă.

   E o problemă f. importantă asta și cred că e chiar mai importantă decât obama.
   obama nu a făcut minuni adevărate, părintele Arsenie a adus oameni la credință. a vindecat, a scos demoni, acu mai e și argumentul ăla – la Judecată este un loc unde spune Judecătorul Hristos – nu vă cunosc pe voi. iar ei se miră – oare nu în numele Tău am scos demoni, nu în numele Tău am făcut minuni.

   Deci părintele Arsenie este ca ăia sau este sfânt.
   A mărturisit în temnițe credința, a adunat pentru Împărăția Cerurilor nu pentru cele pământești, a fost un suflet nobil cu adevărat, nu a avut fățărnicie în nimic.

   Pur și simplu nu pricepem noi ce a fost în acea pictură și în cărțile cu vrăjitorie de la prislop…
   Dar tare mult m-aș bucura să aflăm cu toții adevărul, să fim liberi.

   Apreciază

 59. valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:39 am

  problema are un răspuns
  Mergem la Athos, la Serafim de Pireu chiar, dacă n-am fost în stare să-i întrebăm pe părintele Iustin sau pe Părintele Arsenie Papacioc. Dacă ei ar fi auzit de eretic pe pictura bisericii ar fi știut ce să răspundă.
  Cred că toți vor răspunde că cel ce pictează un eretic la categoria sfinți este eretic.
  Cine a pictat ereticul între sfinți e întrebarea , nu cumva s-a adăugat după ?
  Mai am una pentru că sunt mulți care nu știu de ce e eretic francisc de assisi – de ce e eretic ?

  Cineva în toată lumea asta trebuie să știe – nu numai la athos, cred că mai este încă și în România sau chiar și în ucraina sau rusia un om care să știe adevărul.

  Nu ne putem închina într-o biserică unde e pictat un eretic pe perete . cine e responsabil de asta ? cine vrea să ducă turma în erezie ??

  Apreciază

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:49 am

   spune deci mai jos cineva că a fost sfânt și francisc de asisi, acesta convertind o bătrânică la ortodoxie, trimițând-o la icoana sfântului. serafim de sarov .

   Deci Sfântul Francisc de Asisi cred că nu a avut parte cu erezia filioque, a marturisit drept si a trait in ortodoxie.

   Daca zice acea doamnă mai jos că Pr. Arsenie nu a greșit nimic, iar mintea noastră pământesc-limitată nu poate înțelege nivelul său înalt, atunci ăsta e adevărul , că ortodoxia de fapt este intactă, nu i s-au încălcat canoanele prin acea pictură, doar că lumea nu știe de fapt adevăratul chip al lui francisc de asisi, care de fapt a trăit în Hristos.

   Doamne Ajută!
   și ca să fim totuși feriți de înșelare trebuie să spunem aceasta unor preoți cu trăirea suficient de înaltă – pe măsura acestei probleme.

   Cred în continuare că tot Athosul trebuie înștiințat și pus la rugăciune pentru a nu cădea în înșelare vreun ucenic din cauza acestui subiect.

   patriarhia e oricum moartă și nu dă 2 bani pe sufletele noastre. Doamne miluiește!

   Apreciază

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:55 am

    dar apoi mai spune altă persoană – irina că de fapt este posibil ca acea bătrână să fi fost călăuzită de Dumnezeu să se roage la Sfântul Serafim de Sarov, deci Francisc de Asisi sa nu fie implicat ca o parte pozitiva – adica un sfant ce a ajutat-o sa se converteasca la ortodoxie.

    Doamne Ajută. Eu aș vrea cel mai mult să aflu adevărul , nu să ajung la o concluzie cu orice preț care să mă facă să fiu mai plin de cunoștințe și să par mai teolog.

    Nu vreau decât să mă mântuiesc.

    Apreciază

 60. geanina79 said, on iulie 11, 2014 at 9:38 am

  Îmi pare rău să vad cum ma contraziceti . Eu sunt ortodoxă si Părintele Arsenie este Sfântul meu la care ma rog mereu. Locuiesc in Verona iar fiica mea este catolică. Am avut ocazia sa merg in acest fel la ambele slujbe si pot spune ca bisericile noastre sunt infratite. Este usor sa judeci fara a sti dar a judeca are dreptul doar Bunul Dumnezeu. Merg cu placere la slujbe ortodoxe pentru mine si la slujbe catolice pentru fiica mea. Au si ei sfinti lor cum noi avem pe ai nostri. Toti sau rugat doar bunului Dumnezeu, Domnului Iisus si Sfintei Fecioare. Eu traiesc printre catolici si stiu viata celor mai mari sfinti catolici si îi respect si cred in ei cum cred in sfintii ortodocsi. Biserica ortodoxă ma sfătuit sa merg pe calea Ortodoxiei dar a conduce pe fiica mea in religia catolică ducând-o la slujbele ei si învățând cu ea tot ce tine de biserica catolică. Sfântul Francisc este un mare sfânt catolic. Nu mai blestemati pe Duhul Sfânt căci nu se iartă în veci acest lucru. Prima de a vorbi cititi vietile Sfintilor informativă si apoi oricum trebuie sa tacem asa cum ne sfătuieste părintele Arsenie. Multi prieteni catolici au la iei pe sfinti nostri ortodocsi pt că eu le vorbesc si ei accepta si religia noastra si pe roagă sfintilor nostri pt ca ei cred si in sfinti nostri. Să învățăm să nu mai judecăm pt ca nu suntem vrednici. Fiica mea este catolică si sunt mândră pt că este crestină ca si mine. Are aceleasi 10 porunci de respectat. Fiica mea este crestină ca si San Francesco. Cititi mai mult si nu mai judecati.

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on iulie 11, 2014 at 9:45 am

   geanina79

   Esti ratacita, iar fiica ta este eretica.

   Apreciază

   • maria said, on ianuarie 19, 2015 at 1:48 am

    saccsiv

    Frate Vasile,nu ele sant ratacite,ci cei pe care El i-a pus sa ne fie lumina le-au ratacit….are dreptate cand spune”ca Bisericile noastre sunt infratite,ca asa sant invatate de alesii Lui”pentru ca se fac rugaciuni in comun,…..si mai mult,….au inceput sa se sporeasca aceste rugaciuni,in favorea „PACII SI DRAGOSTEI”….si cred eu ca au facut compromisuri,ca ne-au inchiriat spatiile lor sa ne putem desfasura slujbele noastre,si sigur ptr a pastra pacea,….au acceptat aceste compromisuri,si omul cand vede ca cei pe care El i-a ales sa ne fie lumina ,hotarasc asta, sigur ca omul nu cerceteaza si se increde in haina Lui,fara sa stie ca diavolul cel mai bine lucreaza prin haina Lui ca acolo are credibilitate mai mare.

    Deci,repet,se fac rugaciuni in comun cu catolicii….la una din intilnirile cu catolicii,unul din catolicii italiani a spus…ca santem „biserici surori”…si Preasfintitul nu a spus nimic…DECI tacerea e consimtamant,asa spun Sfintii
    Un preot din tara venit aici in Italia fiind intrebat daca ne putem ruga in Bisericile catolice,a spus ca da,sau daca putem merge la slujba la ei daca nu avem biserica in apropiere,si a spus ca”da,dar sa nu devina obisnuinta”…si atunci crestinul cand aude asa raspuns,cum sa nu se increada…..si atunci nu e de mirare sa auzi asa ceva de la bietele suflete care nu cerceteaza adevarul lui Dumnezeu.

    La fel si pr Arsene B,intrebat fiind daca ne putem ruga la sfintii catolici,a spus ca da,dar sa nu -i uitam nici pe Sfintii nostri….si atunci cum poate ei sa justifice pictura de la draganesti cu tot felul de ipoteze care sa-l salveze ,cand de fapt il afunda si mai tare.

    Apreciază

 61. raduiacoboaie said, on august 12, 2014 at 10:55 pm

  Reblogged this on Radu Iacoboaie.

  Apreciază

 62. Muritor said, on august 22, 2014 at 4:00 am

  Saccsiv, rog sa atragi atentia la aceste clipuri despre Pr. Arsenie Boca  Apreciat de 2 persoane

  • saccsiv said, on august 22, 2014 at 6:59 am

   Muritor

   O sa le vizionez.

   Cine vorbeste in primul video?

   Apreciază

   • Muritor said, on august 22, 2014 at 11:36 am

    din cite inteleg, in cea cu inregistrarea audio e doar Parintele Gheorghe Anitulesei, iar in celelalte 3 parti video vorbeste Parintele Gheorghe Anitulesei cu Pr. Antim de la M-rea Bistrita.
    De fapt am scris linkurile la 3 video inregistrari cu titlul „Dovada ca Arsenie Boca a fost inselat”, insa in comentariul de mai sus sint acelasi video din playlistul lui „Ortdox Crestin” de pe youtube. Cred ca e mai bine sa vezi singur aceste video la el pe cont in youtube, odata ce ele nu au aparut in comentariu:https://www.youtube.com/user/OrtodoxSimplu/videos

    Apreciat de 1 persoană

 63. George said, on septembrie 5, 2014 at 5:28 pm

  @saccsiv
  Cautam pe net ceva scrieri de Francisc d’Assisi, si am dat peste aceasta scriere a voastra.
  Mi-ar place sa stiu de ce il considerati eretic pe Francisc d’Assisi..

  Apreciază

 64. un pacatos said, on decembrie 11, 2014 at 10:30 pm

  Giovanni (Francisc) s-a nascut in 1181-1182, in Assisi, in pitoreasca provincie Umbria, o localitate din nordul Italiei, ca fiu al lui Pietro di Bernardone, un ambitios negustor de stofe, si al Donnei Monna Pica. Aspiratiile burgheze l-au determinat pe bogatul negustor sa schimbe numele de Giovanni pus de mama in Francesco, pentru ca baiatul sau sa nu poarte numele unui sfant invesmantat in par de camila. Mai…nu-i vorba in pictura aia de Papa Francisc. E adevarat ca e inaintemergatorul lui Antihrist.

  Apreciază

 65. Marius Ianuș said, on decembrie 20, 2014 at 11:26 pm

  Frate Vasile, răspunsul la întrebarea din titlu e simplu. Părintele Arsenie a pictat în acea scenă a Înălțării Domnului 32 de sfinți, între care 31 ortodocși și proto-ortodocși și 1 catolic, ca să arate că, în pofida a ce spun atâția și atâția dintre ai noștri, se vor mântui unii mai înzestrați și de la catolici. De fapt, cam ce spune Părintele Arsenie în acea pictură spune și Părintele Rafail Noica, de la nivelul Sfinției Sale: „Eu știu că în Ortodoxie e mântuire. Dacă există mântuire și dincolo de ea, nu știu.”
  Dar, dacă Părintele Arsenie a arătat că există, înseamnă că așa e: se va mântui și de la catolici măcar unul, cel care L-a căutat cu adevărat pe Domnul Hristos. (De fapt, această condiție e valabilă și pentru ortodocși, dar proporția de ortodocși fiind atât de mare în acea scenă, ajungem la concluzia că e mai ușor pentru ortodocși să se mântuiască. Dacă n-ar fi fost așa, Părintele ar fi putut să picteze acolo doar proto-ortodocși, doi ortodocși și un catolic. Dar de ce e mai ușor pentru ortodocși?, că unii dintre ai noștri par să uite… Pentru că spunem alte rugăciuni, pentru că vorbim alte limbi sau pentru că episcopii noștri se îmbracă altfel? Firește că nu de asta, deși slujbele noastre sunt mai frumoase, ci pentru că în biserica noastră s-a păstrat – PE ALOCURI !!! – Credința sufletească, cea „în Duh și Adevăr”, irațională. Dar nu cam asta a căutat și Francisc din Assisi?) Părintele Arsenie, cel mai mare sfânt al nostru, nu putea să greșească într-o astfel de lucrare, căreia i s-a dedicat vreme de douăzeci de ani. Doamne ajută!

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 21, 2014 at 2:51 am

   Marius Ianuș

   De aceea este extrem de grav ca l-a pictat, caci ii face pe multi sa gandeasca ca tine.

   Sau le da apa la moara daca deja gandesc astfel.

   Apreciază

   • Marius Ianuș said, on decembrie 21, 2014 at 12:23 pm

    Frate Vasile, eu sunt un om păcătos. Cum să am eu îndrăzneala să spun că un om care s-a lepădat de bogăție și de plăcerile lumești (pe care le avea din plin) și a trăit în pustnicie ani întregi (într-o peșteră), un om care a vrut sau să-și dea viața pentru Hristos sau să-i întoarcă pe musulmani din rătăcirea lor și s-a dus în Egipt pregătit de moarte, de l-a impresionat și pe sultanul acelei țări din vremea aceea, care l-a trimis înapoi în țara sa, un om care, întâlnind un lepros l-a îmbrățișat și s-a dus cu el la leprozeria unde stătea, unde a rămas ca îngrijitor, un astfel de om, deci… nu ar fi sfânt… Doamne ferește! Poate tu ai altă măsură duhovnicească decât mine, poate faci o mie de metanii pe zi și ai dobândit rugăciunea inimii și înțelegi altfel lucrurile… dar pentru mine, care nu am această măsură duhovnicească, Francisc din Assisi, văzut prin prisma faptelor sale, este un uriaș. Dacă el nu i-a câștigat iubirea Domnului Hristos, cum o voi face eu?

    Apreciază

  • Muritor said, on decembrie 21, 2014 at 2:13 pm

   Ce înseamnă proto-ortodocşi şi cine sînt ei?

   Apreciază

   • Marius Ianuș said, on decembrie 21, 2014 at 2:42 pm

    Da, trebuia să se trezească unul… Spune-le cum vrei. Ce e Sfântul Ioan Botezătorul? Ce sunt Sfintii Parinti Ioachim si Ana? etc (Ar fi o prostie să stau să răspund detaliat unei prostii si unei incercari de tip fariseic; raționalismul „teologic” pe care mi-l ceri tu nu e deloc… ortodox)

    Apreciază

   • Muritor said, on decembrie 21, 2014 at 5:11 pm

    Eu nu i-aş numi proto-ortodocşi. Nici pe Sfinţii Zaharia şi Elizabeta, nici pe Sfîntul Prooroc Ilie sau alţi sfinţi Prooroci, nici pe Dreptul Avraam şi Dreptul Noe, pentru că o parte deşi erau sub Legea lui Moise, iar alţii au fost pînă la Legea lui Moise au avut şi au ţinut toţi aceeaşi credinţă dreaptă (adică Ortodoxie) în Dumnezeu ca şi noi. Unica diferenţă e că acum ne aflăm sub Har, pentru că Hristos a Înviat şi toate cele ce erau sub Lege Le-a împlinit.

    Apreciază

   • Muritor said, on decembrie 22, 2014 at 5:32 pm

    Marius Ianuş,
    comentariul de ieri de la 2:07 PM (vezi mult mai jos pe pagină) se referă şi la tine. Reproduc:
    Sfîntul Ierarh Ignatie Briancianinov în lucrarea sa “Despre înşelare” scrie foarte clar că Francisc de Assisi este RĂTĂCIT. Deci nu are cum să fie sfînt Francisc de Assisi. Citiţi vieţile sfinţilor şi o să vedeţi cîte cazuri de înşelaţi între sfinţi au fost, o parte s-au ridicat, s-au pocăit şi s-au îndreptat, iar alţii care au rămas în înşelare nu au ajuns sfinţi, cum sînt şi unii Apostoli, care nu au ajuns sfinţi. Sînt asemenea cazuri, citiţi vieţile celor 70 de Apostoli. Să nu interpretăm noi după mintea noastră.
    Sfinţii Părinţi ne dau răspuns prin scrierile lor la întrebările noastre. Chiar şi în pateric sînt puse pilde despre înşelarea sfinţilor şi în Lavsaicon la fel. Nu aberaţi atîta şi nu încercaţi să explicaţi căderea şi greşeala unui om. Din sfinţenie tot poţi cădea. De asta şi pe Scara dumnezeiescului urcuş pictată în icoană sînt unii că sînt traşi de diavoli de pe o treaptă foarte înaltă, pentru că cad în înşelare. Este mai grav să mori astfel, dar dacă te pocăieşti pînă la moarte şi reuşeşti să scapi de rătăcire, ai şanse de mîntuire.
    Să nu-l îndreptăţim pe Pr. Arsenie Boca pentru greşeala de a picta un eretic ca Sfînt al lui Dumnezeu. Dacă ar fi avut o explicaţie sau măcar dovada că acest eretic a ajuns ortodox şi s-a sfinţit în timpul vieţii sale, atunci Pr. Arsenie ar fi trebuit să aibă măcar bunul simţ să dea o explicaţie, o notă de ce l-a pictat pe acesta între sfinţi. Dar odată ce nu avem nici o explicaţie şi nici o dovadă istorică despre Francisc în acest sens, să nu ne dăm noi cu părerea şi să nu ne facem noi iluzii despre Francisc sau Părintele Arsenie Boca. Din toate comentariile de aici se vede foarte clar lipsa de cunoaştere a învăţăturii ortodoxe de către ortodocşi şi cît de uşor mulţi pot cădea în înşelare pentru evlavia lor pentru un om care făcea minuni.
    Cît despre faptul că Francisc l-a arătat în vis (!!!) (iar sfinţii nu se încred în visuri şi pe noi ne învaţă să facem la fel) pe Sf. Serafim de Sarov şi i-a spus femeii să-l urmeze pe acesta, nu înseamnă că Francisc era sfînt, căci şi dracii l-au mărturisit pe Hristos că este Fiul lui Dumnezeu şi vine să judece pămîntul şi pe ei, şi femeia cu duh pitonicesc i-a mărturisit pe Sfinţii Apostoli că sînt trimişii lui Dumnezeu, dar asta nu înseamnă că trebuie să ascultăm de ei, căci dracii strecoară minciuna pe lîngă Adevăr, ca să poată înşela mai abitir. Unica concluzie din acel vis e că Dumnezeu a rînduit ca femeia ceea să aibă posibilitate să se mîntuiască şi a făcut-o prin ceea ce ea îndrăgea mai mult, persoana lui Francisc. Şi atît. Nu trebuie să mai scornim noi altceva în plus cu mintea noastră stricată de patimi şi înclinări spre fantastic.
    Mă iertaţi pentru îndrăzneală, că nu sînt nici eu tare şi mă tem de cădere, dar vrednici sînteţi de mustrare/certare toţi cei care-i îndreptăţiţi pictura şi persoana Părintelui Arsenie Boca că el ştia mai bine ce a făcut şi că vrednică de crezare este pictura lui, odată ce a pictat ceva smintitor şi a trecut peste învăţătura Bisericii lui Hristos. Vrednici de certare sînteţi pentru ca să luaţi aminte şi să nu cădeţi în mai mare înşelare, ci să rămîneţi în învăţătura Bisericii Ortodoxe şi aşa să ajungeţi fii ai lui Dumnezeu.

    Apreciat de 1 persoană

  • andrei-d said, on decembrie 22, 2014 at 11:06 am

   Marius Ianus,
   Sfîntul Ierarh Ignatie Briancianinov în lucrarea sa “Despre înşelare” scrie foarte clar că Francisc de Assisi este RĂTĂCIT. Tu ce spui? (cand spun tu, ma refer la noi) cine suntem noi sa ne dam cu parerea peste invatatura Bisericii si a sfintilor? Asa ca spune, tu impotriva Sf. Ignatie Briancianinov.

   Apreciat de 1 persoană

   • Marius Ianuș said, on decembrie 22, 2014 at 2:58 pm

    Sfântul Părinte Arsenie Boca e cel mai mare făcător de minuni al românilor și l-a văzut pe Sfântul Francisc în Cer. Eu nu am nevoie de mai mult. Compară, dacă poți, scrierile și minunile Sfântului Ignatie Briancianinov cu scrierile și minunile Sfântului Arsenie Boca.

    Apreciază

   • Muritor said, on decembrie 22, 2014 at 6:42 pm

    Marius Ianuş,
    1. există sfinţi mai mari şi mai mici făcători de minuni? Ai văzut tu Biserica să înveţe aşa ceva? Indică o sursă concretă în care să fie scris aşa ceva.
    2. Dacă Pr. Arsenie Boca „e cel mai mare făcător de minuni al românilor” atunci Sfîntul sfinţit Nicodim de la Tismana cine e? un sfînt făcător de minuni al românilor mai mic? Sfîntul Nicodim de la Tismana prin minunile sale l-a mărturisit pe Hristos în faţa regelui papistaş („catolic” după cum preferă papistaşii să li se spună) al Ungariei Sigismund, motiv pentru care acest rege ulterior s’a botezat în Ortodoxie. Asta e adevărată dovadă de dragoste pentru un aproape rătăcit. Cunoşti tu, Marius Ianuş, vreun papistaş (catolic) convertit la Ortodoxie prin lucrarea Pr. Arsenie Boca?
    3. Sfîntul Ignatie Briancianinov este incontestabil un Sfînt Părinte comparabil cu oricare alt Sfînt Părinte care are scrieri duhovniceşti, scrierile sale fiind toate bine-primite de Biserica Ortodoxă pînă la ultima după ce au fost atent analizate. Cunoşti tu ca toate scrierile Părintelui Arsenie Boca să fi fost analizate de Sinodul Bisericii sau măcar de alţi teologi, precum au fost analizate scrierile Sfîntului Ignatie Briancianinov?
    4. Ai văzut tu scris de Pr. Arsenie Boca undeva că el l-ar fi „văzut pe Sfântul Francisc în Cer”? Dacă da, indică sursa concretă şi pagina. Dacă nu, atunci de ce minţi. De ce nu poţi admite că, pur şi simplu, Pr. Arsenie Boca a greşit luîndu-se şi el ca şi tine după mintea sa, trecînd peste învăţătura Bisericească. Chiar de ar fi Pr. Arsenie Boca sfînt, sfinţenia nu înseamnă infailibilitate, a fost şi el om, putea greşi.
    5. Oare aşa învaţă Biserica Ortodoxă (Biserica lui Hristos cea Una/Unica, adică Fr. d’Assisi era în afara Bisericii lui Hristos, deci nu putea deveni sfînt) că un sfînt e mai mare decît alt sfînt dacă face mai multe minuni?

    Apreciază

   • Muritor said, on decembrie 22, 2014 at 6:46 pm

    Marius Ianuş,
    Pentru Sfîntul sfinţit Nicodim de la Tismana indic sursele aici ca să te convingi şi singur:
    http://www.manastirea-tismana.ro/?page_id=94
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicodim_de_la_Tismana

    Apreciază

 66. Aurelia said, on ianuarie 18, 2015 at 3:50 pm

  Daca Sf nostru Parinte Arsenie Boca la pictat a avut motivele lui si noi avem mintile prea intunecate ca sa putem intelege mesajul care el la lasat prin pictura de la Draganescu…. A pictat tot aceea ce a vazut …cum tot el zice ca pe Domnul nostru Iisus Hristos la pictat asa cum la vazut .. Doamne Ajuta’ne sa ne umplem de Duh Sfant ca sa alungam raul din noi . O zi binecuvantata tuturor

  Apreciază

 67. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 10:52 am

  Și nu mai abuza la nesfârșit de argumentul ,,care dă bine în fața tuturor cititorilor” cu învățătura Sfinților Părinți, cu care de fapt nu sunteți deloc în același duh. În Duhul Adevărului…
  Un sfânt părinte este și Paisie Aghioritul, canonizat recent. De asemenea și sfințitul părinte Iustin Pârvu și mulți alți duhovnici cunoscuți din România și de peste hotare, care s-au pronunțat CATEGORIC împotriva tuturor actelor biometrice. Atunci de ce le stați împotrivă stimabililor și considerați că actele biometrice până la implant nu reprezintă niciun pericol la adresa omului? De ce împrăștiați otrava acestei minciuni care poate sminti și înșela nenumărați credincioși?

  Apreciază

 68. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 3:34 pm

  Și tu și Muritor, preot-duhovnic, adevărul-hristic etc., de ce oare vă prevalați în mod ostentativ de simboluri creștine precum procedează bunăoară masonii și vrăjitorii? Le folosiți pentru a-i induce în eroare mai lesne pe ortodocși? De fapt, arătați în felul acesta o atitudine precum ultranaționaliștii, că vă bateți cu pumnii în piept că sunteți ,,cei mai ortodocși”… Adevărat…

  Apreciază

 69. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 4:02 pm

  andrei-d

  Comentariile voastre (inclusiv ale Mariei etc) trebuie analizate bineînțeles și în contextul în care Sfântul Sinod dezbate dosarul canonizării părintelui Arsenie Boca iar Patriarhia Română se opune acestui demers, întrucât se teme foarte mult că prin acest precedent ar urma la rând și canonizarea celorlalți sfinți ai închisorilor comuniste, dintre care mulți fuseseră legionari sau simpatizanți ai Mișcării Legionare.
  Cu alte cuvinte, vă alăturați vocii Patriarhiei și Patriarhului, care declarase că atât timp cât va trăi, nu va fi canonizat niciun legionar…
  Nu știți că Asociația Foștilor Deținuți Politici a depus și ea o astfel de cerere iar președintele acesteia a fost primul cetățean decorat de Klaus Iohannis? SUNTEȚI CUMVA OAMENII PATRIARHULUI?…

  Apreciază

  • maria said, on februarie 9, 2015 at 9:32 pm

   radu iacoboaie

   Ti-am adus toate argumentele care te arata clar sluga a cui esti,….dar e f.dureros pentru tine ca esti atat de orb si nici macar nu vezi…e limpede Mandria e intunericul care nu lasa sa intre lumina….si uite asa te zbati in intuneric si nici macar nu vezi….trezestete cat mai ai timp….pune inceput pocaintei ca de nu va fi vai si amar de tine si de cei pe care-i vei sminti,si ptr care vei raspunde amarnic in fata lui Dumnezeu….

   MATEI
   12:36 Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii.
   12:37 Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit.

   Marcu(9)

   42. Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare.

   Asa ca ia aminte bine ca nu numai daca te smintesti pe tine ci si daca smintesti pe altii te asteapta grea pedepsa

   în contextul în care Sfântul Sinod dezbate dosarul canonizării părintelui Arsenie Boca

   se vede limpede cat esti de intunecat la minte si habar nu ai de invataturile Sfintilor…ca daca ai cunoaste invataturile Sfintilor si ereziile care le-a raspandit Aresen Boca,nu mai vorbim de pictura de la Draganesti…mai degraba ai plinge cu amar si te-ai ruga pentru el si pentru tine ca nu cumva sa fii in randul osanditilor

   Apreciază

   • radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 10:08 pm

    Noi am mai discutat. Dar de fiecare dată în van. Ești o ucenică a preotului Matei Vulcănescu. Poate nu ești femeie, ci bărbat, după cum presupun din stilul și râvna depusă pentru ,,cauza” ta. Oricum numele tău real nu este Maria și ceea ce spui este aplicabil în primul rând ție… Te-ai gândit la asta, nu?

    Apreciază

   • maria said, on februarie 11, 2015 at 4:19 pm

    radu iacoboaie

    Iti repet ptr ultima oara ca mereu zic asta si mereu nu pot sta indiferenta vazandu-te cum te pierzi,si mai ales ca mai pierzi si pe altii ptr care vei raspunde amarnic inaintea lui Dumnezeu.
    De cate ori sa-ti repet ca nu sant cine crezi tu…desi ti-am dat adresa axacta cine sant si nu vrei sa pricepi….as da eu o trimitere la o alta persoana si eu sa fiu alta?dar daca atata minte ai ce pot sa-ti cer mai mult..

    Ești o ucenică a preotului Matei Vulcănescu.

    R:intr-adevar pr Matei cu acest subiect santem in acelasi duh ,insa pe alte parti nu ne prea intelegem,….si sfintia sa,ma cam lasa de multe ori vorbind singura ,insa sta la cotitura ca doar ,doar ma va prinde cu ceva …este problema fiecaruia cum isi agoniseste mantuirea…nu ar fi trebuit sa spun asta dar am spus fiindca m-ai provocat si sa-ti arat banuielile tale dracesti la care le dai atentie….

    Poate nu ești femeie, ci bărbat,

    de atatea ori ti-am aratat cine sant si cu incapatinare nu vrei sa accepti adevarul…mergi asa inainte ,dar ia aminte sa nu ajungi in alta parte decat ai pornit…

    după cum presupun din stilul și râvna depusă pentru ,,cauza” ta.

    R:sa inteleg ca barbatii sant mai plini de ravna?..eu sant o mare netrebnica ianintea lui Dumnezeu si a oamenilor…insa „De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte.”
    Deci daca Domnul mi-a iertat multime de pacate,cum pot sta eu indiferenta sa nu-l caut cu asa patima si sa-l marturisesc?!…cum pot eu sa stau indiferenta cand vad ca este terfelit numele Lui sub chipul adevarului?…cum pot sta eu indiferenta sa vad cum este batjocorit Cel ce m-a trezit la viata Lui?pai m-a trezit sa lenevesc ?sau m-a trezit sa-l marturisesc „cat bine mi-a facut El mie?”…

    Oricum numele tău real nu este Maria

    R iti repet,esti ca un papagal care repeta in continuu aceleasi lucruri,si nici macar nu intelege ce spune….

    și ceea ce spui este aplicabil în primul rând ție… Te-ai gândit la asta, nu?

    R:acum nu ai lumina lui Dumnezeu sa vezi ca tie trebuie sa-ti spui anumite lucruri, insa dincolo ti se va deschide ochii cei intunecati de atata mandrie….nu-l va putea marturisi omul mandru pe Dumnezeu,ca nu primeste Dumnezeu jertfa din mana omului mandru…il lasa si marturiseste anumite lucruri bune ca sa creada ca detine adevarul si pe alte parti il amageste vrajmasul si raspandeste numai erezii….gandind ca marturiseste adrevarul…pentru ca mandria nu lasa loc luminii lui Dumnezeu sa patrunda sa distinga binele de rau….
    E vai de tine daca nu vei invata smerenia si sa o si pui in aplicare….

    Apreciază

 70. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 7:16 pm

  Eu sunt infiltrat printre ortodocșii anti-cip? CEA MAI TARE GLUMĂ PE CARE AM PUTUT-O AUZI? DE FAPT, O CALOMNIE! Păi, antologia LUPTAȚI ÎMPOTRIVA SCLAVIEI ELECTRONICE! a fost realizată în anul 2009, același an în care la apelul părintelui Iustin Pârvu s-au strâns 1 000 000 de semnături în România. Am fost de la început împotriva actelor biometrice și am citit aproape tot ce s-a scris pe această tematică. Cum spui tu că m-am infiltrat???

  Apreciază

 71. cristi said, on februarie 10, 2015 at 9:39 am

  „dar si alte invataturi ratacite pe care eu i le-am adus ca argument”

  @maria, care sunt invataturile ratacite?
  ––––––

  „Citeste Sf.Ignatie Briancianinov”.experiente ascetice”..”,si Despre inselare”…Sf.Ioan Gura de Aur…Sf.Nicodim Agh si ai sa vezi ca invataturile parintelui Arsene nu corespund cu ale lor…chiar daca unele se mai potrivesc…majoritatea este amestecata mierea cu otrava.”

  „dovedeste cu Sfintii Parinti,ca invataturile pr Arsene Boca sant invataturi ale dreptei credinte”

  Nu regula se probeaza, ci abaterea de la regula. Nu dreptatea si corectitudinea, ci lipsa ei. Probati voi care sunt invataturile care nu se incadreaza in dreapta credinta, care sunt invataturile care nu corespund cu cele ale Sf. Ioan Gura de Aur, pt. ca voi sunteti contra curentului, cei care il contestati. Argumentul invataturilor in dreapta credinta este chiar lecturarea lucrarilor sale.

  „La sfintii autentici nu vedem urme de indoiala, nici macar una!”
  Indoiala cu privire la ce? La dreapta credinta?! Parintele Arsenie a fost categoric in privinta ecumenismului. Daca nu ar fi fost asa ar fi putut fi intelese intr-o oarecare masura anumite indoielile din cauza pictarii lui Francisc. De vreme ce cineva se exprima impotriva ecumenismului, cum il acuzi de erezie ecumenista?! In ceea ce priveste pictura, poti sa crezi ca anumit catolic e sfant sau nu, si fara sa fii de acord cu crezul lui (catolic), ci luand in considerare alte aspecte. Aici e cel mult o greseala, nu de o cadere in erezie. Si poate ca ar fi fost indreptatita o indoiala cu privire la sfintenia parintelui, considerand aceasta greseala, daca nu s-ar fi exprimat mai inainte foarte clar in sensul respectarii invataturilor Sfintilor Parinti, ale dogmelor Bisericii, si daca nu ar fi criticat ecumenismului. Nu exista om care sa fie infailibil, si sfintii mai gresesc. Parintele a fost urmat si cautat de oameni nu pt. vreo invataturi eretice sau pentru ca l-a pictat pe Francisc, ci pentru ca le-a dat oamenilor invataturi in dreapta credinta, ducandu-i la adevar (adevarul ortodoxiei), si pentru ca ajutat la mantuirea multora prin sfaturile si rugaciunile sale. De aceea indarjirea in combaterea lui nu o inteleg, o gasesc nejustificata, nefireasca. Cine spune ca exista un pericol ca oamenii sa fii influentati spre catolicism, cum am mai auzit, aceasta este o mare minciuna, contrazisa de cele care reies in scrierile sale. Eu cred ca deranjeaza faptul ca multi oameni vin la Dumnezeu prin minunile pe care le aud despre p. Arsenie, si la care asista. Asta a fost motivul care a deranjat pe comunisti, pt. care a fost prigonit, si asta este motivul care deranjeaza si azi, de aceea se cauta a sadi in oameni neincrederea in parinte.

  Eu nu inteleg cum unora nu le e frica de Dumnezeu sa defaimeze un parinte recunoscut ca sfant de o tara intreaga, un parinte care a vindecat sufleteste si trupeste atata lume, care a adus la credinta suflete ratacite, si care este recunoscut ca fiind sfant nu doar de catre „prostime”, ci de parintii care l-au cunoscut, inclusiv parintele Staniloae, care era prieten cu acesta, si al carui discernamant nu cred ca il poate pune nimeni la indoiala.
  In cartile publicate cu marturiile despre parinte, Arhim. Vasile Prescure , de exemplu, acesta povesteste despre cum a vindecat parintele Arsenie un orb, dupa ce l-a spovedit si impartasit, si desi stia ca este orb, i-a spus sa iasa din biserica oprindu-i pe insotitorii lui sa il ajute, si cand acela a ajuns la usa bisericii, a marturisit ca incepe sa vada. Cum sa nu fi avut Arsenie Boca harul lui Dumnezeu, cand a vindecat pe orbi cu ajutorul rugaciunilor? N-am auzit ca vreodata aceasta minune sa poata fi facuta cu puterea celui rau.

  Alt exemplu, par. Serafim Badila (man. Casiel) zice, citez: „am in mana fotografia parintelui Arsenie, asa cum l-am cunoscut, si pot sa zic ca din cati oameni ai lui Dumnezeu am cunoscut, unul mai plin de Duhul Sfant nu am intalnit”. Ce vor sa zica cei care azi il contesta pe Arsenie Boca, ridicand suspiciunile lor la rang de adevar, ca ca suntem cu totii prosti? Daca asta nu este mandria propriei pareri (in conflict cu marea opinie a majoritatii, dintre care multi care l-au cunoscut PERSONAL, sau avand propriile lor experiente care le confirma sfintenia lui), atunci nu stiu ce este.

  Sunt atatea marturii despre faptele parintelui care dau marturie despre sfintenia sa, incat orb sa fii si fara carte si tot nu poti sa mai ai indoieli in privinta acestui lucru, cu atat mai putin sa faci o campanie impotriva lui.

  Sa luam aminte caci fiecare cuvant in desert ne va fi judecat, cu atat mai mult smintelile pe care le provocam, „ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala”.

  Apreciază

  • maria said, on februarie 11, 2015 at 1:57 pm

   cristi

   vorbesti multe lucruri dupa mintea ta si nu dupa duhul Sfintilor Parinti si nu am eu timp sa ti le arat pe toate ci doar cateva….

   Argumentul invataturilor in dreapta credinta este chiar lecturarea lucrarilor sale.

   R:ce nebunie mare poti sa spui?!!asta se vede ca habar nu ai de invataturile Sfintilor Parinti!!!

   Parintele a fost urmat si cautat de oameni nu pt. vreo invataturi eretice sau pentru ca l-a pictat pe Francisc, ci pentru ca le-a dat oamenilor invataturi in dreapta credinta, ducandu-i la adevar (adevarul ortodoxiei), si pentru ca ajutat la mantuirea multora prin sfaturile si rugaciunile sale. De aceea indarjirea in combaterea lui nu o inteleg, o gasesc nejustificata, nefireasca.

   R:daaa…dupa mintea ta spui asta ca nu cunosti invaturile Sfintilor ..care e dreapta credinta?sa anulezi canoanele si sa faci legi dupa mintea ta?citeste tot ce i-am postat lui Radu…uite aici o postare care i-am pus-o lui Radu:

   maria said, on decembrie 22, 2014 at 2:49 am

   radu iacoboaie,spune

   PĂRINTELE ARSENIE BOCA A AVUT ATITUDINEA CEA MAI VEHEMENTĂ ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI… AȘA SE EXPLICĂ CAMPANIA DE DENIGRARE A SA DIN ULTIMA VREME…

   R:Un vehement aparator al ecumenismului cu sigurant ca Dumnezeu l-ar lauda,dar asa se pare ca marturisirea lui nu a fost adevarata,avand atatea critici ….si cum sa fie adevarata daca el acum spune una ,dupa care apoi pe alta pe alta parte o contrazice cu alta.
   Cum poate sa combata cineva ecumenismul care tot el spune”

   – Biserica Catolica e aproape fara greseala,si

   -Biserica Catolica si Ortodoxa,sant ca doua strane ale aceiasi Biserici…sau ca cele doua Biserici sant ca doi plamani…….sau ca cele doua sant Biserici sant suori….

   sau sa impartasesti catolici fara sa-i catehizezi si sa le faci trecerea de la ei la Ortodoxie?sau catolicii care veneau la noi la ortodocsi si cereau lamuriri ii trimitea inapoi la catolici sa primeasca lamuriri de acolo..deci sa stea tot in erezia lor.

   -Care duhovnic ar fi dat pacatele intime pe fata ale celor pe care el a fost pus sa le fie vindecator

   APOI TOT EL SPUNE “”Eu nu va dau canoane ca ceilalti preoti,matanii,rugaciuni,post,ci indemn sa va schimbati purtarile si sa-i multumiti lui Dumnezeu de crucea pe care v-a dat-o,….Vreau sa va schimb lacrimile voastre in bucurie,multumind lui Dumnezeu de toate durerile si schimbandu-va purtarile,va veti bucura.”

   R:Deci ,mandria lui de a arata ca e mai bun ca altii “nu va dau canoane ca ceilalti preoti”
   El nu da canoane ca altii preoti”…cine l-a imputernicit pe el sa lepede canoanele Sfintilor Parinti care spun “ca cei ce vor lepada canoanele vor fi anatemisati si dupa moartea lor” ,si el se leapada de canoane?!!el e mai tare ca Sfintii Parinti?!!!ca sa osandeasca lumea cu mandria lui crezand ca vindeca pe cineva dupa mintea lui si nu a Sfintilor….cita indrazneala pe capul lui!!
   Sfintii parinti au dat canoane si el le leapada si ei vor sa-l faca sfant pe cel ce i-a ignorat pe cei ce au ascultat de adevar?!.

   Apoi,sa-i multumiti lui Dumnezeu de crucea pe care v-a dat-o,.

   R:O mama isi bate copilul ca asa ii place ei sa-l bata?sau il bate ca sa-si indrepte purtarile ?adica Dumnezeu iti trimite suferinte ca asa ii place lui sa te vada chinuindu-te?sau iti ingaduie suferinte ca sa te trezesti si sa te indrepti.”Suferim ca nu ne smerim”Sf.Siluan

   Vreau sa va schimb lacrimile voastre

   R:le schimba el sau Dumnezeu?mandria lui de a arata cat este de tare…

   A suferit mult pentru credinta si a murit in chinuri.

   R:tu copilul tau il bati degeaba?nu il bat ca sa se indrepte si sa nu mai faca?

   PENTRU CEL ERETIC ASA ZISA “MUCENICIE(MOARTEA PENTRU CREDINTA LUI)ESTE PEDEAPSA PENTRU EREZIA SI HULA IN CARE A STARUIT.NU ESTE MUCENICIE !”
   SFINTUL CIPRIAN AL CARTAGINEI

   Radu,eu ti-am adus cateva din ereziile lui,acum adu-mi tu o dovada de sfintenie…adu-mi o dovada de minune a parintelui care a fost lucrarea lui Dumnezeu prin mana lui.

   ~~~~~~~~~~~~

   Eu nu inteleg cum unora nu le e frica de Dumnezeu sa defaimeze un parinte recunoscut ca sfant de o tara intreaga,
   R:daaaa?!!dar mai sant si unii care sant impotriva ereziilor lui…multimea e dovada sfinteniei?sau sant anumite criterii de sfintenie?citeste tot ce i-am spus lui Radu…

   un parinte care a vindecat sufleteste si trupeste atata lume, care a adus la credinta suflete ratacite, si care este recunoscut ca fiind sfant nu doar de catre “prostime”, ci de parintii care l-au cunoscut, inclusiv parintele Staniloae, care era prieten cu acesta, si al carui discernamant nu cred ca il poate pune nimeni la indoiala.

   R:i-a adus la credinta?credinta?i-a adus de la necredinta la EREZIE care este si mai grav….i-a vindecat trupeste?…pai ce dracul nu poate face astea?….caci dracul cu astea se ocupa…el nu poate vindeca de cele sufletesti,nu poate aduce darurile cele duhovnicesti dar cu amageli din astea sigur ca vine,ca el cu astea se ocupa,ca sa impresioneze si sa amgageasca mintile slabe care nu au primit adevarul,ci au luat minciuna adevar…..citeste tot ce i-am pus lui Radu…si altora ca el…

   N-am auzit ca vreodata aceasta minune sa poata fi facuta cu puterea celui rau.

   R:inseamna ca habar nu ai de inselaciuni ..si despre minuni false…citeste si te documenteaza daca vrei sa nu te osandesti….

   Sunt atatea marturii despre faptele parintelui care dau marturie despre sfintenia sa, incat orb sa fii si fara carte si tot nu poti sa mai ai indoieli in privinta acestui lucru, cu atat mai putin sa faci o campanie impotriva lui.

   R:da?!!!sant marturii despre sfintenia lui?daca ele nu sant in dreapta credinta sant inselaciuni dracesti…orbi sant cei ce nu vad teatru dracesc in care ii prinde pe cei slabi…

   Sa luam aminte caci fiecare cuvant in desert ne va fi judecat, cu atat mai mult smintelile pe care le provocam, “ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala”.

   R:Tie iti spui asta ,ca habar nu ai ce spui….cine provoaca smintelile?decat voi cei care slaviti si nu stiti pe cine slaviti,ca habar nu aveti de invataturile Sfintilor Parinti,sa faceti diferenta cu ereziile parintelui

   @maria, care sunt invataturile ratacite?

   I-am adus lui Radu multime de argumente de invataturi ratacite ale pr Arsene care nu sant in duhul Sfintilor Parinti…nu mai stau sa le repet din nou daca vrei citeste tot ce i-am spus lui si ai sa vezi…uite aici i-am pus multe argumente….https://saccsiv.wordpress.com/2014/12/16/foarte-mare-atentie-la-radu-iacoboaie/…citeste si ai sa vezi…

   Probati voi care sunt invataturile care nu se incadreaza in dreapta credinta, care sunt invataturile care nu corespund cu cele ale Sf. Ioan Gura de Aur, pt. ca voi sunteti contra curentului, cei care il contestati.

   repet…citeste unde te-am trimis ca eu am pus multime de argumente de invataturi ratacite ale parintelui Arsene ,care nu sant in duhul Sfintilor…
   Chiar si pr Dumitru Staniloaie,cand a vazut ca se abate de la drepata credinta,s-a indepartat de el…

   Apreciază

 72. Bădescu Alexandru said, on februarie 11, 2015 at 4:24 am

  De ce peste tot unde se pune la îndoială autoritatea părintelui Arsenie Boca dau de Radu Iacoboaie? eu am niște vorbe care le tot repet cât pot de des…. E plin de proști în jurul nostru, dar știți de ce? Pentru că în loc să căutăm adevărul și realitatea, apărăm orbește ale noastre păreri, transformându-le la un moment dat în idoli și ne reportăm la ele ca la niște adevăruri…. În concluzie, îl excludem pe Dumnezeul adevărat, care este Adevărul, în schimbul părerilor noastre cretine, care uneori nu au nici un fundament….Dacă pentru un prost mărul este pătrat, va rămâne pătrat tot timpul, e prea prost să renunțe la orgoliu, să recunoască că nu e, indiferent de dovezile aduse…….Referitor la subiect… În urmă cu 2 ore nu știam nimic despre ereziile lui Arsenie Boca, după nici 2 ore de cercetări m-am convins că nu e nici pe departe Sfânt!

  Apreciat de 1 persoană

 73. maria said, on februarie 22, 2015 at 10:44 pm

  Frate Vasile ,nu inteleg de ce nu ai postat,ce am pus eu ca vroiam sa iau legatura cu Lavinia….

  Am gresit cu ceva ?ce iertare daca am gresit?

  Apreciază

 74. elena said, on aprilie 14, 2015 at 6:22 pm

  steaua cu sase colturi a fost prezenta tot timpul.

  Apreciază

 75. […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? […]

  Apreciază

 76. […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? […]

  Apreciază

 77. Remus-Emilian said, on mai 4, 2015 at 10:59 pm

  Păcătos sunt, dar spun clar şi limpede, mărturisind pe Hristos:

  Arsenie Boca nu este sfânt. Pictura lui nu e ortodoxă, scrierile lui din Cărare Împărăţiei sunt o teorie a evoluţiei în genetică, ascunsă cu mască ortodoxă.

  Felul cum scrie, foarte revoltător şi arogant, faţă de atâţia Sfinţi care scriu cu Duhul Sfânt, la scrierile lui, simt duh de tulburare şi frică, de mâhnire. Şi Sfântul Vasile cel Mare, scrie sprinten, vioi, atacând chiar, dar la Sfântul Vasile simţi puterea Cuvântului, la Sfântul Ignatie Briancianinov, la fel, că şi el scrie mai aspru, sau Sfântul Nicolae Velimirovici, sau Sfântul Iustin Popovici, şi ei scriu vioi, dar se simte Duhul Sfânt. Arsenie Boca în schimb, arată în scrierile lui aroganţă.

  Iertare, pentru cei care îl iubiţi, dar vă întreb atât:

  Pentru cei care cunoaşteţi dogmatică şi patristică: ereticii, ateii, păgânii, se mântuiesc sau nu? Bazaţi-vă răspunsul în principal pe Biblie şi apoi pe Sfinţii Părinţi.
  Dacă nu se mântuiesc, Arsenie Boca ştiind asta, pentru ce a pictat un eretic între Sfinţii lui Hristos?

  Şi multe altele ar mai fi, dar ajung acestea…

  Apreciază

 78. […]           Apropiatii lui Danion invoca un alt “argument” in cautarea dovezilor, spunand ca biserica “Sfanta Sofia” din Constantinopol si biserica “Sfantul Petru” de la Vatican au fost pictate ca rezultat al gandirii ecumeniste a parintelui Arsenie. Preotul Petru Vanvulescu spune ca si aceasta imagine este tot profetica: “Probabil ca parintele Arsenie a prevazut o unire a celor doua Bisericii, aceasta unire fiind o chestiune discutabila. Trebuie sa aiba loc in duhul si invatatura Sfintilor Parinti de la Sinoadele Ecumenice. Este o profetie despre care cred ca ar fi bine sa discutam la momentul potrivit, atunci cand vom vedea exact ce se petrece, altfel ne dam cu parerea si riscam sa gresim”. Bogdan Juncu spunea ca “pentru a putea talcui picturile si anumite expresii ale parintelui Arsenie trebuie sa ajungi cat de cat la trairea lui, ceea ce barfitorii sai nu cred ca au reusit. In ce priveste ecumenismul, parintele Arsenie spunea odata ca este nebunia nebuniilor”. Vezi si:https://saccsiv.wordpress.com/2011/06/05/de-ce-parintele-arsenie-boca-l-a-pictat-pe-ereticul-francis… […]

  Apreciază

 79. Commander x- Cristi said, on mai 12, 2015 at 9:29 am

  In legatura cu Sf. Francisc de Assisi …. Doar dogma fanatica este „draceasca ! Misiunea noastra Divina , ca popor si Biserica Crestina este sa aducem Unitatea ,Fratia si Armonia pe acest Pamant . Cum poate veni altfel Imparatia lui Dumnezeu cel Adevarat pe care o chemam de atatea ori cand spunem Tatal nostru , daca o mai spunem cu Buna-Credinta…? Cred ca Sf. Romaniei , Arsenie Boca a Inteles si a Simtit mai multe lucruri cand l-a pus pe Sf. Francisc intre sfintii nostri .

  Apreciază

 80. […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? […]

  Apreciază

 81. […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? […]

  Apreciază

 82. Hello world! | sfintiinugresesc said, on august 29, 2015 at 2:28 pm

  […] revelatii incep sa aduca cu astea: bust pentru inaintemergator acolo unde au introdus uraciunea […]

  Apreciază

 83. mihaelmarius said, on august 30, 2015 at 8:56 pm

  https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/
  cartea” Cuvinte vii, pagina 271(carte preluata in “Talantii imparatiei“) – la capitolul “108 – Taina lui Ilie şi Ioan” – se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.

  Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 (blestematul an al caderii sale) este o hula de la un capat la altul.

  Analiza a fost facuta de parintele Gheorghe Anitulesei in luna mai 2015 aici :
  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/h-din-invataturile-pagane-scrise-ale-parintelui-arsenie-boca/

  Apreciază

 84. […] (https://geanina79.wordpress.com) said, on iulie 11, 2014 at 9:38 am Îmi pare rău să vad cum ma contraziceti . Eu sunt ortodoxă si Părintele Arsenie este Sfântul […]

  Apreciază

 85. mihaelmarius said, on septembrie 21, 2015 at 8:40 pm

  NU e profetie , e filocatolicism. Arsenie Boca avea … evlavie… la Francisc; il numea SFANT in predica nr. 37 cuprinsa la pagina 130 in “lucrarea” „Cuvinte Vii“, intitulata “DINCOLO DE CHIP” : „Ignatiu de Loyola era un militar ambiţios; din ambiţie a creat ordinul iezuit, numai ca să facă şi el ceea ce făcuse sfântul Francisc de Assisi.” (vezi aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/13/video-patriarhul-teoctist-despre-filioque-intr-o-gretoasa-emisiune-pro-ecumenism-si-asa-si-asa-contine-acelasi-adevar/ )

  Apreciază

 86. drifter said, on septembrie 26, 2015 at 3:14 am

  Ma ce agitatie :)) e foarte simplu…simbolizeaza o previziune a ecumenismului intre ortodoxie si catolicism fericiti in asteptarea antihristului. Globalism, o singura religie mondiala.Doamne ajuta.

  Apreciază

 87. saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 4:07 pm

  Francisc

  Asa fudulule. Acum explica tu, de ce l-a pictat?

  Apreciază

 88. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 11:54 am

  MATOIAN

  Adica Francisc sa fie sfant si catolicismul sa nu fie erezie?

  Ratacesti cumplit.

  Apreciat de 1 persoană

 89. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 3:55 pm

  MATOIAN

  Vorbesti mult si aiurea.

  Sa simplificam:

  E Francisc sfant?

  Sunt catolicii eretici?

  Apreciază

 90. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 5:06 pm

  MATOIAN

  Deci nu raspunzi, bati campii, asadar vei fi la spam.

  Apreciază

 91. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 6:12 pm

  MATOIAN

  Cat timp m-am ocupat sa te bag la spam, am observat ca ai postat sub o gramada de nume.

  Comentariile tale erau un dezastru si te dadeai ba barbat, ba femeie. Cel mai grav era cand promovai new age si criticai interdictia femeilor de a merge in muntele Athos.

  Adica tu esti Letaal, despre care am mai scris la:

  https://saccsiv.wordpress.com/2010/05/18/chestiunea-klaus-kenneth-sau-cum-multi-l-ar-primi-bucurosi-de-acum-pe-antihrist-fara-a-mai-fi-nevoie-sa-%E2%80%9Ene-salveze%E2%80%9D-de-foamete-si-razboi/#comment-33916

  Apreciază

 92. Lore said, on octombrie 27, 2011 at 6:16 pm

  cu toate ca intrebarea nu imi era adresata mie, voi incerca sa raspund.
  Ptr ca Francisc de Asissi a fost singurul dintre sfintii catolici care a convertit un om la Ortodoxie.Povestirea este spuse de parintele Arsenie si o gasesti si in scrisorile trimise maicutelor de la Diveevo.
  Era o femeie care se ruga foarte mult pt a primi har si era catolica. Si se ruga foarte mult Sfantului Francisc sa primeasca Har. Sf Francisc de Assisi este catolic.
  Iar intr-o zi, in timpul rugaciuni, a venit Sf. Francisc la ea cu un batranel in dreapta lui, in haina alba si cu spatele putin curbat, si i-a zis:
  “La Biserica lui sa mergi si vei dobandi Harul.”
  Si ea nu stia cine e batranelul. Si se tot intreba cine este.
  Dupa un timp si-a angajat niste muncitori rusi ( ea era din Italia si era bogata) si mergand in camera unuia dintre muncitori a vazut iconita batranelului imbracat in alb la candela .
  L-a intrebat pe slujitor si acela i-a zis ca e Sfantul Serafim de Sarov.
  Astfel, s-a facut ortodoxa si a trimis minunea la manastirea Sf. Serafim.
  Iar Sfantul Fracisc e singurul sfant catolic care a convertit un om la ortodoxie.
  Iar acolo [la Biserica Draganescu / pictata de Parintele Boca] este desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta…

  Fratilor, pictura parintelui era mult mai profunda. Parintele, datorita nivelului spiritual inalt la care ajunsese vedea lucrurile mult mai profund.
  El incerca sa picteze zborul si tacerea.
  Nimic gresit nu a pictat parintele.Doar ca in priceperea noastra limitata tragem concluzii pripite.
  La fel e si cazul cu Sf Sofia si biserica Sf Petru.Ele snt pictate impreuna, intr-un cerc luminos, dar pozitionarea lor nu e nicidecum in rai.
  Asadar, sa fim cu luare aminte!

  Apreciază

 93. Irina said, on decembrie 12, 2012 at 9:48 pm

  Cred ca mai degraba, Dumnezeu a lucrat aici, Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, sa ne aducem aminte de vrajitorul si inchinatorul la idoli Varlaam(parca asa il cheama) din Vechiul Testament. Asta nu inseamna ca acela este sfant acum.Iar aceasta s-a intamplat pentru ravna si sinceritatea ei de a afla adevarul.

  Apreciază

 94. adrian said, on mai 29, 2014 at 8:57 pm

  Am citit ca Parintele Arsenie Boca cand a fost in Sfantul Munte Athos s-a rugat la Maica Domnului sa gaseasca un duhovnic iscusit. Maica Domnului i s-a aratat si l-a dus in varful unui munte greu accesibil, unde a intalnit pe Sfantul Serafim de Sarov, de la care a primit invataturi tinand post negru 40 de zile.

  Apreciază

 95. Muritor said, on decembrie 21, 2014 at 2:07 pm

  Sfîntul Ierarh Ignatie Briancianinov în lucrarea sa „Despre înşelare” scrie foarte clar că Francisc de Assisi este RĂTĂCIT. Deci nu are cum să fie sfînt Francisc de Assisi. Citiţi vieţile sfinţilor şi o să vedeţi cîte cazuri de înşelaţi între sfinţi au fost, o parte s-au ridicat, s-au pocăit şi s-au îndreptat, iar alţii care au rămas în înşelare nu au ajuns sfinţi, cum sînt şi unii Apostoli, care nu au ajuns sfinţi. Sînt asemenea cazuri, citiţi vieţile celor 70 de Apostoli. Să nu interpretăm noi după mintea noastră.
  Sfinţii Părinţi ne dau răspuns prin scrierile lor la întrebările noastre. Chiar şi în pateric sînt puse pilde despre înşelarea sfinţilor şi în Lavsaicon la fel. Nu aberaţi atîta şi nu încercaţi să explicaţi căderea şi greşeala unui om. Din sfinţenie tot poţi cădea. De asta şi pe Scara dumnezeiescului urcuş pictată în icoană sînt unii că sînt traşi de diavoli de pe o treaptă foarte înaltă, pentru că cad în înşelare. Este mai grav să mori astfel, dar dacă te pocăieşti pînă la moarte şi reuşeşti să scapi de rătăcire, ai şanse de mîntuire.
  Să nu-l îndreptăţim pe Pr. Arsenie Boca pentru greşeala de a picta un eretic ca Sfînt al lui Dumnezeu. Dacă ar fi avut o explicaţie sau măcar dovada că acest eretic a ajuns ortodox şi s-a sfinţit în timpul vieţii sale, atunci Pr. Arsenie ar fi trebuit să aibă măcar bunul simţ să dea o explicaţie, o notă de ce l-a pictat pe acesta între sfinţi. Dar odată ce nu avem nici o explicaţie şi nici o dovadă istorică despre Francisc în acest sens, să nu ne dăm noi cu părerea şi să nu ne facem noi iluzii despre Francisc sau Părintele Arsenie Boca. Din toate comentariile de aici se vede foarte clar lipsa de cunoaştere a învăţăturii ortodoxe de către ortodocşi şi cît de uşor mulţi pot cădea în înşelare pentru evlavia lor pentru un om care făcea minuni.
  Cît despre faptul că Francisc l-a arătat în vis (!!!) (iar sfinţii nu se încred în visuri şi pe noi ne învaţă să facem la fel) pe Sf. Serafim de Sarov şi i-a spus femeii să-l urmeze pe acesta, nu înseamnă că Francisc era sfînt, căci şi dracii l-au mărturisit pe Hristos că este Fiul lui Dumnezeu şi vine să judece pămîntul şi pe ei, şi femeia cu duh pitonicesc i-a mărturisit pe Sfinţii Apostoli că sînt trimişii lui Dumnezeu, dar asta nu înseamnă că trebuie să ascultăm de ei, căci dracii strecoară minciuna pe lîngă Adevăr, ca să poată înşela mai abitir. Unica concluzie din acel vis e că Dumnezeu a rînduit ca femeia ceea să aibă posibilitate să se mîntuiască şi a făcut-o prin ceea ce ea îndrăgea mai mult, persoana lui Francisc. Şi atît. Nu trebuie să mai scornim noi altceva în plus cu mintea noastră stricată de patimi şi înclinări spre fantastic.
  Mă iertaţi pentru îndrăzneală, că nu sînt nici eu tare şi mă tem de cădere, dar vrednici sînteţi de mustrare/certare toţi cei care-i îndreptăţiţi pictura şi persoana Părintelui Arsenie Boca că el ştia mai bine ce a făcut şi că vrednică de crezare este pictura lui, odată ce a pictat ceva smintitor şi a trecut peste învăţătura Bisericii lui Hristos. Vrednici de certare sînteţi pentru ca să luaţi aminte şi să nu cădeţi în mai mare înşelare, ci să rămîneţi în învăţătura Bisericii Ortodoxe şi aşa să ajungeţi fii ai lui Dumnezeu.

  Apreciat de 1 persoană

 96. radu iacoboaie said, on decembrie 23, 2014 at 2:02 am

  Subscriu a doua oară acestei opinii. Este cea mai plauzibilă dintre toate. Și aș mai adăuga faptul că Francisc de Asissi a călătorit spre sfârșitul vieții în Orientul bizantin și este foarte posibil să se fi convertit la ortodoxie. Părerea mea este următoarea: catolicii au făcut tot posibilul să ascundă acest fapt important, pentru că este vorba despre unul dintre marii ,,sfinți” catolici și ar fi subminat profund religia lor…
  Ar fi însemnat practic recunoașterea ereziei sau rătăcirii în care se aflau ei cu toții, lipsa harului etc… Ar fi fost un precedent extrem de periculos pentru convertirea multor altor catolici la ortodoxie…
  Nu știu dacă ați citit în revista Familia ortodoxă despre câteva cazuri de convertire a catolicilor la ortodoxie, în care se arată cât de greu se face aceasta, câte piedici grele apar înainte de a se produce…

  Apreciază

 97. crestinul ortodox said, on decembrie 17, 2012 at 9:39 am

  si Francisc de Assisi …
  am o intrebare catre cei care contesta Pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca , acesti ‘ritori’ ca sunt precum ‘ritori’ din …
  Ce putere aveti voi de a spune de la sine ca pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca este necanonica
  Acest Sfant Parinte A Avut si ARE PUTERE de A alunga demonii , de a vindeca si minuni de a face cu oamenii bolnavi
  Acest Sfant Parinte Are Puterea de a Apara Aceasta Tara de spurcatii de antihristi ce vor a o distruge si a o stapini , Acest pamint numit -ROMANIA
  AVETI voi care aruncati cu piatra Intr-Un SFANT !
  , Aveti voi aceasta Putere ???
  Aveti voi PUTEREA DE de a alunga demonii , de a se face TOATE MINUNILE SAVARSITE DE ACEST SFANT , aveti voi puterea aceasta SMINTITILOR care judecati si aruncati cu mizerii intr-un SFANT ca pentru asta Are se Ne Vada MANIA LUI DUMNEZEU , pentru ca SFINTII SAI , Martirii , MUcenicii care au luptat cu fiara rosie si au varsat Sangele cel Sfant pe Acest pamint sunt batjocoriti si nu sunt CINSTITI ci luati in deradere si sminteala ratacitoare dupa cum vor dracii fara coarne ce se afla protapiti in fruntea bor ..
  FITI VOI SFINTI PRECUM ACESTIA si apoi aruncati cu piatra mizeriei anume in A judeca SFINTII LUI DUMNEZEU , popor indaratnic si hulitor de Cele SFINTE …
  DUMNEZEU ADEVARAT Sa Va LUMINEZE pe Calea Cea Dreapta si Cu LUMINA ca in orbie si intuneric rataciti ,
  amin!

  Apreciat de 1 persoană

 98. anca said, on decembrie 17, 2012 at 2:27 pm

  Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, dar asta pentru ca ii iubeste iar in nici intr-un caz ca-i „dispretuieste”…aceste atitudini „superioare”…nu definesc un „sfant”.

  Apreciază

 99. Mihai Vasile said, on mai 17, 2014 at 10:29 pm

  Mulți Imi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne au nu în numele Tău am prorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? Și atunci voi mărturisi lor : Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea (Mt.7,21-23).

  Apreciază

 100. radu iacoboaie said, on decembrie 23, 2014 at 2:08 am

  Este posibil ca Sf. Ignatie Briancianinov, ca și mulți alții, să nu fii știut prea multe despre Francisc de Asissi, care figura printre ,,sfinții” catolici, din moment ce l-a numit și pe el ,,rătăcit”…

  Undeva am citit că, cei care vor dobândi raiul vor fi uimiți pe cine vor întâlni acolo… Dacă este cumva și acest Francisc de Asissi printre ei? Este oare acest lucru chiar imposibil?…

  Apreciază

 101. maria said, on februarie 11, 2015 at 4:33 pm

  Muritor
  Foarte frumos si clar spus,dar pacat ca cei care ar trebui sa vada nu poate sa vada si sa distinga binele
  de rau…e limpede ,mandria le-a intunecat mintile ca nu mai au puterea sa mai vada adevarul…..

  că nu sînt nici eu tare şi mă tem de cădere,

  R:nu ai de ce sa te temi….atata timpt cat „secunda de secunda te ocarasti pe tine,si nu pe altii ,te batjocoresti pe tine,si nu pe altii,te necinstesti pe tine si nu pe altii,pentru neputintele tale cu care il superi pe Dumnezeu clipa de clipa….Harul lui va fi cu tine si te va lumina sa distingi binele de rau….

  sa nu vada Dumnezeu omul mandru.
  PR ARSENE PAPACIOC
  „Sa nu auda Dumnezeu de omul mindru! Ii ia darul intreg,ca sa se poticneasca,doar s-ar smeri,cum spune Scriptura.Il paraseste,devine o uriciune;ii ia gustul frumosului,il lasa ratacit si haotic prin toate gunoaiele marginilor lumii.Nu mai are chip,nu mai are asemanare si nici discernamintul constiinte.E adevarat cum spun unii Sfinti Parinti:”Unde caderea a apucat,acolo mai inainte mindria a lucrat”Nici o patima nu te apropie mai mult de asemanare cu diavolul ca mindria.Toate patimile se mai pot,sa zicem, apara cu firea si cu gozavele imprejurari ale vieti,dar mindria nu se poate apara cu nimic!Ea are nesuferita cutezanta de a sta linga orce virtute si chiar, la cine poate se ascunde in smerenie pe care o are ca un paravan.Lucru foarte des intilnit si,intarind cuvintul,este ceea ce spune un parinte”E smerit mindruletul!”.
  Fiind atit de primejdioasa si atit de prezenta la toate rangurile,este bine ca nimeni sa nu desconsidere pe nimeni,oricit ar fi de neinsemnat,caci si in el Se ascunde Hristos,si chiar sa-l intrebe,pentru a-i cere o parere,macar conventional,si aceasta ar fi un prim pas,adica un semn pe drumul Evangheliei.

  Apreciază

 102. maria said, on februarie 11, 2015 at 6:20 pm

  Muritor

  Din toate comentariile de aici se vede foarte clar lipsa de cunoaştere a învăţăturii ortodoxe de către ortodocşi

  R:Functioneaza f.bine spiritul de turma….

  Unica concluzie din acel vis e că Dumnezeu a rînduit ca femeia ceea să aibă posibilitate să se mîntuiască şi a făcut-o prin ceea ce ea îndrăgea mai mult, persoana lui Francisc. Şi atît.

  Nu va amagiti, ca e tot de la vrajmas vedenia, ca sa poata amagi,….el a pierdut acel suflet ca s-a dus la ortodoxie,dar cu marturia ei castiga mii si mii care vor crede in sfintenia ereticului de Francisc….care au ajuns ortodocsii sa-l proclame sfant….

  Apreciază

 103. radu iacoboaie said, on decembrie 23, 2014 at 2:10 am

  Subscriu celor spuse mai sus de Lore…

  Apreciază

 104. andrei-d said, on februarie 6, 2015 at 5:50 pm

  Radu Iacoboie,
  s-au convins multi, tu esti iesit din tiparul ortodoxiei. Daca ai ajuns sa contesti fara pic de rusine scrierile Sfintilor autentici, esti clar ERETIC. Mai omule, revfenind la ideea ta, eu te cinsider inselat si discipol al parintelui Arsenie Boca, si nu al lui Hristos. Tu supui subtil biserica dupa standardele lui Boca si nu dupa ale sfintilor pur ortodocsi. Se pare ca ai o boala sau ispita de-a dreapta, a ecumenismului. Dar din mandrie si orgoliu te sustragi si ataci pe toti ce nu sunt de acord cu catolicii tai „sfinti”. Daca compari pe Sf. Ignatie Briancianinov cu Arsenie Boca e clar, nu ca nu i-am vazut „moastele” dar tu ai ajuns purtatorul lui de cuvant si te grabesti sa spui ca-i sfant, deci practic I-ai luat locul lui Hristos! Din punctul meu de vedere esti inselat si orb, dupa tine Biserica ar trebui sa se supuna parintelui Boca si nu invers, ceea ce e o nebunie! Si calci in picioare dogmele si canoanele, pana si invataturile Sfintilor Ortodocsi numai sa arati ca Boca nu ar fi gresit…dar tu nu cauti adevarul, tu cauti sa acoperi gunoiul sub pres! Vai de tine!

  Apreciază

 105. radu iacoboaie said, on februarie 8, 2015 at 6:16 pm

  Eretic ești tu omule, care te prefaci așa de zelos în ale credinței… Unul dintre cei mai acerbi critici ai mei personali…

  Gândește-te puțin măcar. Dacă eu sunt eretic cum spui atunci în România sunt câteva milioane de eretici, monahi, preoți, înalți clerici și mai ales mireni, care cred în sfințenia părintelui Arsenie Boca, într-adevăr unul dintre cei mai mari duhovnici și monahi români din toate timpurile…

  NU HULI ȘI NU NUMI ERETICI PE ORTODOCȘI! Dacă nu ești ortodox, poți să spui acest lucru cu curaj. Nu te vom linșa mediatic omule… stimabile…

  Apreciază

 106. andrei-d said, on februarie 8, 2015 at 11:41 pm

  Tu ajungi la idolatrie omule! Nu te scuza ascanzandu-te dupa deget, tu esti in stare ti-am mai spus sa contesti nume de sfinti CANONIZATI si mari ai rusiei, care spun ca francisc e inselat, iar tu indraznesti sa contrazici sfintii. Tu ai o problema omule, nu eu! Cu ceva vreme mai in urma ai spus ca orice aom poate gresi, dar nu vrei sa admiti ca Arsenie Boca a gresit, ba esti in stare sa contesti ca ortodoxia e singura cale spre mantuire, si vii cu predici si ganduri ecumeniste. Tu creezi sparturi in gardul ortodoxiei, vrei sa cada si altii in inselare, cum poate mintea si inima ta de ortodox sa spuna ca sunt sfinti acei care se cred mai presus de Hristos? Mai omule, eu cred ca tu esti cel inselat si cu multe probleme, ai venit cu articole prin care spuneai ca Biserica nu mai are succesiune apostolica, ceea ce e o mare nebunie si inventie de-a ta, DUPA MINTEA TA, si in multe alte randuri ai venit cu idei TOTAL STRAINE de invatatura ortodoxa. Si da, admit si recunosc ca chiar mai putin decat 10 % se mai mantuiesc si dintre ortodocsi. Si stii de ce „stimabile” Radu? pentru ca merg orbeste dupa invataturile si ideile celor ca tine, esti un sofist si ai minte de politician, transformi minciuna in adevar, sau asa o faci sa para! Eu socotesc, dupa spusele tale si mintea ta ca tu crezi si in francisc de assisi, deci si in sfintii apostatilor, deci ca atare esti tradator de Hristos si de Biserica insasi. Si nu numai eu am spus asta Radu, ci multi au spus asta. Nu am nimic personal cu tine, dar tu esti incapatanat si nu vrei sa admiti cu nici un chip ca a desena catolici laolalta cu ortodocsii nu e in spirit ortodox, tu il contesti pe Sf. Ignatie Briancianinov si ca atare aperi un inselat catolic. Tu esti persoana care promoveaza ecumenismul, tu rupi biserica si imparti mantuirea si neortodocsilor. In concluzie stimabile domn Radu, pana si fratele Vasile te-a demascat de vreo cateva ori, nu numai ca ti-ai pierdut credibilitatea si cititorii, dar esti si Ecumenist, fara sa realizezi desigur din orbirea ta in legatura cu Ereziile promovate. ! Deci ai o problema, tu supui Biserica dupa standardele lui Arsenie Boca, si nu dupa ale Sfintilor Parinti!

  Apreciază

 107. maria said, on februarie 9, 2015 at 10:57 am

  radu iacoboaie
  Dovedeste ca nu esti eretic mai omule!!!dovedeste cu Sfintii Parinti,ca invataturile pr Arsene Boca sant invataturi ale dreptei credinte si la fel ca pictura este buna.

  Apreciază

 108. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 10:42 am

  N-ar trebui să răspund provocărilor tale decât prin tăcere… Vorba multă, sărăcia omului… Iar dacă ești eretic, nu se cade să o lungesc, nu-i așa?
  Oricum sfântul Arsenie Boca rămâne sfânt oricât de denigrat și atacat ar fi de către unii ca tine, ca preotul Matei Vulcănescu, Andrei Dinu, soții Iftime, Marian Maricaru (ex-Norvegia), Marian Tudor, preoții Gheorghe Anițulesei (din Rădăuți) și Antim (de la mănăstirea Bistrița) și alții, care exploatați la maximum unele aspecte legate de pictura bisericii Drăgănescu. Dacă ați fi fost cumva niște pictori foarte talentați și pricepuți sau teologi cu adevărat și ați fi adus argumente și dovezi de netăgăduit, aveam o bază de discuție. Dar cu filme trucate și interpretări tendențioase nu ați convins practic pe nimeni. Nici măcar pe fratele Vasile stimabile…
  În plus, aceleași persoane pomenite mai sus sunt și pentru acceptarea cipurilor RFID, pe motiv că ele nu sunt pecetea și chipurile n-ar fi deocamdată nicio cădere din har sau despărțire de Dumnezeu… Adică, în opinia lor, lepădarea de Hristos se produce numai când ești pus în fața unei întrebări explicite în față, dacă te lepezi de Hristos… Dar uită că și ÎNCHINAREA LA IDOLI ESTE LEPĂDARE DE HRISTOS! Tehnologia RFID aplicată omului, care nu este animal, este unul dintre idolii lumii de astăzi!

  Apreciază

 109. maria said, on februarie 9, 2015 at 10:53 am

  andrei-d
  Foarte bine i-ai spus andrei-d,dar se pare ca o minte bolnava de mandria luciferica nu poate sa patrunda lumina lui Dumnezeu sa distinga adevarul de minciuna…e destul de lipede pictura de care tu ii spuneai,dar si alte invataturi ratacite pe care eu i le-am adus ca argument si el contunua sa sustina minciuna?!!este precum o masina programata care este pornita sa faca un anumit lucru…asa si el…..

  Apreciază

 110. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:02 pm

  Mai informează-te omule… Mai ai timp… Pot să mărturisesc că personal am realizat mai demult o antologie tocmai pe tema asta și cu titlul DE CE TREBUIE CONDAMNATE ECUMENISMUL ȘI MASONERIA. Iar aproape toate lucrările mele au atins subiectul delicat și puțin cunoscut al masoneriei, ca organizație religioasă anticreștină. Fără să mă laud, am de asemenea multe articole vădit antiecumeniste, un pliant recent antiecumenist (care are mereu multe vizualizări), am protestat chiar personal de două ori în săptâmâna ecumenistă în Dealul Patriarhiei foarte recent. Unde erai atunci???
  Pe ce bază mă numești tu ecumenist? Pentru că eu personal cred în sfințenia părintelui Arsenie Boca, pe care voi îl catalogați cu mândrie, fără judecată dreaptă și fără drept de apel (la replică) ecumenist? Sunt mai multe fragmente chiar în opera sa care îl arată dimpotrivă, cel mai înverșunat critic al ecumenismului!!!

  AȘADAR, VICLENIA TA NU CUNOAȘTE MARGINI ȘI AI ÎNTRECUT DEMULT LIMITA BUNULUI SIMȚ ȘI A UNEI JUDECĂȚI OBIECTIVE…

  Apreciază

 111. saccsiv said, on februarie 9, 2015 at 11:49 am

  radu iacoboaie

  De unde stii ca Marian Maricaru este Marian ex-Norvegia?

  Apreciază

 112. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 11:55 am

  d-nule Radu, sunteti un inselat si mergeti ca o oaie ratacita. Faceti slalom printre invataturile sanatoase si strecurati urme de indoiala. Dumneavoastra sunteti nu crestin, ci arsenian! Umblati la nevrednicia preotilor, schimbati subiectul si vorbiti acum de cipuri, atitudine pur-sectara. Maine poimaine va faceti si secta!

  Apreciază

 113. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 12:00 pm

  Nu-l atac pe el, ca nu e vreun om cu influenta, caci grav de ar fi! Discernamantul lui e la pamant si a ajuns sa sustina ca eretici ca francisc sunt sfinti, daca ati ajuns pana aici d-nule Radu, de ce nu interpretati ca si pictura cu cele doua biserici sunt surori, ati admis ca MAI SUNT SI CATOLICI (nebotezati ortodox) CARE SE MANTUIESC! Prin asta dati dovada de TRADARE. Da d-nule Radu smintiti lumea si credeti in „sfintii” catolici. In capul si invatatura promovata de dumenavoastra miroase a ecumenism ascuns, subtil sa nu cumva sa dati pe fata, ca va ataca iarasi colegii furibund. Asemeni si cand ati spus ca in BOR nu mai este succesiune apostolica. Sunteti inselat dumneavoastra!

  Apreciază

 114. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 12:22 pm

  frate saccsiv,
  ca tot veni vorba ca as putea fi eretic, eu i-am mai atras atentia de la calea asta a lui, ma refer la d-nul Radu, il respect ca frate ce lupta pentru valorile si virtutile crestine, dar are abateri si e in stare sa conteste sfinti autentici si promoveaza ecumenismul, asa este deoarece a ajuns sa spuna de un om asa „dragut” si „bun” ca francisc sa nu fie sfant?! Deci clar el crede in el, si il elogiaza, il promoveaza in randul cititorilor de pe blogul lui, si da de inteles ca isi face secta pe blogul lui „ortodox” de atitudine, numai atitudine ferma nu are ca in rest….
  Nu are atitudine ferma impotriva catolicilor si e clar ca daca amesteca Adevarul cu minciunile si indrugarile lui sminteste pe altii, ca o fi sau nu sfant Arsenie Boca Dumnezeu stie, dar chiar si daca e prigonit, usor usor e acceptat si de jidanime, iar Radu isi zambeste ca il „canonizeaza” jidanii defapt, ca invatatura lui cuprinde si neghini. Sfintele lui moaste nu le vede nimeni, iar cat de cuarnd prin canonizarea lui se pot folosi Ellie „escroc international” Wiesel si marii nostri preaferici Ierarhi ecumenisti de invatatura si de „picturile acestui sfant” in scopuri stim noi de care. La sfintii autentici nu vedem urme de indoiala, nici macar una! Maine poimaine pe secat lui, in blogusorul lui parca vedem ca spune ca ” Sf. Ignatie Briancianinov nu era chiar sfant daca a ingradit mantuirea…”
  Si mai are si un tupeu jegos sa conteste scrierile unor Duhovnici care s-au impus clar impotriva vremurilor de cumapana, si ca „vom purta munci mai grele” si greu este, caci noi ortodocsii am ajuns sa luptam pentru numelesi infailibilitatea unor oameni si nu pentru Infailibilitatea Bisericii si a Sfintelor Canoane!
  D-nule Radu credeti ca nu m-as bucura sa urmez unor duhovnici care s-au jertfit pentru tara? Care au patimit prin inchisori? Dar nu pot sa admit ca tu predai ecumenismul si te contrazici in multe randuri. Aveti o impresie prea buna despre dumneavoastra si vorbiti multora de sus. In timp ce in unele sunteti ravnitor si sarguincios, pentru ca aveti si multe lucruri bune facute, aveti si scapari.

  Apreciază

 115. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:13 pm

  Omule care te dai drept ortodox 100%, nu am vorbit niciodată că ar exista sfinți și la catolici!… De unde ai scos-o și pe asta? Ești în mare rătăcire după cum se vede… Ai prea multe presupuneri în privința mea și prea puține certitudini…
  Unde am mai spus eu că în BOR nu mai este succesiune apostolică? Asta era idea părintelui Cristian, care a condamnat ecumenismul ca lepădare certă de Hristos! Nu s-a pierdut succesiunea apostolică, ci unii preoți au pierdut din harul lor, al preoției, crezând în ispita dulce și înșelătoare a înfrățirii ecumeniste în numele iubirii depline și a păcii…

  Apreciază

 116. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:05 pm

  Cineva a remarcat acest lucru la un moment dat. Dacă m-am înșelat în privința persoanei, atunci este vorba de Marian Tudor, cel numit de către unii Marian ex-Norvegia…

  Apreciat de 1 persoană

 117. maria said, on februarie 11, 2015 at 5:19 pm

  FAC APEL

  …..LA CEI DE BUNA CREDINTA CARE VOR CU ADEVARAT SA-L MARTURISEASCA PE DUMNEZEU SI IN FELUL ASTA SA-SI CASTIGE MANTUIREA….CER AJUTORUL CELOR CARE VOR SA SE IMPLICE IN ASA PROPUNERE,LA ACEST INDEMN AL MEU,DE CARE AM NEVOIE DE AJUTORUL CUIVA ,CACI,….AM CERUT AJUTORUL FRATELUI VASILE DAR SE PARE CA ESTE FOARTE OCUPAT SI NU ARE TIMP SA MA MAI CUPRINDA SI PE MINE CA SA-MI DEA CURS LA ASA PROPUNERE,SI MAI ALES ACUM IL INTELEG SI MAI MULT….REPET CER AJUTORUL CELOR CARE VOR SA MA AJUTE SI SA MA SPRIJINE SA DESCHIDEM UN BLOG IN CARE SA COMBATEM PE CEI CE INDEAMNA LA DEASA IMPARTASANIE…DE FAPT LA „DEASA OSANDA”

  deci, vreau sa deschid un blog,in care ….vreau doar sa-i combat pe cei care indeamna la deasa impartasanie,sa le demonstrez ca nu are pe cine chema la deasa impartasanie, ci sa cheme lumea la pocainta,si la plansul multimilor de pacate etc ….dar nustiu cum sa fac ca tare greu ma descurc cu tehnologia,adica am nevoie de cineva sa pornim sa facem ceva….ca nu ma pricep cum sa deschid un blog si cum sa-l administrez…cei care vor sa se implice in asa ceva,poate ma vor ajuta ca sa facem ceva…
  ca e drept toata lumea s-a concentrat asupra ecumenismului a CIP-urilor…etc,dar de Sf Impartasanie putini sant cei ce vorbesc….nu de Sf.Impartasanie…de actul Impartasirii….cat de des etc….ci ….”CUM NE IMPARTASIM”?….CU VREDNICIE SI NEVREDNICIE”….Am tot asteptat ca sa se gaseasca cineva care sa combata pe acei duhovnici iresponsabili ,care ii dezleaga cu usurinta si ii si Impartasesc pe cei nevrednici(cei cu pacate opritoare),dar nu vad pe NIMENI!!!….NIMENI!!! CARE SA SE IMPLICE LA ASA SUBIECT …CARE NU REALIZEAZA NIMENI!!! CE LUCRU GRAV ESTE „IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE!!!….CIPURILE SPUN CA NE VOR INNEBUNI….DAR DE SF IMPARTASANIE NU SPUNE NIMENI CAT RAU NE ADUCE DACA ESTE LUATA CU NEVREDNICIE,si mai ales daca este luata cu nevrednicie duce la indracirea omului,o spune clar Sf.Ioan Gura de Aur.

  S.I.G.Aur,impartasania cu nevrednicie duce la demonizare:

  Nimeni sa nu fie prefacut nimeni sa nu fie plin de rautate nimeni sa nu aiba venin in cuget ca sa nu se impartaseasca spre osinda Caci si atunci diavolul a intrat in iuda dupa ce s-a impartasit ,diavolul na dispretuit trupul Domnului ,a dispretuit pe iuda ptr nerusinarea lui ca sa afli ca in aceia care se impartasesc cu nevrednicie cu dumnezeiestile Taine in aceia mai tare intra diavolu ca si in Iuda atunci .Cinstea este de folos celor vrednici V-a fi vinovat de trupul Domnului adica vor primi aceeiasi pedeapsa pe care o vor primi rastignitorii lui Hristos Dupa cum ucigasii aceia au fost vinovati asa si cei ce se impartasesc cu nevrednicie (nevrednici sint cei cu pacate opritoare)

  ..deci;discutam de ecumenism si neglijam acelasi lucru de o asa mare importanta….care este tot o capcana pentru instalarea Antihristului.A spus-o si fratele Vasile””Apoi ecumenismul venind si cu gaselnita impartasirii la gramada?”
  Asa ca ,haideti fratilor sa facem ceva…

  Cer iertare fratelui Vasile ,daca in casa lui mi-am permis sa fac eu altceva,dar vreau si eu sa construim o casa impreuna….tot pentru noi

  Apreciat de 1 persoană

 118. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 1:13 pm

  Radu Iacoboaie,
  si sectantii spun lucruri despre masonerie, si fiecare isi apara particica. Dar dumneata nu esti pur ortodox…un comentariu acum ceva vreme sustineai ca omul dragut si bun ca francisc este sfant! Cum justifici raspunsul? Tu esti viclean, caci infiinteti o secta noua. Si tu ai cazut in mreaja „sfinteniei” lui francisc, cica omul saracilor, care zbura pe sus si facea minuni…tu si Ianus. Va intitulati oameni ganditori dar teologicesti prea mult si esti varza! Nu sunt viclean, ci tu esti sectant! Nu cumva ai icoana cu francisc, anton de padova si alti mari „sfinti” mari ai catolicilor? Am ajuns la o concluzie: tu nu suferi invatatura sanatoasa ortodoxa. Vii cu ideile talede initiat si mai acus guru Radu va informeaza, „toti sfntii ortodocsi impotriva lui francisc sunt extremisti. Mie mi se pare ca totusi exista oameni sfinti si in „staulul lui Petru”, iar papa da, este infailibil.” Semnat smeritul Radu

  Apreciază

 119. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:16 pm

  Și nu mai abuza la nesfârșit de argumentul ,,care dă bine în fața tuturor cititorilor” cu învățătura Sfinților Părinți, cu care de fapt nu sunteți deloc în același duh. În Duhul Adevărului…
  Un sfânt părinte este și Paisie Aghioritul, canonizat recent. De asemenea și sfințitul părinte Iustin Pârvu și mulți alți duhovnici cunoscuți din România și de peste hotare, care s-au pronunțat CATEGORIC împotriva tuturor actelor biometrice. Atunci de ce le stați împotrivă stimabililor și considerați că actele biometrice până la implant nu reprezintă niciun pericol la adresa omului? De ce împrăștiați otrava acestei minciuni care poate sminti și înșela nenumărați credincioși?

  Apreciază

 120. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:19 pm

  andrei-d

  Crezi tu oare că, dacă ți-ai pus în dreptul nick-ului tău Sfânta Cruce, acest lucru te transformă în mod automat într-un apărător vajnic al adevărului și ortodoxiei?…

  Apreciază

 121. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 1:28 pm

  Nu am schimbat subiectul. L-am adăugat ca argument stimabile sofist. Voi sunteți o sectă nevăzută în cadrul ortodoxiei.

  Sunt foarte multe asociații ortodoxe care nu-l resping pe părintele Arsenie Boca. Asta înseamnă că sunt secte? MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI ESTE UNA DIN ASOCIAȚIILE ORTODOXE NOU ÎNFIINȚATE. NU SUNTEM PERSOANĂ JURIDICĂ. REPREZENTĂM O STARE DE SPIRIT ȘI DE ATITUDINE, PENTRU A CONDAMNA TOATE ATACURILE ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI.

  Atacându-l pe unul din marii duhovnici ortodocși români, voi atacați de fapt ortodoxia! Nu este întâmplător că am devenit o țintă pentru unii ca voi…

  Apreciază

 122. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 3:27 pm

  UNDE AM SCRIS EU FARISEULE: “toti sfntii ortodocsi impotriva lui francisc sunt extremisti. Mie mi se pare ca totusi exista oameni sfinti si in “staulul lui Petru”, iar papa da, este infailibil.” ???
  Și când l-am considerat eu sfânt pe Francisc de Assisi?

  Apreciază

 123. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 3:55 pm

  d-nule Radu,
  Atitudine pur sectara. Sunteti sofist bun precum apapistasii eretici la sinodul fals de la Ferrara si Florenta. Cand am spus eu ca sunt de acord frate draga cu cipurile? Pe toti din jurul meu i-am convins ca nu sunt bune si am citit si chiar demonstrat la o dezbatere ca sunt multi duhovnici ce spun in unanimitate ca acceptand acum actele cu cip mai tarziu nu vor mai putea scapa de pecete! Asta am spus si sustinut mereu. ti-am spus ca tu ai atitudine de sectant si schimbi subiectul cand te simti cu musca pe caciula. Schismaticule! Nici nu stiu de ce mai citesc balivernele tale, ca te pricepi sa intorci cuvintele…

  Nu eu mi-am facut blog cu ajutorul lui saccsiv, ca mai apoi sa-i intorc spatele in fata alegerilor si sa-l atac pe la spate, sa vad in el un inamic, ba ai mai facut si o „lista” cu suspectii antiiacoboaie: andrei-d, Ioannis si altii.
  Nu eu sunt pro-politica (udreanist) si dezbinator
  Nu eu am spus BOR nu mai are succesiune apostolica din cauza regimului comunist
  Nu eu stimabile, ci dumneavoastra!

  Sunteti in cei din ultima baricada, va infiltrati printre cei anti-cip si apoi ii atacati furibund. Aveti cateva abateri dar cu nici un chip nu vrei sa recunosti! Asai ca esti infailibil? Iar daca nu esti de ce nu te smeresti Stimabile?!

  Apreciază

 124. maria said, on februarie 11, 2015 at 11:12 am

  radu iacoboaie

  Vezi cum te contrazici pe tine singur?cine face asta?decat tatal minciunilor….ca acum spune una si apoi le neaga pe cele spuse…asa ai facut si cu mine si ti-am aratat de nenumarate ori,dar pacat ca nu poti sa vezi intunericul in care te zbati….
  „Și când l-am considerat eu sfânt pe Francisc de Assisi?”
  R:Daaa…si daca nu e sfant atunci e eretic…nu…si daca e eretic cum ingadui tu sa pictezi un eretic?…cand Sfintii spun….Uite ce spune Sf Ignatie Briancianinov:

  „Cel ce citeşte cărţile dascălilor mincinoşi intră negreşit în părtăşie cu duhul viclean şi întunecat al minciunii. Lucrul acesta să nu ţi se pară ciudat şi de necrezut: aşa spun răspicat luminătorii Bisericii, Sfinţii Părinţi.”

  si atunci daca el l-a pictat pe eretic cum e?….

  Apreciază

 125. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 7:04 pm

  Nu stimabile. Nu sunt de acord. Nu eu sunt cel care întoarce și răsucește abil cuvintele, care le răstălmăcește precum fac sectanții. Asta îmi dovedește o dată în plus că tu nu ești ortodox.
  Habar nu ai ce vorbești în multe privințe. Mi-am făcut blog cu ajutorul altor două persoane iar fratele Vasile este doar unul singur dintre frații care mi-au promovat ulterior acest blog. Denigratorii mei sau criticii mei înverșunați precum andrei-d, Ioannis și alții chiar așa erau. Despre care suspecți vorbești stimabile?
  Eu nu sunt politician sau membru al vreunui partid. Și nici nu o mai susțin pe d-na Udrea.
  Nu am spus că BOR nu mai are succesiune apostolică din cauza regimului comunist. M-am referit la instituția BOR, la ierarhia care a colaborat cu regimul, pentru a-și salva pielea, funcțiile. Dacă eu aș fi spus ceea ce pretinzi că aș fi spus, astăzi noi am face parte dintr-o biserică schismatică, ceea ce ar fi absurd… Din moment ce avem schismatici pe ortodocșii pe stil vechi, BOS (Biserica Ortodoxă Secretă) a lui Constantin Dogaru, vladimireștii, visarioniștii etc.

  Apreciază

 126. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 9:51 pm

  Eu sunt infiltrat printre ortodocșii anti-cip? CEA MAI TARE GLUMĂ PE CARE AM PUTUT-O AUZI? DE FAPT, O CALOMNIE! Păi, antologia LUPTAȚI ÎMPOTRIVA SCLAVIEI ELECTRONICE! a fost realizată în anul 2009, același an în care la apelul părintelui Iustin Pârvu s-au strâns 1 000 000 de semnături în România. Am fost de la început împotriva actelor biometrice și am citit aproape tot ce s-a scris pe această tematică. Cum spui tu că m-am infiltrat???

  Apreciază

 127. andrei-d said, on februarie 9, 2015 at 8:54 pm

  radu iacoboaie,
  nu o lua pesonal, eu iti cer scuze public, asta este, eu ti-am spus ce cred, si ce nu mi s-a parut ok. A spus bine cineva „sa nu judecam pe cei din lagare si din inchisorile comuniste, caci NU AVEM DREPTUL” si mi-e clar, nu l-am denigrat pe parinte si nici judecat, ci judecat erezia, si am spus ce mi s-a parut inafara Bisericii. Tu faci cum stii, eu o sa merg in continuare cerand canon sa nu ma fi inselat. M-am saturat de aceasta galceava si ar fi bine sa nu mai intram in polemici. Doamne ajuta si mantuire iti doresc!

  Apreciază

 128. radu iacoboaie said, on februarie 9, 2015 at 10:00 pm

  ,,A spus bine cineva “sa nu judecam pe cei din lagare si din inchisorile comuniste, caci NU AVEM DREPTUL” si mi-e clar, nu l-am denigrat pe parinte si nici judecat, ci judecat erezia, si am spus ce mi s-a parut inafara Bisericii.”
  Dacă ai fi ținut cont de acest îndemn înțelept, nu l-ai fi judecat pe părintele Arsenie Boca și pe cei care credeau și cred în sfințenia sa. Dacă ai fi judecat doar erezia, ne-ai fi spus și care este această erezie…
  Încerci să impresionezi asistența cu cuvinte meșteșugite dar nu merge. Caută un duhovnic care să nu fie ecumenist câtuși de puțin și roagă-l ca în fața altarului să ceară bunului Dumnezeu un răspuns despre sfințenia acestui părinte martir trecut de mai multe ori prin torturile regimului comunist. Să te ajute Dumnezeu să-ți descopere adevărul.

  Apreciază

 129. maria said, on februarie 11, 2015 at 6:25 pm

  andrei-d

  M-am saturat de aceasta galceava si ar fi bine sa nu mai intram in polemici.

  R:bine faci Andrei,ai vazut apelul meu?hai sa facem ceva.ptr noi si ptr altii…

  Apreciază

 130. maria said, on februarie 11, 2015 at 10:58 am

  radu iacoboaie
  HOTU STRIGA HOTU….

  Apreciază

 131. Lavinia said, on februarie 21, 2015 at 11:16 am

  Doamne ajuta, Maria, as dori sa ma implic si eu, m-am gandit si eu la problema aceasta vazand unele chestii dubioase. Cum sa luam legatura? Doamne ajuta.

  Apreciază

 132. maria said, on februarie 22, 2015 at 10:39 pm

  Frate Vasile ,nu inteleg de ce nu ai postat,ce am pus eu ca vroiam sa iau legatura cu Lavinia….

  Am gresit cu ceva ?ce iertare daca am gresit?

  Apreciază

 133. maria said, on februarie 22, 2015 at 10:52 pm

  Frate Vasile ,nu inteleg de ce nu ai postat,ce am pus eu ca vroiam sa iau legatura cu Lavinia….

  Am gresit cu ceva ?ce iertare daca am gresit?

  Apreciază

 134. Doru said, on martie 14, 2015 at 2:04 am

  De unde a iesit povestea asta ? A povestit-o chiar Boca, fiindca nimeni nu asistase la asta, deci el pretindea ca pe cand inca nu era monah i s-a aratat Maica Domnului şi i l-a dat ca indrumător pe acest sfant rus plecat dintre noi demult. Ei, cu adevarat unicat s-a declarat acest fost calugar şi fost preot Arsenie. Vazator cu duhul, făcător de minuni în serie, vorbea cu ,,Maica Domnului” , cu ,,sfinţii”, i se arta ,, Hristos” şi nu suporta povete de la nimeni, nici de la p. Staniloaie care a vrut sa-l atenţioneze asupra liniei peričuloase pe care o luase cu acest cult al personalitatii pe care il ingăduia adeptilor lui. Căuta sa fie unicat, deosebit de toti, cu rasa calugareasca alba, cu pictura absolut neortodoxa la aspect si duh straniu, cu privirea fixa cu care te fixa hipnotic, ce mai, sfant pentru cautatorii ahtiati după inedit. Discutia poate dura la nesfaršit, cu tot felul de argumente si pseuo-argumente. Inutil pentru fanatici.

  Apreciat de 1 persoană


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 3,832 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: