SACCSIV – blog ortodox

Rubrica incepatorului: SARUTATI MOASTELE SFINTILOR ORTODOCSI chiar daca ele sunt intr-o BISERICA CATOLICA

Posted in moaşte, rubrica incepatorului by saccsiv on ianuarie 23, 2010

   Sa ne reamintim ce reprezinta Moastele sfintilor si puterea lor. Pentru aceasta, iata un interviu cu Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa:

   Sfintele moaste sunt cinstite cu mare evlavie de romanii credinciosi. De ce? Pentru ca asa au fost invatati sau pentru ca simt ca le sunt de ajutor?
   – Imi aduc aminte ca inainte de a fi arestat, in timpul comunistilor, moastele erau mai putin cautate de credinciosi decat astazi. Moastele sunt corpuri neputrezite ale sfintilor. Aici e o intreaga teorie despre neputrezirea trupurilor. Dumnezeu inzestreaza cu un anumit dar, chiar si dupa moarte, persoanele care au o viata spirituala inalta. Dar nu insist in privinta aceasta. Vreau doar sa spun ca exista o relatie stransa intre sufletul sfantului si moastele pe care le veneram. Este bine sa le cinstim. Neindoios ca aceasta sete de veneratie a moastelor tine si de o anumita relatie care se stabileste intre credinciosul care se roaga sfantului si sfantul respectiv. Sunt convins ca fiecare credincios isi da seama ca nu moastele in sine aduc vindecari, sau consolari, ori scapari de necazuri, ci sfantul, prin harul pe care Dumnezeu i l-a dat, poate sa opereze prin acele particele de moaste. Daca exista persoane care cred ca moastele fac bine, nu Dumnezeu Insusi, inseamna ca au cazut intr-un exces, foarte aproape de idolatrie.
   – Daca sfantul lucreaza prin harul capatat de la Dumnezeu, si nu prin moaste sau prin icoana – numita in popor „facatoare de minuni” -, n-ar fi mai bine sa ne rugam direct sfantului, fara sa mai mergem dinaintea moastelor si icoanelor?
   – Sunt oameni care fac si lucrul asta. In primul rand, conteaza rugaciunea, dar este de folos si contactul cu sfintele moaste sau cu icoanele. Pentru ca omul are nevoie de anumite trepte pentru ridicarea in viata sa spirituala. Relatia cu sfantul se stabileste mai bine asa, in mod personal. Parintele Staniloae se intreba: „Cum se face ca un milion de oameni se roaga unui sfant, iar sfantul le raspunde tuturor?”. Explicatia este ca sfintii primesc de la Dumnezeu darul de a asculta in acelasi timp un milion de rugaciuni, de a face distinctia si de a le da ajutor tuturor. Prezenta moastelor este, insa, pentru cei mai multi, certitudinea ca minunea este posibila. Atata vreme cat vezi trupul neputrezit al unui sfant, inseamna ca acela poate sa te ajute. Am constatat ca, indiferent daca esti credincios sau ateu, nevoia de miracol este la fel de mare. In Occident, vrajitoarele si ghicitoarele sunt la mare cautare. Este o ratacire pentru noi, oamenii, nascocita de diavol, pentru a satisface setea noastra de miracol. Probabil ca si aici, in tara, sunt oameni care merg la moaste, dar si la vrajitoare. Este un amestec neingaduit.
   – Parinte, dar daca oamenii sunt atasati de moastele sfintilor, de ce majoritatea dau buzna sa se inchine dinaintea moastelor doar la hramuri? E mai mare harul sfantului atunci?
   – Nu, dar noi ne legam de anumite date, de aniversari si comemorari. Oamenii cred ca atunci puterea sfantului creste. Si cred ca au dreptate pana la urma, caci nadejdea si credinta oamenilor e mai mare atunci si sfantul raspunde altfel. Cand eram profesor la Seminar, studentii si elevii faceau de garda la sfintele moaste din biserica noastra, pentru a pastra ordinea celor care doreau sa se inchine la ele. Intr-una din zile, un baiat care facea de garda, foarte destept si curat, pe care il consideram cu multa credinta, a venit la mine si mi-a spus: „Parinte, acuma cred”. Asistase la o minune: o femeie paralizata a fost vindecata de Sfantul Dumitru. Deci, minunea este facuta nu numai pentru cel vindecat, ci si pentru cei care sunt de fata. Apoi, rugaciunea comuna, care se face la o astfel de praznuire, este mai ascultata de Dumnezeu decat cea individuala, pentru ca se creeaza o emulatie spirituala in care sufletul este mai adanc implicat. Si sigur ca raspunsul este pe masura credintei noastre. Oamenii se aduna si se incurajeaza in spirit, fara sa stie, pentru credinta, pentru venerarea moastelor. Important este insa ca oamenii sa nu-si faca idol. Sa nu uite ca dincolo de moaste este Sfantul si, mai ales, este Dumnezeu, care ii da putere sfantului si care face ca minunea sa se realizeze. Se stie ca acolo unde credinta se bazeaza exclusiv pe minuni, nu este credinta tare. Dar de multe ori, printr-o minune, se realizeaza convertiri, unele chiar dramatice.
   – Cum realizam ca suntem dinaintea unor moaste?
   – Moastele sunt consacrate de Biserica, asta e garantia. Vindecarile sau intoarcerea la credinta sunt consecinte ale acestui fapt, ca moastele sunt consacrate de Biserica.
   – Dar daca ne aflam in fata ramasitelor pamantesti, neputrezite, binemirositoare si chiar facatoare de minuni ale unui om care inca nu a fost canonizat de Biserica?… Cum se intampla cu trupul Parintelui Ilie Lacatusu din Giulesti, care are toate semnele sfintelor moaste, dar Parintele nu e canonizat. Sunt sfinte moaste sau nu?
   – Sunt moaste daca sunt implinite toate canoanele si fac minuni. Insa constatarea Bisericii este importanta si ea vine prudenta, dupa ce se verifica toate semnele. Nu e rau ca se intampla astfel.
   – Parintele Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda – Neamt, a atras atentia ca tara este plina de sfinte moaste nerecunoscute de Biserica. Si spune Sfintia Sa ca si din aceasta pricina ne bate Dumnezeu. Parintele Iustin a aratat ca in gropile comune unde au fost depuse trupurile detinutilor politici morti pentru credinta in Cristos, asa cum este cea din Rapa Robilor de la Aiud, sunt sfinte moaste. De altfel, Parintele Iustin a luat de acolo mai multe ramasite pamantesti si le-a depus intr-o racla in biserica manastirii. Cum ne raportam la aceste ramasite pamantesti ale unor oameni martirizati pentru credinta lor?
   – Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane nu au curaj sa declare ca ramasitele pamantesti ale fostilor detinuti politici ucisi pentru Cristos in temnita sunt moaste. De altfel, la Patriarhie au fost depuse mai multe dosare de canonizare, cum e cel al Parintelui Ilie Lacatusu, despre care eu cred cu tarie ca este sfant, sau cel al lui Valeriu Gafencu. Si Sinodul nu s-a pronuntat. In majoritate, fostii detinuti politici au fost legionari, si ierarhii se tem ca gestul lor sa nu fie interpretat politic. Trebuie sa ne raportam cu intelepciune si cu atentie. Daca Dumnezeu vrea, prin sfinti, chiar necunoscuti sau nerecunoscuti de noi, ne poate face bine.
   – Am constatat ca in Bucuresti sunt multe biserici care au moaste de la acelasi sfant. Cum se intampla ca din trupul unui sfant sa ajunga moaste la mai multe biserici?
   – In general, cei care au in grija trupul unui sfant, in momentul in care o biserica solicita o particica, dau. Si se intampla ca preotii, cand afla ca la cutare biserica s-au adus sfinte moaste ale unui anume sfant, sa incerce sa obtina si ei particele. Unele moaste au fost cumparate si depuse in anumite biserici. Dar daca trupul intreg ramane neputrezit, in general este pastrat astfel. Trupul Sfantului Nectarie a fost neputrezit timp de 20 de ani, dupa care carnea a disparut si a ramas numai scheletul. Cei care il aveau in grija au inceput sa dea particele. Putrezirea lui a starnit unele deceptii, sunt persoane care s-au gandit ca Dumnezeu nu a lasat sfintenia in el. Preotii au stabilit insa ca Dumnezeu a lasat asa ca particele din Sfantul Nectarie sa mearga in toata lumea, iar prin puterea divina sa faca minuni.
   – Nu exista pericolul sa se faca un comert cu moaste?
   – Ei, si sfintii sunt supusi unui risc, unor obiceiuri ale noastre… (zambeste). Eu ma gandesc ca poate sfantul s-a rugat la Dumnezeu sa ajunga, chiar si cumparat pe bucatele, in anumite locuri unde oamenii au mai multa nevoie de el.
   – Cineva din afara ortodoxiei ar putea considera un ritual barbar aceasta impartire a trupurilor unor morti, chiar daca sunt sfinti…
   – Daca trupul ramane intr-un singur loc, se restrang posibilitatile pentru ca o mare masa de oameni sa aiba parte de lucruri minunate, de ajutor si mangaiere. Nu toata lumea poate calatori sa se roage la racla cu sfintele moaste ale unui sfant anume, care i-ar putea fi de ajutor.
   – In multe biserici din Bucuresti sunt cinstite, aproape la fel de mult ca sfintele moaste, bucatele din straiele purtate de vreun sfant…
   – Este o greseala. Nu vreau sa spun ca hainele acelea n-au impregnate in ele o anumita putere divina, dar nu sunt ca moastele. Nu cred ca ele pot vindeca. Cel mult, il ajuta pe om sa aiba o legatura mai buna cu sfantul respectiv si cu Dumnezeu.
   – O biserica, adica o cladire, nu o comunitate de credinciosi, este mai buna, mai puternica, mai de folos oamenilor daca adaposteste sfinte moaste?
   – Sfantul lucreaza in sensul acesta: oamenii insisi sunt stimulati sa vina la biserica si sa creada. Dar toate bisericile sunt pline de har, iar Dumnezeu este pretutindeni, nu numai unde sunt moaste. Nu toti sfintii devin moaste. Dumnezeu lucreaza prin diverse haruri pe care le pune in anumiti oameni. Moastele sunt numai un fel de manifestare a divinitatii.
   – Sfintia Voastra va amintiti mari minuni care au impresionat mase de oameni in Romania?
   – Minuni au fost multe, cum e si aceea cu elevul meu, despre care v-am spus, dar nu se face publicitate si este mai bine asa. Sa nu fie un fel de orgoliu al bisericilor care au sfinte moaste si unde se intampla minuni. Daca e publicitatea prea mare si vanzoleala prea multa, nu e bine.
   – Sfintiei Voastre vi s-a intamplat vreo minune?
   – Da. Odata, prin anul 1972 sau ‘73, am fost cu elevii mei de la Seminar la Biserica Sfantul Gheorghe, unde este depusa mana Sfantului Nicolae. Dupa ce am trecut toti si ne-am inchinat in fata raclei, mana sfantului a inceput sa raspandeasca adiere de buna mireasma. Pana atunci nu mirosea si am socotit asta ca un semn din partea sfantului. Poate ca-mi prevestea ce mi se va intampla sau poate ca era bucuria sfantului ca elevii aceia erau potriviti sa fie buni preoti.
   – La finalul acestui interviu, pentru care va multumesc, sa ajungem la o concluzie: ce trebuie sa stie un crestin ortodox despre cinstirea sfintelor moaste si despre inchinarea la icoane?
   – Toate sunt trepte, doar trepte in urcusul catre Dumnezeu. Crestinul nu trebuie sa se limiteze la rugaciunea dinaintea moastelor ori chiar la rugaciunea catre sfantul invocat. Crestinul sa fie constient ca Dumnezeu Insusi lucreaza prin sfinti si raspunde rugaciunilor facute la icoane sau la moaste. Altminteri, va fi foarte aproape de idolatrie. Pericolul e foarte mare, mai ales pentru oamenii care sunt adanc credinciosi, dar nu au o baza a intelegerii lui Dumnezeu.

   Cititi va rog si:

VIDEO (si transcriptul): Cuvantul Parintelui Iustin Parvu la Aiud (03.10.2009). NE MAI BATEM MULT JOC DE MARTURISITORI?

Filmari cu minunea izvorarii de mir la conferinta teologului Danion Vasile de la Iasi

   Revenind la tilul articolului, consider ca daca va aflati intr-o tara preponderant catolica si acolo stiti ca exista lacasuri ale lor cu MOASTE ale unor SFINTI recunoscuti de ORTODOXIE, cum ar fi Sfantul Nicolae, sa mergeti sa le sarutati. Evident, fara a mai saruta si ce statuete au ei pe acolo si fara a participa la slujba. Acesta nu este ecumenism, impotriva caruia cititorii acestui blog stiu foarte bine ca lupt. Dar moastele sunt moaste si noi la ele mergem, indiferent unde s-ar afla ele.

Tagged with:

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 23, 2010 at 6:10 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. rizescubogdan said, on ianuarie 23, 2010 at 7:46 pm

    Personal, sunt împotriva sărutării de obiecte aflate în Sfânta Biserică. Nu cred în aşa ceva. Nu cred că Dumnezeu te ajută dacă săruţi rămăşiţe, mâini de preoţi.

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on ianuarie 23, 2010 at 8:34 pm

      ..daca ai inima „rece” si nu esti smerit si nu iti pare rau ptr. pacatele tale degeaba faci „ritualul exterior” sau pot zidi si manastiri ca degeaba!Dumnezeu vrea inima pacatosului …

      Apreciază

  3. Mihai said, on ianuarie 23, 2010 at 7:46 pm

    Multumesc pentru articol.
    Ce nelamurire am eu – daca tot Dumnezeu lucreaza, de ce nu ne rugam direct Lui Dumnezeu? De ce avem nevoie de intermediari? Eu stiu ca nu exista nimeni cu mai multa dragoste si mila decat Dumnezeu – deci daca Dumnezeu nu vrea sa asculte rugaciunea mea, de ce m-ar asculta un Sfant, care pe urma ar mijloci pentru mine?

    Sper sa nu fiu inteles gresit.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • vio said, on ianuarie 23, 2010 at 10:16 pm

      Mihai, Domnul Iisus Hristos a venit sa moara pentru pacatele noastre, El este singurul mijlocitor intre noi si Tatal Ceresc, El este „usa oilor”, „apa vietii”.

      1. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar.
      2. Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor.
      3. Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară.
      4. Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui.
      5. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.
      6. Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înţeles ce înseamnă cuvintele Lui.
      7. A zis deci iarăşi Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor.
      8. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat.
      9. Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.
      10. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă.
      11. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.
      12. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.

      Apreciază

      • nea Anderthal said, on ianuarie 24, 2010 at 5:17 am

        lui Vio
        ..a mai spus sa ne pazim de LUPII IN PELE DE OAIE ,care sunteti voi sectarii !Sf.Pavel a dat anatemei pe toti cei care vor schimba predania(invatatura) si mereu a confruntat pe ereticii de atunci.Asa ca voi sectarii sunteti uneltele satemei pe Pamant…

        Apreciază

      • vio said, on ianuarie 24, 2010 at 10:36 am

        Iar vorbesti (tastezi) in necunostinta. Nu le iau apararea tuturor protestantilor, chiar am si eu de comentat impotriva multora: Martorii lui Iehova, Adventisti si altii care au niste invataturi care nu corespund cu biblia. Dar unde am schimbat eu ceva din invatatura? Gresesc ca il declar pe Iisus Hristos Domn si Mantuitor? Gresesc cand spun conform bibliei ca doar Dumnezeu merita Inchinarea? Gresesc cand spun ca DOAR prin Iisus Hristos ajungem in cer, ca doar prin El avem iertarea de pacate? Cat despre ce am citat mai sus, este un citat din biblia ortodoxa. Dumnezeu sa ne dea intelepciune!

        Apreciază

    • trandafir said, on ianuarie 24, 2010 at 5:42 pm

      Draga Mihai,
      Eu cred ca sfintii se vor ruga si ei pentru noi, si cu ajutorul rugaciunii lor, mult mai puternica decat a noastra, a pacatosilor de rand, Dumnezeu va fi mult mai milostiv.
      Cred ca rugandu-ma sfintilor imi e mai usor sa infrang cel mai periculos dusman – mandria – pentru ca ma raportez mereu la niste oameni exceptionali, mult mai buni decat sunt eu acum.
      Desigur, pot sa ma rog direct lui Dumnezeu. Insa preferer sa am de partea mea pe drumul vietii si rugaciunile sfintilor, oameni care ne-au iubit si ne iubesc ca niste frati mai mari. Sau, mai exact, ca Sfinti Parinti ai nostri.

      Apreciază

  4. vio said, on ianuarie 23, 2010 at 10:25 pm

    „Vreau doar sa spun ca exista o relatie stransa intre sufletul sfantului si moastele pe care le veneram. Este bine sa le cinstim.”

    Deci pana si preotii nu fac diferenta dintre venerare si cinstire si vrei ca oamenii de rand sa priceapa??!! Doar Dumnezeu merita toata Inchinarea, Venerarea, Cinstea, Gloria si Onoarea! Cum spune si el, e foarte usor sa cazi in idolatrie. La Dumnezeu putem ajunge DOAR prin Domnul Iisus Hristos, El este singurul mijlocitor! Amin

    Apreciază

    • Veaceslav said, on ianuarie 24, 2010 at 10:50 am

      @VIO
      citete te rog mult http://cleopasihastria.wordpress.com/2007/09/20/despre-cinstirea-sfintelor-moaste/
      daca ai o minte limpede ai sa intelegi, daca nu – imi pare rau.

      Apreciază

    • Alin said, on ianuarie 24, 2010 at 11:09 am

      vio, ai mare grija ce spui. s-ar putea sa te inseli amarnic iar asta sa te coste mai mult decat iti poti imagina.

      Citez, cf. Canonul 7 al Sinodului VII Ecumenic:

      ”Cine nu mărturiseşte că toţi sfinţii cei ce au plăcut lui Dumnezeu, atât cei din Vechiul Testament cât şi cei din Noul Testament, sunt demni de onoare către corp şi suflet, ori nu face rugăciuni către ei, ca cei ce sunt mijlocitori pentru lume, după tradiţia bisericii, să fie anatema.”

      Temeiurile scripturistice

      -Sirah, 48, 12-15: “Trupul lui Ilie, atât în viaţă, cât şi după moarte, a făcut multe semne şi minuni.”

      -4 Împ, 13, 20-21: “Oasele lui Elisei au înviat pe un mort, numai ce s-a atins de ele.“

      Dovada că trupurile sfinţilor se păstrează nestricate:

      Sirah 49, 12 ; Psalm 33,21; Matei 27, 32-53

      “Şi mormintele s-au deschis şi multe trupuri ale sfinţilor ce adormiseră s-au sculat. Şi ieşind din morminte după învierea Lui, au venit în sfânta cetate şi s-au arătat multora.”

      -Matei 14,36 : “Şi-l rugau pe El ca numai să se atingă de poalele veşmintelor Lui şi câţi se atingeau se mântuiau.“

      -4 Împ, 2, 8-14: “Elisei desparte Iordanul cu cojocul lui Ilie şi trece pe uscat.“

      -Fap, 13, 11-12: ” Şi minuni nu mici făcea Dumnezeu prin mâinile lui Pavel. Cât şi peste cei bolnavi se aduceau de pe trupul lui măhrămi, ştergătoare, şi se depărtau de la ei bolile şi duhurile cele rele ieşeau.”

      -Luca, 8, 43-48: “Femeia ce era în curgerea sângelui de 12 ani, cum s-a atins de poalele hainei Mântuitorului, s-a vindecat.”

      sursa: http://gabrieltzu.wordpress.com/2009/10/16/temeiurile-cinstirii-sfintelor-moaste

      Apreciază

      • Clifford said, on ianuarie 24, 2010 at 2:37 pm

        Am o propunere pt cititorii ac forum:
        sa-l pomenim in rugaciunea noastra de zi cu zi pe Vio (Viorel?) si poate ca Domnul nostru Iisus Hristos, vazand ravna lui cea buna dar gresit orientata il va lumina si il va readuce in turma pe care au parasit-o stramosii lui; poate ca Mantuitorul nostru, pentru rugaciunile Maicii Sale Preacurate si ale Sfintilor Capadocieni, il va „numara intre oile turmei Sale celei preaalese si il va hrani din verdeata dumnezeiestilor Sale Taine”.

        Apreciază

      • Mihai said, on ianuarie 24, 2010 at 4:44 pm

        Alin – bun raspuns. Multumesc!

        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • vio said, on ianuarie 25, 2010 at 11:44 pm

        @Clifford, iti multumesc pentru initiativa ta de a te ruga si pentru mine, iti promit ca si eu ma voi ruga pt tine. Imi doresc sa ne intalnim in Imparatia Cerurilor cu totii prin Harul Domnului nostru Iisus Hristos! Amin

        Apreciază

    • mihai-cristian said, on ianuarie 25, 2010 at 7:32 pm

      vio.tu esti cel de aici? Iertare fratilor ca citez din asa ceva :”Vio,Gaesti (13-04-2008 18:33)
      Este o mare bucurie ca sa fii ADVENTIST,eu nu sunt,inca,dar ma rog mereu bunului DUMNEZEU sa ma ajute sa iau cat mai curand aceasta hotarare,cat mai este HAR de la DUHUL SFANT ! Adventistii au cel mai frumos comportament in societate,in viata,sunt exemple in tot ce fac.Rugati-va cu putere sa intrati in aceasta MARE FAMILIE ADVENTISTA ca veti fii binecuvantati cu tot ce va trebuie pentru aceasta viata,dar veti primii VIATA VESNICA !Nu vei mai bea ALCOOl,nu TUTUN,nu VORBE URATE,nu INJURATURI,nu URA,nu tot ce este RAU. faceti o vizita la o biserica ADVENTISTA si nu o sa regretati. DUMNEZEU CU NOI TOTI. AMIN !” Daca tu esti cel cu postarea de aici ,asta lamureste multe.Si zi asa te-ai rugat fierbinte sa mai prinzi ceva har!

      Apreciază

      • vio said, on ianuarie 25, 2010 at 11:39 pm

        Nu, nu sunt eu. Am o problema si eu cu adventistii. Ei zic ca iadul nu exista si ca in biblie e scris asa, metaforic sa sperie lumea cumva iar eu asta consider o mare inselaciune. Atata mi-a fost de ajuns sa aud despre ei si nu ma tenteaza deloc sa intru la ei in biserica. Sincer nu imi aduc aminte vreodata sa fi fost vreodata intr-o biserica adventista. In rest ma rog pentru ei sa realizeze ca iadul e un loc real si ma rog sa ne dea Dumnezeu intelepciune la toti, sa ne mareasca credinta si sa se indure de noi ca suntem asa de slabi si pacatosi!

        Apreciază

  5. fiudelut said, on ianuarie 24, 2010 at 12:34 am

    Vreau sa va multumesc pentru dificila munca pe care o depuneti pentru desteptarea neamului nostru si sper ca in continuare Domnul IISUS si PREA CURATA SA MAICA sa va dea putere si sa va fereasca de toate pericolele care se nasc de aici.As dori sa incerc sa va recomand de pe youtube seriile „The Arrivals”care trateaza aproape aceleasi teme dar cred ca deja stiti de ele.
    Iertati mi indrazneala,sanatate si curaj!DOAMNE ajuta!

    Apreciază

  6. em said, on ianuarie 24, 2010 at 10:19 am

    eu singura ma pot ruga pt un anume lucru. Insa daca apelez si la un sfant sa se roage lui Dumnezeu pt mine, rezulta ca suntem deja 2 care ne rugam pt lucrul dorit de mine. Asta inseamna ca rugaciunea mea are mai multa greutate deoarece este sprijinita de rugaciunea acelui sfant intermediar. Iar credinta mea (cam anemica) poate deveni mai mare tot datorita sfintilor care sunt exemple pt mine. Iata de ce avem nevoie de sfinti.
    Cat despre sarutul Sfintelor Moaste sau sarutul icoanelor e simplu: daca iubesti ceva ori pe cineva saruti cu drag. Ce mare filozofie?

    Apreciază

  7. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 24, 2010 at 2:34 pm

    In ziua de astazi sunt multi dumnezei .A zis si Iisus ca vor veni multi Hristosi in numele meu.Deci concluziza cate secte sunt atatia dumnezei sunt.Dar unul singur e adevarat si e mai mare decat toti Dumnezeii .Cei care respecta traditia stiu mai bine ceilalti se vor bate cu pumnul in piept dar se uita de unde a plecat si daca ne gandim un pastor tre sa dea sfaturi bune de indrumat sa critice ce e rau si sa incurajeze ce e bine placut lui Dumnezeu.Dar cand bani vin de la FMI oare cui se inchina .Cei de pe stil vechi nu au salari iar acei ce sau dus la manastiri mai au plata .Dar numai dumnezeu stie ce-i trebe omului sa se slefuiasca pe aceasta lume ca dincolo sa gaseasca un mic locusor acolo unde si la pregatit.Iar acesti sfinti care se roaga pentru noi frati lor sufletesti e vorba doar de acei frati care al iubesc pe Dumnezeu cel adevarat macar dinn cele 2 porunci.
    Iubeste pe Dumnezeu din toata inima si din tot cugetul tau
    Si sa iubesti aproapele ca pe tine ansuti.
    Suntem departe de adevar dar totusi mai avem timp pentru pocainta Dumnezeu sa ne pomeneasca pre noi cand va veni intru inparatia sa.

    Apreciază

  8. Rodica said, on ianuarie 24, 2010 at 2:48 pm

    In Ucraina este expus un lant cu care a fost legat un sf Apostol.Eu cand m am inchinat mi am zis ca nu o fi chiar asa(sa fie de pe vremea apostolilor)dar ,in urma mea a venit un bolnav cu sufletul care a inceput sa se manifeste(sa urle, sa tremure etc.) atunci cand a trecut prin dreptul lantului. Sigur ca mi am schimbat parerea si am cerut iertare lui Dumnezeu.

    Apreciază

  9. NihilSineDeo said, on ianuarie 25, 2010 at 10:37 am

    Nu vreau sa mai intru in vreo polemica cu cei care pun tradiţia inaintea Sfintei Scripturi.
    Vreau sa pun doar o intrebare care ar trebui sa ii faca macar pe unii sa gandeasca.
    Cititi mai intai din Faptele Apostolilor :
    Cap. 2
    25.Caci David zice despre El: „Totdeauna am vazut pe Domnul inaintea mea, caci El este de-a dreapta mea, ca sa nu ma clatin.
    26. De aceea s-a bucurat inima mea si s-a veselit limba mea; chiar si trupul meu se va odihni intru nadejde.
    27. Caci nu vei lasa sufletul meu in iad, nici nu vei da pe cel sfant al Tau sa vada stricaciune.
    28. Facutu-mi-ai cunoscute caile vietii; cu infatisarea Ta ma vei umple de bucurie”.
    29. Barbati frati, cuvine-se a vorbi cu indraznire catre voi despre stramosul David, ca a murit si s-a ingropat, iar mormantul lui este la noi, pana in ziua aceasta.
    30. Deci el, fiind prooroc si stiind ca Dumnezeu i S-a jurat cu juramant sa aseze pe tronu-i din rodul coapselor lui,
    31. Mai inainte vazand, a vorbit despre invierea lui Hristos: ca n-a fost lasat in iad sufletul Lui si nici trupul Lui n-a vazut putreziciunea.
    32. Dumnezeu a inviat pe Acest Iisus, Caruia noi toti suntem martori.
    33. Deci, inaltandu-Se prin dreapta lui Dumnezeu si primind de la Tatal fagaduinta Duhului Sfant, L-a revarsat pe Acesta, cum vedeti si auziti voi.
    34. Caci David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: „Zis-a Domnul Domnului meu: Sezi de-a dreapta Mea,
    35. Pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale”.
    Cap. 13
    22. Si inlaturandu-l, le-a ridicat rege pe David, pentru care a zis, marturisind: „Aflat-am pe David al lui Iesei, barbat dupa inima Mea, care va face toate voile Mele”.
    23. Din urmasii acestuia, Dumnezeu, dupa fagaduinta, i-a adus lui Israel un Mantuitor, pe Iisus,
    …………………………………………….
    35.De aceea si in alt loc zice: „Nu vei da pe Sfantul Tau sa vada stricaciune”.
    36. Pentru ca David, slujind in timpul sau voii lui Dumnezeu, a adormit si s-a adaugat la parintii lui SI A VAZUT STRICACIUNE.
    37. Dar Acela pe Care Dumnezeu L-a inviat n-a vazut stricaciune.
    Fata de ce ati citit, se naste urmatoarea intrebare :
    Este posibil ca marele David, prooroc si om sfant al lui Dumnezeu, din a carui coapsa s-a nascut Hristosul, sa vada stricaciunea, iar parintele Lacatusu (Dumnezeu sa-l odihneasca, probabil a fost om al lui Dumnezeu, dar nicidecum de talia lui David) sau alti sfinti ai ortodoxiei (de asemenea fara a fi ajuns la starea de induhovnicire a lui David) sa nu o vada, sa ramana „nestricaciosi” ? Au fost ei mai sfinti decat David ?
    Eu cred ca trebuie manifestata o mare circumspectie in a declara ca neputrezirea unui anumit trup are cauza divina. Cum mi se pare foarte ciudat si exemplul din articol cu trupul sfantului Nectarie care nu a putrezit timp de 20 de ani iar apoi au ramas doar oasele. Explicatia gasita de preoti mi se pare destul de mult fortata. Daca neputrezirea era de la Dumnezeu, trebuia sa fie permanenta. Oricum chestia asta cu dezmembrarea trupului unui sfant in zeci de bucati, nu mi se pare in regula. Nici explicatia pentru care se procedeaza asa nu e logica. Pai sa vina credinciosii de la mii de kilometri si sa stea 24/24 ore la rand sa ajunga la unicul loc in care se afla trupul sfantului, daca au credinta ! Nu sa il dezmembram pe sfant pentru „confortul” credinciosilor !
    In schimb, sunt de acord ca este posibil ca prin trupurile, oasele, hainele sau obiectele ce au apartinut unui sfant Dumnezeu sa produca minuni (a fost dat mai sus citiatul cu oasele lui Elisei care au inviat un mort ce se atinsese de ele – deci si Elisei ,om sfant, putrezise). Nu inteleg ratiunea pentru care preotul Calciu-Dumitreasa fiind de acord cu moastele, nu este de acord si cu straiele ce au aparţinut unui sfant, doar este dat mai sus citatul din Faptele Apostolilor cu minunile facute de Pavel prin mahrami si stergatoare…
    In rest, faceti cum credeti de cuvinta, dar macar cititi si retineti ce spune preotul Calciu-Dumitreasa ( daca va spuneam eu acelasi lucru ma faceati imediat „sectar”, de aici se vede fatarnicia unora) :
    „Crestinul sa fie constient ca Dumnezeu Insusi lucreaza prin sfinti si raspunde rugaciunilor facute la icoane sau la moaste. Altminteri, va fi foarte aproape de idolatrie. Pericolul e foarte mare, mai ales pentru oamenii care sunt adanc credinciosi, dar nu au o baza a intelegerii lui Dumnezeu.”

    Apreciază

  10. NihilSineDeo said, on ianuarie 25, 2010 at 10:53 am

    (completare)
    Din pacate chiar limbajul oficial al clerului bisericii ortodoxe favorizeaza alunecarea spre idolatrie. Ascultam Radio Trinitas iar preotul care vorbea se exprima spunand „credinciosii sunt asteptati sa se inchine la sfintele moaste”.
    Ei, nu era mai bine, mai corect sa spuna „credinciosii sunt asteptati sa se inchine lui Dumnezeu prin intermediul sfintelor moaste” ? Caci daca moastele fac minuni, nu o fac prin ele insele, iar daca sfintii fac minuni, nu o fac prin puterea lor, ci prin puterea lui Dumnezeu. deci lui i se cuvine lauda si inchinarea. Unii ortodocsi cunosc acest aspect, dar sunt mult mai multi „care nu au o baza a intelegerii lui Dumnezeu”. Iar biserica ce face ? Ii fereste de pericol, sau mai degraba chiar ea ii impinge spre rataciri ?

    Apreciază

  11. Veaceslav said, on ianuarie 25, 2010 at 1:22 pm

    @NihilSineDeo,
    spune-mi te rog un lucru, carei credinte apartii?

    Apreciază

  12. elena said, on ianuarie 25, 2010 at 6:39 pm

    Moastele Sfantului Nicolae,de la Bari,din cate imi aduc aminte,sunt inaccesibile,nefiind expuse pentru a fi venerate…Mi-as dori si eu,de pilda,sa ajung la Marsilia,unde se afla moastele Sfantului Ioan Casian Romanul,intemeietorul monahismului in apus,apus care,din pacate,nu mai are nimic in comun cu crestinismul….Desi este cinstit de monahii apuseni,care il considera un Parinte al lor,Sfantul Ioan Casian a ramas statornic in dreapta credinta a Bisericii Mantuitorului Hristos!

    Apreciază

  13. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 25, 2010 at 6:43 pm

    Dragoste ,Nadejde,Credinta ,Rabdare,Smerenie si Statornicie In Dumnezeull cel adevarat.in primul rand acestea tre sa le detinem pe interior fara a ne exterioariza din mandrie .Adevarata revolutie tre sa fie in interiorul nostru acolo unde salasluieste acest suflet infinit si pe care noi il vindem atat cu pacate cat si cu patimi.Dumnezeu sa ne dea inima buna si pricepere sa ne intelegem si intre noi fara un egumenism siret care a fost de mult regizat si care vrea sa mature multe suflete nevinovate.

    Apreciază

  14. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 26, 2010 at 6:59 am

    rufin liban esti un sectant care atata stie doar biblia .Sa sti ca si biblia ta a fost modificata de acei farisei care l-au rastignit pe Iisus si ca si acum stiti teorie dar nu stiti practica .Voi sectanti cei cu biblia pe derost nu puteti intra in inparatia lui dumnezeu pentru ca o necinstiti pe Fecioara Maria,Dupa parerea mea ea e MAMA NOASTRA SUFLETEASCA iar daca tu nu ai mama nu are cine sa puna un cuvant bun in fata INparatului Cerului TATAL NOSTRU SUFLETESC.PRIN NASTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS OMUL SA INPACAT CU DUMNEZEU.SI DE ATUNCI FECIOARA MARIA E MAMA NOASTRA SUFLETEASCA .CUM PE PAMANT MAMA DA NASTERE PRUNCILOR LA DUMNEZEU TATAL DA NASTERE SUFLETELOR.Dar nu o sa poti nici odata intelege pentru ca tu sti totul ca pe poiezie nu ai o logica.Domnul nostru Iisus este Fiul si unul Nascut care Se odihneste in ceruri si ne asteapta pre noi la cina sa.Dar la acea cina fara sa ai o haina a botezului nu se poate iar la voi haina se da la 30 de ani deci cine moare sub 30 de ani se duce in iad fara nici o speranta.Normal cica sa lasi omul sa aleaga Dar cum sa lasi sa aleaga ca si copii vostri tot asa indoctrinati sa invete doar poiezi .Pai adevarati parinti tre sa te boteze de mic prin cele trei scufundari in numele SFINTEI TREIMI ,in primul rand sa ai haina mirelui e ca si cum parinti tiar da o mostenire dar voi nu vreti sa dati adevarata mostenire .Si botezeul reprezinta un act in cer sa te treaca pe lista de invitati la aceasta NUNTA PREGATITA DE TATAL NOSTRU CELUI CE SA JERTFIT PENTRU NOI cu atata smerenie .Dar unde mai exista smerenie cand sti poieziile pe derost dar nu aveti pricepere .CA SOLOMON A CERUT INTELEPCIUNE DAR SI PRICEPERE.Tradus pe limba ta a cerut atat teorie cat si practica.Ramane sa te scanezi ori cum poieziile tale te duc in iad si din mandrie si din faptul ca nu o cinstesti ca noi ORTODOXI pe FECIOARA MARIA .CARE A FOST FECIOARA NEINTINATA NESPURCATA.Iar de copii care se zice ca ia avut se referea la noi toti care facem fapte bune si credem in cele sfinte si vrem sa ne numaram intre copii sai. Daca nu ai Dragoste nu ai nimic asa ca de gresit gresim si noi dar prin marturisirea de pacate care e al doilea botez se refera si la putinele lacrimi cre tre sa la dai de parere de rau dar dupa marturisirea la duhovnic.Aceste spuse domnule „rufin liban” nu o sa mai ai mataluta scuze in fata inparatului cu toate versurile tale si rastalmacite dupa bunul vostru plac.Sincer religiile care sau desprins din Ortodoxie sau facut tocmai sa va fie bine sa nu tineti un post sa nu va infranati sa dati voi anumite idei dar daca nu aveti Dragoste ,Nadejde,Credinta ,Rabdare,Smerenie si Statornicie In Dumnezeull cel adevarat nimic nu aveti.Iarta-ma frate ca poate si pe tine te lumineaza dumnezeu intodeauna exista o cale dar tre sa ai si dragoste sicer cu tine nu am nimic ca om ca esti zidirea lui dumnezeu ca si mine dar religia ta e facuta exact pentru cei care sunt comozi cu postul cu privegherea da mai bine sa te analizezi si tu .Omul dupa ce greseste se indreapta dar problema sa nu persevereze in patima si nepasare .Inca o data IARTA-MA.

    Apreciază

    • Ion Pafnutie said, on ianuarie 26, 2010 at 11:57 pm

      D-lui ortodox pe stil vechi : Fariseii care l-au rastignit pe Iisus erau romani din Roma , asa dupa cum se vede in picturi si fresce din toate epocile . Daca te referi la alti farisei , as spune sa-i lasi in pace sa-si schimbe ei biblia lor cand vor si de cate ori vor. Nu e treaba ta.
      Ramai la ” Dragostea ,Nadejdea,Credinta ,Rabdarea,Smerenia si Statornicia In Dumnezeul cel adevarat ” – cu care te lauzi in articolul tau .

      Apreciază

  15. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 26, 2010 at 9:10 am

    Sau mai rau daca esti musulman si te antrenezi in acest razboi sustinut de camicazi.A-ti zic din start ca iadul te mananca .Cum se traduce pentru tine ;
    Noi avem de dat un bacalaoreat adica cand trecem din aceasta lume inn cealalta se da un examen in ce te prinde moartea in aceia te judeca.Iar daca esti sinucigas te asemeni lui Iuda si ai nota ” O” zero adica cea mai mica nota.pentru a trece la cele bune a-ti trebe minim 5.Pe care numai Dumnezeu stie dar fara putin efort facut din dragostea sufleteasca nu cea patimasa cum o interpreteaza sinucugasi nu ai sanse.
    Mama mea trupeasca a avut un eveniment(sinucigas) de acest gen si a avut mare noroc ca nu a murit dar cea vazut a fost inspaimantator.A trecut prin cele 24 de vami si trebuia sa o opreasca acolo dar Sfantul Arhanghel Mihail a readus-o inapoi si multumesc mult.Cazane si mut chin era acolo dar cum sati explic sunt doua tipuri de dureri:
    1 Durere trupeasca te tai la un deget te doare o saptamana doua si-ti trece dar
    2 O durere sufleteasca atunci cand ati moare cineva drag sau te paraseste un apropiat si a-ti zic ca mare e durerea dar sa te chinui un infinit de ani cu acea durere infinita.
    Credinta musulmana e de fatada conteaza exteriorul ca si la o casa o varuiesti ai pui termopane si o inpodobesti pe exterior cu marmura dar pe interior dormi pe carton si e mucegai gandestete nu ar fi mai bine pe interior sa ai aceste arme:
    Dragoste ,Nadejde,Credinta ,Rabdare,Smerenie si Statornicie In Dumnezeull cel adevarat.
    De aceia sunt acesti sfinti si picati in Sfintele noastre Biserici tocmai sa ne aminteasca ca nu conteaza exterior ci doar interiorul modest rabdator statornic in credinta,nadejde si dragoste fata de Dumnezul nostru neschimbat pe care noi tre sal urmam .Nu el tre sa ne urmeze pre noi cu modernismul nostru si cu atatea schimbari.Iartama frate dar clar ca nu iesti pre calea cea dreapta .Sa ne rugam lui Dumnezeu cel adevarat sa ne dea inima buna si minte sal pricepem acolo in sufletul nostru din interior si sai dam slava in veci Amin.

    Apreciază

  16. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 26, 2010 at 11:02 am

    ” rufin liban” si ca sa vezi ce Dumnezeu am eu sa ne uitam putin in Rusia si Ucraina si sa-ti zica ca Dumnezeul nostru nu e acelasi cu Dumnezeul tau si de ce?:
    Nu se naste in aceiasi data cu al atu Nu se taie intrejur in aceiasi data cu al tau nu SE Boteaza in aceiasi data cu al tau nu se Schimba la Fata inn aceiasi data cu al tau si mutte minuni le face dar nu in aceiaisi data cu al tau deci de aceia zic ca sunt foare multi Dumnezei .De aceia cred in acelasi Dumnezeu cu Cel al Rusiei si al Ucrainei si al Serbiei cu toate ca nu se tine o stransa legatura intre ele din pricina Papei care a rupt si va rupe cu regret zic tot ce a fost mai sfant si ne faramiteaza pana cand o vrea si Dumnezeu sa vada cu ce oi sa ramana.Aceste oi intradevar nu sunt asa destepte cum se vrea din teologi sa iasa in zilele de azi .Tocmai poate luand modelul sfintilor mai bine incult si cu aspirati spre cele vesnice decat ce se gaseste pe piata astazi sa cunperi cu anumite idei si manipulari.Iertare daca am ranit pe cineva dar tre sa marturisim si adevaraul care in ziua de azi doare.

    Apreciază

  17. Veaceslav said, on ianuarie 26, 2010 at 1:46 pm

    @NihilSineDeo,
    Decidete ori esti crestin ortodox ori esti eretic.
    Ori cinstesti pe sfintii Lui Dumnezeu ori nu.

    PENTRU TOTI ERETICII SI NECINSTITORII ALE SFINTELOR MOASTE CITITI VA ROG TEXTUL DE LA http://cleopasihastria.wordpress.com/2007/09/20/despre-cinstirea-sfintelor-moaste/

    Apreciază

  18. Mari said, on ianuarie 26, 2010 at 8:43 pm

    Ce sunt troll-i si cum sa ne ferim de ei:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Troll

    <a href="http://forum.titrari.ro/viewtopic.php?f=14&t=2972&quot;
    http://forum.titrari.ro/viewtopic.php?f=14&t=2972

    Ce sunt flame-urile:

    http://muntealb.orgfree.com/Articole/forumuri-flacari.htm

    Cum impun altii reguli de conduita pe situri:

    http://officespecialist.ro/forum/viewtopic.php?f=34&t=112&start=0

    Postarea mea de mai sus stiu ca nu e pe subiectul discutiei ci in esenta ei. Mi se pare ca sunt instigatori care intra in polemica doar de dragul ei si aici si inainte cu adolescenta care avea acelasi cont cu verisoara sa (n-am avuzit in viata mea ca 2 persoane mature sa aiba acelasi cont nici macar adolescentii).
    Ideea e ca la finalul discutiei fiecare o ia pe drumul lui cel care a iscat constroversa nu e lamurit ca greseste, din contra, e mult mai pornit ca inainte si nici fratele ortodox binevoitor nu castiga ceva din asta (nervi, stres, nu e usor sa fii facut de 2 parale fara ca celalat sa te fii vazut vreodata).
    Eu cred ca dupa ce ar fi atentionati cu 1-2 raspunsuri clare si pe tema propusa de musafiri ar trebui ignorati (uneori se intra in jocul lor de aceea ar fi bine ca daca cineva ii „miroase” sa dea de stire) iar saccsiv sa elimine comentariile lor blasfemiatoare, jignitoare. Scurt pe doi. Si daca continua: blocarea IP-ului. Nu impartasiti acelasi valori cu autorul site-ului: faceti-va site si deliberati acolo.
    O metoda de a verifica ce hram poarta ar fi cautarea tuturor mesajelor lor in site:
    De exemplu pt. un nume mai neobisnuit se scrie linia de mai jos in google:
    „rufin liban” site:.saccsiv.wordpress.com
    si vor aparea toate mesajele scrise de autor in site. Asta daca are un nickname mai deosebit. Plus cautarea nickname-ului pe internet in google. Si daca observam ca are procupari divergente cu ale noastre sa nu ne mai obosim.

    Parerea mea e ca un om nu prea sunt sanse sa fie adus spre ortodoxie prin astfel de polemici de pe internet, pt. ca in marea majoritate a cazurilor este vorba de ce scriam mai sus: flameuri si trolli. La acest lucru ma refeream cu „La judecata de apoi nu ne va intreba ce am facut pt. mantuirea aproapelui”. E e chestiune generala pe tot internetul, pe orice site apar unii care traiesc din astfel de conflicte. Cei care au navigat mai mult timp pe diferite forumuri o stiu. De ei nu se poate scapa. Aici vin cu teme adiacente religiei pe alte situri cu altele.

    Eu cred ca fiecare dintre noi avem un frate, o sora, o verisoara, un prieten, un coleg la care tinem si de care ne pasa si pe care incercam sa-l aducem la Dumnezeu. Prin discutii fata catre fata, prin diverse casete, filme, carti imprumutate sau mai nou cu linkuri trimise pe aceste teme. Internetul e un mediu in care e f. greu sa discerni si sa simti cine se afla in spatele tastaturii diverselor mesaje. In viata de zi cu zi pt. cei din jurul nostru postim o zi pe saptamana in plus fata de miercuri si vineri, citim zilnic un acatist, insistam sa vina cu noi la manastiri ca sa-l aducem la biserica, pe net eu consider ca cine doreste poate sa se documenteze SUFICIENT.
    Un exemplu: pe orthodoxwiki poti gasi raspuns la nelamuririle legate de ortodoxie. Pe http://www.crestinism-ortodox sunt linkuri grupate pe n-spe mii de domenii. Daca vrei sa cauti sincer vei gasi. Aici intra persoane care au clar un anume scop sa aduca in prim plan diverse polemici (ma refer la cele care isca conflictele intentionat). Dumnezeu ne aduce de mana pe fiecare la El: intrand intr-o librarie si gasind o carte cu Jurnalul lui Steinhardt, intrand intr-o biserica si privind o icoana de Rubliov, ascultand o muzica psaltica cantata de Divna Ljubojević. Astfel cred eu ca ajunge un om la ortodoxie si nu prin lamurirea in conflictele de pe net.

    Sigur ca e greu sa fii inteles chiar daca scrii f. mult. Si eu prin fiecare mesaj am urmarit un scop: in primul sa nu plece tinerii din tara, in al doilea sa va determin sa nu va certati inutil iar in acesta sa-i demasc pe trolli. Daca nu as crede in mantuirea adolescentilor si tinerilor care citesc acest blog nu m-as obosi sa scriu atat cu atat mai mult cu cat nu am timp de pierdut si nu scriu din mandrie pt. ca habar n-aveti cine sunt.

    Sa nu uitam ca pt. fiecare cuvant vom da socoteala, sa incercam in fiecare postare sa zidim ceva cu mesajul nostru, nu sa daramam. Altfel e inutil. Sa nu uitam ca acest blog ramane si raman si comentariile chiar daca unii dintre noi renunta sa mai scrie. Ceea ce ati scris RAMANE si vin altii care acceseaza blogul si pe care ii derutati sau smintiti. Ca sa nu mai vorbesc de miile care va citesc in acest moment.

    Felicitari lui saccsiv din cate vad site-ul urca frumos:

    http://www.zelist.ro/bloguri/saccsiv.wordpress.com/evolutie.html


    http://blogrank.targetit.ro/saccsiv.wordpress.com.html

    Si din cate vad sunt multi tineri care-l citesc:

    http://www.alexa.com/siteinfo/saccsiv.wordpress.com#demographics

    In incheiere va propun sa ascultati cateva melodii de psaltica cantate de un glas care sper sa va aduca cat mai aproape de Dumnezeu. A avut un concert la Bucuresti acum ceva timp. A fost printre putinele dati cand am regretat ca-s la cateva sute de km de capitala.

    Divna Ljubojević (Дивна Љубојевић) is conductor, chant – singer and composer.

    ftp://ftp.predanie.ru/music/Divna_Luboevich/


    http://www.predanie.ru/music/Divna_Luboevich/


    http://www.crestinortodox.ro/a292-melodi-si-divna-ljubojevici-audio

    Dumnezeu sa ne lumineze, M.

    Apreciază

  19. […] Rubrica incepatorului: SARUTATI MOASTELE SFINTILOR ORTODOCSI chiar daca ele sunt intr-o BISERICA CA… […]

    Apreciază

  20. […] Rubrica incepatorului: SARUTATI MOASTELE SFINTILOR ORTODOCSI chiar daca ele sunt intr-o BISERICA CA… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.