SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei ce au bagat bani grei in restaurarea manastirilor, pentru a fi acceptate femeile in Muntele Athos

Posted in Muntele Athos by saccsiv on septembrie 10, 2010

Citez din articolul Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos?:

Avatonul este legea care interzice femeilor a intra in Sfantul Munte Athos. „Avaton” inseamna „neumblat”, prin acest cuvant facandu-se referire la interdictia femeilor de „a umbla” pe pamantul Sfantului Munte Athos. Avatonul este actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal, singurul de acest gen din intreaga lume. Avatonul este o un fel de granita naturala a Sfantului Munte.

Calugarii athoniti au ales locul, salbatic si neumblat, si tot ei au zidit manastirile si bisericile de pe stanci. Calugarii au sfintit locul, cu rugaciunile si sangele lor, si tot calugarii au hotarat, intr-un glas, ca „avaton-ul” sa ramana valid, indiferent de legile si poftele lumii pagane.

O randuiala asemanatoare mai pastreaza si alte manastiri ortodoxe din lume. Dintre acestea, le amintim aici pe urmatoarele: Manastirea Frasinei, Romania; Manastirea Sfantul Visarion – Dosikou, Grecia; Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, Israel.

Manastirile de la Meteora

   Manastirile de la Meteora aveau si ele acest „avaton”, insa in anul 1948, acesta a fost anulat. Dupa construirea unei sosele care faciliteaza accesul catre manastirile din varful stancilor, turismul a inceput a devasta orice urma de sfintenie care mai exista la Meteora. Astazi, manastirile de la Meteora au ajuns muzee, „cimitire” ale autenticului monahism de odinioara. La manastirea Marea Meteora vin anual circa un milion de turisti. Toate sarcinile din complexele monahale au trecut in sarcina mirenilor angajati. Calugarii mai coboara in biserica doar pentru slujba, dupa ce poarta se inchide si turistii nu mai au voie sa intre in manastire.

   Sfantul Munte este ales, zidit si pastrat de calugari cu pretul vietii

Muntele Athos a fost declarat loc sfant al calugarilor in urma decretului imparatului bizantin Vasile I Macedoneanul, emis in secolul al IX-lea. De-a lungul anilor, nenumarati calugari si-au jertfit viata spre a pazi Sfantul Munte, impotriva piratilor si a paganilor, care au cautat sa pangareasca si sa distruga locul.

Muntele Athos a inceput sa fie un loc de retragere pentru calugari inca din timpul ultimelor persecutii romane impotriva crestinilor, iar in anul 726 cand a fost dat primul edict impotriva icoanelor si pana in anul 843, un insemnat numar de calugari de pe intreg teritoriul bizantin a venit la Muntele Athos. Ei au dus aici acte, documente, moaste, obiecte de arta, numeroase icoane. Din aceasta perioada au inceput sa se zideascasi primele „lavre” athonite.

Pentru a-i pune la adapost de diferitele pretentii ale locuitorilor din Peninsula Chalcidica, imparatul Vasile I Macedoneanul, printr-un decret emis in anul 885, a oprit trecerea ilegala peste Canalul Xerxes, declarand in mod oficial Athosul ca „loc al calugarilor” si i-a scutit de plata oricarui fel de taxe catre Stat. Aceasta masura a fost reconfirmata de Leon al VI-lea Filozoful, in anul 911, si de Roman I Lecapenul, in anul 920, care le-au ingaduit sa-si agoniseascasi bunuri personale.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Generalul Nichifor Focas l-a ajutat foarte mult pe Sfantul Atanasie Athonitul, in punerea bazelor primei mari manastiri athonite, anume Marea Lavra, in anul 963. Noua organizare monahala a lui Atanasie se baza pe: impunerea stilului chinovial, oprirea calugarilor de a poseda averi personale, interzicerea deosebirii dintre calugarii greci si cei apartinand altor popoare, supunerea tuturor unui protos, cu drepturi superioare fata de cele ale staretilor, oprirea intrarii pe teritoriul Athosului a femeilor, organizarea comunitatii monahale in mod independent fata de orice autoritate.

Toate aceste hotarari au fost stabilite legal, in anul 970, cand imparatul Ioan I Tzmiskes aproba un Tipikon, care urma sa aiba valabilitate pe intreg teritoriul Muntelui Athos. Acest act a fost semnat de Sfantul Atanasie, alaturi de ceilalti 54 de conducatori ai asezamintelor monahale athonite existente la acea vreme.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

La granita dintre Muntele Athos si Grecia se afla gard de sarma, care are din loc in loc panouri metalice pe care este scris „avaton-ul”, adica interdictia accesului femeilor pe teritoriul republicii monahale. Acest act este semnat de toti marii stareti ai manastirilor athonite de astazi. Pe intreaga insula nu se afla nici macar animale de sex feminin, afara de gaini si pisici, cat si de pasarile salbatice.

Toti cei care au ajutat la construirea Sfantului Munte, imparati ortodocsi si voievozi, greci si de alte nationalitati, precum si patriarhi ecumenici, au dorit ca locul sa ramana sub protectia Avatonului, lucru intarit de nenumarate hrisoave si sigilii.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Fiind intrebat un parinte, de ce calugarii tin atat de mult la „avaton-ul” Sfantului Munte, a raspuns, zicand: „Pentru ca iubesc femeile.” Cine are urechi de auzit, sa auda! In intreg Sfantul Munte nu am intalnit nici un parinte care sa urasca femeile, ori care sa le dispretuiasca. Toti calugarii athoniti indeamna familia spre fapte cuvioase si, cu multa dragoste, vorbesc despre mama si despre sotie, despre sot, despre tata si despre copii.

Mai toti marii duhovnici din Athos s-au facut parinti si sprijin crestinilor din lume, prin carti si prin conferinte, prin spovedanie si povatuire. Pentru a ajunge mari duhovnici, acesti parinti mult s-au folosit de linistea si „avaton-ul” Sfantului Munte.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Originea traditionala a „avaton-ului” este confirmata de legislatia in vigoare, mai precis de articolul 186 din Carta Constitutionala a Muntelui Athos (1924), intrata in vigoare in anul 1926, prin ratificarea de catre Statul Grec, prin decretul din 10/26 septembrie 1926.

   Galla Placidia si mustrarea Maicii Domnului „Antifonitria”

Icoana Maicii Domnului numita „Antifonitria”, adica „Impotriva Graitoarea”, este una dintre cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului din Sfantul Munte Athos. Icoana se pastreaza inca si astazi in Manastirea Vatoped, zugravita pe peretele stang al pronaosului bisericii celei mari. Candele ard neincetat in fata acestei icoane slab luminata de putina lumina ce intra printr-o mica fereastra.

Aceasta icoana isi leaga numele de fiica imparatului Teodosie cel Mare (379-395), numita Galla Placidia. In anul 385, dupa moartea primei sotii, Plachila, praznuita ca sfanta in ziua de 14 septembrie, imparatul Teodosie cel Mare s-a casatorit cu Galla. Din prima casatorie, imparatul a avut trei copiii (Arcadie, Honorie si Pulcheria), iar din a doua casatorie, el a mai avut o fiica, anume pe Galla Placidia, viitoarea mama a imparatului Valentinian al III-lea.

Icoana Maicii Domnului Antifonitria - Manastirea Vatoped

Manastirea Vatoped a fost intemeiata, potrivit traditiei locului, undeva pe la sfarsitul secolului al IV-lea, de catre imparatul Teodosie I cel Mare. In anul 382, trecand cu corabia de la Roma, spre Constantinopol, fiica imparatului, Galla Pacidia, a venit in Sfantul Munte Athos, spre a vedea si ea ctitoria tatalui ei.

Vrand sa intre in biserica, femeia a auzit o voce ca de tunet, zicandu-i dinspre icoana Maicii Domnului: „Ramai pe loc si sa nu mai cutezi a veni aici, de acum inainte. Cum indraznesti tu, o femeie, sa calci in acest loc?” Credincioasa fiind, fiica imparatului s-a smerit si a plecat in graba din Sfantul Munte Athos. Din dragoste si pocainta, femeia a ctitorit in incinta manastirii un paraclis, inchinat Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

   Cine doreste desfiintarea „avaton-ului” ?

   Desfiintarea „avaton-ului” este dorita de toti cei cu viata lumeasca, avand o minte axata pe turism secular si interese financiare. De asemenea, acest lucru este dorit de toti aceia care urasc sau dispretuiesc Biserica Ortodoxa de Rasarit, al carei Sfant Munte este „un varf de lance” in lupta cu duhurile lumii si cu diavolul, care lucreaza in chip viclean, spre piederea cat mai multora.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   Desfiintarea „avaton-ului” este ceruta insistent de catre miscarile feministe, grupari de femei straine de dreapta credinta a Ortodoxiei si de orice cuviosie a vietii. Acestea isi cer dreptul de a vizita si de „a umbla” pe Sfantul Munte. Oare acesta sa fie singurul loc din lume pe care nu l-au „vizitat”, spre a suferi de pe urma „avaton-ului?! Oare daca l-ar vizita si pe acesta, ar dobandi fericirea si odihna ?! Cate inselare cuprinde inima acestor femei. Niciodata nu vor avea  pace, odihna si liniste.

   Mai mult inca, nici una dintre feministe nu isi doresc sa intre in Athos, pentru binecuvantari si minuni, atata timp cat exista legaturi puternice aruncate asupra femeilor care ar indrazni sa se atinga de Munte, ci mai ales din curiozitate si ambitie psihica.

   In ziua de 8 ianuarie 2008, politia Sfantului Munte a dat afara din peninsula athonita un grup de femei si barbati (in jur de 500 de persoane), care au incalcat interdictia pasirii femeilor pe Sfantul Munte, avand drept scop o „profanare simbolica a locului”, dupa marturia lor, ca protest concret impotriva „avaton-ului”. Purtatoarea de cuvant a grupului, Kyriaki Malama, a spus, ignorant: „Este vorba de un act simbolic, am incalcat avatonul.”

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   In ziua de 11 martie 2008, conducerea athonita a trimis o scrisoare oficiala de protest la adresa Patidului Parlamentar numit SIRIZA, adica „Uniunea Radicala de Stanga”, privind ambitiile acestuia de a anula „avaton-ul”. Partidul SIRIZA este cunoscut pentru pozitiile lui negative fata de „privilegiile” Bisericii Ortodoxe in societatea greceasca.

   Soula Panaretou, responsabila a SYN, un mic partid de stanga, foarte progresist in ceea ce priveste problemele religioase, hiper-sensibile in Grecia, declara: „Muntele Athos este un anacronism in cadrul Uniunii Europene. Interdictia privind accesul femeilor ar trebui ridicata.”

   Pana in anul 1953, incalcarea „avaton-ului” nu era pedepsita in nici un fel de lege. Dupa acest an, ca urmare a debarcarii mai multor femei pe teritoriul Muntelui Athos, in timpul celui de-al IX-lea Congres International de Studii Bizantine, care a avut loc in aprilie 1953, la Tesalonic, statul grec a luat masuri. Astfel, decretul-lege numarul 2623, din anul 1953, hotaraste ca incalcarea „avaton-ului” sa atraga dupa sine o pedeapsa cu inchisoarea pentru o perioada cuprinsa intre doua luni si un an.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   Parintele Macarie Simonopetritul, spune: „Prin anul 1960, existau deja previziuni, din partea responsabililor politici, de a transforma manastirile in hoteluri, de a face sosele asfaltate la standarde europene, de a transforma Muntele Athos intr-un soi de muzeu bizantin si de a-i concentra pe toti monahii in una sau doua manastiri, restul manastirilor urmand a fi transformate in muzee.”

   Ministrul Culturii din primul guvern socialist, actrita-politician Melina Mercouri (ministru intre anii 1981-1989 si 1993-1994), a propus, cu ignoranta, „ca monahii athoniti sa fie mutati la manastirile din Meteora si in alte cateva locuri, iar manastirile sa fie transformate in hoteluri, caci trapezele s-ar potrivi perfect pentru jocuri de noroc, iar chiliile ar oferi privelisti minunate asupra marii”. Propunerea acesteia a scandalizat opinia publica mondiala, chiar si o seama de neortodocsi exprimandu-se impotriva.

   Autonomia Sfantului Munte si „ajutorul” dat de Uniunea Europeana

In perioada de ocupatie otomana a Greciei, Sfantul Munte a scapat de desfiintarea „avaton-ului”, cat si de distrugere, prin plata anuala a unei sume mari de bani. Autonomia Sfantului Munte a fost pastrata, in vremurile de mare incercare, prin ajutorul tuturor crestinilor din lume. Romanii, alaturi se sarbi, bulgari si rusi, au contribuit semnificativ la acest lucru.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

In perioada anilor 1960-1970, Sfantul Munte Athos cunoaste o criza monahala fara precedent, numarul vietuitorilor athoniti imputinandu-se dramatic. In aceasta vreme se ajunsese chiar sa se vorbeasca despre transformarea Muntelui Sfant in statiune turistica, iar a manastirilor in muzee, monahismul urmand a fi desfiintat, ori extrem de limitat.

   In anul 2002, numarul calugarilor a ajuns la un total de 1610 de vietuitori. Astazi, numarul calugarilor s-a inmultit, insa odata cu aceasta s-au inmultit si primejdiile ce ameninta autonomia Sfantului Munte. Uniunea Europeana si Comisia Patrimoniului Mondial UNESCO au alocat fonduri enorme pentru dezvoltarea drumurilor si a cailor de acces spre manastiri, cat si pentru restaurarea manastirilor, a frescelor si a tuturor dependintelor acestora.

   Din pricina alocarii acestor fonduri considerabile, majoritatea manastirilor athonite intreprind lucrari intense si ample de constructie, reconstructie si restaurare. La mai toate marile manastiri se pot zari macarale, schele si santiere (Marea LavraVatopedIviron, Xenofont, Dochiariu, Dionisiu, etc).

   Potrivit unor calcule periodice, numai pana in anul 1998, Uniunea Europeana a dat 23,4 milioane de euro manastirilor din Sfantul Munte Athos, „pentru a-si conserva si restaura cladirile si mostenirea culturala”. Cand totul va fi restaurat si rezidit cu bani veniti de la acestia, oare nu vor insista asupra anularii autonomiei Sfantului Munte ?!

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   Aderarea Greciei la Uniunea Europeana, in anul 1981, a facut Peninsula Athos eligibila pentru fondurile de conservare ale Uniunii Europene. Cand a intrat in Uniunea Europeana insa, Grecia a negociat si a obtinut un statut aparte pentru Sfantul Munte Athos, anume dreptul Republicii Monahale Athonite de a-si pastra randuielile vechi de secole, printre care se numara si „avaton-ul”, adica interdictia ca femeile sa intre pe teritoriul sau.

Statutul special al republicii este mentionat in protocolul semnat intre Grecia si Uniunea Europeana, la data de 6 noiembrie 1991, pentru intrarea in „spatiul Schengen”. De asemenea, in declaratia greceasca din anul 1997, este reinnoit continutul declaratiei comune despre Sfantul Munte, declaratie anexata Actului final al Tratatului de Accesiune a Greciei la Comunitatea Europeana, in anul 1979.

   Fondurile Europene pot face insa mult rau Sfantului Munte Athos, deoarece nici un banut nu se da gratuit in lumea aceasta, din partea necredinciosilor. Orice donatie poate ridica o pretentie.

   Drept urmare, continuarea era fireasca. Astfel, la data de 15 ianuarie 2003, pretentia Parlamentului European impotriva „avaton-ului” se concretizeaza in rezolutia cu numarul A5-0451, din anul 2002, neobligatorie insa. „Parlamentul European cere ridicarea interdictiei care impiedica accesul femeilor pe Muntele Athos din Grecia, zona geografica de 400 de kilometri patrati, unde accesul acestora este interzis in virtutea unei decizii luate in anul 1045, de catre calugarii celor 20 de manastiri ale regiunii, decizie care violeaza astazi principiul universal recunoscut al egalitatii genurilor, al non-discriminarii, ca si legislatia comunitara asupra egalitatii, precum si dispozitiile relative la libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii Europene.”

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   Presedinta „Comitetului pentru Drepturi si Sanse Egale pentru Femei”, din cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, anume grecoaica Anna Karamanou, lupta aprig pentru desfiintarea avaton-ului. Astfel, la data de 21 ianuarie 2003, la scurt timp dupa adoptarea rezolutiei Parlamentului European, ea a emis o declaratie din care citam:

   „Aceasta decizie (avatonul) a fost luata cu o mie de ani in urma, in timpul perioadei intunecate a Evului Mediu in Europa si reflecta conditiile sociale ale acelei ere. Astazi, egalitatea genurilor si drepturile femeilor au fost acceptate si recunoscute universal. Prin urmare, aceasta decizie nu mai poate fi legitima, deoarece este in dezacord nu numai cu perceptia dominanta asupra drepturilor femeii, ci si cu religia crestina si credinta insasi. Ma intreb, pe ce Evanghelie, pe ce dogma se intemeiaza aceasta decizie, care interzice la jumatate din specia umana sa intre in Muntele Athos?

   In societatile democratice nu pot exista tabu-uri. Respectul pentru traditie nu poate fi folosit ca alibi pentru restrangerea drepturilor omului si impunerea de discriminari pe baza de gen. Monahii athoniti trebuie sa-si reconsidere decizia care atribuie unuia dintre genuri un privilegiu negat celuilalt, tratandu-l pe ultimul (propriile lor mame) ca pe copiii unui Dumnezeu mai mic. Nici o traditie, nici un obicei nu poate fi deasupra respectului pentru drepturile omului si demnitatii umane.

   Este demn de notat ca Uniunea Europeana a finantat generos regiunea monahala a Muntelui Athos pentru restaurarea si renovarea manastirilor si pastrarea comorilor culturale care apartin atat barbatilor, cat si femeilor. Nu mai este necesar sa spunem ca femeile platitoare de impozite din Europa au contribuit la aceste fonduri.”

   Aceeasi femeie, Anna Karamanou, deputata a Miscarii Socialiste Panelene Pasok, si fost euro-deputat, care s-a situat in fruntea luptei duse la Strasbourg pentru ridicarea acestei interdictii, spune: „Este o rusine sa stii ca pentru Muntele Athos se acorda subventii de milioane de dolari pentru renovarea manastirilor, printre contribuabili fiind si femei, care n-au totusi dreptul sa mearga in acele locuri.”

Avatonul si Sfantul Munte Athos

La data de 4 septembrie 2003, din partea Parlamentului European a venit o noua rezolutie, cu numarul A5-0281, care cere Guvernului Grec sa anuleze hotararea penala care impune o pedeapsa cuprinsa intre doua luni si un an de inchisoare, pentru femeile care incalca interdictia de a intra in Muntele Athos. Cu aceasta ocazie, se repeta deci cererea ca interdictia asupra intrarii femeilor in Muntele Athos sa fie ridicata.

Motivul invocat intotdeauna de necredinciosi este urmatorul: democratia nu permite discriminarea intre sexe. Un al doilea motiv este cel ridicat de feministele din Occident, care spun ca, din moment ce contribuie si ele, alaturi de barbati, prin impozite si taxe, la sprijinirea Sfantului Munte (prin fondurile alocate), si ele au dreptul de a avea aceleasi beneficii precum barbatii.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

   Nimeni nu este impotriva restaurarii si a repararii comorilor materiale din Sfantul Munte Athos, care zac in paragina de atata multime de ani, ci impotriva duhului modernist secular, care stinge flacara monahismului autentic. Finantarea lucrarilor de catre Uniunea Europeana are o intentie ascunsa, anti-crestina, urmarea finala fiind distrugerea autenticului duh monahal athonit.

Parintele Nicodimos, secretar al Sfintei Comunitati, care administreaza republica monastica athonita, spune: „Muntele Athos are o traditie de 1200 de ani, multumita unui decret al Bizantului. Acest statut trebuie pastrat pentru totdeauna”.

   Ce se va intampla daca „avaton-ul” se va desfiinta ?

   Parintii din Sfantul Munte, spun intr-un glas: „Daca femeile intra aici, vine sfarsitul lumii. Asa ne-au invatat batranii nostri, asa au profetit sfintii nostri, care erau facatori de minuni, cuviosi, asceti sau nebuni pentru Hristos.” Acest lucru este marturisit de toti parintii athoniti contemporani.

Avatonul si Sfantul Munte Athos

Sfantul Nil Athonitul, vietuitor in Sfantul Munte Athos intre anii 1612-1692, vorbeste despre momentul in care Maica Domnului va parasi Sfantul Munte Athos si nu il va mai ocroti, anume in momentul pasirii pe Munte a femeilor, zicand: „Ascultati, o, parinti, iata ca v-am spus propovaduirea lui Iona spre pilda, ca cel ce are urechi de auzit sa auda si sa nu se intoarca catre altele, spre vatamarea sufletului sau. Precum a deslusit acel filosof propovaduirea lui Iona, asa si eu va spun: precum magnetul nu a lasat fierul, la inaltime de patru vanturi lovindu-se, si apoi din pricina ruginei l-a lasat, si iarasi, dupa ce a fost curatit, l-a ridicat magnetul, asa este Doamna noastra, de Dumnezeu Nascatoarea, Acoperamantul binecredinciosilor, care a tinut Muntele acesta pana in ziua de astazi, precum magnetul pe fier. Si daca magnetul, fiind lucru neinsufletit, are atata putere, oare cata putere, tarie si indrazneala are Doamna noastra de Dumnezeu Nascatoarea?! Singuri vedem cum tine Muntele acesta cu atottiitoarea ei putere. Insa precum clatina vantul magnetul ca sa lase fierul, asa se ridica asupra acestui Munte neamurile, si in tot chipul umbla sa-l rapeasca din mainile Maicii Domnului, dar nu pot. In sfarsit se va lasa din mainile ei, nu din pricina slabiciunii ei, nici din puterea neamurilor, ci numai pentru pacatele celor ce locuiesc intr-insul, pentru ca acestea s-au facut ca o rugina inaintea Maicii Domnului. Ca, daca veti subtia gatlejul vostru cu postul si veti usca trupul vostru, dar intre voi nu aveti dragoste si unire, cu curatenia trupului vostru, nici un rod al dreptatii nu aveti.”

Cand „avaton-ul” va fi desfiintat, atunci vom sti ca pentru pacatele noastre si pentru putina noastra rugaciune, Biserica Ortodoxa a fost lipsita de scumpul si nepretuitul Sfant Munte Athos. Cand dragostea si rugaciunea se imputineaza, urmarile nu intarzie niciodata sa apara, iar o lume lipsita de dragoste si rugaciune este o lume in care paganii si necredinciosii, oameni trupesti si straini de orice forma de vietuire duhovniceasca, fac ce vor, urmand poftelor trupului si setei de putere.

Teodor Danalache

Avatonul si Sfantul Munte Athos

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 10, 2010 at 8:23 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. […] Original post: Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei au bagat bani grei in restaura… […]

    Apreciază

  3. DM said, on septembrie 10, 2010 at 1:02 pm

    Cu riscul de a parea superficial, trebuie sa spun ca pozele sunt superbe.
    Am cam uitat cum este sa traiesti langa natura.
    Frumusetea locurilor din Sf. Munte este covarsitoare.

    Doamne ajuta!

    Daniel

    Apreciază

  4. Pr.Gabriel said, on septembrie 10, 2010 at 1:05 pm

    Doamne ajuta.
    Daca tot ai adus in discutie problema Sf.Munte Athos, sa va spun si eu cate ceva, ca pelerin si vietuitor acolo pt. cateva sapt.
    Parintii de acolo erau supusi mereu de noi la un „tir” de intrebari. Acestia ne raspundeau la unele, la altele pastrau tacerea specifica locului. Sin intelegeam.
    Le-am adresat intrebari atat la nivel personal cat si general.
    Ce mi-aduc aminte, sper sa nu gresesc:
    1. La intrebarea „problema” despre sfarsitul lumii, ne spunea ca antihrist nu va veni pana la al treilea razboi mondial si ca acest razboi noi, generatia noastra, il vom prinde. Ne spunea de asemeni, ca atat de sangeros va fi, incat pana la gleznele cailor se va umple pamantul de sange.
    2. Razboiul va incepe cu atacul Turciei asupra Greciei (Ciprului, partea greceasca)
    3.La ora actuala exista 12 „apostoli” ai satanei, alesi in mod special de el, care tin cele mai puternice fraie financiare. Cu acestia face sfat direct, vizual si auditiv. Se gasesc in America.(despre asta ne spuneau ca Parintii mai batrani au primit prin descoperire aceasta)
    4.Ei, monahii, cand ies din Sf.Munte in tari din afara EU, au pasaport special, care nu contine nici cod de bare si nici cip.
    5.Cand va veni sfarsitul lumii, va veni si sfarsitul Sf.Munte. Intr-un fel, amandoua evenimentele sunt legate simbiotic.

    Ciudat este ca nu ne-au vorbit de acte cu cip sau astfel de lucruri (era perioada cand nu eram in EU), insa ne-au zis ca toate cele specifice sfarsitului lumii vor fi cand va veni antihristul. Oricum, vorbeau intai de razboi si apoi de vremurile din urma.

    Faza e ca grecii in acea perioada urmau s aaiba sau aveau?! acte electronice, iar parintii de acolo nu ne-au zis nimic de ele.(cel putin, eu unul nu-mi aduc aminte!)
    Cam atat..

    Apreciază

    • mucenicul said, on septembrie 10, 2010 at 2:30 pm

      @ Pr.Gabriel
      in Grecia de abia anul acesta populatia a primit unn cod numeric personal AMKA=Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης( numarul de securitate sociala) si parintii de la Sf. Munte si alti preoti s-au opus si de aceasta data, dar din pacate fara nici un rezultat. cartile de identitate nu au cip dar se pare ca de anul viitor vor fi schimbate pentru a fi scrise si cu caractere latine si in mod cert vor avea cip. anul acesta le-au schimbat doar pe acelea ale angajatilor din ministerul de interne si al armatei. la anu’ insa este obligatoriu pentru toata lumea. vom vedea atunci cum vor reactiona cetatenii si biserica. din nefericire si aici mai marii bisericii si-au dat mana cu sistemul iar cei care nu sunt cu ei sunt priviti rau si se cauta indepartarea lor.

      Apreciază

      • fane said, on septembrie 10, 2010 at 2:52 pm

        @mucenicul ,

        „le-au schimbat doar pe acelea ale angajatilor din ministerul de interne si al armatei”-adica pur si simplu , chiar daca unele inca erau in perioada de valabilitate ? Fara sa existe o perioada in care preschimbarea sa se faca ” la termen ” ?

        Apreciază

  5. Marcel said, on septembrie 10, 2010 at 1:45 pm

    Un interviu cu scriitorul Vassilis ALEXAKIS „Totul e real, nimeni n-a putut să-mi conteste nici măcar o informaţie!“. Este un interviu cu aceeasi tema. In interviu sunt multe elemente comune cu cel din articolul de mai sus, de parca toti care doresc desfiintarea specificului Muntelui Athos, preiau le ca la indigo.
    In articol, reporterul induce ideea ca scriitorul Vassilis ALEXAKIS prezinta lucrurile neutru, si el confirma aceasta. Dar cum sa fie adevarata neutralitatea scriitorului, daca el insusi, de cand era tanar, era intrigat de faptul ca crestinismul „tratează femeile cu aceeaşi ură” cum „aşa cum făceau şi atunci” „o mie de ani”.
    In cartea „Dupa Isus” (asa e scris in articol), aduce multe idei sustinute de Prigoana la noi, ca: Myntele Athos tar trebui sa plateasca taxe, „că, în şcoală, cursurile încep cu o rugăciune, că se fac slujbe de sfinţire şi că ora de religie este, în fapt, o lecţie de catehism, şi nu una despre diversele religii, dă adevăratul chip al Greciei de azi, chiar dacă există şi o alta, minoritară.”
    http://www.observatorcultural.ro/Totul-e-real-nimeni-n-a-putut-sa-mi-conteste-nici-macar-o-informatie*articleID_21704-articles_details.html

    Apreciază

  6. unu said, on septembrie 10, 2010 at 2:23 pm

    femeile nu au ce cauta in muntele athos si nici nu au ce calca in manastirile de calugari sau unde nu trebuie in lacasurile de cult ca este mare pacat!
    cine vrea imagini sa trimita un om de parte barbateasca pentru a face poze.

    Apreciază

  7. mucenicul said, on septembrie 10, 2010 at 3:09 pm

    @ Marcel
    asa e biserica nu plateste taxe si impozite in Grecia. si de ce ar face-o ? majoritatea banilor pe care-i au sunt din donatii, terenurile pe care le au sunt din mosi-stramosi si nu fac comert cu ele. sigur ca sunt multi care si-ar dori sa le cumpere si sa tranteasca cate un hotel pe acolo sau cine stie ce altceva. ce s-a intamplat la Vatopedi sustine ce spun eu acum. partea proasta e alta insa. in momentul actual, cand atat Grecia cat si Romania trec prin momente grele pentru popor, nici biserica greaca si nici biserica romana n-a catadicsit sa spuna ca-i ajuta pe enoriasii sai, care au donat si din putinul pe care-l aveau, in alte vremuri. rolul bisericii este sa-l ajute pe credincios in vremuri de restriste pentru acesta nu numai cu sfaturi ci si material. ceea ce nu se intampla din pacate. din totdeauna bisericile au avut averi si nu asta e problema. problema e ca cei care ocarmuiesc aceste biserici considera aceste averi ca fiind ale lor proprii si le trateaza ca atare.

    Apreciază

  8. mucenicul said, on septembrie 10, 2010 at 3:13 pm

    @ fane
    da. fara nici un termen si fara nici un fel de derogare sau altceva.

    Apreciază

  9. rica said, on septembrie 10, 2010 at 4:18 pm

    ca sa nu deviem de la subiectul articolului: conditiile la manastirile din M Athos sant perfecte,ultima moda !! cea mai scumpa faiantza ,cea mai scumpa gresie,wc uri ultima generatie..ii fraiereste cu incalcarea votului saraciei pentru care calugarul jura !!!

    Apreciază

    • el said, on septembrie 10, 2010 at 5:00 pm

      @rica

      de unde stii tu ca se si folosesc de ele calugarii aceia.
      Sunt in Sf Munte si multe manastiri si chilii de o saracie ,paraginire extrema ;de neinchipuit pentru cei din lume oricat ar fi ei de saraci.
      E treaba calugarilor sa-si traiasca viata si voturile cum vor si cred ca nu e de caderea noastra a mirenilor imbuibati si plini de inlesniri lumesti sa ne dam cu parerea despre calugari si calugarie si starea lor actuala.

      Apreciază

      • rica said, on septembrie 14, 2010 at 5:51 pm

        el se vede clar ca ti sant antipatic si din start nu vrei sa citesti ce am scris!! am scris clar:manastiri !! si e si profetit ca asa va cadea si muntele Athos si celelete locuri ce odinioara erau oaze de sfintenie ! si de unde sti tu ca nu este asa ? te grabesti sa ma contezi si nu stii ce vorbesti ! vrei sa repet? o fac ca sa pricepi si tu ; calugarul se jura cand este calugarit ca va trai in saracie ! eu am stat 5 ani in manastire si m am intalnit acum 2 luni cu un calugar ce a fugit din sfintul munte..dar ce sa ti mai povestesc tie care nu primesti nimic de la mine !! du te si vezi si daca tu mi spui ca e treaba calugarilor… asa iti spun si eu tie e treaba mea si atunci nu mai citi ce scriu eu ! te rog fa un efort si nu mai citi ce scriu eu si eu te respect la fel si nu mai citesc ce scri tu ! dupa judecata ta ar fi sa nu ne intereseze ce fac episcopii,sa nu ne intereseze ce fac guvernantii..dar asa e cind te orbeste ura !! atata ura ai in tine ca nu sti nici ce vrei! ia spune tu care manastire nu l pomeneste pe patriarhul eretic de la constantinopol?

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 14, 2010 at 6:04 pm

        rica

        Cand ne vei povesti despre calendar?

        Apreciază

  10. el said, on septembrie 10, 2010 at 5:32 pm

    Despre Sf Munte inca nu si-a pierdut puterea duhovniceasca si nici nu si-a terminat „lucrarea”.
    Parintele Paisie a zis lui Fotiadis Omiros,functionar al Sfantului Munte la vremea aceea(I992) :”Bizantul(Constantinopolul) a inceput sa faca Sfantul Munte,dar acum a venit timpul ca Sf Munte sa refaca Bizantul(recuperarea Constantinopolului de catre greci de la turci dupa dezmembrarea Turciei dupa razboiul anuntat in „ajunul „caruia ne aflam astazi)”.
    Si inca puterea rugaciunilor ce se fac in Sfantul Munte e nebanuita ;dupa marturia lui Antim Nicolae din Levkosia Cipru parintele Paisie i-a zis ca sa-l mangâie in septembrie 1988 desi nu-l vazuse niciodata inainte ,ca:”Sunteti din Cipru,ne-a spus el.Esti fratele parintelui Ioanichie de la Manastirea Dionisiu.Stiu ce vreti sa ma intrebati.Cipru va fi izbavit,caci este acoperit de rugaciuneaa 12 suflete.Multe dintre ele se afla in Sfantul Munte.Grecia va plati.”

    Apreciază

  11. pavel said, on septembrie 10, 2010 at 9:20 pm

    Pai cum, apostolii aia ai satanei nu sunt femei?????
    Nu pot crede ca raul asta care va distruge Lumea e de genul masculin!
    Nu am citit pe sacciv un articol cuviincios, respectuos si recunoscator la adresa femeilor.
    Una este exploatarea turistica ce strica linistea rugaciunii din manastiri si alta e prezenta cuviincioasa a femeilor pentru a aparticipa la Slujbe.
    Dupa mintea voastra este incuviintat de Mantuitorul si Maica Sa ca toti betivii, violatorii, tortionarii, facatorii de razboaie sa mearga la Athos, dar femeile, nu. Ii obliga cineva pe Stareti sa primeasca banii murdari ai Comunitatii Europene? Sunt obligati sa faca temenele Printului Charles care numai ortodox nu e?
    Voi nu credeti ca veti da socoteala pentru fiecare litera pe care o scrieti aici?
    Daca sunteti convinsi ca femeile nu au acelasi loc cu barbatii in armonia creatiei Sfintei Treimi, clonati-va!
    In fond, voi aveti Puterea in Lumea actuala, dati legi care sa faca sa dispara mamele, fiicele , surorile voastre de pe fata Pamantului. In Europa mor peste 15000 de femei pe an in urma batailor la care le supun sotii, tatii si fratii. Nici nu vreau sa ma gandesc care este situatia pe Glob. S-a ajuns aici si pentru ca unii ca voi gandesc si simt asa cum scrieti.
    O sa intrati in pamant de rusine cand veti da ochii cu Maica Domnului.

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on septembrie 11, 2010 at 1:18 am

      @Pavel
      Tataye,ai gresit site’ul ! Cei care „gandesc” ca tine ar trebuio sa stea pe site’urile MISA,alea sodomite,sectaro-sataniste…
      ps;nu mai vizita acest site si lasa-ne in pace..

      Apreciază

    • rodica said, on septembrie 11, 2010 at 6:06 am

      Crezi ? Ca sa ai rusine e necesar sa ai sentimente, poate si constiinta (catelul are sentimente ,dar nu are si constiinta). Ca sa fii crestin, cred ca trebuie SA DEVII, chiar daca esti prin nastere – botez, geografie si istorie…Doar dand cu vorba (pumnul) nu prea cred ca ajungi a fi crestin.Trebuie sa iti asumi.Ai observat tu vocatia asta la romani ? Isi asuma cineva ceva ? Poate ca unii da.Dar mai degraba ba! Iisus si Maica Domnului, insa, lucreaza in lume si nadejdea este ca ei sa ne salveze.Iar , pe de alta parte, trebuie recunoscuta calitatea acestui blog ,care prin dialogurile pe care le permite, face intr-un fel o terapie. Omul isi exprima framantarile sale pe marginea unui subiect sau a altuia, isi varsa naduful si isi etaleaza caracterul …printre randuri.Este bine sa ii apreciem valentele pozitive.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

      • el said, on septembrie 11, 2010 at 7:36 am

        @rodica

        nu te obosi e si el p’aci in misiune;n-are el treaba cu Dumnezeu su Ortodoxia si nici macar cu „demnitatea femeii” pe care cica o sustine.

        Apreciază

    • marian said, on decembrie 19, 2014 at 7:15 am

      Nu vrei cumva să-i obligi pe călugări să se şi căsătorească? Nişte prostituate vor să spurce minţile călugărilor.

      Apreciază

  12. patrascu_voda said, on septembrie 11, 2010 at 7:10 am

    Sa zicem ca se „ridica” avaton-ul si incep sa vina femeile la Sfantul Munte.Care va fi castigul?Manastirile se vor transforma in muzee moarte.Calugarii vor fi alungati sau smintiti, si adevarata virtute a locului, cea de stalp al credintei, de focar de rugaciune va disparea. Imaginati-va ca lumea se revolta ca nu poate vedea tigrul siberian la zoo, UE da dispozitie sa fie prinse ultimele exemplare si expuse, ca deh, dreptul omului la cunoastere si gata, si ce daca dispre specia, s-au respectat legile europene.
    Ortodoxia respecta femeia, in pofida deviatiilor care s-au manifestat de-a lungul timpului.Feminismul si egalitarismul sunt moartea feminitatii si disparitia statutului cu totul aparte al femeii-mama, al femeii gingase si ” de neinteles”.
    Mare pacat!

    Apreciază

  13. Mos Ioan said, on septembrie 11, 2010 at 9:47 am

    @ Pavel,
    Opreste-te blestematule! Te-ai scrântit sau esti un tradator al Bisericii Ortodoxe?
    Picior de femeie n-a intrat în Muntele Sfânt, de peste o mie de ani, si tu vrei acum ca femeile sa aiba acces pe Muntele binecuvântat de Maica Domnului? Trezeste-te din somn si ia aminte la ce se întâmpla în jurul tau!
    Oprirea intrarii femeilor în Sfântul Munte a fost facuta, în primul rând de Maica Sfânta si apoi confirmata de Marii Duhovnicii care au trait, s-au rugat si s-au jertfit pentru Hristos pe Muntele Athos. Si acum vii tu si cu ceilalti banditi si cereti intrarea femeilor în Muntele Sfânt.

    Spui „ca Saccsiv nu a scris nici un articol cuviincios, respectuos si recunoscator la adresa femeilor”, eu cred ca ai luat-o razna…..
    Saccsiv face o munca colosala, este crestin si respecta femeile…….am convingerea ca n-ai citit tot ce a postat Saccsiv pâna în momentul de fata….
    Cred ca esti unul dintre cei care îsi duc nevasta sau amanta, de mâna , la abator, adica la avort……. si vii si ne dai noua lectii…..
    Du-te si spune-i nefericitului Daniel din Deal – tradatorul Bisericii Ortodoxe Române –
    sa ia atitudine împotriva feministelor si tuturor femeilor care vor sa intre sa pângareasca
    Sf.Munte.

    Pavele, Pavele, daca ai fi fost copilul meu ce bice ti-as mai fi tras pe spinare, ca sa-ti îndrept judecata……………

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 11, 2010 at 10:09 am

      Mos Ioan

      Am sters o fraza din comentariul tau. Iertare. Sper ca vei intelege.

      Apreciază

      • Mos Ioan said, on septembrie 11, 2010 at 7:21 pm

        @ Saccsiv,

        Inteleg si sunt de acord. Ai dreptate.
        Iti multumesc.

        Apreciază

  14. saccsiv said, on septembrie 11, 2010 at 10:21 am

    Pomenirea celor douazeci si sase de mucenici din Athos, ucisi la ordinul imparatului si patriarhului ce doreau unirea cu catolicii

    https://saccsiv.wordpress.com/2009/09/22/pomenirea-celor-douazeci-si-sase-de-mucenici-din-athos-ucisi-la-ordinul-imparatului-si-patriarhului-ce-doreau-unirea-cu-catolicii/

    Apreciază

  15. Lapusneanu said, on septembrie 11, 2010 at 7:02 pm

    Apropos de femeile europene care cotizeaza pt. Muntele Athos:si eu cotizez pt. constructia stadionului national din Bucuresti,desi nu locuiesc acolo si nu merg oricum la stadion.Dau bani la UE fara a vizita vreo tara de acolo,fiindca nu am „timp”…Platesc impozit pt. masonerie,fiindca e ” de utilitate publica”,vorba cuiva,dar eu nu am dreptul sa asist la „consfatuirile” lor.Acolo nimeni nu e primit,fie barbat,fie femeie…Eiusdem farinae.

    Apreciază

  16. Aurora said, on septembrie 11, 2010 at 8:01 pm

    @Mos Ioan
    Drept ai vorbit.
    @Pavel
    Ma indoiesc ca esti barbat. Modul feministoid cum pui problema ma indreptateste sa cred ca esti femeie. Deci te-ai dat de gol, nerusinato !

    Apreciază

  17. pavel said, on septembrie 11, 2010 at 11:25 pm

    Aurora cere-ti scuze! Am o sotie asemeni unei zane, am copii si nepoti si am si un cumnat preot care gandeste cum gandesc eu. Am cunoscut prin el Preoti care au trait o vreme la Atos si intorcandu-se au fost tot atat de trufasi si ingamfati cum s-au dus. Femeile din sat le tin casa curata si gospodaria ingrijita, fara un multumesc. Colivele si pomenile le ingrasa porcii in loc sa mearga la oamenii sarmani din sat. La Frasinei „mediteaza”un calugar cu care am fost prieten si care si-a lasat familia de izbeliste. Copilul nu s-a putut bizui pe el, sotia s-a luptat cu tot greul si uratul vietii acesteia. Putea fi credincios, dedicat Sfintei Biserici fara sa isi incalce juramantul casatoriei si datoria de parinte. Nu este singurul caz!
    Aurora, in caliate de femistioida puteai face o analiza mai la obiect.
    @mos ion
    Esti tu sigur ca incurajez avortul? Gresesti si e pacat.

    Apreciază

    • el said, on septembrie 12, 2010 at 1:27 pm

      @pavel

      ” Am o sotie asemeni unei zane, am copii si nepoti si am si un cumnat preot care gandeste cum gandesc eu.”

      Pacat de ei .Iar de cel de zici ca e preot (daca e adevarat) e VAI de el !!!
      Nu se „darâma” Muntele Athos cand vor anticristii ca voi nici daca va opintiti pana la moarte.Dar Athosul va DARAMA inca multe din planurile dracesti oricat va „scremeti” voi sa uralti ca fiarele indracite din iad.

      Apreciază

  18. Cristina said, on aprilie 20, 2012 at 10:51 am

    e interesant cum maicile si staretele Manastirilor ortodoxe nu pornesc asemenea miscari pentru a avea acces pe Sf. munte si revolutionare dinastea duc mandria la extrem! sunt femeie si am citit cate ceva din randuiala ortodoxa, am citit si Biblia si am inteles ca femeile au un alt statut decat barbatii in fata Domnului si gata! Daca vreti turism sunt mii de alte locuri de vizitat ca femeie, ce va mananca sa mergeti tocmai acolo? Dumnezeu e in noi, si daca nu il cautati in voi nu il gasiti nicaieri! mergeti la Ierusalim, atingeti Mormantul Sfant, luati lumina divina, ce poate fi mai inaltator de atat, ce e mai aproape de Dumnezeu decat locul unde a fost Fiul Sau? ambitiile astea feministe sunt sminteli! De ce maicile accepta acest lucru fara cartire? poate ca ele stiu ceva ce voi nu stiti… ceva ce noi, ca femei di lume nu stim 🙂

    Apreciază

  19. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei ce au bagat bani grei in resta… […]

    Apreciază

  20. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei au bagat bani grei in restaura… […]

    Apreciază

  21. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei ce au bagat bani grei in resta… […]

    Apreciază

  22. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei ce au bagat bani grei in resta… […]

    Apreciază

  23. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei au bagat bani grei in restaura… […]

    Apreciază

  24. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei au bagat bani grei in restaura… […]

    Apreciază

  25. […] Articolul zilei (10.09.2010): Detalii despre presiunile facute de cei au bagat bani grei in restaura… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.