SACCSIV – blog ortodox

Din ce in ce mai multe fete ajung la pubertate la 7 ani

Posted in PUBERTATE by saccsiv on august 18, 2010

   Citez din articolul Growing up too soon? Puberty strikes 7-year-old girls:

   Schimbarile petrecute cu corpul Kierei i-au speriat pe parintii ei. In ciuda faptului ca fetita de 8 ani era la fel de zburdalnica ca si pana atunci, acesteia incepusera sa-i apara acnee si sa acuze dureri de cap. Insa si mai alarmant pentru mama sa, Sharon, erau sanii ce incepusera sa se iveasca pe pieptul micut al Kierei.

„M-am gandit ca e prea tanara,”, isi aminteste mama. „Inca ii mai este teama sa doarma de una singura. O fata de 8 ani nu este suficient de matura pentru a se descurca in asemenea situatii.”

   Pentru Kiera, al carei nume de familie nu este mentionat pentru a-i proteja intimitatea, totul era foarte jenant. Niciuna dintre prietenele ele nu parea sa treaca prin aceleasi schimbari. Cand era intrebata despre acnee si despre pieptul in crestere, Kiera devenea evaziva. „Nu vroiam sa le spun ce se intampla”, marturiseste fetita, acum in varsta de 9 ani. „Asa ca trebuia sa le mint.”

   Cand parintii au dus-o la doctor, el i-a asigurat ca nu este nimic neinregula cu fata lor. La Kiera pubertatea incepuse prematur.

   Din cate se pare, inceperea pubertatii la 7 sau 8 ani nu mai este ceva neobisnuit in zilele noastre. Un nou studiu publicat de catre Jurnalul Pediatric arata ca fetitele americane se maturizeaza din ce in ce mai devreme. In general, acestea ating pubertatea la 10 sau 11 ani.

   Ce inseamna exact aceasta pentru fete nu este clar inca – nici la nivel de grup, nici la nivel individual. Dar exista ingrijorari in crestere. De exemplu, studiile au facut legatura intre cancerul de san si inceputul prematur al menstruatiei. Alte cercetari au aratat ca fetele care trec prin pubertate mai devreme tind sa aiba un respect de sine mai scazut si o imagine mai proasta legata de propriul corp. Acestea sunt mai inclinate si catre comportamente riscante care pot rezulta in sarcini nedorite, afirma expertii.

   Posibila legatura cu cancerul mamar a fost motivul declansarii unui nou studiu. Pentru a cerceta impactul pe termen lung al pubertatii si al altor factori asupra cancerului mamar, cercetatorii au studiat 1239 de fete cu varstele cuprinse intre 6 si 8 ani din trei locatii diferite: cartierul East Harlem din New York, zona de nord a Cincinnati si zona de coasta a San Francisco.

   Studiul a dezvaluit o crestere surprinzatoare a numarului de fete care trec prin pubertate intre varstele de 7 si 8 ani. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca la 10% dintre fetitele albe cu varsta de 7 ani le aparusera sanii, comparativ cu doar 5% dezvaluiti de un studiu din 1997. Similar, 23% dintre fetitele negre de 7 ani isi imcepusera pubertatea, in contrast cu doar 15% in 1997.

   Nimeni nu este sigur care este motivul scaderii varstei la care apare pubertatea. Dar raspandirea obezitatii poate purta cel putin o parte din vina, sustine autorul studiului, Dr. Frank Biro, director de medicina adolescentina al Spitalului de Copii Cincinnati.

   Aceasta ii pare foarte logic si doctorului Luigi Garibaldi, profesor de pediatrica si director al sectiei de endocrinologie pediatrica din cadrul Spitalului de Copii Pittsburgh.

   In anii 1700, fetele isi incepeau menstruatia abia la varsta de 17 sau 18 ani, afirma Garibaldi. Aceasta era o consecinta directa a malnutritiei. Se presupune ca declinul constant al varstei la care apare menstruatia este datorat mancarii din belsug.

De asemenea, ar mai putea exista si alti factori de mediu responsabili, este de parere Dr. Stanley Korenman, endocrinolog la Universitatea din California, Los Angeles. De exemplu, afirma Korenman, expunerea la estrogenii din plastic, chimicale si mancare este pe o panta ascendenta. „Iar estrogenii stimuleaza cresterea sanilor”, adauga acesta.

   Pana identificam cauza, metoda cea mai eficienta de incetinire a pubertatii este sa incepem „sa traim ecologic”, afirma Biro. „Ar putea fi de folos ca familiile sa manance impreuna si sa aibe diete echilibrate. Exercitiile fizice ar ajuta de asemenea foarte mult.”

   O alta descoperire a studiului vine in sprijinul acestei idei. Rata pubertatii premature a fost mult mai scazuta in grupul din San Francisco, de doar 7% in cazul fetitelor albe de 7 ani din California de nord versus 14%  in cazul celor din Ohio. Similar, procentele in cazul fetitelor negre a fost de 27% vs 31%. Clima temperata din nordul Californiei favorizeaza activitatile in aer liber, punandu-se emfaza pe mancarurile sanatoase.

   Dar de ce se face atata caz legat de pubertatea prematura?

   Dincolo de posibila legatura cu cancerul mamar, mai exista si problema maturizarii emotionale, crede Biro. „Doar fiindca o fata s-a maturizat fizic, asta nu inseamna ca este matura si din punct de vedere social sau psihologic.” Pe de alta parte, mai exista si studiile care arata ca  acei copii care au trecut prin pubertate mai devreme nu mai cresc la fel de inalti.

   Cand i-au fost examinate oasele, Kiera a aflat ca la varsta de 8 ani avea dezvoltarea osoasa a unei fete de 10 ani, ceea ce inseamna o posibila oprire a cresterii. Astfel, pentru Kiera si familia sa, raspunsul devenise evident: pubertatea trebuia incetinita. Ea are acum un implant la nivelul antebratului, care elibereaza la perioade predefinite doze dintr-un medicament menit sa blocheze hormonii ce ii grabeau maturizarea sexuala.

   Kiera a fost fericita sa vada cum sanii ei s-au oprit din crestere si s-a simtit din nou bine intre prietenele ei. Acum spune ca ar fi foarte fericita ca sanii sa nu inceapa iar sa i se umfle pana nu va implini 16 ani.

   Cititi va rog si:

O PACOSTE: BPA (Bisphenol A), folosit pentru a produce PLASTICURI transparente solide, produce cancere, defecte congenitale şi reproductive, obezitate, instalarea precoce a pubertăţii, probleme de comportament, afecţiuni cerebrale, afectiuni grave ale intestinului, etc.
PLASTICUL duce la „feminizarea” baietilor si alterarea sanatatii reproductive a barbatilor

VIDEO: majoritatea produselor alimentare din SUA sunt vandute in ambalaje ce contin un … hormon sexual

 

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 18, 2010 at 8:58 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Ciprian said, on august 18, 2010 at 11:05 am

    Să fie vorba despre ceea ce spunea Părintele Arsenie Boca legat de sexualitatea precoce? :

    “Nu mai pomenesc de reflectarea (normalitatii sau anormalitatii de convietuire) in afara psihicului, lucru care formeaza un capitol aparte,cu o matematica mult mai complicata si cu pedepse mult mai greu de evitat. De asemenea nu pomenesc aici decat in treacat reflectarea purtarii in genere in codul genetic, deci in fondul ereditar al urmasilor. Totusi, nu ma pot abtine de a pomeni unul, care produce extrem de multe si grele dificultati in educarea copiilor. Cand sotul nu da pace sarcinii (zice el ca se poate, sau nu vrea astfel, sau se declara stapan pe legile naturii)atunci copiii vin pe lume cu predispozitia precoce spre sexualitate. Aceasta ii face indaratnici si foarte greu educabili (sunt certati cu disciplina, unii genetic prezinta cromozomul criminalitatii si chipurile, circumstante atenuante in justitie). Fug de la scoalasi incep aventurile. Deci tot in raspunderea sotului se soldeaza si aceste necazuri. Explicatia biologica: au crescut in mediul uterin hraniti cu sange prea imbibat cu testosteron, hormon sexual masculin.”

    asta in timp ce doctorii spun:
    http://www.copilul.ro/sarcina/sexul-in-sarcina/Sexul_in_timpul_sarcinii-a2312.html
    http://www.codrosu.ro/sex-in-timpul-sarcinii-%E2%80%93-este-bine-sa-faci-sex-cand-esti-insarcinata/

    O buna parte din vina pe langa chimicale o au si parintii, am fost pe litoral iar fetite de 7-8 ani erau imbracate in tanga, chiar nu vrem să gândim ce le facem copiilor noștri?!? Altele de 16-17 ani făceau topless impreună cu mama lor. De aici până la bara de streptease e doar un pas…. Fireste că media e cea care dezvolta astfel de desanțări și sunt acceptate datorită depărtării de Ortodoxie… dar până când și până unde? Doamne Ajută!

    Apreciază

  3. clement said, on august 18, 2010 at 12:21 pm

    Va amintiti ca cea mai ieftina carne era „pulpa americana de pui”. Aproape un deceniu copiii nostri au fost hraniti cu carnea unor animale dopate cu hormoni si antibiotice. Acum a intrat din nou pe piata carne de vita hranita cu proteine animale si se preconizeaza acelasi fel de alimentatie si pentru ovine. Franta a tinut piept, in 1996 englezilor si americanilor, de data aceasta Comunitatea Europeana, prin ministii sai, anuleaza orice initiativa nationala de protejarea propriilor consumatori.
    Cat despre carnea vitelor clonate, vorbeste cineva? Toti cei care tac, medici, politicieni, importatori se fac vinovati de consecintele previzibil dezastruase.
    Toata hrana a devenit otrava. Chiar si alimentatia „bio” este infestata indirect.
    Numarul mare de cancere, consemnat in mediul rural se datoreaza, spre pilda, faptului ca majoritatea taranilor isi hranesc pasarile, porcii cu „concentrate”.
    Doctorita Renard, cancerolog la spitalul din Leuven, a inaintat CE un studiu privind numarul mare de copii romani diagnosticati cu forme diferite de cancer a caror origini tin de alimentatie si poluarea mediului. Raportul facut este unul de constiinta, pentru ca nu se asteapta ca Cineva sa ia masuri.

    Apreciază

    • agerstress said, on august 18, 2010 at 7:07 pm

      Aceasta pare de departe cea mai plauzibila cauza -intoxicarea cu hormoni de crestere din alimentatia cu carne si alte produse de origine animala. Chiar si laptele (produsul industrial) pentru nounascuti contine tot felul de ciudatenii.
      Asta explica si cazurile frecvente de cancer.

      Apreciază

  4. […] Citez  din  saccsiv! […]

    Apreciază

  5. Ana Ayana said, on august 29, 2011 at 12:40 am

    Alimentația din ce în ce mai nenaturală își spune cuvântul.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.