SACCSIV – blog ortodox

DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPRIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

Posted in Arsenie Boca by saccsiv on aprilie 22, 2015

Sora Mirela ne-a zis o treaba de care eu habar n-aveam:

La Drăgănescu, părintele Arsenie Boca şi-a pictat propriul chip în reprezentarea Sfantului Ioan Botezătorul.

Asa ca am facut o cautare pe internet. Iata ce putem citi la http://www.crestinortodox.ro/reportaj/parintele-arsenie-boca-pictor-icoane-de-suflete-140378.html:

Sufletul omului apare transparent si usor ca un fulg, ca un inger alergand catre cer la Dumnezeu, la Domnul nostru Iisus Hristos. Unele chipuri din pictura seamana cu chipul Parintelui Arsenie Boca, dar Parintele nu facea acest lucru intentionat, insa este un fapt cunoscut, precum ca pictorii, in anumite lucrari, isi picteaza propriul portret. Acest lucru se intampla des si la Parintele Arsenie.

Sf Ioan Botezatorul

– In scena calugarului rastignit, pare a fi chipul Parintelui Arsenie. La fel in pictura cu Sfantul Ioan Botezatorul, deasupra in pronaos…
– Da, Parintele a pus si chipul sau in unele picturi, nu intentionat, pentru ca pictorii asa fac intotdeauna, picteaza chipul lor in icoane sau in portretele pe care le fac, fara sa-si dea seama. Aceasta este o lege a pictorilor pe care noi o stim. Si eu am pictat icoane si biserici in tara aceasta si stiu ca intotdeauna imi puneam chiar si chipul meu in acele icoane, fara sa-mi dau seama.
– E o taina probabil…
– Este o taina pe care noi nu o stim, dar Dumnezeu o sadeste in sufletul pictorului de icoane sau portrete sau de altceva sfant in Sfanta Biserica.

Comentariu saccsiv:

   Intr-adevar, seamana cu chipul sau:

Parintele Arsenie Boca

Daca ar fi dupa cum ni se explica in articolul de mai sus, atunci am vedea sumedenie din chipuri diferite ale Sfantului Ioan Botezatorul, caci multi au fost si iconarii. Dar nu e cazul:

https://www.google.ro/search?q=icoane+Sfantul+Ioan+Botezatorul&espv=2&biw=1024&bih=559&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=w3k3VcCuIIGlsgGjmoCYCA&ved=0CAYQ_AUoAQ

Adica, dupa cum observati, cam seamana intre ele.

Dupa mintea mea cea proasta, explicatia din articol o fi valabila la catolici, caci ei nu au iconari, ei au pictori, ei nu au icoane, ei au tablouri religioase, caci ei au alungat icoana …

La ortodocsi, un iconar nu-si poate pune chipul sau in icoana Sfantului Ioan Botezatorul. Sau poate gresesc eu, dupa mintea mea cea proasta, asa ca m-am apucat sa studiez niste lucrari ale lui Sorin Dumitrescu. Daca ma voi lamuri ca bat campii, voi reveni cu un alt articol de tipul “am fost un dobitoc”. Sau poate ma veti lamuri voi intre timp.

Cititi va rog si:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

 

530 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sherlock_holmes said, on aprilie 23, 2015 at 11:26 am

    @ Flavian

    ” In alta ordine de idei, Danion, prietenul nostru, fostul, cat de mult îl judeca pe Parintele Arsenie!”

    Nu este exclus ca unii dintre cei care-l critica pe parintele Arsenie pe acest site sa fie stilisti sau macar in devenire,daca Biserica il va canoniza pe parinte.Seamana putin cu evreii sau pocaitii ,atenti la litera Scripturii si nu la duhul ei,certareti si cu gura mai mare decit capul ( stiu ca pare imposibil aici,poate gresesc ).

    Cuvintele lor de capatii,pe care le combina intre ele: inselat,eretic,dracul,iadul,zabauc,sectant,stie Hristos cine sint,bolnav de sine si inselat de draci.aberatii,….si la final,cireasa de pe tort:

    „Acum saracul Boca arde VESNIC in IAD si inca NU e tot, legiunile de inselati pe care i le agoniseste diavolul prin inchinarea la el, il vor face pedepsa INFINIT mai cumplita, ii agoniositi lui guru vostru o OSANDA si mai strasnica idolatrilor si voua pe a voastra.”

    Ei ii pacalesc pe unii mai naivi,ca asa i-au auzit ei pe marii duhovnici vorbind,cine stie si ce urechi mai au ?

    PS.Eu stiu de numai unul care se bucura de cei care ard vesnic in iad,se pare ca sint mai multi totusi sau in diverse chipuri.Ce bine totusi ca Biserica se roaga pentru intregul Adam,pentru cei care au fost cindva,care sint astazi precum si pentru cei nenascuti si care vor veni,slava Tie Doamne!

    Apreciat de 1 persoană

  2. o oarecare said, on aprilie 23, 2015 at 11:33 am

    Iata cum se poate ,,desfiinta” un sfant. Am pus intre ghilimele ,,desfiinta” , deoarece nimeni nu poate desfiinta ceea ce Dumnezeu a scris in Cartea Vietii. Sfantul Ioan Gura de Aur de asemenea a fost incercat ca argintul. Oameni care se pretindeau a fi ai bisericii s-au comportat intr-un mod nedemn, lasandu-l pe cel rau sa lucreze prin ei, dar crezand ca fac o isprava buna.

    ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Virgil%20Gheorghiu%20-%20Ioan%20Gura%20de%20Aur%20-%20Atletul%20lui%20Hristos.pdf

    Pretuit sau nu, parintele Arsenie Boca mijloceste pentru noi.

    Sa nu cadem in inselare si sa nu ne facem partasi la distrugerea reperelor spirituale romanesti. Pe cine am ajuta astfel? Una e sa criticam cu durere o cadere a cuiva, in caz ca exista, si alta sa avem o atitudine de uliu care se napusteste asupra unui pui de gaina sustinand apoi ca face curatenie… Pe sfinti ii putem ruga sa mijloceasca pentru noi. Insa rugaciunile de baza le adresam lui Dumnezeu. Exista atat de multi sfinti, asadar sa avem rabdare si iar rabdare. Nu ne obliga nimeni sa-l canonizam acum pe parintele Arsenie Boca. Insa nici nu e corect sa admitem sa fie desfiintat cand exista dovezi ca rugaciunile lui ii ajuta pe multi crestini. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute sa vedem care e voia Sa pentru parintele Arsenie Boca si chiar a parintelui. Unii sfinti sunt cinstiti imediat, altii dupa mai mult timp.

    Sa nu uitam ca parintele Arsenie Boca a fost mucenic al lui Hristos. Sa nu uitam cum si in ce conditii a murit. Cine vrea sa ne lase chiar si fara amintirea lui? Si nu e singurul mare roman care a murit in conditii suspecte si caruia se incearca sa i se ingroape si cinstea si chiar demnitatea de crestin.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2015 at 12:44 pm

      o oarecare

      Zici sa nu uitam cum si in ce conditii a murit. Iar mai incolo zici ca a murit in conditii suspecte. Se stie sau sunt suspecte?

      Apreciază

      • Partizanu said, on aprilie 23, 2015 at 2:16 pm

        Se stie doar pentru ce RUGATORI SI POSTITORI. Nu e nevoie neaparat sa mergem la PRISLOP unde ni se ridica parul.

        Apreciază

      • cristi o. said, on aprilie 23, 2015 at 4:41 pm

        La inhumare, parintele avea mainile acoperite pentru a nu se vedea urmele de tortura – doar un deget intreg a ramas expus pentru a fi sarutat… Au existat fotografii de atunci, care au circulat dupa ’89, o perioada scurta… Boala renala de care se spune ca suferea parintele nu e neaparat o inventie – otravirea (sau otravirea lenta) poate provoca insuficienta renala; dar insuficienta renala, in niciun caz, nu provoaca zdrobirea mainilor! Tacerea suspecta a unor apropiati ai parintelui ori eschiva acestora la intrebari mai directe, nu trebuie sa duca la judecarea aspra a acestora – unii au mancat bataie serioasa de la securitate pentru a nu dezvalui amanunte care ar putea duce la identificarea celor implicati in cazul Boca. Si, la urma urmelor, nu toti oamenii au darul marturisirii si muceniciei in orice conditii… Se spune ca Ceausescu (ori Nea’ Nicu ori Elena) ar fi dispus torturarea/uciderea lui A. Boca… Aici, personal, am usoare nelamuriri. Anume: de ce a continuat presiunea asupra acelor apropiati lui Boca, de ce au continuat amenintarile, si la multi ani dupa executia Ceausestilor?! Cine, din interiorul securitatii, era deasupra securitatii si continua agenda si punctele de interes, ca Ceausescu, in mod clar, nu mai conducea serviciile dupa ’89…

        Apreciat de 1 persoană

      • o oarecare said, on aprilie 23, 2015 at 9:07 pm

        Saccsiv
        Se cam stie si adevarul despre moartea parintelui Arsenie Boca, insa in cercuri mai restranse. Varianta oficiala lasa loc de suspiciuni, caci lucrurile nu se prea leaga intre ele. Prea se merge pe ideea ca in explozia de informatii existenta nimeni nu mai sta sa puna cap la cap lucrurile. Daca ne preocupa un lucru, il studiem si gata. Nu cascam gura la toti cei care vor sa-si impuna punctul de vedere corect politic in toate. Nimeni nu ,,ajuta” un om sa dispara pentru ca mai apoi sa sustina canonizarea aceluia!

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 12:25 am

      o oarecare

      ,,Nimeni nu ,,ajuta” un om sa dispara pentru ca mai apoi sa sustina canonizarea aceluia!”

      TOCMAI ÎN ACEASTA CONSTĂ MAREA VICLENIE, ÎN PARADOXUL CREAT ARTIFICIAL… CARE PARE ILOGIC… TOTUȘI SĂ NE AMINTIM: COMUNISMUL A FOST CONCEPUT ÎN LABORATOARELE MASONICE (ateliere, temple) ȘI ULTERIOR PROGRAMAT SĂ SE AUTODESFIINȚEZE…
      INTERESANT ESTE FAPTUL CĂ ÎN UNELE STATE DIN ASIA ȘI AMERICA DE SUD, COMUNISMUL MAI EXISTĂ ȘI ASTĂZI…

      Apreciază

  3. sherlock_holmes said, on aprilie 23, 2015 at 12:22 pm

    @ mircea.v

    Daca parintele Iustin spunea ca vrajmasul urla la mormintul parintelui Arsenie,am putea completa ca urla si pe saituri de credinta si la propriu si la figurat,pentru cine are urechi de auzit.Iar de cit de frumos si intelept scrie parintele Arsenie,numai cine i-a citit cartile ar putea intelege,poate nu ar fi o idee rea,ca ori de cite ori se mai aduce vorba de parintele Arsenie Boca pe acest site si automat se declanseaza reflexul lui Pavlov, sa incercam sa scriem cite ceva din scrierile dinsului,ca macar asa sa citeasca si ei cite ceva,poate ii mai inmoaie Bunul Dumnezeu,poate se mai atinge si Mingiietorul de inimile lor,poate asa ii ajutam mai mult decit vorbirea impotriva lor,poate aici gresesc si eu, poate si altii.

    Apreciat de 1 persoană

    • mircea.v said, on aprilie 23, 2015 at 1:58 pm

      Frate, eu am postat aici din toti Parintii care mi-au placut si am apreciat (dupa mintea mea) ca e ceva important si frumos. Din Sfantul Paisie Aghioritul, Ioan Gura de Aur, Parintii Calciu, Justin, Boca…, Virgil Maxim, Ioan Ianolide… – Sfintii Inchisorilor.

      Ideea ta e foarte buna. Cand mai vine cineva cu vorbe gen „dobitoc, iad, guru, idol…”, sa se posteze din scrierile Parintelui Boca.

      Si 2 exemple care mie mi-au placut f mult, si care le-am postat si aici. In toate scrierile istorice si neistorice care mi-au trecut prin mana (nu foarte multe ce-i drept), din timpul scolii si dupa, nu am gasit nicaieri relatat exact cum s-au petrecut lucrurile cu Sfantul Constantin Bracoveanu, copiii sai, si Ianache Vacarescu.
      Citind una din carticelele cu scrierile Parintelui, am gasit inserat si un capitol care se chema chiar asa „Cum au murit…” si care este scrisoarea (relatarea de la fata locului) a Plenipotenţiarul veneţian la Ţarigrad, Andrea Memno, catre dogele Venetiei.
      Un alt capitol inserat in alta carticica se numea „Hristos si Imparatii” (din destainuirle lui Napoleon). Sant ganduri ale lui Napoleon despre Hristos si Imparatii lumii. Face o comparatie. Pe insula Sf Elena a avut timp de meditatie.
      . Pe o stâncă de pe insulă, s-au găsit săpate aceste cuvinte de mâna lui Napoleon, cuvinte pe care cenzura istoriei le trecea sub tăcere. „Mă închin în faţa lui Iisus Hristos, în faţa acestei figuri măreţe care a reuşit să învingă lumea nu ca mine prin spadă, ci printr-un fel în care nimeni altul nu va mai reuşi vreodată”.
      Incepe asa Napoleon capitolul: „Spun unii că Hristos a fost un om numai. Eu nu cred. ”
      Cati stiu de aceasta schimbare a lui Napoleon, marele general de osti?

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 12:28 am

      DE CE DIAVOLII URLĂ LA MORMÂNTUL PĂRINTELUI ARSENIE BOCA? DE CE NU SE RĂSPUNDE LA ACEASTĂ ÎNTREBARE?…

      PENTRU CĂ MULȚI ROMÂNI AU DESCOPERIT CREDINȚA PRIN MIJLOCIREA SA, ALȚII S-AU ÎNTĂRIT ÎN CRDINȚĂ ȘI S-AU MÂNTUIT… PENTRU SUFLETELE PIERDUTE DE DIAVOL, ȘI NU PUȚINE, URLĂ DIAVOLUL DE DURERE…

      Apreciază

  4. baciul cel vrancean said, on aprilie 23, 2015 at 2:34 pm

    Dupa cum se vede, articolul lui sacssiv face sa iasa la iveala dusmanii sfantului Arsenie Boca, care a fost sprijinul si ocrotitorul romanilor dintr-o perioada greu incercata.

    intr adevar, este un martir al neamului nostru, daca priviti intreaga dansului viata, la modul in care a fost progonit, inchis, i s-a luat dreptul de a sluji,fiind fara mijloace de a se intretine. Dupa temnita grea si umilitoare, in care i s -au confirmat harul, bunatatea, credinta si integritatea, in loc sa fie reabilitat, au incercat sa l indeparteze de poporul care il urma (oare de ce?).

    Harul si minunile facute de dansul sunt de necontestat, oricine a intrat in legatura cu dansul i s-a schimbat viata, aceasta spun toti romanii ajutati de dansul.

    Ce e interesant, si saccsiv ar trebui sa observe asta este ca, pe langa oamenii simpli care ii sustin sfintenia apar si persoane care urasc ortodoxia, neamul romanesc si sfintii care il apara.

    Acestia vin pe blogurile ortodoxe, putinele care mai au curajul sa spuna lucrurilor pe nume (unii platesc cu viata, libertatea sau sanatatea pentru asta) si intretin nedumerire sau confuzie, daca nu pot cearfta sau disensiune.

    De exemplu, mare aparator al parintelui Boca este si Roncea, care se stie ce mult l-a „iubit” si pe parintele Justin si ce rol important (in sens negativ) in cazul parintelui Calciu.

    Toti acesti lupi imbracati in blana de oaie folosesc argumente pur teologice, detin limbj specific pe care-l manevreaza abil, dau ochii peste cap cand pomenesti de evrei (da, domnul IIsus Hristos a fost evreu OMORAT DE EVREI).

    Apropo, pentru nicodim si ioan, v-ati ales usernames interesante, vreti sau nu vreti, parintele Boca este ocrotitorul romanilor, am inteles ca incercati sa-l contestati dar, orice ati face voi si cine va plateste, romanii il iubesc si ii cer ajutorul.

    Da, biserica il canonizeaza sau nu (in peste 20 de ani de „‘libertate”‘ ar fi trebuit s-o faca d emult),dar dansul ne apara oricum, fie ca vreti fie ca nu vreti.

    Ce ironie a sortii, se invata in scoala ca Titu Maiorescu a fost prietenul lui Eminescu, cand el i-a sapat groapa, a incercat sa-i conteste activitatea de jurnalist si eminent analist politic!!!

    Ce ironie a sortii sa fie initiata o petitie pentru canonizarea parintelui de RONCEA si altii!!! poate il vedem si pe nicodim si ioan intr-o poza cu astia intr-o parcare sau sus pe deal?!!?

    Apreciat de 1 persoană

    • artion said, on aprilie 23, 2015 at 3:44 pm

      / baciul cel vrancean

      Referitor la dl Roncea , daca tot a publicat poze din dosarul de securitate, ar trebui sa analizeze bine pozele pentru ca unele din ele mi se par modificate. E o poza smintitoare rau, cu parintele Arsenie in pantaloni scurti.. Poza aia nicidecum nu e facuta vara. Personajele din cadru sunt imbracate gros, parintele poarta basca, fular la gat , bluza cu maneci lungi si… pantaloni scurti ???!!! cand era vara dansul purta camasa cu maneca scurta si pantaloni lungi, nicidecum nu se imbraca intr un mod haotic..Purta si ochelari mai ales cand era soare, deoarece avea unele probleme cu ochii. Se vede cat de mult l au urat securistii, daca au ajuns la asemenea manevre de compromitere.

      Cred ca se incearca intai o promovare masiva a parintelui Arsenie fie in ziare fie pe televizor, apoi compromiterea. Cu poze modificate si actiuni denigratoare. Altfel ce interes or avea.. ?!

      Apreciat de 1 persoană

    • nikodim said, on aprilie 23, 2015 at 6:58 pm

      baciul cel vrancean,
      Daca as insuma eu atatea necazuri cati bani (sau alte avantaje) primesc pentru a sminti sau pentru a denigra aici, cum spui tu, nu numai pe parintele Arsenie Boca, dar si pe orice om, cred ca as fi cel mai multumit si lipsit de grijji individ de pe fata pamantului, pentru ca suma ar fi egala cu ZERO! Si ma rog lui Dumnezeu ca asa sa fie pentru toata lumea!
      Si ca sa inchei acest subiect foarte controversat, eu, extremistul, nemernicul, incultul (atribute pe care le accept ca ma caracterizeaza), si acum mai nou, Iuda platit ( asta nu accept!!!), cum am fost numit pe aici de unii smeriti si binecredinciosi cititori, mai spun doar un singur lucru si inchei in acesta foarte controversata si complexa discutie :
      Stim cu totii foarte bine ca Biserica ne invata ca nimic nu va ramane ascuns pe fata pamantului. Deci daca prin vrerea lui Dumnezeu, va fi sa aflam ca Arsenie Boca este Sfant, vom afla cu totii, si cei care il aproba si cei care il contesta si cei care nu au deocamdata nicio parere si o mai si „incaseaza” de la unii si altii!
      Sa ma iertati toti cei pe care i-am suparat cu ceva in aceste comentarii si Doamne ajuta!

      Apreciază

      • salutari said, on aprilie 23, 2015 at 9:36 pm

        macar bine ca nu l-ati insultat pe Parintele, chiar daca nu sunteti de acord cu el. Aveti insa un coleg de idei putin mai sus, care face ca toti dracii saracu, oncercand sa ne bage in cap cat de inselati suntem si ca vom arde in iad. Imi cer scuze ca abordez doua probleme in acelasi comentariu, cu speranta ca poate de data asta va aparea. ( daca nu deranjez prea tare)

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 1:05 am

        Serviusb @ salutari de la CLUJ !

        chiara sa de mult te-am deranjat in „evlavia” =IDOLATRIA ta fata de „Sfantul ADEALULUI” ?

        mai sarmanilor MANDRIA va lipeste de guru vostru Boca si va aseamana cu el

        Ardealul arte sfinti MUCENICI MARTURISTORI pentru Ortodoxia pe care a batjocorit-o filopapistasul Boca, Boca e o loaza de INSELAT !

        Apreciat de 2 persoane

      • sherlock_holmes said, on aprilie 24, 2015 at 3:01 am

        nikodime,tu esti un om echilibrat si cu simtul umorului.cel putin pe alte subiecte.Pe mine cel putin nu m-ai suparat deloc,nici chiar ceilalti,mergem mai departe,cadem,ne ridicam,mai dam si cite un brinci in invalmaseala,poate si un cot….Cine are evlavie la parintele Arsenie se foloseste de invataturile si cartile sale,cine nu are continua sa se umple de nervi si proasta dispozitie,fiecare primeste dupa cum este si isi doreste.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on aprilie 24, 2015 at 9:11 am

        sherlock_holmes

        Corectie, frate, ca n-o fi parintele Arsenie Boca singurul invatator din Ortodoxie sau cel mai mare din spatiul romanesc. Cine nu are evlavie la el nu se umple nici de nervi si nici de proasta dispozitie, ci se foloseste de invataturile STALPILOR ORTODOXIEI, adica ale Sfintilor Parinti, inclusiv cei ce au participat la Sinoadele Ecumenice, si ale marilor duhovnici cu puscarie multa.

        Apreciat de 1 persoană

      • salutari said, on aprilie 24, 2015 at 3:06 pm

        el.
        pentru mine Parintele Arsenie nu este nici mai presus nici mai prejos decat alti Parinti cuviosi cum ar fi Sofian Boghiu, Cleopa, iustin, Arsenie Papacioc. Nu am de gand sa ii evaluez eu si nici sa fac vreun clasament.
        Deci presupui incorect, nu asta m-a deranjat. Ma deranjeaza nesimtirea, injuriile si comportamentul badaranesc. Unde ai castigat dreptul de a imprastia insulte incoace si incolo? Daca nu esti de acord ca Parintele Arsenie este ca oricare din parintii enumerati mai sus, trebuie sa te strofoci atat sa ne convingi?
        Asta mi se pare necurat si batator la ochi. Esti prea inversunat si faci ca toti dracii numai cand ii auzi numele Parintelui.
        Eu cred ca tu ai o problema. Nu inselat, ci indracit

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 5:36 pm

        salutari

        draga „parinte” de la Cluj si despre Hristos au spus ca „are demon” cum sa ma supar eu daca tu ma faci indracit? Ca doar nu este sluga mai presus de Stapanul sau, daca au pazit cuvantul lui Hristos il vor pazi si pe al TUTUROR marturisitorilor adevarului Sfintilor parinmti, asta care NU VA PLACE voua ca nu seamna cu Boca al vostru
        asta e parerea ta si esti liber sa o afisezi cum si unde vrei, insa INSELAREA lui Boca NU o vezi ca NU VREI
        Boca NU este de calibrul si nici in duhul parintilor enumerati de tine

        injuriile se cuvin inselarii NEPOCAITE si INDARATNICE ca doar nu o sa zicem politicos ” Bonjour doamna inselare binevoiti sa iesiti in frunte ca paduchele ca sa va vada oamenii si sa va adopte mai bine”:
        nu ma strofioc sa te conving pe tine si pe cei ca tine ORBI si cu cerbicea tare, din neamul acela despre care spunea odinioara Hristos ” totdeauna stati impotriva adevarului” rezistenti si impremeabili la orice Argument rational si irespectuosi cu parintii care si-au permis sa-l contrazica pe Guru Boca al vostru

        eu daca spun ceva impotriva INSELARII Boca o spun ca sa auda poate vreun suflet fara viclesug nu d-astia ca voi, si pentru ca Adevarul TREBUIE marturisit , NU TREBUIE confundat cu micniuna , duhurile trebuie cercetate si sa ne ferim de cele rele , ca acelea care lucrau in Boca si atunci si acum

        a lasat Dumnezeu INSELAREA Boca ca incercare iniante de sfarsit ,ca sa va separati graul de neghina, ingaduita pentru ORBIREA in care a cazut poporul ucigas de 25 milioane de prunci nenascuti , Irod era mic copil pe langa astia, si clerul APOSTAT ecumenist si inselat care carmuieste Biserica azi in BOR si duce poporul cu gloata la iad

        Apreciat de 1 persoană

      • salutari said, on aprilie 24, 2015 at 6:30 pm

        el.
        se pare ca problema pe care o ai e mult mai grava decat credeam. Nici macar nu ai citit ce am scris. Ti-am scris clar ca pentru mine Pr. Arsenie Boca este unul dintre parintii cuviosi. Nu am vorbit despre sfintenia lui, ca nu asta ma intereseaza. Ti-am atras atentia sa vorbesti cuviincios. Chiar daca ar fi fost un inselat, tot nu ai voie sa il balacaresti in ultimul hal. Cand te duci sa te impartasesti ce zici? Ca tu esti mai destept si mai treaz decat toti? vezi-ti de lungul nasului. Tot ii dai inainte cu ” boca al vostru” desi ti-am explicat de ce am intervenit. Mi se pare ca esti departe tare prin comportarea ta de ceea ce ar trebui sa fie un crestin. Chiar daca ai avea dreptate, dar ma indoiesc , ai putea sa abordezi un discurs mai bland. Esti foarte violent si faci spume . Asta te cam da de gol. Nu ai tu caderea sa te pronunti pe asa un subiect.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 9:57 pm

        salutari

        „Nu ai tu caderea sa te pronunti pe asa un subiect.” _____blablabla IEFTIN de popa moralist

        „Chiar daca ar fi fost un inselat, tot nu ai voie sa il balacaresti in ultimul hal”____sigur ca doar asa te-au invatat Hristos si Sfintii sa fii cuviincios cu INSELREA sa-i dai cinste si politetze,sa-i dai binete si saru’ mana

        voi astia care”strecurati tantarul si inghititi camila” cum BINE v-a mustrat Hristos fatarnicitlor
        si Hristos si Sfintii N U AU AVUT cuvinte de lausa si nici ingaduinta pentru dracul inselarii si INSELATII INDARATNICI ca voi

        nu ma jenez sa va aduc „cinstea” cuvenita unor LIPITI cu acerba indratnicie de inselare
        „Ti-am scris clar ca pentru mine Pr. Arsenie Boca este unul dintre parintii cuviosi. „____asta e masura ta, Boca e „cuvios” ca toti INSELATII

        „Cand te duci sa te impartasesti ce zici? Ca tu esti mai destept si mai treaz decat toti?”_______ pacatos dar NU inselat ca voi, moralistii lipiti de diavol, pe voi va are ca inchinatori nu mai e nevoie de mai mult

        nu ai tu caderea sa-mi spui sa-mi vad de lungul nasului, asta sa inveti pe „enoriasii” tai eu am parinte si acela e DUHOVNICESC nu ca popangii vostri de moda noua, ecumenisti, cazuti, cu „pogoramant” la indulcirea de lume,comoditati si cipuri si la inselati ca Boca

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 10:41 pm

        salutari
        „ai putea sa abordezi un discurs mai bland”___ am avut si discurs mai bland dar am obosit de atata indaratnicie, pe langa aceia orbiti si surziti de inselare trece cuvantul bland nebagat in semana, ignorat pur si simplu; atunci am decis sa aplic metoda corespunzatoare unei minti invartosate de inselare poate poate s-o auzi ceva …oricum nu imi fac iluzii, dialectica inselarii functioneaza fara gres, inselatul se face OPAC Adevarului

        Apreciază

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 11:01 pm

        salutari

        „Mi se pare ca esti departe tare prin comportarea ta de ceea ce ar trebui sa fie un crestin. „____ aici bine ai zis ca TI SE PARE, asa vorbiti voi din PARERE, si daca ce vis e pare voua e si in accord cu Invatatura Sf Parinti sau nu nu conteaza. ce ti se pare tie despre mine imi este indiferent, important este ccim ma vede Hristos

        zChiar daca ai avea dreptate, dar ma indoiesc ,…”_____ daca „as avea dreptate” dar te indoiesti. Te indoiesti de Sf Parinti la care l-am raportat pe guru Boca al vostru ( DA DA si al tau care te justifici cu vicleana prefacatorie ca nu- te intereseaza „sfintenia” lui dar il tii de cuvios !!!) si Boca INCALCA VADIT cele propovaduite de Sf Parinti. Cum vrei tu sa-l tin de bun?
        Vorbesc cu SIGURANTA caci NU de la mine vorbesc, vorbesc de la raportarea lui Boca la Sf Parinti pe care-i NECINSTITI voi cand va prefaceti ca nu vedeti ca Boca e in deazcord cu ei.
        Cine iubeste pe Dumnezeu PAZESTE Poruncile si cine cinsteste Sfintii le urmeaza Invatatura, daca nu face asa NU este vrednic de ei.

        cam ca tine invata si „judeca ” si popii ecumenisti si relativizeaza Adevarul

        Apreciază

      • cristi said, on aprilie 27, 2015 at 7:43 am

        @el,

        „clerul APOSTAT ecumenist si inselat care carmuieste Biserica azi in BOR”
        „asta sa inveti pe „enoriasii” tai eu am parinte si acela e DUHOVNICESC nu ca popangii vostri de moda noua, ecumenisti, cazuti, cu „pogoramant” la indulcirea de lume,comoditati si cipuri si la inselati ca Boca”

        Deci esti stilist, ca in ceea ce spui se intelege ca te disociezi de clerul din BOR. Rezulta ca tu esti mai cazut decat „inselatii” din BOR, pt. ca generalizand in halul asta si indepartandu-te de clerul din Biserica (pe care il vezi ca fiind „apostat”, „ecumenist” etc.), te situeazi de aceeasi parte cu schismaticii (daca nu faptic, cel putin teoretic), iar schisma este mai rea decat erezia si asta o spun Sfintii Parinti.

        Chiar daca ai fi fost corect in aceste expuneri ale tale, duhul in care scrii este unul extremist, osanditor.
        Hristos a spus „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati”, iar Sfintii Parinti ne-au spus sa nu uram omul, ci pacatul. Insa discursul tau este unul amenintator, dispretuitor, ingamfat si plin de rautate la adresa unora si altora, iar aceasta te vadeste ca nu esti in duh ortodox. Dai in cap celorlalti cu Canoanele Sfintilor Parinti, dar tu nu implinesti cele mai elementare porunci, precum sa nu osandesti pe ceilalti, sa nu urasti, sa nu fii despretuitor, sa nu te consideri pe tine mai presus decat altii. Nu te amagi insa, ura si demagogia nu apropie pe nimeni de Hristos. Si da, Hristos stie intr-adevar cine esti si ar trebui sa ai mai multa grija la cele pe care le afirmi, intrucat „pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii.
        Caci din cuvintele tale vei fi gasit drept, si din cuvintele tale vei fi osandit.

        Apreciat de 1 persoană

    • artion said, on aprilie 23, 2015 at 4:56 pm

      La aceasta campanie furibunda de denigrare a parintelui vad ca se alatura si preot Matei Vulcanescu , care nu inteleg de ce pleaca urechea la mizeriile care se spun.. Oare nu si pune problema ca pot exista manipulari? . Domnule Matei Vulcanescu, va recomand spre citire urmatorul text :

      „Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strâmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: „Dacă vei întreba o muscă: „Sunt flori în locul acesta?”, ea îţi va spune: „Nu ştiu. Ci ştiu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurăţii”, şi îţi va înşira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: „Ai văzut vreo necurăţie în locul acesta?”, ea îţi va spune: „Necurăţie? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare”, şi îţi va enumera o grămadă de flori de grădină şi sălbatice. Vezi, musca ştie numai unde există gunoaie, în timp ce albina ştie că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”.

      După cum mi-am dat seama, unii oameni seamană cu albina, iar alţii cu musca . Cei care seamănă cu musca, în orice situaţie caută să afle ce rău există şi se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat, stricat gândeşte, pe toate le interpretează de-a stânga şi le vede anapoda . În timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, îşi va pune în minte gândul cel bun. ”

      (Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoinţă duhovnicească, vol. III, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2003, pp. 27-28)

      Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 10:08 am

        Artion,

        Pr Matei Vulcanescu este pro-cip, si prin 2011 ne blestema pe aici tot la o discutie pe tema Pr Boca.

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on aprilie 25, 2015 at 3:56 pm

        Nu este vorba de muste sau de albine aici artion, ci este vorba de faptul ca pr Arsenie Boca cel putin pe mine m-a sminti prin pictarea ereticului si inselatului Francisc de Assis printre sfintii ortodocsi. Ce pot intelege din asta ca si sfintii catolici sunt sfinti? Eu stiu conform invataturii ortodoxe ca sfinti nu pot fi decat cei ce au dreapta credinta. Fericitii Augustin si Ieronim de exemplu sunt doar fericiti si nu sfinti pentru ca au spus si lucruri contrare dreptei credinte de ex Sf Augustin este cel care a lansat ideea de Filioque care acum e dogma la catolici si care este erezie antitrinitara. Dupa cum vezi scepticismul meu este justificat. Iar in privinta minunilor sa-mi fie iertat, dar si inselatii pot face minuni cu puterea diavolului. In acest caz si Petrache Lupu spunea in vazutl tuturor cele ce erau in gandurile oamenilor si cu toate astea a fost un inselat. Cum spunea Pr iustin Parvu sa nu cautam minuni si vazatori cu duhul ci sa ne luptam cat putem cu patimile noastre cu smerenie asta este calea cea mai sigura spre mantuire. Iar Pr Atsenie daca e sfant, foarte bine, ma bucur, dar eu una din pacate nu pot trece peste aceasta intrebare” Care a fost motivul pentru care parintele Arsenie Boca un eretic( pentru ca sfintii catolici de dupa schisma nu mai pot fi sfintii, fiind in erezie) printre sfintii ortodocsi?

        Apreciază

  5. Paul222 said, on aprilie 23, 2015 at 3:22 pm

    Ce subiect aprins! Marturisesc ca pentru mine Parintele Arsenie Boca a fost un sprijin si mare ajutor in intoarcerea la dreapta credinta. Aflandu-ma in Anglia cu dor de tara i-am ascultat cateva lucrari extrase din Cararea Imparatiei si pot sa spun ca m-au ajutat foarte mult duhovniceste. M-a impresionat toata povestea lui, cum a crescut, cum s-a rugat mama lui la Maicuta Domnului pentru el dar si multitudinea de minuni semnalate de oameni in legatura cu el. Multi s-au vindecat de boli grele. Apoi dupa ce i-am descoperit pe parintii de pe Youtube (Anitulesei cred ca era unul din ei) care sugerau ca ar putea fi inselat nu am vrut sa cred asa ceva si inca refuz sa-l etichetez in vreun fel sau altul. Stiu ca pericolul mandriei e foarte foarte mare si ca oricine poate sa cada, Lucifer fiind exemplul cel mai bun, dar nu pot sa ma pronunt eu daca Parintele s-a mantuit sau nu, pur si simplu nu vreau sa indraznesc nici sa ma gandesc la asta. Pana la urma Domnul este mult milostiv si sunt tainice lucrarile Lui. Eu as vrea insa sa semnalez un detaliu extrem de important care merita analizat. Parintele avea darul citirii gandurilor. Nici macar demonii nu au asa ceva, vrajmasul nu ne stie noua gandurile. Cred ca nici ingerul pazitor nu poate. Si atunci cum putem sa explicam ca avea acest mare dar? Apoi ma gandesc la varianta a doua, poate in tinerete Parintele a avut mai mult Har si la batranete poate a cazut in ceva inselare, apropos de pictura de la Draganescu cu Assisi. Apoi am ascultat clipul de mai sus – pe care vi-l recomand tuturor sa-l ascultat – postat de Pavel https://www.youtube.com/watch?v=UymIdI-BRdw in care se detalieaza foarte multe marturii din carti de marturii despre Arsenie Boca, deci sunt informatii nemodificate, iar aceste detalii ne pot schita ideea de slava desarta. Parintele vorbeste intr-un duh ortodox si nu cred ca face acuzatii aiurea. Cred totusi ca trebuie sa aparam ortodoxia si sa nu-l transformam intr-un cult, defapt asta s-a intamplat deja, dar in acelasi timp nu cred ca ne putem noi pronunta despre mantuirea sa, nu stim noi unde este Parintele acum, chiar daca a fost inselat in anumite privinte.

    Apreciat de 1 persoană

    • artion said, on aprilie 23, 2015 at 5:33 pm

      / Paul222

      Se observa putina viclenie in comentariu. Ceea ce vrei sa sugerezi este ca in tinerete parintele avea darul citirii gandurilor si la batranete il pierduse, ba mai mult, lasi sa se inteleaga ca a cazut in inselare. Apoi strecori acelasi videoclip al d lui Anitulesei. Gandeste-te ca azi e sarbatoare, daca ai lucrat viclenie in comentariu Dumnezeu nu ti va ajuta. El e sus si vede.

      Te rog citeste ultima scrisoare a parintelui Arsenie Boca, scrisa in 1987 , nu pare deloc a fi vreun inselat , chiar si in ultimii ani din viata. Despre Francisc, daca nu stim de ce e acolo , ar trebui sa asteptam , poate e pictat in sens profetic, intelege un lucru : cat timp a pictat la Biserica din Draganescu, parintele a mai pictat si icoane si alte lucrari. Doar la Draganescul a folosit stiulul acesta. Cunostea foarte bine ce e erezia, cunostea cazul arienilor, deci avea toata teologia patristica citita. Doar a contribuit la aparitia primelor patru volume ale Filocaliei .

      http://www.fundatiaarsenieboca.ro/Articole-preluate-din-pres%C4%83-%C5%9Fi-internet/ultima-scrisoare.html

      Si uite si marturia ucenicului, care e una recenta :

      Apreciat de 1 persoană

      • Paul222 said, on aprilie 23, 2015 at 8:55 pm

        Nu e nici macar un pic de viclenie in comentariu te asigur. Eu sunt convins ca Parintele stia exact ce e inselare si ce nu si nu am idee de ce l-a pictat pe Fracis de Assisi acolo si nici nu-l voi eticheta ca fiind iselat sau nu din cauza asta. Nu am eu dreptul asta. Insa am urmarit acel video recent al Parintelui Anitulesei care face o prezentare foarte pertinenta cu argumente foarte solide si te-as ruga sa-l vizionezi inainte sa-l etichetezi/judeci. Sunt niste detalii esentiale acolo. Problema cu Assisi pictat cred ca e foarte complexa pentru ca este folosita de miscarea ecumenista si poate ajuta la argumentarea unirii cu catolicii iar asta ar avea urmari nefaste pentru credinciosii care se incred foarte mult in Parintele Arsenie Boca. Apoi este un alt detaliu interesant , se spune ca ar fi fost exhumat si ca nu ar fi avut moaste de sfant… Ascultati si apoi veniti aici si comentam impreuna in mod civilizat. Eu vreau sa aflu adevarul, atata tot.

        Apreciază

      • artion said, on aprilie 24, 2015 at 4:33 am

        / Paul222

        Videoclipul acela l am urmarit si eu, si nu doar ala. Si uite ca cu toate astea il iubesc mai mult pe parintele Arsenie Boca. Si cu toate astea nu am nici un gand rau impotriva d lui Anitulesei si ma rog si pt dansul . Si i recomand sa faca putin studiu si eventual si o „predica” asupra MLM urilor (Multi Level Marketing)

        Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2015 at 5:34 pm

      Paul222

      Niste exemple ca citea ganduri, te rog.

      Dracii nu le pot citi. Dar pot pacali ca le pot citi. Putem detalia daca vrei cum lucreaza de exemplu cei cu „puteri” parapsihopupu.

      Omul nu poate citi. El, cu puterile lui. I se poate eventual descoperi.

      Numai Dumnezeu este cunoscator de inimi si numai oamenilor lui Dumnezeu le descopera uneori Dumnezeu spunea Cuviosul Paisie Aghioratul.

      Apreciază

      • artion said, on aprilie 23, 2015 at 5:51 pm

        / Saccsiv

        In videoclipul postat de mine mai sus ucenicul parintelui explica ca parintele citea gandurile. Cred ca la asta s-a referit Paul.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 23, 2015 at 7:03 pm

        dracii „cietsc ” DOAR gandurile pe tot ei le-au „insulfat” omului care e in pueterea lor prin pacate, si mai pot ghici din experienta pe care au dobandit-o de la Caderea lui Adam cam ce ar gandi omul dupa semnele exterioare si dupa faptul ca il pandesc si cautat sa-l cunoasca ( asa cum altii inspirati de el acum cauta sa FISEZE tot cainfo despre un om ca din ele sa-i faca profisul sa-l cunoasca cumva ) inca de la ziua Botezului i Ortodoxie cand s-a facut DUSMAN declarat lor si s-a lepadat de puetrea lor.
        Asa ca dracii cunsosc DOAR astfel de ganduri si le vestesc inselatilor si celor cu duh pitonicesc ca sa zapaceasca sufletele ageamiilor.

        daca vrei sa stii daca cinve astie sau cunoaste cu adevarat gandul unui om( ceea ce NUMAI Dumnezeu consate si celor caraoa El le descopera) trebui sa-l pui la incercare daca NU doar anumite ganduri le cunoaste, sa-l pui sa ghiceasca de plida ceva ce ai discutat cu duhovnicul tau Sub acoepramantul Tainei Spovedaniei care TABU pentru draci, ei vad la Spovedanie doar cum se curatesc pacatele spovedite dar NU AU VOIE sa auda sa stie sfaturile date crestinului, sau tainele lui dezvaluite duhovnicului.

        Asa si Boca „citea” gandurile care DRACII le insuflasera omanilor, sau pe care le aflasera de la acestia cand puneau la Cale sa zicem „intrevederea” cu Boca caci darcuii aud ce discuta crestinii intre ei si baga la capetele lor SPURCATE ca sa poata apoi folosi impotriva crestinului,, astfel de mascari cunostea Boca de la „duhul” care era in el , si cei cu duh pitonicesc cunisc anumite ganduri NU TOATE ci doar cele ghicite de draci sau insulfalte de draci

        Apreciat de 1 persoană

      • Paul222 said, on aprilie 23, 2015 at 8:48 pm

        Frate e vorba de arhicunoscutul documentar Arsenie Boca Omul lui Dumnezeu dar si alte marturii video de prin alte documentare sau reportaje de pe Youtube. In documentar, nu mai tin minte exact la ce minut, dar povesteste un om mai sceptic, care astepta la rand sa il vada pe Parinte, cum se gandea el daca parintele e un impostor si apoi Parintele a venit si l-a intrebat „ei cum e, sunt un impostor?”, omul rusinandu-se imediat si dandu-si seama de puterea sa.

        Apreciat de 1 persoană

      • artion said, on aprilie 24, 2015 at 5:05 am

        / Saccsiv

        Paul se refera la Dan Lucinescu.

        Dar uite cine e Dan Lucinescu :

        Dan Lucinescu a fost arestat la 19 ani, în anul 1948, executând o detenţie de 15 ani la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud, timp în care familia a avut multe de suferit.
        http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/marturii-din-inchisorile-comuniste-cu-dumitru-dan-lucinescu

        Apreciat de 1 persoană

      • Iones said, on aprilie 25, 2015 at 11:57 pm

        Relatarea Părintelui Ghelasie Ţepeş :

        Parintii din manastire ne-au indemnat sa mergem civil, caci parintele era tare prigonit de Securitate, si nu-i mai trebuiau alte necazuri. Asadar, nu ne-am miscat din loc. Parintele a mai vorbit inca 10 minute, si a zis a doua oara: „Mai calugarasilor haideti la mine!”.Vazand ca nimic nu se intampla, ne-a strigat pe nume: „Gherasim si Modest, voua va zic!”.Cand am auzit asta, au inceput sa-mi tremure picioarele.In starea asta ne-am prezentat in fata parintelui. Eram foarte timizi, dar mai ales cand ne-a strigat pe nume si eu nu l-am vazut niciodata, am incremenit. Desigur ma stiam si pacatos in fata lui Dumnezeu si acestui om sfant, dar parintele s-a uitat asa la mine si mi-a zis: „Mai, de ce tremuri?”.Eu am tacut dansul a continuat: „Nu-ti fie frica de mine.Uite, eu cunosc oamenii dupa chip, pentru ca am 3 facultati:medicina, teologia si artele plastice.Toate 3 licentele sunt strans legate una de cealalta”. In timpul asta eu, ma gandeam exact asa (stiti, mintea omului nu sta o clipa): „Pot sa fie toate scolile din lume, daca nu-i darul lui Dumnzeu, tot degeaba”. Atunci parintele imi pune usor mana pe cap, ma mangaie si-mi spune: „Asa-i mai, si darul lui Dumnezeu…”

        Iată şi o mărturie a părintelui Petru Vamvulescu :

        Eram odată la Biserica din Drăgănescu – pentru că numai acolo mi-a zis Părintele să-l caut – şi era multă lume. După ce am vorbit puţin cu părintele Arsenie, eu am rămas în spate, iar el s-a dus printre oameni, în faţă. Mă gândeam să alcătuiesc o rugăciune către Hristos şi Maica Domnului, cu care să-i cuprind pe toţi oamenii. Am formulat în gând aşa: „Doamne Iisuse, Hristoase miluieşte-ne, pentru rugăciunile Sfintei Maicii Tale”. Părintele a venit repede lângă mine şi mi-a zis: „Bine ai gândit”. Şi mi-a repetat rugăciunea, exact cum o spusesem eu în gând ! Eu săltam de bucurie ! Şi m-am gândit să mai zic: „Şi pe mine, cel mai păcătos…”. Dar oare nu-i prea lungă ?, mă întrebam tot în gândul meu. Şi Părintele iar a venit şi mi-a zis ce am gândit: „Poţi să adaugi şi pe mine, cel mai păcătos, deşi îi cam lungă”. M-am minunat ! Părintele s-a uitat la mine şi mi-a zis: „Am un telefon cu Dumnezeu fără fir…”.

        Bineînţeles că şi de data asta detractorii părintelui Arsenie Boca vor spune că nefârtatul le transmitea acestora gândurile că doar nefârtatul şi profeţeşte, descoperă şi gândurile, ce să mai, după mintea lor, nefârtatul le ştie pe toate. Însă dacă îi pui să arate când a profeţit nefârtatul în mod real şi când a descoperit în mod real gândurile bune ale oamenilor (nu intenţiile exprimate deja) nu ştiu să dea nici un exemplu concret…

        Apreciat de 1 persoană

  6. carmen said, on aprilie 23, 2015 at 6:39 pm

    eu am o carte in care parintele Arsenie Boca explica destul de clar viata dupa moarte.un punct de vedere foarte ortodox.nici vorba de reincarnare…eu chiar ma miram cat de adevarate sunt descrierile si starile sufletului fiecarui muribund …una dintre ele a fost asemanatoare cu cea a bunicii mele inainte de moarte…in ceea ce priveste pictura bisericeasca..e complicat..am avut si eu unele indoieli insa am avut o stare rea pt ca am judecat..de atunci incerc sa mi vad de treaba si sa nu mai analizez ca de ce asa si nu asa..Doamne ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Marya.fly said, on aprilie 23, 2015 at 6:59 pm

    artion , nu vezi cum abereaza ucenicul lui Boca, staretul Tepes spunand ca Boca ia zis ca va fi canonizat cand va porunci el din cer. Asta inseamna niciodata, pentru ca ar trebui sa stiti amandoi ca nici un sfant nu porunceste din Cer, doar Dumnezeu porunceste. Se vede ca toti sustinatorii infocati ai lui Bivolaru de la Prislop nu aveti criterii de judecata ortodoxe. Am gasit o filmare a unei conferinte de la Abrud cu un ucenic a lui A.B. care povesteste cum sa intalnit cu Guru in 1990 deghizat in baba. Cam 100 de oameni il aplauda pentru ticnita poveste si nimeni nu sesiseaza ca povestitorul a luat-o razna. ATENTIE fanatismul si inselarea sunt doua cai ce-i duc la iad pe ortodocsii practicanti.

    Apreciat de 2 persoane

    • o oarecare said, on aprilie 24, 2015 at 1:32 pm

      Cuvantul ,,abereaza” este prea dur. Dumnezeu. Este vorba despre un staret atat de bland si intelept, dupa parerea mea. Daca vi se pare nepotrivita expresia, spuneti-o in asa fel incat sa nu-l desfiintati pe acest minunat staret, ci doar sa atrageti atentia asupra unei ispite in cuvant a parintelui. Si dumneavoastra si eu avem ispite in cuvant, nu doar altii. Cand omunl are o ispita in cuvant, asta nu inseamna ca ii este caracteristica actiunea de ,,a abera”. Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri. Probabil a vrut sa spuna ca va fi canoninzat cand si daca va ingadui Dumnezeu. Cand scrii, poti sa stergi in caz ca gresesti, dar cand vorbesti si esti inregistrat, nu.

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 12:54 am

      Domnule Anițulesei, îl terfeliți după bunul plac pe părintele Arsenie Boca din invidie și din alte motive dar veți da seama pentru fiecare cuvânt greșit scris și rostit împotriva sa mai târziu…

      Apreciază

  8. Marya.fly said, on aprilie 23, 2015 at 7:04 pm

    saccsiv s de ce nu postezi inregistrarea audio autentica cu Arsenie Boca.? Sa vedem pe aia cum o mai justifica fanii lui. A.B. indemna sa multumim la sfantul soare…..

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2015 at 8:08 pm

      Marya.fly

      Care inregistrare autentica cu parintele Arsenie Boca?

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 12:57 am

      saccsiv

      Spune-mi te rog ceva. Tu ai devenit un apropiat al lui Gheorghe Anițulesei? Dacă da, spune-ne cum s-a ajuns la așa ceva… Pentru mine este ceva la care nu m-aș fi așateptat niciodată, nici în visele cele mai negre…

      Apreciază

  9. Iones said, on aprilie 23, 2015 at 7:19 pm

    Diavolii nu cunosc gândurile bune şi evlavioase ale oamenilor. Oamenii duhovniceşti pot citi gândurile (nu doar pe cele rele, ci şi gândurile bune şi evlavioase) fiindcă Dumnezeu le-a dăruit anumite harisme şi au dobândit har peste har cu ajutorul căruia pot să cunoască şi să vadă viaţa trecută şi viitoare atât a altor oameni cât şi a lor.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2015 at 8:10 pm

      Iones

      Dar alte ganduri cunosc dracii?

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 23, 2015 at 9:15 pm

        Demonii pot citi gândurile noastre reproduse în scris sau prin viu grai altor persoane… Ei există desigur în jur în chip nevăzut… Dar celelalte gânduri ale noastre nu le pot citi. Mai ales pe cele spuse în fața duhovnicului la Sfânta Spovedanie… Acolo poți discuta fără teamă că poți fi ascultat de cineva… Firește nu în fața unui duhovnic compromis… Din păcate, au existat și poate mai există preoți duhovnici care încalcă flagrant SECRETUL SPOVEDANIEI, făcându-l altora cunoscut…

        Apreciază

      • Iones said, on aprilie 23, 2015 at 10:08 pm

        Ei cunosc, într-o oarecare măsură, gândurile de mândrie şi cele rele şi viclene pe care le seamănă în mintea omului şi îşi dau seama într-o oarecare măsură dacă omul le-a primit.

        Sf. Paisie Aghioritul a fost întrebat pe această temă:
        – Părinte, aghiuţă ştie ce avem în inima noastră?

        – Asta ar mai lipsi, să ştie şi inimile! Numai Dumnezeu este cunoscător de inimi şi numai oamenilor lui Dumnezeu le descoperă uneori Dumnezeu – pentru binele nostru – ce avem în inimile noastre. Aghiuţă ştie vicleniile şi răutăţile ce le sădeşte în mădularele omului; nu ştie gândurile noastre cele bune.

        Numai din experienţă pricepe unele lucruri, dar şi în acestea de cele mai multe ori greşeşte. Şi dacă Dumnezeu n-ar îngădui să le priceapă nici pe acestea, mereu ar greşi în toate, deoarece diavolul este întunecat; vizibilitate zero!!! Nu ştie de pildă, un gând bun de al nostru. Dacă am vreun gând rău, pe acela îl ştie pentru că el însuşi îl sădeşte. Dacă eu vreau să merg să fac o faptă bună undeva, să mântuiesc un om, diavolul nu ştie asta. Când însă acela îi insufla cuiva un gând şi-i spune: “Du-te şi mântuieşte pe cutare om!” – şi îl va broda în acelaşi timp şi cu mândrie, atunci ştie gândul acesta.

        Apreciat de 1 persoană

  10. Iones said, on aprilie 23, 2015 at 7:35 pm

    În actul de scoatere din Mănăstire, emis de Episcopia Aradului la ordinele Securităţii, i se impusese “să iasă din mănăstire fără rasă” (actul nr. 2407/14 mai 1959).

    Mărturia părintelui arhimandrit Ghelasie Ţepeş – stareţul Mănăstirii Sfântul Dimitrie din Sighişoara:

    Confesiunea colonelului care l-a arestat pe Părintele Arsenie la Sâmbăta

    Îmi amintesc acum un episod interesant de la Mănăstirea Sâmbăta. Eu eram în acea vreme cu cazarea la mănăstire. Şi, la un moment dat, vine un domn din oraşul Victoria, îmbrăcat civil… Şi m-o întrebat cum mă cheamă şi de cât timp sunt aici, la mănăstire. Şi-mi zice: „Dumneata ştii cine sunt eu?” „Hăhă, de unde să ştiu?” Încă mi-o venit şi să râd! Ce să cunosc eu toată lumea, că n-am cum să-i cunosc. Şi zice: „Hai că-ţi spui eu cine-s. Uite, eu sunt colonelul care l-a arestat pe Părintele Arsenie”. Ce m-am speriat atunci! M-or trecut nişte fiori! Zic: Doar nu vei fi venit să mă tragi de limbă acum pe aici. Şi zice: Nu, Părinte, stai liniştit, că mi-am băgat demisia. Eu de atunci am plecat din Securitate. Atunci mi-am băgat demisia, văzând minunile Părintelui!

    Şi eu atunci l-am tras de limbă, să-mi spuie cât mai mult: Haide, spune-mi şi mie! Spune-mi şi mie ce fel de om era, cum l-aţi văzut dumneavoastră. Şi zice: Părinte, hai să-ţi spui. Nu ştiu ce general de pe la Braşov o auzit că Părintele, la mănăstire la Sâmbăta, adună multă lume – că se adună multă lume, că spune la oameni tot felul. Şi ştiţi, pe timpul lui Ceauşescu era spaima mare să nu se adune multă lume la un loc, nu cumva să se puie de vreo revoluţie sau ceva. Deşi la biserică nu se duce lumea pentru Revoluţie, că se duce pentru rugăciune şi pentru necazurile lor… Şi, în momentul când o primit ordin, zice colonelul: N-am fost numai eu. Am fost trei – eu, un căpitan şi încă unul – ce ştiu eu ce alt grad. Ne-o trimis la mănăstire, să-l aducem, să-l arestăm pe Părintele şi să-l ducem undeva la Sâmbăta de Sus, unde este palatul brâncovenesc. Se vede şi acum castelul acela; e o clădire mare, frumoasă. Trebuiau să se ducă, să-l aresteze, să-l bage, să-l închidă acolo, până vine generalul să discute cu Părintele. S-or dus, l-au arestat… Şi-mi zice: Părinte, să vedeţi când l-am arestat! I-am zis: „Părinte, uite, ne-o trimis generalul să vă arestăm.” Părintele o zis: „Bine, mă, ştiam…”. Părintele ştia de dinainte! Şi zice: „Daţi-mi voie să zic şi eu un Tatăl nostru”. Şi asta era pe la amiază. Până o zis Părintele „Tatăl nostru”, s-o făcut sară. Am bătut în uşă, ne-am învârtit primprejurul bisericii. Ne gândeam: „Mă, o fi sărit popa! S-o băgat în altar, o fi sărit pe geamul ăla, s-o fi dus…”. Ce să se ducă, că nici nu se deschideau geamurile acelea, pe acolo…

    E vorba de biserica mică de la Sâmbăta, nu?

    Da, în biserică, în altar. În bisericuţa aceea micuţă, de la mijloc, de acolo; zidul gros, de 1,20 m. Geamurile acelea nu se deschid, c-aşa-s ele, vechi! Şi zice colonelul acela mai departe: La un moment dat, am dat perdeaua şi m-am uitat. Părintele era în genunchi în faţa Sfintei Mese. Se ruga. După ce s-o rugat Părintele, l-am luat, l-am dus, l-am încuiat. Trei rânduri de uşi erau! Un rând de gratii, un rând de uşi de fier şi un rând de uşi normale. O cheie era la mine, una la altul, şi a treia cheie la celălalt. Nu puteam unul fără de ceilalţi doi să intrăm! Gratii la geam, peste tot gratii! L-am dus, l-am băgat pe Părintele acolo, l-am închis. A doua zi, urma să vină generalul, să stea de vorbă cu dânsul acolo, unde l-am închis, la palatul ăla brâncovenesc.

    Şi zice colonelul: Părinte, când am venit a doua zi cu generalul, no, deschidem uşa… şi nu era nimeni în cameră! Camera goală! Vai de mine! Ne venea nouă să ne facem cruce! Noi eram colonei de Securitate şi ne venea nouă să ne facem cruce! Cine-şi poate închipui că există aşa ceva?! Generalul ne întreabă: „No, cum l-aţi luat? Unde l-aţi dus? Nu-i nimeni aici. E goală camera! No, duceţi-vă şi aduce-ţi-l!” Noi eram disperaţi: De unde să-l aducem? No, ne ducem înapoi la mănăstire; unde să ne ducem altundeva? Când ne ducem la mănăstire, Părintele era în slujbă şi tocmai spunea „Pace tuturor!” Noi intram pe uşă şi numai pace nu aveam noi! Dar n-am avut voie să-l luăm, până nu o terminat. L-am lăsat, o terminat Sfânta Liturghie, frumos, şi apoi l-am dus.

    Şi îmi zice colonelul: Eu de atunci i-am zis generalului: „Să ştiţi că eu îmi bag demisia din Securitate! Un om singur nu putea să facă aşa ceva! Că, uite, aici sunt colegii mei – o cheie e la unul, o cheie la celălalt, a treia era la mine. Cum de-o ieşit omul ăsta? Un om simplu nu face aşa ceva! Nu face aşa ceva!”

    Mărturia lui Baglazan Dumitru din Porumbacu de Sus – Sfântul părinte Arsenie Boca, pag. 45-46:

    „Eu am avut un unchi, care in `48 era ofiter de Securitate la Brasov. Eram tanar si mergeam la Brasov unde mai ramaneam la el cate o saptamana, ca asa mai vedeam si eu lumea. Mergeam seara cu el prin oras, pe unde avea el treburi, ma mai lua si la serviciu si asa am aflat ceea ce va povestesc in continuare.

    Securitatea l-a ridicat pe parintele Arsenie de la Sambata pentru ca se stia ca face minuni si vin puhoaie de oameni la el. In `44, de exemplu, a spus la slujba oamenilor sa-si aduca copiii de la Bucuresti acasa ca va veni un prapad, si la putin timp dupa aceea a fost cumplitul bombardament american. Le era groaza ca acum, in timpul comunismului, le va spune oamenilor cu aceeasi claritate care este realitatea. Si din cauza aceasta l-au luat la Securitate si l-au schingiuit mult, saracul de el. Mie mi-a spus lucrurile acestea unchiul meu. Problema era ca desi el nu se misca din fundul celulei, ci sta in genunchi si se ruga, in fiecare noapte la ora 12.00 se deschideau usile inchisorii. Celula era un loc imprejmuit, intr-o sala uriasa ca o hala. Iar in mijlocul acestei hale, statea la o masa, permanent, un subofiter de paza, care-l supraveghea fara incetare. L-au scos, l-au batut si l-au facut in fel si chip sa le spuna cum face, caci ei credeau ca are iarba fiarelor, cu care umbla aricii in bot, iar el cum a stat tot timpul in padure la Sambata, a facut rost de iarba aceea si o pune pe lacat. Dar el cum sa puie iarba pe lacat daca statea tot timpul in genunchi in fundul celulei si erau si doua randuri de usi? Intr-o noapte, au bagat doua iscoade securiste la el in celula ca sa-l vada cum face. Parintele, insa, nu a avut treaba cu ei. Ei il tot intrebau, se tot luau de el, iar el in celula tot sta in genunchi si se tot ruga. Noaptea, la ora 12.00, cand s-au deschis lacatele, pe securisti parca i-ar fi lovit fulgerul lui Dumnezeu, i-a razbit frica si au fugit de acolo. Si, de la o vreme, nimeni nu mai voia sa faca de paza, pentru ca le era frica. Pe comandant l-a luat si pe el frica si ce-a zis: eu, ca sa scap si sa-mi spal mainile, ii aduc pe toti aici sa vada si pe urma nu il mai tin.

    Intr-o seara, vine unchiul meu si-mi spune ca in noaptea aceea ma ia cu el sa vedem un calugar de la Sambata, care deschide rugandu-se usile de la inchisoare. Asa ca am ajuns acolo seara, fiind si eu curios sa vad. Toata Securitatea era atunci acolo. Eu am stat pe scari, ca nu am mai avut loc sa intru, si cu totii asteptam sa vina ora 12.00 noaptea sa vedem daca-i adevarat. Si, ce sa vezi, nu asa ca s-a deschis doar un lacat, norocul meu a fost ca m-am tinut de balustrada scarilor, ca la 12.00 noaptea bara de la usa temnitei a sarit cat colo si tot amarul de lume care era jos s-a napustit inspaimantata pe scari in sus. De frica nu mai stiau ce sa faca, se calcau in picioare. Din ceasul acela, nu l-au mai tinut acolo, i-au dat drumul cu domiciliu fortat. Mie mi-a spus unele din lucrurile acestea unchiul meu. Dar am vazut cu ochii mei lacatele deschizandu-se si bara aceea sarind in laturi si securistii aceia care erau oameni in varsta, nu tineri ca mine, care aveam 18-19 ani, fugind de mancau pamantul. Multa vreme dupa aceea, cand mai mergeam cu unchiul meu pe la restaurant, prietenii lui securisti numai de asta vorbeau.”

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2015 at 8:51 pm

      Iones

      L-au arestat pe vremea lui Ceausescu?

      Apreciază

    • Ioan said, on aprilie 25, 2015 at 3:47 pm

      Voi chiar credeti basmele acestea?

      Ce rost avea sa fie „trei rânduri de uşi […] Un rând de gratii, un rând de uşi de fier şi un rând de uşi normale” si trei chei „o cheie e la unul, o cheie la celălalt, a treia era la mine”?

      Era Houdini in arest?

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 27, 2015 at 9:46 pm

        Dar minunile din Vechiul Testament și nu sunt puține sunt pentru tine tot basme? Că așa le consideră unii, care nu sunt ortodocși…

        Apreciază

      • Irina said, on aprilie 28, 2015 at 4:25 pm

        Radu Iacobaie cu siguranta minunile din Sf Scriptura si cele cunoscute din Sf Traditie nu sunt falsuri, dar minunile nu sunt cele mai importante si nu definesc doar ele insele sfintenia unui sfant, pentru ca si dracul poate face minuni. Cum spunea pr Iustin Parvu sa nu cautam minuni, ci curatire de pacate.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 28, 2015 at 9:52 pm

        Irina

        S-a lansat această diversiune cu ,,oamenii din ziua de astăzi caută minuni”… De fapt constatarea este adevărată doar pentru oamenii laici, libercugetători sau căldicei în credință, masoni, sectanți etc…

        ORTODOCȘII NU CAUTĂ MINUNI… CUM AR PUTEA OARE? MINUNILE MODERNE SUNT LEGATE DE SENZAȚIONAL. PRO TV, OTV-UL, KANAL D ȘI MULTE ALTE TELEVIZIUNI SUNT AVIDE DUPĂ SENZAȚIONAL, CU CARE AU FĂCUT ȘI FAC AUDIENȚĂ…

        FARISEII BIBLICI CEREAU MÂNTUITORULUI SĂ FACĂ MINUNI, ALTELE DECÂT VINDECAREA DE BOLI ȘI IZGONIREA DEMONILOR… ORTODOCȘII EXPERIAZĂ ÎN VIAȚA LOR FOARTE MULTE MINUNI, MAI MARI ȘI MAI MICI… LUCRAREA LUI DUMNEZEU…

        Apreciază

    • Iones said, on aprilie 29, 2015 at 1:11 pm

      ARESTĂRI:

      Prima arestare: 19 ian. 1951 – 17 mart. 1952
      Ocnele Mari şi Canalul Dunăre-Marea Neagră.

      A doua arestare: 20 sept. 1955-8 apr. 1956
      Penitenciarele Timişoara, Jilava, Oradea.

      Apreciat de 1 persoană

  11. blue said, on aprilie 23, 2015 at 8:57 pm

    Foarte frumoasă icoana şi extrem de multe comentarii, ca de obicei când e vorba de subiectul AB…
    Că seamănă sau nu…. neimportant. Putea să semene cu un frate, cu un ucenic, cu un cioban din preajma locului…. nu mă pricep la pictură dar e nevoie de model totuşi, presupun. Ochii sunt foarte vii. De ce? Pentru că şi ochii părintelui au fost la fel? Poate pentru că Ioan Botezatorul a murit şi totuşi ceea ce a făcut e atât de viu…
    Privirea aceea spune ceva. Poate cândva se va şti ce. E ca un mesaj din sufletul pictorului.
    Ma doare că sunt creştini care simt impulsul necontrolat de a judeca şi a condamna în absenţă. Am mai scris, nu mi-a răspuns nimeni, cumva Boca Zian se mai poate apăra? Nu. Şi atunci întreb cu neputinţă şi durere: de ce?
    Pentru că există şi se amplifică fenomenul Prislop? Pentru că se pune problema canonizării părintelui? E cumva silit cineva să meargă în pelerinaj la mormânt? Să-i cumpere cărţile? Să-i ducă o floare? Să i se inchine ca unui sfânt? ŞI atunci de ce nu e lăsat cel care merge acolo să aibă în suflet pacea lui?

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 23, 2015 at 10:20 pm

      blue

      ca sa nu cada si el in inselare draga blue, sa nu intre in contact DIRECT cu dracii pe care-i cheama ca,dn se inchina unui INSELAT. e vorba de vatamarea GRAVA a sufletului, cei care s-au inchinat diavolului in viata lor din inselare GREU au scapat de el, iar cei care se inchina la un inselat se inchina de fapt la DRACII care lucrau prin INSELAT, si pe ei ii cheama si ii invoca cand se adreseaza INSELATULUI; si asta e PERICOAL de moarte pt un suflet.
      Altfel e liber fiecare sa se inchine cui vrea lui Hristos sau diavolului, Dumnezeu nu sileste pe nimei dar nici nu poate fi aczuat ca NU a vesit inselatului boala sa.

      Apreciază

      • salutari said, on aprilie 24, 2015 at 3:50 pm

        si esti sigur @el ca te-a pus pe tine Dumnezeu sa ne vestesti? Cam multa mandrie pe tine

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 5:50 pm

        salutari

        domnu´de la Cluj, cerecetarea duhirilor si FERIREA de inselare in Biserica e PORUNCA pentru ORICE crestin, la fel marturisirea adevarului, asa ca mandru sau nu ORICE crestin ed dator sa faca acestea

        Apreciază

      • blue said, on aprilie 24, 2015 at 11:38 pm

        El-ule, frate, te-am mai văzut demult pe aici, aveai un avatar red şi polemizai cu un Romeo sau ceva asemănător. Mărturisesc că nu vreau să mă cert cu tine, pari impulsiv şi înclinat să crezi că doar tu ai dreptate şi cei ce zic ca tine. Mie îmi place să ascult, să vă ascult, dar mă doare când văd că vă indepărtaţi pe un drum rău şi plin de primejdii. Şi nici nu pot să vă urmez şi să vă întorc, dar nici nu mă auziţi când vă strig să veniţi înapoi. Omul în general nu mai ştie să asculte ce spune cel de lângă el. Şi câteodată, prin gura semenului, chiar Dumnezeu îi grăieşte. În anii pe care i-am trăit până acum mi s-a întâmplat de mai multe ori să cred că am numai eu dreptate, că toţi ceilalţi greşesc… şi am jignit, şi am ţipat, şi am adus argumente imbatabile…. şi viitorul mi-a arătat că lucrurile stăteau exact invers de cum consideram eu. Si mi-a părut rău, şi sufletul m-a durut. Degeaba ai dreptate, zici, dacă dreptatea ta nu e cea a lui Dumnezeu. Că Dreptatea lui Dumnezeu e dreaptă, a omului e trufaşă… şi loveşte, şi doare, şi se zvârcoleşte, şi cel rău se bucură că a mai învins un pic.
        Omul de care vorbim şi pe care tu îl desconsideri, monah şi preot, a fost mult iubit de Dumnezeu de la început. Cum i-ar fi dăruit atâţia talanţi, minte sclipitoare, suflet de artist, constituţie solidă, dorinţă de cunoaştere şi înclinarea către cele sfinte, dacă nu l-ar fi iubit atât de mult? Şi cum îti imaginezi tu că bunul Dumnezeu, că Măicuţa Domnului, l-ar fi abandonat şi l-ar fi lăsat să rătăcească, în greşeala lui omenească, şi nu i-ar fi descoperit Calea pe care să meargă către mântuire? A fost prigonit în viaţă fiind şi după, acum e huiduit de cei de o credinţă cu el…. tu crezi că Domnul nostru Iisus Hristos l-a abandonat asemenea oamenilor, când El a venit pentru mântuirea tuturor? Măsura cu care judeci ţi se va arăta ţie şi vei înţelege…. Mă rog să nu fie prea târziu.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on aprilie 25, 2015 at 12:18 am

        blue

        Sora draga, stii ca tin la tine. Ca si la multi din tabara, s-o numim simplificat, pro parintele Arsenie Boca. Asta ca s-o numim cumva.

        Intr-adevar, comentatorul el da cu batul pe spinare, dar si voi veniti cu niste argumente …

        Asta cu talantii de exemplu nu-i un argument. Ai auzit de Arie, desigur. Ca ce capacitati avea acela, mai rar. Iar cand vorbea, era jale. Avea acolo o basculanta de talanti. Facea acela niste demonstratii rotunde, ermetice, ce pareau atat de perfecte, ca nici nu stiai cum s-o mai dai cu el. Crezi tu ca degeaba a fost nevoie de minunea cu caramida?

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/12/12/12-decembrie-%E2%80%93-sfantul-spiridon-minunea-cu-caramida-despre-moastele-sale-si-incaltarile-ce-i-se-schimba-anual-caci-le-uzeaza/

        Zapacise Biserica, sora mea. A fost probabil cel mai redutabil dusman al ei, cu atat mai mult cu cat parea ca lucreaza din interior. Ca iar nu degeaba e amintit unde-i e locul in picturile majoritatii manastirilor.

        Si cred ca iar nu degeaba l-a luat chiar Dumnezeu de pe pamant, murind pe wc explodandu-i burta …

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 12:54 am

        blue

        sora mea draga te rog sa judeci cu judecata drepata nu cu partinirea inselatilor care a à priori il iau pe boca de „sfant”
        CARE Sfant parinte sau parinte contempioran a facuta atata rabat de la Ortodoxia CLARA si fara putinta de contestat a Sf parinti sau care parinte contemporan? Sa iti inisr iasrai aici toate ratacirile lui Boca, ele au fost DEJA expuse in amanaunt dar voua nu va „bat la ochi” caci ochiul mintii voastre e ORBIT de à priori-ul pomenit.
        Boca CONTRAZICE Parintii Sfinti.
        Daca el avea sau nu talanti si inzestari nu conteaz; Origen era o minte IMESA, un om ft inteligent GREU de gasit ca el in Istoria Biserici, si la ce i-a folosit? Ca sa se OSANDEASCA mai rau. Despre Arie ti-a vorbit cu intelepciune Fratele Saccsiv, si nu numai ei au fost plini de daruri si invzestrari dar degeaba, sau spre o si mai aspra OSANDA.
        „Omul de care vorbim şi pe care tu îl desconsideri, monah şi preot, a fost mult iubit de Dumnezeu de la început”___ care sunt ARGUMENTEL ate ca sa te cred ? Daca a fost iubit de Dumnezeu nu e de mirarae Dumnezeu IUBESTE ORICE om pe care il aduce in lume si-ii da putinta castigarii manturii; aceasta este PRPRIU lui Dumnezu sa iubeasca si pe pacatos si pe orice om. Insa Dumnezeu NU iubeste MINCIUNA, INSELAREA si NEDREPTATEA caci ele sunt contrae firii si atributelor Lui.
        Boca e un INSELAT. De ce, Daca ai inima fara viclesug si minte curata de prejudecati si cautare SINCERA vei afla, asta mai presupune si sa cunsti cat de cat Invatatura De Credinta INCALCATA grav de Boca.

        Lasa emotinonalul facil tipic feminin, stiu camanuiesti bine cuvintele cum ai invatat la scioala pe care ai urmat-o dar te rofg sa ma crezi acestea sunt maruntisuri pe langa PRIMEJDUIREA manturii prin INSELARE.
        De aceea te rog sa -ti deschizi ochiul mintii, sa citesti cu atentie MACAR cartea „Despre Inselarte” a Sf Iganatie Biraincianinov si atunci, daca chiar cautarea ta e fara prejudecata si cu inima fara viclenie NU SE POATE sa nu afli adevarul.

        LAsa emitionalul facil si gadiliturile si parerea de sine a rugacinulor catre INSELAT, dracii sunt PROMPI sa faca minuni” si ” semne” sa dea „indulcuiri ” si „raspunsuri” omului care ii chema pe ei prin chemarea INELATILOR.
        daca ai trai in occident ai vedea POTOP de „minuni” la „sfintii” papistatsi; ei functuioneazza pe acelasi pricipiu ca „minunile ” lui Boca.

        te rog sa ma ierti daca m fost „badaran” cum zic unii, sunt doar OBOSIT peste masura de discturtiile IMPITRICA Adevarului si de incredibila cerbicie a omului lipit de inselare; am o viata ft grea , o munca extenuanta si tilmp „pe sponci” ca sa zic asa ( cred ca sa se zice); sigu ca forma exprimarilro mele este criticabila si nu cea mai aleasa dar NU MA DEZIC de continutul ei; pt mine acela este ESENTIAL; MESAJUL nu forma.

        Apreciază

      • blue said, on aprilie 25, 2015 at 2:25 pm

        Saccsiv, frate…. asta cu taberele…. nu ştiu cum, dar impresia mea e că s-a creat artificial. Eu sunt pro Hristos… şi am convingerea că toţi cei care scriu cu bună credinţă aici sunt la fel, chiar dacă par că se află pe baricade diferite.. Iar pe mine Mântuitorul m-a învăţat să sar în ajutorul celui ce nu se mai poate apăra. Dacă părintele Arsenie Boca ar fi trăit, singur ar fi împrăştiat neclarităţile din jurul personalităţii sale. De ce cât a fost în viaţă nu l-a acuzat nimeni de înşelare, de erezie… şi de alte lucruri grave? Gâlceava s-a iscat cam la 20 de ani după ce a plecat dintre noi… cum îţi explici? Zici că există har în BOR…. foarte bine. Dacă îl vor canoniza… ce va mai fi de spus? Arie şi-a susţinut erezia la Niceea, în faţa sinodului, iar Sf. Spiridon l-a combătut cu minuni. Acum… despre cine se spune că face minuni?
        Eu nu-mi pot asuma îndrăzneala de a susţine că Arsenie Boca a fost sfânt.. dar nici înşelat. Voi apăra însă mereu pe cineva care nu se mai poate apăra. Pe oricine. Căci omul acela nu mai are gură să spună ce a fost, ce a gândit, cine minte şi cine nu.
        Argumentul meu că a avut talaţi nu ţi-a plăcut… dar acela că a pictat pe Maica Domnului cu unghiile vopsite, sau că a fost fotografiat în munţi în pantaloni scurţi… sau că a spus nu ştiu cine că a trăit cu nu-ş-ce măicuţă, astea-s bune de argumente? Ferească Dumnezeu! La Prislop nici un bărbat sau femeie nu intră în pantaloni scurţi. Sunt haine decente şi curate la intrare care se îmbracă pe deasupra, cine vrea să intre le îmbracă, n-are încotro.
        Auzi, că a făcut prea puţină puşcărie comunistă… Doamne fereşte! Şi zic asta unii din faţa calculatorului care n-au văzut un penitenciar pe dinăuntru în viaţa lor. Şi tu zici că ar trebui să tac?
        Referitor la Arie… cum să comparăm? Boca Zian a pornit de jos, din părinţi ţarani, nu din mijlocul nobilimii creştine din vremuri trecute. El a suferit pentru credinţa sa. Şi dacă rătăcea la un moment dat drumul, imposibil ca Dumnezeu să nu-i fi trimis vreun semn. Aşa cred eu.

        Frate El, nu dispreţui emoţionalul, el vine din suflet, de unde şi credinţa este. Iubirea pentru Dumnezeu şi pentru semeni vine din inimă, nu iubeşti cu mintea, cu mintea doar judeci, Hristos n-a fost emoţional pe cruce strigând: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac”?

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 4:08 pm

        blue

        Hristos NU ne-a invatat sa sarim in ajutorul INSELARII cand este criticata sau vadita si nici sa-l aparam pe inselat ca sa-l intarim in sminteala lui si pe cei care ar lua exemplu de la el sa se rataceasca si sa-si pirada sufletele

        un pic de selectie pe cine aparam, pe Hristos sau pe diavol…

        emotionalul este folosirea alterata inimii la nivelul ei de jos, inima ne este data sa ne lipim cu ea si dragostea ei de Hristos care este ADEVARUL
        Hristos NU a fost emotional niciodata el Dumnezeu si Om iubeste lumea dar nu emotional.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 5:06 pm

        @blue,

        asta m-a deranjat si pe mine, ca numai duh ortodox nu sant exprimarile gen „dobitoc, guru, idolatri, a murit in stare de inselare, e in iad si acolo va ramane….” .
        In conditiile in care toata lumea spune ca idolul este unul singur – Iisus Hristos.

        Apoi minciuni cum ca pacatele nu pot fi spuse public, ca era cu reincarnare, ca era spiritist, ca filmul x, ca inregistrarea y, ca din iad nu se poate iesi…

        L-a pictat pe catolic sfant, a gresit. Dar sa spui ca e in iad trebuie sa te consideri Dumnezeu. Nebunie.

        Iar faza cu puscaria prea putina, aia a fost tare de tot.

        Stai ca acum il compara pe parintele Corogeanu cu Parintele Boca. Ca unu a purtat barba si ala nu a purtat barba. Si haina si reveru’…. Ca la piata.

        Se compara situatiile? Oameni diferiti, caractere diferite, vremuri diferite, sisteme politice diferite, reactii diferite… Cine stie inima omului in afara de Dumnezeu?

        Spune Parintele Staniloae:

        „Corneliu Codreanu era si el o figura foarte interesanta; si atragea ca si Arsenie Boca: avea ceva atractiv, ceva puternic asa; acelasi spirit hotarat si sigur; alegea o cale si gata; mergea pe ea. Impresionau amandoi prin forma lor hotarata de a fi. Era un dar al lor. Cred ca e o oarecare asemanare intre ei, parca erau o piatra, o stanca. Eu n-am avut aceasta exactitate de a defini lucrurile, m-am leganat asa, in cunoasterea adevarului. Eu am pus foarte mult pret pe iubire, pe blandete, pe bunatate, pe valorile Treimii; scrisul meu a atras – e adevarat, dar ca persoana n-am exercitat aceasta atractie pe care o exercitau Codreanu sau Arsenie Boca, si nu stiu cum e mai bine…”

        Oare acesti oameni ar fi reactionat/comportat la fel, pentru o situatie data? Normal ca nu.

        Cine vrea sa judece si sa osandeasca sa citeasca intai ce spune Sfantul Paisie pe tema asta „Judecata si osandirea aproapelui”.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 9:44 pm

        mircea. v

        tu daca nu ai fi atat de TRUFAS nu ai face ca aceia care strecoara tantarul si inghit camila, nu te-ai impiedica de forme in detrimentul continutului.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 9:47 pm

        el

        ,,Hristos NU a fost emotional niciodata el Dumnezeu si Om iubeste lumea dar nu emotional.” ?!…

        Apreciază

      • blue said, on aprilie 27, 2015 at 1:37 pm

        Pentru comentatorul El, ai mai jos cele şapte virtuţi creştine ale ortodoxiei:
        Cele şapte virtuţi creştineşti
        1. Smerenia
        2. Milostenia
        3. Curăţenia
        4. Cumpătarea
        5. Îndelunga-răbdare
        6. Blândeţea
        7. Hărnicia

        Si, pentru conformitate, afişez şi cele şapte păcate de moarte:
        Cele şapte păcate de moarte:

        1. Mândria
        2. Zgârcenia
        3. Desfrânarea
        4. Lăcomia
        5. Mânia
        6. Zavistia
        7. Lenea şi neîngrijirea sufletului

        Reciteşte-ţi cu grijă comentariile şi poate observi unde te încadrezi. Eu nu mai am nimic să-ţi spun, că degeaba îti spun.

        Frate Mircea, ai dreptate, cred eu, dar trebuie să fim cu mare grijă, să nu cădem în păcatul mâniei, că mai rău facem. Diferenţa între cei ce-l apără pe părinte şi ce-i ce-l atacă este… exact asta: că unii apără şi alţii atacă. Deci nu putem vorbi de egalitate. Mi se pare că mai bine e să aperi un eretic decât să acuzi un nevinovat de erezie. Asta ca să judecăm în extreme.
        Pe de altă parte s-a ajuns la un limbaj nepermis pentru creştinii ortodocşi… chiar dacă vorbim doar despre cei şapte ani de acasă. Patima scoate tot ce e mai rău din om. Să fim cu frică de Dumnezeu şi să ne vedem lungul nasului. Iar de restul… va avea grijă bunul Dumnezeu şi ne va descoperi adevărul, dacă va considera că merităm să-l aflăm.
        Doamne ajută!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 27, 2015 at 9:50 pm

        blue

        Sunt întrutotul de acord. Așa trebuie privite lucrurile, cu mult discernământ…

        Apreciază

  12. Alx said, on aprilie 23, 2015 at 9:40 pm

    „Si carturarii, care se pogorasera din Ierusalim, ziceau: „Este stapanit de Beelzebul; scoate dracii cu ajutorul domnului dracilor.” Iisus i-a chemat la El, si le-a zis, in pilde: „Cum poate Satana sa scoata afara pe Satana? Daca o imparatie este dezbinata impotriva ei insasi, imparatia aceea nu poate dainui. Si daca o casa este dezbinata impotriva ei insasi, casa aceea nu poate dainui.” (Marcu 3:22-25)”

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 23, 2015 at 11:25 pm

      „au nu in numele tau am facut minuni?
      ADEVARAT va spun NU va cunosc pe voi „

      Apreciat de 2 persoane

      • dasvik said, on aprilie 23, 2015 at 11:41 pm

        Mai „tu”, mai, cum le stii pe toate… da’ ia zi, asta iti suna cunoscut?
        „Cu cine voi asemăna pe oamenii acestui neam? Şi cu cine sunt ei asemenea?
        Sunt asemenea copiilor care şed în piaţă şi strigă unii către alţii, zicând: V-am cântat din fluier şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale şi n-aţi plâns.
        Căci a venit Ioan Botezătorul, nemâncând pâine şi negustând vin, şi ziceţi: Are demon!
        A venit şi Fiul Omului, mâncând şi bând, şi ziceţi: Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!”

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 12:17 am

        PROOROCUL MINCINOS… PAPA FRANCISC… ALȚI LUPI ÎMBRĂCAȚI ÎN PIEI DE OAIE: FRANCMASONII RELIGIOȘI, PREDICATORII SECTELOR, PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA, DAN PURIC, PAVEL CHIRILĂ, DANION VASILE (care sper totuși să se întoarcă la dreapta credință), GIGI BECALI ȘI TOȚI ,,CREDINCIOȘII” CARE HULESC PE HRISTOS ȘI PE SFINȚII ÎNCHISORILOR…

        Apreciază

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 12:10 pm

        dasvik

        luati citatetele ca sectarii si le aplicati dupa mintea voastra „luminata” de Guru Boca cum marturisesc aci tataia ca au inceput sa inteleaga CAT DE BUN e boca dupa ce li s-a ratat ca e INSELAT, adica marturisesc nu numai aplecarea lor spre inselare pe care si-au astamparat-o c u IDILATRIA la Boca dar si DUHUL IMPOTRIVIRII care ii „lumineaza” sa fie tari la crebice si sa reziste vajnic Adevarului

        Citatul adus de tine cu emfaza se aplica TOCMAi la voi care NU credeti pe nimeni , luati inselatii drept sfinti si credeti ca-l slujiti pe Hristos dar daca l-ati vedea inaintea ochilor ati striga si voi ca indracitii aia „Rastigneste-l, rastigneste-l” S-au trtraduit unii sa va aduca la gandul cel bun cu duhul bladetii si ati sarit in caopul lor sa-i rastigniti ca pe nikodim care nici macar nu facea altceva decat sa gandeasca FARA partinire cum ar TREBUI sa facti si voi „cautatorilr sinceri” ai Adevarului si singur marturiseste ca nu are o parere fornata, si altii ca Gheorgheca sa nu citez decat ” persioane de la articolul acesta,

        ,vin eu si va scutur cu duritate va zburliti ca vaaai cum imi Permit sa va jignesc IDOLATRIA?

        cititul Scripturii si talcuirea ei dupa mintea voastra produce INSELATI si ERETICI( aveti modelul sectarilor si al protestantilor)

        Apreciază

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 12:12 pm

        errata :
        „cum marturisesc aci tataia ” ___ as e citi in loc de tataia atatia

        Apreciază

  13. Radu Iacoboaie said, on aprilie 23, 2015 at 10:37 pm

    Mulțumesc tuturor celor care au studiat viața părintelui Arsenie Boca și nu au stat deoparte ca privitori… Aceasta este implicare în spațiul public și exercițiul spiritului critic adevărat… Fără acuzații, ci apărând adevărul și ortodoxia… Este în ultima instanță un act de mărturisire pentru Hristos…

    Apreciază

  14. artion said, on aprilie 23, 2015 at 11:08 pm

    Daca l iubiti cu adevarat pe parintele Arsenie Boca, sariti si aparati l caci primeste palme . Luati in seama binele pe care l a facut, marturiile. Cititi i scrierile, scrisorile, descoperiti l. Nu placati urechea la ce se spune si nu credeti orice pana nu cercetati, iar daca cercetati rugati va si aveti inima curata.

    Oricum ai privii lucrurile, Tam tam ul de aici nu face bine ortodoxiei.

    Apreciat de 1 persoană

    • cristi o. said, on aprilie 24, 2015 at 3:56 am

      Pai cine isi baga coada sa faca tulburare? Nu ala cazut pe veci ca un fulger drept in fundul iadului?! Ala e dusmanul! Ca lucreaza prin unii oameni si slabiciunile lor, asta nu-i o noutate… Cred ca trebuie sa ne obisnuim si cu altele mai urate… Pana la prigoana fizica vom avea parte de tulburarea mintii si mormane de ispite si inselatorii. Nu vedeti ca deja s-a acutizat prezenta intrusilor, lupi in piei de oaie, care ii acuza pe altii ca sunt lupi in piei de oaie… Curat casa de nebuni, coane Fanica! …vorba lui Pristanda… Eu zic sa nu disperam. Dreptcredinciosii adevarati, nu se tulbura si nu se clintesc la smintelile insuflate de duhurile necurate – sa luam exemplu de la mucenicii din inchisori – majoritatea din noi n-ar supravietui 24 de ore in regimul de reeducare de la Pitesti din cauza credintei noastre slabe. Ei cum au rezistat? I-au facut loc lui Hristos, definitiv, in sufletele lor si vrajmasul, cu toate nebuniile si inselatoriile nu i-au mai putut birui… Au fost si din cei care au cazut, dar s-au ridicat mai intariti, asemeni Par. Calciu… Palmele pe care i le dau acestia parintelui Arsenie si le dau lor, fara sa realizeze… Sunt de plans acestia… Daca pe insusi Mantuitorul l-au palmuit fariseii, de ce ne mai miram ca fac asta si cu un parinte monah… Trebuie sa fim fermi dar sa ne rugam pentru ei, caci sunt in mare pericol sa se duca pe apa sambetei si sa traga dupa ei pe altii, cu toata „cruciada” lor fariseistica insuflata de draci. Desi avem tendinta sa ne simtim agresati de asemenea comportamente si manifestari, ar trebui sa nu le acoperim! Raul nu trebuie ascuns, trebuie expus la lumina! Gunoiul nu se ascunde sub pres pana se fac movilite si te impiedici de ele, ci se curata. Chiar daca, temporar, trebuie sa mai pui si mana pe bat sa bati energic covorul… Daca niciodata nu luam contact cu tulburarea, ocara, vorba inveninata, sminteala etc. cum ne vom antrena sa facem fata la ce ne asteapta intr-un viitor mult mai incetosat?! Am fost facut „arsenist”… Sincer, abia acum realizez ca nimeni nu mi-a mai facut vreodata, un asemenea compliment! M-au facut „ratacit”… Multumesc!!! M-ati ajutat sa vad ca ratacesc in maruntisuri in loc sa ma rog zilnic parintelui Arsenie sa mijloceasca pentru noi si pentru voi! M-au facut „inselat”… Pai, daca l-au facut pe parinte „inselat” – el care a salvat mai multe suflete decat pot eu, un nimeni, sa numar, inseamna ca si acesta e un mare compliment. Multumesc inca o data!!! Ma inselasem, intr-adevar. Credeam ca stiu destule despre monahul Arsenie de la Prislop. Abia acum imi devine totul clar – E SFANT! Nu sar dracii impotriva celor pe care deja ii au ci impotriva alora pe care nu-i au in mana… Nu se poate altfel… Multumesc din suflet pentru toate ocarile, tampeniile, aiurelile si smintelile varsate pe aici care m-au facut sa vad mai bine adevarul! M-au fortat sa-mi amintesc toate experientele personale si ajutorul nemeritat, primit rapid in momente de cumpana de la acest mare SFANT! Mi-am adus aminte si de drumul spre pierzare, ura, lacomie, carduri, cipuri, bani, ateism, pe care pornisem candva din lipsa de orientare. Acest SFANT m-a putut opri din desfrau si mi-a aratat ca nu exista sfinte taine si mantuire in afara Bisericii, Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca, ce iL are ca stapan pe Iisus Hristos – Dumnezeu si Om. Tot datorita parintelui Arsenie am ajuns sa cunosc ori sa ma apropii de multi alti sfinti: Nectarie de Eghina, Serafim de Sarov, Sf. Nicolae, Sf. Martiri Brancoveni, Sf. Stefan cel Mare, Efrem cel Nou, Sf. Luca al Crimeii, Sf. Cuvioasa Parascheva, Sf. Maria Egipteanca, Ioan de Kronstadt, Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Arhangheli, Sf. Ciprian, Sf. Stelian, Sf. Filofteia, Sf. Xenia, Ioan Rusul, Sf. Trifon, Valeriu Gafencu si Sfintii Inchisorilor, Ilie Lacatusu, Iustin Parvu, Par. Calciu, Sf. Ilie, Sf. Vasile cel Mare, Ioan-Gura-de-Aur, Sf. Apostol Andrei, Sf. Luca, Sf. Calinic, Sf. Dimitrie, Sf. Grigorie Decapolitul si multi, multi altii, pe langa care treceam total indiferent. Mi-am dat seama ca nu-mi ajunge o viata sa-i cunosc pe toti… Asta e o bogatie pe care nicio erezie din lume n-o poate egala ori substitui… Si un inselat de draci nu putea sa ma impinga spre asa ceva; poate doar sa ma indeparteze. Marturisesc ca m-am suparat cand am vazut folosit termenul de „arsenist” in acceptiune pur lumeasca, inspirat de apelativele basist/antibasist – si ele izvorate din tenebrele urat mirositoare ale politicii. Dar prefer, de o mie de ori, sa fiu facut de altii „arsenist” si sa ma duc periodic la mormantul parintelui decat sa ma fac eu fariseu si judecator al sfintilor si sa ma duc, Doamne fereste!, definitiv in slujba celui rau!

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on aprilie 24, 2015 at 4:58 pm

        Esti patetic.

        Apreciază

      • Ioan said, on aprilie 24, 2015 at 7:52 pm

        „Pai cine isi baga coada sa faca tulburare? Nu ala cazut pe veci ca un fulger drept in fundul iadului?! Ala e dusmanul!”

        Cristi, sectantule, demonii sunt in vazduh. Habar nu ai de invatatura Sfintilor Parinti. Inveti altceva tu decat Biserica, arsenistule?

        Dumnezeiescu Pavel in epistola catre Efeseni: „Intru care oarecând aţi umblat după veacul lumei acesteea, după domnul stăpânirei văzduhului, a duhului celui ce acum lucrează întru fiii neascultărei; ” (cap.2, 2)

        „Căci nu ne este nouă lupta împrotiva trupului şi a sângelui; ci împrotiva începătoriilor şi a domniilor, şi a stăpânitorilor întunerecului veacului acestuia, împrotiva duhurilor răutăţei întru cele cereşti.” (cap. 6, 12)

        Sfântul Ioan Casian spune:

        „Este atât de încărcat văzduhul de mulţimea duhurilor ne­curate, care mişună între pământ şi cer, mişcându-se fără li­nişte şi odihnă, încât cu multă înţelepciune pronia divină a fe­rit ochii oamenilor de vederea acestor duhuri rele. De teama asaltului lor, sau de groaza produsă de chipurile în care se transformă după cum vor şi cum le place, oamenii, nemaiputând suporta frica de ele, ar fi ajuns să fie mereu chinuiţi şi să sufere…”

        Fericitul Augustin, in „Despre divinaţia demonilor”, scrie:

        „Firea demonilor este astfel încât, prin simţurile proprii trupului aerian, ei întrec cu uşurinţă percepţia pe care o au tru­purile pământeşti, dar şi iuţimea acelora, deoarece, datorită puterii mai mari de mişcare a trupului aerian, ei întrec în chip neasemuit nu numai mişcările oamenilor şi ale fiarelor, ci până şi zborul păsărilor. Având aceste două însuşiri, în măsu­ra în care ele sunt trăsături ale trupului aerian, adică simţuri ascuţite şi mişcare iute, ei prezic şi spun multe lucruri pe care le află cu multă vreme înainte ca acestea să se petreacă. Oa­menii se miră de aceasta, din pricina încetinelii simţurilor omeneşti. De asemenea, datorită lungimii vieţii lor, au do­bândit o experienţă privitoare la cele ce se petrec mult mai însemnată decât cea pe care o câştigă oamenii în scurtul răs­timp al vieţii lor. Cu aceste însuşiri, datorate trupului aerian, demonii nu numai că prezic multe lucruri ce au să vină, ci şi săvârşesc multe minuni”.

        Daca tot spui ” eu, un nimeni,” si te consideri asa, cum indraznesti fariseule sa ii contrazici pe parintii Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Antim, Iachint, Gheorghe si altii? Ai ajuns la masura lor? Caci spui despre tine ca esti un „nimeni”…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 1:04 am

        Ți-am adăugat frate comentariile la articolul tău… Doamne ajută!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 27, 2015 at 9:52 pm

        Am postat comentariile tale pe blog la mine și am desființat articolul pentru că nu-mi dădea voie computerul să-l contrag (să-l fac scurt, cu săgeata – continuarea lui)…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 27, 2015 at 9:54 pm

        Sunt la comentarii la mai multe articole, ca să știi… Scuze…

        Apreciază

    • artion said, on aprilie 24, 2015 at 4:45 am

      Comentariul asta de mai sus l am spus fiind suparat.. si revoltat. La urma urmei nu de aparare are nevoie parintele ci sa ne schimbam purtarile. Sa traim in pace si armonie unii cu altii, cearta e de la diavol. Citind toate comentariile, imi dau seama ca toti avem greseli mai mult sau mai putin. Articolul asta are si parti bune si parti rele. Ne putem da seama fie unde gresim, fie ce duh ortodox avem, cum reactionam in conditii de „stres” , exista si o vorba: cand se tulbura apele , gunoaiele ies la suprafata.

      Apreciat de 1 persoană

  15. cca70 said, on aprilie 24, 2015 at 12:03 am

    @ saccsiv
    Cu toata sinceritatea iti spun ca sunt suparat pe ce ai facut…Tu esti multumit de rezultat?

    Acest articol al tau a facut ‘furtuna” …a dezbinat mai mult decat oricare alt articol : vezi o gramada de comentarii patimase fie PRO fie ANTI Parintele Arsenie Boca

    Stiai mai de demult ca subiectul Parintele Arsenie Boca va face ‘valuri”( aveai acest semnal si de la precedentele articole in care era vorba de Parintele Arsenie)…si totusi ai mai dat ocazia inca odata sa se faca furtuna

    Pentru ce? Ai tulburat multa lume!
    Tu la o adica in ce tabara esti? Caci de acuma in colo putem vorbi clar de tabere…si inca incarcate de multa patima…
    Nu avem noi caderea sa judecam pe nimeni…Dumnezeu ne va arata adevarul daca vom staruii in rugaciune ca sa ni-l descopere…
    Daca Patriarhia il declara Sfant…atunci ce va zice tabara ANTI ?

    Apreciază

    • cristi o. said, on aprilie 24, 2015 at 4:32 am

      @cca70
      Nu va mai temeti! Teama si nesiguranta sunt de la cel viclean. Asta a fost asa, de incalzire… Sa vedeti cand vom fi nevoiti sa intram pe „teren” in „meciul” vietii noastre… Astea vor parea glumite de copii… Credeti ca daca totu-i „linistit” si buba se umfla in tacere, nu va plesni la un moment dat? Si eu am simtit o mare indignare la inceputul „luptelor”, dar am realizat ca nu se poate altfel. Cum vom pregati sau cum vom aborda o astfel de ciocnire, la o scara mult mai mare, daca nu rezistam unei „confruntari” limitate? Credeti ca in prigoana vom avea parte de „brainstorming-uri” civilizate? Va fi la fel ori poate mai urat – se va arunca cu laturi, doar ca in proportii biblice. Eu gasesc necesar sa fim obisnuiti cu de toate…

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 9:16 am

      Ai dori mai bine îngroparea adevărului sau îndepărtarea românilor față de părintele Arsenie Boca? Nu toate reacțiile sunt pătimașe stimabile cca70… Ești cumva templier cu scutul acela de cavaler cruciat?…

      Apreciază

      • cristi o. said, on aprilie 24, 2015 at 12:42 pm

        D-le Radu, sa nu ne repezim, din ravna, si asupra celor care se simt agresati de tulburarile care se fac si prefera sa stea deoparte. Nu toti cei care isi doresc liniste sunt din aceia care vor „acea liniste securistica”. Si eu, la inceput, m-am simtit deranjat si am stat deoparte, pana am ajuns la niste intrebari personale, urmate de raspunsuri logice: „Cat va dura linistea si calmul? – Pana se vor repezi niste smintiti sa le strice. Cand se va face tulburare si dezbinare, eu ce fac, stau inert asteptand sa dispara de la sine? Si daca nu dispare de la sine?” Duhul necurat al dezbinarii nu ne va lasa in pace oricat am fugi de el. Vine intotdeauna la pachet cu toate relele. Va trebui sa-i facem fata, sa ramanem uniti in Hristos si in adevar. Dar trebuie sa ne si curatam pe dinauntrul nostru de indoieli si necredinta. Nelinistea, indoiala si slaba credinta ne macina pe toti, intr-o masura mai mare ori mai mica. In prigoana vor fi porcarii mult mai mari, acuze mai grele, si nu doar asupra duhovnicilor ci si asupra noastra direct. Adica nu putem sa ne culcam pe-o ureche ca n-o sa se intample. Daca nu avem un pic de antrenament ce vom face? Nu tuturor ne e dat sa fim luptatori ca marii duhovnici, dar macar putem apara, putem marturisi. Asta e „lupta” noastra – marturisirea si apararea adevarului. Uite-asa ajungem in vartej. Dar sa nu ne luam gandul, nicio secunda de la Dumnezeu si de la rugaciune. Parintele Calciu, un luptator prin excelenta, la inaltimea caruia nu putem aspira niciunul din noi, ne-a lasat aceasta profetie, care sa ne lumineze drumul si de care deja ne lovim azi: „O sa se bata cu noi si morti, iar noi o sa fim alaturi de voi ca sa ne aparati. Si morti vom izbandi!”

        Apreciat de 1 persoană

      • cca70 said, on aprilie 24, 2015 at 1:36 pm

        dumneata stimabile d-le Radu ai o problema( sau poate mai multe):

        De unde rezulta ca doresc eu indepartarea mai sus pomenita?

        Majoritatea reactilor sunt patimase…si din patima si partizanat fata de o idee oamenii se transforma in ‘judecatori”adica ii judeca pe cei ce nu gandesc ca ei…

        Saccsiv stia cam ce fel de reactii vor avea loc( poate nu banuia amploarea) si m-a deranjat ca a dat ocazia ca multa lume sa cada in pacatul judecarii aproapelui…Doar atit i-am reprosat….Restul e din imaginatia dumitale

        Faptul ca ai vazut un desen cu o cruce ( ortodoxa) pe un scut insemna ca sunt templier?…:)) de tot hazul concluzia asta ….mai mult nici nu am ce sa adaug

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 10:24 pm

        Dar de Asociația Cavalerilor Cruciați care există în România ai auzit?…

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 9:23 am

        saccsiv,

        Frate, e blogul tau, faci ce vrei. Nu e nici o pr. Dar mie mi se pare foarte clar ca nu e vorba despre numerele lui Stalin, puscarii si feminism…. ci e vorba de omul insusi, si cum se raporteaza la Dumnezeu, oriunde ar fi, capitalism, comunism… si in orice timp ar fi in istorie.

        Parintele Boca: (1950)
        „Când omul trăieşte în adevărata lui valoare, e subiect de istorie, pe când dacă renunţă la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, în rând cu oricare dintre obiecte; nu mai poartă un nume, ci poartă un număr.[…]

        Deci, ce poate să însemneze coborârea omului la simpla valoare economică decât o degradare a lui în rândul vitelor […]

        Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.”

        Parintele Justin (2010): „Scopul administratiei mondiale, la ora actuala, nu este altceva decat desfiintarea persoanei si a comuniunii dintre oamenii. Daca alte sisteme politice au injugat drepturile oamenilor, acest sistem electronic dictatorial, va injuga sufletul, gandirea umana. Pentru ca ei vor sa devenim niste numere, cum purtam, noi, detinutii, sa desfiinteze relatiile interumane si relatia omului cu Dumnezeu. […]
        Asistam la declinului omului de la persoana, de la nume, la numar.”

        Intre timp, sistemul l-a facut pe om sa nu mai traiasca la dimensiunile sale divine, si omul neamistiind valoarea sa, el vrea acum sa fie amprentat, sa aiba numar, cod de bare, sau puri si simplu nu-l mai intereseaza.

        Mai traieste omul acum, la acest moment, dupa legea lui Dumnezeu, isi mai stie omul dimensiunile divine, isi mai cunoaste valoarea? Nu. Si de asta se lasa amprentat, si de asta accepta sa i se atribuie numar, cod de bare (precum obiectele), si de asta zice ca o sa evolueze el prin cipuri bagate in cap… Daca omul nu ar fi renuntat la dimensiunile sale divine nimic din toate astea nu s-ar fi putut intampla, realiza.

        Cum este vazut omul acum? exact ca un ceva care munceste pt sistem, are doar valoare economica. Si de asta i se pune cod de bare, numar, si totul devine „obligatoriu” pt el.

        Si ne si spune Parintele ca toti inzestratii lui Dumnezeu vor da socoteala. Stalin va da socoteala, dar nu pt asta, pt ca el nu e inzestratul lui Dumnezeu. Inzestratii lui Dumnezeu sant preotii, episcopii, patriarhul, cei care au sesizat pericolul si nu vorbesc, si nu avertizeaza poporul, profesori, intelectuali, oameni simpli…. Cum spunea Parintele Justin? Cum indemna? Cei care vad pericolul, aratat de Parinti sau vazut de ei, sa vorbeasca, sa nu taca, sa avertizeze si pe ceilalti. Si acestia sant inzestratii lui Dumnezeu. Cine nu vorbeste, cine nu face nimic va da socoteala.
        Si inzestratii lui Dumnezeu mai au vina ca nu au educat poporul astfel incat sa nu ajunga in situatia de a nu-si mai constientiza valoarea divina. Asta este cauza raului, faptul ca nu mai santem constienti de valoarea noastra divina si ca ne-am indepartat de Dumnezeu.. Amprentare, mumar, cipuire este efectul. Razboiae, Stalin, comunism, feminism, globalizare, depopulare este efectul.

        Apreciat de 1 persoană

      • Gabriel said, on aprilie 25, 2015 at 9:38 am

        Radu Iacoboaie bati campii fratioare…cca70 face parte din familia Rotshild, nu vezi ca-i rosie crucea?

        Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 9:53 am

      In vremurile astea, cand avem pr adevarate, gen card de sanatate, acte biometrice, ecumenism, homosexualitate, razboiul care sa arata, educatia copiilor, sistemul care vine peste noi cu vaccinuri obligatorii, vad acum ca vot obligatoriu, Boca este chiar povestea cu musca si albina din cuvintele Sfantului Paisie Aghioritul.

      2 tabere au fost si pana acum, si nici acest articol nu a rezolvat nimic, si nu va rezolva niciodata, pt ca aici e vorba de credinta si nu de argumente logice si demonstratii. Si tabara 1 nu poate convinge tabara 2 si invers.
      Nu poate rezulta decat cearta, dupa cum se si vede.
      Dusmanii nostri se bucura, cei care sant pro-cip se bucura, zazanie intre Parintii si Sfintii Inchisorilor se baga… Nimic folositor.

      Un singur lucru se obtine: dezbinare.

      Nu stiu cum se face, dar doi dintre oamenii cei mai importanti in lupta ant-cip, si care nu au avut nici o ezitare pe tema asta (ca alti Parinti au avut ezitari la inceput) Parintele Justin si Doamna Aspazia Otel Petrescu, sant pro-Arsenie Boca. Pe cand Doamna Aspazia era tanara legionara, dupa 1945 cand incepuse prigoana, din Cluj, la Parintele Boca s-a dus cu problermele dansei, si Parintele a devenit duhovnicul dansei.
      Fara ezitare pe pr anti-cip. Si dupa mintea mea slaba si subiectiv fiind, Parintele Justin si Doamna Aspazia sant pe primele doua locuri in ierarhia mea privitoare la cei care ma sprijina in a nu lua toate tampeniile astea.

      Mie scrierile Parintelui Boca mi-au fost doar de folos. Nu am gasit lauda catolicismului, ba din contra, nu am gasit lauda arianismului, ba din contra, ci numai cuvinte folositoare si grele si care mi-au aratat cat de mic si pacatos sant. Nu stiu ce or fi citit altii… daca or fi citit… Si daca citesc ceva in orice carte care imi ridica un semn de intrebare, merg repede la invatatura Bisericii si pr se rezolva f repede.

      @saccsiv
      de ce nu faci un articol pe tema anti-cip „De ce Parintele Boca a zis ca vom ajunge numere, daca ne indepartam de Dumnezeu (si ca vor da socoteala toti inzestratii lui Dumnezeu pt asta)? De ce seamana ceea ce spune Parintele Justin cu Parintele Boca?”
      sau „A fost zicerea Parintelui Boca prima actiune anti-cip; voi ce parere aveti”?

      Pictura de la Draganescu, asa, in ansamblul ei si din ceea ce am vazut pe net, nu-mi place. Asta anuleaza cuvintele scrise ale Parintelui? Nicidecum. O fac pe albina.
      Nu am fost la Draganescu si nici la mormantul Parintelui Boca.

      Am mai vazut argumentul tamp ca uite, Parintele Fageteanu a stat in puscarie 15 ani si Parintele Boca a fost eliberat repede. Si continuarea: Parintele Fageteanu nu a fost alungat din monahism si oprit de la slujbe, pe cand Parintele Boca da. Cine este mai prigonit, Fageteanu sau Boca? Si as putea rationa eu stramb ca asta inseamna ca Fageteanu a colaborat cu sistemul dupa, ca doar nu a patit ce a patit Boca. Cele scrise in acest paragraf arata cum discutia poate continua la infinit, cu argumente din cele mai nastrusnice posibile si mai neduhovnicesti, si totul avand castig dezbinarea.
      Ce spun cei care au trecut prin puscarii si Sfinti Parinti? Oamenii sant diferiti, incercarile sant diferite, reactia omului la incercari este diferita, solutia de salvare este diferita. Dumnezeu lucreaza diferit.

      Toata treaba asta imi seamna cu povestea aia cu caderea Constantinopolelui si teologii care discutau atunci despre sexul ingerilor.

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 6:02 pm

        Mircea.v

        NU ti-e rusine sa arunci cu mizerie in Parintele Adrian fageteanu care nu a fost oprit de la preotie dar care era URMARIT pas cu pas chiar si dupa „revoluitie, care era ascultat in casa in care locui, du-ti si cauta la Arhiva si ai sa vzi rapoartele securistiolr care ascultau microfoanele din casa lui si povesteau in scris ca s-a sculat la ora x , a dat drumul la robinet, etc

        Parintele Adrian a fost STALCIT in batai si a stat in izolator in ger dezbracat si iata ca a trait caci asa A VRUT Dumnezeu sa va invete pe voi TRUFASILOR si nerecunoascatorilor Adevarul . La Parintele Adrina NU gaseti inselare in nimic, era de o acrivie rara cu dogmele si canoanele i il judeca domnu´mircea invatatul si prea ostenitorul pentru Hristos „expert” in dogme si sfinti

        poate pe Boca NU A MAI VRUT Dumnezeu sa-l vada slujind pentru imputiciunea INSELARII lui si l-a oprit prin comunisti

        dar voi lingeti tarana de la mormantul lui Boca si aruncati Sf parinti la gunoi ca v-a dat voua Boca TOT ce aveti nevoie ca sa va mantuiti

        si-a descris larg iadul gura si va astepata iar dracii rad de voi

        Apreciază

      • el said, on aprilie 24, 2015 at 10:19 pm

        mircea.v

        Constantinopolul a cazut ca „teologii” lor ca si astia de azi iubeau papistasii , si se imprtasisera cu ei in Sf Sofia, atunci a cazut Constantinopiolul ca sa SCAPE de latinii cu care vort sa se infrateasca astia prin adunaturi satanicesti si derogari de Dogma, iubirismul adogmatic predicat azi de oficialii BOR membri Consilulilui mondial al „bisericilor” si propovaduit si de Boca al vostru care picteaza papistasi si arieni cu Sfintii si Bserica CURVA a Romei cu Sf Sofia

        voi „teologii” de azi aberati despre INSELARE ca aia despre sexul ingerilor si macelul e la usi, daca crapa unii in inselarea asta merg unde au mers INSELATII , iar daca scapa altii si raman la fel ca acum lipiti de inselare vor avansa la pasul urmator inchinarea nu numai la boca ci si la anticrist

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 10:28 pm

        saccsiv

        FOARTE BUNĂ PROPUNEREA LUI mircea.v

        de ce nu faci un articol pe tema anti-cip „De ce Parintele Boca a zis ca vom ajunge numere, daca ne indepartam de Dumnezeu (si ca vor da socoteala toti inzestratii lui Dumnezeu pt asta)? De ce seamana ceea ce spune Parintele Justin cu Parintele Boca?”
        sau „A fost zicerea Parintelui Boca prima actiune anti-cip; voi ce parere aveti”?

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 25, 2015 at 3:46 am

        mircea.v

        Frate, stii ca te iubesc. Dar referitor la articolul propus, iertare, dar eu nu asta vad.

        Ci vad:

        Treaba cu omul cel mai pretios capital.

        Numerele lui Stalin. Cati trebuiau inchisi pentru dresarea omului si transformarea sa in omul sovietic.

        Numarul celor ce trebuie adusi in sistem prin revolutia feminista a lui Rockefeller.

        Iar actualmente numarul celor in plus pe acest pamant „suprapopulat”.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 8:37 am

        @el,

        Nu am aruncat cu nici o mizerie in Parintele Fageteanu, am spus ca rationamentul expus este stramb, si ca tot paragraful acela este o tampenie, inclusiv ratinamentul tau. Era un exemplu de tampenie, despre cum pot evolua discutiile astea.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 9:27 am

        scuze, am postat unde nu trebuie asa ca zic si aici

        saccsiv,

        Frate, e blogul tau, faci ce vrei. Nu e nici o pr. Dar mie mi se pare foarte clar ca nu e vorba despre numerele lui Stalin, puscarii si feminism…. ci e vorba de omul insusi, si cum se raporteaza la Dumnezeu, oriunde ar fi, capitalism, comunism… si in orice timp ar fi in istorie.

        Parintele Boca: (1950)
        „Când omul trăieşte în adevărata lui valoare, e subiect de istorie, pe când dacă renunţă la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, în rând cu oricare dintre obiecte; nu mai poartă un nume, ci poartă un număr.[…]

        Deci, ce poate să însemneze coborârea omului la simpla valoare economică decât o degradare a lui în rândul vitelor […]

        Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.”

        Parintele Justin (2010): „Scopul administratiei mondiale, la ora actuala, nu este altceva decat desfiintarea persoanei si a comuniunii dintre oamenii. Daca alte sisteme politice au injugat drepturile oamenilor, acest sistem electronic dictatorial, va injuga sufletul, gandirea umana. Pentru ca ei vor sa devenim niste numere, cum purtam, noi, detinutii, sa desfiinteze relatiile interumane si relatia omului cu Dumnezeu. […]
        Asistam la declinului omului de la persoana, de la nume, la numar.”

        Intre timp, sistemul l-a facut pe om sa nu mai traiasca la dimensiunile sale divine, si omul neamistiind valoarea sa, el vrea acum sa fie amprentat, sa aiba numar, cod de bare, sau puri si simplu nu-l mai intereseaza.

        Mai traieste omul acum, la acest moment, dupa legea lui Dumnezeu, isi mai stie omul dimensiunile divine, isi mai cunoaste valoarea? Nu. Si de asta se lasa amprentat, si de asta accepta sa i se atribuie numar, cod de bare (precum obiectele), si de asta zice ca o sa evolueze el prin cipuri bagate in cap… Daca omul nu ar fi renuntat la dimensiunile sale divine nimic din toate astea nu s-ar fi putut intampla, realiza.

        Cum este vazut omul acum? exact ca un ceva care munceste pt sistem, are doar valoare economica. Si de asta i se pune cod de bare, numar, si totul devine „obligatoriu” pt el.

        Si ne si spune Parintele ca toti inzestratii lui Dumnezeu vor da socoteala. Stalin va da socoteala, dar nu pt asta, pt ca el nu e inzestratul lui Dumnezeu. Inzestratii lui Dumnezeu sant preotii, episcopii, patriarhul, cei care au sesizat pericolul si nu vorbesc, si nu avertizeaza poporul, profesori, intelectuali, oameni simpli…. Cum spunea Parintele Justin? Cum indemna? Cei care vad pericolul, aratat de Parinti sau vazut de ei, sa vorbeasca, sa nu taca, sa avertizeze si pe ceilalti. Si acestia sant inzestratii lui Dumnezeu. Cine nu vorbeste, cine nu face nimic va da socoteala.
        Si inzestratii lui Dumnezeu mai au vina ca nu au educat poporul astfel incat sa nu ajunga in situatia de a nu-si mai constientiza valoarea divina. Asta este cauza raului, faptul ca nu mai santem constienti de valoarea noastra divina si ca ne-am indepartat de Dumnezeu.. Amprentare, mumar, cipuire este efectul. Razboiae, Stalin, comunism, feminism, globalizare, depopulare este efectul.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 12:32 pm

        mircea.v

        tu chiar continui aiurea.
        Ce fel de rationament e ala facut de tine in mod formal, NU se aseamana cu ce spun eu ca sa imi imputi lipsa de logica sau falsitatea in ce spun.

        Eu nu pentru ca Boca a fost catersist sau nu sau a stat sub 2 aqni la puscarie l-am JUDECA cel mai aspru; ci PENTRU INCALCAREA lui VADITA a Invataurilor Sf Parinti pe care tu oricat de istet esti NU POTI sa o justifici si pentru aceasta te faci ca NU o vezi si deraiezi discutia in „rationamente” si presupuneri formale si in plus FARA obiect.
        Mai analizeaza atent ce am spus si ai sa intelegi ca NU pentru acelea il judec eu pe Boca; desi si ele NU sunt de ignorat.
        Pentru mine Boca nu e curat nici in ce priveste colaborarea cu comunistii care l-au scos prea repede din puscarie pentru vremurile de atunci ca sa nu-mi dea de gandit.ca a fost caterisit este pentru ca aduna hoardele de cascatori de gura la Biserica si se temeau comunistii sa nu fie poporul auds la biserica, daca ar fi stiut DOBITOCII ca Boca era GAGA cu „teologia ” lui INSELATA nu l-ar mai fi caterisit ; insa poate Dumnezeu NU i-a mai ingaduit sa slujeasca si l-a oprit prin comunisti; ca SIGUR NU PRIMESTE Dumnezeu din maini necurate si din suflet spurcat de INSELARE Sf Liturghie si Tainele.
        Sf Daniil de la Rarau a fost UCIS in puscarie si nu pentru legaturi cu legionarii era inchis, sa mai continui? vezi asa o mica” diferenta intre caterisit si UCIS? Si Parintele calciu a fost caterisit pentru ca ADUNA multimile si vorbea despre Hristos ceea ce nu voiua legionarii; lor nu le era accesibil sa distinga care o facea in Duhul Adevarului si care era pe aratura, ei voiau doar sa IMPIEDICE orice fenomen de „misticism” la nivel de mase.

        Mai spune cineva si nu fara dreptate pe aici despre Parintele daniel Corogeanu caterisit si el; UNDE l-ai vazut sa umble asa tuns ras si barbierit in costum elegant si la drumetie cu femeile in pantaloni scurti,?Crezi tu ca rea intrezis prin lege portul barbii si parului la mireni in vermea comunistilor chiar daca haina ii fusese intrezisa
        Asta ca sa ma leg si de cele marunte ale lui Boca daca pe cele ESETIALE pe faci ca nu le observi.
        Cum judeci tu e cearta pe cuvinte si analize fortate care nici macar nu se aplica la ce spun eu; asta fac si „rationalistii” latini la scoala carora sunt scoliti popii si „teologii” de azi prin invatamantul teologic deraiat din facultatile de popologie de azi.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 1:59 pm

        @el,

        logica ta in cazul celor afirmate de tine ref la Pr Boca si Pr Fageteanu cu puscaria si eliberarea este de gradinita. Si tot de gradinita era si continuarea mea, ca sa iti arat cam care ar fi fost continuare de gradinita a celor gandite de tine. Doar asta vroiam sa-ti spun. Mai citeste o data.

        Daca ai fi citit cele 6 volume din cuvinte duhovnicesti ale Sfantului Paisie, despre care tot zici tu ca ti-a fost de mare folos, cred ca ai fi fost mult mai retinut in a vorbi la modul „dobitoc, guru, idolatri, e in iad si acolo ramane, a murit in stare de inselare…”.

        Si vezi ca smintesti lumea cu afirmatiile tale cum ca nu se pot spune pacatele si in public. Este total fals ce spui si ti-am dat ce spune Sfantul Apostol Pavel si chiar si Sfantul Paisie, intr-un comentariu mai sus.

        Voi posta mai jos niste cuvinte ale Sfantului Paisie Aghioritul referitor la judecare. Aceste cuvinte m-au lamurit pe mine sa stau in banca mea cand vine vorba de a da sentinte definitive gen „e in iad si acolo ramane” (care nici macar nu e adevarata, caci sentinta finala este la a 2-a venire a lui Iisus, iar pana atunci se mai pot intampla lucruri; daca esti curios poti sa afli tot de la Sfantul Paisie ce se poate face pt sufletele care sant in iad. Vol 4 – cap. despre moarte, si traditia Bisericii este f clara in privinta asta), si sa fiu mult mai atent cu toate detaliile din viata unui om, cand e vorba sa-mi formez o parere despre cineva. Iar detaliile astea oricum nu le putem cunoaste pe toate, ci doar, doar o foarte mica parte.

        Asa ca citeste te rog in postarea de mai jos despre judecare.

        Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 10:15 am

      cca70,
      tabere? Deci arseniesti si ceilalti sau cum? Voi cu Radu in fata, patronati de parintele Arsenie Boca, iar noi ramanem in tabara sfintilor autentici din Biserica! Cum sa nu fie dezbatut subiectul cand a creat DEZBINARE? Oare toti care nu-l considera sfant sunt inselati? Voi sunteti cu capul, nu vad unu sa se impotriveasca sfinteniei parintelui Justin Parvu, sau Cleopa Ilie, sau sfintii din inchisorile comuniste…dar parintele vostru a creat sminteala, sminteala! Daca era vazatoru cu nush ce duh vedea ca se creeaza in biserica schisma si ca va fi arma ecumenistilor care vor veni cu ceva de genu inainte de canonizare: „Iata frati romani, cum un mare sfant a ajuns pana la urma sa arate ca bisericile surori se vor uni, iata prototipul si sfintenia unui mare duhovnic care ne-a aratat calea…calea unirii cu fratii papistasi!” Si asa va fi sfantul „ortodocsilor” si al catolicilor, fiind tatal ecumenismului! Vai si amar! Sa vedem cum unii ca Radu Iacoboaie sau mircea sau artion vor striga „hula hula, ca parintele nu a vrut sa se ajunga aici”, il scuzati pe parintele si ii luati apararea, dar sa vedem cand il vor folosi ecumenistii pe post de propaganda! Intunecati ca Radu vor zice: ca nu e vina poarintelui ca e folosit de ecumenisti, dar eu intreb: Cine a lasat prilej de sminteala? Cine vorbea in…pilde? Pilde sa nu intelegem noi caci era un hristos mincinos, vorb ea dragut de ortodocsi, dar nu nega catolicismul! Cum sa am incredere in sfinti prefabricati, cum sa spuneti ca era …mare ? Mare adica slavit si de ortodocsi si de catolici sau cum? Se vede ca gandurile, randurile voastre cand vine vorba de parintele sunt patimase si sunteti in stare sa ni-l bagati cu forta pe gat! Cu forta sa-l faceti sfat, cand lumea zace in inselare, vine un ecumenist si face PACE, PACE lumeasca intre ortodocsi si catolici! Sa vedeti ce prapad vor face ecumenistii cu parintele vostru!

      Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 12:39 pm

        andrei-d,

        Adica, Parintele Boca va fi vinovatul principal pt ecumenism in Romania 🙂
        Am auzit ca cica se vor folosi si de Parintele Calciu, ca au aparut niste inregistrari si cu acest parinte.

        Ca se vor folosi de x si de y asta e foarte posibil, dar asta nu inseamna ca x si y sant pricipalii vinovati. Vinovati santem toti, prin pacatele noastre.

        Nu sant frate arsenist, nu imi este guru, nu imi este idol, doar il apar cand il fac altii dobitoc, inselat, arde in iad si alte d’astea.

        Scriu Parintele Boca si nu Sfantul Boca…

        Nu vrea sa-ti bage nimeni nimic pe gat.

        Si am si scuza ca m-a „smintit” Parintele Justin si Doamna Aspazia.
        Toate acuzele astea fa-le si Parintelui Justin. De exemplu.

        Si parintele a zis, poate tu nu stii, ca:
        „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu! ”

        Te rog, citeste, si lamureste-ma si pe mine ce vrea sa spuna aici Parintele Boca. Spune tu cu vorbele tale. Fara misto.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 1:14 pm

        mircea.v,
        Cand vorbea de ecumenism parintele nu se referea si la Catolicism…iti spun si eu cu vorbele mele, daca-mi talcuiesti si tu cu vorbele tale ce spune tot parintele Arsenie Boca:
        In Cararea Imparatiei la pg. 123 zice A.B. – numai sila unei prigoane peste tot pamantul impotriva crestinilor ii va hotara sa lase la o parte orice vrajba confesionalasi sa fie una. ….Primejdia comuna s-a aratat in lume , unirea crestinatatii intarzie. Doamne pana cand ? Aceasta afirmatie nu este eretica ? El striga la Dumnezeu ca sa vina odata uinirea!!! Suntem orbi?
        Si mai spune asta: „Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunţă la confesionalitate… Tendinţa Papei de a atrage în acelaşi staul pe toţi creştinii nu se va realiza niciodată. Papa nu va ajunge niciodată la o turmă şi un Păstor în staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos.”

        „[…]La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunţă la confesionalitate…” Cum citesti asa nebunie cum sa nu intri in pamant ca strutul la cartile parintelui? Corect nu era „apusenii vor ajunge la sobornicitatea Bisericii cand leapada eraziile despre Maica Domnului si hulele despre Duhul Sfant”??? Spune si tu, ce a lasat parintele sa se inteleaga?
        Tu saccsiv ce parere ai despre asta?

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 24, 2015 at 4:29 pm

        andrei-d

        Unde scrie asta?

        Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunţă la confesionalitate…

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 5:07 pm

        andrei-d,

        sobornicitáte s. f. Însușire a Bisericii prin care se arată că este destinată să cuprindă toată lumea, precum și faptul că învățătura și viața ei sunt conforme cu hotărârile soboarelor (sinoadelor) ecumenice. – Din sobornic + suf. -itate.

        Este corecta definitia asta? Daca da, atunci ortodoxia respecta hotararile celor 7 Sinoade. Este sobornica.
        Ceilalti nu respecta, si atunci sa le respecte, si asta e, devin si ei ortodocsi.

        Pe mine nu m-au smintit cuvintele Parintelui care le pui tu in atentie. Nu sant ecumenist.
        Ii acord circumstante atenuante, avand in vedere ca toate astea au fost scrise intre 1940-1950, cand stim f bine care erau conditiile, si pericolul fiarei rosii era problema principala. Razboi, comunism, ateism, prigoana, preoti si calugari si popor arestat, puscarii… Nu ecumenismul era pr atunci.

        Mai zice si ca ecumenismul e erezie, ca apusul… E clar. Nu imi e clar, merg la un Sf Iustin Popovici si am rezolvat pr.

        Daca a gresit zic si eu „Dumnezeu sa-l ierte”, si in rest o fac pe albina.

        Tu asa mi se pare, ca iti rupi hainele de pe tine precum fariseii.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 8:56 pm

        saccsiv,
        sfaturti si indemnuri! Poate daca il promovai stiai si tu.
        Gasesti aici! http://www.apologeticum.ro/2010/09/29/

        Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 9:01 pm

        mircea.v,
        nu-mi rup hainele dar poate spune multe despre personalitatea parintelui!
        Deci clar o sa-mi rupa hainele daca spune cineva ca NU E SOBORNICEASCA, pentru ca dupa spusele parintelui trebuie sa se ajunga la… deci reiese ca Biserica nu este soborniceasca acum. Tu ai si problenme cu gramatica?

        Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 9:15 pm

        Si treaba asta pute rau, hidoasa chiar: „[…]numai sila unei prigoane peste tot pamantul impotriva crestinilor ii va hotara sa lase la o parte orice vrajba confesionala si sa fie una. ” Deci si Ortodocsii trebuie sa lase la o parte…ce ura frate? Ortodocsii omorati si martirizati sa lase la o parte vrajba? Ce sa lase ca asa spune parintele, crestinii (adica catolici si ortodocsi). Sa ma ierte bunul Dumnezeu, dar eu nu inghit asa ceva, il pomenesc la rugaciune la adormiti si cam asta, dar sa-i citesc si cartile…Poi daca m-apuc de „Carare” sigur gasesc nenumarate aberatii ca aia cu Mantuitorul ca la 12 ani I S-a revelat in sinagoga ce avea sa faca, si unu talcuia ca asa este adevarat…asta e nebunie! Lui Hristos nu I S-a revelat nimic, El este si va fi Dumnezeu Atotstiitor si chiar El dictase Legea Veche, cum sa I se reveleze ceva? Se vede ca cine incearca sa ascunda sau sa mascheze asa aiureli e singur in inselare, ca un frate ce nu-i mai dau numele ce credea ca si adunarea papistasa face parte din Biserica, tovaras de-al tau!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 10:34 pm

        andrei-d

        CE VORBE ARUNCATE ÎN VÂNT MAI SUNT ȘI ASTEA: ,,Cand vorbea de ecumenism parintele nu se referea si la Catolicism…”
        Mai citește odată cu atenție: „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu!”
        Mai sunt și alte citate în care critică pe Papa și tu vii și spui că nu se referea și la CATOLICISM?…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 9:36 pm

        andrei-d

        Când scoți un fragment din context și îl interpretezi după bunul plac, cum se numește? Manipulare… Acolo se referea la catolici, care pentru a reveni printre ortodocși, TREBUIE SĂ RENUNȚE LA CONFESIONALITATE, LA CULTUL LOR… TREBUIE BOTEZAȚI…

        Apreciază

      • cristi said, on aprilie 27, 2015 at 10:02 am

        „sa lase la o parte orice vrajba confesionala si sa fie una”… „Primejdia comuna s-a aratat in lume , unirea crestinatatii intarzie. Doamne pana cand ? Aceasta afirmatie nu este eretica ? El striga la Dumnezeu ca sa vina odata uinirea!!! Suntem orbi?…”

        Nu unirea este de condamnat, ci lepadarea adevarului, apostazia. „Sa lase la o parte orice vrajba confesionalasi sa fie una”, una, dar in Adevar. De unde presupunerea ca parintele spera in unirea crestinatatii nu in Adevar, ci in afara lui? Parintele intr-una din cartiel sale pomenea despre dorinta lui Hristos exprimata in rugaciunea facuta in Gradina Ghetsimani: „Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau, in care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi”, dar se referea la revenirea la adevarul ortodoxiei, nu in afara ei, revenirea la Biserica cea Una. Sa stie toti care se feresc de cuvantul ‘unire’ ca acesta este un deziderat al Bisericii dupa Marea Schisma, revenirea oilor pierdute la turma lui Hristos (in adevarul ortodoxiei).

        ” „[…]La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunţă la confesionalitate…” Cum citesti asa nebunie cum sa nu intri in pamant ca strutul la cartile parintelui? ”

        – Nu din cartile parintelui e dat acest citat, ci din marturii (vol. Marturii din Tara Fagarasului), de aceea e posibil ca exprimarea sa nu fi fost intocmai. Dar aici a fost interpretat gresit sensul. Era vorba de cei care nu sunt ortodocsi sa renunte la confesionalitatea lor, cea care ii separa de Biserica, singura soborniceasca. Si asta reiese din mai multe afirmatii ale parintelui Arsenie Boca, inclusiv din maturii, cand parintele ii invata pe oameni sa se fereasca de catolici si de sectari.

        Pe mine asta ma deranjeaza la interpretarile p. Anitulesei, ca scoate din context, caci daca iei tot ce a spus par. Arsenie, reiese ca nu era ecumenist sub nicio forma, ci isi dorea unirea dar nu oricum, ci prin revenirea la ortodoxie a celor din afara Bisericii. Altfel, nu ar fi putut niciodata veni la aceste concluzii (ref. ecumenismul parintelui Boca), chiar si doar din urmatoarea afirmatie facuta de acesta:

        „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice”

        Zicerea lui @Andrei-d, cum ca nu se referea la catolicism cand condamna ecumenismul cred e o gluma. Ce scrie in citat: „cozile de topor ale Apusului”, ale cui? ale APUSULUI. Adica? Ale catolicilor! Cand spui cozi de topor ale catolicilor, ce intelegi, ca ii aproba si ii iubeste pe catolici ?! Dimpotriva. Si ce mai zice p. Arsenie in acest citat: „inapoi la Sfanta Traditie, la DOGMELE SI CANOANELE SFINTILOR PARINTI ale celor sapte Soboare Ecumenice” – pai asta ce inseamna, daca nu exact ceea ce precizeaza, Dogme! Ori catolicii au schimbat dogma, nu mai au Crezul stabilit la primul Sobor Ecumenic. Asta dupa Anitulesei si altii, inseamna ca aproba catolicismul ?!

        Dar nu, Anitulesei pornind de la pictura lui Francisc incearca sa il lege pe p. Boca de catolicism, rastalmacind pasaje din carti (desi altele contrazic cu totul concluziile sale). Mai mult, si el si altii l-au facut si adept al reincarnarii si vrajitoriei, nu s-au multumit cu „ecumenist”, si asta in conditiile in care par. Arsenie Boca in mai multe din cartile sale contesta teoria reincarnarii, iar „Fericirea de a cunoaste calea” trateaza in volume separate aceste subiecte, aratand pericolul acestor practici si legatura lor cu fortele demonice, pt. a ne feri de ele. Asa incat, cum sa mai cred eu ca Anitulesei este obiectiv si onest? Mai reuseste sa pacaleasca pe cativa, dar nu chiar pe toti, mai ales pe cei care judeca si cu mintea lor, si nu iau de bun tot ce li se serveste, mancand hrana ingurgitata de altul, ci filtreaza informatia, mai ales cand este vorba de asemenea afirmatii grave aduse la adresa unui parinte (prigonit de securitatea comunista, scos fortat din preotie si monahism datorita acesteia).

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 27, 2015 at 11:39 pm

        andrei-d

        ÎN CONTEXT SUNĂ ALTFEL, NU CREZI?:

        ,,Se vorbeste de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunta la confesionalitate… Tendinta Papei de a atrage in acelasi staul pe toti crestinii nu se va realiza niciodata. Papa nu va ajunge niciodata la o turma si un Pastor in staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Pastor: Iisus Hristos.”

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 1:09 am

      Așa vezi tu comentariile celor care iau apărarea unui sfânt? Pătimașe?… Ești liber să gândești ce vrei dar să generalizezi astfel… Ce urmărești de fapt, să ne numești pătimași și fanatici?… ADEVĂRUL NU TREBUIE ASCUNS SUB OBROC, CI SCOS LA LUMINĂ… TE DERANJEAZĂ ARTICOLUL LUI SACCSIV SAU UNELE COMENTARII PLINE DE SUBSTANȚĂ?… SPUNE DREPT, NU TE ASCUNDE DUPĂ CUVINTE…

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 1:13 am

        întrebări adresate lui cca70…

        Apreciază

      • cca70 said, on aprilie 25, 2015 at 6:11 pm

        e ultima data cand iti raspund( ca vad ca nu ajungem nicaieri )

        Ma deranjeaza articolul lui sacsiv.Punct. Acuma e clar?

        Ma deranjeaza doar pentru ca s-au inflamat spirite si multi ( inclisiv dumneata stimabile ) au cazut in pacatul judecarii aproapelui…
        Clar?
        Dumnata insuti ti-ai permis sa ma judeci pe mine tragind niste concluzii despre mine…fara ca sa sti nimica despre mine…Acuma ti-e clar ce pacat ai comis? Ai judecat pe altii…si altii te-au judecat pe tine…si uite asa s-a ajuns ca satana sa salte de bucurie vazind cata lume s-a tulburat…
        Saccsiv putea evita asta…Putea sa nu scrie acest articol…

        Si din momentul asta nu voi mai da nici un drept la replica nimanui pe tema asta…consider lamurita atitudinea mea…si numai am ce explica la nimeni nimica

        Un ultim sfat: toti care v-ati tulburat si v-ati facut „judecatori”ar trebuii sa va spovediti ca sa nu ramineti incarcati cu asa ceva…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 9:56 pm

        cca70

        Cum îți dai arama pe față… Nu s-au inflamat spiritele… Am adus noi injurii și am judecat pe aproapele nostru… Uită-te cu mai multă atenție ,,frate”… Că nu știu cum să-ți spun… Încercăm să înțelegem mai bine unele lucruri și tu vii cu acuzații… Acuzațiile se întorc cel mai adesea ca un bumerang împotriva acuzatorilor… Pentru că nu izvorăsc din iubire creștină, ci din ego-ul propriu, din orgoliu sau mândrie…
        Dacă nu am răspunde, s-ar putea crede că acuzatorii părintelui Arsenie Boca au dreptate… Asta cred că ți-ai fi dorit… Indiferența, nepăsarea sau lașitatea, toate la un loc…

        Apreciază

  16. artion said, on aprilie 24, 2015 at 5:19 am

    / Saccsiv

    Te rog analizeaza putin clipurile astea :

    Apreciat de 1 persoană

  17. mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 8:53 am

    Radu Iacoboaie,

    am auzit intamplator un interviu cu Gigi Becali dupa ce a iesit din puscarie, in care vorbea de Apostolul Pavel cum a fost convertit, si a vorbit de vreo 2 ori de Sfantul Paisie Aghioritul si de multe altele, care m-au surprins placut. Timpul si faptele vor arata daca s-a schimbat asa de mult in bine in puscarie.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 10:36 pm

      Să dea bunul Dumnezeu să fie așa… Să nu mai aibă niciun amestec cu masoneria… Să fie un creștin ortodox adevărat…

      Apreciază

  18. Marya.fly said, on aprilie 24, 2015 at 10:10 am

    saccsiv scrie pe Google asa P R Arsenie Boca inregistrare R T V 29. 11. 2014 , si asculta de la minutul 5 inregistrarea vocii lui Boca

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 24, 2015 at 12:16 pm

      Marya.fly

      Asta?

      E sigur minutul 5?

      Apreciază

      • Iones said, on aprilie 24, 2015 at 3:54 pm

        Aceia este o făcătură. Vocea părintelui Arsenie Boca nu a fost înregistrat niciodată. Dar ca întodeauna se găsesc unii indivizi care să îşi bată joc, iar detractorii nu intarzie sa puna si ei paie pe foc.
        Cum apare cineva care caută să-şi facă reclamă pe seama părintelui Arsenie Boca, cum hop, îşi fac apariţia şi detractorii părintelui. În loc să-i arate pe adevăraţii înşelaţi, ei se aliază şi susţin manipulările acestora doar pentru că faptul că vor să dovedească cu orice preţ că parintele Arsenie Boca a fost un înselat.

        Marya.fly, înainte sa faceti hora cu mass-media mincinoasa si manipulatoare care cauta sa-si faca pe orice cale audienta nu ar fi fost onest, aşa cum se cade unui preot, sa va informati despre ce este vorba de fapt?
        Ştiu de mai demult aceea înregistrare. Este o făcătură ordinară postată de către un spiritist ezoterist care îşi spune Claudiu (Lucian) Ardelean, transcrisa si pe site-ul unui alt cunoscut ezoterist pe nume Serafim Pantea http://www.serafimpantea.ro/2010/07/08/parintele-arsenie-boca-un-mesaj-pentru-romani-probabil-fals. Parintele Arsenie Boca a spus clar despre spiritism ca este o ratacire.
        Insa cei din mass-media vrand sa-si fac audienta, ca intodeauna, a preluat acea inregistrare fara sa-i intereseze de la cine provine. Contul youtube al individului respectiv este acesta https://www.youtube.com/user/clauarde/videos . Tot acolo a fost postata si acea inregistrare (https://www.youtube.com/watch?v=xA8Vey2HeDw

        Apreciat de 1 persoană

      • Iones said, on aprilie 24, 2015 at 4:06 pm

        Părintele Arsenie Boca despre spiritism:

        „Fărădelegea vorbirii cu morţii, sau spiritismul, are vechime mare. În zilele noastre, a ajuns o adevărată modă de lume mare, şi, fiind cea mai subţire dintre amăgiri, e şi cea mai primejdioasă rătăcire.
        Biserica nu tăgăduieşte spiritismul, ci-l opreşte. Iată de ce:
        Spiritul care vine nu poate aduce nici o probă îndeajuns de convingătoare despre fiinţa sau identitatea sa. Poate înşira dovezi după dovezi, arătând că ştie lucruri, pe care, ni se pare nouă, numai răposatul putea să le ştie. Dar şi îngerii răi sau spiritele pot să le ştie tot aşa de bine. În nici un chip nu putem fi siguri de identitatea celui ce vorbeşte sau scrie întocmai ca răposatul. Se ntâmplă, adică, cea mai meşteşugită substituire a persoanei, care e înlocuită şi copiată întocmai întru toate, cum o ştiam şi noi, ca amăgirea noastră cea din bună credinţă să fie desăvârşită: iar noi să credem o lucrare de amăgire, ca pe cea mai adevărată descoperire de dincolo. Şi, văzând că cele mai multe descoperiri se împlinesc mai pe urmă, primeşti fără control cea mai de pe urmă înşelare. Iar aceasta o păţesc mai ales cei ce ocolesc sfintele Predanii ale Bisericii şi umblă după măiastra înşelare ca să-i povăţuiască aceia către lumea de dincolo. E şi mai uşor: spiritismul nu cere lupta cu sine însuşi, nu cere sfinţirea vieţii, nu cere recunoaşterea dumnezeirii Mântuitorului, nu opreşte ispitirea de Dumnezeu – căci tocmai asta e spiritismul. Ba, dacă ţii neapărat la acestea, de teama să nu te afli în greşeală, ţi le cere şi pe-acestea, dar numai ca, pe lângă toate acestea, să mai crezi şi în spiritism, adică şi în altceva pe lângă Biserica întemeiată de Dumnezeu. Iar cu vremea, câştigându-ţi încrederea, te poţi pomeni cu sfaturi împotriva mântuirii, sau pradă nălucirilor care clintesc mintea din dreapta socoteală.
        Am putea fi întâmpinaţi de adepţii spiritismului cu cuvântul că dintre sfinţi mulţi au grăit cu îngerii, iar unii cu adevărat au grăit şi cu cei mutaţi de aici, ba şi la viaţă i-au întors; dar asta a fost din îngăduinţa lui Dumnezeu, ca o mărturie a nemuririi sufletului şi a învierii celei de obşte, şi ca o slavă cu care i-a cinstit pe sfinţi. Din când în când se arată între oameni cât ascultă Dumnezeu de sfinţi când arde într-înşii iubirea de oameni şi voiesc să-i scape de vreo mare nedreptate năpăstuită peste dânşii: ei cer de la Dumnezeu mărturia celui de dincolo de mormânt. Dar de la minunile lui Dumnezeu prin sfinţi şi până la descoperirile spiritiste e tot atâta depărtare, câtă de la sfinţi la ispititorii de Dumnezeu. Viaţa Sfântului Ciprian, care înainte de a fi creştin era mare vrăjitor şi înşelător de oameni, ne poate sta mărturie şi în privinţa spiritismului.
        Altă pricină, pentru care Biserica îşi opreşte fiii de la calea lăturalnică a spiritismului şi a vrăjitoriei de toate treptele e şi aceasta: s-a băgat de seamă că practica spiritismului duce la nebunie. Făcându-se cercetare undeva, într-o casă de nebuni, s-a găsit că 70 de inşi la sută făcuseră spiri-tism. Cum se ajunge la nebunie e uşor de priceput: fiecare şedinţă se poate face numai dacă toţi cei din adunare se învoiesc să împrumute din ei o anumită putere nervoasă, trebuitoare spiritului de dincolo, care scrie sau vorbeşte printr-unul din cei adunaţi. Acela îşi pierde conştiinţa de sine în vremea şedinţei, cade în transă. Împrumutarea puterii nervoase pe care o solicită spiritele spre a putea comunica dincoace e mai mult o învoire la jaf pe socoteala sănătăţii nervilor, jaf care duce, încetul cu încetul, pe unii mai repede, pe alţii mai târziu la a nu se mai putea sluji de minte şi de nervi, căci tâlhărite de spirite slăbesc şi, oarecum zicând, îşi schimbă firea, încât toate le văd printr-un duh străin, altfel decât cealaltă lume normală. Aşa începe pe încetul să se arate nebunia, de cele mai multe ori fără întoarcere.
        Biserica e datoare să-şi cruţe fiii de ispita căderii între tâlharii cei de duh; de aceea opreşte lucrul acesta şi-şi previne credincioşii cu sfatul Sfântului Pavel, dat Tesalonicenilor, iscoditori şi ei de taine:
        „Taina fărădelegii se înfiripează… Ivirea „aceluia” va fi prin lucrarea lui Satan, însoţită prin tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase, şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului, ca să se mântuiască. Pentru aceea Dumnezeu le trimite amăgiri puternice, ca să dea (dar) crezământ minciunii, şi să cadă sub osândă toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au îndrăgit nedreptatea” (2 Tesaloniceni 2, 7-12).
        Căci cale nedreaptă îndrăgesc toţi acei ce iscodesc lăturalnic tainele lui Dumnezeu, cele închise în zile viitoare.”

        Apreciat de 1 persoană

    • Vlad Herman said, on aprilie 24, 2015 at 1:21 pm

      Parinte Anitulesei, aceea nu e vocea Parintelui Arsenie. Multi din cei care l-au cunoscut au confirmat asta. Asa ca, bine ar fi sa nu-i puneti in carca Parintelui lucruri pe care nu le-a spus.

      Apreciat de 1 persoană

    • Vlad Herman said, on aprilie 24, 2015 at 1:27 pm

      Iar acel text intitulat „magia cuvintelor” nu l-am gasit in nicio scriere a Parintelui, ci doar pe site-urile unor spiritisti indraciti care-i atribuie tot felul de inventii acestuia… si pe care unii le iau de bune pentru a-l mai ataca oleaca.

      Apreciat de 1 persoană

    • Vlad Herman said, on aprilie 24, 2015 at 1:34 pm

      Inregistrarea completa e aici si se poate auzi la inceput cum individul care vorbeste spune ce urmeaza sa citeasca, adica „Arsenie Boca despre magia cuvintelor”

      Inselatoare mai e… tehnica.

      Apreciat de 1 persoană

  19. mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 12:42 pm

    saccsiv,

    Maria.fly este pr Anitulesei? Parca asa ziceai.

    Inainte avea nick „sorina” si ne spunea sa ascultam ce spune pr Anitulesei…

    Apreciat de 1 persoană

  20. Ioan said, on aprilie 24, 2015 at 3:45 pm

    Fratele Vasile (saccsiv) a facut foarte bine. Felicitari!!

    Daca ortodocsii taceau in fata arienilor sau a altor dusmani a lui Hristos nu mai vorbeam astazi de Ortodoxie. Daca se urmarea pacea lumeasca si nu dreapta credinta nu mai vorbeam de crestinism in zilele noastre. Nu mai erau mucenici, marturisitori, nu mai existau sfinti daca nu era „cearta” cea buna. Daca traiau comentatorii arsenisti de pe saccsiv pe timpul persecutiilor romane si vedeau faptele crestinilor care intrau in templele paganesti si daramau idolii erau scandalizati. Le spuneau marturisitorilor: „Stati! Ce faceti? Nu stiti ca trebuie pace, rugaciune, supunere. Ce e cu voi? Toate lucrarile voastre sunt de la draci! Noi trebuie sa fim pasnici.” Asa vad ei crestinismul: supunere, sa nu ne punem intrebari, sa nu cercetam, sa ne luam dupa mintea noastra si nu dupa Sfintii Parinti.

    Trebuie sa stam ca niste prosti, inghitind tot ce ne spune televizorul? Arsenie Boca e „facut” sfant de televizor, nu de Hristos. Evlavia catre Boca a maselor isi are radacinile in mass-media. De cand mass-media vrea binele Bisericii? Aceleasi ziare care urasc de moarte Biserica il iubesc pe Arsenie Boca. Nu vi se pare ceva in neregula? Si repet Pr. Justin era in dubii in legatura cu Arsenie Boca. Tot Sfantul Justin s-a pronuntat si in legatura cu actorul Puric. Cand a avut dreptate? Prima oara sau a doua oara? Pr. Staniloae a spus ceva despre Boca, apoi s-a razgandit. De ce? Chiar asa e de greu sa va folositi mintea? Cine era impotriva lui Boca daca nu picta pe eretici si daca nu lauda biserica papala? Putea sa traiasca cu Julieta, nu imi pasa, putea sa traiasca cu toate femeile din Bucuresti. Dar a sustinut erezii. Si pentru erezii, Biserica s-a pronuntat deja: ANATHEMA! Voi, inchinatorii lui Boca, de unde stiti ca s-a lepadat de aceste erezii? Trebuie sa fim prudenti. Nu mai sunt sfinti? Dar toata aceasta discutie nu exista daca oamenii citeau pe Sfintii Parinti.

    Omule bolnav de mandrie, daca vezi pe Sfantul Ignatie Briancianinov ca iti spune ca Francisc a fost un inselat, tu il crezi sfant? Cat de indracit poti sa fii? Daca vezi pe parintii Ioanichie Balan, Arsenie Papacioc, Antim si altii care spun ca Arsenie Boca a fost un inselat, de ce ii contrazici? Inseamna ca te crezi mai bun decat ei. De ce Boca nu e in Patericul romanesc daca era cel mai mare sfant al Ardealului? E o nebunie sa sustii sfintenia unui om combatut de niste parintii asa mari si care avea idei eretice. Crestinii asculta ce spune Biserica, nu o judeca. Cati dintre inchinatorii lui Boca ati fost la pr. Antim sa vorbiti cu dansul? Nici nu va pasa de adevar. Mai importanta e persoana voastra si ce credeti voi. Calcati Predania in picioarele voastre. Si mai sustineti ca sunteti ortodocsi…. Nu sunteti ortodocsi ci rataciti, bolnavi de sine, plini de ingamfare si de cuget trupesc. Biserica nu s-a nascut cu voi. Nu voi hotarati cine e sfant. Hristos o face.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 24, 2015 at 10:48 pm

      Un articol care merită citit de ortodocși… Mulțumim pentru promptitudine…

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:53 pm

        Bai schismaticule, mai ai de bombanit pe aici? Mergi la secta de pe blogul tau, nu te mai baga nimeni in seama si acum vii ca un milog inapoi la Vasile! Sa-i pupi picioarele ca te-a promovat un timp cand parea sa ai duh de incredere, dar arama se da pe fata mai devreme(cazult tau) sau mai tarziu(cazul parintelui A.B.). Aberatii sustii si tu si artion, pic de bun simt nu aveti tu cu „in Biserica nu mai avem succesiune” si artion cu teoria lui cu bisericile surori! Astia-s arsenistii!

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 25, 2015 at 10:24 pm

        andrei-d

        Asa a zis artion?

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 10:27 pm

        aqi avut tu un schimb de replici…nu spunea ca papistasii sunt fiul cel rau pe care l-a primit tatal si alte aberatii? Si ca sunt plamanul bolnav? A confundat schisma (ruptura) cu despartirea!

        Apreciază

    • Ioan said, on aprilie 24, 2015 at 11:46 pm

      Am avut nefericirea de a citi acest articol rau si fara nici o valoare de aici: https://vremuritulburi.wordpress.com/2015/04/24/cum-se-discrediteaza-singuri-parintele-anitulesei-si-discipolul-sau-cand-incerca-sa-l-denigreze-pe-sfantul-parinte-arsenie-boca/

      Citez din acest articol pricinuitor de vatamare sufleteasca:

      „Se tot vorbeste ca s-a format o secta care il idolatrizeaza pe Parintele Arsenie Boca, cand de fapt acesti oameni sunt doar crestini adevarati, care au fost atinsi de harul parintelui Arsenie, oameni care stiu ca parintele este ascultat de Hristos cand mijloceste pentru ei. ”

      Ce scrie acest ratacit idolatru: „[…]crestini adevarati, care au fost atinsi de harul parintelui Arsenie [..]” Unde ati mai gasit aceasta exprimare: „crestini” atinsi de „harul” unui parinte? De cand un om are harul lui si acest har atinge pe alti oameni? De unde invatatura aceasta? Voi ati innebunit?

      Spune dumnezeiescu Pavel: „Nu vă amăgiţi, Dumnezeu nu se batjocoreşte; că ce va semăna omul, aceea va şi secera. ” (Galateni cap.6, 7)

      II Timotei 4:3-4 – „Caci va veni o vreme cind nu vor mai suferi invatatura sanatoasa ci – dornici sa-si desfateze auzul – isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor si isi vor intoarce auzul de la adevar si se vor abate catre basme.”

      Romani 16:17-18 – „Si rog pre voi fratilor sa socotiti pre aceia ce imperecherile si smintelile fac afara de invatatura care voi ati invatat, si va abateti de la ei. Pentru ca unii ca aceia Domnului nostru Iisus Hristos nu slujesc, ci pantecelor lor, si prin bunacuvantare si bun grai insala inimile prostilor.”

      Galateni 1:8 – „Ci macar de noi sau inger din cer va binevesti voua afara de ce am vestit voua, anathema sa fie!”

      Din cuvântul Sinodului al VII- lea Ecumenic (Niceea, 787)

      „Sa nu faceţi nici inovaţie, nici omitere în Predania pe care am pazit-o cu evlavie pana acum. Deoarece toţi caţi s-au pastrat înlauntrul Sfintei Biserici Universale, nu au primit nici adaosuri, nici omiteri. Şi cu mare pedeapsa va fi condamnat cel ce va face fie adaugiri, fie omiteri.”

      Sinodul general (1166)

      „Cei ce nu înteleg corect cuvintele sfintilor Dascali ai Bisericii lui Dumnezeu, si încearca sa rastalmaceasca si sa întoarca (întelesul) celor zise în acestea limpede si lamurit prin harul Sfantului Duh, sa fie anathema.”

      Sa revenim. In articolul cu pricina apare si un video cu P.S. Daniil Stoenescu, iar sub video autorul scrie:

      „Si tineti minte, aceste inregistrari sunt video, nu numai audio, iar aceste persoane sunt inca in viata si pot confirma oricand aceste marturii, spre deosebire de facatura aia cu parintele Arsenie Papacioc.

      Oare toti acesti marturisitori onesti, la care li se adauga miile de pelerini care merg zilnic la mormant la Parintele Arsenie Boca sunt toti in inselare si numai preotul Anitulesei cu adeptii lui au dreptate?”

      Parca marturisitori se numesc cei care il apara pe Hristos nu pe un om.

      Despre „marturisitorul onest” P.S. Daniil Stoenescu citim in articolul „Hirotonirea Episcopului Vicar Daniil Stoenescu” de pe site-ul catholica.ro:

      „a mulţumit de asemenea tuturor celor care au contribuit la formarea sa ca preot şi teolog, în primul rând, în eternitate, Părintelui duhovnic Arsenie Boca (1910-1989), lângă mormântul căruia din mânăstirea Prislop (de la Silvaşul de Sus, Hunedoara) a slujit vreme de zece ani, 1986-1996.

      La ceremonia de hirotonire au participat reprezentanţi ai celorlalte Culte din Timişoara şi o mulţime de circa 4000 de credincioşi, mulţi veniţi de la mari depărtări, din dragoste pentru Părintele Arsenie şi pentru învăţăcelul lui, Părintele Episcop Daniil.

      Ceremonia s-a încheiat cu o agapă la Centrul eparhial, în timpul căreia au rostit alocuţiuni P.S. Laurenţiu Streza, P.S. Lukian Pantelici, administratorul Episcopiei sârbe de la Timişoara, P.S. Alexandru Mesian, Episcopul greco-catolic de Lugoj, d-nii Doru Vasile Ionescu, Victor Opaschi, Laurenţiu Tănase, reprezentanţi ai românilor din Iugoslavia.”

      http://www.catholica.ro/2001/04/04/hirotonirea-episcopului-vicar-daniil-stoenescu/

      Acest „episcop” „onest” mai spune, intr-un interviu:

      „- Lumea catolică a ales un nou Papă, care din primele momente de după alegeri, începând cu opţiunea sa pentru numele de Franciscus I şi cu tot ce a urmat până astăzi, se pare că va imprima un nou curs în evoluţia acestei importante biserici. Cum vedeţi acestă alegere?

      – Ni se pare una providenţială, anticipată de Preacuviosul Părintele nostru Arsenie Boca (1910-1989), prin pictarea cu îndrăzneală vizionară a Sfantului Francisc d’Asissi în anii 70 ai veacului trecut, in “norul de martori” ( Evrei 12,1) printre sfinţii ortodocşi din Biserica Ortodoxă Română de la Drăgănescu, de lângă Bucureşti, unde Sfinţia Sa se afla într-un fel de exil. Este singurul sfânt catolic, de după Schisma din 1054, pictat într-o biserică ortodoxă. Iar într-un context oarecare din acei ani l-am auzit pe autorul picturii respective spunându-i cuiva: “Acesta este ecumenismul meu”.

      – În ziua de azi se discută în cercuri responsabile din Europa de Vest tot mai mult despre necesitatea unei uniuni a creştinilor, ca unică alternativă de rezistenţă în faţa presiunilor curente. Credeţi că un anumit gen de uniune este necesar şi posibil?

      – Nu cred în niciun altfel de uniune a creştinilor, decât în refacerea unităţii Bisericii lui Hristos, atunci când va voi El, ca împlinire a cuvintelor Lui de la Cina cea de Taină din Rugăciunea Arhierească: “Ca Toţi să fie una; Ioan 17,21. Acest lucru se va împlini printr-o nouă revărsare a Duhului Sfânt”.”

      http://www.revistadiaspora.ro/preasfintitul-daniil-stoenescu-credinta-adevarata-in-dumnezeu-este-firul-de-aur-care-ne-leaga-de-cer/

      Noul Papă, o “alegere providenţială”?

      Biserica nu e UNA? Fatarnicul acesta nu stie Crezul?

      Revista Teologia, ANUL VI, NR. 3-4, 2002, ARAD, Comitetul de redactie, membrii P.S. dr. DANIIL STOENESCU, Pagina 184

      „Jertfa celor sase pasi”
      (cf. II Regi 6, 13)

      † Daniil Partosanu, episcop vicar

      „19. Ecumenism: „Vor veni de la rãsãrit (ortodocsii) si de la apus
      (catolicii), de la miazãnoapte (protestantii) si de la miazãzi (vechii orientali)
      si vor sedea la masã în Împãrãtia lui Dumnezeu” (Luca 13, 29).”

      Revista e plina de ecumenism, va puteti uita prin ea:

      Dă clic pentru a accesa 3-4_2002.pdf

      Va multumesc pentru ca imi puneti la dispozitie aceste articole. In felul acesta, vad si ortodocsii ce pericol reprezinta Arsenismul pentru Biserica lui Hristos.

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on aprilie 25, 2015 at 1:53 am

      Sectantul din „vremuri tulburi” vorbeste „de o forma de energie radianta ce pare a fi spiritul unui sfant” care e de fapt o femeie cu un batic pe cap. Mare discernamant are!!

      https://vremuritulburi.wordpress.com/2014/05/27/minune-la-mormantul-lui-arsenie-boca-s-a-aratat-spiritul-sfantului-foto-incredibile/

      Intr-adevar, si-a ales bine numele pentru blog: „tulburi”, numai ca in loc de vremuri trebuia sa spune minti.
      „Tulburi” de la „tulburat”, starea adminului acestui blog. Ne miram de ce rad ateii…

      Apreciază

      • vt said, on aprilie 25, 2015 at 12:30 pm

        Sectant poate esti tu mai nenorocitul! Nu ti-e rusine sa imprastii numai minciuni peste tot? Ma cunosti tu pe mine? Faci remarci mincinoase, exact cum faci si despre parintele Arsenie Boca. Prin multimile de minciuni pe care le debitati voi toti acesti oameni plin de venin si ura va desconsiderati singuri, nu o sa se mai ia nimeni dupa voi, din contra. Multumim pentru serviciu, oameni de nimic! Nu m-ar mira sa va luati partea de undeva de imprastiati cu atata inversunare aceste mizerii.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 12:51 pm

        vt

        tu esti un MODEL de buna cuviinta al celor proBoca aici care ma acuzau pe mine de badaranie in limbaj. Si „argumente” ai destula cat sa fii credibil 🙂
        sarmane, urla dracii la mormantul lui Boca ca sa va inghita pe voi adoratorii lui

        Apreciază

      • Ioan said, on aprilie 25, 2015 at 1:08 pm

        vt – Sunt nenorocit, sunt om de nimic cum spui dar macar sunt ortodox.

        Spui: „Ma cunosti tu pe mine?”

        Nu te cunosc cine esti. Ar fi frumos sa te prezinti inainte sa porti un dialog cu cineva, insa iti lipsesc cei 7 ani de acasa.

        Ce remarci mincinoase am facut despre Arsenie Boca, ratacitule? Dovedeste.

        Ma acuzi ca spun minciuni. Care sunt acelea? Arata-le.

        Daca nu taci.

        Nici nu ma osteneam sa iti raspund, am facut-o pentru ceilalti. Sa vada si ceilalti ce fel de comportament de sectant ai si cat de intunecat esti.

        Care sunt „mizeriile”? Arata-le aici.

        Satana e in inima ta. Esti plin de tulburare. Iti vei primi palmuta pentru toate aceste rataciri pe care le imprastii…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 28, 2015 at 9:57 pm

        el

        CUM POȚI SCRIE AȘA CEVA? ,,sarmane, urla dracii la mormantul lui Boca ca sa va inghita pe voi adoratorii lui”… CE AI VRUT SĂ SPUI CU ASTA?… EXTRAORDINAR!…

        Apreciază

    • Ioan said, on aprilie 25, 2015 at 6:13 pm

      Un comentariu a unui idolatru arsenist la spurcaciunea de articol de pe blogul „vremuri tulburi”:

      „salutari
      aprilie 24, 2015 la 3:04 pm
      dar cine este anitulesei asta ca deja m-am saturat cat ni se flutura sub nas. e vreun sinod? Nu am putut sa urmaresc acel film. Este dizgratios atat ca imagine cat si ca sunet si continut. Nu imi place nici preotul cu parul alb care tot scoate un grohait din cand in cand. Doamne, iarta-ma, dar astia au ajuns cumva repere si modele in Biserica noastra?!”

      Preotul care spui tu ca scoate un „grohait” este un mare marturisitor. Parintele Antim i-a oprit pe papistasi sa intre in biserica mare de la manastirea Sihastria si sa faca messa. A fost caterisit de IPS Daniel pe cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Spre deosebire de idolul tau, Arsenie Boca care s-a supus regimului comunist si care a fost filolatin, parintele Antim a MARTURISIT. Bine ca va aratati adevarata fata de intunecati si de inselati de draci.

      Priviti roadele idolatriei si a sectei arseniste: batjocorirea marturisitorilor Bisericii lui Hristos!!

      Asezarea unui om mai presus de invatatura lui Hristos si a Bisericii Sale.

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 25, 2015 at 8:06 pm

        Ioan

        Spune te rog mai multe despre acea oprire a papistasilor si caterisire.

        Apreciază

      • salutari said, on aprilie 25, 2015 at 8:59 pm

        asa si, e declarat sfant, sau ce? ar trebui sa i ne inchinam? tot grohait scoate, scuze. Oricum, nu cred o iota din ce ai scris. Si pe la noi prin Ardeal au fost multi marturisitori dinastia in primii ani dupa revolutie. Apai, sa-i declaram infailibili pe toti cei care s-au opus sa intre greco catolicii in biserici? Tatal meu a fost si batut de greco catolici, dar asta nu inseamna ca acum trebuie sa afle toata tara

        Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:47 pm

        saccsiv,
        iertare, dar tu de ce nu iei apararea parintelui Antim si Anitulesei? Nu ti se par chiar deloc in duhul ortodoxiei? Ca multi frati par a fi si doar bolborosesc aici pe net, dar aia sunt preoti pana la urma urmei, si din cate observ nu au de gand sa lase deloc garda jos cu ecumenismul si nici nu accepta abaterile din Biserica! Ce spui, merita un pic de aparare sau lasi arsenistii sa ii batjocoreasca?

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 3:27 pm

        salutări

        Tu când hulești te simți fericit?!…

        Apreciază

      • Ioan said, on aprilie 26, 2015 at 3:36 pm

        „Cazul ieromonahului Antim de la Sihastria

        In luna octombrie a anului trecut ne-am bucurat de binecuvintarea Sfintului Ioan Casian, adus la noi in tara de o delegatie catolica in frunte cu excelenta sa Bernard Panafieu. Un lucru bun savirsit cum nu se cade mai rau. Sugestia indusa credinciosilor de rind a fost cea scontata: catolicii au si ei sf. moaste si fac parte din „Marea Biserica”. In momentul in care se impart valorile ortodoxiei la masa de negocieri sau se regizeaza scenarii de unitate confesionala cu happy end, sfirsitul incepe odata cu aplauzele.
        Nu stim de ce in Candela Moldovei nu se vorbeste nimic despre razvratirea de la manastirea Sihastria, ci doar de vizitele delagatiei catolice la m-rile Secu si Bistrita. Este bine totusi ca nu s-a incercat masluirea adevarului ci doar omiterea lui. Dar despre ce incident este vorba? Spre seara delegatia catolica in frunte cu arhiepiscopul catolic al Marsiliei, Bernard P., a adus spre inchinare moastele Sfintului ortodox roman Ioan Casian.
        Dis de dimineata, dupa ce au luat micul dejun, catolicii s-au pornit spre catedrala pentru a savirsi MESSA CATOLICA. Nu s-a stiut nimic dinainte, dar un grup de trei ieromonahi ortodocsi in frunte cu pr. Antim s-au opus, mai intii la preacuviosul Victorin, dar vazind ca acesta ezita, au mers inaintea ereticilor si au inchis usile catedralei. Acestia au fost foarte surprinsi de aceasta initiativa si s-au retras. Dar peste putin timp apare IPS Daniel care dupa ce-l mustra bine pe staret pentru razvratire si neorinduiala, opreste dintr-un foc pe pr. Antim de a se mai impartasi si anunta ca cei care-l vor urma in „erezie” vor fi supusi canonisirii.
        Apoi messa s-a facut in trapeza manastirii si delegatia a plecat linistita mai departe, dupa ce a fost asigurata ca acel gest nu se va mai intimpla de acum incolo. Bineinteles, la m-rile Secu si Bistrita obstile au fost incintate (!?) si de sfintele moaste si de suita de le insotea, prilej de a se mai degusta din vinurile puse deoparte.
        Stam si ne intrebam cum a fost posibil ca dintr-atitia stareti, ieromonahi, calugari, doar unul singur sa se ridice si sa faca ceva pentru a opri blestematia catolica a-si face loc prin manastiri, prin ultimele bastioane de ortodoxie din Romania. Credem ca acum raportul este invers, la un marturisitor sunt 12 iude care abia asteapta sa-l vinda. Marturisirea adevarului pentru astfel de caldicei este egala cu pierderea functiei, a gradului si autoritatii si pasibil de a fi trecut prin furcile reeducarii mitropolitane.
        Stim ca nu toti care tac sunt de acord cu eresul catolic, dar atita vreme cit vor considera ca „nu a venit inca timpul” de a face ceva, ramin vrednici de plins pentru comoditatea si impaciuirea lor, pentru ca toti vom fi intrebati la judecata, care a fost valoarea noastra in Ortodoxie data de lucrarea intru Hristos si de roadele intru Biserica, si nu stim daca toti acesti „comozi” vor putea da raspuns bun inaintea Judecatorului si a Sfintilor.

        In prezent p. Antim a fost repus in drepturi si lucrurile au reintrat in „defuncta tacere”. ”

        http://www.ortodoxia.8k.com/8_1.html

        Mai multe despre Parintele Antim, care este un mare marturisitor:

        http://www.apologeticum.ro/2013/03/parintele-justin-m-petru-voda-parintele-simeon-m-sihastria-si-parintele-antim-m-bistrita-neamt-ne-cheama-la-miting/

        http://www.apologeticum.ro/2013/04/parintele-antim-de-la-man-bistrita-neamt-traim-vremuri-apocaliptice/

        http://filmeortodoxe.blogspot.ro/2009/07/parintele-antim-pacatele-desfranarii.html

        Cel care ai nick-ul „salutari”, iti vei primi palmuta. Vei vedea cine va grohai atunci. Nu uita vorbele mele!

        Apreciază

      • salutari said, on aprilie 26, 2015 at 5:31 pm

        Radu iacoboaie,
        daca zici ca hulesc, trebuie sa imi arati si unde am facut asta. Poate ai inteles gresit ce am scris.

        Ioan,
        nu ma impresionezi nici nu ma intimidezi. Oare voi cei care injurati multime de oameni, ce veti primi?
        Nici tie nu ti-a placut sa se ia cineva de „guru vostru” asa-i? Stati si urmati-i orbeste pe parintii vostri. Poate va sunt duhovnici, asa ca aveti datoria sa ii ascultati. Dar nu puteti face o tara intreaga sa se uite in gura unui anitulesei. Stati acolo la voi in moldova, si lasati-ne cu sfaturile binevoitoare ca nu veti da voi seama de pacatele noastre.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 7:32 pm

        salutări

        Am citit comentariul tău în grabă și am crezut că te-ai referit la părintele Arsenie. Oricum, limbajul trebuie ținut în frâu, pentru a nu sminti pe alții… În rest, cred că ai scris bine…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 7:37 pm

        Ioan

        Știm asta. Dar este deja de domeniul trecutului… Mai păstrează oare aceeași poziție curajoasă față de PF Daniel Ciobotea? Sau a acceptat compromisuri?…

        Apreciază

      • Ioan said, on aprilie 26, 2015 at 11:18 pm

        Pe cine am injurat „salutari”?

        Cine e „guru” meu?

        Bati campii rau de tot.

        Te rog nu te osteni sa imi raspunzi, ramai cu Boca si cu toate ratacirile lui, eu raman in Biserica Ortodoxa. Sa ma ajute Dumnezeu si sa ma pastreze intreg la minte si sa raman in ea. Pe tine sa te lumineze Dumnezeu sa iti revii. Nu am nimic personal cu nimeni. Daca erai atent si nu patimas vedeai ca am atacat ratacirile lui Boca. Cei care sustin ratacirile lui Boca sunt rataciti si sectanti. Insa e greu sa vezi adevarul cand esti in inselare si ai o parere foarte buna despre sine.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 28, 2015 at 10:00 pm

        Ioan

        Mulți cred că ne-am dat seama că ești discipol al lui Matei Vulcănescu, poate chiar el însuși… Faceți jocul Patriarhiei… Ce s-o mai ocolim, s-o spunem pe șleau…

        Apreciază

  21. mircea.v said, on aprilie 24, 2015 at 5:21 pm

    Da nene, pr acuma nu sant preotii care nu vorbesc de cipuri, biometrie, ecumenism, homosexualitate, nu sant episcopii si patriarhul care ne-au tradat si vandut sistemului in 2009 cu ocazia pasapoartelor biometrice, cei care spun „cardul de sanatate e ok”, ca transplantul e ok…

    Nu, cel mai mare pericol este Parintele Arsenie Boca.

    Si pana una alta, cu facaturi de probe vin cei care il ataca pe parinte.

    Acuma ca Puric si Parintele Justin… pai aici e f simplu. Cat l-a ascultat pe Parinte, Parintele a zis bine de Puric, cand Puric nu a mai ascultat si s-a pus de-a craca, nu a mai zis bine de el.

    @Ioan, vezi ca Parintele Staniloae era prieten cu papa. Asa cica…

    Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on aprilie 24, 2015 at 9:28 pm

      Facaturi…esti belea. Daca un copilas citeste numai Arsenie Boca si ii urmeaza exemplul devine cel mai tare si bun ecumenist!

      Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 9:41 am

        Daca si cu parca se plimbau in barca. Si barca s-a scufundat. Daca ar fi innotat, parca ar fi scapat.

        Ma refeream la toate filmuletele astea.

        Da daca copilasul auzea ca Parintele Staniloae e prieten cu papa, si se respecta unii pe altii?

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 9:45 am

        „inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice”

        Apreciat de 2 persoane

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 8:59 pm

        mircea.v,
        Intrebat fiind parintele AB daca ne putem inchian la sfinti catolici acesta a raspuns: „Da, dar sa nu-i uitam nici pe ai nostri!” DOVADA: ereticul francisc pictat cu aureola de sfant!
        „Biserica Catolica este aproape fara de pacat”…dar inca putin sa se uneasca si va fi fara de pacat!
        „Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa sunt cele doua strane ale aceleasi biserici!” DOVADA: bisericile surori sub acelasi cerc stralucitor pictat la draganescu! (si artion explication: „dupa marea schisma Biserica s-a impartit in doua..un plaman bun si unul mai putin bun”)
        Bai voi ori ati mancat visinele din visinata ori ati mancat bomboane cu prea mult lichior!
        Intreb si eu: Ceea ce sustine parintele A.B. si alti frati de pe forum e subiectul ala ECUMENIST si adica minimun dogmatic sau particele de adevar…Deci dupa artion si Parintele A.B. impartasania la catolici e 30% vin, 30% paine, 30% impartasanie si restul alte ingrediente…. Asta sustine parintele. Bravo. Am gasit ecumenistul perfect!! 🙂

        Apreciază

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 12:47 pm

        mircea.v

        tu te-ai salbaticit de tot; acum il acuzi si pe Parintele Stanioloae de prietenie cu papa. Mai sarmane Parintele Staniloae poate fi „prieten” de vorbe cu cine vrea ca nu se vatama; unde ai citit tu insa la Parintele Staniloae ca CONFUNDA Dteapta Credinta cu ratacirea si Sfintii cu ILSEATII papsistasilor sua lytii.
        Ca din circumstante omenesti ajunge omul sa aibe contact de eretici si sa fie „prieten” de vorbe cu ei e irelevant daca NU le si accrediteaza SMINTEALA cum face Boca. Parintele Staniloae ca teolog cunoscut in occident era pus in situatia sa aibe contacte du „teoogii” si reprezentantii lor religiosi asta nu insemna ca nu trebuie sa mai vorbesti DELOC nu paganii sau ereticii daca iti sunt colegi, vecini sau cunostinte. Casa te faci insa „prieten” cu ei e un fel de a zice, prieten cu ei ar fi DOAR acela care impartaseste aceeleasi valori ca ei ceea ce Parintele Staniloae NU a facut.
        Vezi ca esti in continuare in analize de vorbe, si cearta pe cuvinte ca fariseii si urmasii lor rationalistii de azi care analizaea vorbele dar NU pricep sensul.

        Si ca sa te linistesc l-am auzit PERSONAL cu vrei 2 ani inainte de adormirea sa pe Parintele Staniloae intr-o discutie unde a fost intrebat in public daca se mantuiesc si catolicii. Parintele Stanilaoe NU a zis ca da; a zis ca mantuirea este posibila DOAR In Biserica neratacita cum ne spunea Sf Ciprian al Cartaginii si ca atunci daca ne aflam in Biserica nu ne foloseste sa ne ocupam cu ce se petrece in afara Bisericii.

        Kapeirt?

        Apreciază

      • el said, on aprilie 25, 2015 at 2:10 pm

        mircea.v

        „„inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice”
        VORBE nesustinute de faptele lui.
        UNDE Invata Sf parinti si Dogmele sa latinii sunt „biserica” ca sa fie pictati alaturi de Ortodocsi si Sf Sofia; si „sfintii” papistasilor si ai arienilor alaturi de Sfintii Bisericii inca si cu aureole; UNDE invarta CANOANELE ca o Biserica se picteaza cu mazgaleli cu antene parabolice, navete spatiale si barbati in chiloti vorbind la telefon cu femeia cu dezgolita la cap,brate si piept in spatele lui dupa perdea (asa era Sara pictata in spatele perdelei in Stejarul Mamvri unde Patriarhil Avraam vorbea cu Sfanta Treime?) cu cipul sau in locul Sf Ioan Boteaztorul ?

        Asaqt ca sa citez pe cel mai cunoscute din INSELARILE lui Bioca.

        Mai Hristos ne invata in Sf Scriptura ca nu cel ce zice doamne doamne va intra in Imparatia cerurilor ci cel ce FACE Voia Lui Dumnezeu si Voia lui este sa PAZEASCA Dreapta Credinta fara care NU se mantuieste NIMENI si sa implineasca Poruncile.

        blablabla Boca al vostru „antiecumenist” si „sfant” …. VORBE !

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 2:31 pm

        @el,

        Asta cu copilasul si Parintele Staniloae era la misto, ca nu avea cum sa fie altfel.
        Era alt exemplu aberant, ca raspuns la aberatia lui andrei-d.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:03 pm

        mircea.v,
        lasa jocul asta de cuvinte si vorbele astea de smecheras, ce nu observi este ca ai inceput paranoia sa te iei de teologi si dogmatisti ai Bisericii si asta doar ca sa ma „ataci” cumva, dar defapt lovesti in sfintii CANONICI si adevarati ai Bisericii! Esti istet, n-am ce zice!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 1:21 pm

        CHIAR AȘA, FRATE SACCSIV, NU-I RĂSPUNZI ,,FRATELUI” ANDREI-D?

        ,,andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:47 pm

        saccsiv,
        iertare, dar tu de ce nu iei apararea parintelui Antim si Anitulesei? Nu ti se par chiar deloc in duhul ortodoxiei? Ca multi frati par a fi si doar bolborosesc aici pe net, dar aia sunt preoti pana la urma urmei, si din cate observ nu au de gand sa lase deloc garda jos cu ecumenismul si nici nu accepta abaterile din Biserica! Ce spui, merita un pic de aparare sau lasi arsenistii sa ii batjocoreasca?”

        Apreciază

  22. nikodim said, on aprilie 24, 2015 at 9:52 pm

    Biserica uneste oamenii in Credinta si nu ii dezbina. Sfintii Bisericii deasemenea unesc oamenii in Credinta si nu ii dezbina. Sfintii unei tari,a unui popor unesc acel popor si acea tara in Credinta.
    Sf.Ioan cel Nou de la Suceava, Sf.Parascheva si multi altii cu viata sfanta, INTOTDEAUNA au unit poporul dreptcredincios.
    Se poate constata in urma acestor discutii, cu mare parere de rau ca aici are loc o dezbinare.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 1:18 pm

      Din Biserica lui Hristos facem parte noi toți ortodocșii… Dacă era atacat un alt mare duhovnic sau sfânt al românilor stăteam cu brațele încrucișate oare? Și Mihai Eminescu a fost atacat în ultimii ani foarte puternic. Este greșit a-i lua apărarea?…

      Apreciază

  23. Flavian said, on aprilie 25, 2015 at 12:26 am

    Saccsiv,
    daca „Marya.fallen” este pr. Anitulesei, atunci „el” este Danion.
    Q.E.D.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on aprilie 25, 2015 at 12:38 am

      Flavian

      Asa crezi? Iertare, dar tu cum ai trecut de gimnaziu?

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:35 pm

        Si radu i-a apreciat comentul, asta inseamna ca si el crede la fel? =)))))))

        Apreciază

    • el said, on aprilie 25, 2015 at 9:36 pm

      Flavian

      SICTIR spurcaciune; Eu nu sunt DA
      anion, asa it i nazare tie dracul inselarii pe care-l chemi inchinadu-te lui BOca. Eu l-am aratat de INSELAT pe danion dinainte sa treaca el la stilisti.

      ce destept esti tu QED, …. tzttz tz …trufasi trufasi trufasi si VICLENI dace e sa-l parafrazez pe Ava Adrian Fageteanu.

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 1:14 pm

      Este o ipoteză saccsiv… nimic altceva…

      Apreciază

  24. artion said, on aprilie 25, 2015 at 10:31 am

    Cat de frumos vorbeste părintele Crăciun Oprea despre Arsenie Boca :
    http://www.marturisitorii.ro/2014/04/10/sfantul-ardealului-evocat-de-parintele-craciun-oprea-17-iunie-1925-8-aprilie-2012/

    Oameni care au suferit in temnite, care s-au luptat cu fiara comunismului, aduc cuvinte de lauda, pe unii ca acestia trebuie sa i avem ca punct de reper, de la acestia avem ce invata. Ma surprinde faptul ca teologi precum Matei Vulcanescu sau Marian Maricaru pleaca urechea la ce a zis nu stiu ce „clarvazatoare” care viseaza ingeri..

    Voi in loc sa cercetati polenul si lucrurile bune care se spun , preferati sa adoptati pozitia mustei.. Ca nu degeaba spunea parintele Paisie : Cei care seamănă cu musca in orice situaţie caută să afle ce rău există şi se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există.

    Cat despre „el” , „andrei-d” , „nikodim” , „maria.fly anitulesei” si altii.. unii dintre voi, chiar daca nu l agreati pe parintele, puteati din bun simt sa va pastrati o pozitie neutra.. Sa folosesti termeni precum „bivolaru” , sau „guru” , denota ura, batjocura, lipsa de respect..

    Bine spune parintele Arsenie ca „nimic mai greu şi mai periculos decât să te lupţi cu îngustimea, cu prejudecăţile şi cu formalismul. Nimic mai primejdios decât a combate răutatea , care crede că are dreptate, că apără adevărul şi că slujeşte lui Dumnezeu.”

    Apreciat de 2 persoane

  25. mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 2:26 pm

    Judecata şi osândirea aproapelui – Sfantul Paisie Aghioritul.

    Păcatul care ne lipseşte de Harul Dumnezeiesc – judecata şi osândirea aproapelui

    Odată Cuv. Paisie Aghiorâtul a fost intrebat: “Gheronda, atunci când văd la cineva o patimă, ce să fac? Să încerc să o văd cu un gând bun ca pe o virtute, ca să nu judec?”, iar el a răspuns:” Nu, ci să spui că omul cutare este aşa şi aşa, dar să-i dai circumstanţe atenuante. Să spui că eu sunt mai rău decât acesta, deoarece acesta nu a fost ajutat. Căci dacă ar fi fost ajutat, ar fi făcut minuni.
    Osândirea este plină de nedreptate – Gheronda, judec şi osândesc cu uşurinţă. – Puterea de a judeca pe care o ai este un dar pe care ţi l-a dat Dumnezeu, dar îl exploatează şi aghiuţă ca să te facă să judeci şi să păcătuieşti. De aceea, până nu ţi se curăţă judecata şi până nu vine dumnezeiasca luminare, să nu te încrezi în ea. Atunci când cineva se ocupă de ceilalţi şi îi judecă, fără a-şi fi curăţat propria judecată, cade neîncetat în osândire.
    – Şi cum mi se va curăţi judecata?
    – Trebuie să o purifici. Poate că înlăuntrul tău ai intenţie bună şi o anumită putere de a judeca, şi crezi că judeci întotdeauna corect. însă judecata ta este omenească, lumească. Străduieşte-te să te eliberezi de ceea ce este omenesc, să devii dezinteresată, ca să vină dumnezeiasca luminare şi judecata ta să devină duhovnicească, dumnezeiască. Atunci judecata ta va fi după dreptatea lui Dumnezeu şi nu după dreptatea omenească, după dragostea şi milostivirea lui Dumnezeu şi nu după logica omenească.
    Numai Dumnezeu judecă drept, fiindcă numai El cunoaşte inimile oamenilor. Noi, deoarece nu cunoaştem judecata dreaptă a lui Dumnezeu, judecăm „după înfăţişare”, din afară, şi de aceea greşim în judecata noastră şi-1 nedreptăţim pe celălalt. Judecata noastră omenească este o mare nedreptate. Ai văzut ce a spus Hristos? „Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă”( Ioan 7, 24.)
    Este nevoie de multă atenţie, fiindcă niciodată nu putem şti exact cum stau lucrurile. Cu mulţi ani în urmă, la o mănăstire din Sfântul Munte era un diacon foarte evlavios. Odată însă s-a îmbrăcat cu haine mireneşti şi s-a întors în ţinutul său. Atunci mulţi părinţi au spus diferite lucruri împotriva lui. Dar ce se întâmplase? Cineva îi scrisese că surorile lui rămăseseră încă necăpătuite şi, fiindcă s-a temut ca ele să nu o apuce pe o cale rea, a mers ca să le ajute. A găsit de lucru la o fabrică şi trăia mai călugăreşte decât înainte. De îndată ce şi-a căpătuit surorile, şi-a lăsat lucrul şi s-a dus să rămână în mănăstire. Egumenul, când a văzut că le ştie pe toate, tipic, ascultări etc., l-a întrebat unde le-a învăţat, iar acela şi-a deschis inima şi i-a destăinuit totul. Atunci egumenul l-a înştiinţat pe episcop, iar acesta 1-a hirotonit îndată preot. Apoi s-a dus la o mănăstire îndepărtată şi ducea acolo o viaţă foarte duhovnicească, cu multă nevoinţă. A ajuns la măsura sfinţeniei şi a ajutat duhovniceşte mulţi oameni. Unii, care nu ştiu ce s-a întâmplat cu el, poate că-1 osândesc şi acum.
    Cât de mult trebuie să luăm aminte la osândire! Cât de mult îl nedreptăţim pe aproapele nostru atunci când îl osândim! De fapt, prin osândire ne nedreptăţim pe noi înşine, iar nu pe ceilalţi, deoarece Dumnezeu îşi întoarce faţa de la noi. De nimic altceva nu Se scârbeşte atât de mult Dumnezeu ca de osândire, fiindcă Dumnezeu este drept, iar osândirea este plină de nedreptate.

    Cum ajungem la osândire – Gheronda, de ce cad adeseori în osândire?
    – Pentru că te preocupi mai mult de ceilalţi. Le urmăreşti pe maici şi eşti curioasă să afli ce face una sau alta. în felul acesta îi aduni lui aghiuţă material de lucru ca să te arunce în osândire.
    – De ce, Gheronda, în timp ce la început nu vedeam neajunsurile celorlalţi, acum le văd şi îi osândesc?
    – Acum vezi neajunsurile celorlalţi, fiindcă nu le vezi pe ale tale.
    – De unde provin, Gheronda, gândurile de osândire?
    – Din părerea înaltă pe care o avem despre noi înşine, adică din mândrie, şi din tendinţa de a ne îndreptăţi.
    – Gheronda, osândirea provine din lipsa dragostei?
    – Păi din ce altceva? Din lipsa dragostei şi a ruşinii. Dacă nu ai dragoste, nu vezi greşelile celorlalţi cu îngăduinţă. Şi aşa îi umileşti în sinea ta şi îi osândeşti. După aceea merge aghiuţă şi îi pune să facă şi altă greşeală, iar tu o vezi, îi osândeşti din nou, după care te porţi fără ruşine.
    – Uneori, Gheronda, maica cu care lucrez mă supără şi o osândesc.
    – De unde ştii tu cu câţi demoni se războieşte maica în momentul acela? Se poate să o fi războit cincizeci de demoni, ca să o doboare, iar pe tine să te facă să spui: „Aha, asta-mi erai!”. Apoi, când văd că ai osândit-o, vor veni cinci sute de demoni ca să o doboare iarăşi în faţa ta şi astfel să o osândeşti şi mai mult. Se poate, de pildă, să-i spui: „Soră, nu pune lucrul acesta acolo! Aici este locul lui!”. A doua zi va face aghiuţă să uite ce i-ai spus şi să îl pună iarăşi în acelaşi loc. Va face şi vreo altă neorânduială, iar tu vei spune în sinea ta: „Bine, dar ieri i-am spus să fie atentă, iar astăzi 1-a pus iarăşi acolo! A mai făcut o neorânduială!”. Şi astfel o osândeşti şi nu te poţi abţine să nu-i vorbeşti urât: „Nu ţi-am spus, soră, să nu-l pui acolo? Aceasta este lipsă de rânduială. M-a smintit purtarea ta!”. Aceasta a fost! Diavolul şi-a făcut treaba lui. Te-a pus să o osândeşti, dar şi să te răceşti faţă de ea. Iar aceea, deoarece nu ştie că tu ai fost pricina neatenţiei ei, va avea mustrări de conştiinţă pentru faptul că te-a smintit şi va cădea în întristare. Vedeţi cu ce viclenie lucrează aghiuţă, iar noi ascultăm de el?
    De aceea străduiţi-vă să nu judecaţi pe nimeni, ci numai pe demoni care, deşi au fost îngeri, au ajuns diavoli şi în loc să se pocăiască, devin tot mai vicleni şi mai răi, pornindu-se cu mânie să distrugă făpturile lui Dumnezeu. Adică cel viclean îi îndeamnă pe oameni să facă ciudăţenii şi neorânduieli şi tot el aduce altor oameni gânduri de judecată şi de osândire. în felul acesta el îi biruieşte şi pe unii, şi pe alţii. Dar cei care sunt biruiţi şi fac neorânduieli, îşi simt apoi vinovăţia şi se pocăiesc, pe când ceilalţi, cei ce osândesc, se îndreptăţesc pe ei înşişi, se trufesc şi ajung să cadă în păcatul în care a căzut şi cel viclean, în mândrie.
    Osândirea alungă Harul lui Dumnezeu

    – Gheronda, ori de câte ori îmi vine un gând împotriva cuiva, aceasta înseamnă întotdeauna că osândesc?
    – Nu îţi dai seama în acel moment?
    – Uneori nu-mi dau seama imediat.
    – Caută să-ţi dai seama cât mai repede de căderea ta şi să-ţi ceri iertare atât de la maica pe care ai osândit-o, cât şi de la Dumnezeu, căci aceasta se face piedică la rugăciune. Osândirea alungă îndată Harul lui Dumnezeu şi aduce răceală în comunicarea ta cu Dumnezeu. Pe urmă cum să te mai rogi? Inima se face gheaţă, marmură.
    Osândirea şi clevetirea sunt cele mai mari păcate care îndepărtează Harul lui Dumnezeu mai mult decât orice alt păcat. „Aşa cum apa stinge focul, spune Sfântul Ioan Scărarul, tot astfel şi osândirea stinge Harul lui Dumnezeu”

    – Gheronda, tare mai moţăiesc la slujba de dimineaţă.
    – Nu cumva ai osândit vreo maică? Tu vezi lucrurile după aspectul exterior şi osândeşti, de aceea moţăieşti apoi în timpul slujbei. Adică din clipa în care cineva osândeşte şi nu înfruntă lucrurile duhovniceşte, începe a se răci duhovniceşte şi îi slăbesc puterile. Şi atunci fie moţăieşte, fie are insomnie.
    – Gheronda, cad adeseori şi în lăcomia pântecelui.
    – Ascultă, lucrul la care trebuie să iei bine aminte acum este osândirea. Dacă nu vei tăia osândirea, nu te vei putea izbăvi nici de lăcomia pântecelui. Omul care osândeşte, deoarece alungă Harul lui Dumnezeu, rămâne neajutorat şi nu poate să-şi corecteze defectele. Iar dacă nu-şi dă seama de greşeala lui, pentru a se smeri, va avea mereu căderi. Dacă însă înţelege şi cere ajutorul lui Dumnezeu, atunci va veni din nou Harul lui Dumnezeu.
    Cel care îi osândeşte pe ceilalţi cade în aceleaşi greşeli

    – Gheronda, cum se face că, atunci când judec o maică pentru o oarecare greşeală de-a ei, peste puţin timp fac şi eu aceeaşi greşeală?
    – Dacă cineva osândeşte pe un altul pentru o greşeală pe care o face şi nu îşi dă seama de căderea sa, ca să se pocăiască, de obicei cade în aceeaşi greşeală, ca să-şi înţeleagă greşeala. Adică Dumnezeu, din dragoste, îngăduie ca el să ajungă în starea celui pe care 1-a osândit. Dacă spui, de pildă, că cineva este avar şi nu-ţi dai seama că ai osândit, Dumnezeu îşi retrage Harul Său şi îngăduie să cazi şi tu în avariţie; şi atunci te pui şi tu pe adunat. Până îţi vei da seama de căderea ta şi vei cere iertare de la Dumnezeu, vor acţiona legile duhovniceşti.
    Ca să te ajut, îţi voi spune ceva despre mine. Când eram la Sfânta Mănăstire Stomiu, am aflat despre o colegă de-a mea din şcoala primară că apucase pe o cale greşită şi făcea multe suflete să păcătuiască în Koniţa. Am început aşadar să mă rog să o lumineze Dumnezeu şi să-i dea în gând să urce la mănăstire, ca să-i vorbesc. Am pregătit şi câteva pasaje despre pocăinţă din Sfânta Scriptură şi din scrierile Părinţilor. într-o zi a venit împreună cu alte două femei. I-am vorbit, şi părea că a înţeles. A continuat apoi să vină adeseori împreună cu copilul ei şi aducea lumânări, untdelemn, tămâie pentru biserică. Odată nişte cunoscuţi de-ai mei, închinători din Koniţa, mi-au spus: „Părinte, femeia asta se preface. Aici aduce lumânări şi tămâie, iar acolo jos continuă să păcătuiască cu ofiţerii”. Când aceea a venit din nou, am găsit-o în biserică sărutând icoanele. Atunci am început să strig la ea: „Pleacă de aici! i-am spus. Ai pângărit tot ţinutul!…”. Ea, sărmana, a plecat plângând. Nu a trecut mult timp şi am început să simt un mare război trupesc. „Ce este asta? mi-am spus. Niciodată nu am avut o astfel de ispită. Ce se întâmplă?”. Nu puteam să găsesc pricina. Am făcut rugăciune. Nimic. Atunci am luat-o la deal spre Cămila(Aşa se numeşte un vârf de munte din munţii Pindului, care are forma asemănătoare unei cămile.). „Mai bine să mă mănânce urşii”, mi-am spus. Şi am înaintat destul în munte, dar războiul nu mă slăbea. Am scos o secure mică pe care o aveam agăţată la brâu şi mi-am lovit de trei ori piciorul, crezând că prin durere va fugi ispita. Pantoful s-a umplut de sânge, dar nimic! Deodată mi-a venit în minte acea femeie şi cuvintele pe care i le spusesem. „Dumnezeul meu, am spus atunci, eu am trăit acest iad numai pentru puţin şi nu-1 pot îndura, dar această femeie, sărmana, trăieşte continuu acest iad… Iartă-mă că am osândit-o!”. Şi îndată am simţit o răcorire dumnezeiască şi războiul trupesc a dispărut. Vezi ce face osândirea?
    Dacă trecem cu vederea greşelile celorlalţi, atunci şi Dumnezeu le va trece cu vederea pe ale noastre

    – Gheronda, astăzi, la alesul măslinelor, judecam pe unele maici, deoarece vedeam că nu-şi făceau treaba cu atenţie.
    – Caută să laşi deoparte judecările şi osândirile, căci apoi te va judeca şi pe tine Dumnezeu. Tu nu pui la un loc cu cele bune nici măcar o măslină puţin stricată?
    – Nu, Gheronda, sunt atentă ca să nu pun.
    – Dacă şi Hristos ne va alege astfel la Judecată, suntem pierduţi! Dar dacă trecem acum cu vederea greşelile celorlalţi şi nu îi osândim, îi vom putea spune lui Hristos: „Hristoase al meu, pune-mă şi pe mine într-un colţ de Rai!”. Vă amintiţi ce scrie în Pateric despre acel monah nepăsător care s-a mântuit pentru că nu osândea pe nimeni? Când a sosit ceasul morţii, era foarte bucuros şi împăcat. Atunci Stareţul său, ca să se folosească părinţii ce se adunaseră de la chiliile de primprejur, 1-a întrebat: „Frate, cum de nu te temi de moarte, de vreme ce ai trăit în nepăsare?”. Iar fratele i-a răspuns: „Este adevărat că am trăit în nepăsare, însă de atunci de când am devenit monah, m-am străduit să nu osândesc pe nimeni. De aceea îi voi spune acum lui Hristos: «Hristoase al meu, sunt un ticălos, dar cel puţin am păzit porunca Ta «Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi!»”. „Fericit eşti, frate, i-a spus atunci Stareţul, căci te-ai mântuit fără osteneală!”(Vezi Patericul cel Mare, voi. I, cap. 3, pf. 51, Ed. Sihăstriei „Naşterea Maicii Domnului”, Panorama – Tesalonic, 1994, p. 344.).

    – Gheronda, unii oameni duhovniceşti, atunci când văd pe cineva trăind în păcat, spun: „A, acesta, după cum merge, este pentru iad!”.
    – Ah, dacă oamenii lumeşti vor merge în iad din pricina vieţii lor neînfrânate, oamenii duhovniceşti din pricina osândirii…

    Nu putem spune despre nimeni că va merge în iad.

    Nu ştim cum lucrează Dumnezeu. Adâncuri de neajuns sunt judecăţile lui Dumnezeu. Să nu osândim pe nimeni, căci altfel luăm judecata din mâinile lui Dumnezeu şi ne facem pe noi înşine dumnezei. Dacă ne întreabă Hristos în Ziua Judecăţii, atunci să ne spunem părerea…
    Lupta împotriva osândirii Dacă ne vom întoarce către noi înşine, nu vom mai osândi pe ceilalţi
    -Gheronda, atunci când văd o oarecare neorânduială la ascultare, osândesc în sinea mea.
    – Tu să cauţi la buna ta rânduială, iar nu la neo-rânduielile celorlalţi. Să fii aspră cu tine însăţi şi nu cu ceilalţi. Ce treabă ai făcut astăzi?
    – Am şters praful.
    – Ai şters praful de pe ceilalţi sau de pe tine însăţi? – Din păcate, l-am şters de pe ceilalţi.
    – Ascultă, vei începe să faci treabă în tine însăţi când vei înceta să te preocupi de ceea ce fac cei din jurul tău. Dacă te ocupi de tine însăţi şi încetezi să te ocupi de ceilalţi, vei vedea numai greşelile tale, iar la ceilalţi nu vei vedea nici o greşeală. Atunci te vei deznădăjdui, în sensul cel bun, de tine însăţi şi te vei osândi numai pe tine însăţi. îţi vei simţi păcătoşenia şi te vei nevoi să te izbăveşti de propriile slăbiciuni. Apoi, când vei vedea la ceilalţi vreo slăbiciune, vei spune în sinea ta: „Oare eu mi-am biruit slăbiciunile? Aşadar, cum să am o asemenea pretenţie de la ceilalţi? De aceea să te cercetezi şi să veghezi pururea asupra ta ca să te izbăveşti de mândria ascunsă, dar să ai şi prihănire de sine cu discernământ, ca să nu îi osândeşti în sinea ta pe ceilalţi. în felul acesta te vei îndrepta.

    – Gheronda, Sfântul Isaac Şirul scrie: „Dacă iubeşti curăţia, intră şi lucrează în via inimii tale, dezrădăcinează din sufletul tău patimile, străduieşte-te să nu cunoşti răutatea omului”. Ce vrea să spună?
    – Vrea să spună că trebuie să te întorci către sine şi să lucrezi asupra propriei persoane. Cum s-au sfinţit Sfinţii? S-au întors către ei înşişi şi îşi vedeau numai patimile lor. Prin prihănirea de sine pe care o aveau, au făcut să cadă solzii de pe ochii sufletului lor şi au ajuns să vadă limpede şi adânc. Se vedeau pe ei înşişi mai prejos decât toţi oamenii şi îi considerau pe toţi mai buni decât ei. Greşelile lor le vedeau mari, iar ale celorlalţi foarte mici, deoarece vedeau cu ochii sufletului, iar nu cu ochii pământeşti. Aşa se explică faptul că spuneau: „Eu sunt mai rău decât toţi oamenii”. îşi curăţiseră ochii sufletului, care deveniseră telescoa-pe; de aceea îşi vedeau micile greşeli – paiele – ca pe nişte bârne. Noi însă, nu vedem greşelile noastre, deşi sunt bârne sau le vedem ca pe nişte paie(Vezi Matei 7,3). îi privim pe ceilalţi cu microscopul şi vedem păcatele lor ca fiind mari, pe când pe ale noastre nu le vedem, fiindcă ochii sufletului nostru nu s-au curăţit.
    Totul este să se curăţească ochii sufletului. Când Hristos 1-a întrebat pe orb: „Cum îi vezi pe oameni?”, acela I-a răspuns: „Ca pe nişte copaci”, fiindcă nu-şi dobândise încă cu desăvârşire lumina ochilor. A putut să vadă limpede abia când şi-a căpătat cu desăvârşire vederea. Vreau să spun că omul, atunci când ajunge într-o stare duhovnicească bună, pe toate le vede curate, iar greşelile celorlalţi le îndreptăţeşte, în sensul cel bun, fiindcă le vede cu ochi dumnezeiesc, şi nu cu ochi omenesc.
    Dacă îi vom îndreptăţi pe ceilalţi, nu-i vom mai osândi

    – Gheronda, când îmi vin gânduri de mândrie şi de osândire, încerc să-i îndreptăţesc pe ceilalţi. Aceasta înseamnă cădere sau luptă?
    – E luptă. Dacă cineva stă şi cască gura şi intră o muscă în ea, o va scuipa. Dar mai bine este să fie atent să nu-i intre musca în gură.
    – Adeseori însă îi osândesc pe ceilalţi văzând ce fac.
    – Nu poţi să nu vezi ce se întâmplă în jurul tău. Trebuie însă să dobândeşti discernământ, astfel încât să le acorzi celorlalţi circumstanţe atenuante şi să-i îndreptăţeşti. Atunci îi vei vedea într-o lumină bună.
    – Gheronda, în timpul slujbei mă luptă gândurile pentru faptul că o maică nu vine la strană să cânte, o alta cântă încet, şi ajung să osândesc mereu.
    – Bine, dar nu te gândeşti că poate acea maică este obosită sau a durut-o ceva şi nu a mai putut dormi, şi de aceea nu cântă? Cunosc maici care, chiar dacă sunt atât de bolnave încât nu-şi pot târî picioarele din cauza febrei, se străduiesc să nu se vadă lucrul acesta, ca să nu li se spună să plece de la ascultarea pe care o fac şi astfel să nu o împovăreze pe o altă maică, care să vină în locul lor la ascultare. Aceasta nu te mişcă deloc? – Mă mişcă, Gheronda, dar nu reuşesc întotdeauna să îndreptăţesc o maică atunci când se poartă urât.
    – Te-ai gândit vreodată că e posibil ca acea maică să se poarte urât ca să-şi ascundă virtutea? Eu cunosc oameni care fac înadins neorânduieli şi sunt defăimaţi de aceia care nu se ocupă de ei înşişi. Sau se poate ca o maică să se poarte urât pentru că este obosită, dar se căieşte îndată. Tu o osândeşti, pe când aceea deja s-a pocăit pentru purtarea ei urâtă. în ochii oamenilor este umilită, însă în ochii lui Dumnezeu este la înălţime.
    – Gheronda, îmi vine greu să mă pun în situaţia celuilalt ca să-i găsesc îndreptăţire.
    – Să-l priveşti cu durere pe cel care greşeşte şi să-L slăveşti pe Dumnezeu pentru că în Ziua Judecăţii s-ar putea ca Dumnezeu să-ţi spună: „Eu, copilul Meu, ţi-am dat atâtea, însă tu de ce Mi te-ai purtat fără îndurare?”. Să ai o vedere mai largă asupra lucrurilor. Să te gândeşti la trecutul omului, la prilejurile care i s-au dat pentru a se face mai bun şi la avantajele pe care le-ai avut şi tu, dar nu le-ai pus în valoare. In felul acesta vei fi mişcat sufleteşte de darurile pe care ţi le-a dat Dumnezeu, îl vei slăvi şi te vei smeri, deoarece nu te-ai arătat vrednic de ele. Totodată vei simţi dragoste şi durere pentru fratele care nu a avut avantajele tale şi vei face pentru el o rugăciune din inimă.

    Există oameni care săvârşesc crime grozave, dar au multe circumstanţe atenuante. Cine ştie cum sunt aceşti oameni înaintea lui Dumnezeu? Dacă nu ne-ar fi ajutat Dumnezeu, poate că şi noi am fi ajuns nişte tâlhari. De pildă, un ucigaş a făcut douăzeci de crime, iar eu îl osândesc, dar nu mă gândesc ce trecut a avut. Cine ştie câte crime a făcut tatăl său? Câte furturi l-au pus să facă de mic… După aceea, când a fost tânăr, câţi ani o fi trăit în puşcării şi câte ticăloşii o fi învăţat de la alţi puşcăriaşi mai experimentaţi. Se poate ca el să fi avut ocazia să săvârşească nu douăzeci de crime, ci patruzeci, dar s-a abţinut. Pe când eu, cu ereditatea şi cu educaţia pe care le am, ar trebui să fac acum minuni. Am făcut? Nu. Prin urmare, nu am cuvânt de apărare. Dar chiar de săvârşeam douăzeci de minuni – însă puteam face patruzeci – tot n-aş avea cuvânt de apărare. Cu aceste gânduri alungăm osândirea şi ne înmuiem inima cea împietrită.
    Să nu tragem uşor concluzii

    – Gheronda, ce anume mă va ajuta să nu osândesc?
    – Oare întotdeauna toate sunt aşa cum le gândeşti tu?
    – Nu.
    – Ei, atunci să spui: „Nu gândesc întotdeauna corect; de multe ori greşesc. Iată, în cazul acesta am gândit aşa, dar s-a dovedit că nu aveam dreptate. în cazul celălalt am judecat într-un fel, dar m-am înşelat, şi astfel l-am nedreptăţit pe celălalt. Aşadar nu trebuie să ascult de gândul meu”. Fiecare dintre noi, mai mult sau mai puţin, a avut cazuri când s-a înşelat în judecata sa. Dacă-şi aduce aminte de cazurile când a judecat şi s-a înşelat, atunci va evita să osândească. Dar chiar dacă nu s-a înşelat niciodată, ci a avut dreptate, de unde ştie intenţiile celuilalt? Ştie cum s-a petrecut un lucru sau altul? Să nu tragem uşor concluzii.
    Şi eu, când eram tânăr, osândeam la tot pasul. Pentru că trăiam cu puţină luare-aminte şi aveam o falsă evlavie, judecam tot ceea ce mi se părea a fi greşit. Căci, atunci când cineva trăieşte în lume puţin mai duhovniceşte, poate vedea multe cusururi la ceilalţi, şi mai deloc virtuţile. Pe cei care cultivă virtutea nu-i poate vedea, deoarece trăiesc în ascuns, dar îi vede pe cei care fac neorânduieli şi îi osândeşte. „Ăsta face aşa, ăla păşeşte aşa, celălalt priveşte aşa…”.
    Ştiţi ce am păţit odată? Am plecat cu un cunoscut de-al meu ca să participăm la Sfânta Liturghie la o mănăstire de la Monodendri, aflată la nouă ore distanţă de Koniţa. Când am intrat în biserică, cunoscutul meu s-a dus la strană ca să cânte, iar eu am intrat în strana din spatele psaltului; urmăream de acolo slujba şi psalmodiam încet. La un moment dat a venit o femeie destul de tânără îmbrăcată în negru, s-a aşezat lângă mine şi mă privea continuu. Mă privea şi îşi făcea cruce. Mă privea şi îşi făcea cruce… începusem să mă tulbur. „Măi, spuneam în sinea mea, ce soi de om o fi şi femeia asta? De ce mă priveşte cu atâta neruşinare tocmai în biserică?”. Eu nici pe surorile mele nu le vedeam când treceau pe lângă mine pe drum. Se duceau apoi şi se plângeau mamei mele: „M— am întâlnit cu Arsenie(Numele de botez al Stareţului.), spuneau ele, dar nu mi-a vorbit!”. „Bine, îmi spunea mama, te întâlneşti pe drum cu surorile tale şi nu le vorbeşti?”. „Oare eu mă uit să văd dacă cea care trece pe lângă mine este sora mea? i-am spus eu. Avem o mulţime de rude(Stareţul avea şapte fraţi. în acea vreme cele trei surori mai mari ale lui îşi întemeiaseră deja familie.). N-am altă treabă de făcut?”. Vreau să spun că la astfel de extreme ajungeam. Să treacă pe lângă tine sora ta şi să nu-i vorbeşti! în sfârşit… De îndată ce s-a terminat Sfânta Liturghie, femeia aceasta în negru s-a dus şi 1-a rugat pe preot să-mi spună să merg acasă la ea, deoarece semănăm mult cu fiul ei care fusese ucis în război. Când am ajuns la casa femeii, am văzut fotografia fiului ei. într-adevăr, semănăm de parcă am fi fost fraţi. Sărmana femeie mă privea în biserică şi îşi făcea cruce ca şi cum l-ar fi văzut pe fiul ei. Iar eu îmi spuneam: „De ce mă priveşte femeia asta astfel tocmai în biserică, fără nici o frică de Dumnezeu?”. însă după aceea ştiţi cât de mult m-a schimbat lăuntric această întâmplare? „Ia te uită, mi-am spus, tu să ai astfel de gânduri cum că cine ştie ce fel de femeie este de nu se ruşinează deloc în biserică…, iar ea, sărmana, îşi pierduse copilul şi era îndurerată!”.
    Altă dată l-am judecat pe fratele meu care pe atunci era militar. Furierul unităţii îmi trimisese un mesaj: „I-am dat fratelui tău două bidoane cu untdelemn. Ce s-a întâmplat cu ele?”. „Dar el, am spus în sinea mea, aducea acasă soldaţi şi-i găzduiam. Cum de-a făcut asta acum, să ia untdelemn de la armată?”. Şi îndată, plin fiind de indignare, i-am scris fratelui meu o scrisoare. Iar el mi-a răspuns: „Bidoanele să le ceri de la paraclisierul bisericii din vale!”. Acesta trimisese untdelemnul în Koniţa la biserica din vale, fiindcă era săracă. „Bravo, Paisie! mi-am spus atunci. Cealaltă dată ai judecat-o pe acea sărmană, iar acum pe fratele tău. Altă dată să nu mai judeci pe nimeni!”. Vreau să spun că atunci când vedeam că mă înşelam în judecata mea, mă cercetam pe mine însumi: „în cutare situaţie am spus despre celălalt că a acţionat într-un fel, dar lucrurile stăteau altfel. Altă dată am tras o concluzie, dar era greşită”. în felul acesta m-am pus pe mine însumi la punct. „Altă dată, mi-am spus, nu vei mai judeca deloc! S-a terminat! Ai mintea strâmbă şi pe toate le vezi anapoda. Caută să devii un om corect!”. După aceea, când mi se părea ceva strâmb, îmi spuneam: „Cred că altfel stau lucrurile aici, dar eu sunt cel care nu înţeleg bine. Ori de câte ori am pus gândul de–a stânga, m-am înşelat”. Am ajuns să-i îndreptăţesc pe toţi abia când am început să mă scârbesc de mine însumi; pentru ceilalţi găseam întotdeauna circumstanţe atenuante şi numai pe mine mă judecam. Dar dacă omul nu se supraveghează pe sine, pe toate le tratează cu nepăsare, iar apoi la Judecată nu va avea cuvânt de îndreptăţire.

    din Patimi şi Virtuţi – Sfantul Paisie Aghioritul Paisie Aghioritul

    @el,

    asa spune Sfantul Paisie

    NU PUTEM SPUNE DESPRE NIMENI CA VA MERGE IN IAD

    Si pt ca acum vei spune ca Parintele nu vorbeste de cei ce-l hulesc pe Dumnezeu, mai jos ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur despre acestia.

    Aceasta o fac şi acum mulţi, care, sub pretext că apără pe Dumnezeu, îşi
    satisfac în realitate pornirile lor pătimaşe împotriva celor pe care-i urăsc, cînd ar
    trebui să facă totul cu blîndeţe. Dumnezeul tuturora ar putea să libereze trăsnetul
    peste cei ce-L hulesc, dar El răsare soarele şi pogoară ploaie şi dă cu îmbelşugare pe toate celelalte. Pe El trebuie să-L imităm şi noi! Pe cei ce hulesc pe Dumnezeu să-i rugăm, să-i sfătuim, să-i povăţuim cu bunătate, nu cu mînie, nici cu sălbătăcie. Nu trebuie să te mînii dacă
    e hulit Dumnezeu. Hula nu-I pricinuieşte nici o vătămare lui Dumnezeu; ci,
    dimpotrivă, cel ce-L huleşte, acela se răneşte. Nu te mînia pe hulitor! Suspină
    pentru el, plînge-l! Fapta lui e vrednică de plîns. Pe un om rănit nimic nu-l poate
    vindeca aşa de bine ca blîndeţea. Blîndeţea e mai puternică decît forţa. Iată ce
    grăieşte Dumnezeu, Cel hulit de noi, atît în Vechiul cît şi în Noul Testament; în
    Vechiul Testament: „Poporul Meu, ce ţi-am făcut?” ; iar în Noul Testament:
    „Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?” Pavel ne porunceşte să povăţuim cu
    blîndeţe pe cei ce ne stau împotrivă; iar Domnul a certat cu asprime pe ucenici
    cînd s-au apropiat de El şi l-au cerut să pogoare foc din cer, spunîndu-le: „Nu
    ştiţi ai cărui Duh sînteţi!” . Şi acum, cînd cărturarii L-au hulit, Domnul nu le-a
    spus: „O, spurcaţilor şi înşelătorilor! O, pizmaşilor şi duşmanii mîntuirii
    oamenilor!”, ci: „Pentru ce cugetaţi cele rele în inimile voastre?” .

    Trebuie, dar, să stîrpim cu blîndeţe boala. Omul care se îndreaptă datorită
    fricii se întoarce iute iarăşi la răutatea lui. De aceea a poruncit Domnul să se lase
    şi neghina , ca să se dea vreme de pocăinţă. Mulţi din aceştia s-au pocăit şi au
    ajuns oameni vrednici, deşi mai înainte erau păcătoşi şi răi. De pildă: Pavel,
    vameşul, tîlharul. Şi ei erau neghine, dar au ajuns grîu curat. Cu seminţele este cu
    neputinţă să se întîmple asta; cu oamenii însă, care sînt înzestraţi cu voinţă, este
    lesne şi uşor; că sufletul omului nu-i înlănţuit de legile firii, ci este cinstit cu
    libertatea voinţei.

    Aşadar, cînd vezi un duşman al adevărului, vindecă- l, îngrijeşte- l,
    reîntoarce- l la virtute. Dă- te tu pildă de viaţă curată; caută să nu poată fi osîndite
    cuvintele tale; apără- l, poartă-i de grijă; fă totul ca să-l îndrepţi imitînd pe marii
    doctori; aceia nu vindecă numai într-un singur chip, ci, cînd văd că o doctorie nu
    e de folos, se folosesc de o altă doctorie, apoi de alta; uneori taie rana, alteori o
    leagă. Şi tu eşti un doctor al sufletelor; foloseşte tot felul de doctorii, după legile
    lui Hristos, ca să iei Plata: şi a mîntuirii tale şi a folosului altora. Făcînd totul spre slava lui
    Dumnezeu, eşti şi tu slăvit, că a spus Domnul: „Pe cei ce Mă slăvesc îi voi slăvi,
    iar cei ce Mă defăima vor fi defăimaţi” .

    Să facem aşadar toate spre slava lui Dumnezeu, ca să avem parte de
    moştenirea cea fericită, pe care, facă Dumnezeu, să o dobîndim noi cu toţii, cu
    harul şi iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava şi
    puterea în vecii vecilor, Amin.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 25, 2015 at 3:18 pm

      mai mircea.v tu nu intelegi ca exemplele aduse de tine si Invatatura Sf Paisie se refera la PACATE OMENESTI si NU la INSELARE ca in cazul Boca?

      De aceia nici n-am vrut initial sa pomenesc cele despre Boca si purtarea lui dupa caterisire, despre faptul dubios ca a stat PREA PUTIN in inchisoare pentru vremurile acelea; etc cele din pacatele OMENESTI ale lui.

      Parintele Paisie insa A MUSTRT LA VEDERE si STRASNIC pe teologul Christos Yanaras pentru INSELARILE si balariile „teologice ale lui de care nefericitul nici pana azi NU s-a lepadat; la fel si pe alti INSELATI.
      Cu INSELAREA nu exista circumstante atenuante, ea TREBUIE vadita si JUDCATA FATIS , mustrata ASPRU caci aduce MOARTEA sufletului.

      „Ai văzut ce a spus Hristos? „Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă”( Ioan 7, 24.)”___Nu auzi si ca Hristos ne invata sa JUDECAM Judecata Dreapta? La ce crezi ca se refera cuvintele lui de aici? la judecarea pacatelor omenesti de rand?

      ti s-a intunecat mintea de la IDOLATRIA Boca si nu mai pricepi sensurile.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:33 pm

        Nu suntem judecători noi unul altuia… Păcatele proprii să ni le judecăm, nu pe ale altora… Voi nu sunteți în stare să recunoașteți niciodată când greșiți… Cum puteți vorbi mereu despre Dumnezeu, să teologhisiți la nesfârșit pentru a vă îndreptăți acuzațiile?…

        Apreciază

    • el said, on aprilie 25, 2015 at 3:33 pm

      „Aşadar, cînd vezi un duşman al adevărului, vindecă- l, îngrijeşte- l,
      reîntoarce- l la virtute. Dă- te tu pildă de viaţă curată; caută să nu poată fi osîndite
      cuvintele tale; apără- l, poartă-i de grijă; fă totul ca să-l îndrepţi imitînd pe marii
      doctori; aceia nu vindecă numai într-un singur chip, ci, cînd văd că o doctorie nu
      e de folos, se folosesc de o altă doctorie, apoi de alta; uneori taie rana, alteori o
      leagă. Şi tu eşti un doctor al sufletelor; foloseşte tot felul de doctorii, după legile
      lui Hristos, ca să iei Plata: şi a mîntuirii tale şi a folosului altora. Făcînd totul spre slava lui
      Dumnezeu, eşti şi tu slăvit, că a spus Domnul: „Pe cei ce Mă slăvesc îi voi slăvi,
      iar cei ce Mă defăima vor fi defăimaţi” . „____ ce sa fac si eu pacatosul, nu intelegi ca tot ce scriu aici NU este ca sa_mi dau eu dreptate sau sa imi satisfac patima maniei cum ma acuza unii?
      Tocmai acesta incerc si eu cu SLABELE mele puteri aici sa fac cu tine MAI ALES si nu numai in discutia asta interminabila despre INSELTUL Boca, Te rog sa ma crezi ca NU mai suport tema asta si daca scriu o fac pentru ca incerc sa ajut si daca mijloacele mele de om pacatos si sarman sunt slabe si criticabile ma gandesc ca TARIA Adevarului se vestete totusi pe sine cui are urechi de auzit chiar si prin mijloace mai slabe ca ale mele.

      Eu pentr mine STIU ca Boca e inselat,sunt obosit de tema asta,nu ma c red i,nvatator sau pilda de viata curata, insa sa vestesc Adevarul sunt DATOR fratilor; macar si daca puterile mele sunt slabe

      chiar asa trebuia sa-ti spun si asta explicit?

      Sa te lumineze Sf Paisie Aghioritul dar asta presupune ca sa fii si tu fara viclenie sincer in cautarea ta, ca iata nici chiar vorbindu-i PRESONAL cu atata draogste si durerre pentru omul contemporan Christos Yanaras NU s-a POCAIAT si NU s-a lasat de INSELAREA lui. Vezi sa nu faci si tu ca el; ca te asigur ca Sf Paisie te va ajuta daca-l lasi.

      Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 25, 2015 at 5:28 pm

        Frate,

        Tu pentru tine stii ca e inselat:
        Defineste te rog inselarea asta ca sa pricep.

        L-a pictat pe catolic sfant? A gresit. Iau de buna afirmatia ca „inapoi la Sfanta Traditie si la hotararile Sinoadelor”
        Zice ca arianismul este erezie. Nu sustine ratacirile catolice. Zice sa nu pacatuiesti, sa te spovedesti, sa asculti chemarea lui Dumnezeu.

        Ce mai vrei? Ti-a spus si Sfantul Paisie. Sant neoranduieli in Biserica? Fa-o pe albina. Ia ce e bun.

        Totusi, cum iti explici ca dupa ce am citit din Parintele Boca nu sant ecumenist, sant anticip si toate astea, sant ortodox, ii iubesc pe legionari si Sfintii Inchisorilor…. Pacatos mare sant, dar nu eretic.

        Si ramane o mare pr: Parintele Justin. Ce faci cu el? Daca iti rezolvi pr asta mental, e pr ta, nu ne spune cum, dar pe a mea te rog sa o rezolvi asa: sa-ti zici ca Parintele Justin se va ruga si pt mine pacatosul daca am gresit cu ceva in privinta Parintelui Boca.

        Esti obosit? Pr ta.

        Parintele Justin:
        „Rolul mare care l-a avut Parintele Arsenie Boca ca trimis al lui Dumnezeu…”

        Spune tu acum, pe cine sa ascult? Pe @el sau pe Parintele Justin?

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 26, 2015 at 11:30 am

        mircea.v

        „Parintele Justin. Ce faci cu el? Daca iti rezolvi pr asta mental, e pr ta, nu ne spune cum, dar pe a mea te rog sa o rezolvi asa: sa-ti zici ca Parintele Justin se va ruga si pt mine pacatosul daca am gresit cu ceva in privinta Parintelui Boca.” si „Rolul mare care l-a avut Parintele Arsenie Boca ca trimis al lui Dumnezeu…”

        esti ca o placa hodorogita si OPAC la argumente.
        De ce vrei sa fiu redundant; sa ma repet?
        Ti-mam mai spus odata la ccitatul asta.

        P.Justin o fi gresit si el si nici macar asa nu pot sa cred ca e, daca atatia frati marturisesc ca fata de ei a fost FT REZERVAT vis à vis de Boca.
        NIMENI nu e mai presus de Adevar si de Invatatura Sf Parinti pe care boca a INCALCAT-O FATIS si FARA putinta de tagada si NU s-a dezis de INSELARILE lui.
        Nu conteaza daca cineva oricat de duhovnicesc zice ca Boca e bun din neatentie( si SIGUR nu a presistat in aceasta parere cum spun si altii; cum odata scrie citatul ala; OARE chiar el l-a scris sau i l-au pus in guca ucenicii? si apoi alte dati e REZERVAT fata de Boca. Crezi ca Parintele Justin era asa ca femeiustele schimbatoare?) daca Boca e IMPOTRIVA Sf Parinti, Sf Parinti sunt CANONUL si referinta.

        Tu o tii lala in nestire cu 1 cuvant al unui Parinte zis odata la neatentie, eu iti arat prin comparatie cu Sf Parinti ca Boca e IN CONTRADICTIE flagranta cu ei; iti aduc cuvantul MULTOR altor Parinti ca Adran Fageteanu, Cleopa de la Sihastria, Ionanichie Balan , Arsenie Papacioc si tu te intrebi asa ca FARISEUL ci vicleana retorica : „eu pe cine sa cred”?
        Vicleanule pe cine sa crezi tu oare, pe Sf Parinti , pe parintii mai sus pomeniti sau citatul ala adus de tine si pus in seama Parintelui Justin care si el apoi a fost REVERVAT fata de multi in privinta lui Boca.

        Crede ce vrei RATACITULE INCAPATANT

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 6:41 pm

      Foarte bine frate Mircea. Mai este un autor bulgar care a scris pe această temă un volum, Alexiev parcă…

      Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 25, 2015 at 9:39 pm

        D-nu Radu,
        cand vorbesti tu….

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 10:54 pm

        Credeți că denigratorii și hulitorii părinților Arsenie Boca și Ilarion Argatu au citit asemenea lucrări? Păi, altfel le lipsea acum obiectul muncii…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 10:56 pm

        andrei-d

        Nu mai știi efectiv cu ce să mă mai lovești… Gata, ți s-au terminat toate argumentele?

        Apreciază

      • Ioan said, on aprilie 26, 2015 at 5:17 pm

        Un sihastru a văzut pe un oarecare frate al său că greşea şi a început să se tînguiască: „Vai mie! Cum fratele meu greşeşte acum, poate şi eu voi gre­şi mîine!” După aceasta, întorcîndu-se către ucenicul său, a adăugat: „În orice greu păcat ar cădea în prezenţa ta vre­un frate, tu să nu îl osîndeşti! Ci chiar trebuie să fii încredinţat că tu păcătuieşti mai mult decît el, chiar dacă aces­ta ar fi un om din lume. Ca o excepţie de la această pravilă trebuie să fie situaţia în care auzi pe cineva că aduce hulă lui Dumnezeu ori că vorbeşte ceva eretic.”

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:35 pm

        Ioan

        CINE PE CINE OSÂNDEȘTE OARE?… RĂSPUNDE ÎN FAȚA TUTUROR…

        Apreciat de 1 persoană

  26. el said, on aprilie 25, 2015 at 3:09 pm

    mircea.v

    mircea.v

    „„inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice”
    VORBE nesustinute de faptele lui.
    UNDE Invata Sf parinti si Dogmele sa latinii sunt „biserica” ca sa fie pictati alaturi de Ortodocsi si Sf Sofia; si „sfintii” papistasilor si ai arienilor alaturi de Sfintii Bisericii inca si cu aureole; UNDE invarta CANOANELE ca o Biserica se picteaza cu mazgaleli cu antene parabolice, navete spatiale si barbati in chiloti vorbind la telefon cu femeia cu dezgolita la cap,brate si piept in spatele lui dupa perdea (asa era Sara pictata in spatele perdelei in Stejarul Mamvri unde Patriarhil Avraam vorbea cu Sfanta Treime?) cu cipul sau in locul Sf Ioan Boteaztorul ?

    Asaqt ca sa citez pe cel mai cunoscute din INSELARILE lui Bioca.

    Mai Hristos ne invata in Sf Scriptura ca nu cel ce zice doamne doamne va intra in Imparatia cerurilor ci cel ce FACE Voia Lui Dumnezeu si Voia lui este sa PAZEASCA Dreapta Credinta fara care NU se mantuieste NIMENI si sa implineasca Poruncile.

    blablabla Boca al vostru „antiecumenist” si „sfant” …. VORBE !

    si ca sa te linistesc am citit TOATE cartile Sf Piasiie Aghioritul, colectia de volume care-mi vorbesti o am citit si pe ea si iar Sf Paisie nu lipseste din rugaciunile mele zilnice impreuna cu Sf Arsenie Capadocianul, icoana /fotografia Sf Paisie o cinsesct DINAINTE de canonizarea lui cu MULTI ani.

    Si ca veni vorba despre Parintele Paisiie si Boca fa si tu o comparatie intre DUHUL Sf Paisie Aghioritul PROFET si SFANT facator de MINUNI actual si „duhul” , „portul” „minunile” si „scrieile”/”mazgalelile lui Boca al vostru si daca ti se pare ca sunt asemanatori sau au ceva in comun ma tem ca esti bolnav sufleteste mai grav decat se pare

    Apreciază

  27. Radu Iacoboaie said, on aprilie 25, 2015 at 10:40 pm

    Iată ce mi-a scris pe blog preotul Gheorghe Anițulesei din Rădăuți, județul Suceava (unde este ÎPS Pimen, de care credem că face ascultare):

    ,,Canonizarea lui Boca ar insemna legalizarea vrajitoriei de catre B.O.R. Ar fi mai grav decat canonizarea unui ecumenist. Daca va fi ingaduit sa mai avem parte de un patriarh curat ortodox A. B. va fi anatematizat. Asa ca nu-l criticati pe Pf. Daniel, el e interesat doar de bani si astfel va faceti de cap cu propaganda lui Boca.”

    ARSENIE BOCA VRĂJITOR??? PĂI ASTA ESTE VARIANTA MASONERIEI, CARE DOREȘTE SĂ-L AȘEZE ȘI PE ACEST MARE DUHOVNIC ÎN VITRINA LOR CU PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI MASONICE CARE AU CONTRIBUIT LA PROGRESUL ROMÂNIEI… LA FEL ÎNCEARCĂ ÎN ULTIMA VREME ȘI CU DOMNITORUL CONSTANTIN BRÂNCOVEANU!… ACUMA ÎNȚELEGEȚI CEEA CE URMĂRESC ȘI CEI CARE ÎL DENIGREAZĂ ȘI-L HULESC PE FACEBOOK ȘI PE BLOGURILE ORTODOXE?…

    Apreciază

    • el said, on aprilie 26, 2015 at 5:22 pm

      iacoboaie

      DA vrajitor. Si Parintele Adrian FAgeteanu tot asa zicea de el guru vostru ca avea niste „puteri” paranormale capatate tocmai dupca ce se ocupase cu niscai yoga, hipnoza si rataciri orientale.

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:25 pm

        Harismele primite de părintele Arsenie Boca le-a primit în Sfântul Munte Athos, unde a postit îndelung și s-a întâlnit în duh cu Sfântul Serafim de Sarov… DE UNDE VII TU CU ACESTE MINCIUNI SFRUNTATE?…
        Se știe că Securitatea s-a ocupat foarte mult de denigrarea sa, inclusiv cu invenția diabolică precum că, cineva a mers la Mănăstirea Sâmbăta de Sus și a văzut acolo sute de cărți de magie, despre care i s-a spus că ar fi aparținut părintelui Arsenie Boca… La fel și cu monahul care a fost prins în tren de Securitate cu un volum de magie, spunând că voia să i-l ducă părintelui și nu știa ce conține pachetul…

        Apreciază

    • el said, on aprilie 26, 2015 at 5:28 pm

      iacoboaie

      blablabla… a iesit iacoboaie la RACOLAT agameii. PARAZITULE daca esti asa de valoros ce cauti aici sa INSELI niznaii folosindu-te de traficul Fratelui Saccsiv?
      Mai tu esti un PREFACUT, un MIM, un CLOWN al Ortodosiei, tu te prefaci binecredincios ca sa-ti aduci lucrerea de inselre a fraielor la capat, asa te-au invata „tovarasii” tai. Si publici redundant, in nestire la ORIUCE articol al lui Sccsiv link_uri URLANDE care prapaditul tau de blog plin de „imuminare ” si chestii copy-paste; La tione Ortodoxia e MIMATA copy-paste cum bin eti-a zis cine ti-a zis asa. De aia nu te baga nimeni seama maruntzelule.

      Insa se vada pe fata CURAND si lucrarea ta si cui slujesti tu ! mai devreme decat crezi. hai du-te si dezbate cu sefii tai „solutia” .

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:28 pm

        Ferește-te de mândrie pentru că este patima cea mai mare prin care omul se aseamănă cu diavolul…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:46 pm

        Nu mă deranjează că mă consideri ,,măruntzel” pe lângă tine (Danion Vasile)…

        [PDF]Danion Vasile-Tinerii si sexualitatea – Parohia
        https://parohiatorrent.files.wordpress.com/…/danion-vasile-tinerii-si-sexualit…
        DANION VASILE – născut la 15 august 1974 în Bucureşti. Desfăşoară o ….. mea culpa pentru faptul că a colaborat cu Securitatea, şi astfel greşeala recunoscută …

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 26, 2015 at 8:49 pm

        ,,În plin Postul Paştilor, tânărul teolog Danion Vasile a iscat o mare tulburare în Biserică pe tema calendarului. În mai multe ieşiri publice, el a susţinut că Biserica Ortodoxă Română este apostată din pricina adoptării calendarului pe „stil nou”, că sîntem sub anatemele Sinoadelor din vechime, că, din această pricină, credincioşii din BOR se pot mîntui numai prin excepţie, că marii noştri duhovnici mutaţi la Domnul Cleopa Ilie şi Arsenie Boca au minţit în privinţa calendarului nou… Pledoaria sa este una vădit anti-BOR şi pro-stilistă. Cu alte cuvinte, dacă vrei mîntuire, ieşi din BOR şi intri în una din facţiunile de „stil vechi”. Lucru la care se pare că i-a şi îndemnat pe unii preoţi, care l-au invitat să conferenţieze în oraşele lor.

        Grav este că, în demersul său, Danion Vasile s-a folosit de numele părintelui Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, şi de citate trunchiate şi/sau interpretate în manieră proprie din Părinţi ai Bisericii şi din unii intelectuali mărturisitori interbelici.

        Atitudinea lui Danion Vasile compromite şi campania pentru cunoaşterea şi canonizarea sfinţilor din temniţele comuniste, în care s-a implicat. Dacă BOR, din care fac parte aceşti sfinţi, este apostată, nici ei nu sînt sfinţi. Cum poate susţine Danion două idei care se anulează reciproc?

        O serie de persoane, între care preoţi şi teologi mireni, şi de organizaţii au criticat poziţia lui Danion în termeni duri. La acestea, Danion a dat un răspuns care, în opinia mea, mai mult îl acuză decît îl scuză.”

        MAI MULTE DETALII GĂSIȚI AICI: http://c-tarziu.blogspot.ro/2010/04/cazul-danion-vasile.html

        Apreciază

  28. vt said, on aprilie 26, 2015 at 1:12 am

    Saccsiv daca aici se comenteaza decent si in duhul ortodoxiei nu stiu ce sa spun! Imi pare rau ca am intrat sa comentez si eu si nu mi-am pastrat calmul, si imi cer scuze daca m-am aprins, dar cand am vazut ce fel de mizerii pot sa scrie acesti asa zisi ortodocsi, nu m-am putut abtine, E pacat ca nu atragi macar atentia din cand in cand asupra limbajului, nu de alta dar chiar s-a ajuns prea departe. Si am o rugaminte, ca te-au rugat si altii si am vazut ca i-ai tot evitat, spune-ne parerea ta despre parintele Arsenie Boca, cred ca asa ar fi cel mai cinstit avand in vedere ca tu ai lansat acest subiect. In rest toate cele bune iti doresc, sanatate si Doamne ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on aprilie 26, 2015 at 3:49 pm

      Ce e scris pe blogul tau e ortodox, sectantule vt?

      „Aflata la pelerinaj la mormantul lui Arsenie Boca, o credincioasa decis sa faca unele fotografii in zona in care se rugau oamenii.

      Femeia nu s-a gandit nicio secunda ca, pe imagini, va aparea si o forma de energie radianta ce pare a fi spiritul unui sfant.

      Cand a ajuns acasa si s-a uitat la poze, femeia a fost uluita de ceea ce vedea! Astfel, in cele trei poze facute la mormantul parintelui Arsenie Boca apare o fiinta care straluceste intr-o lumina orbitoare, ce pare a fi capabila de o forta vindecatoare.

      Femeia le-a aratat tuturor cunoscutilor pozele, considerand ca in imagini apare un spirit foarte puternic, ce s-a intrupat pentru ajutorarea oamenilor.”

      https://vremuritulburi.wordpress.com/2014/05/27/minune-la-mormantul-lui-arsenie-boca-s-a-aratat-spiritul-sfantului-foto-incredibile/

      „Spiritul foarte puternic” e de fapt o femeie cu un batic pe cap. Iata discernamantul sectantilor care spun ca isi iau har de la un om, Arsenie Boca. E de ras. Sunteti portavocile dracilor. Amestecati otrava voastra si cu scrieri sau imagini ortodoxe, si gata, musculitele cad in plasa. Plasa demonilor in care voi va aflati deja.

      Voi faceti un mare rau Bisericii. Ce ierarh sau preot ti-a dat binecuvantare pentru acest blog „vremuri tulburi”?

      Care sunt minciunile pe care le spun?

      Apreciază

      • set said, on aprilie 27, 2015 at 12:31 am

        Ioane, articolul acela era cu semnul intrebarii, daca tot ai facut referire la el, tocmai pentru ca cei care cunosc mai multe despre acest subiect sa poata da detalii. E pacat ca nu faci referire si la celelate multe articole cu invataminte atat de folositoare de la parinte si te-ai oprit doar la acel articol. Lucru care dovedeste cat esti de rau intentionat si faptul ca pe tine te intereseaza doar sa gasesti pete in lucrarea altora ca sa ai de sa te iei, la fel procedezi si cu viata si lucrarea parintelui Arsenie Boca, Esti mincions cand faci referire la faptul ca eu si toti cei care cred ca parintele Arsenie Boca este sfant suntem sectanti, atunci probabl ca cel putin 80% dintre romani suntem sectanti. Esti un om de o rautate incredibila, aruncand cu venin in toate partile si luandu-i in deradere pe toti care nu sunt de acord cu parareile tale si facandu-i pe toti satanisti, fara sa ai habar ce fel de viata duc acesti oameni, poate ca sunt de un milion de ori mai buni ca tine.Te lauzi ca esti ortodox, in primul rand un ortodox adevarat nu trambiteaza treaba asta in gura mare, este pe deplin smerit, nu se inalta singur, in al doilea rand un ortodox adevarat este cuprins de harul dragostei, tu din contra esti cuprins de ura si de duhul maniei. Imi spui mie ca nu ma cunosti ca nu stii cum ma numesc si din cauza asta sunt nesimtit, eu faceam referire la persoana mea, daca ma cunosti ce fel de om sunt , ce fel de caracter am si ce fel de viata duc, daca tot faci niste afirmatii gratuite, cum ma numesc nu e important, am eu motivele mele pentru care inca nu imi dezvalui identitatea, la fel procedeaza si Vasile daca ai observat. Si acum te intreb ceva si sper sa imi raspunzi civilizat fara alte jigniri, daca reusesti treaba asta, daca nu, te rog sa te concentrezi la maxim, l-ai cunoscut personal pe Parintele Arsenie Boca, i-ai citit vreo carte macar, sau toata parerea ti-ai format-o din auzite de la altii? Te intreb treaba asta pentru ca la fel ai aruncat si in mine norori fara sa ma cunosti personal, acest lucru fiind foarte urat si te discrediteaza in fata unor oameni care mai si gandesc. In rest sanatate si Doamne ajuta!

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on aprilie 27, 2015 at 11:22 am

        Ti-am raspuns mai jos.

        Apreciază

    • Ioan said, on aprilie 27, 2015 at 12:28 am

      Exemplu de om fara nici un discernamant:

      Comentarii la articolul „Despre campania furibunda de denigrare a Sfantului Parinte Arsenie Boca”:

      vt
      aprilie 23, 2015 la 6:29 am
      Imi pare rau Bogdan, dar ti-am sters comentariul, am spus si repet, nu mai permit nimic pe blog care il denigreaza pe sfantul parinte. In rest numai bine! Doamne ajuta!

      bogdan
      aprilie 23, 2015 la 7:27 am
      Ceea ce nu inteleg este ca nici macar nu te-ai uitat la ce avea de spus acel parinte din clip…Eu nu mai stiu care e adevarul, avand in vedere „dovezile” si pro si contra. Iti respect decizia si munca !

      vt
      aprilie 23, 2015 la 7:49 am
      Nu am nevoie, ceea ce am simtit cand m-am rugat la parinte la mormant si felul in care m-a ajutat sunt doveziile cele mai mari. Nu am nevoie de nimic altceva. Este la fel ca atunci cand il descoperi pe Dumnezeu, este o traiere deosebita pe care nimeni si nimic nu ti-o mai poate lua. Nu mai poate nimieni si nimic sa te convinga de contariu. Iar ce am simtit eu, au simtit si simt mii de oameni. Sper ca ma poti intelege, si sper sa poti si tu sa simti aceste trairi intr-o zi daca nu le-ai experimentat inca. Doamne ajuta!

      https://vremuritulburi.wordpress.com/2015/04/23/despre-campania-furibunda-de-denigrare-a-sfantului-parinte-arsenie-boca/

      Ce periculos e acest vt.

      El nu are nevoie de dovezi, e sigur de sfintenia lui Boca datorita TRAIRILOR LUI!!!

      „[…]sper sa poti si tu sa simti aceste trairi intr-o zi daca nu le-ai experimentat inca.[…]”

      Extraodinar, oameni nefericiti pe care dracii ii prostesc prin bucurii aparente!! Care fug dupa trairi, bucurii si indulciri ceresti.

      Puneti mana si cititi cartea Sfantului Ignatie Briancianinov – Despre inselare.

      „Ei nu pricep, ca adulmecand damful subtire al patimilor care traiesc in ei, se indulcesc de el, socotindu-l in orbirea lor, mireasma a harului ! Ei nu inteleg ca de desfatarea duhovniceasca sunt in stare doar sfintii, ca inaintea desfatarii duhovnicesti trebuie sa mearga po­cainta si curatirea de patimi, ca desfatarea duhovni­ceasca nu sta in puterea pacatosului, ca el trebuie sa se cunoasca pe sine ca fiind nevrednic de desfatare, sa o alunge, daca aceasta va incepe sa-i dea tarcoale, sa o alunge ca pe un lucru nepotrivit cu el, ca pe o vadita si pierzatoare amagire de sine, ca pe o miscare subtire a slavei desarte, a cugetarii semete si a patimii dulcetii.”[…]

      „Ucenicul: Este vreo legatura intre primul fel de in­selare si cel de-al doilea ?

      Staretul: Intre aceste doua feluri de inselare intot­deauna este o legatura. Primul fel de inselare este intotdeauna unit cu cel de-al doilea, cu „parerea”. Ce­lui care alcatuieste chipuri amagitoare, prin mijlocirea puterii firesti de inchipuire si imbina aceste chipuri prin mijlocirea fanteziei, intr-o priveliste care-l vra­jeste, celui care isi supune intreaga fiinta inrauririi amagitoare si puternice a acestei privelisti, totdeauna i se „pare”, din nefericire, ca aceasta priveliste ia nas­tere prin lucrarea harului Dumnezeiesc, ca simtirile inimii pe care le starneste ea sunt simtiri venite prin har. Cel de-al doilea fel de inselare, adevarata „pa­rere”, lucreaza fara a alcatui privelisti amagitoare: el se multumeste cu alcatuirea unor simtiri si stari harice masluite, din care se naste o parere mincinoasa, stramba, despre orisice fel de nevointa duhovniceasca. Cel care se afla in inselarea prin „parere” capata o intelegere mincinoasa a tot ceea ce il inconjoara. El este inselat si inlauntrul sau, si din afara. Inchipuirea lucreaza cu multa putere in cei amagiti prin „parere”, insa lucreaza numai si numai pe taramul imaginarului. Ea nu se indeletniceste defel (sau se indeletniceste foarte rar) cu zugravirea in inchipuire a raiului, a sa­lasurilor si camarilor de sus, a luminii si bunei-mi­resme ceresti, a lui Hristos, a ingerilor si a sfintilor; ea alcatuieste intotdeauna parute stari duhovnicesti, stransa prietenie cu Iisus („Urmarea lui Hristos” a lui Thoma de Kempis, cartea 2, cap.8), launtrica impre­una-vorbire cu El („Urmarea”, cartea 3, cap.1 ), des­coperiri tainice („Urmarea”, cartea 3, cap.l3), glasuri, desfatari; zideste pe temelia lor o intelegere minci­noasa despre sine si despre nevointa crestina, zideste indeobste, un fel mincinos de a gandi si o intocmire mincinoasa a inimii, duce la betia de sine, ba la infier­bantare si extaz. Aceste simtiri felurite apar prin lu­crarea subtire a slavei desarte si a patimii dulcetii: in urma acestei lucrari, sangele capata o miscare paca­toasa, amagitoare, ce se infatiseaza ca desfatare a harului, iar slava desarta si patima dulcetii sunt star­nite de cugetarea semeata, acest tovaras nedespartit al „parerii”. O trufie grozava, asemenea trufiei demoni­lor, alcatuieste insusirea de capetenie a celor ce si-au insusit unul din aceste doua feluri de inselare. Pe cei amagiti de primul soi de inselare, trufia ii aduce intr-o stare de nebunie vadita; in cei amagiti de cel de-al doilea soi, aceasta, pricinuindu-le si lor o anume vata­mare a mintii, mai putin vadita, numita in Scriptura „stricare a mintii” (2 Tim. 3, 8) – ei bine, aceasta ia chipul smereniei, evlaviei, intelepciunii, dar poate fi cunoscuta dupa roadele sale amare. Cei molipsiti de „parerea„ despre virtutile lor, si mai cu seama despre sfintenia lor, sunt in stare si gata de orice uneltire, de orice fatarnicie, viclenie si amagire, de orice fapta rea. Ei sufla cu vrajba neimpacata impotriva slujitorilor adevarului, napustindu-se asupra lor cu ura incrance­nata, atunci cand acestia nu recunosc in cei inselati starea pe care „parerea” ii face sa creada ca o au si o arata in vazul lumi oarbe cu duhul.

      Ucenicul: Sunt, oare, si stari duhovnicesti, care vin din harul Dumnezeiesc – de pilda, acea stare in care se gusta dulceata si bucuria duhovniceasca, starea in care se des­copera tainele crestinatatii, starea in care se face simtita in inima salasuirea Sfantului Duh, starea in care nevoitorul lui Hristos se invredniceste de vederi duhovnicesti ?

      Staretul: Fara indoiala ca sunt, dar numai in cresti­nii care au atins desavarsirea crestina, care mai inainte s-au curatit si pregatit prin pocainta. Lucrarea treptata a pocaintei se face aratata indeobste, prin toate felurile smereniei, si indeosebi prin rugaciunea adusa din saracia duhului, din plans; ea slabeste in om, treptat, lucrarea pacatului. Pentru aceasta este nevoie de nu putina vreme, si se da numai nevoitorilor adevarati, cu buna-hotarare, prin Dumnezeiasa Pronie, care vegheaza neadormit asupra noastra. Lupta cu patimile este nespus de folositoare: ea duce, mai presus de orice, la saracia cu duhul. Avand scopul de a ne folosi cu ade­varat, Judecatorul si Dumnezeul nostru „rabda inde­lung” pentru noi, si nu degraba „va rasplati potrivni­cului” ( Luca 18, 7) nostru – pacatul. Atunci cand patimile slabesc – aceasta se intampla cel mai adesea spre sfar~itul vietii [Viata lui Teofil, a lui Pimen cel Bolnav, a lui Ioan Mult-patimitorul (Patericul Lavrei Pecerska)) – atunci incep sa apara, putin cate putin, starile duhovnicesti, care se deosebesc cu nespusa osebire de starile alcatuite de catre „parere”. Mai intai, intra in casa sufletului plansul cel din har, o cu­rateste si o albeste pentru primirea darurilor care ur­meaza plansului, potrivit asezamintelor legii duhov­nicesti. Omul trupesc nu poate nicicum, prin nici un mijloc, sa isi inchipuie starile duhovnicesti, si nici din plansul cel din har nu poate sa inteleaga nimic: cunoasterea acestor stari nu se deosebeste altfel decat prin cercare ( Sfantul Isaac Sirul, cuvantul 55). Daru­rile duhovnicesti sunt impartite cu Dumnezeiasca intelepciune, care vegheaza ca vasul cel cuvantator ce trebuie sa primeasca in sine darul sa poata primi in sine fara vatamare puterea darului. Vinul nou strica burdufurile vechi ( Mat.9,7). E vrednic de luare-amin­te faptul ca in vremea de acum, darurile duhovnicesti sunt impartite cu cea mai mare economie, potrivit slabanogirii de care este cuprinsa, indeobste crestina­tatea. Darurile acestea slujesc aproape numai spre a indestula trebuintele mantuirii. Dimpotriva, „parerea” isi cheltuieste darurile sale cu o risipa neistovita si cu cea mai mare grabire.”[..]

      „Satana ia chip de inger de lumina; „apostolii” lui iau chip de Apostoli ai lui Hristos (Cor. 9, 13-l5); invatatura lui ia chip de invatatura a lui Hristos; starile care vin din amagirile lui iau chip de stari duhov­nicesti si harice; trufia si slava sa desarta, amagirea de sine si inselarea nascute din acestea iau chipul smere­niei lui Hristos. Ah ! Unde s-a ascuns de nefericitii visatori, de visatorii ce in chip jalnic sunt multumiti de sine si de starile lor de amagire de sine, de visatorii care socot ca se desfata si sunt fericiti, unde s-au as­cuns de acestia cuvintele Mantuitorului: „Fericiti cei ce plang acum, fericiti cei ce flamanzesc acum si vai voua, celor ce sunteti acum satui, vai voua celor ce radeti acum” (Luca 6, 21,25).

      Priveste mai cu luare-aminte, priveste fara patima la sufletul tau, iubite frate ! Nu este mai de nadejde oare, pentru el pocainta, decat desfatarea ? Nu este mai de nadejde, oare, pentru el, a plange pe pamant, in aceasta vale a plangerii lasata anume pentru plans, decat a nas­coci pentru sine desfatari mai inainte de vreme, des­fatari amagitoare, vrednice de ras si pierzatoare ?

      Pocainta si plansul pentru pacate aduc cu sine ves­nica fericire – acest lucru este sfant; acest lucru este vrednic de crezamant; acest lucru a fost vestit de Dom­nul. De ce, oare, sa nu te cufunzi in aceste stari sufle­testi, de ce sa nu petreci in ele, de ce sa-ti nascocesti tie desfatari, sa te saturi cu ele, sa te indestulezi cu ele, prin ele sa nimicesti in tine fericita foame si setea de dreptatea lui Dumnezeu, fericita si mantuitoarea in­tristare pentru pacatele tale si pentru pacatosenie.

      Foamea si setea de dreptatea lui Dumnezeu sunt martorii saraciei cu duhul: plansul este semnul smere­niei, glasul ei. Lipsa plansului, indestularea cu sine si desfatarea cu parutele stari duhovnicesti dau pe fata trufia inimii.

      Teme-te ca nu cumva, din pricina desfatarii desarte si amagitoare, sa mostenesti vesnicul „vai” fagaduit de catre Dumnezeu celor ce se satura acum dupa bunul lor plac, impotriva voii lui Dumnezeu.

      Slava desarta si odraslele sale sunt desfatari duhov­nicesti mincinoase, care lucreaza in sufletul care nu s-a patruns de pocainta si zidesc o smerenie paruta. Su­fletul schimba adevarata smerenie pe aceasta parere de smerenie. Adevarul cel inchipuit, punand stapanire pe casa sufletului, ingradeste pentru Adevarul cel ade­varat toate intrarile in aceasta casa.

      Vai, suflete al meu, biserica de Dumnezeu zidita a adevarului ! Primind in tine adevarul cel fatarnicit, in­chinandu-te minciunii in locul Adevarului, tu te faci capiste !

      In capiste e inaltat un idol: „parerea” smereniei. „Parerea smereniei” este cel mai cumplit fel de trufie. Anevoie se goneste trufia si cand omul si-o recu­noaste, dar cum s-o izgonesti atunci cand i se pare ca este smerenie?!”

      http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sfantul_ignatie_briancianinov-despre_inselare.htm

      Apreciază

      • set said, on aprilie 27, 2015 at 9:35 am

        Ioane, am inteles ce fel de om esti si care este scopul tau in viata, am cunoscut multi din astia ca tine, scopul tau este de postac care sunt convins ca nu a facut nimic in viata lui, dar care toata ziua arunca cu mizerii in unii si altii. Imi pare rau, dar eu am scopuri si teluri mai inalte in viata. Asta e ultimul comentariu, nu imi mai pun mintea cu tine. Sa fii sanatos!

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on aprilie 27, 2015 at 10:46 am

        @ set – Vorbesti gratuit. Ce sa iti spun, daca tu crezi ca rolul meu este de postac, eu cred ca al tau este de prostac, sa-mi fie cu iertare.

        Imi e sila sa mai scriu ceva. Atitudinea ta este ingusta, one way. Gaina vede doar curtea ei, pe cand vulturul vede toata lumea. De ce nu te ridici sa vezi si tu lumea in ansamblu, nu numai curtea ta? Fii un vultur, intreaba si pe alti parinti duhovnicesti despre Arsenie Boca. Mergi in Athos, intreaba Parintii de acolo. Trairile tale sunt etalonul vietii tale si cele dupa care te iei? Daca inima ta iti va spune intr-o buna zi sa te rogi la Francisc de Assisi. O vei face? Daca inima ta iti spune sa faci ceva rau asa si faci?

        Scrii: „Asta e ultimul comentariu, nu imi mai pun mintea cu tine.”

        Ce „mintos” esti!

        Apreciază

  29. Ioan said, on aprilie 26, 2015 at 11:29 pm

    De fapt discutia despre Boca se poate rezuma astfel:

    Intrebare: A avut rataciri Arsenie Boca?

    Raspuns: Da, a avut, vedem pictura, scrierile lui si marturiile oamenilor.

    Intrebare: Daca a avut idei eretice si nu stim daca s-a lepadat de ele cum putem sti ca este sfant?

    Raspuns: Nu putem sti. Cei care recunosc ca Boca a gresit si sunt sceptici nu gresesc. Sunt atatia parinti mari care afirma ca a fost inselat, inclusiv in Athos. Dumnezeu nu se supara pe noi daca ne ferim de inselare.

    Atat.

    Ce atatea vorbe?

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 10:23 pm

      DIN EVANGHELIA DUPĂ LUCA (din capitulul 6)

      22. Fericiţi veţi fi când oamenii vă vor urî pe voi şi vă vor izgoni dintre ei, şi vă vor batjocori şi vor lepăda numele voastre ca rău din pricina Fiului Omului.
      23. Bucuraţi-vă în ziua aceea şi vă veseliţi, că, iată, plata voastră multă este în cer; pentru că tot aşa făceau proorocilor părinţii lor.
      24. Dar vai vouă bogaţilor, că vă luaţi pe pământ mângâierea voastră.
      25. Vai vouă celor ce sunteţi sătui acum, că veţi flămânzi. Vai vouă celor ce astăzi râdeţi, că veţi plânge şi vă veţi tângui.
      26. Vai vouă când toţi oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot aşa făceau proorocilor mincinoşi părinţii lor.
      27. Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi;
      28. Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
      29. Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
      30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
      31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
      32. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
      33. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
      34. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
      35. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
      36. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.
      37. Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi şi veţi fi iertaţi.
      38. Daţi şi se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura.
      39. Şi le-a spus şi pildă: Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?
      40. Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.
      41. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
      42. Sau cum poţi să zici fratelui tău: Frate, lasă să scot paiul din ochiul tău, nevăzând bârna care este în ochiul tău? Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
      43. Căci nu este pom bun care să facă roade rele şi, iarăşi, nici pom rău care să facă roade bune.
      44. Căci fiecare pom se cunoaşte după roadele lui. Că nu se adună smochine din mărăcini şi nici nu se culeg struguri din spini.
      45. Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui.
      46. Şi pentru ce Mă chemaţi: Doamne, Doamne, şi nu faceţi ce vă spun?
      47. Oricine vine la Mine şi aude cuvintele Mele şi le face, vă voi arăta cu cine se aseamănă:
      48. Asemenea este unui om care, zidindu-şi casă, a săpat, a adâncit şi i-a pus temelia pe piatră, şi venind apele mari şi puhoiul izbind în casa aceea, n-a putut s-o clintească, fiindcă era bine clădită pe piatră.
      49. Iar cel ce aude, dar nu face, este asemenea omului care şi-a zidit casa pe pământ fără temelie, şi izbind în ea puhoiul de ape, îndată a căzut şi prăbuşirea acelei case a fost mare.

      Apreciază

      • Irina said, on mai 3, 2015 at 7:34 pm

        Radu Iacoboaie termina cu insunuari de genul ca noi l-am judeca pe pr Arsenie Boca. Nu este vorba de judecare aici, ci este vorba de cercetare a duhurilor inainte de a crede orbeste in ceva sau cineva. Dumnezeu insusi ne cere acest lucru pentru minunile pot veni si din partea celui rau, de aceea faptul ca la mormantul pr Arsenie Boca se fac multe minuni nu-l certifica 100% ca sfant.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 10:15 pm

        Irina

        Cercetăm duhurile atunci când părintele asupra căruia planează acuzații de înșelare ESTE ÎN VIAȚĂ, nu după trecerea la cele veșnice când nu se mai poate apăra PERSONAL și să poată face dezmințiri ale falsurilor grosolane care i se pun în cârcă…

        În confruntarea noastră ,,pașnică” din partea unora, noi CĂUTĂM ADEVĂRUL… Încercăm să înțelegem ce se întâmplă și mai ales DE CE SE ÎNTÂMPLĂ ACESTE ATACURI?… CUI SERVESC OARE?… AI TE ROG UN RĂSPUNS?…

        Apreciază

      • Irina said, on mai 6, 2015 at 11:23 am

        Cine ti-a spus tie ca numai cat este cineva in viata trebuie sa cercetezi duhurile. Duhurile se cerceteaza pana la o eventuala canonizare. Chiar daca respectivul nu mai este in viata, se analizeaza ceea ce el a lasat in urma, scrieri, sfaturi, marturii, picturi etc. Si iti repet eu nu am nimic impotriva pr Arsenie Boca, m-as bucura enorm ca idoielile mele sa fie spulberate si sa ma incredintez ca perintele este sfant, dar deocamdata inca nu sunt lamurita si inca exista controverse la adresa pr Arsenie Boca peste care nu pot trece asa usor. Sunt parinti care spun ca ar fi vorbit sau ar fi scris lucuri contrare Ortodoxiei, insusi duhovnicul meu mi-a zis ca a citit astfel de ciudatenii in carti despre sau scrieri ale pr Arsenia Boca. In concluzie nu sunt nici convinsa ca pr Arsenie Boca este sfant, dar nici nu resping totalmente acest lucru, las totul in voia Domnului care este singurul care stie ce este in sufletele fiecarui om si sa decida El acest lucru. pentru ca stiut este ca daca Dumnezeu vrea ca un sfant sa fie descoperit se va realiza acest lucru indiferent cat de grele sunt vremurile. Daca ai citit vietile Sf Rafail, Irina si Nicolae vei afla ca desi martirizati prin veacul al 15_lea totusi Dumnezeu a descoperit multor oameni prin vise si vedenii adevarate totul despre acesti mucenici, abia in vremurile noastre. Deocamdata prefer sa stau in banca mea si sa nu fiu partinitoare nici cu cei care cred in sfintenia pr, dar nici cu cei care resping acest lucru. Pr Paisie Aghioritul stia ca Sf Arsenie Capadocianul care l-a si botezat este sfant, dar cu toate acestea i-a aratat cinstirea cuvenita dupa canonizarea sfantului. Intr-adevar evlavia poporului este un semn al sfinteniei unui sfant, dar Biserica este cea care recunoaste sfintenia pe langa evlavia poporului, analizand si aspecte din viata sfantului pentru a vedea daca intr-adevar este un sfant autentic sau un fals, pentru ca s-a mai intamplat in istoria bisericii ca multimi de oameni sa se inchine la mormantul unui inselat.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 10:21 pm

        Irina

        M-am grăbit puțin și am uitat ceva esențial… Tu vorbești de ,,insunuari de genul ca noi l-am judeca pe pr Arsenie Boca”… PĂI ASTEA SUNT ,,INSINUĂRI”?!…

        PĂI, TOATE ACESTE DENIGRĂRI ȘI HULIRI SUNT MAI MULT DECÂT JUDECARE A PĂRINTELUI ȘI A NOASTRĂ, A CELOR CARE DIN FERICIRE ÎL CINSTIM!…

        Tu ai impresia că eu scriu folosind tehnici subversive, gen insinuări?… ADEVĂRUL SE ROSTEȘTE DIRECT, NU PE OCOLITE. SE ROSTEȘTE SIMPLU… DIN INIMĂ, FOLOSIND CUGETUL NOSTRU CARE SE ROAGĂ LA DUMNEZEU…

        Apreciază

      • Irina said, on mai 6, 2015 at 11:34 am

        Daca cineva este rezervat in privinta cuiva, normal ca exista motive pentru acest lucru. Motive care le poti face si plublice, de ce nu? Mie mi se pare ciudat ca parca simt ca ma obligi sa cred in sfintenia pr Arsenie Boca, desi eu nu sunt convinsa inca de acest lucru. Iar in ce privesc insinuarile, cred ca daca pr este Sfant mi le va ierta, pentru ca ceea ce spun sau ceea ce cred nu este din rea vointa.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 6, 2015 at 8:35 pm

        Am scris multe comentarii pe tema asta. Am scris și articole în ultimul an despre părintele Arsenie Boca. Asta înseamnă că oblig pe cineva? DAR NIMENI NU POATE OBLIGA PE NIMENI, MAI ALES PE INTERNET… NICI DIAVOLUL NU NE POATE OBLIGA… EL NE ISPITEȘTE ÎN FELURITE CHIPURI DAR N-AM AUZIT PE NIMENI SĂ SPUNĂ CĂ NE OBLIGĂ SĂ FACEM PĂCATE ȘI VOIA LUI… De unde așadar ai scos ideea aceasta că parcă te oblig? Astea sunt păreri personale, simple păreri subiective…

        Apreciază

  30. […] DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de… […]

    Apreciat de 1 persoană

  31. emmma said, on aprilie 28, 2015 at 6:31 am

    Am extras un pasaj esential din AUTOBIOGRAFIA lui arsenie boca care se afla pe saitul

    http://www.arsenieboca.ro/parintele-arsenie-boca-sfantul-ardealului

    Intre parantezele drepte sunt comentariile mele.

    „Aveam problema vointei în stapânirea simturilor.

    Mai mult chiar, ma preocupa, studiind mistica comparata a diferitelor religii superioare [iata cum inselatul arsenie boca marturiseste ca este ecumenist. Nu i-a mai ajuns Sfanta Traditie Ortodoxa, trebuia sa studieze religiile superioare …], ca sa vad prin proprie experienta, cât se întinde sfera vointei în domeniul vietii sufletesti si biologice.

    Ma interesa sa vad daca e adevarat ce afirma cartile asupra actelor reflexe , si asupra instinctelor, ca anume sunt independente de vointa si controlul constiintei [Acesta este domeniul practicilor oculte YOGA].

    Experienta mea personala [deci recunoaste ca a practicat tehnici de yoga ] însa mi-a dovedit ca actiunea vointei si a constiintei se poate întinde si peste instincte si actele reflexe dupa o oarecare variabila [in practica yoga se merge pe tehnici de incetinirea si oprirea batailor inimii si pe ritmarea si chiar suspendarea respiratiei].

    Ma ajutau la aceste adânciri si studiile ce le facea pe vremea aceea Mircea Eliade [Mircea Eliade a studiat la Calcutta filosofia indiana si a practicat yoga, timp de 6 luni, intr-un ashram cu Swami Shivananda.] la Ecutta, trimis de Universitatea din Bucuresti, pentru studii orientalistice. Iar parte de studii le tiparea în Revista de filosofie din Bucuresti, si-mi parveneau pe aceasta cale.”

    –––––––––––––––

    Iata ce spune Mircea Eliade in memoriile sale despre practicile invatate in ashramul indian:

    „Meditaţiile şi tehnicile yoghine, pe care le studiasem cu Dasgupta în textele clasice şi pe care le aplicam acum sub controlul lui Swami Shivananda, m-au convins încă o dată că erau rezultatul unei extraordinare cunoaşteri a condiţiei umane.
    Numai cineva care cunoscuse cu adevărat pasiunile, ispitele şi distracţiile celui „prins în mrejele existenţei” putuse elabora toate celelalte tehnici psihofiziologice care alcătuiesc yoga.

    În preajma Crăciunului, eram un om „schimbat”. Nu voi încerca să rezum aici etapele acestei transformări lăuntrice. Ceea ce se putea spune despre rezultatele feluritelor exerciţii preliminare le-am descris cît am putut în lucrările mele despre yoga…

    Swami Shivananda se minuna de rapiditatea cu care îmi însuşisem rudimentele practicii yoga. Îmi prevestea o carieră senzaţională …

    Dormeam doar cîteva ceasuri şi izbuteam să fac multe lucruri fără să obosesc şi fără să mă plictisesc. În afară de ceasurile consacrate meditaţiei şi exerciţiilor yoga, citeam în fiecare zi texte sanscrite …”

    –––––––––––––––

    Un alt invatator al lui arsenie boca a fost Rudolf Steiner, care spunea urmatoarele:

    „Exerciţiile ajutătoare sunt un set de şase practici zilnice de care sufletul are nevoie pentru a îşi consolida temeliile prin propria sa viaţă de gândire, simţire şi voinţă.

    Practica unei discipline spirituale prezintă pericole în raportul nostru cu lumea şi cu noi înşine, iar prin practicarea acestor exerciţii putem avea grijă să păstrăm mereu echilibrul interior şi exterior.

    Controlul gândirii, al faptelor şi al sentimentelor reprezintă defapt cultivarea voinţei în propriile noastre facultăţi sufleteşti, fapt care va creşte stabilitatea şi echilibrul fără de care nu este just să continuăm păşirea noastră pe o cale de dezvoltare spirituală.

    Exerciţiile ajutătoare cultivă forţe de care discipolul spiritual va avea nevoie în toate momentele mai apropiate sau mai îndepărtate ale drumului său de dezvoltare, ele fiind paşi absolut necesari practicării meditaţiei sau altor exerciţii cu caracter meditativ sau contemplativ indicate de ştiinţa spirituală orientată antroposofic.”

    –––––––––––––––

    Nu dau linkuri pentru citatele din „Memoriile” lui Eliade sau din cartea lui Steiner.

    Sper ca Radu Buhaiu sa ma ierte, iar daca nu ma iarta poate sa caute singur, pe net 🙂

    Acum, cei din secta lui arsenie pot vedea faptul ca arsenie boca, Mircea Eliade si Rudolf Steiner au un numitor comun: PRACTICILE OCULTE YOGA.

    Daca marturiile audio ale unor parinti ca Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan nu va sunt suficiente, aveti dovezile de mai sus. Paritii Cleopa Ilie, Adrian Fageteanu si alti mari duhovnici aveau aceeasi parere despre arsenie boca – ca era inselat.

    –––––––––––––––

    Marturii despre inselarile lui arsenie boca gasim si in cartea „Jurnal duhovnicesc” scrisa de Arhim. Paulin Lecca, care l-a cunoscut personal pe arsenie boca.

    La pagina 71 citim:

    … Preacuvioase parinte A. [arsenie boca], aveti mila de Sangele pe care Domnul nostru Iisus Hristos L-a varsat pentru noi toti, aveti mila de turma pe care o pastoriti si aveti mila de sufletul sfintiei voastre. Poate mai tarziu o fi ascultat, dar sigur nu sunt, fiindca n-am vazut o lepadare publica a sa de toate acele rataciri spiritiste si erezii steineriene.

    La paginile 109-110 citim marturia IPS Mladin despre inselarile lui arsenie boca:

    … Am venit odata cu el aici [la Manastirea Sambata]. Pe cand era inca neimbracat in haina calugareasca, se ocupa cu ghicitul in palma. Femeile din satele vecine ziceau intre ele:”Hai la popa vrajitorul!”. Cand Mitropolitul Balan [Doamne apara-ne de astfel de ierarhi!] a vazut ca vine lumea sa-l caute, a zis:”Sa-l facem preot, ca sa foloseasca lumea care vine la el…”. Si asa l-a facut preot, iar parintele A. [arsenie boca] se ocupa in continuare cu chiromantia, dar si cu alte stiinte oculte…

    In continuare, Arhim. Paulin Lecca spune: ” parintele A. mi-a dat o carte introdusa in doua plicuri mari, unul in altul, atragandu-mi atentia, in mod special, sa nu le dezlipesc si sa nu umblu inauntru, ci s-o dau in mana parintelui Pandoleon. I-am respectat dorinta, cu toata evlavia si frica. Dar, cand am trecut cu traista prin Govora Bai, militienii m-au crezut colportor. M-au dus la Militie, m-au controlat si apoi m-au intrebat ce se afla in plic…
    Peste putin mi-au restituit plicul desfacut. Era o carte de Rudolf Steiner, in care se vorbea despre clarviziune, aura, etc.
    Crestinii din vechime isi incepeau lucrarea cu pocainta, smerenia si dragostea, ajungand la sfintenie. E de mirare, deci, ca cel ce isi incepe lucrarea cu practici oculte poate ajunge un impostor?

    Arhim. Paulin Lecca a fost staret la Manastirea Arnota si este cunoscut pentru traducerea Sbornicului si a Pelerinului Rus.

    –––––––––––––––––

    Secta lui arsenie boca a inceput sa ia amploare dupa moartea parintelui Cleopa. Cat a trait parintele Cleopa nu au avut curaj sa iasa asa pe fata. Secta a luat amploare dupa ce a murit parintele Ioanicie Balan, Arsenie Papacioc si Parintele Iustin Parvu. Toti duhovnicii batrani si batranii ierarhi care l-au cunoscut pe arsenie boca au spus intr-un glas ca: arsenie boca era VRAJITOR!!!

    Caseta pe care este convorbirea parintilor Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan, este 100% reala, am ascultat-o inca din anii ’90. Cineva a primit-o de la Manastirea Sihastria si apoi a ajuns pe net!

    In spatele sectei sunt cei ce vor compromiterea si distrugerea BOR, dar si preoti si ierarhi – din Ardeal mai ales – care profita de fluviul de bani ce curge de la Prislop si murdareste BOR!!!

    Dezbinarea creata de calendar este nimic, fata de cea care vine prin vrajitorul arsenie boca!

    Rugati-va la Domnul nostru Iisus Hristos, la Maica Domnului si la vechii sfintii ai Bisericii Ortodoxe sa se stinga aceasta secta!

    Cei care vreti canonizarea vrajitorului arsenie boca veti arde in iad cu el, pentru ca ati dus sufletele oamenilor nevinovati la pierzare!

    Apreciază

    • anonim said, on aprilie 28, 2015 at 2:27 pm

      emma, credema ca argumentele si observatiile tale sunt total pe langa textul scris de parintele Arsenie Boca care nu se referea la yoga sau ce-ai mai scris tu acolo.
      Iar sa zici ca un filozof sau altu l-au influentat pe parinte este gresit, avand in vedere ca parintele nu era un om obijnuit ci un intelectual pregatit de Dumnezeu sa infrunte aceste oculte orientale. Da, in mod normal nimeni nu ar trebui sa abordeze astfel de studii, eu de exemplu si daca-mi pun in minte ca nimic de acolo nu e adevarat tot as fi influentat. Dar nu ma compar cu cineva cine stia totul despre ortodoxie, cunoaste adevarul si-l traieste.
      Si ce ai mai zis tu pe acolo, cum ca citea in palma sau de-astea sunt minciuni.

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 6, 2015 at 8:47 pm

      Scoaterea din context și reinterpretarea în manieră personală, diferită de cea a autorului este TEHNICĂ SECTARĂ… Prezentarea trunchiată este urmată de conexiuni cu Mircea Eliade, yoga etc…

      PENTRU A DEMONSTRA CEEA CE AM AFIRMAT MAI SUS, REDAU PENTRU EXEMPLUL DE LA ÎNCEPUT CONTEXTUL MAI LARG DE PE ACEL BLOG:

      ,,Aveam problema voinţei în stăpânirea simţurilor. Mai mult chiar, mă preocupa, studiind mistica comparată a diferitelor religii superioare, ca să văd prin proprie experienţă, cât se întinde sfera voinţei în domeniul vieţii sufleteşti şi biologice. Mă interesa să văd dacă e adevărat ce afirmă cărţile asupra actelor reflexe, şi asupra instinctelor, că anume sunt independente de voinţă şi controlul conştiinţei. Experienţa mea personală însă mi-a dovedit că acţiunea voinţei şi a conştiinţei se poate întinde şi peste instincte şi actele reflexe după o oarecare variabilă. Mă ajutau la aceste adânciri şi studiile ce le făcea pe vremea aceea Mircea Eliade la Ecutta, trimis de Universitatea din Bucureşti, pentru studii orientalistice. Iar parte de studii le tipărea în Revista de filosofie din Bucureşti, şi-mi parveneau pe această cale.

      Toate acestea mă interesau să le aflu şi să le probez în vederea călugăriei. Mă abţineam de la „voia în oraş”, ci stam în curtea şcolii cu poarta deschisă. Cu colegii nu ieşeam în oraş decât dacă trebuia în interesul şcolii, a vreunui profesor, sau însoţiţi de profesori, cum era cazul cu reuniunea de muzică. N-am dansat şi n-am învăţat lucrul acesta. Îmi dase tata grija asta – şi mai cu deosebire când eram teolog nu-mi puteam închipui să fac aşa ceva.

      De viaţa altora în afara zidurilor teologiei am fost în cea mai perfectă indiferenţă şi necunoştinţă. Toate preocupările mele erau şi sunt până astăzi interioare, nu exterioare. Vorbirea mi-a fost urâtă de când mă ştiu. Chiar numele călugăresc l-am ales pentru că Avva Arsenie îşi alesese nevoinţa tăcerii, prin care s-a desăvârşit interior.

      Teza de licenţă în Academia Teologică rezuma strădaniile mele spre acea desăvârşire interioară a omului, şi purta titlul: „Încercări asupra vieţii duhovniceşti”. Terminam teologia prin 1933.

      În vacanţă mă ocupam cu pictura.”

      Apreciază

    • Irina said, on mai 13, 2015 at 5:08 pm

      Dar voi care credeti in pr Arsenie Boca cu inversunare, trecand cu vederea niste chestii destul de dubioase cum ar fi Francisc de Assis printre sfintii ortodocsi, si faptul ca multi ucenici de-ai pr Arsenie Boca au o parere foarte buna despre Papa Paul al II-lea si despre catolici in general, nu puteti fi numiti tot zelotisti si pietisti?

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 5:59 pm

        Nu. Te rugăm să citești cu maximum de atenție articolul de pe site-ul apaceavie.ro…

        Apreciază

  32. Cristian said, on mai 14, 2015 at 4:07 pm

    Eu nu mai inteleg nimic din cazul Arsenie Boca. Am ascultat in ultima perioada cuvantari ale parintelui Gheorghe Anitulesei care mi-au placut, si apoi am dat si de o cuvantare in care il numeste ratacit pe Pr. Arsenie. Si ce e drept aduce argumente bune, este chiar foarte bun vorbitor si pare un aparator al adevarului si al ortodoxiei adevarate. Dar daca il numeste pe Arsenie Boca ratacit nu inteleg de ce il citeaza in alte cuvantari ale sale pe parinte. Ce e drept, ce se intampla la mormantul parintelui nu e prea bine. Eu nu stiu ce sa zic, daca este ratacit sau nu, dar prea mult s-a deviat atentia asupra puterii de a face minuni a parintelui Arsenie si astfel se lasa la o parte ceea ce invata cu adevarat Biserica: devenirea noastra in niste persoane mai bune, mai desavarsite prin citirea Sf. Scripturi si a scrierilor Sfintilor. Toti suntem chemati la indumnezeire nu numai anumite persoane, desi in ziua de astazi e greu sa vorbesti de asa ceva. In schimb marea majoritate a celor care merg la mormant merg ca milogii asteptand o minune. Eu vad imaginea si personalitatea unui crestin tinzand inspre cea a Mantuitorului cu urmatoarele virtuti (bineinteles niciodata putand ajunge la desavarsirea Lui, noi mai adaugam in compensare multimea de patimi si pacate, dar macar trebuie sa tindem acolo): Bland, smerit, intelegator, drept,nefatarnic, de ajutor aproapelui, iubitor, rugator, iertator, neiubitor de slava desarta dar si demn, curajos, hotarat, taios daca e cazul. Toate aceste virtuti le gasim la Mantuitor, din ele o sa cada la Judecata cele legata de blandete si iertare pentru cei neconformi invataturii adevarate, De aceea zic ca noi trebuie sa tindem spre tipul Mantuitorului, ca deaia s-a intrupat sa ne fie exemplu. In schimb crestinii care merg la mormantul parintelui Arsenie la ce tind? la o minune . Oricum imi e greu sa cred ca parintele a fost ratacit. Aveam si eu o simpatie fata de el. Chiar i-am luat apararea si lui si oamenilor care merg zicand ca din multimea care merge acolo se vor gasi unii care sa citeasca o carte cu invataturi frumoase si sa-si schime mentalitatea. Asa ca sa nu ne grabim sa tragem concluzii pripite in nici o directie. Cei care au discernamant cat de cat inteleg ca nu vine mantuirea printr-un om si nici nu se pierde prin el. Sunt destui alti oameni sfinti la care te poti ruga. Este parintele Iustin Parvu despre care am auzit in 2-3 randuri vorbindu-se ca au avut alti parinti imbunatatiti instiintari de la Dumnezeu ca este Sfantul secolului, si cel mai mare Sfant roman. Daca nu este asa nu stiu, dar asta arata ca la Dumnezeu toti suntem egali si chemati la indumnezeire( adica asemanare cu Dumnezeu dupa chipul Sau prin virtutile aratate mai sus, sa nu se inteleaga harismele si minunile) prin viata curata si jertfa cu smerenie si dupa putinta fiecaruia. Sunt multe alte exemple din Pateric si vietile Sfintilor care arata ca fiecare om este important pentru Dumnezeu.
    Pun aici un video cu o cuvantare mai pe larg despre cazul asta a parintelui Anitulesei.

    Apreciază

  33. oarecare said, on mai 19, 2015 at 9:46 am

    Mi-a spus un bun prieten ca a vorbit cu un cunoscut preot din Mitropolia Munteniei, ca acesta l-a intrebat pe Mitropolitul Transilvaniei, Antonie Plamadeala, fostul coleg de manastire al lui Arsenie Boca, despre cum a reusit A.B.sa-si ascunda steiner-ismul sau.
    Acesta, i-a raspuns ca era prea destept ca sa divulge secretul sau.
    Luati aminte ce spunea Parintele Arsenie Papacioc: Arsenie, pacat de el.
    Despre faptul ca nu starnit contradictii, decat dupa moarte, nu e adevarat, s-a stiut de el ca nu se sfatuieste,ba mai mult refuza sa stea de vorba cu ceilalti. Acest lucru nu era mediatizat.
    A fost ignorat si mai rau s-a facut, s-a acoperit buba si acum s-a inflamat cu totul si da pe-afara puroiul.
    Ma iertati.

    Apreciază

  34. Anda said, on mai 19, 2015 at 10:27 am

    Dupa „fenomenul boca” si „biserici ortodoxe noetice” ca cea din imagine, oare ce va mai urma?
    Ma trec fiorii…

    http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/biserica–arca-noetica-alba-iulia-7_5559d0afcfbe376e35538b87/2_5559d04bcfbe376e355387f5.html#photo-head

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 20, 2015 at 9:50 pm

      Firește că nu toți românii au evlavie la sfinții închisorilor pe care i-au și uitat mult prea devreme… Dar sunt 2-3 milioane de români cred care îl cinstesc pe părintele Arsenie Boca drept un sfânt. Unii i-au spus Sfântul Ardealului (pe mulți ardeleni i-a ajutat într-o perioadă de crunt ateism comunist)… Unii, mai puțini, l-au numit cel mai mare sfânt al românilor din secolul XX și înclin să le dau dreptate după ce mi-am făcut o imagine de ansamblu și cât se poate de obiectivă…

      Apreciază

  35. […] DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de… […]

    Apreciază

  36. mihaelmarius said, on august 30, 2015 at 8:52 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/
    cartea” Cuvinte vii, pagina 271(carte preluata in “Talantii imparatiei“) – la capitolul “108 – Taina lui Ilie şi Ioan” – se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.

    Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 (blestematul an al caderii sale) este o hula de la un capat la altul.

    Analiza a fost facuta de parintele Gheorghe Anitulesei in luna mai 2015 aici :
    https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/h-din-invataturile-pagane-scrise-ale-parintelui-arsenie-boca/

    Apreciază

    • mihaelmarius said, on martie 28, 2016 at 11:55 am

      interviu luat Par. Antim Gadeoi, de la Man. Bistrita Neamt, de catre Ing. geolog Gabriel BARBIER in Revista CREDINŢA-ORTODOXĂ, a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului

      Apreciază

  37. scooter said, on septembrie 3, 2015 at 6:33 am

    daca vreti sa vedeti cine a fost cu adevarat parintele arsenie boca cautati pe youtube georgeta florea,veti ramane tablou si eu o cred pe femeia aia

    Apreciază

    • Mirela said, on septembrie 3, 2015 at 10:44 am

      @scooter
      Dacă, aşa cum zici, o crezi pe femeia aia, înseamnă că NU AI HABAR despre credinţa ortodoxă.
      E de crezut de către un ortodox o persoană care zice că i s-a arătat spiritul tatălui ei, care i-a spus:
      min 2.48. „mi-a spus că e spiritul tatălui meu şi că vrea să mă înveţe cum să comunic cu lumea de dincolo”
      min 4: „Eu sunt tatăl tău şi sunt înger de lumină, credinţă şi coroană, conducătorul cetelor de îngeri din seminţia neamului 25, din care face parte şi România… ”
      sursa https://www.youtube.com/watch?v=lJFQESOESNI (Georgeta Florea, urmaşă lui Nostradamus?)
      Dacă de la o astfel de persoană aşteptăm să descoperim adevărul, să nu ne mirăm dacă omenirea creştină va descoperi că Hristosul de acum 2000 de ani a fost un înşelător şi că cel care va fi încoronat în templul din Ierusalim va fi crezut adevărat dumnezeu.
      Scooter, citeşte Patercul egiptean, ca să vezi care e treaba cu vedeniile! Nu uita nici de Noul Testament, care zice: „Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.” (I Ioan 4)

      Apreciază

    • Riko said, on septembrie 3, 2015 at 1:44 pm

      Doamna aceea crede ca vorbeste cu ingerii, cu mortii si daca nu ma insel crede si in extraterestri. Vrea sa atraga cat mai mult atentia asa ca se leaga si de parintele Arsenie Boca. Asta nu inseamna ca parintele are vre-o legatura cu ratacirile ei.
      Poti sa intrebi orice ortodox cu capul pe umeri si are sa-ti spuna ca Georgeta este in inselare si vorbeste cu draci. Nu crede ce zice ea.

      Apreciază

  38. […] Iata comentariul sorei Mirela postat la DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN […]

    Apreciază

  39. DaciaNuMoare said, on octombrie 3, 2015 at 1:52 pm

    Nu sunt dusa la biserica, nu tin post, sunt cu pacate mai mari decat toti cei care va aflati aici probabil, mai stiu si eu sa zic „Tatal Nostru” si inceputul Crezului….. Dar am ajuns aici, am citit articolul, am avut rabdare sa citesc si din comentarii, si ceva in capul meu nu se leaga.
    „Dezbina si cucereste”.
    Nu stiu daca noi trebuie sa aruncam pietre. Stiu sigur insa ca trebuie sa ne aparam neamul si tara. Cum putem sa facem asta cand ne impiedicam unii de altii? Poate Arsenie Boca a fost un Sfant cu pacate. Poate a fost impotriva neamului si a Bisericii cu care ne-am nascut in suflete. Dar a facut si bine, atat cat am auzit si eu. Poate ca si Codreanu a avut pacate, dar a fost si Sfant. Nu ne judeca oare Dumnezeu pe toti la final?
    Astazi ei ne ridica moschee si ne omoara copiii inoculandu-le ideea „progresului”. Astazi tricolorul este batjocorit. Astazi calugarii si preotii care spun adevarul sunt exclusi din Biserica fizica si batjocoriti. Astazi suntem pierduti, si tot ce vad, e ca ne ratacim tot mai mult.
    Ce conteaza cu adevarat?
    Neamul.
    Credinta.
    Biserica.

    De ce nu ne ridicam noi odata? De ce ne pierdem timpul in fata unui calculator in loc sa luam atitudine?

    Apreciază

  40. mihaelmarius said, on martie 26, 2016 at 8:30 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/03/26/iata-primul-episcop/ Da. Si daca tot vorbim… spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra>> [ PS Galaction ].
    – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biseerica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
    – E sub semnul intrebarii.
    – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii
    pagina 14 , februarie 2016 – interviu luat de Ing. geolog Gabriel BARBIER in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a)

    Apreciază

  41. mihaelmarius said, on aprilie 23, 2016 at 7:51 am

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/04/22/reincarnarea-in-manuscrisele-secrete-ale-lui-boca/ Reincarnarea in manuscrisele secrete ale lui bOCA gasite in 2008 – LUCRU SEMNALAT DE UN COMENTARIU LA http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20943989-primele-demersuri-privind-posibila-canonizare-parintelui-arsenie-boca-comisie-cerceta-cerceta-viata-activitatea-scrierile-acestuia.htm ” Parintele Stoenescu este cel care a scris “Omul imbracat in haina de in si Ingerul cu cadelnita de aur”.
    In aceasta carte pe la pagina 110-114 apare erezia preexistentei sufletului.
    De asemenea toata lucrarea a fost scrisa pe fondul ideii de reincarnare multipla, incepand cu “ingerul cu cadelnita de aur”(din Apocalipsa) care se intrupeaza in Sf.Ilie Tesviteanul, acesta in Sfantul Ioan Botezatorul, iar Ioan Botezatorul in Arsenie Boca. In final Arsenie Boca este ori ingerul cu cadelnita de aur, ori Mantuitorul Iisus Hristos. Dar ne-ar putea spune direct autorul ce a vrut sa spuna cu toate acestea. Adica Daniil Stoenescu, cel ce se ocupa de dosarul canonizarii lui Arsenie Boca. ”

    IATA CITATUL RESPECTIV : „Principiul spiritual al vieţii, sufletul, intră, prin naştere, în lumea fizică, într-un corp, cu care duce împreună – sub legea sau categoria timpului, o durată determinată – durata vieţii acesteia -.
    În momentul naşterii sufletul pierde cunoştinţa de sine, în sensul că nu-şi mai aduce aminte, nu mai ştie despre anterioritatea sa nimic.
    Fenomenul tare se aseamănă cu intrarea unei nave cosmice în păturile dense ale atmosferei terestre, când, potrivit unghiului calculat de intrare în vederea aterizării, capsula se învăluie în flăcări la mii de grade şi legătura radio cu pământul se întrerupe.
    Aşa ceva se petrece şi în perioada intrării sufletului, entitate spirituală, în pătura densă a biologiei, în lumea fizică. Poate că de aci vine „convingerea” că intrând în trup am intrat în temniţă şi întuneric şi în lanţurile patimilor, care au acest specific că ne leagă de modul acestei vieţi fizice, cu tendinţa de-a ne convinge că aceasta-i singura viaţă existentă. ” [TEXT http://lavi-enrose.com/principiul-spiritual-al-vietii ]

    Cititi “predica” lui bOCA [ atentie sa nu va convinga sa deveniti adeptii reincarnarii ] https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/

    Apreciază

    • Riko said, on aprilie 23, 2016 at 12:16 pm

      @mihaelmarius
      Pur si simlu rea vointa si nedreptate. Din cauza unor oameni ca tine, acum e impanzit internetul de prosti cum ca parintele ar fi crezut in reincarnare. Daca esti prost si nu intelegi nimic si nu sti nimic, macar taci ca numa rau iti faci singur.

      Apreciază

  42. mihaelmarius said, on mai 4, 2016 at 5:12 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/03/episcopul-daniil-stoenescu-din-comisia-de-canonizare-a-baut-apa-din-mormant-cu-p-vamvulescu-care-a-povestit-la-rtv/ “Si de-asta.. chiar.. am baut, ca o nebunie, asa – si preasfintitul a baut !- apa de acolo.
    Au luat-o.. cu galetile o scoteau, apa multa- a fgasit asa sfantul sicriu [!!!] acoperit de apa, stiti, asa a fost. Apa cu noroi, mocirla, si capacul cum am spus, asa hrasnit. Si o scos, o pus in niste butoaie – apa de acolo a scos, asa.
    Si am baut si eu de acolo. Zic: “Eu vreau sa beau!” Zice “Da-mi si mie!”- a spus preasfintitul; si a baut si el
    – si era, asa , cum sa va spui- apa cu noroi cumvaamestecata . Stiti, asa era…, asa era…emotionat]
    ce sa spun : era o agheasma.

    Apreciază

  43. […] DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.