SACCSIV – blog ortodox

Germania va trimite tancuri Leopard 2 in Ucraina. Vor avea aceeasi soarta cu tancurile celui de Al Treilea Reich din batalia de la Kursk (cea mai mare batalie de tancuri din istorie)?

Posted in al doilea razboi mondial, GERMANIA, razboi, RUSIA, Ucraina, Uniunea Sovietica by saccsiv on ianuarie 25, 2023

După dezbateri care s-au întins pe câteva luni, Germania a acceptat să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei. Totodată, Berlinul își va da acord ca țări care au achiziționat astfel de tancuri să le ofere Ucrainei, relatează Der Spiegel. Și SUA ar urma să trimită tancuri Abrams în Ucraina:

https://www.euractiv.ro/extern/cancelarul-olaf-scholz-urmeaza-sa-anunte-ca-germania-va-trimite-ucrainei-tancuri-leopard-2-32366

In acest moment, in Europa se afla in jur de 2 000 de astfel de tancuri.
Ucrainenii au cerut 300 de tancuri dar experti militari occidentali considera ca si 100 de astfel de blindate ar putea inclina decisiv balanta în favoarea Kievului, pe campul de lupta:

https://www.theguardian.com/world/2023/jan/20/leopard-2-german-tanks-what-are-they-why-does-ukraine-want-them

Vor avea aceeasi soarta cu tancurile Germaniei naziste din batalia de la Kursk. Vom vedea. Pana atunci, sa ne amintim ce s-a intamplat atunci, conform https://historia.ro/sectiune/general/batalia-de-la-kursk-cea-mai-mare-infruntare-de-580011.html

Bătălia de la Kursk a fost ultima încercare germană de a păstra iniţiativa strategică pe Frontul de Est, după dezastrul de la Stalingrad. Bătălia se remarcă şi prin marea luptă a blindatelor germane şi sovietice de la Prohorovka, unde au participat peste 1000 de tancuri. Planul Wehrmachtului de a încercui regiunea Kursk prin aşa-numita, Operaţiune Citadela, a fost dinainte ştiut de conducerea sovietică, datorită spionilor infiltraţi în Înaltul Comandament German. Lipsa elementului surpriză în ofensiva germană de la Kursk, a compromis definitiv conceptul războiului-fulger preferat de Cel de al III lea Reich.

[…]

După catastrofa suferită de forţele Axei în bătălia de la Stalingrad, Hitler a încercat să păstreze iniţiativa strategică pe frontul de est, printr-o operaţiune militară care să încercuiască şi să distrugă forţele sovietice staţionate în zona  Kursk(care avea aspectul unei „pungi”cu o lăţime de 120 de km şi o lungime de 190 de km) „Proeminenţa” Kursk, din linia de front sovietică, se întindea din regiunea Oriolului, în nord, până la Belgorod în sud.

[…]

Hitler dorea ca prin victoria de la Kursk, să impresioneze pe plan internaţional, pentru a şterge din imaginea proastă a Germaniei conturată  după înfrângerea de la Stalingrad şi pierderea Africii de Nord  . Datorită situaţiei critice de pe frontul de est, atât guvernul român cât şi cel italian au  demarat negocieri secrete cu scopul  de a încheia un armistiţiu cu URSS, prin intermediul canalelor de comunicare diplomatică de la  Ankara şi Stockholm .Turcia a luat în 1943 decizia finală de a nu interveni împotriva sovieticilor în Caucaz. Ministrul de externe german, Ribbentrop a considerat chiar necesar să fie transmis un avertisment pentru guvernul aliat finladez, împotriva unor eventuale negocieri de armistiţiu dintre Finlanda şi URSS.

Operaţiunea cu numele de cod, “Citadela”(germană:Unternehmen Zitadelle), era văzută ca o oportunitate pentru Wehrmacht de a-şi consolida în continuare poziţiile pe Frontul de Est. Stalin recunoştea deasemenea vulnerabilitatea regiunii Kursk, dar o considera în acelaşi timp şi un viitor punct de plecare pentru ofensiva sovietică în vest.

Chiar dacă au fost înfrânţi în  A treia bătălie de la Harkov  de către trupele lui Von Manstein, sovieticii au înţeles că trebuie să-şi întărească în continuare perimetrele vulnerabile .”Proeminenţa” Kursk din linia de front sovietică era cel mai probabil loc în care se putea declanşa o ofensiva germană care să umărească o încercuire a efectivelor Armatei Roşii din zonă. Spre deosebire de 1941 şi 1942, când Luftwaffe deţinea superioritatea aeriană incontestabilă deasupra Frontului de Est, în 1943 situaţia era complet schimbată. De această dată aviaţia sovietică, recuperată după distrugerea masivă suferită la începutul invaziei germane din 1941,  avea supremaţia aeriană. La momentul începerii contraofensivei sovietice de la Kursk, aviaţia sovietică avea 2400 de avione(diferite variante de IL-2 şi Iak-9) în timp ce Luftwaffe dispunea de  2000 de avioane.

Planificarea operaţiunii Citadela a fost realizată de către înaltul Comandamet al Armatei Germane(Oberkommando des Heeres-OKH), subordonat Comandamentului Suprem(OKW), care  a avut la bază în mare parte strategia lui Hitler, ce a ignorat sfaturile ofiţerilor săi experimentaţi care se opuneau operaţiunii. Este vorba în special de Mareşalul Erich von Manstein, generalul Heinz Guderian şi de generalul Walter Model. Spre deosebire de Hitler, care limita procesul flexibil de luare a deciziilor de către conducerea militară, Stalin le-a permis comandanţilor militari sovietici să-şi facă simţită influenţa în elaborarea strategiilor Armatei Roşii.

Informaţii secrete despre planificarea Operaţiunii Citadela au fost furnizate de Rudolf Roessler, care coordona cercul de spionaj Lucy din Elveţia. Roessler i-a trimis lui Stalin rapoartele unui agent cu numele de cod Werther, al cărui identitate rămâne necunoscută.Se presupune că ar fi fost membru în Înaltul Comandament german(OKH). Conţinutul rapoartelor secrete confirma planul lui Hitler de a încercui regiunea Kursk printr-un atac simultan din nord şi  sud.

Înaltul Comandament Sovietic(Stavka) a luat în calcul două variante de strategie:atacul preventiv sau o aşteptare a inamicului, care  să se suprasolicite la maxim în lupte şi apoi să fie lovit de contraofensiva sovietică. Părerile erau împărţite în rândul conducerii militare sovietice. Generalul Nikolai Vatutin, comandantul Frontului Voronej, era în favoarea unui atac preventiv care să împiedice materializarea planurilor germane. Mareşalii Gheorghi Jukov şi Alexandr Vasilievski au îndemnat la precauţie, optând în final la organizarea unei strategii defensive care să epuizeze resursele armatei germane. Pasul următor era contraofensiva. Alexandr  Vasilievski . în calitate de Şef al Marelui Stat Major,   a emis o directivă care cerea tuturor comandaţilor de armată, să-şi organizeze liniile defensive  şi mai ales poziţiile antitanc. Vasilievski a supravegheat crearea armatelor de rezervă şi a ordonat intensificarea antrenamentelor militare. Deasemenea Jukov l-a sfătuit pe Stalin să dispună organizarea a 30 de regimente de artilerie antitanc şi să  întărească deasemenea, sprijinului aerian pentru tancurile sovietice.

Fortificaţiile şi tranşeele antitanc au fost baza celor trei linii defensive ale apărării sovietice din regiunea Kursk.  Cuiburile de artilerie cu tunuri şi arme antitanc erau dispuse la o distanţă de 600-800 de metri, una de cealaltă . Fiind bine camuflate, cuiburile de artilerie formau  culoare în care tancurile grele germane îşi expuneau părţile laterale mai vulnerabile. Lungimea tranşeelor săpate de sovietici putea acoperi distanţa în linie dreaptă dintre Moscova şi Madrid. Liniile defensive sovietice erau înţesate de zeci de mii de mine antitanc(geniştii sovietici erau capabili să instaleze aproximatix 30000 de mine antitanc în doar 2 zile) . În zona Kursk au fost instalate în total peste 500.000 de mine antitanc.

Apărarea “proeminenţei” Kursk revenea mai multor fronturi.  Flancul sudic era apărat  de Frontul Voronej, comandat de Vatutin, şi de Frontului de sud-vest, comandat de generalul Radion Malinovski .  Se adaugă  Frontul Central comandat de  generalul Constantin Rokosovski . Frontul Briansk comandat de general colonelul Markian Popov împreună cu Frontul de vest comandat de Vasili Sokolovski, apărau flancul nordic. Armata strategică de rezervă grupată în Frontul  Stepa, era comandată de generalul Ivan Koniev.

În 1943, sovieticii aveau în dotare aproximativ 20600 de tancuri. Acest număr atât de mare se explică prin faptul că URSS se concentra mai mult pe cantitate decât pe îmbunătăţiri tehnice. Germanii au reuşit să producă tancuri superioare calitativ(Panther, Tiger I, ), dar preţul de producţie era unul foarte ridicat şi nu au putut fi produse în număr mare. Ca şi tanc mediu, T-34, avea cel mai bun echilibru  între putere de foc, mobilitate şi protecţie . Armele antitanc clasice din perioada războiului, nu reuşeau să-i  străpungă blindajul. Tunul său de 76, 2 mm, cu încărcare rapidă, era considerat cel mai bun în respectiva perioadă. Doar tancurile germane grele Tiger I aveau un tun superior de 88 mm .Până la apariţia tancurilor grele germane, T-34 surclasa toate tancurile germane de clasă medie. Până la sfârşitul războiul, sovieticii au continuat să aibe în dotare şi tancurile grele KV-1şi KV-2.  KV-1  era aproape impenetrabil la loviturile tunurilor de 37mm şi cele scurte de 75mm montate pe versiunile iniţiale ale tancurilor germane, Panzer III şi Panzer IV.

Până în iulie 1943, sovieticii au mai primit aproximativ 6000 de tancuri de la Aliaţi. Erau tancuri britanice Churchill şi tancuri americane, de  model Stuart şi Grant. O parte din ele au participat în luptele de la Kursk. Mai importante au fost însă camioanele şi jeep-urile primite de sovietici de la Aliaţi, deoarece au asigurat sprijinul logistic necesar în timpul bătăliei de la Kursk.

Deasemenea din martie 1943, industria de război sovietică, a început să producă vânătorul de tancuri denumit SU-152, pentru a putea distruge tancurile grele germane.

Punctul slab al sovieticilor era reprezentat de armele antitanc învechite din dotarea infanteriei, care ajungea să aplice de multe ori atacuri suicidale, pentru a distruge tancurile germane. Comandanţii sovietici ale  armatelor de tancuri au fost încurajaţi să dezvolte noi tactici în războiul de tancuri. Unul dintre cei mai capabili comandanţi de armate de tancuri, a fost general-locotenentul Pavel Rotmistrov, comandant al Armatei a 5-a Gardă Tancuri, care va juca un rol crucial în Bătălia de la Prohorovka. Rotmistrov a creat unităţi de tancuri specilizate în atacuri surpriză şi în metode neconvenţionale care să atragă tancurile în ambuscadă.

Stavka a organizat defensiva din regiunea Kursk în jurul conceptului de apărare elastică.Obiectivul acestei apărări elastice a fost să reducă eficacitatea barajului de artilerie executat de inamic .Cheia succesului strategiei sovietice  de la Kursk a stat în profunzimea sistemului defensiv pus  la punct de Armata Roşie în perioada martie-iunie 1943.

Planificarea  atacului german

La mijlocul lunii martie, Înaltul Comandament al Armatei Germane (0KH), emite Ordinul de operaţiuni nr.5 în care erau detaliate fazele Operaţiunii Citadela. Obiectivul stategic al operaţiunii era distrugerea efectivelor Armatei Roşii din regiunea Kursk şi înaintarea spre nord, în direcţia Moscovei. Având în vedere lipsa soldaţilor şi a echipamentului militar, Hitler a decis să amâne operaţiunile pentru a echipa armata germană de pe Frontul de Est, cu noile arme create de industria de război germană dirijată de Albert Speer, arhitectul personal al lui Hitler şi ministru al înarmării şi producţiei de război.

Armata germană  care urma să participe la operaţiunea Citadela trebuia să primească noi tancuri superioare tehnic celor sovietice. Este vorba de Panther şi Tiger I. Panther era un tanc mediu  construit pentru a fi un răspuns direct la ameninţarea tancului mediu sovietic T-34. Tunul de 75 mm al lui Panther era unul dintre cele mai bune tunuri din război, care avea o capacitate de penetrare chiar mai mare decât a tunului de 88mm al tancului greu Tiger(în parte şi datorită lungimii tunului care imprima o precizie  mai mare a proiectilului). Tiger I, care avea a avut pentru prima dată un tun de 88 mm, putea distruge un T-34 de la 2 km(T-34 trebuia să ajungă la o distanţă de minim 600 de metri pentru a putea lovi un Tiger I) Costul fabricării unui Tiger I era însă foarte ridicat, iar numărul total de tancuri Tiger I produse, a fost restrâns. Vânătorul de tancuri Ferdinand(poreclit Elefant, datorită zgomotului pe care îl scotea) s-a adaugat pe noua listă a dotărilor armatei germane. Puterea slabă a motorului şi defecţiunile tehnice frecvente au împiedicat folosirea “Elefantului” la potenţial maxim.Luftwaffe  a primit deasemnea noile avioane Focke-Wolfe 190A  şi  Henschel 129. Soldaţii germani au fost înzestraţi cu o nouă mitralieră uşoară MG-42 . Aşa cum declara Hitler referitor la Operaţiunea Citadela:” nu poate exista niciun eşec”.

Ofensiva germană şi riposta sovietică

Pentru desfăşurarea ofensivei din regiunea Kursk, Wehrmachtul a grupat 900.000 de soldaţi, 10000 de piese de artilerie, 2700 de tancuri şi 2000 de avioane.

Grupul de Armată Centru, comandat de mareşalul Gunter von Kluge, urma să atace flancul de nord al „proeminenţei Kursk” din linia de front sovietică. Armata a 9 a  a generalului Walter Model trebuia să  străpungă liniile de apărare sovietică din flancul nordic . Mareşalului Erich von Manstein, comandantul Grupului de Armată Sud, îi revenea atacarea flancului de sud pentru a finaliza încercuirea Kurskului. În vederea respingerii ofensivei germane, sovieticii au adunat 1300.000  de soldaţi, 20000 de piese de artilerie, 3600 de tancuri şi 2400 de avioane. Pe 1 iulie 1943, după o serie de amânări, Hitler aprobă începerea Operaţiunii Citadela, în ciuda faptului că avioanele de recunoaştere germane au confirmat faptul că Armata Roşie cunoştea planul. Atacului german îi lipsea acel element  surpriză caracteristic războiului fulger. Aflând de faptul că poziţiile lor erau descoperite de avioanele de recunoaştere germane, sovieticii au trecut la îmbunătăţirea tehnicilor de camuflaj.

Prizonierii germani capturaţi de ruşi cu câteva zile înainte de ofensiva germană, au confirmat la interogări faptul că armata germană este în alertă şi va ataca pe 5 iulie. La ora 2 a zilei de 5 iulie, Armata Roşie a lansat un masiv baraj de artilerie . Bombardamentul sovietic a influenţat moralul soldaţilor Wehrmachtului, care primiseră confirmarea faptului că planurile lor au fost dejucate. Armatei germane i-a trebuit aproape 2 ore să se regrupeze după  masivul foc de artilerie sovietic.

Desfăşurarea bătăliei de la Kursk a început oficial la ora 5 a zilei de 5 iulie 1943, atunci când germanii au început să bombardeze poziţiile defensive ocupate de sovietici. Atacul infanteriei şi a blindatelor Wehrmachtului  a început la ora 5.30. În primul val au înaintat 500 de tancuri germane  grupate în formaţii în formă de V, în fruntea cărora erau tancurile grele Tiger I asistate pe flancuri de către tancurile medii Panzer III, Panzer IV şi Panther. În primele 24 de ore de luptă, germanii reuşesc să înainteze 10km  în liniile de apărare sovietică. Au pierdut însă 25000 de oameni, 200 de tancuri şi tot atâtea avioane.

Armata a 9 a comandată de generalul Walter Model(îşi va câştiga ulterior porecla de”Pompierul Fuhrerului”) nu a reuşit însă să străpungă liniile defensive din flancul nordic şi a ajuns să fie prins într-o luptă de uzură. Se pare că Model îşi confirmase încă o dată statutul de expert al organizării defensivei şi nu a ofensivei.

În flancul sudic al “proeminenţei Kursk” situaţia era mult mai gravă. Faţă de flancul nordic, caracterizat de un relief mai inaccesibil, flancul de sud era în plină stepă, un loc ideal pentru o încleştare între armatele de blindate ale germanilor şi a sovieticilor.

Bătălia de la Prohorovka şi sfârşitul ofensivei germane din Kursk

Pe flancul sudic, Corpul III Panzer comandat de generalul Hermann Breith  a întâmpinat o rezistenţă sovietică puternică. Cu toate dificultăţile din zonă, Armata a 4 a Panzer condusă de generalul Hermann Hoth era pe punctul de a captura localitatea Prohorovka, atunci când a asigurat un cap de pod peste râul Psel şi a avansat către Oboian. Ofensiva armatei a 4 a în Prohorovka era susţinută de 3 corpuri Panzer:Corpul II SS Panzer comandat de generalul Paul Hausser, Corpul XLVIII Panzer comandat de generalul Otto von Knobelsdorff, Corpul LII Panzer comandat de generalul Eugen Ott.

Corpul II SS al generalului Hausser avea în compoziţie trei divizii  de  Panzergrenadier de elită:divizia Leibstandarte Adolf Hitler(Garda personală a lui Adolf Hitler), divizia a 2 a SS  Das Reich(Imperiul) şi divizia a 3 a SS Totenkopf(Cap de Mort). Fiecare divizie avea mai mult de 100 de tancuri la debutul Operaţiunii Citadela.

Un rol eşenţial în Bătălia de la Prohorovka(12 iulie 1943) l-a avut generalul Pavel  Rotmistrov şi Armata a 5 a Gardă Tancuri. Armata lui Rotmistrov era rezerva strategică de blindate a sovieticilor din flancul sudic . Armata a 5 a Gardă Tancuri avea la dispoziţie 650 de tancuri gata de luptă.

Rezerva de blindate din Armata 1 Tancuri comandată de generalul Mihail Katukov era deja în luptă împotriva armatei a 4 a  Panzer al generalului Hoth . Katukov nu a reuşit  să împiedice Armata a 4 a  în stabilirea unui cap de pod peste râu Psel, înregistrând pierderi uriaşe de tancuri. Corpul VI Tancuri din armata lui Katukov, care iniţial avea 200 de tancuri, pe 11 iulie a mai rămas doar cu 50.

Corpul II Gardă Tancuri  a suplimentat numărul tancurilor lui Rotmistrov la 850. Iniţial armata de tancuri a lui Rotmistrov trebuia să desfăşoare Operaţiunea Rumianţev. Sosirea Armatei  a 5 a Gardă Tancuri la râul Psiol a marcat debutul propriu-zis al operaţiunilor militare de la Prohorovka.

Cele 3 divizii de elită ale Corpului II SS Panzer au luptat într-un culoar situat între râul Psiol şi calea ferată de la Prohorovka. Nu toate sursele sunt de acord însă în legătură cu numărul de tancuri pe care le avea Corpul II SS Panzer.În unele surse apare un număr de 700 de tancuri. Nici pierderile nu sunt exact documentate. Sursele sovietice afirmă că tancurile T-34 au distrus într-o luptă de aproape, 400 de tancuri dintre care aproximativ 100 erau tancuri grele Tiger I. Conform rapoartelor germane menite să evalueze situaţia trupelor, se arată faptul că diviziile Corpului II SS Panzer au suferit pierderi moderate. În rapoartele Corpului II SS Panzer se arată că la 11 iulie erau operaţionale doar 211 tancuri. Rapoartele armatei a 4 a germană arată că dintr-un număr operaţional de 163 de tancuri a Corpului II SS, au fost înregistrată o pierdere de 48 de tancuri.

În istoria Armatei a 5 a  Gardă Tancuri, apărută în 1984, Rotmistrov relatează faptul că au fost pierdute 400 de tancuri, care au avut însă pagube ce puteau fi remediate.

Bătălia de la Prohorovka, cea mai mare înfruntare de blindate din istorie, s-a caracterizat printr-o pierdere masivă de blindate sovietice. Forţele germane au reuşit să ocupe poziţii strategice pe dealurile din porţiunea nordică a oraşului Prohorovka. Înfruntarea blindatelor de la Prohorovka a avut un rezultat nedecis având în vedere că în ziua de 12 iulie nici Wehrmachtul şi nici Armata Roşie nu şi-au îndeplinit obiectivele.

Armata Roşie  a lansat pe 12 iulie, un alt contraatac pe flacul de nord(Operaţiunea Kutuzov) în direcţia Oriol. Germanii, depăşiţi numeric de sovietici, nu au putut să reziste atacului Armatei Roşii, şi au fost nevoiţi să-se retragă.

Aflând de debarcarea Puterilor Aliate în Sicilia din 10 iulie şi de posibilitatea unui atac sovietic iminent pe râul Mius şi la Izium, Hitler a decis anularea operaţiunii Citadela, în ciuda protestelor lui Von Manstein .

Pe 19 iulie, contraofensiva Armatei Roşii a  înaintat 75 de km în linia de front germană de la Oriol. Pentru a nu risca o încercuire  la fel ca la Stalingrad, armata a 9 a  a generalului Model a fost nevoită să se retragă din Oriol la o distanţă de aproape 100 de kilometri. Pe 5 august, Oriol a fost recuperat de sovietici.

O situaţie asemănătoare a fost înregistrată si pe flancul de sud, unde contraofensiva Armatei Roşii (Operaţiunea Rumianţev) care a grupat 1 milion de soldaţi, depăşea categoric trupele germane care aveau doar 300000 de soldaţi şi 600 de tancuri.Pe 3 august este recuperat Belgorodul, iar pe 23 august Armata Roşie intra în Harkov.

Victoria sovietică din Bătălia de la Kursk, va dezlănţui un contraatac rapid pe toate direcţiile Frontului de Est . Armata Wehrmachtului se afla  din acest moment într-o continuă retragere, pierzând definitiv iniţiativa strategică pe Frontul de Est.

Bibliografie

  1. Mary Kathryn Barbier, Kursk 1943:The Greatest Tank Battle, Ed. Amber Books, Londra, 2013.
  2. Mark Healy , Kursk 1943:Tide Turns in the East, Ed. Osprey Publishing, Oxford, 1992.

http://www.historynet.com/battle-of-kursk-germanys-lost-victory-in-world-war-ii.htm

http://www.historylearningsite.co.uk/battle_of_kursk.htm

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Bătălia de la Stalingrad / Ofensiva germana incepuse bine / Operatiunea Uranus: in noiembrie 1942 au fost prinsi in capcana iar orasul le-a devenit cimitir…

 

46 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. John said, on ianuarie 25, 2023 at 2:12 pm

    * Planurile nemților au fost deconspirate odată
    cu căderea în mâinile englezilor a mașinii de criptat”Enigma” ( posibil și cu unele trădări din interiorul OKW -ului).
    Datorită mesajelor descifrate, cel de-al Doilea Război Mondial a fost scurtat. Faptul că britancii ştiau orice mişcare pe care armata germană o făcea i-a ajutat să-l ţină departe de Egipt pe generalul german Erwin Rommel, chiar dacă nu în 1941, ci un an mai târziu când l-au oprit în Gazela.
    Pierderea Egiptului în 1942 ar fi pus în aplicare recucerirea Africii de Nord şi ar fi decalat invazia Franţei. Probabil ” Operaţiunea Overlord” ar fi fost amânată până în 1946, dar până atunci Germania ar fi venit raspuns cu armele “V” ceea ce nu ar fi fost deloc bine.
    Succesul ” Enigmei” a avut nevoie mereu de ajutor complementar dar faptul că Aliaţii au ţinut secretă maşinăria până în 1947 arată cât de mult a însemnat pentru ei.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Simion P. said, on ianuarie 25, 2023 at 2:12 pm

    Turin Italy protest for the Vaccine dead (Jan’23)

    Apreciază

  3. Copaci said, on ianuarie 25, 2023 at 3:08 pm

    O să bată rușii la voi ca la fasole, derbedei globaliști, psihopați criminali și descreierați ce sunteți ! Să sperăm că vă așteaptă și ștreangul după judecata cea dreaptă… Doamne ajută!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Grigore said, on ianuarie 25, 2023 at 3:36 pm

    Din pacate Rusia nu poate rezista la nesfarsit in conflictul din Ucraina. Occidentul trimite acum cateva tancuri care nu pot face diferenta. Dar acesta este inceputul! Occidentul detine bani in cantitati practic nelimitate si vor trimite in scurt timp cantitati mari de armament. Se cer deja avioane si rachete cu raza mai lunga de actiune. O problema ar fi lipsa militarilor dar sunt vizati polonezii si romanii.
    Insa cu cat trimit mai mult armament, Rusia trebuie sa faca fata unui efort urias de razboi. Isi permite Rusia sa piarda cate 100.000-200.000 de soldati pe an in Ucraina? Si numarul victimelor poate creste pe masura ce intra mai multe arme. La Moscova e agitatie pe tema asta.

    Aceasta este o viziune realista a situatiei, pentru ca razboiul inseamna bani. Bani foarte multi!

    Daca Rusia e obligata sa sustina un razboi care cere efort economic si vieti de militari cu suta de mii, atunci nu are decat 2 rezolvari. Sa ceara aliatilor ei sa intervina si ei. Sau sa foloseasca arme nucleare. Ambele variante duc la extinderea conflictului.
    Ambele variante ne vor implica pe noi, romanii.

    Sa auziti ce spun rusii, ca Germania care a starnit 2 razboaie mondiale, trimite iarasi tancuri impotriva Rusiei. Rusii considera ca Germania nu a invatat nimic si pentru asta trebuie sa inceteze sa existe ca tara.
    Totusi Arestovici, inainte sa fie doborat elicopterul cu care calatorea, a facut o declaratie incendiara. Ca Ucraina pierde, ca se alege praful de Ucraina si se va dezintegra ca stat in conditiile actuale.

    Conform acestor declaratii, cel putin 2 state urmeaza sa inceteze sa existe: Germania si Ucraina.
    Ia sa ne aducem aminte, nu cumva avem o profetie care spune ca acest razboi mondial nu este pentru cucerire ci pentru distrugere? Si ca se vor distruge atatea state ca vor mai ramane doar cateva?

    Arestovici a mai declarat ceva infiorator. A spus ca americanii si rusii sunt intelesi. Razboiul este o continuare a pandemiei. Face parte din regia marii resetari.
    Pare total adevarat! In Rusia, Putin este ortodox doar de fatada. Moscova e mai ceva decat Londra in ceea ce priveste identificarea faciala. La metroul din Moscova se intra cu identificarea faciala. Si daca americanii tot scormonesc Ucraina, de ce ameninta Rusia pe Germania?
    Germania nu este un stat independent. Are institutiile si marile concerne conduse de americani. Putina lume stie ca nemtii au nevoie de acordul americanilor pentru cam toate deciziile economice majore. Romania are statut sclav, iar Germania de argat. Dar si Romania si Germania sunt colonii amandoua.

    De ce Rusia nu trece direct la atacul asupra Americii? Rusia si America au granita comuna in Alaska. De ce nu se razboiesc direct? De ce e nevoie de niste sageti ca Ucraina, Germania, Romania, Polonia si altii?
    E la fel ca in cazul pandemiei, trebuie toti implicati!

    Sfintii ne-au spus, e un razboi pentru distrugere, nu pentru cucerire.
    Romania poate fi devastata in urma acestui razboi. La ora actuala Romania este prima tara din lume care s-a tinut in credinta Domnului Iisus Hristos. Rusia sau Grecia sunt mult in urma Romaniei. Romanii au fost majoritar impotriva vaccinurilor si sunt majoritar impotriva biometriei. Nu exista nici o tara ortodoxa unde sa se fii cerut un referendum pe tema actelor biometrice cu cip.
    Nici o alta tara ortodoxa nu a cunoscut prigoana impotriva ortodocsilor ca Romania. Cei mai mari Sfinti aici in Romania au fost. Sfintii inchisorilor sunt precum Sfintii din vechime.
    Chiar si acum, cei mai prigoniti in Ucraina sunt preotii si monahii ortodocsi de etnie romana. E la fel ca in pandemie. E lupta impotriva Domnului Iisus Hristos.

    Sa fiti atenti ca la adapostul razboiului vor dori sa comita crime, sa ucida pe cei mai buni dintre ortodocsii romani. Ca nimeni nu va acorda atentie! Au mai facut asa si pe vremea lui Carol si in anii de dupa razboi. De asta trebuie sa fim atenti unii cu altii, sa ne interesam unii de altii.
    Asa cum pamantul Romaniei este roditor, la fel este si Ortodoxia noastra. Are inca recolta cea mai bogata, care ii sta in gat satanei.

    Dumnezeu sa ocroteasca Romania si noi romanii sa mergem pe Calea Mantuirii.
    Doamne ajuta!

    Apreciat de 3 persoane

    • Mo said, on ianuarie 26, 2023 at 5:16 pm

      *Cei mai mari Sfinti aici in Romania au fost*…și vor fi:*…România va da cel mai mare număr de mucenici*,în vremea Banditului Universal, cei mai mulți din rândurile tinerilor de până în 25 de ani.

      Apreciază

    • radhacross said, on ianuarie 26, 2023 at 10:50 pm

      Populație ”ortodoxă” ”aleasă” ce mai, românii !
      Încă un popor de prunci aruncat la pubele, jumătate din ei fugiți în Egipt și pământul primit în Dar, vândut străinilor pe mărgele colorate !
      Dacă nu se întâmplă o minune de pocăință ca în Ninive, Dumnezeu a judecat deja, și se va vedea asta în distrugerea ce va urma, consecutiv împingerii în război de către acești conducători demonizați, îngăduiți chiar pentru asta.

      Apreciază

    • Avram Iancu said, on ianuarie 27, 2023 at 12:41 am

      spui ca ” Arestovici a mai declarat ceva infiorator. A spus ca americanii si rusii sunt intelesi. ”
      nu stiam, ai un link ? poate de aia a picat elicopterul lui ?
      mai spui ca ” Nici o alta tara ortodoxa nu a cunoscut prigoana impotriva ortodocsilor ca Romania ” dar ai uitat de Rusia care a patimit la fel sau mai rau ca Romania, dupa invazia bolsevica

      Apreciază

    • Dr. Badass said, on ianuarie 27, 2023 at 12:22 pm

      România ca țară o să razbeasca, însă o să piardă între 30 – 50% din populație, cei 20-25 % capsati din țară și restul care este majoritatea, cei care au emigrat și lucrează în UE, în special Austria, Germania și Italia unde au fost campanii agresive și aproape au reușit să impună obligatoriu țeapa pentru toți. Dar cel puțin în Italia, pentru toți cei care lucrau a fost obligatoriu pentru o perioadă.
      Cei care au rezistat,(și au găsit soluția la chiuvetă) au șanse mari să scape, restul se alătură populației din țările unde lucrează, populație pregătită pentru eutanasie. Când populația este între 70-90 % cu certificat verde, atunci sunt șanse mari să pierzi aceleași procente.
      Dacă o variantă optimistă este ca 50% să scape ( prin măsluirea actelor), totuși reducerea forței de muncă cu 50-70 % este gravă. Combinată cu lipsa de resurse și în special de energie care să țină fabricile în funcțiune este dificil să treci la o producție de război.

      Apreciază

    • voicusoft said, on ianuarie 27, 2023 at 1:58 pm

      Nu cred ca exista nici o intelegere, multi interpreteaza interviul cu Arestovici dupa bunul plac. Am sa il mai urmaresc odata sa vad. Posibil sa existe intelegeri la nivel strategic pentru a preveni escaladarea nucleara (gen linii rosii), si aia e normal s-a intamplat si in Razboiul Rece, de-aia s-au intalnit in toamna directorul CIA cu directorul FSB.

      Trebuie sa intelegem ca lumea nu e condusa (inca) la nivel teleghidat de catre aceleasi elite simultan, ci mai degraba indirect si multi nici nu stiu ca sunt condusi. 8 miliarde de oameni in peste 150 de tari sa fie condusi direct de aceeasi entitate e inca dificil pentru moment. De aici probabil inspiratia draceasca a unora ce considera reducerea populatiei o solutie. Totusi, Putin are acces la butonul rosu si controleaza direct cel mai mare arsenal nuclear al lumii, ceea ce inseamna ca detine puterea ultimativa de a distruge tot pamantul. Un asemenea om totusi nu poate fi condus ca si cand ar fi teleghidat de elite. Dar poate fi influentat.

      Eu cred ca ruptura intre Occidentul colectiv si Rusia/China e una autentica, dupa caderea URSS s-a dorit o noua ordine mondiala care sa fie condusa de elite prin intermediul SUA, UE, ONU, etc la care Rusia sa fie un catelus ce sta la masa bogatilor. Si fix asta s-a intamplat pana prin anii 2000 cand Rusia a virat spre nationalism si ai nceput sa devina reactionara. Idem si China dupa 2012 cu tot creditul lor social si toata biometria lor. Au jucat ambele dupa cum a cantat Occidentul pana s-au consolidat cat de cat si apoi au inceput sa nu mai joace sau sa joace doar partial dupa cum canta elitele. De aici si sicanarea constanta a rusilor de 25 de ani incoace in ceea ce priveste Ucraina (pe care ei o considera teritoriul lor) si extinderea influentei vestului globalist/antihristic pe teritoriul lor istoric.

      Putin e un dictator, la fel cum a fost si Ceausescu si altii, cu bune si cu rele. E normal ca orice dictator sa fie interesat de controlul (mai ales digital) al populatiei. Din ce imi aduc aminte, Elena Ceausescu avea propria unitate militara de ascultat telefoanele (barfe). Cu tehnologia din anii 80 si regimul de la noi facea ce fac cei de azi: supraveghere electronica in scop de control.

      Orice dictatura va fi interesata de acte biometrice, camere cu recunoastere faciala, inteligenta artificiala si orice poate fi folosit pentru controlul populatiei. Toti dictatorii din istorie au folosit la maxim tehnologia de supraveghere existenta la acel moment in momentul in care dispuneau de resurse financiare sa o achizitioneze. Fix in bascheti il doare pe Putin de ce zic Sfintii Parinti despre actele cu cip, supravegherea electronica, etc ca el le foloseste ca sa isi elimine adversarii politici cat si agenturile straine care vor euromaidan la Moscova. Plus ca in Rusia colcaie de ani de zile povesti cu 666 scris cu laser invizibil pe frunte, marcare izotopica sau peceti invizibile aplicate inclusiv bebelusilor (erezie ordinara) care nu s-au adeverit, ceea ce a facut ca rusii sa devina pasivi la problemele eshatologice. Au avut grija Emanuel Iscru si alti exaltati sa le popularizeze si pe la noi incat sa bagatelizeze si sa duca in sfera ridicolului eforturile legitime ale miscarilor anticip, anti acte biometrice. La fel cum o parte din antiecumenisti au cazut in schisma, s-au rupt in secte si lumea nu mai stie care nepomenitor are har si care e cazut in schisma sau daca mai e sau nu har in BOR. Realitatea trista e ca avem si noi „useristii” nostri.

      Revenind la Putin. asa e de cand e lumea si pamantul, dar aia nu inseamna ca acea dictatura este automat subordonata inaintemergatorilor antihristului care conduc occidentul colectiv. Poate fi sau poate nu fi. In Rusia a avut loc un proces treptat de consolidare a puterii in jurul lui Putin, proces care a avut loc la o scara mai mica si in Ungaria si Polonia dar si in China. Multi din globalisti (indeosebi de etnie evreiasca) au fost eliminati, iar in conducerea Rusiei astazi majoritatea sunt etnici rusi si ortodocsi declarati. Ca sunt sau nu practicanti e o alta poveste, nu vreau sa ma pronunt si sa-i judec.

      Asta binteineles nu inesamna ca Putin e bun, dar nici nu inseamna ca toti sunt intelesi sa isi arunce in aer planeta intr-un razboi termonuclear, deocamdata nimeni nu stie care vor fi efectele, doar se presupune intr-un razboi nuclear va fi o spirala necontrolata a distrugerii si a mortii cu potential de a rade viata de pe pamant. Atata timp nu a avut loc un asemenea razboi ca sa se stie exact ce efecte are, putem doar specula, ca urmare e ceva necontrolabil si ma indoiesc ca exista intentia ca acum sa se ajunga acolo. Nu cred ca i-ar ajuta cu nimic pe Bill Gates si pe Klaus Schwab sa traiascas intr-un buncar tot restul vietii lor, fie si acela buncar luxos.

      La un razboi termonuclear daca se va ajunge, se va ajunge neintentionat, din prostie, mandrie si lacomie si datorita intunecarii mintilor conducatorilor puterilor nucleare. , asa cum unii scelerati ca Garry Kasparov, Zelensky sau alti rusofobi indraciti declara ca hai sa invadam Rusia ca oricum Putin va face pipi pe el si nu va folosi armele nucleare. Adica argumente de gradinita fluturate de mass media fara nici o rusine.

      Cred ca cu actuala generatie de politicieni nu vom ajunge aici, dar s-ar putea sa ma insel. In schimb cu viitoarea generatie de politicieni care sunt mai tampiti, mai progresisti, mai superficiali in mod sigur vom ajunge la o cataclism. Biden, asa senil cum e, la fel ca Putin au totusi un gram de intelepciune, ca aici vorbim de supravietuirea noastra ca specie nu de faptul ca ei sunt buni. Sunt totusi oameni batrani ce au trecut prin Razboiul Rece si stiu cum functioneaza ciclurile de escaladare/dezescaladare nucleara. Linia directa intre Moscova si Washington DC inca exista si e activa.

      Zelensky, in schimb, se vede ca e din generatia gloatelor #rezist spalata pe creier care ar avea potentialul sa ne duca spre un cataclism din pura idolatrie fata de occident/neomarxism/libertinaj, mandrie si prostie. Se vede asta in tupeul ordinar si impertinenta pe care o manifesta ca se crede salvator si mare comandant de osti. Istoric vorbind tinerii mereu au fost o problema, ca ei au fost cei mai usor de radicalizat si inclinat spre tot felul de ideologii bolnave: comunism, iacobinism, nazism, etc. De-aia vorba inteleapta a inantasilor nostri era sa asculti de batrani.

      Uneori m-am intrebat si eu nu o fi Zelensky antihristul cum e si evreu si tare mult a fost promovat de mass media? Dar la cat de scarbos si tupeist e, ma indoiesc, in Romania si parca in Franta 70% din populatie (sondaje pe care le-am vazut luna trecuta) cam 70% din populatie nu are incredere in el. Zelensky probabil ca nici la ucrainieni nu le mai vinde povestile lui, doar ca acolo e o dictatura brutala si poporul ala chinuit nu isi poate manifesta vointa, cel putin nu in acest moment: lege martiala, stare de asediu, mobilizare cu japca (luat oameni de pe strada si trimisi pe front).

      Nu toti sfintii spun in mod special ca acest razboi „va fi pentru distrugere, nu pentru mantuire”, iar sfantul care spune asta (nu imi aduc aminte clar numele lui acum) aduce argumente contradictorii in aceeasi profetie: necredincosii vor merge direct in iad si restul vor muri pentru credinta. Pai ok, cade bomba atomica deasupra Bucurestiului, 99% mor vaporizati, aia merg direct in iad sau mor pentru credinta? Ca a-ti cadea bomba in cap nu inseamna ca mori pentru credinta, ca atunci orice accident de masina ar fi considerat mucenicie. Mori pentru credinta atunci cand esti pus sa alegi intre Hristos si streang/ghilotina/glont, etc., nu cand cade Sarmat 2 peste tine. Iar momentul muceniciei nu prea ai cum sa il alegi, adica ce facem mergem toti la Kiev cu pancarte ca sustienm Biserica Ortodoxa Rusa si cerem la SBU sa ne impuste? Pai si daca nu ne impusca si doar ne trage o batuta la sectie si apoi ne da drumul si intre timp ne cade o bomba ruseasca in cap in timp ce ne intoarcem spre ce ne facem?

      Sunt multe profetii cu privire la apocalipsa, WW3, Anthirist ce au elemente ce se bat pur si simplu cap in cap sau au elemente superficiale, ma chinui si eu sa invat sa le interpretez si imi e foarte greu. In special cele rusesti. Am vazut si erezii la sfinti mari gen va fi o perioada scurta in care va conduce antihristul si apoi va interveni Hristos si il va elimina si va urma o perioada (parca o mie de ani) de pace si prosperitate si abia apoi apocalipa. Ceva de genul am vazut la Sf Paisie Aghioritul, corectati-ma daca gresesc, si mi se pare ca decupleaza domnia antihristului de Parusie si Judecata de Apoi ceea ce pare sa fie cam erezie. Pai cum vor trai in pace aia zeci/sute/mii de ani aia ce au fugit in pesteri sau nu ia pecetea, sau cei pecetluiti? Nu are nici o logica. Sau poate am inteles eu gresit sau poate traducerea e proasta.

      In realitate, nu stim ce se va intampla. Daca este acesta sau nu este WW3. Daca nu cumva WW3 a inceput in 2011 in Siria si se desfasoara latent cu episoade calde sau reci. Cert e ca acuma Rusia se lupta indirect cu 50 de tari fara sa aiba aliati (China joaca la 2 capete in stilul lor, idem Turcia) ca urmare doar daca escaladeaza la nuclear are paritate cu NATO, dar atunci cam toata planeta va fi afectata. GRAV afectata daca schimbul de focuri nu se opreste si nu se iese din spirala. Dar nu il vad pe Putin bolnav mintal si nici indracit sa escaladeze fara un motiv serios.

      In schimb, asa cum pacea proasta de la sfarsitul primului razboi mondial a avut ca si consecinta directa cel de-al 2lea razboi mondial, asa si viitoarea pace (probabil peste cativa ani) din Ucraina va duce la un al 3-lea, pentru ca e clar ca resentimentul rusilor si a chinezilor fata de occident tot va creste si va reincepe o cursa a inarmarilor (inclusiv nucleara) si vor lovi din nou la un moment dat.

      Apreciază

      • Cristian Daniel said, on ianuarie 27, 2023 at 5:17 pm

        Apropos de profetii…a profetit cineva razboiul ruso-ucrainean? eu nu cunosc sa o fi facut vreun sfant parinte…iar parintele Paisie spunea ca WWIII va izbucni de la un conflict Turcia- Grecia in care va interveni Rusia ce va ataca Turcia…e corect?

        Apreciază

      • San said, on ianuarie 28, 2023 at 10:22 am

        Voicule, ce spui tu aicea: *Am vazut si erezii la sfinti mari…*. Ai luat-o pe ulei, amice !

        Apreciază

      • P.M. said, on ianuarie 29, 2023 at 7:27 am

        @@@voicusoft,
        Dacă nu mă înșel, dumneata ne ai promis un articol despre tenebrele internetului, despre lucrurile neștiute din zona IT ului;îmi place cum scrii, îmi plac legăturile care le faci între evenimentele actuale și profeții, se vede că ești catehizat.

        P.S.
        Ți ai rezolvat problema cu greutatea corporală?

        Apreciază

  5. vlad tepes said, on ianuarie 25, 2023 at 4:56 pm

    Este deja clar ca lumina zilei ca Rusia lupta de una singura impotriva tuturor statelor NATO, plus a altor state care vor sa adere la Alianta! In aceste conditii, rusii au 4 posibilitati:
    1. sunt „prostii prostilor” daca chiar cred ca pot invinge NATO intr-un razboi conventional pana la sfarsit;
    2. sunt suficienti e prosti, daca continua sa lupte conventional cu aceasta coalitie de state condusa de SUA, pt ca vor ajunge destul de curand la dezastru si agonie, mai ales de-acum incolo, in conditiile in care Vestul inarmeaza total Ucraina!
    3. fac ceea ce trebuie , mai ales ca dispun de cele mai multe focoase nucleare, cele mai performante rachete hipersonice cu focoase multiple(care nu pot fi anihilate), arme anti-satelit si alte arme deosebite, putand incepe mai intai in Ucraina cu niste lovituri nucleare tactice, o sigura lovitura putand distruge, alaturi de mii de soldati, intregi coloane de tancuri si artilerie primite de ucrainieni de la occidentali;
    4. elitele ruse sau o parte din ele, inclusiv Putin, pot fi partase la un blat cu Occidentul, intr-un scenariu si o regie a Marii Resetari, in urma caruia Rusia trebuie sa fie infranta dureros si sa piarda o mare parte dintre teritorii si resurse naturale!

    Apreciază

    • Mihaela C. said, on ianuarie 27, 2023 at 10:11 am

      China. China va fi ‘cheia’ infrangerii Rusiei.

      Daca in spatele ‘conflictului’ „show-must-go-on” dupa ‘plandemia imaginara’ e tot Rotschild & afiliatii, ce castiga Putin?

      Apreciază

      • vlad tepes said, on ianuarie 27, 2023 at 1:43 pm

        Exact ce a castigat si Hitler in al Doilea Razboi Mondial: notorietate mondiala! Adica, ceea ce l-au lasat sa castige Rotschild & afiliatii, conform planului acestor satane!

        Apreciază

    • gheorghe said, on ianuarie 27, 2023 at 11:29 am

      Aha, …. crezi tu ca Putin e sinucigas, …. de ordin 33 cumva?

      Apreciază

      • vlad tepes said, on ianuarie 27, 2023 at 1:34 pm

        Este posibil, caci a fost elevul lui Klaus Schwab la WEF! Acum, ramane sa stim cine este actualul Putin! Cel adevarat din 1999-2015 sau vreo sosie dirijata de complexul militar-industrial rus?!

        Apreciază

  6. Clement said, on ianuarie 25, 2023 at 5:11 pm

    Ce inseamna ” va trimite” ?
    Le ofera, le vand si daca le vand din ce buzunar le plateste Zelinski ?
    Noi, restul lumii nu intelegem cum functioneaza ce mai functioneza in Ucraina: aprovizionarea cu alimente, cu medicamente, transporturile, scolile,.
    Totusi se.pare ca mai vietuiesc cateva milioane de oameni in acea țara si nu traiesc doar din ajutoare.
    Zicea un comentator in chestiuni de geostrategie ca 80%.din terenurile agricole au fost instrainate unor non europeni. Pare posibil dar fostii proprietari cred ca au spalat putina si nu finanteaza cheltuielile de supravietuire a populatiei captive nebuniei lui Zelinski.
    Deci, cu ce platesc armamentul ?

    Apreciază

    • Max said, on ianuarie 26, 2023 at 5:19 pm

      Cu fonduri europene, cu fonduri comunitare, cu împrumuturi contractate de membrii de rang n șpe a mUE, cu datoria altor sclavi europeni….Să-ți mai zic ?!

      Apreciază

      • Dr. Badass said, on ianuarie 27, 2023 at 1:20 pm

        Americanii oferă cu generozitate bani ” cu camata”, cu fonduri europene nerambursabile și campania publicitară agresivă la nivel internațional pentru donații.
        Pe vremuri era : Donați un leu, pentru Ateneu.
        Varianta actualizată este :
        Donați un leu pentru Ateneu,
        Pentru slava, că vreau să – l beu.

        Apreciază

  7. Ana Maria said, on ianuarie 25, 2023 at 6:05 pm

    S-a terminat cu diplomatia, s-a terminat cu umanitarea? Nu-i mai intereseaza salvarea planetei? Numai ca ‘extraterestrii’ baga vrajba.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mani said, on ianuarie 28, 2023 at 10:26 am

      Incă n-a venit episodul ET, dar e pe țeavă…Se vor uita înspre cer, așteptând scăparea de acolo.

      Apreciază

  8. Simion P. said, on ianuarie 25, 2023 at 6:12 pm

    Massive spike in excess deaths sparks calls for an ‘urgent investigation’: NHS crisis is blamed for nearly 3,000 more Brits than usual dying each week

    https://www.dailymail.co.uk/health/article-11671587/amp/Massive-spike-excess-deaths-sparks-calls-urgent-investigation.html

    Apreciază

  9. Geo said, on ianuarie 25, 2023 at 9:15 pm

    Preluat de la Dan Diaconu:

    „Ca să înțelegeți cum stau treburile cu utilizarea bombelor nucleare în conflictul din Ucraina, vă rog să citiți avertizarea lui Constantin Gavrilov, șeful Delegației Ruse la Viena pentru Controlul Armelor:

    „Avertizăm sponsorii occidentali ai mașinii militare a Kievului să nu încurajeze provocările nucleare și șantajul. Știm că tancul Leopard 2, precum și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley și Marder, sunt înarmate cu rachete perforatoare cu uraniu săracit, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, așa cum s-a întâmplat în Iugoslavia și Irak.
    Dacă Kievul utilizează astfel de muniții pentru echipamentele militare grele NATO, vom considera că este folosirea bombelor nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg.”

    Apreciază

  10. Geo said, on ianuarie 26, 2023 at 3:26 am

    Apreciază

  11. sky said, on ianuarie 26, 2023 at 8:22 am

    Bataliile de tancuri de genul celor din WWII, nu mai sunt posibile. Tancurile de acum sunt folosite pentru suport (nu atacuri in masa gen Kursk) si la randul lor au nevoie de suportul infanteriei si al blindatelor usoare impotriva unitatilor de infanterie inamica dotate cu lansatoare de rachete, ele fiind vulnerabile si in fata artileriei. Tancurile vestice nu sunt indestructibile, in razboaiele din Iraq, Siria, Yemen Abrams si Leopard au fost distruse fara probleme de purtatorii de șlapi cu arme rusesti: mine anti-tanc, lansatoare Kornet si RPG, restul e propaganda ca pentru vaccin.

    Apreciază

  12. acelas said, on ianuarie 26, 2023 at 8:38 am

    avem nevoie de CO2, spune aici
    https://t.me/veritasadevarulnecenzurat/6997

    Apreciază

  13. scortisoara said, on ianuarie 26, 2023 at 9:44 am

    Apreciază

  14. scortisoara said, on ianuarie 26, 2023 at 9:52 am

    Apreciază

  15. scortisoara said, on ianuarie 26, 2023 at 11:25 am

    Apreciat de 1 persoană

  16. Simion P. said, on ianuarie 26, 2023 at 11:58 am

    TICKING TIMEBOMB Russia issues urgent nuclear war warning after Doomsday Clock moves closest ever to midnight
    https://www.thesun.co.uk/news/21162080/russia-nuclear-war-warning-doomsday-clock/

    Apreciază

    • Alex said, on ianuarie 26, 2023 at 12:57 pm

      @simion
      Cine sunt ciudatii astia cu Doomsday Clock ca nu se prezinta pe nicaieri. Grup umanitar sau ce satanisti, ce sunt?

      Apreciază

  17. Simion P. said, on ianuarie 26, 2023 at 12:19 pm

    UK: Matt Hancock Runs and Needs Protected when Questioned About His Midazolam Murders of the Elders
    https://www.bitchute.com/video/ItGF2hQXqJXe/

    Apreciază

  18. […] Germania va trimite tancuri Leopard 2 in Ucraina […]

    Apreciază

  19. Dr. Badass said, on ianuarie 27, 2023 at 2:40 pm

    Bătălia de la Kursk.
    Cea mai reușită bucată de propagandă!
    Care se păstrează cu succes până în ziua de azi. Vae Victis! SAU Istoria este scrisă de învingători!
    În bătălia de la Kursk, atât germanii cât și rușii erau pregătiți de ofensivă.
    Germanii aveau prevăzută ofensiva pentru lichidarea pungii de la Kursk și reducerea liniei frontului încă de la începutul lunii martie. Vremea ploioasă care impiedica deplasarea tancurilor a amânat o perioadă data inițială a ofensivei, însă Hitler a ținut neapărat să participe și noile arme dezvoltate, ceea ce a dus la noi întârzieri.
    Aceste amânări au permis rușilor să construiască mai multe linii de fortificații care să întârzie și să oprească ofensiva germană și apoi să permită lansarea cu succes a unei contraofensive.
    Tancurile Panther trimise erau încă în stadiu de proiect și nu erau remediate toate problemele ” copilăriei”. Cel putin 15 bucăți au devenit inutilizabile pentru luptă, deoarece s-au stricat pe drum, cu avarii la motoare și transmisie. Oricum nu au contat deoarece au fost foarte puține cele ajunse pe câmpul de luptă.
    Pe de altă parte, tancurile Tiger au fost trimise cu prioritate să echipeze diviziile de elită, cele SS care primeau cele mai bune și noi echipamente. Wittman, cineva?
    Rușii au atacat primii dimineața cu 500 tancuri împreună cu „desant”, infanteria cocoțată pe tancuri. Pozițiile deținute de diviziile blindate SS care aveau în jur de 300 tancuri, majoritatea Panzer 4.
    Pentru că vizoarele optice erau Karl zeiss, tunurile germane erau mai precise și puteau distruge tancurile rusești de la distanță mai mare, de la 2km iar echipajele erau experimentate și se coordonau eficient, majoritatea tancurilor rusești au fost distruse înainte să ajungă la distanța de 600m de la care puteau să distrugă sau să avarieze tancurile germane și au fost distruse toate până să ajungă lângă cele germane.
    După refacerea stocurilor de muniție și combustibil, germanii au început înaintarea, cu cele 100 Tiger vârf de lance și Panzer 4 pe laterale.
    Forţele germane au reuşit să ocupe poziţii strategice pe dealurile din porţiunea nordică a oraşului Prohorovka.
    Către amiază au întâlnit cele 650 tancuri rusești trimise în valul 2 pentru stoparea înaintării, care au fost distruse.
    În disperare de cauză, au fost trimise și rezervele strategice, cele 850 tancuri, care au ajuns în următoarea zi și au fost aruncate în luptă.
    După încă o zi de bătălie , rușii au rămas cu 50 tancuri funcționale, restul pierdute pe câmpul de luptă.
    Germanii erau pregătiți să reia înaintarea, însă rușii au inițiat atacuri în alte zone ale frontului și ofensiva a fost sistată și tancurile au fost trimise în alte sectoare unde era nevoie de ele.
    Ceea ce nu se spune nicăieri este despre sistemul foarte eficient al nemților pentru recuperarea tancurilor avariate de pe câmpul de luptă și repararea lor ” pe teren”. De asemenea asigurarea rapidă a realimentarii pe câmpul de luptă cu muniții și combustibil pentru continuarea activității și păstrarea unității ( diviziei sau batalionului) la un nivel ridicat de operativitate.
    Germanii au pierdut în total peste 200 tancuri în timpul luptelor, dar datorită acestui sistem doar 48 tancuri au fost „daună totală”, au fost tancuri irecuperabil. Restul pierderilor au fost tancuri avariate în luptă, care au fost cu succes reparate și au putut continua activitatea.
    Însă sovieticii au reușit să recupereze pierderile de teren în câteva zile și prin propagandă au reușit cu succes să întoarcă o înfrângere zdrobitoare într-o victorie. Lucru care a rămas așa cum a fost scris și repetat de propaganda sovietică până azi.
    PS. Dacă și Leopard se ridică la același nivel cu PZH 2000 atunci rușii nu au nici o teamă.

    Apreciază

  20. Radu Humor said, on ianuarie 28, 2023 at 12:06 am

    Guvernul ucrainean este unul dintre cele mai rele din lume din cauza corupției și a dependenței de oligarhi. Această opinie a fost exprimată de fondatorul Microsoft, Bill Gates.

    „Guvernul ucrainean de dinainte de război este unul dintre cele mai rele din lume, este corupt și controlat de câțiva oameni bogați. Îmi pare foarte rău pentru oamenii din Ucraina”, a declarat Bill Gates într-un interviu acordat canalului youtube Lowy Institute.

    Anul trecut, Gates s-a pronunțat, de asemenea, în legătură cu o acțiune militară în Ucraina. El a precizat că Ucraina a epuizat ajutorul internațional oferit de Occident.

    Bill Gates: ”Guvernul ucrainean este unul dintre cele mai proaste din lume
    Guvernul ucrainean este unul dintre cele mai proaste din lume din cauza corupției și a dependenței de oligarhi. Această opinie a fost făcută de fondatorul Microsoft Bill Gates. El a făcut aceste comentarii în cadrul unui discurs ținut la Institutul Lowy din Australia, care a fost difuzat pe site-ul institutului.

    Apreciază

  21. […] Batalia de la Kursk (cea mai mare batalie de tancuri din istorie) […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.