SACCSIV – blog ortodox

UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, afirmă premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria într-o scrisoare transmisă preşedintei Comisiei Europene

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/cinci-tari-se-revolta-impotriva-produselor-agricole-ucrainene_2858520.html

cereale grau

Uniunea Europeana ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace, afirmă premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria într-o scrisoare transmisă vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters, informează Agerpres.

[…]

În scrisoarea transmisă preşedintei Comisiei Europene, cei cinci premieri propun mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse tarife şi cote. „Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent şi, mai presus de orice, să punem interesele ţării şi ale fermierilor polonezi pe primul loc”, a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Măsuri propuse

Printre măsurile propuse în scrisoarea preluată de Reuters de pe website-ul guvernului polonez, este sugerată o soluţie comună între UE şi Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe pieţele statelor UE.

De asemenea, şefii guvernelor celor cinci state central şi est-europene reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectaţi şi de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta astfel transportul bunurilor exportate din Ucraina.

Cei cinci premieri mai propun o revizuire a legislaţiei privind exporturile agricole pentru reglementarea volumului şi direcţiei afluxului de produse agricole.

Propunerea CE

Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nicusor said, on aprilie 1, 2023 at 9:54 pm

  Intre timp, nu ne mai stergem la dos, caci urusula nu ne lasa…
  https://m.mediafax.ro/politic/hartia-igienica-va-fi-interzisa-de-ue-pana-din-2025-iar-toaletele-japoneze-devin-obligatorii-21754493
  Noaptea mintii…

  Apreciază

 2. Nicusor said, on aprilie 1, 2023 at 11:39 pm

  https://www.antena3.ro/externe/spania-creste-varsta-pensionare-67-ani-exceptii-670309.html

  https://www.google.com/amp/s/www.antena3.ro/amp/franta-proteste-paris-varsta-pensionare-668945.html

  https://psnews.ro/dupa-franta-si-cehia-vrea-sa-majoreze-varsta-de-pensionare-in-praga-au-inceput-deja-protestele-760965/

  Oare cat mai rezista oamenii? Actiuni concertate in privinta asta, mai ieri era celelalte cu pretul la alimente, energie, combustibili, inainte rezbelul din Ucraina iar mai inainte vaccinarea antic0vid si chiar la inceput, in ’19-’20, c0vidul. Stau doar si ma mir de cat pot rabda oamenii toate relele pe care le fac unii. Astia rai ar vrea ca din campul muncii sa il duca popa pe om direct in tintirim, sa nu se mai bucure si el de pensiuta pt care a tras atatia zeci de ani.

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 2, 2023 at 1:27 pm

   Nicusor

   Pana la revolta cea mare.

   Apreciază

   • Nicusor said, on aprilie 2, 2023 at 10:22 pm

    Mi-e ca nu trec ani de zile, Saccsiv, probabil luni, dar, cum am mai zis: Domnul cu mila Sa. Sanatate si Doamne ajuta!

    Apreciază

 3. Ciprian-Ionut Panait said, on aprilie 2, 2023 at 7:24 am

  Gresit. UE ar trebui sa introduca taxe vamale pe toate produsele alimentare pe care o tara le produce in cantități suficiente pentru consumul propriei populatii. De asemenea pentru Ucraina care nu e membra UE ar trebui introduse taxe la TOATE produsele.

  Apreciază

 4. San said, on aprilie 2, 2023 at 8:30 am

  Uiaua face numai ceea ce i se ordonă de către ScutulRoșu, comandantul ei. Cum aceia sunt propietarii cei noi ai ucriei, își maximizează profiturile din agricultura ucră și impun produsele ucre la vânzare, în dauna celorlalți producători.
  Gubiernurile țărilor uiauei sunt înregimentate scutuluiroșu încât treaba-i oablă: Zât! și Mucles!
  Restul e tăcere, zicea unul….

  Apreciază

 5. Nicusor said, on aprilie 2, 2023 at 10:35 am

  https://ziarulromanesc.de/stiri-diaspora/renovarea-fortata-a-locuintei-sau-interzicerea-vanzarii-acesteia/
  Alta tampenie. Eu spun cu mana pe inima, cei ce conduc ue, cei ce conduc lumea asta si cei ce ii consiliaza sunt nebuni la cap, is cretini total. Asta este…unii vor pleca in pustie, altii nu, altii o sa faca revolte… mila Domnului.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Cosmin said, on aprilie 2, 2023 at 7:18 pm

  Ucraina nu poate exporta cereale deoarece e in razboi cu Rusia. Daca totusi o face, inseamna ca acolo nu e razboi.

  Apreciază

 7. […] UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, afirmă premierii di… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: