SACCSIV – blog ortodox

1 septembrie: INCEPUTUL ANULUI BISERICESC. Petru Pruteanu: O ABERATIE

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 2, 2014

Ziua de 1 septembrie are o semnificaţie deosebită pentru creştinii ortodocşi, fiind începutul anului nou bisericesc.

Obiceiul calculării anului eclezial, numit şi Indiction, începând cu prima zi de toamnă vine din Antichitate. După tradiţia moştenită din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua în care a început crearea lumii şi, în acelaşi timp, momentul în care Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei Sale.

Praznicul Anului Nou bisericesc s-a aşezat de către Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea, cînd marele împărat Constantin, biruind pe Maxenţiu prigonitorul, a înnoit şi a luminat toată lumea cu dreapta credinţă, dezrădăcinînd praznicele păgîneşti. Astfel a izbăvit pe creştini de jugul greu al persecuţiilor, schimbînd înţelesul vechi al Indictionului.

Sfinţii Părinţi au rînduit să se prăznuiască Anul Nou bisericesc ca un început al mântuirii creştinilor, aducîndu-ne aminte de intrarea lui Hristos în mijlocul adunării evreilor şi de vestirea din cartea lui Isaia a “anului Domnului bine primit”. Aşadar, nu prăznuim praznicul Legii Vechi în prima zi a lunii septembrie, ci prăznuim intrarea Domnului, cînd singur dătătorul Legii S-a arătat pe Sine lumii, pogorîndu-Se din cele de sus şi purtînd în Sine pe Duhul Tatălui.

Rânduielile tipiconale prevăd citirea unor rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.

Anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul. Fiecare din acestea cuprinde un număr de săptămâni.
a) Perioada Triodului ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paştilor), până la Duminica Paştilor (total 10 săptămâni). Primele trei săptămâni din această perioadă alcătuiesc vremea de pregătire sufletească în vederea începerii postului, iar restul de şapte săptămâni – adică însuşi Postul Paştilor – este vremea de pregătire, prin pocăinţă, post şi rugăciune, pentru marea sărbătoare a învierii, precedată de amintirea Patimilor Celui ce S-a răstignit pentru noi.
b) Perioada Penticostarului ţine de la Duminica Paştilor până la Duminica I după Rusalii sau a Tuturor Sfinţilor (total opt săptămâni).
c) Perioada Octoihului ţine tot restul anului, adică de la sfârşitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc. Durata ei variază între 40-26 săptămâni, fiind în funcţie de data Paştilor: cu cât într-un an oarecare Paştile cade mai devreme, iar în anul următor mai târziu, cu atât perioada Octoihului dintre ele e mai lungă; dimpotrivă, cu cât într-un an oarecare, Paştile cade mai târziu, iar în anul următor mai devreme, cu atât perioada Octoihului dintre ele se scurtează. De altfel, toate aceste trei perioade, fiind dependente de data variabilă a Paştilor, încep şi se sfârşesc nu la date fixe, ci variabile, de la an la an.(informaţii preluate din Liturgica Generală, Pr. Prof. Dr. Ene Branişte).
Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui, şi anume Triodul, Octoihul şi Penticostarul, credincioşii trăiesc în mod concret şi intens simţirea că reiterează viaţa lui Hristos, că retrăiesc toate evenimentele vieţii Lui şi că se află neîntrerupt sub ploaia darurilor Sfântului Duh mijlocite prin rugăciunile Maicii Domnului şi ale tuturor sfinţilor, după cum spune Părintele Stăniloae. (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Cultul Bisericii Ortodoxe, mediu al lucrărilor Sfântului Duh asupra credincioşilor, Ortodoxia 1 (1981), p. 7.). Credincioşilor ortodocşi anul bisericesc le oferă posibilitatea trăirii trecutului, prezentului şi viitorului în prezentul continuu al Sfintei Liturghii săvârşite în fiecare zi. Astfel, viaţa pământească a lui Hristos şi cea a sfinţilor nu este pentru Ortodoxie o temă de speculaţie teologic-istorică abstractă, ci este o experienţă vie, o anamneză retrăită a lucrărilor mântuitoare a lui Hristos, comunicată credincioşilor prin energiile Lui necreate.

Cititi va rog mai multe la:

1 Septembrie – Inceputul noului an bisericesc. La multi ani tuturor din Biserica lui Hristos!

   Fratele Mihail ne anunta la https://saccsiv.wordpress.com/2014/09/01/ei-sa-fie-miscarea-motivatia-romania-toti-unul-si-unul-calin-georgescu-dan-puric-ovidiu-hurduzeu-pavel-chirila/#comment-229685 ca Petru Pruteanu are ceva de comentat si il legatura cu chestia asta, numind-o prostie.

Iar un alt frate mi-a trimis pe e-mail unele din postarile sale de pe Facebook in care incearca sa demonstreze in stilu-i deja caracteristic ca:

1 septembrie nu înseamnă nimic nici dpdv civil, nici dpdv bisericesc. Ţine de „a fost odată ca niciodată, că dacă nu era, nu se povestea…”.

Nu le repostez, le puteti gasi pe contul sau. Ma limitez la doua citate:

Iar dacă o prostie se afirmă fie şi o mie de ani, nu înseamnă că e trebuie acceptată. Ideea că soarele se învârte în jurul pământului s-a vehiculat şi mai mult timp, dar iată că în urma demonstraţiilor a fost abandonată. Şi nu-i nimic păcătos în a ne întreba de ce întreaga tradiţie iudaică şi tradiţia primului mileniu creştin nu vorbeşte nimic despre începutul creaţiei la 1 septembrie, iar atunci când cineva a început să abereze ceva, noi trebuie să-l credem imediat?

[…]

Iar faptul că pr. Stăniloae încearcă să găsească explicaţii la nişte practici recente nu mă miră. Acesta i-a fost stilul. Pot să vă dau şi alte exemple…
   Comentariu saccsiv:

Intreb si eu: si daca nu are 2 000 de ani, care ar fi problema? Poate chiar nu s-a vorbit in primul mileniu. Si? Ce vrea iar Petru Pruteanu asta? Sa schimbam ca sa ce? Ca nu am elimina doar acest Praznic din calendar si gata, ci in consecinta multe altele. Care-i folosul?

Cititi va rog si:

Teologii iadului – PETRU PRUTEANU: E teologie schizofrenica a spun ca e curvie sa traiesti necununat. VIETILE SFINTILOR sfideaza logica, istoria si bunul simt. SFANTUL NICOLAE nu l-a palmuit pe Arie iar SFANTUL SPIRIDON n-a facut nici o minune cu nici o caramida. De fapt nici n-a fost la Sinodul Ecumenic …

Argumentul lui Petru Pruteanu: “PUSCARIASUL”

Invatatura Parintelui PETRU PRUTEANU despre CIP este mai periculoasa chiar decat cea a activistilor pro cip. El vede legatura CIP – ANTIHRIST, insa ne indeamna SA ACCEPTAM CIPUL deoarece crestinul adevarat … va putea sa se impotriveasca la final ANTIHRISTULUI

Si se cam trage de sireturi cu Parintele Dumitru Staniloae …

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. aniush said, on septembrie 2, 2014 at 9:34 am

  Ce e cu acest Petru Pruteanu? Au mai aparut articole despre el, dar eu am zis poate sa vad, poate m-am grabit sa judec, ceea ce nu e ok, poate n-o fi fost rau intentionat, poate n-o fi zis vreun lucru rau ci asa o fi scris in presa…Poate ca ma amagesc. Acum insa incep sa imi pun semne de intrebare asupra atitudinii…cand vad mai multe articole. Dumnezeu sa ma ierte, dar nu pot sa spun ca e de bine.

  Apreciază

 2. Irina said, on septembrie 2, 2014 at 10:02 am

  Uimitorul si “necunoscutul” proiect gigantic libian !

  Libia este o tara cu aproape 4 milioane de locuitori si 95% din suprafata, desert! La 1 Septembrie 2010, Gaddafi a inaugurat si pus in totala functiune, CEA MAI MARE MAGISTRALA ACVATICA CONSTRUITA VREODATA PE PAMANT ! Pe buna dreptate, ea a fost supranumita “a 8-a minune a lumii”! O retea de conducte de 4m in diametru, ingropate in pamant pentru a preveni evaporarea, care sa transporte mai mult de 5 milioane mc de apa/zi, dintr-un zacamant acvifer subteran descoperit in desert, pana in zonele populate de coasta ! Cam cat debitul Nilului pe..200 de ani! In prezent, conductele aduc din subsolul Saharei prin statiile de pompare a 270 de surse forate sute de metrii in adancime, pe o lungime de 2000Km pretioasa apa, fertilizand pamantul! In final, proiectul ar (fi) cuprinde 4000Km de conducte, din care 1000Km de apeducte!

  Proiectul a fost realizat de specialisti din Coreea de Sud, dar toate echipamentele, conductele, au fost construite in Libia! Si inca un …”amanunt”: costul proiectului a fost estimat la… 25 miliarde de dollari iar Libia NU S-A IMPRUMUTAT NICI-UN CENT de la FMI, World Bank, etc ! Pretul apei aduse din Sahara este 35centi/mc fata de 3,75$/mc cat ar fi costat apa de mare desalinizata, si e…incomparabil mai buna! Sa ne mai miram ca America, Europa, n-au suflat un cuvintel despre aceasta realizare a Libiei sub Gaddafi, mai mult, criticandu-l pentru “monumentul vanitatii”, “conducta din vis”, etc care face ca Libia sa devina o tara care isi produce singura tot ceea ce are nevoie! Si cum adica, ‘teroristul Gaddafi”, tara “urii si a dictaturii” sa realizeze asemena proiecte fara…sa se indatoreze si sa ceara ajutorul vestului?! Greu de inghitit si de..digerat! Si asta tocmai cand aceleasi grupuri financiare din “tarile dezvoltate”, incurajau construirea de statii de desalinizare a apei marine, de rationalizare a apei sub NOM(Noua Ordine Mondiala), etc! Si ca “ultima ora”, intrucat acum Libia are teren (devenit) fertil, apa, dar… putina populatie, invitase fermieri egipteni sa vina in Libia si sa lucreze acolo pamantul!

  Apreciază

 3. neimportant said, on septembrie 2, 2014 at 10:03 am

  azi, 2 septembrie 2014, 32 de ani de la adormirea Parintelui Serafim Rose.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Felix said, on septembrie 2, 2014 at 11:04 am

  Primul Sinod Ecumenic [de la Niceea, din anul 325] a rânduit că Anul Bisericesc trebuie să înceapă în ziua de Întâi Septembrie. Pentru vechii evrei luna septembrie marca începutul anului civil (vezi Ieşirea 23, 16), ea fiind luna în care poporul lui Israel strângea recoltele şi aducea mulţumită lui Dumnezeu. Aceasta a fost ziua în care Mântuitorul a intrat în Sinagoga de la Nazareth (Luca 4, 16-21), a deschis Sfânta Carte a Prorocului Isaia şi a citit profeticele cuvinte: Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiţi dezrobire şi celor prinşi în război libertate; Să dau de ştire de un an de milostivire al Domnului şi de o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru (Isaia 61, 1-2).

  Trebuie să ştim că luna septembrie a fost aceea în care împăratul Constantin cel Mare a repurtat victoria împotriva lui Maxenţiu, duşmanul de moarte al Creştinismului. În urma acestei victorii câştigate cu ajutor dumnezeiesc, Constantin a proclamat libertatea creştinilor de a se închina Unuia Dumnezeu lisus Hristos, în tot Imperiul Roman care atunci coincidea cu întreaga lume civilizată. Timp de multe veacuri, anul civil al lumii creştine a urmat structura anului bisericesc, începând şi el la 1 septembrie. Mai târziu însă lucrul acesta s-a schimbat, începutul anului civil transferîndu-se la 1 ianuarie. Schimbarea a intervenit mai întâi în Occident, iar mai târziu, şi în Rusia, sub Ţarul Petru cel Mare.

  Sursa: Proloagele de la Ohrida, 1 septembrie, Sfântul Nicolae Velimirovici

  Apreciază

 5. papadiu said, on septembrie 2, 2014 at 11:16 am

  dupa unii parinti inceputul anului/inceputul creatiei este la echinoxul de primavara / Buna Vestire.
  si totusi soarele se invarteste in jurul pamantului
  ceva argumente http://www.hexaimeron.ro/
  Doamne ajuta !

  Apreciază

 6. Radu said, on septembrie 2, 2014 at 12:20 pm

  Reblogged this on radupopescublog.

  Apreciază

 7. aniush said, on septembrie 2, 2014 at 2:00 pm

  Irina,
  Libia este o tara care a prosperat, tocmai datorita lui Gadafi. Libienii sunt bogati, libienii au, tocmai de aceea nu le place sa munceasca. Stiu lucrurile astea de la cineva care a fost acolo. Ei sunt prietenosi, ospitalieri, dar sa nu ii pui la munca. Mai stiu ca tin foarte mult la familiile lor…ii urasc pe evrei, americani, englezi, francezi ca au intrat peste ei in repetate randuri si i-au bombardat, le-au omorat copii, batrani etc, de aia nu apeleaza la „ajutorul” vestului. Daca prind vreun vestic, american sau evreu il macelaresc la propriu. Cu esticii romani, bulgari, turci sunt prieteni, sunt ok.

  Apreciază

 8. ayeaye20 said, on septembrie 2, 2014 at 11:43 pm

  marele Păcătos spune:
  01/09/2014 la 13:52
  în anii ’70 Schiegumenul Sava (Ostapenco) a proorocit, “iată vor apărea telefoane fără fire electrice, iată aceea va fi conexiunea directă cu satana”.

  http://www.teologie.net/2014/08/27/aplicatia-texte-liturgice-pentru-dispozitive-android/#more-4378

  Apreciază

 9. ayeaye20 said, on septembrie 2, 2014 at 11:43 pm

  marele Păcătos spune:
  29/08/2014 la 10:33

  Personal văd numai un singur avantaj din asta.

  Numai dacă preotul doreşte să înveţe pe de rost.

  Sfinţii ne-au zis:
  energia electrică este vrăjitorie satanică;
  radiaţia este putere diavolească;
  ecranul este icoana lui antihrist.

  respectiv, avem minte ca să socotim.
  şi dacă un film, o informaţie ce are conţinut care poate salva sufletul omului, privind se înţelepţeşte este un lucru, şi cu totul [categoric şi inadmisibil!] este atunci când Sfânta Evanghelie se înlocuieşte cu tabletă precum apple (mărul muşcat – simbolizează mărul discordiei, la satanişti la fel simbolismul are putere şi însemnătate) sau orişicare altă firmă.

  creştinul spovedindu-se va săruta Crucea şi “ecranul tabletei”?!
  absurd.

  Cartea este sfinţenie, şi uneori preotul când pune Sfânta Evanghelie pe cap la TeDeum, se izgoneşte şi duhurile rele din om, sau se tămăduieşte de vreo boală.

  Mă iertaţi, dar aşa ceva trebuie să fie pur şi simplu inadmisibil.

  © Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  30/08/2014 la 02:17

  Dle “mare păcătos”, vă rog să-mi răspunde la două întrebări:
  1. Ce sfinţi, în ce lucrări şi la pagină au spus ceea ce afirmaţi Dvs?
  2. Dacă ei au spus cele pe care le puneţi pe seama lor, spuneţi-mi cum aţi scris acest mesaj fără să folosiţi electricitatea, radiaţia şi ecranul, dacă toate sunt de la dracul?
  Iar dacă nu aveţi răspuns la aceste întrebări să ştiţi că nu sunteţi un “mare păcătos”, ci un “mare prost” şi un “mare ipocrit”. Şi cred că era cazul ca cineva să vă spună lucrul acesta în faţă, că poate vă ajută…

  Apreciază

 10. ayeaye20 said, on septembrie 2, 2014 at 11:45 pm

  © Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  01/09/2014 la 14:19
  3. Citiţi literatură serioasă şi în primul rând Biblia. Lăsaţi poveştile unor pretinşi stareţi care nu L-au cunoscut niciodată pe Dumnezeu şi au căzut în închipuiri de sine şi înşelări, crezând că dacă au îmbrăcat schima mare deja ştiu totul şi pot să-i înveţe şi pe alţii. În Athos toţi monahii au schima mare, dar ei nu se lansează în astfel de discuţii şi-şi văd de treaba lor, folosindu-se fără probleme şi de electicitate şi de telefoane (clar că în măsură).

  © Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  01/09/2014 la 15:32
  Cineva scrie mesaje cu conţinut eretic, cum că ţarul Nicoale ar fi “răscumărătorul Rusiei”. Rusia nu poate avea alt “Răscumpărător” decât pe Hristos (deşi nici Hristos n-a venit să răscumpere ţări, ci persoane!). Afirmaţia despre ţarul Nicolae, deşi este intens vehiculată, este totuşi condamnată ca eretică de către Sf. Sinod, eu nu mai aprob nici un comentariul din partea celui care a scris acest comentariu.
  Odihnă plăcută!

  Apreciază

 11. ayeaye20 said, on septembrie 2, 2014 at 11:47 pm

  http://www.teologie.net/2014/08/24/ce-mai-scrie-prin-vietile-sfintilor-exemple-de-pseudo-aghiografie/
  Elena spune:
  25/08/2014 la 12:41

  Sarut mana, parinte!

  Va rog sa ma iertati, dar indraznesc sa va scriu pentru ca articolul de mai sus reprezinta un subiect care, nu stiu daca sa spun ca ma tulbura, dar se cam invarte prin capul meu. Inteleg ca viata sfintilor din vechime este dificil de cunoscut intocmai si ca strecurarea unor fapte “de legenda” a fost oarecum inevitabila (uneori, poate nu din rea-vointa), dar ce nu mi se pare mie potrivit este faptul ca aceste evenimente neconforme cu realitatea le regasim din belsug in slujbe si rugaciuni. Voi da doar doua exemple: Maria egipteanca si imparatul Constantin. Parintele Makarios Simonopetritul, in “Triodul” sau ne spune ca “Potrivit studiilor recente facute pe aceasta tema, aceasta [viata pe care i-o atribuie patr. Sofronie Mariei] ar fi mai degraba o amplificare legendara in scopuri didactice a vietii unei sfinte din Palestina…” si mai departe dezbate un pic subiectul (p 353-354, editia a III-a).
  Atat Maria, cat si imparatul Constantin sunt doi sfinti foarte dragi mie; din cand in cand mai ziceam acatistele lor. Acum pe al lui Constantin nu il mai zic deloc, iar din cel al Mariei am scos toate partile care relatau evenimente din viata ei.
  N-as vrea sa va supar cu un text lung, dar mie mi se pare important sa il fericim pe un sfant, laudand faptele lui reale, nu inchipuirile noastre (chiar de ar avea ele scop didactic; pentru asta, ma gandesc ca am putea alcatui povestioare fara a le atribui unei persoane reale).
  Iertati-ma si ma pomeniti!

  © Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  30/08/2014 la 17:14

  Eu nu sunt specialist în aghiografie şi nu vreau să mă pronunţ pe ceea ce nu ştiu.

  Am semnalat doar cazurile pe care le ştiam şi am încercat să le expun cât mai ştiinţific, ca un început de dezbatere.

  Mai departe ne rămâne să dezvoltăm această ramură şi ştiinţei teologice şi să mai triem un pic lucrurile. Clar că nu e vorba doar de acrivie ştiinţifică, ci în primul rând una duhovnicească. Tot ce e fals nu ne ajută, ci numai ne încurcă în viaţa duhovnicească.

  Apreciază

 12. tataia said, on septembrie 3, 2014 at 3:49 am

  Mda..si probabil deoarece este inceputul anului bisericesc, de la 1 septembrie au inzecit astia spreierile cu chemtrails…ieri si azi a fost adevarat carnagiu pe cer. Pe absolut toti pe care i-am intrebat mi-au raspuns ca nu prea s-au simtit bine in aceste zile….

  Apreciază

 13. Cornu said, on septembrie 3, 2014 at 9:36 am

  Cuvînt la începutul Indictionului, adică la Anul Nou (1 septembrie) – http://paginiortodoxe.tripod.com/vssep/09-01-anul_nou_bisericesc.html

  Apreciază

 14. ayeaye20 said, on noiembrie 16, 2014 at 12:51 pm

  Mai exact, pe pagina sa de Facebook, parintele anunta noua conferinta care va fi organizata in Mitropolia Pireului, pe tema canonului 15 al Sinodului I-II din Constantinopol [2], care reglemeteaza separarea de ierarhii ca propavaduiesc erezia, si comenteaza in felul urmator: “Tendintele Mitropolitului Serafim de Pireas sunt clare. Nu vad motive de bucurie sau exaltare”. Apoi unul din comentatori, isi manifesta dorinta ca si noi sa avem un episcop la fel ca IPS Serafim in Romania, la care domnul Pruteanu ofera urmatorul raspuns: “eu ma rog sa NU avem. Nu inseamna ca daca avem destui extremisti de stanga, trebuie neaparat sa avem si extremisti de dreapta. Cand oare o sa avem oameni echilibarti?”

  adevarul-hristic on 14 noiembrie 2014 la 11:14 pm said:

  parinte eretic, dar tot eretic ramaneti… Petru Pruteanu teozofu’, scolit la Salonic de scolastici, declara:

  – maslu e vraja
  – a spune ca nu e bine sa traiesti necununat este o aberatie
  – 1 septembrie, inceputul anului bisericesc este o aberatie
  – Ierarhul Nicolae nu a dat nicio palma lui Arie
  – este o aberatie sa blestemam copii la botez…si dracii din ei…

  http://www.teologie.net/2014/08/19/recenzie-primire-ortodoxie/

  petru pruteanu
  “Toate blestemele pe care le conţineau vechile rânduieli nu aveau nici o justificare teologică, ba chiar erau anti-evanghelice şi pline de răutate. Oare nu era ridicol că, noul-intrat în Biserica Ortodoxă, după ce a fost învăţat de baptişti (sau de alţi eterodocşi) că Hristos a zis să nu blestemăm (Matei 5:44), îşi începea „trăirea ortodoxă” cu blesteme şi „înjurături binecuvântate”? Mă bucur că s-au scos toate astea…”

  Adrian spune:
  19/08/2014 la 16:01
  Hristos a zis sa nu blestemăm oameni, părinte, nu diavoli.
  Înțelegem că și preoții au slăbiciuni și nu prea sunt dispuși să declare război diavolilor, dar parcă justificarea teologică a acestui non-combat este cam mult.

  Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  30/08/2014 la 02:12
  Papii şi reformatorii protestanţi sunt oameni sau diavoli? Poate nu ştiu eu să fac diferenţa…

  Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  19/08/2014 la 16:13
  Am lăsat un aspect neatins, pentru că, sincer, mă depăşeşte:
  Zic cei de la Patriarhie (şi nu numai) că dacă trece un copil la Ortodoxie, toate lepădările de erezii le rosteşte naşul. Bineînţeles, asta se referă mai mult la romano-catolici şi vechii-orientali, căci neoprotestanţii nu botează copiii. Şi în acest caz nu era mai simplu să se spună că TREBUIE SCHIMBAT NAŞUL şi gata, fără nici un fel de lepădare. Cum poate cineva să se lepede de ceea ce n-a crezut niciodată? Dacă a fost botezat la romano-catolici înseamnă că a avut naş tot romano-catolic. Iar dacă părinţii lui au devenit ortodocşi şi vor şi pe copil să-l facă ortodocşi, trebuie să-şi schimbe naşul. Şi, în acest caz, la ce bun un naş deja ortodox să spună că se leapădă de Filioque, primat papal etc. Nici el, şi cu atât mai puţin pruncul respectiv, nu a crezut vreodată în astea. Oare nu-i ridicol să-i ceri unui prunc, care nu-l recunoaşte bine pe taică-său, să se lase de papa de la Roma? 🙂 Cum ar putea un copil să zică că el nu mai mărturisieşte monofizismul, ci difizismul? Sau la ce ajută să zică asta naşul în locul lui? Oare n-ar fi suficient, în acest caz, să se facă doar mirungerea şi să fie încredinţat unui naş ortodox? Întreb şi eu…

  protos Teodosie spune:
  21/08/2014 la 21:14
  Până în momentul în care un copil devine ortodox se consideră că în el există încă păcatul strămoşesc chiar dacă a avut botez eretic Deci, cred că lepădările nu mai sunt valabile deoarece copilul mic fiind nu realizează că s-a aflat în erezie, şi până al 7 ani copii nu se spovedesc conform îndrumărilor B.O.R. Altceva este la oameni maturi.

  Ieromonah Petru Pruteanu spune:
  30/08/2014 la 17:18
  Puteţi să-mi demonstraţi pe izvoare patristice (nu fabulaţii teologice recente) care este legătura dintre botez şi “păcatul strămoşesc”? Cu atât mai mult, care ar fi legătura dintre exorcisme şi “păcatul strămoşesc”. Am pus expresia între ghilimele pentru că Sf. Părinţi din Răsărit nu folosesc noţiunea de “păcat strămoşesc” NICIODATĂ!

  adevarul-hristic on 14 noiembrie 2014 la 11:43 pm said:

  ok, maestre, am uitat punctul 6:

  Petru Pruteanu-blog (teologie.net)

  – la sinodul din 2016 eu as recomanda scoaterea troparului ceasului al III-lea de la epicleza (ieromonah Petru Pruteanu)

  TAMAI TROPARUL-RUGACIUNE DE INVOCAREA SFANTULUI DUH-DUMNEZEU, CARE SA VINA PESTE PAINE SI VIN:

  Doamne, Cel ce ai trimis pe
  Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea,
  Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoieşte nouă, celor ce ne
  rugăm Ţie.

  S-ATUNCI UNDE SA TACEM?

  Apreciază

 15. […] 1 septembrie: INCEPUTUL ANULUI BISERICESC. Petru Pruteanu: O ABERATIE […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: