SACCSIV – blog ortodox

DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma mai credea nimeni

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 6, 2015

danion-lainici

Foto: https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/06/17/gandurile-unui-pelerin-la-sfantul-munte-athos-danion-vasile/

   Iata ce putem citi la Anunț de pe blogul sau:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, începând de azi, am decis să intru în Biserica Ortodoxă din România, cunoscută ca Biserica de stil vechi (http://www.mitropoliaslatioara.ro/eclesiologia.php). Am considerat necesar să fac acest anunț după ce, cu ani în urmă, eram acuzat că sunt „stilist”, fără să fiu. Fac acest pas nu din cauza schimbării calendarului, ci din cauza ereziei ecumeniste, pentru care schimbarea calendarului – care s-a făcut pentru prăznuirea comună cu celelalte confesiuni, cum arată Enciclica patriarhiei ecumenice din anul 1920, iar nu din motive astronomice, cum vă spun cei de stil nou – a fost doar o etapă.

Danion Vasile

Duminica Floriilor, 2015

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

Chestiunea DANION VASILE. Noua sa actiune. Intrebari la care TREBUIE sa raspunda 

DANION VASILE a indemnat crestini sa plece din BOR. Ii cer sa arate public ca “argumentele” pe care le-a folosit sunt inselari

Ce inseamna ca a intrat in Biserica de stil vechi? Inseamna ca nu mai e in comuniune nici cu BOR, nici cu Biserica Rusa, nici cu cea greaca, nici cu Muntele Athos …

Ce sa mai zic? Nu-mi pare bine c-am avut din nou dreptate. Imi pare rau pentru sufletul sau.

 

117 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Partizanu said, on aprilie 6, 2015 at 7:03 am

  Vai frate m-ai speriat rau de tot. Necunoscind indeajuns termenul STILIST (la prima vedere) am crezut ca e un curent pseudo ATEIST unde-s fac veacul BOTEZATU …. . Intradevar nu e bine sa nu ai ierarhi ca acesti ortodocsi (de stil vechi) si daca ii ai si sunt vinduti SATANEI oare e bine? Nevrednici suntem noi PACATOSI.

  Apreciat de 1 persoană

 2. aha said, on aprilie 6, 2015 at 7:41 am

  poate ca prea multa teologie dauneaza daca te mandresti. cand despici firul in 4 ai sanse mari sa o iei gresit.
  Dumnezeu sa il indrepte!

  Apreciat de 1 persoană

  • Irina said, on aprilie 6, 2015 at 12:12 pm

   Exact, Dumnezeu sa-l miluiasca. Chiar imi pare rau de el. Sa tii conferinte fara sa fii pregatit din punct de vedere duhovnicesc si fara a fi sub ascultare deplina fata de un duhovnic bun, ai toate sansele sa cazi in greseli. Macar sa fi facut ascultare de Pr Iustin Parvu, de la el nu am auzit nimic impotriva vreunui calendar sau altul. Inseamna ca nu-i va mai cinsti nici pe Sfintii din temnittele comuniste pentru ca ei au fost sub noul calendar.

   Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 12:46 pm

    Irina

    De remarcat ca n-a mai venit ca in alte dati la conferinta anuala de la Iasi cu tema Sfintii Inchisorilor.

    Apreciat de 2 persoane

 3. Prahovean said, on aprilie 6, 2015 at 8:14 am

  Să ne rugăm puțin, cât om putea, măcar puțin acolo, pentru el, dar nu numai pentru el, dar și pentru că sminteala să nu crească prin acest lucru.

  Apreciat de 2 persoane

 4. gheorghe said, on aprilie 6, 2015 at 8:16 am

  Da, .. „fie tie dupa credinta ta!” – asa spune, lasand Mantuitorul pe cei ce nu ii urmau, … nu-i asa?
  Chestia cu calendarul este de o evidenta aproape copilareasca: astrele, corpurlie ceresti nu se misca dupa numere intregi, asa cum socotim noi zilele. Cand dferenta dintre numararea (inregistrarea) zilelor si pozitia astrelor devine clar in sensul desincronizarii cu silele si anotimpurile din scrierile Biblice…
  Daca nu este bun-simt, macar prudenta de a nu duce oin deradere toata istoria aratata acolo.
  Faptul ca si in Apus si in Rasarit se tine cont de acest elementar adevar nu presupune o „intelegere”, ori ca alte elemente sa fie „banuite” sau aduse in fata ca acuzatii.
  Si ma refer la presupusul motiv de „praznuire cu alte confesiuni”. Eu nu merg sa praznuiesc la catolici, sectari si nici ei nu vin sa „praznuiasca” – doar nu-si imagineaza cineva ca poti sa „faci” Pastele de 3 ori in 4 sapatamani (sa zicem)!?!
  Ca fanteziile deductive in… teoria conspiratiilor – nu este nici o conspiratie daca 2 calatori ocolesc acelasi bolovan pe aceeasi parte, sa zicem – pe dreapta pe unde nu este prapastie; nu au nevoie sa se intalneasca, sa analizeze, sa decida una si sa spuna alta.. sa fim seriosi.
  Chestiilor evidente nu se cuvine sa le dam o incarcare spirituala nefolositoare.
  ––
  Dezvaluirile experientelor demonice si ezoterice din partea Domniei Sale sunt un mare beneficiu in fata publicului insa era inevitabil ca anii de ratacire sa lase urme adanci in suflet, unele probabil ca nu se vor vindeca vreodata.
  Alaturarea la schismatici pare mai degraba o blazare fata de astepari (recunostiinta?) din partea BOR pentru – de fapt – convertirea de la demonismul asiatic la Ortodoxie dimpreuna cu demascarea caderii.
  Sa ma ierte Dumneze, dar lipsa de smerenie si judecarea ierarhilor nu fac bine crestinului si pot fi ispite de schimbare in directia gresita – asta este ce cred si mi-as dori sa remarce ca Ortodoxia neamului nostru este in Biserica Apostolica, Soborniceasca si pastorita de oameni cu Har.
  Oameni si ei, oameni incercati din toate partile si fata de care noi trebuie sa avem si respect dar si iubire spre a le spune ce ne doare si ce vedem ca nu face bine Bisericii Vii din care facem parte.

  Apreciază

 5. admin said, on aprilie 6, 2015 at 8:34 am

  Broblema calendarului este una mai complexă și nu ține de Astronomie. Calendarul bisericesc măsoară timpul liturgic, după cum calendarul actual lumesc măsoară ritmul zilei lumești, ritmul socotirii banului.
  Și totuși ascultarea, smerenia și unitatea și pacea ortodocșilor e mai importantă.Această dezbinare nu poate fi decît victoria celui care poartă numele de satan. Și chiar dacă am dreptate, dragostea primează.
  Cel mai greu este să faci discernămînt între gîndurile trimise de vrăjmaș și cele proprii. Lupta cu tine însuți este cea mai grea. Oile trebuie să cunoască vocea păstorului, celelalte care se abat vor fi răpite de lupi.

  Apreciat de 1 persoană

 6. constantin said, on aprilie 6, 2015 at 9:48 am

  Știe cineva cumva dacă pe sf munte Athos slujbele se țin pe vechi ? Ar fi bine de știut. …..

  Apreciază

  • valentin said, on aprilie 6, 2015 at 11:25 am

   da

   Apreciază

  • ioan said, on aprilie 6, 2015 at 11:50 am

   Nu, Toti „e dusi cu pluta”. In Athos, slujbele se tin pe stil nou ( am vrut sa zic in comuniune cu stilul nou, Atosul fiind supus Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol care e pe stil nou)
   . Comenteza-ne si noua….

   Apreciază

   • Partizanu said, on aprilie 6, 2015 at 6:11 pm

    Adica cum spuneam mai sus LA COADA DIAVOLULUI cu carti teologice.

    Apreciază

  • LegionarulOrtodox said, on aprilie 6, 2015 at 8:51 pm

   Muntele Athos este pe calendarul vechi si asculta de sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei care este pe nou. Interesant, nu?

   Apreciază

 7. Andros said, on aprilie 6, 2015 at 10:50 am

  Dumnezeu Il judeca. Eu daca vreau ca sa tin calendarul vechi ma mut cu traiul in Moldova de peste Prut. BOSV Slatioara are cateva bube mari in istoria recenta, multi agenti NKVD operau prin intermediul ei in perioada interbelica, cel mai celebru dintre acestia fiind nimeni alta decat Ana Pauker. Mai este de mentionat si ura dobandita asupra „tradatorilor”, Parintele Cleopa fiind aspru criticat in lucrarile lor. Doamne apara si pazeste!

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 12:36 pm

   Andros

   Ne poti da detalii despre Ana Pauker?

   Apreciază

   • danielvla said, on aprilie 8, 2015 at 7:27 pm

    Saccsiv,
    Oare lipsa lui Danion Vasile de la conferinta anuala de la Iasi se datoreaza acestei iesiri din BOR? Ai cumva informatii despre aceasta?
    Multe si complicate sunt inselaciunile dracilor… Sa ne pazeasca Dumnezeu!

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 8, 2015 at 8:20 pm

    danielvla

    N-am, frate.

    Apreciază

 8. Cristian said, on aprilie 6, 2015 at 10:53 am

  Si acuma vrei sa zici saccsiv ca e gata de Danion Vasile ca gata si-a pierdut sufletul? e eretic? hai ca in afara de asta eu n-am auzit de la el numai lucruri bune. Nici asta nu stiu daca e un lucru rau. Probabil a studiat mai mult problema asta si a ajuns la concluzia ca asa e mai bine pentru el. Poate daca ar fi gasit mai mult sprijin in BOR ar fi ramas,n-ar mai fi luat in seama asa mult calendarul, poate de la cei de pe vechi primeste mai mult. Oricum pentru noi cei de rand nu e asa important, haru vine si pe vechi si pe nou, ce tot atata tam-tam.
  Ierusalimul si Sf. Munte nu sunt pe vechi?

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 12:40 pm

   Cristian

   Indirect e vorba de calendar. El se intreba in trecut daca in BOR, Athos, Ierusalim, Rusia mai e har. Si probabil ca dracul i-a zis ca nu mai e, asa ca a plecat.

   Apreciază

   • Cristian said, on aprilie 6, 2015 at 3:24 pm

    I-am luat umpic apararea lui Danion ca nu vreau sa-l judec, de fapt nici nu stiu cum ar fi mai bine, dar cred ca mai bine ramanea unde era ca tot el vorbeste foarte frumos despre parintele Iustin si il numeste Sfant ca a facut mininuni si multe altele. Dar daca tot il considera asa trebuia sa-l asculte ca parintele zicea ca daca i-ar mai innebuni pe oameni cu problema calendarului s-ar dezbina Biserica, si asa se si intampla. Sau Danion il considera Sfant numai pana la un punct? pai asa e si cu Dumnezeu multi il lauda si se folosesc de numele Lui, dar putini il asculta si fac ce zic. Plus ca si parintele Cleopa zicea la fel, pe care de asemenea il considera Sfant. Eu sincer il simpatizez pe Danion, dar poate si-a facut o obsesie cu calendarul. O sa-l simpatizez si in continuare daca ramane fara cusur in alte probleme in afara calendarului.
    Lipseste echilibrul si unitatea in ortodoxia noastra.

    Apreciază

   • Adrian Popovici said, on aprilie 6, 2015 at 11:04 pm

    REGLEMENTAREA PASCALIEI ORTODOXE LA MOSCOVA 1948 (vezi http://hexaimeron.ro/Calendar/Hotarire.html).
    Fratele Danion sa vada ce se spune la pct.3 si 4.

    Iertati de indrazneala
    Doamne ajuta !

    Apreciază

   • cedry3k said, on aprilie 6, 2015 at 11:39 pm

    mananci stim-noi-ce si stim si de ce. Nu l-ai halit pe Danion niciodata, nu are sens sa mai vorbesti de el. A facut mai multe decat visezi tu. Inclusiv titlul arata mandria ta nemasurata. NU A PLECAT din cauza calendarului, ci din cauza EREZIEI ECUMENISTE. Cum cacat puteti spune Crezul impacati cand BOR e in CMB? Duceti toti discutia la calendar ca e convenabil, sunteti mai caldicei decat golanii din spatele blocului meu. EREZIA ECUMENISTA DIN BOR, SUBIECT TABU, AM INTELES

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 4:18 am

    cedry3k

    Dupa vorba, dupa port, tu dovedesti ca esti golan.

    Si unul ca tine indrazneste sa zica de Sfantul Justin Parvu sau de un traitor mirean ce a studiat mai mult decat tot cartierul tau la un loc, precum Ioan Vladuca, ca sunt golani …

    Apreciat de 1 persoană

   • anonim said, on aprilie 7, 2015 at 10:47 pm

    pt „cedryk”nu ai inteles nimic!

    Apreciază

  • LegionarulOrtodox said, on aprilie 8, 2015 at 8:23 am

   ROMANIA, BULGARIA, GRECIA, TIN CALENDARUL NOU
   IERUSALIMUL ,RUSIA, SERBIA, GEORGIA, ANTIOHIA, ALEXANDRIA, ALBANIA TIN CALENDARUL VECHI

   MUNTELE ATHOS ESTE PE CALENDARUL VECHI, DAR ASCULTA DE SINODUL GRECIEI CARE E PE CALENDARUL NOU.

   ASTA NU O STIAI…….. 🙂 🙂 🙂 :).

   Apreciat de 1 persoană

 9. ORTODOXIE said, on aprilie 6, 2015 at 10:58 am

  Reblogged this on CREDINŢĂ ORTODOXĂ!.

  Apreciază

 10. acelas said, on aprilie 6, 2015 at 11:22 am

  sa ne rugam sfantului Justin Parvu, sa faca o minune cu el, sa-i arate inselarea si mai ale pericolul de a mai atrage (chiar si involuntar) oameni dupa el. Asta mi se pare mai grav. Dar, pt asta trebuie sa vrea si el o leaca sa vrea sa afle adevarul, nimeni, nici macar vreun sfant sau chiar Bunul Dumnezeu nu vrea fortat sa te re-converteasca la dreapta-credinta. Dar nimic nu-i pierdut definitiv, pana la moarte.

  stupid eveniment, acum cativa ani la Ploiesti. Cand te gandesti ca erai si tu, carand carti, si eu in auditoriu. Conferinta a fost sustinuta impreuna cu parintele Hrisostom. Imi amintesc ca prima replica adresata de Danion stilistilor a fost, nestiind ce sunt, plecati de aici, nu discut cu voi, ca aveti un duh de sectari in voi. Ce l-a facut sa se schimbe peste cativa ani, si sa nu mai miroasa acel duh de sectari (si rupti de Biserica)? Propriul lui duh de zelotist, care i-a intunecat ratiunea si a trecut peste duhoarea de sectanti si schismatici.

  Doamne, pazeste-l si intoarce-l !

  .

  Apreciat de 1 persoană

 11. Aron Constantin said, on aprilie 6, 2015 at 11:31 am

  Scuze. Din viteză am scris* plânge * în loc de -să ne plângem păcatele-

  Apreciază

 12. Prahovean said, on aprilie 6, 2015 at 12:23 pm

  Nu este o problemă de calendar, în fond, ci de ecclesialitate, de ecclesiologie. Stiliștii, în fond, nu țin ei de calendar, ci consideră că Biserică ar fi dat prin Sinod Ecumenic un calendar, și schimbarea lui altfel decât prin Sinod Ecumenic ar fi cădere în erezie. Prin Sinodul Ecumenic vorbește Biserica în mod sigur, și prin Biserică în felul acesta vorbește clar Dumnezeu. De asemenea, dogma este o formulare a unui adevăr, iar canonul o rânduială, un medicament. Dogma și canonul unui Sinod Ecumenic ambele vin de la Dumnezeu, dar nu au același statut. Schimbarea unei dogma date printr-un Sinod Ecumenic intră la erezie. Bineînțeles, Domnul este liber să reveleze altceva când El vrea, să ne extindă înțelegerea Adevărului, dar nu va schimba niciodată ce a spus deja, că ar însemna că este arbitrar, nu proniator, sau chiar mincinos. Adevărul, cât ne-a dat până acum, este suficient pentru Mântuire și, dacă îl schimbăm, nu ne mai mântuim. Schimbarea unui canon poate fi dreaptă, sau abuzivă. Vedem că însele canoanele s-au schimbat de la un Sinod Ecumenic la celălalt, ceea ce arată că nu sunt bătute în cuie, ci că Dumnezeu ne îndrumă, prin Biserică, cu ajutorul canoanelor, conform vremurilor și situațiilor. Evreii cei căzuți spuneau despre poruncilor Vechiului Testament că sunt date o dată pentru totdeauna, respectate de oricine, oriunde, oricând la fel. Schimbarea calendarului a fost o abatere, căci nu s-a făcut ecclesial. Iar poziția mea adoptă pe cea a sfântului Porfirie, conform căreia, da, a fost o abatere, dar ruperea de Biserică din acest motiv este o greșeală mai mare. Abaterea schimbării calendarului este abatere, dar nu cădere în erezie. De aceea stiliștii sunt sub păcat, pentru că ei cred schimbarea canonului care stabilește un calendar este cădere în erezie. Păcătoși și călcători de canoane, în fond, sunt mulți, însă nu toți sunt eretici. Unii au dreapta credință. Eu unul mărturisesc dreapta credință, Orthodoxia, deși am păcatele mele și nu respect canoanele cum ar fi trebui de fiecare dată. Însă nu mă duc la stiliști sau mai știu eu pe unde.

  Apreciază

  • papadiu said, on aprilie 6, 2015 at 4:36 pm

   acesta este un subiect care revine si cred ca cere o solutie.
   cand cuza a pus pentru prima data problema schimbarii calendarului Sf. Calinic s-a opus si cuza a renuntat (episod ulterior scos din „Vietile Sfintilor”). dupa o vreme s-a reluat cu succes demersul, inclusiv pentru sarbatorirea Pastelui. punerea in aplicare s-a facut prin prigoana ( alt subiect de care nu se aminteste ).
   in urma rezistentei la „indreptarea calendarului” s-a revenit asupra datei sarbatoririi Pastelui si a sarbatorilor legate de aceasta data.
   si iata cum aceasta „abatere” a generat drame, sarbatorirea Craciunului si a altor sarbatori odata cu papistasii si nu cu fratii ortodocsi, schisme, etc.
   unele sarbatori, data si ceremonialul au fost date evreilor prin Porunca Dumnezeiasca.
   daca urmarim semnele care au loc la anumite date cand sunt sarbatorile intelegem si mai bine „abaterea”.
   masura corecta cred ca ar fi indreptarea greselii si revenirea la calendarul „neindreptat”.
   Biserica Ortodoxa a Poloniei a revenit de curand, asadar se poate.
   sunt persoane care tin sarbatorile atat „pe vechi” cat si „pe nou ” pentru a nu gresi.
   posibil ca gestul lui Danion sa fie urmat de multi ( si nu dintre cei caldicei ) daca BOR nu indreapta greseala si evita sa raspunda adecvat la „provocarile actuale”: ecumenism, acte biometrice, atitudine publica ferma fata de cele ce sunt „üraciune inaintea Domnului”, etc.
   ierarhii au mare responsabilitate pentru turma si sufletele pierdute vor fi cerute de la ei.

   Apreciat de 1 persoană

 13. Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 12:53 pm

  Oare știe cu adevărat în ce se bagă? „După roadele lor îi veți cunoaște”, a spus Domnul. Care sunt „fructele” stiliștilor? Zic că au un sfânt, și acela contestat, din câte îmi spunea Părintele David de la Râșca, până și din interiorul așezământului de la Slătioara… În aproape o sută de ani de existență. Și au foarte multe dispute, de-a dreptul triviale, cum puteți vedea pe blogul unuia dintre „preoții” lor: https://veniaminilie.wordpress.com Pentru că cine seamănă dezbinare, în dezbinare va trăi.

  E adevărat, ierarhii noștri au făcut compromisuri cu comuniștii și masonii, iar stiliștii, dar și catolicii (!), nu au făcut. Dar în bisericile noastre se simte prezența Duhului Sfânt (aproape în toate), pe când în ale stiliștilor eu unul nu am simțit nimic.

  Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 12:57 pm

   Fratele începător Marius

   Ce n-au facut catolicii?

   Apreciază

  • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 12:58 pm

   Dar iată și reversul medaliei, poziția oficială a Slătioarei față de acest scandal (nu singurul de la ei): http://manastireasfantulglicherie.ro/Audio/Scrisoare%20impotriva%20lui%20Veniamin.pdf

   Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 1:00 pm

    Și iată altă discuție despre schismele și schismulețe de la ei, ca să vedeți în ce nebunie a dezbinării trăiesc: http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7281

    Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 1:47 pm

    Și: http://ortodoxiabiruitoare.blogspot.ro/2010/11/veniamin-si-serafim-copaceana.html (Ce să mai spui?)

    Fraților, haideți să nu-i mai criticăm atât pe ierarhii noștri. Fac compromisuri cu masonii, e adevărat, dar poate nici nu se mai poate altfel, în lumea de azi… Să nu mai criticăm toate proiectele lor. De pildă, Catedrala Mântuirii Neamului, cel puțin pe dinafară, arată foarte ortodox. Iar numele ei e foarte potrivit pentru ce ne dorim noi toți: mântuirea neamului nostru.

    Criticându-ne prea mult ierarhii, le dăm apă la moară acestor zăpăciți care îndeamnă la părăsirea Bisericii.

    Ierarhii noștri fac compromisuri cu masonii și sub acoperirea gândului că noi nu luptăm cu oamenii, ci cu diavolii, expus de Sfântul Pavel în scrisorile sale. Ei își găsesc scuza că îi pot întoarce pe masoni, dar și pe catolici, în Lumina Adevărului. Să cercetăm: e acest gând bun sau măcar demn de încropi o scuză? Și dacă unii dintre ierarhii noștri sunt corupți și compromiși duhovnicește iremediabil, nu ne putem ruga Lui Dumnezeu să îi schimbe? Dacă formula de măsurare a timpului pe care o folosim acum nu e bună (ceea ce e absurd), ea nu poate fi schimbată? Sunt acestea motive pentru părăsirea Bisericii Lui Hristos?

    Dar mai ales haideți să ne întoarcem la iubire, la adevărata iubire, pentru că aceasta este măsura adevăraților creștini: https://yanush.wordpress.com/2015/04/05/iubirea-adevarata-inseamna-durere-1/

    Iubirea ne va lumina și ne va îndrepta pașii gândurilor noastre în direcția bună.

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 3:09 pm

    Fratele începător Marius

    Adica sa nu mai criticam ierarhii ecumenisti, masoni, etc pe motiv ca pleaca astfel aiuriti la stilisti?

    Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 5:33 pm

    Frate Vasile, îmi e teamă că Danion îi va trage după el și pe alții. Cred că ar trebui să căutăm o vreme să nu îi mai lovim așa de tare pe ierarhi. (Am făcut-o și eu, într-un pliant anticip difuzat în 20.000 de exemplare… Dar nu știu dacă am făcut bine.)

    Apreciat de 1 persoană

   • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 5:43 pm

    Fratele începător Marius

    Marturisirea e marturisire, nu-i politica. Ca nu acum, ca mai incolo, ca daca, ca sa nu cumva sa …

    Apreciat de 2 persoane

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 8:59 pm

    Frate Vasile, totuși, între Sfinții Părinți erau și oameni diplomați. Sfântul Pavel, de pildă. Să ne amintim pasajul în care spune că se poartă cu fiecare după obiceiurile aceluia, căutând să-l atragă spre Hristos, iar nu să-l respingă. Asta e, de fapt, mărturisirea noastră: mărturisirea Domnului Hristos ca Fiu al Lui Dumnezeu. În restul lucrurilor pe care le spunem intră și omenescul, adică imperfecțiunea, cunoașterea parțială, nedesăvârșită. Și de aici, poate, și „politica”… Din păcate (la propriu, adică din cauza păcatelor noastre) Adevărul și Voia Lui Dumnezeu nu ne sunt accesibile. Noi reconstruim o imagine, o hartă după care să ne ghidăm către mântuire, în cadrul Bisericii, din frânturi de adevăr puse unele lângă altele… Cel puțin așa spune Sfântul Siluan Athonitul în cartea pe care i-a dedicat-o Starețul Sofronie Saharov…

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 4:37 am

    Fratele începător Marius

    La http://www.apologeticum.ro/2015/04/danion-vasile-a-trecut-pe-stilul-vechi-la-slatioara/#comment-434136
    zici asa:

    Săracu` de el… Era el cam mândru… L-a sucit diavolul cum a vrut. Mai bine se ducea la catolici decât la stiliști…

    Iar eu iti zic: ai o aplecare spre catolici ce te poate duce spre cumplite rataciri.

    Ceea ce ai scris mai sus este o grozavie.

    Apreciat de 2 persoane

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 7, 2015 at 1:29 pm

    Frate Vasile, ca să se întoarcă la Ortodoxie, catolicii trebuie să schimbe trei sau patru lucruri, protestanții trebuie să schimbe treizeci sau patruzeci, iar sectarii trebuie să schimbe tot, însuși modul lor de a pune problema, trebuie să se schimbe pe ei.

    Dar, după tine, cei care trebuiesc înfierați cel mai mult, capul tuturor răutăților… sunt catolicii.

    De fapt, ce îmi reproșezi tu mie îți reproșez și eu ție: ești mai apropiat de niște sectari (stiliștii) decât de niște creștini (cât de rătăciți or fi ei). Vezi lucrurile, cred, fără iubire, exact ca acești sectari.

    Haide să cititm și continuarea mesajelor mele de pe Apologeticum:
    „Catolicul de rând a făcut ascultare (de preoți). Preoții catolici au făcut ascultare (de ierarhi – ierarhi investiți potrivit canoanelor). Cine a greșit va plăti, dar ascultarea – și dacă greșește – nu plătește. Atâta vreme cât nu a avut loc o despărțire evidentă de Domnul Hristos sau un îndemn la păcat clar, se face ascultare.
    (……………………..)
    La stiliști e altfel. Stilistul de rând a făcut ascultare – de preoți, dar preoții lor nu au făcut ascultare de ierarhi. Cei care sunt credincioși de rând la ei au o scuză în fața Mântuitorului, dar cei care sunt numiți „preoți” sau cei care trec de la noi la ei nu au absolut nimic. Așa-zișii ierarhi ai stiliștilor nu au fost investiți potrivit canoanelor, care spun că pentru hirotonirea unui ierarh trebuie doi ierarhi. Ei au avut doar unul, și acela caterisit. Dacă era plăcută Lui Dumnezeu desprinderea lor, nu ar fi făcut Domnul așa încât să aibă doi? Dacă organizația asta a Bisericii e sfântă și are o importanță pentru mântuirea noastră, dacă canoanelele sunt legături de nedezlegat, pe pământ și în Cer, potrivit cuvântului Sfintei Scripturi, atunci stiliștii sunt niște sectari.”

    Răspunde și la asta. Sau tu ai ce ai doar cu catolicii, exact ca protestanții?

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 1:59 pm

    Fratele începător Marius

    Cum poti intreba daca eu am ceva doar cu catolicii? Tu de cand citesti acest blog?

    Eu stiu ce spun cand ti-am scris ce ti-am scris. Iti recunosti acest comentariu?

    Cum să îndrăznesc să cred că pe mine mă va mântui Dumnezeu dacă Francisc din Assisi, acest Nebun întru Hristos, nu a fost primit între sfinți?

    Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 7, 2015 at 2:05 pm

    Da, și aș putea să adaug: Benoit Labre ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Benoît_Labre ) și Germain Nouveau ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Germain_Nouveau ), doi nebuni întru Hristos pe care i-am descoperit recent. Unul a murit în Miercurea Mare, altul în Vinerea Mare. Dar tu acum scotocești anume după acele comentarii care i-ar putea agita pe comentatorii „ultraortodocși”? Ți se pare o îndeletnicire demnă de Săptămâna Mare? Despre asta nu spui nimic: https://yanush.wordpress.com/2015/04/05/iubirea-adevarata-inseamna-durere-1/ ? Asta e important, de fapt, să știi. Asta e porunca Mântuitorului nostru.

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 2:49 pm

    Fratele începător Marius

    Mai ales in Saptamana Patimilor.

    Frate, eu te-am avertizat ca esti in mare primejdie. Daca nu-ti place, nu-ti mai zic.

    Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 7, 2015 at 2:56 pm

    Frate Vasile, sunt într-o mare primejdie, pentru că un iubesc îndeajuns. Nu îl iubesc îndeajuns pe Dumnezeu și nu îl iubesc îndeajuns pe aproapele meu. Trebuie să iubim și trebuie să cultivăm și să răspândim această iubire. Asta e porunca Mântuitorului. Asta e mărturisirea creștină. „Iubește și fă ce vrei !”, a spus Sfântul Pavel. „Iubirea nu cade niciodată”… Asta cum citim?

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 4:09 pm

    Fratele începător Marius

    Si iar atentie sa nu ajungi la iubirismul antihristic si la “Do what thou wilt”.

    Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 7, 2015 at 2:18 pm

    Cât despre citirea blogului tău: cred că tratezi egal, nediferențiat, niște rătăciri care nu sunt nicidecum egale. Principiul pe care e întemeiată Biserica e ascultarea, nu rațiunea, afinitățile și ideile unuia sau ale altuia. Iartă-mă dacă te-am necăjit. Îți doresc Sărbători fericite, pline de Duh Sfânt!

    Apreciază

   • Paul said, on aprilie 6, 2015 at 2:29 pm

    Frate incepator Marius, iertare. Ti-am citit din cand in cand blogul. Peste tot e plin de „ce simti tu”. Ca erai in Suedia si ai simtit nu stiu ce, ca ai avut cutare „revelatie”, si multe lucruri de acest gen. Atentie mare, esti in pericol. Pericolul se cheama ca ai mandrie si incredere foarte mare in propriile tale idei, ganduri, senzatii si simtiri, sa le zicem duhovnicesti, si esti foarte opac la sfaturi, la parerile altora, mai incercati si mai vechi in credinta. Asta de obicei duce la ratacire. Si la Athos te-ai dus sa te pustnicesti fara vreo binecuvantare, incalcand si avatonul, si dupa cateva zile ai renuntat. Nu iti spun toate astea ca sa te cert sau sa te critic in public, ci cu dragoste frateasca. Vezi daca esti cu adevarat pregatit sa stai in manastire si vezi ca crestin nu inseamna sa bati muntii cu crucea in spate sau sa pleci la Athos cu hornul in rucsac fara binecuvantare, ci sa ajuti pe aproapele, cand are nevoie de tine, poate in cazul tau sa fii alaturi de parinti care acum sunt greu incercati.

    Apreciat de 2 persoane

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 5:36 pm

    A, acuma știu cine ești… Ce să-ți spun?… Dacă ai fi citit și „Calea Pelerinului” ai fi văzut că retragerea mea din lume e după Voia Dumnezeiască. Sau, cel puțin, în contradicție cu voia necuratului. Altfel, hornuri se mai găsesc, iubire să fie 🙂

    Apreciază

  • Paul said, on aprilie 6, 2015 at 2:21 pm

   „Dar în bisericile noastre se simte prezența Duhului Sfânt (aproape în toate), pe când în ale stiliștilor eu unul nu am simțit nimic.” – Frate incepator Marius, nu te mai lua pe tine ca reper si nu te mai bizui atata pe ce simti si pe ce nu simti tu. (Nu spun asta cu referire la subiectul de fata, ci in general)

   Apreciat de 4 persoane

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 6, 2015 at 5:33 pm

    Paul, îmi pare rău, dar alt reper eu nu am.

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 6:05 pm

    Reperul pentru noi toți este HRISTOS, modelul suprem al fiecărui creștin adevărat… Viața noastră este un urcuș către Golgota… Necazuri vom avea, dar să îndrăznim… Mântuitorul ne spune prin Evanghelia Sf. Apostol Ioan (16-33): ,,Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveţi. În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.”

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 6:12 pm

    Noi suntem făcuți după chipul și întru asemănarea lui Dumnezeu. La crearea omului a participat Sfânta Treime. Este o mare taină în UNICITATEA noastră. Fiecare este unic în felul său. Iar asemănarea cu Dumnezeu se dobândește prin lucrarea poruncilor divine în viața noastră. Iar sfințenia sau îndumnezeirea noastră se lucrează prin dobândirea virtuților creștine: smerenia, bunătatea, blândețea și celelalte.

    Apreciază

   • john said, on aprilie 6, 2015 at 6:48 pm

    Eu am simtit altfel,cand am facut aceste poze,Paul~!
    http://aqvlia.blogspot.ro/2015/04/schitul-ortodoxselimbarde-rit-vechi.html

    Apreciază

   • Paul said, on aprilie 6, 2015 at 7:27 pm

    „Paul, îmi pare rău, dar alt reper eu nu am.”

    Frate Marius, ceea ce afirmi este foarte grav, si nici macar nu iti dai seama… Reperul principal trebuie sa fie Scriptura si experienta de doua milenii a Bisericii, concentrata mai ales in scrierile Sfintilor Parinti. Patericul egiptean, cu sfaturile si invataturile lui, spuse intr-o maniera destul de simpla si accesibila, dar nu mai putin profunda, este un bun reper.
    Al doilea reper, duhovnicul.
    Nu spun ca nu trebuie sa ne folosim si ratiunea proprie, dar in ce spui fratia ta nu e vorba de ratiune ci de niste impresii, senzatii, „am simtit cutare”.
    In fine, Dumnezeu sa te lumineze, eu nu iti voi mai spune nimic, dar crede-ma ca esti in mare pericol daca te iei numai dupa mintea ta…

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 10:30 pm

    ,,CEL MAI MARE PĂCAT ESTE EREZIA!”… ,,CÂND NU SE VA MAI APRINDE LUMINA LA SFÂNTUL MORMÂNT, ÎN ANUL ACELA VA VENI ANTIHRIST”…,,VOM FI CHINUIȚI, VOM FI RĂSTIGNIȚI, DAR VOM AVEA PARTE DE ÎNVIERE! AMIN”
    Urmăriți cu atenție mai ales de la min.45.20 (predică a unui papistaș înaintea Porților Împărătești în Catedrala Patriarhală din București, în săptămâna ecumenismului din 2014, sub privirea îngăduitoare a Patriarhului!!!)

    Săptămâna Patimilor – Monahul Teodot – Mănăstirea Petru Vodă.Neamț
    MyDacyan

    Publicat pe 16 apr. 2014
    Operator Imagine Editor Montaj: Dacian Aniței. Mulțumim Monahului Teodot pentru realizarea acestui interviu!

    Apreciat de 1 persoană

  • anonim said, on aprilie 7, 2015 at 10:55 pm

   „fratelo” incepator ce vrajeala ai..o dai cu lipsa de iubire asa cum fac ecumenistii ..

   Apreciază

 14. acelas said, on aprilie 6, 2015 at 1:46 pm

  altfel, ecuatia poate fi mai simpla decat ne putem imagina.

  din pacate pt Danion (sau poate din fericire) lucrurile in privinta schismaticilor sunt cat de poate de clare si certe. Ei, ca schismatici fiind rupti de Biserica sau in necomuniune cu Bisericile sinodale aflate in dreapta credinta (indiferent ca acestea sunt pe calendar vechi sau nou, iar shismaticii sunt doar pe „stil” nou= rupti benevol de Trupul Bisericii sobornicesti numai pe motiv „calendaristic”), spun ca ei ar avea har. Dar cand te rupi de Trupul Bisericii si devii schismatic, ontologic gandind adevarul si harul nu poate sta in ambele parti (rupte) si la tine si la ceilalti, intrucat Trupul Bisericii care este Hristos nu poate fi rupt in doua sau mai multe parti, ci Trupul nu poate fi decat Unul, unitar, prin urmare adevarul, harul, in situatia unei schisme, nu poate fi decat ori la tine, ori la ceilalti, nici odata in ambele parti, intrucat schisma exista deja.

  ruptura schismaticilor stilisti pe motiv de calendar nu este de ieri, de azi. Ei considera ca harul fiind la ei intrucat au ales calendarul vechi chiar daca s-au rupt de Trupul Bisericii sobornicesti, considera pe ceilati automat lipsiti de har si aflati in neadevar. Dar de cand? Chiar din 1924, de cand o parte a bisericilor ortodoxe aflate in comuniune au acceptat calendarul gregorian, ramanand in comnuniune si dupa aceasta data. Prin urmare, toate actele Bisericile ortodoxe pe calendar nou gregorian de dupa anul 1924 au fost lipsite de har, asadar Danion astazi spune exact ceea ce spun „fratii” lui stilisti.

  imi vin in minte, necronologic, o sumedenie de lucruri si acte ale BOR de exemplu, care ar fi lucrat in tot acest rastimp fara har:

  – parintele Justin Parvu nu ar fi sfant, nici sfintii inchisorilor;

  – copii pe care si i-a botezat in BOR nu au botezul valid, nici chiar al lui personal;

  – cununia cu sotia sa nu este valida, fiind lipsita de har;

  – taina spovedaniei si Sfanta Impartasanie nu au lucrat (ca si alte taine, sfantul maslu etc) nefiind har in BOR dupa 1924, ele nu s-au transfigurat in Trupul si Sangele lui Hristos, totul a fost fara lucrare pentru el, toate le-a facut prin propriile forte si nu si prin harul lui Dumnezeu pana acum.

  samd. O gramada de lucruri ar decurge de aici din faptul ca stilistii schismatici clameaza ca ei, rupandu-se de Biserica ce a acceptat calendarul nou, harul este la ei, deci automat nu si la noi (Biserica, adica Trupul lui Hristos fiind intotdeauna Una, si niciodata impartit).

  il indemn pe Danion sa raspunda macar la una din cele ce decurg in mod grav in conceptia stilistilor in care s-a bagat ieri, si sa realizeze ceea ce si un copil mic poate sa o faca.

  .

  Apreciat de 1 persoană

  • acelas said, on aprilie 6, 2015 at 2:36 pm

   desigur, si aici ar zice Danion cred, ar fi o exceptie in istorie. Biserica Rusa. Cum de ROCOR care s-a rupt de biserica rusa din Rusia care pactizase cu oranduirea bolsevica stalinista, avea har si ea, prin sfantul Ioan Maximovici, oameni martirizati si alti cuvuosi odrasliti, precum Serafim Rose .., dar avea si Biserica Rusa care a lucrat pe teritoriul Rusiei in continuare, avand sfintii sai, ca sfantul Luca al Crimeii si altii.

   treaba e ca oamenii din Slaioara sunt ciudati rau, dispusi la compromis, ei zicand inclusiv ca, desi nu recunosc botezul nostru dupa 1924, ar primi oameni de la noi si fara „botezul lor”, daca trecerea acelora la ei s-ar face in numar mai mare..

   ce sa mai intelegi de la ei? decat ca sunt inselati rau ..

   .

   Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 10:52 pm

    1. Sfantul Ioan Maximovici, stilist sau ortodox ? Adevarul despre Sf Ioan Maximovici.Istoria ROCOR!

    Doamne ajută!

    Apreciază

   • George said, on aprilie 7, 2015 at 11:51 am

    @Radu Iacoboaie
    video ul cu ” Sfantul Ioan Maximovici stilist sau ortodox…” e facut de un pacalici de pe youtube TheMistAnchorite care are perosnalitate dubla sau este lup in piele de oaie
    nu cred o iota din ce spune maimutoiul asta
    aici aveti un print screen sa vezi putin cum vorbeste in spatiul virtual un analist al adevarului””

    http://postimg.org/image/l1jnguf5l/

    Apreciază

  • saccsiv said, on aprilie 6, 2015 at 3:05 pm

   acelas

   Poate-l fac aia preot.

   Apreciază

   • acelas said, on aprilie 6, 2015 at 4:15 pm

    da, acum glumind, in aceasta situatie Danion ar pasi hotarat pe urmele lui Bichir, la randu-i preot candva la stilisti, acum pare-se dumerit cat de cat, numai ca Danion abia incepe sa fie confuz…

    sper sa i se faca repede rau de aerul de acolo..

    .

    Apreciază

 15. bacalion said, on aprilie 6, 2015 at 2:44 pm

  Reblogged this on FĂRÎMITURI.

  Apreciază

 16. Ionut said, on aprilie 6, 2015 at 3:10 pm

  Nu inteleg demersul acestui om. Putea sa se tina de o Biserica pe stil vechi, daca voia neaparat (Mitropolia Moldovei sau Biserica Sarba, de exemplu).

  Apreciază

 17. Ionut said, on aprilie 6, 2015 at 3:19 pm

  Hristos S-a rugat pentru unitatea celor credinciosi, si noi ce facem? Ne dezbinam si mai mult? Frate Danion, intoarce-te, prin ceea ce faci o sa-i smintesti pe multi…

  Apreciat de 1 persoană

 18. ortodoxiacatholica said, on aprilie 6, 2015 at 3:39 pm

  Fostul patriarh Diodor al Ierusalimului era in deplina comuniune cu Mitropolia de la Slatioara. La Sfantul Mormant se conslujea cu Mitropolitii de Slatioara. Iar Slatioara este in comuniune cu ROCORUL neunit cu Moscova si cu GOH-ul grecesc, asa ca Danion nu e in lipsa de comuniune. De curand toate Sinoadele „necanonice” s-au unit!

  Apreciază

 19. ortodoxiacatholica said, on aprilie 6, 2015 at 3:46 pm

  Eu cred ca Danion a facut o miscare pripita! Ar fi trebuit sa astepte, asa cum asteptam cu totii, inclusiv IPS Serafim de Pireu asteapta Sinodul din 2016, acolo, daca se va oficializa ecumenismul ca dogma, e clar ca trebuie sa intrerupem comuniunea cu acel sinod talharesc, dar asa, inainte de SInod de ce sa rupem complet comuniunea??

  Apreciază

 20. ortodoxiacatholica said, on aprilie 6, 2015 at 3:48 pm

  Ati verificat informatia? Poate ca Danion nu a prlecat la nici un sinod! Sunteti siguri sau e o stire falsa?

  Apreciază

 21. ioan said, on aprilie 6, 2015 at 5:39 pm

  Breaking Saptamana Mare:

  Danion are mari sanse sa primeasca, astfel, o parohie.

  Apreciat de 1 persoană

 22. ioan said, on aprilie 6, 2015 at 5:52 pm

  A zis cineva de Bichir. Domle Bichir e uns cu toate alifiile. I-a dat in nas la SRI pe stilistii aia la care a intrat. A convins armata sa-l medalie pentru ca-si iubeste neamul si combate bine cu hungurii, pe care ”ii vin demonii”, atunci cand omul se supara E prieten cu masonii, tot din dragoste de neam, cu patriarhul, ca un mare ziarist ce este. Are viziuni largi. Nu bea, nu fumează… La emisiunea cu Bedros era mai ponderat ca domnul Vasileanu, laundandu-se doar cu doua doctorande. Vasileanu era mai stangaci ca el e si profesor de istoria religiilor, ca e si jurnalist, ca e si din Bucovina, ca, ca, ca , ca….
  Danion. Pai Danion, vrea galagie in jurul lui pe care sa o contemple. Vrea in centrul atentiei. E momentul E Saptamana Mare.

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 6:16 pm

   Da. Să nu uităm că suntem în Săptămâna Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos… Să ne gândim mai mult la mântuire…

   Apreciază

  • Paul said, on aprilie 6, 2015 at 7:32 pm

   De ce porniti de la premisa ca e asa viclean Danion? Poate ca e sincer in ratacirea lui. Mie imi pare rau de el, face o mare prostie cu trecerea la stilisti. Bine ar fi sa se trezeasca si sa revina.

   Apreciază

 23. ioan said, on aprilie 6, 2015 at 8:02 pm

  @ pt dl. Danion. (sper sa citeasca). sf. Simion, cel nebun pt. Hristos, intrebat fiind din ce cauza s-a ratacit Origen si a cazut in erezie, a raspuns … pt. ca nu a postit 40 de zile. sf. Macaria, deasemenea zice ca daca postim 40 de zile, Dumnezeu ne indeplineste orice ii cerem. deci dle. Danion ! incearca sa postesti 40 de zile, (cu paine si apa nu e imposibil) si roaga-L pe Dumnezeu sa-ti arate adevarul. nu te baza pe cunostintele si inteligenta d.tale, pt. ca te pot ataca „teologii iadului”.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on aprilie 6, 2015 at 10:25 pm

   Danion ar trebui mai întâi să se desprindă de preotul ,,ortodox” Matei Vulcănescu, pe care aproape îl venerează… Cel care are blogul ortodoxiacatholica… Cel care excelează în privința denigrării Sfântului Arsenie Boca (încă necanonizat de BOR), dar și în privința acceptării fără probleme a cip-urilor (se subînțelege că e vorba de cele ce conțin tehnologia RFID)… ORI CIP-URILE RFID REPREZINTĂ INSTRUMENTUL PRIN CARE NE ÎNCHINĂM IDOLILOR MODERNI ȘI LUI ANTIHRIST…

   Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 7, 2015 at 4:06 am

    Radu Iacoboaie

    Danion era anti cip.

    Ne poti da un link ceva ce poate adeveri spusa ta?

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 9:30 pm

    Adineauri am scris un răspuns detaliat pentru tine și s-a închis singur calculatorul și s-a pierdut comentariul. Cineva poate face acest lucru, văzând ce scriu. Antivirusul mi-a arătat că a șters automat unul 32 saver extension. De trei ori l-a curățat. Dar am pierdut comentariul. Nu-i nimic. Îl voi reface din memorie…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 9:33 pm

    Intenția mea nu este să vorbesc de rău pe nimeni. Afirm doar realitatea. Cu Danion am vorbit despre toate acestea de mai sus la telefon cu câteva luni în urmă, mai mult de jumătate de oră. Eu am fost calm și nu mi-am pierdut cumpătul. Pe Matei Vulcănescu îl numește ,,titan”, iar pe mine ,,copy-paste”… Părerea lui…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 9:37 pm

    Vreau doar să spun că toate antologiile alcătuite de mine nu au preluat automat texte. Materialul bibliografic consultat destul de bogat nici nu era și nici nu se află cred pe internet în format electronic, pentru a putea fi copiat. Mii de ore am lucrat pentru a selecta fragmentele cele mai reprezentative și esențiale. Scopul a fost informarea publicului larg și mai ales informarea tinerilor.

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 9:45 pm

    Cred că un frate, membru și el al Mișcării pentru Apărarea Ortodoxiei, ar putea să depună mărturie vis-a-vis de relația dintre Danion și Matei Vulcănescu.
    Cât privește atitudinea anti-cip, ai dreptate când spui că ,,era”… Din păcate, acum nu mai este… Cel puțin așa a reieșit din discuția noastră… Probabil că preotul Matei Vulcănescu l-a influențat foarte mult în acest sens, având trebuință de argumente teologice din scrierile Sfinților Părinți pentru a combate cip-urile RFID. Dar părintele Paisie Aghioritul, părintele Justin Pârvu și alții, care au vorbit de pericolul lor, nu sunt și dânșii sfinți?

    Apreciază

   • saccsiv said, on aprilie 8, 2015 at 8:36 am

    Radu Iacoboaie

    Preotul Matei Vulcanescu e pe aici. Poate ne zice ceva.

    Apreciat de 1 persoană

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 11:00 pm

    Știe oare cineva cine este persoana care se semnează ,,preot-duhovnic”? Pe blog la mine l-am trecut de câteva ori la spam, am schimbat și browserul și iar a revenit, făcându-mă în toate felurile și luând apărarea lui Matei Vulcănescu… Este cumva chiar dânsul?…

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on aprilie 9, 2015 at 12:14 am

    saccsiv

    Tăcerea lui Matei Vulcănescu spune multe…

    Apreciază

 24. LegionarulOrtodox said, on aprilie 6, 2015 at 8:52 pm

  1.O sa va dovedesc ca majoritatea patriarhiilor au de a face cu ecumenismul cu exceptia a doua, Patriarhia Georgiei si Patriarhia Bulgariei, care nu se afla in “world council of churches”-organizatie ecumenista.
  https://www.oikoumene.org/en/member-churches. ( se poate vedea sigla ecumenista crucea cu barcuta).
  2. Sa treci la o grupare schismatica este o prostie, in mai toate Patriarhiile Ortodoxe, ecumenismul este infiltrat mai mult sau mai putin.Aderand la o grupare schismatica, nu faci decat sa te delimitezi de toate patriarhiile sa sustii ca ele nu au har, iar tu cu cateva sute de mii, sa sustii ca esti sub Harul Duhului Sfant.
  3. Eu sunt pentru calendarul vechi, insa nu sunt pentru gruparile schismatice, de aceea raman in Biserica Ortodoxa Romana (pe stil nou). Si raman in continuare impotriva ecumenismului.
  4. Raman in Biserica Ortodoxa pe stil nou, pentru ca:
  -Asa este primit in Sfantul Munte ( care tine calendarul vechi) un mitropolit ortodox,(calendarul nou).

  -Lumina Sfanta de la Ierusalim vine in mainile Patriarhului Ierusalimului( harul lucreaza) desi patriarhia face parte din organizatai ecumenista “world council churches”.
  – cele mai bune relatii de prietenie intre Biserca Ortodoxa Romana este cu Biserioca Ortodoxa a Greciei, amandoua pe calendarul nou. Sfantul Munte (calendarul vechi) asculta de Sinodul Grec pe calendarul nou.)
  Raman in Biserica Ortodoxa Romana (stil nou) care este recunosuta de celelalte patriarhii si pentru Moastele care inca fac minuni, pentru Sfintii Inchsorilor.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Iacoboaie said, on aprilie 7, 2015 at 10:52 pm

   Subscriu celor spuse. Un comentariu la obiect și frumos argumentat… Doamne ajută!

   Apreciază

  • danielvla said, on aprilie 8, 2015 at 11:03 pm

   Sa-mi fie cu iertare ca precizez: aici IPS Teofan este primit in manastirea Vatoped, din cate stiu, una din cele mai pro-ecumeniste manastiri din Sfantul Munte. Este manastirea care se afla in cele mai bune relatii (dintre cele 20) cu patriarhul ecumenic/ecumenist Bartolomeu. Cea mai apropiata manastire de ierarhii romanii, care, dupa cum stim, sunt in proportie covarsitoare ecumenisti. Cea mai bogata manastire, care, se pare ca beneficiaza si de fonduri europene…
   Sigur, Harul inca lucreaza….

   Apreciat de 1 persoană

 25. un fir de praf said, on aprilie 6, 2015 at 10:19 pm

  poate stie cineva de UN pr de la slatioara carea a fost gasit neputrezit si negru ca bocancu ,iar stilisti l-au fiert in apa 48 de ore dupa care l-au fiert in miresme si parfumuri ca sa insele oamenii ca au si ei un sfant cine are detalii sa posteze

  Apreciază

  • Blaster said, on aprilie 7, 2015 at 4:53 pm

   se vehicula aceasi treaba si despre Miron Cristea

   „… Blestemul patriarhului Chiril V ii vizeaza pe cei care au schimbat calendarul. Majoritatea celor din BOR nu se fac vinovati in nici un fel pentru aceasta. De aceea ar fi interesant de dezgropat un numar de 10-15 masoni din lautrul si din afara Bisericii, adica pe cei care au infaptuit lucrarea. Se stie ca Metaxakis, patriarhul ecumenic Meletie IV, si Papadopoulos, arhiepiscopul Atenei, n-au avut parte de moarte crestineasca, ambii murind in chinuri, iar despre Miron Cristea stiti prea bine ca folclorul zice ca trupul nu i-ar fi putrezit si ca i-ar fi crescut coarne inainte de a muri…”

   cat despre treaba cu Ana Pauker si BOSVR cred ca asta tine de MARVEL si cred ca a jucat si Chuck Norris in rol secundar alaturi de Epifanie Norocel (o ecranizare dupa ” Pantecul Desfranatei”)
   sa nu o dam in OTV fara DD

   Apreciază

 26. anca said, on aprilie 6, 2015 at 10:44 pm

  Sper ca e doar o gluma….poate i-a spart cineva contul. Nu pot sa cred ca e adevarat….nu pot…….

  Apreciază

  • mircea.v said, on aprilie 7, 2015 at 10:58 am

   Zicea un Sfant Parinte ca in zilele astea sa nu ne miram de cel ce cade, ci sa ne miram de cel ce sta (drept).

   Dar, sa ai evlavie la Sfintii Inchisorilor, ortodocsii-ortodocsilor, si sa faci astfel de tampenii, e de neinteles pt o minte normala. Pai au trecut Sfintii Inchisorilor la stilisti, la catolici, la mai stiu eu ce?

   Apreciat de 1 persoană

 27. LegionarulOrtodox said, on aprilie 7, 2015 at 1:27 pm

  ++++++++++PENTRU TOATA LUMEA++++++++++

  Toata lumea vorbeste de calendar vechi, stil vechi, rit vechi, si se fac multe confuzii! Foarte putini stiu, diferentele.
  Cei mai mult confunda stilul vechi(stilistii) cu ritul vechi(lipovenii), care sunt mult mai diferiti. Sau confunda bisericile ortodoxe pe stil nou cu cele de pe stil vechi sau cu cele lipovenesti!, intrand in ele dau pomelnice….
  Habar nu are lumea si lucrurile nu sunt lamurite.

  +Biserica Ortodoxa Romana-(calendaru nou) -Biserica Nationala, recunoscuta si in comuniune cu toate Patriarhiile Ortodoxe din lume. Sfintele taine sunt valide si aceleasi ca in toate Patriarhiile Ortodoxe.
  Cand intrati in biserici ca sa fiti siguri ca sunteti intr o Biserica Ortodoxa de stil nou, trebuie sa va uitati la tabloul ierarhului (de pe scaunul arhieresc din dreapta bisericii), care trebuie sa fie unul din B.O.R. sau puteti intreba, daca aveti dubii ca nu va aflati intr o biserica pe stil nou, recunoscuta de toate Patriarhiile Ortodoxe.+
  Stiluri diferite de arhitectura in functie de regiune.

  *Mitropolia de la Slatioara sau stilistii-calendaristi-stil vechi,(cum se spune)-schismatici- nerecunoscuti de nici o Patriarhie Ortodoxa. au un stil arhitectonic putin mai diferit, prin turnuri rotunjite de multe ori, cu mici basoreliefuri.

  *Mitropolia de Rit Vechi (a lipovenilor)-sediul mondial la Braila-si ei rupti de biserica Ortodoxa rusa, din timpul Patriarhului Nikon, datorita unor neintelegeri, desi Patriarhia rusa a ridicat anatema asupra lor.

  -semnul crucii la staroveri (lipoveni) se face cu două degete (cu arătătorul și degetul mijlociu) și nu cu trei, reprezentând Dumnezeu-Tatăl și Dumnezeu-Fiul (celelalte trei degete împreunate simbolizând Sfânta Treime); crucea rușilor staroveri este cu opt colțuri (extremități); crucea ruseasca, înconjurul bisericii în timpul procesiunilor se face după rotirea soarelui (după rotația acelor de ceasornic); numele Mântuitorului se ortografiază cu un singur I: Isus; oficierea liturghiei se face cu 7 prescuri și nu cu 5; icoanele se realizează și astăzi în stil bizantin și numai pe lemn sau metal etc. Slujba se face in limba slavona.

  Stil arhitectonic la lipoveni, de obicei, 2 turnuri, in fata turn mare inalt, in spate turn mai mic rotund, stil arhitectonic rusesc, cu turle in forma de ceapa INTOTDEAUNA IN VARF CU CRUCEA RUSEASCA CU 8 EXTREMITATI.

  +++De retinut- Biserica ruseasca, Sf Nicolae de la Universitate,(Bucuresti) este sub Biserica Ortodoxa Romana (stil nou).

  DE RETINUT!

  1. RITUL VECHI- sunt lipovenii, rusii care au parasit Rusia si au ajuns in Romania, datorita unor neintelegeri cu Patriarhul Nikon, ei tin calendarul vechi si fac slujbele in limba slavona. Ei au mitropolia la Braila.

  2.STILUL VECHI- este atribuit mai mult stilistilor care au Mitropolia la Slatioara, care tin calendarul vechi.

  3.Referitor la ce se spune ca Danion s a luat dupa niste frati basarabeni. Daca nu este vorba de o grupare schismatica, din Republica Moldova, (au si ei destule), atunci, nu e bine sa le spunem basarabenilor ca sunt pe stil vechi. Ei tin calendarul vechi.

  Republica Moldova are 2 mitropolii…..a. Mitropolia Chisinaului si intregii Moldove, cea condusa de Mitropolitul Vladimir, mitropolie aflata sub Patriarhia Rusiei, Moscova.
  b. Mitropolia Basarabiei care e condusa de mitropolitul Petru, mitropolit recunoscut de Patriarhia Ortodoxa Romana.

  PATRIARHII CARE TIN CALENDARUL NOU: PATRIARHIA ROMANA, PATRIARHIA BULGARA, PATRIARHIA GREACA.

  PATRIARHII CARE TIN CALENDARUL VECHI: PATRIARHIA, RUSA, PATRIARHIA, SARBA, PATRIARHIA GEORGIEI…..CRED CA SI PATRIARHIA ALEXANDRIEI SI CEA A ANTIOHIEI LA FEL…..

  Apreciat de 1 persoană

 28. dante said, on aprilie 7, 2015 at 9:13 pm

  Danion Vasile – un suflet chinuit, un suflet in cadere si ridicare. Oare nu toti sintem la fel ?
  Uitati ce zice el in cartea lui ” Jurnalul Convertirii de la Yoga la Hristos” :

  „…Am facut yoga, m-am inchinat Zeitei Mortii, am tinut posturi aspre, o saptamana am trait numai cu aer si cu putere de la diavol. Am avut capacitati vindecatoare, am vazut „extraterestri” si am fost calauzit prin vise de catre „ingeri”; parca m-am incapatanat sa cunosc toate fetele ratacirii. Dar Domnul nostru Iisus Hristos, stiind ca am ajuns in mocirla numai din dorinta sincera de a cunoaste adevarul, a venit si m-a scos la lumina, spalandu-ma cu dragostea Sa tamaduitoare. Si de atunci imi doresc sa vorbesc tuturor despre adevarul Bisericii, combatand ratacirile care m-au tinut departe de Hristos…”
  Danion Vasile
  Mie unu, sincer imi pare rau pentru ratacirea lui, pentru aceasta ultima cale a lui de „cautare” . Oare cind este Danion Vasile cel adevarat, cind facea yoga, cind statea de vorba cu Parintele Justin si tinea conferinte despre sfintii inchisorilor, sau acum cind a trecut la stlisti?
  Stiu ca s-a facut o mare nedreptate si dezbinare in 1924 cind s-a introdus noul calendar, dar BOR este in comuniune cu toate celelalte Biserici ortodoxe, pe cind cei de la Slatioara, nu.
  Cum sa-l conditionezi printr-o dogma calendaristica pe Insusi Stapinul timpului si al vesniciei si sa faci din asta propria marturisire de credinta?
  Sa nu fim ca fariseii iudei care cautau sa-l prinda pe Hristos cu dogma Sabatului si tinind cont ca sintem in saptamina Patimilor, sa ne rugam din inima pentru fratele nostru cazut.

  Doamne ajuta!!

  Apreciat de 1 persoană

 29. LegionarulOrtodox said, on aprilie 8, 2015 at 7:34 am

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  +
  + PRIMA ABATERE DE LA CANOANE A STILISTILOR! DE RETINUT! +
  + +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  PREIAU DE PE SAITUL MITROPOLIEI SLATIOARA*

  “În 1956,(episcopul Galaction Gordun, care apartinea de B.O.R), (proclamat de stilisit apoi, mitropolit), văzând că nu reuşeşte să ia legătura cu un episcop din afara României, fiind în permanenţă supravegheat, în urma încercărilor nereuşite de a convinge vreun episcop din Sinodul Patriarhiei să adere la mişcarea de rezistenţă, MITROPOLITUL GALACTION A LUAT DECIZIA DE A HIROTONI SINGUR UN EPISCOP PE Arhimandritul Evloghie Oţa. ” LUCRU CARE S A si INTAMPLAT.

  ORI CANONUL 1 SPUNE:
  CANONUL 1 apostolic (HIROTONIA EPISCOPULUI)
  Episcopul să se hirotonească de către DOI sau TREI episcopi. DECI SINGUR NU AI CUM SA FACI ARHIEREU.

  Apreciat de 1 persoană

  • Blaster said, on aprilie 8, 2015 at 2:12 pm

   @LegionarulOrtodox

   stie careva daca decizia mitropolitului de a-l hirotoni episcop pe Evloghie Ota a fost luat in imprejurari delicate adica vreme de pace sau vreme de prigoana, a fost sau nu situatie exceptionala ?

   Apreciază

   • Fratele începător Marius said, on aprilie 8, 2015 at 4:19 pm

    Iata despre ce e vorba, de fapt: „Episcopul sa se hirotoniseasca de trei sau de doi episcopi. Iar daca a fost cineva hirotonit de un singur episcop sa fie depus si el si cel ce l-a hirotonit. Daca sileste nevoia insa ca sa fie hirotonit de un singur episcop, pentru ca nu pot fi de fata mai multi, din pricina persecutiei, sau alte asemeni pricini, sa aduca act de imputernicire de la mai multi episcopi”. Const. Apost. VIII, 27. Unde sunt actele de imputernicire? Prin insasi aceasta `hirotonire` necanonica Galaction Codrun a cazut inca o data din treapta de har (pentru cei care considera caterisirea sa ilegitima).

    Apreciat de 1 persoană

   • LegionarulOrtodox said, on aprilie 8, 2015 at 4:38 pm

    Da ma, e ca si aia poate boteza oricine, cand e situatie critica, razboi calamitati, bai lasati astea, Canonul e clar, cel mult cum zicea Pr Arsenie Papacioc, este elastic….

    1.In primul rand, a fost racolat de niste calugari si propus in fruntea Bisericii schismatice…..Galaction Gordun era episcop in B.O.R, si stilistii l-au proclamat mitropolit apoi.

    Asta e tipic schismaticilor.Stim ca mai toate cazurile de proeti caterisiti din B.O.R au ajuns cu functii mari in bisericile schismatice.
    Vezi Mitropolia autonoma din Romania-http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/03/12/mitropolia-moldovlahiei-sau-biserica-privata-mass-media-a-facut-vedete-dintr-o-grupare-schismatica-alcatuita-din-preoti-caterisiti/

    2.Intr- sotuatie ca asta, masurile nu le iei imediat, ci stai in post, rugaciune, nu te duci tu la ei stiind ca te vor proclama mitropolit.

    Apreciază

   • iustinian said, on aprilie 9, 2015 at 3:51 pm

    Da se pare ca pe vremea acea BOSV era prigonita de securisti si slujitori BOR si sfintele canoane spune destul de clar: la vreme de prigoana episcopul poate hirotoni de unul singur alt episcop

    Apreciază

 30. LegionarulOrtodox said, on aprilie 8, 2015 at 9:18 am

  +++SINGURELE PATRIARHII CARE NU SUNT IN WORLD COUNCIL CHURCES-ORGANIZATIE ECUMENISTA, (SIGLA CU BARCUTA SI CRUCEA) SUNT PATRIARHIILE GEORGIEI SI BULGARIEI.+++

  DOVADA: https://www.oikoumene.org/en/member-churches

  DECI CARE REA SA NU FACA PARTE DINTR-O PATRIARHIE CARE ARE LEGATURI ECUMENISTE, DAR IN COMUNIUNE CU TOATE PATRIARHIILE SI CU SFINTE TAINE VALIDE INCA, CU PROETI MARTURISITORI. POATE MERGE LA SLUJBE IN BULGARIA, IN GEORGIA.

  SI IDEEA CHENARULUI CU CRUCIULITE IMI APARTINE, DECI CARE FOLOSESTE, E NEVOIE DE DREPUTIR DE AUTOR : ) : ) : )

  Apreciază

 31. LegionarulOrtodox said, on aprilie 8, 2015 at 1:53 pm

  +++++++++++++SUBIECT NOU-PROHODUL DOMNULUI-CENZURAT SAU NECENZURAT?+++++++++++++

  Va reamintesc de Prohodul care se va canta vineri , in mai toate Bisericile se va canta cel cenzurat. detalii :

  http://www.apologeticum.ro/2011/05/prohodul-in-traducere-inedita-a-patriarhie-romane-ce-parere-aveti/

  Apreciat de 1 persoană

 32. LegionarulOrtodox said, on aprilie 9, 2015 at 4:31 pm

  Fratelo, cu asta ti-am dat maxim….ia citeste aici.

  888. -“Episcopul sa se hirotoniseasca de trei sau de doi episcopi. Iar daca a fost cineva hirotonit de un singur episcop sa fie depus si el si cel ce l-a hirotonit. Daca sileste nevoia insa ca sa fie hirotonit de un singur episcop, pentru ca nu pot fi de fata mai multi, DIN PRICINA PERSECUTIEI, sau alte asemeni pricini, SA ADUCA ACT DE IMPUTERNICIRE DE LA MAI MULTI EPISCOPI”. Const. Apost. VIII, 27.

  Acte de imputernicire de la care episcopi s-au adus? Care episcopi? Ca Galaction la facut episcop pe Evloghie si amandoi l-au facut episcop pe Meftodie, apoi l-au facut arhiereu si pe Glicherie. Frate e schisma. Nu e in regula sigur ceva.

  ACELASI SCENARIU…

  IN BISERICA ORTODOXA (RIT VECHI) DIN ROMANIA -LIPOVENII SI BISERICA ORTODOXA DE STIL VECHI DIN ROMANIA. MULTI LE CONFUNDA SI ELE SUNT DIFERITE. EXISTA ACELASI SCENARIU CALUGARII RACOLEAZA UN ARHIEREU.
  IN CAZUL BISERICII DE RIT VECHI Alimpie Miloradov și Pavel Velikodvorski RACOLEAZA PE ARHIEREUL AMBROSIE POPOVICI,(IERARH IN BISERICA ORTODOXA A GRECIEI) ACESTA NEAVAND SCAUN, ACCEPTA RITUL VECHI SA FIE IERARHUL LIPOVENILOR.
  IN CAZUL BISERICII DE STIL VECHI DIN ROMANIA, IERARHUL GALACTION GORDUN ACCEPTA OFERTA CALUGARILOR STILISTI SI LE DEVINA CONDUCATOR.

  Apreciază

 33. […] DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara) […]

  Apreciază

 34. […] DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma … […]

  Apreciază

 35. […] DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma … […]

  Apreciază

 36. […] DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma … […]

  Apreciază

 37. […] DANION VASILE a trecut la STILISTI (Slatioara). Adica a facut ceea ce avertizez de 5 ani, dar nu ma … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: