SACCSIV – blog ortodox

Curtea Constituțională a României: STAREA DE ALERTA este NECONSTITUTIONALA

Posted in Coronavirus, Curtea Constituţională by saccsiv on octombrie 21, 2021

Sursa: https://inpolitics.ro/bomba-de-la-ccr-starea-de-alerta-e-neconstitutionala_186705652.html

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis, azi, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR și PSD și au constatat că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională.

„Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional”, transmit judecătorii CCR, conform Mediafax.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

„Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, explică CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 rămâne în vigoare.

Decizia CCR nu înseamnă, însă, că problema a fost tranșată, în condițiile în care legislația românească nu permite Parlamentului să aprobe hotărîri de guvern și acesta e și mesajul CCR.
Anulînd hotărîrea parlamentului privind aprobarea hotărîrii de guvern, CCR lasă guvernul în ofsaid, pentru că drepturile constituționale nu pot fi restricționate prin HG, ci doar prin lege.
Cum surogatul de lege numit HP 5/2020 devine nul prin decizia CCR, HG-ul cu declararea stării de alertă poate fi, de acum, atacat în contencios administrativ ca fiind în afara legii, cu șanse totale de reușită. (B.I.)

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Centrul Medi@ said, on octombrie 21, 2021 at 10:50 pm

    Tocmai și asta se știa încă de la început

    Apreciat de 3 persoane

  2. isa said, on octombrie 22, 2021 at 7:14 am

    Ultimul referendum nu a fost validat, sa ne amintim.
    O analiza a vaccinarii in Romania, cu cifre, raportate la numarul real de romani din tara:
    https://gandeste.org/analize-si-opinii/bogdan-tiberiu-iacob-romanii-inconstienti-care-nu-se-vaccineaza-o-noua-imensa-minciuna-a-autoritatilor/122201/

    Apreciază

    • gheorghe said, on octombrie 22, 2021 at 11:19 am

      Adica, daca nu ai „constiinta de clasa covidiana” esti…. inconstient?!?

      Apreciază

  3. Elena said, on octombrie 22, 2021 at 12:16 pm

    Se spune să ne vaccinăm ca să se termine pandemia, in timp ce specialiştii spun că va mai dura un an pentru că ţările sărace nu s-au vaccinat. Dar ţările bogate a câta doză au făcut şi o iau de la capăt cu o altă tulpină.

    Apreciază

  4. Elena said, on octombrie 22, 2021 at 12:45 pm

    Fără nunţi şi botezuri … în rest, restaurantele, cafenelele vor rămâne deschise pentru cei vaccinați. (mergeţi mai departe nebotezaţi, necununaţi, mulţi care amână petrecerea, amână şi serviciul religios). Ce conducători avem, cei arde cel mai tare Sfintele Taine.
    Ce restricții pregătesc autoritățile. Vacanța elevilor ar putea fi mai lungă de două săptămâni; interdicție totală pentru nunți https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ce-restrictii-pregatesc-autoritatile-vacanta-elevilor-ar-putea-fi-mai-lunga-de-doua-saptamani-interdictie-totala-pentru-nunti-1709047

    Apreciază

  5. Zeus Ludus said, on octombrie 22, 2021 at 6:05 pm

    A republicat asta pe Zeus Ludus.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.