SACCSIV – blog ortodox

REPUBLICA MOLDOVA: Slujbele și întrunirile religioase, reluate cu respectarea strictă a unor reguli de protecție contra infecției

Posted in Moldova, ORTODOXIE, virus by Vali on mai 7, 2020

Sursa: https://unimedia.info/ro/news/42ff7b15c1d80b1f/slujbele-si-intrunirile-religioase-reluate-cu-respectarea-stricta-a-unor-reguli-de-protectie-contra-infectiei.html

Potrivit premierului, începând cu duminica viitoare, slujbele și întrunirile religioase vor putea fi reluate, însă se vor desfășura exclusiv în aer liber, în curțile bisericilor, mănăstirilor și altor clădiri ce reprezintă alte culte religioase.

O altă condiție ține de respectarea obligatorie a tuturor cerințelor sanitar-epidemiologice, precum și a distanței sociale de minimum 2 metri.

De asemenea, toți participanții la întrunirile și slujbele religioase vor fi obligați să poarte măștide protecție, pentru a evita riscul infectării cu noul tip de coronavirus.

„Pe perioada stării de urgență, serviciile divine nu vor fi însoțite de ritualuri religioase cu grad sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre contactul fizic cu obiectele religioase și alte ritualuri de acest gen”, a precizat Ion Chicu.

La 29 aprilie, Mitropolia Moldovei a făcut o adresare către Guvern, în care denunță atitudinea „îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă” și se revoltă pentru faptul că Biserica „a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcție, magazinele și companiile de prestare servicii și agrement”. Premierul Ion Chicu a răspuns atunci Mitropoliei că pandemia încă nu a trecut, iar regulile sunt pentru toți cetățenii.

La 13 martie, Guvernul a decis interzicerea slujbelor religioase pe timp de pandemie, pentru a evita riscul de îmbolnăvire în rândurile populației.

Și săbătorile pascale s-au petrecut fără prezența enoriașilor în lăcașele sfinte. Totodată, Liturghia din Noaptea de Înviere din Catedrala Mitropolitană din Chișinău a fost transmisă în direct la posturile naționale de radio și televiziune.

 

Comentariu saccsiv:

Oare ce inseamna?

„Pe perioada stării de urgență, serviciile divine nu vor fi însoțite de ritualuri religioase cu grad sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre contactul fizic cu obiectele religioase și alte ritualuri de acest gen”

 

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. haribo said, on mai 7, 2020 at 12:24 pm

    In R.Moldova ,nu e valabil si la noi.

    Apreciază

  2. Gigi Meserie said, on mai 7, 2020 at 1:35 pm

    Oare cat de placuti in fata lui Dumnezeu, a Maicii Domnului si a tuturor Sfintilor vom fi cand vom cadea in capcana asta a acceptarii conditionarii participarii la Sfanta Liturghie de purtarea mastii ? – caci probabil vor introduce aceasta masura si in Romania.

    Nu suntem noi oare creati dupa chipul si asemanare Lui? Si acum vom merge bucurosi la slujbe ca s-au milostivit vremelnicii conducatori sa ne dea slobod si vom fi multumiti ca suntem acolo din nou chiar si cu botnite pe fata? Bine c-au deschis bisericile…vom zice

    Purtand masca In fata lui Hristos, oare nu vom deveni niste actori care joaca la unison ROLUL CELUI RUSINAT de Hristos, ROLUL CELUI CE-SI ASCUNDE CHIPUL de la Hristos, ROLUL CELUI CU TEAMA DE BOALA insa FARA FRICA DE DUMNEZEU?

    „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri”

    Vom saruta icoanele si moastele CU MASCA?

    Vom mai fi noi vrednici sa ne apropiem CU MASCA de Sfantul Trup si Sange al Mantuitoruiui nostru Iisus Hristos fara sa ne arda? Oare ecuatia CU MASCA = INDOIALA + NECREDEINTA va fi bine primita de Cel ce ne spune: “NU VĂ TEMEȚI, EU AM BIRUIT LUMEA!” sau ne vom atrage mai mare osanda si boala si suferinte?

    Sa-mi iertati framantarea…astept si opiniile altora…cine stie poate gresesc…

    Apreciat de 2 persoane

    • R said, on mai 7, 2020 at 4:02 pm

      Bine spus. La asta mă gândeam și eu. Cred că obligativitatea purtării măștii în spațiile închise după 15 mai, a avut în vedere mai ales biserica. Purtarea măștii pe față nu ne apără de nimic, dar poate fi un ritual de supunere în fața stăpânitorului acestei lumi. Purtarea măștii la slujbele din biserică ar fi un gest de sfidare a noastră în fața lui Dumnezeu. De aceea decidenții din biserică, ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor negocia cu autoritățile fără niciun Dumnezeu redeschiderea bisericilor.

      Apreciat de 1 persoană

    • gabimdi said, on mai 7, 2020 at 7:39 pm

      Vom fi pusi in situatia daca vom savarsi blasfemie sau nu, pentru ca masca nu are ce sa caute in Biserică…. ne indreptam cu pași repezi spre catacombe…

      Apreciază

    • Alexandra said, on mai 7, 2020 at 8:35 pm

      T_T sunt din Chisinau, imi plange inima. Adica cum? sa mergem la biserica si parintele sa vina cu Trupul si Sangele lui Hristos si sa zica: „Veniti si va apropiati!!” Si noi sa nu ne putem apropia? Cum sa venim in biserica???

      Pentru ca nu se spune explicit, dar presupun cand zice „toate ritualurile cu risc ridicat de imbolnavire” se refera si la Euharistie!!! T_T

      Ce sa faci? Sa nu te duci in biserica atunci?

      Apreciază

    • Andrei said, on mai 8, 2020 at 12:15 am

      @Gigi

      Orice om sensiibil isi da seama ca ceva nu este in ordine cu toate masurile care s-au luat la nivel global care, cu foarte putine exceptii, sunt copiate aproape la indigo. In aceste conditii este evident ca in spatele lor se afla o minte. Iar cum pomul ce se cunoaste dupa roade asa si noi, vazand tinta finala a tot ce se-ntampla, putem intelege despre ce fel de minte este vorba.

      In cele ce urmeaza vor incerca un scurt raspuns la intrebarea ta dar subiectul este atat de vast si de important incat merita o atentie speciala si o dezbatere pe masura.

      Inca de la nastere asimilam informatii. Acestea sunt stocate la nivelul creierului si in timp se formeaza diverse conexiuni intre ele. Unele mai puternice iar altele mai slabe in functie de cat de des utilizata si de relevanta este interactiunea intre respectivele cunostinte / evenimente. In aceeasi logica mintea foloseste diverse simboluri, cuvinte cu ajutorul carora informatiilor primite li se asociaza sensuri specifice. Este un proces care nu se sfarseste niciodata de-a lungul vietii.

      Se ajunge astfel in situatia ca fiecare cuvant, gest, actiune, atitudine sa aiba o anumita semnificatie si incarcatura emotionala. La inceput s-a speculat acest aspect si chiar s-a folosit drept terapie gen gandire pozitiva. Adica sa incercam sa eliminam gandurile negative care ar putea aduce emotii negative samd. O prostie pe fond care i-a indepartat pe oameni de posibilitatea de a intelege adevarata sursa a problemelor cu care se confrunta si sa ia masuri pentru indreptarea cauzelor si nu evitand intr-un mod las efectele. Mult rau a facut aceasta terapie insa nu este acum momentul sa dezvoltam subiectul.

      Dar asaltul asupra mintilor si, implicit, al sufletelor noastre a continuat pe noi culmi. De mai multi ani asistam la un adevarat razboi semantic. A inceput o utilizare vicleana a cuvintelor astfel incat sa schimbe perceptia oamenilor despre anumite probleme / evenimente / comportamente. Astfel au fost utilizate cuvinte cu conotatie pozitiva pentru a defini evenimente care pana atunci erau respinse la nivelul societatii. Iarasi nu este spatiu pentru a detalia insa oricine are un pic de deschidere poate decela astfel de mesaje manipulatorii in care razboiul devine pace, raul este prezentat drept bine, anormalul devine normal samd. Asa s-a ajuns ca in doar cativa ani sa se schimbe perceptia la nivelul mentalului colectiv in multe puncte care defineau referentialul firesc prin care era inteleasa viata normala. S-au pervertit si devalorizat cele mai sensibile si importante stari de adanca traire umana precum iubirea, dragostea, credinta, placerea etc etc etc care au fost pervertite si aduse intr-un nou referential al unei lumi cazute, profund degradate.

      Legat de covideala de acum as dori sa prezint explicit 3 elemente de manipulare flagranta care se constituie, in opinia mea, in adevarate atacuri la ordinea fireasca a lumii si pregatirea oamenilor pentru o noua epoca de sorginte orwelliana:

      a) Folosirea expresiei „distantare sociala” in loc de „distantare sanitara / medicala / fizica”. La prima vedere pare doar o traducere nefericita a unui termen preluat dintr-o limba straina (intr-un fel asa si este deoarece termenul este utilizat la nivel global). In fapt este o manipulare odioasa deoarece nimeni nu poate sterge peste noapte sensurile si semnificatiile termenului „sociala”. Orice aspect social implica oameni si relatiile dintre acestia. Iar expresia de „distantare sociala” induce in mintea oamenilor (de cele mai multe ori la nivel subconstient) o stare care presupune ruperea relatiilor dintre oameni sau, mai degraba, virtualizarea lor. Un studiu sociologic bine facut ar putea fi baza chiar si pentru o teza de doctorat. Atat de profunde sunt resorturile umane puse in actiune. La prima vedere pare ceva banal insa nu este deloc asa.

      b) Folosirea declaratiilor pe proprie raspundere pe care le completeaza toti cei ce doresc sa faca un pas in afara casei fie ca merg la servici, duc gunoiul, aduc acasa capra fugita din curte samd. In afara temeiului juridic prin care persoana respectiva se responsabilizeaza in fata legii exista o semnificatie mult mai perversa a acestui document. Prin completarea acestor declaratii oamenii accepta sa faca un gest fara un sens practic si semneaza cum ca se supun fara cartire conditiilor impuse. Este un fel de a spune: „sunt prost / accept prostiile voastre si ma supun lor”. Pare ceva prea putin important insa pentru oameni, cel putin pana acum, semnatura are o conotatie foarte puternica prin care se pecetluieste o intelegere / un acord sau, dupa caz, deplina acceptare / incuviintare. Ori toate semnaturile date de cineva in aceasta perioada pe aceste hartii fara vreo valoare au fost tot atatea umilinte indurate de fiecare om intr-un mod constient sau nu. Cu fiecare semnatura in plus s-a mai predat un pic. Iarasi este nevoie de dezvoltarea acestor aspecte dar sa speram ca minti luminate vor prelua stafeta si o vor face.

      c) Folosirea mastii … de protectie, cum altfel. Trecand peste aspectele medicale ale purtarii mastii care, in urma unei analize corecte, ar rezulta ca face mai mult rau decat bine, mai ales de acum in colo cand vremea se incalzeste, vom observa ca la nivelul mintii oamenilor exista multe alte conotatii. Pe de o parte sunt cele legate de a-i vedea pe ceilalti ca purtatori de masti iar pe de alta de a purta masca proprie. Este in instinctul oricarui om normal ca atunci cand vede in jurul lui oameni mascati sa aiba o senzatie de pericol. Purtarea mastilor creste distantarea sociala (in sensul propriu al termenului) deoarece oamenii sunt astfel privati de o multime de elemente care faciliteaza comunicarea. O serie de gesturi, de mimici si de semnale non-verbale nu mai pot fi percepute atunci cand cea mai mare parte a fetei este acoperita. Tot instinctiva este si reactia de a te ascunde in fata celor care poarta masti. Fie pentru a ca nu-i consideri sinceri (au ceva de ascuns pentru ca-si ascund fata), fie pentru ca ar putea face ceva rau precum banditii din filme care au grija sa-si ascunda fata de fiecare data cand savarsesc o infractiune. Ca persoana purtatoare de masca intri, chiar daca doar la nivel subconstient, intr-o alta zona de exprimare a propriei identitati. La adapostul mastii te simti alt om iar alt om se manifesta diferit. Pe de o parte te simti mai ingradit (pentru ca nu mai poti face o multime de lucruri firesti de genul: nu mai poti pupa, musca, gusta, scarpina etc) iar pe de alta te simti mai ascuns in fata celorlati si, implicit, mai deresponsabilizat social, adica mai putin empatic ca om si mai pion in context social pentru ca ajungi sa te depersonalizezi printr-o asemanare burlesca cu ceilalti.

      Referitor la cele 3 aspecte prezentate mai sus este esential de precizat ca perceptia fiecaruia este diferita in functie de educatia, cultura si experienta de viata a fiecaruia.

      Vedem asadar ca problema este mult mai adanca si are legatura cu modul de functionare a creierului uman. Tot ce se petrece acum este o manipulare ordinara prin programare predictiva. Nimic nu este intamplator si toate converg spre o tinta.

      Prima consecinta clara este obtinerea distantarii sociale (iarasi folosesc sensul propriu al termenului – in ce hal am ajuns;asta-i consecinta pervertirii cuvintelor prin folosirea improprie), adica ruperea legaturilor dintre oameni. Sfintii care au vorbit despre vremurile de pe urma au avut grija sa mentioneze ca atunci dragostea multora se va raci si ca nu va mai exista carare intre frati.

      A doua consecinta clara este cea a acceptarii unui sistem care-si permite sa batjocoreasca oameni si supunerea fara cartire a voii proprii in fata lui, indirent cat de aberante sunt poruncile lui.

      Acestia sunt pasi clari spre lepadarea de adevaratul Dumnezeu si supunerea oarba la sistemul satanic, cu legi satanice ce au in spate duhuri cazute. Este fara indoiala o lucrare pe fata si agresiva a Tainei Faradelegii care va culmina cu venirea Antihristului.

      Cu siguranta ca niciun om normal la cap nu-si doreste indepartarea / lepadarea de Dumnezeu. Si totusi am putea spune ca tocmai am si facut-o intr-o anumita masura. Ca si exemplu, sa nu uitam ca nu avem nici o indreptatire pentru toate pacatele pe care le-am facut pana acum ascultand de slugile satanei iar nu de Dumnezeu. Si am in vedere doua aspecte:

      1. Dumnezeu s-a milostivit si nu a ingaduit sa fie o boala grava. Numarul oricum foarte mic de morti in conditiile in care au fost atatea stiri despre faptul ca majoritatea de pe lista mortilor au fost persoane cu multe alte boli (cancere in faza terminala, cardiovasculare grave, diabet avansat etc) era o informatie mai mult decat suficienta pentru oricine avea mintea limpede si bunavointa ca sa inteleaga ca virusul nu este nici pe departe o amenintare atat de mare la adresa vietii.

      2. Dumnezeu a intunecat mintile conducatorilor care astfel au dat legi aberante. Iar cel mai bun exemplu este decizia de neconstitutionalitate a amenzilor decisa ieri la CCR.

      Privind asadar retrospectiv ce ne-a impiedicat sa iesim macar la slujba de inviere? Ne lipeam de zidul unei bisericii daca nu eram primiti in interior si acolo cu siguranta harul Domnului era cu noi (asa cum au facut niste batranei in Alba de au stat la gardul de fier si incuiat al episcopiei de nu i-a putut lua nimeni de acolo). Mare pericol medical nu era. Nimeni nu poate spune altceva pentru ca in zilele precedente fusese o inghesuiala de nedescris in magazine. Alt pericol era? Da, o amenda de cel mai probabil 1000 de lei in 15 zile. Excluzandu-i din calcul pe cei pentru care 1000 de lei fac diferenta intre viata si moarte insa ceilalti unde am fost? Daca suntem cat de cat sinceri recunoastem ca ne-am lepadat de Domnul ca Toma. In concluzie ar trebui ca asemenea lui sa plangem acum cu amar. Cum ne-am fi simtit acum primind inapoi amenzile platite? Si cu siguranta ar fi fost si o mica cununa a marturisirii si dragostei de Dumnezeu pe care am fi aflat-o la Dreapta Judecata.

      Ca si pe Petru, Domnul ne va ierta cu siguranta. Mai departe insa ar fi cazul sa ne inteleptim si sa ascultam de Cezar doar atunci cand nu se opune lui Dumnezeu. Atunci nu mai este Cezar ci vrajmas al mantuirii noastre.

      Acum, cand Biserica intra intr-o epoca a persecutiei fatise, toti cei care vor face jocul dusmanilor ei se vor lepada de Dumnezeu. Sa fim constienti de asta si sa ne rugam Domnului sa ne lumineze mintea si sa ne intareasca pentru ca pana la sfarsitul acestei scurte vieti pamantesti sa putem face voia Lui pentru a ne pregati si invresnici de viata cea vesnica din Imparatia Cerurilor.

      Hristos a inviat!

      Apreciază

  3. Laurentiu said, on mai 7, 2020 at 2:09 pm

    Mancare din frunze de fag pentru vremuri grele

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.