SACCSIV – blog ortodox

Proiect PDL: AVORT DOAR CU AVIZ DE LA PSIHOLOG. Satanistii de la ASUR sar in sus. „Analistii” din mass-media turbeaza. Iar ne-au luat-o inainte sectantii? CE FAC POLITICIENII ORTODOCSI? DE CE NU INTRODUC UN PROIECT DE LEGE CARE SA INTERZICA AVORTURILE?

Posted in ASUR, avort, PD-L by saccsiv on aprilie 9, 2012

   Iata ce aflam din articolul AVORTUL, DOAR CU AVIZ DE LA PSIHOLOG. PDL promovează o lege care să rezolve CRIZA DEMOGRAFICĂ a României.

Un nou de act normativ, care vizează modificarea legii avortului, ar putea schimba regulile după care se fac în România întreruperile de sarcină la cerere. Dacă până în prezent avortul voluntar era un act consimţit între pacientă şi medicul ginecolog, deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, iniţiatorii proiectului, doresc ca în viitor femeile să apeleze şi la serviciile unui psiholog înainte de a face o întrerupere de sarcină. Acesta ar trebui să le consilieze în privinţa riscurilor medicale şi psihologice la care se expun în momentul în care apelează la această procedură. Apoi, psihologul trebuie să le dea femeilor care doresc să facă întrerupere de sarcină un certificat, fără de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arată propunerea de act normativ, susţinută de 51 de deputaţi şi senatori.

Dacă această lege, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, va fi adoptată, întreruperea de sarcină nu se va mai putea face doar în urma unei programări la medicul ginecolog, indiferent dacă acesta lucrează în sistemul de stat sau la privat. Concret, înainte de a face un avort, româncele vor trebui să obţină un certificat de la un psiholog, după ce au făcut cel puţin o şedinţă de consiliere. În cadrul acesteia, femeii i se vor prezenta şi fotografii sau filme despre ceea ce presupune întreruperea de sarcină şi se va uita la ecografia embrionului pe care îl poartă în pântece. După respectiva şedinţă, femeia va trebui să aştepte 5 zile, timp în care iniţiatorii legii susţin că ea va reflecta la lucrurile discutate în timpul şedinţei de consiliere. Abia după aceea va putea să facă întreruperea de sarcină, dacă încă îşi doreşte acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va aparţine exclusiv femeii.

Peste 22 de milioane de avorturi, făcute între 1958 şi 2008

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numărului mare de avorturi înregistrate la noi în ţară, în special în rândul femeilor tinere şi care se află la prima sarcină. Datele statistice arată că pe teritoriul României din 1958 şi 2008 s-au înregistrat 22.178.906 de întreruperi de sarcină, potrivit datelor furnizate de Asociaţia ProVita, care citează Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Statisticile privind avortul la noi în ţară mai arată că, după 1990, rata întreruperilor de sarcină este în scădere. În această perioadă s-au efectuat în jur de 7 milioane de întreruperi de sarcină. Cu toate acestea, România ocupă un loc fruntaş la acest capitol, cu 32 de avorturi la 100 de sarcini.

Actuala lege a avortului prevede ca întreruperea de sarcină la cerere să se facă cel târziu în cea de-a 12 săptămână de sarcină, mai exact până la sfârşitul primului trimestru. În cazul în care gravida este minoră, pacienta va avea nevoie şi de consimţământul părintelui sau al tutorelui pentru a face recurge la acest act medical.

Mai există cazuri când se pot face întreruperi de sarcină şi atunci când sarcina este înaintată, în cazul avortului terapeutic. În astfel de situaţii medicul decide să apeleze la această metodă pentru că sarcina pune în pericol sănătatea viitoarei mame.

Sulfina Barbu: „Avortul este măsura cea mai folosită în România împotriva unei sarcini nedorite”

Sulfina Barbu, unul dintre iniţiatorii acestei legi, a declarat pentru gândul că femeile trebuie să fie conştiente de tot ceea ce presupune efectuarea unei întreruperi de sarcină.

„Din păcate, avortul este măsura cea mai folosită în România împotriva unei sarcini nedorite, în condiţiile în care există măsuri contraceptive mult mai sănătoase şi mult mai ieftine. De exemplu: o întrerupere de sarcină costă 200 de lei, în timp ce un sterilet 18 lei. Am decis să iniţiem un astfel de act normativ în primul rând gândindu-ne la criza demografică şi la impactul pe care acest act medical îl are asupra sănătăţii femeii”, ne-a spus aceasta.

Deputatul PD-L a mai precizat că acest act normativ va ajuta şi la informarea femeilor din mediul rural despre cum pot preveni o sarcină nedorită şi despre riscurile la care acestea se expun atunci când decid să facă avort. „Întreruperile de sarcină reprezintă un factor agravant şi probabil este una din cauzele pentru care în România incidenţa deceselor de cancer de col uterin şi de cancer mamar este atât de mare. Nimeni nu este pentru întrezicerea avorturilor. Nici vorbă. Dar, cred că înfiinţarea cabinetelor de consiliere pe întreg teritoriul ţării poate să ajute la conştientizarea riscurilor la care femeile se expun atunci când iau o astfel de decizie”, ne-a mai spus deputatul PD-L.

Ce presupune consilierea „în criza de sarcină”

Consilierea „în criza de sarcină” va fi făcută de un psiholog sau de un cadru medical. Acest tip de consiliere presupune cel puţin o şedinţă, în funcţie de dorinţa gravidei, dată de la care începe să curgă perioada de gândire.

În cadrul întâlnirilor cu psihologul, femeia va fi informată despre impactul emoţional pe care întreruperea de sarcină îl are asupra psihicului, dar şi despre riscurile medicale pe care avortul le presupune, pe termen scurt şi lung, printre care se numără leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, infecţii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine şi chiar infertilitate.

Un alt punct al şedinţei de consiliere mai presupune ca pacientelor să li se explice cu ajutorul unor fotografii sau imagini video procedura medicală de avort. Ele vor primi informaţii despre dezvoltarea embrionului din momentul conceperii copilului şi până la naştere, cu ajutorul unui scurt material video şi „li se va sublinia faptul că încă din momentul conceperii embrionul este o fiinţă umană în sensul deplin al cuvântului, a cărei viaţă va înceta în urma procedurii medicale”, mai arată actul normativ.

De asemenea, femeia va mai primi rezultatele ecografiei sub formă de fotografie sau imagini video, iar consilierii vor cerceta care sunt cauzele care au determinat-o pe aceasta să apeleze la un avort.

Înainte de a lua decizia de a întrerupe sarcina, psihologii îi vor mai oferi femeii şi alternative la avort, precum posibilitatea de încredinţare a copilului spre adopţie, darea micuţului în asistenţă maternală sau în plasament, creşe cu program săptămânal.

Ce ar putea risca medicul care nu va respecta noua lege

Marius Spânu, deputat PDL şi unul dintre susţinătorii acestei legi, a declarat pentru gândul că acest act legislativ le va fi de mare ajutor femeilor. „Multe din femeile care recurg la avort nu au minimul de suport. Psihologic nu este un lucru foarte uşor. Există riscul apariţiei regretelor, aşa cum există şi riscul să nu mai poată să rămână însărcinate. Toate aceste riscuri există şi ele trebuie prezentate femeilor. Consider că această lege va ajuta la stoparea avalanşei de întreruperi de sarcină la cerere”, ne-a spus deputatul.

Deputatul Spânu ne-a mai vorbit şi despre măsurile pe care noua lege le-ar putea prevede, în cazul în care medicul va accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul de consiliere. „Legea este abia la început. Trebuie întrunite mai multe comisii şi trebuie să parcurgă mai mulţi paşi înainte de a intra în vigoare. Unii dintre colegii mei au propus ca medicilor care vor accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul să li se diminueze salariul, să fie mustraţi disciplinar sau chiar să li se interzică pe o perioadă de timp determinată să mai profeseze. Deocamdată nu s-a stabilit nimic concret”, ne-a menţionat Marius Spânu.

Asociaţia Creştină Arsenie Boca: „Avortul este o crimă”

Dincolo de cei 51 de deputaţi şi senatori care susţin această lege, actul normativ este sprijinit şi de zece organizaţii nonguvernamentale, printre care se numără şi Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România, Fundaţia Pro Vita Medica din Timişoara, Asociaţa Creştină Arsenie Boca, Centrul Noua Speranţă din Deva şi Alianţa Familiilor din România.

Preşedintele Asociaţiei Creştine Arsenie Boca, Cristian Filip, a declarat pentru gândul că ţara noastră are nevoie de o astfel de lege. „România este pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de avorturi la nivel european. Şi dacă suntem atenţi la ceea ce înseamnă avortul, aflăm că avortul este un act de crimă. Astfel, România este pe locul I la crime în Europa. Nu este nicio diferenţă dintre un copil de trei ani şi unul de o lună, două sau trei aflat în stadiul embrionar. El respiră acolo în burtica mamei. Aici este toată problema. Din păcate, nu ne dăm seama de faptul că un copil are dreptul la viaţă înainte de a se naşte. Susţinem o astfel de iniţiativă legislativă deoarece considerăm că mamele nu sunt în cunoştinţă de cauză atunci când apelează la întreruperea de sarcină. Noi ne dorim ca prin aceste măsuri femeile să conştientizeze riscurile la care se expun”, ne-a spus Cristian Filip.

Medicii ginecologi spun că această legea nu va duce la diminuarea numărului de avorturi

Medicii ginecologi sunt de părere că adoptarea unei astfel de legi nu va duce la diminuarea numărului de avorturi şi nici la creşterea natalităţii. „Înainte de începerea procedurii de întrerupere de sarcină eu, ca medic, sunt obligat să informez pacienta despre riscurile la care se expune. Aceasta ia la cunoştinţă aceste lucruri şi mai mult semnează. Toate întreruperile de sarcină se fac cu semnătură. Tot ce va face această lege este să complice lucrurile şi va fi foarte greu de pus în practică. O femeie care este hotărâtă că vrea să facă un avort o va face, indiferent dacă va vedea imagini şocante sau dacă va sta să reflecteze asupra gestului ei timp de 5 zile”, a declarat pentru gândul dr. Gabriel Lemnete, medic ginecolog la Spitalul Polizu.

Specialistul a precizat că femeile care trec printr-o astfel de situaţie au nevoie de susţinere şi consiliere psihologică după efectuarea actului medical. „Majoritatea femeilor care fac avort nu o fac din propria dorinţă. Nu este o decizie proprie a ei. Are o presiune provocată de mediul în care trăieşte. Familia, soţul, mama, tata, mătuşa, dar şi societatea. Societatea care o condamnă dacă are un copil şi nu este măritată. Toată lumea o arătă cu degetul. Mai bine, parlamentarii ar elimina constrângerile impuse de angajator, care îţi spune că în primul an de când te-ai angajat la ei nu trebuie să rămâi însărcinată, deoarece, în caz contrar, îţi pierzi locul de muncă”, ne-a mai spus medicul.

Ginecologul Lemnete spune că din punct de vedere tehnic această lege va fi greu de aplicat. „O femeie îşi dă seama că este însărcinată atunci când este în săptămâna a cincea sau a şasea. Se duce la ginecolog, iar apoi la la cabinetul psihologului, unde îşi face programare. Aşteaptă câteva zile, poate chiar o săptămână, iar după ce a fost consiliată mai aşteaptă încă cinci zile. Şi uite aşa riscăm să ajungem cu sarcina într-un stadiu în care nu se mai poate practica întreruperea de sarcinii la cerere”, conchide medicul.

Psiholog: „Femeile au nevoie de susţinere înainte şi după întreruperea unei sarcinii”

Psihologii sunt de părere că o astfel de iniţiativă le-ar ajuta pe femeile tinere să nu se grăbească înainte de a lua o decizie care le-ar putea marca toată viaţă. „Din punctul meu de vedere, o femeie care decide să facă o întrerupere de sarcină trebuie să stea de vorbă cu un medic, un psiholog, dar şi cu un preot. Sunt trei factori de care trebuie să ţină cont înainte de a lua o astfel de iniţiativă: medicală, psihologică şi spirituală”, a declarat pentru gândul psihologul Melania Ciobotaru.

Specialistul completează că dincolo de riscurile medicale, avortul machează o femeie din punct de vedere psihologic. „Este o adevărată traumă. Femeile au nevoie de consiliere psihologică atât înainte de avort, cât şi după avort. Din păcate, efectele unui astfel de gest apar pe parcurs”, precizează experta.

Întrebată despre impactul pe care imaginile pe care femeia va trebui să le vadă înainte de a face o întrerupere de sarcină odată cu intrarea în viguare a acestei legi, Melania Ciobotaru a spus că nu vor şoca. „Cel mai probabil vor crea o stare de teamă asupra actului, dar nu le va speria atât de tare încât să rămână cu sechele. Cel mai probabil vor avea acelaşi impact asupra psihicului cum au avut şi imaginile de pe pachetul de ţigări. Unii s-au lăsat, dar cei mai mulţi au în continuare acest viciu”, a conchis psihologul.

Cum arată certificatul de consiliere

Potrivit actului normativ, certificatul de consiliere pentru criza de sarcină trebuie să conţină în mod obligatoriu numele şi prenumele pacientei, vârsta şi adresa acesteia, vârsta sarcinii, perioada de consiliere urmată – respectiv data primei şedinţe de consiliere, câte naşteri a mai avut în trecut, la a câta întrerupere de sarcină este, dar şi dacă a avut sau nu pierderi de sarcină în trecut.

La final, acest certificat trebuie să fie semnat atât de pacientă, cât şi de consilier, dar va trebui să conţină şi ştampila cabinetului de consiliere.

Cabinetele de consiliere vor trebui acreditate de Ministerul Sănătăţii

Legea aflată pe site-ul Camerei Deputaţilor prevede şi înfiinţarea unor cabinete de consiliere pentru criza de sarcină, care se vor înfiinţa şi vor funcţiona în cadrul fiecărei secţii de ginecologie a unităţilor spitaliceşti de stat şi privat.

În cazul în care clinicile de obstetrică-ginecologie de stat nu dispun de consilieri pentru criza de sarcină, aflându-se în imposibilitatea de a înfiinţa cabinete sau centre de consiliere în cadrul propriilor secţii de ginecologie, acestea sunt obligate să încheie contracte privind furnizarea unor astfel de servicii cu cabinete în regim privat.

Aceste centre se vor acredita după o procedură care va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii, prin norme metodologice emise pentru aplicarea legii. În plus, în cadrul MS se va înfiinţa registrul cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, care va ţine evidenţa centrelor acreditate.

Lista ţărilor unde se aplică o astfel de lege

Potrugalia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg şi Slivacia sunt ţări din Uniunea Europeană unde o astfel de lege există şi se aplică. „Adoptarea unei astfeld e legi în România nu este o recomandare din partea UE, dar în condiţiile în care în alte state există o astfel de reglementare şi lucrurile merg foarte bine, nu văd de ce noi nu am putea avea un astfel de act normativ”, a spus Marius Spânu.

De exemplu, în Belgia femeia trebuie să primească consiliere timp de cel puţin şase zile înainte de a face o întrerupere de sarcină, în Germania se recomandă trei zile de gândire înainte de a lua o astfel de decizie, în timp ce în Luxemburg femeia trebuie să aştepte o săptămână după ce a fost consiliată.

„Din aceste motive şi pentru a elimina riscul de a lua o decizie pripită, al cărui deznodământ nu mai poate fi schimbat şi care are efecte atât asupra femeii respective, cât şi asupra viitorului naţiunii, se impune ca necesară existenţa unor centre/cabinete specializate pe problematica avortului, care să asigure dreptul la informare al femii ce deţine puterea de decizie în a alege”, se mai arată în actul normativ.

Iata si ce aflam din articolul Societatea civilă RESPINGE proiectul PDL anti-avort: Un atentat împotriva femeilor și al familiilor:

Peste 20 de ONG-uri solicită Executivului să respingă propunerea legislativă privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, care, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, îşi propune „manipularea deciziilor personale ale pacientelor”. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) își declară surprinderea și îngrijorarea cu privire la recentul proiect de lege anti-avort, considerându-l „un atentat împotriva femeilor şi familiilor”.

Proiectul de lege condiţionează accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere voluntară a sarcinii de participarea la şedinţe de consiliere şi îşi propune, în mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor, consideră reprezentanţii a 22 de ONG-uri, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

Societatea civilă avertizează cu privire la „corectitudinea proiectului de lege care a fost iniţiat de parlamentarii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, co-semnat de alţi 48 de parlamentari şi care introduce consilierea obligatorie înainte de procedura de întrerupere a sarcinii şi o perioadă de gândire de cinci zile”.

„Vă supunem atenţiei faptul că, această propunere legislativă numeşte consiliere (ce poate fi oferită de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată “că avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale.

Organizaţiile semnatare consideră că acest tip de consiliere nu face decât să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gândire de 5 zile creează întârzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei”, spun reprezentanţii ONG-urilor.

Cei doi inițiatori doresc ca prin prin bariere administrative să îngreuneze cât mai mult avorturile, urmând ca într-o etapă ulterioară acestea să fie interzise total. De altfel, acest lucru este recunoscut chiar de dl. Dugulescu; în urmă cu doi ani, într-o conferință de presă, domnia sa declarând: „Acesta (consilierea – n.r.) este un prim pas pe care trebuie să-l facem în România. Nu putem discuta deocamdată [s.n.] de interzicerea avorturilor, ci putem să ne gândim că un prim pas ar fi acesta. Sub pretextul „informării” femeilor, proiectul de lege (BP58/13.03.2012[2]) se face expresia unei ideologii fundamentalist religioase. Dovada o constituie expunerea de motive, calchiată după pretinsele „argumente” anti-avortpromovate de gruparea americană „Baptiști pentru viață”. Mai mult, unele dintre asociațiile care sprijină proiectul legii anti-avort apar listate în directorul grupării baptiste sus-menționate”, se arată în comunicat ASUR.

Comentariu saccsiv:

   Ni se spune ca:

“Statisticile privind avortul la noi în ţară mai arată că, după 1990, rata întreruperilor de sarcină este în scădere.”

Adica se faceau mai multe avorturi inainte de 1990, cand erau interzise? De unde au scos-o?

VIDEO SOC – Clasament AVORTURI: Marea Britanie locul 1, Franta 2, Romania 3. FILMARI AVORT (interzis minorilor)

E bine sa le fie prezentate femeilor insarcinate astffel de materiale:

VIDEO (extrem de socant): FILMARI AVORT … Un material obligatoriu de vizionat de catre toti parintii ce apeleaza la „intreruperea de sarcina”

Video: AVORTUL – Iata cu ce instrumente sunt torturati pana la moarte copilasii in pantecele mamelor lor …

Dar nu e suficient. Astfel de materiale trebuie prezentate in scoli, in mass-media, in cabinete nu doar femeilor insarcinate, ci si sotilor lor si parintilor lor.

Iar AVORTURILE TREBUIE INTERZISE. Si bine ar face acele organizatii ortodoxe sa sustina interzicerea avorturilor, nu doar acest proiect de lege.

Nu sunt de acord cu trecerea pe la psihopupu:

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

Am urmarit cateva dezbateri la tv. La un moment dat sinistra Mirela Zivari, psihopupu des invitata pe la toate canalele, spunea ca e sigura ca colegii ei de breasla nu vor prezenta astfel de materiale si ca e bine ca nu le vor prezenta pentru ca bla bla bla. Ticalosita … Adica acele imagini ii fac rau femeii insarcinate. Dar sa ucida pruncul e bine.

La o alta emisiune, spuneau unii ca in PDL exista o puternica influenta neoprotestanta. Aici au dreptate:

VIDEO: Cornel Nistorescu despre rolul penticostalilor din Chicago in actulala politica a guvernului de distrugere a Romaniei

   Si adaugau ca e fireasca atunci atitudinea anti avort din PDL si trageau si concluzia: neoprotestantii se zbat sa salveze vieti, pe cand ortodocsii sunt preocupati sa construiasca catedrale. Asta e o palma sa ne tiuie urechile. Si bine ne fac. Ca suntem mamaligi. Ortodocsi mamaligi.

Patriarhia nu a vrut sa faca un astfel de lobby anti avort. Majoritatea preotilor interzic distribuirea materialelor anti avort in bisericile lor, ba unii nici macar nu prea vorbesc impotriva avorturilor, ca sa nu-si piarda enoriasii …

Cei cativa politicieni ortodocsi nu doar cu numele, au promis ca propun o lege anti avort, dar … cam atat. Poate macar acum se vor agita oleaca.

Singurii care striga si actioneaza sunt cateva organizatii fara forta financiara, unii pe la conferinte, cateva reviste si cateva bloguri. Si desigur, cativa preoti marturisitori, dar din ce in ce mai putini si acestia. Adica extrem de firav.

E trist ca iar ne-au luat-o ereticii inainte. Dovedim indubitabil ca suntem ortodocsi limonada zeama lunga. Doar cu numele. Parca ne-am jurat sub blestem cumplit sa n-avem fapte.

Iar miscarea ereticilor, la care isi da concursul si mass-media, e geniala. Impusca multi iepuri dintr-un foc. PDL apare a fi crestin. Se vorbeste in sfarsit in societate despre avort, dar initiatorii sunt … ereticii. Multe organizatii ortodoxe se vor lasa iar pacalite in numele unei cauze comune si vor face din nou hora mare cu ei.

Repet, de ce n-a facut Patriarhia lobby anti avort? De ce nu s-au miscat cei cativa politicieni ortodocsi cu o propunere de lege care sa prevada interzicerea avorturilor? Nu pot sa inteleg.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 9, 2012 at 10:54 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Ioan C. said, on aprilie 10, 2012 at 5:51 am

    Politicienilor noştri li se potriveşte de minune următorul material:

    ÎNFRICOŞĂTOAREA JUDECATĂ- sau cum credinţa moartă, fie ea şi ortodoxă cu numele, dar fără fapte bune n-ajută la nimic

    http://iisusestedomnul.wordpress.com/2011/12/08/infricosatoarea-judecata-sau-cum-credinta-moarta-fie-ea-si-ortodoxa-cu-numele-dar-fara-fapte-bune-n-ajuta-la-nimic/

    Apreciază

  3. sovamiza said, on aprilie 10, 2012 at 6:53 am

    Raspopitule,
    Vrei sa ne intorcem la „decreteii” anilor ’80? Atunci strange violatorii si cu ei in puscarie, iar mai apoi ajutati mamele cu bani, pe masura nevoii de crestere a unui copil (nu cu pomana numita „indemnizatie de copil”). Luati lectii de la occidentali si vedeti care este remuneratia pentru crestere copil acolo…faceti o lege in care mama si copilul beneficiaza de bani adevarati, mai apoi legea impotriva violatorilor (pedeapsa pe viata) si in final legea anti-avort.

    Apreciază

    • danutza said, on aprilie 10, 2012 at 11:06 am

      cine e raspopit????
      nu vrem sa ne intoarcem la decretei, desi ceausescu a facut un mare bine tarii prin acea lege, ca altfel, eram jumatate din cati suntem acum, dar vrem sa ne intoarcem la Dumnezeu si la credinta.
      avortul este un pacat f f mare, o crima de nejustificat, indiferent de motivele financiare ( astea sunt doar o umbrela). Dumnezeu nu lasa pe nimeni sa moara de foame, atata timo cat avem nadejde si ne zbatem sa muncim.

      Apreciază

  4. viviana said, on aprilie 10, 2012 at 8:26 am

    DE CE NU CU CONSILIEREA PREOTULUI ? !

    Apreciază

  5. Un papistas said, on aprilie 10, 2012 at 10:09 am

    Ma bag si eu in discutia voastra desi probabil ca nu sunt bine-primit (ca nu ma calific sa fiu aproapele vostru).

    Eu personal sunt de acord cu interzicerea avortului si criminalizarea actului in sine (si medicul si mama), sau hai sa zicem in majoritatea cazurilor (si nu discutam acum despre exceptii). Insa nu cred ca asta va rezolva problema! Nu se va ajunge decat la interventii facute la negru, cu pericol crescut pentru femei si o industrie subterana de pe urma careia unii se vor imbogati.

    Ar trebui educati oamenii sa fie responsabili cand se …”iubesc”, sa inteleaga consecintele cumplite la care se poate ajunge. Nu stiu daca filmuletele alea chiar sunt o idee buna, dar poate ca nici rele nu sunt. Mie nu mi-ar fi placut sa vad asa ceva in copilarie (nici acum nu-mi place, dar pot trece peste si nu visez urat noaptea).

    Oricum saccsiv, trebuie sa recunosti ca avorturile au ca si cauza principala relatiile sexuale (ce deductie logica!) iar relatiile sexuale nu le vei putea interzice nicicum. Nici daca il invoci pe Dumnezeu, biserica sau pe presedinte (sau mai ales atunci). Nu ai ce face si pace. Deci ce mai ramane este sa-i inveti sa se protejeze (ca oricum o fac). Daca nu vor un copil, sa nu il conceapa. Iar daca tot s-a intamplat si s-a intamplat, atunci sa-si asume raspunderea si sa creasca copilul (sau sa-l dea spre adoptie).

    Scuze din astea ca nu e indemnizatia suficienta si de asta facem avort – imi par penibile. Mai cinstit ar fi sa zici ca nu-ti pasa de sufletul acelui copil, ca te enerveaza ca ti-a stricat activitatile care iti fac placeri si il ucizi ca sa nu te incurce. Nu e vina statului ca nu da.
    Vezi, aici trebuie lucrat! Aici e problema… Poate totusi ai dreptate cu filmuletele!

    P.S. Daca vrei aduci in discutie tema facem sau nu facem copii – eu zic ca trebuie facuti, dar in masura in care ti-i doresti (si ca sa nu ne intelegem gresit, eu am copii. Tu ai?). Nu ma impresioneaza scaderea natalitatii (desi efectele sunt evidente) si nu discut despre asta. Discutam aici strict despre avort si ca motivatii de genul „a fost o greseala” sau „sa dea indemnizatii mai mari si il tin” nu justifica acea crima.

    Apreciază

  6. stone said, on aprilie 10, 2012 at 11:43 am

    O femeie se duce la cabinet sa faca intrerupere, de ce credeti ca se duce acolo?
    Eu nu cred ca se duce de placere, sau cum se spune ca sa scape de o povara, ci pentru ca nu are o sustinere reala din partea familiei, a sotului sau „partenerului”.
    Ea este cea blamata daca face intrerupere, dar vinovatii stau in umbra si se spala pe maini. Parintii nu mai sunt parinti, bunicii nu mai sunt bunici, iar barbatii au ajuns … (evident ca nu in toate cazurile se poate spune asta), dar pe cine se poate baza ea femeia atunci cand poarta in pantec un suflet?… Si dintr-o data se vede singura luptandu-se cu toti, cu gura soacrei, cu reprosurile mamei, cu indiferenta barbatului ei, care pana mai ieri se batea cu pumnii in piept ca o iubeste.
    Din aceasta cauza femeia care face astazi un copil si-l creste in credinta, este mai puternica decat cele de acum 70 ani care aveau sustinerea intregii familii.

    Apreciază

    • daniel said, on aprilie 10, 2012 at 1:22 pm

      Femeia ar trebui sa se lupte cu toata lumea, macar ca e singura care vrea sa traiasca copilul. Mai bine sa moara decat sa faca avort! Il va avea in ajutor pe DUMNEZEU!

      Apreciază

  7. Paula said, on aprilie 10, 2012 at 1:18 pm

    Perfect adevarat cu ce zice „stone”. Nu sunt de acord cu avorturile,n-am fost niciodata insa lupta cu „casnicii” e cea mai cumplita. Trebuie o credinta de fier si o sustinere din partea unui duhovnic bun,eventual al unor cunostinte credincioase ,ca altfel clachezi.Stie ,el ,dracul sa-i intarate pe casnici incat sa-ti faca viata un iad.Nu-i usor sa fii credincios ..printre necredinciosi…..si sa tii dreapta credinta cu ei in jur.E adevarat ..nu e nici imposibil…dar trebuie si ceva sustinere ca altfel innebunesti de-a dreptul.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  8. Alexandru(Fulger) said, on aprilie 10, 2012 at 6:43 pm

    Neoprotestanti apartin elitelor , acesta este un plan de-al lor pentru a atrage adepti nicidecum un pic de mila pentru prunci nenascuti.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.