SACCSIV – blog ortodox

Preot ortodox din Oradea: Scrisoare deschisă către Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: ”Cumplita prăpastie duhovnicească ni se datorează nouă, tuturor slujitorilor Altarului”

Posted in ORTODOXIE, Romania, virus by Vali on aprilie 9, 2020

Sursa: http://www.napocanews.ro/2020/04/preot-ortodox-din-oradea-scrisoare-deschisa-catre-preafericitul-parinte-daniel-patriarhul-bisericii-ortodoxe-romane-cumplita-prapastie-duhovniceasca-ni-se-datoreaza-noua-tuturor-slujitori.html

 

Preafericitului Părinte DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Părinte Patriarh,

Am citit, cu câteva ore în urmă, declarația purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române: Slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii şi cea a Învierii, vor fi săvârşite în biserici, din nefericire, fără credincioşi.
Această replică închide, în fapt, o paranteză după șase săptămâni de incertitudine. Cele două intervenții ale Preafericirii Voastre (Comunicatul din 27 februarie și amendarea Comunicatului prin Cuvântul Pastoral din 28 februarie) și înflăcărarea incoerentă a Arhiepiscopului Tomisului rezumă poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române.
În urma anunțului domnului Bănescu, înțeleg că așteptarea mea a fost zadarnică. Sub presiunea momentelor grele prin care trece țara noastră, Patriarhia nu are capacitatea să articuleze un răspuns ferm, în duhul Bisericii lui Hristos.
De aceea, îndrăznesc să Vă scriu.

Nu Coronavirusul este tema scrisorii mele, ci criza bisericească fără precedent, pe care o generează presiunea mediatică din aceste vremuri.
Ca și până acum, Vă voi scrie onest. Vă rog să citiți aceste rânduri în cheia în care Vi le scriu, cea a dragostei și a grijii pentru Biserică.
Vă aflați într-o situație foarte delicată. Sub patriarhatul Preafericirii Voastre, credincioșii români – pentru prima dată în istorie! – se pare că nu vor participa la Slujba Învierii și la Dumnezeiasca Liturghie în noaptea Sfintelor Paști.
După cum știți, drama va continua inclusiv de Rusalii, în duminica cea mare a Bisericii. Probabil că doar în iulie vor reveni creștinii în bisericile noastre. Iar din toamnă, experimentul se va repeta, încât vor fi alte rânduri de lacrimi de Crăciun și de Bobotează.

Sunteți, de asemenea, cel dintâi ierarh ortodox care a declarat că Hristos Cel Înviat din morți, Dumnezeul nostru și nădejdea mântuirii noastre, poate fi împărtășit credincioșilor cu lingurița de unică folosință. Dacă, până la apariția Comunicatului din 28 februarie, discuțiile despre lingurița liturgică erau izolate, limitându-se la superficiale schimburi de replici între internauții teribiliști, nefericitul Comunicat întocmit de Preafericirea Voastră a dat naștere unei dispute fără sfârșit.
Justificarea cu cei mai slabi în credință, pe care ați încercat-o în Cuvântul Pastoral, s-a dovedit o jonglerie stupidă, care a produs și mai multă întristare.
În Biserica lui Iisus Hristos, Preafericite Părinte Patriarh, se pot împărtăși doar cei tari în credință! Oricare credincios ortodox știe că, dacă în viața lui intervin momente de confuzie sau de oarecare îndoială, până nu le depășește, nu se poate cumineca. Credința este o condiție esențială pentru a te putea împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului!
În prima duminică de după Comunicat, foarte mulți preoți s-au aflat în ipostaza stânjenitoare de a-l contrazice pe Patriarh. Au fost și persoane care s-au apropiat de Potir cu lingurița de plastic. Multe provocări au venit din partea ONG-urilor cu politică anticlericală. Iar avalanșa se pare că nu poate fi oprită.

S-au găsit suficienți teologi care să susțină atitudinea celui care, în clipa de față, dă tonul în Biserica strămoșească. În felul acesta, tot ignorantul care răsfoiește presa a putut afla de la teologii noștri open minded că lingurița a fost introdusă în secolul al XII-lea.

Ea, de fapt, a fost introdusă în cultul Bisericii mult mai devreme, înaintea celui de-al nouălea Sinod Local de la Constantinopol (861). Iar constantinopolitanii, cel mai probabil, au preluat practica de la antiohieni.
Dar nu lingurița este problema, nici originea ei. Pe cei care ridică această falsă temă îi deranjează, de fapt, Cel Care Se dăruiește pe Sine credincioșilor în căușul linguriței. Nu întâmplător am fost acuzați că folosim succesiv aceeași linguriță pentru a împărți cetățenilor ”alcool”! Câtă durere provoacă această blasfemie în sufletele celor care-L iubesc pe Dumnezeu!
Sunt de acord că, în această perioadă, preotul, cu binecuvântarea episcopului său, poate împărtăși bolnavii de Coronavirus după indicațiile Sfântului Nicodim Aghioritul, așa cum apar ele în Pidalion, la tâlcuirea Canonului 28 Trulan. Dar acest pogorământ cred că se poate face doar pentru a-i împărtăși pe cei izolați în saloanele spitalului, de care preotul, datorită rigorilor impuse, nu se poate apropia prea mult.
Însă, în contextul acestei absurde presiuni mediatice, lingurița nu mai este un simplu element din instrumentarul liturgic, ci devine măsura credinței sau a apostaziei.

Noi știm că, în cadrul Liturghiei, lingurița ar putea fi eliminată doar dacă revenim la practica primară, anume ca fiecare credincios, prin îndelungată cateheză și pregătire liturgică, să poată primi în palma dreaptă Sfântul Trup, cu solemnitatea împărtășirii clericilor. Dar acest ritual presupune ca fiecare să soarbă din Potir, lucru pe care denigratorii noștri îl vor considera la fel de neigienic precum împărtășirea cu aceeași linguriță.
Tot datorită Comunicatului buclucaș din 28 februarie, profesorul de Drept canonic (!) de la Sibiu a făcut o demonstrație îngrozitoare, împărtășind credincioșii fără a folosi lingurița. I s- a părut mai igienic să-și umezească degetele în Sângele Domnului și, apoi, să le atingă de buzele fiecărui credincios. Ceea ce bietul canonist considera a fi o abordare nouă e, de fapt, ritualul de împărtășire al sirienilor iacobiți.
V-am scris câteva detalii despre lingurița liturgică pentru că, așa cum intuim cu toții, Preafericite Părinte Patriarh, când vom reveni la împărtășirea credincioșilor în cadrul Liturghiei, ni se va impune să renunțăm la linguriță.

Criza în care ne aflăm e accentuată și de bagajul de antipatie, care Vă urmărește de multă vreme, datorită altor momente delicate pe care nu le-ați putut gestiona.
De primul dintre ele nu sunteți în niciun fel vinovat. Mă refer la tragicul eveniment de la Colectiv, când, fără să fi greșit ceva, toată ura celor cărora presa progresistă le dirijează emoțiile s-a îndreptat către Preafericirea Voastră.

A venit, apoi, cea mai mare rușine de pe obrazul Bisericii Ortodoxe Române, cazul pedofilului de la Huși. Preoții din întreaga țară trăiesc durerea că, din pensiile mizerabile ale bieților credincioși, din bănuții văduvelor și ai orfanilor, demonizatul pe care l-ați poreclit episcop retras trăiește ca un pașă, în condiții pe care le cunoașteți foarte bine.

E cazul să ne amintim despre Referendumul pentru familie, o inițiativă neoprotestantă, în care Patriarhia nu avea voie să se implice. Înainte de a face acest pas, se cuvenea să solicitați sondaje, să vă asigurați că proiectul ar avea succesul dorit și, abia apoi, să susțineți inițierea lui. După acel episod, Biserica a ieșit cu imaginea șifonată, iar lupta pentru o societate normală a fost definitiv pierdută.

Pe rețelele de socializare, cele mai multe vizualizări le au clipurile în care Preafericirea Voastră și alți câțiva ierarhi ați elogiat anumiți politicieni pe care poporul îi urăște.Oare ce sentimente se-nfiripă în sufletele credincioșilor care-L caută pe Dumnezeu, când văd că, înaintea lor, lângă Potirul Împărăției, Patriarhul țării sau unul dintre ierarhi îi îndeamnă pe bieții preoți să-i cânte Vrednic este! unui politician corupt și imoral, pe care, nu departe de altar, îl așteaptă amanta pentru care și-a părăsit familia?

Cât pot îndura bătrânicile noastre evlavioase, cu obrajii subțiați de post? Cum să le explicăm acele imagini mamelor care se trezec în miez de noapte, când le adorm copiii, să-și completeze șirul de metanii? Ce credibilitate mai avem înaintea tinerilor care-și iau viețuirea creștină în serios?

De drama aceasta, pe care o trăim ca neam în mijlocul unei isterii mondiale, nu sunteți singurul vinovat. Cumplita prăpastie duhovnicească ni se datorează nouă, tuturor slujitorilor Altarului, că nu ne-am ridicat la misiunea pe care ne-a încredințat-o Domnul și nici n-am știut răspunde încrederii pe care acest popor ne-a dăruit-o.

Am observat, Părinte Patriarh, cum oamenii din proximitatea Preafericirii Voastre caută oarecare complicitate în rândul intelectualilor care, în general, au avut o atitudine favorabilă Bisericii. Teologi cu ținută academică, acompaniați de intelighenția dâmbovițeană, își justifică lamentabil frica și, în cele din urmă, îndepărtarea de logica după care, de veacuri, a funcționat Biserica lui Hristos pe pământ.
Poziționarea aceasta este penibilă. Noi nu avem astăzi o intelectualitate cu conștiință bisericească. Cei mai mulți dintre intelectualii vizibili nu sunt creștini asumați, ci au doar o identitate culturală, construită pe valori general-creștine. Această situație nu văd cum poate fi schimbată de o generație de ierarhi și preoți fără conștiință eclezială și în mijlocul unui popor ortodox fără conștiință euharistică.

V-am scris aceste lucruri pentru a Vă conștientiza că suntem responsabili de drama unui popor de oameni hăituiți și depresivi. Nu avem voie, ca Biserică, să îngăduim acestui regim antihristic să lovească în comuniunea poporului român cu Hristos!

Am citit și ascultat opiniile unor ierarhi și preoți că lucrurile acestea se întâmplă pentru păcatele noastre și că e o binevenită vreme de izolare și de pocăință. E cuviincios să gândim așa până la un punct.
Observ că fiecare popă a preluat lozinca mitropolitului Hierotheos Vlachos, anume să facem din fiecare casă o biserică. Dar lucrul acesta trebuie să-l facem întotdeauna, nu doar în vreme de epidemie! Biserica mică de acasă (familia) nu poate înlocui niciodată comunitatea parohială, biserica mare, euharistică, Împărăția lui Dumnezeu în realitatea seculară.
Îndemnul la smerită ascultare, la tăcere, la ajunare de Liturghie poate fi înțeles în cheia Păresimilor. Am făcut, deja, un prea mare compromis, îndepărtând credincioșii de Liturghia acestor duminici, când Biserica dezvoltă un discurs teologic esențial pentru echilibrul duhovnicesc al creștinului.

Dar în fața Praznicului Învierii lui Hristos, Dumnezeul nostru, Biruitorul morții, trebuie să construim o altă abordare!
Dacă românii vor întâmpina Paștile izolați în casele lor, cuprinși de frică, fără nădejde, însemnă, Preafericite, că noi i-am trădat pe cei care și-au pus nădejdea în noi.
Și nu doar pe ei, ci, mai ales, pe Cel Care l-a strigat pe Lazăr, al cărui trup deja putrezise. E cazul să vă amintesc cum mortul, cu trupul bandajat, cu picioarele și mâinile acoperite de fâșii de pânză, cu chipul acoperit de mahrama mortuară, a ieșit afară din mormântul care duhnea a hoit. Lazăr cel mort de patru zile, Părinte Patriarh!
Cât de minunat este Dumnezeul nostru, de Care ne ascundem de frica unei răceli!

Trăim o panică generală pentru că ne vom îmbolnăvi și vom muri. Dar, oare, abia acum am aflat că vom muri? Nu știam noi asta? Nu propovăduim noi că, înainte de a fi înviați de Hristos Domnul, vom muri?
Eu știam că tema vieții noastre nu e că vom muri, ci cum vom muri!

Ați scris undeva, nu rețin unde anume, că spiritualitatea ortodoxă este în comuniune de gândire diacronică cu Sfinții Apostoli și cu Părinții Bisericii. E momentul să Vă amintiți acest adevăr și să acționați în duhul Părinților, oricât de greu Vi s-ar părea!
Biserica are o îndelungată experiență în depășirea epidemiilor. Amintiți-Vă că, în vechime, persecuțiile porneau adesea în vreme de molimă. Păgânii credeau că zeii se răzbună fiindcă nu li se închină creștinii. Dar Părinții Bisericii, cei care, asemenea Preafericirii Voastre, purtau peste umeri omoforul responsabilității pastorale, nu opreau slujirea Liturghiei, ci întețeau rugăciunea.

Legitimând astăzi, ca Biserică, măsurile care ne interzic prezența la slujba Învierii, legitimăm, de fapt, fiara care devorează sănătatea spirituală a poporului român. Legitimăm inclusiv legea care impune educația sexuală în școli, act normativ promulgat în plină pandemie. Și, nu peste mult timp, căsătoriile între persoane de același sex!

Îndrăznesc să Vă propun, Părinte Patriarh, un program pentru a depăși această criză:

1.) Mai întâi de toate, Vă rog să dispuneți o măsură igienică: încetarea transmisiunii slujbelor online! Știți bine că, la nivelul Patriarhiei Române, nu se respectă o rânduială unitară. Au circulat, zilele trecute, înregistrări cu preoți care au săvârșit Liturghia Darurilor Înaintesfințite la Praznicul Bunei-Vestiri. Alții au transmis, în zilele de rând ale Postului, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.
Abundă internetul de secvențe înfiorătoare cu preoți îmbrăcați în veșminte, lălăind cântări pietiste și pricesne cu versuri eretice. Nu știu de unde au apărut atâția călugărași pe care nu-i mai încape darul profeției. Am văzut chiar Sfântul Antimis deschis pe masa de bucătărie, cu storcătorul de fructe și fierbătorul în fundal. Cui folosește toată dezordinea aceasta? Incoerența în slujirea liturgică, iconografie și cântare dezvelește haosul pe care, în scurt timp, nu-l vom mai putea gestiona. Aveți deja o măsură de compromis pentru cei care au de gând să vizioneze slujbele online. Nu e nevoie de alte canale decât Trinitas! Știm bine că harul Dumnezeieștii Liturghii nu se transmite în felul acesta, ci e doar o formă de dulceagă amăgire.

2.) Pentru a contracara acțiunile potrivnicilor noștri, Vă sugerez să formați un comitet din medici onești (nu neapărat credincioși, ci oameni cu ținută academică și probitate profesională!), virusologi și microbiologi, care să întocmească, la solicitarea Patriarhiei Române, un raport amănunțit din care să reiasă condițiile de siguranță sanitară care ar trebui respectate pentru a fi oficiată Slujba Învierii, cu participarea credincioșilor.

3.) Pe baza raportului Comitetului medical, un alt comitet, format din preoți de parohie cu experiență pastorală, sociologi și psihologi să întocmească un regulament strict, care să asigure desfășurarea slujbei în vreme de epidemie.
Aceste condiții să le prezentați autorităților de Stat, afirmând cu fermitate că Slujba din noaptea Sfintelor Paști, sub nicio formă, nu poate fi oficiată fără credincioși.
Sunt foarte multe fabrici în care, în această perioadă, sute de angajați muncesc umăr la umăr. Acei oameni călătoresc cu mijloacele de transport în comun și sunt incomparabil mai expuși virusului decât credincioșii care vor veni la slujbele Bisericii.
Ne vom lua angajamentul de a asigura un climat adecvat desfășurării slujbelor în siguranță sanitară. Vom spune cu insistență credincioșilor care prezintă minime simtome gripale să nu vină la biserică. Putem chiar să le recomandăm celor care se consideră vulnerabili să rămână în casele lor anul acesta, de Înviere.
Slujba va fi săvârșită în aer liber, iar credincioșii vor respecta normele de distanțare socială.

4.) Să Vă asumați crucea de a fi patriarh în aceste vremuri! Aveți minunatul exemplu al Patriarhului Ilia al II-lea al Georgiei.
Cu credință în Dumnezeu, să anunțați poporul că, în aceste vremuri de cumplită încercare, Biserica este alături de popor, pentru popor, în dragostea lui Hristos. De aceea, oricât de greu vor înțelege cei străini de Biserică, vom fi cu toții, cler și credincioși, la slujba Învierii lui Hristos!

Noi știm, Părinte Patriarh, că, dacă vom fi lăsați să ne rugăm nestingheriți, Domnul ne va asculta rugăciunea și va opri mustrarea lui cea dreaptă care s-a pornit asupra noastră.
Și mai știu că eu, ca preot, mă pot îmbolnăvi. Sunt atât de păcătos și de nevrednic de lucrarea lui Dumnezeu, încât nu îndrăznesc să-I cer ca boala să mă ocolească, ci pot doar să mă încred în mila Lui. Dar mai știu bine, Preafericirea Voastră, că Dumnezeu mă ascultă de fiecare dată când mă rog pentru credincioșii pe care îi păstoresc.
Suntem oameni ai Bisericii și avem datoria de a gândi în duhul Bisericii. Revenirea la slujirea firească va alunga epidemia!
Și acest lucru nu înseamnă, cum penibil s-a argumentat, să-L ispitești pe Dumnezeu. Ci presupune să te încrezi cu toată ființa ta iubirii Sale milostive.

Părinte Patriarh,

Una din calitățile incontestabile ale Preafericirii Voastre este că ați găsit, întotdeauna, o cale de eficientă comunicare cu politicienii și cu oamenii însetați de putere și măcinați de lăcomie și de gânduri meschine. Pe aceștia ați știut, multă vreme, cum să-i aliniați pentru a Vă susține interesele imediate.
Astăzi, Dumnezeu Vă oferă șansa de a fi deasupra clipei grele care s-a abătut peste noi. Folosindu-Vă de autoritatea pe care ați avut-o cândva, cumpănind lucrurile cu luciditate,
dacă veți oferi poporului român bucuria pascală, veți îngropa toate neajunsurile și greșelile de până azi și veți fi considerat, cu adevărat, un patriarh providențial.
Altfel, fără curajul mărturisirii, ne veți arunca pe toți în groapa cu lei.

Hristos a înviat!

Preot Ciprian Mega

Oradea, 7 Aprilie 2020

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ioan C. said, on aprilie 9, 2020 at 2:46 pm

  Doamne ajută,

  Nimeni nu ne împiedică să ne spovedim și să ne cuminecăm după Postul Sfintelor Paști. Nu e neapărat să ne spovedim și să ne cuminecăm în post, deși așa e îndătinat.
  Trăim vremuri neobișnuite, în care nu știm precis cine are coronavirus și cine nu, că se fac prea puține teste în România.
  Și la evrei Dumnezeu le-a dat lege ca leproșii să se retragă din comunitate, ca să nu îi îmbolnăvească și pe alții, așa este scris în Vechiul Testament. Or, cum nu știm precis cine are coronavirus (că unii sunt asimptomatici) și cine nu, eu zic că e mai bine să ne ferim, că Dumnezeu va înțelege.
  Să ne aducem aminte că și Dreptul Iosif și Fecioara Maria cu Pruncul Iisus au fugit în Egipt, ca să fie scăpată viața dumnezeiescului Prunc. Dar în acest timp nu au participat anual la Paștile evreiești la templu, deși era obligatoriu prin Legea veche.

  Apreciază

  • tataia said, on aprilie 9, 2020 at 9:04 pm

   Da’ poate sintem toti deja infectati cu guvidu’ asta dar multi dintre noi sintem asimptomatici. Si tie ti se pare normal sa te temi de cei care cica ar putea fi infectati dar care nu prezinta nici un simptom? Mie mi se pare o aberatie. Dar pina unde merge lipsa noastra de credinta in Dumenzeu si increderea oarba intr-un sistem medical care care are foarte multe lacune, asta pentru a nu spune mai mult?

   Am cunoscut un cetatean care si-a facut niste analize medicale uzuale..pina aici nimic neobisnuit. De retinut ca pe om nu il supara nimic! Dupa analizele acelea uzuale l-au chemat pentru mai multe…si mai multe…si a ajuns cu un stent pus in inima. Asta in conditiile in care pe om NU IL DERANJA NIMIC. Ca doar l-au intrebat…ramii fara aer cind faci efort cind alergi? Nu. Simti dureri in piept bratul sting etc?…nu!…pe om nu il deranja nimic. Si cu toate astea l-au speriat atit de tare incit a aceptat sa ii bage un stent pe una din arterele coronariene.

   Io pina acum nu am auzit de boala de inima fara simptome…si asta mai ales in conditiilie in care UNII AU SIMPTOME si ii trimit la psihiatrie cum ca e „tulburare de anxietate” care cica e o boala „psihosomatica”

   Apreciat de 1 persoană

  • cata said, on aprilie 10, 2020 at 2:32 am

   Tu nu eşti ortodox, tu eşti sectant. Ai gândire de sectant şi te porţi ca un sectant. Ţii mult la viaţa asta şi te temi de moarte, așa-i ? Ai motive.

   Apreciază

   • Ioan C. said, on aprilie 10, 2020 at 11:58 am

    Stimabile, se poate chema preotul acasa la tine. Nu purta grija de sufletul meu, ca am eu preotul paroh. Scriptura nu o cunosti, stii numai sa insulti. Si nu mi-ai citat nimic din sfintii parinti.

    Apreciază

   • tataia said, on aprilie 10, 2020 at 12:06 pm

    Pai si eu tin la viata asta desigur ca intr-o oarecare masura, dar asta nu inseamna ca ma tem de virusi. Pina la urma daca vrea Dumnezeu facem boala iar daca nu nu. Si daca o facem, daca vrea Dumnezeu sa ne facem bine ne facem bine, daca nu nu. Nu inteleg ce atita frica de o gripa. Eu am mai avut viroze respiratorii la viata mea iar la mine sint chiar foarte virulente. Cind ii aud pe unii ca ei sint „raciti” dar cu raceala cu tot pot merge la serviciu..eu imi pun mereu problema ce boala e aia daca te poti deplasa pina la servciu. Eu cind sint bolnav imi ia o ora sa ajung la WC. Si e doar la trei metri de dormitor.La mine virozele respiratorii de manifesta cu febra extraordinar de mare (40 de grade) cu frisoane, cu stare generala extrem de alterata cu puroi in plamini (desigur asta in cazul in care a fost pneumonie). Si am bolit de unul singur in casa la mine, nu am fugit la nici un doctor, nu am luat nici un medicament si nu a venit nimeni la mine sa ma vada. Si uite ca de fiecare data m-am facut bine. Deci nu am motive sa cred ca virusul asta poate fi mai rau de atit.

    Apreciat de 1 persoană

   • tataia said, on aprilie 10, 2020 at 12:39 pm

    @Ioan C Stimabile teama de boala (asa-zis contagioasa) nu caracterizeaza un crestin adevarat adica un crestin care este realmente credincios. De ce spun asa-zis contagioasa? Bolile grave sint altele, cancerul, diabetul, bolile de inima, etc. Se pot lua acestea? Medicina zice ca nu. Si daca eu ti-as spune ca daca petreci o buna parte din viata alaturi de un bolnav de diabet este posibil sa faci si tu? Nu ma crezi, nu? Dar gripa asta…guvidu’ asta sau cum ii spun astia este contagioasa nu? Este suficient sa te apropii de un bolnav (chiar asimptomatic) si ai luat-o si tu. Ca asa te invata medicina cea care le stie pe toate, nu? Lasind la o parte faptul ca sintagma „bolnav asimptomatic” este complet absurda. Cum poate fi ala bolnav cind nu il supara nimic?

    Poate ar trebui sa iti pui problema ca faci o boala sau nu indiferent ca este din aia „contagioasa” sau din celelalte (diabet, cancer, cardiopatie ischemica, etc) in functie de pacatele pe care le ai. Ei, de asta ce mai zici? Probabil stii tu ce stii si de aia te temi ca ai putea lua boala de la un „bolnav” care nu are nici un simptom…caci stii si ce pacate ai…

    Apreciază

  • gheorghe said, on aprilie 10, 2020 at 11:38 am

   Am impresi ca nu ai reusit sa citesti scrisoarea Parintelui Ciprian in integralitatea sa si nici cu atentie…
   Universalismul care iti bantuie inteligenta – nu se poate nega asta – este daunator prin aceea ca vrei sa dai dreptate tuturor si astfgel, alaturi sfinteniei chiar profanitatea.
   Cum sa te temi de Hristos ca te imbolnaveste?
   Ce relevanta are exemplul cu evreii?
   Separarea unui grup de majoritate nu se alatura (compara) desfiintarii sobornicitatii.
   Stiai cine in apropierea ta ar fi avut o afectiune infectioasa, transmisibila?
   … nu de asta au fugit in Egipt ci pentru ca salvarea Omului sa nu fie facuta supraomenesc…
   Tu te asemeni cu Fecioara Maria care – practic – a trait in Templu, ca sa iti gasesti liniste ca nu mergi la slujba???
   Sau crezi si tu ca oricine este o posibila Maria Egipteanca???
   Ca sa crezi trebuie sa faci ceva sa devii, sa ajungi sa fii; ce facem noi comparabil cu nevoirea si daruirea vietii lor pentru Hristos???
   –––––––––––
   Ia fii atent:
   Acest agent criminal pornit in Wuhan este frate cu toate gripele din ultimii 20 de ani; este construit intr-u laborator dintre cele 14 coordonate, controlate si comandate de NATO – la Wuhan e facut de francezi iar marii lor specialisti (cu macar 2 trepte mai slabi decat lucratorii de la Big Pharma din Shanghai) sint scoliti in SUA, Canda, Germania, Marea Britanie… si nu se supun guvernelor nationale.
   Le-a scapat. asta e rezultatul jucatului „de-a Dumnezeu”.
   Agentul asta este o otrava niologica – e in toti dar in cantitate diferita.
   Se acumuleaza pana trece de limita de eliminare a organismului si abia atunci organismul „intra in panica”.
   CU putin ajutor, multi reusesc sa revina la eliminarea sistematica, pana nu mai este identificat la analiza INDIRECTA, cea care constata efectele distructive.
   Pretentiile gasirii „virusului” prin cele vreo 3000 de forme mutante (imposibil de aparut in doar cateva luni!) denota ca nu este un virus ci un grup (o familie) de agenti patogeni care actioneaza similar – asta cere ANTIDOT, alt tip de agent biologic care sa-l „manance”, nicidecum unu’ de-al lor facut vaccin.
   Este deja in toata suflarea – pana si animalele au incepit sa-l „poarte” – caini, pisici, … tigru de la zoo!?! – ce minte sa ai sa folosesti kitul de testare umana pe animale? – da’ aici am ajuns, omul se coboara la animale in loc sa urce la Sfinti…
   Nu exista posibilitatea izolarii complete si permanente.
   Si nici „antrenament” pentru imunizare… cine se antreneaza cu venin de sarpe ca sa nu moara?
   –-
   Zici ca „nu e nevoie”… dar ce inseamna nevoirea? E la intamplare sau are un rost, un folos?
   Sa nu uitam ca „in ce te prinde, in aceea te Va judeca!”
   Crezi ca un muribund intubat poate sa se mai spovedeasca i conditiile in care Preotul nu este lasat sa mearga la el???
   Nu e prima data cand vii cu rationamente care sint paralele daca nu contrare celor in spirit crestin – doar ortodox! – DE CREDINTA, fiind „prietenoase” cu simbolismul crestin CULTURAL, conformitatea fiind sectanta.

   Apreciază

   • Ioan C. said, on aprilie 10, 2020 at 12:11 pm

    Se poate chema preotul paroh acasa penteu spovedanie si impartasanie.

    Apreciază

   • Ioan C. said, on aprilie 10, 2020 at 12:35 pm

    Și pe mine mă enervează că la mall sau la piață se poate merge liniștit și sta la coadă, nu doar la magazinele de cartier.
    Deci pentru burtă statul a găsit soluții, pentru suflet nu. Că doar se putea merge la biserică și să păstrăm distanța, că doar sunt boxe și se aude Liturghia și de afară.

    Apreciază

  • tataia said, on aprilie 10, 2020 at 12:26 pm

   Si mai este o problema la acest comentariul al tau. Cu totii am fost amagiti de statul roman cum ca sint niste masuri doar temporare…doua-trei saptamini acolo pina trece valul. Asta i-a determinat pe cei mai multi romani sa stea cuminti in case…speranta ca nu va dura mult. Dar uite ca dobitocul de Iohannis deja a prelungit starea de urgenta cu inca o luna. Cit ne vor mai tine asa inchisi in proprile locuinte ca la puscarie? Ne provoaca pe fata, ne testeaza limitele, intelegi? Vor sa afle cit de obedienti au devenit romanii. Cit ii pot presa pina sa se revolte. Si romanii au devenit o gloata fara de minte….dar vorba aceea….pina si mamaliga explodeaza daca o presezi suficient de mult….Daca se va mai dispune inca o prelungire dupa 15 mai (Doamne fereste) eu nu cred ca poporul se va mai supune….oamenii vor iesi pur si simplu pe strada sa mearga la lucru, la munca sa incerce sa faca rost de bani (chiar si ca zilieri unii) sau sa isi rezolve problemele personale presante, etc fara a mai tine cont de nici o ordonanta militara si de nici o sanctiune.

   Apreciază

   • Ioan C. said, on aprilie 10, 2020 at 2:46 pm

    Cum nu l-am votat pe Iohannis, nu mă simt obligat să ii iau apărarea. Mai ales că dacă a fost vorba sa sa trimita muncitori in Germania, de parcă Romania nu ar avea nevoie, nu a fost problema cu distanțarea socială.

    Apreciază

  • Sabin said, on aprilie 12, 2020 at 8:16 am

   Cum legea veche ne mărturisește Sf.Apostol PAVEL nu aduce mîntuirea Dreptul IOSIF SI SFINTA FECIOARA MARIA au fugit în Egipt salvîndu Mîntuirea Neamului omenesc ducîndu cu ei pe cel care este DUMNEZEU ADEVARAT DIN DUMNEZEU ADEVARAT DOMNUL IISUS HRISTOS.

   Apreciază

 2. rr said, on aprilie 9, 2020 at 3:00 pm

  Ludovic Orban:

  „Instituțiile publice pot funcționa și cu jumătate din salariați. De aici va trebui să înceapă, atunci când va începe, restructurarea statului.”

  Sursa: https://m.rfi.ro/economie-120099-genial-guvernul-arata-ca-statul-poate-lucra-cu-jumatate-din-personal

  Apreciază

 3. Daniela said, on aprilie 9, 2020 at 3:55 pm

  Cinste acestui părinte! Dumnezeu sa le de-a tuturor preoților și ierarhilor curajul sfinției sale!

  Apreciază

 4. liliana said, on aprilie 9, 2020 at 4:46 pm

  Vrednic este!

  Apreciază

 5. gabimdi said, on aprilie 9, 2020 at 4:55 pm

  Vrednic este!

  Apreciază

 6. ioana I. said, on aprilie 9, 2020 at 6:58 pm

  Eu stiam de parintele Mega ca are o parohie in Cipru..i am citit cartea”Pantecele desfranatei”, i am vazut si un film. E un preot deosebit!

  Apreciază

 7. Spaceman said, on aprilie 9, 2020 at 7:00 pm

  În România trebuie să dai șpagă dacă vrei să te infectezi cu covid-19.

  Apreciază

 8. […] Clic pentru imprimare(Se deschide în fereastră nouă) […]

  Apreciază

  • mircea.v said, on aprilie 10, 2020 at 12:00 am

   Site-ul este unul protestant, si deci nenea asta e ratacit. Am mai intrat pe acest site acum ceva ani, si analizele prezentate erau lumesti rau de tot, el zicand ca vobeste din perspectiva Biblica.

   Protestantilor le recomand cu mare caldura Iacov cap 2, si Matei cap 7, si 25. Si cu acestea, la revedere doctrina protestanta.

   El a preluat articolul de pe saccsiv, ca sa zica „uite ca avem dreptate cand zicem ca preotii ortodocsi sant rai…”.
   Nenea asta, nu intelege sensul acelor spuse, si interpreteaza dupa cum ii convine lui, interpreteaza dupa mintea lui stramba.

   Apreciază

 9. Ioana said, on aprilie 10, 2020 at 10:30 am

  Trebuie ajutați acești preoți. Să îi susținem, trebuie să le fie aproape cei din popor. E un examen pentru noi toți acest totalitarism tembel. E de apreciat orice preot și orice voce care nu se pleacă comunismului!

  Monahia Fotini – 18 aprilie 2010:
  ”Personal am fost cu o zi in urma la spitalul din Cluj, unde este internat Parintele Justin.
  ………………………………….
  Acum starea parintelui s-a mai imbunatatit si isi doreste mult sa ajunga inapoi, la manastire. Eu, personal, am vorbit cu parintele in jur de o ora si era bucuros sa comunice, si mai ales sa imi comunice mie si tuturor celor ce il asculta ca regreta foarte mult ca nu a vorbit credinciosilor mai mult despre rugaciune.

  Parintele zicea ca rugaciunea va fi singura noastra arma si putere in fata valului urias de incercari, si el insusi, daca va mai avea zile, se va zavori intru linistire si rugaciune. Ne-a indemnat sa ne retragem usor usor din societate si sa ne limitam la un petic de pamant pe care sa il cultivam, feriti de ochii societatii.
  Am intrebat apoi si de ultimele provocari cu privire la iesirea din Biserica oficiala, iar Parintele a fost foarte ferm sa ramanem in Biserica in care ne-am nascut, pentru ca inca mai avem ierarhi care sa tina carma (era anul 2010!), dar ne-a atentionat totusi ca va veni vremea cand nu vom mai putea sa ii pomenim nici pe acestia, si ca ne vom retrage in pesteri si catacombe, dar fara sa trecem la nicio alta biserica stilista sau de alta natura. Parintele a zis ca Il vom avea pe Insusi Hristos carma si Arhiereu si ca asa cum Biserica a inceput in pesteri si catacombe, tot asa va si sfarsi. Deci zvonurile cum ca parintele ar lasa un cuvant privind trecerea noastra la stilisti sunt cu totul lipsite de realitate si mincinoase.
  ……………………….
  Este vizibil ingrijorat de starea crestinatatii si a ucenicilor lui care raman nepregatiti in fata greutatilor ce deja au inceput sa vina. Parintele inca mai are tarie si isi doreste sa vina acasa si sa lase tuturor un mesaj si randuiala unei rugaciuni.

  Deci inca o data parintele incurajeaza la detasarea de luxul vietii, intoarcerea la simplitate si cat mai multa rugaciune, fiecare dupa puterea lui.”

  Monahia Fotini, manastirea Petru Voda
  Publicat pe 18 aprilie 2010, Revista ”Atitudini”

  Apreciază

 10. Duhul Căpitanului said, on aprilie 10, 2020 at 12:19 pm

  Pai, a dat-o în bara de la început :”preafericirea voastră…?!”. Adică, sincer sa fiu, cred că e și păcat sa stai de vorba cu apostatii. Se trece la păcate… Timpul va demonstra că am dreptate…

  Apreciază

 11. Olah Andrei said, on aprilie 11, 2020 at 6:07 pm

  După cum văd eu lucrurile, ceea ce va urma după prima fază de atenţionare al sincer credincioşilor şi al lumii (covid-19, 5g, minciuni şi manipulări masmedia aproape non-stop, etc) este scris in Apocalipsa cap. 16:1-2:

  Şi am auzit glas mare, din templu, zicând celor şapte îngeri: Duceţi-vă şi vărsaţi pe pământ cele şapte cupe ale mâniei lui Dumnezeu.
  Şi s-a dus cel dintâi şi a vărsat cupa lui pe pământ. Şi ***o bubă rea şi ucigătoare s-a ivit pe oamenii care aveau semnul fiarei şi care se închinau chipului fiarei***…

  Să ştiţi că şi preoţii vă înşeală, cu puţine excepţii aproape toţii au devenit unelte ale comuniştilor/socialiştilor, aproape toţi sînt corupţi, atei, căci de ar fi altfel n-ar înşela mulţimile.

  https://mesajulmesagerului.wordpress.com/

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: