SACCSIV – blog ortodox

Despre preotul NIL DOROBANTU. Minunile le facea cu DRACUL? (partea 1)

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 3, 2017

502

Pe bloguri, facebook si tv a inceput de ceva vreme o puternica campanie pro parintele Nil Dorobantu.

Asta m-a determinat sa scriu in mai 2016:

Carti de pus pe foc? NIL DOROBANTU: “Petru de la Maglavit. Teofanie” / “Veronica de la Vladimirești – Teofanie”

Din pacate, se pare ca acest curent a prins masiv si la o parte dintre preotii nepomenitori.

Multi spun ca Parintele Macarie de la Oituz ar fi un adevarat activist in acest sens.

Altii spun ca la sinaxa de la Sfantul Gheorghe a parintelui Ciprian Ioan Staicu, pe cand se deplangea faptul ca nu avem Ierarhi anti ecumenisti, acelasi Parinte Macarie oferea solutia: Nil Dorobantu.

Pe scurt, se zice ca parintii nepomenitori din jurul parintelui Staicu sunt indoctrinati cu aceasta noua ratacire, ajungand s-o promoveze si ei la randul lor.

Cand aparuse la o rubrica de comentarii o mare mizerie de atac la adresa parintelui Antim Gadioi, parintele Staicu i-a cerut acestuia sa dea o dezmintire, altfel va fi scos din sinaxa condusa de acelasi parinte Staicu si numita tot de el ca fiind nationala. Parintele Antim, care lupta pe frontul anti ecumenist de pe vremea cand parintele Staicu nu era decat un scolar, s-a smerit totusi si a dat respectiva dezmintire:

COMUNICATUL parintelui ANTIM GADOI faţă de CALOMNIA aparuta pe blogul MONAHULUI TEODOT

Am amintit de acest episod cu parintele Antim, deoarece tot la fel si eu il rog pe parintele Staicu sa dea o dezmintire referitor la chestiunea Nil Dorobantu, chiar daca n-am din ce sinaxa sa-l scot, Sau, daca e totusi pro, sa ne explice de ce e pro.

Fratii mei dragi, nu-i deloc o chestiune de detaliu treaba asta cu Nil Dorobantu, caci este extrem de grav daca preoti nepomenitori smulg mireni din bratele dracilor ecumenisti pentru … a-i arunca in bratele altor draci ce si-au batut joc de tot soiul de rataciti.

Acesta e motivul pentru care voi incepe o serie de articole cu titlul de mai sus.

La http://www.literaturasidetentie.ro/monahul-de-la-corod/ putem citi despre Nil Dorobantu:

Era cu adevărat un Sfant acest Părinte, binecuvantat de Dumnezeu cu multe daruri, inclusiv cu cele mai şocante: al dedublării şi al dispariţiei instantanee. O preţuia mult pe Măicuţa Veronica şi-i împărtăşea din tainele ce le aflase.

Iata si ce putem citi la Cine a fost Ieroschimonahul Nil Dorobanțu? – frânturi de biografie prezentate de Părintele Ionel Borșani tinerilor de la Biserica Studenților din Cluj-Napoca –  de pe revista Renasterea a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului:

La sfârșit de ianuarie, la Biserica Studenților din Campusul Universitar din Hasdeu a avut loc un eveniment în cadrul căruia au fost lansate mai multe cărți despre viața și activitatea Ieroschimonahului Nil Dorobanțu, un slujitor al lui Dumnezeu considerat a fi nebun întru Hristos, dar și flacără vie a monahismului românesc din secolul al XX-lea. Invitatul care a prezentat biografia Ieroschimonahului Nil Dorobanțu a fost Părintele Ionel Adam, preot paroh în Borșani, județul Bacău.

Așa cum a mărturisit Părintele Ionel Borșani în cadrul întâlnirii, munca de cercetare pentru descoperirea vieții și pentru creionarea personalității Ieroschimonahului Nil Dorobanțu a început deoarece sfinția sa și-a dorit ca acest „diamant al Bisericii Ortodoxe să nu se piardă” și să nu fie preluat de către mai multe fracțiuni schismatice.

Părintele Ionel Borșani și-a început cuvântarea cu „Hristos a înviat!”, amintind de obiceiul Părintelui Nil, care pe tot parcursul anului întâmpina oamenii cu acest salut. După o scurtă introducere, relatările despre felul de a fi al acestui ieromonah cu o viață duhovnicească înaltă, dar mai puțin obișnuită pentru spațiul românesc au început să curgă.

Date biografice

Părintele Nil Dorobanțu s-a născut pe 1 august 1920, în satul Crainici, comuna Bala, județul Mehedinți. La vârsta de 14 ani a avut o teofanie, după cum mărturisește el însuși. A văzut atunci o lumină, un soare care s-a pogorât peste el. În copilărie, această vedenie s-a repetat încă două ori. Unchiul său, care era general de intendeță la Curtea Regală Militară, l-a luat să-l crească lângă dânsul, și, astfel, tânărul Nicolae Dorobanțu a devenit coleg de școală cu Regele Mihai. Apoi a făcut Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și a primit calificarea de sublocotenent de vânător de munte, fiind repartizat la Regimentul de gardă de la Predeal.

În primul an de Școală militară, în 1940, într-o aplicație în Munții Făgăraș, îl cunoaște pe Părintele Arsenie Boca. Acesta îl remarcă, iar Nicolae rămâne acolo, unde învață rugăciunea minții de la Părintele Arsenie. La plecare, Părintele Arsenie i-a dăruit o bucățică de anafură. Părintele Nil Dorobanțu spune că atunci când a mâncat acea bucățică de pâine dăruită de Părintele Arsenie, a simțit o transfigurare care i-a străpuns toată ființa. Hotărăște să dezerteze din armată, să plece și să se călugărească.

Dacă după primul an de școală militară, în fișa lui scria că este un ofițer destoinic, care poate să ajungă foarte sus în cariera militară, atunci în al doilea și al treilea an, scria: „Tânărul Dorobanțu este un nebun”, „Tânărul Dorobanțu nu mai ascultă ordinele”. El însuși spune că „mi-am premeditat în mod logic ieșirea din armată”. Își pune în fapte gândul de a dezerta din armată și fuge, trecând munții până acasă, la Crainici. Pe urmele lui a pornit imediat Curtea Marțială. Unchiul său a intrat în alertă și, ca să-l scape de Curtea Marțială, l-a dus la un neurochirurg din vremea aceea, la celebrul Vlad Voiculescu, care l-a supus diagnosticului „dromomanie epileptică”, un diagnostic care trebuia să-l salveze de la moarte și care, totodată, să le salveze și cariera celorlalți.

La scurt timp după aceste evenimente, tânărul Nicolae s-a înscris la trei facultăți deodată: Filosofie-Litere, Dreptul și Teologia, pe care le absolvă cu Magna cum Laude, fiind socotit un geniu intelectual.

Tunderea în monahism

În timpul facultății, Nicolae este remarcat de Părintele Gala Galaction, care îl recomandă Mitropolitului Efrem Enăcescu. Este călugărit la Mănăstirea Cernica, unde a primit numele de Nechifor. Ulterior, Gala Galaction l-a încredințat pe tânărul monah Părintelui Benedict Ghiuș, care a devenit duhovnicul lui și pe care l-a căutat chiar și în vreme de prigoană, pentru a primi sfat de la el.

Intră în atenția Arhimandritul Antim Nica, care, știindu-i calitățile duhovnicești, îl ia lângă el. Acesta îl duce la Galați, unde este numit profesor și director la Școala de cântăreți a Mănăstirii Cocoș. În 1948 este hirotonit ierodiacon, iar în 1949, ieromonah. A cerut atunci să-și facă cele 40 de zile de preoție la Mănăstirea Vladimirești. În acea perioadă, în anii ’39, până în ’55, Mănăstirea Vladimirești a fost un centru de rezistență al Ortodoxiei împotriva invaziei bolșeviste și un focar de rugăciune puternică, având în vedere faptul că acolo mergea foarte des Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, care a murit ca martir. Tot în acea perioadă, la Mănăstirea Vladimirești slujea Părintele Ioan Iovan, care aduna foarte mulți oameni la Sfânta Liturghie – în vremea aceea, duminica, veneau în jur de 30.000 de oameni. Părintele Nil a vrut să meargă în acel loc și să cunoască toată puterea teofanică de acolo, gândindu-se: „Dacă or fi rătăciri aici, Dumnezeu nu mă va părăsi.” Dar Părintele Ioan Iovan îi spunea: „Să crezi cu tot dinadinsul în ceea ce s-a petrecut aici și să iubești acest loc sfânt și sfințitor”.

În 1951, Părintele Nil a fost numit director la Seminarul monahal de la Mănăstirea Văratic, prin decizie patriarhală, iar în 1952, acesta alege să ia schima mare și este tuns schimnic la Mănăstirea Sihăstria, de către Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor, iar apoi pleacă în pustie. Își alege o cale duhovnicească grea, cea de nebun pentru Hristos. Din biografia Părintelui Nil se știe că era mai altfel decât alții, era mai năzdrăvan cu mult înainte de hirotonie.

„Năzdrăvăniile” Părintelui Nil

Încă din facultate, Părintele Nil era un singuratic, fura cheile Părintelui Antim și toată noaptea stătea în biserică în rugăciune. Petrecea nopți întregi în lacrimi în fața icoanei. De asemenea, Părintele Melchisedec Suparschi de la Mănăstirea Lainici, în vârstă de 92 de ani, povestește câteva „năzdrăvănii” pe care monahul Nechifor le făcea la episcopie. Spre exemplu, dacă se adunau mai mulți ierarhi sau mai mulți stareți la masă, el fiind intendent la bucătărie, ducea primul fel și întârzia cu al doilea și al treilea fel. Episcopul întreba: „Unde este Nechifor cu masa? De ce întârzie?”. I se răspundeau următoarele: „Nechifor este în stradă cu marmita; dă mâncare la săraci”. De asemenea, fura din cizmele Preasfințitului, care avea mai multe perechi. Dimineață, acesta întreba: „Unde sunt cizmele mele?”. I se răspundea: „Le-a luat Nechifor”. „Ce-ai făcut, Nechifor, cu cizmele mele?” „Păi, Preasfinția voastră, dumneavoastră cu patru perechi și săracii ăștia stau afară în picioarele goale…”, era răspunsul celui care sub aparenta „nebunie” se ostenea să plinească poruncile Mântuitorului.

După ce a luat schima mare, Ieroschimonahul Nil a început să intre în conflict cu puterea politică, pentru că predicile sale deranjau foarte mult regimul comunist. În rapoartele securiștilor au fost găsite următoarele note informative: „[…] Susnumitul se dedică exclusiv activității religioase ortodoxe, activitate în care depune un zel puțin obișnuit, însușindu-și activități superioare duhovnicești și imprimând celor din jur un misticism bolnăvicios, exagerat, de nuanța celui practicat de călugărul Ioan Iovan și stareța Veronica de la fosta Mănăstire Vladimirești” . Un alt colonel de Securitate care îl urmărea, spune: „[…] nu are un loc stabil, o mănăstire de care să aparțină. Este socotit un ascet, umblă din mănăstire în mănăstire, apărând și dispărând ca un meteor. În mănăstirea unde apare face slujbă și predică fulminant. Stă o zi sau două, se aciuează printre ei și apoi pleacă, răspunzând la întrebarea unde se duce – „Eu, la Hristos”, neîmpărtășind nici celor mai intimi ținta călătoriei sale. Majoritatea credincioșilor îl cunosc și îl divinizează. (…) Nil este înalt, blond, poartă plete, are mustăți mari, țepoase și blonde, nu are barbă, fiind spân, când slujește are voce de tenor, luând notele în octava de sus.”

Calitățile Părintelui Nil

Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, care l-a iubit foarte mult pe Părintele Nil, îl caracterizează astfel: „[…] Susnumitul, fiind tuns în monahism mai înainte de a fi făcut noviciatul sub ascultarea unui stareț bătrân și într-o mănăstire cu tradiție, și-a format un particularism de conduită, care, dacă n-ar fi observat îndeaproape, ar aduce prejudicii Bisericii și societății. Sub raport material, este complet și pururi dezinteresat. Duce o viață austeră din punctul de vedere al plăcerilor mesei și odihnei. Nu se dă îndărăt de la nicio privațiune. Râvna sa este mereu trează, aprinsă. […] Dinspre latura banului, a vinului și a trupeștilor desfătări, nu poate fi ispitit. Nu este tot atât de rezistent pe latura mândriei. Poate de aceea insuccesul misionarist îl descurajează repede. Unde găsește teren înțelenit duhovnicește, se oprește și pleacă să caute teren mai primitor în altă parte. Pe scurt, ar putea fi caracterizat în termeni biblici, Mt. 10, 16: are foarte mult din inocența porumbelului și prea puțin din prudența șarpelui. Totuși, supravegheat îndeaproape și nepermițându-i-se să facă nimic înadinsul superiorilor, poate fi de mare folos Bisericii, prin cultura ce o posedă, fiind licențiat în Teologie, Filosofie și Drept.”

În 1964, ca să scape de Securitate, l-a sunat pe generalul de la București și i-a spus să dea un anunț la România Liberă, în care să spună că Nil Dorobanțu a murit. Astfel, din ’64 până în ’71, nu l-a mai căutat nimeni și el a stat ascuns acasă, în Crainici. În cei 6 ani, Părintele a scris foarte mult: peste 9000 de pagini, cuprinzând teme precum apologetica, știința, etica, psihologia socială, psihologia economică, psihologia sacră, a vorbit despre teofaniile din Pateric, despre fenomenele Maglavit și Vladimirești. În scrierile sale sunt cuprinse și cuvinte către mănăstiri, punând accentul pe faptul că Dumnezeu mustră închiderea lui Hristos în chivot, că nu există împărtășania deasă.

Era foarte căutat în ceea ce privește spovedania, fiindu-i încredințate cazurile cele mai grele, ca unuia care era foarte aspru cu păcatul, deși în viața de toate zilele era foarte sociabil. Se mai cunoaște că Ieroschimonahul Nil obișnuia să aibă mereu la el 6-7 potire, pe care le purta în spate, într-un sac, antimis și toate cele trebuincioase pentru a oficia Sfânta Liturghie. Pe sub haine, purta de asemenea un epitrahil și un felon de mici dimensiuni, pentru ca oricând se întâlnea cu cineva care avea nevoie de spovedanie, să îl poată ajuta în acest sens. De aceea se spunea că „Părintele Nil umblă cu Biserica în spate”. Când era în închisoare, plângea de dorul de a sluji.

Părintele Ionel Borșani a menționat și despre faptul că predicile Părintelui Nil începeau la miezul nopții și durau 6-7 ore. Propovăduia pocăința. Ascultându-l, mulți oameni s-au întors la Dumnezeu și și-au îndreptat viața.

Când era întrebat de unde vine, părintele Nil răspundea „Din Cer!”, iar când era întrebat unde pleacă, spunea că „În Cer”. El nu spunea niciodată ținta călătoriei sale, pentru că regimul comunist îl urmărea sistematic, și astfel se tăinuia pe sine.

Conflictul cu regimul politic și cu ierarhia bisericească

Părintele Nil nu a fost niciodată „corect politic” cu regimul comunist, pe care l-a combătut puternic și cu care a refuzat să pactizeze. A mustrat până și ierarhia superioară pentru colaboraționismul din anii ’40. În acele vremuri de restriște, Biserica era supusă unor presiuni imense, iar acest monah plin de râvnă îi mustra pe toți pentru că părăseau altarele, mai ales după decretul din 1959, când toți, monahii și monahiile au fost forțați să plece din biserici. Îndemnul Părintelui Nil pentru clerici era să nu părăsească bisericile, să stea acolo, să moară la altar, să devină mucenici, să rămână fideli jurământului pe care l-au făcut la hirotonie sau la călugărie. Acesta este motivul pentru care a intrat în conflict în primul rând cu autoritățile ecleziastice, care, la presiunea împuterniciților locali sau raionali, puneau presiune pe ierarhi; neavând alte soluții, ierarhul era forțat să caterisească, așa cum a fost în cazul Părintelui Arsenie Boca, al Părintelui Calciu Dumitreasa, dar și al Părintelui Nil Dorobanțu. Dar, ceea ce deranja cel mai mult la Părintele Nil era faptul că mustra preoțimea pentru că L-a încuiat pe Dumnezeu în chivot. El spunea: „De ce Îl țineți pe Hristos întemnițat? Hristos n-a venit să stea în chivot. Hristos a venit să stea în oameni. De ce opriți oamenii de la potir? De ce îi îndepărtați? De ce îi chemați numai în cele patru posturi?”. Pentru aceasta, Părintele era adesea bătut crunt.

La acuzația că nu făcea ascultare, Părintele Nil avea următorul argument: socotind că, în vremea aceea, Biserica era condusă de regimul comunist, el nu voia să facă ascultare de atei. În plus, având schima mare, prefera să pustnicească, decât să rămână într-o mănăstire în care avea să slujească de fapt Statului, și nu lui Dumnezeu.

Darurile duhovnicești

Foarte mulți oameni care l-au văzut pe părintele slujind au dat mărturie despre el. Când predica, îl vedeau în lumină și înălțat de la pământ. Oamenii dau mărturie că atunci când îl vedeau fugind de Securitate, pașii lui erau foarte mari și parcă zbura.

O întâmplare minunată din viața părintelui este aceea că, fiind urmărit de Securitate, ofițerii l-au încuiat în biserica din localitatea Brateș, ba chiar au bătut și scânduri la geamuri. Atunci când au revenit și au vrut să îl scoată din locașul baricadat, nu i-au dat de urmă, deși au răscolit toată biserica. Cu adevărat „apărea și dispărea ca un meteorit”, conform descrierilor securiștilor.

Un alt fapt inedit este povestit de paznicul Mănăstirii Tarnița. Când Părintele Nil a fost ridicat de acolo de Securitate, a fost legat cu lanțuri la mâini și la picioare. I-a rugat pe ofițeri să îl dezlege, fiindcă se mișca greu, promițându-le că va merge cu ei. Aceștia nu au vrut. Atunci, Părintele Nil a zis: „În Numele Tatălui și al Fiului…” și în clipa aceea, lanțurile i-au sărit de la mâini și de la picioare. Speriați, securiștii au fugit de acolo, iar părintele s-a întors înapoi la mănăstire.

Cercetările continuă

Dat fiind că personalitatea acestui nevoitor este considerată a fi controversată, apreciată de unii și privită cu scepticism de alții, Părintele Ionel Borșani a decis să studieze viața Ieroschimonahului Nil Dorobanțu, cercetând documentele Securității, adunând istorisirile celor care l-au cunoscut personal, dar și parcurgând scrierile acestuia. Mulți dintre cei care l-au cunoscut au în casele lor obiecte care i-au aparținut. Manuscrisele, cele 9000 de pagini, au fost împărțite ucenicilor lui, pentru ca să nu fi existat riscul de a fi fost distruse de regimul secolului trecut. Așa cum afirmă Părintele Ionel Borșani, scrierile s-au păstrat până în prezent, fiecare dintre ucenici știe cine are paginile precedente și pe cele următoare. Părintele Ionel colindă acum toată țara pentru a recupera opera Părintelui Nil, având dorința de a o publica integral. Părintele Ionel a subliniat că nu încearcă să întocmească un dosar de canonizare, ci doar să facă lumină în amalgamul de păreri și de idei, să culeagă manuscrisele sale, să le tipărească și să le înmâneze apoi mai marilor Bisericii, lăsând la latitudinea lor viitorul pe care îl va avea figura acestuia. De asemenea, gândindu-se la Părintele Nil, preotul cercetător are în minte cuvintele pe care Gamailel le-a rostit cu privire la Sfinții Apostoli Petru și Pavel: „(…) dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici. Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veţi putea să-i nimiciţi, ca nu cumva să vă aflaţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu.” (Fapte, 5, 38-39)

Părintele Nil a fost caterisit în 1956 și s-a mutat la cele veșnice la data de 27 martie 1977. Totuși, cercetările asupra lucrării sale continuă, Părintele Ionel Borșani considerând că mai întâi trebuie să cunoști un lucru, un fenomen, un om, pentru a te putea pronunța asupra naturii sale și pentru a ști cum să îl plasezi în istorie, mai ales în istoria Bisericii Ortodoxe Române.

   Comentariu saccsiv:

Vizionati va rog si:

Toata emisiunea e interesanta. Totusi, cateva repere:

Minutul 4:18:

Iar pasul decisiv l-a facut cand l-a intalnit pe Arsenie Boca.

Citat Nil Dorobantu: “Arsenie era vazator cu Duhul si imi zicea “ortacul”. M-a chemat la el dintre sute de oameni. Avusese descoperire despre mine in 1945, in martie, in saptamana a doua din Postul Paresimilor. Mancand painea cea binecuvantata de Arsenie, am simtit un curent mistic ce m-a transformat.”

Atunci a stiut Nil Dorobantu ca menirea sa e calugaria. Si mai mult decat atat. Asceza.

Minutul 9:40:

Actorul ce-l interpreteaza pe preotul Nil Dorobantu, leviteaza.

Minutul 10:05:

Citat din autobiografia preotului Nil Dorobantu: “Oamenii m-au vazut inaltat de la pamant la Lumina. Prin levitatii, revelatii si inspiratii, Hristos imi vorbea.”

Oamenii cred ca era usor de pacate, de aceea putea zbura, sa se faca nevazut, sa apara si sa dispara instantaneu.

Minutul 11:49:

Citat: “Scurtam din drumul spre Ceruri. Ma simteam transportat deasupra intregului glob pamantesc, la picioarele Domnului Hristos. Am trecut apele cele mari ca pe uscat.”

Minutul 14:52:

Pana si pe Ierarhii vremii ii mustra, caci zicea: “Ce rost are sa pastram o Biserica oficiala atata vreme cat raman de ea numai zidurile?”

Minutul 15:24:

Citat: “Am predicat apocaliptic. Am predicat in iad. Am avut predici de ore intregi, de plangeau peretii.”

Minutul 24:54:

L-au dezgropat si nu i-au gasit trupul.

   Comentariu saccsiv:

Asadar:

“La vârsta de 14 ani a avut o teofanie, după cum mărturisește el însuși. A văzut atunci o lumină, un soare care s-a pogorât peste el. În copilărie, această vedenie s-a repetat încă două ori.”

Si daca n-a fost teofanie?

   Nu contest ca cel putin o parte dintre minunile de mai sus chiar au avut loc. Intrebarea e insa daca le-a facut cu dracul sau nu.

Iar ca sa putem raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa vedem daca mesajul sau a fost sau nu ortodox. Tema pe care o voi aborda in partea a doua.

Cititi va rog si:

AUDIO: Parintele ADRIAN FAGETEANU despre VERONICA de la Vladimiresti si alte amintiri din viata sa

Video. GHERON SAVA despre parintii ARSENIE BOCA si NIL DOROBANTU: NU SUNT SFINTI 

177 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. alexandru said, on ianuarie 3, 2017 at 1:45 pm

    Frate Vasile stii unde pica teza ta? Crezi mai mult Pr Antim decat lui Hristos. Nu ma intelege gresit, nu vreau sa spun nimic rau, ci doar faptul ca la Pr Antim lipsesete comuniunea cu ceilalti parint marturisitori pt ca el nu il accepta ca Sf pe Pr Arsenie Boca si pe Ierarhul Nil. Faptul ca Pr ciprian era un copil cand Pr Antim era imbunatatit nu insemna nimic. Spun Sfintii Parinti ca varsta Duhovniceasca nu are timp sau ani, ca si masura.
    Eu cred ca ai credinta in Dumnezeu, pecum toti cei prigoniti dar Dumnezeu ne cere altceva.
    Dragoste !
    Suntem toti in aceeasi oala dar nu toti au aceeasi credinta si dragoste. Evreii credeau in Dumnezeu, dar nu din Dragoste. Apostolii insa puteau primi vinul cel nou. Fiecare generatie are menirea sa si luptatorii sai, precum ajutor de la Sfinti care se descopera in anumite epoci!
    Pana a ajunge la SF Nil, la SF Arsenie, consemnat de popor nu de noi, mai avem intai pe Sf Ilie Lacatusul care sta in cimitir. iti spun acestea fara a dori sa te superi cu ceva, dar am vazut si eu dragostea ucenicilor Pr Antim..
    si nu judecand am inteles ca pana cand nu ajung la smerenia ca nu ei sau noi sau altii sunt Biserica, ci ca Hristos prin Duhul Sfant este Biserica si El o conduce, atunci nu va fi comuniune intre cei care marturisesc.
    Asta nu inseamna ca cineva care nu este in Adevar nu este in Biserica, ci ca comuniunea deplina este in Dragoste. Eu inteleg punctul dvs, ca cel ce nu este in comuniune cu sfintii nu este clar in Biserica, dar sa ne gandim ca si fiind in comunuine cu cei ce nu sunt sfinti nu putem a fi in comuniune din nou cu Biserica.
    Sper a ati inteles.
    Dar nu eu sau noi decidem cine este sfant, ci Hristos! Noi putem sa incercam sa intelegem dar ar trebui ca macar sa ajungem aproape de masura pe care au avut-o sfintii pentru a-i intelege deplin.
    Daca cautam sfinti fara pacate atunci nu cautam oameni indumnezeiti ci alti dumnezei. pana a ajunge la sfintenie suntem oameni pacatosi, si asa au fost si sfintii. Cununa sfinteniei le-a fost data pentru biruinta impreuna cu Hristos, asupra patimilor, adica a firii pacatoase.
    va rod sa citi de doua ori inainte a trage concluzii din putinul care incerc sa il spun, daca nu este de cuviinta nu il publicati, dar tot ce am spus o spun din dragoste catre Dumnezeu si aproapele.
    apoi daca nu se intelege un om prost ca mine, care vorbesc simplu cum sa intelegem sfintii???
    intelegerea si dragostea sunt a celui ce primeste cuvantul, pt ca cel ce spune poate gresi.
    Duhul cu care se spun lucrurile conteaza, precum si primirea lor.

    Apreciază

    • ban said, on ianuarie 3, 2017 at 8:50 pm

      Cum sa ii primesti ca sfinti cand au atatea rataciri? Nu le vezi?

      Apreciază

      • Ioana said, on ianuarie 3, 2017 at 10:34 pm

        Daca amatorii si slabii de minte nu au urechi de auzit sa auda…. Mantuitorul ne-a avertizat sa ne ferim, ca vor veni multi invatatori mincinosi si proroci mincinosi, lupi in piele de oaie… degeaba te straduiesti sa le explici ametitii tot pe-a lor o vor tine si s vor lua bucurosi in turma dupa primul lup in piele de oaie care le iese in cale…

        Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 9:50 pm

      „Asta nu inseamna ca cineva care nu este in Adevar nu este in Biserica, ci ca comuniunea deplina este in Dragoste.” – teză ecumenistă cea mai vădită, să fie cineva în Biserică nefiind în Adevăr. Chiar dacă nu ai fi propovăduitor al ereziei ecumeniste, eşti deja în înşelarea ei.
      Problema e că „creştini” ca alde tine se „îndrăgostesc” de tot felul de „sfinţişori” ce fac tot felul de minuni şi nu le cearcă duhul lor, dar Adevărul-Hristos îi învaţă de adevăraţii săi urmaşi astfel:
      13. Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.
      14. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află.
      15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
      16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
      17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
      18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
      19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
      20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.
      21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
      22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
      23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.
      24. De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi la îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă.
      25. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.
      26. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip.
      27. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.
      Matei 7, 13-27

      şi iarăşi: „Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.” Epistola I Sf. Ap. Ioan 4,1

      Diferenţa e izbitoare, nu? Dragostea fără Adevăr e ispită diavolească pierzătoare de suflet.

      Apreciază

    • om said, on ianuarie 3, 2017 at 10:55 pm

      „Daca cautam sfinti fara pacate atunci nu cautam oameni indumnezeiti ci alti dumnezei. pana a ajunge la sfintenie suntem oameni pacatosi, si asa au fost si sfintii. Cununa sfinteniei le-a fost data pentru biruinta impreuna cu Hristos, asupra patimilor, adica a firii pacatoase.”

      Asa e. Sunt de acord.Avem multe exemple in Pateric.

      Pomul il cunoasteti dupa roade si omul dupa fapte. Ia sa vedem: acest Nil a propovaduit credinta ortodoxa? A adus pe oameni la Hristos? Probabil era genial si se stie ca geniile sunt mai…ciudate. Daca a facut sau a scris fapte care nu contravin ortodoxiei,ci dimpotriva,o sustin si o intaresc, e foarte posibil sa fie sfant nebun pt.Hristos. De ce oare romanii nu numai ca nu-si cinstesc sfintii mai noi,dar parca se straduiesc sa-i denigreze? Observ ca rusii,grecii si altii nu fac chiar asa.
      E o chestiune delicata. Eu va intreb: daca e sfant si noi il respingem? O sa spuneti ca e mai bine decat sa cadem in ratacire. Da, dar asta inseamna poate ca nu avem maturitatea duhovniceasca sa-i judecam pe oameni.

      Apreciază

    • Ionut said, on ianuarie 4, 2017 at 9:11 am

      Cred ca ai vrut sa scrii „ieromonahul Nil” pe al treilea rand.

      Apreciază

      • om said, on ianuarie 5, 2017 at 10:44 am

        Ionut, ce importanta are? Pe mine ma intereseaza OMUL Nil Dorobantu.

        Apreciază

  2. Coprie said, on ianuarie 3, 2017 at 2:32 pm

    Mai oameni nu știu de unde ați scos-o pe asta cu Nil Dorobanțu, eu vă spun ce știu eu, nici ca sa dezmint nici ca să confirm, căci am fost la Par. Ciprian, și m-am spovedit la dânsul și și am participat la slujbă, însă nu am văzut nici o poză cu Nil Dorobanțu la dânsul în Paraclis, și nici în casă. Iar am participat la slujbe 2 săptămâni consecutive, iar nici nu am auzit nimic pomenindu-se de Nil Dorobanțu, nici de la Păr. Ciprian și nici de la oameni. Am auzit de Arsenie Boca de la oameni, însă nimic de la Pr.Ciprian, încă mai există ispita aceasta arsenistă, dar de Nil nu am auzit decât aici.

    Apreciază

    • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 5:31 pm

      Ca să te convingi că nu-l susține pe Nil Dorobanțu,intreabă-l ce părere are de el?și așa te convingi….dacă nu ai auzit vorbind asta nu e o dovadă că nu-l susține,că și tăcerea e consimțămînt….dacă nu vorbeșteîmpotriva acestui subiect trebuie să-ți dea de gîndit.

      Apreciază

      • Coprie said, on ianuarie 3, 2017 at 7:22 pm

        O să întreb cu siguranță. Dar a învinui pe cineva fără o dovadă clară mi se pare greșit, parerea mea.

        Apreciază

  3. Nimbus said, on ianuarie 3, 2017 at 2:35 pm

    Off topic: Cum sunt primiti emigrantii musulmani in Rusia. (aia cred ca au ajuns acolo din greaseala)

    Apreciază

  4. Marius Sebastian said, on ianuarie 3, 2017 at 2:40 pm

    De ce il bagati pe parintele Staicu in chestiunea asta cu Nil Dorobantu. Eu sunt fiu duhovnicesc al parintelui si nu am auzit niciodata pomenind de Nil Dorobantu. Eu nici macar nu auzisem de el pana acum 2 luni, cand a aparut o pagina pe fb cu numele lui. Deasemenea pe blogul pr Staicu nu apare nicio referinta la Nil Dorobantu. Administratorul acelei pagini a inceput sa propaganda pe paginile preotilor si monahilor ortodocsi.
    Acum 2 luni era mare zarva pe aici, cu jigniri si limbaj necaracteristic unui credincios, ca de ce pr Staicu nu opreste pomenirea, cand a oprit pomenirea episcopului toata lumea a tacut. E usor sa impingi pe altul de la spate sa treaca in prima linie a luptei, iar acum cand pr e chemat la judecata voi in loc sa l sustineti, veniti cu tot felul de barfe, si diversiuni ! M- ati dezamagit profund, m- am convins inca o data cat de dezbinati sunt romanii.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 3, 2017 at 4:20 pm

      Marius Sebastian

      Ai fost la sinaxa aia?

      El e dintre cei ce dezbina.

      Apreciat de 1 persoană

      • Pąʍvo said, on ianuarie 3, 2017 at 5:13 pm

        Parintele Staicu e inca in cautarea adevarului despre curentul arsenist. E putin mai mult pro decat impotriva, dar nu e convins in totalitate.
        Din cate stiu nu indoctrineaza pe nimeni cu aceasta noua ratacire, cu aceasta ciuperca aparuta instant dupa ploaia murdara de la Creta – din dorinta idolatra ala senzational, probabil noul criteriu de sfintenie.

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 3, 2017 at 6:56 pm

        Pąʍvo

        Ai fost la sinaxa aceea?

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on ianuarie 3, 2017 at 8:13 pm

        Nu.

        Apreciază

    • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 4:41 pm

      Marius Sebastian

      si nu am auzit niciodata pomenind de Nil Dorobantu.

      îl doare mîndria să afirme așa ceva…dar faptul că il apără pe pr Macarie e destul…si dacă eu i-am spus de rătăcirile lui Nil pe care le susține pr Macarie de ce nu a fost de partea mea și m-a jicinit?…tăcerea e consimțămînt.!..uite ce mi-a zis,după ce l-am criticat pe pr Macarie că sustine pe acesti rătăciti:

      „Nu aveti iubire de oameni, sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand. Va compatimesc.
      O data am avut cu dvs rabdare cateva ceasuri, a doua oara iar peste un ceas. Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta, nu v-am stat impotriva, fiindu-mi rusine de lipsa dvs de rusine duhovniceasca.
      Este momentul sa va spun: Sunteti pe o cale gresita, suferiti de trufie
      Va recomand o analiza sincera, nu fatarnica a propriei dvs pacatosenii si aducerea aminte ca a doua porunca a lui Dumnezeu, egala cu prima (din Decalog), asa cum ne spune Hristos, este ”sa il iubim pe aproapele ca pe noi insine.” Si atunci sunt sigur ca avem ce invata de la toti.
      Sa nu uitam ca inaintea lui Adam si a Evei, inaintea patriarhului Avraam, a regelui David, a Sf. Prooroc Isaia etc, PRIMUL care a intrat in rai cu Hristos Cel inviat a fost ticalosul acela de talhar (ucigas, violator, hoț și cine stie cate mai facuse la viata lui, de ajunsese rusinea si ciuma societatii, ”bun” doar de pus pe cruce si scuipat)”.

      R:„Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta”,…da !,ptr ca i-am spus de rătăcirile părintelui Macarie,că sustine niste înșeleți, gîndind că pr Ciprian e în același gînd cu mine,dar acum mi se confirmă de ce era așa de supărat pe mine !!sărmanii !!dar lucru si mai trist că am auzit că pr Macarie umblă cu împărtășania după el,probabil că si el vrea să împărtășească asa cum se făcea la Vladimirești,dar și mai trist că eu acum sînt în Italia,si am auzit că și pr Ciprian a venit cu Împărtășania după el și a împărtăsit niște creștine deși una din ele nu avea voie să se împărtășescă dar cu putere de la el(pr Ciprian) a dezlegat-o si a împărtășit-o…deși stia și el că nu are voie,dar a împărtășit-o!…. e bine de luat aminte la aceștia la dezlegările care le fac si cum împărtășesc lumea….că de fapt îi osîndesc !!….si-mi spune mie:”sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand”,dar el ce face?otrăvește lumea cu împărtășania cu nevrednicie?

      de care iubire oare vorbește pr Ciprian?iubirea de a cinsti pe niște înșelați?…spunea de Arsene Boca,„că el stie ce minuni a simțit de la Arsene Boca”…f. trist să auzi așa ceva de la unul ca el care se pretinde cu diplomă de doctor!!

      Așa că ia aminte Marius Sebastian de la cine te hrănești !!

      Apreciază

      • augustin said, on ianuarie 3, 2017 at 5:18 pm

        ” si am auzit că și pr Ciprian a venit cu Împărtășania după el și a împărtăsit niște creștine deși una din ele nu avea voie să se împărtășescă dar cu putere de la el(pr Ciprian) a dezlegat-o si a împărtășit-o…deși stia și el că nu are voie,dar a împărtășit-o!…. e bine de luat aminte la aceștia la dezlegările care le fac si cum împărtășesc lumea….că de fapt îi osîndesc !!…”

        Coana Maria Ciobanu, caci dta esti, Sfanta Impartasanie este transportabila numai de catre arhiereu sau preot, pentru ca numai ei sunt iconomi ai Acesteia. Nu stiu despre ce Ortodoxie vorbiti aci…

        Cat despre ‘pe cine dezleaga sau leaga duhovnicul (arhiereu sau preot) in administrarea Sfintei Impartasanii, nu priveste in veci o femeie si nici pe vreun alt nehirotonit in treapta arhieriei sau preotiei. (Matei 18, 18)

        Apreciat de 1 persoană

      • Stefan Nitu said, on ianuarie 4, 2017 at 7:08 pm

        Frumos va vorbit parintele si multa rabdare a avut cu dumneavoastra! Inafara de ideile principale, ce alte cunostinte mai aveti despre Ortodoxie de judecati si „puneti la zid” nu doar preotii ce au marturisit, dar si pe cei ce dupa o viata traita in credinta, au murit pentru aceasta? Problema celor slabi in credinta consta in analiza superficiala a situatiei si incadrarea dupa tipare, fapt ce duce in mod inevitabil la fanatism. In credinta, fiecare credincios este un caz aparte, iar preotul ce traieste intr-o Ortodoxie adevarata, stie sa diferentieze ideile personale, de dorinta lui Dumnezeu exprimata prin el. Tot ce poate si trebuie sa faca mireanul, este sa cunoasca Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti si sa vada daca preotul respecta Ortodoxia sau este un inselator; dar tocmai asta nu ati facut, caci daca ati fi facut-o ati fi stiut ca preotul are autoritatea de a lega si dezlega si tot ele ste cel ce manuieste Sfanta Impartasanie si raspunde pentru ea in fata lui Dumnezeu.

        Apreciază

    • sorin said, on ianuarie 3, 2017 at 7:03 pm

      Marius, ia intrebal pe Parintele Staicu ce carti a inmanat recent cuiva?

      Apreciat de 1 persoană

      • Marius Sebastian said, on ianuarie 3, 2017 at 9:59 pm

        Ce carti domnule ? Mie de ce nu mi- a inmanat nimic ? Desi ma intalnesc des cu el. Asa pot acuza pe oricine de orice.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 3, 2017 at 10:27 pm

        sorin

        staicu e INSELAT cu boca si NEVINDECAT , in plus e lucru stiut ca fudulia si ingamfarea nu ajuta la luminarea „ochiului ” mintii ! 🙂

        despre celalate bravuri ale lui stii si tu mai bine ca mine !
        ce sa facem, astia sunt „marturisitorii” __UNII___ aia mai vocali , …. ca restul, cei SMERITI ii stie Hristos si ii stiu si Robii Lui NERATACITI !

        nil dorobantzu = inselarea boca la octava superioara !… sa vezi peste cativa ani cate „miracole ” incredible o sa faca si nil …. si ce „teleportari” si „dedublari ” de identitate la popii si gloata ducatorilor DEGEABA la beserica!

        sunt deja SCRABIT si SATUL de strigat in pustiu, poporul acesta si-a gramadit multime de IDOLI dupa POFTELE lui !… de aceea SFRASITUL lui RUSINOS este HOTARAT si sta DEASUPRA lui !… e doar o chestiune de timp… SCURT !

        Apreciat de 1 persoană

  5. mihai444 said, on ianuarie 3, 2017 at 2:55 pm

    cu astia suntem in comuniune peste vo’ 2 saptamani https://www.rt.com/news/372537-catholic-priest-women-italy/

    Apreciază

  6. mihai444 said, on ianuarie 3, 2017 at 2:57 pm

    Apreciază

  7. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on ianuarie 3, 2017 at 4:08 pm

    Nil Dorobantul e fost un nebun pentru Hristos si trebuie vazut in acest context. Cand biserica oficiala este pe punctul de a cadea, Nil ofera in cartile sale, solutii pentru timpurile actuale.

    Apreciază

    • augustin said, on ianuarie 3, 2017 at 5:20 pm

      Avem Sfinti cu solutii. Nu ne intereseaza pareri de preoti ciudatei…

      Apreciat de 2 persoane

      • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 10:07 pm

        @augustin,
        cine sînt sfinţii şi cine sînt preoţii la care te referi?

        Apreciază

      • om said, on ianuarie 3, 2017 at 10:41 pm

        Ai auzit de sf. Andrei cel nebun pt. Hristos? Crezi ca si el era un ciudatel?

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:13 pm

        @om,
        dacă ai citit vieţile nebunilor pentru Hristos, cum e Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos sau Sf. Simeon cel nebun pentru Hristos sau mai nou, Sf. Gavriil Georgianul cel nebun pentru Hristos, tu nu vezi deosebirile faţă de viaţa şi învăţăturile lui Nil Dorobanţu?

        Apreciază

    • Ioana said, on ianuarie 3, 2017 at 10:27 pm

      Nebunii pentru Hristos nu se dadeau in spectacol pentru faima SI nu blasfemiau stand cu picioarele pe Sfanta Masa, DEBILIZAND CA TEMBELII !

      NEBUNII pentru HRISTOS AJUNGEAU LA ACEA MASURA, LA ACEASTA NOBILA TREAPTA PE DRUMUL SFINTENIEI, dupa ce dobandeau NEPATIMIREA SUSUFLETULUI, DUPA ANI SI ANI DE RUGACIUNE. NEBUNIA PENTRU HRISTOS ERA O ULTIMA TREAPTA, DUPA CE ISI INSUSIAU PRIN NEVOINTA SI VIATA VIRTUASA ASCUNSA TREPTELE CELORLALTE VIRTUTI! Multi dintre avusesera inainte o viata foarte inteleapta si smerita. EI FACEAU ORICE CA SA SE DEFAIME, se aratau in fata lumii ca gunoiul lumii, prin tot ceea ce faceau oamenii ii defaimau, ii bateau, ii goneau cu pietre, ii faceau nebuni si tembeli. Dorobantu al vostru ERA TARE-TARE APLAUDAT, mai mai mai ce mai nebuneala DE LA DRACI MAI AVEA. Nebunii pentru Hristos se defaimau PE SINE SI NU bravau, nu scoteau niciodata din balonul dezumflat al mandriei ziceri ca asa trebuie sa fie un preot, ca mine!

      Citeste vietile Cuvioasei Xenia cea nebuna pentru Hristos, Cuviosului Andrei cel Nebun pentru Hristos, si a Sfantului Cuvios Simeoncel nebun pentru Hrstos, habaucule!

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on ianuarie 3, 2017 at 10:31 pm

      STOP RFID

      tu dupa INSELAREA boca ai trecut la up-grade: next level = nil „ortacul” lui zian ! …. draci si draci asemanatori… sau cum se spune : ce se aseamana sa aduna !

      Apreciat de 1 persoană

      • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:14 pm

        frate el,
        dă-mi, te rog, adresa ta de email.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 5, 2017 at 2:04 pm

        Muritor

        sa ti-o dea Fratele Saccsiv, nu as vrea sa o public aici, multumesc de intelegere.

        saccsiv

        frate te rog daca vrei sa transmiti adresa mea de mail fratelui@Muritor

        Apreciază

  8. maria said, on ianuarie 3, 2017 at 4:11 pm

    Trist dar adevărat…pr Macarie am fost la Sfinția sa,pentru a-i spune de rătăcirile lui Nil,la care dânsul mi-a zis:

    Eu i-am zis:„Am văzut că a-ți vorbit la predică Duminică de Nil Dorobanțu ?

    pr:da…și?

    eu:Dar ati citi pe Mihail Urzică?

    pr:Da Mihail Urzică e un înșelat…uite cartea e acolo în bibliotecă…!

    eu:Părinte ,eu nu am citi nimic de Nil Dorobanțu dar duhovnicul meu mi-a zis că e un înșelat

    pr:Duhovnicul tău e un înselat,îmi dai voie să-i spun așa?….Dar dacă duhovnicul tău e în înșelare?

    eu:Sfinții spun să alungăm orce vedenie

    pr:care Sfinți?pr Cleopa?Pr Cleopa atât a scris :„vise si vedenii” si altceva mai mult nu a scris…pr Cleopa era de partea comuniștilor.Că tot Nordul Moldovei era cu pr Cleopa care i- citi cărțile,si de la cărțile lui ….

    „cînd ai să scrii tu atitea cărți cîte a scris Nil D.atunci să vii să vorbești pînă atunci ”…apoi eu încercam să-i spun si de rătăcirile lui Petrache Lupu si a Veronicăi de la Vladimirești însă si aici îmi zice:

    „știi,..si eu eram f.tăiasă ca și tine și f. legistă așa cum faci și tu,dar din momentul cînd l-am citit pe Nil Dorobanțu despre deasa Împărtășanie atunci am înțeles adevărul și m-am schimbat la 180 de grade….”….

    deci e limpede,de ce antrenează aceștia la atâta âmpărtășanie?că prin Arsene Boca se aduce ecumenismul și prin Nil Dorobanțu deasa împărtășanie…

    apoi după cîteva discuții cu pr Macarie cînd a văzut că nu are pe cine amăgi…mi-a zis clar:„tu pe aici să nu mai calci !!”…si l-am întrebat de ce?l-am supărat cu ceva?…si cum?nici la sf Liturghie să nu mai vin…și a zis că da,nici la Sf Liturghie nu mai am ce căuta!…i-am spus că nu am unde să mă duc și a zis că nu-l interesează….deci …e limpede”dacă nu am fost de acord cu rătciții pe care dînsul îi promovează….apoi încercînd să-i spun pr Ciprian de asa incident,gîndind că e de partea mea…am primit răspunsul pe care l-am primit….ăștia nu sînt decît paravane care amaăgesc lumea….

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 3, 2017 at 4:27 pm

      maria

      Ce raspuns ai primit de la preotul Ciprian Ioan Staicu?

      Apreciază

      • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 5:04 pm

        saccsiv

        pe mail….după multe discutii orale cu dînsul,(la Covasna la parohie)nu a avut curajul să-mi spună în față si mi-a trimis mail….

        Deci,cînd am fost la dînsul la Covasna,că am fost de 2 ori, i-am spus multime de lucruri de pr Macarie care nu m-a contrazis cu nimic si multe alte ca apoi să mă trezesc a doua zi cu așa mail plin de mustrare si nu înțelegem de ce?!!căci, față de mine a fost așa de delicat si de smerit sii mailul a fost așa de mustrător?!! …nu înțelegeam unde am greșit…că față de mine nu m-a contrazis cu nimic,din cele ce i-am spus….și eu găndeam că el nu susține pe Nil Dorobanțu…dar cînd am auzit că zice si de Boca,că el știe ce minuni a făcut Boca cu el!!…am rămas uimită…și acum realizez că atîta timp cît nu vorbește împotriva acestui subiect e clar că nu are curajul să afirme,ca nu cumva noi aceștia care sînt mereu„răzvrătiti” să sărim asupra lui….

        uite ce mi-a mai scris în acel mail:

        „Degeaba va preocupati cu teologia, daca judecati pe oameni. Si o faceti cu o inversunare nedemna de un crestin.

        Pr. Ciprian

        deci un doctor ca el îmi spune că judec oamenii?!!…ce teologie știe el dacă eu i-am arătat pe înșelații care îi sustine alții și el zice că judec?….înseamnă că habar nu are ce înseamnă judeca….apoi la telefon mi-a zis cînd eu îi ziceam de împărtășania cu nevrednicie,îmi zice:„să lăsăm greutățile pe umerii cărora le sînt puse”….adică noi mirenii să ne vedem de ale noastre că nu e treaba noastră….deci e limpede cîtă teologie știe si el!

        Apreciază

      • maria said, on ianuarie 3, 2017 at 5:19 pm

        Ce raspuns ai primit de la preotul Ciprian Ioan Staicu?

        iartă-mă…dar gîndeam că ai citit ce am postat aici
        https://saccsiv.wordpress.com/2016/12/26/video-gheron-sava-despre-parintii-arsenie-boca-si-nil-dorobantu-nu-sunt-sfinti-si-o-nelamurire-a-mea-de-ce-sinodul-bisericii-ortodoxe-din-afara-rusiei-ce-a-condamnat-ecumenismul-nu-este-similar/comment-page-1/#comment-339845

        La 15 decembrie a avut loc o Sinaxa la Sfantul Gheorghe, unde n-au fost invitati “rataciti de prin Moldova” si unde doua teme importante au fost promovarea parintelui Nil Dorobantu si … combaterea saccsiv si ale celorlalte bloguri cica de tip ”ortodoxie sforăitoare”.

        Ciudat?acum înțeleg de ce pr Ciprian s-a supărat așa de tare pe mine!!si mi-a trimis pe mail acestea:

        uite răspunsul pe mail

        „Nu aveti iubire de oameni, sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand. Va compatimesc.
        O data am avut cu dvs rabdare cateva ceasuri, a doua oara iar peste un ceas. Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta, nu v-am stat impotriva, fiindu-mi rusine de lipsa dvs de rusine duhovniceasca.
        Este momentul sa va spun: Sunteti pe o cale gresita, suferiti de trufie
        Va recomand o analiza sincera, nu fatarnica a propriei dvs pacatosenii si aducerea aminte ca a doua porunca a lui Dumnezeu, egala cu prima (din Decalog), asa cum ne spune Hristos, este ”sa il iubim pe aproapele ca pe noi insine.” Si atunci sunt sigur ca avem ce invata de la toti.
        Sa nu uitam ca inaintea lui Adam si a Evei, inaintea patriarhului Avraam, a regelui David, a Sf. Prooroc Isaia etc, PRIMUL care a intrat in rai cu Hristos Cel inviat a fost ticalosul acela de talhar (ucigas, violator, hoț și cine stie cate mai facuse la viata lui, de ajunsese rusinea si ciuma societatii, ”bun” doar de pus pe cruce si scuipat)”.

        R:„Chiar daca ati jignit in stanga si in dreapta”,…da !!acum înțeleg!,ptr ca i-am spus de rătăcirile părintelui Macarie gîndind că pr Ciprian e în același gînd cu mine,dar acum mi se confirmă de ce era așa de supărat pe mine !!sărmanii !!dar lucru si mai trist că am auzit că pr Macarie umblă cu împărtășania după el,probabil că si el vrea să împărtășească asa cum se făcea la Vladimirești,dar și mai trist că eu acum sînt în Italia,si am auzit că și pr Ciprian a venit cu Împărtășania după el și a împărtăsit niște creștine deși una din ele nu avea voie să se împărtășescă dar cu putere de la el a dezlegat-o si a împărtășit-o…deși stia și el că nu are voie,dar a împărtășit-o!…. e bine de luat aminte la aceștia la dezlegările care le fac si cum împărtășesc lumea….că de fapt îi osîndesc !!….si-mi spune mie:”sunteti in stare sa le dati cu Legea Domnului in cap, oriunde si oricand”.

        de care iubire oare vorbește pr Ciprian?iubirea de a cinsti pe niște înșelați?…spunea de Arsene Boca,„că el stie ce minuni a simțit de la Arsene Boca”…f. trist să auzi așa ceva de la unuol ca el care se pretinde cu diplomă de doctor!!

        Apreciază

      • sorin said, on ianuarie 3, 2017 at 7:06 pm

        Am vb personal cu par Staicu asta toamna si mi a zis ca nu stie prea multe de Dorobantu , ca sa aflu zilele trecute ca Pr Staicu deja da carti oamenilor cu Dorobantu ca ii sfant.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 3, 2017 at 10:33 pm

        sorin

        „asa e unii „…. stiu NIMIC si pricep repede ! 🙂

        …dee, au pricepere de „doctori „!! ….

        Apreciază

    • Ionut said, on ianuarie 5, 2017 at 1:10 pm

      Am citit comentariul si nu inteleg exprimarea de aici „si eu eram f.tăiasă ca și tine și f. legistă”.

      Apreciază

    • Ionut said, on ianuarie 5, 2017 at 1:30 pm

      Ar trebui intrebat pr. Macarie de ce il promoveaza pe Nil Dorobantu. Care este scopul, rostul, finalitatea. Daca unii se smintesc si se dezbina, n-ar fi mai bine sa omita numele lui Nil Dorobantu si sa preia strict acele cuvinte ale sale asupra carora nu planeaza nici un fel de indoiala, care sunt in concordanta cu invatatura Bisericii?
      Presupunand ca Nil Dorobantu a lucrat cu buna-credinta, scopul lui nu a fost sa se vesteasca pe sine si sa fie slavit, ci sa-L vesteasca pe Hristos.

      Apreciază

    • ioana L. said, on ianuarie 12, 2017 at 3:28 pm

      Parintele Cleopa nu era un inselat….ci pr.Macarie de la Schitul Oituz a luat-o rau pe aratura. L-a prigonit pe pr.Ghenadie, impartaseste cu o singura spovedanie la Sfintele Liturghii, il promoveaza pe Nil Dorobantu, un inselat ca si Arsenie Boca. Deja are mari ispite si o sa mai aiba. Imi pare rau de toti cei ce ii sunt fii duhovnicesti, unii oameni de reala cultura si inteligenta. Ma bucur ca fratele Vasile a inteles, in sfarsit, adevarul despre pr. Macarie. pt. o discutie avuta cu el nu am mai scris nimic pe saccsiv.

      Apreciază

  9. Stefan said, on ianuarie 3, 2017 at 4:18 pm

    Doamne ajuta!
    Citesc zilnic si cu interes toate postarile de pe acest blog,dar constat cu parere de rau ca nu prea esti antiecumenist si nici obiectiv.Am asa o parere ca lucrezi disimulat si cu intentii de manipulare.Ti-ai spus deja parerea despre parintele Nil Dorobantu in toate titlurile pe care le-ai postat,dar in continutul textului nu aduci nici un argument teologic despre „ratacirile lui”.Toate sunt presupunerile tale, si fiind blogul tau poti sa pui ce titluri vrei…
    Chiar daca intrebarea adresata parintelui Sava il viza si pe parintele Nil , totusi raspunsul pe care il da,se vede clar,se refera doar la parintele Arsenie Boca….cum de tu nu vezi si nu auzi? Incepi sa semeni cu sistemul…
    Poate doar mi se pare…

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 3, 2017 at 4:30 pm

      Stefan

      Deci nu sunt anti ecumenist pentru ca nu zic de bine despre Nil Dorobantu.

      Apreciază

      • el said, on ianuarie 3, 2017 at 7:36 pm

        saccsiv

        spune ADEVARUL si iti vei agonisi DUMSANI CUMPLITI de MOARTE si NEIMBLANZITI !

        ii cerne diavolul ( i-a cernut el si pe Apostoli dar pe netrebnicii astia infatuati si gaunosi !) si care nu cade cu una cade cu alta, si cine a primit vreo INSELARE sa tina minte : PRAFUL SI PULBEREA se va alege de toata „dreptatea” si „agonisita” lui !!!… e doar o treaba de timp ! .. vine vremea DARAMARII acelei case NU e cladita pe ADEVAR = Hristos si … spuen Scriptura : MARE va fi CADEREA casei aceleia !

        isi cladesc casele sufletelor lor netrebnice pe GUNOI din iad : pe INSELARI si cu asta si-au agonisit IADUL lor!

        Apreciat de 2 persoane

      • Ioana said, on ianuarie 3, 2017 at 10:13 pm

        Sfantul Munte este total impotriva acestui insleat notoriu! – Sfantul Munte este total impotriva acestui insleat notoriu! (Parintele Iulian de la Prodromu este impotriva inselarii Dorobantiste, Gheron Sava, cu toate ca are niste ziceri din burta aiurea despre „harul ereticilor” pan la nu stiu ce sinod cu stele verzi la parusie, e la curent cu inselarea Nil care i-a afectat din pacate si pe unii preoti si credinciosi care au incetat comuniunea cu eretici… SI NU ESTE DELOC DE ACORD cu SMINTELILE RATACITULUI NIL, Daca va reveni in Romania va vorbi si impotriva ratacirilor Boca, Vladimiresti, Maglavit, Dorobantu)

        Acest Nil Dorobantu a sustinut fenomenul de la Maglavit si pe inselatul Petrache Lupu demascat in cartea lui Mihai Urzica ” Minuni si false minuni”

        Daca era nebun pentru Hristos nu sustinea inselatii si nici nu scria in transa ca si spiri

        Acest Nil Dorobantu a sustinut fenomenul de la Maglavit si pe inselatul Petrache Lupu demascat in cartea lui Mihai Urzica ” Minuni si false minuni”

        Daca era nebun pentru Hristos nu sustinea inselatii si nici nu scria in transa ca si spiritistii!

        Apreciat de 1 persoană

      • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:18 pm

        Dacă pr. Iulian Prodromitul ştie mai multe despre Nil Dorobanţu, Arsenie Boca, Veronica de la Vladimireşti, George Vîsîi, Petrache Lupu de la Maglavit ar fi cazul să-i ia cineva un interviu pentru lămurire. Să ne spună tot ce ştie cît mai e în această viaţă, că el a prins acele vremuri.
        Doamne ajută!

        Apreciază

  10. alexandru said, on ianuarie 3, 2017 at 4:23 pm

    Doamne ajuta!

    Este cineva din Bucuresti care merge la schit la Radeni cu masina si ar fi dispus sa mai ia o persoana, daca are loc, cumva? Nu se pune problema costului. Multumesc mult.

    Apreciază

  11. Stefan said, on ianuarie 3, 2017 at 4:49 pm

    Avand in vedere ca parintele NiL era antiecumenist si anti sistemul securisto-fariseic care a pus mâna pe Biserica,..cam da…
    Oricum ,eviti sa răspunzi la întrebare,răspunzi colateral.
    Nebunii pentru Hristos sunt foarte greu de inteles.
    Si cei care au oprit pomenirea sunt tot nebuni pentru Hristos.
    …inca nu te grăbi cu concluziile despre parintele NiL.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 3, 2017 at 4:59 pm

      Stefan

      Esti varza cu logica.

      Ia zi, la Maglavit a fost teofanie?

      Apreciază

      • sorin said, on ianuarie 3, 2017 at 6:48 pm

        ce hram poarta acest sait acum se vede. sub egida analizei se ascunde judecati a mari parinti ce sunt sfinti, modul de scriere e bolsevic instigand la ura si dezbinare.o sa aflu care sunteti in spatele saitului si va voi rupe pe genunche

        Apreciază

      • Ioana said, on ianuarie 3, 2017 at 9:45 pm

        Stefan aiuritul

        &

        sorin idolatrul (cu emiteri din putul gandirii minunist iubiriste ( ! ) ) – mai sorine daca oamenii se cearta si parerile sunt diferite asta inseamna ca se lupta ca Adevarul sa iasa la suprafata, ia gandeste-te ce lupte se purtau la sinoadele ecumenice cu zecile de ani si ce dicutii aveau Sfintii Apostoli, si cum au fost combatute apocrifele si ereziile de-a lungul timpului… cu iubirism zen cumva ?

        Nil Dorobantu e un inseat zburator (un Harry Potter al asa-zisilor luptatori anti-ecumenisti iubiristi si pacifist)

        Si incalecai pe-o matura viziune draceasca placuta!

        sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/11/anatomia-unui-hristos-mincinos-chemat-dela-drq-prin-boca/

        Ascultați deci povestea INSELATULUI Nil Dorobanțu așa cum o spun martorii și el însuși.

        transcript de “octoviv” la https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/05/08/toti-puii-lui-boca-jakob-oae-meets-diveevo-nil-dorobantu-zboara-ioan-de-la-rarau-preot-in-cautari/comment-page-1/#comment-85

        AUTO-BIOGRAFIA? ANATOMIA UNUI INSELAT NIL DOROBANTZU

        1. Martorii susțin că preotul s-a făcut nevăzut sub ochii agenților de securitate care îl urmăreau și a dezlegat lanțurile doar cu puterea credinței. Se _______înălța_______ de la pământ în timpul rugăciunilor și __________citea cele mai adânci secrete___________ ale oamenilor încă dinainte de a-i întâlni

        2. Nil Dorobanțu (din autobiografie): Eu sunt dator să strig sus și tare ce am experimentat științific (vezi scrisoarea 45 către mireni a Sfântului Ignatie Briancianinov de sub transcript – n. n.), controlabil, real. Cu ochii mei L-am văzut pe Dumnezeu (http://crestinortodox.ro/editoriale/il-putem-vedea-dumnezeu-118873.html – n. n.), cu urechile mele am auzit cuvântul Lui.

        Așa sună MANDRIA părintelui Nil (Nechifor) Dorobanțu, un mare INSELAT

        3. O maică:: „Sfinte Preacuvioase Părinte Nil roagă-te lui Dumnezeu pentru mine păcătoasa. Sfinte Preacuvioase Părinte Nil roagă-te lui Dumnezeu pentru mine păcătoasa.” Vedeți… și atuncea merge toată ața asta

        – deci pravila de rugăciune pe ață merge ___________doar la Nil Dorobanțu________, nu când zice: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătoasa.” sau „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-mă pe mine păcătoasa”, deși toți monahii îmbunătățiți învață să zicem un număr de rugăciuni către Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, apoi un alt număr către Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria, apoi către Sfântul Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul și apoi către alți Sfinți – canonizați de Biserica oficială -, maicii îi merge ața doar la Nil Dorobanțu – n. n.

        4. Reporter: Câte BOABE are? – ii dau in BOBI lui Doronbantzu puiul vrajitorului Ardealului.

        5. Reporter: Cât de des vă rugați la părintele Nil? _____
        O doamnă: Eu cred că nu-mi iese din minte niciodată.

        __________VRĂJITORUL carismatic a pus STAPANIRE PE MINTEA EI, HIPNOTIZAND-O si lasandu-se subjugata de demonii inselarii

        6. După moartea lui l-a simțit ajutându-o din ceruri. N-are cum să fie altfel, crede.______

        _________INSELARE, PARERE DE SINE, FALSE MINUNI, Vedeti – Sfantul lGNATIE BRIANCIANINOV-dESPRE INSELAARE

        7.Nil Dorobantu (autobiografie): ________Mâncând pâinea cea binecuvântată de Arsenie am simțit un _____curent mistic?_______ ce m-a transformat.

        – iarăși mistică ezoterico-senzațională, „curentare” direct de la draci

        8. Din marturii despre Dorobantu:____ „Părinte, preacuvioase, vă rugăm vrem să vă facem o rasă. Cum dormiți cu rasa aceasta plină de țepi?”. Și părintele le spunea: ____„Da Mântuitorul cum a umblat?”

        „E smerit, mândrulețul!”, http://sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_smerenie.htm – n. n.

        9. Din marturii despre Dorobantu:____Știu că a fost la o mănăstire și a rămas acolo în locul starețului ca să aibă grijă de mănăstire. Acolo se duceau mereu săracii din ăștia năcăjiți care n-aveau. Părintele a început să le dea. Scotea din beci că acolo era bogăție mare. Scotea saci de mălai, scotea de făină, scotea de zahăr, scotea de orez. Vin, a scos tot n-a mai rămas nimica. A dat de pomană la toți săracii tot. Când a venit părintele stareț: „Nil unde e cutare?”. [Nil]: „La Domnul”. Tot A DAT SI PATUL STARETULUI😀 l-a dat

        – Sfântul Apostol Toma a împărțit averea împăratului după ce împăratul i-a dat averea, nu întâi și-a însușit-o și apoi a împărțit-o săracilor; mănăstirea era de obște și deci și bunurile mănăstirii erau de obște, una e să își împartă cineva averea sa săracilor și alta e să împarți averea altora săracilor, fără acordul lor – n. n.

        10. Părintele la mănăstirea Vladimirești tot timpul slujea descălțatAșa, desculț, a cutreierat România (dromomania distruge România – n.n.) și ar fi fost urcat pe cea mai înaltă treaptă în ierarhia bisericească

        (hirotonit întru episcop la Ierusalim, CE EPISCOPI ?????????? l-au hirotonit??? momeală pentru cei care poate vor citi despre George Văsâi – (parcă mai era si UNUL DE S-A SINUCIS), _____înșelatul de la Vladimirești,_____ că a fost hirotonit „preot” de Nil Dorobanțu – n. n.).

        11. Deci până la urmă hirotonia întru episcop nu l-a interesat, e doar așa pentru curriculum vitae, măi câtă „smerenie”!!! – n. n.

        12. El știa ce citise în cartea Sfântă: „că Dumnezeu s-a întrupat și a venit pe pământ nu ca să fie slujit ci ca să slujească”, și atunci, după cum scrie părintele, „a vrut să fie în același timp și director și servitor, și profesor și porcar (porcarii împreună cu toți cei din Gadara l-au rugat pe Iisus să iasă afară din hotarele lor, vezi Matei 8, 33-34; profesor-porcar – n.n.)”.

        Așa a trecut prin lume – CA UN ZBÂNȚUIT GADAREAN lăsând în urmă mirare și zvon (zgomot, https://dexonline.ro/definitie/zvon/769939 – n.n.) de „sfințenie” – inseland toti prostii, ignorantii si naivii)

        13. Mântuitorul spunea: „Adevărat, adevărat zic vouă cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac eu și mai mari decât acestea.” (vezi Matei 16, 1-4; Marcu 8, 11-13; Luca 11, 15-30 – n. n.)
        Din marturii: Am văzut la un moment dat că se aprindeau _______lumânările singure_______. Cum? Nu știu.

        -ACUM CREDEM IN NIL SI BOCA IN HRISTOSI MINCINOSI CE DAU SEMNE MARI SI CHIAR MINUNI, CU DEMONII

        14. Oamenii l-au văzut __-aureolat___ sau __–sărindu-i scântei din palme__– atunci când se ruga, iar maica Antonia spune că l-a surprins odată în livada mănăstirii:__________ levitând__________

        -iarasi „mistici ezoterice” culese de pe la toti yoghinii si fachirii

        15. O maică:Noi ne ascundeam, așa, ca să nu ne vadă, să-l derutăm. S-a ridicat acolo, în livadă, de la pământ. Mai sus de pământ era. În picioare, așa.
        Reporter: Și cam cât s-a ridicat de la pământ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?🙂 ?

        Maica: Un MEEEEEEEEEETRUUUUUUUUU și ceva.

        Toate faptele lui pare că nu-s de pe lumea asta. DA DA DE LA DIAVOLI SUNT DIRECT SCAPATI DIN IAD

        16. „Oamenii m-au văzut înălțat de la pământ la lumină.” (si ingerrr din cer de ar fi nu primiti !!! – asa spun Sfintii Parinti !)

        17. „Prin🙂🙂 ___levitații_ , revelații și inspirații Hristos îmi vorbea.” (categoric nu îi vorbea Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, prin levitații, ci celălalt – n. n.).

        18. A venit la noi, a stat la noi vreo oră jumătate, două ore, cât o fi stat acolo, a plecat de la prispă mai încolo ________la vreun metru înălțime de la pământ____–, a trecut peste poartă și s-a dus____––––––, nu l-am mai văzut!

        Reporter: A zburat?

        Ion: Da. ______Mergea pe deasupra, nu călca_____, n-atingea pământul. A întins mâinile și a plecat. Exact cum e Mântuitorul pe Cruce, cu mâinile întinse. Am văzut eu cu ochii mei treaba asta.

        Reporter: Sigur nu vi s-a părut?

        Reporter: Cum să zboare?

        Nicolae: , Daaa, n-atingea, toată lumea se uita la el___________________________ și s-a trezit că era dincolo de Siret___. Da’ cum a ajuns dintre dânșii din grupul ăla, cum a trecut dincolo nu l-a văzut nimeni decât l-a văzut dincolo pe malul celălalt

        Reporter: Într-o clipă?

        O maică ÎNȘELATĂ : Într-o clipă, da, așa.

        Reporter: Și era ud pe…?

        Maica : Nimic.

        – „Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa.” – Matei 9, 1; „Și lăsându-i, a intrat iarăși în corabie și a trecut de cealaltă parte” – Marcu 8, 13; Nil de ce nu a făcut așa??? – n. n.

        19. Și mai avea un dar: vedea dincolo de oameni, de gândurile lor__________ CU AJUTORUL DRACILOR, de prezent. Se spune că nici nu era nevoie să te apropii de el ca să știe exact ce greutate îți apasă sufletul.

        Maica : Multe femei cu avorturi și părintele de departe le vedea că ele erau pline de sânge. Era înainte-văzător. PARINTELE ADRIAN FAGETEANU A ZIS SI DE BOCA CA DEMONII II DESCOPEREAU

        20. Avea o credință absolută că Dumnezeu e înlăuntrul fiecărui om și deci și înlăuntrul lui (dacă fiecare om este despătimit – n. n.). De aceea era convins că între el și Divinitate nu există nici un obstacol (da păcatul ce e? – n. n.).

        21. Nil: „Ce rost are să păstrăm o Biserică oficială atâta vreme cât rămân de ea numai zidurile

        – Biserica oficială – care emană de la o Autoritate, https://dexonline.ro/definitie/oficial/689321 – este Una Sfânta, Soborniceasca și Apostolica Biserică, Singura care oficiază Sfintele Taine, este „unicul organism Dumnezeu-omenesc”, după cum zice Sfântul Justin Popovici în „Biserica Ortodoxă și ecumenismul”, al cărui Cap este Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și din al cărui Trup fac parte trăitorii pământeni, oamenii fără de prihană trecuți în veșnicie, precum și îngerii cerești care nu au păcătuit, și pe care porțile iadului, una dintre ele fiind și Nil Dorobanțu, nu o vor birui – n. n.

        22. Nil Dorobanțu (din autobiografie): Purtam toată biserica cu mine,
        ___7 kg___ de Sfântul Sânge (pentru Nil Dorobanțu, vinul înainte de Sfânta Epicleză, reprezenta _____Sfântul Sânge_______??? hulă împrotiva Duhului Sfânt – n. n.)

        Nil : Am predicat apocaliptic, am predicat în iad, am avut predici de nopți întregi, în fiecare noapte, ca la Înviere, de plângeau pereții

        – „Cerurile după cuviinţă să se vesealească, şi pământul să se bucure, şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută: că Hristos S-a sculat, veselia cea veşnică.” – Canonul Învierii, Cântarea 1, iar în nopțile de „Înviere” ale lui Nil plângeau pereții??? – n. n.

        23. Când predica, lua cele Sfinte și _____se suia pe masă (pe aceeași masă pe care slujea Sfânta Liturghie___________ în casă???

        – așa a făcut Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, când a ținut _______predica de pe munte__________ și toate celelalte predici??? – n. n.

        24. Reporter: Dar cum a scăpat din lanțuri?
        Nicolae Văraru, fost paznic mănăstirea Tarnița: S-o dezlegat lanțurile doamnă!

        Reporter: Cum să se…?
        Nicolae Așa bine cum vă spun. GADARENII INDRACITI DEZLEGAU LANTURILE

        25. I-a zis dânsul [Nil] lu’ sora Costanda: „Alătură-te de mine” și s-a alăturat de el și au zburat pe malul celălalt.____________ – iarăși FACHIRISM și DEMONISM

        26. Într-o perioadă, după multe chinuri, a început și el să creadă că Tatăl Ceresc îl părăsise. Și atunci a început să Îl caute insistent în tot ceea ce îl înconjura (________panteism______???__________ – n. n.).

        27. Într-o zi gardienii și-au dat seama că are icoana pentru că dormind cu ea lipită de obraz îi rămăsese întipărit pe față chipul Maicii Domnului

        – „Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii.”, 2 Corinteni 11, 14 – n. n.

        28. „În șuri, în păduri, prin beciuri, în fân, în cetină, în noroi și pe gheață, noaptea și ziua Hristos vine la orice rugă făcută fără îndoire.”

        – nu vine la orice rugă, ca și cum ar fi vreun _____duh din lampa fermecată_______, ci ascultă orice rugă –

        „Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru adevărul Tău, auzi-mă, întru dreptatea Ta.”, Psalmul 142, 1 – doar dacă e spusă cu duh umilit dintr-o inimă înfrântă și smerită, „Jertfa lui Dumnezeu – duhul umilit. Inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi”, Psalmul 50, 18 – n. n.

        29. Nepoata părintelui ne povestește că în ziua nunții ei monahul a vegheat-o și binecuvântat-o din ascunzișul lui.
        (parcă Nil „Trăia, se vorbea, întocmai cum a trăit Hristos”, așa a procedat Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, la nunta din Cana Galileii??? – n. n.) deasupra de cocina porcilor.

        30. Apropiații părintelui Nil au vrut să-l dezgroape și să-l mute în cavoul familiei, dar când pământul mormântului a fost îndepărtat mulțimea adunată a înmărmurit, sicriul era gol, nici urmă de trupul monahului („a dispărut ca un meteor”, https://dexonline.ro/definitie/meteor/686117 – n. n.).
        Leonora Dorobanțu, verișoara lui Nil Dorobanțu: L-a căutat și nu l-a găsit.
        Nu l-a găsit
        .
        31. Leonora Dorobanțu, verișoara lui Nil Dorobanțu: L-a căutat o zi și-o noapte. Reporter: Poate l-o furat cineva…? Ioana Soare: Ori l-au dezgropat comuniștii ca să-i facă analizele să vadă cu ce puteri a lucrat, ori l-a luat Dumnezeu la cer cu trup cu tot

        (sau mai degrabă l-a luat cel de care a fost înșelat – n. n.)

        32. „Nil Dorobanțu” a tipărit până acum 7 cărți cu scrierile părintelui. Altele cu mărturii și revelații urmează să vadă lumina zilei de îndată ce vor fi deslușite („Și surprinzător în aceste mii de pagini nu există nici o corectură și nici o ștersătură. Toate paginile sunt de o cursivitate extraordinară…” – n. n.). Unii încă puțini se bucură mult că povestea acestui om, care s-a străduit toată viața să confirme existența lui Dumnezeu, va ajunge, în sfârșit, să fie cunoscută în toată țara (___-Doamne, ferește!!! – n. n.). Alții însă, nu sunt preafericiți (cât de subtil, ca să nu spunem viclean!!! – n. n.).

        33. Un POPĂ LINGĂU ÎNȘELAT: Părintele Arsenie Boca și părintele Nil, amândoi sunt gemeni__________FRAȚI DE ÎNȘELARE DIN CEA MAI CUMPLITĂ ȘI DEMONICĂ _________ în minunile lor și mie mi s-a reproșat (de către cine, cumva de unii dintre ierarhi??? – n. n.) de foarte multe ori că: „Ai grijă părinte să nu creezi un alt fenomen, fenomenul Nil Dorobanțu”.

        34 Carmen Avram: Dar fenomenul Nil Dorobanțu nu trebuie creat, ci reînviat DA DA DE MASONI CA SA ACCEPTE TOT BOBORU ANTIHRISTU MARELE REGE CARE TRIMITE HOLOGRAME. El a existat deja, din nefericire însă în vremuri protivnice credinței la un asemenea nivel. Poate că acum e exact momentul în care am avea mare nevoie să-l cunoaștem (în iunie la Sinodul Panortodox, se spune că este în program să intre în scenă cel cu al cărui duh a lucrat Nil Dorobanțu și au nevoie ca Nil să fie cunoscut pentru a înșela cât mai mulți români – SĂ NU FIE!!! – n. n.)

        Apreciază

      • Ioana said, on ianuarie 3, 2017 at 10:07 pm

        Căzând adesea „în răpire” INSELARE DRACEASCA DE LA DRACII MANDRIEI, a tăinuit multă vreme harurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu pentru credința și adânca lui smerenie (părere de sine vicleană si ascunsa – sfintii se socoteau ultimii pacatosi nu cugetau asa semet), dar observând ce se întâmplă cu ortodoxia (Astăzi a intrat o necredință, o îndoială în toată lumea.) nu a putut să-și ascundă la infinit trăirile și a considerat de datoria sa să strige „sus și tare” ce a „experimentat în mod științific, controlabil, real”: Cu ochii mei am văzut pe Dumnezeu, pe cât mi s-a putut; cu urechile mele am auzit Cuvântul lui Dumnezeu prin glas omenesc; cu limba mea am gustat și am văzut ce dulce este Domnul Euharistic; cu simțul olfactiv am adulmecat balsam, miresme de smirnă divină și miros străin de lumea asta, parfumul Logosului divin; cu mâinile mele și cu simțul tactil am simțit puterea palpabilă a Dumnezeului Celui Viu. Sfintii Parinti ne avertizeaza sa nu primim cu usurinta asemenea stari, ci sa fugim de ele, chiar si ingeri luminosi de-ar fi – unde sunt interogatiile si pocainta omului care marturiseste ca nu e vrednic de asemenea trairi, PLUS CA TOATA ACEASTA EXPRIMARE A LUI ESTE PATIMASA, TRUPEASCA nu e in duhul Sfintilor Parinti

        „Misiunea MEA, zice ieroschimonahul Nil Dorobanţu, a fost în special pentru clerici şi cinul monahal, nu pentru mireni. Înainte de a se risipi tot clerul şi lumea monahală în câmpul muncii lui satan, trebuiau să vadă ighemonii cum arată un cleric adevărat, ales al lui Hristos.“ – DUHUL MÂNDRIEI

        Citeste mai mult: adev.ro/o04370

        Il putem vedea pe Dumnezeu?
        http://www.crestinortodox.ro/editoriale/il-putem-vedea-dumnezeu-118873.html

        Sfântul Ignatie Briancianinov, De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu. Scrisori către mireni, Scrisoarea 45. Despre științele omenești. Rațiunea cu nume mincinos. Despre înțelepciunea duhovnicească și cea trupească, Editura Sophia, Editura Cartea Ortodoxă, București 2012, pp. 146 – 147

        Apreciază

    • augustin said, on ianuarie 3, 2017 at 5:26 pm

      Un ortodox autentic arata asa:

      – nu este pentru ecumenism
      – nu are comuniune cu ierarh sau preot ecumenist
      – nu doreste nicio uniatie (uniatism) cu neortodocsii, incepand de cu papistasii
      – nu venereaza duhuri nepatristice gen Boca, Dorobantu, Vladimiresti, Ionesti, Maglavid
      – se departeaza tot mai mult de legaturile cu Cezarul-stat
      – se departeaza tot mai mult de consumerism
      – nu asculta si nu crede presa (agentiile de presa, tv-ul, radio-ul etc)
      – nu violenteaza fizic pe niciun neortodox/antiortodox
      – nu aduce la duhovnicul sau neecumenist alte persoane fara stirea duhovnicului respectiv
      – te impartasesti ori de cate ori iti da dezlegare duhovnicul tau, chiar si zilnic
      – si pentru ca ceea ce a fost pana acum ortodox, Ortodoxie, de acum nu o sa mai aibe aceeasi configuratie, pentru a nu fi socotit ortodox ciudat, schizmatic, ultraortodox, ortodox conservator, poti sa te prezinti oricui cu titulatura simpla de CRESTIN (crezi in Hristos, ai duhohvnic, ai credinta ta CRESTINA). Ca sa nu mai spun ca expresia ‘crestin ortodox’ este pleonasm si mai da si apa la moara ecumenismului, caci inseamna ca exista si crestini catolici, crestini protestanti, etc…

      Apreciat de 3 persoane

      • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 10:40 pm

        @augustin,
        1. dar Nil nu intră în criteriile de mai sus?
        2. ce a fost la Ioneşti? nu cunosc, dă-ne un link ceva.
        3. „ceea ce a fost pana acum ortodox, Ortodoxie, de acum nu o sa mai aibe aceeasi configuratie” – nu e adevărat, ceea ce a părut a fi ortodoxie, dar nu a fost şi nici nu este, sînt ideile eretice şi modernismele introduse în conştiinţa creştinilor de către lupii în piei de oaie, lucrătorii neghinei. Ortodoxia a fost şi va rămîne mereu aceeaşi fără schimbări, iar creştinii adevăraţi sînt obligaţi să o cunoască în autenticitatea ei, doar asta le poate asigura maturizarea duhovnicească.

        Apreciază

    • el said, on ianuarie 3, 2017 at 7:28 pm

      Stefan

      baaa, v- a cerut DIAVOLUL SA VA CEARNA gunoaielor fudule, pe voi astia „dreptii” si „marturisitorii” si pe popii vostri dupa chipul si asemanarea voastra!

      ..si VAAAAAIII: PUSTIE CUMPLITA intre „marturistori” , unul mai trufas si mai INSELAT, fudul si idolatru ca altul.

      baaa, sa ascultati sa nu ziceti ca nu ati auzit de la nimeni ( macar ca va doar in cur de cuvantul meu, insa ACEST CUVANT VA VA ACUZA la Judecata si pe voi si pe popii vostri) :
      intre „marturistorii” care s-au facut cunoscuti, DOAR Par Antim si Par Elefterie sunt de incredere, parintele de la Lacu Frumos este smerit si Dumnezeu il va lumina… restul e … mai bine a ma abtin, se va vedea de la sine !

      si au ajuns NU DEGEABA talharii si desfranatele sa intre primii in Rai, asa cum atunci asa MAI VARTOS este/va fi ACUM !
      radeti de Saccsiv ca e puscarias, securist cum il mai acuza alti dobitoci ai caror idoli au fost calati pe coada aici pe blog ( atat de securit sa e acuzat urat de adevaratii securisti , vezi ce zice cazatura roncea despre el!!… daca ar fi securist l-ar apara ca ar fi de aceeasi pare a baricadei cu diavolul care ii mana pe ei si NU l-ar ameninta atat) etc …
      dar sa NU va mirati ca voi teHUOlogi , „drepti” si „Invatati” NU SUNTETI VREDNICI de partea „talharului” ORTODOX Saccsiv pe al carui blog ___SINGURUL din Ro( si acum si Sinodul Talharesc)___ se spune ADEVARUL , si Adevarul VA DOARE pe voi lipitilor de MINCIUNA/ MINCIUNI !

      Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 3, 2017 at 10:12 pm

      🙂
      @Stefan,
      adu, te rog, dovada că pr. Nil a fost antiecumenist. Concret – opera, pagina. Eventual fă o poză şi pune-o ataşat la comentariu sau un link la poză.

      Apreciază

  12. Stefan said, on ianuarie 3, 2017 at 5:26 pm

    Dumnezeu sa ne lumineze,frate Vasile!

    Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:31 pm

      @Stefan,
      adu, te rog, dovada că pr. Nil a fost antiecumenist. Concret – opera, pagina. Eventual fă o poză şi pune-o ataşat la comentariu sau un link la poză.

      Apreciază

  13. IRINA said, on ianuarie 3, 2017 at 6:14 pm

    dar din Suceava merge cineva la Radeni?caut 2 locuri!

    Apreciază

  14. maxim said, on ianuarie 3, 2017 at 6:24 pm

    “Oamenii m-au vazut inaltat de la pamant la Lumina. Prin levitatii, revelatii si inspiratii, Hristos imi vorbea.”

    Acelasi miros de duh bocait.

    Apreciat de 2 persoane

  15. elenaadriana popa said, on ianuarie 3, 2017 at 6:28 pm

    DOAMNE AI MILA DE NOI…
    Dupa ce ca suntem atat de putini….trebuie sa mai apara si ispita asta …cu sfintii nesfintii….
    Nu va ajung fratilor Sfintii din calendare …..aveti timp sa-i pomeniti sa le adresati tutror macar un gand in fiecare zi….LASATI-L PE DUMNEZEU …SA-I SFINTESCA …NU-I MAI SFINTITI VOI…
    SUNT CATIVA PARINTI NEPOMENITORI …SUNT IMPOTRIVA ECUMENISMULUI…SI SE DESPART…DIN CAUZA ..SFINTILOR FACUTI DE OAMENI…..INTELEGETI-VA PARINTILOR ….SI NU MAI DISCUTATI NIMIC IN FATA NIMANUI….DACA ARE O CONVINGERE SA O TINA PENTRU EL….NU MAI TULBURATI LUMEA ….
    N-AM CITIT IN NICI UN PATREIC DE SFINTI CARE SE TELEPORTAU….????
    DACA ACESTI PARINTI SUNT SFINTI….STIE DUMNEZEU….SI O SA AFLAM SI NOI….CAND O SA VREA DUMNEZEU…
    ACUM AVETI TREABA ..CU ECUMENISTI…CARE SE BUCURA DE DEZBINAREA NOASTRA ….
    CRED CA TREBUIE MAI MULTA INTELEPCIUNE ….SI SMERENIE …
    SA MA IERTATI..DAR TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA …

    Apreciat de 4 persoane

  16. ayeaye20 said, on ianuarie 3, 2017 at 6:50 pm

    ciobotea si spurcaciune de ruga 2017

    http://www.aidrom.ro/proiecte/saptamana-de-rugaciune-ecumenica/

    Apreciat de 1 persoană

  17. me said, on ianuarie 3, 2017 at 7:03 pm

    De la min.3:35

    explicatia profesorului la
    “La vârsta de 14 ani a avut o teofanie, după cum mărturisește el însuși. A văzut atunci o lumină, un soare care s-a pogorât peste el. În copilărie, această vedenie s-a repetat încă două ori.”
    adica demoni

    Apreciază

    • Ioana said, on ianuarie 4, 2017 at 9:40 am

      ioana L. said, on Mai 8, 2016 at 4:52 pm
      Draga frate”el”
      Eu ti-am semnalat inselarea „noua” cu Nil Dorobantu. ai acum ocazia sa te convingi singur. Cei care il promoveaza (chiar si asa zisa biserica secreta)au niste interese”speciale”, dar si ei insisi sunt deja cu probleme(psihice), ca si „Idolul” lor. uite si tu: maica Veronica, o dereglata care s-a maritat cu acel arhitect, preotit in taina de Nil Dorobantu si care a sfarsit ca sinucigas, „sfantul” de la Maglavit, caruia daca-i vezi oasele dezgropate, ai cosmaruri

      si urmeaza si altii…vei vedea. Si cunostintele mele care-l frecventeaza asiduu pe pr.Ioan de la Sihastria Raraului sunt cazute in limba dupa „marele”Nil.Mare, mare ratacire.

      Apreciat de 1 persoană

  18. ganduridinortodoxie said, on ianuarie 3, 2017 at 7:35 pm

    file:///C:/Users/catalin/Downloads/orca_share_media1483464720004.pdf cititi va rog pagina aceasta , găsiți ceva gresit in gândirea acestui părinte ?

    Apreciat de 2 persoane

    • ortodoxiadreaptacredinta said, on ianuarie 3, 2017 at 10:49 pm

      „În fața Mântuitorului Hristos și a Sfintei Biserici Ortodoxe prigonite nu mai aveți nimic de zis, întrucât noi ne păstrăm demnitatea și nu ținem nici cu ateii, nici cu bogații, nici cu exploatatorii, nici cu fariseii clerici pe care-i utilizați, dar îi detestați (n.r. voi, ateii comunisti). Cand vă veți trezi și veți judeca și voi sincer și clar, materialist dialectic si istoric, chiar ateistic, nu ne veți găsi vina. Eu, din catacombe, vă chem la Hristos, la ceruri și la mântuire. Exploatat, cu mâini bătucite de lucru, cu ochii orbi de citit, cu degetele plisate și ticsite de scris, care cu mâinile mele mi-am zidit biserica cea mai mică din cosmos și cea mai străină peșteră, eu vă strig și vă chem cu dor, să veniți la Iisus Cel răstignit. Să nu pieriți, să nu muriți veșnic. Știu că ironizați și scrâșniți contra noastră, dar noi, creștinii ortodocși prigoniți, tot vă iubim și nu încetăm de a scrie apologetică creștină, sinceri și cu fapte concrete, bazate pe realitatea exactă, clară, cum nici voi nu v-o cunoașteți… Dacă vă batem cu cuvântul, nu vă supărați, pentru că Iisus Hristos e Cuvântul, e sabie cu două tăișuri și mustră, îndeamnă, ceartă, argumentează, ca să vă mântuiți și să ieșiți din foc. Polemica și pamfletul, satira și apologia, predica și sfatul, relatarea științifică și dogmatică, mistica, asceza si dogma, teologia fundamentală, patristica, Scriptura, Tradiția și Logosul divin, toate le utilizăm, plecând cerurile demnității creștine și pogorându-ne la mentalitatea voastră, însă (n.r. fără ură şi părtinire [latină]) …”

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on ianuarie 4, 2017 at 4:50 pm

        ortodoxiadupaminteata

        …tztztz !!

        teribil! … patetic! … „inaltator” … nici la Sf Ioan Gura de Aur nu mai gasesti asa ceva bibicule!
        baaa voua v-au luat dracii mintile cu inselatii vostri cu tot!

        ce atata „Dogma inalta” si „Marturisire” are nil in citatul asta? … ca sa-i cerete asa pe comunistii atei nu e nevoie nici macar sa fii crestin ortodox, roice SETCAR poate indemna asemenea. DE UNDE se deduce de aici Dreapta lui Credinta?

        Apreciat de 1 persoană

  19. ISAC said, on ianuarie 3, 2017 at 7:42 pm

    Specific poporului roman căutător de sfinți,numai subiecte care nu fac decât sa stârnească curiozitatea,mântuirea nu tine de arsenie boca sau nil dorobantu.Multe fapte de milostenie va doresc ,pentru ca mila este biruitoarea judecății.

    Apreciază

    • Ionut said, on ianuarie 4, 2017 at 9:41 am

      Si cinstirea Maicii Domnului, ca alegere a lui Dumnezeu.

      „Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.” (Luca 1,28)

      „Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,
      Şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău.
      Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?” (Luca 1;41-43)

      „Şi sfârşindu-se vinul, a zis mama lui Iisus către El: Nu mai au vin.
      A zis ei Iisus: Ce ne priveşte pe mine şi pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu.
      Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceţi orice vă va spune.” (Ioan 2;3-5)

      Exista un curent in mediile „academice” (neo)protestant si iezuit care nu acorda Maicii Domnului cinstirea cuvenita, aceasta fiind o cursa intrucat ajunge sa macine insasi credinta crestina. Acest curent e intretinut si propagat de adeptii iudaismului, dar ce zic eu de adeptii iudaismului, ci chiar de duhurile intunericului.
      Deci, MARE ATENTIE!

      Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:40 pm

      „Specific poporului roman căutător de sfinți” – nu e legat de poporul român, în orice popor sînt din ăştia, salivuţă care fug după supranatural dar care nu au nici un criteriu de apreciere din ce sursă se întîmplă minunile. Nişte superstiţioşi obişnuiţi, pietişti cu „evlavie băbească”.

      „mântuirea nu tine de arsenie boca sau nil dorobantu” – adevărat. Bocalatrii şi Nilodulii care se pretind antiecumenişti nu-şi dau seama de asta? Nu-şi dau seama că singuri se dau de gol şi creează dezbinări? Dacă eşti credul şi nu ştii dacă cineva e sigur sfînt după criteriile învăţăturii ortodoxe, nu ale propriei minţi înguste şi păcătoase, măcar ţineţi limba după dinţi. Tendinţa asta nu e rîvnă pentru dreapta credinţă, e altceva…

      Apreciază

  20. oarecare said, on ianuarie 3, 2017 at 9:17 pm

    parca exista vorba aia ca diavolul nu se divide intru sine. Nu exista minuni facute cu diavolul impotriva diavolului .Voi in loc sa analizatii ce este luminos,stati sa analizati lucratura diavolului. Acelasi lucru i s-a intamplat si Sf. Nectarie de la Eghina. Chiar si Mantuitorul a patit-o parca. Dupa voi ,vad ca oricine a fost nitel sau mai mult sporit si daca doamne fereste reusea vreo manifestare altfel decat „obisnuitul” ,era cu diavolul. stau si ma intreb ,il cunoasteti voi pe omul asta ca sa il judecati ? Voi in loc sa aparati niste valori , sa intariti o lucrare , mai mult faceti rau , iar tu ,admin te faci vinovat de ceea ce postezi. titlul pe care l-ai pus te incrimineaza. problema ta …

    Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:44 pm

      @oarecare,
      tu nu ai auzit/văzut de „preoţi” papistaşi sau anglicani exorcişti care scot diavoli? Tu cum crezi, dacă ereticii care sînt lipsiţi de Harul Duhului Sfînt pot scoate diavoli, ei cu ce putere scot şi cu ce scop?
      Oare Simon Magul nu avea în supunerea sa diavoli? Crezi că la momentul potrivit un diavol nu o poate face pe actorul pentru o înşelare mai eficientă?

      Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 5, 2017 at 12:31 am

        @Muritor, falsele minuni dureaza putin si sunt usor de descoperit. Este suficient sa spui o rugaciune curata si cade manifestarea lor. Cat despre catolici, scopul lor a fost intotdeauna altul, nu cred ca intra in aceasta discutie .Simon Magul nu era crestin …

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 5, 2017 at 6:41 pm

        nu mă, nu aşa. Rugă curată nu există fără dreaptă credinţă. Poţi să crezi cît vrei că spui ruga curată, dar dacă eşti înşelat, rătăcit sau eretic, e alăturea cu drumul.
        Tu vrei să spui că Nil Dorobanţu avea, în primul rînd, dreaptă credinţă? Dacă da, atunci de ce îi mustră pe clerici că nu au teofanii? El include teofaniile drept criteriu al vieţii duhovniceşti, nu? Cam asta e logica lui: ai teofanii – eşti creştin, n-ai teofanii – eşti … pară mălăiaţă, ca să nu zic mai rău.
        Cît despre Simon Magul – ăsta era răspuns la afirmaţia ta „Nu exista minuni facute cu diavolul impotriva diavolului”. Ba da, există, atunci cînd are drept scop înşelarea prostimii.
        „falsele minuni dureaza putin si sunt usor de descoperit” – fii te rog mai concret. Ce înseamnă durează puţin? În comparaţie cu ce? Cu adevăratele minuni? Şi sînt uşor de descoperit cum? Cu rugă curată cum ai spus? Vezi că ţi-am răspuns mai sus despre ruga ta curată.

        Apreciază

  21. best722014 said, on ianuarie 3, 2017 at 9:48 pm

    Am avut o întrevedere cu Părintele Macarie la el „acasă” la Oituz! Susține cu toate forțele răspândirea scrierilor și învățăturilor lui Nil Dorobanțu. De fapt Părintele Macarie conduce din umbră o asociație care rulează bani pentru milostenii – așa zic ei. Mi-a spus că maica Veronica nu putea să fie înșelată și să conducă 300 de maici sub oblăduirea ei, ca și cum Lucifer dacă a luat mai mult de trei sute de îngeri cu el trebuie validat! Apoi o ține pe a lui, idee fixă, cu împărtășitu des. Vorba lui Ioannis Romanides se ajunge la idolatrizarea Sfintei Împărtășanii! Mi-a spus că vezi Doamne, Părintele Cleopa și Arsenie Papacioc ar fi retractat „Scrisoarea către Vladimirești” înainte să fii plecat la Domnul. Nu cred așa ceva, dacă cineva știe mai mult să ne dea veste! Cât despre Nil Dorobanțu un epigon surescitat al sfinților nebuni pentru Hristos!

    Apreciază

    • Ionut said, on ianuarie 4, 2017 at 1:52 pm

      Expresia cu „idolatrizarea” mi se pare total neinspirata, ca sa nu zic mai mult.

      Apreciază

  22. sorin said, on ianuarie 3, 2017 at 9:52 pm

    SORINE eu sunt. vrei sa iti dau adresa mnea? dar vii sa ma rupi?

    Apreciază

  23. hilohi bogdan said, on ianuarie 3, 2017 at 10:22 pm

    Ce ştim sigur,ce au în comun părinţii Arsenie Boca,Nil Dorobanţu,Ioan Iovan?Au fost anticomunişti,urmăriţi de securitate,deţinuţi politic,caterisiţi,personalităţi puternice.Eu zic că e o bază dela care trebuie plecat în orice discuţie

    Apreciază

  24. tanase said, on ianuarie 3, 2017 at 10:34 pm

    Min 8:34 – 9:13 „… erau mesele intinse din Biserica pana afara. Si erau parastase puse pe mese si pe o parte si pe alta a culoarului unde intra in Biserica. Si cand a ajuns parintele acolo, i-a intrebat; „Cei aicea ba? Ce-ati facut voi aicea ma? Voi ce-ati facut aicea e numai o fala! N-ati facut aicea ceva, sa fie primit inaintea lui Dumnezeu. In parastas este atat; un covrig, o lumanare si o bucata de panza!” Pffuuuuuuu! A STINS TOATE LUMANARILE! S-A STINS DE AICEA DE AFARA PANA IN BISERICA S-AU STINS LUMANARILE! CUM? A RAMAS TOATA LUMEA SURPRINSA! – sa stingi toate lumanarile de la parastasul mortilor cu o suflare, motivand ca „e numai o fala”, nu e nici macar bun-simt fata de mortii carora li se faceau acele parastase.

    Apreciază

  25. Nicolae said, on ianuarie 3, 2017 at 11:11 pm

    A intrat dihonia in noi fratilor! Sa punem genunchiul la rugaciune!

    Apreciază

  26. Raluca said, on ianuarie 3, 2017 at 11:24 pm

    Având în vedere contextul minunilor vrăjitorești, dar și al fizionomiei lui Nil Dorobanțu, poate verifica cineva dacă acesta avea rădăcini țigănești? Mă refer la niște informații reale legate de familia din care provenea.

    Apreciază

    • Muritor said, on ianuarie 4, 2017 at 7:47 pm

      „dacă acesta avea rădăcini țigănești?” – ce importanţă are? sau mîntuirea depinde de fondul genetic al cuiva? crezi că un ţigan ortodox nu se poate mîntui?

      Apreciază

      • Raluca said, on ianuarie 5, 2017 at 12:52 am

        Oricine se poate mântui dacă vrea, de oriunde ar fi el, de orice etnie, și orice ar fi făcut înainte. Și Sf. Ciprian era vrăjitor. Eu m-am referit însă la o realitate, și anume că în această etnie există destul de mulți care se ocupă cu vrăjile, obicei adus din India natală, și că asta e o îndeletnicire ce s-a păstrat în timp trecând din generație în generație, și că sunt încă mulți țigani în România care cum se spune ”n-au biserică”, adică nu vor să se boteze ortodox, și alții fac parte din diferite secte. Există desigur și dintre cei botezați ortodocși, dar cine știe cât de numeroși sunt.

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 5, 2017 at 6:46 pm

        păi, de ce nu ai fi scris atunci „dacă nu avea obiceiuri vrăjitoreşti” că nu neapărat acest lucru ar avea treabă cu Ţiganistanul :), doar nu toţi ţiganii se ocupă cu şmecheriile şi cu vrăjitoriile.

        Apreciază

      • Raluca said, on ianuarie 5, 2017 at 10:06 pm

        Muritor,
        nu toţi ţiganii se ocupă cu şmecheriile şi cu vrăjitoriile. N-am zis asta. Dar dintre cei care se ocupă cu astfel de lucruri ai să vezi mai mult reprezentanți ai acestei etnii. Tu n-ai observat asta? Un copil născut într-un astfel de mediu este mai vulnerabil în direcția asta. În sensul ăsta am pus eu întrebarea. A fost o întrebare, nu o afirmație. Poate că cineva poate să ofere informații legate de această să zicem bănuială pe care o am. Asta e tot.

        Apreciază

  27. Orthodox said, on ianuarie 3, 2017 at 11:50 pm

    Apreciază

  28. Orthodox said, on ianuarie 3, 2017 at 11:54 pm

    Apreciază

  29. Orthodox said, on ianuarie 3, 2017 at 11:54 pm

    Apreciază

  30. Marius Sebastian said, on ianuarie 4, 2017 at 12:13 am

    Deci, domnilor cu presupusele carti cu Nil Dorobantu. O fica duhovniceasca a pr Staicu imi confirma ca nu s-a impartit nicio carte! Mai mult acuma a auzit prima oara de Nil Dorobantu. Deci minciuni, barfa, defaimari si calomni. Va ascundeti dupa pseudonime, si dupa perdea, compromiteti lupta anti ecumenista, creati dezbinare si incitati la ura ! Nu ii aveti pe Sf Vasile cel Mare, pe Grigore Teologul, pe Sf Ioan Scararul, pe Sf Ioan Gura De Aur ? Nu aveti de unde va informa ? Umblam cu barfa de la un preot la altul dna Maria, sau ii intrebam pe acei preoti un cuvant de invatatura ? Ala i inselat, cutare e indracit, cutare e vrajitor, preocupati va de mantuirea propriului suflet ! Daca sunteti sceptici cu privire la A Boca, Nil Dorobantu, Ghelasie de la Frasinei, lasati-i deoparte si rugati va la sfintii autentici si canonizati.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 4, 2017 at 12:58 am

      Marius Sebastian

      Eu cred ca-i mai bine sa vina parintele Ciprian Ioan Staicu cu o dezmintire.

      Apreciat de 1 persoană

      • Marius said, on ianuarie 9, 2017 at 11:13 pm

        Vin eu cu dezmintire, dupa ce am vorbit cu cei mai apropiati fii si fice duhovnicesti al parintelui. E un zvon, o manipulare. Cand acuzi pe cineva de ceva trebuie sa aduci dovezi. Asa vin si eu cu acuzatia ca Popescu e homosexual, ca asa am auzit eu, iar domnul Popescu e invitat sa se prezinte cu probe si sa dezminta acuzatia, dupa ce i s-a patat in prealabil imaginea. Ma intelegeti ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 9, 2017 at 11:34 pm

        Marius

        Asa cum a cerut parintele Ciprian Ioan Staicu o dezmintire de la parintele Antim Gadoi, tot astfel cer si eu de la parintele Ciprian Ioan Staicu.

        Apreciază

  31. IOANid said, on ianuarie 4, 2017 at 12:45 am

    Ar fi bine sa iasa la iveala toate ratacirile initiatilor in levitatii, meditatii, aiureli de astea de tip budist, caci lumea adera foarte usor la invataturile lor.

    Apreciat de 2 persoane

    • nimeni said, on ianuarie 4, 2017 at 11:01 pm

      Rugaciune cu levitatie si invaluiti in Lumina Harica au avut si sfinti autentici precum Sf.Maria Egipteanca si Sf. Teodora de la Sihla fiind invaluita intr-o lumina suprafireasca si Parintele hristofor din Tula care a fost vazut de catre o fiica duhovniceasca de-a sa pe cand era singur in biserica si se ruga in fata Icoanei Maicii Domnului fiind invaluit in lumina suprafireasca.

      Levitatia nu tine neaparat de budism (ca acolo o lucreaza demonii), ci unii oameni s-au invrednicit de asemenea trairi si in ortodoxie dar sunt f. putini. Si inca ceva, nu avem nevoie de levitatie pt. a ne mantui doar ca unii au ajuns la o masura duhovniceasca mai inalta iar altii au fost inselati de demoni chiar ortodocsi fiind.

      Insa si diavolul poate face levitatii si teleportari cu ai sai si astia sunt mai numerosi decat crestinii autentici si mai spectaculosi, mai laudarosi nefiind vorba de smerenie la unii ca acestia cum probabil e si cazul lui Nil Dorobantu.

      Avem cateva exemple de levitatie si la papistasi care nu se smereau ci se aratau tuturor cu asazisele lor puteri, pe cand Sfintii nostrii autentici s-au smerit foarte atunci cand au fost vazuti de altii in levitatie sau in Lumina caci se temeau sa nu cada si nu trambitau despre ei ci cu tot dinadinsul se smereau pe ei.

      Dovezi de smerenie autentica gasim la:
      http://paginiortodoxe.tripod.com/vsapr/04-01-cv_maria_egipteanca.html

      Sf. Maria Egipteanca:
      „În vremea cînd stătea ea la rugăciune, ridicîndu-mi puţin ochii de la căutarea în pămînt, am văzut-o înălţată de la pămînt ca de un cot, stînd în văzduh şi rugîndu-se”.

      Sf. Serafim de Sarov:
      Din viata Sfantului Serafim din Sarov

      Un tanar paralizat a fost in Manastirea Sarov, de matusa lui, printesa Chikaev. Pe atunci traia in manastire Sfantul Serafim de Sarov (1759-1833). Cuviosul l-a luat pe tanar in chilia sa si i-a spus sa se roage cu putere, timp in care se va ruga si el lui Dumnezeu, ca sa-l tamaduiasca. Sfantul l-a mai rugat pe tanar ca, in timpul rugaciunii, sa nu isi deschida ochii sai.
      Uitand cuvantul sfantului, dupa o vreme, tanarul a deschis ochii si a privit spre Sfantul Serafim. Atunci, el l-a vazut pe sfant ridicat de la pamant. De uimire, tanarul s-a ridicat in sus si a strigat. Dandu-si seama ca a fost vazut, sfantul l-a mustrat pe tanar pentru neascultare si, in semn de recunostinta pentru tamaduirea primita de la Dumnezeu, i-a poruncit sa nu spuna nimanui ceea ce a vazut. Tanarul nu a spus nimic pana dupa moartea Sfantului Serafim de Sarov.

      http://www.doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/descoperirea-sfintei-cuvioase-teodora-de-la-sihla

      Sf. Teodora de la Sihla:

      – Nu se cuvine, sfinte părinte, să îngenunchezi având asupra ta nepreţuitele Taine ale lui Iisus Hristos; eu trebuie să îngenunchez, că sunt păcătoasă.

      Aşa s-a smerit ea, căci sfinţii cei mari niciodată nu se laudă, ci pururea zic că sunt păcătoşi. Că cine se laudă, cade din darul lui Dumnezeu în trufie şi se face diavol, măcar de ar fi vieţuit toată viaţa în pustnicie. Şi atunci Sfânta Teodora, mai înainte de a se împărtăşi cu PreaCuratele Taine, a spus viaţa ei, de unde se trage şi pe unde a stat. Şi după ce s-a împărtăşit cu PreaCuratele Taine, a strălucit faţa ei ca soarele şi şi-a ridicat mâinile la cer, iar când şi-a dat duhul, a ieşit o mireasmă de a mirosit tot muntele trei zile.

      Dovezi de inselati cu levitatie aveti aici:
      https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2016/10/15/levitatia-intre-sfintenie-si-vrajitorie/

      si mai jos in articol sunt si dovezile de smerenie ale sfintilor nostri.

      Cat despre Nil Dorobantu care din cate am inteles se urca pe Sf. Masa dupa Sfanta Impartasanie nicidecum asa ceva nu e in duh ortodox asa ca fratilor reveniti-va din inselarile astea cu Boca, cu Dorobantu, cu Maglavit, cu Vladimiresti si cu alte facaturi straine Ortodoxiei.

      Cred ca nimeni nu doreste sa-si piarda sufletul datorila credulitatii in niste inselari dovedite si in niste inselati.

      Avem pe Hristos si pe Maica Lui de ajutor de nadejde si pe sfintii canonizati, care nu sunt putini dar nu avem credinta si nu le cerem ajutorul ci cautam nu stiu ce minuni extrafantastice.
      Pai Mantutitorul nu a facut destule minuni, sau Apostolii Sai si ne mai trebuiesc altele care nu stim ce duh poarta?
      Asta nu e decat dovada putinei noastre credinte, sa-mi fie cu iertare!

      Apreciază

  32. Ioan said, on ianuarie 4, 2017 at 1:02 am

    el pe Ianuarie 3, 2017 la 7:28 pm
    Stefan

    baaa, v- a cerut DIAVOLUL SA VA CEARNA gunoaielor fudule, pe voi astia „dreptii” si „marturisitorii” si pe popii vostri dupa chipul si asemanarea voastra!

    ..si VAAAAAIII: PUSTIE CUMPLITA intre „marturistori” , unul mai trufas si mai INSELAT, fudul si idolatru ca altul.

    baaa, sa ascultati sa nu ziceti ca nu ati auzit de la nimeni ( macar ca va doar in cur de cuvantul meu, insa ACEST CUVANT VA VA ACUZA la Judecata si pe voi si pe popii vostri) :
    intre „marturistorii” care s-au facut cunoscuti, DOAR Par Antim si Par Elefterie sunt de incredere, parintele de la Lacu Frumos este smerit si Dumnezeu il va lumina… restul e … mai bine a ma abtin, se va vedea de la sine !

    si au ajuns NU DEGEABA talharii si desfranatele sa intre primii in Rai, asa cum atunci asa MAI VARTOS este/va fi ACUM !
    radeti de Saccsiv ca e puscarias, securist cum il mai acuza alti dobitoci ai caror idoli au fost calati pe coada aici pe blog ( atat de securit sa e acuzat urat de adevaratii securisti , vezi ce zice cazatura roncea despre el!!… daca ar fi securist l-ar apara ca ar fi de aceeasi pare a baricadei cu diavolul care ii mana pe ei si NU l-ar ameninta atat) etc …
    dar sa NU va mirati ca voi teHUOlogi , „drepti” si „Invatati” NU SUNTETI VREDNICI de partea „talharului” ORTODOX Saccsiv pe al carui blog ___SINGURUL din Ro( si acum si Sinodul Talharesc)___ se spune ADEVARUL , si Adevarul VA DOARE pe voi lipitilor de MINCIUNA/ MINCIUNI !

    Apologetica vol l
    Autor – ,,el” apologet al secolului -XXI-
    Metanie – zona neamțului
    Duhovnici – reiese din text
    Indrumatori de curs – idem

    Lucrare scrisa in conditii de libertate cu -comfort sporit in- apartament , birou , personal computer – capacitate de sminteala (raportata dupa capacitatea de propagare ) in toata lumea si din toata inima
    ____________________________________________
    Va rog sa comparați -stilul de limbaj -caracteristic oamenilor inselati -cel de sus sau cel de jos , aveti capacitate de discernământ si libertatea de a alege
    _____________________________________________

    „În fața Mântuitorului Hristos și a Sfintei Biserici Ortodoxe prigonite nu mai aveți nimic de zis, întrucât noi ne păstrăm demnitatea și nu ținem nici cu ateii, nici cu bogații, nici cu exploatatorii, nici cu fariseii clerici pe care-i utilizați, dar îi detestați (n.r. voi, ateii comunisti). Cand vă veți trezi și veți judeca și voi sincer și clar, materialist dialectic si istoric, chiar ateistic, nu ne veți găsi vina. Eu, din catacombe, vă chem la Hristos, la ceruri și la mântuire. Exploatat, cu mâini bătucite de lucru, cu ochii orbi de citit, cu degetele plisate și ticsite de scris, care cu mâinile mele mi-am zidit biserica cea mai mică din cosmos și cea mai străină peșteră, eu vă strig și vă chem cu dor, să veniți la Iisus Cel răstignit. Să nu pieriți, să nu muriți veșnic. Știu că ironizați și scrâșniți contra noastră, dar noi, creștinii ortodocși prigoniți, tot vă iubim și nu încetăm de a scrie apologetică creștină, sinceri și cu fapte concrete, bazate pe realitatea exactă, clară, cum nici voi nu v-o cunoașteți… Dacă vă batem cu cuvântul, nu vă supărați, pentru că Iisus Hristos e Cuvântul, e sabie cu două tăișuri și mustră, îndeamnă, ceartă, argumentează, ca să vă mântuiți și să ieșiți din foc. Polemica și pamfletul, satira și apologia, predica și sfatul, relatarea științifică și dogmatică, mistica, asceza si dogma, teologia fundamentală, patristica, Scriptura, Tradiția și Logosul divin, toate le utilizăm, plecând cerurile demnității creștine și pogorându-ne la mentalitatea voastră, însă (n.r. fără ură şi părtinire [latină]) …”

    Apologetica vol L
    Autor -Ieroschimonah Nil Dorobantu
    Mănăstiri de metanie-
    Cernica – calugarie- naş – Nicodin Bujor
    Sihastria – schimnicie- naş- Sandu Tudor
    Duhovnici – Grigore Pârvulescu, Benedict Ghius
    Studii de doctorat -Pr. Prof. Dumitru Staniloaie

    Text scris acum 50 de ani in prigoană catacombelor , prin gropi, prin pesteri , fara toate cele necesare confortului de a scrie.
    Lucrare scrisa, tot din inima pentru poporul roman , ascunsă peste 50 de ani, editata astazi . Aria de propagare -restrânsă – doar celor apropiați si cunoscători ,
    Efect de sminteala -0-

    Apreciază

    • guti flo said, on ianuarie 4, 2017 at 11:17 am

      Ioan
      ne spun sf parinti, ca nu in cuvinte sta Adevarul…ci in putere…in fapte! Un exemplu f clar in aceasta privinta , ni-l da chiar Mantuitorul nostru Iisus Hristos: „Ce credeţi ? Un om avea doi feciori ; şi s-a dus la cel dintâi şi i-a zis : „Fiule, du-te astăzi de lucrează în via mea !” „Nu vreau”, i-a răspuns el. În urmă, i-a părut rău şi s-a dus. S-a dus şi la celălalt şi i-a spus tot aşa. Şi fiul acesta a răspuns : „Mă duc, doamne !” Şi nu s-a dus. Care din amândoi a făcut voia tatălui său ?” 
      „Cel dintâi”, au răspuns ei. Şi Iisus le-a zis : „Adevărat vă spun că vameşii şi curvele merg înaintea voastră în Împărăţia lui Dumnezeu. Fiindcă Ioan a venit la voi umblând în calea neprihănirii, şi nu l-aţi crezut. Dar vameşii şi curvele l-au crezut : şi, măcar că aţi văzut lucrul acesta, nu v-aţi căit, în urmă, ca să-l credeţ „.
      Nu trage concluzia numai dintr-un singur coment….citeste-le pe toate.

      Apreciază

      • guti flo said, on ianuarie 4, 2017 at 11:44 am

        Saccsiv
        am gresIt, am vrut sa scriu Iisus iar nu Isus, te rog daca vrei sa corectezi, multumesc.

        Apreciază

      • guti flo said, on ianuarie 4, 2017 at 11:53 am

        Saccsiv
        am copiat in graba pilda Mantuitorului de unde nu trebuia..mai bine nu-l mai postezi..te rog.

        Apreciază

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 11:30 am

      Ioan KAKODOX inselat si sarpe viclean

      ce scrii tu lepadatura despre mine MA INDIFERA TOTAL ! ok? poti sa te scremi cat vrei pana crapi, balele tale sunt si RAMAN asupra ta !

      balacareste deci cum vrei ca NU vei putea sa ma pagubesti, eu sunt ORTODOX si sunt AL LUI HRISTOS si tu esti …. al cui oare? ca daca ai fi al Lui Hristos ….
      si pe noi amandoi Hristos ne va judeca , ce zice Hristos despre mine e Adevar, ce zic legiunile de´alde tine &co e …. NIMIC !
      iar cat despre nil cu zian ai tai/vostri ei sunt ai DEMONILOR !

      asa ca arunca cu laturi cat (mai) poti, caci peste capul tau se vor intoarce.

      idloii tai nil si boca sunt INSELATI si INDRACITI ! de aia ii aparati voi, caci sunt „in duh” cu voi : DIAVOLESC !

      PS: insa nu uita ce te-am prevenit! calea si lucrarea ta sunt SCURTE…

      Apreciază

      • el said, on ianuarie 4, 2017 at 11:46 am

        …un ORTODOX pacatos si rasfatat ca mine pretuieste MAI MULT ca INSELATII si INDRACITII vostri cu „harisme” de la diavol !!!…

        eu ma laud cu cele ale Lui Dumnezeu : ORTODOXIA pe care o urmez ca o sluga credincioasa lui Hristos …

        INSELATII si INDRACITII tai se Lauda cu ….”virtutile” diavolului si cu semnele si minunile lui !

        Apreciază

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 11:41 am

      sarpele mincinos care acum isi zice Ioan

      „Apologetica vol L
      Autor -Ieroschimonah Nil Dorobantu
      Mănăstiri de metanie-
      Cernica – calugarie- naş – Nicodin Bujor
      Sihastria – schimnicie- naş- Sandu Tudor
      Duhovnici – Grigore Pârvulescu, Benedict Ghius
      Studii de doctorat -Pr. Prof. Dumitru Staniloaie

      Text scris acum 50 de ani in prigoană catacombelor , prin gropi, prin pesteri , fara toate cele necesare confortului de a scrie.
      Lucrare scrisa, tot din inima pentru poporul roman , ascunsă peste 50 de ani, editata astazi . Aria de propagare -restrânsă – doar celor apropiați si cunoscători ,
      Efect de sminteala -0-

      pai idolul tau Nil dupa atata POTOP de binefaceri de la Dumnezeu a ajuns JUCARIA DRACILOR prin INSELARE… ce paote fi mai JALNIC decat atata !
      dar cu tine ce va fi ?

      baaa… ala care va dirijeaza pe voi si va calareste ca pe gloabe proaste a fost INFINIT mai plin de har si lumina de la Dumnezeu decat jucarelele astea slabe : nil, zian& co ….. si statea langa DUmnezeu , studii de doctorat avea de la Tatal si asezat in cinul lui de mai intai peste puterile ceresti era pus nu de oameni … ci de Dumnezeu Creatorul !…

      …si CE SA ALES de el? … a ajuns o LEPADATURA si o URACIUNE pribeaga aruncat din cer …..si ramduit pentru IADUL VESNIC !

      ce are Nil mai mult ca acela?

      si CE MANTUIESTE pe om ? cele DINAFARA lui sau Dreapta Credinta NEINSELATA si ASCULTAREA de DUmnezeu ?

      …si pe Iuda l-a uns Apostol Hristos, si l-a invatat Credinta Dumnezeu Fiul in Persoana , si cu ce s-a ales?

      si acest sir la LEPADATILOR si INSELATILOR contiuna neintrerupt de atunci …. si IATA : a ajuns pana la voi !!!… sunteti si voi urmasii acestor „ILUSTRI” CAZUTI ! ( mai prosti si mai netrenbici evident, dar asta NU va va scuti de „plata” cazaturilor)

      Apreciază

    • ban said, on ianuarie 4, 2017 at 1:55 pm

      Dar a murit cu rataciri saracu’ Nil, asta e adevarul. Ca si Boca A.

      Apreciază

  33. Rozalia said, on ianuarie 4, 2017 at 1:31 am

    Am obosit oameni buni.

    Apreciază

  34. mihailavl said, on ianuarie 4, 2017 at 1:55 am

    Din nou trebuie să repet că cei care sunt convinși că la fenomenele boca, dorobantu, vladimiresti, maglavit a fost sfintenie sunt pe lângă ortodoxie. Asemenea credință este o batjocură la adresa Ortodoxiei, a Sf. Părinți și chiar a Mintuitorului. Toate cele 4 fenomene au legătură între ele și se aseamănă, fiind si in perioade de timp apropiate intre ele. Satana in aceea perioadă de timp a facut o lucrare foarte mare de înșelare în țara noastră. De ce? Numai Dumnezeu știe! Satana și-a ales 2 oameni mai simpli Vasilica Gurău ( maica Veronica) și Petrache Lupu dându-le vedenii pe care Sfintii Părinți nu le-ar fi primit socotindu-se nevrednici. Și alți 2 super învățați cu mult studiu Arsenie Boca și Nil Dorobantu ucenicul lui Boca, carora le-a dat și studiul,, misticii esoterice” luat de la Rudolf Steiner, cu care faceau minunile.,, Nebunia” lui Nil pare mai mult a slavă deșartă. Singur se lăuda în scrierile lui cu,, teofaniile” lui. Așa au făcut Sfinții? De Boca nu mai spun dar cred ca saracul a fost întrecut de ucenicul lui în minuni și planări. Rătăcirile astea au fost scoase în evidență tot de satana acum când este o problemă foarte gravă : ecumenismul si indosarierea electronică cu pecetluirea satanica. In loc să fim uniți în Adevăr să fim mai puternici ne certăm ca fraierii pentru aiurelile unora care nu ne sunt de folos.

    Apreciat de 2 persoane

  35. mihailavl said, on ianuarie 4, 2017 at 2:27 am

    Sfinții nu alergau după minuni ei se smereau, se luptau cu patimile, se osteneau in lucrarea poruncilor propovăduiau drept cuvintul Adevărului și când era cazul mărturiseau chiar cu prețul vieții. Ce este așa greu de înțeles între rătăcire și Adevăr. Asemenea subiecte de vedenii și false minuni nu merită nici o atenție. Oricum credulii nu pot fi întorși cu nici o dovadă. Noi Să – L rugăm pe Dumnezeu și pe Maica Domnului să ne întărească să mărturisim dreapta credință să ne ferim de pecetluire si să ne întărească să răbdam până la sfârșit în unire frățească.

    Apreciat de 2 persoane

  36. Alexandru said, on ianuarie 4, 2017 at 2:30 am

    Dragostea este arma cea mai puternica împotriva raului pentru ca este însăși existența, Viața. Restul doar Iad!
    Sa ne ajute Dumnezeu pe toți sa ne putem smeri nu in fata oamenilor ci in fata lui Dumnezeu! Aceasta este nebunia pentru Hristos a multor sfinți !

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 11:50 am

      Alexandru

      „dragostea” voastra FARA Adevar … este ” arma cea mai puternica ” DIAVOLEASCA care va nimiceste si pe voi si pe cei de un cuget cu voi !

      Apreciat de 1 persoană

  37. Apa trece, pietrele rămân. said, on ianuarie 4, 2017 at 9:13 am

    Eu cred ca acest popor, în vremuri de încercare, a avut ajutor de la Dumnezeu prin diverși părinți. Mulți si-au întărit credința, datorita lor. Nu cred că e bine sa aruncam cu pietre în ei. Suntem în măsura sa cercetam duhurile?

    Au avut fiecare în parte momente de încercare a smereniei. Sa mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ca a făcut bun fiecare și sa ne rugam sa nu cădem noi înșine. Sigur ca e greu sa menții darurile primite. Sfântul Macarie Egipteanul s-a ascuns în pustie pentru a și le pastra. Nu ne obliga nimeni sa-I cinstim ca sfinți, dar nici nu e corect sa-I improscam cu noroi. Sa preluam de la ei tot ce a fost bun.

    Aceeași problema si-o pun rușii pentru Otroc Viaceslav. Acest copil a făcut prorociri și vindecări uimitoare. A spus el însuși ca e mai bine sa moara de mic, pentru a nu avea parte de ispite mari. Și a murit la 11 ani. Acest copil a spus ca exista și oameni cinstiți ca sfinți, desi au fost vrăjitori, dar și invers.

    Cei care ajung pe o anumita treapta de sfințenie nu trebuie sa se smerească înaintea celor mai de jos, ci sa-I ajute sa se îndrepte și ei. Asadar, când un astfel de om face o remarca adevărata, omul o asculta, ia aminte și o aplica. Însă cei care nu s-au curățat de patimi nu pot pricepe cine e sfânt și cine nu e și trebuie sa trateze cu sfiala astfel de subiecte. Altminteri, vor ajunge sa spun și despre Iisus lucruri înfricoșătoare! Iertați.

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 5:00 pm

      apa de ploaie bocaita probabil acum up-gradata si la nil-ism

      ” Însă cei care nu s-au curățat de patimi nu pot pricepe cine e sfânt și cine nu e și trebuie sa trateze cu sfiala astfel de subiecte.”______ adica catre cei care au inca patimi NU e valabil cuvantul SF Ioan Evanghelistul care indeamna CLAR : „fiilor CERCETATI DUHURILE….etc” ?
      nu e de mirare, acelasi „Argument” il aduc si ERETICII ECUMENISTI si cei PRO-CIP…. baaa pentru ca nu ati ajuns SFINTI NU aveti voie sa pricepeti Adevarul si nici sa stiti Dogmele , nici sa urmati pe Sf Parinti… asculatati cu sfiala de noi APOSTATII/ INSELATII/ ERETICII …

      Apreciază

      • el said, on ianuarie 4, 2017 at 5:05 pm

        apa de ploaie murdarita de draci…

        …pune un adaos la Invataura Scripturii und evorbeste SF Ioan Evanghelistul si PORUNCESTE TUTUROR sa creceteze duhurile …. notta apa de ploaie : ” DOAr aia „sfinti” dupa criteriile apeideploaie… ( adica care leviteaza, ghicesc viitorul si spun pacatele in public, care fac „semen si minuni” si picteaza HULE pe peretii unei Bisericii, etc NEAVAND nici duhovnic , ci doar…. ucenici si ortaci d eteapa lui Nil !! … si desigur DEZBRACATI in chiloti ca niste patimasi, si traind LEPADATI de monahism si preotie cu FEMEIE in lume fudul dichisiti, si cu vile la SInaia)

        Apreciază

  38. oarecare said, on ianuarie 4, 2017 at 10:54 am

    Mantuitorul a zis: ” Dreptatea omului este ca o carpa lepadata in fatza lui Dumnezeu .” Cei pe care ii asupriti au depasit sfera lumescului si nu pot fi judecati decat de Dumnezeu.Din cauza asta nici un monah sanatos la cap nu se implica pentru a nu se pune impotriva lui Dumnezeu. Voi riscati acest lucru.Saccsiv ,prin acest site , provoci si intretii ura si dezbinare. Faci mai mult rau decat bine. Mai bine ti-ai revizui pozitia , pt ca eu „duhul ortodocsiei” nu prea il vad pe aici . Parerea mea e ca daca nu reusesti sa faci ceva constructiv, mai bine renunta si apuca-te de altceva.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 4, 2017 at 2:06 pm

      oarecare

      Eu ma stradui sa urmez calea aratata de Sfinti si mari duhovnici. Ai ascultat ce zicea, de exemplu, parintele Adrian Fageteanu despre Vladimiresti si restul?

      Eu fac ceva extrem de constructiv.

      Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 4, 2017 at 2:57 pm

        constructiv ? Iarta-ma ,dar intretii niste anormalitati . Ai comentatori care ar trebui temperati si nu o faci . Unii dintre ei se dau la adevarate monstrozitati verbale. Daca tot spui ca faci ceva constructiv,ar trebui sa se vada corectiile spre educatie catre unii sau altii . Asta e responsabilitatea ta . De ce nu o faci ? Unde este duhul ordodocsiei ? Nu il vad . Si cum spuneam mai sus , astea nu sunt probleme pe care mirenii sa le discute . Nu intelegeti … Si uite asa fara sa va dati seama , poate ajungeti sa va puneti impotriva lui Dumnezeu .Pot sa iti spun ca am fost si eu interesat de cei cativa monahi mai neintelesi despre care se comenteaza mai sus . am incercat sa aflu parerea unora dintre cei care ne pastoresc. Si asa am aflat ce am scris mai sus .Oamenii astia sunt in mana lui Dumnezeu ,daca au gresit cuiva, acela sa faca milostenie si sa ierte . Daca au smintit pe cineva , va indrepta Dumnezeu prin mila si har . Mai intrebati si in alta parte, poate va lamureste cineva care stie . Doamne ajuta

        Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 4, 2017 at 4:45 pm

        si as mai avea ceva de spus ,dar asta strict pentru fratia ta . Asa ca poti sa nu il dai la liber . Parerea mea e ca te lansezi in chestiuni care te depasesc si nu ai o reactie corecta, ca de exeplu urmatorul tau articol : ” A cazut Athosul „. Nu te cam grabesti ? Sti ce inseamna asta ? Si daca gresesti ? Tu ce ai face daca ai fi in locul lor ? Ai rupe totul fara sa lasi o posibilitate de indrepatare ? Faptul ca ei au reactionat asa a fost strict pentru a da posibilitatea unui dialog de indreptare. Nu se putea altfel, deoarece sunt chestiuni sensibile si greselile costa . Tu crezi ca ai fi reactionat altfel daca ai fi avut o astfel de responsabilitate pe cap ? Ma indoiesc . Mai bine sa lasam chinotita sa isi faca treaba si noi sa ne-o facem fiecare pe a noastra cum trebuie. Asa ca dupa mintea mea, domnia ta ar trebui sa faci din site-ul intai asta o scoala de inalta educatie .Restul va veni de la Dumnezeu . Daca nu iese…Dumnezeu cu mila .

        Apreciază

    • guti flo said, on ianuarie 4, 2017 at 4:52 pm

      oarecare
      Parerea mea e ca mai bine schimbi site ul daca nu gasesti nimic bun aici…si asa vei fii in siguranta.

      Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 4, 2017 at 11:14 pm

        guti ; fiecare unde ii e locul

        Apreciază

    • ban said, on ianuarie 4, 2017 at 8:40 pm

      Oarecare
      Ce responsabilitate au pe cap? Sa apere ortodoxia. Sfintii spun sa intrerupi imediat comuniunea cu ereticii. Iar chinotita e impotriva sfintilor. Nu vreau asa chinotita, multumesc de iubirismul tau, il refuz.

      Apreciază

      • oarecare said, on ianuarie 5, 2017 at 12:46 am

        Ban,de la mine catre tine ; a refuza iubirea este urat . Cineva caruia acum i se zice satana a facut la fel . Asa se apara ortodoxia ? Bine ca nu depinde de domnia ta . Ar fi fost grav , Cunosti pe cineva din chinotita ? Stii ceva despre ei ? Cunosti cuvantul lor ? nu ai inteles nici macar logica actiunii lor. Nu te grabi, ai rabdare sa vezi ce se va intampla mai departe , caci toate sunt deja scrise si ei nu uita asta si probabil incearca sa scape ce se mai poate pentru ca dun punct de vedere dogmatic si duhovnicesc sunt ultima baricada . Scris e ,cand va cadea Athosul se vor surpa toate . Asa ca nu da cu parul . Ceea ce ai vazut nu a fost decat un vant care trebuie sa descopere ceva , doar o miscare strategica de observare a inamicului . Lovitura nu a venit inca . Din pacate unii nu s-au prins …

        Apreciază

      • ban said, on ianuarie 5, 2017 at 9:44 am

        Oarecare

        Esti penibil cu iubirea ta ecumenista. Tacticile lor strategice sunt de adormire a constiintei, cum a fost si pana acum. Mergi si prosteste pe altii

        Apreciază

  39. mircea.v said, on ianuarie 4, 2017 at 12:59 pm

    Apropo de minuni si levitatii si prorocii….

    Cel mai mare om nascut din femeie – Ioan Botezatorul, nu a facut nici o minune.

    Matei cap 7
    21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
    22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
    23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.

    Apreciat de 4 persoane

    • mircea.v said, on ianuarie 4, 2017 at 1:03 pm

      adica poti face minuni chiar si numele lui Iisus, dar la final poti sa auzi „Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.”

      Apreciat de 2 persoane

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 4:56 pm

      Mircea.v

      ai vorbit EXACT ca Avva Adrian Fageteanu ! 🙂

      am tresarit cand am citit, ….. ASA, cu cuvintele acestea zicea si el atunci pe vremuri catre mine despre boca (si vizionara de la vladimiresti !) …

      Apreciază

      • mircea.v said, on ianuarie 4, 2017 at 6:13 pm

        @el,

        multumesc, da nu ma lauda ca ma smintesc. Acum m-am mai linistit ca ma acuzau fratii pe aici ca vorbesc ca un eretic protestant. Eu m-am folosit chiar si de la discutiile cu un pastor protestant, ca am incercat sa-l combat cu „materialul clientului” – „sola scriptura”. Si ei zic ca fac minuni…, si deci sant ok. Ca e suficient sa crezi si te mantuiesti. Pasajul asta din Matei ii distruge total.

        Pe mine nu ma intereseaza nici o minune (si nici nu m-a interesat), de proorocit s-a proorocit si ce era de zis s-a zis. Acuma minune e sa nu iei acte cu cip, sa nu fii ecumenist cand 99,99 in jurul tau sant, si mai mare minune e sa iti cresti copiii sa nu ia asa ceva si sa fie si ei antiecumenisti, adica sa fie ortodocsi puri, ca pt ei va fi de 100 de ori mai greu ca pt noi.

        Sa te rogi si pt mine pacatosul, ca santem din ce in ce mai singuri printre oameni. Singuri printre oameni, dar nu singuri.
        Am in cap cuvintele Parintelui Elpidie, si am simtit ca asa e inainte de a citi cuvintele Parintelui:

        „Ceea ce trebuie sa ne dorim este casa noastra sa fie inima lui Dumnezeu, hrana sa fie Duhul Sfant, odihna noastra sa fie harul Duhului Sfant, iubirea Lui, imbratisarea Lui si copiii cerului, Sfintii nostri sa fie prietenii nostri, fratii nostri. Doar cei care vor avea o familie in Cer vor putea supravietui vremurilor ce vor urma. Acum vom trai fie minunea minunilor sau cea mai adanca disperare“.

        Apreciază

      • Matiu Cosmin said, on ianuarie 5, 2017 at 8:29 am

        @ mircea

        Asa e cum zici: „minune e sa nu iei acte cu cip, sa nu fii ecumenist cand 99,99 in jurul tau sant”
        Cine umbla dupa minuni dar i-a actele si este ecumenism nu are nici o treaba cu ortodoxia

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 5, 2017 at 7:48 pm

        mircea.v

        nu te laud, n-avea grija ! 🙂 dar daca aasa a zis atunci (cand eram mic si mergeam la Antim) Avva Adrian catre mine ce sa zic ?!

        … abia acum pricep de ce ma tot dascalea el atata, eu nu auzisem nici de boca, nici de tzatza veronica de la valdimiresti ( si pe asta o avea ” la index”-ul lui cu inselati … 🙂 ) si nici interes nu aveam pe vremea aia catre asemenea „subiecte particulare ” cum le numeam eu atunci …. si el cu prindea ocazia cum aducea vorba … si pe mine atunci ma interesa EXCLUSIV Hristos !

        si sigur ca te pomenesc si pe tine (si pe cosmin !) demut !
        sa ma pomenesti si tu !
        La multi ani de la mine si de la Iliutza !
        Sa ne mantuim cu ajutorul Lui Hristos.!

        Apreciază

  40. Ionut said, on ianuarie 4, 2017 at 1:58 pm

    As recomanda prudenta, in ambele sensuri. Pana cand nu stim ceva sigur, e bine sa nu ne hazardam sa facem afirmatii.
    Daca mergem pe ideea bunei-credinte, a unei „nebunii pentru Hristos”, atunci atat Pr. Arsenie, cat si Pr. Nil nu s-au vestit pe ei insisi, ci pe Hristos. Iar noi nu trebuie sa-i slavim pe ei, ci pe Hristos.

    „Aşa că nimeni să nu se laude cu oameni. Căci toate sunt ale voastre:
    Fie Pavel, fie Apollo, fie Chefa, fie lumea, fie viaţa, fie moartea, fie cele de faţă, fie cele viitoare, toate sunt ale voastre.
    Iar voi sunteţi ai lui Hristos, iar Hristos al lui Dumnezeu.” (1 Cor 3, 21-23)

    Apreciază

  41. a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 4, 2017 at 3:56 pm

    N-am citit nici o carte a lui Nil, asa ca nu pot emite o parere, si daca ar fi considerat fenomenul Maglavit ca fiind teofanie, nu ar fi singurul , pe site ul asta scrie ca si Sfantul Nicolae Velirimovici s-a pronuntat favorabil in privinta fenomenului Maglavit : http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-credintei/lumea-credintei-anul-vii-nr-7-72-iulie-2009/maglavit-ultima-dorinta-a-lui-petrache-lupu/

    Referitor la levitatie exista cazuri de sfinti in ortodoxie care s-au ridicat de la pamant in timpul rugaciunii:

    Sfanta Irina Hrisovalantou
    https://orthodoxwiki.org/Irene_Chrysovalantou
    http://www.serfes.org/lives/stirene.htm
    http://www.doxologia.ro/vietile-sfintilor/sinaxar/sfanta-irina-hrisovalantou-care-primit-mere-din-rai

    Sfantul Luca din Elada
    https://ro.orthodoxwiki.org/Luca_din_Elada

    Sfanta Teodora de la Sihla
    http://www.johnsanidopoulos.com/2011/08/saint-theodora-of-sihla.html
    http://www.doxologia.ro/pateric/moastele-cuvioasei-teodora-de-la-sihla-pestera-spre-inchinare-peste-100-de-ani

    Sfantul Ioanichie cel Mare
    http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/duminica-22-dupa-rusalii-bogatul-nemilostiv-cuviosul-ioanichie-mare-sfintii-mucenici-nicandru-episcopul-ermeu-preotul-36099.html
    https://www.orthodoxmonasteryicons.com/products/ioannicius-the-great-icon

    Sfantul Serafim de Sarov
    https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2016/10/14/levitatia-draceasca-a-catolicilor-yoghinilor-vrajitorilor/

    Sfanta Maria Egipteanca
    https://miriamturism.wordpress.com/2009/03/31/sf-maria-egipteanca-in-icoane/

    Nu putem trece cu vederea cazurile de levitatie draceasca ale catolicilor sau yoghinilor, insa ce ii deosebeste pe sfintii ortodocsi de catolici si yoghini? pai in primul rand insusi faptul ca erau ortodocsi, in al doilea rand, se ridicau de la pamant in timpul rugaciunii, nu asa oricum, erau surprinsi facand asta, nu o faceau spre spectacol. Mai multe nu pot sa spun despre Nil.. doar daca citesc cartile lui imi pot da seama ce fel de om era si daca avea gandire ortodoxa sau era un inselat.. Ca sa judeci astfel de cazuri nu e suficient sa ti folosesti doar mintea, trebuie si putina rugaciune a inimii si o stare de umilinta, de vedere in primul rand a pacatelor noastre apoi a celorlalti.Cam greu a face asta, mai ales in zilele noastre cand efectele globalizarii asupra omului sunt tot mai vizibile .. Sunteti plini de informatii (multe dintre ele inutile sau nocive) si asta ne ingreuneaza discernamantul.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on ianuarie 4, 2017 at 5:10 pm

      ” pe site ul asta scrie ca si Sfantul Nicolae Velirimovici s-a pronuntat favorabil in privinta fenomenului Maglavit „– scrie vreun „diortorisitor” Apologet al INSELARII …
      si despre boca se spune ca a spus ca ecumenismul e erezie,… dar FAPTELE si HULELE lui au VADIT CONTRARIUL !… au era cumva guru schizofren? si se contrazicea ?

      asa e azi: mai „dichiseste” cate un idolatru istetz palavrele puse in seama idolului lui ca sa dreaga busuoicul credibilitatii si sa-i mai mestereasca o caramida pe la soclul „sfinteniei” … 🙂

      Apreciază

    • Riko said, on ianuarie 4, 2017 at 6:11 pm

      Eu nu stiu nimic de Nil Dorobantu, dar am citit undeva din ce a scris el ca o data, cred ca ultima oara cand la intalnit pe parintele A. Boca, (desi s-au intalnit de vre-o 2 sau 3 ori). Ca parintele A.B. I-ar fi zis ceva, dar problema e ca nu imi amintesc ce, si ca la mustrat, dar el (Nil) a inteles altceva din acea scurta convorbire, ceva ca un sfat de bine. Si explica el ce a inteles mai apoi. Am cautat pe net sa gasesc pe undeva acea fraza, dar nu am gasit-o. Daca stie cineva despre ce vorbesc si doreste sa o posteze aici…, poate ajuta.

      Apreciază

    • a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 5, 2017 at 11:13 am

      saccsiv daca nu-ti cer prea mult , poti modifica comentariul asta
      https://saccsiv.wordpress.com/2017/01/03/despre-preotul-nil-dorobantu-minunile-le-facea-cu-dracul-partea-1/#comment-340062

      in loc de „Sunteti plini de informatii” am vrut sa spun „Suntem plini de informatii” , nu vreau sa se inteleaga ca ma consider mai presus decat altii… Daca nu poti, macar aproba-l te rog pe asta,ca am mai postat unul si n-apare vad.

      Mersi

      Apreciază

  42. Stefan said, on ianuarie 4, 2017 at 5:47 pm

    El
    Iartă-mă ca te-am tulburat.

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 5, 2017 at 2:20 pm

      Stefan

      nu m-ai tulburat, prostiile dracesti sustinute deunii demult NU ma ating personal, dar ele TREBUIE COMBATUTE ca sa nu se sminteasca cei mai slabi.

      asa ca nu avea grija de mine ci te tine.
      si cugeta si la cat de sincer esti….

      in general formalismele nu ajuta la luminarea mintii ca niste viclenii care FATARNICESC purtarea cea buna si ALUNGA Adevarul ca orice prefacatorie, iar INSELARILE dauneaza mantuirii si te umplu de „duh” diavolesc !

      Apreciază

  43. Matiu Cosmin said, on ianuarie 4, 2017 at 6:14 pm

    Unii vin cu dovada a sfinteniei cu faptul ca Nil Dorobantu a scris peste 4000 de pagini.

    Atunci eu intreb:

    – ce ne facem cu Hristos pentru ca El nu a scris nici o pagina cum mana Lui?
    – ce ne facem ca de la caderea lui Adam si Eva pana la nasterea lui Hristos au fost 5508 ani , Vechul
    Testament sunt in Biblie 1094 pagini
    – Noul Testament cu cele 4 Evanghelii care relateaza aceleasi fapte, faptele Sfintilor Apostoli, epistolele, etc
    din anul 30 si pana in anul 90 cand a fost scrisa Apocalipsa are 320 de pagini

    Adevarul de credinta este simplu: DA SI NU, nu cifre, nu cantitati, nu matematici.

    Acum in jur de doi ani cand auzeam ca in vremurile din urma ca sa te mantuiesti este de ajuns sa iti pastrezi credinta nu credeam, acum cand vad ce se intampla e asa.

    Cand spunea Pr Justin Parvu ca vei gasi la 7 sate o liturghie curata iar nu credeam dar acum e mult mai rau ca nu gasesti o liturghie curata decat abia la cateva sute de localitati, e si mai rau.

    Cand citeam aceste cuvinte: „Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?” nu intelegeam, acum inteleg.

    „Şi a zis Domnul: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu;”

    Nu se mantuieste in aceste vremuri decat cel sincer si smerit si care isi pune toata nadejdea in Dumnezeu, inselarile sunt asa de multe, de mari, si de fine incat fara mila si trezvia primite de la Dumnezeu este cu neputinta sa nu cazi.

    Apreciază

  44. a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 4, 2017 at 6:36 pm

    Apropo de Nil, se pare ca predica si impotriva cardurilor , a pecetii 666 din zilele noastre, conform marturiilor acestui om :

    Părintele Ionel Adam: De 666, de pecete, vorbea de pecete?
    Ion Barbu : De pecete, spunea da, pecetea… A inceput deja cu pecetea, is cardurilea astea, a luat-o rotund rotund, pana ajunge la…
    Părintele Ionel Adam: Si dansul vorbea de atunci de lucrurile astea…
    Ion Barbu : De atuncea vorbea lucrurile astea… de acum 60 de ani.

    Apreciază

    • ban said, on ianuarie 5, 2017 at 9:49 am

      Minunat! Super-marturisitor nil asta! Sa-i facem ”icoana” lui nil, sa i-o agatam la patriarhie! Chiar credeti ce zice?

      Apreciază

      • a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 5, 2017 at 11:44 am

        / ban

        adica minte batranelul? tot e bine macar ca e pus in garda cum sta treaba cu cardurile si pecetea. Nu-i face nimeni icoana lui Nil, insa te rog nu mai asocia cazul Nil cu cel al parintelui Arsenie Boca pentru ca st diferente :

        – la cativa ani dupa moarte sa, la mormantul Parintelui Boca s-au petrecut minuni cu oameni vindecati
        – cand l-au deshumat sfintele oase erau inmiresmate
        – icoanele cu chipul sau au izovarat mir, mir care la fel a tamaduit oameni de boala.
        – parintele Iustin Parvu a spus despre el ca este un sfant
        – multi oameni s-au dus si s-au reintors la mormantul sau pentru ca probabil au primit ajutor
        – nu era ecumenist doar pentru ca pictat un sfant catolic, pentru ca ecumenismul nu inseamna unirea tuturor sfintilor ortodocsi cu un simplu „sfant” catolic care si ala, dupa cum se vede, era considerat sfant si de alti duhovnici in Romania. Daca te vei documenta mai bine vei vedea ca parintele Arsenie Boca era si impotriva uniatiei de la 1700, da zic unii ca ecumenistii se folosesc de pictura ca sa -si argumenteze erezia dar pot da citate din biblie pe care ecumenistii le interpreteaza gresit argumentandu-si erezia .. deci acelasi lucru

        Pai de cand a luat hotararea sa se faca calugar dupa intalnirea cu Parintele Arsenie Boca, parintele Nil a trecut prin mainile parintelui Nicodin Bujor , parintelui Sandu Tudor, parintelui Benedict Ghius, sau a parintelui Dumitru Staniloaie, deci nume grele. Cum se face ca tot parintele Arsenie Boca e tapul ispasitor 🙂

        Apreciază

      • Muritor said, on ianuarie 5, 2017 at 7:31 pm

        @a.r.t.i.o.n,
        cu părere de rău o spun, dar constat că asemeni altor creştini, ai o problemă, uşor spus, de percepţie şi de reprezentare – iar asta se manifestă prin „înflorirea” informaţiei, cu alte cuvinte e vorba de dezinformare, deci minciună. Doar ne spune Mîntuitorul ca cuvîntul nostru să fie da, da sau nu, nu şi atît. Ce e mai mult de atît e de la diavol.
        Dacă o luăm pe îndelete atunci ăsta ar fi un răspuns şi asta e doar din ce cunosc eu, dar sînt sigur că alţii pot completa:

        „– la cativa ani dupa moarte sa, la mormantul Parintelui Boca s-au petrecut minuni cu oameni vindecati” – nu contest, e aşa, dar minunile nu sînt criteriu al sfinţeniei, chiar şi după moarte. Vezi că pe ereticul papă Ioan Paul al II-lea tot l-au beatificat papistaşii pentru că ar fi vindecat o călugăriţă de-a lor după moartea lui. Deci argumentul cade.

        „– cand l-au deshumat sfintele oase erau inmiresmate” – care oase sfinte? de unde ai luat informaţia asta? dă un link ceva. Dacă erau în regulă oasele, atunci de ce l-au îngropat înapoi? Căci un monah deshumat cu moaşte rămîne la cinstire după 7 ani de la moarte, nu înapoi la îngropare. Dacă nu, se mai dezgroapă o dată peste alţi 7 ani să se verifice dacă s-a schimbat ceva. Cîţi ani au trecut de la moartea lui Boca? Nu era prezent la deshumare şi un episcop rătăcit care a băut apa prezentă în sicriul lui Boca, spunînd că e „agheasmă”? Şi ce fel de mireasmă era? Iarăşi dă un link la sursa ta de informaţie. În acelaşi context: tu cum crezi, de ce nu l-au lăsat dezgropat să-l vadă şi alţii pe ereziarhul Miron Cristea ucigaşul şi reformatorul Bisericii? Sau pe pr. Cleopa Ilie, care este atît de renumit şi i-au făcut şi icoane unii? Cîţi ani au trecut de la moartea lor?

        „– icoanele cu chipul sau au izovarat mir, mir care la fel a tamaduit oameni de boala.” – icoane? din cîte ştiu a fost vorba de o pictură, un portret, copie a unei fotografii de-a sale. Există totuşi o deosebire între un portret pictat şi icoane, altfel nu ar fi scrise canoanele despre icoane la Sinodul 7 Ecumenic. Mir care a tămăduit oameni de boală, mir de pe portret? Iarăşi, dă un link la sursa de informaţie.

        „– parintele Iustin Parvu a spus despre el ca este un sfant” – oare? dă un link la sursă. A zis oare concret că Boca e sfînt? Era oare pr. Iustin Pîrvu infailibil? N-avea voie să greşească? Oricum, dă un link la sursă, căci vorbele pr. Iustin sînt aproape peste tot în net.

        „– multi oameni s-au dus si s-au reintors la mormantul sau pentru ca probabil au primit ajutor” – nu contest, o fi vorba de „feeling”-uri, cum se obişnuieşte acum la romgleji, de simţuri. Citeşte „Paza celor 5 simţuri” de Sf. Nicodim Aghioritul. Ţi-o recomand personal.

        „– nu era ecumenist doar pentru ca pictat un sfant catolic, pentru ca ecumenismul nu inseamna unirea tuturor sfintilor ortodocsi cu un simplu „sfant” catolic care si ala, dupa cum se vede, era considerat sfant si de alti duhovnici in Romania.” – pictura lui Boca este neortodoxă, este în stil new-age-ist, este necanonică. Boca l-a pictat ca „sfînt” şi pe Ulfila arianul în altar (crezi că Boca era prost şi nu ştia pe cine pictează?). L-a pictat şi pe Sf. Nicolae Cabasila ca ierarh, deşi acesta era doar sfînt mirean, spre deosebire de Sf. Ier. Nil Cabasila al Tesalonicului. Evident, nu e ecumenist doar pentru pictură, e ecumenist pentru că le spunea creştinilor că se pot închina şi „sfinţilor” catolici şi pentru că primea şi greco-catolici la Sfintele Taine fără nici un fel botez sau mirungere, fără ca aceştia să se lepede de uniatism. E adevărat, şi alţi duhovnici l-au considerat sfînt pe ereticul Francisc de Assisi (de ce? nu ştiu, dar ei nu au dat explicaţii), cum ar fi pr. Arsenie Papacioc, scrie îmi pare în Testamentul său, dar asta înseamnă doar un lucru – ei nu erau şi nu sînt infailibili. Însă erezia e păcat şi hulă împotriva Duhului Sfînt. Poate Dumnezeu şi iartă acest lucru dacă e făcut din neştiinţă şi nu e repetat, însă dacă se face conştient după mai multe mustrări primite şi apoi se observă o încrîncenare, atunci nu mai ai ce face, Mîntuitorul a spus că acest lucru nu se iartă nici după moarte. Iarăşi te întreb, îl crezi pe Boca prost, dezinformat, tîmpit, neştiutor? Cît despre rătăcirile sale din scrieri, de genul „androgin” şi altele multe ca la gnostici şi ocultişti, nici nu mai pomenesc.

        „Pai de cand a luat hotararea sa se faca calugar dupa intalnirea cu Parintele Arsenie Boca, parintele Nil a trecut prin mainile parintelui Nicodin Bujor , parintelui Sandu Tudor, parintelui Benedict Ghius, sau a parintelui Dumitru Staniloaie, deci nume grele.” – s-a mai scris despre asta nu o dată. Terminaţi cu idolatrizarea. Îţi dau un nume mai greu, cel mai greu, mai greu nu există, căci e Dumnezeiesc, Iisus Hristos, iar ucenicul lui, Iuda Iscarioteanul, cel care L-a trădat, L-a vîndut, i-a părut rău, dar nu s-a pocăit, s-a dus şi s-a spînzurat. Simţi acum diferenţa? Vezi analogia?

        Cînd o să încetaţi să măsuraţi sfinţenia nu după măsura minţii voastre, ci după criteriile Bisericii Ortodoxe? Cînd nu o să vă mai bateţi cu pumnu’n piept pentru „sfinţii” voştri care-s „mai tari” decît Sfinţii Părinţi, decît Maica Domnului, decît Hristos şi decît Biserica Sa?
        Cînd o să vă veniţi odată-n fire?

        Ia-le, te rog, pe toate consecutiv.

        Apreciază

      • a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 6, 2017 at 1:45 pm

        / muritor

        ok frate, le iau pe rand consecutiv, iti raspund unde sunt capabil sa raspund, comentariul meu e cam lung :

        1) „Vezi că pe ereticul papă Ioan Paul al II-lea tot l-au beatificat papistaşii pentru că ar fi vindecat o călugăriţă de-a lor după moartea lui.”

        Raspuns: nu cade argumentul pentru ca ereticul Ioan Paul al II-lea nu era ortodox. Da-mi te rog un un exemplu de caz similar din ortodoxie. Iar despre papism si papa uite ce zice parintele Arsenie Boca:

        „De la a declara că Petru este temelia Bisericii şi până la infailibilitatea Papei nu e nici un pas; dar până la declararea Papei ca temelie a Bisericii, iarăşi nu e decât prea puţin. E curentă expresia: „Biserica este unde e Papa !” Toate acestea sunt deducţii şi dezvoltări logice, dar dintr-un principiu greşit: că Petru e temelia Bisericii. Temelia Bisericii e divinitatea întemeietorului . (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 219)”

        2) „care oase sfinte? de unde ai luat informaţia asta? dă un link ceva. ”

        Raspuns : Petru Vamvulescu spune ca a luat in mana sfantul cap si a simtit ca o mireasma.

        Intreb si eu : daca nu erau sfinte oase si semne de sfintenie, ce om normal la cap ar fi baut apa din mormant ? Tu ai putea bea apa dintr un mormant in care deshumezi un mort si care pute a mort sau care nu prezinta nici un semn de sfintenie ? Deci daca au baut, inseamna ca au baut datorita unui motiv intemeiat pe ceva.. zic eu.

        3) „De ce l-au inhumat inapoi ?”

        Raspuns : Nu stiu, intreaba-i pe ei. Si ai rabdare, poate il vor deshuma din nou. Nu stim. E singurul cu moaste care e reinhumat?

        4) Mir care a tămăduit oameni de boală, mir de pe portret? Iarăşi, dă un link la sursa de informaţie.

        Raspuns : Uite link-ul: https://vimeo.com/198313953

        Spune ca din Duminica Sfintilor Romani, tabloul a inceput sa lacrimeze mir, iar la minutul 4.48 spune ca „pruncul unei familii din Viena avea o tumoare canceroasa pe creier de 4.8, s-a dat cu acel mir si s-a vindecat. Drept multumire, parintii pruncului au facut o troita”

        Ca sa fac un rezumat al acestor tablouri care lacrimeaza. Primul a lacrimat in judetul Vaslui:

        Un credincios, care in satul sau a construit o troita, a fost la mormantul parintelui Arsenie Boca, in pelerinaj a trecut si pe la manastirea lainici de unde a cumparat tabloul cu chipul parintelui Arsenie Boca. A asezat tabloul in troita si in ziua de Sf Gheorghe tabloul a lacrimat.

        Atunci prima data, a venit protopopul care a spus asa :

        „”Dacă este ceva de la Dumnezeu, va continua si va dăinui, dacă nu este de la Dumnezeu, se va stinge.”
        http://www.agerpres.ro/social/2015/05/17/reportaj-vaslui-satul-puscasi-un-coltisor-din-prislop-in-inima-moldovei-datorita-icoanei-parintelui-arsenie-boca-22-01-54

        Si nu s-a stins pentru ca minunea s-a intamplat din nou :

        Si nu doar la Vaslui ci si in Arad. Iertare, am gresit cand am zis icoana, vroiam sa spun mir din tabloul cu chipul parintelui. Oricum, avem de -a face cu o minune. Ai curaj sa spui ca minunea a fost de la satana si nu de la Dumnezeu ? Eu n-am. Si daca nu am curaj , nu cred ca ma poate invinui nimeni pentru asta. Cum iti explici ca fotografiile Parintelui Vasile Novikov au lacrimat mir? Tot minune sau inselare?

        5) „– parintele Iustin Parvu a spus despre el ca este un sfant” – oare? dă un link la sursă.

        Raspuns : Dau ca marturie cuvantul monahului Teodot :

        „P.Justin Parvu, intrebat fiind despre P.Arsenie Boca daca este sfant, a spus : „Intre cei mai mari !!!””
        https://monahulteodot.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/#comment-6113

        si dau ca link si cuvantul comentatorului „el”, care a scris de mult aici pe blog „ca parintele Iustin avea consideratie fata de Boca” :

        uite link-ul si captura cu comentariul lui „el” :

        https://saccsiv.wordpress.com/2011/08/15/unii-pagani-vor-ajunge-in-rai-dar-vor-fi-orbi-%e2%80%a6/#comment-93250

        6) Citeşte „Paza celor 5 simţuri” de Sf. Nicodim Aghioritul. Ţi-o recomand personal.

        Raspuns : Mersi de recomandare, am cartea, am citit, vor reciti . Daca cumva nu crezi ca am cartea uite si o poza:

        7) „pictura lui Boca este neortodoxă, este în stil new-age-ist” .

        Raspuns: da mi un exemplu ca pictura este in stil NEW Agist , daca te referi la scena invierii , parintele a pictat Invierea Domnului in doua moduri :

        Si asa :

        Dar si asa :

        Uite ce spune Sfantul Simeon Noul Teolog despre inviere:

        „Cum deci Duhul Sfânt ne îndeamnă să zicem acum: „Învierea lui Hristos văzând”, ca unii ce am văzut-o, deşi nu am văzut-o, de vreme ce Hristos a înviat o dată pentru totdeauna acum 1.000 de ani[1], şi nici atunci nu L-a văzut cineva înviind ? Oare dumnezeiasca Scriptură vrea ca noi să minţim ? Să nu fie ! Dimpotrivă, ea ne îndeamnă mai degrabă să spunem adevărul: şi anume că în fiecare din noi, cei credincioşi, are loc Învierea lui Hristos, şi aceasta nu o dată, ci în fiecare ceas, atunci când, precum spuneam, Însuşi Stăpânul Hristos învie întru noi, strălucind şi scânteind cu scânteierile nestricăciunii şi dumnezeirii. ”

        Deci sunt doua feluri de inviere, cea de acum 2000 de ani, si alta cand invie Hristos in inimile noastre. Eu cred ca asta e sensul.

        8) Boca l-a pictat ca „sfînt” şi pe Ulfila arianul în altar ,crezi că Boca era prost şi nu ştia pe cine pictează?

        Raspuns : pe Ulfila l-a pictat cu aureola nu cu titulatura de Sfantul Ultila, ulfila nu a fost de la inceput arian, a fost ortodox si in 360 s-a convertit la arianism.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Ulfilas
        According to them (Imperial Church historians), Ulfilas was an orthodox Christian for most of his early life and converted to Arianism only around 360

        Atat in Geneza Picturii cat si intr-o predica de-a sa, parintele Arsenie vorbeste despre arianism si despre Arie. Din moment ce parintele Boca condamna arianismul , dar in ciuda acestui fapt il picteaza pe Ulfila cu aureola ,asta ma face sa cred ca nu avea informatiile corecte despre Ulfila.

        Uite ce spunea despre arianism:

        „Deci de îndată ce-au ieşit de prin găurile pământului la larg, de îndată ce-au scăpat de prigoanele Cezarilor, cu un cuvânt de îndată ce-au ieşit din împrejurarea de jertfa a vieţii, când adică nu mai era o primejdie a mărturisi creştinismul pe faţă, s-a întâmplat că şi dragostea de Dumnezeu şi grija de suflet, pană la aşa măsură răciseră, încât au început creştinii a se lua după un rătăcit, Arie, care făgăduia dumnezeirea Mântuitorului, – chiar piatra cea din capul unghiului, prin care stă sau cade cineva din creştinism. (Arsnie Boca – Cuvinte Vii)”

        „Dar iată cum Providenţa a descâlcit lucrurile: pentru cei credincioşi a trimis pe sfinţi; iar pentru figuranţi, şi îndeosebi arieni, a trimis pe împăratul Iulian Apostatul, care din creştin s-a declarat păgân şi vrăjmaş al lui Hristos.” (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

        9) Terminaţi cu idolatrizarea.

        Raspuns : Eu nu idolatrizez. In opinia mea , un idolatru crede mai mult in Nil decat in Hristos, in Arsenie Boca decat in Hristos, iar in cazul meu afla ca am mai multe carti cu Sf Ignatie Briancianinov decat cu Arsenie Boca. Eu sunt doar un crestin nelamurit, nelamuririle pe care le am eu le poate avea si altii asa ca eu scriu si in numele acelor altor nelamuriti. Cand voi fi lamurit ca Arsenie Boca nu e sfant, e in iad, sau ca a fost un vrajitor, nu voi ezita sa spun asta public, nu voi ezita sa spun : „Fratilor iertati-ma am fost un ratacit si am crezut ca… ”

        10) Iisus Hristos, iar ucenicul lui, Iuda Iscarioteanul, cel care L-a trădat, L-a vîndut, i-a părut rău, dar nu s-a pocăit, s-a dus şi s-a spînzurat. Simţi acum diferenţa? Vezi analogia?

        Raspuns : Iuda e Iuda, Nil e Nil. Ce analogie? detaliaza te rog ? Din exemplu cu Iuda inteleg ca nu e suficient sa fii ucenicul lui Hristos, pentru a te mantui daca nu-I urmezi invatatura. Asa si in cazul lui Nil (daca se demonstreaza ca a fost un ratacit), nu-i suficient ca s-a facut calugar dupa intalnirea cu Arsenie Boca, daca el a cazut si a adoptat alte invataturi gresite. Iar Nil din ce vad saluta cu formula : „Hristos a inviat ! ” asta era salutul lui din ce citesc despre el . Se urca pe masa, predica, si lumea plangea pentru pacate . Era ortodox, iar in filmulet spune ca atunci cand a fost inmormantat avea urme negre de bataie pe corp. Oricum ar fi in soarta lui Nil, e vorba de un fenomen diferit. Nu am auzit de nici o minune la mormantul lui Nil. Cel mai corect ar fi sa-i citim cartile, luam ce e de folos, ce nu e, nu primim.

        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • guti flo said, on ianuarie 6, 2017 at 6:44 pm

        a.r.t.i.o.n
        Ulfila cA Ulfila, dar ce zici de Francisc ?.. de Hristos fara barba sau desprins de pe cruce?..etc.
        Sti cum zici tu de Ulfila ca la pictat cu aureola dar nu e sfant?!?..cum zice BOR despre casatoriile mixte: nu suntem de acord..dar le binecuvantam! Un om sfant nu face asa ceva! ce este atat de greu de inteles?! …..tu te intrebi , dar daca totusi este sfant?! Lasa asta in grija lui Dumnezeu, sau nu poti sa te mantuiesti daca nu stii sigur daca e sfant sau nu un om controversat? ca asta e pana la urma..un om controversat..cu totii o vedem, doar nu suntem orbi! sf ap Pavel spune ca atunci cand ai o indoiala sa renunti ca e pacat…nu are rost sa reluam aceleasi discutii, crezi ce vrei pana la urma.

        Apreciază

      • a.r.t.i.o.n said, on ianuarie 6, 2017 at 8:14 pm

        / guti flo

        Mantuitorul Hristos apare si rastignit ca in poza asta

        si desprins de pe cruce ca in poza asta :

        unde spune „Veniti la mine”. Ne cheama pe cruce, caci fara cruce nu ne putem mantui.

        Mantuitorul apare cu barba dar si fara barba . Era o problema daca il picta doar fara barba. Din moment ce il picteaza in ipostaze diferite, inseamna ca vrea sa spuna ceva.

        La nunta fiului de Imparat vad ca la fel sunt multi sfinti adunati, insa de data asta Francisc de Assisi nu mai apare . Nu stiu daca e vreo legatura cu cealalta scena, unde apare Francisc. Oricum, repet, daca a gresit, nu ar fi singurul care a gresit referitor la Francisc.

        Controversat e si sfantul Stefan cel Mare, unii au fost pentru canonizarea sa, altii impotriva. Eu sunt pentru. Promit ca las asta in grija lui Dumnezeu, dupa cum ma sfatuiesti. Lasa si tu .. adica daca esti mai sceptic, nu ar fi asa rau, dar decat sa invinuiesti, ca a fost vrajitor etc.

        Apreciază

      • guti flo said, on ianuarie 6, 2017 at 9:23 pm

        a.r.t.i.o.n
        eu nu am spus ca este vrajitor, etc, si nici ca este sfant, ci doar ca e controversat , lucru care eu l-am constata, este vizibil, cu ochiul liber se vede! Fiecare cu parerea lui, dar Dumnezeu decide pana la urma!
        Dumnezeu ne stie inima la fiecare, daca noi cautam adevarul si nu facem dupa mintea noastra, sunt sigur ca Dumnezeu nu ne va pierde.
        Iti doresc toate cele bune.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 9, 2017 at 4:30 pm

        a.r.t.i.o.n.

        PRECIZARE :

        despre captura de ecran cu comentariul meu mai vechi din 2011, e simplu:

        Acum stiu ca este vorba despre binecuvantarea par Justin sa fie tradusa o carte despre SFINTII INCHSORILOR … si NU despre boca cum credea cunostinta mea initial si eu pe vremea aceea, s-a lamurit de atunci problema, dar eu n-am mai scris o buna bucata de vreme pe aici ca sa corectez informatia si apoi am uitat complet de ea.

        Multumesc deci ca mi-ai amintit sa o corectez !

        despre resul e inutil sa comentez/argumentez, stii parerea mea despre INSELATUL boca .

        Apreciază

  45. Ioan said, on ianuarie 4, 2017 at 11:27 pm

    Citiți si comparați : toata teologia ortodoxă cuprinsă doar in doua pagini.
    Vdeti ca e mai mare inselarea voastra .
    Nu concepea Impartasania fara spovedanie. O sa întâlniți in text, numai daca cititi

    ,,De preoția văzută și de jertfa văzută cu ochii liberi au oamenii neapărată nevoie, din cauza slăbiciunii firii lor. Mântuitorul le-a instituit pe ambele la Cină. Dar azi, în atât amar de prigoană, istoria se repetă. Și în timp ce Caiafa se trufește a fi marele arhiereu și fariseu, pus de puterea lumească păgână (atei), în același timp Hristos cu ucenicii Săi, în foișor (catacombe, temnițe, case), pun bazele legământului preoției și jertfei noi. La fel azi, același Dumnezeu e viu și lucrător prin Logos divin tainic, Hristos e Preotul prezis de preotul Melchisedec al Dumnezeului celui Preaînalt (Geneză 14, 18). Deci în tot locul se poate aduce azi tămâie și jertfă curată (Euharistie), că mare-i numele Său între popoare (Maleahi 1, 10-11). Iată Jertfa euharistică în tot locul, nesângeroasă. De ce? Pentru că Hristos e pretutindeni și în tot timpul (Sfântul Iustin, Trifon 41; Sfântul Irineu, Adversus Haereses 6, 17; 1 Corinteni 10, 16-21; Evrei 13, 10).
    Apostații profanează Sfântul Nume și Euharistia, dar noi Îl celebrăm în tot locul, chiar în catacombe; apostații opresc predicarea Evangheliei în toată lumea (Sfântul Irineu Adversus Haereses 4, 18), noi predicăm cu timp și fără timp. Pâinea și vinul oferit de Melchisedec lui Avraam a fost simbolul Euharistiei reale (Sfântul Clement Alexandrinul, Stromata IV). Hristos e Marele Preot a lui Dumnezeu Tatăl și se oferă El întâi pe Sine ca jertfă Tatălui; iar nouă ne-a poruncit s-o aducem întru pomenirea Sa. Orice ierarhie ține locul Mântuitorului, dacă face ce a făcut El și dacă aduce zilnic în Sfânta Biserică jertfa adevărată și deplină a Sa. Ierarhia apostată nu e de la Hristos, odată ce se împotrivește Euharistiei. Dacă Euharistia este Însuși Dumnezeu, atunci ei cum Îl pot opri pe Hristos să cuminece pe cine vrea? Nu cumva se împlinește cu ei cuvântul, că s-au așezat ca zei, urâciuni, profeți mincinoși, hristoși mincinoși, la locul cel sfânt? Dar Sfântul Duh transformă elementele euharistice la epicleză, nu omul. Căci orice primește înrâurirea Sfântului Duh se sfințește și se schimbă în altă substanță (Sfântul Chiril al Ierusalimului, Cateheza 23). Cel ce Se jertfește este El Însuși Jertfă și Jertfitor, dar a voit ca Taina care se săvârșește zilnic să fie jertfa Sfintei Biserici. Față de ea încetează toate jertfele.
    Toate celelalte șase Sfinte Taine se administrează vreunui om „sine qua non”, că nu se poate face Sfântul Botez, dacă nu-i nimeni nebotezat etc. La fel și Sfânta Euharistie se administrează tuturor celor care iau parte la rugă, cântă, predică, slujesc, se spovedesc, postesc etc; ba încă mai mult, este o jertfă ce trebuie consumată pe loc. Însă de ce să o consume clerul sau doctorul cel sănătos? Ci se administrează oilor bolnave (paște oile Mele); să paștem cu Euharistia (Fericitul Augustin; De civitate Dei 10, 20). Euharistia e Jertfă adevărată, că întrunește toate elementele care constituie Jertfa: Victima, care-I Mântuitorul, Jertfitorul care-I tot El, și Tatăl Ceresc, Căruia I se aduce Jertfa în numele și pentru păcatele oamenilor; iar pâinea, vinul și preotul sunt pe pământ văzuți, reprezentanți. Însă în vedenii se văd transformate prin lucrarea Sfântului Duh. Dacă pâinea și vinul se sfințesc ca Trup și Sânge al lui Hristos, apoi cu cât mai mult clerul ales și sfânt! Iar cine prohibește Euharistia, se condamnă veșnic ca potrivnic lui Hristos, că doar același Trup și Sânge, ca pe Golgota odinioară, Se înjunghie, jertfindu-Se zilnic pe Sfântul Antimis. E vorba de prezent istoric, vorbind filozofic semantic. Iar Săvârșitorul, Hristos, Cel care S-a adus la anul 33 Jertfă pe Sine, este Cel ce aduce și azi pe altarele noastre Jertfa euharistică. Clerul e doar iconom și împreună lucrător al Tainelor divine.
    Dacă nu este altă jertfă pe altarele noastre, decât cea adusă de Marele Patriarh, Hristos, atunci cine are dreptul să ne oprească de la Euharistie? Dacă Jertfa de pe Sfânta Cruce a răscumpărat întreaga omenire și a satisfăcut majestatea divină, apoi cum Euharistia să se jertfească doar pentru un singur preot deservent, iar norodul să se întoarcă de la cină flămând? Nu mai are putere Dumnezeu? Să nu fie! Dar dacă Euharistia se numește Masă, Ospăț, Nuntă, Cină, Prânz, Jertfă, Hrană și Băutură vie, atunci nu vom fi caraghioși, dacă plecăm flămânzi și însetați de la ea? Dar cine de la nuntă, ospăț, masă, cină etc, se scoală însetat sau flămând? Deci, dacă iubim așa de mult cele materiale, cu cât mai mult se cuvine să ne tot împărtășim cu Însuși Dumnezeu. Cu atât mai mult, cu cât Hristos S-a adus pe Sine Jertfă, iar la Jertfa euharistică ia parte întreaga Biserică și încă la Jertfa de pe Cruce s-a împărtășit tot cosmosul: spini, pământ, pietre, veșminte, piroane, burete, ciocane, călăi, tâlhari etc, prin stropire și prin îmbibare, după ce împărtășise pe cei doisprezece apostoli la Cină. Și în ce situație înfricoșată a săvârșit Hristos, Jertfa de pe Sfânta Cruce și sacerdoțiul? Că toți erau ocupați de ură și pământ, tocmai atunci când Hristos se ocupă cu iubire de noi și de ceruri, dându-Se tuturor.”

    Apologetica vol l 500-pagini
    Daca numai in doua pagini scrie la valoarea asta, nu cred ca reuseste mintea voastra sa cugete ce spune in celelalte 498

    Apreciază

    • Apa trece, pietrele rămân. said, on ianuarie 5, 2017 at 9:06 am

      Ioan,
      Eu nu înțeleg cum vine treaba asta. Fragmentul cred ca se referă la cei care duc o viata creștinească autentica. Pai, daca cineva face o crima și se duce imediat și se împărtășește, nu-și ia osândă? Căci rugăciunile înainte de Sfânta Împărtăşanie au fost scrise cu un rost, pentru toți creștinii. Aici am nelamuriri in legatura cu fragmentul citat. Care mod de administrare a Sfintelor Taine permite o pocăinţă mai mare? Căci pana la urma asta ne interesează. Dacă nu facem pocăință și continuam săvârșirea unor păcate grave, deasa Împărtășanie ne e de folos?

      Apreciază

      • Ionut said, on ianuarie 5, 2017 at 1:21 pm

        Si eu tot asa cred (ca se referea la cei ce duc o viata crestineasca autentica). Daca vrei sa te impartasesti, atunci pazesti poruncile. Zice „Sfânta Euharistie se administrează tuturor celor care iau parte la rugă, cântă, predică, slujesc, se spovedesc, postesc etc”

        Apreciază

    • el said, on ianuarie 5, 2017 at 8:04 pm

      IoKAKODPX -an

      HAI SICTIR sluga diavoleasca care vrei sa rastalmaceti spre PIERZANIA ta si a PRISTILOR ca tine pana si Scrierile Sf Parinti!

      asa au facut popii ecuemenisti de pretutindeni de atatia zeci de ani incoace au impins GLOATA sa sa imparatseasca SPRE OSANDA cu NEVREDNICIE, ca sa nu mearga DOAR ei la IAD care se imparaseaca cu OSANDA…. au imüins GLOAT sa se OSNADASCA ca apoi INTUNECATI fijnd sa ii ia daivolul in primire mai bine si sa-i duca pe coclaurile APOSTAZIEE si EREZIEI ca pe ei , popii si episcoparii VANDUTI si TRADATORI , noile iude !

      SI din cauza asta( si nu numai ) Dumnezeu IATA ACUM v-a/ le-a luat DEFINITV harul si NU MAI POT sa faca Sf Impartasanie !… mananca ca porcii apa cu vin !

      baa minte SPURCATA de draci si OARBA, voi si pe Hristos Cer daca L-ati vedea si auzi azi, L-ati RASTALMACI.
      de aia pentru voi GUNOAIE LEPADATE si NEVIDECABILE A VENIT IATA anticrist,”domnul” vostru
      MAINE va veti inchina lui , caci inca de azi lui ii slujoti indracitilor !

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on ianuarie 5, 2017 at 9:40 pm

        Stiu si cred ca mărturisim împreună ca : sa se împărtășească cineva , mai întâi trebuie sa isi dorească si sa fie pregatit tot timpul , criteriile ca , impedimente , nevointa stabilită , soroacele de primirea tainei, tin de hotărârea duhovnicului . Doar ca datoria fiecarui crestin trezvitor ( caci cum altfel se cade sa fie vietuirea crestina ) este sa fie in permanenta pregatit sa se uneasca cu Hristos ( asa gandea vrednicul de pomenire Pr. Neonil Stefan de la m-rea Frasinei

        Cine si ce va opreste in calea curatirii sufletesti ? Cumva lupta cu trupul , cu patimile impamantenite in firea noastra umana ? Avem învățăturile Sfinților care ne indeamna la toata infranarea! de la lume ? Avem îndemn sa fugim de cele lumesti ! de la diavolul ? suntem datori permanent a cere ajutorul lui Dumnezeu , caci cu puterea noastra nu il putem birui
        Cine si ce ne va departa pe noi de dragostea lui Hristos ???
        Nimeni si nimic in afara de vointa noastra !!!
        Caci insusi Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne spune : ,,de voieste cineva sa vina dupa mine …”
        Si mai zice Domnul ,, nu fi necredincios ci credincios”

        Apreciază

  46. Ioan said, on ianuarie 5, 2017 at 9:50 pm

    Stiu si cred ca mărturisim împreună ca :
    sa se împărtășească cineva , mai întâi trebuie sa isi dorească si sa fie pregatit tot timpul , criteriile ca , impedimente , nevointa stabilită , soroacele de primirea tainei, tin de hotărârea duhovnicului .
    Doar ca datoria fiecarui crestin trezvitor ( caci cum altfel se cade sa fie vietuirea crestina ) este sa fie in permanenta pregatit sa se uneasca cu Hristos ( asa gandea vrednicul de pomenire Pr. Neonil Stefan de la m-rea Frasinei

    Cine si ce ne opreste in calea curatirii sufletesti ? Cumva lupta cu trupul , cu patimile impamantenite in firea noastra umana ? Avem învățăturile Sfinților care ne indeamna la toata infranarea! De la lume ? Avem îndemn sa fugim de cele lumesti ! de la diavolul ? suntem datori permanent a cere ajutorul lui Dumnezeu , caci cu puterea noastra nu il putem birui
    Cine si ce ne va departa pe noi de dragostea lui Hristos ???
    Nimeni si nimic in afara de vointa noastra !!!
    Caci insusi Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne spune : ,,de voieste cineva sa vina dupa mine …”
    Si mai zice Domnul ,, nu fi necredincios ci credincios”

    Apreciază

  47. Ioan said, on ianuarie 5, 2017 at 10:05 pm

    Saccsiv
    Nu e asa ca ultimul mesaj care ți l-am trimis te-a uns la suflet ?
    Sa ma ierti de toate ironiile , ne mai zbulim si noi, suntem inca oameni.
    M-am bucurat ca ai fost atent si l-ai pus asa repede , credeam ca te-ai supărat pe mine .
    Inca odată -iertare – tie si tuturor celor ce le-am gresit (cu ironiile mele )

    Apreciază

  48. sorin said, on ianuarie 6, 2017 at 6:03 pm

    „Satana, fiara si proorocul mincinos vor sa înece Euharistia cu apa noroadelor înguste şi ignorante.

    Biserica ţipă în durerile naşterii şi are mare chin să nască Euharistia, întemniţată de clerul apostat în chivotul rece, pântecele Sfintei Biserici (Apoc. 12, 12). Acesta e semn apocaliptic mare (Apoc. 12, 1).”

    Pr Nil Dorobantu

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.