SACCSIV – blog ortodox

LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 29, 2015

   Iata ce putem citi la Limba dacilor, izvor lingvistic paleoeuropean: Tatăl Nostru în limba celtă, asemanare uriasă cu româna:

E cunoscuta teoria lui Nicolae Densusanu, conform careia limba romana nu este de sorginte latina, ci limba alatina este de sorginte dacă. Iar noi, romanii de azi vorbim varianta actualizata a limbii dace. Densusanu spunea ca e imposibil ca romanii, care au invadat doar 14% din teritoriu, pentru doar 200 de ani, cu legiuni de mercenari din toata lumea, care vorbeau o limba amestecata, sa fi romanizat un intreg popor, iar dacii sa­si fi abandonat limba.

Densusanu aduce mai multe dovezi in acest sens in Dacia Preistorica, lucrarea sa, care azi e confirmata inclusiv de Vatican, in celebrul discurs al sefului arhivelor Catolicismului, care a sustinut ca nu latina e originea limbii romane, ci invers. In acest context, apare o noua dovada a faptului ca limba dacă e de fapt izvorul lingvistic al mai multor limbi europene, iar tracii aveau triburi care ocupau vaste zone din Europa, din Asia Mica, din Ucraian de azi, pana in la izvoarele Dunarii, in Muntii Pădurea Neagră, iar in sud pana in Macedonia si partea de nord a Greciei, precum si Bulgaria de azi. La sfârșitul secolului al XIX­lea, Bogdan Petriceicu Hașdeu descoperea, într­o lucrare a a unui istoric britanic, rugăciunea Tatăl nostru în dialectul celtic din Provincia Wales din Anglia:

„Poerinthele nostru cela ce esti en cheri / Svintzas case numele Teu / Vie emperetzia Ta / Facoesa voe Ta en tzer ase si pre poement / Poene noastre tzafoetzioace doe noaoe astezi / Si lase noaoe datorii le noastre, cum si noi se loesoem datornicilor nostri. / Si nu dutze pre noi la ispitire / Tze ne mentueste pre noi de vilclianul. Amin”.

Un contemporan al lui Hașdeu, istoricul maghiar Samuil Kölescri, citind și el lucrarea istoricului englez, a fost șocat de asemănarea dialectului celtic cu limba română. El i­a trimis o epistolă medicului englez Woodward, comunicându­i, emoționat, marea lui descoperire: „Românii de la Dunăre și Celții din Wales vorbesc una și aceeași limbă”. Numele istoricului britanic descoperit de B.P. Hașdeu și Samuil Kölescri este John Chamberlayne (1666­-1723), scriitor, traducător și membru al Societății Regale. Lucrarea sa, în care a fost descoperită rugăciunea „Tatăl nostru” în limba celtă, se numește „Oratio Dominica In Diversas Omnium Fere Gentium Linguas Versa Et Propriis Cujusque Linguae Characteribus Expressa” și a fost publicată la Amsterdam, în 1715.

Cartea însumează peste 400 de pagini, dintre care 6 pagini de dedicații (nenumerotate), o prefață de 43 de pagini (nenumerotate), 256 de pagini de dizertații (numerotate), o culegere de 94 de pagini, numerotate separat și intitulate „SILLOGES ORRATIONUM DOMINICARUM scriptae ad Joannem Chamberlaynium”, care cuprind rugăciunea Tatăl nostru în zeci de limbi și dialecte (aici, la pagina 47 se află Tatăl nostru în dialectal celtic) și, în sfârșit, un APPENDIX de 5 pagini. Recomandându­ne să vedem Principie Filologia comparativa asio­europee, Bucureşti, 1879, p. 91 şi următoarele, Valeriu D. PopoviciUrsu reproduce în volumul „Adevărata obârţie a poporului român”, p. 46­47, Editura Gedo, Cluj, 2012, după B.P. Haşdeu, „Tatăl nostru”, în două texte româneşti, prezentate şi în lucrarea din 1715 a englezului Chamberlayn:

 Tatăl nostru csinye ieşti in eseruj

Szvinczai esze numelye toă

Sze vii impăraczia ta

Fii voja ta cum in eserui, asha ahi pe pământul

Punya nostru de toate zilelye de noi asztezi

Iartă gresheley lye nostr cum shi noi jertăm a greshiţilor noştri

Shi nu duce pe noi inka la iszpite

Shi mentujesthte pe noi rau Amin.

Şi a doua variantă din limba română:

Părintye nostru csel ese jesti în cieri

Svencznisze numelye Tuo Vii imaraczia ta

Facsaa sze voja ta cum in cseri asha shi pe pământ

Punye nostru cssaszecsio da noo asztesz

Shi lasza noo datorilye nostre cum shi noi leszam datornicsilor nostri

Shi nu ducs pe noi la ispitiva

Shix menrujeste pe noi de hitlyunul Amin.

Iată si o alta varianta a rugăciunii Tatăl nostru, scrisă într­un dialect celt al provinciei Wallace din Anglia, după istoricul Chamberlayn, în cartea „Adevărata obârşie a poporului român” de Valeriu D. PopoviciUrsu, Paris:

Poerithele nostru cele ce eşti en cheri

Svintzascoese numele teu

Vie emperetzioe ta

Facoesa ve ta, cum en tzer ase şi pre poementu

Poene noastre datorii le nostre, cum şi noi se loesoem datorniczilor nostri

Si nu dutze pre voi la ispitire

Tze ne mentueste prenoi de vicleanil. Amin

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Parintele Dumitru Staniloae: DACII = PROTOLATINI. Aici s-a format latinitatea

DOCHIA/DACIA si „LATINITATEA” românilor. Despre legatura GOTI – GETI

VIDEO REMARCABIL: Limbile romanice sunt surori dar mama lor nu e latina. Erau acolo inainte de venirea romanilor. Un interviu cu cercetatoarea spaniola CARMEN JIMENEZ HUERTAS

Documentar: DACII – ADEVARURI TULBURATOARE (2012). Sunt românii urmasii Romei? Atentie insa si de unde ne informam despre chestiunea dacica

IMPERIUL ROMANO – BULGAR (Țaratul vlaho-bulgar, 1185-1258) se intindea de la Adriatica si pana la Nistru … Romanii sunt daci? Ce limba vorbeau dacii?

Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA …

Atentie insa, din pacate multi dintre cei ce vorbesc despre daci intoxica la greu auditoriul cu invatatura new age:

VIDEO – Ieromonah Eftimie MITRA: Neopaganismul si practicile oculte

Articolul zilei (17.07.2013): „New Age si dacismul in Romania”. Sa nu uitam ce declarau FONDATORII NEW AGE (Alice Bailey si H. P. Blavatsky) despre LUCIFER

 

108 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. George said, on octombrie 18, 2015 at 4:42 pm

    Limbile Celtice si limba Romana sunt limbi de sorginte Indo-europeana,dar din ramuri Indo-europene diferite,ramura Celtica,si limba Romana,din ramura Italica,subramura romanica,grupul romanic de rasarit.De asta sunt atat de asemanatoare.DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE!

    Apreciază

  2. […] LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna? […]

    Apreciază

  3. […] LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna? […]

    Apreciază

  4. […] LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna? […]

    Apreciază

  5. marcus said, on septembrie 1, 2022 at 4:01 pm

    Seamana pentru ca nu e celta. Este valaha, adica getă (masagetă), adică asa-numita astazi română. Este un text in getă (valaha) despre care se spune ca este in limba celtă din confuzie. Celtii erau din neamul din care sunt si germanii de astazi.

    Ps
    Numele de valah este un exonim adus in Europa de catre asa-numitii slavi care invecinati fiind de peste doua mii de ani cu masagetii in nordul Marii Negre i-au numit/poreclit pe acestia volki, ceea ce inseamna lupi.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.