SACCSIV – blog ortodox

Mitropolitul Hierotheos Vlachos: „Este Biserica mai rea decât un supermarket și un salon de coafură?”

Posted in BISERICA, Grecia, SFANTA LITURGHIE, virus by saccsiv on aprilie 29, 2020

ORTHODOX CHRISTIANITY: “IS THE CHURCH WORSE THAN A SUPERMARKET AND HAIR SALON?”—MET. HIEROTHEOS (VLACHOS)

„Este Biserica mai rea decât un supermarket și un salon de coafură?” – Mitropolitul Hierotheos (Vlachos)

Nafpaktos, Grecia, 28 aprilie 2020

Captură de ecran de laskaitv.gr

„Ce este Biserica? Este un sindicat? Este un supermarket? Este un salon de coafură până la urmă? Este mai rău decât supermarketul și mai rău decât salonul de coafură?” a întrebat cu exasperare Mitropolitul Hierotheos (Vlachos) de Nafpaktos, purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, la anunțul statului că bisericile nu se vor redeschide pentru slujbe în viitorul apropiat.

„Aștept cu nerăbdare întoarcerea nu numai la normalitate, dar și la o viață ecleziastică”, a spus mitropolitul, comentând pentru SKAI TV ridicarea treptată a restricțiilor actuale, relatează Orthodoxia News Agency.

„Deoarece problema este supraaglomerarea, vom lua toate măsurile necesare, vom face ceea ce ne-au instruit să facem”, a subliniat mitropolitul Hierotheos.

Oficialii guvernamentali au anunțat anterior că solicitarea Arhiepiscopului Ieronim și a Sinodul Eparhial din Creta nu ar fi satisfăcute în acest moment, dar că bisericile ar putea fi deschise în prima etapă a relaxării restricțiilor numai pentru rugăciunile personale. Statul nu poate să spună când li se va permite credincioșilor să se întoarcă la slujbele bisericii.

„Ce este Biserica pentru ei? Ce este Biserica? Este un sindicat? Este un supermarket? … Este mai rău decât supermarketul? Este mai rău decât salonul de coafură? Ce este Biserica? Nu este o organizație divină care are o tradiție de douăzeci de secole, și a funcționat chiar înaintea statului?” a întrebat retoric Mitropolitul Hierotheos.

El a mai mărturisit că a fost profund dezamăgit atunci când a fost informat în legătură cu decizia statului.

„În al doilea rând, ce este până la urmă Sfânta Liturghie? Este doar o adunare de câțiva oameni? Desigur, acceptăm asta. Dar nu este ceva mai important? Este Sfânta Liturghie folclor?” a continuat purtătorul de cuvânt al Sinodului.

El s-a întrebat, de asemenea, până unde ar trebui să se extindă puterea și autoritatea.

Biserica a fost dispusă să accepte rugăciunea individuală o perioadă, și chiar în cea mai sfântă perioadă a anului bisericesc, „dar dacă acest lucru continuă, trebuie să spunem că suntem creștini ortodocși, nu protestanți”, a spus Sfinția Sa.

4/28/2020

 

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mircea.v said, on aprilie 29, 2020 at 8:14 pm

    Atitudinea (intrebarile) asta este o atitudine de milogeala, de caine batut, de cersetor la porti inalte „hai ma, da si mie ca nu mai pot…”. Pe cand totul trebuie sa fie invers. A se vedea Georgia, Bulgaria.

    Ce s-a semanat, aia se culege. Valabil si pt cler, episcopi…

    Apreciază

    • Un parlit de crestin said, on aprilie 30, 2020 at 5:19 pm

      Nu e mai rea Biserica decat cele amintite de vladica,ci doar mai lasa,fricoasa si colaborationista cu faraonii zilei,din cauza apostaziei de la Kriti Creta,acolo unde prea inaltii si ultrafericitii au semnat pactul cu Mefisto.

      Apreciază

  2. agache18 said, on aprilie 29, 2020 at 10:43 pm

    Fratilor sunt convins că aveți nevoie de o gură de oxigen! E foarte bine sa ne informăm cu privire la cele ce se petrec în timpul nostru. Însă trebuie sa recunoastem ca nu putem face acestea non stop. Si atunci va voi pune la dispozitie o cateheza de care va spun ca ve ți rămâne cu o bucurie nespus de mare. N am sa intru in detalii, va las sa vizionati. Si va rog priviți materialul facand o mica pauza in a va preocupa orice altceva. Se merita! Hristos a inviat!

    Cateheza Sfantul Grigorie Palama Opere complete vol III . 29.04.2020

    Apreciază

    • Alexandru Bolog said, on aprilie 30, 2020 at 10:38 am

      Cu adânca recunoștință și cu mult respect, însă Sfântul Apostol Pavel in 1 Corinteni 11:4 și 11:7 ne spune conform tradaducerii lui Bartolomeu Anania:

      – Orice bărbat care se roagă sau profetizeazăa având capul acoperit, îşi face capul de ruşine.

      -Bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, de vreme ce el este chip şi slavă a lui Dumnezeu; dar femeia este slava bărbatului.

      Cititorul sa-și folosească discernământul dacă tot vrem sa fim treji.

      Apreciază

  3. Spaceman said, on aprilie 30, 2020 at 11:20 am

    Grupările evreilor ortodocși din New York se confruntă cu probleme mari din cauză că li se cere renunțarea la unele practici tradiționale, ca măsuri de securitate pe timp de pandemia provocată de noul coronavirus.

    Tensiuni mari între liderii comunităților evreilor hasidici și primarul din New York, Bill de Blasio, considerat un aliat al evreilor ortodocși.

    La New York, pe data de 28.04.2020, în ciuda noului coronavirus și sub mustrările primarului, evreii ortodocși au năvălit la funeraliile rabinului Chaim Mertz, un respectat lider al evreilor hasidici, a cărui moarte a fost raportată ca fiind în legătură cu noul coronavirus.

    https://apnews.com/0a1ed0c5f78034da35091985e96e76f5

    Apreciază

  4. Duhul Căpitanului said, on aprilie 30, 2020 at 10:17 pm

    Biserica, nu, să nu fie! Dar, ecumenismul.. da.

    Apreciază

  5. […] Mitropolitul Hierotheos Vlachos: „Este Biserica mai rea decât un supermarket și un salon de coa… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.