SACCSIV – blog ortodox

„The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii lor stapanesc sistemul financiar-bancar mondial

 

Walther Rathenau scria la 24 decembrie 1921 in Wiener Freie Presse:

Trei sute de oameni foarte apropiati intre ei ghideaza mereu destinele economice ale continentelor si tot ei decid cine le sunt succesorii

Personajul, (1867–1922) a fost un evreu, politician, scriitor, ministru de externe in timpul Weimar Republic. Fiul lui Emil Rathenau, a avut legaturi stranse cu masoneria. Lider industrias in vechiul imperiu german si noua republica. Unul din fondatorii German Democratic Party. In 1921 devine ministru al reconstructiei si in 1922 ministru de externe. Insistenta sa ca Germania sa accepte integral obligatiile Treaty of Versailles precum si Treaty of Rapallo cu Uniunea Sovietica i-au infuriat pe nationalisti.

Intregul documentar putem spune ca sta sub semnul citatului din Mayer Amschel Rothschild:

   Dati-mi controlul banilor unei natiuni si nu-mi mai pasa cine ii face legile

Cateva repere:

Incepand cu minutul 35, aflam ca Rothschild l-a finanatat pe Cecil Rodes, care a monopolizat diamantele din Africa de Sud, iar in SUA pe Harriman (caile ferate) si pe Carnagie (otelul). Averea familiei crescuse atat de mult incat dupa 1850 ramura din Franta erau mai bogati decat toti ceilalti bancheri si industriasi la un loc.

Incepand cu minutul 1:03:00, aflam ca la sfarsitul secolului 19, Rothschild controlau peste jumatate din intreaga bogatie a planetei.

Mentionez ca Mayer Amschel Rothschild (1744 – 1812), este fondatorul imperiului bancar Rothschild, cea mai de succes familie din istorie. Acesta si mai apoi fii sai au creat acest imperiu cu intindere europeana determinand explozia revolutiei industriale pe continent, au influentat dezvoltarea economica a sa pe directia deja cunoscuta a folosirii combustibililor fosili, inclusiv dezvoltarea transporturilor, au modernizat si stapanit sistemul bursier, bancar, financiar, au influentat direct politicul, au finantat mereu ambele tabere ale unui razboi, au pus la punct un sistem continental de informatii rapide, etc. La sfarsitul secolului 19 controlau peste jumatate din intreaga bogatie a planetei. Desigur, ei au fost varful unui ice-berg, partea vizibila a unui sistem piramidal in care au fost ajutati de prieteni mai putin vizibili opiniei publice. In SUA i-au finantat pe colosii Rockefeller (petrol), Andrew Carnegie (otel), Harriman (cai ferate), J. P. Morgan si pe bancherii ce au pus bazele Federal Reserve.

Sa vedem cine au fost fii sai :

   Salomon Mayer (1774-1855) – fondatorul Rothschild banking family of Austria, care a determinat dezvoltarea economica a Austriei.

   Nathan Mayer (1777-1836) – fondatorul Rothschild banking family of England. Ca o paranteza, s-a casatorit cu o ruda a lui Karl Marx. In afara de domeniul financiar-bancar pe care au ajuns sa-l stapaneasca in insula, a colaborat direct cu guvernul in politica externa si de securitate a statului. De asemenea au dezvoltat un serviciu de informatii privat. Au finantat tabara anti Napoleon.

Folosindu-se de sistemul propiu de informatii, de influenta si de credibilitate, dupa batalia de la Waterloo, pierduta de francezi, au adus in Anglia stirea falsa ca ar fi fost de fapt invers, panicand populatia. Bursa a cazut si ei au cumparat pe nimic tot ceea ce i-a interesat. La scurt timp stirea adevarata a venit. Astfel averea lor a crescut fabulos. La scurt timp, influenta lor in Bank of England era deja determinanta. A mai lucrat cu guvernul prusac si cel spaniol.

Fiul lui Nathan Mayer, Lionel de Rothschild (1808-1879), a finantat si influentat guvernul britanic in chestiunea Canalului Suez. A investit masiv in Franta. Fiul sau, Alfred de Rothschild (1842-1918), a devenit director of the Bank of England si a reprezentat guvernul britanic la International Monetary Conference din Bruxelles in 1892.

Au mai dezvoltat afaceri in Africa de Sud.

   Calmann (Carl) Mayer (1788-1855) – fondatorul Rothschild banking family of Naples (Napoli).

   James Mayer de Rothschild (1792-1868) – fondatorul Rothschild banking family of France. A determinat transformarea Frantei intr-o putere industriala. La vremea sa a fost cel mai bogat om al planetei.

A fost sustinatorul lui Gioacchino Rossini, Frédéric Chopin, Honoré de Balzac, Eugène Delacroix si Heinrich Heine.

SPECIFICATIE:

Cand cititi mai sus ca au facut afaceri, ganditi-le ca pe ceva mega, la nivel national sau continental.

In tarile unde erau prezenti direct, reprezentau o forta bancara mult superioara intregii „concurente„ luate la un loc.

Familia avea obicieiul sa se casatoreasca intre membrii sai. In cazul in care pe o line a arborelui genealogic aceasta practica o faceau consecutiv 2-3 generatii, rezultau sinucigasi sau nebuni.

Cei mai sus numiti au fost prieteni cu conducatorii politici din tarile respective.

Dupa dramaticul al doilea razboi mondial si aflarea de catre intreg mapamondul a ororilor HOLOCAUSTULUI, familia a intrat intr-un OBLIGATORIU si NECESAR con de umbra, lasand unui grup prieten o buna parte a domeniului de activitate. Asta nu inseamna ca au devenit minusculi.

Actualmente, banca Rothschild este una din cele mai mari banci de investitii din lume.

   http://www.rothschild.com/

Putem aminti si cateva din interesele mega familiei in Romania ultimilor ani , atat prin patrunderea pe piata a ABN AMRO Rothschild dar si prin achizitii sau implicare in privatizari strategice sau importante : BCR– Erste Bank , Banca Ion Tiriac – HVB Bank , Romportmet – Mittal Steel , Petrom , Alro , Azomures , Arctic  Arcelik , Luxten , Terapia  Advent , Enel – pentru Distrigaz Sud si Nord , ultimele filiale Electrica , Trigranit , Esplanada City Center , dezvoltatorul Planorama , Asiban , etc. Proiecte finalizate sau in curs de finalizare .

Ca o paranteza , interesanta a fost numirea in compania d-nului Patriciu ca director general executiv a americanului John H. Works, licentiat in drept, specialistul in investment banking al bancilor J.P. Morgan (Rockefeller ) si ABN AMRO Rothschild.

Cititi va rog si articolul:

Personalitati si organizatii: evreul MAYER AMSCHEL ROTHSCHILD (SCUTUL ROSU), intemeietorul celei mai puternice familii din istoria moderna a omenirii si creatorul ordinului ILUMINATII

Incepand cu minutul 1:42:20 , este citat fostul presedinte SUA James Abram Garfield (1831–1881):

In orice tara, cine controleaza banii, controleaza intreaga industire si comertul. Si cand veti intelege ca intregul sistem este foarte usor controlat, intr-un fel sau altul, de cativa oameni puternici din top, va va fi clar cine este la originea inflatiilor si a depresiilor economiei”.

La sase luni dupa ocuparea fotoliului prezidential moare dupa ce a fost impuscat. N-ar fi primul … In discursul “The president and the press“, 1961,John F. Kennedy spunea:

Doamnelor si domnilor

   Cuvantul “secret“ este inadmisibil intr-o societate libera si deschisa iar noi ca popor, intrinsec cat si din punct de vedere istoric suntem impotriva societatilor secrete, a juramintelor secrete si a procedurilor secrete. Pentru ca exista impotriva noastra o conspiratie monolitica si crunta care se bazeaza in principal pe modalitati ascunse pentru a-si extinde sfera de influenta se bazeaza pe infiltrare in loc de invadare, pe subversiune in loc de alegeri, pe intimidare in loc de libera alegere. Este un sistem care a comasat vaste resurse umane si materiale pentru cladirea unei masinarii strans unite si foarte eficienta ce uneste operatiuni militare, diplomatice, de informatii, economice, stiintifice si politice. Operatiunile sale sunt ascunse, nu publicate, greselile sale sunt ingropate, nu puse pe prima pagina, criticii sai sunt redusi la tacere, nu laudati. Nici o cheltuiala nu este pusa sub semnul intrebarii, nici un secret nu este dezvaluit. De aceea judecatorul atenian Solon, a decretat ca fiind ilegal pentru orice cetatean sa se sustraga unei controverse. Va cer ajutorul pentru sarcina foarte grea de a informa si alerta poporul american, increzator ca impreuna cu ajutorul vostru, omul va fi ce a fost destinat sa fie,  liber si independent.“

In 1963 este asasinat …

Incepand cu minutul 1:47:21, aflam ca JP Morgan a murit sarac. Sa vedem cateva detalii despre personaj:

   John Pierpont Morgan (1837– 1913), un adevarat gigant in banci – finante, industrie. La inceputul secolului al XX-lea, jurnalistii de inalta clasa, precum Lincoln Steffens si Ida Tarbell, observau pentru prima data faptul ca America nu mai era condusa de politicieni, ci de marii oameni de afaceri.

S-a nascut intr-o familie de bancheri relativ bogata si si-a inceput cariera in business-ul tatalui sau, la varsta de 19 ani. Insa dupa Razboiul Civil, brusc, Morgan a intrat in mega afaceri, incepand sa investeasca in caile ferate si curand conducea industria transporturilor. El nu construia noi drumuri, ci le consolida pe cele cu probleme financiare, proces denumit “morganizare”.
Programul sau era compatibil cu cele ale marilor corporatii, care doreau sa inlature competitia prin formarea trusturilor si monopolurilor. John D. Rockefeller a creat cel mai mare monopol – Standard Oil Company – care a adus „ordine” in industria petroliera, in care la momentul respectiv, predomina „haosul”. Cu exceptia lui Andrew Carnegie, nici un alt capitalist din tara, nu detinea atunci banii necesari pentru a forma astfel de trusturi uriase. Asa ca marii capitalisti ajungeau, in cele din urma, la J.P. Morgan si alti bancheri extraordinari de pe Wall Street.

Acesta a fost inceputul marii crize corporative din New York. Capitalisti puternici, precum Philip Armour – “regele” industriei alimentare pe-atunci – si Collis Huntington – “regele” industriei transporturilor s-au mutat in New York in 1890 pentru a fi aproape de marile case de investitii, precum Morgan & Co., Lehman Brothers, si Kuhn & Loeb.
Pana in 1895, New York ajunsese sediul principal al corporatiilor din SUA. Aproape jumatate din milionarii americani locuiau in metropola New York. Morgan controla cartelul Wall Street, considerat in perioada respectiva (asa cum este si astazi) “cea mai mare putere financiara din istorie”.
La inceputul anilor 1900, in culmea puterii sale, Morgan domina 100 de corporatii cu active de peste 22 miliarde USD.

UN MILARD IN ACEEA VREME ECHIVALA CU APROXIMTIV 190 MILIARDE AZI . Deci vorbim de aproximativ 4200 de miliarde …

Printre ele se afla si prima corporatie care avea active de mai multe miliarde – U.S. Steel. Morgan a format acest imens trust al otelului in 1901, din fabricile pe care le achizitionase de la Carnegie.

Insa la moartea sa, pe numele sau ramasese o suma infima, multi contemporani mirandu-se. Curand insa s-a descoperit ca nu jucase decat rolul locotenetului puternicei familii Rothschild.

   A mai avut relatii stranse de afaceri cu Nelson W. Aldrich si familia Warburg.

In 1907 Jacob Schiff declara intr-un discurs la New York ca fara o banca centrala care sa aiba un control adecvat, tara va aluneca inspre cele mai severe crize din istorie.

Dupa criza artificiala din 1907,  “rezolvata“ de J. P. Morgan, in 1908 congresul il insarcineaza pe Nelson W. Aldrich cu descoperirea cauzelor si cu cautarea solutiilor pentru prevenirea crizelor …

Acesta, dupa o vizita la greii din finante banci europeni (Rothschilds si prietenii), in noiembrie 1910 la Jekyll Island Club , se intalneste cu Paul Warburg (Kuhn, Loeb & Co.), Frank A. Vanderlip (din partea National City Bank of New York), Henry P. Davison (din partea companiilor J. P. Morgan), Charles D. Norton (din partea First National Bank of New York), Benjamin Strong (reprezentant J. P. Morgan), in cel mai mare secret posibil, si pun bazele Federal Reserve, in conformitate cu intelegerea prealabila Aldrich, Warburg, JP Morgan, Rockefeller. Secretul era necesar deoarece opinia publica nu ar fi acceptat o “banca nationala“ creata de banci private. De abia in 1913 este recunoscuta oficial de catre Woodrow Wilson, influentat fiind de Bernard Mannes Baruch.

Iata inca un exemplu de implicare a sa, pentru a intelege mai bine nivelul afacerilor la care se lucra:

   General Electric Company, pe vremea cand avea sloganul “noi aduce lucruri bune pentru viata “, au fost principalii furnizori ai suportului tehnic pentru fabricarea bombelor atomice lansate asupra Japoniei.

Este cotata a sasea companie pe plan mondial si s-a format in 1892 prin unirea Edison General Electric Company si Thomson-Houston Electric Company printr-un aranjament al gigantului J. P. Morgan. Companie este membra a COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS ( CFR ). Acum au sloganul “ imaginatia la lucru “. La ce sa ne asteptam?

Incepand cu minutul 2:17:30, suntem indemnati sa nu privim ca pe un paradox faptul ca bogatanii camatariei planetare au finantat si promovat socialismul. Intr-adevar, cititi va rog si articolul:

DOCUMENTARE CELEBRE: Interviul luat de Alex Jones lui Aaron Russo, subtitrare in limba romana si o analiza a sa

Incepand cu minutul 2:19:40 este citat Vladimir Lenin, care in culmea gloriei sale fiind, spunea:

Statul nu functioneaza asa cum ne-am dorit. Masinaria nu se supune. Se vede un om la volan si pare ca o conduce, dar masina nu merge in directia voita de el. Se misca insa dupa dorinta altor forte.”

Mai aflam de asemenea ca Fed a finantat guvernul sovietic prin intermediul Bancii Angliei.

Se cuvine a mentiona aici pe  Jacob Henry Schiff (1847–1920), evreu, nascut in Germania, bancher american. Deosebit de influent la vremea lui, acesta a finantat Japonia in eforturile ei militare din timpul razboiului ruso-japonez. Dar ce este mai grav, a finantat Revolutia Rusa din 1917.

In 1905 a fost medaliat de japonezi cu Order of the Sacred Treasure iar in 1907 cu Order of the Rising Sun. A fost primul strain onorat de Emperor Meiji in palatul imperial.

In 1906, cand s-a format American Jewish Committee , a fost unul din primii lideri.

In 1907 Jacob Schiff declara intr-un discurs la New York ca fara o banca centrala care sa aiba un control adecvat , tara va aluneca inspre cele mai severe crize din istorie. A devenit si capul Kuhn, Loeb & Co. Iar numele acestei banci este strans legat de Felix Warburg si Paul Warburg cel ce impreuna cu J.P. Morgan si John D. Rockefeller, Jr. au pus bazele Federal Reserve. De asemenea a fost director la New York City National BankEquitable Life Assurance Society si Union Pacific Railroad .

In afara de Japonia, a finantat si Puterile Centrale …

Ginerele lui Solomon Loeb.

   Sa ne amintim si ce scria in Jewish Chronicle, Londra, 4 aprilie 1919:

Conceptiile bolsevice sunt in majoritatea punctelor in armonie cu ideea de iudaism

La acea data 477 din ceie 545 de oficialitati bolsevice erau evrei.

Incepand cu minutul 2:20:50 este citat unul dintre cei mai activi luptatori impotriva Federal Reserve, politicianul republican Louis Thomas McFadden (1876-1936), Chairman al United States House Committee on Banking and Currency 1920-1931. Iata o mostra din discursul sau anti ELITE din perioada trimfului nazist din Germania:

Dupa primul razboi mondial Germania a cazut in mainile bancherilor internationali care acum o conduc si o aprovizioneaza dar o si imobilizeaza. I-au cumparat industria, i-au luat resursele, ii controleaza industria si utilitatile publice.

   Bancherii internationali subventioneaza actualul guvern al Germaniei si de asemenea aprovizioneaza fiecare dolar din banii pe care Adolf Hitler i-a folosit in campania sa risipitoare. Prin intermediul Federal Reserve Board peste 30 de miliarde dolari din banii americanilor au fost pompati spre Germania. Cu totii ati auzit de cheltuielile ce au loc in Germania: locuinte moderniste, marele ei planetarium, salile ei de gimnastica, bazinele de inot, autostrazile ei, fabricile ei perfecte. Toate acestea au fost facute cu banii nostrii. Toate acestea au fost daruite Germaniei prin intermediul Federal Reserve Board.

   Federal Reserve Board a pompat atat de multe miliarde de dolari spre Germania, incat nici nu indraznesc sa spuna suma totala.”

Cititi va rog si articolul:

NAZISMUL (partea 2): finantatorii si sustinatorii national-socialismului

Tot el acuza bancherii de pe Wall Street ca au subventionat revolutia bolsevica prin intermediul Federal Reserve Board si ca au cauzat deliberat Marea Depresie. A platit insa pentru lupta sa. Odata s-a tras asupra lui iar mai apoi a fost otravit …

Incepand cu minutul 2:27:10 este citat Theodore Roosevelt, care vorbeste despre guvernul invizibil si despre faptul ca bancherii internationali si Standard Oil – Rockefeller controleaza presa. Personajul a fost insa mason si membru Bohemian Grove. N-ar fi insa singurul care in pragul mortii regreta activitatea sa in slujba ELITELOR. Iata ce spunea Woodrow Wilson, o alta marioneta prezidentiala:

Unii dintre cei mai mari oameni din Statele Unite, din domeniul comertului si productiei, se tem de ceva. Ei stiu ca undeva exista o putere atât de organizata, atât de subtila, atât de atenta, atât de completa, de perseverenta încât nu au curajul sa o vorbeasca de rau sau sa o condamne, decât în soapta.“

Urmasii lui Theodore Roosevelt insa, au continuat sa guste din plin de beneficiile oferite de masa ELITELOR:

   Archibald Bulloch Roosevelt, Jr. (1918–1990), apropiat al familiei Rockefeller, nepotul presedintelui SUA Theodore Roosevelt

In 1947 se alatura Central Intelligence Group devenind sef la Beirut (1947–1949), Voice of America (1949–1951), Istanbul (1951–1953), Spania (1958), Londra (1962–1966). Se retrage in 1974.

In 1974 devine vicepresedinte Chase Manhattan Bank si director relatii internationale, acompaniindu-l pe David Rockefeller in multele sale calatorii in orientul mijlociu.

   Kermit „Kim” Roosevelt, Jr. (1916–2000), apropiat apropiat al familiei Rockefeller, nepotul presedintelui SUA Theodore Roosevelt.

La sfarsitul anilor 1940 era board of directors intr-o organizatie anti sionista numita Institute of Arab American Affairs.

Si-a adus un aport decisiv in cadrul Operation Ajax care l-a debarcat pe primul ministru iranian ales democratic Mohammed Mossadegh deoarece nationalizase companiile petroliere. A fost inscaunat astfel in 1953 sahul Mohammad Reza Pahlavi, prooccidental dar despotic si nepopular, creandu-se in timp premisele revolutiei islamice a lui Ruhollah Khomeini in 1979. Cititi va rog si articolul:

Va fi folosit Iranul pentru declansarea celui de al treilea razboi mondial? Elemente esentiale din istoria sa contemporana (ce nu apar insa in marea mass-medie actuala)

Membru Council on Foreign Relations.

   Incepand cu minutul 2:27:10 ni se spune ca Fed a cauzat marea depresie din secolul trecut. Sa ne amintim astfel si de:

Ben Shalom Bernanke (1953 -), evreu , presedinte al consiliului guvernatorilor Federal Reserve  succedandu-l pe Alan Greenspan in aceasta functie din 2006. Intre 2002 si 2005 a fost membru Board of Governors of the Federal Reserve System

A scris lucrari despre Great Depression. In 2002 spunea:

Referitor la Great Depression, aveti dreptate, noi am facut-o. Ne pare rau. Dar multumita voua, nu vrem s-o mai facem.“

   Legat de marea depresia, trebuie amintite si cateva evenimente aproape trecute sub tacere actualmente:

In 1895 componenta franceza a familiei Rothschilds devine interesata in cumpararea minelor Anaconda, achizitionand un sfert din ea. Si nu era singura pe lista. La sfarsitul anilor 1890 familia controla deja peste 40 % din intreaga productie mondiala de cupru. Rolul lor in Anaconda a fost insa scurt, in 1899 predand stafeta familiei prietene Rockefeller care au creat din ea gigantul Amalgamated Copper Mining Company, una din cele mai mari trusturi de la inceputul secolului 20. Intreaga compania a fost insa cumparata printr-un artificiu financiar de catre Henry H. Rogers (prietenul si partenerul de afaceri al lui John D. Rockefeller) impreuna cu William Rockefeller cu implicarea National City Bank of New York. Pana in 1915 reuseste sa incorporeze toate rivalele din zona, dupa care isi reschimba denumirea in Anaconda.

Industria cuprului era extrem de profitabila prin pretul ridicat artificial in conditiile in care incepuse electrificarea. In anii 1920 profitul companiei atinsese maximul, extinzandu-se si in industria de mangan, zinc, aluminiu.

In 1922 achizitioneaza operatiunile miniere din Chile (Chuquicamata, cea mai mare din lume) si Mexic, aducand doua treimi din toate profiturile companiei.

In 1928 insa, Rockefeller incepe crearea dezastrului care a atins in 1929 apogeul. Au vandut actiunile companiei, pe care mai apoi tot ei le-au cumparat. Fluctuatia a fost uriasa, de la 40 la 128 dolari per actiune in trei luni. A fost considerata cea mai mare frauda din istoria bancara de pana atunci si cauza declansarii MARII CRIZE.

Cititi va rog si articolele:

Familia ROCKEFELLER, NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 1)

Familia ROCKEFELLER, NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 2)

Personalitati si organizatii: familia HARRIMAN, unealta importanta a colosilor Rothschild. Sarcini: transporturi, eugenie, banci, finantarea nazismului

Incepand cu minutul 2:43:00 sunt enumerati pasii edificarii GUVERNULUI MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE. De asemenea ni se spune ca camatarii planetari detin aproape tot aurul. Cititi va rog si articolul:

GORDON BROWN, vanzarea rezervei de aur, NOUA ORDINE MONDIALA si discutia cu Barack Obama despre “global new deal”

Incepand cu minutul 2:43:00 se mentioneaza faptul ca Reagan Gold Commission a stabilit dezastrul: trezoreria americana nu detine aur, acesta fiind insa detinut de catre Federal Reserve.

Foto: http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/archive.cgi?read=126550

La final, suntem avertizati ca urmeaza … criza. Si se subliniaza faptul ca nu se poate produce o criza fara stirea lor, mai mult, ei detin intr-o asa de mare masura controlul, incat o pot declansa ori de cate ori doresc. Cititi va rog si articolul:

• Criza financiara din SUA, etapa principala in edificarea NOII ORDINI MONDIALE

Alte informatii despre Fed, cititi va rog in articolul:

DOCUMENTARE CELEBRE: Aaron Russo – „AMERICA: FROM FREEDOM TO FASCISM“ – subtitrare in limba romana si completari foarte necesare

   NOTA:

Cuvintele scrise cu litere rosii, ingrosate si subliniate sunt hiperlink-uri spre articole din acest blog si care detaliaza activitatea respectivelor personaje, organizatii sau evenimente

109 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iunie 16, 2009 at 12:01 pm

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. shade said, on iunie 16, 2009 at 2:41 pm

    dragutz film multumesc sti de unde pot lua versiunea cu subtitrare(pt oamenii care nu stiu engl eu stiu 😀 )

    Apreciază

  3. saccsiv said, on iunie 16, 2009 at 4:19 pm
    Am gasit primele 58 de minute traduse, ocazie cu care multumesc efortului celor de la 1 00:00:16,852 –> 00:00:40,645 Traducerea: FreeYourMind freeyourmindandheart@yahoo.com 2 00:00:40,646 –> 00:00:43,681 STĂPÂNII BANILOR 3 00:00:43,682 –> 00:00:47,985 Cum Au Câştigat Bancherii Internaţionali Controlul Americii 4 00:00:48,563 –> 00:00:53,226 Ce se întâmplă în America astăzi? De ce suntem în datorii până peste cap? 5 00:00:53,628 –> 00:00:56,716 De ce politicienii nu pot aduce datoria sub control? 6 00:00:57,248 –> 00:01:02,628 De ce aşa de mulţi oameni, adeseori ambii părinţi, muncesc în slujbe prost plătite 7 00:01:02,977 –> 00:01:05,161 Şi totuşi se aleg cu tot mai puţin? 8 00:01:05,702 –> 00:01:09,091 Care este viitorul economiei şi a modului de viaţă American? 9 00:01:09,681 –> 00:01:12,185 De ce ne spune guvernul că inflaţia este joasă, 10 00:01:12,305 –> 00:01:16,576 când puterea noastră de cumpărare scade într-o rată alarmantă? 11 00:01:17,152 –> 00:01:19,299 Cu numai o generaţie în urmă, pâinea era 12 00:01:19,300 –> 00:01:22,894 un sfert de dolar şi puteai să-ţi cumperi o maşină nouă cu 1995. 13 00:01:23,969 –> 00:01:28,947 Problema este aceea că încă din 1864 avem un sistem bancar bazat pe dobândă. 14 00:01:29,244 –> 00:01:31,906 Toţi banii noştrii se bazează pe datoria guvernului. 15 00:01:32,220 –> 00:01:36,453 Nu putem să eliminăm datoria guvernului fără să eliminăm rezerva noastră de bani. 16 00:01:36,573 –> 00:01:39,510 De aceea a vorbi despre plata datoriei naţionale 17 00:01:39,511 –> 00:01:43,038 fără a reforma sistemul nostru bancar este o imposibilitate. 18 00:01:43,158 –> 00:01:47,748 De aceea soluţia nu se află în discutarea mărimii datoriei naţionale. 19 00:01:47,868 –> 00:01:50,849 Ci mai degrbă se află în reformarea sistemului nostru bancar. 20 00:01:52,425 –> 00:01:55,344 Acesta este Sediul Central al Rezervei Federale (RF) din Washington. 21 00:01:55,464 –> 00:01:59,650 Acesta este localizat la această adresă impresionantă, chiar pe Strada Constituţiei. 22 00:01:59,770 –> 00:02:02,096 chiar peste drum de Memorialul Lincoln. 23 00:02:02,216 –> 00:02:03,640 Dar este Federală? 24 00:02:03,760 –> 00:02:06,835 Este oare cu adevărat parte a guvernului SUA? 25 00:02:06,955 –> 00:02:11,341 Ei bine, ceea ce suntem pe cale să vă arătăm este că nu este nimic federal în legătură cu RF 26 00:02:11,461 –> 00:02:13,254 şi că nu există nici o rezervă. 27 00:02:13,374 –> 00:02:18,653 Numele este o păcăleală, creată atunci când Legea Rezervei Federale a fost adoptată 28 00:02:18,946 –> 00:02:22,055 în 1913, să-i facă pe Americani să creadă 29 00:02:22,544 –> 00:02:26,212 că Banca Centrală a Americii operează în interesul public. 30 00:02:26,745 –> 00:02:33,595 Adevărul este că, Rezerva Federală este o bancă privată, deţinută de acţionari privaţi 31 00:02:33,756 –> 00:02:36,929 şi activează pur şi simplu pentru profitul lor privat. 32 00:02:37,767 –> 00:02:44,092 Este exact asta, RF este proprietate privată, o corporaţie pentru profit 33 00:02:44,791 –> 00:02:47,214 care … da, nu are rezerve, cel puţin nu 34 00:02:47,638 –> 00:02:50,166 rezerve disponibile să acopere Bancnotele Rezervei Federale 35 00:02:50,742 –> 00:02:52,559 care sunt banii noştrii actualmente. 36 00:02:52,873 –> 00:02:54,568 Absolut, Rezerva Federală (RF) nu este 37 00:02:54,688 –> 00:02:57,956 federală şi are rezerve îndoielnice. Este o bancă privată 38 00:02:58,076 –> 00:02:59,905 care este deţinută de membrii bancheri 39 00:03:00,025 –> 00:03:03,501 şi, a fost un privilegiu, o înşelătorie deghizată, 40 00:03:03,502 –> 00:03:06,228 acordat de un act al Congresul în 1913. 41 00:03:07,016 –> 00:03:11,743 Dacă mai există vreo îndoială dacă RF este o parte a guvernului SUA, 42 00:03:11,863 –> 00:03:14,029 verificaţi cartea dvs. de telefon locală. 43 00:03:14,368 –> 00:03:18,346 În majoritatea oraşelor nu apare în paginile albastre guvernamentale. 44 00:03:18,811 –> 00:03:21,414 Este listată în paginile albe ale afacerilor 45 00:03:21,694 –> 00:03:25,501 chiar lângă FED EX, o altă companie privată. 46 00:03:26,328 –> 00:03:30,730 Dar mult mai direct, curţile de justiţie din SUA au spus mereu şi mereu 47 00:03:31,143 –> 00:03:34,218 că RF este o corporaţie privată. 48 00:03:34,940 –> 00:03:37,938 De ce nu poate face ceva Congresul în legătură cu RF? 49 00:03:38,251 –> 00:03:41,762 Majoritatea membrilor Congresului pur şi simplu nu înţeleg sistemul 50 00:03:42,147 –> 00:03:45,273 şi cei puţini care înţeleg, le este frică să vorbească despre asta. 51 00:03:45,876 –> 00:03:49,077 De exemplu, iniţial, un congresman veteran 52 00:03:49,197 –> 00:03:52,682 din Chicago, ne-a întrebat dacă poate fi intervievat pentru acest film. 53 00:03:53,049 –> 00:03:56,449 Însă, în ambele dăţi când echipa de filmare a sosit 54 00:03:56,450 –> 00:03:59,700 la acest birou să filmeze interviul, asta a fost tot ceea ce am putut filma. 55 00:04:00,311 –> 00:04:02,427 Congresmanul nu a apărut nicidată şi 56 00:04:02,547 –> 00:04:06,162 în final decis că nu mai vrea să participe. 57 00:04:06,778 –> 00:04:09,162 Dar câţiva alţii din Congres au fost mai 58 00:04:09,163 –> 00:04:12,560 curajoşi de-a lungul anilor. Uitaţi 3 exemple rapid: 59 00:04:13,599 –> 00:04:18,857 În 1923, reprezentantul Charles A. Lindberg, un republican din Minessota 60 00:04:19,399 –> 00:04:24,169 şi tatăl faimosului aviator Lucky Lindy, a spus în felul următor: 61 00:04:24,580 –> 00:04:29,280 „Sistemul financiar, a fost întors pe dos de Comitetul RF. 62 00:04:29,576 –> 00:04:31,112 Acel comitet administrează sistemul 63 00:04:31,113 –> 00:04:34,097 financiar prin autoritatea unui grup de speculanţi de-a dreptul. 64 00:04:36,138 –> 00:04:38,361 Sistemul este privat, dirijat pentru singurul 65 00:04:38,481 –> 00:04:41,833 scop de a obţine cele mai mari profituri posibile 66 00:04:42,095 –> 00:04:44,558 din utilizarea banilor altor oameni.” 67 00:04:45,623 –> 00:04:49,473 Unul dintre cei mai mari critici ai RF din Congres care au vorbit 68 00:04:49,055 –> 00:04:51,447 a fost fostul preşedinte al Casei Bancare 69 00:04:51,448 –> 00:04:54,655 şi al Comitetului Etalonului Monetar în timpul anilor de criză 70 00:04:54,033 –> 00:04:58,933 Louis T. McFadden, republican din Pennsylvania, a spus în 1932: 71 00:05:00,288 –> 00:05:03,371 „Avem în această ţară una dintre cele mai corupte 72 00:05:03,372 –> 00:05:05,888 instituţii pe care lumea a cunoscut-o. 73 00:05:05,711 –> 00:05:10,744 Mă refer la Comitetul RF…Această instituţie diabolică a împovărat … 74 00:05:10,745 –> 00:05:14,747 populaţia SUA … şi practic a falimentat Guvernul nostru. 75 00:05:14,952 –> 00:05:17,435 Acest lucru a fost realizat prin intrmediul practicilor 76 00:05:17,436 –> 00:05:20,952 corupte a vulturilor bogaţi care o controlează.’ 77 00:05:21,693 –> 00:05:25,815 Senatorul Barry Goldwater a fost un critic frecvent al RF: 78 00:05:27,105 –> 00:05:29,378 „Majoritatea Americanilor nu au o înţelegere reală a 79 00:05:29,379 –> 00:05:32,005 operaţiei creditorilor de bani internaţionali. 80 00:05:33,510 –> 00:05:37,360 Conturile Sistemului RF nu au fost niciodată verificate. 81 00:05:36,929 –> 00:05:39,908 El operează în afara controlului Congresului 82 00:05:39,909 –> 00:05:43,429 şi manipulează creditul SUA.” 83 00:05:43,981 –> 00:05:49,381 RF cu adevărat, deşi nu este o parte a Guvernului Federal 84 00:05:49,264 –> 00:05:51,483 este cu mult mai puternic decât Guvernul Federal; 85 00:05:51,484 –> 00:05:54,889 este mult mai puternic decât preşedintele, Congresul şi Curţile de Justiţie. 86 00:05:55,273 –> 00:05:58,522 Mulţi oameni mă provoacă pe această temă, dar permiteţi-mi să-mi dovedesc cazul: 87 00:05:59,194 –> 00:06:03,116 RF determină care este plata pe care o persoană medie o va face pentru o maşină 88 00:06:03,690 –> 00:06:07,492 care va fi plata caselor lor şi dacă vor avea o slujbă sau nu. 89 00:06:07,765 –> 00:06:10,594 Şi vă spun eu, acesta este control total. 90 00:06:11,065 –> 00:06:13,405 Şi, RF este cel mai mare 91 00:06:13,406 –> 00:06:16,465 unic creditor al Guvernului SUA. 92 00:06:17,795 –> 00:06:22,142 Ceea ce ne spun proverbele… împrumutatul este servitorul creditorului. 93 00:06:22,526 –> 00:06:24,380 Ceea ce trebuie să înţelegem 94 00:06:24,500 –> 00:06:27,437 este că din momentul în care constituţia a fost adoptată 95 00:06:27,716 –> 00:06:32,936 până în ziua de azi, tipii care profită de pe urma băncilor centrale private 96 00:06:33,201 –> 00:06:37,940 aşa cum Madison îi numea „Schimbători de banii” au dus o bătălie continuă 97 00:06:38,060 –> 00:06:40,924 de a controla, cine va imprima banii Americii. 98 00:06:41,800 –> 00:06:44,247 De ce este aşa de important cine imprimă banii? 99 00:06:44,367 –> 00:06:46,885 Gândiţi-vă la bani ca la orice alt produs. 100 00:06:47,005 –> 00:06:51,207 Dacă deţi monopolul asupra unui produs de care toată lumea are nevoie, 101 00:06:51,405 –> 00:06:55,275 şi nimeni nu are suficient din el, există o mulţime de căi de a face profit. 102 00:06:55,642 –> 00:06:58,489 Şi deasemenea să exerciţi o imensă influenţă politică. 103 00:06:58,839 –> 00:07:01,006 Despre asta este vorba în această luptă. 104 00:07:01,286 –> 00:07:06,159 De-a lungul istoriei SUA puterea banilor a oscilat 105 00:07:06,433 –> 00:07:10,974 de la Congres la unele bănci centrale private. 106 00:07:12,055 –> 00:07:16,352 Părinţii fondatori ştiau de relele băncilor centrale private. 107 00:07:16,773 –> 00:07:21,872 În primul rând, ei au văzut cum banca privată centrală Britanică, Banca Angliei 108 00:07:21,992 –> 00:07:25,260 a ridicat datoria naţională britanică în aşa de mare măsură 109 00:07:25,380 –> 00:07:29,129 că parlamentul a fost forţat să pună taxe nedrepte 110 00:07:29,391 –> 00:07:31,225 pe coloniile americane. 111 00:07:31,906 –> 00:07:33,697 De fapt, aşa cum vom vedea mai târziu 112 00:07:33,889 –> 00:07:38,493 Ben Franklin a spus că aceasta a fost adevărata cauză a revoluţiei americane. 113 00:07:39,740 –> 00:07:43,915 Majoritatea părinţilor fondatori au înţeles pericolul bancar potenţial 114 00:07:44,194 –> 00:07:47,672 şi s-au temut de acumularea de avere şi putere a bancherilor. 115 00:07:48,615 –> 00:07:50,577 Jefferson a spus-o în felul următor: 116 00:07:51,655 –> 00:07:54,305 „Cred sincer că instituţiile bancare sunt 117 00:07:54,425 –> 00:07:57,761 mai periculoase pentru libertăţile noastre decât armatele. 118 00:07:58,066 –> 00:08:00,862 ‘Puterea de a emite ar trebui luată băncilor 119 00:08:00,863 –> 00:08:04,156 şi returnată oamenilor cărora le aparţine de drept.” 120 00:08:04,657 –> 00:08:08,640 Scurta declaraţie a lui Jefferson este de fapt soluţia 121 00:08:08,760 –> 00:08:11,559 la toate problemele noaste noastre de azi. 122 00:08:11,821 –> 00:08:15,049 Se merită repetat: „Puterea de a emite ar trebui 123 00:08:15,050 –> 00:08:17,994 luată băncilor şi returnată oamenilor 124 00:08:18,114 –> 00:08:20,391 cărora le aparţine de drept.” 125 00:08:21,685 –> 00:08:25,498 James Madison, principalul autor al Constituţiei, a fost de acord. 126 00:08:25,877 –> 00:08:31,084 Foarte interesant, el i-a numit pe aceia din spatele păcălelii băncii centrale 127 00:08:31,521 –> 00:08:34,822 „Schimbători de bani”. Madison a criticat cu putere acţiunile lor. 128 00:08:35,900 –> 00:08:40,025 „Înregistrările istorice cum că schimbătorii de bani au folosit orice formă de abuz , 129 00:08:40,145 –> 00:08:43,201 intrigă, înşelătorie şi mijloace violente posibile 130 00:08:43,716 –> 00:08:49,353 să menţină controlul lor asupra guvernelor prin controlul banilor şi a emiterii lor.” 131 00:08:50,776 –> 00:08:53,431 Bătălia pentru cine emite banii noştrii 132 00:08:53,551 –> 00:08:57,612 a fost problema pivot de-a lungul istoriei SUA. 133 00:08:57,876 –> 00:09:01,666 Războaiele sunt purtate pentru asta, crizele sunt cauzate pentru a obţine asta. 134 00:09:02,103 –> 00:09:04,587 Totuşi, după Primul Război Mondial, această bătălie a fost 135 00:09:04,588 –> 00:09:07,882 rareori menţionată în ziare sau cărţi de istorie. 136 00:09:08,392 –> 00:09:09,074 De ce? 137 00:09:09,336 –> 00:09:13,248 Prin intermediul Primului Război Mondial, Schimbătorii de Bani cu averea lor dominantă 138 00:09:13,566 –> 00:09:16,931 au preluat controlul majorităţii presei naţionale. 139 00:09:17,817 –> 00:09:19,887 De-a lungul istoriei SUA, această bătălie 140 00:09:19,888 –> 00:09:23,337 pentru cine are puterea de a emite banii noştrii a fost dezlănţuită. 141 00:09:23,735 –> 00:09:29,666 De fapt it has changed hands back and forth eight times since 1764, 142 00:09:29,963 –> 00:09:33,564 totuşi acest fapt a dispărut efectiv din vizorul public 143 00:09:33,832 –> 00:09:35,678 pentru mai mult de trei generaţii, 144 00:09:35,957 –> 00:09:41,012 în spatele unui ecran de fum emis de „majoretele” RF din mass media. 145 00:09:41,977 –> 00:09:46,292 Până când nu ne vom opri să vorbim despre deficite şi cheltuielile guvernului 146 00:09:46,412 –> 00:09:50,082 şi începem să vorbim despre cine controlează câţi bani avem, 147 00:09:50,379 –> 00:09:52,633 totul este doar un mare joc de suprafaţă (lipsit de substanţă n.t.) 148 00:09:52,753 –> 00:09:55,060 O completă şi totală înşelătorie. 149 00:09:55,622 –> 00:09:58,032 Nu contează dacă aprobi o iron clad 150 00:09:58,033 –> 00:10:01,694 amendament la Constituţie mandatând un buget echilibrat. 151 00:10:01,614 –> 00:10:03,942 Situaţia noastră va deveni doar din ce în ce 152 00:10:03,943 –> 00:10:07,564 mai rea până când nu vom smulge din rădăcini cauza acestei probleme. 153 00:10:11,884 –> 00:10:13,784 În primul rând educaţia. 154 00:10:13,881 –> 00:10:16,681 Asta este ceea ce face această prezentare video. 155 00:10:17,213 –> 00:10:18,963 Darîn al doilea rând noi trebuie să acţionăm. 156 00:10:20,078 –> 00:10:23,928 Noi trebuie să luăm înapoi puterea de a emite proprii noştrii bani. 157 00:10:24,094 –> 00:10:29,494 Emiterea propriilor noştri bani nu este o soluţie radicală, vreau să subliniez asta. 158 00:10:29,509 –> 00:10:34,409 Este aceeaşi soluţie folosită în diferite momente din istoria SUA de oameni ca: 159 00:10:34,417 –> 00:10:37,081 Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Andrew 160 00:10:37,082 –> 00:10:40,117 Jackson, Martin Van Buren şi Abraham Lincoln. 161 00:10:41,575 –> 00:10:43,825 Deci, ca să facem o socoteală: 162 00:10:44,506 –> 00:10:47,806 În 1913, Congresul i-a dat unei bănci centrale independente 163 00:10:49,338 –> 00:10:51,088 descriptiv numită Rezerva Federală 164 00:10:52,246 –> 00:10:54,346 un monopol în ceea ce priveşte emiterea banilor americani 165 00:10:55,765 –> 00:10:58,565 şi datoria generată de aceste corporaţii private 166 00:10:59,851 –> 00:11:02,301 este ceea ce ucide economia americană. 167 00:11:03,483 –> 00:11:08,383 Aşa că RF este acum cea mai puernică bancă centrală din lume. 168 00:11:10,370 –> 00:11:13,320 Deci, de unde a venit această idee? 169 00:11:12,849 –> 00:11:15,649 Ca să înţelegem cu adevărat magnitudinea problemei 170 00:11:15,742 –> 00:11:18,192 trebuie să călătorim înapoi în Europa. 171 00:11:22,645 –> 00:11:26,139 Cine sunt aceşti schimbători de bani de care a vorbit James Madison? 172 00:11:26,593 –> 00:11:28,863 În Biblie, cu 2000 de ani în urmă 173 00:11:29,160 –> 00:11:32,169 Iisus a gonit schimbătorii de bani din templu. 174 00:11:32,366 –> 00:11:36,536 A fost singura dată când Iisus a folosit forţa în timpul vieţii sale. 175 00:11:37,077 –> 00:11:39,330 Ce făceau schimbătorii de bani în templu? 176 00:11:39,761 –> 00:11:43,324 Când evreii au venit în Ierusalim să plătească taxa lor de templu 177 00:11:43,444 –> 00:11:46,067 ei puteau să plătească doar cu o monedă specială 178 00:11:46,399 –> 00:11:48,582 jumătatea de shekel a sanctuarului. 179 00:11:48,844 –> 00:11:52,755 Aceasta era o jumătate de uncie de argint pur de aproximativ această mărime. 180 00:11:53,425 –> 00:11:58,857 Era singura monedă din zonă la acea vreme care era argint pur de o greutate stabilită 181 00:11:58,977 –> 00:12:01,514 fără imaginea împăratului păgân. 182 00:12:01,634 –> 00:12:06,297 Aşadar pentru evrei, jumătatea de shekel era singura monedă acceptată de Dumnezeu. 183 00:12:06,920 –> 00:12:09,057 Dar aceste monede nu erau din abundenţă. 184 00:12:09,177 –> 00:12:12,089 Schimbătorii de bani i-au acaparat de pe piaţă pentru ei. 185 00:12:12,209 –> 00:12:15,456 Apoi le-au crescut preţul, ca la orice alt fel de produs 186 00:12:15,576 –> 00:12:17,989 până acolo unde putea să suporte piaţa.. 187 00:12:18,333 –> 00:12:20,796 Cu alte cuvinte, schimbătorii de bani făceau 188 00:12:20,797 –> 00:12:25,454 profite exorbitante deoarece ei deţineau un monopol virtual pe bani. 189 00:12:26,087 –> 00:12:28,788 Evreii trebuiau să plătescă orice doreau aceştia. 190 00:12:28,908 –> 00:12:33,140 Penru Iisus, asta viola în totalitate sanctitatea casei lui Dumnezeu. 191 00:12:39,581 –> 00:12:44,123 Dar înşelătoria schimbului de bani nu a pornit în zilele lui Iisus. 192 00:12:44,789 –> 00:12:49,264 Cu 200 de ani înainte de Christos, Roma avea probleme cu schimbătorii de bani. 193 00:12:49,384 –> 00:12:53,930 Doi împăraţi romani timpurii au încercat să diminueze puterea schimbătorilor de bani 194 00:12:54,192 –> 00:12:56,245 prin reformarea legiilor cămătăriei 195 00:12:56,365 –> 00:12:59,745 şi limitarea deţinerii de terenuri la 500 de acrii. 196 00:12:59,865 –> 00:13:01,751 Amândoi au fost asasinaţi. 197 00:13:02,146 –> 00:13:03,456 În anul 48 Î.Ch, 198 00:13:03,735 –> 00:13:08,382 Julius Caesar a luat puterea de a bate moneda, de la schimbătorii de bani 199 00:13:08,644 –> 00:13:11,716 şi a fabrict monede pentru beneficiul tuturor. 200 00:13:12,676 –> 00:13:17,706 Cu această nouă, îmbelşugată rezervă de bani, el a construit măreţe proiecte publice. 201 00:13:18,335 –> 00:13:22,860 Făcând bani din belşug, Cezar a câştigat simpatia oamenilor obişnuiţi. 202 00:13:23,314 –> 00:13:25,491 Dar schimbătorii de bani l-au urât. 203 00:13:25,611 –> 00:13:30,109 Unii cred că acesta a fost un factor important în asasinarea lui Cezar. 204 00:13:30,805 –> 00:13:33,699 Un lucru este sigur: odată cu moartea lui Cezar 205 00:13:33,700 –> 00:13:36,429 a venit şi decesul belşugului monetar în Roma. 206 00:13:36,693 –> 00:13:38,962 Taxele au crescut şi aşa şi corupţia. 207 00:13:39,399 –> 00:13:45,272 La fel ca în cazul Americii de azi, cămătăria şi deprecierea monezii au devenit legea. 208 00:13:45,585 –> 00:13:49,235 În final, rezerva romană de bani a fost redusă cu 90%. 209 00:13:49,609 –> 00:13:53,417 Ca rezultat, oamenii obişnuiţi şi-au pierdut pământurile şi casele 210 00:13:53,697 –> 00:13:56,631 aşa cum este pe cale să se întâmple curând în America. 211 00:13:57,120 –> 00:13:59,199 Odată cu decesul belşugului de bani, 212 00:13:59,319 –> 00:14:04,070 masele şi-au pierdut încrederea în guvernul roman şi au refuzat să-l susţină. 213 00:14:04,783 –> 00:14:08,637 Roma a plonjat într-o beznă a epocilor întunecate. 214 00:14:09,155 –> 00:14:11,820 4. Aurarii 215 00:14:13,639 –> 00:14:17,325 La 1000 de ani după moartea lui Christos, schimbătorii de bani 216 00:14:17,587 –> 00:14:21,552 cei care împrumutau şi manipulau cantitatea de bani 217 00:14:21,965 –> 00:14:24,236 erau activi în Anglia medievală. 218 00:14:24,865 –> 00:14:26,769 În realitate, ei erau aşa de activi, 219 00:14:26,889 –> 00:14:31,225 că acţionând împreună, ei puteau manipula întreaga economie engleză. 220 00:14:31,644 –> 00:14:33,750 Aceştia nu erau bancheri în sine. 221 00:14:33,870 –> 00:14:37,208 Schimbătorii de bani erau, în general, aurarii. 222 00:14:37,811 –> 00:14:42,158 Ei erau primii bancheri deoarece ei au început să ţină aurul altor oameni 223 00:14:42,278 –> 00:14:44,601 pentru siguranţă, în tainiţele lor. 224 00:14:45,585 –> 00:14:50,336 Primii bani de hârtie erau doar o chitanţă pentru aurul lăsat la aurar. 225 00:14:51,227 –> 00:14:54,376 Banii de hârtie au prins la public deoarece era mult mai convenabil 226 00:14:54,674 –> 00:14:58,524 decât să care de colo colo o mulţime de aur greu şi monede de argint. 227 00:14:59,024 –> 00:15:03,845 La un moment dat, aurarii au observat că numai o mică parte a depozanţilor 228 00:15:04,107 –> 00:15:07,286 s-au întors şi au cerut aurul lor măcar odată. 229 00:15:07,897 –> 00:15:10,601 Aurarii au început să înşele sistemul. 230 00:15:11,112 –> 00:15:14,933 Ei au descoperit că pot printa mai mulţi bani decât aveau aur 231 00:15:15,053 –> 00:15:17,972 şi de obicei, nimeni nu remarca asta. 232 00:15:18,828 –> 00:15:22,831 Apoi ei puteau împrumuta aceşti extra bani şi să colecteze dobânda pe ei. 233 00:15:22,951 –> 00:15:26,899 Aceasta a fost naşterea activităţii bancare a rezervei fracţionare. 234 00:15:27,274 –> 00:15:32,008 Asta înseamnă împrumutarea altora cu mult mai mulţi bani decât ai tu capital în depozit. 235 00:15:33,278 –> 00:15:36,754 Deci, dacă 1000 de dolari în aur erau depozitaţi la ei 236 00:15:36,970 –> 00:15:40,588 ei puteau împrumuta aproape 10 000 de dolari ca bani de hârtie, 237 00:15:40,708 –> 00:15:45,175 şi puteau obţine dobândă pe ei şi nimeni nu putea descoperi înşelăciunea. 238 00:15:46,741 –> 00:15:51,334 Prin aceste mijloace, aurarii au acumulat din ce în ce mai multă avere 239 00:15:51,454 –> 00:15:55,038 şi au folosit această prosperitate să acumuleze din ce în ce mai mult aur. 240 00:15:55,826 –> 00:15:59,878 Astăzi, această practică de a împrumta mai mulţi bani decât sunt rezerve 241 00:15:59,998 –> 00:16:02,408 este cunoscută ca activitate bancară a rezervei fracţionare. 242 00:16:02,528 –> 00:16:05,431 Fiecărei bănci din SUA i se permite să împrumute 243 00:16:05,432 –> 00:16:08,762 cel puţin de 10 ori mai mulţi bani decât au ei de fapt. 244 00:16:08,882 –> 00:16:12,482 Asta este ceea ce fac ei prin taxarea, să spunem, a 8% dobândă. 245 00:16:12,928 –> 00:16:17,574 Cu adevărat nu este 8%/an, care este venitul lor, este 80%. 246 00:16:18,011 –> 00:16:21,619 De aceea clădirile bancare sunt întotdeauna cele mai mari din oraş. 247 00:16:22,878 –> 00:16:24,355 Dar nu înseamnă asta că toată 248 00:16:24,356 –> 00:16:28,073 această dobândă sau toată activitatea bancară, ar fi ilegală? Parţial. 249 00:16:28,567 –> 00:16:32,722 În evul mediu, legea Canonică, legea bisericii catolice, a interzis 250 00:16:32,842 –> 00:16:34,822 taxarea dobânzii pe împrumuturi. 251 00:16:34,942 –> 00:16:39,263 Acest concept a urmat învăţăturile lui Aristotel şi a Sfântului Thomas Aquinas. 252 00:16:39,611 –> 00:16:44,428 Ei spuneau că scopul banilor era să servească membrii societăţii 253 00:16:44,742 –> 00:16:49,657 pentru a facilita schimbul de bunuri necesare trăiri unei vieţi virtuoase. 254 00:16:51,176 –> 00:16:54,393 Dobânda, în credinţa lor, împiedică acest lucru, 255 00:16:54,513 –> 00:16:57,845 prin punerea unei poveri nenecesare în folosinţa acestor bani. 256 00:16:58,214 –> 00:17:02,889 În alte cuvinte, dobânda era contrară raţiunii şi dreptăţii. 257 00:17:03,727 –> 00:17:05,967 Reflectând legea bisericii în evul mediu, 258 00:17:05,968 –> 00:17:08,740 Europa a interzis punerea de dobânzi pe împrumuturi 259 00:17:09,055 –> 00:17:11,745 şi au socotit-o ca pe o crimă numită cămătărie. 260 00:17:12,291 –> 00:17:16,082 Pe măsură ce a crescut comerţul, şi deci şi oportunităţile de investiţii 261 00:17:16,397 –> 00:17:18,423 s-au ivit în evul mediu târziu 262 00:17:18,685 –> 00:17:22,809 s-a ajuns la recunoaşterea că împrumutul de bani avea un cost pentru creditor. 263 00:17:23,368 –> 00:17:26,041 Atât ca risc dar şi ca oportunităţi pierdute. 264 00:17:26,530 –> 00:17:30,096 Aşa că unele schimbări au fost permise, dar nu dobândă în sine. 265 00:17:31,039 –> 00:17:34,882 Dar toţi moraliştii, nu contează de ce religie, condamnau frauda 266 00:17:35,161 –> 00:17:38,587 opresiunea săracilor şi injustiţia ca fiind clar imorală. 267 00:17:39,285 –> 00:17:42,017 Aşa cum vom vedea, împrumutul rezervei fracţionare 268 00:17:42,137 –> 00:17:45,531 îşi are rădăcina în fraudă, rezultând o sărăcie larg răspândită 269 00:17:45,849 –> 00:17:48,871 şi reduce valoarea banilor oricui. 270 00:17:51,645 –> 00:17:55,495 Vechii aurari aurarii au descoperit că extra profiturile se pot face prin 271 00:17:55,615 –> 00:17:59,448 creşterea economică între bani uşor făcuţi şi bani greu făcuţi. 272 00:18:00,338 –> 00:18:02,262 Când făceau ca banii să fie mai uşor de 273 00:18:02,263 –> 00:18:05,369 împrumutat, atunci cantitatea de bani din circulaţie creştea. 274 00:18:06,041 –> 00:18:07,668 Banii erau din belşug. 275 00:18:07,788 –> 00:18:11,147 Oamenii luau mai multe împrumuturi să-şi extindă afacerile. 276 00:18:11,267 –> 00:18:14,767 Dar apoi schimbătorii de bani „strângeau cureaua” rezervei de bani. 277 00:18:15,279 –> 00:18:18,075 Ei făceau ca împrumuturile să fie mai dificil de obţinut. 278 00:18:19,018 –> 00:18:21,691 Ce s-ar întâmpla? Exact ce se întâmplă astăzi. 279 00:18:21,988 –> 00:18:26,110 Un anumit procent de populaţie nu mai poate returna împrumuturile anterioare 280 00:18:26,383 –> 00:18:30,558 şi nu mai pot lua noi împrumuturi ca să le plătească pe cele vechi. 281 00:18:31,302 –> 00:18:33,835 Aşa că, ei au fost falimentaţi şi au trebuit să 282 00:18:33,836 –> 00:18:38,045 să-şi vândă averile aurarilor la preţ de câţiva penny la un dolar. 283 00:18:39,213 –> 00:18:42,375 Acelaşi lucru se întâmplă încă şi astăzi. 284 00:18:42,742 –> 00:18:45,851 Numai astăzi noi numim asta „creşterea economiei” 285 00:18:46,130 –> 00:18:48,677 „suişuri şi coborâşuri ale ciclului de afaceri”. 286 00:18:49,125 –> 00:18:50,686 5. Răbojul 287 00:18:51,908 –> 00:18:54,543 Ca şi Iulius Cezar, Regele Henry I al Angliei 288 00:18:54,544 –> 00:18:58,923 a reuşit, în sfârşit, să ia puterea banilor din mâna aurarilor 289 00:18:59,156 –> 00:19:00,206 în jurul anului 1100 D.Ch. 290 00:19:01,444 –> 00:19:03,519 Henry ar fi putut să folosească orice pe 291 00:19:03,520 –> 00:19:06,994 post de bani: chochilii de scoici, pene sau chiar balegă de iac, 292 00:19:06,995 –> 00:19:10,055 aşa cum se folosea adesea în provinciile de nord din Tibet. 293 00:19:10,925 –> 00:19:16,225 Dar el a inventat cel mai neobişnuit sistem financiar din istorie. Se numea 294 00:19:16,486 –> 00:19:17,886 sistemul răbojului. 295 00:19:19,429 –> 00:19:22,579 Aici am unul dintre puţinele exemple care au supravieţuit 296 00:19:23,128 –> 00:19:25,228 a acestei forme de bani britanici 297 00:19:24,881 –> 00:19:29,589 care au durat 726 de ani, până în 1826. 298 00:19:29,834 –> 00:19:30,884 Un răboj. 299 00:19:31,254 –> 00:19:33,704 Sistemul răbojului a fost adoptat pentru a evita 300 00:19:34,586 –> 00:19:36,686 manipularea monetarului de către aurari. 301 00:19:38,405 –> 00:19:41,905 Răboajele au fost fabricate din beţe de lemn şlefuite. 302 00:19:43,010 –> 00:19:47,560 Crestăturile erau tăiate de-a lungul unei laturi a băţului ca să indice valoarea. 303 00:19:48,718 –> 00:19:52,218 Apoi răbojul era împărţit de-a lungul său printre crestături 304 00:19:53,158 –> 00:19:57,008 aşa că ambele părţi să păstreze o înregistrare a crestăturilor. 305 00:19:57,674 –> 00:20:00,824 Regele a ţinut o jumătate să îl protejeze contra contrafacerii. 306 00:20:01,906 –> 00:20:07,506 Apoi el ar fi sacrificat cealaltă jumătate în cadul economic şi ar fi circulat ca bani. 307 00:20:07,484 –> 00:20:12,220 Acest răboj particular este uriaş şi reprezenta 25.000 de lire. 308 00:20:13,111 –> 00:20:16,611 Unul dintre deţinătorii originari de acţiuni în Banca Angliei 309 00:20:16,172 –> 00:20:18,622 şi-a cumpărat părţile originare cu un răboj. 310 00:20:20,059 –> 00:20:25,459 Cu alte cuvinte, el a cumpărat acţiuni în cea mai puternică corporaţie din lume 311 00:20:25,780 –> 00:20:27,530 cu un băţ de lemn. 312 00:20:28,039 –> 00:20:31,189 Este ironic că după formarea sa în 1694 313 00:20:32,140 –> 00:20:35,290 Banca Angliei a atacat sistemul răbojului; 314 00:20:35,511 –> 00:20:39,361 deoarece erau bani în afara puterii schimbătorilor de bani 315 00:20:39,616 –> 00:20:42,766 aşa cum regele Henry I dorise să fie. 316 00:20:43,348 –> 00:20:47,898 De ce acceptaseră oamenii beţele de lemn ca şi bani? Asta este o bună întrebare. 317 00:20:47,838 –> 00:20:51,688 De-a lungul istoriei oamenii au încercat aproape orice credeau ei că are valoare. 318 00:20:52,677 –> 00:20:54,988 Vedeţi, secretul este că banii sunt doar 319 00:20:54,989 –> 00:20:58,627 ceea ce oamenii sunt de acord să folosească pe post de bani. 320 00:20:58,188 –> 00:21:01,688 Ce sunt banii noştrii astăzi? Sunt cu adevărat doar hârtie. 321 00:21:01,844 –> 00:21:03,244 Dar uitaţi care e şmecheria: 322 00:21:03,195 –> 00:21:09,145 Regele Henry I a ordonat ca răboajele să fie folosite să plătească taxele regelui. 323 00:21:09,146 –> 00:21:11,071 Această creare la comandă de răboaje 324 00:21:11,462 –> 00:21:15,312 i-a făcut imediat să circule şi să fie acceptaţi ca şi bani. 325 00:21:16,056 –> 00:21:19,709 A funcţionat bine. De fapt, nici un alt fel de bani nu au 326 00:21:19,710 –> 00:21:23,956 funcţionat aşa de bine şi de mult ca răbojul. 327 00:21:23,787 –> 00:21:28,837 Ţineţi în minte că imperiul Britanic a fost ridicat sub sistemul răbojului. 328 00:21:29,316 –> 00:21:32,116 Sistemul răbojului a avut succes în ciuda faptului 329 00:21:33,545 –> 00:21:35,645 că schimbătorii de bani au atacat-o constant 330 00:21:36,651 –> 00:21:39,801 oferind sistemul de monede de metal ca şi competiţie. 331 00:21:40,342 –> 00:21:44,692 Cu alte cuvinte, monedele de metal nu au ieşit niciodată complet din circulaţie, 332 00:21:45,604 –> 00:21:50,504 dar răbojul a rezistat deoarece deoarece era bun la plata taxelor. 333 00:21:52,181 –> 00:21:57,031 În fine, în anii 1550, Henry VIII a relaxat legiile legate de cămătărie. 334 00:21:58,196 –> 00:22:00,996 Schimbătorii de bani nu au pierdut nici o clipă în a se reafirma. 335 00:22:01,917 –> 00:22:06,467 Ei şi-au făcut rapid banii de aur şi argint din belşug, pentru mai multe decade. 336 00:22:07,811 –> 00:22:11,460 Dar când Regina Maria, a preluat tronul şi a întărit legiile împotriva cămătăriei din nou, 337 00:22:11,982 –> 00:22:15,832 schimbătorii de bani şi-au reînoit provizia de monezi de aur şi argint 338 00:22:16,663 –> 00:22:18,413 forţând economia să se împovăreze. 339 00:22:19,779 –> 00:22:22,808 Când sora Reginei Maria, Regina Elizabeth I a preluat tronul 340 00:22:23,294 –> 00:22:26,444 ea a fost determinată să recâştige controlul asupra banilor englezi. 341 00:22:27,393 –> 00:22:31,943 Soluţia sa a fost să emită monede din aur şi argint din trezoreria publică 342 00:22:32,114 –> 00:22:36,314 şi să preia controlul rezervei de bani de la schimbătorii de bani. 343 00:22:36,917 –> 00:22:42,167 Deşi controlul banilor nu a fost singura cauză a Revoluţiei Engleze din 1642 344 00:22:43,407 –> 00:22:45,507 diferenţele religioase au alimentat conflictul 345 00:22:46,637 –> 00:22:49,087 politica monetară a jucat totuşi un rol important. 346 00:22:50,227 –> 00:22:52,160 Finanţat de schimbătorii de bani, Oliver Cromwell 347 00:22:52,161 –> 00:22:54,577 la răsturnat în final pe Regele Charles 348 00:22:55,661 –> 00:22:59,311 a curăţat parlamentul şi l-a trimis pe rege la moarte. 349 00:22:59,539 –> 00:23:03,739 Schimbătorilor de bani li s-a permis apoi imediat să-şi consolideze puterea financiară. 350 00:23:04,949 –> 00:23:07,399 Rezultatul a fost că pentru următorii 50 de ani: 351 00:23:07,400 –> 00:23:09,236 schimbătorii de bani au aruncat 352 00:23:09,237 –> 00:23:12,553 Marea Britanie într-o serie de războaie costisitoare. 353 00:23:13,186 –> 00:23:18,786 Ei au preluat o milă pătrată de proprietate în Londra numita şi ‘City of London’. 354 00:23:19,104 –> 00:23:23,304 Această zonă este şi astăzi cunoscută ca fiind una din cele 3 mai puternice 355 00:23:24,107 –> 00:23:25,857 centre financiare din lume. 356 00:23:26,923 –> 00:23:30,773 Conflictele cu regii Stuart au condus schimbătorii de bani din Anglia 357 00:23:31,844 –> 00:23:34,294 să se combine cu cei din Olanda 358 00:23:34,008 –> 00:23:38,208 pentru a finanţa invazia lui William de Orange care i-a răsturnat pe Stuarts 359 00:23:38,494 –> 00:23:40,944 in 1688 şi a preluat tronul englez. 360 00:23:42,464 –> 00:23:47,159 6. Banca Angliei 361 00:23:47,194 –> 00:23:50,391 Pe la sfârşitul anilor 1600, Anglia era într-o ruină financiară. 362 00:23:51,481 –> 00:23:56,731 Aproximativ 50 de ani de războaie continue cu Franţa şi cu Olanda au istovit-o. 363 00:23:57,657 –> 00:23:59,903 Disperaţi, oficialii guvernamentali s-au întâlnit cu 364 00:23:59,904 –> 00:24:03,957 schimbătorii de bani să-i implore să-i împrumute pentru scopurile lor politice. 365 00:24:05,385 –> 00:24:08,885 Preţul a fost ridicat: o bancă privată consacrată guvernamental 366 00:24:10,162 –> 00:24:12,962 care putea emite bani creaţi din nimic. 367 00:24:14,480 –> 00:24:19,384 A fost să fie prima bancă centrală privată din lumea modernă 368 00:24:19,419 –> 00:24:20,580 Banca Angliei. 369 00:24:21,357 –> 00:24:26,257 Deşi a fost numită în mod înşelător Banca Angliei, populţia generală 370 00:24:26,619 –> 00:24:30,619 crede că a fost o parte a guvernului, Nu a fost. 371 00:24:29,631 –> 00:24:32,511 Ca orice altă corporaţie privată, Banca Angliei 372 00:24:32,512 –> 00:24:35,031 a vândut participaţiuni ca să pornească. 373 00:24:35,424 –> 00:24:37,874 Investitorii ale căror nume nu au fost revelate niciodată 374 00:24:38,751 –> 00:24:43,701 se presupune că ar fi pus până la 1,25 milioane de lire sterline în monezi de aur 375 00:24:44,153 –> 00:24:46,603 să cumpere acţiunile lor la bancă 376 00:24:46,512 –> 00:24:49,112 dar numai 750,000 lire sterline au fost primite. 377 00:24:50,548 –> 00:24:54,198 În ciuda acestui fapt, banca a fost listată la momentul potrivit în 1694 378 00:24:55,766 –> 00:24:58,531 şi a pornit afacerea de împrumuturi 379 00:24:58,532 –> 00:25:02,416 cu sume de câteva ori mai mari decât aveau ei în rezerve 380 00:25:02,054 –> 00:25:03,104 toate cu dobândă. 381 00:25:04,366 –> 00:25:06,809 În schimb, noua bancă ar împrumuta 382 00:25:06,810 –> 00:25:10,316 politicienilor britanici câţi bani ar vrea 383 00:25:10,273 –> 00:25:15,173 atâta timp cât ei le asigură plata dobânzii prin directa taxare a poporului britanic. 384 00:25:15,577 –> 00:25:17,974 Aşa că legalizarea Băncii Angliei 385 00:25:17,975 –> 00:25:20,827 s-a cifrat la nimic mai mult decât contrafacerea legală 386 00:25:22,052 –> 00:25:25,552 a monedei naţionale pentru câştigul privat al bancherilor. 387 00:25:24,726 –> 00:25:28,576 Din nefericire aproape toate naţiunile au acum o bancă centrală privată 388 00:25:30,786 –> 00:25:33,936 folosind Banca Angliei ca un model de bază. 389 00:25:35,085 –> 00:25:37,580 Puterea acestor bănci centrale este de aşa natură 390 00:25:37,581 –> 00:25:41,385 că în curând ele or să preia controlul total asupra economiei naţionale. 391 00:25:41,957 –> 00:25:45,957 În curând va fi o plutocraţie, condusă de cei bogaţi. 392 00:25:47,304 –> 00:25:52,554 Ar fi ca şi cum ai pune controlul armatei în mâinile mafiei. 393 00:25:51,687 –> 00:25:54,137 Pericolul tiraniei ar fi extrem. 394 00:25:54,282 –> 00:26:00,432 Da, avem nevoie de bănci centrale. Nu, nu avem nevoie de ele în mâini private. 395 00:26:00,932 –> 00:26:04,137 Înşelătoria băncii centrale private este de fapt, o taxă ascunsă. 396 00:26:04,457 –> 00:26:08,684 Naţiunea vinde creanţe băncii centrale pentru a plăti pentru lucruri 397 00:26:08,685 –> 00:26:12,291 pentru care guvernul nu are voinţa politică să ridice taxele şi să plătească pentru ele. 398 00:26:13,214 –> 00:26:18,114 Creanţele sunt cumpărate cu bani pe care banca centrală îi crează din nimic. 399 00:26:18,285 –> 00:26:21,435 Mai mulţi bani în circulaţie fac ca banii dvs. să valoreze mai puţin. 400 00:26:22,417 –> 00:26:25,117 Guvernul obţine câţi bani câţi are nevoie 401 00:26:25,118 –> 00:26:28,717 şi populaţia plăteşte pentru toţii în inflaţie. 402 00:26:28,554 –> 00:26:33,104 Frumuseţea planului este nici măcar o persoană din 1000 403 00:26:32,645 –> 00:26:34,760 nu-şi poate da seama de asta deoarece este în mod intenţionat 404 00:26:34,761 –> 00:26:39,240 ascuns în spatele unei bolboroseli economice care sună complex. 405 00:26:40,686 –> 00:26:46,436 Odată cu formarea Băncii Angliei naţiunea a fost curând scăldată în bani. 406 00:26:46,671 –> 00:26:48,421 Preţurile în întreaga ţară s-au dublat. 407 00:26:49,358 –> 00:26:52,508 Împrumuturi masive au fost permise pentru aproape orice schemă nebunească. 408 00:26:53,403 –> 00:26:56,203 Una dintre idei propunea să sece Marea Roşie 409 00:26:56,131 –> 00:26:58,252 pentru a se recupera aurul presupus pierdut atunci când 410 00:26:58,253 –> 00:27:01,381 armata egipteana s-a înecat urmărindu-i pe Moise şi pe israeliţi. 411 00:27:04,099 –> 00:27:06,843 Până în 1698, datoria guvernului a crescut de la 412 00:27:06,844 –> 00:27:10,599 cei 1.25 milioane lire sterline la 16 milioane de lire sterline. 413 00:27:12,322 –> 00:27:15,472 Normal, taxele au crescut şi au tot crescut pentru a plăti pentru toate astea. 414 00:27:18,142 –> 00:27:21,292 Cu rezerva de bani britanică ferm în controlul lor 415 00:27:21,580 –> 00:27:23,523 economia britanică a început un roller 416 00:27:23,524 –> 00:27:26,130 coaster sălbatic de perioade de avânt şi depresii 417 00:27:26,661 –> 00:27:29,016 – exact acel gen de lucru pe care o bancă privată centrală 418 00:27:29,017 –> 00:27:32,261 pretinde că e determinată să-l prevină. 419 00:27:32,981 –> 00:27:34,518 Există două lucruri cre cred că sunt 420 00:27:34,519 –> 00:27:36,246 intrinseci, nu numai în ceea ce priveşte 421 00:27:36,247 –> 00:27:38,231 Banca Angliei ci Băncile Centrale în generalŞ 422 00:27:38,896 –> 00:27:45,739 Primul este o implicare în formularea politicii monetare 423 00:27:46,332 –> 00:27:50,425 cu obiectivul specific de a atinge stabilitatea monetară. 424 00:27:51,858 –> 00:27:54,507 Totuşi, odată ce Banca Angliei a luat 425 00:27:54,508 –> 00:27:58,108 controlul, lira sterlină rareori a fost stabilă. 426 00:27:57,498 –> 00:28:01,076 Acum, haideţi să aruncăm o privire la Familia Rothschild 427 00:28:01,077 –> 00:28:04,998 familie decare se spune că este cea mai bogată familie din lume. 428 00:28:04,999 –> 00:28:07,999 7. Apariţia Rothschildzilor 429 00:28:11,522 –> 00:28:13,422 Acesta este Frankfurt, Germany. 430 00:28:14,065 –> 00:28:17,565 La 50 de ani după ce Banca Angliei şi-a deschis porţile 431 00:28:17,609 –> 00:28:19,709 un aurar pe nume Amshel Moses Bauer 432 00:28:21,279 –> 00:28:25,279 şi-a deschis un magazin de monezi şi o contabilitate în 1743. 433 00:28:26,395 –> 00:28:31,995 Şi pe uşă el a plasat un semn reprezentând un vultur roman şi un scut roşu. 434 00:28:32,227 –> 00:28:37,277 Magazinul a devenit cunoscut ca „firma scutului roşu” sau în germană „Rothschild”. 435 00:28:38,592 –> 00:28:42,742 Când fiul său, Amschel Mayer Baeur, a moştenit afacerea 436 00:28:43,390 –> 00:28:46,540 el a decis să schimbe numele familiei în „Rothschild”. 437 00:28:46,910 –> 00:28:50,410 Amschel a realizat curând că împrumutând bani guvernelor şi regilor 438 00:28:51,297 –> 00:28:54,097 era mult mai profitabilă decât să împrumute indivizi privaţi. 439 00:28:55,346 –> 00:29:00,746 Nu numai că împrumuturile erau mai mari, dar ele erau asigurate de taxele naţiuni. 440 00:29:02,175 –> 00:29:03,925 Mayer Rothschild a avut 5 fii. 441 00:29:05,146 –> 00:29:08,673 El i-a antrenat pe toţi în meşteşugul creării de bani şi apoi i-a trimis 442 00:29:08,674 –> 00:29:14,283 în marile capitale ale Europei să deschidă sucursale ale afacerii bancare familiale. 443 00:29:14,950 –> 00:29:17,192 Primul său fiu, Amschel Mayer, a stat în 444 00:29:17,193 –> 00:29:20,500 Frankfurt pentru a avea grijă de banca din oraşul natal . 445 00:29:20,667 –> 00:29:23,967 Al doilea fiu, Solomon a fost trimis la Vienna. 446 00:29:24,605 –> 00:29:28,755 Al 3-lea fiu al său, Nathan, a fost în mod clar cel mai deştept. 447 00:29:29,036 –> 00:29:33,236 Nathan a fost trimis la Londra la vârsta de 21 in 1798 448 00:29:34,035 –> 00:29:37,885 la 100 de ani după fondarea Băncii Angliei. 449 00:29:38,602 –> 00:29:42,052 Al 4-lea fiu al său, Karl, a mers la Napoli 450 00:29:42,509 –> 00:29:46,309 şi cel de-al 5-lea fiu, Jacob, a mers la Paris. 451 00:29:46,706 –> 00:29:53,016 In 1785 Mayer Rothschild şi-a mutat întreaga sa familie în această casă mai mare, 452 00:29:53,483 –> 00:29:56,633 o locuinţă cu 5 etaje împărţită cu familia Schiff. 453 00:29:58,151 –> 00:30:02,074 Această casă a fost numită „Green Shield” – „Scutul verde”. 454 00:30:02,169 –> 00:30:04,727 Rothschildzii şi Shiffs-ii vor juca 455 00:30:04,728 –> 00:30:11,352 un rol central în restul istoriei financiare Europene şi a SUA. 456 00:30:13,201 –> 00:30:14,810 Rothschildzii au încetat să mai facă 457 00:30:14,811 –> 00:30:17,401 afaceri cu regalitatea europeană aici la William’s Hall 458 00:30:19,003 –> 00:30:21,803 palatul celui mai bogat om din Germania. 459 00:30:21,506 –> 00:30:27,056 De fapt, al celui mai bogat monarh din toată Europa, Prinţul William Hess Casell. 460 00:30:27,433 –> 00:30:32,483 La început Rothschildzii îl ajutau doar pe William să speculeze în monezi preţioase. 461 00:30:33,361 –> 00:30:36,161 Dar când Napoleon la trimis pe prinţul William în exil 462 00:30:36,821 –> 00:30:38,571 William i-a trimis 500 mii de lire sterline, 463 00:30:39,937 –> 00:30:42,037 o sumă gigantică la acea vreme, 464 00:30:42,397 –> 00:30:45,897 lui Nathan Rothschild in Londra cu instrucţiuni să cumpere console, 465 00:30:47,194 –> 00:30:48,601 obligaţiuni guvernamentale britanice, 466 00:30:48,602 –> 00:30:50,844 cunoscute deasemenea şi ca rezerve guvernamentale britanice. 467 00:30:52,114 –> 00:30:55,264 Dar Rothschild a folosit banii pentru propriile sale interese. 468 00:30:55,563 –> 00:30:57,246 Cu Napoleon în cădere liberă 469 00:30:57,247 –> 00:31:00,613 oportunităţile investiţilor pe timp de război erau aproape nelimitate. 470 00:31:02,878 –> 00:31:06,728 William s-a întors aici undeva îninte de bătălia de la Waterloo in 1815. 471 00:31:06,729 –> 00:31:11,799 El i-a somat pe Rothschilds şi şi-a cerut banii înapoi. 472 00:31:13,065 –> 00:31:15,165 Rothschildzii i-au returnat Prinţului William banii 473 00:31:16,088 –> 00:31:17,856 cu dobânda consolelor britanice 474 00:31:18,656 –> 00:31:23,788 şi l-ar fi plătit jumătate din investiţia care a fost cu adevărat făcută. 475 00:31:23,555 –> 00:31:26,355 Dar Rothschildzii au păstrat toate profiturile anterioare 476 00:31:27,002 –> 00:31:29,452 pe care le-au făcut folosindu-se de banii Prinţului William. 477 00:31:31,967 –> 00:31:36,867 Nathan Rothschild s-a lăudat mai târziu că în cei 17 ani cât a fost în Anglia 478 00:31:36,696 –> 00:31:39,996 şi-a crescut rezerva sa originală de 20.000 Lire Sterline 479 00:31:40,509 –> 00:31:43,659 pe care i-a dat-o tatăl său de 2500 de ori. 480 00:31:45,631 –> 00:31:49,981 Prin cooperarea în interiorul familiei, Rothschilzii au devenit incredibil de bogaţi. 481 00:31:51,415 –> 00:31:54,915 Pe la mijlocul anilor 1800 ei au dominat toată activitatea bancară din Europa 482 00:31:55,085 –> 00:31:58,235 şi erau cu siguranţă cea mai bogată familie din lume. 483 00:31:58,900 –> 00:32:03,250 Ei l-au finanţat pe Cecil Rhodes, făcând posibil ca el să instaureze 484 00:32:03,889 –> 00:32:07,739 un monopol pe diamantele şi câmpurile aurifere din Africa De Sud. 485 00:32:07,740 –> 00:32:11,571 În America, ei i-au finanţat pe Herman-şi în căi ferate 486 00:32:12,036 –> 00:32:14,836 pe Vanderbil-ţi în drumuri şi presă 487 00:32:14,661 –> 00:32:17,811 şi pe Carnegie în industria oţelului printre multe altele. 488 00:32:19,664 –> 00:32:22,234 De fapt, de-a lungul Primului Război Mondial 489 00:32:22,235 –> 00:32:25,914 JP Morgan a fost învăţat să fie cel mai bogat om din America. 490 00:32:26,864 –> 00:32:29,414 Dar s-a descoperit după moartea sa 491 00:32:29,415 –> 00:32:32,814 că era de fapt un locotenent al Rothschild-zilor. 492 00:32:33,539 –> 00:32:35,639 Când testamentul lui Morgan a fost făcut public 493 00:32:35,928 –> 00:32:40,128 s-adescoperit că el deţinea doar 19% din Companiile JP Morgan. 494 00:32:42,912 –> 00:32:48,462 Pe la 1850, James Rothschild, capul ramurii franceze a familiei 495 00:32:48,885 –> 00:32:52,035 ar fi spus că valorează 600 milioane de franci francezi. 496 00:32:52,336 –> 00:32:56,536 cu 150 de milioane mai mult decât toate celelalte bănci din Franţa puse la un loc. 497 00:32:59,109 –> 00:33:02,609 El a construit un palat numit Fariere la est de Paris. 498 00:33:03,900 –> 00:33:07,638 Wilhelm I a exclamat când l-a văzut „Regii nu îşi pot permite 499 00:33:07,639 –> 00:33:11,600 asta, el nu poate aparţine decât unui Rothschild.” 500 00:33:11,512 –> 00:33:14,662 Un alt comentator francez al secolului 19 a spus-o în felul următor 501 00:33:15,267 –> 00:33:19,617 „Nu există decât o singură putere în Europa şi aceasta este Rothschild”. 502 00:33:19,347 –> 00:33:21,699 Nu există nici o dovadă că poziţia lor 503 00:33:21,700 –> 00:33:24,597 predominantă în finanţa europeană şi mondială s-a schimbat. 504 00:33:26,790 –> 00:33:29,382 Acum, haideţi să ne uităm la rezultatele pe 505 00:33:29,383 –> 00:33:32,740 care Banca Angliei le-a avut asupra economiei britanice 506 00:33:32,143 –> 00:33:36,343 şi cum aceasta a fost mai târziu cauza rădăcină a Revoluţiei Americane. 507 00:33:36,572 –> 00:33:37,622 08. Revoluţia Americană 508 00:33:40,875 –> 00:33:43,341 Pe la mijlocul anilor 1700’s, imperiul 509 00:33:43,342 –> 00:33:46,974 Britanic era aproape de apogeul puterii sale în lume. 510 00:33:46,975 –> 00:33:50,125 Dar Britania a luptat în 4 războiaie costisitoare în Europa 511 00:33:50,251 –> 00:33:55,301 de la crearea băncii sale centrale private, Banca Angliei. 512 00:33:55,170 –> 00:33:57,270 Costul a fost, din nou, mare. 513 00:33:57,073 –> 00:33:59,327 Pentru a finanţa aceste războaie, parlamentul britanic 514 00:33:59,328 –> 00:34:02,973 de aici, a împrumutat masiv de la bancă. 515 00:34:03,039 –> 00:34:07,233 Pe la mijlocul anilor 1700 datoria guvernului de aici din Britania, 516 00:34:07,268 –> 00:34:11,699 a fost de 140 milioane de lire sterline, o sumă exorbitantă pentru acele zile. 517 00:34:12,430 –> 00:34:15,230 În consecinţă, guvernul britanic s-a înrolat într-un program 518 00:34:15,834 –> 00:34:18,984 de a încerca să-şi mărească veniturile din Coloniile Americane 519 00:34:19,417 –> 00:34:22,917 casă-şi poată plăti dobânzile la bancă. 520 00:34:23,727 –> 00:34:26,527 Dar în America a fost o poveste diferită. 521 00:34:26,988 –> 00:34:31,188 Flagelul băncilor centrale private încă nu lovise. 522 00:34:31,940 –> 00:34:34,740 Să ne întoarcem la Sala Independenţei din Philadelphia 523 00:34:34,773 –> 00:34:38,273 unde Declaraţia de Independenţă şi Constituţia au fost semnate. 524 00:34:38,765 –> 00:34:42,415 Pe la mijlocul anilor 1700, pre-revoluţionara Americă era încă destul de săracă. 525 00:34:44,161 –> 00:34:48,711 A existat o reducere severă de monede din metal preţios pentru schimbul de bunuri 526 00:34:49,331 –> 00:34:51,293 aşa că colonizatorii timpurii au fost forţaţi să 527 00:34:51,294 –> 00:34:54,581 experimenteze cu a imprima propria lor bancnotă. 528 00:34:56,095 –> 00:34:58,195 Unele din aceste experimente au fost de succes. 529 00:34:58,883 –> 00:35:01,333 Franklin a fost un mare susţinător al coloniilor 530 00:35:01,334 –> 00:35:03,433 care-şi imprimau propriile lor bancnote. 531 00:35:04,606 –> 00:35:07,406 In 1757 Benjamin Franklin a fost trimis la Londra. 532 00:35:15,629 –> 00:35:19,829 În această perioadă, coloniile Americane au început să emită proprii lor bani. 533 00:35:21,337 –> 00:35:24,637 Numiţi Înscrisuri Coloniale, această încercare a fost foarte de succes. 534 00:35:25,345 –> 00:35:27,795 A oferit un mediu sigur de schimb 535 00:35:28,437 –> 00:35:32,987 şi deasemenea a ajutat la asigurarea unui sentiment de unitate între colonii. 536 00:35:33,429 –> 00:35:36,379 Reţineţi, Înscrisurile Coloniale erau doar bani de hârtie 537 00:35:37,003 –> 00:35:39,486 banii lipsiţi de dobândă, imprimaţi în interestul public 538 00:35:39,487 –> 00:35:42,753 şi nu erau susţinuţi de monezi de aur sau de argint. 539 00:35:42,692 –> 00:35:47,892 Cu alte cuvinte, era un ordin, un etalon monetar unic. 540 00:35:48,562 –> 00:35:53,962 Într-o zi, oficialii Băncii Angliei l-au întrebat pe Franklin cum va contabiliza 541 00:35:53,378 –> 00:35:55,828 prosperitatea nou descoperită a coloniilor. 542 00:35:56,512 –> 00:36:02,512 Fără să ezite el a răspuns: „Astae simplu. În colonii noi emitem proprii noştrii bani. 543 00:36:02,686 –> 00:36:04,436 Se numesc „Înscrisuri Coloniale”. 544 00:36:04,539 –> 00:36:09,439 Noi îi emitem în proporţie potrivită la cererea comecială şi a industriei. 545 00:36:12,465 –> 00:36:16,465 În acest mod, creând pentru noi înşine proprii noştrii bani de hârtie, 546 00:36:16,813 –> 00:36:22,563 noi le controlăm puterea de cumpărare, şi nu avem nici o dobândă de plătit nimănui! 547 00:36:22,513 –> 00:36:24,963 Ăsta era doar bun simţ pentru Franklin 548 00:36:25,390 –> 00:36:29,940 dar vă puteţi imagina impactul pe care l-a avut asupra Băncii Angliei! 549 00:36:29,666 –> 00:36:32,116 America învăţase secretul baniilor 550 00:36:32,660 –> 00:36:37,560 şi că duhul trebuie să fie returnat în sticla sa cât mai curând posibil. 551 00:37:29,366 –> 00:37:35,268 Drept rezultat, parlamentul s-a grăbit să adopte Legea Monedei în 1764. 552 00:37:35,591 –> 00:37:38,741 Asta a intrezis oficialilor coloniali să emită proprii lor bani 553 00:37:40,584 –> 00:37:45,134 şi le-a ordonat să plătească toate taxele viitoare în monede de aur sau argint. 554 00:37:45,957 –> 00:37:51,007 Cu alte cuvinte, au forţat coloniile să adopte etalonull aurului sau argintului. 555 00:37:51,569 –> 00:37:53,822 Pentru aceia care încă mai cred că etalonul aurului 556 00:37:53,823 –> 00:37:57,519 este răspunsul la problemele monetare ale Americii din prezent 557 00:37:57,582 –> 00:38:00,032 priviţi ce i s-a întâmplat Americii după asta. 558 00:38:01,103 –> 00:38:03,703 Scriind în autobiografia sa, Franklin a zis: 559 00:38:05,256 –> 00:38:10,656 „Într-un an, condiţiile erau aşa de inversate că era prosperităţii s-a sfârşit 560 00:38:10,447 –> 00:38:14,097 şi o criză s-a instalat în aşa măsură 561 00:38:13,222 –> 00:38:17,472 că străziile coloniilor s-au umplut de şomeri.” 562 00:38:17,596 –> 00:38:22,146 Franklin susţine că acesta a fost chiar cauza de bază a Revoluţiei Americane. 563 00:38:24,513 –> 00:38:26,963 Aşa cum Franklin a spus-o în autobiografia sa: 564 00:38:28,195 –> 00:38:33,095 „Coloniile ar îndura cu plăcere mica taxă pe ceai şi alte chestiuni 565 00:38:32,307 –> 00:38:36,857 ar fi fost nu că Anglia le-a luat coloniilor banii 566 00:38:36,627 –> 00:38:38,377 ceea ce a creat şomaj şi frustrare. 567 00:38:39,615 –> 00:38:42,065 Inabilitatea coloniştilor de a deţine 568 00:38:42,591 –> 00:38:47,841 puterea de a emite proprii bani mereu în afara mâinilor acaparatoare ale lui George III 569 00:38:47,466 –> 00:38:52,416 şi a bancherilor internaţionali, a fost motivul PRIMAR pentru războiul revoluţionar.” 570 00:38:54,785 –> 00:38:57,998 Până în momentul în care primele focuri au fost trase în 571 00:38:57,999 –> 00:39:00,535 Lexington Massachusetts în Aprilie 19, 1775 572 00:39:01,968 –> 00:39:06,518 coloniile au fost secate de monezile de aur şi argint de taxarea Britanică. 573 00:39:08,250 –> 00:39:10,202 Drept urmare, guvernul continental 574 00:39:10,237 –> 00:39:14,046 nu a avut nici o altă opţiune decât să printeze bani ca să finanţeze războiul. 575 00:39:15,072 –> 00:39:20,822 La începutul revoluţiei, rezerva de bani era de 12 milioane de dolari. 576 00:39:20,485 –> 00:39:24,335 Pe la sfârşitul războiului era aproape 500 de milioane. 577 00:39:24,417 –> 00:39:27,717 În consecinţă, moneda era practic fără valoare. 578 00:39:28,491 –> 00:39:30,941 Pantofii se vindeau cu 500 de dolari perechea. 579 00:39:32,364 –> 00:39:34,114 Înscrisurile Coloniale au funcţionat deorece 580 00:39:34,115 –> 00:39:36,564 au fost produşi atât cât să fie suficienţi să permită negoţul. 581 00:39:39,627 –> 00:39:43,921 Aşa cum se plângea George Washington „Un vagon plin de bani 582 00:39:43,956 –> 00:39:47,656 va cumpăra cu greu un vagon plin de provizii.” 583 00:39:48,889 –> 00:39:52,797 Astăzi, aceia care susţin moneda ce are acoperire în aur 584 00:39:52,854 –> 00:39:54,902 arată către această perioadă din timpul 585 00:39:54,903 –> 00:39:58,104 Revoluţiei să demonstreze relele unei monede fără acoperire. 586 00:39:58,793 –> 00:40:01,037 Dar amintiţi-vă, aceaşi monedă a funcţionat 587 00:40:01,038 –> 00:40:05,370 aşa de bine, cu 20 de ani mai devreme, în timp de pace 588 00:40:05,405 –> 00:40:10,211 că Banca Angliei a determinat parlamentul să o scoată în afara legii! 589 00:40:10,212 –> 00:40:13,044 09. Banca Nord Americană 590 00:40:13,079 –> 00:40:15,429 Către sfârşitul Revoluţiei, 591 00:40:15,430 –> 00:40:18,773 la întrunirea Congresului Continental de aici de la Sala Independenţei 592 00:40:17,637 –> 00:40:19,737 era o disperare pentru bani. 593 00:40:19,439 –> 00:40:23,089 In 1781 ei i-au permis lui Robert Morris, supraveghetorul lor financiar 594 00:40:24,663 –> 00:40:27,113 să deschidă o bancă centrală privată. 595 00:40:28,257 –> 00:40:30,857 Apropo, Morris era un om foarte bogat 596 00:40:31,120 –> 00:40:33,492 care devenise şi mai bogat în timpul Revoluţiei 597 00:40:33,493 –> 00:40:35,320 prin negoţul cu materiale de război. 598 00:40:36,365 –> 00:40:38,465 Numită Banca Americii de Nord 599 00:40:38,547 –> 00:40:42,397 noua bancă a fost modelată îndeaproape după Banca Angliei. 600 00:40:42,046 –> 00:40:45,196 Băncii i s-a permis să practice activitatea bancară a rezervei fracţionare 601 00:40:45,941 –> 00:40:49,941 ceea ce însemna că putea împrumuta bani pe care nu-i avea 602 00:40:49,433 –> 00:40:51,533 şi apoi să taxeze dobândă pe ei. 603 00:40:51,928 –> 00:40:59,228 Dacă dvs. sau eu am face asta pe cont propriu, am fi acuzaţi de fraudă, o crimă. 604 00:40:58,905 –> 00:41:05,623 Carta băncii a cerut investitorilor să depună un capital iniţial de 400,000$. 605 00:41:05,909 –> 00:41:08,429 Dar când Morris nu a fost capabil să strângă 606 00:41:08,430 –> 00:41:11,659 banii, el şi-a folosit cu cinism puterea sa politică 607 00:41:10,977 –> 00:41:16,227 să obţină pentru bancă aurul care fusese împrumutat Americii de Franţa. 608 00:41:17,131 –> 00:41:19,147 Apoi el şi-a dat cu împrumut aceşti bani 609 00:41:19,148 –> 00:41:23,081 sie însuşi şi prietenilor săi ca să-i reinvestească în participaţiuni la bancă. 610 00:41:23,537 –> 00:41:29,287 Ca şi Băncii Angliei, acestei bănci i s-a oferit un monopol asupra monedei naţionale. 611 00:41:29,998 –> 00:41:35,798 În curând, pericolele au devenit clare. Valoarea monedei a continuat să scadă. 612 00:41:36,320 –> 00:41:42,020 Aşa că, 4 ani mai târziu, în 1785, carta băncii nu a fost reînoită. 613 00:41:44,996 –> 00:41:50,046 Liderul efortului de a închide banca, William Findley din Pennsylvania 614 00:41:49,321 –> 00:41:51,071 a explicat problema în felul următor: 615 00:41:51,871 –> 00:41:55,071 „Această instituţie, care nu are alt principiu în afara 616 00:41:55,072 –> 00:41:58,471 avariţiei, nu va fi niciodată variată în obiectivul său… 617 00:41:58,155 –> 00:42:03,755 de a absorbi toată bogăţia, puterea şi influenţa asupra SUA …” 618 00:42:02,429 –> 00:42:03,129 Citizen Observer 619 00:42:05,420 –> 00:42:07,675 Oamenii din spatele Băncii Americii: 620 00:42:07,676 –> 00:42:11,670 Alexander Hamilton, Robert Morris, şi preşedintele băncii 621 00:42:12,113 –> 00:42:14,713 Thomas Wiley, nu au renunţat. 622 00:42:15,049 –> 00:42:19,549 Doar cu 6 ani mai târziu, Hamilton, apoi secretarul trezoreriei 623 00:42:19,214 –> 00:42:21,402 şi mentorul său Morris, au înfipt o nouă 624 00:42:21,403 –> 00:42:24,964 bancă centrală privată cu ajutorul noului congres. 625 00:42:28,140 –> 00:42:30,984 Numită „Prima Bancă A SUA”. 626 00:42:30,985 –> 00:42:34,490 Thomas Whiley a servit din nou ca şi preşedinte al băncii. 627 00:42:35,120 –> 00:42:40,170 Jucătorii au fost aceiaşi, doar că numele băncii a fost schimbat. 628 00:42:40,210 –> 00:42:44,976 10. Convenţia Constituţională 629 00:42:45,011 –> 00:42:47,836 In 1787, liderii coloniali s-au adunat în 630 00:42:47,871 –> 00:42:51,836 Philadelphia să înlocuiască maladivele legi ale confederaţiei. 631 00:42:52,812 –> 00:42:55,434 Aşa cum am văzut mai devreme Thomas Jefferson şi 632 00:42:55,435 –> 00:42:57,235 James Madison erau într-un mod de 633 00:42:57,236 –> 00:42:59,962 netăgăduit împotriva băncilor private centrale. 634 00:43:00,487 –> 00:43:04,337 Ei au văzut problemele cauzate de Banca Angliei. 635 00:43:05,227 –> 00:43:09,227 Ei nu au vrut nimic asemănător, aşa cum Jefferson a spus mai târziu: 636 00:43:10,462 –> 00:43:12,814 „Dacă poporul American va permite vreodată 637 00:43:12,815 –> 00:43:15,712 băncilor private să controleze emiterea monezii lor, 638 00:43:16,684 –> 00:43:19,284 mai întâi prin inflaţie, apoi prin deflaţie 639 00:43:19,902 –> 00:43:24,802 băncile şi corporaţile care vor creşte în jurul acestora vor deposeda populaţia 640 00:43:24,982 –> 00:43:27,676 de toate posesiunile până când copiii lor se vor trezi 641 00:43:27,677 –> 00:43:30,982 oropsiţi pe continentul pe care părinţii lor l-au cucerit.” 642 00:43:34,707 –> 00:43:37,507 În timpul dezbaterii asupra viitorului sistemului monetar 643 00:43:38,604 –> 00:43:41,904 un alt părinte fondator (al SUA n.t.) Guvernatorul Morris 644 00:43:41,362 –> 00:43:45,212 a criticat aspru motivaţiile proprietarilor Băncii Nord Americane. 645 00 ApreciazăApreciază
  4. saccsiv said, on iunie 16, 2009 at 4:21 pm

    645
    00:43:46,943 –> 00:43:49,562
    Guvernatorul Morris, şeful comitetului

    646
    00:43:49,563 –> 00:43:52,693
    care a scris partea finală
    a constituţiei

    647
    00:43:51,891 –> 00:43:54,341
    cunoştea bine motivaţiile băncilor.

    648
    00:43:55,491 –> 00:44:00,691
    Împreună cu vechiul său şef, Robert Morris,
    Governor Morris şi Alexander Hamilton

    649
    00:44:00,682 –> 00:44:04,093
    au fost aceia care au prezentat planurile
    originare ale Băncii Nord Americane

    650
    00:44:04,816 –> 00:44:08,743
    Congresului Continental în ultimul an
    al Revoluţiei.

    651
    00:44:08,744 –> 00:44:13,711
    Într-o scrisoare pe care i-a scris-o lui
    James Madison în 2 Iulie, 1787,

    652
    00:44:14,548 –> 00:44:17,348
    Governor Morris i-a revelat ceea ce
    se întâmpla cu adevărat:

    653
    00:44:19,274 –> 00:44:21,724
    „Bogaţii se vor strădui
    mereu să-şi stabilizeze

    654
    00:44:21,725 –> 00:44:23,824
    dominaţia şi să îi înrobească pe restul.

    655
    00:44:23,340 –> 00:44:30,090
    Ei mereu au făcut-o. O vor face mereu. Ei vor
    avea acelaşi efect aici ca oriunde alt undeva

    656
    00:44:29,562 –> 00:44:36,562
    dacă noi nu-i vom ţine, prin puterea
    guvernării, în sferele potrivite lor …”

    657
    00:44:37,701 –> 00:44:41,901
    În ciuda dezertării Guvernatorului Morris
    din gradele băncii

    658
    00:44:41,582 –> 00:44:44,637
    Hamilton, Robert Morris,
    Thomas Wiling şi

    659
    00:44:44,638 –> 00:44:48,332
    şi bancherii lor europeni nu erau
    dispuşi să cedeze.

    660
    00:44:48,979 –> 00:44:52,829
    Ei au convins marea majoritate a delegaţilor
    Convenţiei Constituţionale

    661
    00:44:53,081 –> 00:44:56,931
    să nu ofere congresului putere unică
    de a emite bancnote.

    662
    00:44:57,437 –> 00:44:59,707
    Majoritatea delegaţilor încă se clătinau

    663
    00:44:59,708 –> 00:45:03,737
    din cauza inflaţiei sălbatice a monetarului
    pe hârtie din timpul revoluţiei.

    664
    00:45:04,515 –> 00:45:08,365
    Ei au uitat cât de bine au funcţionat
    Înscrisurile Coloniale înainte de război.

    665
    00:45:10,209 –> 00:45:12,659
    Dar Banca Angliei nu a uitat.

    666
    00:45:12,416 –> 00:45:17,666
    Schimbătorii de bani nu puteau accepta ca
    America să-şi printeze din nou banii lor.

    667
    00:45:19,145 –> 00:45:22,995
    Constituţia este tăcută
    în această chestiune.

    668
    00:45:23,376 –> 00:45:25,378
    Regretabila imperfecţiune în redactare

    669
    00:45:25,379 –> 00:45:28,276
    a lăsat uşa larg deschisă
    pentru schimbătorii de bani

    670
    00:45:28,250 –> 00:45:30,000
    exact aşa cum plănuiseră.

    671
    00:45:31,106 –> 00:45:35,420
    11. Prima Bancă a SUA

    672
    00:45:35,455 –> 00:45:39,977
    În1790, la mai puţin de 3 ani după ce
    constituţia a fost semnată

    673
    00:45:39,922 –> 00:45:41,672
    schimbătorii de bani au lovit din nou.

    674
    00:45:42,082 –> 00:45:45,732
    Noul secretar numit al trezoreriei,
    Alexander Hamilton

    675
    00:45:47,041 –> 00:45:50,541
    a propus o lege congresului prin care
    cerea o nouă

    676
    00:45:50,324 –> 00:45:51,724
    bancă centrală privată.

    677
    00:45:53,143 –> 00:45:56,793
    Ca o coincidenţă, acela a fost exact acel
    an în care Amschel Rothschild

    678
    00:45:57,966 –> 00:46:01,466
    a făcut declaraţia sa de la banca sa
    de top din Frankfurt Germany:

    679
    00:46:03,003 –> 00:46:09,853
    „Lăsaţi-mă să emit şi să controlez banii unei
    naţiuni şi nu-mi pasă cine face legiile.”

    680
    00:46:10,367 –> 00:46:13,517
    Alexander Hamilton a fost un instrument al
    bancherilor internaţionali

    681
    00:46:15,177 –> 00:46:21,977
    şi a vrut să creeze Banca SUA, Banca
    SUA – şi aşa a făcut

    682
    00:46:22,294 –> 00:46:29,241
    Foarte interesant, când Hamilton a absolvit
    şcoala de drept în 1782

    683
    00:46:29,276 –> 00:46:32,589
    primul sa însărcinare a fost să fie de
    ajutor lui Robert Morris

    684
    00:46:31,661 –> 00:46:34,461
    capul Băncii Nord Americane.

    685
    00:46:34,108 –> 00:46:39,308
    De fapt, cu un an inainte, Hamilton i-a
    scris lui Morris o scrisoare spunând:

    686
    00:46:38,896 –> 00:46:44,060
    „O datorie naţională, dacă nu este excesivă,
    va fi pentru noi o binecuvântare naţională.”

    687
    00:46:44,780 –> 00:46:46,499
    O binecuvântare pentru cine?

    688
    00:46:47,908 –> 00:46:50,850
    După un an de dezbatere intensă,
    în 1791,

    689
    00:46:50,851 –> 00:46:55,558
    congresul a trecut legea lui Hamilton
    şi i-au acordat o cartă de 20 de ani.

    690
    00:46:56,412 –> 00:47:01,312
    Noua bancă se va numi
    Prima Bancă A SUA (BUS).

    691
    00:47:01,882 –> 00:47:07,632
    Aici ne aflăm în faţa BUS,
    în Philadelphia.

    692
    00:47:07,633 –> 00:47:11,359
    Băncii i s-a dat un monopol asupra
    imprimării banilor SUA

    693
    00:47:11,797 –> 00:47:15,997
    deşi 80% dintre acţiunile sale erau
    deţinute de investitori privaţi.

    694
    00:47:16,368 –> 00:47:19,868
    Restul de 20% ar fi fost cumpărat de
    guvernul SUA.

    695
    00:47:20,034 –> 00:47:24,934
    Dar motivul nu a fost de a oferi guvernului
    o parte din acţiune

    696
    00:47:23,756 –> 00:47:27,956
    era în principal, acela de a oferi capitalul
    celorlalţi 80% dintre proprietari.

    697
    00:47:28,343 –> 00:47:30,671
    Aşa cum s-a întâmplat cu vechea Bancă

    698
    00:47:30,672 –> 00:47:33,943
    Nord Americană şi cu Banca
    Angliei înainte de asta

    699
    00:47:32,654 –> 00:47:36,154
    deţinătorii de acţiuni nu au plătit niciodată
    întreaga sumă pentru participaţiunile lor.

    700
    00:47:36,862 –> 00:47:40,712
    Guvernul SUA şi-a depus cele două
    milioane iniţiale în bani gheaţă

    701
    00:47:41,012 –> 00:47:43,207
    apoi banca prin intermediul
    vechii magii

    702
    00:47:43,208 –> 00:47:46,962
    al împrumutului rezervei fracţionare a
    dat cu împrumut investitorilor cartei sale

    703
    00:47:47,816 –> 00:47:52,366
    pentru ca ei să vină astfel mai tâziu cu
    restul de 8 milioane în capital

    704
    00:47:51,994 –> 00:47:54,094
    necesare pentru această
    investiţie eliberată astfel de risc!

    705
    00:47:55,916 –> 00:48:01,316
    Ca şi Banca Angliei, numele BUS

    706
    00:48:00,012 –> 00:48:04,212
    a fost în mod deliberat ales să ascundă
    că era controlată privat.

    707
    00:48:04,907 –> 00:48:07,884
    Şi ca şi Banca Angliei, numele

    708
    00:48:07,885 –> 00:48:11,357
    investitorilor băncii nu au
    fost niciodată revelate.

    709
    00:48:10,621 –> 00:48:14,271
    Mulţi ani mai târziu, era o vorbă
    obişnuită care spunea că

    710
    00:48:13,688 –> 00:48:18,238
    Rothschild-zii erau putearea din
    spatele vechi BUS.

    711
    00:48:21,888 –> 00:48:26,088
    Banca a fost vândută congresului ca o
    modalitate de a aduce stabilitate

    712
    00:48:26,306 –> 00:48:30,556
    sistemului bancar şi de a elimina
    inflaţia. Deci ce s-a întâmplat?

    713
    00:48:30,329 –> 00:48:33,328
    De-a lungul primilor 5 ani,
    guvernul SUA

    714
    00:48:33,329 –> 00:48:38,229
    a împrumutat 8.2 mil $ de la BUS.

    715
    00:48:37,038 –> 00:48:41,038
    În aceeaşi perioadă de 5 ani, preţurile
    au crescut cu 72%.

    716
    00:48:42,121 –> 00:48:44,694
    Jefferson, ca nou Secretar de Stat,

    717
    00:48:44,695 –> 00:48:48,021
    a urmărit împrumutul cu tristeţe
    şi frustrare

    718
    00:48:48,111 –> 00:48:49,511
    incapabil să-l oprească:

    719
    00:48:50,880 –> 00:48:55,430
    „Aş vrea să fi fost posibil să obţin un
    singur amendament la constituţia noastră

    720
    00:48:55,665 –> 00:48:59,915
    – să iau de la guvernul federal puterea
    lor de a împrumuta.”

    721
    00:49:01,703 –> 00:49:04,503
    Milioane de americani simt la fel
    astăzi…

    722
    00:49:05,388 –> 00:49:07,419
    ei urmăresc cu o frustrare
    neputincioasă cum

    723
    00:49:07,420 –> 00:49:12,470
    guvernul federal împrumută economia
    americană în uitare.

    724
    00:49:12,773 –> 00:49:17,473
    Aşadar, deşi a fost numită
    Prima Bancă a SUA

    725
    00:49:16,866 –> 00:49:22,116
    nu a fost prima tentativă către o
    bancă privată centrală în această ţară.

    726
    00:49:22,762 –> 00:49:25,670
    În ceea ce priveşte Banca
    Nord Americană,

    727
    00:49:25,671 –> 00:49:28,420
    guvernul a depus majoritatea banilor
    gheaţă pentru a face să funcţioneze banca.

    728
    00:49:28,722 –> 00:49:31,015
    Apoi bancherii şi-au împrumutat banii

    729
    00:49:31,016 –> 00:49:34,672
    unii altora pentru a cumpăra
    restul de acţiuni din bancă.

    730
    00:49:35,028 –> 00:49:37,478
    A fost o înşelătorie,
    pur şi simplu.

    731
    00:49:38,136 –> 00:49:42,336
    Şi ei nu ar trebuit să fie în stare să
    scape cu asta pentru mult timp.

    732
    00:49:41,304 –> 00:49:44,954
    Dar mai întâi, trebuie să călătorim
    înapoi în Europa

    733
    00:49:44,301 –> 00:49:49,201
    ca să vedem cum un singur om a fost în stare
    să manipuleze întreaga economie britanică

    734
    00:49:49,533 –> 00:49:52,683
    prin obţinerea primei ştiri legată
    de înfrângerea lui Napoleon.

    735
    00:49:54,237 –> 00:49:55,637
    12. Ascensiunea lui Napoleon la Putere

    736
    00:49:58,782 –> 00:50:03,132
    Aici în Paris, Banca Franţei a fost
    organizată în 1800

    737
    00:50:02,727 –> 00:50:04,827
    exact ca şi Banca Angliei.

    738
    00:50:04,976 –> 00:50:08,826
    Dar Napoleon a decis ca Franţa să
    se elibereze de datorie

    739
    00:50:08,827 –> 00:50:10,720
    şi nu a avut niciodată încredere în
    Banca Franţei.

    740
    00:50:11,637 –> 00:50:16,187
    El a declarat că atunci când guvernul
    depinde de bancheri pentru bani,

    741
    00:50:15,979 –> 00:50:20,679
    bancherii, nu liderii guvernului,
    sunt la control:

    742
    00:50:22,140 –> 00:50:25,640
    „Mâna care dă este deasupra
    celei care ia.

    743
    00:50:25,720 –> 00:50:29,570
    Banii nu au ţară de origine; finanţatorii sunt
    lipsiţi de patriotism şi fără decenţă;

    744
    00:50:32,236 –> 00:50:34,736
    singurul lor scop este profitul.”

    745
    00:50:36,666 –> 00:50:41,016
    Întorcându-ne în America, ajutor neaşteptat
    era pe cale să vină.

    746
    00:50:41,000 –> 00:50:43,336
    In 1800 Thomas Jefferson aproape
    l-a înfrânt pe

    747
    00:50:43,337 –> 00:50:46,950
    John Adams să devină cel de-al treilea
    preşedinte al SUA.

    748
    00:50:48,789 –> 00:50:52,439
    Prin 1803, Jefferson şi Napoleon
    au făcuto înţelegere.

    749
    00:50:53,171 –> 00:50:56,671
    SUA i-ar da lui Napoleon 3 milioane
    de dolari în aur

    750
    00:50:57,010 –> 00:50:59,664
    pentru o mare bucată de pământ
    la vest de

    751
    00:50:59,665 –> 00:51:02,760
    râul Mississippi,
    achiziţionarea Louisiana-ei.

    752
    00:51:03,197 –> 00:51:05,340
    Cu acei 3 milioane de dolari, Napoleon a

    753
    00:51:05,341 –> 00:51:11,470
    alcătuit rapid o armată şi a pornit de-a
    lungul Europei, cucerind totul în calea sa.

    754
    00:51:11,939 –> 00:51:15,439
    Dar Banca Angliei s-a ridicat rapid
    împotriva lui.

    755
    00:51:15,799 –> 00:51:20,849
    Ei au finanţat fiecare naţiune din calea sa
    recoltând enormele profituri de război.

    756
    00:51:22,184 –> 00:51:24,934
    Prusia, Austria, şi în final Russia

    757
    00:51:25,501 –> 00:51:29,701
    toate au intrat profund în datorii într-o
    încercare zadarnică de-al opri pe Napoleon.

    758
    00:51:31,373 –> 00:51:35,373
    4 ani mai târziu, cu armata principală
    în Rusia

    759
    00:51:35,255 –> 00:51:41,005
    la 30 de ani, Nathan Rothschild, capul
    biroului din Londra al familiei Rothschild

    760
    00:51:40,203 –> 00:51:42,653
    s-a ocupat personal de un
    plan îndrăzneţ

    761
    00:51:43,185 –> 00:51:45,547
    de a introduce pe furiş o
    încărcătură, foarte

    762
    00:51:45,548 –> 00:51:48,435
    necesară, de aur chiar în
    Franţa, de a finanţa un atac

    763
    00:51:48,438 –> 00:51:50,888
    al ducelui de Wellington
    din Spania.

    764
    00:51:51,932 –> 00:51:54,714
    Nathan s-a lăudat mai târziu la
    o petrecere din

    765
    00:51:54,715 –> 00:51:58,582
    Londra că a fost cea mai bună afacere
    pe care a făcut-o vreodată.

    766
    00:51:58,044 –> 00:52:03,294
    Puţin ştia el că va face afaceri
    mult mai bune în viitorul apropiat.

    767
    00:52:04,535 –> 00:52:07,335
    Atacurile lui Wellington dinspre sud
    şi alte înfrângeri

    768
    00:52:07,336 –> 00:52:10,458
    l-au forţat pe Napoleon să
    cedeze în final şi

    769
    00:52:10,908 –> 00:52:13,008
    Louis al 18-lea a fost
    încoronat rege.

    770
    00:52:14,305 –> 00:52:19,355
    Napoleon a fost exilat în Elba, o mică
    insulă pe coasta Italiei

    771
    00:52:18,974 –> 00:52:21,074
    – presupus exilat din Franţa pentru
    totdeauna.

    772
    00:52:23,691 –> 00:52:25,697
    Cât timp, Napoleon a fost în
    exil în Elba

    773
    00:52:25,698 –> 00:52:30,341
    înfrânt temporar de Anglia cu ajutorul
    financiar al familiei Rothschild

    774
    00:52:30,353 –> 00:52:34,553
    America încerca să se elibereze de
    banca sa centrală deasemenea.

    775
    00:52:36,468 –> 00:52:41,938
    13. Moartea Primei Bănci

    776
    00:52:42,618 –> 00:52:44,955
    In 1811, o lege a fost propusă în
    faţa congresului

    777
    00:52:44,956 –> 00:52:48,977
    pentru a reînoi carta Băncii SUA (BUS).

    778
    00:52:48,594 –> 00:52:50,733
    Dezbaterea s-a încins foarte tare

    779
    00:52:50,734 –> 00:52:53,644
    şi legistraturile atât din
    Pennsylvania cât şi din Virginia

    780
    00:52:53,651 –> 00:52:56,451
    au ratificat rezoluţia cerând congresului
    să termine banca.

    781
    00:52:58,291 –> 00:53:01,791
    Presa independentă din vremurile acelea
    a atacat banca în mod deschis

    782
    00:53:01,736 –> 00:53:07,436
    numind-o „o mare escrocherie”, „un vultur”,
    „o viperă” şi o „cobră”.

    783
    00:53:07,437 –> 00:53:09,840
    Oh, să ai o presă independentă încă
    odată în America.

    784
    00:53:11,809 –> 00:53:14,871
    Un congresman numit P.B. Porter a
    atacat banca

    785
    00:53:14,871 –> 00:53:19,550
    de la pupitrul congresului, spunând că:
    „Dacă a fost reînoită carta bănci, congresul:

    786
    00:53:20,487 –> 00:53:24,337
    (citez) va avea implantat în sânul acestei
    constituţii o viperă

    787
    00:53:24,188 –> 00:53:28,738
    care într-o zi va înţepa libertăţile
    acestei naţiuni în inimă!”(închid citatul)

    788
    00:53:30,665 –> 00:53:33,465
    Perspectivele nu arătau prea bune
    pentru bancă.

    789
    00:53:33,931 –> 00:53:38,481
    Unii redactori au susţinut atunci că Nathan
    Rothschild a avertzat că SUA

    790
    00:53:39,139 –> 00:53:42,289
    se va găsi pe sine implicată „într-un
    război dezastruos”

    791
    00:53:42,487 –> 00:53:44,937
    dacă nu ar fi reînoită charta băncii…

    792
    00:53:48,346 –> 00:53:49,746
    Dar nu a fost suficient.

    793
    00:53:49,944 –> 00:53:52,781
    Când fumul s-a limpezit, legea reînoită

    794
    00:53:52,782 –> 00:53:57,994
    a fost înfrântă de un singur vot din sală
    şi a fost în impas în senat.

    795
    00:53:58,118 –> 00:54:02,818
    Până acum, cel de-al 4lea preşedinte al SUA
    James Madison era la Casa Albă.

    796
    00:54:02,733 –> 00:54:06,383
    Amintiţi-vă, Madison a fost un oponent
    de neînduplecat al băncii.

    797
    00:54:06,384 –> 00:54:08,740
    Vicepreşedintele său,
    George Clinton a rupt

    798
    00:54:08,741 –> 00:54:11,283
    o legătură în senat şi
    a trimis banca, a doua

    799
    00:54:11,284 –> 00:54:13,880
    bancă centrală privată
    din America, în uitare.

    800
    00:54:14,870 –> 00:54:20,270
    În mai puţin de 5 luni, Anglia a atacat
    SUA şi războiul din 1812 a început.

    801
    00:54:21,475 –> 00:54:24,775
    Dar britanicii, erau încă ocupaţi
    să se lupte cu Napoleon

    802
    00:54:24,709 –> 00:54:28,909
    aşa că Războiul din 1812 s-a terminat
    la egaliatate în 1814.

    803
    00:54:30,434 –> 00:54:35,134
    Deşi schimbătorii de bani erau căzuţi
    temporar, ei era departe de a fi eliminaţi.

    804
    00:54:34,890 –> 00:54:38,040
    Le va lua doar alţi 2 ani

    805
    00:54:37,621 –> 00:54:41,821
    să readucă înapoi banca lor privată –
    mai mare şi mai puternică ca niciodată.

    806
    00:54:42,921 –> 00:54:48,960
    14. Waterloo

    807
    00:54:48,995 –> 00:54:51,582
    Dar acum, haideţi să ne întoarcem
    la Napoleon

    808
    00:54:51,812 –> 00:54:53,956
    deoarece nimic altceva în istorie
    nu demonstrează

    809
    00:54:53,957 –> 00:54:56,712
    mai clar ingeniozitatea familiei
    Rothschild

    810
    00:54:57,679 –> 00:55:01,529
    decât controlul lor asupra pieţei acţiunilor
    britanice imediat după Waterloo.

    811
    00:55:04,499 –> 00:55:10,949
    La începutul anului 1815, la un an după
    sfârşitul războiului din 1812 din America

    812
    00:55:14,857 –> 00:55:17,657
    trupele franceze au fost trimise
    să-l captureze

    813
    00:55:17,813 –> 00:55:19,835
    dar charisma lui
    Napoleon era de aşa natură

    814
    00:55:19,836 –> 00:55:22,363
    că soldaţii s-au regrupat
    în jurul vechiului lor lider

    815
    00:55:22,061 –> 00:55:24,861
    şi l-au proclamat ca pe împăratul
    lor încă odată.

    816
    00:55:26,373 –> 00:55:31,423
    În Martie 1815, Napoleon a echipat o
    armată pe care Ducele britanic de Wellington

    817
    00:55:31,637 –> 00:55:34,437
    a înfrânt-o aproape 90 de zile
    mai târziu la Waterloo.

    818
    00:55:36,219 –> 00:55:39,348
    Câţiva scriitori susţin că Napoleon
    a împrumutat 5 milioane de lire strline

    819
    00:55:39,383 –> 00:55:41,819
    de la Banca Angliei să se
    reînarmeze

    820
    00:55:42,286 –> 00:55:47,536
    dar se pare că aceste fonduri au venit
    de fapt de la Casa Bancară Uebard din Paris.

    821
    00:55:48,776 –> 00:55:53,276
    Oricum, cam de la acest moment încolo,
    nu a fost ceva neobişnuit

    822
    00:55:53,354 –> 00:55:57,554
    pentru băncile centrale controlate privat
    să finanţeze ambele părţi ale războiului.

    823
    00:55:59,413 –> 00:56:03,263
    De ce ar finanţa o bancă centrală
    ambele părţi într-un război?

    824
    00:56:03,631 –> 00:56:07,131
    Deoarece războiul este cel mai mare
    generator de datorii dintre toate.

    825
    00:56:07,132 –> 00:56:10,126
    O naţiune va împrumuta orice sumă
    pentru victorie.

    826
    00:56:11,996 –> 00:56:14,964
    Cel care pierde este împrumutat exact
    atât cât să

    827
    00:56:14,965 –> 00:56:21,246
    menţină speranţa victoriei, iar învingătorului
    i se oferă exact atât cât să câştige.

    828
    00:56:23,509 –> 00:56:27,159
    De altfel, astfel de împrumuturi sunt de
    obicei condiţionate pe garanţia că

    829
    00:56:27,923 –> 00:56:31,423
    victoriosul va onora datoriile învinsului.

    830
    00:56:38,616 –> 00:56:43,316
    Acesta este câmpul de luptă de la Waterloo,
    la aproape 200 mile la NE de Paris

    831
    00:56:43,009 –> 00:56:44,759
    în ceea ce astăzi este Belgia.

    832
    00:56:45,542 –> 00:56:47,642
    Aici Napoleon a suferi înfrângerea sa finală

    833
    00:56:48,516 –> 00:56:51,165
    dar nu înainte ca mii de englezi şi

    834
    00:56:51,166 –> 00:56:55,516
    francezi să-şi dea viaţa într-o zi de vară
    vaporoasă în Iulie 1815.

    835
    00:56:56,482 –> 00:57:01,982
    Chiar acolo, pe July 18, 1815, 74,000
    de trupe franceze

    836
    00:57:03,127 –> 00:57:07,509
    au întâlnit 67,000 de trupe din Britania şi
    din alte naţiuni europene.

    837
    00:57:14,704 –> 00:57:17,154
    el, probabil, ar fi câştigat bătălia.

    838
    00:57:17,252 –> 00:57:19,823
    Dar nu contează cine câştigă sau
    pierde, înapoi în Londra,

    839
    00:57:19,824 –> 00:57:23,002
    Nathan Rothschild a folosit oportunitatea

    840
    00:57:23,211 –> 00:57:26,124
    pentru a încerca să obţină controlul
    asupra acţiunilor şi

    841
    00:57:26,125 –> 00:57:30,361
    a pieţei ipotecare şi posibil chiar,
    Banca Angliei.

    842
    00:57:31,057 –> 00:57:34,707
    Rothschild a plasat un agent de încredere,
    un om pe nume Rothsworth

    843
    00:57:36,093 –> 00:57:40,793
    în partea de nord a câmpului de bătălie,
    aproape de canalul Englez.

    844
    00:57:41,108 –> 00:57:45,808
    Imediat ce bătălia a fost decisă, Rothsworth
    a traversat canalul.

    845
    00:57:47,203 –> 00:57:49,745
    El i-a dezvălui ştirile lui Nathan Rothschild

    846
    00:57:49,746 –> 00:57:53,153
    cu 24 de ore în avans înaintea
    curierului lui Wellington.

    847
    00:57:53,817 –> 00:57:56,437
    Rothschild s-a grăbit către piaţa de acţiuni

    848
    00:57:56,438 –> 00:58:00,117
    şi-a ocupat poziţia sa obişnuită în
    faţa unei coloane vechi

    849
    00:58:00,193 –> 00:58:05,143
    toţi ochii erau pe el. Rothschild-zi aveau
    o reţea de comunicaţii legendară.

    850
    00:58:11,937 –> 00:58:14,737
    Situaţia financiară britanică ar fi
    devenit gravă într-adevăr.

    851
    00:58:17,461 –> 00:58:18,511
    Rothschild părea întristat.

    852
    00:58:19,535 –> 00:58:24,385
    El a stat acolo nemişcat, cu ochii în pământ
    şi apoi dintr-odată a început să vândă!

    853
    00:58:25,553 –> 00:58:28,353
    Alţi investitori nervoşi au văzut
    că Rothschild vindea.

    854
    00:58:28,774 –> 00:58:31,684
    La prima impresie, reacţia sa nu putea
    să însemne decât

    855
    00:58:31,685 –> 00:58:36,624
    un singur lucru – că Napoleon trebuie să fi
    câştigat şi Wellington trebuie să fi pierdut.

    856
    00:58:33,607 –> 00:58:35,915
    Piaţa a început imediat să cadă.

    857
    00:58:35,916 –> 00:58:39,607
    Curând toată lumea îşi vindea consolele
    şi creanţele guvernamentale

    858
    00:58:39,577 –> 00:58:45,553
    şi preţurile au scăzut brusc. Apoi Rothschild
    a început să cumpere consolele

    859
    00:58:45,907 –> 00:58:50,107
    prin agenţii săi la o fracţiune din valoarea
    lor cu doar câteva ore înainte.

    860
    00:58:51,563 –> 00:58:54,863
    Mituri, legende aţi putea spune, nu?
    100 de ani mai târziu

    Apreciază

  5. shade said, on iunie 17, 2009 at 4:12 am

    merci

    Apreciază

  6. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  7. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  8. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  9. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  10. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  11. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  12. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  13. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  14. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  15. […]    Mayer Amschel Rothschild este de asemenea fondatorul imperiului bancar Rothschild, cea mai de succes familie din istorie. Acesta si mai apoi fii sai au creat acest imperiu cu intindere europeana determinand explozia revolutiei industriale pe continent, au influentat dezvoltarea economica a sa pe directia deja cunoscuta a folosirii combustibililor fosili, inclusiv dezvoltarea transporturilor, au modernizat si stapanit sistemul bursier, bancar, financiar, au influentat direct politicul, au finantat mereu ambele tabere ale unui razboi, au pus la punct un sistem continental de informatii rapide, etc. La sfarsitul secolului 19 controlau peste jumatate din intreaga bogatie a planetei. Desigur, ei au fost varful unui ice-berg, partea vizibila a unui sistem piramidal in care au fost ajutati de prieteni mai putin vizibili opiniei publice. In SUA i-au finantat pe colosii Rockefeller (petrol), Andrew Carnegie (otel), Harriman (cai ferate), J. P. Morgan si pe bancherii ce au pus bazele Federal Reserve. […]

    Apreciază

  16. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  17. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si […]

    Apreciază

  18. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  19. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  20. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  21. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  22. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si […]

    Apreciază

  23. […] „solutii salvatoare”. Asa au facut cu toate crizele, incepand cu cea care a determinat crearea Federal Reserve („The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii […]

    Apreciază

  24. […] Unul dintre cei mai activi luptatori impotriva Federal Reserve a fost politicianul republican Louis Thomas McFadden (1876-1936), Chairman al United States House […]

    Apreciază

  25. […] Sa ne intelegem, criza e pentru goimi, iar cei ce conduc sistemul („The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l…) n-au vrut sa-si lase confratii din orient s-o duca […]

    Apreciază

  26. […] ei director fiind Paul Warburg (membru al celebrei familii de bancheri evrei, unul din fondatorii Federal Reserve). Cei care au stapanit consiliul inca de la inceput sunt Rockefeller family, la infiintarea lui […]

    Apreciază

  27. […] nu era oricine, ci primul director al Council on Foreign Relations dar si unul din fondatorii Federal Reserve. Cum de a fost posibil si alte exemple de PAPUSARI colaboratori cu nazistii, cititi va rog in […]

    Apreciază

  28. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  29. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  30. […] doar la un simplu antrenament de incalzire. Cand cei ce stapanesc sistemul financiar-bancar („The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l…) vor umbla din nou la butoane, va fi jale. Si o pot face oricand, iar Dominique Strauss-Kahn nu […]

    Apreciază

  31. […] Aceasta, referitor la Bilderberg Group, Comisia Trilaterala, Council on Foreign Relations, Federal Reserve, etc. Prin scoaterea in luminile rampei a masoneriei, se impusca doi iepuri dintr-un foc. O […]

    Apreciază

  32. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  33. […] York), Benjamin Strong (reprezentant J. P. Morgan), in cel mai mare secret posibil, si pun bazele Federal Reserve, in conformitate cu intelegerea prealabila Aldrich, Warburg, JP Morgan, Rockefeller. Secretul era […]

    Apreciază

  34. […] York), Benjamin Strong (reprezentant J. P. Morgan), in cel mai mare secret posibil, si pun bazele Federal Reserve, in conformitate cu intelegerea prealabila Aldrich, Warburg, JP Morgan, Rockefeller. Secretul era […]

    Apreciază

  35. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  36. […] nu era oricine, ci primul director al Council on Foreign Relations dar si unul din fondatorii Federal Reserve. […]

    Apreciază

  37. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  38. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază

  39. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si […]

    Apreciază

  40. […] G. Edward Griffin (1931 – )  e cunoscut mai ales pentru documentarele sale despre Federal Reserve. Cititi va rog […]

    Apreciază

  41. […] ei director fiind Paul Warburg (membru al celebrei familii de bancheri evrei, unul din fondatorii Federal Reserve). Cei care au stapanit consiliul inca de la inceput sunt Rockefeller family, la infiintarea lui […]

    Apreciază

  42. Danielo said, on mai 17, 2010 at 3:28 pm

    Am o subtitrare foarte buna la The Money Masters… La care am lucrat peste 150 de ore… 3 ore 35 min, sincronizare, linii sub 42 de caractere, diacritice, peste 3500 de linii…. Poate cunosateti un mic sponsor… 700 ron negociabil, la volumul de munca este chiar fff rezonabil pentru cine are bani si intelege munca necesitata… Textul este tradus dupa lipirea a 2 transcripturi, bune, gasite pe net, … Am lucrat cu Subtitle Workshop 251… Pentru cunoscatori. dancorb555@gmail.com Fratele care a tradus mai sus are serioase sincope in intelegerea limbii engleze si romane, totusi recunosc ca am folosit munca sa.

    Apreciază

  43. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si […]

    Apreciază

  44. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si […]

    Apreciază

  45. […] Rockefeller. Alti membri fondatori au fost Alan Greenspan si Paul Volcker, ambii fosti capi ai Federal Reserve. De asemenea si Zbigniew Brzezinski, care a fost si director.  […]

    Apreciază

  46. […] „The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii l… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.