SACCSIV – blog ortodox

COMUNICAT: Părintele Antim îi îndeamnă pe preoții și credincioșii nepomenitori să nu depășească limitele canonului 15 I-II pentru a nu cădea în schismă

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 28, 2017

Comunicat

 

Noi, cei care ne-am delimitat de ierarhie și de preoții rămași în comuniune cu aceasta, odată cu sinodul din Creta, românem în Biserica Ortodoxă Română strămoșească.

Lupta noastră mai departe trebuie să fie în duh de pace, în duhul lui Hristos și al Sfinților, pentru a ne putea raporta la lupta strămoșilor din Biserica strămoșească triumfătoare a sfinților neamului, care, cu prețul vieții și al sângelui curs, au apărat adevărul de creCANONULdință.

În acest duh, continuăm mărturisirea, arătând abaterile grave de la credință pe care ierarhia le-a făcut în Creta și după aceea, având grijă să respectăm limitele canonului 15 I-II, conștienți că a adăuga ceva la ceea ce au spus Sfinții Părinți este periculos pentru mântuirea proprie și a sufletelor ce caută sincer mântuirea.

Ca un îndemn al meu, în dragostea lui Hristos, noi, preoții care ne-am îngrădit, prin hotărârile Sfinților, de ierarhie, dar și creștinii, călugării și maicile care au făcut-o, trebuie să ne abținem de la a formula, prin predică, purtare și sfaturi ocazionale personale, acuzații la adresa celor care au creat această situație în Biserica Ortodoxă Română, mai înainte de hotărârea lui Dumnezeu în Duhul Sfânt, așa cum vedem în decursul veacurilor că, la sinodul al III-lea ecumenic, hotărârile Sfinților, în iconomia dumnezeiască, au reabilitat chiar pe cei hirotoniți de Nestorie, patriarhul eretic.

Dacă, din hotărâre proprie, vom lua decizia personală, mai înainte de vreme, ca preoți sau mireni, de a judeca și osândi noi ierarhia sau pe cei care sunt în comuniune cu ea și evenimentele din Creta, putem cădea de-a dreapta sau de-a stânga, periclitându-ne mântuirea noastră și pe a celor pentru care ne facem călăuze.

Un alt aspect, tot ca un îndemn, urmând Mântuitorului, care spune că “nu oricine zice «Doamne, Doamne!» va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui” (Mt. 7,21), să ținem cu sfințenie dreapta credință, fără a uita că o putem păstra numai prin  pocăința adevărată.

Astăzi, există prea multă vorbărie, prea mulți ne-am făcut teologi și înțelepți, speculând și acuzându-i pe cei ce au produs această situație în Biserica neamului românesc că sunt eretici, sau mai puțin eretici, sau că nu sunt deloc eretici, că mai au har sau nu mai au deloc etc. Nu este a noastră această hotărâre, ci a lui Dumnezeu, la momentul potrivit, când El va hotărî.

Nouă, preoților, Duhul Sfânt ne-a spus prin Sfinți să întrerupem pomenirea și să nu avem comuniune de slujire cu cei ce nu au întrerupt-o. Mireanul, dacă dorește mântuirea și să asculte de Dumnezeu și de Sfinți, trebuie să se îngrădească nemaiparticipând la slujbele celor care nu au întrerupt pomenirea. Și atât.

În numele Domnului nostru Iisus Hristos, vă rog încă o dată, preoți, mireni, călugări și maici, să rămânem în aceste limite stabilite de către Sfinți în Duhul Sfânt, și să avem răbdare, chiar dacă este greu, căci Hristos ne-a arătat calea: “Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni” (In. 15,20).

Nu există mântuire decât prin jertfă. A îngăduit Dumnezeu aceste timpuri pentru a ne încerca mai mult credința.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

Protosinghel Antim Gâdioi

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Riko said, on decembrie 28, 2017 at 6:26 pm

    Au incercat unii sa-l provoace pe parintele Antim, dar parintele s-a comporat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, nu i-a judecat, nu s-a aparat in nici un fel, nu a dat explicatii nimanui. A ramas neclintit fara nici un semn de tulburare.
    Sa nu ii judecam pe cei cazuti in erezie, daca nu avea grija Dumnezeu de noi, puteam sa fim si noi cazuti in erezie. Si trebuie sa incercam sa-i ajutam cu iubire, nu cu rautate. Ca si cum ai incerca sa ajuti un caine, il iei cu frumosul, cu calm, chiar daca latra la tine, si in cele din urma se va calma. Daca latri si tu la el, va sari sa te mai si muste.

    Apreciază

    • Mihai said, on decembrie 28, 2017 at 6:53 pm

      Da, nepomenirea se aplica strict numai pt căderea în erezii al pseudo episcopilor, deși ei au răspuns cu violența, cu atacuri și cu tot felul de cai mai puțin ortodoxe, iată că Pr Nepomenitori nu au cedat provocărilor

      Apreciază

    • x said, on decembrie 29, 2017 at 3:24 pm

      Comparatia cu un caine mi se pare deplasata.

      Apreciază

      • Riko said, on decembrie 29, 2017 at 10:38 pm

        @x
        Nu am vrut sa jignesc, am vrut sa dau un exemplu bun.

        Apreciază

  2. Matiu Cosmin said, on decembrie 28, 2017 at 7:11 pm

    Sunt de aceeasi parere.
    Mai putem fi noi numiti crestini daca ne bucuram ca o mana de oameni scapa iar cei care merg la pomenitori nu? Noi ne-am ingradit iar de aici incolo este judecata lui Hristos.

    Apreciază

  3. guti flo said, on decembrie 28, 2017 at 8:02 pm

    Simplu si eficient!

    Apreciază

  4. STOP RFID (Viorel Ghica) said, on decembrie 28, 2017 at 9:02 pm

    Apreciază

  5. Filotheu said, on decembrie 29, 2017 at 11:22 am

    https://danielvla.wordpress.com/2017/12/28/parintele-iulian-de-prodromu-catre-un-pomenitor-nu-sunteti-eretici/ Doamne ajuta! Parintele Paisie Prodromitul s-a stabilit in Romania. Stie cineva unde poate fi gasit Parintele Paisie?

    Apreciază

    • marinela said, on decembrie 29, 2017 at 10:19 pm

      Ca intotdeauna parintele nostru drag da dovada de discernamint duhovnicesc si echilibru.Dumnezeu mai are mila de noi si ne mai scoate cite un om al Lui, care sa ne mine pe calea cea strimta,dindu-ne o sansa la mintuire.

      Apreciază

  6. Andrei said, on decembrie 29, 2017 at 8:07 pm

    Trebuie neapărat să vizionați acest documentar format din trei părți, dar numai s-o faceți de la un capăt la altul!

    E făcut de lideri ai mișcării transhumaniste, este un documnetar oficial, de promovare a transhumanismului, realizat pt TV, care efectiv își expun foarte clar propriile țeluri, iar în părțile a doua și a treia explică clar că transuhamismul este o religie. Își bat joc frecvent de Hristos și creștini (mai ales începând cu sfârșitul părții întâi) – pe care îi văd drept cei mai periculoși și, defapt singurii dușmani ai transhumanismului; iar în ultima parte a documentarului explică foarte clar că la baza transhumanismului sta sitemul kaballa.

    Vă promit că după ce veți viziona acest documentar veți înțelege fundamental altfel totul despre Apocalipsă și Antihrist și despre felul în care oamenii de „știință” și elitele lumii au fost păcăliți de vrășmasul și cam care e planul lor final. Ei cred că Apocalipsa și ridicarea vălului înseamnă exact aceasta: nemurirea omului prin transhumanism., de aceea l-au si numit TechnoCalyps.

    Documentarul trebuie NEAPĂRAT tradus, tocmai de aceea am ținut să vi-l împărtășesc, eu efectiv nu am timp. Priviți-l și vă promit că nu vă va părea rău.

    Apreciază

    • Ioana said, on decembrie 30, 2017 at 9:59 am

      Aiureli transhumaniste. Ca sa le treaca plictiseala. Dar se va arde fitilul.

      Iar anume somitati incontestabile, pozand in ingeri salvatori si dedicati, aflate acum pe aripile gloriei vor sfarsi la fel, si in scurt timp tot hoit vor ajunge, unul putred si inegrit. Caci viata lor e ca o priza de cocaina, Apoi urmeaza IADUL, care e vesnic, vai de INTELUGHENTIA lor de nadrag…

      NU VOR PACALI PE NIMENI !

      Vine, vine razboiul peste lumea lepadata, dar mai adevarat si mai sigur vine MOARTEA mai devreme sau mai tarziu.

      Asa ca FRICA jos, mai bine mori azi ca un FRAIER PROST, decat sa fii sluga… dar mare GRIJA, baietii OMOARA SI SUFLETE acum CU CIPURILE, asa ca NU AR STRICA o operatie de LIPOSUCTIE a mandriei si abandonarea unui FRONT COCLIT,

      Nu ar strica sa iesi dintr-un front imputi, sluga la dusmani, si sa apuci armele RABDARII (de foame) si RUSINII (de a disparea din lumina reflectoarelor) cu coada intre pocioare, dar acoperamant avant strigatul sarmanului si al pacatosului.

      Cat despre calatoria sprancenata a unui oarecare tigru `viteaz`, M.orris S,here C.khan, asteptam, sa ne spuna cum i-a placut destinatia! http://www.relativelyinteresting.com/wp-content/uploads/2016/01/dead-body-2.jpg

      Apreciază

  7. gheorghe said, on decembrie 30, 2017 at 10:55 am

    Ma rog pentru indreptarea lor, spun „anaxios” cand Parintele cere sa fie pomeniti si spun celorlalti mireni cand am ocazia cat de rau este ce au facut in Creta, lipirea de minciuna, promovarea ereziilor…
    Stiu ca nu noi cunoastem si manipulam Harul, nici nu planificam ori controlam prezenta Sfantului Duh in imima…
    Stiu ca avem un drum, o modalitate de a merge spre „Lumina cea Adevarata” iar tot ce este diferit – desi ingaduit – nu este de folos.
    Nu cred ca sint mai bun si ca cei care nu dau importanta „momentului Creta” si-au pierdut sansa de mantuire ori sint pe cale de a o rata; stiu ca preocupare personala este sa fac ce trebuie pentru mantuirea mea, a familiei, a copiilor si sa ma rog pentru luminarea, indreptarea oricarui suflet.
    Doamne’ ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

  8. geo said, on decembrie 30, 2017 at 11:27 am

    Apreciază

  9. Eu insumi said, on ianuarie 3, 2018 at 10:47 pm

    Parerea mea este ca trebuia si un articol ca acesta, adica sa ne avertizeze sa nu cadem in extreme in ceea ce priveste ecumenismul: sa nu provocam nici schisme, dar nici erezii. Sa ramanem in biserica ortodoxa canonica (BOR), sa ne rugam pt ortodoxie, pt unitatea ortodoxiei si sa ramanem de asemenea in trezvie permanenta in legatura cu ceea ce va fi in viitor. Dumnezeu sa ajute biserica crestin ortodoxa, sa ne rugam pentru ea! Amin!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.