SACCSIV – blog ortodox

23/24 iunie 1950 – 72 de ani de la răscoala anticomunistă din Țara Vrancei

Posted in COMUNISM, REVOLTA, Romania, Uncategorized, VRANCEA by saccsiv on iunie 23, 2022

Sursa: https://www.ziaruldevrancea.ro/proiecte/pe-urmele-istoriei/2324-iunie-1950–70-de-ani-de-la-rascoala-anticomunista-din-tara-vrancei

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la una dintre cele mai mari revolte anticomuniste desfășurate în timpul Războiului Rece, nu doar din România, ci din întreaga Europă de Est. Înainte cu trei ani de revolta germanilor din Berlinul de Vest (17 iunie 1953), românii din satele Țării Vrancei se răsculau împotriva regimului comunist impus de ocupația sovietică.

15.000 de oameni împotriva regimului comunist și nici un gest al statului român pentru cinstirea memoriei lor!

Diferența este că despre ei, despre vrânceni, nu se vorbește nimic. Azi, la 70 de ani de la acele evenimente de un eroism și dramatism ieșite din comun, instituțiile abilitate ale statului român nu au catadixit să marcheze în nici un fel memoria acestor zile. O uitare ingrată, rușinoasă, se așterne peste amintirea celor sacrificați în ampla răscoală anticomunistă din Munții Vrancei.

Cuprinzând regiunea muntoasă a județului Vrancea, Țara Vrancei a constituit întotdeauna o entitate teritorială în care oamenii au avut un pronunțat simț al libertății, proprietății și demnității. Comunismul avea să intre în coliziune cu mentalitatea acestor oameni, care nu au acceptat ușor instaurarea acestui regim ilegitim și criminal.

Unul din ultimii supraviețuitori ai evenimentelor, Mihai Timaru, fost ofițer în Armata Regală Română, avea să relateze în cartea sa, „Memorial din Cotul Carpaților”, frânturi din freamătul acelor zile.

Mihai Timaru

Treizeci și cinci de sate din Munții Vrancei, „de la cascada Putnei și până pe malul Siretului”, s-au ridicat la luptă împotriva ocupației comuniste. Revolta a fost condusă de frații Ion, Cristea și Costică Paragină, dar și de frații Ionel și Octavian Voinea.

Grupul de rezistență armată anticomunistă al fraților Paragină era format din 35 de persoane, preoți, învățători și țărani din satele Vrancei. Părintele Filimon Tudosie, starețul mănăstirii Brazi, era duhovnicul întregului grup. Ion Paragină, liderul grupului, era absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din București. Combatanții se adăposteau în bordeie săpate în pământ, adăposturi camuflate create pentru a scăpa de urma Securității.

„Ion mă ruga să-i fiu ajutorul lui în calitatea mea de fost ofițer și să mă ocup de armamentul ce-l aveam în dotare și să-i învăț pe tinerii din grupă cum să folosească și să mânuiască armamentul. Armamentul pe care-l aveam în dotare: un pistol de mână, grenadă și pistol mitralieră”, își amintește Mihai Timaru în memoriile sale.

El spune că oamenii erau uniți de „un singur ideal: lupta împotriva fiarei roșii de la Răsărit și pentru a-l apăra pe Hristos și ființa neamului românesc”. Se pare că, la baza declanșării răscoalei a stat și un zvon care circula în acele zile prin sate, anume că sătenii auziseră că autoritățile comuniste doreau să pună mâna pe pe „hrisoavele lui Ștefan cel Mare”, prin care domnitorul lăsase munții și câmpiile din Țara Vrancei moștenire feciorilor vrânceni.

Efective impresionante ale Trupelor de Securitate au fost mobilizate  trimise pentru a-i prinde pe partizanii anticomuniști. Astfel, Ion Paragină, Mihai Timaru și alții au fost încercuiți și arestați, print infiltrarea de cptre Securitate a unor agenți în organizație. Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan și colonelul Strâmbei, scăpați din încercuire, se vor retrage spre schitul de la Gura Lepșei, spre cascada Putnei, unde vor pregăti răscoala celor peste 30 de sate din Vrancea, din noaptea de 23-24 iunie 1950.

„Vrâncenii au pus mâna pe coase, topoare și furci și s-au năpustit asupra Securității, dând foc sediilor Partidului Muncitoresc Român (comunist), Miliției și Securității. Răsculații primiseră armament și muniție de la elevii Liceului „Unirea” din Focșani. Armamentul și muniția fuseseră transportate camuflate în căruțe.

„În această încleștare pe viață si pe moarte vor cădea mulți vrânceni, va muri eroic în luptă Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan va fi prins, condamnat la moarte și executat, dar jertfele lor vor fi mereu vii în sufletele noastre și ale generațiilor viitoare. Au murit familii întregi, au luat calea închisorilor sute de vrânceni, dar cea mai mare jertfă a dat-o familia lui Anton Paragină. Răscoala a cuprins cel mai mare număr de participanți și a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România ( peste 15.000 de oameni)”, rememorează Mihai Timaru.

Se știe că forțele de represiune erau conduse de un anume General-Maior Nicolae Ceaușescu. „În mașina în care circula Nicolae Ceaușescu era legat la spate un învățător care se zbătea între viață și moarte”, își amintea Mihai Timaru.

Mihai Timaru a fost condamnat la închisoare pe viață, trecând ulterior și prin cumplitul experiment al reeducării prin tortură de la Pitești. A executat 15 ani de detenție grea, ieșind din închisoare cu ocazia grațierii tuturor deținuților politici adoptate de statul român comunist în 1964, la presiunile Occidentului. Era bolnav, suferind de ficat, rinichi și cu măselele sparte în urma torturilor inimaginabile.- Florin Dobrescu

Acum 70 de ani pornea din Munții Vrancei cea mai mare revoltă anticomunistă din Europa de Est, o luptă armată care a cuprins satele Vrancei arhaice și localitățile din zona de munte, Podgoria Panciu și sate din Podgoria Odobești. Lupta a fost susținută de monahii din schiturile Țării Vrancei (Lepșa și Valea Neagră), care asigurau logistica din „spatele frontului”. Cum era de așteptat, represiunea a fost cruntă, iar cei care au scăpat cu viață au înfundat pușcăriile comuniste. Pentru sprijinul acordat partizanilor, monahii au fost alungați, iar schiturile au fost transformate în metoc și populate cu maici (monahii) de la Mănăstirea Trotușanu. Gestul nemuritorilor vrânceni de pe acoperișul Carpaților a fost de o noblețe neegalată până astăzi. Este adevărat, au pierdut lupta în fața regimului, dar au câștigat în fața istoriei. Poate, într-o zi, când vom scăpa de pandemia imorală în care trăim, vom găsi timpul și energia pentru a redacta o Carte de onoare a Vrancei, în care să fie cuprinse schițele biografice cu eroii necunoscuți ai acestui județ, ale căror nume nu se regăsesc în mass-media, nici în cărțile de istorie. Până atunci, câteva date despre luptătorii anticomuniști și Schiturile Vrancei arhaice pot fi descoperite în două lucrări ce vor fi lansate pe 15 august și 9 septembrie la Valea Neagră și Lepșa.

Dr. Romeo-Valentin Muscă”

 

Comentariu saccsiv:

Articolul e din 2020. Au trecut 72 de ani.

Cititi va rog si:

Istorii vrâncene. Răscoala anticomunistă din 1950

 

Tagged with: , , ,

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on iunie 23, 2022 at 9:37 pm

    Cinste lor și odihnească-se în pace !
    Dar ce poți spune despre faptul că cei care conduceau atunci represiunile criminale împotriva românilor primesc ei și toți urmașii lor pensii de 700 de dolari de la statul român !
    Găsiți, cât mai puteți, excelenta publicație săptămânală „ Certitudinea” și aveți listele cu toți torționarii pentru care plătim ca răsplată pentru crimele lor !

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: