SACCSIV – blog ortodox

BIRURILE Patriarhului Daniel

Posted in PATRIARHUL DANIEL by saccsiv on noiembrie 14, 2009

Citez din articolul Blogul lui Claudiu Târziu: Scrisoarea unui preot copleşit de biruri:

Domnule Claudiu Tarziu,

Cu adanca plecaciune va rog sa-mi iertati indrazneala avuta fata de Domnia Voastra.
De multa vreme citesc cele scrise de Dvs si marturisesc, in aceste neguroase timpuri, am gasit sprijin moral in randurile asternute de Dvs.
Sunt preot, un umil preot, din jud Valcea….
Nu spun mai multe, intelegeti de ce…
Nu stiu inca sigur de ce va scriu. Nu mi-o luati in nume de rau. Sunt sincer, nu va ganditi la cine stie ce conspiratii sau „intoxicatii” eclesiale. Pe parcurs, de veti dori, imi veti afla identitatea…
Ne sufocam, Dle Tarziu, sub povara birurilor patriarhale. Gata, ne-a ajuns, deja, cutitul la os.
Exemple:

400-Filantropia
400-cota protoieriei
500-abonamente presa
200-fab
250-Trinitas
100-furnituri birou (invizibile)
150-bazar (invizibil, si asta)
340-Lumina
200-imprimate (Domnul stie ce-s alea)
alte cote-300-360 lei….
La acestea, se adauga „spaimele” provocate de venirea noului episcop, Nica, acesta avand in vedere „ridicarea” nr de abonamente la Lumina, pe la cifra 3, deci 3×340=1020
Acestea fiind spuse, sa adaugam ca Sinodul a scos realmente Consiliile parohiale din schema, acestea nemaiavand nici un cuvant de spus referitor la viata parohiei, decat foarte restrictiv, deci nu se pot opune acestor taxe exorbitante…
Eu, ca sacerdot, nu pot aparea in fata credinciosilor si, in loc de un cuvant de invatatura, sa ma apuc sa le spun despre ce biruri ne-a pus Prea Luminatul, pe cocoasa…; n-ar intelege oamenii si cred ca nici nu i-ar interesa…, ar fi mercantil, cred eu….
Aceste taxe se regasesc insa in „preturile” mult hulite cerute pe la slujbe, (va asigur ca , cel putin la mine, aceste „preturi” nu sunt nici „fixe” si nici obligatorii)..
Adaugam la acest amalgam infricosator, necesitatea (aproape fiziologica, iertati-ma), de a-mi „face rost” de banii necesari subzistentei, mie si familiei mele…, intretinerii bisericii…, putintei de a face milostenie, cat de cat, macar si numai pentru a nu fi confundati cu simpli colectori de taxe, e adevarat, colectori cu o uniforma mai speciala… 🙂
Stiti treaba cu atat de discutatele salarii preotesti, nu ma indoiesc… Statul are contributia lui iar „grosul” vine sub forma de „completari”, din parohie.. Cu o singura specificare: daca ai de unde face aceste completari..
Eu unul, raman cu 500 lei, net…
Nu ma plang, Dumnezeul meu, dar ma uit speriat ca nu voi mai putea face fata „cerintelor” de la Inalta Poarta Ortodoxa…
Pentru ca se face o amestecare facila intre parohiile de oras si cele de tara, unde termenii ecuatiei se schimba total..
Cum sa compari o parohie cu 3000 de familii cu una de 200-300?…( dintre care, 20% someri, 15% vaduvi, 30%pensionari, unii cu aceea vestita pensie de CAP, 15% fara venituri deloc, 20% indiferenti, adica „nesimtitori” la trebuintele si nevoile parohiei?)..
Iata, Dle Claudiu Tarziu, de ce v-am scris.
Sunt tare mahnit. Inchei aceste nevolnice randuri, cu ruga de iertare.
Si pomeniti-ne in rugaciunile Voastre, pe noi, umilii si netrebnicii platitori si colectori de bani, pentru albul imaculat al Ortodoxiei romanesti.

Cu adanc respect si consideratie,

Un preot din Patriarhia Romana

Iata si cateva comentarii la articolul de mai sus:

Sunt si eu un imbecil si indolent de oras. Tot ce a spus parintele e adevarat! Avem niste taxe de speriat. Taxe, nu contributii! Nu le platesti urmeaza sa ti se retina din salarul de la stat, sa ti se taie sporuri, sa fi executat silit, luat oficiul, mutat etc. Daca primesti un ajutor de altundeva trebuie sa faci dari de seama, peste dari de seama, cu copii de acte, legalizate, cu poze la ce ai facut, cu controale ca la societatile comerciale… va spun, iti vine sa te lasi pagubas. In 10 ani eu nu am vazut un chior ajutor de la structura administrativa a Bisercii, dar in fiecare an ni se spune: FCM-ul de anul asta trebuie sa fie mai mare ca anul trecut. Si daca nu se aduna: tu preotul paroh esti imbecil si mai nu stiu cum! Trimitem pe altul mai vrednic…
Ori de cate ori ne ducem la protopopiat suntem luati la bani marunti: nu luati ceva lumanari, nu?! vi le bagam pe gat! Ceva taxe, ceva bani… Probleme duhovnicesti, ioc!
Poate sa citeasca ce baiat cu ochii albastrii de la patriarhie ce scriu eu acum, ca ii dau eu singur boii de la bicicleta.
Lasati-l pe parintele in biata lui. Ca el sunt 80% din preotii bisercii. Din ce in ce mai multi si de la oras. Cand inainte aveai 30-40 de boteze si 20-30 de nunti pe an, iar acum nu mai ajungi la 15-20 din fiecare, cand abia reusesti sa strangi ceva peste 60% din contributiile grozave de 20 lei de familie pe an, sau 10 lei de vaduve si orfani, cand numai incalzirea bisericii pe o luna de iarna costa intre 10 si 15 milioane… socotiti voi. A, poate nu stiti, la o parohie de gradul I toate taxele sunt cu mult mai mari decat la una de grad inferior. Dar astea sunt problemele noastre ale imbecililor.
Rusine sa ve fie celor care ne faceti cum va vine la gura, si mai mare rusine celor care atunci cand ne luati la misto sunteti incredintati ca o faceti in numele lui Hristos si al ortodoxiei!

ps. Nu va obositi sa aflati cine sunt spun eu: www.parohia.ro

Preotul Ilie spunea…

Cu un Statut actual al BOR în care nici numele Domnului nostru Hristos nu este amintit, iar preotii pe post de servitori ai episcopilor , mai ales bietii preoti de la satele mici sunt de plâns.
Duhul ortodox al iubirii le lipseste ierarhilor.
Câti dintre români stiu ca preotii din parohiile amarâte trebuie sa stea cu caciula în mâna si cu sarut mâna si în fata oamenilor ierarhului de la centru (protopopi, consilieri, vicari), nealesi de preotime ci numiti de ierarh, daca vor sa înceapa o lucrare în parohia lor? Caci pentru orice lucrare în parohie trebuie aprobare de la centru eparhial si ca s-o obtii trebuie sa fi „milostiv” cu cei de acolo, pomeniti mai sus.
Preotul Ilie

Preot din mediul rural spunea…

Doamne ajută
Sunt preot într-o parohie din mediul rural,din o zonă muntoasă a jud.Hd. Preotul este singurul personal calificat, uneori super specializat(cu doctorat sau master) care nu își poate realiza salarul și care trăiește din mila satului,comunității sau a soției. Credeți că acest aspect nu este cunoscut?dar nu prezintă nici o problemă pentru alți. Primim de la Stat un sprijin în realizarea salariului dar din acesta trebuie să plătim taxele către Stat precum o persoană juridică care produce venit,după care plătim impozit pe această sumă care constituie legal venit.Am colegi care fiind mai în etate aduc bani de acasă ca să plătească toate aceste taxe.Pe nimeni nu-l interesează că nu-ți realizezi salarul. Dacă vreți să cunoașteți situația familiară a unui preot întrebați preoteasa.Binecuvântarea mea este că preoteasa mă susține financiar, dar aceasta nu înseamnă că îmi place sau că nu îmi impută mai ales când trebuie să plătim utilitățile și le plătește din salarul ei.
Dacă slujim Domnului nu putem impune credincioșilor taxe deoarce nu suntem perceptori și nici nu poți a te ruga Domnului după care să impui atât îmi da-i pentru o slujbă atunci când fiul duhovnicesc nici el nu are sau este în durere și tu să-i mai pui o povară financiară în plus, deși precum, în pădure sunt și uscături așa și între noi sunt.
Sincer să fiu nu cunosc o ieșire din această penibilă dar dureroasă situație dacă nu se implică în soluționare ierarhia sacramentală superioară.
Eu am încercat să îmi completez venitul muncind în altă parte,dar fie am fost refuzat deoarece sunt supra calificat, având două facultăți și studii postuniversitare, fie mi s-a comunicat în față: nu vă mai săturați de banii părinte!sau nu au dorit să mă angajeze pe prestări servicii.

Preotul spunea…

Sunt un preot care nu ma plâng de bani, ci de badjocorirea treptei preoţeşti de cei care ar trebui să o susţină.{episcopi}De patru ani,la ziarul Crai Nou preoţii Arhiepiscopiei Sucevei sunt abonaţi obligatoriu.În protopopiatele Sucevei, borşul {vinul},Patriarhiei se bagă pe gât preoţilor cu 45RON litru.La sfârşit de an maculatura {sub formă de cărţi ce nu s-au cumpărat la episcopie}se bagă pe gât parohiilor.

Iata si punctul de vedere al fratilor de la Război întru Cuvânt » LUMINA SAU INTUNERIC? – SEMNE RELE ANUL ARE…:

Asa cum deja am mai scris, cu stupefactie si cu mahnire, preotii arhiepiscopiei Bucurestilor au fost OBLIGATI sa faca, in parohiile lor un numar de minimum 15 abonamente la oficiosul patriarhal Lumina, pe care sa le achite in avans, pe langa alte noi cotizatii impovaratoare si chiar imposibil de platit de catre parohiile mai sarace si care au refuzat si sa-si faca un reflex din a baga mana in buzunarul vaduvei si al saracului. E vorba de abonamente in valoare de aproape 250 RON/an/persoana, din care Patriarhia intelege sa-si finanteze cotidianul “crestin” (de ce nu “ortodox”?) dorit a fi acum national. Faptul ca in Lumina poti gasi si lucruri de folos, corecte si ziditoare (printre alte materiale sau accente ecumeniste si moderniste) nu justifica sub nici o forma impunerea lui cu de-a sila si somarea preotilor de a strange urgent banii achitarii abonamentelor. Este trist ca nu se gasesc alte metode de finantare decat tot cele comuniste…

Aflam cu ocazia aceasta ca, practic, protretul robot al preotului de tip nou dorit de administratia ecleziastica seamana izbitor cu zapciii sau perceptorii nemilosi si rapace ai altor vremuri, care sunt trimisi de sus sa ia si pielea de pe om. Iar la preoti asta se intampla … in schimbul “serviciului religios” oferit. Preotul acestor vremuri de “innoire” intru Intunericul duhului lumesc este chemat nu sa-si innoiasca spiritul de jertfa si sa propovaduiasca Lumina prin pilda si cuvantul Sau, ci sa alerge toata ziua dupa bani pe la oameni si firme, sa devina nimic altceva decat un meschin agent de vanzari, persuasiv pana la agresivitate – care este valorizat si platit de catre Patroni in functie de cati clienti reuseste sa pacaleasca sa cumpere si cele mai indezirabile produse – sau un antreprenor descurcaret care stie “sa atraga fonduri” si “sa aduca profit” organizatiei sale. Preotul ortodox al “vremurilor noi” nu mai este slujitorul devotat care spala picioarele fratilor sai, dupa pilda Mantuitorului, ci este chemat sa se transforme intr-un angajat zelos si cinic intr-o companie pragmatica de marketing religios, care, intamplator… se numeste totusi Biserica lui Hristos

Este o injosire extrema pentru un preot care doreste sincer sa-I slujeasca lui Hristos sa fie obligat sa recurga la asa ceva si, daca tot vorbim de “politici de management“, trebuie sa ne dam seama ca pana si din acest punct de vedere este o strategie contra-productiva pe termen lung, pentru ca se va ajunge ca preotii sa fie o tagma si mai barfita si mai dispretuita decat este deja, din pricina atator si atator “popi” jecmanitori niciodata judecati pentru asta in forurile interne bisericesti… De dragul unui profit imediat, se face o sminteala si mai mare prin recursul la mijloacele acestea meschine de acum (altminteri negate, prin interpusi si prin “purtatori de cuvant” naimiti sa manipuleze opinia publica; dar realitatea este alta si ceea ce am aflat in ultima perioada nu doar ca a confirmat cele scrise in articolul din decembrie, dar au aratat ca situatia este chiar cu mult mai grava, metodele de presiune asupra preotilor fiind dintre cele mai nedemne, nefiind vorba de o simpla “recomandare”, ci de un ordin precis, urmat de alte si alte somatii!) si se pierd alte si alte suflete slabe, singurele care conteaza cu adevarat pentru Dumnezeu. “Profitul” Bisericii se masoara in sufletele mantuite, iar nu in cifra de afaceri, nici in cantitatea de “proiecte” impersonale derulate din ambitia de a se lauda in fata lumii cu realizari marete…

De asemenea, sunt semnale clare ca se cauta antrenarea preotilor in cat mai multe activitati si proiecte extra-parohiale (iarasi obligatorii prin “ordin”!) dintre cele mai inutile si cronofage, chiar daca mascate de denumiri si intentii pompoase… Avand in vedere ca preotii de vocatie din ziua de astazi sunt cel putin excedati de grijile zilnice ale parohiilor, ca doar cu greu pot face fata nevoilor sufletesti ale celor pastoriti (mai ales intr-un oras ca Bucurestiul), sa ii mai incarci cu tot felul de alte si alte corvezi inseamna sa ii sufoci, sa ii netrebnicesti si sa le ingropi definitiv ravna duhului sub maldare de asa-zise “activitati misionare” care mai de care mai indepartate de adevaratele nevoi si probleme duhovnicesti ale oamenilor. Traim deja, se pare, zorii acelor timpuri proorocite de Sfantul Lavrentie de la Cernigov: “Vine timpul, şi nu e departe când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat“.

Aceste “strategii” subordonate conceperii Bisericii ca o institutie pur lumeasca, cu un “management performant”, de tip capitalist sunt contrazise insa, atat de caracterul lor constrangator, cat si de motivatiile pe care le cuprind. Mai grav decat toate cele spuse mai inainte credem ca este atentatul la libertatea duhovniceasca a preotilor si tentativa de tratare a credinciosilor ca niste “consumatori de servicii religioase”, fara macar a li se ingadui dreptul de a alege singuri ce sa cumpere si ce sa citeasca. Iar aici plonjam deja in plin centralism de tip comunist si intr-un regim (eclezial) foarte apropiat de dictatura. Cand se ajunge ca unii preoti sa fie presati, intimidati si amenintati pe astfel de considerente si cand pot sa fie evaluati dupa astfel de criterii, atunci e limpede ca situatia devine mult mai serioasa decat parea la inceput si ca ea nu mai poate lasa indiferenti pe credinciosii carora le pasa de Biserica si de sufletele lor. Cand un ziar “crestin” devine obligatoriu inseamna ca deja am alunecat pe teritoriul abuzului si al tiraniei deghizate in “disciplina bisericeasca”. Iar reactia fireasca, atunci cand esti silit sa inghiti ceva ce nu-ti place, este de repulsie si greata. Biserica nu are voie sa devina o institutie cazona, militara (ascultarea duhovniceasca este total straina in Duh de asa ceva!) si nici o plantatie pe care muncesc sclavi cu norma imposibila. Biserica nu are voie sa devina un spatiu al re-educarii prin silnicie, al obedientei fata de linia oficiala. Biserica, pentru a continua sa lucreze la mantuirea sufletelor (ca nu alta a fost randuita menirea sa pe pamant!) trebuie sa garanteze si sa respecte mai mult ca orice libertatea omului.

Comentariu saccsiv:

Iata ce rataciri se pot gasi in autointitulatul „primul ziar crestin din Romania”:

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Dilema in ziarul Lumina: „CINE L-A UCIS PE GOLIAT? – Redeschiderea unui dosar”

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

Iata si pe ce se mai duc banii enoriasilor:

Pe ce cheltuie PATRIARHIA banii? Pe inutile mascute de protectie trimise in Ucraina

Nu degeaba se bucura stangistul Razvan Theodorescu in chiar ziua alegerii sale ca Patriarh, anticipand ca „daca Teoctist a fost un bun gospodar, Daniel va fi un bun manager”. Si nu degeaba anunta masonul Frunzaverde ca va fi Patriarh, inca inainte de a fi fost ales. E din alta lume exagerat de fericitul si dovedeste pe zi ce trece cat de neortodox este. Nu doar ca a transformat BOR intr-un SRL, dar se si straduie s-o includa in ecumenismul planetar. Si la fel si multi dintre ierarhi. Cititi va rog si:

Articolul zilei (27.05.2009) si completari utile despre NEW AGE si MASONERIE: „Obiectivul Patriarhului, acelasi cu al masoneriei: “Unitatea spirituala a lumii””

VIDEO Elogiu ECUMENISMULUI in discursurile conferinței prilejuite de aniversarea a 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România

Cercul de prieteni si apropiati ai Patriarhului nu este format din marii duhovnici, adevaratii stalpi ai ortodoxiei, ci din puternicii zilei. Ati auzit macar de vreun mesaj de felicitare adresat unora ca parintii Arsenie Papacioc sau Iustin Parvu? Nu, caci altii ii sunt lui dragi:

DOCUMENT: Un mesaj al PATRIARHULUI DANIEL adresat MARELUI MAESTRU AL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI

Spunea marele duhovnic: “Pentru nici un pacat nu a ars Dumnezeu o cetate ca pentru pacatul asta al homosexualismului. Dar biserica n-a avut o pozitie oficiala in problema asta. Patriarhule de maine, asta te asteapta, si e destul! “. Si a fost ales Daniel, dar n-are nici o treaba:

VIDEO: Parintele ARSENIE PAPACIOC, homosexualitatea si Patriarhul

Caci treaba lui e alta … anume, distrugerea bisericii. Caci asta face si aceasta dijmuire.

Care este rostul preotului? In ce-l transforma de fapt Patriarhia? Ce sunt de fapt enoriasii si care e rostul lor? Totul se transforma intr-o simpla afacere? Mai e biserica un trup? Sau se transforma intr-o teribila structura piramidala? Si cui ii va fi inchinata aceasta piramida?  

Inchei rugandu-i pe toti cei ce cunosc problemele legate de acest soi de biruri, sa scrie la sectiunea comentarii, pentru a avea cu totii o imagine cat mai exacta a dramei.

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 14, 2009 at 4:58 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. branici gabriel said, on noiembrie 14, 2009 at 6:10 pm

    buna ziua. ma numesc gabriel branici, am 32 ani, locuiesc in quebec-canada. mai intai vreau sa va multumesc pentru efortul pe care il depuneti pentru a ne darui o informatie pentru suflet . Va citesc zilnic. Eu sunt aici de 3 ani cu sotia si cei 2 copii, unul nascut in tara, celalat aici. VA ROG SA DEMARATI INFIINTAREA UNUI PARTID POLITIC NATIONAL ORTODOX. va rugam sa faceti un apel pentru strangere de semnaturi. avem nevoie de binecuvantarea parintelui IUSTIN PARVU. este singura noastra sansa, a ortodoxcsilor pentru a fi uniti, deoarece in conducerea bisericii s-au strecurat persoane cu vocatie ecumenista. Daca ei sunt ecumenisti, noi trebuie le aratam ce inseamna sa fii ORTODOX! EI SUNT INGADUITI DE DUMNEZEU , dar NU NE REPREZINTA! avem nevoie ca aerul de trairea ortodoxa. Sa aveti curaj, ganditi-va ca cei care au semnat impotriva cipurilor au nevoie si de o reprezentare politica. DOAMNE AJUTA! am scris acest comentariu cu speranta ca vom avea o ROMANIE mai buna pentru copiii nostri.

    Apreciază

    • bibliotecateologica said, on noiembrie 17, 2009 at 7:43 am

      Un partid nu rezolva nimic pentru ca ar fi anihilat inainte de a se constitui. Si chiar daca ar apuca sa se constituie ar fi rapid infiltrat de agenti impostori care vor avea grija sa dezbine grupul. Spun aceasta pentru ca democratia este fictiva. Putem rezista ca ortodocsi si romani in aceasta tara doar daca vom trai cum se cuvine.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  3. spellmaker said, on noiembrie 14, 2009 at 7:12 pm

    @saccsiv,daca iti aduci aminte ti-am spus de birurile astea cu multe saptamani in urma

    Apreciază

  4. jdshajdas said, on noiembrie 14, 2009 at 7:31 pm

    Nu sunt de acord cu acest articol.

    Apreciază

    • Stefan said, on noiembrie 15, 2009 at 7:46 am

      E simplu sa musti si sa fugi ca un maidanez…dar poti sa argumentezi de ce nu esti de acord cu acest articol ? E nefericit ce se intimpla insa nu putem ascunde gunoiul sub pres sau baga capul in nisip la ce se intimpla. Sa nu fim naivi ! Personal inteleg acum foarte bine ce este scris : …si-atunci oamenii vor merge la biserici si manastiri si-n locuri ascunse sa caute alinare dar alinare nu vor afla…Astfel de fapte vor sminti pe multi fiindca oamenii confunda de multe ori biserica , cu preotii si ierarhii.Dar daca ne raportam asa mult la acesti preoti de ce nu scot un cuvint in sfintele slujbe despre martirii din inchisori ? Dumnezeu sa ne lumineze!
      Ps: asi scrie mai mult dar tre’ sa merg la Sfinta Leturghie…sa profit cit mai e vreme ca nu se stie cu gripa asta poate nici de slujbe nu mai avem parte.

      Apreciază

  5. silviub said, on noiembrie 14, 2009 at 9:27 pm

    Off topic dar interesant. Olanda , prima tara care introduce taxarea pe kilometru.
    Sigur va fi introdus si la nivel de UE
    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/International/142721/Olanda-introduce-o-taxa-pe-kilometru-parcurs-de-fiecare-autovehicul.html

    Apreciază

  6. vercingetorix said, on noiembrie 15, 2009 at 1:07 am

    la toate intrebarile exista un raspuns in Biblie..toate bisericile crestine(inclusiv ortodoxe,cu o singura exceptie,”ramasita”din apocalipsa) sint orientate catre est(soare)…iar bunul Dumnezeu spune foarte clar ca tronul Sau e la vest….spune insusi Hristos….”toata lumea era cu spatele la mine” si „nu va mai inchinati spre rasarit,la soare”(Ezechiel,cred ca)…Dumnezeu explica totul omului…e atat de simplu…cititi cu atentie si cu ochii DESCHISI…. nimic nu e ascuns de Bibilie(Cuvantul lui Dumnezeu)…asta ca sa stiti cui va-nchinati fara sa stiti…lucratura diavolului e mai a drecu de cat banuiti si e de foarte mult timp pusa-n aplicare..(538 D.C)…documentati-va tata ca sa stiti pe ce lume traiti si cui va-nchinati….

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 15, 2009 at 2:58 am

      vercingetorix

      TU MAI LIPSEAI

      Apreciază

    • constantin- o mica precizare said, on noiembrie 15, 2009 at 2:26 pm

      MAI RATACITULE!!! IA CITESTE SCRIPTURA: „RASATURI ESTE NUMELE LUI”. SI APOI: ” A FACUT DUMNEZEU GRADINA EDEN, IN R-A-S-A-R-I-T. In afara de asta, ce sa spun. Stiu ca toate manastirile au postit in Moldova ca sa scape de asta cat era Mitropoilit acolo. ii sufocase pe bietii oameni. Si acu s-a pricopsit toata tara cu el pe cap. Sa ne rugam sa il cheme Dumnezeu la EL sau sa-l lumineze. Doamne Ajuta!

      Apreciază

  7. spellmaker said, on noiembrie 15, 2009 at 8:27 am

    @branici gabriel….daca un om corect face un partid ortodox acum,ma tem ca nu va mai apuca prea mult timp ….

    Apreciază

  8. silviub said, on noiembrie 15, 2009 at 10:19 am

    CONTINUA SPURCAREA. BUENOS AIRES DA UNDE VERDE CASATORIILOR GAY
    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/142714/Buenos-Aires-da-unda-verde-casatoriilor-intre-homosexuali.html

    Apreciază

  9. vio said, on noiembrie 15, 2009 at 10:49 am

    Saccsiv, lumineaza-ma si pe mine intr-o privinta. De ce crezi tu ca protestantii sunt eretici? Nu ma intereseaza ce spui de mormoni, martorii lui Iehova si de adventisti pt ca nici eu nu sunt de acord cu invatatura lor. Ma intereseaza in mod special pareare despre baptisti si penticostali, argumenteaza-mi si mie de ce ma rog ortodoxia este singura cale catre Dumnezeu, invatatura suprema si ca orice altceva este gresit?! Spune-mi si mie cum ati ajuns voi la concluzia ca detineti adevarul suprem? Tu ai impresia ca doar voi veti fi mantuiti? Vorbeam de curand cu o doamna care imi spunea foarte incantata ca a citit nush ce carte a lu’ Arsenie Boca, sau ceva de genul asta si ca s-a pus pe genunchi si i s-a inchinat lui…tie ti se pare normal?

    Apreciază

    • Veaceslav said, on noiembrie 15, 2009 at 11:22 am

      Apreciază

    • Stefan said, on noiembrie 15, 2009 at 12:33 pm

      @vio. Polemicile in privinta credintei ortodoxe sint de prisos pentru ca biserica ortodoxa nu umbla cu biblia in mina sau cu replicile in buzunar sa faca prozelitism.Biserica ortodoxa adevarata nu te va trage niciodata de maneca sa intri la ortodocsi.Daca ai ochi vei vedea care este credinta adevarata,pentru ca ortodoxia se bazeaza pe fapte si nu pe vorbe….Venise odata intr-un sat pe vremea comunistilor un activist de partid sa tina un discurs. Era dupa Sfintele Pasti, se adunasera in sala taranii satului ,venise si preotul si ,printre altele activistul il intreba pe preot : „Sfintia ta cum zici dumneata ca Hristos a inviat.Fa-ma sa inteleg ! Argumenteaza-mi !/ la care preotul linistit raspunde : „Tovarase X eu nu-ti pot spune prin cuvinte cum a inviat Hristos dar pot sa-ti aduc dovada!/ si intorcindu-se catre sala umpluta cu taranii care tocmai sarbatorisera Pastile a spus: Hristos a inviat ! /la care citeva zeci de tarani cu voci puternice au facut sa vuiasca sala: „ADEVARAT A INVIAT!” /Asta e dovada ca Hristos a inviat tovarase X !…..Ortodocsii il poarta pe Hristos in inimile lor si nu fac prozelitism cu el. Ortodocsii sint dispusi sa vorbeasca rar despre credinta lor si prefera s-o traiasca. Cred ca ortodocsii au invatat asta de la sfintele ICOANE care spun foarte multe celor care stiu sa le asculte dar sint mute pentru profani. Credinta ortodoxa e un dar pe care nu-l poti dobindi in mod rational.Prin argumente logice.

      Apreciază

    • bibliotecateologica said, on noiembrie 17, 2009 at 7:55 am

      Raspunsul este simplu. Cauta Adevarul si-l vei gasi. Bate si ti se va deschide. Cere si ti se va da. Citeste un pic mai multa istorie bisericeasca si vezi cum stau lucrurile.
      Adevarul nu poate fi decat unul singur, nu mai multe. calea Care duce la imparatia lui Dumnezeu este foarte stramta si putini apuca pe ea.
      Studiaza si vezi cand au aparut ereticii protestanti si in ce conditii, apoi cum raul s-a inmutit dand nastere la noi si noi credinte si secte neoprotestante.
      Biserica a fost mereu luptata de erezii, dar abia in sec. XI Apusul s-a despartit de Ortodoxie. Apoi Luther, ajutat de puterea lumeasca dornica de a iesi de sub tutele papei, s-a rupt de Vatican si papa. La fel au facut Calvin si Zwingli. Si dupa ei in sec. XIX au aparut puzderie de noi secte, numite neoprotestante.
      De fapt, toate aceste secte au reinviat intr-un fel sau altul vechile erezii condamnate de Biserica cea una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  10. saccsiv said, on noiembrie 15, 2009 at 1:12 pm

    proortodox

    Te rog sa schimbi numele. Smintesti lumea. Daca nu vrei, vei fi la SPAM.

    Apreciază

  11. spellmaker said, on noiembrie 15, 2009 at 7:49 pm

    @vio….chiar vrei sa stii de ce ortodocsii se uita un nitel crucis la protestanti? Iti spun eu: protestantii au dus pana in extremis ereziile catolice,considera ca e normal ca femeile sa fie hirotonisite,accepta homosexualitatea si trec majoritatea viciilor la nivel de necesitati,considera ca oamenii se pot mantui numai daca au credinta,excluzand iubirea de aproape si faptele bune,nu iau in calcul faptele rele considerand ca daca ai credinta ti se iarta.Mai mult protestantii sunt varf de lance in ecumenism,New Age si globalizare.Ereziile catolice ,care sunt abateri de la dreapta credinta ortodoxa,daca vrei sa le stii, oricare ortodox dupa blog ti le poate scrie(daca vrei ti le scriu altadata).Daca esti de religie protestanta ma mira intrebarea pe care tu ai pus-o lui Saccsiv(si daca logica ta functioneaza bine,studiaza ortodoxismul si o sa vezi complexitatea si diferenta,si renunta ca sa fii mantuit.Mantuirea e un drum greu,nu se obtine traind dupa reguli omenesti ci dupa cele ceresti reale).Daca esti ortodox si ai o curiozitate despre religia protestanta,omoara aceasta curiozitate.

    Apreciază

  12. spellmaker said, on noiembrie 15, 2009 at 7:55 pm

    @vio––daca vrei iti pot spune si despre baptisti si penticostali.Dar sa sti ca ma obosesti rau.Chiar daca isi spun crestini sunt atat de indepartati de religia ortodoxa de nici prin cap nu iti trece.

    Apreciază

  13. razbointrucuvant said, on noiembrie 15, 2009 at 10:25 pm

    Cum au reusit baietii sa detrurneze subiectul…

    Apreciază

  14. un ortodox said, on noiembrie 16, 2009 at 9:09 am

    @saccsiv
    De ce nu cenzurezi mesajele care fac propaganda protestanta?

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 16, 2009 at 10:35 am

      un ortodox

      deoarece sper ca prin raspunsurile noastre, poate se vor trezi

      Apreciază

  15. spellmaker said, on noiembrie 16, 2009 at 9:15 am

    practic,preafericitul a pus bir pe la toate bisericile si manastirile,in functie de „vad”.(e manager,nu?).Asta o stiu de la cativa preoti care nu mai stiu cum sa o scoata la capat,mai ales dupa ce preafericitul i-a amenintat ca daca nu sunt „capabili” ,ii schimba cu altii mai tineri.Banii care vin chiar de stat sau donatii importante nu mai ajung la destinatari decat pe hartie.Semneaza bietii oameni de primire si se aleg cu o „sarutare”.A lui Iuda.Oricum cred ca stiti ca „marel sef” si-a luat masina blindata,(oare ca nu se simte in siguranta?),cu toate ca ar trebui sa stie ca daca nu il apara Dumnezeu nu il apara nimeni.

    Apreciază

  16. spellmaker said, on noiembrie 16, 2009 at 9:17 am

    @lemurian,nu toate bisericile sunt bogate,nu trebuie sa generalizezi.Mergi prin tara sa vezi ce saracie exista in unele parti,inclusiv in biserici si la preoti.

    Apreciază

  17. un ortodox said, on noiembrie 16, 2009 at 10:35 am

    Vai ce blasfemie mare am gasit aici !!!!
    Pentru aceasta blasfemie chiar ca merita pedeapsa cu arderea pe rug sau decapitarea pentru ca nimeni sa nu mai folosesca numele de ortodox sau crestin fara aprobare din partea SFINTEI BISERICI ORTODOXE !!!
    PANA CAND DOAMNE PREASFINTI PREOTI MAI RABDATI SI NU TRECETI LA ACTIUNE???
    Acest individ care si-a permis sa vorbeasca impotriva Ta Saccsiv si a Preotilor nu a raspuns nici pana acum la solicitarea Ta:”Spune-ne te rog foarte limpede cum vezi tu cinstirea icoanelor”.
    Saccsiv esti prea indulgent ca-i permiti sa mai posteze comentarii cu numele de Indezirabilul,eu propun sa-si schimbe in Oligofrenul ca invatare de minte pentru toti
    aici e linkul cu blasfemia
    https://saccsiv.wordpress.com/2009/11/12/fiti-foarte-atenti-de-unde-va-informati-trezirea-spirituala-globala-a-umanitatii-prezentata-de-david-icke/
    De ce nu trimiteti pe Preacinstitii Politisti sa-l aresteze si sa-l bata ca sa ne amuzam putin?
    Voi ce idei aveti?Gresesc eu cu ceva?

    Apreciază

    • timisorean1 said, on noiembrie 18, 2009 at 8:32 pm

      @un ortodox
      „arderea pe rug sau decapitarea”, „TRECETI LA ACTIUNE”, „Preacinstitii Politisti sa-l aresteze si sa-l bata ca sa ne amuzam”…

      trezeste-te omule!

      Apreciază

  18. spellmaker said, on noiembrie 16, 2009 at 11:58 am

    @un ortodox––-chiar esti?Nu prea cred.Daca te amuza bataia pe care alti semeni o iau si esti de religie ortodoxa…ma tem ca esti cam repetent la intelegere,iubire si iertare de aproape.Parerea mea e ca faci o gresala si cred ca ar trebui sa te mai gandesti.Un crestin ortodox adevarat s-ar ruga la Dumnezeu ca sa ii miluiasca si pe unii si pe altii.Asa cum ma rog eu pentru tine acum ,cu toate ca nu bag mana in foc ca esti ortodox.

    Apreciază

  19. Alexandra said, on noiembrie 16, 2009 at 5:47 pm

    Articolul asta vine in completarea celui de pe „Razboi intru Cuvant” in care se spunea despre parintele Mina Dobzeu care este strans cu usa sa-si dea absolul toti banii manastirii nu numai pe cei care-i da in conformitate cu legile manastiresti. Bietul parinte nu tine banii pentru sine ci tipareste carti si brosuri ziditoare de suflet…Patriarhia face pe dos, iti baga pe gat reviste ne-ziditoare de suflet. Ce mare diferenta!
    Ce concluzie tragem din asta si cum putem ajuta? Pentru ca doar citind articolul si scriind pe net nu e de ajuns.
    Ce voi face eu?
    1. Rugaciunile de seara si dimineata la care se pomeneste Biserica cu toti cei din Biserica spuse cu toata durerea sufletului.
    2. Daca parintele ma roaga ceva sa sar si sa fac tot ce pot eu ca sa-l ajut.
    3. In caz ca vad ca e nevoie de ceva in Biserica, ceva ce pot eu sa fac, lucru oricat de mic, sa nu mai ezit sa trec la fapte, vorbesc cu parintele sau cu cineva din Consiliu, ii cer parerea, permisiunea si fac.
    4. Voluntariat, voluntariat voluntariat cat se poate de mult: curatenie, ordine, materiale, pagina de web, scoala duminicala
    5. Daca cineva se mai leaga de preoti, unul din astia „nedusi la biserica” care se balbaie si daca ii intrebi ce sarbatorim de Paste sau Craciun (pe bune am gasit si din astia) sa i-o tai scurt sa nu mai loveasca in biserica deoarece nici macar nu are habar in ce loveste.
    Nici nu stiti cat de mult ma doare cand aud pe unii ca acestia descrisi mai sus vorbind de rau preotii.
    Pentru acest punct astept si parerile voastre si in plus sa continuati lista.

    Trebuie sa precizez ca ma aflu in Toronto si noi inca nu avem biserica, strangem bani….si ma intreb si eu cum se intreba Sfantul Calinic de la Cernica: „Oare mai e timp sa facem biserica? cam bate Sfarsitul la usa”.

    Aici in America de Nord lucrurile stau un pic mai bine. Episcopul nostru Nathaniel e un om modest si sufletis. De ex. in fiecare vara participa la taberele organizate pentru ajutorarea Mexicului, gateste si doarme in dormitoarele comune cu toti voluntarii.
    Sa-l tina Dumnezeu asa si in continuare

    Apreciază

  20. blogideologic said, on noiembrie 17, 2009 at 4:56 am

    Mai multe idei, şi mai puţine biruri !

    Apreciază

  21. Alexandra said, on noiembrie 18, 2009 at 3:04 am

    @tutenes
    tare frumoase fapte l-au impodobit pe acest patriarh si sincer cred ca mai sunt multi oameni ca el..sa ne rugam ca si celorlati sa li se lumineze mintile si sufletele ca sa poata duce turmele cuvantatoare pe calea buna si nu prin prapastii.

    Apreciază

  22. dermain said, on decembrie 26, 2009 at 12:49 pm

    NU ai dreptate,cel care ai scris acestarticol.

    Apreciază

  23. un pocait said, on iunie 6, 2010 at 12:19 am

    pt „spellmaker” neoprotestantii(baptisti,penticostali) nu considera ca e normal ca femeile sa fie hirotonisite si nici nu accepta homosexualitatea ci o condamna si toate vicile sunt trecute la categoria pacatelor.despre afirmatia ta ca nu ne iubim aproapele nu este adevarat ci noi ne bazam pe cuv. de ex Matei cap 22 versetele 37-40,Matei cap 5 vers 43-48 si multe alte vers.Cat despre celelalte acuze citeste Romani cap 3 versetele27-31(ar fi bine sa citesti intreaga carte Romani si o sa te lamuresti cum ai cu mantuirea prin credinta si cu faptele care trebuie sa le avem fiecare)Asa ca documenteazate bine anainte sa acuzi fara sa cunosti prea multe despre altii.

    Apreciază

  24. Vasile C said, on iunie 6, 2010 at 4:14 pm

    Am auzit de la un monah ca, mai nou, de la inscaunarea Preafericitului, TOTI calugarii si maicile trebuie sa aiba STUDII DE SPECIALITATE… (adica, cei care nu au facut teologia, trebuie, cum necum, sa o faca), trebuie sa presteze o munca si sa aiba un venit (daca am inteles bine).

    De asemenea, cei care nu pot munci, TREBUIE sa aiba pensie, pe care sa o doneze lacasului…

    Cei care nu corespund normelor, out…

    Apreciază

  25. […] BIRURILE Patriarhului Daniel […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.