SACCSIV – blog ortodox

Rubrica incepatorului: CAND INCEPE O NOUA ZI?

Posted in ORTODOXIE, rubrica incepatorului by saccsiv on iulie 23, 2010

   Citez din articolul Cand incepe o noua zi?:

   Ortodoxia afirma ca noua zi incepe la apusul soarelui. Din Cartea Facerii aflam ca seara precede dimineata: „Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai.” (Fac. 1, 5) Astfel, cultul divin al Bisericii in care se zideste crestinul, este un drum care incepe cu Vecernia.

   Vecernia nu este sfarsit, ci inceput, ea marcheaza nasterea unei noi zile. Trebuie sa retinem ca Vecernia incepe mereu la fel, cu exceptia Saptamanii Luminate care urmeaza dupa Pasti. Ea incepe cu citirea Psalmului 103: „Binecuvanteaza, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, maritu-Te-ai foarte. Intru stralucire si in mare podoaba Te-ai imbracat; Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina … Canta-voi Domnului in viata mea, canta-voi Dumnezeului meu cat voi fi…” Acesta trebuie sa fie modul de incepere a fiecarei zi: cu un imn de lauda catre Dumnezeu.

   Succesiunea seara-dimineata este prezenta in toate zilele creatiei: „Si a fost seara si a fost dimineata ziua a doua… ziua a treia… ziua a patra…”(Fac. 1, 8, 13-18)

   Parintele Constantin Galeriu spune ca aceasta ordine „seara-dimineata” arata ca zidirea fapturilor urmeaza o trecere „pascala”. Insusi Hristos S-a jertfit seara intru innoirea creatiei si a inviat in dimineata celei de a treia zi. Fiecarea dimineata precum descrie Cartea Facerii era o bucurie a creatiei, bucurie a vietii, era un paste al fapturilor care prefigura Pastele ca trecere a omului de la moarte la viata. De aceea si timpul semnifica neputinta noastra de a ne odihni in actuala stare de lucruri. Suntem chemati sa facem neincetat trecerea de la seara la dimineata, de la lipsa desavarsirii la desavarsire.

   Pentru omul din zilele noastre ziua nu incepe la apusul soarelui. Si acest lucru se intampla pentru ca el nu se mai priveste ca fiind chip al lui Dumnezeu, care isi cere implinirea in unirea cu El. Acest om considera chiar marile sarbatori: Pastele, Craciunul… ca fiind o pierdere a timpului. Lumea moderna a exilat bucuria in categoria „relaxarii”. Pentru omul din trecut, o sarbatoare nu era ceva accidental. Dimpotriva, ea era modul sau de a da sens vietii sale.

   Trecerea de la seara la dimineata exprima permanent noutatea si deplinatatea. In noaptea Pastilor vedem cum procesiunea inconjoara biserica si se opreste, in intuneric, inaintea usilor inchise. Apoi usile sunt deschise, vestindu-se ca „Hristos a inviat!”. Prin aceasta inviere, „noaptea a devenit mai luminoasa decat ziua „spune Sfantul Grigorie de Nyssa.

   Daca in timpul Vecerniei luminile sunt stinse, usile imparatesti inchise, semn al caderii omului, la finalul Sfintei Liturghii el spune: „Am vazut lumina cea adevarata, am primit duhul cel ceresc”. Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa nu distrugem darul Sau: o noua zi.

   Cititi va rog si:

Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA?

Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII?

RUBRICA INCEPATORULUI: De ce se impartaseste mai intai preotul si apoi credinciosii?

Rubrica incepatorului: MATANIILE, cum le facem?

Rubrica incepatorului: SARUTATI MOASTELE SFINTILOR ORTODOCSI chiar daca ele sunt intr-o BISERICA CATOLICA

Rubrica incepatorului: SPOVEDANIA

 

Reclame
Tagged with:

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iulie 23, 2010 at 7:55 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. caramea said, on iulie 23, 2010 at 10:58 pm

  Off topic: http://www.incont.ro/it-c/nu-copiati-muzica-sau-filme-de-pe-internet-au-inceput-arestarile-video.html

  Sa fie un pas spre inchiderea site-urilor si in Romania sub pretextul pirateriei?

  Apreciază

 3. prmihai said, on iulie 24, 2010 at 1:29 am

  Frate Saccsiv, iartă-mi intervenţia.

  De mai bine de zece ani slujesc ca preot într-o parohie de ţară şi am respectat întru totul rânduielile Bisericii şi tipicul slujbelor. Însă, nu de mult, citind Omiliile la Facere, vol. I, ale Sf. Ioan Gură de Aur am rămas surprins observând o altă logică în prezentarea succesiunii seară-dimineaţă la zilele creaţiei decât cea cu care eram obişnuit şi pe care de altfel ai şi prezentat-o în articol.

  Noi toţi ştim aşa: ziua liturgică începe de cu seara, adică cu vecernia, căci, conform Facerii, mai întâi a fost seara şi apoi dimineaţa.

  Iată însă ce spune Sf. Ioan Gură de Aur în vol. I al Omiliilor la Facere, colecţia PSB Nr. 21, Editura Institutului Biblic 1987 în traducerea Părintelui. D. Fecioru, Omilia a V-a, pg. 74:

  ,,Şi a fost seară şi a fost dimineaţă, ziua a treia”

  ,,Ai văzut că prin repetarea cuvintelor de mai înainte, Scriptura vrea să fixeze în mintea noastră puterea celor spuse? Ar fi trebuit să spună ,,si a fost ziua a treia” Dar iată că la fiecare zi spune aşa: ,,şi a fost seară şi a fost dimineaţă…”, nu în zadar, nici fără rost, ci ca să nu confundăm ordinea, nici să socotim că odată cu venirea serii s-a terminat ziua, îci ca să vedem că seara este sfârşit al luminii şi ânceputul nopţii şi plinirea zilei…”

  ,,Şi să nu te miri, iubite, dacă dumnezeiasca Sctriptură spune aceste cuvinte de repetate ori. Dacă după atâta repetare, iudeii, oamenii aceştia stăpâniţi încă de rătăcire şi împietriţi la inimă, se încăpăţânează şi socot seara începutul zilei următoare, înşelându-se pe ei înşişi şi înnebunindu-se singuri, stând încă în umbră, când adevărul s-a arătat tuturora, stând tot lângă opaiţ, când Soarele dreptăţii îşi trimite pretutindeni razele Sale, deci dacă Scriptura n-ar fi fost atât de precisă în învăţătura sa, cine ar mai fi putut suferi încăpăţânarea acestor oameni fără de minte…”

  Şi încă Pr. D. Fecioru foloseşte , când citează din Scriptură, versiunea modernă, care nu e prea exactă, creînd ambiguitate cu expresia ,,a fost seară şi a fost dimineaţă”.

  Biblia de la 1688 şi cea din 1914, socotite a fi traducerile cele mai exacte, spun aşa: ,,şi s-a făcut seară şi s-a făcut dimineaţă…”

  E o diferenşă de nuanţă deloc de neglijat între ,,a fost” şi ,,s-a făcut”. Când priveşti succesiunea actelor creaţiei din prisma lui ,,s-a făcut…”, înţelegi nu atât succesiunea cronologică seară-dimuneaţă, căt faptul că ,,s-a făcut seară” pentru că s-a sfârşit ziua şi ,,s-a făcut dimineaţă” pentru că s-a sfârsit noaptea. Astfel seara nu este atât începutul nopţii, cât sfârşitul zilei, iar dimineaţa nu e atât începutul zilei, cât sfârşitul nopţii. Deci, succesiunea corectă este zi-noapte.

  Aceasta susţine şi Sf. Ambrozie în Omiliile la Facere, cât şi Sf. Vasile cel Mare în Omiliile la Hexaimeron. ( dacă interesează pe cineva, caut citatele)

  Acestea toate nu mă împiedică să slujesc vecernia unui Praznic sau a unui Sfânt în seara dinainte, pentru că aşa este tradiţia Bisericii preluată de la iudeii pe care , iată, Sf. Ioan Gură de Aur îi mustră.

  E o oarecare neclaritate. E o dilemă la care n-am găsit răspuns încă…

  Poate cineva mai competent să mă lumineze…

  Apreciază

 4. Burtus said, on iulie 24, 2010 at 1:48 am

  O parere de persoana pur si simplu : seara se aduna gandurile (IIsus a spus ceva de genul : ajunga zilei necazul ei ), adica macar seara seara sa ne debarasam de ingrijorari , asa cred eu…. Nu e de neglijat aspectul ca peste noapte lucram la rezolvarea problemei cu ajutourul …Duhului Sfant….. e cert ca dimineata ne trezim cu problema ca si rezolvata.

  Apreciază

 5. ROrtodox said, on iulie 24, 2010 at 1:58 am

  5 cutremure la rand cu magnitudini de: 7.3, 5.4, 7.6, 7.4, 4.9 in ” MORO GULF, MINDANAO, PHILIPPINES ” – off topic.

  Apreciază

 6. Stefan_D said, on iulie 24, 2010 at 9:43 am

  Multumesc pentru astfel de teme. Mi se par excelente si ajuta incepatorii cu raspunsuri la multe dileme. N-ar fi rau sa existe un fel de forum cu intrebari si raspunsuri din care cred ca ne-am imbogati cu totii.

  Legat de acest subiect am si eu o intrebare: daca tii post intr-o zi de miercuri sau vineri, e in regula sa mananci carne dupa apusul soarelui? (Asta am facut ieri, cand am tinut post toata ziua, iar dupa ora 10 seara am mancat un gratar. E bine, e gresit?)

  Multumesc!

  Apreciază

 7. acadennis said, on iulie 24, 2010 at 4:36 pm

  North Korea threatens „sacred war”

  North Korea has said it would begin a „sacred war” against the United States and South Korea at „any time necessary” based on its nuclear deterrent, in response to „reckless” military exercises by the allies. Skip related content
  Link:
  http://uk.news.yahoo.com/4/20100724/twl-north-korea-threatens-sacred-war-41f21e0.html

  Apreciază

 8. […] Rubrica incepatorului: CAND INCEPE O NOUA ZI? […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: