SACCSIV – blog ortodox

Netanyahu i-a avertizat pe israelienii care încearcă să meargă la Uman pentru Roș Hașana, că este periculos și că Dumnezeu nu i-a protejat mereu pe evreii din Ucraina / Deputat israelian: liderii sioniști au refuzat să aprobe planurile de salvare a evreilor de la Holocaust

Posted in al doilea razboi mondial, EVREI, ISRAEL, SIONISM, Ucraina by saccsiv on septembrie 14, 2023

The Jerusalem Post: ‘God hasn’t always shielded Jews in Europe, Ukraine’ – Netanyahu

‘Dumnezeu nu i-a protejat mereu pe evreii din Europa, Ucraina’ – Netanyahu

Premierul i-a avertizat pe israelienii care încearcă să meargă la Uman pentru Roș Hașana, că este periculos și că Dumnezeu nu i-a protejat mereu pe evreii din Ucraina.

Publicat pe 10 Septembrie 2023, de Jerusalem Post

Actualizat pe 11 Septembrie 2023.

Premierul Beniamin Netanyahu și Aryeh Deri, președintele Shas. (credit foto: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)

„Dumnezeu nu ne-a ocrotit mereu, mai ales în Europa”, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, referitor la protecția lui Dumnezeu asupra poporului evreu, când a vrut să avertizeze asupra riscului de securitate pe care îl reprezintă vizitarea mormintelor rabinilor hassidici în timpul sărbătorii Roș Hașana. Declarația lui Netanyahu a stârnit o reacție semnificativă din partea comunităților religioase din Israel.

Premierul, adresându-se celor care se gândesc la un pelerinaj la Uman, în Ucraina, de Roș Hașana, a încercat să sublinieze potențialele pericole ale călătoriei. „Cetățenii israelieni care călătoresc în Ucraina trebuie să își asume responsabilitatea individuală. Nu există garanții acolo”, a declarat Netanyahu. A urmat apoi partea controversată a remarcilor sale:

„Din punct de vedere istoric, Dumnezeu nu ne-a protejat mereu, în special în Europa și Ucraina.”

Shas: Dumnezeu a vegheat întotdeauna asupra evreilor, dacă aceștia au respectat Tora

Israelienii religioși s-au opus acestei noțiuni, interpretând-o ca pe o sugestie că Dumnezeu nu i-a protejat în mod constant pe evrei de-a lungul istoriei.

Într-un răspuns rapid, partidul Shas, care reprezintă o parte semnificativă a populației religioase sefarde din Israel, a contrazis remarcile lui Netanyahu. „Dumnezeu a vegheat în permanență asupra poporului Israel în toate încercările”, au spus aceștia.

Declarația lor a continuat prin a argumenta că supraviețuirea poporului evreu de-a lungul mileniilor, în fața nenumăratelor provocări și în timp ce alte națiuni puternice dispăreau, atestă protecția divină. Ei au adăugat că această îndrumare divină este, totuși, ‘condiționată de susținerea credinței și de respectarea Torei și a poruncilor sale’.

Bărbați evrei la mormântul rabinului Nachman din Breslov din Uman, înainte de sărbătoarea evreiască de Roș Hașana, 23 septembrie 2022. (credit: FLASH90)

UTJ MK: Evreii din diaspora trăiesc într-o relativă pace și liniște în comparație cu cei din Israel

Deputatul Yisrael Eichler, membru al Partidului Unit al Torei Iudaice (United Torah Judaism), a emis un răspuns la ceea ce el a numit ‘cuvintele de ignoranță ale lui Netanyahu’, declarând:

„Sioniștii și partizanii nu au împiedicat un holocaust în Europa. Germanii au fost opriți în calea ocupării Țării lui Israel prin miracole și nu din cauza sioniștilor.”

Eichler a adăugat că unii membri ai Judenratului au colaborat cu naziștii și i-a acuzat pe liderii sioniști că au refuzat să aprobe planurile de salvare a evreilor de la Holocaust.

„Chiar și după Holocaust, toți emigranții evrei din diaspora au trăit de atunci într-o relativă pace și liniște”, a susținut Eichler.

„Doar în Țara lui Israel s-a vărsat sânge evreiesc ca apa, de atunci și până acum. Pericolul anihilării nucleare amenință doar statul Israel.”

„Recent, incompetența și josnicia falșilor idoli ai puterii și eșecurile guvernului au fost dezvăluite în Războiul de Yom Kippur 1973. ‘Generalii’ care sunt ‘rebelii’ de astăzi, instigă la un război sângeros în interiorul ghetoului evreiesc din Țara lui Israel. Când vezi cine au fost generalii, îți dai seama că doar prin miracolele lui Hashem, Dumnezeul lui Israel, am supraviețuit.”

„Liderii războiului dictatorial al Înaltei Curți au devenit denunțători împotriva Israelului în întreaga lume și îl acuză de apartheid și crime de război, precum cei mai mari dușmani ai Islamului. Să vă fie rușine când dați vina pe Dumnezeul lui Israel pentru eșecurile și crimele voastre.”

„Într-un moment în care terorismul este galopant și străzile sunt în flăcări, ar trebui să ne rugăm Gardianului lui Israel. Dacă nu ar fi fost dreptul adepților Torei, statul Israel ar fi fost șters de pe harta Orientului Mijlociu cu mult timp în urmă.”

În fiecare an, zeci de mii de pelerini evrei călătoresc la Uman, în Ucraina, pentru a vizita mormântul rabinului Nachman din Breslov, un renumit lider hasidic.

Acest pelerinaj are loc în preajma Roș Hașana, Anul Nou evreiesc, și a devenit un eveniment spiritual important pentru mulți membri ai comunității hasidice Breslov și pentru alți evrei devotați. Pelerinajul simbolizează un moment de reflecție, rugăciune și conectare, dar vine, de asemenea, cu preocupări logistice și de securitate, având în vedere numărul mare de participanți.

Răspuns din partea deputatului Tally Gotliv

Deputatul Tally Gotliv, din partidul Likud al lui Netanyahu, a emis, de asemenea, o condamnare a remarcilor premierului.

„Este interzis să faci o socoteală Domnului lumii”, a scris Gotliv pe X, fostul Twitter, duminică seara.

„Unde a fost Sfântul, binecuvântat să fie, și de ce s-a întâmplat acest lucru, nu este în cunoștința ta.”

Deputatul Likud a continuat adăugând:

„Vă voi reaminti cuvintele înțelepților noștri care nu sunt potrivite pentru a avertiza cu privire la o călătorie în Ucraina: ‘și aveți mare grijă de voi înșivă’. Personalul din biroul dumneavoastră care a emis un astfel de mesaj în numele dumneavoastră nu ar lucra pentru mine nici măcar un minut.”

 

Comentariu saccsiv:

In video din link-ul de mai jos, cativa rabini explica intr-o emisiune televizata motivul pentru care au o atitudine contrara sionismului. Aflam ca, chiar si in 1944 puteau fi salvati multi dintre evreii din Ungaria, deoarece nazistii flamanzi fiind dupa fonduri au fost deschisi unei astfel de intelegeri „evrei contra bani„, insa papusarii sionisti n-au fost de acord:

SIONISMUL – propunere de dezbatere pornind de la filmul “Rabini contra sionism”

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on septembrie 14, 2023 at 2:47 pm

    Apreciază

  2. geo said, on septembrie 14, 2023 at 3:15 pm

    Apreciază

  3. Maxim R said, on septembrie 14, 2023 at 6:01 pm

    VLĂDICA IRINEU NU ESTE UN OM RĂU,
    ci fundamental rău plasat. Întunecat la chip și la minte, tocilar complexat și prieten al unor zurbagii pe motiv că îi lăudau/laudă potența (sic!), omul acesta este ticălos cu toată ființa. Nu crede și nici nu știe că greșește, universul lui emoțional fiind din altă zonă, la stânga extremă a emisferei craniene. Ani de zile, la Cluj, l-am cercetat involuntar, fără program și fișă, ci doar așa, în trecere, dar cu memoria mea înfiorător de exactă – mulți mi-au spus că este explicația pentru că vorbesc/citesc zece limbi străine – i-am înregistrat apucăturile. Am putut vedea un anti-intelectual perfect. Când eram redactor-șef al publicație eparhiale primeam de la el, lună de lună, un text. Din respect instituțional, îl puneam cât mai vizibil, adică, după regulile artei jurnalistice, pe pagina din dreapta. Luni de zile nici nu l-am citit. Când am făcut-o am început să mă întreb ce personaj imposibil este autorul. Cu câteva texte m-am dus într-o seară la Înaltul Bartolomeu, întrebându-l dacă el a citit. Desigur, nu făcuse asta. Atunci i-am citit eu câteva pasaje și am ajuns curând la concluzia exclamativă WTF!
    Am încercat să îi spun autorului că teologia lui are o haină publicistică plină de petece, că nu este coerent intelectual și nici „dogmatic”, de pildă, să citezi în aceeași frază Scriptura și pe Voltaire, că supa de legume, ca să aibă gust, oferă fiecărui ingredient dreptul de a se exprima palatin individual. I-am propus chiar refrazări și am pus din partea casei virgulele. Omul, nimic: este textul meu! Plus: eu sunt episcop! Într-o discuție aplicată, enervat de precizia mea filologică, mi-a azvârlit cu sictir: voi, cărturarii! L-am întrebat pe loc dacă se disociază de categoria asta, că așa ar avea un motiv să nu mai scrie, să nu mai mimeze cărturăria, să nu se mai chinuie. Pe scurt, din acea zi nu am mai publicat niciun text al lui. Firește, s-a plâns la Bartolomeu care l-a trimis la… mine. Circ fără animale non-umane.
    Cu anii, vedeam tot involuntar ce tip de camarilă își formează: dezaxați și tembeli. Unul sau doi studenți care inițial doreau să scrie lucrarea de licență la mine au virat spre el. Nu am suferit, dar am luat act, respectivii neconfirmând până azi nimănui nimic. Apoi, îl vedeam pe săracul domn Vasile, șoferul, cum stătea afară în dreptul geamului vlădicului, așteptând un semn de plecare. Zile la rând. La început credeam că laicul este dus cu capul, iar apoi am priceput „schema”. Mă miram și treceam nesimțit pe lângă. Nu bănuiam că boala este atât de adâncă. Oricum, ca de obicei, cu mici excepții, cu Bartolomeu, la masă mai ales, nu vorbeam despre oameni, funcții etc. Eram ocupați cu teme mai serioase.
    După ce a fost hirotonit minunea de om Vasile (Flueraș) ca al doilea episcop-vicar, cel care îmi era și înainte duhovnic, am asistat la scene de groază. Irineu își ieșise din minți, înjurându-l ca la ușa cortului pe blândul păstor de suflete în ale cărui palme stătea majoritatea suflării dreptmăritoare a Clujului. Un sfânt! Pe cât de mult admiram decizia lui Bartolomeu, pe atât de mult mă disperau apucăturile de psihopat ale lui Irineu. Obsesiv, acesta repeta „ îmi ia strălucirea!”, „îmi ia…”. La un moment dat, l-am oprit și i-am spus de la obraz: Vlădica, sunteți în toate mințile? Răspunsul neașteptat dar corect: Nu! M-am uitat la el cu mila și scârba unui anatomopatolog. Sunteți tembel!, am mai apucat să îi spun, în ciuda faptului că eram în căutarea unui cuvânt mai potrivit.
    La un moment dat, fiind implicat ca laic în Consiliul Parohial de la biserica „Schimbarea la Față”, cea cu iconostasul lui Oravitzan și mozaicul lui Rupnik, alăturare pe care am gândit-o și am premeditat-o, Bartolomeu m-a rugat să fac parte din comisia pentru concursurile de intrare în orașe a preoților. Am fost mirat. Dar de unde și până unde? Ei, băiete, este bine să fie acolo și un mic Bartolomeu! E atât de grav? Da, corupție, simonie. Ups! Nu știu dacă am fost eficient, dar după priviri și icneli cred că am stricat câteva târguri irenice. Firește, azi aș putea merge cu anumite dosare la DNA, dar nu o fac. Ca și în cazul golanilor arhierei din Germania, nu îmi urmez inima, ci rațiunea eclesială.
    În fine, pe când Bartolomeu era în ultimii ani de viață, Irineu se întorcea de la București. Eu îmi așteptam la aeroport un prieten grec, pe Pantelis Kalaitzidis. Ieșind vlădicul mai repede, s-a înfiripat un dialog. Veniți de la Sinod, nu? Da! Halt, Vă rog să îmi dați voie să spun ce cred: voi, sinodalii, sunteți o clasă de elevi cu dizabilități multiple, dar aveți în Patriarh un diriginte de geniu. Așa-i? Daaa, daaa, daaaa, chiar așa, hâ, hâ! Mă uitam la el și mă întrebam de unde își poate lua un cretin atâta entuziasm. Între timp am aflat.
    DETOX!
    Imagine în linie

    Imagine în linie

    DIALOG CU IRINEU DE ALBA IULIA
    Am dorit să discut cu Arhiepiscopul în persoană, cum se spune, adică dincolo de hârtii, ștampile și rafaelisme.
    – Bună dimineața, Vlădica!
    – Bună dimineața, Părinte Radu (majusculele sunt de la mine, expresie a narcisismului și frustrării)!
    – Vă sun în legătură cu Părintele Jan și Vă spun de la început că mie îmi pare a fi o mare neînțelegere.
    – Nicio neînțelegere.
    – Adică este corect ceea ce faceți? Îmi puteți explica?
    – Eu nu trebuie să explic Sfinției Tale nimic. Sunt episcop de Alba.
    – Poate de alba-neagra!
    Nu continui. La final, au fost câteva trimiteri precise la originile strămoșești.
    În umila mea percepție, omul este nebun patent. Punct.
    DETOX!
    Imagine în linie

    ÎN NOAPTEA ÎN CARE A MURIT BARTOLOMEU,
    întors de la spital, am dat în ușa reședinței mitropolitane de episcopul-vicar de atunci Irineu Pop. Fără să spună, pe fugă și de formă, un „Dumnezeu să îl ierte!” sau ceva de genul acesta, oricum fals, omul mi-a trântit una direct în plex: „Am să candidez!”. În ciuda tristeții, am replicat: la ce, la nemurire sau la nerușinare? Personajul părea surd: ‘La scaun!”. Poate la cel de la cap!, am mai avut puterea să replic. Acesta este arhiepiscopul de Alba Iulia. Un caz patologic ordonator de credite, sfințitor și îndrumător.
    Doamne, îndură-te spre noi!
    Imagine în linie

    Irineu este, de fapt, război. Operațiune canonică specială.
    Imagine în linie

    Fără sminteală: Irineu afară!
    Dacă nu mai faci diferența dintre smintitor și păstor, vai de oi!
    Imagine în linie

    Lumea nu a luat-o razna, ci s-a „desăvârșit”. Ghinion!
    Kafka nu este doar ortodox, ci arhiereu. Belea!
    Imagine în linie

    Imagine în linie

    Apreciat de 1 persoană

  4. Radu Humor said, on septembrie 14, 2023 at 8:02 pm

    Ăștia mai au puțin și-și smulg bărbile între ei, dar dacă observi acest fapt, deloc regretabil, zic eu, , ești acuzat de antisemitism !

    Apreciază

  5. Spaceman said, on septembrie 15, 2023 at 12:46 pm

    Ăștia nu s-au dus în Ucraina la Uman să mănânce dulciuri de Roș Hasana, ci ca să persifleze… Musulmanii își plâng morții și necazurile în Maroc, Libia, Turcia, Pakistan… Creștinii își plâng morții și necazurile în Ucraina, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, România… cu farfuriile goale și nevoie de ajutor, iar ăștia se îmbuibă cu dulciuri într-o zonă de război. Nu mai vorbesc de deranjul provocat autorităților din România și Republica Moldova ca să li se asigure o trecere cât mai fluidă pe la granițe.

    Totuși cum au ajuns ăștia în Ucraina, cu pașapoarte kosher?

    Apreciază

  6. George said, on septembrie 16, 2023 at 7:17 pm

    https://youtu.be/y5N2uNaHRKc?t=130 il asteapta pe Mesia zic ei

    Apreciază

  7. geo said, on septembrie 17, 2023 at 10:26 am

    https://t.me/UraganasupraEuropei/19471

    Apreciază

  8. […] Deputat israelian: liderii sioniști au refuzat să aprobe planurile de salvare a evreilor de la H… […]

    Apreciază

  9. […] Deputat israelian: liderii sioniști au refuzat să aprobe planurile de salvare a evreilor de la Ho… […]

    Apreciază

  10. […] Deputat israelian: liderii sioniști au refuzat să aprobe planurile de salvare a evreilor de la Ho… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.