SACCSIV – blog ortodox

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta: „Decizia Patriarhului ecumenic duce la o schismă”

Posted in Patriarhul BARTOLOMEU, Ucraina by saccsiv on octombrie 2, 2019
saccsiv

Foto: vimaorthodoxias.gr

ORTHODOX CHRISTIANITY: MET. AMBROSE OF KALAVRYTA: “DECISION OF THE ECUMENICAL PATRIARCH IS LEADING TO A SCHISM”

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta: „Decizia patriarhului ecumenic duce la o schismă”

Într-o nouă scrisoare deschisă, fostul ierarh conducător al Mitropoliei de Kalavryta, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ambrozie, solicită ierarhilor Bisericii Ortodoxe Grecesti să respingă așa-numita „Biserică Ortodoxă din Ucraina” (OCU), afirmând că  Acțiunile Patriarhului Constantinopolului în Ucraina nu provoacă decât divizări suplimentare în Biserică.

Scrisoarea a fost republicată de magazinul grecesc vimaorthodoxias.gr.

Mitropolitul  Ambrozie și-a adresat scrisoarea profesorului Demetrios Tselengidis de la Universitatea din Salonic, care însuși a publicat recent o scrisoare deschisă Sfântului Sinod grecesc despre problema ucraineană, expunând problemele dogmatice implicate în recunoașterea unui astfel de grup.

Biserica greacă a amânat continuu o decizie cu privire la problema ucraineană, în timp ce se află sub presiuni mari să recunoască OCU. Sinodul a creat două comisii pentru a investiga problema și au existat rapoarte contradictorii cu privire la concluziile și recomandările comisiilor, deși informații mai fiabile sugerează că au argumentat în favoarea recunoașterii proiectului pentru animale de companie din Constantinopol în Ucraina.

Pe de altă parte, diverși ierarhi, clerici și laici s-au pronunțat împotriva unei astfel de decizii fără legi, care au solicitat ierarhiei să rămână fideli Ortodoxiei. Pe lângă scrisoarea doctorului Tselengidis, un grup de clerici și de laici a publicat recent o scrisoare deschisă pe această temă, care a fost semnată de mai mult de 1 000 de persoane până la această dată.

În scrisoarea sa, publicată pe 17 septembrie, Mitropolitul Ambrozie mulțumește Dr. Tselengidis „din strafundul inimii noastre” pentru „acțiunea sa eroică” de publicare a scrisorii sale deschise.

„Fără rezerve, susținem declarația onorabilului profesor și declaram fără nicio ezitare: DECIZIA PATRIARHULUI NOSTRU ECUMENIC, INALTPREASFINTIA SA BARTHOLOMEU, cu o precizie matematică, CONDUCE BISERICA NOASTRĂ ORTODOXĂ CATRE SCHISMA! După deciziile eretice ale Sinodului Kolymbari [Consiliul Cretei – Ed.], acordarea autocefaliei bisericii schismatice din Ucraina este LOVITURA FINALĂ pentru corpul sfânt al Bisericii Ortodoxe ”(cu majuscule în original).

Prin urmare, Mitropolitul Ambrozie a republicat scrisoarea doctorului Tselengidis pe propriul său site, cu speranța că ierarhii Bisericii grecești ar respinge autocefalia OCU, în ciuda presiunii din partea Patriarhului de la Constantinopol.

„Doamne, mântuiește Ortodoxia!”, incheie Eminența Sa.

Ierarhul înflăcărat îl apelase pe Patriarhul Bartolomeu, în octombrie anul trecut, chemandu-l să se întoarcă la responsabilitatea sa de unire a Bisericii și să înceteze să meargă pe calea ce duce spre schismă.

„Avem doar câteva astfel de probleme”, a adăugat la acea vreme Mitropolitul Ambrozie, „iar acum Patriarhul nostru este pe punctul de a se confrunta cu o ciocnire eclesiastică între Patriarhia Ecumenică și marea Biserică Rusă!”

„Există o nouă schismă a Bisericii la ușa noastră! Dacă la aceasta se adaugă disputele interne care au apărut după Sinodul de la Kolymbari, atunci starea treburilor Bisericii din vremurile noastre devine extrem de tragică”, a lamentat mitropolitul grec.

Înaltpreasfinția Sa s-a retras luna trecută după 41 de ani de slujire episcopală.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Scrisoare deschisa a 179 de reprezentanți ai clerului, monahismului și laicilor Bisericii Ortodoxe din Grecia cu privire la „problema ucraineană”, adresată Arhiepiscopului Atenei Ieronim și altor Arhirei

Curajosul Mitropolit grec Ambrozie de Kalavryta și-a anunțat demisia. În scrisoarea de demisie a mulțumit lui Dumnezeu pentru șansa de a fi persecutat de dragul Său. A fost condamnat la 7 luni de inchisoare pentru “discursuri de ura” impotriva homosexualilor

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Duhul Căpitanului said, on octombrie 2, 2019 at 8:02 pm

    Treimea satanica :papa, Bartolomeu și urmează… Antihristul.

    Apreciază

  2. acelas said, on octombrie 13, 2019 at 6:26 pm

    absolut de acord cu ce spune acest mitropololit, care s-a retras de curand. Apropos, felicitari pt traducerea acelui articol. Ortodoxinfo a tradus fals si intentionat asa. Pacat, pt munca pe care o face. Aici nu a fost asa, s-a tradus curat. Mitropolitul Ambrozie s-a retras din suficiente motive pt care el ar putea fi intampinat azi cu „vrednic este!”, multe batalii de-a lungul timpului cu lumea secularizata, masonica si satanista care ne conduce, si conduce la ales in Grecia. Doar ca printre ele mitropolitul nu a facut si „nepomenirea” vreunui superior care a „adoptat” Creta. Nu pt ca n-ar fi meritat cu adevarat acest tratament orice episcop pro-creta, dar nu a facut-o pur si simplu, nu stim stim din ce motive, sau cel putin nu asa scria in acel articol in engleza. De ce sa pui in plus? De ce sa manjesti un articol aruncand umbre si controverse apoi pt o intreaga munca facuta corect ani de zile? Sa dai „munitie” gratuita apoi delatorilor si vrajmasilor (chiar si din ortodoxie) care abia asteapta un nod in papura ca se manipuleze si decreteze ca ortodoxinfo colporteza, bate campii, falsifica si ca tot ce face e minciuna sau interese straine lumii ortodoxe „autentice”. Trist. Nu e deloc nevoie de asa ceva. Trebuie lucrat curat si atat. Aici am observat ca s-a tradus altfel, fara adaosuri neavenite. Se vede ca la ortodoxinfo a plecat pionul principal.

    Apreciază

    • acelas said, on octombrie 13, 2019 at 6:37 pm

      Rectific, vin cu o completare caci am revazut articolul de acolo, de atunci. Nu e vorba de „nepomenire”, ci se mentioneaza acolo de „ruperea comuniunii” cu Constantinopol, nu ca acel mizerabil om care conduce acolo nu ar merita pe deplin asta, dar lucrul asta nu s-a intamplat, sau cel putin in acel articol nu se scrie asa.

      Apreciază

  3. […] Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta: „Decizia Patriarhului ecumenic duce la o schismă” […]

    Apreciază

  4. […] Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta: „Decizia Patriarhului ecumenic duce la o schismă” (2019) […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.