SACCSIV – blog ortodox

INS: Suntem în plină ”iarnă demografică”, suntem într-o perioadă accentuată de ”deșertificare demografică” în România. Este o catastrofă despre care trebuie să vorbim

Posted in reducerea populatiei, Romania by saccsiv on mai 15, 2024

Stiri pe surse: Semnal de alarmă asupra situației demografice, de Ziua Internațională a Familiei: ‘Este o catastrofă despre care trebuie să vorbim’

Cluj-Napoca găzduiește, între 15 și 17 mai, Conferința Națională Sănătatea Familiei și Natalitatea, organizată de Academia de Științe Medicale și găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai. În prima zi, cea mai fierbinte temă abordată de cei prezenți a fost cea referitoare la demografie și situația delicată în care se află România. Numărul tot mai mic de copii născuți, dublat de numărul mare de decese și procentul mare de emigrare fac ca țara noastră să se afle în ceea ce specialiștii numesc ”iarnă demografică”.

”Consider că aplecarea pe aceste teme ale demografiei trebuie să fie extrem de consistentă nu doar în anumite zile, ci în fiecare zi. România, cum bine știm toți cei prezenți, trece prin schimbări demografice profunde, pe care nu trebuie să le cunoască doar specialiștii, ci și decidenți. Decidenții locali, centrali, mediul academic și de afaceri, societatea în ansamblul ei.

Cel mai recent recensământ, cel din urmă cu 2 ani, ne-a confirmat, încă o dată, că România pierde cel puțin un milion de rezidenți la fiecare 10 ani. Adică, 100.000 de oameni pe an. Este o catastrofă despre care trebuie să vorbim și trebuie să o facem temă centrală de discuție în societate.

Aceasta este realitatea. De aici plecăm, trebuie să vedem încotro ne îndreptăm. Sigur, cu toții știm scenariile, unele făcute de ONU, altele realizate chiar de către colegii mei de la INS. Dar, trebuie să vedem și cum facem ca aceste scenarii sumbre să nu devină realitate, iar pentru asta este nevoie de implicarea tuturor. Trebuie să facem un apel la conștientizare și la acțiune. Încă nu este târziu. Suntem în plină ”iarnă demografică”, suntem într-o perioadă accentuată de ”deșertificare demografică”. a spus Cristi Șelaru, consilier superior în cadrul Institutului Național de Statistică și moderator al secțiunii dedicate demografiei.

Deschiderea Conferinței a coincis cu Ziua Internațională a Familiei. Șelaru a vorbit și despre un fake news propagat în societate și legat de numărul de copii născuți de cuplurile de români din străinătate.

”Între 2009 și 2021, numărul născuților vii înregistrați în România a fost de 2.312.872. Dintre aceștia, 1.242.546 au fost declarați în mediul urban. Restul de 1.070.326 de născuți vii au fost înregistrați în mediul rural.

Pentru că tot suntem la acest punct, vreau să desființăm și un fake news care s-a tot propagat, nu doar în clasa politică, ci și în mediul universitar, din nefericire. Am tot auzit cum numărul nașterilor de copii în străinătate a fost mai mare decât cel din România. Nimic mai fals! În această perioadă despre care vorbim, în străinătate s-au născut 366.679 de copii români, aceștia fiind înregistrați în țară ulterior. Unii la câteva luni, alții la câțiva ani după naștere. 222.619 dintre acești copii au fost înregistrați în mediul urban, iar 144.060 au fost raportați în mediul rural. În procente, pentru perioada dintre 2009 și 2021, născuţi-vii în România au reprezentat 86,3%, în timp ce născuţi-vii străinătate au reprezentat 13,7%.”, a mai spus Cristi Șelaru.

 

Comentariu saccsiv:

Unii insa se bucura:

Fericirile lui Baconschi: O să fie un milion de străini în România. Și e o veste bună

Cititi va rog si:

Disparem ca neam: natalitatea din 2020 a fost egala cu cea din … 1877

Pentru prima dată în istorie, populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă

 

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bill said, on mai 15, 2024 at 10:10 pm

    România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori devenind pradă migranților și țintă a cotropitorilor  Dacă în urmă cu trei decenii, numărul nou-născuţilor ajungea la 300.000 pe an, acum cifra s-a înjumătăţit. Natalitatea scade dramatic de la un an la altul şi este posibil ca în următorii 10 ani să nu mai aibă cine să susţină pensiile. Nivelul de trai din ţara noastră reprezintă principala cauză care îi determină pe români să nu mai facă copii.

    Pr.Ilarion Argatu avertiza asupra acestui pericol, inca de la inceputul anilor ’90 …

    Apreciază

    • Toma said, on mai 16, 2024 at 12:19 am

      Daca saracia era de vina, in Africa si Asia nu mai turnau cite 6-10 copii. Acolo nu exista ca o femeie maritata sa nu aibe copii in timp ce este insarcinata cu urmatorul. Iar Dumnezeu face in asa fel incat niciunul nu moare de foame.

      Apreciază

  2. Simion P said, on mai 16, 2024 at 1:21 am

    ASTA SE INTAMPLA CAND SE OPUN PLANULUI:

    Murder Bid On Anti-Ukraine NATO Leader: Slovakia PM Robert Fico Shot, In ‘Life-Threatening’ State

    Apreciază

  3. scortisoara said, on mai 16, 2024 at 7:22 am

    Eu nu inteleg formularea „am intalnit un roman in Ierusalim” cand omul e evreu . De ce nu-l prezinta ” un evreu care a trait in Romania” ? Ca nu a plecat in Israel pt ca era roman ci pentru ca era evreu . Ce e asta: ” un roman” cand el este evreu ? Adica romanii nu au identitate sau cum? Adica romanii pot fi greci , evrei , maghiari ,germani , turci ,tatari etc .Romanii nu exista in fapt , a fi roman e doar un termen generic caci originile sunt altele ,nu? Conform acestei logici romanii nu exista . Ce e asta?

    Apreciază

    • Nicusor said, on mai 18, 2024 at 8:07 am

      ce e greu de inteles? Omul acela a fost nascut la Craiova, a fost si cel mai probabil e si cetatean roman, din diverse motive. Asadar, e corect cum a prezentat Cosmin Avram situatia. Paul a facut, asa cum a zis, gradinita, scoala, armata si a muncit in Romania. Te rog nu fii rea, caci la cat de fluent in exprimare a fost Paul si Eva, eu, ii rspect sincer…asta pt ca am intalnit romani fara alte origini exotice, si nu putini, si care din prea mare inteligenta si experienta pe la capsunei, sau ingrijit de batranei, vreun an, doi sau poate trei, au dat-o pe aia cu : „como se dice” sau „non capisco”, ma intelegi?

      toate cele bune! Doamne ajuta

      Apreciază

  4. scortisoara said, on mai 16, 2024 at 7:35 am

    Ce viziune de IAD ! Asta mi-a venit si mie in gand sa zic : tablou profetic .

    https://www.activenews.ro/externe/Primul-portret-oficial-Regele-Charles-III-in-Infern-189347

    Apreciază

  5. Geo said, on mai 16, 2024 at 7:36 am

    Ieri a vuit mapamondul în urma tentative de asasinat asupra primului ministru slovac…am văzut mesajele de susținere ale unor politicieni, inamici sau aliați, calme, civilizate…am intrat pe site-urile progresiste de la noi…nu puteam cred cata ura, viloneta, zace in unii dintre semenii noștri…de fapt violenta este imprastiata de msm, după cum atenționat unul dintre mesajele de susținere…din pacate nu numai la noi, crima de alaltăieri nefiind nici prima și din pacate nici ultima…primul ministru slovac a fost un susținător al Păcii, al negocierilor, a fost împotriva susținerii cu orice preț a Ucrainei…unii speculează că de aici i s-a tras…de alt fel si declarațiile suspectului merg in aceeasi directie…

    Apreciază

  6. Oarecare said, on mai 16, 2024 at 6:00 pm

    Suntem în plină baltă de sânge nevinovat din cauza zecilor de milioane de avorturi!

    Apreciază

  7. Nicusor said, on mai 18, 2024 at 8:23 am

    SI asta din cauza desfranarii, a punerii pe primul plan al eului, a egoismului, propriilor placeri.

    Nu am sa uit niciodata, eram la un eveniment, si erau si fete bisericesti pe acolo si a fost si un cantaret de prin zona mea si la un moment dat, in repertoriul din acea seara, omul, a cantat un cantec care va ramane mereu in mintea mea.

    Cantecul zicea asa: „Cel mai sfant lucru din lume pana-n ceasul ce-i muri

    Sa dai viata, sa dai nume, sa trudesti pentru copii” .

    Acuma, versurile astea poate nu misca pe multi in ziua de azi. Dar doar un parinte stie ce inseamna intemeierea unei familii, zamislirea de prunci cu binecuvantarea Bunului Dumnezeu, cresterea lor in buna randuiala ca sa fie pregatiti pentru viata asta nebuna, in care naturalul si-a pierdut puterea.

    Cand aud pe unul sau pe una vorbind de avort sub forma de drept al femeii sau ca pe ceva bun ori ceva de trebuie sa existe, ma cutremur, dar nu ma abtin si nu ma voi abtine de la a-i certa pe respectivii. Fara copii crescuti in buna randuiala si cu credinta in Dumnezeu, suntem pierduti

    Asa cum am luptat cu criminalii care au fortat lumea sa se intepe cu otravurile covrigului, asa lupt cu acesti criminali care promoveaza pruncuciderea si crima fata de un suflet nevinovat si fara aparare, avand ca scuze ori motive, chestii ce se numesc fleacuri.

    Doamne ajuta tuturor!

    Apreciază

  8. nightcrawlercyp said, on mai 19, 2024 at 11:44 am

    Asa este dar toata lumea se plange ( in afara papusarilor bineinteles) dar nimeni nu vrea solutia. Problema e cauzata de privilegiile ( nu drepturi deoarece drepturile sunt insotite de responsabilitati) accordate femeilor incepand cu privilegiul votului ( nu e un drept deoarece femeile nu sunt fortate sa lupte in razboi – daca apare vreunul – pentru acest drept) . Singura solutie ca populatia sa nu dispara e ca macar 75% din femei sa aiba cel putin cate 3 copii. Asta inseamna ca cel putin 6 ani ( in general 9) din perioada 16-30 de ani sa fie dedicata nasterii de copii. Deci pentru ca populatia sa nu dispara matematic ai nevoie ca cel putin 75% din femei sa se casatoreasca imendiat dupa liceu si sa nu faca facultate sau sa aiba job full-time pana in jur de 30-35 de ani. Dar parintii dau pe fete la facultate le indeamna sa isi traiasca viata ( i.e. sa curveasca pentru ca asta e facultatea pentru majoritatea fetelor) sa gaseasca un serviciu si abia pe la 30-35 cand deja fertilitatea lor e pe duca sa isi gaseasca un sot si sa faca 1-2 copii . Si pe urma aceiasi parinti se plang de situatia economica si sociala de pensii mici s.a. Toata lumea vrea sa se faca bine dar nimeni nu vrea tratamentul.

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 19, 2024 at 12:16 pm

      nightcrawlercyp

      FEMEIA CASNICA sa fie PLATITA. Un punct ce trebuie obligatoriu sa figureze in programul oricarui partid, ONG sau asociatie traditionalista

      FEMEIA CASNICA sa fie PLATITA. Un punct ce trebuie obligatoriu sa figureze in programul oricarui partid, ONG sau asociatie traditionalista

      Constitutia irlandeza din 1937:

      „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”

      Dublul referendum din Irlanda a esuat. Se dorea redefinirea conceptului de familie şi eliminarea articolului din Constituţie „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”

      Apreciază

      • nightcrawlercyp said, on mai 19, 2024 at 8:11 pm

        Ce ai zis e absurd din multiple motive dar primul si cel mai important e ca nu functioneaza: un numar de tari nordice si vestice au incercat deja, nu functioneaza. Celelalte motive ar fi urmatoarele: 1. statul nu are bani. Statul ia bani prin taxe de la platitori de taxe si impozite de la privat. deci ce zici tu ar inseamna ca sotul sa plateasca de 4 ori o suma cel putin pentru ca statul sa dea suma respectiva femeii dupa ce isi opreste partea evident 2. apoi sa ne gandim la ce se plateste: ca femeia sa faca o mancare din care mananca si ea? sa arunce in masina de spalat niste haine din care 90% sunt ale ei? sa faca curat in casa in care locuieste si ea? sa faca sex cu sotul? sa aiba grija de proprii copii? nu vorbim ca pentru unele statul deja plateste daca nu stiai prin chestii ca alocatia pentru copii si diverse ajutoare.

        Ca final o sa iti explic de ce genul asta de masuri nu vor ajuta niciodata la nimic: femeile in general au nivelul de auto-responsabilitate al unui copil de 16 ani ( sau mai putin in unele cazuri – pot da multe exemple din vest) si asta pentru ca sunt si au fost o clasa protejata. Pana si crima cu premeditare in cele mai multe cazuri nu e pedepsita. Se lasa cu consiliere psihologica ( pentru ca nu poate fi niciodata vina ei) si cu eliberare dupa o extrem de scurta perioada. Cat despre nevoile economice acestea au fost create de intrarea femeilor pe piata muncii. Chiar neluand in considerare orice capacitati diferite cauzate de biologia umana si efectului de cresterea a performantei a testosteronului ai de doua ori mai multi candidati pentru acelasi job, normal ca salariile vor scade cel putin la 30%. Nu mai vorbim de cheltuielile suplimentare pentru ca daca are servici nu mai poate face mancare trebuie sa manance la restaurant, nu mai poate purta aceleasi haine 3 zile consecutiv, cineva trebuie platit sa stea cu copilul daca are, cadouri de n ori pe an vacante sa. Daca facem un calcul cat cheltuieste in plus o femeie cu servici fata daca nu ar avea unul vedem ca in 80%+ din cazuri cheltuieste in plus mult mai mult decat castiga. Deci toata idea cu constrangeri economice e falsa. Singurul atuu pentru o femeie de a avea un serviciu full time in general e capacitatea de a avea multi parteneri i.e. de a curvi in nestire.

        Solutia e revenirea la rolurile normale date de Dumnezeu: femeia ca mama si sotie, si barbatul ca cel ce munceste si ia hotarari finale. Nu inseamna ca e tiran ci ca dupa ce ia in considerare si parerea sotiei ia decizia care i se pare ca e mai potrivita. De cele mai multe ori femeile nu gandesc pe termen lung.

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 20, 2024 at 5:34 am

        nightcrawlercyp

        Ca femeia sa fie casnica trebuie sa nu mai fie constransa de nevoi financiare sa-si ia serviciu. Adica barbatul sa castige mai mult sau ea sa fie platita.
        „Meseria” asta casnica este extrem de grea. Ar trebui s-o practici o perioada.

        Apreciază

      • nightcrawlercyp said, on mai 20, 2024 at 11:06 am
        1. Primul punct l-am adresat deja. Nevoile financiare sunt in mare parte a cazurilor fictive. Nu conteaza cat castigi ci cat cheltuieli. Daca nu arunci cu banii pe cadouri, iesiri in oras, haine, pantofi, cosmetice si vacante in mare parte a cazurilor raman suficienti bani
        2. In legatura cu punctul al doilea daca era acum 30 de ani poate eram de accord . Dar in ziua de azi nu e deloc grea. Oricine o poate face . Ai masina de spalat, aspirator, aragaz , frigider, cuptor, robot de bucatarie s.a. Nu e asa greu. Da, atunci cand se spala de mana si faceai la plita cu lemne era greu dar acum nu e ceva greu. Cat despre practicat cred ca majoritatea barbatilor locuind singuri si-au facut mancare, si-au spalat hainele, si-au facut curat in camera . Nu e ceva greu. Cum zice Bill Burr orice munca pe care o poti face in pijamale nu e grea. Deci am practicat-o , stiu si nu e grea. Singurul motiv pentru care un barbat are motiv sa se casatoreasca e daca vrea copii, in rest poate face tot restul. Si daca nu poate poate plati pe cineva si iese mult mult mai ieftin.

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 20, 2024 at 12:02 pm

        nightcrawlercyp

        Ochiuri si cartofi prajiti pentru o persoana?
        Tu chiar nu ai habar. Nici macar care-i treaba cu robotul de bucatarie. Tot ceea ce ai insirat exista si cu 30 de ani in urma.
        Fa insa lucrurile casnice pentru doi adulti si un copil, minim. Asa, cu tehnologia aia „moderna” despre care nici nu stii de cand este pe Pamant. Crezi ca stii ce trebuie sa faci sau trebuie sa-ti fac o lista?

        Apreciază

      • nightcrawlercyp said, on mai 20, 2024 at 1:45 pm

        nu. mancare pentru 3 persoane. Fac de toate: ciorba , tocanita, macaroane, etc. Si da exista tehnologia si cu 30 de ani in urma dar majoritatea oamenilor din Romania nu aveau in casa. De exemplu ai mei nu aveau.

        Eu ma gandesc ca stiu, dar fa o lista te rog ca m-ai facut curios

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.