SACCSIV – blog ortodox

Rugaminte: ASUMATI-VA public trecerea pe STILUL VECHI

Imagine similară

In iunie 1923, Patriarhul Ecumenic Meletie al IV-lea convoacă „Conferinţa Pan-Ortodoxă” de la Constantinopol, de schimbare a calendarului şi modernizare a Bisericii (hotărându-se scurtarea posturilor, neobligativitatea vestmintelor clericale, posibilitatea căsătoriei clerului după hirotonie şi a episcopilor etc.), ce a fost contestată la scurtă vreme de patriarhii Damian al Ierusalimului, Grigorie al IV-lea al Antiohiei, Fotie al Alexandriei, Dimitrie al Serbiei şi Sf. Tihon al Moscovei:

O scurta cronologie ortodoxa a apostaziei vremurilor noastre / S-a inceput usor in secolul 19, s-a apasat pe acceleratie in secolul 20, iar acum se incheie in forta …

Asa se face ca actualmente, de exemplu, Biserica Ortodoxa Romana este pe nou iar Biserica Ortodoxa Rusa a ramas pe vechi, intre ele existand insa comuniune liturgica si euharistica.

Exista insa si vechi calendaristi care nu se afla in comuniune cu Biserica Ortodoxa Romana, ca de exemplu Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania:

https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Sl%C4%83tioara

Pe vremea cand isi punea problema daca mai e sau nu mai e Har in BOR, acolo a ajuns si Danion Vasile:

DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma mai credea nimeni

Dupa care s-a intors:

Danion Vasile s-a intors

Iar dupa intoarcere a scris un “text pentru a-i ajuta să se lămurească pe cei care cred că trecerea pe stil vechi este o soluţie în problema ecumenismului”.

In afara acestor vechi … vechi calendaristi de la Slatioara, exista insa si mai noi vechi calendaristi ce nu apartin de BOSVR, ca de exemplu Gherasim Bratu:

Demascarea unei secte: Gherasim Bratu şi Onufrie Căruntu înşeală lumea spunând că aparţin de Biserica Ortodoxă. Mărturii despre secta românească de la Milano şi dedesubturile controversate ale acesteia

Cei despre care puteti citi detalii la link-ul de mai sus, macar au o denumire, majoritatea celorlalti activisti vechi calendaristi nici asta nu au. Sau daca au, nu ne spun si noua. De fapt, nici cel putin nu ne comunica … ca ei sunt pe vechi.

Pe toti acestia noi ii numim stilisti, pentru a-i separa de cei ce tin vechiul calendar dar care se afla in comuniune cu BOR: Muntele Athos, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Ortodoxa Georgiana, etc.:

BRAVO LOR: Biserica Ortodoxa Poloneza s-a intors la CALENDARUL VECHI. Asa AR TREBUI SA FACEM SI NOI

Rugamintea mea catre acesti stilisti este sa anunte public ca ei au trecut pe stilul vechi si ca nu se mai afla in comuniune cu cei de pe nou (cum e BOR) sau cu ceilalti de pe vechi (cum e Muntele Athos). Caci majoritatea n-o fac. Au bloguri in care combat Sinodul din Creta, sunt foarte activi la rubricile de comentarii ale siturilor anti ecumeniste administrate de preoti sau mireni apartinand BOR, dar rareori spun esentialul. Declara vehement ca in BOR nu mai este Har si ca in BOR toti sunt eretici dar omit sa ne comunice faptul ca ei nu mai fac parte din BOR. Iar majoritatea acestor activisti nu mai fac parte din BOR de ani de zile, cu mult inantea Sinodului din Creta.

A nu se intelege ca sunt stilisti toti cei ce isi exprima parerea pe blogurile lor sau la rubricile de comentarii ale altora cum ca in BOR nu mai este Har sau ca in BOR toti sunt eretici. Dar nespecificand ca ei au trecut pe calendarul de stil vechi si amestecandu-se cu ceilalti, activistii stilisti creaza haos.

Asadar, ii rog sa specifice la comentarii ceva de genul: “Eu am iesit din BOR si am trecut pe vechi iar din noul meu loc spun ca BOR este asa si pe dincolo.” Noi le vom argumenta ca sunt schismatici, ei vor veni cu explicatiile lor si astfel va avea loc un dialog corect.

Dar majoritatea n-o s-o faca. Caci majoritatea sunt precum in ilustratia de la inceputul acestui material. Adica n-o vor face tocmai pentru ca lor le convine starea de haos. Ei vor sa se amestece cu nepomenitorii din BOR, ba uneori chiar sa para a face parte din numarul lor, pentru a fi astfel mai eficienti. Caci schema lor de lucru e cam asta: baga la greu comentarii anti ecumeniste ce par in regula, cititorii se obisnuiesc cu ei, apoi incep sa “postuleze” ca in BOR toti sunt eretici si ca nepomenitorii care nu declara aidoma sunt eretici si ei, iar abia dupa o suta de astfel de postari o baga si pe aia cu calendarul. Si reusesc sa-i sminteasca astfel pe unii incepatori, care zic: “Pai daca acest comentator X, care posta atat de bine, zice ca in BOR nu mai e Har si ca calendarul vechi e bun, atunci sa cautam o “biserica” de pe vechi care nu e in comuniune cu BOR”.

Alteori acesti activisti stilisti, nu se rezuma doar la atat. Acestia nici macar nu zic ceva despre vechiul calendar in comentariile lor, insa se baga in seama cu cat mai multi administratori de bloguri sau alti comentatori, fac schimburi de e-mailuri si telefoane, dupa care abia in cadrul discutiilor personale incep prelucrarea incepatorilor nevigilenti. Iar daca acesti activisti sunt si “preoti”, deja dezastrul e maxim.

Apoi acesti incepatori trecuti pe vechi sunt aruncati si ei in lupta spre a face noi prozeliti si tot asa …

 

54 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioan C. said, on decembrie 30, 2017 at 2:24 pm

    Ar fi o soluție pt. cei care vor să fie în BOR, dar pe calendarul vechi, iar soluția este Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, care e afiliat BOR, dar ține slujbele după vechiul calendar.
    Deci, cei de la Slătioara n-au nicio scuză.

    „16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
    17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.”
    (Coloseni 2, 16-17)

    Apreciază

    • Gabi said, on decembrie 30, 2017 at 10:01 pm

      Nu asta e solutia ioan! Solutia este sa se intample ca in polonia! Pana atunci….e apa de ploaie! Ps……sunt pe stil vechi!

      Apreciază

      • Ioan C. said, on decembrie 30, 2017 at 11:24 pm

        Stimabile, văd că stiliștii folosesc Biblia Sinodală din 1914, reeditată.
        Asta n-ar fi o problemă, dar vezi dumneata, ostenitorii cu acea traducere au rămas în cadrul B.O.R., nu au trecut la stiliști odată cu introducerea calendarului îmbunătățit. Iar voi vă folosiți de munca lor, în timp ce denigrați B.O.R.

        Apreciază

  2. Aurora said, on decembrie 30, 2017 at 2:50 pm

    Eu am trecut pe vechi si imi asum acest lucru. Nu apartin nici de Slatioara, nici de Milano. Pur si simplu am renuntat la calendarul financiar-secular impus de Meletie Metaxakis si am trecut la calendarul pe care au fost si sfintii. Sunt in comuniune cu rusii si cu toti cei care nu accepta nimic de la papistasi. Nu sunt in razboi cu nimeni dintre cei care raman pe nou. Dezbinatorii sunt altii.

    Apreciat de 2 persoane

    • Ioan C. said, on decembrie 30, 2017 at 3:57 pm

      Am dat mai sus o soluție, iar atunci nu sunteți nici ruptă de Biserica Ortodoxă, că știți că stiliștii nu sunt primiți nici la Athos (știu asta cu ceritudine de la un preot care a fost întrebat de e stilist au ba, întrebat fiind prima dată când a fost la Athos, iar părintele nu nu e).

      Apreciază

      • Mihai said, on decembrie 31, 2017 at 9:42 am

        Ioan c iar umbli cu cioara vopsită? Cei de la SF Munte țin calendarul vechi

        Apreciază

      • Ioan C. said, on decembrie 31, 2017 at 3:01 pm

        Da, dar cum calendarul e doar un instrument, nu o dogmă, cei de la Atos sunt în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, nu cu ereticii stiliști.

        Apreciază

    • radu59 said, on decembrie 30, 2017 at 5:40 pm

      Rau ai facut!!!Citeste ce spune par Cleopa de stilisti:sunt schismatici.

      Apreciază

    • Riko said, on decembrie 30, 2017 at 6:45 pm

      Nu e nici o problema daca cineva tine calendarul vechi sau pe cel nou. Doar ca daca traiesti intr-o tara in care se foloseste calendarul nou, iti mai iei o povara in plus pentru ca cel mai probabil nu vei avea un preot neecumenist care sa faca sfintele liturghii pe vechiul calendar. Poate e o ispita.
      Inca de la inceput cei ce au facut calendarele au fost constienti ca va ramane in urma, si cel vechi si cel nou si oricare, pentru ca un an nu dureaza fix 365 de zile, de aceia avem un an bisect in general o dat la 4 ani. Si la primul sinod ecumenic au corectat calendarul. Cred ca parintele Ilie Cleopa explica cel mai bine care e treaba cu calendaul.

      Am vazut pe internet ca au aparut foarte multe lucruri urate (numai minciuni) despre parintele Iustin Parvu, si tot asa si despre parintele Ilie Cleopa. Mare capcana pentru cei inflacarati.

      Apreciază

  3. radu59 said, on decembrie 30, 2017 at 5:38 pm

    Nu calendarul rezolva problema ereziei ecumeniste.Nu mai fiti naivi si popularizati tot felul de prostii.Singura solutie este ingradirea prin nepomenire si evitarea oricarei schisme.Cititi cuvantul par Antim ptr ca este cel mai bun sfat.

    Apreciază

  4. Gigi said, on decembrie 30, 2017 at 6:39 pm

    Nu mai posta chestii care sa deranjeze ADEVARUL iar atunci nici un „stilist” (concept jidov, precum „holocaust”, „antisemit”, etc.) nu te va mai baga in seama. Sa-ti iei blogul si sa ti-l mesteci in capcana de porci pe care tu o numesti gura. Mai spalate cu gaz murat pe dantura.

    Apreciază

  5. vasile said, on decembrie 30, 2017 at 8:39 pm

    Sacciv, eu am incercat de cateva ori sa comentez pe blogul tau, unde marturiseam fara echivoc ca sunt pe stil vechi, insa niciodata nu mi-ai aprobat comentariile. Iar poza din postare nu cred ca are relevanta, in orice padure exista uscaturi. BOSVR este in comuniune cu Biserica de stil vechi din Grecia (partea Florinita+Kiprianita), deci este in comuniune cu Manastirea Esfigmenu din Sfantu Munte Athos. Putem discuta mult mai multe detalii. Doamne ajuta!

    Apreciat de 2 persoane

    • saccsiv said, on decembrie 30, 2017 at 8:53 pm

      vasile

      Eu nu ti-am gasit cu acest e-mail decat acest comentariu:

      „Sunt din Raciula, Republica Moldova. Parintele Panfnutie, care este duhovnic la aceasta manastire de maici, mi-a spus inca de acum 8 ani cand am venit la studii in Romania sa ma duc la bisericile celor de pe stil vechi (Slatioara). Nu vreau sa fac prozelitism, dar ce se intampla acum in BOR, exact acelasi lucru s-a intamplat in 1924, odata cu schimbarea calendarului – haos, debandada, iar credinciosii nu mai stiau incotro s-o apuce. Iar la canonizarea sfantului Ioan Maximovici, au fost prezenti episcopii nostri Vlasie si Demosten. ROCOR – cea care a anatemizat ecumenismul a fost in comuniune cu biserica de stil vechi din Romania. Ecuatia este simpla. Cine are urechi de auzit, sa auda. Doamne ajuta!”

      Apreciază

      • vasile said, on decembrie 30, 2017 at 10:21 pm

        Sacciv, comentariul este destul de vechi. Probabil ca dupa ce am vazut ca nu dai accept am renuntat sa mai incerc sa scriu.
        Eu am prieteni foarte buni pe stil nou: si pomenitori si nepomenitori. Fiecare este liber sa aleaga pe ce cale merge. Nu ma pronunt si nici nu vreau sa trag de partea mea pe nimeni. Dar sunt sigur ca nu este o solutie sa arunc cu noroi in cei care nu sunt ca mine.
        Problema ecumenismului este foarte veche. Cand in 1955 a luat fiinta BOSV, nu doar schimbarea calendarului a fost problema, ci si ecumenismul din BOR, care in 1936 recunoaste hirotoniile anglicane.
        Pe la mijlocul anilor ’90 au fost discutii intre BOR si BOSV pentru trecerea inapoi a celor de pe stil vechi in sanul BOR. Si noi visam acest lucru, si preotii se roaga la Sfintele Liturghii pentru aceasta, insa acest lucru sa se intample in dreapta credinta nu in sincretism. Li s-au promis salarii preotilor de pe vechi si chiar li s-a fagaduit ca pot sluji dupa vechiul calendar, numai sa ramanem in uniune, insa iarasi s-a refuzat tocmai datorita ecumenismului care era din ce in ce mai vadit.
        Desi schimbarea calendarului era o problema mare in cadrul BOR, mai ales ca se sarbatorise si Pastele de 2 ori dupa noua pascalie, insa ecumenismul, care este „panerezia secolului XX”, a facut ca noi sa ne detasam din cadrul BOR. Si acest lucru a durut si inca doare foarte mult… nu stii cat de greu este sa intri in una din vechile noastre manastiri ctitorite de Stefan cel Mare sau Mihai Viteazu si sa nu te simti in largul tau, sa le privesti doar ca la muzeu… iti plange sufletul si-ti dai seama ca diavolul nu sta de geaba…
        Doamne ajuta si spor in toate!

        Apreciază

    • Radu said, on decembrie 31, 2017 at 12:20 am

      ‘Fratele’ lup Vasile aproba doar ce-i convine lui … cam cum au facut si protestantii cu Biblia-au lasat doar ce le-au convenit lor.

      Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 31, 2017 at 7:55 am

        Radu

        N-am timp sa raspund la toate comentariile habaucilor. Cum sunt cele in care ne numesti paranoici pentru ca atentionam ca mutarea capitalei Israelului la Ierusalim e semn ca sfarsitul se apropie.

        Apreciat de 1 persoană

    • Cristi Popa said, on august 28, 2022 at 10:17 am

      Deci sint eretici
      .

      Apreciază

  6. veaceslav said, on decembrie 30, 2017 at 11:06 pm

    fratilor, daca stiti ca calendarul vechi e adevarat, ar trebui sa faceti un lucru, adica sa nu va infruptati pina la nasterea Domnului pe 7 ianuarie(25 decembrie stil vechi) iara sarbatoarea anului nou este o sarbatoare idoleasca ca chiar anul nou civil pe stil vechi este pe 14 ianuarie adica dupa post, altceva dupa filmele ” sarea pamintului ” si „ingerul rus” pina no sa fie schimbat crezul si tatal nostru, putem intra in biserici, insa sa nuesti o biserica fara har unde inca mai este har se cheama hula impotriva sfintului duh, Domnul sa ne luminee multi sunt prea mindri

    Apreciază

    • Ioan C. said, on decembrie 31, 2017 at 11:00 am

      Domnule, dacă ceasul dumitale rămâne supărător de în urmă, îl lași așa sau îl ajustezi?
      Calendarul nu e o dogmă, gândește-te că Sfinții Apostoli foloseau calendarul ebraic, nu iulian.
      Pe de altă parte, eu zic că părinții de la Athos au destul discernământ să ne spună cine e din Biserica adevărată și cine nu, iar stiliștii nu sunt acceptați la Athos.

      Apreciază

  7. s.d. said, on decembrie 31, 2017 at 7:52 am

    vezi: https://paterikiparadosi.blogspot.gr/2017/12/blog-post_444.html

    „DECIZIILE ÎNTÎIULUI SINOD ECUMENIC AU VIZAT PAŞTELE CI NU CALENDARUL!
    Observaţii la un text al Bisericii Adevăraţilor Creştini Ortodocşi (GOH), făcute de istoricul şi scriitorul Ioanis Rizos .

    Ceea ce ar merita comentat sînt următoarele:
    Relizatorul articolului, referindu-se la scopul convocării Primului Sinod Ecumenic, scrie că:
    “Iar [faptul] că Sinoadele Ecumenice nu se refereau exclusiv la sărbătoarea Paştelui, ci aveau în vedere toate sărbătorile şi posturile şi întru toate pretindeau unitate şi conglăsuire, este dovedit … Dintru epistola Sfîntului şi Marelui Atanasie, participant la Sinodul din Niceea – Diacon fiind –, adresată Episcopilor Africani, în care se spunea: „…Deoarece [Primul Sinod Ecumenic] s-a întrunit din cauza eresului lui Arie şi din cauza Paştelui. Fiindcă cei din Siria şi Cilicia şi Mesopotamia nu se află în concordanţă cu noi şi cu vremea, în aşa fel încît atunci cînd o înfăptuiesc (sărbătoarea Paştelui – n.tr.) Iudeii, şi aceştia o înfăptuiesc. Dar Har Domnului, s-a căzut de acord cu privire la astă problemă de credinţă şi la sfînta astă sărbătoare. Acesta a fost, dară, cauza convocării Sinodului din Niceea”.
    Însă, din epistola Marelui Atanasie nu reiese deloc o astfel de concluzie. Nu se menţionează nicio pretenţie la conglăsuire în ceea ce priveşte sărbătorile şi posturile! Dimpotrivă, tratează numai tema [necesităţii] sărbătoririi separate a Paştelui, de către creştini şi Evrei! Sfîntul spune că Sinodul a avut loc deoarece creştinii din Siria, Cilicia şi Mesopotamia nu erau de acord cu ceilalţi [creştini], sărbătorind Paştele împreună cu Iudeii. Nu spune că respectivele Biserici au alunecat în Hades pe motivul dezacordului avut cu ceilalţi creştini, în ceea ce priveşte sărbătorirea. Sfîntul nu menţionează că Sinodul s-ar fi ţinut pentru că nu prăznuim toţi Paştele la unison, ci se referă la pericolul identificării sau confundării credinţei noastre cu aceia a Iudeilor, vrăjmaşi ai lui Dumnezeu.

    În necesitatea lămuririi acestor probleme îşi are rădăcina şi Canonul Pascal. A fost, deci, desemnat în aşa fel încît Paştele creştinilor să nu fie sărbătorit în acelaşi timp cu cel al Evreilor, ci nu urmărea să asigure sărbătorirea la unison pe întreg pămîntul, din moment ce este imposibil ca echinocţiul să aibe loc în acelaşi timp pe toate coordonatele geografice ale acestuia.
    Al 7-le Canon Apostolic prevedea acelaşi lucru: să nu fie sărbătorit [Paştele] în acelaşi timp cu cel evreiesc.

    Întîiul Canon de la Antiohia stabileşte deasemenea să nu fie sărbătorit Paştele în acelaşi timp cu cel ebraic.
    Exact aşa a interpretat Biserica lucrurile, din acest motiv, pînă în sec. al VIII-lea pînă şi neaplicarea Canonului Pascal (de către Apus), privind sărbătorirea comună şi absenţa unui calendar de sărbători, comun, nu au fost interpretate în concordanţă cu “înfricoşătoarele” efecte asupra mîntuirii pe care le-au descoperit vechicalendariştii după 1924.
    Însă, vechicalendaristul trage şi altă concluzie de necrezut, spunînd: “Dacă ar exista dezacord în legătură cu orice altă sărbătoare, ca acela cu privire la Paşte, se va întruni şi pe acest motiv Sinod Ecumenic”!!!
    Tragica lipsă de informare a vechicalendaristului este dezminţită de adevărul adevărat. Îl dezminte realitatea! Aşadar, de ce nu au avut loc Sinoade Ecumenice pentru multe dezacorduri în ale sărbătorilor, după cum, de exemplu, cel cu privire la Naşterea Domnului? Naşterea Domnului se sărbătorea de către Bisericile Ortodoxe, pe date diferite, pentru mai bine de două secole.
    La Roma, sărbătoarea a fost introdusă în jur de 335 d.H. În Bisericile de la Constantinopol, la 380 d.H., iar în Antiohia a fost introdusă aproximativ la 400 d.H. În Biserica din Alexandria, pe la 450 d.H., iar în Biserica de la Ierusalim în jur de sec. al 6-lea , care Biserică, mai mult „refuza să se conformeze cu decizia celorlalte Biserici ”.
    În general, toate celelalte sărbători au fost determinate prin decizii ale Bisericilor locale.
    Sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost introdusă în Răsărit între sec. al 5-lea şi al 7-lea, iar în Apus după mai multe secole . Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor a fost introdusă în Răsărit prin sec. al 4-lea, iar în Apus pe la 610 d.H . Pînă în sec. al 7-lea, în Răsărit, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli se ţinea pe 28 Decembrie, iar în Apus, pe 29 Iunie .
    Cum de nu au văzut Sfinţii Părinţi, Făcători de Minuni, ceea ce au văzut vechicalendariştii neopatristici?
    Cum de nu au văzut că mişcările planetelor şi calendarele sînt: “dogmă de primă importanţă”, după cum ne învaţă adulatorii calendarului, prin cele spuse de realizatorul articolului despre care comentăm?
    De ce îl ignoră pe Sfîntul Ioan Gură-de-Aur care spune:
    “Nici chiar Biserica nu a recunoscut obligatoria şi exacta ţinere a datelor (vremurilor). Ci pentru că de la bun început li s-a părut Părinţilor, care erau răspîndiţi prin tot locul, că ar fi bine să se întrunească şi să stabilească ziua aceasta [se referă la Paşte], Biserica, onorînd această înţelegere, a acceptat decizia… Pentru că nu este o crimă să posteşti într-una sau în altă perioadă, ci crimă – într-adevăr de neiertat şi condamnabilă, şi trădare care atrage mare pedeapsă – este fărîmiţarea Bisericii, certurile, răspîndirea dihoniei… ”?”

    Traducere: S.D.

    Apreciază

  8. Matiu Cosmin said, on decembrie 31, 2017 at 11:21 am

    Apreciază

  9. Marius Gogonea said, on decembrie 31, 2017 at 11:34 am

    Saccsiv. Lasa-i pe stilisi sa-si adulmece vomitatura in care se scalda.

    Apreciază

  10. Iones said, on decembrie 31, 2017 at 1:12 pm

    Raed Arafat critica dur pe cei care se opun vaccinarii obligatorii si arata un banner din Brasov

    Apreciază

    • Grigore said, on decembrie 31, 2017 at 5:59 pm

      De ce o reclama pro vaccinare la televizor e buna dar panoul asta e diabolic?
      Site-ul http://www.cunoaste-riscurile.ro prezinta cazuri concrete din cate vad. Nu este niciun secret ca vaccinurile distrug vieti. Cunosc personal cazuri.

      A fost o doamna avocat la televizor, la Tudor Barbu in emisiune si avea o mapa, un ditamai dosarul cu multe cazuri de oameni distrusi. Era foarte gros dosarul.
      De ce pataniile absolut reale si concrete ale acestor oameni sunt „diabolice”?

      Apreciază

  11. Daniel said, on decembrie 31, 2017 at 3:55 pm

    Nu vă mai certați fraților că Subiectul acesta cu măsurarea timpului necesită foarte multe pagini dar E adevărat că zilele şi anii contează mai mult sau mai puțin. Totuşi măcar câțiva dintre voi poate stiu deja că de fapt inclusiv calendarul actual este tot Eronat? 
    -Şi chiar de ar dori cineva să corecteze calendarul conform timpului REAL de la facerea lumii încoace, cine este acela care poate jura că nu greșește cel puțin vreo zi sau două în Plus sau Minus?
    – Simplul fapt ca lumea este în eroare este că până acum absolut nimeni niciodată nu a sărbătorit anul nou la timpul exact si corect!
    -Dar să vorbim puțin despre exactitate: ziua calendaristică convențională are într-adevăr fix 24 ore însă ziua REALĂ- astronomică are mai puțin cu 236 de secunde astfel dacă veți aduna aceste secunde timp de un an veți obține exact 24 de ore adică acea corecție care face ca la ora 12:00 ziua razele soareleui să fie intotdeauna perpendiiculare pe pământ (exact la 90°)
    – Așadar pentru cei ca doresc să înțeleagă corect e nevoie de o atenție la fel de corectă!
    -Cine va avea răbdare să studieze calendarele cu adevărat va afla cu siguranță lucruri oarecum şocante: doar zilele săptămânii sau păstrat EXACT de la facerea lumii până în prezent,
    în rest… absolut TOATE calendarele sunt eronate mai Mult sau mai Puțin! Şi nici măcar cu ajutorul calculatorului nu se mai pot reface exact întrucât lipsesc multe puncte de reper.
    Cu stimă

    Apreciază

  12. Mihaela said, on decembrie 31, 2017 at 4:12 pm

    off-topic
    Dintre cei care ati fost la schitul Radeni sau ati auzit de la altii , gasesc preoti nepomenitori acolo sau parintele Pamvao mai e acolo?(stiu ce a e nepomenitor). Merg pt prima data la slujba la preoti nepomenitori si as vrea sa merg la sigur. Maine mi-am propus sa merg la schit la Radeni la slujba-prima data ma gandisem la Oraseni la parintele Ioan dar e mai departe. Ar putea cineva sa-mi spuna daca schitul e intre Piatra-Neamt si Targu-Neamt, parca asa am inteles din ce m-am uitat pe net (eu venind dinspre Bacau) sau cateva mici informatii?
    Doamne ajuta si La multi ani!

    Apreciază

    • Roman said, on decembrie 31, 2017 at 6:59 pm

      La Radeni slujba incepe la ora 12 in noaptea asta (intre 31.12.2017 si 1.01.2018) si se termina undeva pe la 5,6 dimineata ,asa ca …vede-ti sa nu va deplasati degeaba dimineata !!… Si da ,acolo doamna draga este si Ierom.Pamvo (el e egumenul la acel Schit ) si inca vreo 7,8 preoti nepomenitori care slujesc in Altar si la strana,impreuna cu mai multi calugari.

      Apreciat de 1 persoană

  13. Spaceman said, on decembrie 31, 2017 at 4:14 pm

    Numai cei aflați în Adevăr fac parte din Biserica Mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos.

    LA MULȚI ANI VASILE!

    LA MULȚI ANI 2018!

    Apreciază

  14. Mihaela said, on decembrie 31, 2017 at 4:26 pm

    Si la schit Radeni banuiesc ca se citesc si rugaciunile sau moliftele Sf vasile(sper sa nu gresesc) maine ca asta ma intereseaza mult..

    Apreciază

  15. pavel said, on decembrie 31, 2017 at 5:19 pm

    Sfantul Ioan Gura de Aur (5982):
    Sf. Ioan Gurã de Aur a spus deschis cã duşmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci şi cei aflaţi în comuniune cu ei. Cel care dorește mântuire personala, cel care vrea sa fie un adevarat fiu al Bisericii Ortodoxe, acela cauta la corabia lui Noe scăpare de potop. Cel care are teamă de trăsnetul strașnic al anatemei, care omoară sufletul si trupul, acela sa ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, să-si imblânzească indărătnicia cugetului său, cu ajutorul legilor bisericești și să se supună in toate maicii sale – Biserica… După mine, pacea nu este aceea care se ține pe săluturile si mesele comune fără rost, ci pacea întru Dumnezeu este cea care vine de la unirea duhovnicească. Mulți distrug astăzi tocmai această unire, când, dintr-o râvnă nechibzuită, neluind in seamă hotaririle noastre și dând mai multă importanță celor iudaice, socotesc pe iudei drept invățători care merită o incredere mai mare decit Părinții noștri.”
    Sfîntul Nichifor Mãrturisitorul, Patriarhul Constantinopolului (6672)
    „Și chiar dacã foarte puțini rãmân în dreapta credință, aceștia sunt Biserica și în mâinile lor se gãsește autoritatea si apãrarea Bisericii lui Hristos. Si dacã aceștia ar trebui sã sufere pentru buna credintã, aceasta va fi veșnica laudã pentru ei și li se va dãrui mântuirea sufletului.”

    Apreciază

  16. geo said, on decembrie 31, 2017 at 6:20 pm

    Apreciază

  17. STOP RFID (Viorel Ghica) said, on decembrie 31, 2017 at 6:24 pm

    Apreciază

  18. pavel said, on decembrie 31, 2017 at 8:44 pm

    Asupra schimbării calandarului avem 3 enciclice (anateme) date de sinoade, pe care le redau mai jos, însă la pagina 512 din Pidalionul kirilik neschimbat de securiștii ortodocși apostați, la litera L, scrie negru pe alb că această schimbare de calendar este schismă. Nu numai canoanele din Pidalion sunt legi Dumnezeiești, ci și tâlcuirile și celelalte cuprinse în el, comparându-se cu legile penale ale administrațiilor lumești. Iată ce putem citi la această pagină:
    Cele trei litere , din dreapta sus reprezintă pag 512 Apoi de la litera L se traduce:
    Latinii afară de lege despart pe femeile celor sfințiți și dezleagă pt. aceasta cuvintele lo;r fila 157 canonul 13 Sinodul al 6 lea : Schismatici sunt pentru schimbarea pascaliei și calendarului lor și că două necuviințe naște această schimbare can. 7 pascalia și can 50 botezul . ,Botezul lor dupre câte chipuri nu-i primit 37, 38, 39, 40, Botezul acestora fiind pustiu de cufundare și ieșire , pustiu este și de dar . 46, 47, Cei ce mănâncă sânge la atare dogmă greșesc 57 Afară de lege postesc sâmbăta 58, Azima acestora este nesocotită și iudaicească 62, 63, Adăugarea lor cea în simbol este sub anatema 113, 131, 115. Rău prihănesc pe canonul 13 al sinodului 6 , 158. Când cântă elinește tresfințita cântare 197. Preoții latinilor rău își rad bărbile 205, 206. canonul 96 tâlcuire subscriere. Rușineazăse cei ce zic săvârșitoare pe stăpâneștile cuvinte 436 Eretici sunt 37, Cum trebuie a se economisi să se boteze 204.
    cele trei enciclice:
    Enciclică (Circulară) din 5231, (756 )
    Chiril, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic. Preacinstiților clerici, care sunteți cu noi în Biserica lui Hristos, har şi pace vouă de la Dumnezeu.
    Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfântul, să ne aflăm în fața acestui tron apostolesc şi patriarhicesc,
    canoniseşte şi apostoleşte, pentru ca să păzim cu credință fierbinte şi evlavie Prea Sfânta Credință Ortodoxă, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli şide la cele 7 Sfinte Soboare Ecumenice, împreună cu dogmele celor 7 Taine ale Sfintei noastre Biserici,Apostolească şi Sobornicească de Răsărit, şi acestea să le ținem curate şi nepătate; după cum de sus şi de la început Biserica lui Dumnezeu le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fără să adauge sau să scoată nici un cuvânt până astăzi şi nici până la sfârşitul veaculuiacestuia, le păstrează curate ca pe Mireasa Domnului nostru Iisus Hristos; pentru acest pericol, ne-amhotărât să primim a ne supune lui Dumnezeu mai multşi nu oamenilor. Mai întâi ca să păzim apostoliceştile şi soborniceştile canoane nemişcate şi neştirbite după cum le-amapucat. Al doilea ca, luând toate armele Duhului Sfânt, să ridicăm şi să ştergem cu desăvârşire, cu înfricoşat blestem şi veşnică anatemă împotriva acelora care au vrut să îndrăznească să facă coborământ să primească cât suntem în viață şi după moartea noastră până lasfârşit orice adăugare ori scoatere (schimbare). Deci cu puterea şi Darul Prea Sfântului Duh cel dătător de viață, disprețuim şi aruncăm cu desăvârşirecea spurcată şi necurată şi hulitoare şi neaprobată, cea fărădelege alcătuită scrisoare ereticească, şi mergem după Sf. Apostol Pavel care zice: „Oricine vă va vesti vouă altele afară de cele ce aŃi apucat şi afară de cele ce v-am vestit vouă, măcar înger din Cer, sau însuşi noi, anatema să fie”, după cum şi la Canoanele Sfintelor Soboare se zice: „Orice ar adăuga ori a şterge un cuvânt, acela să fie anatema de şapte ori”. Şi aşa ne-am hotărât cu tot Sfințitul Cler care e cu noi şi cu adunarea creştinească să dăm anatema detrei ori, fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Domnul Dumnezeu Atotțiitorul, blestemați şi neiertați şi după moarte să nu putrezească (timpanei). Pietrele şi fierul să putrezească, dar ei niciodată, să moştenească lepralui Chiezi şi să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând şi tremurând pe pământ ca şi Cain, mânia lui Dumnezeu pe capetele lor, să fie la un loc cu Iuda şi cu iudeii cei luptători de Dumnezeu, să crape pământul şi să-i înghită ca pe Datan şi Aviron, Îngerul Domnului să-i gonească pe ei cu sabia în toate zilele vieții lor şi toate blestemele Patriarhilor şi ale Soboarelor să cadă pe dânşii, să fie veşnic sub anatema şi focul veşnic. Amin. Gândiți-vă bine şi vedeți care n-au venit aceste blesteme peste noi şi câte au să mai fie, dacă ne vom pocăi şi ne vom întoarce la dreapta Credință.

    Enciclică (Circulară) din anul 7068, (1593) Eremia, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, Pentru că Biserica Romei iarăşi s-a luat după ateiiastronomi, fără să se gândească s-a învoit şi a schimbat cele rânduite pentru Sf. Paşti, neținând seama de cele (bine rânduite şi) hotărâte de cei 318 Sf. Părinți de la întâiul Sobor Ecumenic spre a se sărbători de Creştinii Ortodocşi a toată lumea, care au fost hotărâteşi de cele şase Soboare ca toată lumea să se sărbătorească pe tot pământul; Venind nişte bărbați de la Roma, care s-au luat după înşelăciunea Latinilor (Catolicilor) şi nu numai că sau lepădat de Sfânta Credință Ortodoxă, dar au început să se lupte împotriva dogmelor celor adevărate ale Sfintei noastre Biserici de Răsărit pe care ni le-au predat însuşi Domnul nostru Iisus Hristos şi dumnezeieştii Apostoli şi cele şapte Soboare hotărâte de purtătorii de Dumnezeu Părinți; Pentru aceasta, tăindu-i ca pe nişte mădulare putrede, poruncim cu hotărâre: Oricine nu urmează învățăturile Sfintei noastre Credințe Ortodoxe după cum a aşezatşi cele şapte Sfinte Soboare Ecumenice, (care) au hotărât pentru Sfintele Paşti şi pentru Calendar, care bine l-au legiuit să-l urmăm, şi vrea să urmezedupă pascalia şi după calendarul cel născocit de ateii lui Papa şi se împotriveşte la toate acestea şi vreasă strice dogmele şi obiceiurile care ni le-au predat Sfinții Părinți ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, să fie dat anatemei şi dat afară din rândul creştinilor Sfintei noastre Biserici conduse de Domnul nostru Iisus Hristos. Voi, binecredincioşii creştini ortodocşi să rămâneți în cele care v-ați născut şi ați crescut şi v-ațiînvățat. Şi când va sosi vremea, însuşi sângele vostru să-l vărsați ca să păstraŃi credința care ne-au predat-o Sfinții Părinți şi mărturisirea voastră să o păstraŃi şi săvă feriŃi de aceştia şi să vă ajute Domnul nostru Iisus Hristos şi smeritele noastre rugăciuni să fie cu voi, cu toți. Amin.
    1. Patriarhul Constantinopolului, Eremia
    2. Patriarhul Ierusalimului, Sofronie
    3. Patriarhul Alexandriei, Silvestru
    şi toți Arhiereii care au fost de față la Sinod. Anii 7038, (1583) şi 7068, (1593.)

    Enciclică (Circulară) din anul 7323 de la zidirea lumii, 1848 de la Hristos Domnul
    Către Ortodocşii de pretutindeni, ținem mărturisirea curată după cum ne-au predat-o aceşti Sfinții Părinți respingând orice înnoire (reformare) ca o născocire a diavolului. Cel care primeşte înnoire nu mai predică întreagă şi curată Credința Ortodoxă care este asigurată şi ştampilată din vechime şi care nu primeşte nici micşorare, nici adăugare, nici schimbare. Dacă cineva ar îndrăzni să schimbe sau să sfătuiască sau să gândească una ca acestea, singur s-a lepădat de credința lui Hristos şi singur a căzut în veşnică anatemă, pentru că a hulit împotriva Duhului Sfânt, zicând cum nu se grăieşte adevărat în cărți şi la Sfintele Soboare Ecumenice (a toată lumea). Toți care au primit înnoiri (reforme) sau eretici sau schismatici de bună voie s-au îmbrăcat cu blestemul ca şi cu o haină, fie că sunt Papi, fie că sunt Patriarhi, fie că-s clerici, fie că sunt laici (mireni), sauîngeri din Cer. Antim, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului, noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Erotei, din mila lui Dumnezeu Papă şi Patriarhul Alexandriei şi a tot Egiptul, Metodie, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Antiohiei, Chiril, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Ierusalimului, împreună cu ale lor Sfintele Sinoade.

    Apreciază

  19. pavel said, on decembrie 31, 2017 at 9:13 pm

    E bine să ne trezim, să învățăm scripturile să înțelegem ce reprezintă Biserica! la pag 510 din Hristoitia Sf. Nicodim Aghioritul, scrie că Biserica este adunare de suflete curate și nu pietre și ziduri, și alta casa în care se adună credincioșii. Deci bisericile călcătoare de canoane nu trebuie să se numească biserică ortodoxă, ci societate comercială ortodoxă.
    Nu înseamnă că cei din slătioara, neîncălcând canonul din Pidalion de la pagina 512 sunt drepți, ci încălcând multe canoane care nu le mai înșirui aici, sunt eretici. La fel și rușii, polonezii, grecii și toți care se dau biserici tradiționale și călcând în picioare sute de canoane.
    În această cumplită apostazie ortodoxă lumească, greu v-a răzbate ultimii ani până la Înfricoșata Judecată de Apoi, dreptslăvitorul lui Hristos Domnul și dacă nu se v-a sminti de semnele antihristului v-a primi cunună de la Dumnezeu mai mare ca a Sfinților făcători de minuni, din vechiul și noul testament.

    Apreciază

  20. Lori said, on decembrie 31, 2017 at 9:29 pm

    Puteti sa ma luminați și pe mine care e diferenta intre slatioara și rusia?Nu sînt ambele pe stil vechi?

    Apreciază

  21. pavel said, on ianuarie 1, 2018 at 8:04 am

    nu este nici o diferență între slătioara și rusia ambele sunt călcătoare le legi Dumnezeiești ; bine arăta administratorul site-ului că ne despart doar puțini ani de Judecata de Apoi, ceva mai în urmă și atenționa pe credincioși să treacă la o viață dreptslăvitoare, părăsind bisericile ortodoxe apostate. Această cumplită apostazie ortodoxă este înlesnită de însuși Dumnezeu, nu pentru că nu este milostiv cu actualele popoare ci pentru nelegiuirile și păcatele noastre . până la sfârșitul lumii, care este atât de aproape. nu vor lipsi drepții Domnului Dumnezeu, după cum nici lucratorii satanei nu vor lipsi. In zilele noastre insă, adevărații slujitori ai lui Hristos se ascund de oameni. Apostații ortodocși cu jandarmii îi vor căuta și vor trece pe lângă ei dar nu-i vor vedea. Și chiar dacă nu vor face semne si minuni ca în trecut, vor călători necontenit pe calea cea strâmtă, cu toată smerenia. Aceștia vor fi în împărăția lui Dumnezeu mai mari decât părinții făcători de minuni. În vremea aceasta nu va mai fi cineva care sa facă semne minunate, deoarece, chiar, vazându-l, nu vor vrea să se ințelepțeasca în luptele duhovnicești. In primul rând, cei ce șed pe scaunele bisericești din toata lumea, sunt cu totul străini și nici idee nu vor avea despre virtute. Dar și întâistătătorii monahilor sunt la fel. Sunt robii pântecelui și ai slavei deșarte, încât sunt mai degrabă sminteală pentru oameni decât pildă de virtute, deoarece virtutea s-a lâncezit. V-a domni peste tot iubirea de argint, dar vai de monahii care se vor desfăta cu banii. Căci aceștia vor fi urâciune înaintea lui Dumnezeu și nu vor vedea fața Domnului. Monahii și mirenii dau bani cu camată și nu doresc să-i inmulțească în Dumnezeu, prin milostenie la săraci. De aceea, dacă nu se lasa de această lăcomie, vor fi aruncați în tartar și în muncile iadului. Deci acum, cei mai mulți se rătăcesc din neștiință pe calea cea largă a pierzări, crezând că încă nu e sfârșitul cu Înfricoșata Judecată de Apoi. Vin zile rele și foarte grele, în care nimeni nu mai poate lucra. Deci, înainte de a sosi acestea, să lucrăm binele ca să trăim in veci. În aceste zile ale apropierii sfârșitului nu căutați dreptslăvitori că nu-i ve-ți găsi, căutați-l pe Dumnezeu care e lângă voi și așteaptă întoarcerea fiului risipitor. Să ne luminăm mințile cu ajutorul Lui Iisus Hristos și să nu urmăm ninivitenilor, care se pocăiseră puţină vreme prin propoveduirea lui Iona, văzînd că nu s-a împlinit asupra lor proorocirea acestuia, iarăşi s-au întors la faptele lor cele rele dintîi şi iarăşi au pornit spre mînie îndelunga răbdare a lui Dumnezeu. Deci i-au ajuns pe ei această pierdere în chipul următor: era lîngă Ninive un iezer mare de apă, care înconjura cetatea, şi, făcîndu-se cutremur mare de pămînt, s-a scufundat cetatea în iezerul acela; iar o parte a cetăţii, care rămăsese pe munte, ieşind foc din pustie a ars-o. Aşa s-a împlinit proorocirea lui Naum, pedepsind Dumnezeu pe poporul cel păcătos, cu judecata Sa cea dreaptă. Căci pe cei ce îi miluise în zilele lui Iona Proorocul pentru pocăinţa lor, pe aceia iarăşi, după ce s-au răzvrătit, i-a pierdut mai pe urmă.

    Apreciază

  22. A N D R E I L E G I O N A R U L said, on ianuarie 1, 2018 at 8:54 am

    La multi ani fratele meu mai mare.
    Ne spui te rog nume de mănăstiri pe stil vechi?

    Apreciază

  23. pavel said, on ianuarie 2, 2018 at 10:45 pm

    Împăratul nostru veșnic Iisus Hristos, ziditorul a toate, nu cere de la noi, decât numai râvnă, din tot sufletul şi din toată inima faţă de sfânta, nepătata și dreptslăvitoarea credinţă : iubire şi afecţiune pentru Biserica Lui, cea care ne-a renăscut pe noi nu prin stropirea inovatoare, ci prin dumnezeiasca baie a botezului apostolic; cea care ne hrăneşte pe noi după Testamentul cel veşnic al Mântuitorului nostru, pe când vrăjmaşul mântuirii noastre, oferind înlesniri înşelătoare, pune cursele, turnând otravă dăunătoare în apa limpede a dreptei credințe. Dacă bisericile așa zise ortodoxe, pe stil nou sau vechi, își publică ereziile și pe youtube, cum să le căutăm și să mergem la ele, când Sfintele Canoanele și sfinții ne spun să fugim de ei; (Sf. Efrem Sirul: „Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeiestile Scripturi! Vai de cei câți murdaresc sfinta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!”), ( Nu este posibil să relativizăm dreapta credinţa. Credinţa noastră nu se discută, ea se mărturiseşte. Ea nu este proprietatea noastră, ea ne-a fost revelată şi este absolută.† Părintele Patric Ranson. )
    Discutând cu un călugăr, care a plecat dintr-o mănăstire vechi calendaristică a slătioarei, datorită zecilor de erezii, printre altele mi-a relatat că la fosta lui mănăstire, cu vreo 15 ani în urmă, s-a prezentat la stareț, unde era și el de față, un preot pe noul calendar, cu pidalionul în mână, arătându-l starețului și spunându-i că dacă la mănăstirea lui se vor respecta toate Sfintele Canoane, din acel Pidalion , el v-a veni să aparțină de acea mănăstire. Deci cu toate că nu cunoștea că BOR, scosese pagini din Pidalion, cu bună știință, cele care arătau schismele și ereziile lor, totuși râvna după credința dreptslăvitoare, pe care o avea, l-a îndemnat să o caute pe suprafața româniei, care a fost curmată prin răspunsul starețului căzut, că nu se pot respecta, plecănd mâhnit. Și m-am gândit cât de ușor ar fi ca toți să se ridice cu legile Dumnezeiești în mâini la patriarhul căzut, să adune sinodul căzut și să dea anatema la toate ereziile și schismele de la Sf. Episcop Gherasim Safirin al Romanului de la 1911 și până la sinodul tâlhăresc din creta din 2016 și conform can. 1 a Sf. Vasile cel Mare, șă postească tot poporul cei trei ani pt. ieșire din erezii,( față de canonul din Pidalioc care este de 10 ani), doar cu pâine și apă după ora 18 și dintr-un popor căzut după trei ani să devenim un popor al adevăratului Împărat Iisus Hristos, pe care să-l întâmpinăm la a doua lui venire , căci încă mai avem acest răgaz pt. întoarcerea din iadul cel mai de jos. Și să nu credem marilor duhovnici comuniști ai țării noastre care pe când ei beau busuioacă de bohotin și mâncau bucate alese, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul românul a stat sapte ani în Pestera Sfânta Ana si nu a iesit niciodată de acolo în acest timp, nici la mânăstirea Gheorghe Hozevitul, nici la Iordan. El mânca numai pozmag sau pâine cu apă, ce le aducea fratele Constantin care era brutarul Patriarhiei din Ierusalim. Un adevărat Ioan Gură de Aur al românilor , care în cartea sa, Din Erihon către Sion, scria: de aș avea lacrimi de sânge, cu ele aș scrie rândurile acestea, ca să fie mai bine pricepută durerea pe care o am pentru urgisirea neamului nostru de astăzi și pentru urâciunea și turburarea care domnește între noi. Dacă nici acest mare sfânt actual al nostru nu ne poate convinge care este drumul către viața veșnică cu mare cunună , cum ne poate indruma o mănăstire căzută, cu atâta lenevire universală la cele duhovnicești virtuți. În loc să căutăm la clopotul apocalipsei care de atâta timp bate, noi ascultăm trâmbițele apostaților ortodocși , care împinși de demoni și înselându-ne duc sufletele popoarelor în mocirla iadului , veșnic.

    Apreciază

  24. Adina said, on aprilie 21, 2018 at 3:10 pm

    Buna ziua!Stilistii sunt considerati schismatici din pricina can a trecut de capul lor pe calendarul vechi,fara hotararea vreunui Sinod? Multumesc!

    Apreciază

  25. Ioan C. said, on august 1, 2021 at 2:39 pm

    Îndreptarea calendarului (1934)
    https://cititorul.home.blog/2021/08/01/indreptarea-calendarului-1934/

    Această carte lămuritoare a apărut la Mânăstirea Cernica.

    Apreciază

    • Minodora Popovici said, on iunie 29, 2022 at 3:29 am

      Nu este o carte lămuritoare !
      Adică pana in 1934 aproape 2000 de ani calendarul a fost strâmb? Si de aproape 100 de ani asta este drept? Pentru unii e drept pentru ca au salariul de la stat, si țin tare de salar, dar nu îl au pe Hristos!
      E tare greu sa trăiești in lumina !
      Cine a schimbat calendarul , a primit bani frumoși , pentru a trece la calendarul Gregorian papistasesc!Asa s a întâmplat spre rușinea noastra !
      Au vrut sa schimbe si Paștele dar nu a mers, ca nu s a aprins lumina la Mormântul sfânt!
      De câte ori din 1924 s au chinuit si au schimbat Paștele si ? Citi ani s au chinuit ? L au lăsat la locul Așezat de Sfinții noștri Părinți !
      Asa ca nu a îngăduit Dumnezeu ? Măcar atât Paștele e la locul Așezat de Sfintii Părinți! dar Nașterea au schimbat o!

      Asta este adevarul ! Iertați-ma !
      Turma mică nu te teme !
      Doamne ajuta!

      Apreciază

      • Ioan C. said, on iunie 30, 2022 at 9:50 am

        Stimabila, Sfinții Apostoli foloseau calendarul ebraic, nu iulian.
        Calendarul iulian e creația păgânului Iuliu Cezar.
        Deci, e doar un instrument de măsurare a timpului.
        După mintea dvs. ar trebui sa ne rugam în greaca veche, ca în limba aceea a scris Sfinții Trei Ierarhi.

        Apreciază

      • Ioan C. said, on iunie 30, 2022 at 9:51 am

        Au scris…
        Autocorrectul sărăciei!

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.