SACCSIV – blog ortodox

Dupa ce Patriarhul Neofit a trecut la cele vesnice, niste ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare s-au bulucit sa slujeasca impreuna cu schismaticii ucraineni si Patriarhul Bartolomeu la Istanbul

Posted in Biserica Ortodoxă Bulgară, BULGARIA, Patriarhul BARTOLOMEU, Ucraina by saccsiv on mai 22, 2024

Orthodox Christianity: BULGARIAN HIERARCHS CONCELEBRATE WITH UKRAINIAN SCHISMATICS IN ISTANBUL

IERARHII BULGARI AU SLUJIT ÎMPREUNĂ CU SCHISMATICII UCRAINENI LA ISTANBUL

Publicat pe 20 Mai 2024, de Orthodox Christianity

Foto: Romfea

Pentru prima oară, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare au slujit ieri împreună cu reprezentanți ai sectei fără har numită „Biserica Ortodoxă a Ucrainei” (OCU), la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Istanbul.

În speță, mitropoliții Nicolae de Plovdiv, Ciprian de Stara Zagora, Iakov de Dorostol și episcopii Sion de Velichka și Vissarion de Smolyan din Biserica Ortodoxă Bulgară, au slujit împreună cu patriarhul Bartolomeu și cu diverși ierarhi ai Patriarhiei de Constantinopol, precum și cu „arhiepiscopul” Evtstraty (Zorya) și „episcopul” Avraamy (Latiș) din OCU schismatică, relatează Romfea.

Latiș este singurul călugăr din Lavra Peșterilor din Kiev care a decis să părăsească Biserica, pentru a deveni „stareț” al frăției schismatice din Lavră și, ulterior, „episcop”.

Este de remarcat faptul că ierarhii bulgari au slujit zilele acestea cu „episcopii” OCU fără a avea sprijinul unei decizii sinodale relevante, așa cum și Patriarhul Theodoros al Alexandriei și Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului au decis unilateral să îi recunoască pe schismatici, fără o decizie sinodală.

Sinodul bulgar a creat o comisie pentru a studia chestiunea ucraineană încă din noiembrie 2018, deși aceasta nu și-a încheiat niciodată activitatea, iar Sinodul nu a luat niciodată o decizie care să abordeze OCU.

Interesant este că această comisie a fost condusă de Mit. Ciprian de Stara Zagora, unul dintre ierarhii care au slujit ieri cu schismaticii.

Cu doar cinci ani în urmă, el l-a lăudat pe Întâistătătorul canonic, Preafericirea Sa Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, spunând:

„Am fost foarte impresionat de cuvintele și de rugăciunea Preafericitului Mitropolit Onufrie – este un om adânc pătruns de rugăciune și de întrebări spirituale. Sunt sigur că, având un astfel de primat, Biserica va fi una, apostolică și catolică.”

Însă ierarhul bulgar a decis acum să stea alături de „mitropolitul” Epifanie și de secta sa.

Demersul ierarhilor bulgari vine la doar două luni de la adormirea Sfinției Sale Patriarhul Neofit al Bulgariei, în timp ce Biserica bulgară se pregătește să își aleagă următorul întâistătător. Mitropolitul Nicolae de Plovdiv, care a slujit și el cu schismaticii, se află pe lista de candidați.

Patriarhul Bartolomeu, care l-a păstorit pe Patriarhul Neofit, a arătat clar că este foarte interesat de cine va deveni următorul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare. De asemenea acesta i-a avut alături de el pe Epifanie Dumenko și Evstraty Zorya din OCU la înmormântarea Patriarhului Neofit.

În mod similar, în noiembrie 2019, episcopul Isaia (Slaninka) de Šumperk al Bisericii Țărilor Cehe și Slovaciei a slujit alături de schismatici, deși Sinodul ceho-slovac a rămas ferm în poziția sa ortodoxă de susținere a Ortodoxiei canonice din Ucraina.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

A trecut la cele veșnice Patriarhul Neofit al Bulgariei (78 de ani)

Despre noua „biserica” a ucrainienilor schismatici:

“Biserica” schismatica ucraineana l-a scos pe Sfantul Alexandru Nevski din calendarul liturgic

Video: Valentin Stan – La ce se inchina ucrainienii

Schisma din Ucraina este un experiment, ca etapa spre unirea din 2025 a catolicilor cu ortodocșii din Bisericile autocefale

Despre patriarhul Bartolomeu:

Patriarhul Bartolomeu: Jur pe Dumnezeu că celelalte Biserici vor recunoaște BOaU

Fanarul: Scopul nostru final este restabilirea unității cu catolicii

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu doreste ca în 2025 data comună a sărbătoririi Pastelui de catre catolici si ortodocși să nu fie doar o „coincidență”, ci să devină ocazia de a stabili sărbătorirea reunificarii catolicilor cu ortodocsii

Viitorul ecumenismului este lupta cu prejudecățile și discriminarea, a spus Patriarhul Bartolomeu la rugăciunea la care a participat și o „episcopesă” în „epitrahil”

Patriarhul Bartolomeu a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos

PATRIARHUL BARTOLOMEU – militant al ECUMENISMULUI TOTAL. Declaratii importante despre dialogul cu Papa, Islamul şi Iudaismul…

VIDEO – ECUMENISM TOTAL: Patriarhul ecumenic BARTOLOMEU de Constantinopol DARUIESTE UN CORAN presedintelui COCA-COLA

VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York

Starețul athonit Gavriil, ucenic al Sfântului Paisie, îl mustră pe Patriarhul Bartolomeu ca fiind un dușman al lui Dumnezeu

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Simion P said, on mai 22, 2024 at 10:14 pm

    Ireland, Norway and Spain to recognise Palestinian state

    https://www.bbc.com/news/articles/c4nn78r3w3ko

    Apreciază

  2. Spaceman said, on mai 22, 2024 at 10:47 pm

    Unii care vânează postul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare se dau bine pe lângă patriarhul Bartolomeu, slugoiul lui Rockefeller – Rothschild.

    Să fie clar pentru toți, OCU este o creație Rockefeller – Rothschild.

    Apreciază

    • Cristi said, on mai 23, 2024 at 6:28 pm

      Da ucrainienii nu au avut si ei ortodoxie? Ce patriarhie au avut?

      Apreciază

  3. Paul said, on mai 23, 2024 at 2:19 am

    Irlanda, Norvegia și Spania urmează sa recunoască statul palestinian. Israelul amenință.

    https://m.digi24.ro/stiri/externe/irlanda-si-norvegia-urmeaza-sa-recunoasca-statul-palestinian-2799897

    Apreciază

  4. scortisoara said, on mai 23, 2024 at 8:29 am

    Nashpa….

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.