SACCSIV – blog ortodox

Avertisment de la Atena: prăbuşire economică urmată de revolte sociale

Posted in Grecia, miscari de strada, revolte sociale by saccsiv on decembrie 22, 2009

   Citez din articolul Avertisment de la Atena: prăbuşire economică urmată de revolte sociale. Economia, ultima tragedie greacă:

   Peste 60 de oraşe elene au fost paralizate de proteste împotriva măsurilor anticriză. Premierul Papandreou a chemat la „mobilizare naţională“ pentru a scoate din colaps cea mai afectată economie din zona euro, în timp ce finanţiştii greci se tem de repetarea scenariului Islandei, care a ajuns să ceară un împrumut Moscovei.

Premierul grec Georgios Papandreou a făcut sâmbătă un apel disperat la „mobilizare naţională“, pentru ca ţara să poată face faţă crizei economice. „Chem la o mobilizare naţională a tuturor, partide, parteneri sociali, forţe sănătoase din lumea întreprinderilor şi a muncitorilor, îi chem pe toţi cetăţenii“, a declarat Papandreou înainte de începerea dezbaterilor pentru stabilirea bugetului pe 2010.

   Situaţia economiei elene este dezastruoasă: deficitul bugetar este de 13% din PIB, iar datoria publică, de 112,6% din PIB (300 de miliarde de euro), cele mai mari din zona euro. Şomajul a ajuns la 9,3%, cu 2% peste rata din 2008. La aceasta se adaugă scăderea ratingului de ţară de la „A-“ la „BBB+“ de către agenţiile Standard &Poors şi Fitch.

   Guvernul elen îşi propune să reducă deficitul la circa 8% în 2010 şi la 3% (pragul impus de UE pentru zona euro) în 2013. Moody’s estimează însă că deficitul din 2010 va fi de peste 12%. „În fiecare zi, estimările, comentariile, referinţele jignitoare pentru ţara noastră ne rănesc, pentru că suntem un popor mândru şi muncitor“, a atacat premierul estimările agenţiilor de rating.

   Pentru a-şi recăpăta credibilitatea, guvernul socialist a prezentat un program anticriză, în care Papandreou arată însă că este prizonierul promisiunilor electorale – el refuză să recurgă la reduceri salariale. Au fost îngheţate însă salariile de peste 2.000 de euro ale funcţionarilor publici, cărora li se vor impozita bonusurile cu 40%, în loc de 10%, au fost reduse cu 10% cheltuielile sociale şi s-a introdus impozitarea cu 90% a bonusurilor bancherilor. Guvernul a mai anunţat şi un program împotriva corupţiei şi a clientelismului. „Este indispensabil să ne îndreptăm către un nou model de dezvoltare, dar trebuie să ne facem mai întâi ordine în casă (…) nu ne permitem luxul doar de a raporta despre gravele probleme structurale care ne sufocă şi care au creat o economie neproductivă, un stat risipitor şi ineficient“, a spus premierul.

   Măsurile nepopulare au fost taxate imediat prin ample proteste. O grevă generală a paralizat ţara joi. Mobilizaţi de comunişti, mii de funcţionari publici şi jurnalişti au ieşit în stradă în peste 60 de oraşe, demonstrând fragilitatea guvernului socialist. Cum în Grecia activează mai multe organizaţii anarhiste, agenţia Stratfor avertizează că în perioada următoare sunt posibile revolte sociale. Mai mult, potrivit BBC, partidele înfrânte de socialişti la parlamentarele din toamnă au anunţat că vor încerca să blocheze măsurile anticriză.

   Noul guvern socialist de la Atena speră să primească sprijin din partea Băncii Centrale Europene şi a marilor economii din zona euro, mai cu seamă că situaţia din Grecia a dus la cea mai puternică depreciere a monedei euro în raport cu dolarul din ultimele trei luni. Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, un economist şcolit la Londa, a întreprins deja vizite în Franţa şi în Germania pentru a se asigura că ţara sa nu va repeta scenariul islandez din 2008, când mica naţiune nordică a ajuns să ceară un împrumut din partea Rusiei, chiar dacă Grecia face parte din zona euro, în timp ce Islanda nu este membră UE.

   Cititi va og si:

VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii de strada

VIDEO: Manifestaţii masive la Madrid pe fondul agravării crizei

Ultima revolutie: NOUA ORDINE MONDIALA reala impotriva falsei “Noi Ordini Mondiale”

 

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 22, 2009 at 10:15 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. agerstress said, on decembrie 22, 2009 at 7:44 pm

    Nici Romania nu sta pe roze.
    Daca banii imprumutati nu se vor regasi de urgenta in investitii profitabile caderea va fi iminenta indiferent cum o cosmetizeaza Isarescu, Boc sau Basescu. Agricultura poate fi salvarea Romaniei pe termen scurt. Aici trebuie investit masiv. Industria alimentara va merge bine in vreme de criza, prin urmare va fi un alt sector profitabil. Sectorul energetic poate fi deasemenea foarte profitabil odata cu relansarea economica a statelor vecine. Proiecte de genul „prima casa”, acum in perioada de criza sunt afectiv frectie la picior de lemn.
    Romania are o foarte grava problema care a pus practic economia pe butuci: LANTUL DE INTERMEDIARI DEOSEBIT DE LACOMI PE LINIA ENERGETICA SI A MATERIILOR PRIME. PRACTIC, ACESTIA AU STRANGULAT CALEA DE ACCES A ECONOMIEI ROMANESTI LA RESURSELE NECESARE PRODUCTIEI IN CONDITII DE COMPETITIVITATE. NEAVIND PRODUSE COMPETITIVE DIN MOTIVELE ARATATE MAI SUS NU PUTEM SUPRAVIETUI PE PIETELE EXTERNE SI NICI MACAR PE PIATA INTERNA CU PRODUSE ROMANESTI. ELIMINAREA CELOR MAI MULTI DINTRE ACESTI INTERMEDIARI ESTE O PROBLEME DE MAXIMA URGENTA PENTRU RELANSAREA ECONOMICA A ROMANIEI.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.