SACCSIV – blog ortodox

Haaretz: ADN-ul unor schelete medievale din Germania aruncă o lumină asupra originilor evreilor Ashkenazi

Posted in ASHKENAZI, EVREI by saccsiv on decembrie 6, 2022

HAARETZ: DNA of Medieval Skeletons in Germany Sheds Light on Origins of Ashkenazi Jews

ADN-ul unor schelete medievale din Germania aruncă o lumină asupra originilor evreilor Ashkenazi

O ocazie rară de a analiza genomul evreilor din secolul al XIV-lea arată că au existat cândva două populații distincte de Ashkenazi. De asemenea: ‘reducerea populației Ashkenazi’ nu a fost un episod, ci a durat 500 de ani.

De Ariel David, 30 Noiembrie 2022, Haaretz

Săpături în cimitirul evreiesc medieval din Erfurt, Credit: Karin Sczech

Originile evreilor ashkenazi sunt învăluite în mister. Știm că primele comunități Ashkenazi au apărut în Renania în plin Ev Mediu, în jurul secolului al X-lea. Însă cum și când au ajuns evreii pentru prima oară în Valea Rinului, dezvoltând o cultură distinctă și bogată care, în cele din urmă, s-a răspândit în Europa și într-o mare parte a lumii, nu este clar.

Originile așkenazilor au fost, de asemenea, de interes pentru geneticieni, deoarece aceștia poartă o cantitate disproporționată de mutații genetice, dintre care unele pot provoca boli cronice sau fatale.

Acum, un studiu ADN aruncă o nouă lumină asupra rădăcinilor populației Ashkenazi și a istoriei sale timpurii, care se pare că a fost mai complexă decât am crezut, spune profesorul Shai Carmi, genetician la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a condus cercetarea.

Carmi, studentul său doctorand Shamam Waldman și o echipă internațională de cercetători, au reușit să extragă ADN din dinții unor schelete din secolul al XIV-lea îngropate în cimitirul evreiesc din Erfurt, în centrul Germaniei.

Studiul în sine este o performanță rară. În ultimele decenii, studiile privind ADN-ul antic au fost numeroase și au dezvăluit multe informații despre originile și mișcările populațiilor umane din trecut. Totuși, pentru că deranjarea rămășițelor umane se lovește de un mare refuz în conformitate cu legea religioasă evreiască, nu se întâmplă prea des ca cercetătorii să ajungă să extragă ADN din oasele vechi ale membrilor unui trib.

În fapt, noul studiu, publicat miercuri în revista Cell, este unul dintre primele două eforturi de secvențiere a ADN-ului antic din rămășițele evreilor Ashkenazi. Într-un alt studiu de acest gen, publicat în august, cercetătorii au extras ADN din 17 schelete umane găsite îngropate într-o fântână medievală din Norwich, dându-și seama că este posibil ca acestea să fi fost victimele evreiești ale unui pogrom, abia atunci când au identificat mutații genetice tipice Ashkenazilor. În acest caz, identificarea cadavrelor ca fiind evreiești, deși foarte probabilă, rămâne totuși neconfirmată.

În cazul studiului de la Erfurt, există puține îndoieli cu privire la identitatea subiecților, deoarece Carmi și colegii săi au obținut ADN-ul a 33 de oameni decedați și îngropați în cimitirul evreiesc medieval al orașului.

Cercetătorii au colectat 38 de dinți din cimitirul evreiesc medieval din Erfurt, din care au extras ADN străvechi provenind de la 33 de persoane, Credit: David Reich, Universitatea Harvard

Comunitatea evreiască din Erfurt a existat de la sfârșitul secolului al XI-lea până la jumătatea secolului al XV-lea, cu o scurtă pauză în urma unui pogrom din 1349, care a distrus aproape întreaga comunitate.

După ce i-a expulzat pe evrei în 1454, orașul a construit un hambar deasupra cimitirului lor. Veniți în anul 2013, când grânarul nu mai era folosit, Erfurt l-a transformat într-o parcare, ceea ce a dus la o construcție suplimentară și la o excavare arheologică de salvare. Înarmați cu hotărâri rabinice recente care permit efectuarea de cercetări ADN antice pe dinți dislocați, cercetătorii au obținut permisiunea din partea comunității evreiești locale de a preleva mostre din rămășițele, care au fost ulterior reînhumate în cimitirul evreiesc din secolul al XIX-lea al orașului.

Construcția unei rampe de acces pentru a transforma un hambar din secolul al XV-lea din Erfurt, Germania, într-o parcare, Credit: Waldman et al./Cell

Datarea cu radiocarbon a arătat că toți decedații, cu excepția unuia dintre ei îngropat cu picioarele îndreptate spre Ierusalim, conform obiceiului evreiesc, datează din secolul al XIV-lea, deși nu este clar dacă au trăit înainte sau după masacrul din 1349, unul dintre numeroasele masacre comise împotriva evreilor europeni în timpul Morții Negre. Erau 19 femei și 14 bărbați, mulți dintre ei copii, și doar un singur individ prezenta semnele unei morți violente: mai multe lovituri în cap, cu un obiect ascuțit.

O scindare străveche

Analiza genomurilor lor a arătat că cel puțin opt dintre acești evrei erau purtători ai acelorași variante genetice patogene tipice pentru Ashkenazi în prezent, care pot provoca boli grave. Printre acestea se numără retinita pigmentară, care degradează retina; boala Gaucher, care provoacă o acumulare periculoasă de țesuturi grase în organe sau în țesutul osos; sindromul Usher, care provoacă surzenie și orbire, precum și varianta BRCA1, care crește riscul de cancer mamar și ovarian.

Prevalența atâtor mutații specifice în rândul evreilor Ashkenazi a fost mult timp sugerată ca fiind un semn că acest grup a trecut printr-un efect al „gâtului de sticlă”, sau un ‘eveniment fondator’. Cu alte cuvinte, indiferent de motiv – toți Ashkenazii de astăzi descind dintr-un singur grup mic.

„Nu cunoaștem natura „gâtului de sticlă” : dacă a fost un declin continuu de-a lungul mai multor secole sau un singur eveniment în care, de exemplu, un grup mic s-a îndepărtat de populația principală, care constituie un eveniment fondator clasic”, a susținut Carmi.

Rezultatul ar fi fost că membrii acestui grup mic s-au căsătorit în cadrul grupului lor mic, ceea ce a dus la o diminuare a variației genetice. În cazuri extreme, pierderea variației genetice și izolarea duc la speciație; în cazul Ashkenazilor, aceasta a însemnat că, deși populația a crescut, membrii ei au avut în comun o mulțime de gene, inclusiv gene „rele” care, atunci când sunt moștenite de la ambii părinți, provoacă boli sau chiar decesul.

Un alt semn că toți Ashkenazii care există în prezent descind dintr-o populație fondatoare mică este faptul că 40% dintre Ashkenazii moderni poartă aceleași patru secvențe de ADN mitocondrial moștenit pe cale maternă, ceea ce înseamnă că descind din doar patru mame strămoșești. Acest lucru a fost și mai pronunțat la evreii din Erfurt. Mai mult de o treime dintre indivizii din eșantion descindeau dintr-o singură femeie prin ADN-ul lor mitocondrial, relatează cercetătorii în revista Cell.

Descoperirea singulară a studiului de la Erfurt este că, în timp ce ADN-ul ashkenazilor moderni este destul de omogen, în Evul Mediu această populație evreiască ar fi putut fi împărțită în două grupuri distincte din punct de vedere genetic. Unul dintre ele avea o ascendență mai mare din Orientul Mijlociu și din sudul Europei, și era genetic mai apropiat de Ashkenazimii moderni originari din Franța și Germania. Cel de-al doilea avea un amestec similar de strămoși cu o componentă genetică suplimentară tipică Europei de Est, afirmă Carmi.

Întrucât ambele grupuri au avut în comun ‘mutațiile fondatoare’ tipice, cea mai probabilă explicație pentru această diferență este că ambele au descins din aceeași mică populație inițială, care s-a împărțit apoi în două. Una s-a stabilit (sau a rămas) în Renania, iar cealaltă s-a îndreptat spre Europa Centrală și de Est.

Apoi, la sfârșitul Evului Mediu, în locuri precum Erfurt, cele două comunități au început să se amestece din nou ca urmare a migrațiilor și, în cele din urmă, s-au unit în genomul omogen Ashkenazi de astăzi.

Deși se știa din înregistrările istorice că evreii din Boemia, Moravia și Silezia au migrat spre vest în Erfurt în această perioadă, nu se recunoștea faptul că aceste două populații au fost distincte din punct de vedere genetic, a precizat Carmi.

Apropo, această componentă est-europeană nu ar trebui să fie folosită ca o modalitate de a susține ‘ipoteza khazară’, demult discreditată – și anume, afirmația că askenazii nu au nicio legătură cu populația ancestrală din Iuda, ci descind din khazari, un regat medieval timpuriu din Caucaz, unde o parte a populației s-a convertit la iudaism.

Componenta est-europeană găsită la unii dintre evreii din Erfurt reprezintă doar o fracțiune minoră din strămoșii lor și nu au existat legături directe majore cu Caucazul, a declarat Carmi pentru Haaretz.

Vechea sinagogă din der Waagegasse, Erfurt, Credit: Michael Sander

Strămoși italieni, dar ce este un italian?

Studiul de la Erfurt nu risipește toate misterele legate de originile askenazilor, dar ne oferă câteva indicii. În primul rând, acesta confirmă în continuare faptul că efectul „gâtului de sticlă” a început cândva în Evul Mediu timpuriu – cu siguranță înainte de secolul al XIV-lea și, aparent, înainte de secolul al XII-lea, epoca presupușilor evrei găsiți în Norwich.

Carmi și colegii săi au comparat, de asemenea, ADN-ul evreilor din Erfurt cu genomurile moderne din Levant și din zona mediteraneană, pentru a afla care este ascendența lor. Modelul cel mai probabil din punct de vedere statistic indică faptul că ambele grupuri de Ashkenazi din Erfurt ar putea să își urmărească 65 la sută din strămoși în sudul Italiei, 19 la sută în Levant și 16 la sută în Europa de Est.

Componenta sud-italiană, puternică față de cea levantină, poate părea surprinzătoare. Dar trebuie remarcat faptul că cercetările anterioare au arătat că în antichitate, în special în timpul perioadei de glorie a Imperiului Roman, a existat un aflux mare de populație în Italia din Orientul Apropiat, care a injectat o puternică componentă genetică levantină în amestecul genetic italian.

Carmi subliniază faptul că aceste estimări numerice pot să nu fie precise, deoarece se bazează pe comparația cu genomurile oamenilor moderni, care pot fi genetic diferite de cele ale celor care trăiau în aceleași regiuni cu sute de ani mai devreme.

Săpăturile din cimitirul evreiesc medieval din Erfurt. Structura mare din spatele săpăturilor este un hambar construit în secolul al XV-lea deasupra cimitirului. Credit: Karin Sczech

Un lung efect al „gâtului de sticlă”

În orice caz, comparând ADN-ul evreilor din Erfurt cu cel al evreilor Ashkenazi moderni, echipa lui Carmi a creat un model al evoluției grupului de-a lungul secolelor. Conform acestui model, populația ashkenazilor a început să se extindă abia acum 500-600 de ani, imediat după epoca celor îngropați în cimitirul din Erfurt.

Înainte de aceasta, numărul mare de strămoși comuni pe care îl arată ADN-ul sugerează că efectul „gâtului de sticlă” a fost un eveniment prelungit, care a început cu mai mult de 1.000 de ani în urmă și a menținut populația Ashkenazi redusă, timp de secole. Mai exact, timp de aproape 20 de generații, sau aproximativ 500 de ani, așa-numita ‘dimensiune efectivă a populației’, adică numărul de persoane care s-au reprodus în fiecare generație, ar fi putut fi de numai 1.000-2.000, arată acest model.

Interesant este că acest interval se bazează pe populația Ashkenazi modernă, dar când cercetătorii au calculat dimensiunea efectivă a populației pentru eșantionul din Erfurt, au ajuns la un număr de trei ori mai mic, între 300 și 700.

Asta înseamnă că strămoșii evreilor din Erfurt au cunoscut un efect al „gâtului de sticlă” mult mai lung sau mai sever, notează profesorul David Reich, genetician la Universitatea Harvard și unul dintre ceilalți autori ai lucrării. Aceasta sugerează, de asemenea, că în Evul Mediu existau și mai multe grupuri de Ashkenazi care nu au fost încă identificate și care trebuie să fi avut un efect al „gâtului de sticlă” mai scurt. Când s-au amestecat în cele din urmă cu restul Ashkenazilor, au produs rezultatul mediu pe care îl vedem în populația modernă, spune Reich.

„Așadar, ceea ce vedem este un arhipelag de populații, care apoi încep să se unească în populația omogenă Ashkenazi pe care o cunoaștem astăzi”, spune el.

Deși este posibil ca fiecare grup izolat să fi experimentat „gâtul de sticlă” în mod diferit, se pare că numărul askenazilor a rămas foarte scăzut pentru o perioadă foarte lungă de timp.

„Există dovezi că ‘gâtul de sticlă’ a continuat timp de mai multe generații, începând din jurul anilor 800-900”, a spus Carmi.

Deși nu oferă dovezi concludente, toate acestea sunt în concordanță cu un scenariu în care fondatorii Ashkenazi au trăit în cadrul unei comunități mai mari, probabil în Italia sau în altă parte în sudul Europei, și apoi au plecat pentru a-și întemeia propriile comunități în Europa de Nord.

„Pentru a rămâne distincți din punct de vedere cultural, ei trebuiau să se căsătorească în cadrul comunității, astfel încât populația a rămas mică pentru o perioadă lungă de timp”, conchide Carmi.

Cum și de ce a avut loc migrația inițială spre nord rămâne obscur, la fel ca și divizarea ulterioară între cele două grupuri Ashkenazi distincte identificate la Erfurt.

Desigur, Carmi avertizează că studiul echipei sale se bazează pe ADN-ul extras de la persoane care au trăit într-o anumită perioadă într-un singur oraș medieval. Studiile viitoare, în special din înmormântări Ashkenazi mai vechi din întreaga Europă, ar putea dezvălui și alte răsturnări de situație în acest capitol complex al istoriei evreiești, a menționat el.

Tagged with: , ,

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on decembrie 6, 2022 at 9:51 pm

    Cel mai curios si deranjant este faptul ca, cu de nu stiu de unde putere ni-se fac analize sanguine pentru a fi identificati rasial, fara a ni-se cere consimtamantul.
    S-a nimerit sa ma aflu in Franta si sa ma puna la pamant o viroza, ocazie cu care pe fisa de analize am constatat ca in dreptul grupei de sange era trecut rasa : caucaziana si un sir de 5 litere si cifre in scopul ” identificarii genetice”.
    In stare de soc, m-am cabrat si am cerut oficial sa fie sterse informatiile din banca lor de date.
    Prin 76 am participat la un recensamant in Voluntari. Oameni cumsecade ,civilizati chiar excesiv de primitori. Tineau mortis sa bem un pahar de vin si sa mancam ceva preparat in casa. Fiind o sfrijitura de om cred ca se temeau sa nu ma prabusesc la usa lor. La intrebarea ” carei etnii apartineti” toti tiganii spuneau razand, suedeza si eu asta consemnam.
    Nu mai cred in buna credinta a geneticienilor cand afirma ca cotrobaie prin tainel fiintei omenesti doar spre binele acesteia.
    Care poate sa fie explicatia faptului ca in luna octombrie 2019, cu putin inainte de declansarea terorii covid, pe posturile de radio belgiene se desfasura o campanie de recoltare de sange precizandu-se ca nu sunt acceptati donatori din Romania?
    Putem doar presupune motivele acestei halucinante precizari care spune totul despre secretul informatiilor personale de sanatate ale cetatenilor UE.

    Apreciază

  2. Simion P. said, on decembrie 6, 2022 at 11:23 pm

    Hundreds of people protest government policies in Austria under the banner „We are the people”

    https://www.bitchute.com/video/ksVD5BA6iHNl/?list=subscriptions

    https://www.bitchute.com/video/q2jPaiDLIgKU/?list=subscriptions

    Apreciază

  3. Simion P. said, on decembrie 6, 2022 at 11:29 pm

    Brazilian Military Begin Executing Lula da Silva Officials As Bolsonaro Declared ‘Real President of Brazil’

    https://www.planet-today.com/2022/12/brazilian-military-begin-executing-lula.html

    Apreciază

  4. Simion P. said, on decembrie 6, 2022 at 11:58 pm

    Demonstration against inflation and corruption in Mongolia over $12.8 billion coal embezzlement

    Apreciază

  5. geo said, on decembrie 7, 2022 at 8:12 am

    https://t.me/onciu/2424

    Veto-ul imposibil de explicat al Austriei nu aduce prejudicii doar României, ci întregii Uniuni Europene. Exact când UE are mai mare nevoie să dea dovadă de unitate în contextul regional tensionat, când UE trebuie să demonstreze că este o construcție bazată pe reguli și principii transparente ce o fac atractivă pentru state precum Ucraina ori Moldova, un comportament politic deviant al Austriei amenință tocmai aceste valori.

    De altfel, Austria acționează acum exact ca Ungaria autocratului Viktor Orban, care și-a folosit veto-ul pentru a bloca ajutorul de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina. În ambele cazuri, Viena și Budapesta acționează inamical, nejustificat, cu rea-credință evidentă.

    Este o decizie luată sub influența Rusiei sau de teama Rusiei, așa cum susțin deja anumiți politicieni români, dată fiind influența de lungă durată a Moscovei asupra Vienei? Nu există nici o probă în sprijinul acestui scenariu. Dar, dată fiind lipsa oricărui argument plauzibil, era de așteptat să apară și astfel explicații.

    Dar trebuie să remarcăm un lucru: cu voia sau fără voia Austriei, Rusia profită de pe urma lipsei de solidaritate și soliditate din UE, așa cum profită și de blocajele repetate ale lui Viktor Orban.

    ***
    Și poate că acesta e momentul ca în UE să se deschidă o discuție reală despre faimoasa răbdare strategică a Austriei, eufemismul pentru politica duplicitară care îi permite să se bucure de avantajele aduse atât de UE, cât și de relația strânsă cu Rusia. În vremuri de război, până și o țară ca Austria trebuie să aleagă o tabără. România a făcut-o, așa slabă, coruptă și nereformată cum e. Și a ales tabăra corectă.

    https://www.g4media.ro/comportamentul-arbitrar-si-abuziv-prin-care-austria-impiedica-aderarea-romaniei-la-schengen-cum-castiga-rusia-de-pe-urma-rabdarii-strategice-a-vienei.html

    https://inpolitics.ro/paradox-multi-vorbesc-de-intrarea-in-schengen-nimeni-despre-prabusirea-guvernului_1842412294.html

    Apreciază

    • Nume de român said, on decembrie 8, 2022 at 9:49 am

      Stimate domnule, neobosit comentator al acestui blog. @geo: dvs. NU aveti dreptate, daca nu cumva sunteti zi de zi cu treabs pe aici.
      Austria are dreptate aici cu votul impotriva coloniei dependente SUA , adica fostul stat suveran România….Austriecii vor sa se protejeze de interlopii români care ar penetra cu trafic de droguri, trafic uman si de organe umane „piata Austriei”, daca intra românasii afaceristi si mânā in mânā cu tradatorii de tarā (sekuristii + politicienii de pe Olt si Dâmbovitā), in spatiul shenghen(utz) dispar controalele vamale austriece si interlopii intra ca in brânzā cu traficul de droguri, copii si femei in tara Austria. Cam asta-i. Acuma, sa nu-mi sariti in cap, dar daca dvs.ati fi un ofiter austriac ce NU ia spaga de la românii veniti cu mish_mash-uri acolo la ei, in Viena, ce ati face?!!! Nu i-ati controla la sânge in toate boarfele si in toate actele si masinile de trafic?!!! Sa fim seriosi, cum austriecii sunt patrioti cu tara lor,.mai putin românii care dispar ca natie si ca tarā…

      Apreciază

      • Dr. Badass said, on decembrie 8, 2022 at 12:35 pm

        Măi dragă, DOAR NUME de român,
        Austriecii doar vor să-i protejeze pe raketi de concurență.
        Slava cocaina!

        PS. Faptul că refuză întrarea în Schengen, deși fără intenție este un lucru bun pentru România.
        Face mai ușor un RoExit în 2023.

        Apreciază

      • Clement said, on decembrie 8, 2022 at 2:42 pm

        Apreciază

  6. Nume de român said, on decembrie 8, 2022 at 4:47 pm

    Dr.Badass: c***r rāu. Indeed, numele dvs. Doar ca sunt român, nu inseamna ca nu sunt patriot si as avea DOAR NUME , FARA SA FIU SI ROMÂN PATRIOT. Nu sunt numai rachetzii. Si românii au interlopii lor + politicieni + tradatori de tara mânā in mânā cu mafia. Multumesc Vasile pentru ca imi dai drept de replicā! Facem blogul mult mai dinamic, dar trebuie sa ne respectam unii pe altii. Cine pune punctul pe „i”, in spiitul adevarului, nu ne face cinste la nimeni sa fie luat in balon. Desigur, pomul dupa roade se cunoaste. Doamne ajuta! se spune la crestinii ortodocsi. Dar ada e la români, chisr de are unul dreptate, sar altii cu gura sa dārâme casa, uitând xa toti suntem in aceeasi oalā si Iisus Hristos ne-a vrut frati si sa iubim aproapele!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.