SACCSIV – blog ortodox

IPS GHERASIM CRISTEA este COLONELUL ce l-a predat securitatii pe parintele ADRIAN FAGETEANU?

Posted in Parintele ADRIAN FAGETEANU by saccsiv on aprilie 14, 2014

   Iata comentariul lui Mălin postat la articolul ECUMENISM TOTAL la MOSCOVA: “Park of Unity and Harmony” – cu biserica Ortodoxa, sinagoga, moschee, templu budist. Caci la o RUSIE CIPUITA trebuie si o RELIGIE a unitatii si armoniei:

A fost înmormântat colonelul care l-a predat securităţii pe Părintele Adrian Făgeţeanu:
………………………………
Părintele Adrian Făgeţeanu a fost arestat în1958 și condamnat la 20 (douăzeci) ani muncă silnică și 10 (zece) ani degradare civică. Este eliberat în 1964 la amnistierea deținuților politici.
………………………..
ÎPS Gherasim Cristea în anul 1952 a fost numit stareţ al Mănăstirii Căldăruşani, renumita ctitorie a Domnitorului Matei Vodă Basarab din secolul al XVII-lea, unde, vreme de aproape două decenii, a desfăşurat o bogată activitate, ocupându-se în special de restaurarea bisericii şi a chiliilor sfintei mănăstiri (distruse de incendiul din anul 1946), precum şi de înfiinţarea unui muzeu mănăstiresc.
http://basilica.ro/stiri/bun-monah-dinamic-i-un-pstor-harnicb_16146.html

Iată ce spunea Părintele Adrian Făgeţeanu:

Părinte, când aţi fost arestat, de ce aţi fost acuzat?

Ei, faptul că ne rugam pentru binele creştinismului l‑au clasificat, după codul lor penal, ca activitate intensă contra clasei muncitoare. Am fost arestat la Căldăruşani, într‑un chip puţin mai romantic. Părintele stareţ de acolo mi‑a spus: „Părinte Adrian, eu trebuie să merg cu şareta până la Moara Vlăsiei” – primul sat de la Căldăruşani, cel mai apropiat; înainte se numea Codrul Vlăsiei. Acuma‑i spune Moara Săracă. Înainte era Codrul Vlăsiei, unde veneau haiducii şi luptau împotriva fanarioţilor. […]

Aţi fost arestat într‑un mod mai deosebit, spuneaţi…

Da. Părintele stareţ zice: „Mie mi‑e urât să merg singur cu cabrioleta la Moara săracă, vino şi – cum se spunea între noi – cuvioşia ta!” Bine… Mă urc şi eu lângă el, el mână calul şi, după ce facem un kilometru de la mănăstire spre sat – numai un kilometru! –, ajungem la şosea. Eu mă urc în şaretă, merg cu părintele un kilometru şi ceva, ajung la şosea, şi acolo era o dubă. Ştiţi ce înseamnă dubă, nu? O maşină care n‑are geamuri, totul e negru. Şi domnii securişti spun: „Să trăieşti, tovarăşe colonel! Bine că ni l‑ai adus!” – pentru că pentru ei era penibil să vină în mănăstire, să mă aresteze în mănăstire, să audă toţi că au venit securiştii şi au arestat un călugăr sau ieromonah. Nu era mai bine că mă duce plocon?

Deci, stareţul era colonel?

Da, dar până atunci n‑am ştiut nici că e colonel, nici că la Moara Săracă la şosea era duba pentru puşcăriaşi. El, acuma, datorită faptului că a fost colonel, a ajuns episcop.

Cum îl chema, părinte?

Aaaaa! Dacă‑mi aduci buletin că eşti de la securitate, îţi spun. Am destule de astea în chilie, care înregistrează…

   Comentariu saccsiv:

   Fragmentul de mai sus il gasiti si la:

Prima parte din cartea „Parintele Adrian Fageteanu – Viata mea. Marturia mea”

In continuare Mălin mai posteaza un citat:

X: După ce episcopul de la Vâlcea, Gherasim, v-a dat pe mâna Securităţii, v-aţi mai întâlnit cu el?

Făgeţeanu: Da.

X: Şi ce v-a zis?

Părintele Făgeţeanu: M-a îmbrăţişat mai tare decât l-a îmbrăţişat Iuda pe Mântuitor.

X: Da, am înţeles, dar nu v-a spus de ce a făcut ce a făcut? Nu l-aţi întrebat?

Părintele Făgeţeanu: El a mai făcut după aceea un lucru foarte interesant. M-a drogat cu un drog puternic şi nu m-am dezmeticit vreo trei – patru zile. Şi m-a trimis la Petroşani… că e foarte aproape de noi, o jumătate de oră cu maşina. Să merg la mama, sora şi cumnatul meu şi să fur un letopiseţ foarte vechi, scris de un cronicar român, cu desene minunate – cum făceau ei pe vremuri. Cu înflorituri…, artistic. Să îl fur de acolo şi să i-l aduc lui. El şi-a însuşit această carte, iar eu când l-am întrebat de ea a zis: ,,Cred că o fi luat-o colonelul… cutare… un securist. L-am întrebat unde îl pot găsi pe colonel, cui să mă adresez. Mi-a răspuns că ,,poate o fi murit!” Atunci, eu am făcut o cerere la Ministerul de Interne, în care am spus că am fost trimis să fur această carte, care pentru patrimoniul istoriei noastre este o cronică. A scris-o Andronache Vlad. Au răspuns că în arhivele lor nu există aşa ceva. Mi-au spus că este alta, dar aceea era donată de mine statului. Eu mă refeream la alta, pe care mi-o luase Gherasim…nu se mai găseşte.

X: O fi la el la Vâlcea?

Părintele Făgeţeanu: Eu, când l-am întrebat, a zis că o fi murit colonelul acela. Domnul Grifoni a dat o hotărâre şi l-a ajutat. Ştiţi cine e domnul Grifoni, nu? A fost şofer la Lainici şi când era mitropolit aici Nestor Vornicescu, Grifoni i-a dat o sumă mare de bani să-l facă preot la biserica română din Ierusalim. Şi acela pentru simonie l-a făcut popă. Cei de la Ierusalim i-au spus lui Grifoni că, dacă i-a dat bani lui Nestor, va ajunge într-un mare rang în biserică.

Înregistrarea noastră se termină cu descrierea simoniei (plata funcţiilor în biserică), ,,realizată” de actualul episcop al Sloboziei şi Călăraşilor. Spusele părintelui Adrian Făgeţeanu s-au adeverit. Vincenţiu Grifoni a urcat relativ repede treptele puterii în BOR, în iunie 2009 devenind episcop. Desigur, relaţia lui Vincenţiu Grifoni cu defunctul mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu, este binecunoscută, fiind descrisă de cei mai mulţi cunoscători drept una homosexuală.

http://www.indiscret.ro/240/dezvaluiri/8010/ps-gherasim-acuzat-de-fapte-reprobabile.html

Cititi va rog si:

VIDEO: Parintele ADRIAN FAGETEANU a fost la un pas de moarte dupa ce PATRIARHUL DANIEL L-A LOVIT IN CAP cu carja de otel …

AUDIO (si transcriptul) – Parintele ADRIAN FAGETEANU despre PATRIARHUL DANIEL: „acest diavol care e Patriarhul ecumenismului”

Episcopul Sloboziei şi Călărasilor VINCENTIU GRIFONI si Patriarhul BARTOLOMEU de Constantinopol in The Elijah Interfaith Institute (finantare ROCKEFELLER) …

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sdragosc said, on aprilie 14, 2014 at 6:09 pm

    Comunistii au fost si sunt infiltrati in toate institutiile tarii, in Biserica, in partide, peste tot. Comunismul a fost cel mai rau lucru care s-a intamplat romanilor. Comunistii inca nu au platit pentru tot raul facut Romaniei. Rusine Rusia (URSS) pentru aducerea comunismului in Romania.

    Apreciază

    • Iacoboaie Radu said, on aprilie 14, 2014 at 9:02 pm

      Lucrurile sunt cu mult mai nuanțate. Și nici nu stau așa. Foștii deținuți ortodocși nu au dorit să fie trași la răspundere penală toți cei care i-au chinuit și au luat decizii împotriva lor. Mircea Vulcănescu ne îndemna: ,,Să nu ne răzbunați!” De ce oare? PENTRU CĂ RĂZBUNAREA ESTE A LUI DUMNEZEU, CARE
      ÎI VA JUDECA.
      Comunismul l-au adus sovieticii de origine evreiască (masonii) și uneltele lor francmasonii. Cu ce sunt vinovați rușii de rând? Nu sunt ortodocși ca și noi? De ce să culpabilizezi un popor pentru vina unui grup restrâns de oameni de rea credință, care au adus sistemul satanic al comunismului? Sau este vinovat poporul american pentru faptele conducătorilor francmasoni, care au dat țara pe mâna bancherilor evrei sioniști?

      Apreciază

    • mb said, on aprilie 14, 2014 at 9:48 pm

      @sdragosc
      Mai precis,rusine regelui Mihai ca ne-a adus rusii in tara si ne-a vandut lor.

      Apreciază

      • Iani said, on aprilie 15, 2014 at 3:13 am

        Ca i-a adus, cam este adevarat, dar de vandut, nu stiu pe ce ne-a vandut, ca dupa trei ani a trebuit sa abdice si mare lucru nu a castigat…. In afara de asta rusii veneau oricum, s-au dua pana la berlin sio au ramas acolo 50 de ani, fara sa ii ceara voie lui Mihai….

        Apreciază

    • mihai said, on aprilie 15, 2014 at 5:26 am

      frate dragos, apropo de aceasta acuza pe care o aduci rusiei este total nefondata, rusia a fost doar de fatada implicata in povestea cu comunismul vina in toata aceasta poveste o poarta jidanimea infecta, iar pt. cultura ta generala tin sa-ti amintesc ca si rusia avut de suferit depe urma acestuia, pt. ca milioane daca nu zeci de milioane de rusi au sfarsit prin gulaguri, iar noi ca tara am avut de suferit depe urma statului rus indiferent ce forma de guvernamant a avut aceasta, ci nu a rusilor de rand

      Apreciază

  2. Mălin said, on aprilie 14, 2014 at 7:51 pm

    Oricum, Dumnezeu să-l ierte. Să sperăm că s-o fi spivedit şi s-o fi pocăit pentru păcatele sale.
    Poate că Părintele Adrian Făgeţeanu de acolo de unde este, s-a rugat şi pentru el!

    Apreciază

  3. Iani said, on aprilie 14, 2014 at 9:16 pm

    N-am vazut pe unul singur care sa faca o spovedanie publica, sa recunoasca public colaborarea cu Securitatea si sa ceara public iertare ! O singura exceptie, Alexandru Paleologu, care a recunoscut, mi se pare intr-un interviu.
    Acest episcop trebuia publoic sa ceara iertare, asa cum faceau cei din vechime, vzi in pateric de exemplu un episcop i-a obligat pe toti credinciosii sa iasa din biserica pasind peste el, care statea intins pe prag, ca un fel de penitenta.

    Apreciază

    • Rgogu said, on aprilie 15, 2014 at 10:14 am

      Am aflat ca tot acest episcop a fost implicat si in inchiderea Parintelui Ioan Iovan de la Recea. Dar tot el, dupa 90, cand Parintele Ioan slujea la Alba Iulia, a venit la dansul, a cazut in genunchi si si-a cerut iertare. Mrturia este a unuia din preotii din Alba Iulia.

      Este acesta un act de pocainta? Cine poate sti cate astfel de gesturi de pocainta si de parere de rau petru turnari si altele a facut acest episcop?

      Dumnezeu sa-l ierte!

      Apreciază

  4. Iani said, on aprilie 14, 2014 at 9:18 pm

    Si noi stim cazul cu parintele Adriamn fiindca a povestit asta parintele adrian si s-a publicat, dar cat rau o mai fi facut colonelul, pe cati i-o mai fi dat pe mana Securitatii, numai Dumnezeu stie.

    Apreciază

  5. Iacoboaie Radu said, on aprilie 14, 2014 at 9:35 pm

    Recomand vizionarea filmului de vreo 7 minute ,,România furată; zi de zi…” Pe Natiunea.ro
    Despre metodele de a fura statul român, banii contribuabililor…
    Doamne ajută!

    Apreciază

  6. Partizanu said, on aprilie 15, 2014 at 7:34 am

    Credeti ca s-a schimbat ceva in practica lor. Sa-l privim pe SPAGOVEANUL Tomitan cu grad de COLONEL. Ani buni nu a vrut in ruptul capului sa ridice o manastire pentru cei 800 si ceva de preoti ucisi la CANAL. Dupa scandalu de la PETRU VODA(acea filmare unde se cinta SFINTA TINERETE LEGIONARA) se hotareste sa dea curs cereri Par. IUSTIN PARVU. Culmea acesta isi fractureaza soldul in „palatul arhipiscopal”. CURIOS NU? Mergem mai departe si vedem ca imediat parintelui ii galopeaza un CANCER la stomac. Oare a fost RADIAT cind a fost supus operatiei. Metode sunt multe si o medicamentatie dupa manual si reteta e gata. In incheiere as vrea sa mai adug si celelalte fapte nevrednice de un arhiereu. Culmea ii apara pe cei care cad in greseli. Vedeti sifonarul(consilier) CIPRIAN STOICHITA cel cu prostituate pentru… Nu degeaba a pus SPAGOVEANU piatra de temelie a unei biserici in STATIUNEA MAMAIA.
    NOTA
    Iertate-mi fie pacatele dar unele fapte ni se arata fara sa fim in sanul BISERICI.

    Apreciază

    • danutza said, on aprilie 15, 2014 at 4:15 pm

      De unde stii ca IPS Teodosie e colonel? ai dovezi? apoi, unde e logica pt care nu a vrut sa ridice manastirea, iar dupa ce a aparut scandalul cu cantecul legionar, sa accepte ? parintele Parvu si-a rupt piciorul in camera dansului, fiind la cine va acasa, NU in palatal archiepiscopal.
      problema la stomac, parintele o avea de mult timp, nu are legatura cu vizita in Constanta.
      la biserica din Mamaia va sluji un preot extraordinar, un om deosebit si cu traire duhovniceasca. iarasi nu inteleg insinuarea ta si legatura dintre prostituate si capela din Mamaia…
      cred ca ne trebuie sa analizam faptele sine ira et studio, adica mai crestineste, fara a arunca cu noroi. suntem , totusi, in Saptamana Patimilor…

      Apreciază

  7. ORTODOXIE said, on aprilie 20, 2014 at 11:16 am

    Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!!!.

    Apreciază

    • Iacoboaie Radu said, on aprilie 20, 2014 at 7:38 pm

      HRISTOS A ÎNVIAT!
      În ortodoxie sau în traducere din limba greacă, dreapta credință, accentul cade pe participarea la Sfintele Taine ale Bisericii și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, cu alte cuvinte, pe TRĂIREA ORTODOXIEI. Fără acestea nu există mântuire pentru suflet.
      Mântuirea este intrarea sufletului în Împărăția Cerurilor. Ea a devenit posibilă după jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca și cei de astăzi,cei din trecut și generațiile viitoare să redobândească nemurirea pe care au avut-o inițial protopărinții omenirii Adam și Eva.

      SĂRBĂTORI FERICITE ALĂTURI DE CEI DRAGI! MULTE BUCURII ȘI ÎMPLINIRI!

      Apreciază

  8. […] IPS GHERASIM CRISTEA este COLONELUL ce l-a predat securitatii pe parintele ADRIAN FAGETEANU? […]

    Apreciază

  9. […] [22] https://saccsiv.wordpress.com/2014/04/14/ips-gherasim-cristea-este-colonelul-ce-l-a-predat-securitat… […]

    Apreciază

  10. Florin Linux said, on februarie 28, 2018 at 6:36 pm

    A republicat asta pe Florin Linux on wordpress..

    Apreciază

  11. […] [22] https://saccsiv.wordpress.com/2014/04/14/ips-gherasim-cristea-este-colonelul-ce-l-a-predat-securitat… […]

    Apreciază

  12. […] IPS GHERASIM CRISTEA este COLONELUL ce l-a predat securitatii pe parintele ADRIAN FAGETEANU? […]

    Apreciază

  13. […] IPS GHERASIM CRISTEA este COLONELUL ce l-a predat securitatii pe parintele ADRIAN FAGETEANU? […]

    Apreciază

  14. […] IPS GHERASIM CRISTEA este COLONELUL ce l-a predat securitatii pe parintele ADRIAN FAGETEANU? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.