SACCSIV – blog ortodox

Evreul JOSEPH STIGLITZ: SUA NU E CAPITALISTA

Posted in capitalism, EVREI, JOSEPH STIGLITZ by saccsiv on ianuarie 21, 2010

   Citez din articolul US Does Not Have Capitalism Now: Stiglitz:

   Straturi de manageri ai banilor care nu suportă greul pierderilor, dar scapă cu mari plăţi din dividende atunci când lucrurile merg bine, au transformat economia SUA într-un tip de „capitalism ersatz” (germ. ersatz = substitut, inlocuitor), după cum a declarat marţi pentru CNBC Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea din Columbia şi laureat al premiului Nobel.

   „O foarte mare parte dintre oameni nu îşi gestionează banii în mod individual”, a spus  Stiglitz. „În capitalismul de stil vechi, de secol XIX, aveam propria mea companie, dacă făceam o greşeală, suportam consecinţele”.

   „Astăzi, în (cele mai) multe companii de mari dimensiuni găseşti manageri care, atunci când lucrurile merg bine, primesc foarte mulţi bani. Când lucrurile nu merg bine, acţionarii sunt cei care suportă costurile”, spune el.

   Chiar şi mai rău, cei care dau banii pentru companii sunt entităţi precum fondurile de pensii care gestionează banii în numele altor oameni, deci există „straturi şi straturi de costuri de agenţie”, a spus Stiglitz.

   Este un sistem unde „socializezi pierderile şi privatizezi câştigurile”, ceea ce nu este capitalism, spune el.

   „Există un risc moral peste tot”, adaugă el.

   Nevoia de reguli mai bune şi arbitri mai buni

   Stiglitz accentuează faptul că el crede cu convingere în economiile de piaţă, dar adaugă că „dacă nu ai regulile potrivite şi arbitrii potriviţi, jocul nu funcţionează”. 

   În timp ce deposedarea de reguli precum Actul Glass-Steagall – care separa băncile comerciale de cele de investiţii – a creat un mediu în care creditele standard de schimb şi derivatele au proliferat, spune el.

   „Era foarte clar ca după Managementul de Capital pe Termen Lung din 1998 (criza), când o companie aproape că a doborât un sistem financiar global, că era nevoie să facem ceva, şi totuşi am lăsat să treacă o lege care spunea că autorităţile de reglementare nu puteau face nimic”, a spus  Stiglitz.

   Timp de 50 de ani după depresie (economică), a existat o reglementare mai strictă şi nicio criză financiară, iar în ultimii 30 de ani au avut loc 100 de crize financiare, spune el.

   În ce priveşte argumentul că reglementarea îngrădeşte inovaţia,  Stiglitz îl citează pe fostul şef al Rezervei Federale (Federal Reserve),  Paul Volcker, care spunea: „Este greu să găseşti o dovadă de la oricine nu este în industrie care să ateste că există o legătură evidentă între aşa numitele inovaţii financiare şi productivitatea crescută în economia noastră”.

   În loc să creeze produse care să administreze, să aibă grijă de situaţiile de risc, pieţele financiare au creat un nou produs care a crescut riscurile, a adaugat Stiglitz.

   Cititi va rog si:

Evreul JOSEPH STIGLITZ: „Problemele din sectorul bancar sunt mult mai grave decat erau in 2007, inainte de criza”. Ce rol joaca acest castigator al premiului Nobel?

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 21, 2010 at 5:27 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. john said, on ianuarie 21, 2010 at 11:04 pm

    Cuvintul cheie este „reglementare” mai multa reglementare, asta in traducere inseamna mai mult control, dar de catre cine? Inseamna si centralizare.
    In UE cuvintele de ordine sint: armonizare (legislatie unica) si integrare (cit mai multa legislatie decisa la nivel supra-national).
    Capitalismul nu le mai convine. Il schimba cu …. ce? Nici socialism si nici comunism n-o sa fie. Va iesi o chestie foarte ciudata…si de-asta sint foarte curios ce se va discuta la Davos. Cum nu sint un specialist in economie n-am inca decit o idee foarte vaga despre cum ar vrea ei sa centralizeaze economia lumii.

    Apreciază

  3. Svetlana said, on ianuarie 22, 2010 at 6:42 am

    Asa-i cînd se fac infuzii de credite de la banci centralizate internationale private care joaca regulile pe piata la nivel guvrnamental.

    Frumos spus:
    „Paul Volcker, care spunea: „Este greu să găseşti o dovadă de la oricine nu este în industrie care să ateste că există o legătură evidentă între aşa numitele inovaţii financiare şi productivitatea crescută în economia noastră”.”
    – tocmai aici s-a ajuns la infuzia de bani, restul adica producerea, industria, agricultura reprezinta pentru gasca de virf (avind la dispozitie tehnologii avansate în toate domeniile) un efort nerentabil de a mai mentine clasa de mijloc. Prea multa munca depusa din punctul lor (a elitelor satanice) de vedere, este o masa prea mare de populatie care pur si simplu paraziteaza planeta. Vom vedea ce va urma…

    Apreciază

  4. […] Evreul JOSEPH STIGLITZ: SUA NU E CAPITALISTA – culmea este ca economistul laureat al premiului Nobel pare ca descrie foarte corect marea problema a SUA din acest moment – adica faptul ca procesul de etatizare/colectivizare a facut ca economia de piata sa dispara de acolo. Pare, pentru ca, desi descrie corect, trage concluziile in cu totul alta directie, anume, cea de care a apartinut intotdeauna – e nevoie de mai multa reglementare, deci, de mai mult stat, de mega-reforme. Logic, nu? Cu alte cuvinte, pentru ca vechea lume era mai buna, avem nevoie neaparat de o noua lume (si mai) noua! Straturi de manageri ai banilor care nu suportă greul pierderilor, dar scapă cu mari plăţi din dividende atunci când lucrurile merg bine, au transformat economia SUA într-un tip de “capitalism ersatz” (germ. ersatz = substitut, inlocuitor), după cum a declarat marţi pentru CNBC Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea din Columbia şi laureat al premiului Nobel. „O foarte mare parte dintre oameni nu îşi gestionează banii în mod individual”, a spus Stiglitz. „În capitalismul de stil vechi, de secol XIX, aveam propria mea companie, dacă făceam o greşeală, suportam consecinţele”. „Astăzi, în (cele mai) multe companii de mari dimensiuni găseşti manageri care, atunci când lucrurile merg bine, primesc foarte mulţi bani. Când lucrurile nu merg bine, acţionarii sunt cei care suportă costurile”, spune el. Chiar şi mai rău, cei care dau banii pentru companii sunt entităţi precum fondurile de pensii care gestionează banii în numele altor oameni, deci există „straturi şi straturi de costuri de agenţie”, a spus Stiglitz. Este un sistem unde „socializezi pierderile şi privatizezi câştigurile”, ceea ce nu este capitalism, spune el. “Există un risc moral peste tot”, adaugă el. […]

    Apreciază

  5. […] Evreul JOSEPH STIGLITZ: SUA NU E CAPITALISTA […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.