SACCSIV – blog ortodox

GUOLAOSI, necunoscutii lucratori chinezi morti de munca excesiva …

Posted in CHINA by saccsiv on august 17, 2010

   Citez din articolul Johann Hari: And now for some good news:

   La prima vedere nu o sa sune ca o stire buna, cu atat mai putin una dintre cele mai inspirationale povesti din lume astazi. Dar credeti-ma: este. Yan Li si-a petrecut viata regland suruburi mici, pe o linie de productie, pentru dispozitive care ne fac vietile mai frumoase. El ar putea fi cel care a asamblat o componenta a laptopului de pe care scriu acest articol sau a telefonului mobil care o sa va intrerupa citirea articolului. El este un angajat de 27 de ani al marii fabrici Foxconn din Shenzen, sudul Chinei, care produce i-Pad-uri, Playstation-uri si baterii pentru telefoanele mobile.

   Li a fost cunoscut in companie dupa numarul sau de ID F3839667. El statea intr-o sir huruitor toata ziua, in fiecare zi, facand aceleasi miscari mecanice marunte cu incheietura mainii, 20 de ore pe zii. Conform familiei sale, uneori schimburile au durat 24 de ore; cateodata s-au prelungit chiar pana la 35 de ore. Daca ar fi incercat sa infiinteze un sindicat care sa ceara socoteala pentru astfel de practici, ar fi fost pus inchisoare pentru 12 ani. Intr-o noapte, pe 27 mai, dupa inca un schimb maraton, Li a cazut mort.

   Mortile cauzate de munca excesiva sunt atat de obsnuite in fabricile chinezesti, incat au si un cuvant pentru aceasta: guolaosi. China Daily estimeaza ca 600 000 de oameni sunt omorati in acest fel in fiecare an, majoritatea dintre ei producand bunuri pentru noi. Li nu a avut nici o problema de sanatate, spune familia sa, pana cand a inceput programul de lucru; Foxconn a declarat ca el a murit de astm si ca nu sunt responsabili de moartea lui. In noaptea in care Li a murit, un alt angajat al Foxconn s-a sinucis – cel de-al 10-lea in acest an.

   De doua decenii, tu si eu am facut cumparaturi pana cand angajatii chinezi au cazut morti. Afacerile s-au laudat cu beneficiile preturilor chinezesti. Ei au fost insa mai putin interesati sa vada pretul uman. Corporatia KYE Systems au o fabrica tipica in Donguan, sudul Chinei, si unul dintre cei mai mari clienti al lor este Microsoft – astfel in 2009 Comitetul National de Munca al Statelor Unite a trimis anchetatori chinezi sub acoperire acolo. In prima zi un muncitor adolescent le-a soptit: “Suntem ca detinutii aici”.

   Personalul munceste si traieste in orase-fabrica gigante pe care aproape ca nu le parasesc niciodata. In fiecare camera dorm 10 muncitori, si fiecare camin gazduieste 5000. Nu exista dusuri; li se da un burete cu care sa se curete. Un schimb tipic incepe la ora 7:45 dimineata si se termina la 10:55. Muncitorii trebuie sa de-a raportul catre statiile lor 15 minute inaintea programului, intr-un stil de instructie militareasca: “Toata lumea, atentie! Fata la stanga! Fata la dreapta!” Odata ce au inceput, li se interzice strict sa vorbeasca, sa asculte muzica sau sa mearga la toaleta. Oricarui angajat care nu respecta aceasta regula i se tipa si este pus sa curete toaletele ca pedeapsa. Dupa program are loc reintoarcerea in camin.

   Acesta este echivalentul uman al unor ferme in care animalele sunt tinute in custi mici. Un angajat a declarat:”Munca mea este sa asamblez bucatile de guma la mouse-ul de calculator… Este o munca care te tampeste. Repet aceeasi miscare in continuu mai bine de 12 ore pe zi”. Intr-o fabrica Meitai, din apropiere, care produce tastaturi pentru Microsoft, un angajat a declarat: “Noi suntem ca niste animale dintr-o ferma si nu ar trebui sa fim numiti muncitori”. Li se interzice pana si sa isi prepare propria mancare sau sa faca sex. Traiesc din mancarea proasta pe care trebuie sa o cumpere de la cantina, in afara vinerilor, cand li se da o pulpa mica de pui “care simbolizeaza viata lor care se imbunatateste”.

   Chiar si dupa ce munca lor a adus China la nivelul de super-putere, acesti muncitori au primit tot mai putin. Proportia salariilor din produsul intern brut scade in China in fiecare an din 1983 pana in 2005.

   Muncitorii pot fi tratati in acest fel tocmai din cauza tipului de politica care a dominat in ultimele doua decenii. Oamenilor foarte bogati li se perminte sa constintuie organizatii – corporatii – sa isi urmareasca interesele fara mila, dar restului populatiei li se interzice de catre politia secreta sa se adune si sa formeze oranizatii care sa ii protejeze. Practicile politice din Maoism au fost transferate foarte bine de la comunism la corporationism: amandoua considerand fiintele umane ca niste instrumente dispensabile care sunt folosite doar pentru a le servi nevoilor economice.

   Nu o sa stim niciodata numele acelor oameni care au platit cu membrele, plamanii, sau vietile lor pentru bunastarea din casa mea si a ta. Aici este doar unul din ei: ganditi-va la el ca si Muncitorul Necunoscut, care ii reprezinta pe ceilalti. Liu Pan a fost un tanar de 17 ani care opera o masina care face carduri si cardboard-uri vandute unor corporatii de renume din vest. Cand incerca sa curete masinaria care era blocata, a fost prins. Sora sa a declarat: Cand i-am recuperat corpul, tot capul i-a fost zdrobit. Nici macar nu ii mai puteam vedea ochii.”

   Deci s-ar putea sa va ganditi – a fost o gluma cruda sa consideri asa ceva ca fiind o veste buna? Nu, deloc. O razvratire eroica a inceput in China impotriva acestor abuzuri – si incepe sa aiba succes. In 126 000 de fabrici chinezesti, muncitorii au refuzat sa mai traiasca in acest mod. Sindicate au inceput sa apara, oranizate prin mesaje textuale, cerand salarii mai mari, un mediu de lucru uman si dreptul de a se organiza liber. Milioane de muncitori tineri de pe teritoriul tarii blocheaza fabricile si canta “Nu exista drepturi ale omului aici!” si “Vrem libertate!” Cei care s-au sinucis au reprezentat o razvratire de disperare, aceasta este o razvratire a sperantei.

   Anul trecut, dictatura chineza a fost atat de panicata de rascoalele care s-au raspundit incat a pregatit un pas extraordinar inainte. A scos un nou proiect de lege, care le-ar permite muncitorilor sa constituie si sa aleaga propriile sindicate. Ar fi un inceput de democratie pentru locurile de munca din China. Corporatiile vestice au facut insa lobby puternic impotriva acestui proiect, spunand ca ar crea “un mediu negativ de investitii” – lucru prin care ei se refera la profituri mai mici. Guvernele vestice au sustinut corporatiile intr-un mod docil si s-au opus libertatii si democratiei muncitorilor chinezi. Astfel legea nu a fost promulgata si democratia a cazut.

   Nu a fost destul. Anul acesta muncitorii chinezi s-au ridicat si mai puternic sa isi ceara partea la care au dreptul din prosperitatea pe care o creeaza. Acum companie dupa companie face concesii masive: cresterile de salariu cu 60% sunt concesionate. Si mai crucial, functionarii din provincia Guandong, centrul fabricilor din tara, au anuntat ca iau in considerare foarte serios sa le permita muncitorilor sa isi aleaga proprii reprezentanti si sa participe la negocieri.

   Ca si data trecuta, corporatiile vestice si guvernele fac lobby puternic impotriva acestor planuri si pentru a tine milioane de Yan Lis prinsi la liniile de montaj pana la 35 de ore.

   Acesta nu este un chin distant: sunteti in mijlocul lui, ca va place sau nu. Exista o extensie a cablului electric care trece de la laptop-ul dumneavoastra si de la consolele de telefon mobil si jocuri catre oameni ca Yan Li si Liu Pan, care mor ca sa le faca. Deci trebuie sa faceti alegerea. Puteti sa lasati corporatiile si guvernele in mod pasiv sa vorbeasca pentru dumneavoastra in incercarile de a invinge acesti oameni si a-i impinge inapoi in semi-servitudine – sau puteti sa va alaturati organizatiilor de aici care le sustin cererile de libertate, ca No Sweat sau latura internationala a TUC, donand pentru ei sau luand parte la acte de voluntariat pentru campaniile lor.

   Cititi va rog si:

FOTOGRAFII TERIFIANTE cu poluarea din China

CHINA, sinistru laborator al NOII ORDINI MONDIALE

VIDEO (si transcriptul) – GEORGE SOROS: China va avea un rol important in crearea NOII ORDINI MONDIALE

CHINA pune bazele celei de a treia mari uniuni economice din lume

Crestini chinezi trimisi in lagare de munca

In CHINA au fost mai multe execuţii decât în tot restul lumii

10.000 de CHINEZI, STERILIZATI cu forţa

CHINA: Nasterile neautorizate contrare obiectivelor Zilei Mondiale a Populatiei

Chinezii ascund trei milioane de copii anual

DEZASTRU: Legea „copilului unic” lasă China fără pensii

 

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 17, 2010 at 9:38 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Bogdan said, on august 17, 2010 at 8:51 pm

    Nu stiu daca decizia personala de a nu mai cumpara lucruri facute in China, poate ajuta la ceva. Pe de alta parte, si componentele unui produs fabricat (asamblat) in alta tara, poate au fost facute in China. Tulburatoare fotografiile cu poluarea din China.
    Chiar azi am intrat prima oara intr-un magazin mai mare, care vinde cred 100% produse ieftine din China si ma gandeam la muncitorii care castiga putini bani si fac acele produse. Oare ce procent din materialul unui produs, este unul reciclat. Stiu ca in Romania se colecteaza peturi de plastic, care apoi se topesc si se exporta in China sub forma de bilute, unde sunt transformate in fire si la final intr-un frumos tricou de firma sau nu.

    Apreciază

  3. Mos Ioan said, on august 17, 2010 at 10:38 pm

    Saracii chinezi, ce mila îmi este de ei. Ei au devenit sclavii planetei întregi.
    Trebuie sa nu mai cumparam nimic fabricat în China, aratând prin aceasta ca suntem alaturi de fratii nostri chinezi.

    In China exista crescatorii de oameni pentru transplant de organe.
    Bogatii din Occident se duc în China pentru a primi un ochi, un ficat, o inima, iar chinezii amputati de organe sunt arsi în cuptoare……
    Toate aceste crime se fac cu binecuvântarea guvernelor criminale de pretutindeni…….

    Apreciază

  4. eu said, on octombrie 6, 2010 at 5:54 am

    ..asta inseamna o multinationala…
    Din pacate, multinationalele, si nu numai, incep sa fie din ce in ce mai dure si in Romania! Spalare de creiere, robotizare, munca pana pici sub masa…Vorbeam cu cineva de curand si la o intrebare referitoare la faptul ca seful lor este ” un mic dictator, cu un creier plin de calcule si fara pic de umanitate in el”, raspunsul a fost cat se poate de senin si dat cu un zambet larg pe buze: „Pai da, de ce sa nu fim asa? Pai asta trebuie sa fii ca sa iasa treaba: un fel de robot!”…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.