SACCSIV – blog ortodox

VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York

Posted in Park East Synagogue, Patriarhul BARTOLOMEU by saccsiv on noiembrie 12, 2009

   Iata si transcriptul:

   Iubiti prieteni, excelentele vostre, ambasadori si reprezentanti ai natiunilor, distinsi conducatori ai comunitatii everiesti si ai altor comunitati religioase, iubiti copii, SHALOM!

   Este cu adevarat o mare bucurie pentru noi ca am avut ocazia sa vizitam aceasta binecuvantata sinagoga, aflata in mijlocul acestui oras extraordinar. Suntem familiarizati cu liderii dvs. spirituali, cu programele dvs. religioase si sociale si va admiram diversele initiative educationale ce au drept scop formarea credintei. Totusi, in mod deosebit, suntem la curent cu extraordinara munca depusa in scopul libertatii religioase de catre Rabinul Schneier prin Fundatia “Apel la Constiinta“, pentru care dragul nostru prieten a primit pe drept merit “Premiul Athenagoras pentru Drepturile Omului“ din mainile iubitului nostru Exarh, IPS Arhiepiscopul Demetrios.

   Totusi, vizita noastra aici reprezinta mai mult decat o simpla formalitate. Nu este doar o vizita de curtoazie a unui lider crestin catre un lider evreu. Dupa cum succesorul Sfantului Petru, fratele nostru, Sanctitatea Sa Papa Benedict XVI a vizitat aceasta sinagoga anul trecut, asa am venit si noi, succesorii fratelui pamantesc al Sfantului Petru, Sfantul Andrei cel dintai chemat, inspirati fiind de convingerea inflacarata ca cea mai urgenta indatorire a tuturor comunitatilor religioase este cooperarea noastra globala pentru promovarea unei mai mari tolerante si intelegeri intre toate popoarele, rasele si religiile existente pe planeta noastra.

   De aceea, impreuna cu noi astazi se afla Eminenta Sa, Mitropolitul Emmanuel al Frantei, cel care ajuta si gazduieste Conferintele  Academice Internationale dintre crestinatatea ortodoxa si iudaism, conferinte initiate de Patriarhia Ecumenica inca de la mijlocul anului 1970. Suntem incantati ca a saptea conferinta academica dintre iudaism si ortodoxie va fi convocata peste doua saptamani in Atena, Grecia. Titlul conferintei: “Lumea in criza. Provocari etice si perspective religioase“, este cu adevarat ancorat in realitate, avand in vedere incercarile ecologice, sociale, financiare si politice cu care se confrunta lumea astazi.

   Personal am participat la o conferinta anterioara in Thessaloniki, conferinta ce a avut loc intre crestinii ortodocsi si evrei si atunci am vizitat monumentul holocaustului din oras. Nu avem nici o indoiala asupra faptului ca stransa legatura si dialogul reprezinta o responsabilitate si o obligatie pentru toti liderii religiosi de astazi. Caci nu numai ca avem baze comune ce ne unesc, cum sunt de exemplu Sfintele Scripturi pe care le cinstim, cat si Patriarhii si Profetii pe care ii veneram, ci avem si probleme comune cu care ne confruntam in aceasta lume.

   Printe aceste probleme de importanta cruciala se afla si ocrotirea creatiei Domnului, mediul natural pe care ni s-a poruncit sa il lucram si sa il pazim. (Geneza 2:15)

   Asa cum stiti, deja am realizat al optulea simpozion ecologic despre Raul Mississippi in New Orleans, simpozion unde am adus la cunostinta problemele direct legate de devastarea resurselor naturale globale ca rezultat al arogantei si lacomiei umane. Inca de la inceputul initiativelor noastre in legatura cu mediul inconjurator am recunoscut importanta cooperarii cu alte discipline, cum ar fi stiinta si politica si la fel cu celelalte confesiuni si religii. Caci mediul cu siguranta transcende toate granitele doctrinale. Este un lucru pentru care toti suntem responsabili. Este ceva de care ne putem ocupa numai impreuna si nu izolati. Iar comunitatile religioase din Statele Unite au o responabilitate din ce in ce mai mare si au obligatia de a-i educa pe credinciosi in legatura cu impactul grav al natiunilor asupra capacitatii de supravietuire a planetei.

   Alte probleme de interes comun pentru comunitatile religioase din intreaga lume sunt fundamentalismul si fanatismul din cercurile religioase, precum si rasismul si terorismul din intreaga lume. De aceea ne-am alaturat lui Rabbi Schneier si vom continua sa colaboram cu Fundatia “Apel la Constiinta“, pentru a incuraja o mai mare intelegere si toleranta intre religii si pentru ca atunci cand este necesar, sa spunem adevarul cu dragoste si sa declaram asa cum a fost declarat in Elvetia si reafirmat in Instanbul, “o crima comisa in numele religiei este o crima impotriva religiei.“

   Datoram aceasta, ca evrei si crestini, mostenirii noastre comune, pentru a-l imita pe parintele nostru Avraam, cel care a primit vizita neasteptata a celor trei straini sub umbra batranului stejar din Mamvri, vizita descrisa in Geneza 18. Patriarhul Israelului nu i-a considerat pe acesti straini o amenintare sau un pericol pentru casa si averile sale. El nu a fost lovit de xenofobie, teama fata de straini, ci mai degraba a fost consumat de filoxenie, dragostea fata de straini, filoxenia, un cuvant grecesc foarte frumos. Caci el a oferit in mod spontan acestor straini prietenia si mancarea sa. In extensie, aceasta ospitalitate generoasa si grija plina de compasiune pentru straini se afla si in Tora si in traditia crestina. Aceasta scena a fost interpretata si identificata cu insasi viata Domnului.

   Dragi prieteni, noi suntem chemati sa devenim comunitati profetice ale transformarii intr-o lume a stagnarii, comunitati profetice ale pacii intr-o societate globala amenintata de razboi, comunitati profetice ale dialogului intr-o cultura caracterizata de conflicte si comunitati profetice ale concilierii cu creatia Domnului intr-o vreme in care viitorul pamantului este amenintat.

   Toti avem mari exemple pe care le putem urma. Caci noi, crestinii nu vom uita niciodata eroii din Bulgaria si Grecia care in timpul celui de-al doilea razboi mondial si-au riscat vietile pentru a-si salva prietenii evrei si vecinii de ororile cumplite ale holocaustului.

   Maine il vom vizita pe dragul nostru prieten Muhtar Kent in Atlanta, directorul firmei Coca-Cola. El ne este un prieten foarte bun. Tatal sau a fost un diplomat turc care a dus o intreaga lupta pentru a-i proteja pe cetatenii evrei turci si nu numai pe acestia. Acum cativa ani, comunitatea evreiasca din Instanbul a organizat o comemorare emotionanta in memoria serviciilor aduse de tatal lui Kent, a generozitatii acestuia din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

   Si dintre voi, copiii lui Avraam, avem acei eroi care, in ciuda tuturor greutatilor, au realizat o noua natiune care sa serveasca Domnului in traditia poporului lui Israel.

   Nici unul din aceste eforturi nu a fost perfect. Chiar si astazi vedem cat de greu este sa realizezi securitatea si dreptatea pentru cei din orientul mijlociu. Cu toate acestea, nu deznadajduim. Dorim sa continuam lupta noastra comuna. Acum cativa ani, am facut o vizita oficiala Patriarhiei din Ierusalim si Presedintelui Israelului, care ne-a primit in biroul sau si ne-a spus: “Prea Sfintiile Voastre, eu sunt un ofiter si in aceasta calitate, in timpul vietii mele am facut ori razboi ori pace. Am fost implicat si in vremuri de pace si in vremuri de razboi si din propria experienta va pot asigura ca a face pace este mult mai greu decat a face razboi.“

   Haideti sa ne luptam cu aceasta problema impreuna. Haideti sa dam mana cu mana nu numai pentru rugaciune ci si pentru solidaritate reciproca.

   Datoram aceasta Domnului nostru, Patriarhilor nostri comuni Avraam, Isaac si Iacob, ne-o datoram unii altora si intregii lumi.

   Va multumesc.

   Cititi va rog si:

La „Nasul” (B1TV), MASONII se lauda ca PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS (cel ce a ridicat anatema de la 1054) a avut GRADUL 33 … (adica se inchina lui LUCIFER)

Masurile impotriva schimbarii climei sunt gandite pentru a crea rapid GUVENUL MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE

In Another Historic Act, Pope Benedict Visits a Manhattan Synagogue

   Iata ce au spus si ceilalti vorbitori:

   Despre intalnirea patriarhului cu BAN KI-MOON, secretarul general al ONU, si cu Bill Clinton, cititi va rog la:

ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW MEETS WITH U.N. SECRETARY GENERAL BAN KI-MOON

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 12, 2009 at 5:45 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. daniel said, on noiembrie 12, 2009 at 5:59 pm

    da

    el vorbeste in spiritul aceasta ecumenist, sa nu deranjeze si sa nu spuna adevarul.
    asa cum este indoctrinat.
    vedem cu cata usurinta se pun ei de acord. ce atmosfera destinsa !
    ce treaba are un inalt ierarh sa viziteze Coca Cola?

    avem prilejul sa ne mai ascutim ravna si stradania noastra pentru Domnul nostru Iisus Hristos.

    va iubesc,
    Daniel

    Apreciază

  3. Iubesc Patriarhul said, on noiembrie 12, 2009 at 6:39 pm

    Nu stiu ce ziceti voi fratilor, dar mie mi-e sila. Sila rau de tot.

    Apreciază

  4. spellmaker said, on noiembrie 12, 2009 at 7:46 pm

    Cum am mai spus,Adevarul il detin „cei mici”

    Apreciază

  5. […] VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York […]

    Apreciază

  6. Nea Anderthal said, on noiembrie 14, 2009 at 12:41 am

    Salut,
    ..cind l-am auzit pe „Bart” vorbind la TV (un interviu cu Charlie Rose) am avut impresia ca este Ki$$inger.Nu glumesc.Tonul vocii si accetul seamna destul de bine…
    ps: nu prea a pomenit nimic de Iisus,a vorbit mai mult de uniatate..etc.sa fi ajuns ortodoxia un fel de …ce vor astia?

    Apreciază

  7. daniel said, on noiembrie 14, 2009 at 6:22 am

    draga Kery,

    tu vezi acum lucrurile aparent (te iei dupa infatisarea oamenilor).
    in realitate, un suflet de tigan, spre exemplu, sau de musulman, care ajung curate, cu Harul lui Dumnezeu, te vor atrage foarte mult (cand vom vedea lucrurile duhovniceste).

    atentia si nadejdea la EL

    va iubesc, Daniel

    Apreciază

  8. […] VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York […]

    Apreciază

  9. […] VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York […]

    Apreciază

  10. […] VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York […]

    Apreciază

  11. […] VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.