SACCSIV – blog ortodox

ARHEOLOGIE: De ce la 1554 nobilul ardelean DOMINIC DOBO se numea STAPAN PESTE DACII SI GETII DIN MUNTI?

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 23, 2016

Iata ce putem citi la Mărturie arheologică daco-getică la 1554, la Deva. Nobilul ardelean DOMINIC DOBO se numește STĂPÂN PESTE DACII ȘI GEȚII DIN MUNȚI, pe piatra de mormânt a soției sale de pe blogul fratelui Daniel Vla:

placa3

Piatra de mormânt a fost descoperită de Nicolae Iorga, la începutul secolului XX (se pare că 1905), într-un vechi cimitir, pe mormântul soției unui nobil ardelean, Dominic Dobo și al unui fiu al acestuia, uciși de o epidemie de ciumă la 1554.

Vladimir Brilinski spune că a aflat de ea din lucrările lui Nicolae Iorga și a găsit-o încastrată În zidul interior al biserici reformate din Deva. Probabil fiind pusă acolo la inițiativa marelui istoric, pentru o mai bună păstrare. Nu înțeleg de ce nu a dus-o într-o biserică românească ortodoxă. Poate nobilul nu era ortodox. Poate făcea parte din acele familii care au acceptat maghiarizarea pentru a-și păstra rangurile și averile.

Oricum, important e că pe placă scrie: „… Dominic din casta Dobo (Dobonsi) rămâne veşnic neconsolat, stăpân peste dacii și geţii din munţi”.

Soția nobilului se numea Ecaterina Dobo. După toate aparențele, chiar și numele de familie este dacic.

Așadar este o inscripție de o extraordinară însemnătate pentru istoriografia românească.

Ascultați de la minutul 44:51 ce spune Vladimir Brilinski în filmul „Dacii – Noi dezvăluiri„:

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Parintele Dumitru Staniloae: DACII = PROTOLATINI. Aici s-a format latinitatea

DOCHIA/DACIA si „LATINITATEA” românilor. Despre legatura GOTI – GETI

VIDEO REMARCABIL: Limbile romanice sunt surori dar mama lor nu e latina. Erau acolo inainte de venirea romanilor. Un interviu cu cercetatoarea spaniola CARMEN JIMENEZ HUERTAS

Video: CARMEN JIMENEZ HUERTAS la lansarea cartii ei „NU VENIM DIN LATINĂ” (în limba română) la Muzeul Național al Țăranului Român

De ce francii vorbeau despre DACI in anul 800 iar istoria oficiala ne invata altceva?

LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna?

Documentar: DACII – ADEVARURI TULBURATOARE (2012). Sunt românii urmasii Romei? Atentie insa si de unde ne informam despre chestiunea dacica

IMPERIUL ROMANO – BULGAR (Țaratul vlaho-bulgar, 1185-1258) se intindea de la Adriatica si pana la Nistru … Romanii sunt daci? Ce limba vorbeau dacii?

 

Reclame

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. geo said, on mai 23, 2016 at 2:58 pm

  Noi dosare ale Părintelui Justin Pârvu în Arhiva CNSAS. Cum a refuzat colaborarea cu Securitatea: “Prefer lagărul decât să mai pun o picătură în paharul de suferinţă al legionarilor”

  http://www.marturisitorii.ro/2016/05/14/noi-dosare-ale-parintelui-justin-parvu-in-arhiva-cnsas-cum-a-refuzat-colaborarea-cu-securitatea-prefer-lagarul-decat-sa-mai-pun-o-picatura-in-paharul-de-suferinta-al-legionarilor/

  Apreciază

 2. Gabriel said, on mai 23, 2016 at 3:15 pm

  Patriarhul ECUMENIST Bartolomeu insista ca si papistasii sa aiba o biserica in insula Patmos

  http://www.glasulstramosesc.ro/blog/patriarhul_ecumenist_bartolomeu_insista_ca_si_papistasii_sa_aiba_o_biserica_in_insula_patmos/2016-05-23-75

  Apreciază

 3. nikodim said, on mai 23, 2016 at 3:15 pm

  De ce, de ce? Atunci la 1554, se spuneau lucrurilor inca pe nume, pentru ca inca nu aparuse personajul Mihai Viteazu care reface Dacia Mare care sa reinvie implicit ideea de civilizatie dacica in constiinta asupritului si dezbinatului popor autohton, fenomen deosebit de periculos pentru „echilibrul” strategic al puterilor expansioniste ale vremii aceleia si ale vremurilor noastre.
  Dar au avut grija sa-l decapiteze rapid pe voievodul Mihai peste jumatate de secol cand acesta reusea imposibilul, reinviind Dacia, iar peste inca un secol, de la 1700, sa ne dezbine biserica prin uniatie si implicit sa ne inverseze constiinta istorica a apartentei la Dacia, facandu-ne permanent rudele necizelate si provinciale ale civilizatiei europene papistase cu ajutorul „carturarilor nationali” ai „scolii ardelene” iezuite si ai „patriotilor” pasoptisti scoliti pana la nimicirea propriei limbi nationale in lojile masonice pariziene. Lovitura de gratie data Tarii a fost implantarea de catre aceste iude cu simbrie grea, a regalitatii „autentic nationale” a casei Hohenzoller si secularizarea Bisericii. De atunci, de la badea Cartan incoace care s-a dus sa se caciuleasca umil la Roma( cine crede ca atunci nu existau ONG-urile vremii care sa finanteze astfel de proiecte generatoare de mituri cu bataie lungacu, e naiv rau) nu ne-a ramas decat „mandria nationala” de a ne caciuli si noi permanent, adanc inclinati, cu smerenie si exces de zel slugarnice, in fata tuturor trepadusilor occidentali degenerati dar „superiori” noua, ei fiind de vita pur euroatlantica iar noi barbarii de la periferie vesnicii lor capsunari, salahori, si femei de serviciu.
  Cam asa au fost castrati Dacii, de la Decebal si Mihai Viteazul incoace( inclusiv poetul Mihai Eminescu intemeitorul Daciei Literare intelectuale, adevaratul carturar al Tarii, cel care si acum, indezirabil pentru programa scolara, loveste cu sabia cuvantului sau in mizerabila si oculta pseudocivilizatie), noi mandrindu-ne ca niste eunuci indobitociti de noua noastra identitate de sclavi euroatlantici.

  Apreciat de 3 persoane

 4. oarecare said, on mai 23, 2016 at 5:30 pm

  offtopic

  Sunt eu paranoia?
  Ma voi ati vazut ca pe cartile de identitate la imaginea de verificare chiar pe frunte scrie CARD (=drac)
  Iar sub imaginea de verificare scrie sex/sexe/sex iar sex in latina = cu 6 deci am avea 666 pe buletin
  A inceput sa ma repreocupe ideea dupa ce am vizionat filmele Sarea Pamantului si Otroc… interesant.

  Apreciază

 5. mihai said, on mai 23, 2016 at 7:42 pm

  patriarhul ecumenic vrea sa permita ridicarea unei ,,biserici” catolice in insula patmos http://www.romfea.gr

  Apreciază

 6. Mihail said, on mai 23, 2016 at 8:23 pm

  Haios numele „dacului” Brilinski…:)

  Apreciază

  • el said, on mai 23, 2016 at 8:32 pm

   Mihail

   … 🙂 !!!

   ” I: cum te cheama pui de dac? R: Attilo Maria Ta !”

   Apreciază

  • danielvla said, on mai 23, 2016 at 10:42 pm

   N-are relevanta. Poate unul din parinti sau din bunici era de origine slava. Poate numele a fost slavizat, cum s-a mai intamplat in istorie.

   Apreciază

 7. ines said, on mai 23, 2016 at 9:27 pm

  Incredibil ce ravagii a facut teoria gender in cativa zeci de ani asupra tinerei generatii occidentale .
  O tânără suedeză ia un interviu unor trecători de vârstă asemănătoare, pe care îi întreabă: SUNT EU UN BARBAT JAPONEZ INALT DE 2 METRI? Raspunsurile sunt socante.
  este importantă „identitatea de gen”? Avem dreptul de-a ne-o alege singuri, fără a ține cont de trăsăturile biologice?

  Clipul are subtitluri în limba engleză. Apăsați pe butonul Subtitles de pe bara de jos a player-ului.

  Apreciază

 8. Cristinel said, on mai 23, 2016 at 9:39 pm

  Cine are timp si rabdare sa citeasca Dacia Preistorica a lui Nicolae Densusianu.Cartea asta ar trebui sa fie in programa scolara.

  Apreciază

  • geo said, on mai 24, 2016 at 8:22 am

   Este vetusta…ce, de ce sa ne mai injtereseze trecutul? Prezentul conteaza…similar cu sloganul traieste clipa:

   Elevii de liceu vor putea invata intr-un alt mod istoria tarii. Acestia vor avea la dispozitie o noua materie optionala, si anume Istoria recenta a Romaniei.

   Aceasta va fi introdusa din anul scolar 2016-2017, informeaza Ministerul Educatiei.

   Prin materia „Istoria recenta a Romaniei” se va va prezenta elevilor o imagine complexa a societatii romanesti din a doua jumatate a secolului XX si din primele decenii ale secolului XXI.

   La aceasta ora, istoria va fi prezentata in alt mod elevilor. Reprezentantii ministerului sustin ca se doreste studierea evenimentelor intr-o alta perspectiva, si anume aprofundarea si interpretarea trecutului in locul memorarii unor serii cronologice si al istoriei de tip narativ si enciclopedic.

   Programa materiei este grupata in patru capitole si fiecare corespunde etapelor, general acceptate, in care a evoluat Romania de la 23 august 1944 pana in 1989.

   „Ultimul decupaj este perioada parcursa din 1990 pana in 2007 (anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana), an considerat un reper important al evolutiei istoriei contemporane. Criteriul de referinta in fixarea acestor perioade cronologice il reprezinta proiectele de tara disputate si asumate de catre actorii politici si ai societatii civile in fiecare dintre aceste perioade”, informeaza Ministerul Educatiei.

   http://www.ziare.com/scoala/educatie/elevii-de-liceu-vor-avea-o-noua-materie-optionala-va-fi-introdusa-anul-viitor-1422586

   Apreciază

 9. Orthodox said, on mai 23, 2016 at 9:48 pm

  UN PREOT A FACUT O GRADINITA LA BISERICA ! BUNA INITATIVA

  Apreciat de 2 persoane

 10. Spyridon said, on mai 24, 2016 at 5:17 am

  Marele sinod tâlhăresc are de acum un nou site : https://www.orthodoxcouncil.org/

  Apreciază

 11. Grigore said, on mai 24, 2016 at 10:04 am

  Doamne-ajută!
  Iată ce rezultă la o simplă căutare pe Google – Cărti a cuvintelor: „Decebal Goten”:
  https://books.google.ro/books?id=FXU-AAAAcAAJ&pg=PA778&dq=decebal+goten&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjt_ozwkPLMAhVCUBQKHZeIAksQ6AEIIzAB#v=onepage&q=decebal%20goten&f=false
  În traducere:
  Heinrich von Bünau
  Genaue und umständliche Teutsche Käyser- und Reichs-Historie
  (Istoria exactă şi amănunţită a împăraţilor şi imperiilor germane)
  1728, vol 1
  Decebal, regele dacilor şi al goţilor, este numit şi Dorpandus, Diurpanes precum şi Diurpancus. Stăpânirea peste acest popor o datorează unui alt prinţ, pe nume Duras, care i-a lăsat-o de bună voie lui Decebal, întrucât acesta avea mai multă experienţă militară.
  sau când căutăm „Decebal England”:
  https://books.google.ro/books?id=efhfAAAAcAAJ&pg=RA1-PA303&dq=decebal+england&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjd1bvpkfLMAhXBtRQKHYoBBdYQ6AEIKDAA#v=onepage&q=decebal%20england&f=false
  Grosses vollständiges Universal-Lexicon Aller Wissenschafften und Künste
  (Marele lexicon universal şi complet al tuturor ştiinţelor şi artelor)
  1734, vol 7
  Decebal, care este numit şi Decibalus, Dorpaneus, Diurpanes şi Diurpanius a fost un rege al dacilor şi goţilor; pentru că deţinea multă experienţă în războaie şi multe alte abilităţi, un prinţ pe nume Duras i-a cedat de bună voie stăpânirea peste popor.

  Vasăzică, în secolul al XVIII-lea se scria despre Decebal ca fiind regele dacilor şi al goţilor!

  Apreciat de 1 persoană

 12. […] ARHEOLOGIE: De ce la 1554 nobilul ardelean DOMINIC DOBO se numea STAPAN PESTE DACII SI GETII DIN MU… […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: