SACCSIV – blog ortodox

Raed Arafat, veşti proaste pentru credincioşi: Bisericile NU se deschid pe 15 mai

Posted in ORTODOXIE, Romania, virus by Vali on mai 7, 2020

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/raed-arafat-vesti-proaste-pentru-credinciosi-bisericile-nu-se-deschid-pe-15-mai_1461772.html

Deşi Biserica Ortodoxă şi alte culte creştine au solicitat ca măsurile de relaxare după 15 mai să includă şi deschiderea bisericilor, secretarul de stat Raed Arafat afirmă că acest lucru nu este posibil. Bisericile vor fi deschise cel mai devreme în „valul 2” de relaxare.

„Bisericilor nu vor putea fi deschis din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, peroane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri. Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Curtea Constituţională a stabilit miercuri că Guvernul nu poate adopta măsuri de limitare a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Acest lucru poate fi făcut doar prin lege adoptată în Parlament. Astfel, nu este clar în baza căror norme legislative se vor putea interzice în continuare slujbele religioase cu public, după expirarea stării de urgenţă.

Autor: Florin Pușcaș

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Oana said, on mai 7, 2020 at 11:46 am

    „Toți sîntem egali în fața Euharistiei (Împărtășaniei) – și preoți, și credincioși. Nu mai sîntem în Vechiul Testament unde doar preotul întra în Sfînta Sfintelor și doar preotul avea voie să mănînce măruntaiele animalului adus spre ardere de tot. Catapeteasma templului s-a sfîșiat în clipele cînd Mielul Hristos și-a dat Duhul Său nevinovat pe Cruce. Prin sfîșierea catapetesmei s-a pus capăt despărțirii dintre preot și popor și de aceea noi toți mîncăm și bem din același potir, și preoții, și poporul. Preotul nu mănîncă și nu bea nimic în plus decît poporul, după cum tîlcuiește patriarhul Ioan Gură de Aur cele legate de Împărtășanie, folosind simbolul sfîșierii catapetesmei ca moment al împreunării desăvîrșite dintre preot și popor.

    Nu se cădea ca nici un preot, nici un patriarh să accepte săvîrșirea Euharistiei separat de popor. Singurul răspuns către autorități ar fi fost acesta: noi sau ne împărtășim toți, sau nu ne împărtășim nici unul și declarăm măsurile aplicate nouă drept închidere a bisericilor și asuprire desăvîrșită a credinței noastre. Hîrtiile venite de la armată și poliție trebuiau comunicate poporului de către ierarhi fără împreună semnarea lor de către Sinod sau vreun ierarh, ca simple informații venite de la autorități, nu ca hotărîri bisericești. Nu poate ierarhul, nici preotul să anunțe că liturghia se face fără împărtășire. Postul de Euharistie, strîmtorarea este pentru toți, nu doar pentru popor. Sau mîncăm și ne bucurăm toți, sau postim și ne tînguim toți.

    Numai o biserică unită în duhul iubirii și a jertfei, o biserică în care păstorii își pun sufletul pentru oile lor este o biserică despre care s-a zis că va dăinui pînă la sfîrșitul veacurilor și porțile iadului nu o vor sfărîma. Fiți una, ca în ecteniile noastre de la liturghie, ca în dorința lui Hristos. Împreună în rai – împreună în iad.

    Hristos a înviat, dragii mei!”
    Savatie Bastovoi (preluat de pe facebook)

    Apreciază

    • Ioan Românul said, on mai 7, 2020 at 4:41 pm

      Hristos a înviat! Se poate numai impreuna in rai pentru adevaratii crestini ortodocsi. Nu se poate si impreuna in iad, daca suntem credinciosi lui HRISTOS. Adevārat va zic : Hriy Este Luminā , deci nu este pentru iad , ci numai pentru Rai întru salvarea sufletelor. Savatie Bastovoi mai are si unele deviatii de interpretare, desi e calugar, nu e perfect si in ultimii ani a cautat mai mult gloria literatā decât rugaciunile in mānāstire. Daca preotii ortodocsi nu ridica glasul catre autoritatile române pentru redeschiderea imediata la 15 Mai s bisericilor, inseamna ca li se va lua Harul Duhului Sfânt, pentru ca, DA, preotii NU se pot împartāsi SINGURI in bisericā, ci impreunarra cu poporul. Desigur, in mod ironic, la supermarket si la farmacii se pot pine reguli de distantare, masti si altele, dar la bisericā e „imposibil” , deoarece d-nul Arafat e musulman, d-nul Orban e liber evanghelist sau ateu si d-nul Iohannis e ateu , asa zis evanghelist, toti fiind pāgâni si eretici si Mai ales, departe de Hristos cel Viu. Cum da inteleagā ei importanta covârsitoare a redeschiderii bisericilor ortodoxe?!! Iertare si DOAMNE AJUTĀ!

      Apreciază

      • Ioan Românul said, on mai 7, 2020 at 4:43 pm

        Rectificare : HRISTOS este Luminā!

        Apreciază

    • Moca said, on mai 7, 2020 at 4:42 pm

      Frumos spune parintele Bastovoi: „…Nu se cădea ca nici un preot, nici un patriarh să accepte săvîrșirea Euharistiei separat de popor. Singurul răspuns către autorități ar fi fost acesta: noi sau ne împărtășim toți, sau nu ne împărtășim nici unul și declarăm măsurile aplicate nouă drept închidere a bisericilor și asuprire desăvîrșită a credinței noastre. Hîrtiile venite de la armată și poliție trebuiau comunicate poporului de către ierarhi fără împreună semnarea lor de către Sinod sau vreun ierarh, ca simple informații venite de la autorități, nu ca hotărîri bisericești. Nu poate ierarhul, nici preotul să anunțe că liturghia se face fără împărtășire….”.
      Sa nu uitam ce spuneau par. Parvu si Fageteanu: „ierarhii vostri va vor vinde”, asa ca de unde atata unire in biserica, cand atacul dezbinarii a fost si este total, pe toate fronturile??!!
      Statul mamonic, gobiernul marioneta, peuliticienii vanduti, oengeurile avand lupta antihristica in fisa postului,ateii si secularistii cu coarnele scoase; toti acestia s-au strans impotriva corabiei avand pe Iisus Hristos la carma; precum Wolfpack-urile de submarine ale Kriegsmarinei impotriva convoaielor transatlantice aliate in RM2.
      Domnul Dumnezeu Iisus Hristos sa-i scufunde in Adanc pe toti potrivnicii Sai si ai nostri !!!

      Apreciază

  2. R said, on mai 7, 2020 at 3:32 pm

    Autoritățile fără frică de Dumnezeu își permit să țină bisericile închise, și le vor ține în continuare închise, atâta timp cât nu există niciun demers de niciun fel nici din partea ierarhilor, nici din partea preoților și nici din partea credincioșilor pentru ca bisericile să fie redeschise. Și așa va rămâne până când cineva va face ceva. Indiferența nu înseamnă numai acceptare, ci și colaborare tacită la această acțiune.
    Relevant este faptul că într-o țară majoritar ortodoxă, unul dintre cei care decid când și cum să-și reia biserica ortodoxă viața liturgică normală, este un musulman.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Un om said, on mai 7, 2020 at 6:25 pm

    „Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, peroane vulnerabile.”
    De parcă oamenii în vârstă nu ar avea discernământ! Statul NU le vrea binele!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.