SACCSIV – blog ortodox

MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul din Bucuresti

Posted in LEGIONARI by saccsiv on iulie 18, 2013

Nicolet1

Citez din articolul 10 iulie – Martiriul Nicoletei Nicolescu – torturată şi arsă de vie la crematoriul din Bucureşti:

Cum a fost asasinată comandanta Cetăţuilor de Fete Legionare  (cf. „Martirii ne veghează din ceruri” de Nicolae Niţă ) Torturată, violată şi apoi trezită din nesimţire şi conştientă, Nicoleta a fost aruncată în flăcările crematoriului…

Arestată împreună cu multe alte camarade din Cetăţui în 1938, fusese schingiuită în beciurile Prefecturii Poliţiei Capitalei luni de-a rândul, în chipul cel mai crud. Roata morţii se învârtea sârguincios; veşti tragice soseau din ţara întreagă despre cei cuminecaţi în credinţa lor pe drumul cu Arhangheli.

Şi, într-una din zilele lunii Iulie, vestea uciderii Nicoletei şi cruzimile la care a fost supusă în ultimele clipe de viaţă ale ei, străbătu ca fulgerul toată suflarea românească. Secretul acestei tragedii, n-a putut fi păstrat. Până şi brutele asasine s-au cutremurat de zelul de neînvins al credinţei Nicoletei. Într-o celulă de la subsolul Prefecturii, cu oasele zdrelite, cu pieptul tăiat măcelăreşte ca să i se ia viaţa grabnic, eroina îi înfruntase aprig pe temnicerii şi schingiuitorii ei, refuzând să moară repede, aşa cum sperau ei. Încă mai respira şi cuţitele negre banditeşti, cu lame groase, îi sfârtecau trupul încăpăţânat să rămână pe viaţa asta, încăpăţânat să mai respire încă, până la ultimul strop de viaţă. Imagine dantescă de care gâzii cei fioroşi s-au îngrozit… Aruncată apoi pe podeaua unei camionete-dube, între lopeţi şi târnacoape îngropătoare de alte vieţi tinere în pădurea Pantelimon, fusese transportată la Crematoriu.
– Nu moare mă! Nu moare!… Nu vrea să moară!…

În spatele Crematoriului, maşina se opri. Undeva mai pe dreapta, o uşă dosnică ce duce în incintă. Mecanicul de serviciu Ion Cerchez o deschise:

– Actele de…

– Care acte? – îi tăie repezit întrebarea unul din agenţi. N-are nevoie dă ele un’ să duce… Cară-te…

– Da, dar ştiţi, corpul trebuie înregistrat…

– S-a făcut de delegaţii Prefecturii: Siguranţa Statului.  Ştim noi ce trebuie… Cară-te de-aici…

Pus în faţa autorităţilor „statului”, mecanicul deschise larg uşa şi se dă într-o parte, lăsându-i să intre – vrând-nevrând – pe cei doi asasini: Pavel Patriciu, Comisarul Prefecturii de Poliţie din Bucureşti şi agentul Iuliu Horvath.

Sacul atârna greu… Roşit de sângele pierdut al victimei, l-au apucat cu grijă de colţuri, să nu se murdărească, şi au intrat în Crematoriu, cotind la stânga, pe  culoarul palid luminat.

– Stai aşa!… Las-o jos că m-am pătat. Să schimb mâna…

Sacul fu trântit pe podeaua de beton, ca o povară apăsătoare şi, în cădere, gura legată i se deschise. Capul Nicoletei se revărsă înafară, la viaţă parcă. Horcăia în sânge încercând să respire şi ochii priveau straniu la cele trei personagii, înmărmurite la vederea ei încă în viaţă… Era aproape de ora 23…

Puţin mai apoi, în cuptorul cu nr. 1, rezervat permanent victimelor legionare, focul o cuprinse, în gemete apocaliptice de durere. Refuza, refuza să moară, parcă în ciuda călăilor…

Dintr-odată, nu se mai auzi nimic. Se făcu linişte, o linişte mormântală şi apăsătoare… Pe obrazul mecanicului de la Crematoriu, Ion Cerchez, se prelinse pe nesimţite o lacrimă şi încercă iute să şi-o ascundă cu mâna.

– A murit!… Ai văzut?!… Ţi-am spus eu…

Din coşul cuptorului cu nr. 1, fumul albăstrui se răspândeşte ca o perdea subţire deasupra oraşului cufundat în noapte, vestind mişelia cea mare… O viaţă de cruciată se stinsese în flăcări, pe rug… Din cer, stropi de ploaie încep să se reverse deasupra pământului ca la o comandă şi trăsnetele lui Dumnezeu încep să  biciuie văzduhul cu fulgerări mânioase; dar focul iudelor, ascuns, pâlpâie neatins corpul martirei…

Sfatul mişelnic, uneltit şi hotărât de putere împotriva tineretului creştin legionar, osândea hoţeşte la moarte. Rodul de aur al Ţării, păşea pe drumul spinos al calvarului şi mântuirii Neamului…

Notă: se pare că cenuşa ei s-a recuperat şi a fost adusă la mănăstirea Predeal în 1940. Se pare că regimul comunist de mai târziu va fi înspăimântat de mormintele martirilor, căci Securitatea se informa că la Predeal stareţulDionisie Velea (mutat de patriarhul Justinian ca prim-slujitor la catedrala patriarhală) „a permis călugărului Nicandru Prodan să aducă legionari pentru şedinţe clandestine şi să adăpostească osemintele lui Nicoleta Nicolescu, ţinând slujbe speciale pentru ea[1].

 sursa: Martiri şi mărturisitori români din secolul XX – Fabian Seiche


[1] La Adrian GaborBiserica Ortodoxă Română şi regimul comunist, curs.

Fragment din  Acatistul Sfintilor Romani din inchisori:

Condacul al 11-lea:

Cumplita prigoana cea cu manie pornita asupra voastra n-a crutat nici firea femeiasca cea slaba, si intocmai mucenitelor de demult, multime de femei cu indrazneala au marturisit dragostea lor pentru Hristos si neam, si chinurile au rabdat cu bucurie, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Ingrozitu-s-au credinciosii vazand adus spre ardere un trup de femeie schingiuit, iar calaii cei cu inima de piatra, nicicum luand seama ca acela viata mai avea intr-insul, cu grabire l-au aruncat in cuptor si vaiete surde din flacari au rasunat, iar noi cutremurandu-ne de unele ca acestea cu frica graim:

Bucurati-va, trupuri firave cu suflet calit.

Bucurati-va, ca pe Hristos cu indrazneala ati marturisit.

Bucurati-va, ca mucenitelor din vechime v-ati asemanat.

Bucurati-va, ca multe feluri de chinuri ati rabdat.

Bucurati-va, ca batjocuri si loviri ati primit.

Bucurati-va, ca spanzurandu-va cumplit v-au strujit.

Bucurati-va, ca spre impuscare pieptul vostru l-au dat.

Bucurati-va, ca mainile soldatilor pe arme au tremurat.

Bucurati-va, ca trupurile v-au batut pana la sange.

Bucurati-va, ca de suflete nu s-au putut atinge.

Bucurati-va, cu Sfintii acestui neam prigonit.

Bucurati-va, toti care in credinta ati murit.

Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!

   Cititi va rog si:

22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu …

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Despre ASTRADROM | Saccsiv's Weblog said, on iulie 18, 2013 at 11:37 pm

  […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 2. Mihail said, on iulie 18, 2013 at 11:53 pm

  Ati innebunit complet : confundati miscarea legionara cu mesajul cristic … Sa nu-mi publicati comentariul asta , stiu ca n-o veti face … Dar tu care-l citesti , baga-ti in cap : esti o marioneta a altora , sau un nebun , sau un cinic si un ipocrit atroce . Jocul cui il faci , jigodie ?

  Apreciază

  • danielvla said, on iulie 19, 2013 at 12:29 am

   Desteptule, nu zice Hristos ”Ce este mai mare decat aceasta, ca cineva sa-si puna viata pentru prietenii sai?”?? Cu atat mai mult pentru neamul sau (Miscarea Legionara lupta pentru neamul romanesc)! Pe langa faptul ca erau crestini practicanti. Si pentru asta, pe langa altele, ii urau oamenii sistemului de atunci. Un spalat pe creier esti tu, caci nu stii unde sa vezi Adevarul!

   Apreciază

  • Stefan said, on iulie 19, 2013 at 2:21 am

   mai mai da nu va potoliti bre … doar de , de sapte mii de ani tot urlati, va tot zvarcoliti… dar va zvarcoliti degeaba…

   Apreciază

  • Stefan said, on iulie 19, 2013 at 2:24 am

   Cum oare ar fi posibil ca un pom ori o planta rea si otravitoare sa dea rod gustos , frumos si hranitor ?!
   Si culmea ! nu doar UN rod ci multe mii de roade !
   Nu-i posibil !
   Explicatia e ca si pomul respectiv era pom bun!
   TLC!

   Apreciază

  • oroles said, on iulie 19, 2013 at 6:55 am

   Mihail, confunzi „mesajul cristic” cu istoria mincinoasa scrisa de manipulatorii acestei lumi. Ce ai baiatule cu sfintii nostri? Tu jocul cui il faci?

   Apreciază

  • pcmouse said, on iulie 19, 2013 at 1:02 pm

   Mihail-pt cine a luptat legionari inteligentule.nu pt poporul roman?nu contra comunistilor?ia gandeste un pic ce bine era daca nu aveam comunism.
   ai tu curajul sa iti dai viata pt tara ta pt ai tai?sa te sacrifici?cand oi avea atunci sa comentgezi.mah pui de comunisti fricosi si lasi dar chiar nu va e un pic asa de rusine.nu va vedeti in ce hal de cadere suntetii?

   Apreciază

  • Iustina said, on august 5, 2013 at 5:09 pm

   Mihail opreste-te! Legionarii au fost crestini. Legionar era numele de cinste al omului care se unea cu fratele sau pentru apararea tarii si a adevarului. Citeste, ca nu ai voie sa fii ignorant. Pentru Sfintii inchisorilor comuniste, merita macar sa ne documentam.

   Apreciază

   • ios said, on august 16, 2015 at 10:05 pm

    Dar legionarii ce voiau ei ca nu-nteleg sa nu vina la putere comunismul? Pai uitati fratilor ce bine ie in capitalism vb la ora actuala 2015 ce vroiau ei sa apere un sistem demonic ca nu-nteleg?

    Apreciază

 3. nc said, on iulie 19, 2013 at 11:03 am

  Dumnezeu sa o odihneasca! Nu suntem in stare sa avem curajul marturisitor pe care l-au avut legionarii. Au avut vointa, au luptat pana la capat pentru credinta si pentru neam. Au demonstrat ca se poate. Cinste lor. Bine a spus Corneliu Zelea Codreanu ca vor avea morminte si nume de eroi, iar cei care i-au chinuit vor fi blestemati din neam in neam.
  Cinste si pretuire acestor tineri care au inteles ca fara jertfa nu se poate construi nimic.
  Astazi noi tinerii preferam sa fim PoliticallyCorrect.

  Apreciază

 4. kosk said, on iulie 19, 2013 at 11:45 am

  multi din acele bestii din ‘siguranta’ ,dupa 23 august au intrat in randurile ‘militiei’ au vanat cu mitraliera ‘legionarii si banditii din munti’ s-au impuiat, iar odraslele lor latra acum (aliati cu alti excroci-institutul ellie wiesel-) in virtual, din postura de ‘ortodocsi si asceti’ la adresa ‘pericolului legionar’. adevaratul pericol fiind doar ura viscerala (mostenita din ‘familie’) si paranoia ce ii macina.

  Apreciază

 5. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 6. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 7. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 8. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 9. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 10. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 11. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 12. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 13. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 14. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 15. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 16. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 17. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 18. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 19. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază

 20. […] MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul di… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: