SACCSIV – blog ortodox

22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu …

Posted in MISCAREA LEGIONARA, mucenici, MUCENICIE, prigoana by saccsiv on septembrie 22, 2011

Iata trei articole preluate de pe blogul fratelui Mircea Puscasu:

22 septembrie: Martiriul elevului Florea Găman din Slatina (1939)

,,Am luat parte la parastasul de un an al lui Florea Găman, elev de liceu, în vârstă de 16 ani şi jumătate, asasinat în noaptea de 21-22 septembrie 1939 în oraşul Slatina. Mi-am amintit scena asasinării lui. În după amiaza zilei de 21 septembrie 1939, un agent de poliţie îl ridică de acasă, din mijlocul familiei. Nimeni nu se alarmează. Cine ar putea socoti drept vinovat un copil. Elev de liceu şi fiul unei familii respectată în oraş. Este dus în beciul chesturii de poliţie, unde curând sunt aduşi aproape 10 legionari găsiţi tot aşa la întâmplare. Spre seară vin ordine de la Bucureşti să fie asasinaţi, unul din oraş şi doi din judeţ… Cei arestaţi stăteau tăcuţi şi îngrijoraţi laolaltă. Uşa se deschide şi şeful poliţiei alege cu privirea victima ce trebuie să cadă. Ce groaznice momente trebuie să fi trăit aceştia ştiind că alegerea atârnă de impresia subiectivă a unei priviri! Soarta şi răutatea omenească a ales pe Florea Găman. Era un copil chipeş, voinic, cu faţa luminoasă şi atâta viaţă trăia în el! Îngrijora pe cei ce-şi apărau prin crimă propriile păcate.

A fost luat, mai curând smuls, din mijlocul camarazilor săi şi dus de şeful gardienilor în pădurea Strahareţ, de la marginea oraşului. Ajunşi aici i s-a spus să caute un alt legionar într-un tufiş. Florea Găman a cerut să fie împuşcat imediat şi să nu mai fie chinuit. Gura gardianului s-a umplut de acel binecunoscut rânjet profesional. Nu după mult a fost omorât cu câteva gloanţe de revolver. La câteva ore după plecarea gardienilor, Florea Găman s-a trezit la viaţă. Dumnezeu nu voia să primească un suflet de copil. Nevinovăţia lui îi cerea să mai trăiască. Cu sângele ţâşnind pe gură şi pe unde îi mai intrase gloanţele, s-a târât până la marginea oraşului. Aici s-au adunat oameni mulţi în jurul lui, mai multe femei miloase l-au luat şi l-au dus la spital. Aici medicii au vrut să-i oprească hemoragia, însă poliţia aflând, au venit şi l-au luat ca să-l expună publicului în curtea spitalului. Astfel a murit copilandrul Florea Găman.

Familia a venit să îi ia trupul fără viaţă. Cu multă greutate au putut să-l ia. Poliţia n-a mai avut ce să facă: familia era numeroasă şi lucrurile se petreceau la spital. A doua zi, Florea Găman a fost înmormântat în cimitirul oraşului. Preotul a adus binecuvântarea lui Dumnezeu. Lacrimile unui tată, a unei mame şi a unei surori, în veci nemângâiaţi, au udat sicriul care l-a acoperit.

Noaptea ce a venit după înmormântare, strigoii au ieşit la vânătoare de suflete. Omorâseră trupul, dar sufletul încă trăia. Poliţiştii care l-au ucis în ajun nu puteau dormi, chinuiţi de gândul că acolo, în mormânt, îi priveşte un nevinovat. Şi în miez de noapte au venit la cimitir. Au dezgropat mortul. L-au suit într-o trăsură, s-au dus la malul Oltului şi l-au aruncat, cu un bolovan legat de gât, în apă. Au gândit că, în fundul râului, nu va mai sta mult şi, de această dată, familia şi oameni nu vor mai şti nimic. Dar după câteva zile, râul a scos la mal trupul. Câţiva ţărani l-au recunoscut. S-au dus la d-l Găman – tatăl şi i-au spus. Acesta a venit şi şi-a găsit copilul umflat de apă şi mâncat de peşti”.

Ucigaşii martiriul Florea cu suflet de crin n-au dat socoteală nimănui. Astfel de două ori martir, a fost înmormântat încă o dată.

Iată numai o parte din crimele săvârşite asupra unor oameni nevinovaţi pentru simplul fapt că erau creştini practicanţi şi legionari. Cu nimic mai prejos nu sunt aceştia decât martirii din închisorile comuniste. Cei care judecă şi critică Mişcarea Legionară pentru „crimele” săvârşite, să citească mai întâi despre crimele săvârşite împotriva ei şi apoi să judece.

Cine e fără păcat…


[1] Ultimii martiri, după: Aristide Lefa, Pentru cunoaşterea adevărului. Cine au fost victimele de la Jilava, Bucureşti, 2000.

sursa: “Martiri si marturisitori romani din secolul XX” – Fabian Seiche

22 septembrie : Martiriul comandantei legionare Elena Bagdad

La 22 septembrie 1939 Elena Bagdad, grav bolnavă în sanatoriul TBC Bârnova, suferindă de opt luni, fu smulsă din patul de suferinţă şi dusă pe şoseaua Bârnova – Iaşi şi executată. Ajunsă în acel loc, îngenunche şi ridică o rugăciune către Dumnezeu. I se dădu ordin să se întoarcă cu spatele.

– De ce? întrebă ea.

– Ca să vă executăm.

Atunci toată se revoltă.

– Cum credeţi că unei legionare îi este frică de moarte? Să mă împuşcaţi din faţă, drept în inimă. Trageţi şi să nu vă tremure mâna.

Dar mâna jandarmului a tremurat. Cinci gloanţe nu o doborâră.

– Ce Dumnezeu, nu sunteţi în stare să trageţi? Vreţi să vă arăt eu cum se trage?

Plutonierul S., o brută care îi făcuse multe necazuri, luă arma şi o ucide cu trei gloanţe, stingând în pieptul ei strigătul: „Trăiască Legiunea şi Căpitanul!”.

Ucisă mişeleşte, fu lăsată să moară pe şosea. Un pădurar o găseşte odihnindu-şi capul pe un braţ. La vederea fecioarei adormită în Domnul, se închină şi fugi. Fu îngropată noaptea, ghemuită, mai mult în picioare, la locul zis „Lotul Dumbrava”. În timpul nopţii câinii scurmară ţărâna. Dimineaţa ţăranii puseră pământ deasupra, ca să-i acopere creştetul capului. Bolnavii de la sanatoriu au numit-o „Sfânta Domnişoară prigonită”.

22 septembrie: Martiriul comandantului legionar Victor Dragomirescu (Bucureşti, 1939)

Era închis la Văcăreşti. Directorul închisorii primeşte ordin de la Prefectură să-l ţină la dispoziţie. Într-o maşină deschisă, sosesc câţiva agenţi conduşi de comisarul Al. Davidescu. Victor este ridicat şi dus spre oraş. La jumătatea drumului, conformându-se unui ordin, comisarul Davidescu îl strânge de gât. Maşina şi-a continuat drumul spre crematoriu; aici cuptorul era încins, pregătit. Trupul celui ucis este aşezat în coşciugul de azbest pentru a fi aruncat în cuptor. Dar în clipa aceea, Victor Dragomirescu revenit la viaţă, deschide ochii. Ura care încleştase degetele comisarului pe gâtul martirului nu reuşise să-l omoare de tot. Dar ura era nesfârşită în sufletul canaliei. Comisarul împinge în cuptor cu piciorul sicriul în care era un om viu. Nelămurirea din ochii lui Victor se stinge apoi în zvârcolirea flăcărilor. A fost ars de viu întocmai ca un martir de altădată al creştinătăţii. Unul din prietenii săi apropiaţi închis şi el la Văcăreşti scrie despre el:

„Ne făcusem mătăniile dis de dimineaţă, atât eu cât şi Dl. C-dant, în faţa icoanei din salon… Cu mijlocul înţepenit încă de la accident [după declanşarea prigoanei din 1938, Victor încercase să se refugieze în Polonia cu ajutorul unui avion. Datorită unei defecţiuni tehnice a motorului, avionul s-a prăbuşit, iar el cu pilotul au suferit grave leziuni interne, capturaţi imediat după prăbuşire, torturaţi zile întregi de agenţii poliţiei şi ţinuţi fără nici o asistenţă medicală], se putea mişca greu, în dureri, şi îl ajutam atât cât îmi erau puterile. Cu toată suferinţa pe care o îndura, prima sa grijă dimineaţa era să-şi facă rugăciunea. Se ruga în genunchi, cu mâinile împreunate la corp, iar când termina, închinându-se larg, scotea un oftat uşor, rostind: „Ajută-i Doamne pe robii Tăi!”. Era un moment profund şi solemn, ochii îi străluceau mistic a îndurare şi plecăciune în faţa voinţei Celui de Sus, după care, păşind încet, se întorcea la patul pe care nu-l părăsea ziua întreagă…”

La crematoriu (unul din martorii oculari declară):

„Să mi se fi părut? Am halucinaţii! – mi-am zis. L-am urcat în gura cuptorului, gata să-l împingem înăuntru când, aud vocea neputincioasă a lui Dragomirescu:

Măi oameni buni, mă ardeţi de viu măi?!

Era cât pe-aci să scap coşciugul din mâini. Am început instinctiv să tremur.

– E viu…, l-aţi auzit?! E viu!… Hai să-l scoatem d-aici…

Mecanicul cuptoarelor, un om gras şi mărunţel, auzise şi el. Se depărtase câţiva paşi înapoi şi izbucni dând din cap:

– Eu aici nu mă bag domn-agent… Omu’ ăsta e viu… L-am auzit şi eu. Nu mă bag… Sunteţi nebuni?!

– Împinge-l înăuntru! – s-a răstit „Barbu” la „Stoicu”. Să terminăm odată…

– Ce faceţi fraţilor!? Doamne…, fraţilor, măi oameni, mă auziţi?

…Am raportat, iar la plecare, Dl. Prefect ne-a felicitat, întinzându-ne fiecăruia câte un plic. Era preţul pentru omorârea lui Dragomirescu: 7 zile de concediu şi 5.000 de lei de persoană… Nu m-am atins de ei nici până astăzi. Îi am în acelaşi plic roşu care mi-a fost dat, la fundul cufărului de haine”.

Aşa şi-a încheiat declaraţiile şoferul maşinii: Victor Dragomirescu a fost ars de viu, iar cenuşa aruncată pe locul viran de la Groapă, între bălării şi gunoaie…

sursa: “Martiri si marturisitori romani din secolul XX” – Fabian Seiche

   Cititi va rog si:

MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul din Bucuresti

 

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 22, 2011 at 12:49 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Radu said, on septembrie 22, 2011 at 1:26 pm

    off-topic:

    Transforma-ti telefonul in portofel: http://www.google.com/wallet

    Apreciază

  3. Marcel said, on septembrie 22, 2011 at 1:38 pm

    Dupa cum se vede, brutele sunt indiferent de regimul politic.

    Apreciază

  4. Laurentiu said, on septembrie 22, 2011 at 3:23 pm

    Stire de azi : Băsescu la reuniunea PPE: “Şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei”

    http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/web-politic-basescu-statele_unite_ale_europei-ppe_0_559144681.html

    Apreciază

  5. Mos Ioan said, on septembrie 22, 2011 at 3:31 pm

    Vesnica Pomenire Legionarilor !

    Rugati-va pentru noi, Sfintilor Martiri !

    Traiasca Legiunea si Capitanul !

    Apreciază

  6. adrian said, on septembrie 22, 2011 at 4:39 pm

    Romani sunt si victimele si calaii… Si politicienii, si ceilalti care vad raul pe care il fac acestia… Intotdeauna au existat printre noi profitorii si tradatorii care fug dupa castig usor si nemuncit, care nu au curajul sa-si asume o atitudine, lasii. Si au existat si ceilalti, opusi lor, la inceput mai multi, iar in timp, au ramas din ce in ce mai putini… Nu suntem natie aleasa, insa din credinta, ne regasim ca fiind la fel: si romani, si greci, si rusi, sarbi si alte natii: ortodoxi. Eu unul, in cele din urma am inteles: sunt ortodox cu sufletul, iar in vremurile noastre simtirea ortodoxa se lamureste (ca aurul in cuptor).

    Apreciază

    • tataia said, on septembrie 24, 2011 at 9:44 am

      Un ortodoX, doi ortodoCŞI ! Formarea pluralului, bată-l vina! Că după aceea ne supăram cînd vin de-alde Răzvan Codrescu şi ne atacă furibund făcîndu-ne, printre altele, agramaţi. Păi are drepate fraţilor…nu ştiu dacă am văzut pe acest blog mai mult de 4 sau 5 comentatori care ştiu cîţi de i trebuie să aibe un cuvînt. Puneţi mîna pe gramatică fraţilor şi apoi comentaţi că e normal ca cineva care intră pentru prima oară pe acest blog să tragă concluzia că toţi cei care comentează pe acest blog au maxim 8 clase. Cu toate că printre noi sînt şi medici, avocaţi, ingineri, profesori, preoţi etc.
      P.S. Dacă cineva se va lua de mine că folosesc î în loc de â şi sînt în loc de sunt, nu de alta dar sînt păţit..ori de cîte ori am atras cuiva atenţia asupra unei greşeli gramaticale am primit acelaşi răspuns…că nici eu nu sînt mai bun că nu ştiu de â şi sunt…vă atrag atenţia că ştiu foarte bine acest lucru dar eu vorbesc şi scriu EXACT CUM AM ÎNVĂŢAT ÎN ŞCOALĂ! Nu cred că pot fi acuzat de faptul că scriu şi vorbesc aşa cum am fost învăţat în şcoală. Însă cei care nu ştiu că s-ul de la sfîrşit devine ş la plural (cum este în eschimos-eschimoşi) sau care nu ştiu cîţi de i are un cuvînt la sfîrşit în mod evindent nu scriu şi nu vorbesc aşa cum au învăţat în şcoală.

      Apreciază

      • flor said, on septembrie 25, 2011 at 3:58 pm

        foarte bune observatii. numai ca gramatica se invata pana in clasa a opta. Asa ca cineva cu opt clase are toate sansele sa scrie corect. Sfantul Siluan , Par. Cleopa si altii, nu aveau nici opt clase . Nu anii de scoala si diplomele sunt relevante.

        Apreciază

  7. oroles said, on septembrie 22, 2011 at 4:52 pm

    In noaptea aceea de 21 spre 22 Sept. ’39 au fost ucisi multi legionari fratilor, foarte multi. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace:

    MASACRATI IN PIATA Sf. ELEFTERIE DIN BUCURESTI, LA 21 Sept. 1939
    Dumitrescu Miti (avocat)
    Ionescu Ion (student)
    Isaia Ovidiu (fotograf)
    Moldoveanu Ion (student)
    Paraschivescu Gheorghe (student)
    Popescu Cezar (student)
    Stãnciulescu Marin (mecanic)
    Popescu Traian (student)
    Vasiliu Ion (desenator)

    ASASINATI LA INCHISOAREA RÂMNICUL SÃRAT în noaptea de 21-22 Sept. 1939

    Sunt târâti pe rând în curtea închisorii si asasinati:
    Clime Gheorghe (inginer)
    Cantacuzino Alecu (avocat)
    Iotu Nicolae (avocat)
    Tell Alexandru (avocat)
    Furdui Gheorghe (doctor în teologie)
    Dobre Bãnicã (licentiat)
    Polihroniade Mihail (avocat)
    Craja Paul (medic)
    Simulescu Sima (profesor)
    Apostolescu Gheorghe (comerciant)
    Istrate Gheorghe (licentiat)
    Banea Ion (avocat, medic)
    Serafim Aurel (inginer)

    ASASINATI IN SPITALUL MILITAR DIN BRASOV

    Cotigã Traian (avocat)
    Ionicã Eugen (inginer)
    Siancu Emil (ofiter)
    Pihu Grigore (licentiat)
    Susman Iuliu (functionar)
    Herghelegiu Ion (avocat)
    Proca Gheorghe (functionar)

    ASASINATI îN LAGÃRUL DE CONCENTRARE DE LA MIERCUREA CIUCULUI

    In acea noapte sângeroasã, 44 de legionari au fost treziti din somn si strigati de pe o listã de cãtre un ofiter. L-i s-a cerut sã se pregãteascã repede cã trebuie sã plece în alt lagãr.
    In fata portii de sârmã ghimpatã s-a format coloana. La lumina lãmpaselor au fost legati unul de altul de mâini cu funii. De jur împrejur, încercuiti de agenti-cãlãi, pornesc spre drumul jertfei lor supreme.
    Inaintea de iesirea din lagãr, Iordache Nicoarã, cel mai uibit de toti pentru necuprinsa dragoste si bunãtate ce revãrsa în jurul lui, spune “Tatãl Nostru”.
    Intre tufãriile din apropierea lagãrului îi astepta mitraliera. Aici începu sã se spunã o altã rugãciune. Mitraliera însã n-a lãsat-o sã se sfârseascã. Cei 44 de flãcãi – legionari – români se prãbusesc, unul peste altul, cu rugãciune pe buze. Unul dintre ei mai putu striga într-o ultimã suflare: “Trãiascã Legiunea si Cãpitanul!”

    Benec Constantin (functionar)
    Biris Ovidiu (avocat)
    Borzea Titus (student)
    Buhai Vasile (functionar)
    Cioflec Marius (student)
    Comjic Stefan (student)
    Coman Cozmin (student)
    Gheorghe Constantin (student)
    Constantinescu Dumitru (medic)
    Corbeanu Vasile (student)
    Dobrin Liviu (medic)
    Dorca Afilon (teolog)
    Docaru Dumitru (subinginer)
    Enescu Ion (functionar)
    Felecan Vasile (muncitor)
    Filipov Vasile (student)
    Gârniceanu Florin (ofiter)
    Grama Iosif (student)
    Iordache Nicoarã (asist. univ.)
    Macoveschi Ion (student)
    Micu Augustin (inginer)
    Mincã Ilie (ofiter)
    Miter Ion (student)
    Noaghea Virgil (student)
    Nitiu Aurel (student)
    Pavelescu Alexandru (avocat)
    Popa Tiberiu (student)
    Popescu Marin (student)
    Popescu B. Anton (functionar)
    Prodea Nicolae (muncitor)
    Rãdulescu Virgil (ziarist)
    Raicu Constantin (licentiat)
    Stamate Eugen (student)
    Stegãrescu Const. (licentiat)
    Strugaru Nicolae (avocat)
    Susai Vasile (licentiat)
    Teodorescu Gheorghe (sculptor)
    Tiponut Gheorghe (elev)
    Todan Coriolan (student)
    Ungureanu Corneliu (licentiat)
    Ursu Ion (student)
    Vasiliu I. Gh. Galus (ofiter)
    Vilmus Adam (muncitor)
    Zache Petre (functionar)

    ASASINATI IN LAGÃRUL DE CONCENTRARE VASLUI

    Antoniu Ion Pâsu (avocat)
    Belgea Ion (avocat)
    Boboc Constantin (student)
    Borzea Virgil (ofiter)
    Bujgoli Spiru (licentiat)
    Busuioc Ion (student)
    Calpãr Mihai (teolog)
    Cârdu Valeriu (poet)
    Clime Traian (functionar)
    Comãnescu Nicolae (ofiter)
    Danielescu Iosim (student)
    Dobre Ion Radu (muncitor)
    Gârniceanu Victor Puiu (avocat)
    Goga Mircea (student)
    Maricari Nicolae (ofiter)
    Moraru Alex Bubi (student)
    Motoc Mircea (student)
    Nicolicescu Gheorghe (inginer)
    Popescu Spiru (student)
    Popescu Vasile (student)
    Rãcman Gogu (student)
    Riosanu Petre (inginer)
    Spânu Iordache (student)
    Stahu Teodor (avocat)
    Sola Stavre (student)
    Supila Polisperhon (student)
    Teohari Mircea (student)
    Tucan Boris (student)
    Tudose Teodor (avocat)
    Volocaru Gheorghe (functionar)
    Zus Radu (student)
    Vreme de douã zile, trupurile lor sunt lãsate în vãzul lumii. Dascãlii primeau ordin sã aducã pe rând scolile de copii ca sã priveascã pe acesti feciori transformati într-un morman de cadavre.
    …Astfel voiau cãlãii sã imprime teroarea în inima tânãrã a elevilor.

    ASASINATELE DE PE TOT CUPRINSUL TÃRII LA 21-22 Sept. 1939

    Politia si unitãtile de jandarmerie din toate judetele au primit, în aceeasi noapte, ordinul sã aresteze si sã execute imediat, în locuri publice, câte trei legionari.

    JUDETUL
    Arad:
    Mãdutã Ioan (avocat)
    Bulboacã Ioan
    Julan Ilie (agricultor)
    Arges
    Pielmus Ioan (ofiter)
    Olteanu Vasile
    Amzãr Traian
    Bacãu
    Condopol Mircea
    Mandache Alexandru
    Antonovici Constantin (student)
    Bãlti
    Condratiuc Alexe
    Ursache Victor
    Gherman Ioan
    Bihor
    Cozma Lazãr
    Jude Dumitru
    Botosani
    Iftimutã Vasile
    Grigoriu Mihail
    Mancos Gheorghe
    Brãila
    Bobota Teodor
    Udrea Ion
    Brasov
    Faur Ioan (profesor)
    Bordeianu I. Lehaciu
    Nicolici Nicolae
    Popacioc Radu
    Buzãu
    Voinea Constantin
    Caliacra
    Cranica Petre (student)
    Popescu Hristu (tãran)
    Cavachi Dumitru (student)
    Câmpulung
    Irimiciuc Valerian (cojocar)
    Tãranu Traian
    Cozan Luchian
    Caras
    Borzac Lazãr (muncitor)
    Bãleanu Ion (functionar)
    Cerbu Iancu
    Cernãuti
    Pisarciuc Silvestru
    Regwald Francisc
    Molotiuc Ioan
    Cetatea Albã
    Vlãdãu Ioan
    Pãucã V. Dumitru (revizor scolar)
    Curoglu Damian
    Ciuc
    Duma Iosif (profesor)
    Caranica Ioan
    Mirea Ilie
    Cluj
    Cuibus Petre
    Eremia Niccolae
    Constanta
    Chivu Ion (preot)
    Chiriazi Constantin (functionar)
    Mocanu Staicu (preot)
    Secãrescu Ion (preot)
    Covurlui
    Popa Costãchel
    Croitoru Tudor
    Potolea Gheorghe (ofiter invalid de rãzboi)
    Dâmbovita
    Nitescu Petre
    Lungu Ion (învãtãtor)
    Gâlmeanu Ion (student)
    Dolj
    Horculescu Nicolae
    Poenaru Ilie
    Stefãnache Ioan
    Dorohoi
    Surugiu Gheorghe
    Barbu Gheorghe
    Honceru Ion
    Durostor
    Nastu Nicolae (tãran)
    Manganita Constantin (tãran)
    Memu Dionisie (tãran)
    Fãlciu
    Codreanu Ion (inginer)
    Nicolae Emil
    Croitoru Vasile
    Gorj
    Serban Constantin
    Munteanu Gheorghe (cãpitan)
    Motomancea Grigore (preot)
    Hotin
    Dubuleac Vasile
    Dubovinschi Teodor
    Soroceanu Dumitru Iacob
    Hunedoara
    Popa Petre (muncitor)
    Cornea Gheorghe
    Sârbu Nicolae
    Ialomita
    Manolescu Grigore
    Constantinescu Constantin
    Badea Traian
    Iasi
    Dãnilã Nicolae (licentiat)
    Leontin Miron (preot)
    Bagdad Elena
    Lãpusna
    Diaconescu Vasile (colonel)
    Florescu Sergiu (ziarist)
    Palamarciuc Ion
    Maramures
    Butnaru Ion
    Chirculitã Dumitru
    Belidean Mircea (student)
    Mehedinti
    Gheorghiu Victor
    Geacu Hristu Petre
    Gheorghievici N.
    Mures
    Rusu Iacob
    Paletas Francisc
    Pãdureanu Nicolae
    Muscel
    Nerasan Ion (avocat)
    Stancu
    Nãsãud
    Tonea Simion
    Girigan Cornel
    Tolan Alexandru
    Neamt
    Malinici Nicolae
    Avãdanei Vasile
    Puiu Vasile
    Olt
    Gãman Florea (elev)
    Mânzu Dumitru (student)
    Preda Gheorghe
    Orhei
    Zalupcescu Grigore
    Mocanu Andrei
    Rãileanu Naum
    Prahova
    Cojocaru Alexandru
    Filip Dumitru
    Putna
    State Vasile
    Voinea Nicolae
    Marin Petre
    Roman
    Creangã Vasile
    Romanati
    Niculescu Gheorghe
    Oprovici Horia
    Sãlaj
    Burcas Augustin
    Satu Mare
    Bozântan Victor (avocat)
    Jitaru Spiridon
    Severin-Lugoj
    Galescu Pavel (curelar)
    Ghindã Gheorghe (muncitor)
    Sârbu Damaschin (tãran)
    Soroca
    Levizchi Stefan (elev)
    Stiucã Boris
    Criclivai Azare
    Suceava
    Rãut Ion
    Gemeniuc Ion
    Jitaru Spiridon (student)
    Târnava Micã
    Bârzã Gheorghe
    Pris Ion
    Codrea Nicolae
    Tecuci
    Cãsãneanu Gheorghe
    Teodorescu Spirache
    Baciu Vasile (student)
    Teleorman
    Abagiu Dumitru (comerciant)
    Cristea Aristotel
    Toader Dumitru (comerciant)
    Tighina
    Heidenrich Vladimir
    Cãldare Constantin
    Caragancev Ion
    Timis-Torontal
    Udrea Teodor (croitor)
    Dragomir Gheorghe (sofer)
    Cocora Alexandru
    Trei Scaune
    Lascãr Gheorghe (inginer)
    Vrânceanu Gheorghe
    Caranica Enache (licentiat)
    Turda
    Cucerzan Constantin (student)
    Nichita Augustin (mãcelar)
    Tonceanu Gheorghe (student)
    Vâlcea
    Nicolaescu Aurel (preot)
    Diaconescu Dumitru (preot)
    Vasilescu Nicolae (tâmplar)
    Cadavrele celor asasinati au fost lãsate timp de trei zile expuse în pietele publice. Elevii din toate scolile au fost adusi sã le vadã si nici copiii celor ucisi nu au fost crutati de la acest spectacol.

    http://miscarea.net/nu-vor-dusmanii3.htm

    Apreciază

  8. BOTOSANEANUL ORTODOX said, on septembrie 22, 2011 at 5:12 pm

    http://sansapentrudavid.wordpress.com/ va rog sa-l ajutati si pe el.

    Apreciază

  9. Ioan Pelasgul said, on septembrie 22, 2011 at 5:24 pm

    Am o nelamurire:
    In Epistola catre Corinteni, la capitolul 11, versetul 14 scrie:
    „Nu vă învaţă oare însăşi firea că necinste este pentru un bărbat să-şi lase părul lung?”

    Eu stiam ca este bine ca barbatii(indiferent ca sunt calugari, preoti sau mireni) trebuie sa aiba barba si parul lung.
    Atunci de ce scrie astfel in versetul de mai sus?
    Imi poate explica si mie cineva acest verset va rog?

    Apreciază

  10. flow said, on septembrie 22, 2011 at 7:02 pm

    Apoi o sa cada acolo unde e interesul…. americanilor. O fi cumva satelitul rusilor care s-a „pierdut” ?!?

    Apreciază

  11. Ovidiu said, on septembrie 22, 2011 at 9:11 pm

    Bunul Dumnezeu sa-i odihneasca in ceruri si sa-i primeasca intru Imparatia Sa!
    Vesnica lor pomenire!
    Frate Saccsiv,multumire pentru aceasta aducere aminte si pomenire a fratilor nostri intru Hristos!
    Dumnezeu sa-i ierte!

    Apreciază

  12. rum1 said, on septembrie 23, 2011 at 1:09 am

    Dumnezeu sa îi ierte. Adevarati crestini ortodocsi . Ar trebui mai multe informatii adevarate pentru romanii din 2011. Batranii îi considera asesini , tinerii cel mult se gandesc la legionari imperiului roman. Si daca nici cu adevarul , nu vor fi aceptati . Romania va avea nevoie de o revolutie spirituala , pentru ca comunismul sia atins scopul, ignorarea lui Dumnezeu(printe altele). TLC!
    PS: Putin respect pentru acest articol, nu mai lasati comenturi ce nu vin la subiect , trimiteti un imeil administratorului daca ati gasit vro stire.

    Apreciază

  13. Pr. Adrian said, on septembrie 23, 2011 at 8:06 am

    Vizitati Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetul Marmatiei
    http://www.memorialsighet.ro/

    Apreciază

  14. NUMASONERIEI said, on septembrie 23, 2011 at 1:18 pm

    Slujba ecumenista! Foarte grav!

    Oroles, in lista postata de tine, cati sunt ortodocsi? Regwald Francisc cu siguranta nu este ortodox!

    Apreciază

  15. Memo said, on septembrie 24, 2011 at 7:28 am

    Ma doare sufletul cand ma gandesc la durerea lor, si a lui Victor Dumitrescu…Cat de hain trebuie sa fii ca sa-i provoci aproapelui tau o asemenea suferinta si durere, fizica, si sufleteasca? Sa te vezi la gura cuptorului, sa simti caldura enorma ce vine de acolo, si sa stii ca acolo iti vei gasi sfarsitul, iar „fratii”, si oamenii buni sa nu te ajute? Sa-ti vina sa urli dar sa nu poti face nimic… E cea mai cumplita moarte pe care ar putea-o avea un om.
    Ma voi ruga pentru sufletele lor, si mai ales pentru cel al lui Victor Dumitrescu, al carui sfarsit m-a impresionat profund…
    Dumnezeu sa-i odihneasca, si sa ne fereasca si pe noi, nevrednicii, de asemenea moarte cumplita.

    Apreciază

  16. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  17. Despre ASTRADROM | Saccsiv's Weblog said, on iulie 18, 2013 at 11:36 pm

    […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  18. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  19. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  20. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  21. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  22. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  23. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  24. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază

  25. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu… […]

    Apreciază

  26. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu… […]

    Apreciază

  27. […] 22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.