SACCSIV – blog ortodox

Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani?

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 1, 2019

Maidanul din Kosovo – o pictura slavă reprezentativă a unei femei care își caută iubitul printre morți și răniți, după bătălia de la Kosovo. Foto: Wikipedia

ORTHODOX CHRISTIANITY: IS THE SERBIAN ORTHODOX CHURCH AN OBSTACLE FOR THE U.S. IN THE BALKANS?

Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani?                                                                                           

MatfeyShaheen

Un general american consideră influența Bisericii Ortodoxe Sârbe în Serbia ca o problemă pentru SUA și Occident.

Fostul comandant al Armatei SUA din Europa, generalul Ben Hodges, a afirmat într-un articol că „Moscova” „exercită presiuni prin intermediul clerului [ortodox”] în Serbia. Aceasta (afirmație) este legată de situația aprinsă dintre Serbia și Kosovo, Kosovo fiind centrul tradițional a Serbiei ortodoxe, occidentul făcând presiuni asupra Serbiei pentru ca acesta să fie recunoscut ca stat, după invazia NATO.

Acest lucru promovează în esență povestea neîntemeiată a occidentului că Rusia destabilizează prin anumite mijloace alte națiuni. Îndeosebi o parte a acestei povești spune că Biserica Ortodoxă, în special Biserica Ortodoxă Rusă, este un instrument al Kremlinului, și o amenințare pentru SUA.

În mod ironic, această narațiune specifică a apărut pentru prima dată în timpul relației suspecte dintre Patriarhia Ecumenică și Guvernul SUA sub patriarhul Athenagoras și președintele Truman. Președintele Truman a considerat Patriarhia Ecumenică drept un partener influent „în promovarea intereselor internaționale ale SUA”, precum și „un mijloc de a zădărnici eforturile politice ale Moscovei de lansare a Bisericii Ortodoxe Ruse drept un rival internațional al Constantinopolului”.

În ceea ce privește Serbia și Kosovo, situația este foarte complicată, însă un lucru este foarte clar. Dacă se examinează în mod obiectiv efectul invaziei și bombardamentelor NATO, și cel al sprijinului occidental pentru Kosovo, devine evident faptul că poziția occidentală a atacat și a slăbit direct prosperitatea Ortodoxiei în Balcani, în beneficiul musulmanilor. Istoria nu face decât să ilustreze de ce creștinii sârbi apără atât de mult Kosovo.

Kosovo este pentru Serbia ceea ce este Kievul pentru Rusia, sau Constantinopolul pentru Grecia; este inima spirituală și patria ortodoxiei sârbe, care adăpostește unele dintre cele mai mari biserici și pe cei mai importanți sfinți și evenimente. Nu ar fi o exagerare să spunem că, parafrazând cuvintele Patriarhului sârb, nu există Serbia fără Kosovo.

Ce s-a întâmplat de fapt aici? În Kosovo toți creștinii pot învăța o lecție minunată, deoarece aici sârbii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai mari eroi ai lor, pe martirul și țarul Sfântul Lazăr, precum și legendara bătălie de pe câmpurile de la Kosovo, sărbătorită de Vidovdan sau ziua Sfantului Vitus.

Bătălia de la Kosovo a fost o mare victorie a poporului sârb, care a dus la moartea marelui lor rege și erou, la divizarea pământurilor lor, la sacrificarea în masă a poporului, și la anihilarea aproape totală a Serbiei ca stat independent. Și da, ei o numesc o victorie, și iată de ce:

Pe câmpurile (bătăliei) de la Kosovo, Serbia a avut de ales între a câștiga o bătălie spirituală și una fizică. A câștiga gloria pentru națiunea și statul lor, sau (a câștiga) cununa martiriului; ei au ales-o pe aceasta din urmă.

Țarul Lazăr ar fi putut încerca să încheie o înțelegere cu sultanul otoman, care i-ar fi putut cruța atât viața cât și regatul, dar a înțeles că acest lucru ar fi însemnat să ajungă sub controlul unui conducător musulman, acest lucru riscând să amenințe credința sârbă.

În schimb, țarul Lazăr a hotărât că este mai bine să moară ca un creștin liber, decât să fie sclavul musulmanilor. Sultanul a murit și el în luptă, împreună cu regele sârb, și ambele armate au fost aproape anihilate până la ultimul om, dar pentru hoarda turcă numeroasă, aceste efective puteau fi reînnoite, dar pentru națiunea sârbă minusculă, ei au pierdut aproape întreaga armată, și odată cu aceasta capacitatea lor de a rezista din punct de vedere militar invaziilor ulterioare.

Este posibil ca, într-un fel, o parte din Serbia să fi murit pe acel câmp de luptă, dar prin această națiune minusculă a murit un colos, rămânând credincioasă lui Hristos. În schimbul credincioșiei lor, Domnul a binevoit să păstreze poporul sârb și, în ciuda întregii suferințe și a distrugerii pe care le-au experimentat ei și confrații lor slavi, Serbia nu a dispărut niciodată de pe pământ.

Bătălia de la Kosovo și Sfântul Lazăr sunt o lecție care spune că merită să mori în orice luptă pământească pentru câștigarea Împărăției Cerurilor, și că nu merită să-ți pierzi sufletul pentru nici o victorie de pe pământ,și că este mai bine ca trupul tău să moară și sufletul să rămână curat.

Din acest motiv, și nu dintr-un naționalism mărunt, sârbii iubesc Kosovo, pe lângă faptul că este centrul culturii lor.

Serbia a fost timp de secole, la fel ca Ucraina, prinsă între forțele musulmane și catolice, în special austro-ungarii. Împăratul rus Nicolae al II-lea și-a amintit întotdeauna de frăția dintre ruși și sârbi, iar Imperiul rus a intrat în Primul Război Mondial, știind de fapt cât de catastrofal poate fi, pentru a-i salva pe frații lor ortodocși sârbi.

Nu trebuie să uităm niciodată că acest război, unul dintre cele mai catastrofale pentru Rusia, a fost dus, după cum ar spune polonezii „pentru libertatea noastră și a voastră”, pentru libertatea sârbilor și rușilor.

Serbia, pentru prima dată după secole, și-a recăpătat în secolul XX pământurile istorice, dar apoi a pierdut din nou Kosovo, de această dată în fața de puterilor occidentale, care au cerut ca Kosovo să devină independent după ce ei bombardaseră Serbia.

Acum, în Kosovo-ul „democratic”, atacurile asupra bisericilor ortodoxe sunt întâmplări obișnuite, care rareori sunt investigate de autoritățile musulmane. Aceste atacuri nu sunt niciodată pe prima pagină a mass mediei occidentale, motiv pentru care majoritatea occidentalilor nici nu aud despre ele și, prin urmare, nu văd Serbia drept victimă.

Cu toate acestea, până în ziua de azi, Kosovo este subiectul multor frumoase cântece populare sârbe (unele disponibile cu subtitrare în limba engleză), și a fost mereu ținut de sfinții sârbi ca fiind pământ sârbesc. Luăm ca exemplu acest videoclip al unei tinere femei sârbe care cântă despre Kosovo împreună cu un turist rus și apoi cântă imnul religios popular rus „Kon”.

Nu ar trebui să șocheze pe nimeni faptul că creștinii ortodocși ruși sprijină pe creștinii ortodocși sârbi în apărarea drepturilor Bisericii îndurerate a Kosovo-ului. Totuși, acest sprijin se găsește adânc înrădăcinat în inimile și sufletele creștinilor ortodocși, și nu constituie nicidecum un complot sinistru rus de destabilizare a Balcanilor.

Totuși, Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși a scris că generalul american consideră Biserica Sârbă ca fiind o amenințare pentru SUA în regiune. Generalul a fost ferm (în a susține) că Rusia îl influențează pe președintele sârb, cu ajutorul clerului, ca să nu recunoască Kosovo.

Deși nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Biserica Sârbă nu susține inițiativa unei alianțe militare cu cei care i-au bombardat – pentru ca să-și recunoască inima țării lor ca pe o țară musulmană străină, aceasta nu are nicio legătură cu influența rusă.

Episcopul sârb Photius al Zvornikului și Tuzla a fost citat de Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși spunând: „Ne-am intersectat cu Napoleon și Hitler, și cu mulți alții care mărșăluiau împotriva Rusiei, iar în acestă etapă se desfășoară un scenariu similar. Acum, echilibrul de putere în lume este în așa fel încât occidentul se apropie și lovește din nou spre Est, și suntem în calea lor, și din această cauză am suferit de multe ori.”

Mai mult, episcopul Photius consideră că orice apropiere a sârbilor de NATO este imorală: „Oamenii noștri au spus deja că nu vom putea accepta acest lucru, deoarece am supraviețuit bombardamentului NATO. Mulți dintre noi am fost traumatizați atunci, și cu siguranță nu a fost moral. ”Ierarhul este de asemenea sceptic față de Uniunea Europeană.

Având în vedere istoria pe care am discutat-o, acest lucru nu ar trebui să surprindă, dar occidentul continuă adesea să acționeze confuz, atacând valorile culturale și religioase ale națiunilor pe care le-au bombardat, și care nu doresc să se alinieze intereselor lor.

A apărut o tendință a Statelor Unite care pledează pentru obiectivele sale de politică externă în țările ortodoxe – obiective care adesea contrazic viziunea tradițională ortodoxă a lumii – și atunci când Biserica locală protestează în legătură cu unele probleme specifice, cum ar fi lobby-ul forțelor liberale pentru paradele gay, oficialii americani avertizează că aceasta este influența Kremlinului.

În Georgia, de exemplu, am relatat cum un oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus:

Astăzi eforturile noastre sunt îndreptate în principal spre orașele din Georgia. Dar există o mulțime de oameni la țară care nu folosesc mijloacele de socializare media. Biserica Ortodoxă pentru ei este un conducător indirect al influenței Rusiei. Trebuie să facem mai multe pentru a le explica acestor oameni: Occidentul nu este indiferent față de tradițiile și credințele societății georgiene. Pe termen lung este necesar să câștigăm în detrimentul Rusiei. Avem multe de făcut, dar este clar că georgienii au ales viitorul occidental, și au nevoie de ajutor.

Având în vedere că Biserica Ortodoxă Sârbă a adoptat o poziție de sprijin foarte puternică în favoarea Bisericii Ortodoxe canonice ucrainiene, acest lucru favorizează probabil modul ostil în care puterile occidentale văd Biserica, care a clarificat de care parte este în conflictului bisericii ucrainene.

Dacă ortodocșii aruncă o privire clară asupra istoriei și evenimentelor curente, devine evident care sunt forțele care încearcă constant să-i saboteze, iar acest lucru influențează în mod firesc relațiile lor în lume.

MatfeyShaheen

7/26/2019

 

Comentariu saccsiv:

Atenagora a fost masonul de grad 33 ce a ridicat anatema de la 1054.

In zi Sfanta de Pasti, americanii scriau pe bombele lansate impotriva sarbilor Paste Fericit:

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Chris said, on august 1, 2019 at 3:52 pm

    imi pare rau ca intervin aici.Sunt crestin ortodox dar am in suflet cateva intrebari ,poate ma puteti ajuta:
    1.cateodata merg pe strada si trec pe langa o bodega si ma gandesc decat sa beau o bere doua(nu am patima alcoolului) sa joc de acesti bani la bere la loto cu gandul ca daca castig o bun aparte(un sfert o treime ) sa o dau la saraci? E pacat?
    2. in Biblie scrie ca numai saracul intra in Rai. Daca din banii castigati platesc la copii curs de pian de limbi straine ca sa le dau o scoala buna ajung putin bani de donatii..Si sa adun ptr fete pt nunta niste craitari e pacat?
    3.Am mers cu autobuzul era plin ochi si eu stateam in picioare . urcat un batranel si am solicitat unui tanar sa faca loc .Nu a vrut . Nu am intors si cealalata parte a fetei ptr „palma” ci m-am certat fiindu mi mila de batranel. E crestin?

    Apreciază

  2. evtodiev said, on august 1, 2019 at 4:50 pm

    off topic:
    O frumoasă întâlnire cu enoriașii a părintelui Andrei Lemeșonok – duhovnicul Mănăstirii Sfânta Elisabeta din Minsk:

    Din această întâlnire:
    „… Vedeți cât de important este pentru noi să înțelegem corect ce trebuie să facem, după ce trebuie să ne orientăm? Da, tot ceea ce ne oferă Biserica, toate acestea sunt necesare. Dar de ce avem nevoie de toate acestea? Nu pentru ca noi pur și simplu să citim nu știu câte pagini din cartea de rugăciuni, să facem nu știu câte închinăciuni, să renunțăm la un anumit lucru… Toate acestea sunt bune, dar acestea sunt lucruri secundare care trebuie să ne conducă la smerenie, la restabilirea legăturii noastre cu Dumnezeu…”

    Apreciază

  3. vlad tepes said, on august 1, 2019 at 6:33 pm

    Mizerabila si infecta politica americana si-a dorit intotdeauna, o pozitie dominatoare, de intaietate, oriunde in Lume, acest deziderat urmand sa se realizeze prin intermediul varfurilor ei de lance: ambasadori, diplomati , membrii ai serviciilor de informatii. Asfel, orice stat, guvern , autoritate nationala sau individ care nu era intru totul de acord cu politica SUA, era etichetat drept extremist, retrograd, totalitar, nedemocratic, antisemit, rasist , homofob, etc, de parca americanii ar fi posesorii de drept ai sensurilor si intelesurilor acestor cuvinte.
    In Estul si Sud-Estul Europei si-au indreptat mai mereu acuzele, atacurile sub centura , mijloacele meschine asupra Bisericilor Ortodoxe, deoarece ei stiu foarte bine ca acestea reprezinta flacara credintei stramosesti, fibra de veacuri a neamurilor ortodoxe, purtatoarea peste timp a Cuvantului lui Hristos.
    Asa ca si noi, romanii, alaturi de celelalte popoare ortodoxe suntem datori(ca si inaintasii nostri) sa facem scut in jurul Bisericii si sa strigam: yankeilor, luati-va labele voastre murdare si dracesti de pe Sfanta noastra Tara, Biserica si Credinta si carati-va odata pt totdeauna, de pe aceste pamanturi binecuvantate de Dumnezeu!

    Apreciază

  4. […] via Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani? — SACCSIV – blog ortodox […]

    Apreciază

  5. Duhul Căpitanului said, on august 1, 2019 at 10:55 pm

    Mai bine mort și ortodox decât viu și ecumenist!

    Apreciază

    • Adi said, on august 2, 2019 at 10:48 am

      Creștini sunt numai ortodoxi ceilalti sunt eretici asa ii numesc Sfinții Părinți.

      Apreciază

  6. Andrei said, on august 2, 2019 at 9:42 am

    Biserica Ortodoxa este un obstacol ORIUNDE in lumea aceasta. Este SINGURA care se opune lucrarii tainei faradelegii care va culmina cu venirea Antihristului. Este asadar normal ca slugile lui sa lupte impotriva Bisericii.

    Apreciază

  7. Reportaj din Kosovo | SACCSIV - blog ortodox said, on octombrie 19, 2023 at 5:42 pm

    […] Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani? […]

    Apreciază

  8. […] Este Biserica Ortodoxă Sârbă un obstacol pentru SUA în Balcani? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.