SACCSIV – blog ortodox

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. E despre Sfarsitul Vremurilor, despre care multi spun ca nu va fi sau ca va fi departe

Ev. Matei XXV, 31-46:

  1. Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale.
  2. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre.
  3. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.
  4. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.
  5. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit;
  6. Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.
  7. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei?
  8. Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?
  9. Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
  10. Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.
  11. Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui.
  12. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau;
  13. Străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.
  14. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?
  15. El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.
  16. Şi vor merge aceştia la osândă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică.

Aceasta este Infricosata Judecata, adica Judecata de Obste, care-i diferita de Judecata Particulara a fiecarui om care moare prima data. Care este numita prima moarte, deoarece exista si o a doua, cea in care se merge la osanda vesnica (mentionata in ultimul verset de mai sus) in iezerul de foc unde vor fi aruncati si moartea si iadul (unde se aflau initial pacatosii nepocaiti) si dracii.

Judecata de Obste tine de Parusie, adica de a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos si de invierea mortilor. El este Fiul Omului din primul verset de mai sus si El va fi Judecatorul. Iar printre cei pusi in dreapta sau in stanga Sa vor fi inclusiv toti mortii inviati (inclusiv cei dusi in “primul Rai” sau in “primul iad” dupa Judecata Particulara a fiecaruia).

Parusia este deci evenimentul de maxima importanta din istoria intregii creatii. De cand ne nastem si pana murim (adica acea moarte urmata de Judecata Particulara) datori suntem sa ne gandim si sa ne pregatim pentru Judecata de Obste. Suntem un fum de o clipa pe Pamant iar vesnicia ne-o vom petrece dincolo. Aici si numai aici pe Pamant putem remedia ceva. Dincolo va fi prea tarziu.

Mai inainte de toate acestea trebuie insa sa vina antihrist:

Sfantul IOAN DAMASCHIN: Trebuie sa vina ANTIHRIST / Il vor primi IUDEII / Va fi OM nascut din curvie si va primi toata energia lui SATAN / La INCEPUT va lua chipul SFINTENIEI…

Din pacate, pe cat de importanta este aceasta Judecata Infricosata, pe atat de putin majoritatea oamenilor se gandesc la ea:

  • unii pentru ca sunt pagani
  • altii pentru ca sunt eretici
  • altii pentru ca sunt atei
  • iar altii pentru ca dorm pe ei si merg degeaba la biserica

La aceasta ultima categorie ma voi referi oleaca in acest articol.

Cei mai multi dintre acestia habar nu au de cele ce le-ati citit mai sus, pentru ca nu sunt atenti la predica sau pentru preotul nu le spune. Si nu-i intereseaza nici sa citeasca Sfanta Scriptura, scrierile Sfintilor Parinti sau orice i-ar mai trezi macar putin din somnul nesimtit in care isi duc existenta. Prefera sa piarda timpul la tv belind ochii la emisiuni mondene, sa fie la zi cu voma stirilor total neimportante sau sa se adape din baltoaca puturoasa cu horoscoape si invataturi new age. Iar cand nu se uita la tv, comunica despre nimic pe facebook.

Altii insa, mai stiu cate ceva, dar se mint pe ei si ii mint si pe altii cum ca mai e mult pana departe. Cu toate ca altceva recita din Crez cand merge fiecare la biserica:

Aștept învierea morților.
Și viața veacului ce va să vie.

Adica o asteapta, nu spune ca o va astepta.

El (sau ea) o asteapta, nu spune ca o vor astepta copii sai sau nepotii sai sau urmasii sai de peste multe generatii.

Iar Crezul a fost scris astfel deoarece Domnul nostru Iisus Hristos, Sfinti Apostoli si Sfinti Parinti s-ar exprimat foarte clar ca Ziua Domnului va veni ca un fur noaptea. Iata, de exemplu ce spunea Sfantul Teofan Zăvorâtul:

“Hoțul se strecoară noaptea, când nu este așteptat. Așa și ziua Domnului va veni, când oamenii nu o vor aștepta; și de vreme ce nu o vor aștepta, nici nu se vor pregăti pentru întâmpinarea ei. Ca să nu ne îngăduim o astfel de greșeală, Domnul a și poruncit: „Privegheați deci, că nu știți în care zi vine Domnul vostru” (Mt. 24, 42). Între timp, noi ce facem? Priveghem, oare? Trebuie să recunoaștem că nu. Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nimeni.”

Si de ce a fost ales exemplul cu hotul? Pentru ca oamenii isi incuie noaptea casele, dau drumul la caini, dau drumul la camere de supraveghere, iau tot soiul de masuri tocmai pentru ca nu stiu cand ar putea veni un hot peste ei. Adica oamenii se pregatesc non stop ca asa ceva s-ar putea intampla oricand. Nimeni nu spune “in noaptea asta nu ma calca talharii”.

De ce insa in chestiunea antihrist – Parusie – Judecata – Sfarsitul Vremurilor dorm pe ei?

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Protest austria ieri said, on martie 7, 2021 at 2:04 pm

    https://mobile.twitter.com/donkamion78/status/1368217656189456386

    Apreciază

  2. Bond said, on martie 7, 2021 at 2:28 pm

    O, de-ati sti ce va asteapta pe voi, dragi politicieni! ….
    http://acvila30.ro/judecata-universala-in-dogmatica-parintelui-dumitru-staniloae/

    Apreciat de 1 persoană

    • Elena said, on martie 7, 2021 at 9:03 pm

      Oare tu ești pregătit de Judecată de te bucuri de ce judecată vor avea alții?

      Nu înțeleg această mentalitate: „lasă că vedeți voi ce-o să pățiți”… În loc să vă rugați pentru ei, voi vă bucurați că o vor încurca la Judecată? Nu îmi plac deloc comentariile de acest gen!

      Apreciat de 1 persoană

      • R said, on martie 8, 2021 at 8:00 am

        În ziua de astăzi sunt din ce în ce mai mulți oameni care fac rău semenilor lor fără să aibă nici cea mai mică remușcare sau regret. Este bine să li se spună ce consecințe vor avea faptele lor. Dacă vor ține seama sau nu de ele, este alegerea lor. Hai să nu-i mai cocoloșim pe criminali. Să ne rugăm pentru ei, dar să le și spunem adevărul în față, că poate se vor trezi.

        Apreciază

  3. Dana said, on martie 7, 2021 at 3:14 pm

    off topic
    Stie cineva din ce motive o candela suspendata din biserica se misca?

    Apreciat de 2 persoane

    • Duhul Capitanuluii said, on martie 7, 2021 at 9:35 pm

      Se mișcă deoarece candela are ulei care înseamnă mila și lumina care înseamnă intervenția divina, mai ales ca este suspendată de sus. Cred că Dumnezeu va interveni cum știe doar El, deoarece satanistii cred că ne-au prins pe toți…

      Apreciat de 2 persoane

      • Dana said, on martie 8, 2021 at 12:16 am

        Multumesc frumos pt raspuns.

        Apreciază

    • Eli said, on martie 7, 2021 at 9:53 pm

      @Dana : NU este un semn bun, d.p.v.d. crestin ortodox. Este la fel cu icoanele care plâng in mod real, cu lacrimi de apā sau cu lacrimi de sánge pentru pācatele tuturor oamenilor.
      Dacā s-a întâmplat la noi in tarā si mai ales in Bucuresti, va fi de mare jale…

      Sfânta Treime este tristā din cauza rāutatii oamenilor…în aceste vremuri tulburi, in care se joaca comèdia covid, un virus ce nu existā.

      Sper ca am fost de folos cu rāspunsul si mai sper ca Vasile sā publice.

      Doamne ajutā!

      Apreciat de 1 persoană

      • Dana said, on martie 8, 2021 at 12:21 am

        Multumesc frumos pt raspuns. Nu in Bucuresti, dar cred ca trebuie sa avem nadejde si sa ne rugam pt toti oamenii.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Nu contează... said, on martie 7, 2021 at 11:02 pm

    Sigur va fi și sigur este aproape… Tocmai de aceea am scris asta… :

    https://dezbatericonstructive.blogspot.com/2021/01/ramas-bun-tuturor.html?m=1

    Aștept răspunsuri…

    Doamne ajută și mântuire tuturor!

    Apreciază

    • tudorr said, on martie 8, 2021 at 3:19 pm

      Doamne ajuta!
      @Nu conteaza
      Suntem crestini ortodocsi si avem Arhiereu pe Hristos. Avem Sfanta Scriptura, avem Pidalionul, avem invataturile Sfintilor Parinti si ne avem unii pe altii pentru a ne iubi si a ne ajuta reciproc. Diavolul, viclean, incearca din rasputeri sa dezbine acolo unde se incearca unitate in Adevar. Cu siguranta este foarte prezent aici pe blog, unde se marturiseste Adevarul. Iar prin ganduri incearca sa ne dezbine. Tot asa, cand incercam sa respectam Cuvantul Lui Dumnezeu, vrajmasul se zbate sa zadarniceasca toata truda noastra. Prin mila Lui Dumnezeu pentru noi, el este lasat sa ne incerce staruinta. Incearca sa ne faca sa ne pierdem nadejdea, ne face judecatori si mandri. Dar, Dumnezeu, stiindu-ne gandurile si cugetul nu ii va permite dusmanului sa ne ispiteasca mai mult decat putem duce. De aceea, trebuie sa ne luptam sa facem Voia Domnului cat de mult putem si sa avem rabdare multa. De cate ori cadem, sa ne intoarcem la pocainta cu gand curat de a ne ridica, cerand mila si ajutor Lui Hristos, Maicii Domnului si Sfintilor. Niciodata sa nu ne pierdem nadejdea. Niciodata sa nu abandonam lupta. Toti suntem pacatosi, toti ducem un razboi, toti trebuie sa ne iubim asa cun ne-a invatat Hristos si sa facem Voia Sa. Eu sunt slab. Teoretic am scris, caci practic cad mereu din cauza ca sunt putin credincios si lenes. Dar ma rog continuu Lui Dumnezeu sa nu-mi pierd nadejdea, sa imi de-a rabdare in toate, sa ma fereasca de inselari si rataciri, sa ma smereasca cu smerenia Sa si sa ma ajute sa-i iubesc pe toti cu dragostea Sa.

      Sfanta Treime sa ne miluiasca, Maica Domnului si toti Sfintii sa ne mantuiasca!

      Apreciază

  5. R said, on martie 8, 2021 at 10:18 pm

    Off topic

    Am dat de acest filmuleț cu arabii ortodocși din Ierusalim, de Sf. Paști din 2014 – în vremuri mai normale – de la Biserica Sfântului Mormânt, arabi care sărbătoresc și se roagă în felul lor pentru venirea Sfintei Lumini.

    Cum ar fi fost daca românii s-ar fi manifestat și ei cu curaj de Sf. Paști 2020, atunci când erau închise bisericile, pentru a primi Sfânta Lumină? Credeți că Dumnezeu nu ne-ar fi ajutat, și că în România cel puțin, n-ar mai fi existat nici urmă de „molimă”? Dar noi stăm în mod jalnic cu masca pe față înaintea lui Dumnezeu, și sperăm în „vindecarea cu vaccinul miraculos”. Sfârșitul lumii e foarte aproape, nici o îndoială.

    Apreciază

  6. Elena said, on martie 11, 2021 at 11:39 am

    ???
    Fostul stareţ Hrisostom Filipescu posta, pe 5 martie, în spaţiul virtual altă „ciudăţenie“: …
    maicile de la Văratec şi de la Miclăuşeni sunt mame surogat, purtătoare de copii ale altora pe sume între 15.000- 25.000 euro la clinici private din Turcia, Bucureşti şi Chişinău. Dar nimeni nu vede lucrurile acestea, doar pe Hrisostom care are probleme psihice.

    Eu ştiu alte poveşti:
    Maicile de la Văratec unde este stareţa sora lui PS Episcop Ioachim Băcăuanul a pedepsit maicile care au dat ascultare Părintelui Justin de a fi împotriva documentelor electronice. Li s-a interzis să mai poarte pe cap scofiile.

    https://www.apologeticum.ro/2013/03/dictatura-la-manastirea-varatec-peste-50-de-maici-au-fost-sanctionate-pentru-ca-au-refuzat-cardul-de-sanatate-cu-cip/

    La mănăstirea Văratec, un grup de peste 50 maici au trimis o scrisoare către Casa de Asigurări de Sănătate, în care își exprimau refuzul față de cardurile de sănătate cu cip. Ulterior, CAS a trimis către mănăstire lista cu maicile care au refuzat eliberarea cardului de sănătate pe numele lor. În urma acestui fapt, ieri 15 martie, stareța mănăstirii Iosefina Giosanu (sora episcopului vicar Ioachim Băcăuanu), a recurs la sancțiuni administrative, în sensul că le-a interzis acelor maici să mai poarte scofie, element din ținuta monahală ce se poartă pe cap. Avem informații că maicile respective sunt maici model, respectate de către obștea, cât și de preoți, dar se pare că nu se mai ține cont de aceste lucruri, ci doar să se facă ascultare orbește, chiar trecând peste mustrările lor de conștiință. Noi știm că ascultarea se face până la păcat. Dacă aceste maici, consideră că li se încalcă drepturile, printre care și libertatea dăruită de Dumnezeu și nu vor să-și calce pe conștiință acceptând cardul de sănătate cu cip, atunci ce autoritate vine peste Dumnezeu – ce toate le poate face, numai libertatea omului nu o îngrădește – și le impune maicilor acceptarea unor documente eliberate de statul român, supus conducerii străine de la Bruxelles.
    Acum se pune marea întrebare:
    MITROPOLIA MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI, PRIN ÎNTÂISTĂTORUL EI, Ips Teofan, are ceva de spus în acest caz? Are vreo anumită implicare? Este de acord cu astfel de măsuri, care dacă nu sunt luate de la Iași, ci de la Bucureşti, încalcă jurisdicția unei mitropolii asupra mănăstirilor din subordine? Când se va exprima o poziție teologică, măcar a sinodului mitropolitan, față de problema actelor cu cip? Nu vrem răspunsuri evazive prin conferințe sau smulse de unii credincioși celor ce au uitat de noi în legătură cu această problemă. Și e o problemă ce neliniștește cel puțin un milion de oameni din întreagă țară.
    Nădăjduim într-un răspuns URGENT din partea MMB, nu ca în alte dăţi (1, 2) în care pur şi simplu ne-a arătat ca nu contăm pentru ei, pe dictonul: câinii latră, ursul trece mai departe.
    PS: Felicitări maicilor mărturisitoare, să le pomenim cu toţii în rugăciunile noastre şi le asigurăm că Preacuviosul Părinte Stareţ al Sfintei Mănăstiri Petru Vodă le poartă în rugăciunile sfinţiei sale, ca să biruiască toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi.

    Apreciază

  7. […] Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. E despre Sfarsitul Vremurilor, despre care multi spun ca nu … […]

    Apreciază

  8. […] Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. E despre Sfarsitul Vremurilor, despre care multi spun ca nu … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.