SACCSIV – blog ortodox

24 martie 1999: 25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei

Posted in KOSOVO, NATO, SERBIA by saccsiv on martie 25, 2024

NATO a declanșat operațiunea la 24 martie 1999 – fără undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Din România, Emil Constantinescu – președinte, Zoe Petre – comisara Cotroceniului și Andrei Pleșu – ministru de Externe, au susținut bombardarea Serbiei chiar și de Sfintele Paști, aprobând trecerea avioanelor NATO peste teritoriul nostru.

Bombardamentele NATO în cifre:

Sursa: https://www.activenews.ro/cultura-istorie/24-martie-1999-25-de-ani-de-la-bombardarea-Iugoslaviei-27750

Cititi va rog si:

Reportaj din Kosovo

OPINIE. Istoria războaielor purtate de SUA-NATO: „Exportul democrației” prin acte de subversiune și infiltrare

NATO a bombardat salbatic Sebia pentru a smulge din trupul sau provincia Kosovo, centrul traditional a Serbiei ortodoxe:

Maidanul din Kosovo – o pictura slavă reprezentativă a unei femei care își caută iubitul printre morți și răniți, după bătălia de la Kosovo. Foto: Wikipedia

Ce s-a întâmplat de fapt aici? În Kosovo toți creștinii pot învăța o lecție minunată, deoarece aici sârbii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai mari eroi ai lor, pe martirul și țarul Sfântul Lazăr, precum și legendara bătălie de pe câmpurile de la Kosovo, sărbătorită de Vidovdan sau ziua Sfantului Vitus.

Bătălia de la Kosovo a fost o mare victorie a poporului sârb, care a dus la moartea marelui lor rege și erou, la divizarea pământurilor lor, la sacrificarea în masă a poporului, și la anihilarea aproape totală a Serbiei ca stat independent. Și da, ei o numesc o victorie, și iată de ce:

Pe câmpurile (bătăliei) de la Kosovo, Serbia a avut de ales între a câștiga o bătălie spirituală și una fizică. A câștiga gloria pentru națiunea și statul lor, sau (a câștiga) cununa martiriului; ei au ales-o pe aceasta din urmă.

Țarul Lazăr ar fi putut încerca să încheie o înțelegere cu sultanul otoman, care i-ar fi putut cruța atât viața cât și regatul, dar a înțeles că acest lucru ar fi însemnat să ajungă sub controlul unui conducător musulman, acest lucru riscând să amenințe credința sârbă.

În schimb, țarul Lazăr a hotărât că este mai bine să moară ca un creștin liber, decât să fie sclavul musulmanilor. Sultanul a murit și el în luptă, împreună cu regele sârb, și ambele armate au fost aproape anihilate până la ultimul om, dar pentru hoarda turcă numeroasă, aceste efective puteau fi reînnoite, dar pentru națiunea sârbă minusculă, ei au pierdut aproape întreaga armată, și odată cu aceasta capacitatea lor de a rezista din punct de vedere militar invaziilor ulterioare.

Este posibil ca, într-un fel, o parte din Serbia să fi murit pe acel câmp de luptă, dar prin această națiune minusculă a murit un colos, rămânând credincioasă lui Hristos. În schimbul credincioșiei lor, Domnul a binevoit să păstreze poporul sârb și, în ciuda întregii suferințe și a distrugerii pe care le-au experimentat ei și confrații lor slavi, Serbia nu a dispărut niciodată de pe pământ.

Bătălia de la Kosovo și Sfântul Lazăr sunt o lecție care spune că merită să mori în orice luptă pământească pentru câștigarea Împărăției Cerurilor, și că nu merită să-ți pierzi sufletul pentru nici o victorie de pe pământ,și că este mai bine ca trupul tău să moară și sufletul să rămână curat.

Din acest motiv, și nu dintr-un naționalism mărunt, sârbii iubesc Kosovo, pe lângă faptul că este centrul culturii lor.

Cititi va rog mai multe la:

Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani?

Cititi va rog si:

24 de ani de la bombardarea Serbiei, inclusiv cu infernala munitie cu uraniu saracit

Serbia dă în judecată NATO: Peste 15 tone de bombe cu uraniu au fost aruncate asupra Iugoslaviei în anul 1999

Romania nu a recunoscut nici pana acum Kosovo, insa  s-a implicat in razboiul impotriva Serbiei:

Implicarea Romaniei in bombardarea ilegala si neprovocata a Serbiei de catre NATO in 1999

Intre timp Kosovo are si echipa nationala de fotbal iar inevitabilul, pana la urma, s-a produs:

Preliminariile Euro 2024: Romania va juca cu un stat pe care nu-l recunoaste

 

Tagged with: ,

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on martie 25, 2024 at 1:33 pm

    Parca si in Libia a declansat bombardamentele tot fara mandat din partea CS al ONU…

    Apreciază

    • geo said, on martie 25, 2024 at 2:16 pm

      Ba da…a existat o rezolutie dar ce aurmat numai protectia civililor nu a mai fost ajungand acum la reinvierea unei stravechi traditii si ocupatii – traficul de sclavi si mai nou cel de organe…plus divizarea unei Tari altadata prospere si model de dezvoltare intr-un continent – Africa, exploatat, jefuit, distrus, tinut in saracie de fostele metropole…chiar daca la un moment dat le-au acordat fostelo lor colonii, cu granitele trasate arbitrar, conform intereselor metropolelor, care au dus la razboaie interminabile, independanta…

      Apreciază

  2. geo said, on martie 26, 2024 at 1:13 pm

    https://t.me/wwwAurelianRO/19907

    Apreciază

  3. cristian27070 said, on martie 26, 2024 at 8:08 pm

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.