SACCSIV – blog ortodox

RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism …

Posted in CIPURI, ECUMENISM, MASONERIE, RAZVAN CODRESCU by saccsiv on septembrie 20, 2011

Foto: http://roncea.ro/tag/adolf-marian-vasile-crivat-alias-razvan-codrescu/

Iata articolul sau ORTODOCŞI ADEVĂRAŢI?:

Există în lumea românească postcomunistă o categorie de credincioşi ortodocşi – nici foarte mulţi, dar nici prea puţini – care au pretenţia că numai ei reprezintă cu adevărat Ortodoxia şi că, în afara Ortodoxiei (lor), toată lumea e hărăzită pierzaniei, de la Răsărit pînă la Apus. Aceşti “ortodocşi adevăraţi” fac cît de multă gălăgie pot, cu un discurs întotdeauna radical şi violent, pe internet, în publicaţii şi la televiziuni de mîna doua, în conferinţe şi marşuri publice. Biserica însăşi ai impresia că nu-i mai încape…

Dar cine-s „ortodocşii adevăraţi”? Ei da, bună întrebare!

Păi… cei care au tăria să strige: „Ortodoxie sau moarte!”; cei care trăiesc cu certitudinea nezdruncinată că numai ei au Biserică, Taine, Har, Martiri, Sfinţenie şi Mîntuire, celelalte sute de milioane de pretinşi „creştini” fiind carnea de tun a răzbunării divine; cei care pot să jure că Fiara este deja în lume (de vreme ce am început să fim însemnaţi cu semnul ei: 666/codurile de bare/cipurile biometrice), netezind sub nasul nostru calea lui Antihrist; cei care n-au nici o îndoială că „Grădina Maicii Domnului” nu e Athosul, ci România, şi că poporul român e buricul pămîntului şi adevăratul înaintemergător al lui Hristos (prin Zalmoxis şi Deceneu); cei care ştiu că marele nostru poet Mihai Eminescu, cel asasinat – poate n-aveaţi habar?! – de odioasa conspiraţie universală antiromânească (şi implicit antiortodoxă), e „Sfînt de Pămînt”, iar ei umblă să strîngă semnături pentru trecerea lui oficială în calendarul bisericesc; cei care văd roşu în faţa ochilor cînd aud de „Occident/Apus”, „ecumenism”, „dialog”, „elite intelectuale”, „cultură”, „civilizaţie”, „universalitate”; cei care se simt şi în somn şi se proclamă patetic victime perpetue ale „jidănimii”, „masoneriei”, „papistăşismului”, „globalismului”, sau, mai recent, ale supremei cumpliri a „cipuirii biometrice”, dar niciodată ale panslavismului ortodox, sau ale diversiunilor securistice de acasă, sau ale propriei lor ignoranţe, duplicităţi morale, nevrednicii, inerţii sau sterilităţi; cei care divinizează „închiderea” în sine şi diabolizează orice „deschidere”, socotind-o preambul al pierzaniei. Într-un cuvînt, cei care se cred şi se declară singurii puri şi îndreptăţiţi dinaintea lui Dumnezeu, în virtutea unei tradiţii impersonale care ar trebui să ţină locul virtuţilor curente şi să se sustragă oricărei dinamici creatoare.

Aşa-zisa „Ortodoxie adevărată” de astăzi e, altfel spus, încremenirea deliberată în proiectul unei tradiţii pe care o invocă întruna, dar n-o mai onorează (pentru că, pe de o parte, n-o mai poate percepe în toată complexitatea ei, iar, pe de altă parte, nu mai e în stare s-o facă efectiv lucrătoare, capabilă de îmbogăţire şi de primenire): nu mai e vorba de o conservare vie, ci de una osificată, tot mai străină de realitate, de „viul vieţii”. Cred că niciodată în istorie nu s-a mai chivernisit atît de jalnic o asemenea imensă şi nepreţuită moştenire spirituală.

Cînd îţi dă mult, Dumnezeu îţi şi cere mult. Ei bine, din multul care ni s-ar cere (daruri duhovniceşti, eroism moral, erudiţie, vrednicie creatoare, unitate internă, zel misionar etc.), „Ortodoxia adevărată” nu mai reuşeşte să realizeze decît un fel de gălăgie oţărîtă şi acefală, o habotnicie sterilă şi suspicioasă, în care Dumnezeu Însuşi devine un simplu pretext legitimant al unei „excelenţe” iluzorii (de parcă excelenţa s-ar transmite prin codul genetic şi n-ar fi rezultat al unei vrednicii mereu reînnoite), cu care ne hrănim complexele şi puţinătatea istorică. Incapabili de o Ortodoxie seniorială – vie, creatoare, generoasă, senină şi destresată –, nu facem, în ultimă analiză, decît să compromitem sistematic în ochii lumii, prin majoritatea actualilor ei „purtători de cuvînt”, o tradiţie care ea însăşi n-are nici o vină că a încăput pe mîini atît de rudimentare.

Avînd în covîrşitoare majoritate cam între 20 şi 50 de ani, „adevăraţii ortodocşi” de azi, „cîini de pază” ai unei moşteniri aproape nevalorificate, „negri în cerul gurii”, sfertodocţi şi agramaţi, culcaţi pe urechea unei „spiritualităţi” care nu se vede şi nu se poate măsura, şi care nu transpare mai deloc din elementaritatea manifestărilor lor publice, nu se pot recomanda cu nimic măreţ şi memorabil: n-au dat probe de clarvedere, n-au făcut minuni cu rugăciunea, n-au scris cărţi referenţiale, n-au înălţat monumente de artă creştină, n-au coagulat organizaţii creştine viabile şi care să conteze efectiv în ordinea cetăţii, n-au cucerit lumea largă prin Ortodoxie. Nu că nu ştiu greceşte sau slavoneşte (cu rarisime excepţii), dar şi româneşte se exprimă greu, stau prost şi cu cultura generală, şi cu performanţele profesionale, şi cu bunele maniere, ba uneori şi cu cei „şapte ani de acasă”.

Specialitatea ultraortodocşilor mioritici e mai degrabă vrajba şi tărăboiul. Mai nou, ei nu sînt în frondă numai cu necreştinii sau cu creştinii de alte confesiuni, ci şi cu structurile instituţionale şi ierarhice ale propriei Biserici, a cărei unitate şi autoritate nu fac decît să o sape din interior, cu premeditare sau fără. Marii adversari suspecţi ai lor (şi, se înţelege, ai Ortodoxiei trădate dinăuntru) devin tot mai mult Patriarhul, Sinodul, teologii universitari care nu le cîntă în strună (de la generaţia lui Ică tatăl la generaâia lui Ică fiul), ca să nu mai vorbesc de intelectualii creştini care îndrăznesc să nu le agreeze troglodeala belicoasă şi panicardă (printre aceştia mă număr, mai pe la coadă, şi eu). Şi fiecare e gata, la o adică, să adopte pe cont propriu formula (ilogică şi agramată, pusă abuziv pe seama vrednicului de pomenire părinte Arsenie Papacioc): „Singur Ortodoxia”! Cît a trăit părintele Dumitru Stăniloae – unicul mare teolog pe care l-a dat Ortodoxia românească „de două ori milenară”! –, au încercat, spre a se legitima în nimicnicia lor, să se cocoaţe pe spinarea lui, apoi au forţat spinarea tuturor marilor duhovnici din garda veche, dar în curînd nu vor mai putea să se suie decît unii în spinarea altora, cu efecte groase de Stani şi Brani „trăitori” (căci cine ar putea să le conteste lor… „trăirile”?!). Ortodoxia aceasta pretins „trăitoare”, mai presus de orice probe concrete, nu mai e nici cea a marilor sihaştri ascetici, nici cea a vizionarilor Duhului care minunau mulţimile, nici cea a sfinţeniei tobă de carte şi cu gură de aur, ci una care, săracă de orice fapte şi înfăptuiri ilustre, se pune „strategic” (ca să nu zic altfel) sub regimul valorilor neverificabile şi necuantificabile, al ipoteticului şi al inefabilului. „Ortodoxul adevărat”, n-o avea el puteri tămăduitoare, nici prea multă carte, nici prea mult har al vorbirii, nici prea multă virtute organizatorică, nici cine ştie ce vocaţie martirică, nici vreun talent sau vreo dexteritate aparte, dar are o trăire – mamă-mamă! Ce mai, spiritualitate pură! Te şi miri că umblă în loc să zboare!

În aceste condiţii, rămîne mare lucru să fii ortodox (cum, din fericire, mai sînt încă mulţi pe lume), dar devine foarte riscant să fii „ortodox adevărat”. Iar Ortodoxia, în tîrziul ei istoric, de nimic nu suferă mai tare decît de atîta adevăr fără întrupare şi de atîta dreptate câtă are… dar nu i se mai dă.

Răzvan CODRESCU

(Text apărut în revista Lumea credinţei

an IX, nr. 9/98, septembrie 2011, pp. 52-53)

Comentariu saccsiv:

   Nu-i de mirare ca articolul a aparut in „Lumea credintei”:

Lumea Credintei (RAZVAN BUCUROIU) ataca blogurile „AXA” (Mugur Vasiliu), „LUPTA PENTRU ORTODOXIE” si „ATITUDINI” (Manastirea Petru Voda) …

Razvan BUCUROIU (Lumea credintei) considera ca administratorii unor bloguri ortodoxe (impreuna cu cititorii lor) sunt anormali la cap

Ce spune el despre el:

http://www.blogger.com/profile/02880173745725996944

Gasiti insa din belsug alte detalii despre el pe blogul lui Victor Roncea (faceti o cautare pe google dupa “Victor Roncea Razvan Codrescu”). De asemenea au zis ca vor scrie si http://deveghepatriei.wordpress.com/

   Eu ma voi limita sa analizez foarte pe scurt articolul de mai sus.

Asadar, omul e foarte fudul, caci stie sa croseteze oleaca frazele si se crede mare traitor. Si ca atare ii considera pe cei pe care ii ataca, cel putin inculti si fara traire. Nefericitul se suie insa singur pe deal si isi inchipuie ca se uita de sus la cei de pe munte. Printre blogurile si revistele anti cip, anti masonerie, anti ecumenism, etc. pe care le ataca furibund, la loc de cinste se afla si ATITUDINI, unde nu apare nimic fara stirea parintelui Iustin Parvu. Acolo gasim interviuri cu marele duhovnic:

https://saccsiv.wordpress.com/category/iustin-parvu/

Dar si materiale scrise de Parintii Mihai Andrei Aldea sau MIHAI VALICA.

Ei bine, oare toti acestia n-au traire? Oare sunt inculti? S-a gasit pigmeul sa dea cu pietricele in giganti …

Cat priveste talentul sau literar, e slabut. Desigur, daca se compara cu marea masa a romanilor, atunci i se poate parea a fi ceva. Il rog insa sa se compare cu MUGUR VASILIU, de exemplu, care nu doar ca scrie mai bine, dar spre deosebire de RC, chiar are ceva a spune.

In rest, cum sigur va citi aceste randuri, ii semnalez ca dovedeste a avea uriase lacune si ca atare il rog sa purceada la studiu. Pentru inceput:

Sfantul IOAN GURA DE AUR despre IUDEI: popor blestemat ce SE INCHINA SATANEI, iar sinagoga lor este casa de desfrau … Poate pricep si naucii neoprotestanti ce promoveaza teoria cu kazarii

Mitropolitul Serafim de Pireu: MESIA ASTEPTAT DE RABINI ESTE ANTIHRIST

A INCEPUT CERNEREA – aparatorii masoneriei, ai ecumenismului, ai cipurilor si ai sionismului fac pe fata front comun impotriva IPS SERAFIM DE PIREU. Raspunsul Mitropolitului. DE CE MITROPOLITUL ARE DREPTATE?

Cat despre cipuri:

Mari duhovnici indeamna sa nu acceptam documentele cu cip

Oare de ce toti acestia indeamna astfel? Sa fie mai putini traitori ca Razvan Codrescu? Nu cumva este taman invers? Sa stie bine domnul intelectual RC, ca prin atacul sau loveste si in acesti stalpi ai ortodoxiei.

Despre ecumenism, iata ce este bine sa stie:

Dumitru Staniloae (1903–1993):

Eu nu prea sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpului nostru! Eu il socotesc produsul masoneriei. Iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata. De ce sa mai stau cu ei,  care au facut femeile preoti, care nu se mai casatoresc, homosexualii in America si cu Anglia …

Gheorghe Calciu Dumitreasa (1925 – 2006):

   „ Miscarea ecumenica este o actiune pe care au initiat-o, ca sa spun asa, curentele care incearca nivelarea religiilor, nivelarea popoarelor, o actiune pe care masoneria o incearca de multa vreme. Eu sunt impotriva masoneriei, impotriva ecumenismului, il socot cea mai mare erezie a secolului nostru! Cred ca cel mai bine este sa fim foarte prudenti cu ecumenismul, care incearca nivelarea credintelor, nivelarea spirituala la nivelul cel mai de jos si distrugerea specificului ortodoxiei! „

Arsenie Papacioc ( 1914 – )

„Pai sunt impotriva ecumenismului! Asta discutam. Pe viata si pe moarte impotriva! Ce ecumenism? Ce parere aveti despre secte si biserica catolica? Sunt anatematizati, asta este! Nu le garantam mantuirea, nu putem! Si Sfintii Parinti, Sinoade intregi, considera ca acestea sunt erezii! Si o erezie anatematizata nu putem sa consideram ca este o mantuire! „

Ilie Cleopa ( 1912 – 1998 ):

   „ Noi ortodocsii suntem putini, dar suntem biserica intreaga! Noua nu ne lipseste nimic! Noi n-avem ce imprumuta de la protestanti dar nici de la catolici. Nimic, absolut nimic! Biserica noastra o credem si o intelegem intreaga. Are toate dogmele drepte, toata traditia veche apostolica si soborniceasca a Sfintilor Parinti. Si are toate canoanele, are toata traditia liturgica, canonica, dogmatica si istorica. Tot ce ne trebuie avem in Biserica noastra! Este biserica care a mers pas cu pas dupa traditia evanghelica, si apostolica si soborniceasca pana in ziua de azi„

Arsenie Boca ( 1910 – 1989 )

„Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni. Inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si la Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu! „

Site-ul consiliului Mondial al Bisericilor: „Ecumenismul e un mod de viata”. Despre cele 6 calugarite ortodoxe, catolice si protestante de la Institutul ecumenic din Bossey-Geneva (unde a fost si actualul Patriarh Daniel)

Despre Patriarhul Daniel:

AUDIO (si transcriptul) – Parintele ADRIAN FAGETEANU despre PATRIARHUL DANIEL: „acest diavol care e Patriarhul ecumenismului”

VIDEO: Parintele ADRIAN FAGETEANU a fost la un pas de moarte dupa ce PATRIARHUL DANIEL L-A LOVIT IN CAP cu carja de otel …

Ii sunt suficiente deocamdata. La fiecare articol va gasi si alte link-uri si usor usor poate se va trezi.

Dar oare se va trezi? Necazul cu intelectualii ca el e ca sunt extrem de mandri. Ei zic ca stiu, dar nu stiu mai nimic. Au mintea plina de balast nefolositor si au citit gramezi de carti smintitoare. Tot acest furaj de „cultura” le ocupa aproape intreaga minte si nu prea mai e loc si pentru scrierile Sfintilor Parinti si pentru sfaturile marilor duhovnici. Teoretic ar fi simplu sa se debaraseze de tot acest nenecesar, dar nu-i lasa mandria. Pentru ca daca sterg cu buretele vasta „cultura”, ce mai ramane? Iar asta ii sperie. Caci de fapt ei tocmai pe asta se bazeaza. Asta este dealul lor pe care s-au suit. Daca renunta la el, trebuie s-o ia de la capat, dar ei nu concep ca au irosit atatia ani degeaba …

Si altii au citit, multi cu mult mai mult decat Razvan Codrescu, dar dupa ce s-au trezit, au inteles marea ratacire in care se aflau. Si au inceput sa citeasca ceea ce conteaza. Diferenta dintre unii si altii este oarecum precum cea dintre drogatul care s-a lasat si cel ce de abia incepe. Primul stie multe despre stupefiante, dar isi va folosi aceasta cunoastere spre a-i invata si pe altii sa se lase. Celalalt e de abia intrat in capcana. El inca nu stie cat sunt de rele, dar explica multora ca ar fi bune.

Cam asa si cu intelectualii astia. Pana nu renunta la „drogul” care le zapaceste mintea, la „cultura” nociva oricarui ortodox, greu vor gasi calea cea dreapta.


52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 20, 2011 at 1:00 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. bucuresti said, on septembrie 20, 2011 at 1:05 pm

    pentru acest razvan am gasit o nevasta:http://www.youtube.com/watch?v=3qzQy4JUsmk&feature=related si ii uram casa de piatra cu ea pana la moarte si dincolo de ea

    Apreciază

  3. danutza said, on septembrie 20, 2011 at 2:55 pm

    articolul e facut la comanda. nu are rost sa ne batem capul cu el. razvan e vandut. pacat de sufletul lui.sa ne rugam pt luminarea mintii si pt intoarcerea pe calea cea buna.Doamne-ajuta!

    Apreciază

  4. alexandra said, on septembrie 20, 2011 at 3:06 pm

    Este o inselare sa categorisim noi cine este vandut si cine nu. este ca si cum am separa graul de neghina inainte de vreme, este timp inca pentru ca neghina sa se transforme in grau si graul sa se trufeasca si sa ajunga neghina. Secerisul este aproape, dar pana la el mai este vreme sa cada cei care au impresia ca stau, si sa se ridice cei pe care Dumnezeu are putere sa ii faca sa stea.

    Apreciază

    • flor said, on septembrie 20, 2011 at 5:55 pm

      frumos gand

      Apreciază

    • mircea said, on septembrie 20, 2011 at 6:16 pm

      Nu este o inselare, si nici nu e ca si cum… Categorisim, ca daca nu categorisim, inseamna ca avem creier degeaba.
      Iar „danutza” chiar spune ca s-ar bucura sa se transforme in grau nenea asta.
      Deci, pt a ne apara trebuie sa categorisim. Separarea stim f bine Cine o face.
      Nu amestecam borcanele. Asta e clar.
      Pai spune si tu acuma, il apara pe patriarh, care e de acord cu amprentarea copiilor de 6 ani. Cum ti se pare?

      In rest, e foarte frumos si corect ce ai spus.

      Apreciază

    • bucuresti said, on septembrie 21, 2011 at 10:39 am

      alexandra :cum adica e inselare daca cineva si a vandut sufletul?daca vezi clar ca cineva face pe plac satanei tu zici ca nu vezi? vrei sa pari mai crestina decat toti crestinii la un loc?bravos!asa sa faci!

      Apreciază

  5. Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 3:30 pm

    COMENTARIU IOAN C.

    Frati crestini, de mult am pe inima niste lucruri pe care trebuie sa vi le spun, chiar cu riscul de a va supara.
    In fond, trebuie sa ascultam si sa ne temem mai mult de Dumnezeu decat de oameni.
    Uitati cum privesc eu lucrurile:
    1. Cum se face ca tarile ortodoxe sunt cele mai corupte? Si sa nu dam vina pe masonerie, refuz sa cred ca toti cei la care se da spaga sunt masoni, masoneria atrage elita, nu marea masa. Oare nu o parte din vina o au si preotii, ca nu condamna coruptia si simonia mai cu putere? Prietenii stiu de ce! Din ce cauza cei corupti nu sunt opriti de la impartasanie sau macar sa primeasca mai greu canon la spovedanie, astfel incat sa se schimbe in bine?
    2. De ce preotii nostri ii considera mai importanti pe guvernanti si politicieni decat pe noi, marea masa a credinciosilor? De ce cand vine un politician preotul se face pres in fata lui? Oare nu noi mirenii simpli, prin contributia noastra si prin taxele la stat ( de unde vine o parte a salariului preotilor), sustinem Biserica?
    3. De ce nu e o taxa fixa si afisata vizibil in Biserica pentru orice taina: cununie, botez etc.? Daca credinciosii vor sa dea preotului, atunci sa dea duminica la contributie, ca asa ar trebui, sa nu stie stanga ce face dreapta. Preotul de ce asteapta in plus, oare el nu primeste salar, taxa anuala si contributia duminicala si din sarbatori de la credinciosi?
    4. De ce Biserica noastra nu sprijina pe saraci asa cum face CARITAS-ul, care-i finantat in primul rand de catolici?
    5. Daca episcopii de acum ar ar fi intradevar credinciosi ar critica guvernarea, precum Ioan Gura de Aur pe imparatii Bizantului, dar nu, ei tac, ca doar guvernul da banii cei multi. De ce nu se cere parlamentarilor ortodocsi interzicerea avortului la cerere?
    6. De ce preotii vor sa fie si profesori de religie, oare nu le ajunge o slujba? Sa mai lase loc si la alti, nu ca unul papa doua paini, iar altul e nevoit sa ia drumul strainatatii.
    7. Opriti-va din a mai construi biserici, terminati si intretineti ce aveti, ca luati bani de la guvern pentru biserici si sunt pensionari care mor de foame si la care nu se gandeste mai nimeni:
    ” 9. Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
    10. Şi mulţimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci?
    11. Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea.
    12. Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem?
    13. El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit.
    14. Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră.” ( Luca 3: 9- 14).

    P.S. Sunt crestin ortodox si asa o sa raman, deci nu ma acuzati de ceea ce nu sunt, am vrut doar sa spun pe fata ceea ce gandesc.
    Daca fratele saccsiv o sa ma cenzureze de-acum inainte l-as intelege, n-as avea ranchiuna pe el, deoarece stiu ca iubeste Biserica.

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on septembrie 20, 2011 at 7:05 pm

      @ Ioan C ..raspunsuri:
      1)Tarile ortodoxe nu-s cele mai corupte ! in SUA se fura ca-n codru si nimeni nu-i pedespit!De „bail-out’urile” de anul trecut ai auzit? Aia ce este ? Bancile n-au fost inventate de ortodocsi !l
      LA ALTII NU SE SCRIE CIT SE SCRIE LA NOI,LA GRECI,LA RUSI,Crede-ma ca de 20 ani sunt plecat de acasa si am colindat lumea asta !
      2)Biserica trebuie sa respecte stapianirea! Biserica nu sustine anarhia iar conducatorii SUNT cei pe care-i MERITAM !
      3) Tu nu stii ce fac preotii/biserica cu banii dati ! Tu nu-i dai lor ci LUI HRISTOS ! VEZI PACATUL DAR NU VEZI POCAINTA !
      4)BOR’ul sprijina pe saraci dar NU TREBUIE SA INCURAJEZE LENEA SI PARAZITISMUL !
      5)Capii bisericii sunt asa CUM II MERITAM !Dintre NOI au fost alesi !
      6)Cine sa predea religia ? Slugile lui $oro$?.Aici te dai de gol !NU PREA VAD MULTA ORTODOXIE LA TINE !
      7)Daca stramosii nu nostri,in cursul istoriei(care n-a fost deloc usoara ptr. ei) n-ar fi ridicat biserici si manastiri n-am mai fi avut nici Voronetul,nici Putna ,nimic!.Saracii vor fi cu noi si $$$ nu-i ajuta deloc !
      8)…
      9)Te-ai uitat in oglinda(mea culpa) cind ai scris asta?..sper..
      10)…pina la …14) What is your point here?Eu am impresia ca esti SECTAR sau INFLUENTAT DE ACESTIA !

      Apreciază

      • Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 7:14 pm

        6. Sunt profesori care nu sunt preoti, doar diaconi ( ca n-au loc intr-o parohie ca preoti, stim noi de ce) si profesoare de religie!.

        Apreciază

      • Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 7:23 pm

        Eu am pus doar sapte puncte, 10) e versetul 10 din cap. III din Luca, iar acele cuvinte nu sunt ale mele, ci ale lui Ioan Botezatorul. Deci, voind sa ma critici pe mine il faci pe Ioan Botezatorul sectar.

        Apreciază

      • nea Anderthal said, on septembrie 20, 2011 at 7:55 pm

        …Lasa-ma cu vrajeala asta! Eu am incercat sa-ti raspund simplu la intrebarile capcana(siretlic tipic sectar)
        ps:6) Si ce ai impotriva ca preotii sa predea religia in scoli?citeav ore pe saptaman nu imbogateste pe nimeni !

        Apreciază

      • Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 9:09 pm

        Nu-s cateva ore, e o catedra ( 18 ore) sau o jumate de catedra ( 9 ore), adica inca o paine,
        Si nici eu nu vreau sa-ti mai raspund.

        Apreciază

    • tataia said, on septembrie 22, 2011 at 6:25 am

      Intr-o tara unde legea este cretinoida putina coruptie nu strica. Toti sarim cu gura ca vrem eradicarea coruptiei si desigur ca atunci cind strigam acest lucru ne gindim la coruptii cei mari dar ne facem ca uitam cind si noi am dat spaga la politist pentru a ramine cu permisul de conuducere in buzunar.

      Apreciază

      • Lorenzzo1983 said, on septembrie 24, 2011 at 2:12 am

        SUNT PREOTI CARE AU VILE SI MASINI SI ETC.. dar sa stiti ca NU TOTI SUNT LA FEL !!!
        NU TIN PARTEA NICDECUM PREOTILOR !!
        CHIAR DACA MAREA PARTE NU MAI SUNT PE PLACUL MEU, MAI EXISTA TOTUSI PREOTI (NU .. POPI, PARINTI sau ALTE DENUMIRI..) CARE FAC CINSTE NEAMULUI SI NU FURA SAU I-AU SPAGA SAU „PROSTESC” LUMEA CU SE „SPUNE” MAI SUS !
        Deasemeni NU SUNT de acord cu faptul ca trebuie platita BISERICA (conducerea si anumiti preoti) din banii publici si nici nu agreez faptul ca putem fi „INLOCUITI” DE VECIN sau PREOT !
        CE SE URMARESTE DEFAPT ?!

        Apreciază

  6. Raluca said, on septembrie 20, 2011 at 3:48 pm

    Banul si desfranarea sunt idolul acestei lumi!!!
    Mantuirea este azi pe cont propriu!
    Nu sunt in totalitate de parere ca Biserica ar trebuie sa fie administrator pt saraci. Noi toti ar trebui sa fim buni crestini si sa directionam direct si din imima o farama din cat putem, ca fapta si bani saracilor bolnavilor,orfanilor detinutilor din perimetrul nostru apropiat. Biserica ar fi trebuit sa lucreze mai abitir la inimile noatre incat ea sa nu se transforme intr-un administrator.
    Mi-ar placea sa fim ceva mai uniti si mai pusi pe fapte macar intre noi crestinii ortodocsi sa ne ducem fiecare crucea noastra cat mai demn si cate o picatura fiecare din cea a nevoiasului.

    Apreciază

  7. […] mai multe despre acest subiect la fratele Saccsiv. Trimite mai departe:Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in […]

    Apreciază

  8. flor said, on septembrie 20, 2011 at 6:28 pm

    fara legatura cu subiectul, intotdeauna m-am intrebat de ce trebuie sa stea unii barbati asa de cracanati ? mai cu seama ca sunt si intelectuali. Nu stiu de voi gasi vreodata raspunsul la aceasta intrebare, ca si la alte surori ale ei gen ” de ce trebuie sa scuipe fotbalistii” si ” de ce unii oameni se scobesc in nas fara sa tina cont de cei din jurul lor”
    ma iertati, dar n-am putut sa ma abtin.

    Apreciază

  9. ayannis said, on septembrie 20, 2011 at 6:32 pm

    „Pentru prima oara, omul a simtit amenintarea unui dezastru general, fara ca sa poata sa se opuna. Omul pregateste distrugerea sa in cadrul general al apostaziei care se pune in miscare in vremurile din urma.
    Dragostea duhovniceasca s-a racit. Si nu numai a laicilor, ci si a clericilor, a pastorilor, care povatuiesc. Si aceasta pentru ca aseaza sufletul lor mai presus decât al oilor, dupa cum zice dumnezeiasca Scriptura.
    Din nefericire, astazi oile sunt rupte in bucati de lupi, iar pastorii nu le vestesc primejdia. Si toate acestea au fost profetite de Sf. Parinti ai Bisericii, de Apostoli si de Insusi Hristos. Din cauza comportarii pastorilor se vor sminti multi, zice Sf. Scriptura. Pentru aceasta si Sf. Chiril al Ierusalimului scrie, sa nu ne ingrijim de cele care produc sminteala, ci de cele prezise de Sf. Scriptura pentru ca sa se pazeasca credinta cea dreapta. Caracteristica apostaziei de astazi este ca foarte putini se mai gândesc la moarte, cu responsabilitate pentru vesnicie. Oamenii vietuiesc numai pentru cele materiale si lucreaza faptele trupului, “si ele sunt: adulter, desfranare, necuratie, destrabalare, inchinare la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri, zavistii, manii, galcevi, destrabalari, eresuri, pizmuiri, ucideri, betii, chefuri si cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v – am spus ca, cei ce fac unele ca acestea, nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu” (Gal. 5, 19-21), dupa cum ne spune Sf. Ap. Pavel.
    Biserica Ortodoxa, astazi, infrunta pe ereticii si ateii care lupta si distrug ortodoxia cu mânie si ura. Si aceasta este un semn prevestitor al venirii lui Antihrist: apostazia generala si organizata.
    Desigur prigoane si eresuri au existat intotdeauna, au existat luptele antihristilor contra martirilor, sfintilor, marturisitorilor. Astazi dusmanul este liber fara un adversar puternic. Conducerea Bisericii noastre trage corul ecumenismului si modernismului, si este amenintata de duhul indiferentei si al fastului .”

    http://sitadeasa.wordpress.com/category/de-citit/

    Apreciază

  10. gerica64 said, on septembrie 20, 2011 at 6:43 pm

    Prin acest articol incearca sa anestezieze constiinta ortodocsilor.El aduce exemple de pe blouguri care amesteca ortodoxia cu ezoterismul si yoga sau cu adepti lui Ioan Branc cu aiurelile lui.Consider ca cei ce suntem anticip,antiecumenism si impotriva NOM nu suntem sfinti suntem oameni simpli si nu facem decat sa atragem atentia asupra pericolelor ce stau in calea mantuiri noastre.Nu am atacat pe nimeni care au alte vederi fata de cea ce credem noi.Pana la urma fiecare trebuie sa aleaga o cale suntem liberi s-o alegem.Asta sa faca si Razvan Codrescu daca crede ca el detine adevarul. Spune despre Ortodoxie sau moarte ca ar fi cuvinte extreme eu cred ca vom fi pusi in situatia asta curand.Sunt de aceasi parere cu fratele Ioan C care cunoaste Scriptura din scoarta-n scoarta si la orice articol vine cu pasaje din Biblie.De acord si cu Raluca in privinta unitati noastre.Trebuie sa invatam sa ne iubim, vrajmasul aici a lucrat cel mai mult.

    Apreciază

  11. sol said, on septembrie 20, 2011 at 6:49 pm

    Mie imi place mult cum scrie Mugur Vasiliu. Consider ca, intr-adevar, este unul dintre putinii romani care stiu sa scrie si au si ceva de spus in acelasi timp. Mai exista pe internet si alte articole ale lui, in afara celor aparute pe saccsiv?
    ( daca ma poate ajuta cineva cu un link… multumesc mult )

    Apreciază

    • mircea said, on septembrie 20, 2011 at 7:55 pm

      sol, nu vreau sa fiu rau cu Mugur Vasiliu, da citind Intoarcerea la Hristos a lui Ianolide, Viata parintelui Calciu si cele 7 cuvinte catre tineri, ce spune parintele Arsenie Boca in cartile lui, la fel parintele Arsenie Papacioc, parintele Iustin Parvu, Jurnalul Fericirii, am constatat ce inseamna sa ai ceva de spus. Cand vorbesti din practica, se vede…
      Mie, Mugur Vasiliu, mi se pare un pic fals. Nu stiu de ce.
      E doar parerea mea. Scuze.

      Apreciază

    • Alina said, on septembrie 21, 2011 at 7:28 am

      sol
      http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-50

      Apreciază

  12. chircutz said, on septembrie 20, 2011 at 6:49 pm

    Domnule SACCSIV, unde oi fi văzând dumneata că „Răzvan Codrescu atacă furibud pe toţi cei anti-cip, antimasonerie, antiecumenism”? (apropo, aşa se scrie, nu cum ai scris mătăluţă!, ex.corect – „anticrist”, căci desigur, după tine ar trebui scris „anti Hrist”, sau „hreştinism”, în loc de „creştinism”). El vorbeşte despre „ortodoxia adevărată” pe care tu o revendici, ceea ce în mod deloc surprinzător şi care ar trebui să-ţi dea de gândit, se aseamănă al naibii de mult cu acuzaţia mea din comentariile anterioare (v. PROBLEMA) că ţi-ai făcut propria ortodoxie şi oricine nu este de acord cu tine nu se va mântui în vecii vecilor. Desigur, eu pot fi (şi chiar sunt) anti-cip şi antimason, dar când vine vorba despre ecumenism – ei, aici este de discutat (ai văzut ce spune părintele Stăniloaie – că „nu prea” e pentru ecumenism; iar asta nu înseamnă că eu contest părerea celorlalţi mari părinţi, ci susţin că despre ecumenism trebuie discutat, dacă ortodoxia este unica religie adevărată atunci ea se va impune, însă cu condiţia să aibă CINE să o impună şi aici mă refer la metode, care în niciun caz nu pot fi cele „ortodoxiei” tale).
    Hai să facem o socoteală simplă:
    – Ca număr de adepţi creştinismul se află pe locul al III-lea în lume, dacă nu chiar al IV-lea;
    – Dintre creştini, noi, ortodocşii suntem, tot ca număr de adepţi pe locul al III-lea după catolici şi protestanţi (cu toate „variantele” lor);
    – Dintre ortodocşi, noi, românii, dacă reprezentăm 10% din toţi ortodocşii din lume;
    – Întrebare: câţ din aceşti 10% reprezintă adepţii „ortodoxiei” tale”? ( atenţie, mai sunt pe la noi mulţi ca tine, care pretind că „ortodoxia” lor este „ortodoxia adevărată”). Răspuns: un procent de max. 0,0001%!
    Ei, şi tu pretinzi că doar aceştia se vor mântui? Este total aiurea! De ce un catolic, un protestant, ca să nu mai vorbesc de un budist ş. a., nu pot fi OAMENI BUNI, care, fiecare în felul lui respectă cele 10 porunci?
    După tine un ortodox care recunoaşte ierarhia bisericească din ţara noastră (dacă ai uitat îţi reamintesc: tu şi „adepţii” tăi sunteţi cei care în mod constant îl injuraţi pe Patriarhul României) NU SE POATE MÂNTUI! Ete-aşa, c-ai hotărât tu, na!

    Apreciază

    • ayannis said, on septembrie 20, 2011 at 7:08 pm

      Chircutz , imi pare rau dar aici nu e nimeni adept Saccsiv . Putem fii numiti cel mult aspiranti la ortodoxie si avem ca repere pe Marii Duhovnici Ortodocsi enumerati mai sus de catre Saccsiv .
      Apoi , cel putin pe mine , nu ma intereseaza daca se mantuieste patriarhul sau nu , ma intereseaza sa nu ne mai duca in ratacire pentru ca imi este clar ca nu se raporteaza la valorile Sfintei traditii ortodoxe , probate cu sange de Sfintii Martiri Marturisitori si de toti Sfintii nostri .
      Gresesti crezand ca cineva de aici ( respectiv Saccsiv) incearca sa-si ” confectioneze ” o ortodoxie personala . Imi pare rau dar chiar esti ostentativ de meschin . Si nu mai emite estimari , mai bine spune : ” Capra sunt eu , oile sunt stiute doar de Dumnezeu „

      Apreciază

    • Ioan C. said, on septembrie 20, 2011 at 7:09 pm

      Prietene, cine nu crede in Sfanta Treime si in sfanta Biserica nu are cum sa se mantuiasca, dar sunt multe de spus, mai bine citeste aici: https://saccsiv.wordpress.com/2011/08/19/mic-indrumar-biblic-ortodox-ce-putem-raspunde-neoprotestantilor/

      Apreciază

    • danutza said, on septembrie 20, 2011 at 7:38 pm

      1.nu cumva esti chibutz?
      2. spui: daca ortodoxia este unica religie adevarata…? pai te indoiesti de asta???
      3. nu cred ca ai inteles nimic de pe acest blog, altfel nu ai debita asemenea enormitati. crezi ca saccsiv e bivolaru si noi aia de-si beau unul altuia pipi? crezi ca-l vedem vreun guru? apoi noi n-om avea deloc creier sau credinta? ai vazut pe vreunul dintre noi sa se spovedeasca la fratele saccsiv???? sau sa-l consultam in probleme duhovnicesti ori care tin de intimitatea sufletului? asta o facem doar cu duhovnicul
      4. fratele saccsiv vrea sa ne deschida ochii atat spre dreapta credinta, fara alunecari in directii gresite, ca-i f usor sa faci asta , cat si sa fim in stare sa analizam semnele timpurilor astfel incat sa nu ne lasam inselati
      5.daca ai fi citit scrierile sfintilor, ai fi vazut ca in privinta mantuirii sunt categorici( vezi sf Ignatie Briancianinov)
      6. daca ai fi citit Evanghelia ai fi gasit raspunsul:”5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu „( Ioan 3)
      si „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine”(Ioan 14)
      asa ca….ce sanse au necredinciosii si paganii sa se mantuiasca?
      oricum, asta e o taina pe care doar Dumenzeu o stie si la El orice e cu putinta. stai fara grija, ca Dumnezeu e bun si drept si dreptatea Lui e dreptate in veci.

      PS: Ioan C: ai luat-o pe aratura….stii in bucuresti cati oameni pot cuprinde bisericile???? cca 300 000. orasul are cam 2 000 000 , asa ca e bine sa construim biserici. cred ca citesti prea mult evenimentul zilei sau romani libera.

      Apreciază

    • Doktoru said, on septembrie 20, 2011 at 7:55 pm

      Pt nea kirkutz …Sf. Ignatie Brianceaninov despre mântuirea păgânilor și a ereticilor.

      Text preluat de pe blogul Pustnicul Digital.

      Scrisoarea adresata de Sfantul Ignatie Briancianinov unei femei, care nu accepta ca sunt “multi chemati si putini alesi” si ca alesii sunt tocmai adevaratii ortodocsi.

      Cititi textul urmator cu atentie … sunt raspunsuri convingatoare pentru multe intrebari pe care le aveam si eu.
      Continutul Scrisorii

      Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: “De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. “Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!“
      Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.

      Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. “Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.

      Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: “Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu“, Domnul le-a raspuns: “acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El“, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!

      Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu. “Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – “ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus“. Veti replica poate: “Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta“. Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute!

      El da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului: iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta.

      Adanciti-va in cercetarea Noului Testament si in general a intregii Sfintei Scripturi: veti gasi ca se cere implinirea poruncilor lui Dumnezeu, ca numai aceasta implinire este numita fapta, ca numai prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu credinta in Dumnezeu se face vie, ca una ce e lucratoare; fara aceasta e moarta, lipsita fiind de orice miscare. Si dimpotriva, veti gasi ca pornirile bune ale inimii sunt interzise, lepadate! Dar tocmai dragalasele acestea de fapte bune va si plac la pagani si mahomedani! Pentru ele, macar de-ar fi si cu renegarea lui Hristos, dumneavoastra vreti sa le acordati mantuirea. Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde!

      Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca. Aceasta ratiune poate si trebuie sa fie recunoscuta a fi ratiune sanatoasa; ea este credinta capatata din cercetarea lucrurilor, asa de stralucit descrisa de Sfantul Apostol Pavel in al patrulea capitol al epistolei sale catre evrei. Temelia judecatii duhovnicesti este Dumnezeu. Pe piatra aceasta neclintita se nalta ea, si intru aceasta nu se clatina si nu cade. Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca “sanatoasa”, va renega neaparat pe Hristos. Acest lucru e dovedit experimental. Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?

      Ingaduiti-mi sa va expun gandul nostru. Evanghelia, altfel spus invatatura lui Hristos, sau Sfanta Scriptura sau Sfanta Biserica Universala ne-a descoperit tot ce poate sti omul despre mila lui Dumnezeu, ce intrece orice cugetare, ce este mai presus de orice capacitate omeneasca de patrundere, ramanand inaccesibila pentru intelegerea oamenilor. Desarta e ratacirea mintii omenesti cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale… pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere e o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos! Daca din aceasta invatatura harismatica, cereasca, nu ai invatat ca Dumnezeu este incomprehensibil, du-te la scoala si trage cu urechea sa auzi ce invata copiii! Lor profesorii de matematica le explica, in teoria infinitului, ca infinitul, ca marime nedeterminata, nu se supune acelor legi carora li se supun marimile determinate – numerele, ca rezultatele operatiilor cu el pot fi total opuse operatiilor cu numerele. Iar tu vrei sa determini legile actiunii milei lui Dumnezeu si zici: asta e conform cu El – asta ii repugna! E conform sau nu e conform cu ratiunea ta! Cu notiunile si cu simturile tale! Urmeaza din aceasta ca Dumnezeu e obligat sa inteleaga si sa simta cum intelegi si simti tu? Dar tocmai asta si pretinzi tu de la Dumnezeu! Iata cea mai nesabuita si mai trufasa intreprindere! Nu invinui dar judecatile Bisericii de lipsa de bun simt si de smerenie: asta e lipsa ta! Ea, Sfanta Biserica, nu face decat sa urmeze neabatut invataturii lui Dumnezeu despre lucrarile lui Dumnezeu, cele descoperite ei de catre Dumnezeu insusi!

      Copiii ei adevarati merg dupa ea cu supunere, luminandu-se cu credinta, calcand in picioare ratiunea trufita ce se rascoala asupra lui Dumnezeu! Credem ca putem sti despre Dumnezeu numai ceea ce Dumnezeu a binevoit sa ne descopere! Daca ar exista un alt drum catre cunoasterea de Dumnezeu, un drum pe care l-ar putea deschide mintea, cu propriile ei sfortari, nu ne-ar fi fost data descoperirea dumnezeiasca. Ea ne-a fost data insa pentru ca ne este strict necesara. Desarte sunt dar si mincinoase propriile autocugetari si ratacirile mintii omenesti. Dumneavoastra ziceti: “ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi”. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin ca si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judeca cu privire la aceasta adevaratii crestini! Numeroasele soboare de sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si indelungi chinuri, inchisoarea, exilul decat sa-si dea acordul la partasia cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu.

      Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Erezia e mai degraba un pacat diavolesc decât omenesc; ea este fiica diavolului, nãscocirea lui, e o nelegiuire apropiata de închinarea la idoli. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia – rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu. Cine va citi cu atentie “Faptele apostolilor” se va convinge usor de caracterul pe de-a-ntregul satanic al ereticilor. El va vedea îngrozitoarea lor fatarnicie, trufia nemasurata, va vedea un comportament alcatuit din minciuna neîntrerupta, va vedea cât sunt de robiti celor mai diferite si josnice patimi …. Cu deosebire se remarca la ei ura neîmpacata catre fiii adevaratei Biserici ….

      Erezia se conjuga cu încrâncenarea inimii, cu o groaznica întunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu încapatânare în sufletul molipsit de ea si cât de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului, care a pecetluit cu propriul sau sânge marturisirea adevaratei credinte, a pronuntat hotarârea soborului local al Constantinopolului asupra ereziarhului Eutihie în urmatoarele cuvinte:

      “Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întrutotul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie.“

      Aceasta hotarâre e un mic exemplu al parerii obstesti a Bisericii Universale asupra ereticilor; aceasta hotarâre e recunoscuta de întreaga Biserica si confirmata de Sinodul Ecumenic de la Calcedon. Erezia lui Eutihie consta în aceea ca el nu marturisea în Hristos, dupa întrupare, cele doua naturi, cum marturiseste Biserica, ci admitea numai o singura natura, natura dumnezeiasca. Veti spune: numai atât!… Amuzant prin ignoranta, si demn de plâns prin caracter si urmari, este raspunsul unei persoane investite cu puterea acestei lumi catre sfântul Alexandru, patriarhul Alexandriei, despre erezia ariana. Aceasta suspusa fata sfatuia pe patriarh sa pastreze pacea, sa nu porneasca dezbinarea, atât de potrivnica duhului crestinismului, pentru câteva cuvinte, zice el, caci el nu gaseste nimic vrednic de osânda în învatatura lui Arie -care difera întrucâtva în stilul de formulare a cuvintelor si atâta tot! Aceste diferente de formulare a cuvintelor, observa istoricul Fleury, în care chipurile nu e nimic de osândit, nu fac altceva decât ca neaga Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – nu mai mult!

      Naruiesc asadar toata credinta crestina – si atâta tot! Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvântului si deformau dogma întruparii. Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Sfântului Duh. Cu hule ei negau Dumnezeiasca Liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele în care Biserica recunostea lucrarea Sfântului Duh. Ei le numeau pe acestea reglementari omenesti – si înca mai nerusinat: superstitii, ratacire!

      Desigur dumneavoastra nu vedeti în erezie nici tâlharie nici hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat Fiul Iui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfânt – nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o învataturã hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acesta nu tâlhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mântuirea?!… Toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta în adânca necunoastere a crestinismului ! Sa nu credeti ca o asemenea necunoastere e un defect lipsit de importanta! Nu! Urmarile lui sunt nimicitoare, mai ales astazi, când în societate umbla nenumarate carti cu titluri crestine si continut satanic. Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-1 însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire.

      Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic. Apucati-va de lectura Noului Testament si Sfintilor Parinti ai Bisericii ortodoxe (…) studiati în scrierile Sfintilor Parinti, cum trebuie înteleasa corect Scriptura, ce vietuire, ce gânduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin. Studiati din Scripturi si din credinta vie pe Hristos si crestinismul. Mai înainte sa bata ceasul, ceasul de spaima în care va trebui sa va prezentati la judecata în fata lui Dumnezeu, agonisiti-va îndreptatirea (achitarea) data de Dumnezeu fiilor oamenilor prin intermediul Crestinismului.

      Apreciază

    • nea Anderthal said, on septembrie 20, 2011 at 7:57 pm

      ..chircutz circumcisule!
      Te-ai lamurit acum?Raspunsurile noastre ar trebui sa te multumeasca.

      Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 21, 2011 at 12:23 am

      chircutz

      Da, HRISTOS, cu H.

      Prietene, te rog, nu mai posta pe acest blog.

      Apreciază

    • Pr. Vasile said, on septembrie 21, 2011 at 10:13 am

      Citeste un apel din 2008 facut ierarhilor, apelul a fost trimis si prin posta aproape la toti ierarhii.

      Vei intelege din el legatura stransa dintre ecumenism, masonerie si marxism.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  13. nea Anderthal said, on septembrie 20, 2011 at 7:08 pm

    In Sfanta Scriptura scrie:..”nu te teme turma mica”..”voi fi cu voi pina la sfarsitul lumii’…etc.Din ce secta faci parte ca sa stim cu cine vorbim?

    Apreciază

  14. Cosmin S. said, on septembrie 20, 2011 at 7:15 pm

    Ioan C.
    „1. Cum se face ca tarile ortodoxe sunt cele mai corupte? ”

    America latina e toata catolica. Acolo sa vezi coruptie. Argentina…?

    In Italia catolica nu e coruptie? In Sicilia? In Napoli? Si totusi Italia arata bine…

    Nu tarile ortodoxe sunt cele mai corupte. Din pacate ortodocse mai mult cu numele, desi sangele apa nu se face.

    In occident ordinea si disciplina sociala sunt intretinute fortat prin inginerii sociale si legi caci de n-ar fi asa, li s-ar darama toata snadramaua, iar planurile elitelor ar fi in pericol. Desi si aici se fac multe experimente, dar cu scopul de a fi luate ca exemplu si de restul de state asa zis necivilizate si inapoiate ca ieuropa de est.

    Coruptia de la noi e vârâtă de sus si are sorti de izbanda in urma epurarilor facute de comunism, unde o treime din romani au murit in inchisori sau exilati, iar restul de popor, reeducat cu forta.
    In comunism, bunele moravuri erau impuse cu forta, fara sa se lucreze la sufletul omului asa cum ar fi facut Biserica. Dupa comunism a venit democratia si românii au iesit de sub legi eliberandu-se de tensiune si asa au primit proastele moravuri din occident caci acolo toate arata frumos pe din afara.

    Comunismul i-a invatat pe oameni sa fure si sa se descurce dupa ce s-a stradut sa-L scoata pe Dumnezeu din sufletele oamenilor.

    Apreciază

  15. studentperole said, on septembrie 20, 2011 at 7:18 pm

    Cati bani or fi primit Razvan Codrescu, pentru a scrie acest articol? SAU mai bine zis cati bani a primit pana acum de ii sta cravata aia asa indoita de la mijloc??? LACOMIA, si COLOANA STRAMBA (ca si cravata) asta ne omoara …

    Apreciază

  16. dante said, on septembrie 20, 2011 at 8:07 pm

    Razvan Codrescu nu e la prima isprava de genul asta, e cu state vechi, dar cel mai periculos este faptul ca poate sa-i duca in sminteala pe cei care sint inca in cautari. Este o trompeta a ecumenismului, agreeata de Patriarhie. Normal ca Daniel nu are indrazneala ( deocamdata) sa spuna fatis despre Iustin Popovici, Staniloae, Arsenie Papacioc si altii ca ar gresi in legatura cu ecumenismul si atunci treaba murdara este facuta cu mina altora de teapa lui RC.
    Dar, totusi, poate in ultima clipa se va trezi si va vedea Adevarul, care este unul singur, nu o amestecatura ecumenica.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  17. Aurora said, on septembrie 20, 2011 at 9:18 pm

    R.Codrescu este sluga celor cu sortulet si a celor din Deal. Daca te uiti la figura lui, are ceva unsuros, alunecos, dar si periculos pt. cei care ii citesc publicatia. Reuseste sa strecoare indoiala in sufletele celor mai putin avizati in materie de apostazie, ecumenism, globalism.Eu nu mai cumpar de cativa ani Lumea „Credintei”.Este la fel de nociva ca si emisiunea de pe tvr1 cu un nume similar.Dumnezeu si Maica Preacurata sa ne pazeasca de asemenea lupi rapitori !

    Apreciază

  18. Pr. Vasile said, on septembrie 21, 2011 at 10:15 am

    Faceti cunoscut materialul de la http://www.scribd.com/doc/1021962/circulara si altor frati de-ai nostri.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  19. NUMASONERIEI said, on septembrie 21, 2011 at 11:17 am

    „Paharul rãbdãrii unei pãrti deloc mici a credinciosilor mireni si a preotilor evlaviosi e
    gata sã se verse, îngãduinta fatã de atâtea si atâtea cedãri si compromisuri se epuizeazã din zi
    în zi.”

    Epifanie Teodoropulos, aprilie 1958

    „Paharul răbdării unei părţi deloc mici a credincioşilor mirenişi a preoţilor evlavioşi e gata să se verse, îngăduinţa faţă de atâteaşi atâtea cedărişi compromisuri se epuizează din zi în zi.”

    Agapit Popovici, 01 ianuarie 2008

    Au trecut de atunci 50 de ani de „iconomie”. Zicea un parinte cu viata sfanta, despre care a scris si Cuviosul Paisie Aghioritul, „de vreme ce adevarul este tradat, nu ar trebui să fie numita nedreptate mai degraba decat iconomie, concesie, adaptare sau ingaduire?”.

    Apreciază

  20. sol said, on septembrie 21, 2011 at 2:44 pm

    Alina, mulţumesc mult

    Apreciază

  21. sol said, on septembrie 21, 2011 at 2:51 pm

    Mircea, nu te contrazic, n-am citit decât ce a apărut pe saccsiv scris de Mugur Vasiliu, şi mi-a stârnit curiozitatea. Adică… dacă îţi place varza nu înseamnă că nu mănânci şi ciuperci. 🙂

    Apreciază

  22. […] RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism … […]

    Apreciază

  23. […] RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism … […]

    Apreciază

  24. […] RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism … […]

    Apreciază

  25. […] RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism … […]

    Apreciază

  26. […] RAZVAN CODRESCU ataca furibund pe toti cei anti cip, anti masonerie, anti ecumenism … […]

    Apreciază

  27. […] din Revista Rost, fiind scris de Răzvan Codrescu, este oleaca ecumenist. Inlaturand insa ecumenismele, totusi ramane ceva interesant si util de […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.