SACCSIV – blog ortodox

BISERICA SI STATUL. Despre poziţia Bisericii fată de stăpânire

Posted in AXA, STAT by saccsiv on septembrie 8, 2010

   Citez din articolul Biserica şi statul. Despre poziţia Bisericii fată de stăpânire:

   Această maximă este sufletul şi inima însăşi a Bisericii Ortodoxe, lată Evanghelia ei, Evanghelia a toate, lată prin ce trăieşte ea, şi pentru ce trăieşte, lată din ce se zideşte nemurirea şi veşnicia ei. Anume aici se află atotvaloarea ei netrecătoare. „A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor” – acesta este principiul principiilor, sfinţenia sfinţeniilor, măsura tuturor măsurilor.

   Această Atot-Evanghelie cuprinde esenţa tuturor sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe. Aici, cu nici un preţ, Biserica nu poate face nici un fel de concesii nici unor regimuri politice, nu pot fi admise nici un fel de compromisuri – nici cu oamenii, nici cu demonii, nici cu prigonitorii Bisericii şi cu demolatorii Bisericii.

   „A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenllor” – acesta este statutul Bisericii Ortodoxe, statutul ei veşnic şi neschimbător – statutul atotcuprinzător, starea ei veşnică şi neschimbată – stare atotcuprinzătoare, lată care este mai întâi de toate răspunsul dat primilor prigonitori ai Bisericii: Faptele apostolilor 5, 29. Acesta este şi răspunsul ei dat prigonitorilor, de-a lungul veacurilor până la Judecata de Apoi. Pentru Biserică, Dumnezeu totdeauna e pe primul loc, iar omul, lumea, totdeauna pe locul doi. Trebuie să ascultăm de oameni cât timp nu sînt împotriva, lui Dumnezeu şi a poruncilor Lui. Dar când oamenii se ridică împotriva lui Dumnezeu şi a poruncilor dumnezeieşti, Biserica trebuie să se împotrivească şi să stea împotrivă. Dacă ea nu procedează astfel, ce Biserică mai e şi asta? iar reprezentanţii Bisericii – dacă nu procedează astfel, oare mai sînt ei reprezentanţi apostoliceşti ai Bisericii? A se îndreptăţi în acest caz cu aşa-zisa iconomie (condescendenţă) bisericească înseamnă nu altceva, decât a-L trăda în ascuns pe Dumnezeu şi Biserica Sa. O astfel de iconomie este pur şi simplu o trădare a Bisericii lui Hristos.

Biserica reprezintă o veşnicie în timp, în această lume vremelnică. Lumea se schimbă, dar Biserica nu se schimbă; nu se schimbă veşnicul ei adevăr dumnezeiesc, dreptatea ei dumnezeiască, Evanghelia ei dumnezeiască, veşnicele ei unelte dumnezeieşti. Nu se schimbă, fiindcă nu se schimbă Domnul Hristos, Carele aşa este şi aşa lucrează. Acesta este adevărul şi realitatea evanghelică: „lisus Hristos ieri şi azi şi în vecii vecilor este Acelaşi” (Evrei 3,8).

   Prin veşnicie Biserica este prezentă în timp pentru ca timpul să se sfinţească prin ea, să se înnoiască prin ea, să se înveşnicească prin ea şi să fie deopotrivă cu ea. Nu Biserica trebuie să fie în pas cu timpul ori cu spiritul vremurilor, ci timpul trebuie să se alinieze după ea, ca fiind veşnică, şi spiritul vremurilor – după ea, ca fiind purtătoare a duhului veşniciei, a duhului Dumnezeului-Om. Pentru că ea este de-a pururi sfântă, de-a pururi apostolească. Ea este de-a pururi duhovnicească, de-a pururi dumnezeiască, de aceea niciodată ntei nu îndrăzneşte să jertfească veşnicia vremelniciei, ceea ce aparţine lui Dumnezeu – celor omeneşti, cele cereşti – celor pământeşti. Nu ea urmează a se adapta la spiritul vremurilor, dimpotrivă, ei i se cuvine să potrivească timpul la veşnicie, vremelnicia – veşniciei, cele omeneşti – Dumnezeirii. Veşnicul ei drum prin această lume: mai întâi – Dumnezeu, apoi omul; în fată- Dumnezeu, iar în urma Lui omul: „Ca să fie Hristos cel dintâi întru toate” (Col.1,18).

   Ca atare stăpânirea este de la Dumnezeu (Rom. 13,1-6): şi ierarhia valorilor şi ierarhia ordinii de la Dumnezeu este. De aceea, în principiu, trebuie să ne supunem stăpânirii care pune ordine, normalizează şi care păstrează această ordine divină dată de Dumnezeu în lume. Altminteri survine căderea şi decăderea în anarhie.

   Stăpânirilor trebuie să ne supunem, în măsura în care ele menţin ordinea divină în lume, pentru că ele sînt „slugile Domnului” şi – ca unor slugi ale Domnului. Stăpânirilor trebuie să ne supunem, pentru că ele, ca slugi ale Domnului, poartă sabie, cu care pedepsesc răul şi apără binele. Stăpânirilor trebuie să ne supunem, pentru că ele, slugile Domnului, sînt „înfricoşătoare pentru faptele rele”, şi nu pentru cele bune. Atunci însă, când stăpânirile devin periculoase pentru faptele bune, când stăpânirile prigonesc binele dumnezeiesc, şi mai mult decât toate, binele şi atotbinele acestei lumi – pe lisus Hristos, iar prin aceasta Biserica Sa, atunci acestor stăpâniri nu se cuvine să ne supunem, nici să le ascultăm. Creştinul trebuie să se lupte cu ele, şi să se lupte anume prin binecuvântatele mijloace evanghelice. Niciodată creştinul să nu îndrăznească să se supună mai degrabă oamenilor, decât lui Dumnezeu, şi mai cu seamă oamenilor potrivnici Dumnezeului adevărat şi Evangheliei Lui.

   La început stăpânirea fusese dată, în principiu, de la Dumnezeu. Când însă stăpânirea se abate de la Dumnezeu şi se ridică împotriva lui Dumnezeu, în acest caz ea se transformă în silnicie şi prin aceasta încetează de a mai proveni de la Dumnezeu şi este de la diavol. Deci noi, creştinii, cunoaştem şi taina stăpânirii şi taina silniciei: stăpânirea este binecuvântată de Dumnezeu, silnicia însă, este blestemată de Dumnezeu. Tot ce vine de la Dumnezeu este bine, iar dacă acest bine este întrebuinţat în rău este de la diavol, întrebuinţarea în rău a celor dumnezeieşti – iată unde stă diavolul, şi toată diavoliada lumilor toate, la un loc cu lumea oamenilor. Stăpânirea vine de la Dumnezeu, şi până când ea rămâne în Dumnezeu şi sub Dumnezeu şi cu Dumnezeu – este binecuvântată. Părăsindu-L pe Dumnezeu, ea se transformă în violenţă – prin aceasta supunându-se pe sine puterii antidumnezeieşti – diavolului.

   Aceasta este învăţătura dreptmăritoare şi apostolică, patristică, evanghelică despre natura şi valoarea stăpânirii. Aceasta este.sfânta şi infailibila învăţătură ortodoxă a Bisericii lui Hristos, aşa a fost de la început şi până acum, şi de acum în vecii vecilor. Şi cine sînt martorii ei? Toţi sfinţii apostoli, toţi sfinţii părinţi, toţi sfinţii mucenici. În mod deosebit sfinţii mucenici, începând cu Sfântul şi întâiul mucenic Ştefan, şi până la noii noştri mucenici şi câţi alţi sfinţi mucenici ai vremurilor noastre. Ei toţi au pătimit pentru Domnul Hristos, toţi laolaltă de la împăraţi, regi şi cneji; într-un cuvânt, de la stăpânirile luptătoare contra lui Dumnezeu ai acestui veac. Şi aceşti sfinţi mărturisitori nu se numără cu miile, ci cu milioanele. Ei toţi sînt sfinţi şi nemuritori ca martori ai adevărului divino-uman: creştinii trebuie să se împotrivească poruncilor nelegiuite şi necredincioase ale împăraţilor, domnitorilor, stăpânitorilor acestei lumi, oriunde s-ar afla ei, şi oricine ar fi ei.

   Fiecare sfânt mucenic, fiecare sfânt mărturisitor al credinţei lui Hristos reprezintă o întruchipare vie şi o personificare nemuritoare a preasfintei Atot-Evanghelii a Bisericii Ortodoxe: „Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni”. Fiecare din ei s-a ţinut de această Atot-Evanghelie dumnezeiească cu tot sufletul, cu toată inima, cu tot cugetul. De aceea au şi fost ei supuşi la chinuri, la răutăţi, de aceea au fost omorâţi de către stăpânitorii apostaţi din veac în veac.

   Comentariu saccsiv:

   De aceea si este urata ORTODOXIA de marionetele SISTEMULUI:

Cica DEZBATERE „FOREIGN POLICY”: Daca am fi protestanti, Romania ar fi mai dezvoltata. ORTODOXIA ne trage in jos …

   Iata si ce parere are un evreu despre stat si religie:

VIDEO – Felix Koppelman, presedintele comunitatii evreiesti Oradea: IMPLANTUL CU CIP ESTE NECESAR

   Cat despre ce mega stat ni se pregateste, cititi va rog:

UNIUNEA EUROPEANA si BABILONUL CEL MARE , mama desfrânatelor şi a urâciunilor pământului

   Observati va rog si importanta ce i se acorda muceniciei …

Despre MUCENICIE. Pomenirea Sfintilor Adrian si Natalia, sotia sa. De ce nu sunt de acord cu spusele parintelui MIHAIL STANCIU: „Nu trebuie să ne consumăm energia cu informarea la zi a invaziei răului” …

   Articolul a aparut pe site-ul http://axa.info.ro/. Iata ce titluri mai puteti gasi in numarul 45 al reviste AXA:

Cum se ridică un stat (I)

Cum se ridică un stat (II)

Comunicat

ATENTAT LA SIGURANŢA NAŢIONALĂ

Primatul economicului

Discriminarea împotriva minorităţii naţionale maghiare din România

APEL

ACTUALITATEA ROMÂNEASCĂ PE PUNCTE

O NOUĂ STAFIE A „CORECTITUDINII POLITICE”

PROOROCIILE APOCALIPSEI

SCHIŢĂ ISTORICĂ A FILOSOFIEI RELIGIEI (scrisa de Nae Ionescu)

Memoria Luminii

Balada Grănicerului cu fulgere pe umeri (scrisa de Radu GYR)

ZECE CUVINTE PENTRU DUMNEZEIASCA PRONIE

ROMÂNIA, CĂSUŢA ÎN CARE LOCUIEŞTE UN ELEFANT

   Dupa cum am procedat si in cazul revistei Familia Ortodoxa (cititi va rog Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali) va prezint modalitatea de a va putea abona la AXA:

   Preţul unui exemplar este de 5(cinci) lei. Costul unui abonament este de 90 lei/an (45 lei/6 luni).

   Vă puteţi procura publicaţia Axa prin poştă, la adresa : Ionuţ Ruse-comuna Chirnogi, judeţ Călăraşi, cod 917025 sau prin telefon (inclusiv SMS) la numerele: 0721094447 şi 0762538342 (Ionuţ Ruse) şi la adresa de e-mail : ionut@axa.info.ro

   Pentru Bucureşti, persoana de contact : Ionuţ-Cristian Iordan, nr. de telefon : 0722457023 şi e-mail : cristi@axa.info.ro

   Consider ca este util sa va abonati la astfel de reviste, deoarece dupa ce le cititi, le puteti da si altora ce nu au acces la internet.

   Cititi va rog si:

Revista AXA va prezinta: PROTOCOALELE ÎNŢELEPŢILOR SIONULUI

 

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 8, 2010 at 10:24 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. mercurie said, on septembrie 8, 2010 at 11:34 am

    Este evident pt toti ca BOR nu face ce trebuie. In privinta manifestarilor homosexuale s-a luat de ceilalti, de protestatari; in privinta actelor biometrice atitudinile au fost timide,…; a aparut o noua specie de lucrator BOR – baieti in sutanta care se duc din manastire in manastire si cer imperativ abandonarea/subminarea ortodoxiei asa cum este ea cunoscuta de 2 milenii; marii duhovnici sunt pusi la zid, episcopii care nu accepta o subordonare de tip papal asijdea…Avem probleme…Aceasta institutie manifesta sindrom de institutie cucerita !

    Apreciază

  3. iustin said, on septembrie 8, 2010 at 11:44 am

    Ce este Biserica?
    Iata ce spune SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI ca este BISERICA:

    ,,Biserica este:
    1. O TEOCRATIE. Aceasta este virtutea ei generala, pe care o impartaseste cu toate religiile din istorie.

    2. Este o HRISTOCRATIE. Dumnezeu este carmuitorul abstract al neamului omenesc, dar HRISTOS este Dumnezeul pragmatic, care carmuieste, lumineaza, incurajeaza si insufla neamul omenesc. In aceasta sta hrisovul unic al Bisericii si calea ei, deosebite de hrisoavele si caile altor religii.

    3. Este o SANCTOCRATIE. Sfintii ar trebui sa carmuiasca neamul omenesc – nu marii oameni ai lumii, ci SFINTII. Dar cand toti oamenii se sfintesc, nu va mai fi nevoie de carmuitori speciali: nici de autoritate, de stat, de lege, de pedeapsa. Toti oamenii vor face cele mai presus de datorie si toti vor fi fericiti intru fericirea aproapelui lor. Lupta pentru dreptate este un stadiu mai de jos in istoria omeneasca. Este o lupta salbatica. Dar va veni o lupta pentru cele mai presus de datorie. Va fi o lupta surazatoare, minunata.”

    (Sfantul Nicolae Velimirovici, Patimirea Bisericii, Ed. Sofia, Bucuresti, pp. 99-100)

    Apreciază

  4. stefania said, on septembrie 8, 2010 at 1:05 pm

    Tocmai am auzit ca de la 1 ianuarie vor fi si carduri de sanatate cu cip, pe care „le vom primi acasa gratuit”. Stiti ceva despre asta? De refuzat le refuzam dar daca ei le trimit acasa inainte sa ne intrebe ce putem face?

    Apreciază

  5. iustin said, on septembrie 8, 2010 at 1:40 pm

    @rica:

    EXACT!

    Razboi, cutremure – pe alocuri – foamete, ciuma …
    Pentru ca oamenii sa nu accepte atat de firesc semnul!

    Apreciază

  6. acelas said, on septembrie 8, 2010 at 2:16 pm

    am cam uitat de ce ne mai propune printre altele acest stat, cu adevarat de cativa ani, ticalosit ! acum e intr-adevar ticalosit .

    http://www.mediafax.ro/social/prestatii-sexuale-cu-chitanta-fiscala-si-carnet-de-sanatate-propunere-legislativa-7136348

    sa vedem cati dintre noi se mai „preocupa” de acest flagel (sau altele, cum ar fi cele si mai recente, denumite siropos, eufemistic, extrem de siret si f. „politically correct”: „plannig familial” – despre care copii astazi invata inca de la primii ani de scoala, de necrezut !!!, sau alta sintagma: pai cred ca am sa fac o „intrerupere de sarcina” – nu avort si crima !!, ca si cum intrerupi o apa de la chiuveta.. ) prostitutia – un flagel nu numai trupesc, ci mai ales duhovnicesc, de pangarire si ticalosire cu „acte in regula” a sufletului unor femei, care din diverse lipsuri de venit, alege sa se roage de stat ca sa fie profanat trupul, impreuna cu chipul si asemanarea cu Dumnezeu pe care le au ele ca fapturi zidite de El, iar statul le primeste si le „magaie” cu „blandete” pe crestet, iar mai mult ! pare a „intelege” si situatia „sarmanilor” consumatori (barbati) , care saracii de’ ! , or aveai si ei „nevoi”, normal nu? , „pai pt ce traieste omul?” (halal animalism, in care a degenerat omul, victima

    STAT TICALOSIT si acum TICALOS !

    pana la urma, cine sunt de fapt acesti oameni, politicienii care ne conduc? (prigoana, blaga – cel care inca in urma cu cativa ani, la primele zile de la instalarea sa in functia de ministru de interne, nu avea altceva mai bun de facut decat sa se zbata din rasputeri sa promoveze aceasta lege a prostitutiei, sau probabil acum si basescu – mai ales in disperarea si goana furibunda care a cuprins „mai marii” Roamaniei de a mai „ciupi” si alte taxe si impozite…).

    Pana la urma cine sunt ei, de se dau atat de incantati fata de aceasta practica? cumva niste barbati care au fost sau poate se mai duc chiar inca .., cum se zice pe romaneste, si ei la „curve” ? (si mai ma intreb, dintre multele femei care mai de curand si-au facut intrarea in politica romaneasca si sunt acum si in parlament, se gaseste vreuna acum care are un cuvant de spus? una dintre ele, colega de partid si cu ticalosul initiator, este chiar presedinte de camera parlamentara …)

    Doamne, miluieste-ne !

    Apreciază

  7. acadennis said, on septembrie 8, 2010 at 2:22 pm

    OFF TOPIC

    DECI CONSTRUIREA CELUI DE AL TREILEA TEMPLU IN IERUSALIM ESTE ADEVARARTA.

    DOVADA AICI:

    You are invited to become a participant in the efforts of the Temple Institute. The Temple Institute is involved in the research and creation of Temple vessels and priestly garments that are fit and ready for use in the Third Temple. This is considered as the first stage of preparation for the actual rebuilding of the Holy Temple itself.

    LINK:
    https://www.templeinstitute.org/donate.htm

    Apreciază

  8. Vasile said, on septembrie 8, 2010 at 2:46 pm

    Se vede că nu cunoaşteţi istoria Bisericii. Atît în Răsărit cît şi în APus, Biserica a fost întotdeauna supusă statului. Dar mai ales în Bizanţ, unde împăratul avea drepturi de episcop… Aşa că mai scutiţi-mă cu Biserica pentru care Dumnezeu a fost mereu deasupra…
    Asta numai între nişte ignoranţi ca voi o puteţi crede, sub păstorirea lui saccsiv… Dintre alde voi se va alege viitoarea schismă, sub diferite pretexte, dintre care cel mai tare pe care l-a găsit vrăjmaşul este cel cu „actele”. Dă Doamne să fie cît mai mică şi să se piardă cît mai puţini din trupul Bisericii Ortodoxe. Amin.

    Apreciază

    • iulianalecu said, on septembrie 8, 2010 at 5:54 pm

      Pune mana, Vasile, scumpete, si citeste Sfintele Canoane ale Bisericii lui Hristos, Ecumenice, Pan-Ortodoxe si Locale. Vezi acolo ce se „povesteste” despre Biserica mai mult supusa statului [omenesc] decat lui Dumnezeu. Vai de capul tau pentru hula care ai rostit-o.
      O „biserica” supusa intai statului si abia dupa si lui Dumnezeu este o FALSA BISERICA, adica PARASINAGOGA. Iesi si fugi cat mai repede dintr-o astfel de pseudo-biserica!

      Apreciază

      • rica said, on septembrie 14, 2010 at 5:56 pm

        iulianalecu:corect

        Apreciază

  9. Cosmin S. said, on septembrie 8, 2010 at 2:49 pm

    Saccsiv,
    Ai urmarit clipul trimis de Veaceslav?
    la: https://saccsiv.wordpress.com/2010/09/07/video-si-transcriptul-un-parinte-din-rusia-ne-spune-ca-preotii-ce-iau-noile-pasapoarte-pierd-harul-preotesc/#comment-47991
    Este graitor !
    La min 1:37, citez:”Cei care nu sunt inca decisi asupra implantului, analogul acestuia este predat de obicei sub forma de cartele de plastic”.

    Cartele de plastic….bla bla bla…adica, ce mai…corespondentul românesc la cartela de plastic poate fi: buletinul biometric, pasaportul biometric, semnatura electronica si alte felurite carduri cu cip rfid biometrice.
    Acum sa vedem ce parere au cei de la razbointrucuvant !

    Apreciază

  10. Cosmin S. said, on septembrie 8, 2010 at 2:49 pm

    Saccsiv,
    Ai urmarit clipul trimis de Veaceslav?
    la: https://saccsiv.wordpress.com/2010/09/07/video-si-transcriptul-un-parinte-din-rusia-ne-spune-ca-preotii-ce-iau-noile-pasapoarte-pierd-harul-preotesc/#comment-47991
    Este graitor !
    La min 1:37, citez:”Cei care nu sunt inca decisi asupra implantului, analogul acestuia este predat de obicei sub forma de cartele de plastic”.

    Cartele de plastic….bla bla bla…adica, ce mai…corespondentul românesc la cartela de plastic poate fi: buletinul biometric, pasaportul biometric, semnatura electronica si alte felurite carduri cu cip rfid biometrice.
    Acum sa vedem ce parere au cei de la razbointrucuvant !

    Apreciază

  11. iustin said, on septembrie 8, 2010 at 3:10 pm

    In prezent exista oameni avand implant cu cip.
    In prezent exista acte cu cip.
    Care este diferenta DE STRUCTURA dintre cipul din acte si cipul pe care unii il au deja implantat?
    Se poate oare merge senin pe strada avand actul cu cip in buzunar?
    Se poate sa se mai considere acea persoana a fi CRESTIN?

    Apreciază

  12. […] See the rest here: BISERICA SI STATUL. Despre poziţia Bisericii fată de stăpânire […]

    Apreciază

  13. Marcel said, on septembrie 8, 2010 at 6:46 pm

    Profetii despre Romania

    In cele ce urmeaza va supun atentiei o suma de profetii lasate de cel mai mare calugar preot al Romaniei secolului XX – Arsenie Boca. Cine a fost ? Ca sa intelegeti cine a fost, va relatez urmatoarea frantura de istorie din viata acestui sfant . Anii ’50, Romania era sub ocupatie, parintii si bunicii cominternistilor de azi se straduiau de zor sa ne macelareasca elitele pentru a le lua locul, propovadirea religiei incepea sa fie interzisa, iar acest calugar continua sa faca minuni acolo in munti, la Sambata de Sus, in Fagaras. Noii securisti alergau dupa dobandirea a noi tehnici parapsiholgice. Sa nu uitam ca pana si SSI-ul lui Cristescu, cu tot cu scoala de parapsihologi, fuse-se decimata. Au pus ochii pe Arsenie Boca si pe minunile lui, gandind in micimea lor ca se joaca cu hocus-pocus. L-au luat si l-au inchis intr-o unitate a securitatii din Fagaras, la beci, in lanturi, ca le era frica de el. Ei bine, batut, umilit si nemancat, nu le-a spus decat ca el nu face minuni, ci Dumnezeu lucreaza. In schimb, la fiece 12 noaptea punea genunchii in pamant, moment in care drugurile si lacatele de la usa de otel a beciului sarea, la propriu. Comandantul unitatii , speriat de fenomen si ingrijorat pt soarta sa si a familiei sale, a invitat martori intreaga unitate, cu tot cu familiile acestora, plus ceva cominternisti de la „Centru”. La miezul noptii usile au sarit, ca de obicei, astfel chiar tortionarii au dus cu ei aceasta poveste , relatand-o posteritatii. Securitatea ii spunea „Vrajitorul”. Cine nu stie, a avut domiciliu fortat la Draganescu langa Bucuresti, pana a murit in 1989.

    * Spunea odată cineva: „Părinte, Ceauşescu strică bisericile”. „Nu el, mă, ci păcatele omenirii” – i-a răspuns Părintele. (Maria Matronea, Sibiu )

    * Odată, la Drăgănescu, am stat de vorbă cu Părintele Arsenie în biserică şi când să ies către poartă, cam pe lângă fântână, Părintele s-a oprit în faţa mea şi mi-a zis: „Măi, hai să-ţi spun ţie ceva, că sţiu că tu nu mă spui la nimeni”. Şi continuă: „Hai, să-ţi spun cum se va descotorosi România de comunism. Toate celelalte ţări comuniste vor face paşnic trecerea de putere de la comunism la capitalism – ca şi când dai cămaşa de pe tine şi iei altă cămaşă – numai România va face trecerea prin vărsare de sânge şi vor muri mulţi”. L-am întrebat pe Părintele dacă voi muri şi eu. Atunci, sfinţia sa s-a aşezat către Răsărit, cu mâinile împreunate, ca şi când s-ar fi rugat (nu cum fac preoţii, cu mâinile în sus). A stat aşa, cu faţa către cer, vreo 15 minute. Mi-a spus, apoi, că nu voi muri la revoluţie, dar că „ăsta” va muri în ziua de Crăciun. L-am întrebat: „Care ăsta?”. „Ăsta, mă, care ziceţi voi că nu vi-l mai schimbă Dumnezeu”. Am întrebat încet: „Ceauşescu, Părinte?”. Dânsul mi-?a zis: „Da, mă, ăsta. Şi voi muri şi eu, cu vreo 3 săptămâni înaintea lui”. (Biliboacă Matei, Săvăstreni)

    *Apoi s-a întors către lume şi a zis: „Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară , dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Părintele nu prea era de acord să-ţi părăseşti ţara .
    Înainte de revoluţia din 1989 Părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost. Ne-a mai spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri.
    Părintele Arsenie a fost şi rămâne în inimile noastre ca un sfânt. Acum mergem la mormântul Părintelui Arsenie şi ne rugăm acolo şi de câte ori îl chemăm în rugăciune, el ne ajută şi ne ocroteşte. (Viorica Farcaş, 48 ani, Voila)

    * Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria , Bulgaria şi Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or să ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chiş Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mureş)

    * Mi-a spus odată Părintele: „Bucureştiul are să fie al doilea Ierusalim (după cele spuse în continuare nu rezultă că acest lucru este neapărat bun, căci poate fi Ierusalimul – oraş sfânt, dar poate fi şi Ierusalimul în care nu mai rămâne „piatră peste piatră”! ). Să nu vă fie frică, căci Ţara Făgăraşului este păzită de Maica Domnului. Stă Maica Domnului în coate şi genunchi şi se roagă pentru Ţara Făgăraşului”. Iar eu i-am spus: „Vai, Doamne, cum să fim noi aşa de vrednici, noi – nişte păcătoşi, ca să stea Maica Domnului în genunchi să se roage pentru noi!?”. Şi mi-a răspuns: „Ascultă aici, Silvia, la voi e mănăstire la Sâmbăta, se face mănăstire la Bucium, se face la Berivoi, se face la Dejani şi se mai face una. Deasupra la munţii voştri veţi vedea o stea cu coadă. Când o veţi vedea se va întâmpla ceva [atunci a început revoluţia]. Şi tot în Munţii Făgăraşului se va arăta o cruce de stele, iar atunci va mai fi ceva: un eveniment mare. (Toacşe Silvia, Copăcel)

    * „Ne-a mărturisit că nu va mai dura mult timp şi va pleca spre Împărăţia Tatălui Ceresc, dar că va părăsi această lume datorită unui complot mişelesc, al cărui scop va fi acela de a-1 otrăvi. Totuşi, el nu va împiedica aceasta, deoarece atunci misiunea lui spirituală pe pământ va fi deja terminată. Apoi a scos dintr-un cufăr o carte groasă şi foarte uzată, scrisă în greaca veche, care provenea de la sfinţii creştini de la Muntele Athos. „În ea – ne-a spus părintele Arsenie – se găseşte descrierea hidrei cu răsuflarea otrăvitoare, care va urmări prin toate mijloacele să împiedice lumina şi voinţa dumnezeiască. Veţi vedea şi veţi înţelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru: la serviciu, în magazine, în instituţiile statului, în conducerea lui şi mai ales în politică. Din nefericire, ea va intra pe furiş chiar şi în sânul Bisericii, murdărind unele suflete de aici. Aproape că oamenii îşi vor pierde speranţa. Doar cei care îşi vor păstra credinţa adevărată vor fi salvaţi şi mare va fi atunci Slava lui Dumnezeu peste ei”.
    Apoi, părintele Arsenie a dezvoltat subiectul şi a spus ca această „lucrare diavolească” nu este ceva ce a apărut în vremurile noastre, ci ea durează din antichitate, de mii de ani, pregătind încetul cu încetul terenul pentru lupta finală care se apropie. Planul „lucrării diavoleşti” este minuţios şi, prin puterea banilor şi a viciilor, între care minciuna, prefăcătoria, intriga şi omorul sunt cele mai importante, cei care o săvârşesc au ajuns destul de aproape de ţelul lor principal, care este controlul şi dominarea întregii lumi. Aici, însă, părintele a făcut o afirmaţie neaşteptată, care a avut darul să ne şocheze într-o oarecare măsură. El a spus că, în mod paradoxal şi într-un interval de timp scurt, atenţia lumii se va concentra asupra ţării noastre, datorită schimbărilor extraordinare care vor avea loc şi a semnelor specifice care vor depăşi cu mult puterea limitată de înţelegere a cunoaşterii materialiste”. (

    * Mi-a mai povestit cineva că Părintele s-a rugat insistent la Dumnezeu pentru americani, să nu-i pedepsească, să-i ierte că şi ei sunt creaţia Lui şi să aibă milă de ei. Şi 1-a dus Dumnezeu pe Părintele Arsenie să vadă ce e pe acolo – prin America – şi a zis Părintele: „Da, Doamne, sunt vrednici de pierzare”. Cum l-a dus? Nu ştiu. Nu cred că l-a dus cu trupul L-a dus cu duhul. Ca urmare a ceea ce a văzut cu duhul, Părintele a pictat la Drăgănescu, deasupra scenei Învierii, mai multe clădiri moderne (turn) în flăcări, reprezentare care ar putea fi profetică (vezi cele două turnuri din „11 septembrie”).
    Prea Sfinţitul Daniil, la înmormântarea PărinteluiArsenie, a spus că ar fi zis Părintele Arsenie aşa: „Vor veni necazuri mai mari decât Munţii Făgăraşului”. Ne-om duce la munţii Făgăraşului şi la dealul Prislopului să se prăvălească peste noi că nu mai putem rezista ( – Lc.23, 30). Şi ne-om duce la morminte să iasă afară şi să intrăm noi de vii că nu mai putem rezista.

    * Părintele a iubit mult Munţii Făgăraşului; venea mereu pe la cabana Podragul şi pe la Turnuri. Spunea Părintele: „Munţii Făgărusului şi dealurile Prislopului vă vor acoperi pe voi”.(proteja)
    Părintele a fost şi este un sfânt între noi. O femeie i-a spus: „Părinte, când o fi la judecată, să ne treci cu grămada”. Părintele a zis zâmbind: ” N-ai spus rău, măi”. A trecut de multe ori pe la noi prin sat. Unii îl cunoşteau, alţii nu-1 cunoşteau, dar Părintele spunea: „Oamenii la voi sunt cam răi, dar totuşi, fac milostenie multă şi asta îi ajută”. (Olimpia Fuciu, Ucea de Sus)

    * Eram cu Părintele Arsenie şi 1-am întrebat: „Ce să facem Părinte, că acum este foarte rău”. Părintele zice: „Va veni şi mai rău”. Zic: „Parcă toate sunt otrăvite. Nici nu ne mai vine să mâncăm”. „Mă, face-ţi semnul sfintei cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit”. (Maria Matronea, Sibiu )

    * Zicea Părintele Arsenie, parcă pentru toţi românii: „Îmi pare rău de voi că sunteţi slăbiţi în credinţă. Veţi cădea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu vă fie frică pentru a vă salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere până la moarte. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vor lua totul!” (Sora Septimia Măniş, 81 ani, Codlea)

    * Făceam serviciul în Braşov , la uzina Astra. Odată a venit Părintele Arsenie la biserica Blumena (Biserica Sfântului Nicolae din Schei), unde a participat la slujbă. Atunci a spus: „Trebuie să ne întărim spiritualiceşte, că altfel viaţa noastră este moartă, chiar dacă ne merge numele că trăim. Luaţi exemplu de la Ştefan cel Mare, care cu o mână de oameni întăriţi spiritualiceşte, ţinea pe tătari la Nistru şi pe turci la Dunăre”. (Nicolae Streza, 84 ani, Făgăraş)
    Îmi spunea părintele Bunescu că Părintele Arsenie se ducea în miez de noapte la biserică, îngenunchea în întuneric lângă masa sfântului altar şi două-trei ore se ruga pentru poporul român. (Pr. Bunea Victor, Sibiu )

    Apreciază

  14. iustin said, on septembrie 8, 2010 at 6:47 pm

    @Vasile:

    Ati spus:

    ,,Aşa că mai scutiţi-mă cu Biserica pentru care Dumnezeu a fost mereu deasupra…”

    Iata cum se implinesc proorociile Sfantului Serafim Rose.

    Apreciază

  15. http://duhovnicii.blogspot.com/ said, on septembrie 14, 2010 at 9:50 pm

    Felicitari pentru blog! Romania va crestina Europa prin marii sai duhovnici !
    Ar trebui sa fim mandri ca suntem romani!
    Nu va deranjeaza daca trimtem oameni de la
    http://duhovnicii.blogspot.com/ la acest articolul ?
    Lasa-ti un link la http://duhovnicii.blogspot.com/ un blog in care gasiti despre : Parintele Arsenie Boca,Parintele Arsenie Papacioc , Parintele Ilie Lacatusu , Parintele Ilarion Argatu ,Parintele Ilie Cleopa , Parintele Lavrentie Strove , Parintele Nicolae Steinhardt , Parintele Paisie Olaru, Parintele Benedict Ghius , Parintele Serafim Popescu , Parintele Paulin Lecca , Parintele Dometie Manolache ,Parintele Sofian Boghiu , Parintele Ghelasie de la Frasinei , Parintele Proclu Nicau , Parintele Ioanichie Balan , Parintele Iulian Lazar , Parintele Constantin Galeriu , Parintele Dionisie Ignat , Parintele Adrian Fageteanu , Parintele Mina Dobzeu , Parintele Iustin Parvu , Parintele Petroniu Tanase , Parintele Ioan Iovan , Parintele Teofil Paraian , Parintele Rafail Noica , Parintele Gherontiu Puiu

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.