SACCSIV – blog ortodox

Atac furibund impotriva Bisericii Ortodoxe pe Wikipedia, la articolul „DREPTURILE OMULUI”

Posted in Wikipedia by saccsiv on iunie 19, 2013

   Iata ce gasim in materialul http://ro.wikipedia.org/wiki/Drepturile_omului la capitolul:

Biserica Ortodoxă și Drepturile Omului[modificare]

  Punctul de vedere neutru al acestui articol sau al acestei secțiuni este disputat.
Vă rugăm consultați părerile exprimate în pagina de discuții.
Vă rugăm nu ștergeți eticheta până la rezolvarea disputei

După 1989, în România au apărut numeroase ieșiri publice ale oamenilor Bisericii Ortodoxe care negau drepturi sau libertăți unor minorități. Atacurile împotriva legalizării homosexualității sunt un exemplu bine cunoscut.[9] Atacurile unor credincioși ortodocși contra membrilor și clădirilor unor secte neoprotestante, mormonilor sau martorilor lui Iehova, sunt un alt exemplu.[10]

Atmosfera de adversitate a Bisericii Ortodoxe în ce privește drepturile omului și în general refuzul modernității, are o tradiție deja veche: în perioada interbelică capul Bisericii Ortodoxe, care un timp a fost în bună tradiție cezaropapistă sau teocratică și șeful statului[11], a exprimat opinii antisemite și a dus o politică antisemită. Alături de alte segmente sociale, preoții ortodocși au preparat prin militantismul lor instalarea fascismului în România.[12]Parte din clasa conducătoare a României burgheze fiind, Biserica Ortodoxă din perioada antebelică împărtășea și ea, prin elitele ei, convingerea claselor privilegiate că o țărănime educată și capabilă să gândească ar reprezenta un mare inconveninent.[13] Astfel că profitând de natura superstițioasă a țărănimii, Biserica Ortodoxă a pregătit terenul viitoarei ei colaborări cu născânda mișcare fascistă.[14] Listele de membrii ale mișcărilor fasciste ale perioadei, au fost bine garnisite cu preoți orotodocși. [15]Ca și fanaticii islamului de început de secol XXI, înaltele fețe ale Bisericii Ortodoxe din perioada interbelică își îmbrăcau discursul patriotic în retorică religioasă, astfel că în opinia lor românii erau pe atunci pe punctul de a pierde “un război ordonat de Atotputernicul”.[16]

Cercetătorii occidentali au remarcat de multă vreme dificultățile Bisericii Ortodoxe, și ale societăților cu majorități ortodoxe, în a se acomoda modernității, pe scurt toleranței și științei.[17][18][19][20][21]

Niște piste pentru a înțelege poziția Bisericii Ortodoxe în raport cu problema drepturilor omului, găsim în studiul intitulat “Eastern Orthodoxy and Human Rights” al cercetătorului Adamantia Pollis în publicația Human Rights Quarterly (Vol. 15, No. 2, May 1993, pp. 339-356, published by The Johns Hopkins University Press) care poate fi util, cu atât mai mult cu cât concluziile lui sunt aplicabile tuturor Bisericilor Ortodoxe.[22]

În colțul de lume din care face parte România, diferența șocantă între eficiența și soliditatea opoziției Bisericii Catolice la comunism pe de-o parte, și tăcerea neutră, sau mai rău, de-a dreptul colaborarea Bisericii Ortodoxe cu regimurile dictatoriale de inspirație bolșevică care încălcau drepturile omului, nu poate fi înțeleasă decât luând în seamă ce s-a întâmplat pe alte meridiane, de exemplu revoluția adusă de “teologia liberării” în America Latină, unde preoți ai aceleiași Biserici Catolice s-au opus, adesea cu riscul de a plăti cu viețile lor, abuzurilor dictaturilor militare de dreapta care-și impuneau agenda conservatoare marcată de injustiție socială. Asta e cu atât mai șocant cu cât Biserica Ortodoxă n-a emis prin înalții ei ierarhi critici contra politicilor antisociale ale guvernelor care s-au succedat după 1989 și care au sărăcit populația țării, în timp ce Biserica însăși continuă să ceară statului falit fonduri importante pentru proiecte gen construcția de catedrale; această atitudine politică neutră a Bisericii Ortodoxe, se manifestă într-un debut de secol XXI tulbure, în care populația României continuă să se confrunte cu o sărăcie și polarizare socială extremă, ca și cum învățătura pro-justiție socială a Sfântului Ioan Gură-de-Aur ca și implicarea activă a acestuia în cetate[23], au fost uitate. Între timp, catolicii de peste ocean au produs puzderie de asociații de apărare a drepturilor omului, de martiri ai drepturilor omului și nu doar de martiri ai religiei lor, timp în care lumea ortodoxă nu poate cita nici măcar un singur astfel de exemplu, nici în țările ortodoxe aflate sub regimuri comuniste, și nici în țările ortodoxe care s-au aflat sub regimuri militare (de dreapta).[24] Explicația pentru această atitudine dezinteresată vis à vis de abuzurile contra drepturilor omului, ține cel puțin și de teologia Bisericii Ortodoxe[25] care e prea centrată pe transcendent și în consecință prea puțin interesată de ce se întâmplă în această lume cu indivizii, preocuparea ei principală fiind… ea însăși și propovăduirea rețetei mântuirii.[26] Această teologie ortodoxă bazată pe o viziune despre om prerenascentistă și preiluministă, respinge raționalitatea și individualitatea persoanei umane, punând în poziție centrală misticismul și atitudinea contemplativă, fapt care o face cu greu aptă să stea la baza unei doctrine a drepturilor umane individuale. [27][28]

Situația aceasta își are originea și în tradiționala slabă calitate intelectuală a înaltului cler ortodox[29], tradiția bizantină separându-se de evoluțiile care au avut loc în creștinismul occidental și s-a orientalizat, preferând misticismul și spiritualismul, în detrimentul logicii și filozofiei.[30]

Moșternirea cezaro-papismului bizantin pare a fi un alt impediment în dezvoltarea țărilor ortodoxe în ce privește drepturile omului pe șablonul urmat de lumea occidentală: sub influența timpurie a capitalismului, în Vest, secularismul și liberalismul s-au impus ca ideologii laice, astfel încât populațiile statelor naționale occidentale azi își definesc identitatea etnică mai puțin în termeni religioși decât culturali. Un francez este francez pentru cultura și civilizația distinctă a acestui popor, totuși majoritar catolic; în lumea ortodoxă identitatea continuă să fie definită prea mult pe criterii religioase, fapt care n-are cum să ajute, de exemplu, formarea atitudinilor tolerante ale unui român (ortodox) pentru un cetățean român care e catolic, protestant sau musulman,[31] faptul acesta explicând și apatia bisericilor ortodoxe când e vorba de opoziție la măsuri abuzive ale unor regimuri autoritare, fie ele de stânga sau de dreapta (vezi nota precedentă).

Acomodându-se permanent la orice conducător lumesc, Biserica Ortodoxă se pune constant în imposibilitatea de a apăra libertatea simplilor ei membrii sau populației în general. În România, Biserica Ortodoxă a fost alături de guvernele fasciste ale perioadei intebelice[32], tot așa cum în Rusia ea a fost instrument de propagandă și control al populației de iobagi ai regimului țarist[33], ratând astfel să perceapă însăși esența libertății, anume aceea de calitate exclusivă a opozantului; sensurile sintagmei Rosei Luxemburg, care zicea ca libertatea este întotdeauna libertatea celui-care-gândeste-diferit (de guvern sau partid)[34], par a fi fost bine înțelese doar de către Biserica Catolică.

   Comentariu saccsiv:

   Cum la final autorul ii face statuie Rosei Luxemburg, voi scrie oleaca despre ea si clica ei de activisti:

Rosa Luxemburg (1870 – 1919), evreica, nacuta in Polonia, activa in Germania, teoreticiana marxista, filozoafa socialista, revolutionara a Social Democracy of the Kingdom of Poland and Lithuania, SPD , Independent Social Democratic Party si Communist Party of Germany.

   In 1914 co fondeaza impreuna cu Karl Liebknecht, Spartakusbund (Spartacist League, denumirea ligii venea de la porecla lui Adam Weishaupt , cel cu illuminatii si NOUA ORDINE MONDIALA), care la 1 ianuarie va deveni Communist Party of Germany. In 1918, in timpul German Revolution, fondeaza The Red Flag, ziar central revolutionar de stanga. Dupa revolta din 1919 este ucisa.

Emma Goldman (1869 – 1940), evreica, activista anarhista, oratoare, o avocata a revolutiilor criminale si violente.

   A fost de cateva ori inchisa pentru distribuire ilegala de informatii despre avort. In 1906 fondeaza jurnalul anarhist Mother Earth. A promovat ateismul, iubirea libera (a fost o critica acerba impotriva casatoriei pe care o vedea ca pe o forma de sclavie), homosexualitatea, controlul nasterilor. L-a inspirat pe Roger Baldwin, unul din fondatorii American Civil Liberties Union.A reprezentat un idol mai tarziu, in anii 1970, al miscarilor feministe. 

   Iubita lui Alexander Berkman, a fost o sustinatoare infocata a revolutiei bolsevice. De asemenea a participat la razboiul civil din Spania. 

   Prietena apropiata cu Margaret Sanger 

Margaret Higgins Sanger (1879 – 1966), evreica, importanta activista a avorturilor, eugenista, fondatoarea American Birth Control League, devenita mai tarziu Planned Parenthood.

   John Davison Rockefeller, Jr. a ajutat-o si finantat-o masiv pe Margaret Sanger (iubita lui HG Wells care nu s-a ocupat doar cu sf-uri ci a fost si un principal sustinator al eugeniei ). Sanger a fost apropriata si de eugenistul Clarence J. Gamble.

Alexander Berkman (1870 – 1936), evreu, Rusia si SUA, scriitor, lider al miscarilor anarhiste de la sfarsitul sec. 19 si inceputul sec. 20. Iubitul lui Emma Goldman. Intre 1908 si 1915 a contribuit la ziarul ei Mother Earth. Intre 1916 si 1917 publica propriul jurnal anarhist The Blast. Amandoi au fost suporteri ai revolutiei bolsevice.

Karl Liebknecht (1871 – 1919), evreu. socialist german, cofondator al Communist Party of Germany.

   La finele anului 1914, impreuna cu Rosa Luxemburg, Leo Jogiches, Paul Levi, Ernest Meyer, Franz Mehring si  Clara Zetkin fondeaza Spartacist League. Scot publicatia Spartakusbriefe (Scrisoarea Spartacus) care va fi curand declarata ilegala . Este arestat si trimis sa lupte pe frontul de est, unde se imbolnaveste si se intoarce in Germania in 1915.

   In 1918 publica ziarul partidului Rote Fahne (steagul rosu). Participa la revolta din Berlin (31 decembrie 1918 – 1 ianuarie 1919) impreuna cu Luxemburg, Leo Jogiches si Clara Zetkin. Este ucis.

Paul Levi (1883 – 1930), evreu, politician comunist german. In 1906 se alatura Social Democratic Party of Germany(SPD) de partea lui Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht

. A fost avocatul primeia.

   In 1916 , legaturi apropiate cu Karl Radek si Vladimir Lenin. Unul din liderii Spartacist League in 1918, ce curand a devenit Communist Party of Germany(KPD). A condus delegatia germana la al doilea congres Comintern la Moscova in 1920. In 1921 critica partidul, este expulzat si in 1922 se alatura Independent Social Democratic Party of Germany (USPD). Mai tarziu se realatura Social Democratic Party. Moare in 1930 cazand de la fereastra sa in circumstante neclare.

Leo(n) Jogiches (1867 – 1919), evreu, cunoscut si sub numele de Leon Tyszka, revolutionar marxist activ in Lituania, Polonia, Germania.

   A fost unul din fondatorii Spartacus League (alaturi de Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht), activa in Germania inca de la inceputul primului razboi mondial si care a condus la communist revolution. Dupa infrangerea revolutiei Luxemburg si Liebknecht sunt asasinati. Jogiches este omorat si el in timp ce incerca sa investigheze uciderea celor doi .

   Poate cam lung, dar edificator …

   Revenind la wikipedia, n-am rabdare sa analizez asa ceva. Textul nu trebuie modificat, ci sters total. Nu stiu cum se procedeaza, insa poate voi ar fi bine sa intrati pe acolo si sa interveniti.

Tagged with:

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminml said, on iunie 20, 2013 at 12:02 am

    Programul slujbelor de inmormantare:
    http://apologeticum.wordpress.com/

    Apreciază

  2. Iacoboaie Radu said, on iunie 20, 2013 at 12:05 am

    Aş putea scrie un articol sau mai multe chiar pe tema aceasta. În articolul cu pricina, intitulat ,,Convenţia Europeană a drepturilor Omului” şi postat pe site-ul Wikipedia, eniclopedia liberă, mi se pare cel mai important finalul secţiunii care critică fără temei Biserica Ortodoxă:
    ,,…Acomodându-se permanent la orice conducător lumesc, Biserica Ortodoxă se pune constant în imposibilitatea de a apăra libertatea simplilor ei membrii sau populației în general. În România, Biserica Ortodoxă a fost alături de guvernele fasciste ale perioadei intebelice[32], tot așa cum în Rusia ea a fost instrument de propagandă și control al populației de iobagi ai regimului țarist[33], ratând astfel să perceapă însăși esența libertății, anume aceea de calitate exclusivă a opozantului; sensurile sintagmei Rosei Luxemburg, care zicea ca libertatea este întotdeauna libertatea celui-care-gândeste-diferit (de guvern sau partid)[34], par a fi fost bine înțelese doar de către Biserica Catolică.”
    Este o interpretare a evreilor sionişti (masoni) fără nici o îndoială. Noi românii, nu am avut guverne fasciste niciodată. Tribunalul de la Nurnberg nu a condamnat nici Miscarea legionară (naţionalistă şi creştină) din perioada interbelică, nici expresia ei politică de mai târziu Garda de Fier. Afirm aceste lucruri cu convingerea fermă a unui istoric autodidact (cu studii juridice şi autor a unor cărţi, antologii şi articole) şi fără teama de mă ascunde în spatele unui pseudonim. Comuniştii sunt cei care au creat mitul fascismului legionarilor români. Tot ei au infiltrat agenţi sovietici şi prosovietici, au discreditat şi subminat Mişcarea Legionară, incriminând drastic apoi aşa zisele crime ale Legiunii.
    Apoi, însăşi trecutul Rosei Luxemburg este de-a dreptul tenebros şi puternic ancorat în propaganda comunismului şi în satanism! Spunând că ,,libertatea este întotdeauna libertatea celui-care-gândeşte-diferit”, oare nu înseamnă cu alte cuvinte a situa drepturile unor minoritari deasupra drepturilor majorităţii cetăţenilor? Aceasta este egalitate? Tirania minorităţii?…
    Actualmente, şi alte fapte vin să întărească ideea unui lobby concertat la scară planetară. În România, homosexualii au trecut la atac conduşi de aşa zisul ateu Remus Cernea (acum liderul Partidului Verde), recurgând la o intensă propagandă şi marşuri în Capitală. Au făcut presiuni pentru unele amendamente din proiectul revizuirii Constituţiei…
    Preşedintele Obama a susţinut recent în discursul din Germania o adevărată pledoarie în favoarea libertăţii şi dreptului homosexualilor (la fericire). În acelaşi timp, la Bucureşti venea directorul C.I.A. (unii afirmă că ar fi adjunctul preşedintelui), pentru a insista asupra unei cenzurări a convorbirilor telefonice şi mesajelor de pe internet (chipurile, în bătălia antiterorism). În condiţiile în care s-a tras deja un semnal de alarmă asupra cenzurării internetului liber de către oculta mondială. Şi sunt şi alte exemple la care ne-am putea referi…

    Iubiţi fraţi ortodocşi, militaţi până la capăt pentru mărturisirea Adevărului, Care este doar Hristos, după însăşi cuvintele Mântuitorului: ,,Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”. Cine are ochi să vadă să fie vigilent. Noi trăim deja vremurile Apocalipsei… Doamne, ocroteşte poporul român şi pe dreptmăritorii săi creştini.

    Apreciază

    • Dan said, on iunie 30, 2014 at 12:11 pm

      Miscarea legionara – bazata pe excluziunea etnica si religioasa – este una dintre organizatiile care a aratat cat de jos poate ajunge omul in conditiile in care are – totusi – acces la cunoasterea Principiile Democratiei si la Cuvantul Lui DUMNEZEU . Legionarii au fost intr-un concurs fratesc – de primitivizare a omului – cu nazistii , cu bolsevicii , cu cetnicii , cu fascistii , cu militaristii niponi , ……… si nu cred ca s-au clasat pe ultimul loc ! Dumnezeu ne-a avertizat, credinta noastra nu trebuie sa cada in capcana unei ideologii si nici a politicului care de altminteri sunt uzante lumesti. Apoi crestinismul marturiseste tuturor Adevarul lui Hristos … este treaba lor daca il accepta sau nu… in nici un caz nu se poate impune cu bata. Dumnezeu este Adevarul absolut, nu lasa loc de interpretari si nuante fiind universal. Cat despre ingeri este clar ca cetele ingeresti sunt statornice in Dumnezeu … pe cand legiunile nu, crezand prea mult in ei si in intelepciunea desarta a lui Lucifer, ce indeamna la rebeliune!!!

      Apreciază

  3. marchissilviu said, on iunie 20, 2013 at 12:16 am

    De acord cu tine in stergerea lui insa.. unii vor spune ca acei „extremisti” clerici sau simpli credinciosi asupresc pe cei ce lupta pentru ” drepturile omului”, asa cum au facut-o protestantii sau sodomitii pana acum. Inca o data umanistii isi arata coltii.

    Apreciază

  4. Aurora said, on iunie 20, 2013 at 12:27 am

    Atacurile la adresa Bisericii anunta prigoanele ce vor veni. E clar. Dar sa nu ne temem sa-l marturisim pe Hristos ! Dumnezeu nu-i iubeste pe fricosi.

    Apreciază

    • Remus said, on iunie 20, 2013 at 12:25 pm

      Draga Aurora, ai perfecta dreptate.
      Prigoanele si atacurile impotriva Bisericii Ortodoxe (a celei crestine de succesiune apostolica, in general ) se vor inteti, in paralel cu actiunile impotriva demnitatii, moralitatii, credintei crestine si a tot ceea ce inseamna valoare pentru poporul roman.
      Ma refer la distrugerea industriei, agriculturii, invatamantului, identitatii, educatiei si culturii.
      Nicolae Iorga afirma: Fara steag de cultura, un popor e o gloata nu o oaste.
      De ce aceste atacuri? Toata lumea deja, cred ca stie.
      Ce putem face, noi, cei care ne expunem parerile aici? Doar sa ne rugam Bunului Dumnezeu, pentru cei „care s-au indepartat de la dreapta credinta si care intunecandu-se cu eresurile se afla intru pierzare”.
      Nu e de vina oaia care se rataceste de turma ci pastorul care nu are grija de ea.
      Nu trebuie sa-i condamnam nici pe homosexuali, nici pe neoprotestanti sau alti schismatici ci pe cei care-i invrajbesc pe unii impotriva altora.
      In definitiv toti suntem ai Domnului, si trebuie sa ne socotim unii pe altii, frati.
      Bunul Dumnezeu sa ne ajute pe noi pe toti si sa lasam ca dragostea, iar nu ura sa fie cea care ne calauzeste in viata. Dragostea e un sentiment Dumnezeiesc.

      Apreciază

      • Irina said, on iunie 25, 2013 at 2:17 pm

        Da Remus, pastorul este de vina, dar acel pastor nu vine si el dintr-o societate, familie care a decazut moral. Nu mai stiu, dar parca Sf Vasile cel Mare spunea, da-mi mame sfinte si vom avea preoti si calugari si mireni sfinti. Asa ca vina este a noastra a tuturor care ne-am indepartat de Dumnezeu

        Apreciază

  5. Alexandru(Fulger) said, on iunie 20, 2013 at 12:32 am

    Textul este antiortodox , nu este nici macar informativ , sigur cel care la scris este ateu. Daca cineva ar citi asa ceva si nu ar cunoaste deloc ortodoxia ce parere si-ar face ?

    Apreciază

  6. Dana said, on iunie 20, 2013 at 1:32 am

    Textul de pe Wikipedia este publicat recent (17 mai 2013), probabil in euforia homosexula care a pus stapanire pe Romania.Este complet diferit ca si continut de versiunea engleza, franceza, etc, fiind clar un atac direct contra crestinismului.Probabil autorul este un homosexual care a prins avant in urma modificarilor facute de Antonescu in Constitutie.Trista soarta a poporului roman : sa suporte consecintele propriei rautati

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 20, 2013 at 9:11 am

      Dana

      Ce vrei sa spui cu:

      Trista soarta a poporului roman : sa suporte consecintele propriei rautati

      Apreciază

  7. Ion Roman Popescu said, on iunie 20, 2013 at 2:21 am

    (…) „Situația aceasta își are originea și în tradiționala slabă calitate intelectuală a înaltului cler ortodox[29], tradiția bizantină separându-se de evoluțiile care au avut loc în creștinismul occidental și s-a orientalizat, preferând misticismul și spiritualismul, în detrimentul logicii și filozofiei.[30]”(…)

    Din pacate chiar pe site-urile ortodoxe se aduce sustinere pentru o parte din cele afirmate mai sus: indemnuri de a cauta cu multa grija duhovnici buni.. asta inseamna ca acceptam tacit ca poate 60 ori 70% dintre slujitorii Bisericii Ortodoxe sunt cei din „multi veniti, putini chemati”. Ma intreb daca vom auzi de standarde ridicate la Facultatea de Teologie in urmatorii 50 de ani?…

    Altfel Biserica Ortodoxa va fi mereu atacata. Uneori mai intens decat de obicei.

    Apreciază

    • Maria said, on iunie 20, 2013 at 1:50 pm

      „asta inseamna ca acceptam tacit ca poate 60 ori 70% dintre slujitorii Bisericii Ortodoxe sunt cei din ”multi
      veniti , putini chemati „”.
      Si , nu-i asa ? din nefericire !
      Cine din BOR , apara Ortodoxia , luand atitudine ferma , impotriva acestor afirmaii , ale oricui ar fi ele ?
      Sau, din clerul de rand , sa iasa si sa apere Biserica Ortodoxa , cu argumente , pentru ca avem oameni de valoare intelectuala in randul clerului , la care , cei ce hulesc in acest articol , nu ar avea replica in fata Adevarului ?
      Dar , nepasarea , este totuna cu lasitatea , cand nu aperi Dreapta Credinta , in fata paganilor , este ca si cum ii aprobi .
      Mare pacat !
      Daca n-ar fi nici aceste bloguri ortodoxe , astia si-ar face de cap atacand Ortodoxia , fara sa aiba o opozitie care sa faca cunoscut faptele lor , chiar unui public minoritar , care nu are alta sursa de informatie .
      Vor urma si alte atacuri , pentru ca se vede ca s-au pus pe treaba , ii sufoca Ortodoxia , Dreapta Credinta ,
      diavolul nu are putere deplina , in tarile ortodoxe , precum Romania , Grecia , Rusia , Serbia , Bulgaria si celelalte tari , unde Ortodoxia este in minoritate , ducand o viata mai grea , printre pagani .
      Biserica va rezista pana la Sfarsitul Veacurilor , Dumnezeu este cu cei drepti ortodocsi , incercati si batjocoriti .

      Apreciază

      • cosminml said, on iunie 20, 2013 at 7:56 pm

        Unde e diferenta dintre preotii nostrii si Sf Luca al Crimeei a cerei viata a fost postata aici zilele trecute?

        Apreciază

  8. Prahovean said, on iunie 20, 2013 at 7:25 am

    Tocmai de aceasta îmi este, că uite, mai citesc vreun puști de curs primar pentru vreun referat școalar sau ceva și rămâne intoxicat. Cred că ar trebui să intrăm pe Wikipedia, care avem cont, că editarea este liberă, și să modificăm, încet și cu grijă, nu brusc și tot odată, pentru că are niște mecanisme foarte bine puse la punct de blocarea a „vandalismului”.

    Apreciază

  9. ionut ignat said, on iunie 20, 2013 at 8:08 am

    wikipedia e jidoveasca. nu trebuie sa ne miram. desple Miscarea Legionara se spun toate mizeriile politic corecte si mincinoase.

    Apreciază

  10. studentperole said, on iunie 20, 2013 at 10:20 am

    Autorul articolului este Remus Octavian Mocanu, ateu convins. Se poate gasi profilul lui de facebook la un simplu google search.

    De asemenea, pe pagina articolului, sus in drept cu sigla wikipedia, aveti butonul discutie (langa cel cu articol) la care se vad doua raspunsuri la obiect:

    citez:

    Secțiunea despre Biserica Ortodoxă nu are ce căuta aici, deoarece este vorba de drepturile omului, nu de existența unor probleme în cadrul Bisericii Ortodoxe (eventual poate fi plasat în pagina Bisericii Ortodoxe). Apoi, textul ei este mai mare decît restul articolului, ceea ce este de-a dreptul hilar. În opinia mea (de agnostic), textul secțiunii este părtinitor (și oricum, fără legătură directă cu titlul articolului: sîntem un stat laic: cum poate încălca B.O. drepturile omului?! Ce relevanță are pentru pagina Drepturile Omului dacă Biserica Catolică respectă mai mult drepturile omului decît B.O?).

    Radu Borza (discuție) 2 mai 2013 18:18 (EEST)

    ps: daca dati pe profilul lui de la wikipedia se mai gasesc cateva articole cu iz de ateism, spre exemplu acesta (despre Corneliu Zelea Codreanu)

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Zelea_Codreanu

    Apreciază

  11. petrimetri said, on iunie 20, 2013 at 12:11 pm

    Vă rog să fiți conștienți că Wikipedia nu susține nicio „tabără”. Ca ortodox care într-o vreme editam și eu pe Wikipedia vă pot spune că m-am lovit de această problemă (punctul de vedere trebuie să fie „neutru”) și mai devreme sau mai târziu secțiunea cu pricina va fi editată sau eliminată. ORICINE poate să modifice conținutul articolelor de pe Wikipedia în orice secundă, deci nu vă grăbiți să spuneți că din cauza asta Wikipedia e o organizație meschină. De altfel, Wikipedia însăși recunoaște că nu ar trebui folosită ca singur mijloc de informare. Așa cum e cazul, de altfel, cu toate informațiile care se răspândesc pe internet, aveți grijă să verificați și să treceți prin filtru tot ce citiți pe Wikipedia!

    Doamne ajută!

    Apreciază

  12. ottobrekner said, on iunie 20, 2013 at 1:12 pm

    Sunt de acord cu comentariile lui @studentperole si @petrimetri. Totusi, comentariile, chiar partizane unei pozitii puternic anti-ortodoxie sunt documentate. Etichetandu-le ca „masone” si „sioniste” nu anuleaza adevarul istoric, si nici unele din observatiile legate de aspectele lumesti ale functionarii Bisericii ca organizatie lumeasca si vremelnica, aflata deci sub vremuri. Nu ca asta ar schimba credinta mea, care a fost, este si va fi ortodoxa, insa nu putem raspunde cu urii cu ura.

    Apreciază

  13. Maria said, on iunie 20, 2013 at 2:10 pm

    Biserica este Hristos si nu „o organizatie lumeasca si vremelnica ” nici vorba de asa ceva !
    Noi o numim „Biserica Luptatoare „, de pe pamant , unita cu „Biserica Mantuitoare ” din Cer .
    Biserica Luptatoare , cuprinde clerul si poporul sau credinciosii care o frecventeaza .
    Ea , (Biserica ) cheama la Mantuire , toata suflarea de pe pamant , indiferent de neam sau credinta , in mod liber si nu constrans .
    Libertate data de Dumnezeu , omului „Iata ,stau la usa si bat , de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa ,voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine „(Apoc. 3,15-20 )spune Mantuitorul Iisus Hristos .

    Apreciază

    • Otto Brekner said, on iunie 20, 2013 at 2:34 pm

      Maria, dar nu am spus ca Biserica n-ar fi Hristos. Insa Biserica functioneaza si in timpul istoric, si exact cum ai spus, cuprinde „clerul si poporul”. Si clerul, si poporul, sunt oameni, iar omul e supus greselii. La asta ma refeream cu „aspectele lumesti ale functionarii Bisericii ca organizatie lumeasca si vremelnica”. Tocmai pentru ca Biserica este Hristos, si prin pronia Lui, Biserica continua sa dainuiasca de 2000 de ani.

      Apreciază

    • ottobrekner said, on iunie 20, 2013 at 8:19 pm

      S-ar putea ca, datorita nanotehnologiei, sa nici nu mai fie nevoie de cipuri. Nu tehnologia in sine e un risc, ci utilizarea ei, de catre cine. Si mai ales cum afecteaza libertatea individuala a fiecaruia dintre noi.

      Apreciază

    • ottobrekner said, on iunie 20, 2013 at 8:32 pm

      In orice crima trebuie sa existe un mobil. Nu vad mobil Guvernului american sa ucida pe cineva pentru niste lucruri spuse cu ani de zile in urma. In general, resping teoriile conspiratiei, le vad ca pe o modalitate de a da vina pe un altul pentru insuccesele tale. Dar sa vedem ce se intampla mai departe, in ancheta.

      Apreciază

  14. […] Atac furibund impotriva Bisericii Ortodoxe pe Wikipedia, la articolul „DREPTURILE OMULUI” […]

    Apreciază

  15. Remus Octavian Mocanu said, on iulie 21, 2013 at 7:48 am

    Sunt autorul „atacului furibund”. Pe de-o parte e trist sa constat ca o critica documentata e astfel etichetata, fara a fi in nici un fel dezbatuta veracitatea sau falsitatea argumentelor. Pe de cealalta parte, e amuzant sa constat in ce masura de superficial autorul acestui blog considera ca un citat dintr-un comunist si bolsevic este deja descalificat ca argument si idee continuta in acel citat, doar prin faptul ca este al unui comunist si bolsevic; in speta, citatul era o critica a marxistei luxemburg la adresa dogmatismului conducerii partidului comunist german, insa ideea e buna oricând vrem sa ne opunem oricarui dogmatism, si in acest sens era el potrivit acolo unde se pleda ideea ca adevarata libertate nu e sa aprobi ce zice dogma – asta nu presupune nici un risc si nici macar vreun efort intelectual cat de mic – ci a o dezaproba, criticând-o. Au fost incercari de stergere a sectiunii de pe wikipedia, insa ele din fericire n-au avut succes, pentru ca modul de functionare in enciclopedia libera este un pic diferit de cel al blogurilor sau orthodox wikipedia, unde doar dogma prevaleaza. Solutia nu e sa stergi, asa cum incita autorul acestui blog, ci sa combati cu un discurs diferit, de preferat in mod inteligent si documentat. Va urez succes la o astfel de întreprindere, si nu la vandalisme, stimati compatrioti. Toleranta, la un sfert de secol dupa caderea bolsevismului, idealmente ar fi trebuit sa fie o lectie invatata de români, din pacate ce se constata e doar simpla inlocuire a intolerantei prostescului si agresivului marxism-leninism cu intoleranta unei variante de crestinism fudamentalist. Ar fi o greseala insa sa cred cumva ca ortodoxia, ca religie nu poate fi traita si inteleasa decat de maniera asta medievala; stiu sigur ca de aici cateva generatii oamenii vor putea fi, ca in Vest, credinciosi si toleranti, credinciosi si moderni, credinciosi si admitând stiinta secolului in care traiesc. R.O.M.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 21, 2013 at 8:00 am

      Remus Octavian Mocanu

      N-am incitat la stergerea vandalica.

      Apreciază

  16. […]    Iata raspunsul lui Remus Octavian Mocanu la articolul Atac furibund impotriva Bisericii Ortodoxe pe Wikipedia, la articolul „DREPTURILE OMULUI”: […]

    Apreciază

  17. […] Atac furibund impotriva Bisericii Ortodoxe pe Wikipedia, la articolul „DREPTURILE OMULUI” […]

    Apreciază

  18. […] Atac furibund impotriva Bisericii Ortodoxe pe Wikipedia, la articolul „DREPTURILE OMULUI”: […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.