SACCSIV – blog ortodox

O minoritate de 5% indivizi informati influenteaza directia unei multimi. Restul de 95% ii vor urma fara sa realizeze ca fac asta

Posted in MULTIMI, revolutie by saccsiv on aprilie 24, 2021

Repostez traducerea unui studiu publicat in urma cu peste 11 ani:

Multimile isi cauta conducatori pe care sa-i urmeze

Studiul a descoperit ca oamenii, precum oile, poti fi condusi usor.

Oamenii ce fac parte din multime se comporta exact ca oile, sustin cercetatorii, prin urmarea oarba a unuia sau a doi oameni care par sa stie directia de urmat.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds cred ca descoperiile lor pot avea importante aplicatii, cele mai notabile in managementul dezastrelor.

Echipa profesorului Jens Krause, a condus o serie de experimente in care voluntarii au fost pusi sa mearga fara directie intr-o hala industriala mare fara sa vorbeasca unul cu altul. Cativa dintre ei, selectati dinainte au primit instructiuni ceva mai detaliate.

Rezultatele publicate de curand arata ca este nevoie de o minoritate de 5% de ceea ce ei au numit “indivizi informati” ca sa influenteze directia unei multimi de cel putin 200 de persoane. Restul de 95% vor urma fara sa realizeze ca fac asta.

Exista paralele puternice cu comportamentul de grupare animal,” spune profesorul Krause, care raporteaza munca sa cu John Dyer in Jurnalul de Comportament Animal, cu colegii sai de la universitatile din Oxford si Wales Bangor.

Cu totii am fost in situatii cand am fost luati de valul multimii dar ceea ce este interesant despre aceasta cercetare este ca participantii au ajuns la o decizie de  consens cu toate ca nu au avut voie sa vorbeasca sau gesticuleze unul cu altul.”

In cele mai multe cazuri, participantii nu au realizat ca erau condusi de altii”.

Aceasta cercetarea urmeaza unui alt studiu al doctorului Simon Reader de la Universitatea din Utrecht care arata ca cei mai multi dintre noi suntem multumiti sa ne jucam de-a ”urmeaza-ti conducatorul” chiar daca urmam pe cineva care nu stie de fapt ce face si unde se indreapta.

Chiar mai uimitor, acest studiu a gasit  ca si atunci cand ne este prezentata o ruta mai rapida, preferam sa ramanem la cea veche si sa le spunem celor din jur sa faca la fel.”

Aceasta descoperire poate avea implicatii etice atunci cand vine vorba de evacuarea unei cladiri sau in cazul unei urgente, cand oamenii ar avea tenditna sa prefere o ruta familiara chiar daca este mai inceata decat o alternativa.

 

Comentariu saccsiv:

Asadar, o minoritate de 5% indivizi informati influenteaza directia unei multimi. Restul de 95% ii vor urma fara sa realizeze ca fac asta.

Oare se aplica doar cand vine vorba de iesirea in caz de incendiu? Eu cred ca nu.

Consider ca similar este influentata si directia unei multimi de rasculati…

Tagged with: ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Clement said, on aprilie 24, 2021 at 12:57 pm

  Recomand tuturor o carte care merge dincolo de informatiile comune, exceptional documentata, fara interpretari de tip emotional, bine structurata, bulversanta prin actualitatea analizei expuse in cele 220 de pagini.
  „Clubul Bilderberg STAPANUL LUMII” de Cristina Martin a fost publicata de editura Litera International, in foarte buna traducere a Ioanei Ionescu.
  Numele autoarei este in fapt, Cristina Martinez Jimėnez si a publicat recent volumul „La verdad de la pandemia: Quién ha sido y por qué”.

  Apreciat de 1 persoană

  • "Deep State" said, on aprilie 24, 2021 at 8:52 pm

   Pe pamant este aceasta poveste:

   1% controleaza lumea
   4% sunt marionetele celor 1%
   5% cunosc aceste date si incearca sa-i trezeasca pe cei 90%
   1% folosesc pe cei 4% sa opreasca pe cei 5% care incearca sa-i trezeasca pe cei 90%

   Destul de real exprimat, pana la un punct.

   Ce nu spune povestea de mai sus, este asta: „Deep State” nu sunt cei 1%, ci duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti (Efeseni 6:12).

   Apreciază

 2. Mădălina said, on aprilie 24, 2021 at 5:23 pm

  Acum mi-am amintit că am văzut „întâmplător” un poster cu un film despre un experiment social într-o școală din Germania; ce e mai amuzant este că acest poster era pe canalul Disney și serialul de acolo nu avea nici o legătură cu asta; filmul se numește Die welle din anul 2008, nu știu dacă se găsește pe torrente sau serverele obișnuite eu l-am downloadat de pe un site de torrent exclusivist: https://youtu.be/4FYDF8wGn5E

  Apreciază

 3. hgkhkghbkvbk said, on aprilie 26, 2021 at 9:15 pm

  nu stiu cine ii conduce, dar vor acelasi lucru, nu sunt fortati.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: