SACCSIV – blog ortodox

STUDIILE arata ca MULTIMILE se comporta PRECUM OILE sau FURNICILE …

Posted in MULTIMI by saccsiv on martie 23, 2010

   Citez din articolul Crowds ‘pick leaders to follow’ (Multimile isi cauta conducatori pe care sa-i urmeze):

   Studiul a descoperit ca oamenii, precum oile, poti fi condusi usor.

   Oamenii ce fac parte din multime se comporta exact ca oile, sustin cercetatorii, prin urmarea oarba a unuia sau a doi oameni care par sa stie directia de urmat.

   Cercetatorii de la Universitatea din Leeds cred ca descoperiile lor pot avea importante aplicatii, cele mai notabile in managementul dezastrelor.

   Echipa profesorului Jens Krause, a condus o serie de experimente in care voluntarii au fost pusi sa mearga fara directie intr-o hala industriala mare fara sa vorbeasca unul cu altul. Cativa dintre ei, selectati dinainte au primit instructiuni ceva mai detaliate.

   Rezultatele publicate de curand arata ca este nevoie de o minoritate de 5% de ceea ce ei au numit “indivizi informati” ca sa influenteze directia unei multimi de cel putin 200 de persoane. Restul de 95% vor urma fara sa realizeze ca fac asta.

   “Exista paralele puternice cu comportamentul de grupare animal,” spune profesorul Krause, care raporteaza munca sa cu John Dyer in Jurnalul de Comportament Animal, cu colegii sai de la universitatile din Oxford si Wales Bangor.

   “Cu totii am fost in situatii cand am fost luati de valul multimii dar ceea ce este interesant despre aceasta cercetare este ca participantii au ajuns la o decizie de  consens cu toate ca nu au avut voie sa vorbeasca sau gesticuleze unul cu altul. ”

   “In cele mai multe cazuri, participantii nu au realizat ca erau condusi de altii”.

   Aceasta cercetarea urmeaza unui alt studiu al doctorului Simon Reader de la Universitatea din Utrecht care arata ca cei mai multi dintre noi suntem multumiti sa ne jucam de-a ”urmeaza-ti conducatorul” chiar daca urmam pe cineva care nu stie de fapt ce face si unde se indreapta.

   “Chiar mai uimitor, acest studiu a gasit  ca si atunci cand ne este prezentata o ruta mai rapida, preferam sa ramanem la cea veche si sa le spunem celor din jur sa faca la fel.”

   Aceasta descoperire poate avea implicatii etice atunci cand vine vorba de evacuarea unei cladiri sau in cazul unei urgente, cand oamenii ar avea tenditna sa prefere o ruta familiara chiar daca este mai inceata decat o alternativa.

   Iata si ce putem citi in articolul Like ants, humans are easily led (Ca si furnicile, oamenii pot fi condusi usor):

   Cand vine vorba sa fim indusi in eroare, oamenii nu sunt mai sofisticati ca furnicile sau pestii.

   Implicatiile pentru evacuare si cum sa ghidezi oamenii in siguranta intr-o urgenta va proveni din descoperirea faptului ca majoritatea noastra suntem fericiti sa ne jucam de-a ”urmeaza-ti conducatorul”, chiar daca urmam pe cineva care nu stie incotro se duce si urmeaza cea mai incurcat traseu.

   Mai uimitor, chiar atunci cand ni se arata o ruta mai rapida, preferam sa o urmam pe cea veche si spunem si altora sa urmeze acest drum mai lung, o descoperire ce poate avea implicatii letale cand vine vorba de evacuarea unei cladiri sau in cazul unei urgente.

   Aceste rezultate sunt merg paralel cu descoperiri similare in legatura cu furnicile si pestii, si arata ca procese foarte simple stau la baza comportamentului uman” comenteaza doctorul Simon Reader de la Universitatea din Utrecht, care publica descoperirile sale in jurnalul “Scrisori de Biologie”.

   In aceste experimente, 72 de persoane – 40 de femei si 32 de barbati – au fost rugati sa completeze chestinonare intr-o camera, apoi condusi in alta camera unde urmau sa completeze un experiment.

   “I-am condus pe una dintre doua rute ce duceau in camera (in timp ce discutam de alte lucruri), si apoi i-am rugat sa se intoarca in prima camera.”, pune doctorul Reader.

   “Toti, mai putin unul dintre ei, a urmat ruta pe care au fost condusi. Ceea ce ne-a surprins a fost cat de puternic a fost acest efect, char daca alternativa era mult mai scurta”, a spus el.

   Ei au preferat ruta lunga chiar si atunci cand experimentatorul a atras atentia asupra rutei alternative sau cand experimentatorul a luat ruta lunga doar pentru a ridica un poster cazut, eliminand posibilitatea ca participantii sa creada ca experimentatorul are un motiv bun dar nestiut, de a lua ruta lunga.

   Cerand participantilor sa colecteze urmatorul porcusor de guineea din experiment, cercetatorii au observat ca fiecare persoana din lant a copiat ruta participantului anterior lor: o simpla traditie care insemna ca ruta alternativa nu a fost niciodata descoperita.

   Intr-un foc sau alta urgenta, oamenii s-ar orienta catre o ruta de evacuare familiara, chiar daca ar fi mai inceata decat alternativele.

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 23, 2010 at 7:55 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Crestin said, on martie 24, 2010 at 8:12 am

  @ acadenniss

  De mic am avut si eu problema asta cu cascatul la inceputul rugaciunii,dar niciodata nu mi-am pus intrebarea DE CE casc…uneori ma simteam vinovat din cauza asta dar a doua zi cand sa incep rugaciunea uitam si iarasi cascam.

  Apreciază

 3. agerstress said, on martie 24, 2010 at 8:46 am

  Aceasta trasatura a multimilor de vietuitoare nu este ceva rau prin natura sa doar daca nu doreste cineva sa o deturneze cu un scop malefic. Prin sincronizare in unitate se pot obtine performante incomparabil mai mari decat suma tuturor performantelor pe care le-ar fi atins fiecare individ in mod separat. De exemplu, o orchestra sinfonica nu ar reusi niciodata sa cante la fel de bine fara dirijor.
  Chiar si in randul crestinilor se manifesta din plin acest fenomen comportamental: desi fiecare crestin stie ca „nenumarate sunt caile Domnului” si o spune cu gura lui adeseori, majoritatea dintre ei insista sa urmeze in exclusivitate caile experimentate (cu mai mult sau mai putin succes) de catre o anumita generatie de crestini si merg pana intr-acolo incat nu accepta nici un fel de alternativa (care conduce catre aceeasi destinatie, nu altfel de alternative), nici macar teoretic. Nici asta nu este un lucru rau. Pana la urma, „drumul” incercat este „drumul” cel mai sigur, orice alternativa presupune riscuri si implica teama de necunoscut, desi se cunoaste intr-o anumita masura „punctul de plecare” si cel de destinatie (atat cat poate sti omul…).
  Trebuie sa fim totusi foarte atenti la modul cum ne alegem mentorii, duhovnicii, „leader-ii”, modelele… „Elitele” sioniste nu vor lasa nespeculata aceasta trasatura a „maselor”, de fapt, ei o speculeaza de multa vreme… Cercetatorii de la Leeds le-au cam „stricat apele” cu studiile lor…

  Apreciază

 4. […] STUDIILE arata ca MULTIMILE se comporta PRECUM OILE sau FURNICILE … […]

  Apreciază

 5. CUPRINS O – W « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:53 pm

  […] STUDIILE arata ca MULTIMILE se comporta PRECUM OILE sau FURNICILE … […]

  Apreciază

 6. […] STUDIILE arata ca MULTIMILE se comporta PRECUM OILE sau FURNICILE … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: