SACCSIV – blog ortodox

VIDEO (transcriptul si completari necesare): CRUCIFICAREA – o perspectivă medicală

Posted in CRUCIFICARE, IISUS HRISTOS, RASTIGNIRE by saccsiv on martie 28, 2010

   Iata si transcriptul:

David Acuna, medic chirurg traumaolog:

Cred că suferinţa lui Hristos şi demonstraţia stresului fiziologic pe care corpul Lui omenesc L-a suferit se manifestă în Grădina Ghetsimani. Textele descriu că El transpira sânge, şi există o stare medicală bine documentată, în care pacienţi care sunt supuşi stresului emoţional şi fiziologic de mare anvergură chiar transpiră cu sânge, pentru că vasele capilare din glande explodează şi astfel se elimină sânge.

Biciuirea

Biciuirea implica folosirea unui bici scurt cu bucăţi de metal (de obicei), uneori os, alteori bucăţi de porţelan înfăşurate în panglici de piele şi folosite pentru a lovi de obicei spatele, umerii, picioare victimei. Primele lovituri aplicate pe o parte a corpului rup pielea, grăsimea, dar, în cele din urmă, odată ce straturile superficiale erau sfâşiate ajungeau la muşchi şi la tendoane. Şi, bineînţeles, în acest timp se rup toate vasele de sânge care vascularizează acele ţesuturi, pierzi sânge tot timpul.

Coroana de spini

Planta descrisă avea spinii foarte lungi, nu acei spini pe care îi întâlnim de obicei la tufele de trandafiri, aceştia aveau 4-5 centimetri lungime. Scalpul este una dintre zonele cu cea mai mare vascularizare din corpul omenesc, există o mare cantitate de sânge acolo. Aşadar, având acei spini înfipţi în placa osoasă (a craniului), aceştia ar fi pătruns în tot scalpul, ceea ce ar fi creat o hemoragie puternică. Am văzut oameni care au sângerat mortal doar din cauza unei răni în zona scalpului. Deci nu era o rană minoră, cine ştie câţi spini erau înfipţi în scalp, asta ar fi cauzat o pierdere şi mai mare de sânge.

Purtarea crucii

În mod normal, când o victimă trebuie să care crucea, din ceea ce s-a descris în literatură, în literatura romană, ei purtau bara transversală şi doar bara trasnversală era estimată la aproximativ 50 de kg. Şi, bineînţeles, dacă braţele tale sunt suspendate la nivelul crucii pe care o cari şi cazi, ai nevoie de ajutor ca să te ridici. Nu te poţi ridica singur pentru că nu este posibil să te ridici fără braţe. Deci ar fi avut nevoie de braţe ca să se ridice. Dacă ar fi căzut, sunt şanse mari să se fi lovit în zona pieptului, ceea ce ar fi putut duce la posibilitatea unei răni cardiace.

Cuiele

Anatomic vorbind, considerăm încheietura ca făcând parte din mână, deci prin plasarea cuiului între osul radius şi osul cubitus, tot se încadrează în definiţia mâinii şi este într-o poziţie în care cuiul nu va rupe mâna, îţi trebuie un punct solid de fixare. O altă chestiune interesantă legată de fixarea cuiului este aceea că nervul median trece chiar prin acea porţiune a încheieturii, ceea ce însemna fie distrugerea nervului, fie străpungerea nervului care ar fi creat o durere enormă, la fiecare respiraţie ai fi în agonie, ai fi împins în picioare ţintuite în cuie, care sunt dureroase, şi apoi ai fi atârnat de mâini ţintuite. Deci alternezi o durere enormă cu o altă durere enormă de fiecare dată când respiri.

Suliţa

Deci, chiar dacă ar fi supravieţuit crucificării propriu-zise, ar fi trebuit supravieţuiească ceea ce eu cred că ar fi o rană mortală produsă de suliţa infiptă pentru a verifica dacă este sau nu în viaţă. Ceea ce este descris ca pierderi de apă şi sânge, iar acum ar implica fie o efuziune pulmonară sau pericardică. Sângele ar fi venit fie din artera pulmonară, vena pulmonară, din aortă sau din vena cavă sau chiar din inimă. Niciuna dintre aceste răni, doar dacă eşti imediat tratat de un chirurg traumatolog precum sunt eu, cu tot echipamentul ultra-performant pe care îl avem ar fi „în stare de supravieţuire” după câteva minute.

Chiar a murit?

Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu, ar fi supravieţiut oricărui pericol, El a ales să se manifeste ca om la acel moment şi şi-a dat voie să moară. Şi, fiind om la acel moment, nu ar fi putut supravieţui acestei serii de traumatisme, nu este posibil. Hristos ca Dumnezeu ar fi putut să supravieţiuiească oricărui pericol, dar el a ales să fie Hristos-omul pentru a-şi da viaţa pentru păcatele noastre. Datorită acelei auto-limitări de a rămâne om, El a murit, nu a supravieţuit evenimentului.

Ce înseamnă sacrificiul Lui pentru tine?

Eu… eu sunt profund impresionat de sacrificiu, pentru că realizez că preţul pe care L-a plătit este ceva ce eu… eu nu aş fi niciodată în stare să-l fac probabil pentru nimeni. Este foarte dificil pentru mine chiar să şi cânt melodii despre cruce, chiar şi la rugaciune. […] Pentru că înţeleg cu adevărat preţul pe care L-a plătit.

Ce semnificaţie are pentru tine?

   Comentariu saccsiv:

   Voi pleca saptamana asta si nu stiu daca voi avea acces la internet, asa ca postez acest articol de azi.

   Multi dintre noi vorbim despre JERTFA DE PE GOLGOTA, insa putini realizam chinurile prin care a trecut Mantuitorul. Sigur ca de Sfintele Paste ne bucuram de Invierea Sa, insa nu trebuie sa uitam tortura la care S-a lasat supus. Caci stia ce-L asteapta, insa a acceptat, pentru noi, pacatosii … Si n-a fost o executie rapida, ci o ucidere printr-o cumplita tortura.

   In completarea celor din filmulet, trebuie adaugat ca acea masiva sangerare a creat o teribila sete, iar Domnul nostru Iisus Hristos n-a baut nici un strop de apa de cand a inceput calvarul si pana la moartea Sa. V-a fost vreodata sete? Sa aveti limba si gura atat de uscate incat cu greu sa puteti articula un cuvant? Dupa uriasa pierdere de sange, organismul Sau urla, cerandu-si drepturile: apa. Sangele din aparatul circulator devenise vascos, iar inima cu greu il mai pompa. De aici, inimaginabile dureri in zona cordului.  

   Stim ca dupa biciuirea ce ii facuse zdrente pielea de pe spate si ii afectase pana si tendoanele, fusese imbracat cu o mantie. Astfel sangerarea s-a mai domolit, insa dupa ce i-au smuls-o, a inceput si mai abundent. Ati tras vreodata un bandaj de pe o plaga? V-a durut? Va inchipuiti cum doare cand o smulgi de pe o suprafata cu mult mai mare?

   Si acum cateva cuvinte despre crucificare, destul de raspandita in imperiu, dar nu si pentru cetatenii romani. Cunostea mai multe variante, centrate insa pe aceeasi idee: corpul condamnatului era agatat de maini, dar nu lasat liber, ci cu sprijinirea picioarelor in piroane. Astfel se chinuia mult pana sa moara, uneori si cateva zile. Fixarea mainilor se facea prin piroane sau prin legarea bratelor de lemn. In cazul in care nu se foloseau legaturi, piroanele erau infipte intre cele doua oase ale antebratului, la baza palmelor. Daca erau fixate in palme, fara ca bratul sa fie si el legat de lemnul transversal, greutatea corpului le-ar fi sfasaiat. Infigerea piroanelor intre cele doua oase, permitea sustinerea corpului, insa datorita nervului median, durerile erau teribile.

   Folosirea piroanelor si la picioare, lungea agonia, caci altfel, daca ar fi atarnat liber, ar fi murit relativ repede, prin sufocare, caci din pozitia aceea, nu mai poti respira normal.  

   Astfel fixat pe cruce, mai apareau insa si niste contractii extrem de dureroase ale muschilor, ca un soi de carcei, insa implicand multe grupe musculare.

   Dupa cum stiti, evreii, „fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor şi să-i ridice”. Prin zdrobirea fluierelor picioarelor, corpul nu se mai putea sprijini si condamnatul murea relativ repede, dupa cum am spus, prin sufocare. Iata ce mai scrie in Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 19:

32. Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el.  

33. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.  

34. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă.  

35. Şi cel ce a văzut a mărturisit şi mărturia lui e adevărată; şi acela ştie că spune adevărul, ca şi voi să credeţi.  

36. Căci s-au făcut acestea, ca să se împlinească Scriptura: „Nu I se va zdrobi nici un os”.  

37. Şi iarăşi altă Scriptură zice: „Vor privi la Acela pe care L-au împuns”.  

38. După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca să ridice trupul lui Iisus. Şi Pilat i-a dat voie. Deci a venit şi a ridicat trupul Lui.  

39. Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe.  

40. Au luat deci trupul lui Iisus şi l-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei.  

41. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat.  

42. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape.  

 

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on martie 28, 2010 at 8:06 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Eugen said, on martie 29, 2010 at 12:02 pm

      stiu ca e offtopic, dar am gasit articolul asta pe http://www.descopera.ro. si nu am stiut cum altcumva sa-l trimit…
      In general nu au cine stie ce articole, dar asta e tare !
      Din pacate se refera doar la antidepresive, dar daca s-ar studia si la restul medicamentelor s-ar ajunge la aceleasi concluzii !!!
      Ii intereseaza sa ne vanda iluzii si sa ne ia banii !!!
      Nici nu mai spun de faptul ca aceste medicamente nu au fost lansate pe piata aiurea, s-a stiut inca de la inceput ca nu au efectul scontat, dar sigur s-a urmarit un alt efect cel mai probabil al aplarii creierelor si al permeabilitatii la indoctrinare…

      Potrivit datelor OMS, in clipa de fata, in lume exista peste 450 milioane de persoane afectate de aceasta dereglare psihica, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, iar aceasta cifra este destinata sa creasca dramatic in urmatorii 20 de ani. O problema serioasa de sanatate publica, in opinia expertilor OMS, avand in vedere ca „epidemia silentioasa” de depresie provoaca in fiecare an circa 800.000 de sinucideri, mai ales in tarile Europei orientale, si in principal in randul populatiei tinere (cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani).

      Cu ceva timp in urma, un cercetator american a reusit sa puna mana pe documentele secrete ale unor companii care produc antidepresive si a descoperit ca ele nu sunt deloc mai eficiente decat efectul placebo, ba dimpotriva !!!

      Din 2002 incoace, Irving Kirsch, profesor la Departamentul de Psihologie al Universitatii Hull, din Marea Britanie si profesor emerit al Universitatii Connecticut, Statele Unite a publicat mai multe studii care demonstreaza ca toate acele pastile care se presupune ca ar trata depresiile nu au in realitate niciun efect. Pentru a-si verifica banuielile si a „constrange” FDA-ul (Food and Drugs Administration) sa scoata de „sub cheie” ceea ce altminteri nu ar fi ajuns niciodata la urechile omului obisnuit, adica toate acele date in baza carora au fost aprobate sase dintre antidepresivele cele mai vandute in Statele Unite: citalopram (elopram), fluoxetina (prozac), nefazodone (reseril, retras de pe piata din cauza unor daune hepatice), paroxetina (seroxat), sertralina (zoloft), venlafaxina (efexor), Kirsch a fost nevoit sa faca apel Freedom of Information Act, legea americana care tuteleaza dreptul de acces la informatiile de interes public.

      Astfel Kirsch a aflat ca in 47 de studii clinice controlate, majoritatea sponsorizate de companiile producatoare, doar la 10-20% dintre pacienti s-a inregistrat o imbunatatire datorata efectiv actiunii farmacologice a moleculei respective, in timp ce la 80-90% dintre persoanele afectate de depresie, remisia bolii a survenit doar gratie efectului placebo.

      Anul acesta, mitul antidepresivelor a fost zdruncinat serios sub greutatea unui studiu de anvergura publicat in luna ianuarie in „Jama”‘ (Journal of American medical Association). Cercetarea s-a bazat pe datele obtinute in cadrul Women’s Health Initiative, la care au participat 160.000 de femei, si dincolo de faptul ca sustine fara putinta de tagada inutilitatea acestor pilule in tratamentul depresiilor, mai da ceva la iveala: faptul ca adminstrate la femeile aflate la menopauza, antidepresivele cresc riscul de accident vascular cerebral si deces (date publicate in Archives of Internal Medicine). O lovitura dura, care vine dupa ani de polemici pe tema riscurilor asociate utilizarii acestor medicamente.

      Hainele noi ale imparatului

      Intr-un interviu acordat publicatiei italiene L’espresso, profesorul Kirsch – care este si autorul unui articol de rasunet pe aceasta tema, intitulat sugestiv „Medicamentele noi ale imparatului: dezintegrarea mitului antidepresivelor” -, explica: „Ne miscam pe un teren alunecos. Aceste medicamente functioneaza nu gratie mecanismului lor de actiune, ci datorita efectului placebo, dar acest adevar a fost tinut ascuns ani de zile. In practica clinica, pe de alta parte, daca un pacient suferind de depresie se simte mai bine, medicul nu are cum sa stabileasca de ce se intampla acest lucru. Astfel ca de multe ori crede ca este efect al medicamentului si-l prescrie in continuare”.

      “Dirty little secret”

      Un sondaj recent realizat in Marea Britanie a aratat ca 44% dintre specialisti incep sa ia in calcul alternative la aceste medicamente, pe masura ce sunt publicate noi rezultate; cu toate acestea, consumul de antidepresive este inca in crestere, si multi medici le prescriu fara sa stea pe ganduri, ca prima abordare chiar si in cazul celor mai minore depresii, desi in majoritatea cazurilor ar trebuie sa se apeleze la ele in ultima instanta, si doar dupa ce toate celelalte tratamente au dat gres.

      Si daca de o eventuala rea-credinta a medicilor nu poate fi vorba, cui ii apartine atunci responsabilitatea? „Informatiile cele mai relevante au fost tinute ascunse timp de doua decenii, in pofida faptului ca toti specialistii erau la curent cu ceea ce un coleg de-al meu, implicat in studiile de inregistrare a medicamentelor, a definit public drept „, crede Kirsh. Ca atare, adevarata critica a acestuia se indreapta impotriva mecanismelor de aprobare a medicamentelor si, mai ales, a posibilitatii pe care o au si in prezent companiile farmaceutice de a tine ascunse datele nefavorabile reiesite in urma studiilor clinice. „Guvernele si agentiile de reglementare din domeniu ar trebui pe de-o parte sa le oblige sa dea publicitatii toate rezultatele studiilor, fie ele pozitive sau negative, si pe de alta parte, sa comande propriile studii, independente, nu numai pentru a verifica afirmatiile, ci mai ales pentru a cauta alte tratamente”.

      Suspectii de serviciu

      Monoaminele (dopamina, serotonina) sunt neurotramitatorii favoriti ai psihiatrilor si ca atare sunt si foarte populare printre producatorii de medicamente. In mod deosebit, de 20 de ani incoace, se considera ca serotonina (cel mai putin cunoscut neurotransmitator, in pofida a 50 de ani de cercetare) este „molecula fericirii” si ca asa-numita „depresie clinica” ar fi cauzata tocmai de un nivel scazut al acesteia (pe care antidepresivele l-ar normaliza).

      Datele genetice si de laborator demonstreaza insa ca lucrurile nu stau asa, spune Irving Kirsh.

      „O demonstreaza de altfel si faptul ca exista antidepresive care cresc productia de serotonina (precum fluoxetina), altele care o diminueaza (tianeptina) si altele care n-o influenteaza in niciun fel, iar efectele tuturor sunt identice. Asta pentru ca serotonina nu are nicio legatura: cel care functioneaza este doar efectul placebo”.

      Un grup de psihiatri de la Universitatea Chicago a demonstrat, potrivit unui articol publicat in „Archives of General Psychiatry”, ca in creierul soarecilor deprimati sunt prezente mai multe modificari genetice, dar genele implicate nu au nicio legatura nici cu cele ale serotoninei si nici cu cele ale altor neurotransmitatori.

      Un alt grup de psihiatri (de la Centre for Addiction and Mental Health din SUA) a publicat in aceeasi revista date care demonstreaza ca enzimele corelate serotoninei nu sunt deloc crescute la persoanele deprimate, cum ar fi fost de asteptat daca ele ar fi fost cauza.

      Exista numeroase gene implicate in depresie. In mod deosebit, un studiu pe soareci a aratat ca alterand o anumita gena se obtin modificari profunde ale starii de spirit; in urma unor autopsii, specialistii au mai demonstrat si ca aceeasi gena, foarte bine reprezentata in creier, este exprimata in cantitati inferioare normei la persoane care sufera de dereglare bipolara.

      Alte gene implicate, potrivit concluziilor unui studiu realizat pe un esantion format din 1.500 gemeni monitorizati pe o perioada de 15 ani, ar putea fi cele asociate anxietatii si insomniei la copii.

      Nivelul de cortizol, hormonul stresului, este mai ridicat la persoanele cu depresie, iar recent, un studiu prezentat in cadrul unui congres de specialitate in Statele Unite, a demonstrat ca o alterare a nivelurilor de cortizol este prezenta si la copiii obezi (acelasi hormopn intervine si in metabolismul grasimilor).

      Sinucleinele sunt mici proteine suspectate de multa vreme ca joaca un rol important in depresie, intrucat functia lor este aceea de a regla nivelul anumitor neurotransmitatori. Noi date confirma ca atat animalele, cat si oamenii afectati de depresie au niveluri ridicate de sinucleine si la ora actuala sunt in curs cateva studii menite sa verifice daca vreo modulatie a acestora poate avea un efect terapeutic.

      Apreciază

  2. Cosmin S. said, on martie 28, 2010 at 8:43 pm

    http://www.gandul.info/news/statul-incepe-marea-executare-silita-ai-o-amenda-de-circulatie-neplatita-primaria-iti-blocheaza-salariul-vezi-aici-lista-amenzilor-pentru-care-nu-esti-iertat-5784817

    „EXCLUSIV „E imposibil să nu te găsim”, spun oficialii locali în foame de bani
    STATUL ÎNCEPE MAREA EXECUTARE SILITĂ. Ai o amendă de circulaţie neplătită, primăria îţi blochează salariul. Vezi aici lista amenzilor pentru care nu eşti iertat”

    Apreciază

  3. Cosmin S. said, on martie 28, 2010 at 8:54 pm

    Cutremurator articolul(CRUCIFICAREA – o perspectivă medicală)……………

    Apreciază

  4. noordmos said, on martie 28, 2010 at 10:31 pm

    Si in Marea Britanie incepe prigonirea Crestinilor:
    Creştinii din Marea Britanie sunt persecutaţi şi “trataţi cu lipsă de respect”, afirma episcopii.

    Marele episcop face apel pentru sfârşitul persecuţiei creştinilor în Marea Britanie
    Link:
    http://noordmos.wordpress.com/2010/03/28/marele-episcop-face-apel-pentru-sfarsitul-persecutiei-crestinilor-in-marea-britanie/

    Apreciază

  5. ROrtodox said, on martie 29, 2010 at 9:08 am

    da .. la rusi a inceput Saptamana Mare ..

    Apreciază

  6. uncrestinortodox2 said, on martie 29, 2010 at 9:45 am

    O mărturie istorică despre existenţa Domnului nostru Iisus Hristos : http://uncrestinortodox2.wordpress.com/2010/03/29/mantuitorul-nostru-iisus-hristos-personaj-biblic-si-istoric/

    Apreciază

  7. Cosmin S. said, on martie 29, 2010 at 11:21 am

    Fratilor, ati observat dimineata asta praful rosiatic depus pe masini dupa ploaie? Chemtrails…….”băietii” lucreaza cu spor si nimeni nu-i opreste……….

    Apreciază

  8. Pustnicul Digital said, on martie 29, 2010 at 11:37 am

    Cred ca este de departe cel mai sadic si ieftin post pe care l-am citit vreodata, o abordare OTVista a ceva sacru.

    Imi da o senzatie cand il citesc de parca urmaresc stirile ProTV unde daca cineva e pe moarte il intreaba cum se simte, il cronometreaza pana moare si dupa ce moare recreaza evenimentul pana in cele mai mici detalii pentru a intelege exact cum a fost si cat de teribil a suferit (rating-ul fiind direct proportional cu suferinta).

    SACCSIVe, date fiind vremurile ce vin, astfel de detalii nu ajuta nimanui. Nu vreau sa stiu pozitionarea nervilor Mantuitorului si cum i-au sectionat. Nu vreau sa stiu cum ii smulgeau carnea de pe spate si cum gatul uscat ca o foaie de hartie il ustura de sete. Nici cat de adanc ii intrau spinii in scalp.

    E de ajuns ce i-am facut si ii facem (ii fac) in fiecare clipa. Nu trebuie sa tratam astfel problema.

    Tabloidizarea este peste tot.

    Apreciază

    • Pustnicul Digital said, on martie 29, 2010 at 11:44 am

      PS: Am uitat. Un sfat gratuit. Titluri mai in ton cu tabloidele ar fi fost:

      Top 10 rani ale Mantuitorului
      Top 7 cauze ale mortii Mantuitorului
      Top 5 suferinte ale Mantuitorului pe cruce
      Cat timp a durat agonia Mantuitorului?
      Cat sange a pierdut Mantuitorul pana sa moara?

      etc…

      Apreciază

  9. vlad said, on martie 29, 2010 at 1:04 pm

    @Pustnicul Digital
    Frate,e posibil sa ai dreptate. Insa e blogul omului si scrie ce vrea el aici. Nu esti obligat sa-l citesti daca crezi ca te sminteste. Si oare titlurile tale nu sunt o bascalie?
    Sa avem iertare!

    Apreciază

  10. vlad said, on martie 29, 2010 at 1:11 pm

    Frate Saccsiv,ai plecat si ai dat liber la commenturi? Vezi ca au aparut vrajmasii. Uite-l si pe djaster asta ce pareri are; bietul om ratacit.

    Apreciază

  11. danutza said, on martie 29, 2010 at 3:41 pm

    apropo de intrebarea unui crestin ortodox:

    Propaganda stilista sub numele unei conferinte

    In seara zilei de Buna Vestire, in cadrul unei conferinte organizata de ASTRADROM, conferinta cu tema „Semnele vremurilor de pe urma” sustinute la Oradea, teologul Danion Vasile a vorbit despre semnele vremurilor apocaliptice. Printre aceste semne spune ca ar fi si calendarul nou acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1923.

    Aducand argumente din canoanele Bisericii Ortodoxe si ale unor Sfinti Parinti, Danion a afirmat ca in Biserica Ortodoxa Romana nu exista har. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria „a mintit credinciosii in problema calendarului” iar parintele Arsenie Boca dadea credinciosilor „invataturi in contradictie cu traditia Bisericii” si a sfintilor parinti, Ioanichie Moroi a fost un depravat etc. In opinia lui Danion Vasile doar sfintii de la Optina (care indeamna la necomuniune cu cei de pe stil nou) detin Adevarul de credinta.

    Tot in cadrul aceleiasi conferinte, Danion a spus ca „Muntele Athos a cazut” si singura manastire care s-a mentinut este Esfigmenu, o manastire zelotista.

    In cele din urma conferinta lui Danion Vasile s-a transformat intr-o propaganda stilista condamnand totodata oameni de valoare ai Bisericii Ortodoxe Romane. Atat Danion cat si duhovnicul sau, ieroschimonahul Hrisostom Manolescu, au sustinut ca parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda apreciaza gestul de „curaj” al celor doi „eroi” care au raspandit acelasi mesaj in mai multe orase din tara.

    Organizatorii conferintei ASTRADROM, se dezic de unele afirmatii la adresa duhovnicilor sus amintiti: „Danion ne-a contactat cerandu-ne sa il invitam la o conferinta in Oradea si eventual in alte orase unde avem filiale. Nu stiam ce ganduri are. Fiecare e responsabil pentru afirmatiile facute” spune Ancuta Avram, presedinte interimar a asociatiei organizatoare.

    In ziua de Buna Vestire, Danion Vasile si parintele Hrisostom au asistat la Liturghie la Schitul Huta unde si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca a auzit pomenindu-se numele episcopului Sofronie (din a carui subordine canonica se afla schitul). Staretul schitului de la Huta, ieromonahul Visarion, a spus ca intr-o discutie ce a purtat-o la masa in prezenta a aproximativ 20 persoane Danion i-a propus sa iasa de sub ascultarea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane.

    Mijlocitor intre Danion si ASTRADROM a fost parintele Eftimie de la Huta care regreta ca s-a ajuns aici. L-am contactat telefonic si ne-a spus ca: „afirmatiile dure la adresa marilor duhovnici m-a surprins ca venind din partea unui om ca Danion, la fel si problema calendarului care nu vad ce rost are sa o agitam acum dupa atatea decenii. Ne-a intrebat daca vrem sa trecem sub ascultarea canonica a unui episcop Antonie, pe stil vechi, al unei biserici numite de sub catacombe. Mi s-a parut dubioasa propunerea dar pe moment nu am realizat. Abia dupa conferinta de la Oradea m-am dezmeticit despre ce e vorba. Tare ma tem ca cineva profita de zelul lui Danion si vrea sa faca o dezbinare in Biserica, ceea ce nu foloseste nimanui. Nu cred ca trebuie condamnat ci mai degraba sa il ajutam sa se linisteasca. A facut multe lucruri bune si ar fi pacat ca acum sa dea cu piciorul in tot. Extremele acestea nu sunt bune, nici ecumenismul dar nici stilismul”.

    Pentru a afla pozitia parintelui Iustin Parvu ne-am deplasat pana la manastirea Petru Voda. Aici am aflat ca ieroschimonahul Hrisostom care pretindea ca e trimis de parintele Iustin sa marturiseasca nu a mai fost prin aceasta manastire de cativa ani. „A fost mai demult pe aici – spune un monah – dar nu a rezistat sa stea mult. Tot il vorbea de rau pe parinte”.

    Intrebandu-l pe parintele Iustin despre sustinerea celor doi „misionari” ne-a spus ca: „Nu am nici o partasie cu oamenii Satanei care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. Cleopa, Arsenie si toti ceilalti au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru apararea si pastrarea traditiilor neamului si a bisericii noastre, cum sa ii vorbesti in halul acesta! Ce interese se ascund in spatele acestor vorbe? Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.

    ASTRADROM si-a propus sa nu il mai invite pe Danion la nici o conferinta in orasele unde are filiale si nici sa nu ii mai distribuie carti pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa.

    Parintele Eftimie considera ca orice farmitare duce la tulburare „iar acum, cand vremurile sunt tot mai tulburi, numai de asa ceva nu avem nevoie. Nu suntem ecumenisti dar nici nu trebuie sa parasim Biserica. Daca un episcop a cazut in erezia ecumenista nu inseamna ca am cazut si noi. Sa ramanem in Biserica si sa ne ducem crucea cu demnitate”.

    Apreciază

  12. danutza said, on martie 29, 2010 at 3:49 pm

    am primit un fragment dintr-o conferinta a lui danion vasile in care promova vechiul calendar si il condamna pe cel nou. as vrea sa stiu cine are dreptate? suntem noi sub anatema pt ca respectam noul calendar? am fost parasiti de Dumnezeu ? facem neascultare?

    Apreciază

  13. Narcis said, on martie 29, 2010 at 4:08 pm

    Doamne-ajuta!
    @danutza
    noi trebuie sa fim sub ascultarea Sf. Sinod, care a fost de acord cu trecerea pe calendarul cel nou.
    Atata timp cat Dumnezeu face minuni atat la cei de pe stil vechi cat si la cei de pe stil nou, aceasta schimbare a calendarului nu a afectat dogma Bisericii Ortodoxe.
    Desi sunt multe minuni care se intampla acolo unde se tine calendarul vechi, in Ierusalim (lumina vine pe stil vechi; de Boboteaza cursul Iordanului se intoarce pentru scurt timp), in Sf. Munte Athos, la rusi si asa mai departe, este si o minune despre care poate ca se stie mai putin: minunea serpilor din Kephalonia la Adormirea Maicii Domnului. Acesti serpi ai Maicii Domnului vin la icoana in fiecare an chiar in praznicul Adormirii Maicii Domnului la cei ce tin calendarul nou: http://www.youtube.com/watch?v=Oujy4CQoZJc
    Plus multe alte icoane facatoare de minuni de prin manastiri, moaste izvoratoare de mir si multe alte minuni dumnezeiesti care stau ca marturie clara ca nu este o greseala atat de mare in ochii lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea sa vada ascultarea noastra, paza poruncilor, smerenia, dragostea sufleteasca fata de aproapele nostru, nu vrea sa vada ca ne smintim pentru ca nu stim de acum de cine sa ascultam.

    Iertare si sper ca am lamurit macar o persoana prin acest comentariu.

    Dumnezeu sa ne ajute!

    Apreciază

    • danutza said, on martie 29, 2010 at 4:22 pm

      narcis, cum adica lumina vine pe stil vechi? pai nu vine la data cand serbam pastele pe calendarul nou?adica anul asta nu va veni pe 3 aprilie? daca nu gresim ca tinem calendarul nou, de ce atata inversunare ca gresim si suntem sub anatema? respectam hotararea sinodului, chiar daca aceasta hotarare a fost luata sub un patriarh mason? multumesc si Doamne-ajuta!

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 29, 2010 at 4:29 pm

        Parerea mea referitor la chestiunea masoni – calendar – ortodoxie:

        „ORTODOXIA si MASONERIA. Ierarhi masoni”

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/03/19/ortodoxia-si-masoneria-ierarhi-masoni/

        Apreciază

      • Narcis said, on martie 29, 2010 at 7:17 pm

        Pastele este sarbatorit si pe stil vechi si pe stil nou la aceeasi data (prima duminica dupa prima luna plina ce cade după echinocţiul de primavară),iar cum Biserica din Ierusalim tine calendarul pe stil vechi, la ei vine Sfanta Lumina in noaptea Invierii deci va veni pe 4 aprilie.
        Inversunarea in privinta calendarului nu poate veni de la Dumnezeu ci de la vrajmas, de aceea am mentionat ca trebuie sa avem grija sa nu ne smintim.
        Si da, respectam aceasta hotarare chiar daca a fost luata sub un patriarh mason pentru ca daca Dumnezeu ar fi fost suparat pe ceea ce s-a facut atunci in 1923, nu ar mai fi facut minuni pana in ziua de azi la noi cei care tinem de stil nou.
        Intre decizia unui patriarh declarat mason, care nu ne impinge la incalcarea nici unei porunci dumnezeiesti si decizia unui patriarh (sa zicem ca nu e mason) care ne spune ca putem sa luam pasapoarte biometrice (deci lepadarea de Hristos), ce crezi ca e mai corect? Uitati-va la minuni pentru ca ele vorbesc de la sine.
        Daca prin ascultarea de Sf Sinod calcam cel putin o porunca dumnezeiasca atunci ai tot dreptul sa te declari impotriva, dar daca nu ai incalcat nici o porunca, desi decizia nu a fost corecta, atunci ai obligatia de a ramane in ascultare, pentru ca raspunderea nu mai este a ta in acest caz ci a celui care a luat-o.
        Noi dam socoteala pentru ascultare si pentru incalcarea de porunci dumnezeiesti, iar in cazul lepadarii… e clar ce pedeapsa luam. Atunci cand ascultarea nu duce la incalcare de porunca nu trebuie decat sa ramanem sub ascultarea de Biserica.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

  14. danutza said, on martie 29, 2010 at 4:26 pm

    stie cineva: par hrisostom daca mai este sau nu la manastirea petru voda? mai tine de BOR sau nu?

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 29, 2010 at 4:30 pm

      danutza

      Nu mai este la manastirea Petru Voda, este in BOR

      Apreciază

  15. […] VIDEO (transcriptul si completari necesare): CRUCIFICAREA – o perspectivă medicală […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.